__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1


Op een kinderboerderij is altijd werk genoeg Een kinderboerderij wordt vaak gerund door vrijwilligers. Wanneer er een dag een groep mensen aan de slag gaat, geeft dit een enorme vooruitgang aan de klussen die al maanden op het lijstje stonden‌

Project: Allerlei klusjes op de kinderboerderij. Doelgroep: Soms kun je samen aan de slag met mensen met een verstandelijke beperking die ook structureel op de boerderij werken, maar het kan ook zijn dat je zonder doelgroep aan de slag gaat. Activiteit: Hekken maken, schuurtje verven, de moestuin bijwerken, het kippenhok maken, de stallen uitmesten enz. De activiteit zou uitgebreid kunnen worden met: spelletjes organiseren voor kinderen uit de buurt, iets lekker bakken en uitdelen.. NB: deze activiteit kan ook plaatsvinden op een zorgboerderij.


Naar ĂŠĂŠn van de mooie plekjes in Amsterdam Ouderen zijn vaak afhankelijk van anderen die hen een keer mee willen nemen naar buiten; naar een park of juist de drukte van de stad in. Ze genieten van de aandacht en van het er even tussenuit zijn.

Project: Wandelen met ouderen Doelgroep: Ouderen die in een woonzorgcentrum wonen en voor wie het niet gewoon is om regelmatig mee genomen te worden naar buiten. Activiteit: Afhankelijk van het woonzorgcentrum bedenk je een leuke plek in de buurt om naartoe te gaan en wandel je er met de ouderen naartoe. Vaak moeten er rolstoelen geduwd worden, anderen kunnen aan de arm mee. Ook is het leuk om gewoon tussen de ouderen in, mee te lopen, dan kun je gemakkelijk een praatje maken!


Altijd al eens een muur willen beschilderen? Kinderen of volwassenen met een verstandelijke beperking die erg gebonden zijn aan hun woning, hebben soms de wens dat hun muur er vrolijk uit komt te zien. Dit geeft een groter woonplezier.

Project: Een muurschildering maken. Doelgroep: Kinderen of volwassenen met een verstandelijke beperking. Activiteit: Een aantal van de groep bedenkt een plan van aanpak (na overleg met de bewoners) en gaat een dag schilderen. De anderen van de groep zouden die dag een sociale activiteit kunnen doen met de bewoners.


Ook zin in een appelflap? Ouderen kunnen erg genieten van het bezig zijn met hun handen, weer eens iets maken wat ze vroeger ook zo vaak deden. En dan de geur van vers gebakken appelflappen erbij‌ het huiselijke gevoel dat zoiets geeft, is erg waardevol.

Project: Appelflappen bakken met ouderen. Doelgroep: Ouderen die in een woonzorgcentrum wonen. Activiteit: Van te voren wordt afgesproken wie voor de benodigdheden zorgt. Samen met de ouderen wordt er een ochtend of een middag appelflappen gebakken en daarna natuurlijk opgegeten! NB: je kunt natuurlijk ook: koekjes bakken, stamppot maken, pannenkoeken bakken, borrelhapjes maken‌


Samen spelen Lekker een middagje gek doen en buiten spelen in plaats van “TV kijken, computeren en op de bank hangen”…

Project: Spelletjesmiddag. Doelgroep: Buurtkinderen in een achterstandswijk. Activiteit: In een achterstandswijk doet men van alles om de kinderen op een positieve manier aan het spelen te krijgen. De sfeer in de wijk wordt daar ook beter van. Als groep kun je buurtwerkers ondersteunen, bijvoorbeeld door een gezellige middag op poten te zetten voor de kinderen. Spelmaterialen zijn vaak wel aanwezig. Veel plezier!


Tuin op de schop Een verwaarloosde tuin kan voor mensen echt een doorn in het oog zijn. Zo erg dat ze liever de gordijnen dichthouden. Het is een veel te groot project om dit in je eentje aan te pakken.

