Page 1


De oogst van een dag luisteren naar de bezoekers van het Alexanderplein, het Alexandrium en het aangrenzende bedrijventerrein, samen de Alexanderknoop. Het centrum van bedrijvigheid van het stadsgebied Prins Alexander, dat dagelijks door tienduizenden mensen wordt bezocht om er te winkelen, te werken en naar school te gaan.

COLUMN

De reacties gaven aanleiding voor een vervolg; wat een inspirerende bijeenkomst zou worden met studenten van de grote MBO opleidingen aan het Alexanderplein. Het resultaat? Meer kleur, meer licht, meer activiteiten…. Het Alexanderplein moest een Welkomstplein worden!

Het ziet er prachtig uit, niets aan doen! Bezoekers van het Alexanderplein komen op het ritme van de metro en trein, de lunchpauzes van de kantoren en tussenuren van de scholen. Iedereen lijkt precies te weten waar hij of zij heen wil, liefst in een rechte lijn en meest direct het overdekte winkelcentrum in. ‘Als ik klaar ben met school of met werk ga ik gelijk naar huis, ik heb geen reden om hier langer te blijven. Ik woon hier helemaal niet, maar in Nieuwerkerk aan den IJssel, of in de stad. Er is te weinig te doen, er moeten meer bankjes komen, meer groen en gezelliger.’ ‘Ik kom hier speciaal en alleen voor de winkels, uit Nesselande of uit Hengelo! Ik heb er eigenlijk nooit bij stil gestaan wat ik hiervan vind. Als je het zo vraagt; het zou beter zijn als op het plein en de ruimte om het winkelcentrum bijvoorbeeld kleine kiosken zouden staan, meer groen. Ik zou er een park van maken, of ook gewoon overdekken! Er is ook helemaal geen uitgaansgelegenheid, terras of café.’ ‘Ik woon in deze deelgemeente, kom hier wel, maar vaker in het winkelcentrum in mijn wijk. Ik vind dit wel het centrum van Prins Alexander!’

De stichting Hart voor Prins Alexander is een initiatief van bewoners en ondernemers die al jaren in deze deelgemeente wonen en werken en overtuigd zijn van de kwaliteiten die het stadsgebied in het algemeen en de Alexanderknoop in het bijzonder in zich heeft. Om deze kwaliteiten zichtbaarder te maken en na te denken over toekomstige ontwikkelingen gaat de stichting in interactie met gebruikers; bezoekers, bewoners, ondernemers en anderen. De stichting wil laten zien dat veel meer mensen geloven in de kracht van Prins Alexander en graag hun bijdrage leveren aan de opgave om van de Knoop een Hart te maken.

HERMAN VAN DONGEN


PRINS ALEXANDER


THEATER ALEXANDER


Vrijdag 22 maart 2013 vond de eerste ‘stepping-stone’ plaats die een eerste fysieke uiting wilde zijn van een meerjaren project dat de Stichting Hart voor Alexander heeft geinitieerd om het denken over Alexandrium en omgeving te stimuleren met de vraag; ‘hoe kan dit gebied het hart van Prins Alexander worden’. Het ‘Theater Alexander’ stond in het teken van ‘bouwen door te luisteren’. Een eerste inhoudelijke inventarisatie en tegelijkertijd een ‘onderzoek als evenement’. In de ochtend plaatste Observatorium een theater zonder muren op het plein. Een bonte aankleding waar bezoekers werden gevraagd naar hun mening over de omgeving.


Conclusie Op het moment dat je mensen gaat vragen om stil te staan en even op een ‘andere’ manier naar hun eigen omgeving te kijken gebeurt er wat. Het gesprek is aanleiding om de blik te richten op de schoonheid of juist het gebrek hieraan. Voor de meeste mensen is de woon- en leefomgeving iets vanzelfsprekends. Het is er – en voor jongeren is het bv. ook nooit anders geweest! – en daar doen we het mee als het maar schoon, heel en veilig is. Dat een ruimte ook een plek kan zijn is voor velen een ‘eye-opener’. Men is echter ook heel nieuwsgierig naar hoe eea tot stand is gekomen maar ook naar wat er mogelijk is in de toekomst. Juist die nieuwsgierigheid kan een basis voor een vervolg worden. Het proces van ‘place-making’ omhelst verschillende stappen waarbij meestal pas aan het eind van het traject een ontwerp (indien überhaupt noodzakelijk) boven komt drijven. Eerst is het de inventarisatie van programma en activiteiten die ‘er al zijn’ en die aanvullen met ‘wat er nog mist’ om tot een levendig plein te komen waar je niet alleen MOET zijn maar waar je ook WIL zijn. Bezoekers/bewoners praten vooral over groen, kleur en programma. Deze opmerkingen zouden, nadat nu stap 1 gezet is, onderdeel kunnen zijn van een verdieping in stap 2. Wie zijn de nieuwe (mede)eigenaren van het plein? Wat kunnen ze bijdragen/ondernemen en wat is hun belang? Kunnen we een groen(er) plein maken?