Project: Een tuin opknappen. Doelgroep: Mensen zonder sociaal netwerk / een slechte gezondheid / met weinig financiÍle middelen. Activiteit: Een tuin onder handen nemen. Snoeien, bomen of struiken eruit, gras omspitten, aarde afvoeren. tegels leggen‌


Hoe leuk kan autorijden zijn Veel ouderen vinden het erg leuk om met de auto een ritje te gaan maken, lekker toeren langs mooie landschappen of plekken van vroeger. Dan zie je weer eens wat van de wereld‌

Project: Een autorit maken.

Doelgroep: Ouderen in een woonzorgcentrum. Activiteit: Als groep zorg je dat er verschillende auto’s beschikbaar zijn. Je bedenkt een mooie tocht om te rijden en zoekt een locatie waar je onderweg een kopje koffie kan drinken. Een ontspannen en gezellige middag is dus (bijna) gegarandeerd! NB: deze activiteit is ook erg leuk voor mensen met een verstandelijke beperking.


Iemand beter leren kennen? Ga samen verven! Als groep aan de slag om een huis op te knappen geeft veel gezelligheid in huis. Je hebt het goed met elkaar als groep en dit betekent ook veel voor degene die je helpt.

Project: Verven in een woning. Doelgroep: Mensen zonder sociaal netwerk / een slechte gezondheid / met weinig financiĂŤle middelen. Activiteit: Muren en plafonds verven en/of kozijnen en deuren verven etc. Bijvoorbeeld in een huis dat opgeknapt moet worden voordat iemand erin gaat wonen of in een huis dat na jaren toe is aan een opknapbeurt. De hulpontvanger zorgt voor verf en materiaal, als groep geef je tijd en handen.


Samen Schoon In veel Amsterdamse buurten is zwerfvuil een groot probleem. Vaak zijn er wel bewoners die af en toe samen schoonmaken, maar ze kunnen hulp goed gebruiken.

Project: Samen zwerfvuil prikken Doelgroep: Kwetsbare buurten in Amsterdam Activiteit: Samen met buurtbewoners ga je de wijk in met prikkers en vuilniszakken. Vaak willen kinderen meehelpen. Op die manier draagt deze activiteit bij aan de leefbaarheid en de cohesie in de wijk.


Poppenkast spelen! Mensen met een verstandelijke beperking vinden het erg leuk om een poppenkastvoorstelling bij te wonen. Ze zitten vaak al snel in het verhaal en worden er vrolijk van! Project: Poppenkast spelen.

Doelgroep: Kinderen Activiteit: Als groep stel je een leuk programma samen, waarna je de verschillende voorbereidingen verdeelt. Hierbij kun je denken aan het thuis al maken van iets lekkers voor bij de koffie, het verzinnen van een poppenkastverhaal, het opsnorren van een poppenkast met poppen. Maar ook het maken van een speurtocht naar de plaats waar de voorstelling gegeven zal worden‌ Veel succes!


Bingo spelen met ouderen Ouderen genieten van het contact met mensen van buiten het verzorgingshuis. Spelletjes spelen is een leuke manier om elkaar te ontmoeten en de ouderen een gezellige middag te bezorgen! Vooral bingo is favoriet.

Project: Spelletjes spelen met ouderen. Doelgroep: Ouderen die in een woonzorgcentrum wonen. Activiteit: Als groep zorg je voor een bingo-spel (en/of andere spellen), kleine prijsjes en iets lekkers voor bij de koffie/thee. NB: dit project is ook heel leuk om samen met kinderen/je gezin te doen! Ouderen vinden het vaak heel gezellig als er kinderen komen.


Gordijnen naaien voor een alleenstaande moeder Niet iedereen kan gordijnen naaien of heeft de middelen om dit te laten doen. Als je er als tienermoeder alleen voorstaat, komt er heel wat op je af. Het is fijn wanneer anderen je huis opknappen en ook je gordijnen kunnen naaien.

Project: Gordijnen naaien. Doelgroep: Alleenstaande moeder met weinig financiĂŤle middelen.

Activiteit: Als groep neem je je eigen naaimachine en naaidoos mee. De hulpontvanger zorgt voor stof, band en gordijnhaken en rails. Terwijl de een de rails bevestigt, naait de ander de gordijnen. Weer een ander pakt bijvoorbeeld het schilderwerk op. NB: er zijn natuurlijk ook veel andere plaatsen waar een naaimachine goed van pas kan komen‌


Beleef het mee! (Ernstig) lichamelijk en verstandelijk beperkte kinderen en volwassenen genieten door te beleven: voelen, zien, horen, proeven… Doordat ze vaak in een rolstoel zitten, zijn zij en hun begeleiders heel blij met extra hart en handen om de kinderen leuke momenten te bezorgen.

Project: Zorgen voor beleving: laten voelen, zien, horen, proeven… Doelgroep: (Ernstig) lichamelijk en verstandelijk beperkte kinderen/ volwassenen. Activiteit: Organiseer met de begeleiders van de kinderen “beleefactiviteiten”. Denk daarbij bijvoorbeeld aan:     

springen op het grote springkussen (vaak aanwezig bij de instelling) vingerverven muziek spelen kleurrijk cake versieren wandelen naar de kinderboerderij

NB: “beleefactiviteiten” zijn ook heel leuk voor ouderen met dementie


Opgeruimd staat netjes! Soms wonen mensen letterlijk op de puinhopen van hun bestaan‌. Na hulp bij het opruimen kan men weer een nieuwe start maken en kan er vaak hulp in de huishouding ingezet worden. Project: Opruimen / schoonmaken van een woning. Doelgroep: Mensen die vanwege ziekte, verzamelwoede, ADHD, enz. het moeilijk vinden om hun huis op orde te houden. Activiteit: De hulpverlener en de cliÍnt geven vooraf en tijdens het project aan wat er met de spullen mag gebeuren. Een aantal groepsleden zorgt er voor, dat het huis er weer opgeruimd, schoon en gezellig uit ziet. Anderen brengen goederen naar het afvalpunt of de Kringloop.


Zet als gezin je huis een middag open ‌. Samen met je kinderen kun je een ander gezin een gezellige middag bezorgen!

Project: Samen spelen, samen koken, samen genieten! Doelgroep: Een gezin vanuit de Vrouwenopvang. Activiteit: Als moeders samen de keuken in, terwijl de kinderen samen spelen. Af en toe even kijken of alles nog goed gaat en dan gezellig met z’n allen de hapjes opeten. Kleine moeite, groot plezier. Soms is het heerlijk voor een gezin om even in een gewone, liefdevolle omgeving te zijn, waarna ze weer terug gaan naar de opvang, waar ze wegens omstandigheden tijdelijk moeten wonen.


Ouderen zijn dol op kleine kinderen! Terwijl de ouders de terrassen schoonmaken voor het zomerseizoen, genieten de senioren van de kleine kinderen die rondhuppelen‌

Project: Klusjes doen in het verzorgingstehuis en daarbij je kinderen meenemen.

Doelgroep: Senioren in een verzorgingstehuis. Activiteit: In een instelling voor ouderen is van alles te doen, waarbij groepen kunnen helpen. Denk aan het schoonmaken van de terrassen of allerlei andere schoonmaakklusjes waar het personeel geen tijd voor heeft. Voor de ouderen is het heerlijk wanneer er kinderen meekomen. Zij zijn lekker onbevangen en zorgen voor veel gezelligheid en vrolijkheid. Dit doet de mensen vaak denken aan vroeger toen zijzelf of hun kinderen nog klein waren.


Muziek maakt blij Als je muzikale talenten hebt, kun je die heel goed een dagdeel inzetten voor anderen. Piano, gitaar, fluit of welk ander instrument dan ook, muziek maakt blij ď Š.