ATELIER ALEXANDER

Dinsdag 3 december 2013 heeft de Stichting Hart voor Prins Alexander samen met Corio, Zadkine en Albeda een atelier georganiseerd met een groep van ruim 30 studenten van beide ROC’s. De studenten zijn onder begeleiding van het Rotterdamse collectief Observatorium aan de slag gegaan met verkennend onderzoek, met het vormen van ideeën en het maken van plannen voor het gebied op en rond het Alexanderplein. De resultaten zijn aan elkaar en aan het einde van de dag aan een deskundige jury gepresenteerd. Het meest overtuigend en inspirerend waren de plannen van de studenten van ‘groep 6’ van het Zadkine.


Deelnemers 20 Studenten Albeda College en 5 studenten Zadkine. De studenten zijn van verschillende studierichtingen in de leeftijdsgroep van 16 tot 22 jaar. Begeleiding Albeda College: Dyanne Lagerweij en Jacqueline Haakman Zadkine: Bob Schoute Observatorium: Ruud Reutelingsperger, Andre Dekker, twee stagiaires en 4 studenten imagineering, NHTV Breda Stichting Hart voor Prins Alexander: Wil Heezen, Carel Hol, Alex Lagerwaard en Herman van Dongen

HET ATELIER VOOR 1 DAG


SAMEN BEDENKEN


DE IDEEテ起


PRESENTEREN


JE MENING LATEN GELDEN


Meindert Booij, Architectenbureau Broekbakema Gijs van den Boom, Architectenbureau Kuipercompagnons Frans van der Hilst, Voorzitter bestuur deelgemeente Prins Alexander Jeroen Puik, Corio Marja de Bruyn, MDB Interim en advies Student Albeda College Student Zadkine

DE JURY


DE WINNAARS


Licht, groen en water Opvallend is dat niet alleen in het winnende concept van groep 6 “licht” zo belangrijke rol speelt, zie ook het concept van groep 2. Naast licht komen in de meeste concepten “groen” en “water” als structurerende elementen terug, die het plein toegankelijker, speelser en menselijker maken. Alle concepten behalve die van groep 1 hebben wel vormen van actieve programmering met elkaar gemeen. Wat ook zeer aanspreekt is de verbinding die in het concept van vooral groep 5 wordt gezocht. Het afstemmen van de programmering op de wisseling van seizoenen is een interessant uitgangspunt voor de inrichting van het plein. De conclusie is dat met “ licht” als richtinggevend idee er veel uit de andere concepten kan worden geput die tot een inspirerend programma van eisen voor de inrichting van het plein kunnen gaan leiden.


Na een aantal fantastische activiteiten in het Hart van Prins Alexander, bruist het bij de Stichting van de inspiratie en ideeën om bij te dragen een geweldig stadshart. Met beide activiteiten (Theater Alexander en Atelier Alexander) op het Alexanderplein heeft de Stichting een platform gecreëerd voor de gebruikers en bewoners van deze deelgemeente en zijn er verfrissende ideeën die aanleiding geven voor vervolg stappen. De Stichting zal in samenwerking met diverse partijen blijven verbinden en faciliteren om te laten zien welke andere invulling er mogelijk is in dit mooie gebied. Zonder de input en middelen van een aantal partijen kan de Stichting niet deze fantastische activiteiten organiseren, wij willen dan ook op deze plek Corio, de Deelgemeente Prins Alexander, Observatorium, Kuiper Compagnons en Stichting Bevordering van Volkskracht hartelijk bedanken.

U kunt ons volgen via onze Facebook, Twitter en Linkedin pages.

STIP AAN DE HORIZON

Digitaal Magazine Hart voor Prins Alexander  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you