Project: Muziek maken voor/met anderen. Doelgroep: Ouderen die in een woonzorgcentrum wonen of verstandelijk beperkten in een instelling. Activiteit: Jullie komen bijeen in een zaaltje, kopje koffie of thee erbij en samen genieten van de muziek. Zingen met elkaar kan ook leuk zijn. Soms hebben ouderenzorginstelling speciaal muziek en liedjes van vroeger!


Vuilstort, we komen eraan! Een slaapkamer waar geen bed in past, omdat er dozen en vuilniszakken vol spullen liggen. De spullen zijn voornamelijk gevonden bij het grofvuil en verzameld door een hulpontvanger die niet meer weet dat ze deze spullen heeft.

Project: Opruimen van een woning. Doelgroep: Mensen zonder sociaal netwerk / met weinig financiĂŤle middelen en met bijvoorbeeld een verstandelijke beperking of een psychiatrisch probleem. Activiteit: Opruimen van spullen met als doel een (slaap)kamer weer bewoonbaar te maken. In overleg met de hulpontvanger en de hulpverlener worden er spullen naar het afvalpunt gebracht, waar het gratis kan worden gestort. Voor deze projecten moet eventueel een busje worden gehuurd.


Sinterklaas, wie kent hem niet? Stel: als bijstandsmoeder heb je geen geld over voor Sinterklaascadeautjes. Of als iemand met een beperking wil je ook wel eens extra aandacht van Sinterklaas. En dan‌ hoor, wie klopt daar?

Project: Sinterklaas en Zwarte Piet spelen en (kleine) pakjes of wat lekkers brengen bij mensen.

Doelgroep: Kinderen, gezinnen, ouderen of mensen met een beperking. Activiteit: Ben je bereid om wat geld uit te geven of in te zamelen voor cadeautjes of wat lekkers? En kun je een Sinterklaaspak en Pietenpak regelen? Ga dan vervolgens als Sint en Piet langs bij mensen die wel wat extra aandacht kunnen gebruiken.


Samenwerken Stel, je woont in een huis waar niks aan de muur of plafond hangt en je hebt zelf geen gereedschap. Dan komen er vrijwilligers mĂŠt gereedschap en zij hangen alle schilderijen en lampen voor je op!

Project: Klusjes in en om het huis. Doelgroep: Een alleenstaande moeder met weinig geld en middelen. Activiteit: Lampen, schilderijen en een spiegel ophangen. Een eettafel in elkaar zetten en andere klusjes waarbij gereedschap nodig is.


Duofietsen doe je samen Op een duofiets fiets je gezellig samen naast elkaar. Tijd voor een praatje. Je trapt beiden (al naar gelang de kracht) en zo kom je verder dan alleen.

Project: Fietsen op een duofiets. Doelgroep: Ouderen die in een woonzorgcentrum wonen of mensen met een beperking. Activiteit: Een duofiets is zo gemaakt dat de vrijwilliger stuurt, trapt en remt. De medepassagier kan kiezen of hij/zij mee kan trappen of alleen ‘meelift’ Een aantal Amsterdamse woonzorgcentra hebben zelf een duofiets. Eén vrijwilliger kan met een paar verschillende bewoners op een dagdeel kleine fietstochtjes maken. Leuk om bijvoorbeeld even te fietsen door de oude buurt waar iemand vroeger woonde.


Wat ruikt het hier weer lekker fris! Wat een verschil kun je maken als je met een groepje mensen een verwaarloosd huis schoonmaakt. Een muffe woning verandert dan in een fris huis!

Project: Schoonmaken van een woning.

Doelgroep: Mensen zonder sociaal netwerk / een slechte gezondheid / met weinig financiĂŤle middelen. Activiteit: Ramen zemen, keuken soppen, wc poetsen, stofzuiger door het huis halen, badkamertegeltjes afnemen en een laag stof verwijderen. Zo kun je met elkaar verschil maken voor de hulpontvanger.


Buitenlucht maakt hongerig Als dakloze ben je overdag veel buiten op straat, doelloos rondlopen, op zoek naar en plek om even te zitten. Gelukkig is er de dagopvang en daar kan warm gegeten worden.

Project: Koken voor dak- en thuislozen.

Doelgroep: Mensen die gebruik maken van de dagopvang van het Leger des Heils. Activiteit: Normaal krijgen de dak- en thuislozen kant-en-klaar-maaltijden, maar een vers gekookte maaltijd is toch vele malen lekkerder. Met je groep bedenk je een lekker recept en haal je samen de boodschappen. In de keuken van de dagopvang kook je samen de maaltijd. Vervolgens eet je met de doelgroep samen aan tafel. En als beloning wacht jullie de afwas ď Š. De vraag is wel of je met de groep bereid bent om de kosten van de boodschappen met elkaar te betalen.


Tussen Kunst en Kitsch Iedereen kan een schilderij maken! Soms vinden we het schilderij van de ander wat mooier dan die van onszelf, maar we hoeven niet allemaal Van Gogh te heten. Project: Samen schilderen op groot of klein doek.

Doelgroep: Mensen met een verstandelijke beperking. Activiteit: Voor weinig geld kun je kwasten, verf of doek kopen en dan samen schilderen. Met een kopje koffie of thee met wat lekkers erbij wordt het een feest en is er tijd en aandacht voor elkaar.


Van A naar B Hoera, een nieuwe woning! Maar wie helpt mee de spullen te verhuizen?

Project: Verhuizen. Doelgroep: Mensen zonder sociaal netwerk / een slechte gezondheid / met weinig financiële middelen. Activiteit: Tijdens een praktisch project van één dag iemand helpen verhuizen. Daarbij kan eventueel de Presentbus gebruikt worden. Wanneer je met een grote groep bent, kan een deel van de groep helpen in het nieuwe huis om spullen uit te pakken en alles een goede plek te geven.


Op de versiertoer De huiskamers in instellingen kunnen in de Kersttijd, met Sinterklaas of rond Pasen extra gezellig gemaakt worden. Jammer dat het personeel daar geen tijd voor heeft. Maar misschien gaat jouw groep graag op de versiertoer?

Project: Combinatie van een praktisch en sociaal project. Doelgroep: Instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking of ouderenzorginstelling. Activiteit: Kerstboom optuigen, versiering ophangen in de woonkamers of een kerst/paas-stukje maken. In combinatie met een koffiedrink-moment met de bewoners.


Koekenbakkers! Deeg kneden, uitrollen, vormpjes uitduwen, alles op de bakplaat, de oven in, tijdje wachten en dan‌ koekjes van eigen deeg!

Project: Koekjes bakken.

Doelgroep: Amsterdammers met een beperking. Activiteit: Koekjes bakken of cupcakes maken en versieren. Een feest voor de kinderen om dit samen met een groep vrijwilligers te doen. Prima te combineren met spelletjes doen of verhaaltjes voorlezen terwijl de koekjes in de oven staan.


Bloemschikken Van bloemen fleuren mensen op. Samen bloemstukken maken is een ideale bezigheid om met elkaar in gesprek te raken en ondertussen worden de mooiste dingen gemaakt.

Project: Samen met bewoners van een verzorgingstehuis bloemschikken. Doelgroep: Ouderen. Activiteit: Samen bloemen en takken uitzoeken en schikken tot een mooi geheel onder het genot van een kopje koffie en een leuk gesprek. Deze activiteit is heel goed te combineren met een andere activiteit in een verzorgingshuis, zoals spelletjes doen, of koekjes bakken.


Profile for Herman Bouma

Ideeënmap Present Amsterdam  

Ideeënmap Present Amsterdam  

Advertisement