Profilbrochure

Page 1

Vide mere · Kunne mere · Gøre mere


VIL DU SÆTTE DIG SPOR? F

orestil dig en skole, hvor det ikke bare er okay at være god, men hvor det er okay at være en af de allerbedste. En skole, hvor der er ro i klassen, hvor du har kammerater, der alle er ambitiøse og vil det samme som dig, som alle har lyst til at lære, at blive dygtigere – meget dygtigere. Og hvor alle er med, alle bidrager, alle tager ansvar. Forestil dig en skole med engagerede lærere, der ser lige netop dig, hvad du er god til, hvordan du bedst kan udvikle dig og blive bedre. Hvor du får venner for livet, ikke bare fra lige nede ad vejen, men fra hele Danmark. Og hele verden. Forestil dig en skole, hvor du ikke kun har almindelige skolefag, men hvor du også lærer at udvikle dig personligt,

får en tro på dig selv, lærer at begå dig – uanset om det er til en fin fest eller nede på grillen, som studerende på ét af verdens bedste universiteter, eller hvis du skal holde en tale, fx i FN. Forestil dig en skole, der har uddannet alt fra Treasure Hunters til læger og sygeplejersker i Læger uden Grænser, skuespillere i "Game of Thrones", marinebiologer og rumingeniører, chef for FN's klimaindsats – og alle mulige andre, der vil gøre en forskel. I deres eget liv. I andres liv. Læg dertil et skoleskema, hvor du kan få alt fra crossfit til politisk rollespil, rugby, solosang, hjælpearbejde, internationale programmer i personlig udvikling – bl.a. afsluttet med en "Alene i vildmarken"-agtig ekspedition!

Men hvorfor egentlig nøjes med at forestille dig? Hvorfor ikke komme og være med? På en skole med helt ekstraordinære rammer. Og helt ekstraordinære muligheder. En skole, hvor det faglige niveau og de engagerede lærere giver dig mere viden, hvor den personlige udvikling giver dig mere kunnen, og hvor kombinationen – helheden af faglighed og personlig udvikling – sætter dig i stand til at gøre mere. For dig selv, for andre, for den verden, vi alle er en del af. Har du lysten, og har du viljen? Og tør dine forældre give slip? Vi er klar!

Herlufsholm er en moderne skole, der uddanner dig til morgendagens udfordringer. Det har vi gjort i mere end 450 år – med de nyeste læringsformer i rammer fyldt med masser af historier.

2

VIDE MERE KUNNE MERE GØRE MERE

3


FAGLIGHED E

t højt fagligt niveau er selve kernen på Herlufsholm. Tager du din studentereksamen hos os, er du forberedt til at blive optaget og klare dig godt på verdens bedste universiteter, både i Danmark og udlandet – hvis det er dét, du vil. Vil du noget helt andet, har det høje faglige niveau lært dig disciplin og fokus. Vi stiller høje krav, og vi er ambitiøse sammen. På den måde bliver det sjovt at lære og at stræbe højt. Niveauet sikrer vi gennem lave klassekvotienter og lærere, der er højt fagligt kvalificerede, og som alle virkelig brænder for deres fag. I grundskolen under-

"

viser vores lærere udelukkende i dét, der interesserer dem mest, nemlig deres linjefag. Er du særligt dygtig eller fagligt interesseret, får du på Herlufsholm ekstra muligheder for at udfordre dig selv og dit talent. Det sker gennem en række forskellige danske og internationale talentprogrammer og særlige initiativer, fx Masterclass, Public Speaking Competition, Sciencetalent og fagolympiader. På Herlufsholm kan du desuden tage den særligt krævende internationale studentereksamen, IB Diploma – hvor al undervisning foregår på engelsk.

Du lærer en masse. Lærerne er virkelig engagerede, og dine klassekammerater vil det samme som dig.

Det skal være sjovt at lære. Med små klasser og god tid til læring skaber vi sammenhold og god klassestemning. Det giver de bedste rammer for faglig udvikling.

4

VIDE MERE KUNNE MERE GØRE MERE

5


PERSONLIG UDVIKLING

" H

erlufsholm er mere end en skole. Hos os bliver du ikke bare fagligt dygtig – én af de bedste – du vil også opleve en markant personlig udvikling; Du bliver mere moden, du får mere selvtillid og selvværd. Du lærer fx at give håndtryk og at se folk i øjnene, at turde tale med folk. Også folk, du ikke kender. Men især lærer du noget om dig selv. At kunne mere, end du troede, at få mere ud af den, du er. Den personlige udvikling sker allerede i kraft af det høje faglige niveau. Men den sker i høj grad også i kraft af det, vi

Det er slet ikke sådan noget med kæft, trit og retning. Det er noget med oplevelser, at udfordre sig selv, rykke sine egne grænser.

kalder Det Ekstraskolære Program. Programmet består af en bred vifte af aktiviteter, der alle er med til at udvikle dig – fra fysisk aktivitet til kreative og intellektuelle færdigheder. Du lærer at være vedholdende, at sætte dig mål og fuldføre dem. Og du lærer at møde det anderledes og fremmede. Med et åbent sind. Og så lærer du at tage ansvar – hvad enten det er ansvaret for dit eget værelse, hummeret, som vi kalder det, hvis du er kostelev, eller den gode, rare stemning i klassen, i spisesalen eller til aktiviteterne efter skoletid.

Er du kostelev, kan du desuden blive præfekt i 3.g. Det betyder, at du er med til at sørge for, at dine kammerater trives og har det godt. Det er utroligt udviklende at skulle tage ansvar for andre på den måde.

Fra socialt hjælpearbejde i udlandet til Trollebal i Festsalen. Du udvikler dig på rigtig mange forskellige måder på Herlufsholm.

Og så er der vores mange rejser, traditioner og fester. De er også med til at udvikle dig – uanset om vi er på frivilligt arbejde i Brasilien eller går i procession en mørk januar morgen på Herluf Trolles fødselsdag forbi gravmælet ovre i kirken, mens orglet bruser, og rummet kun er oplyst af levende lys.

Personlig udvikling er også sportsdag på nye måder. Til Fik Fak-dag vil du opleve, at der er aktiviteter for alle – også nogle, du synes, er sjove og udfordrende.

6

VIDE MERE KUNNE MERE GØRE MERE

7


FÆLLESSKAB S

pørg vores elever – dine kommende kammerater – hvad der er det særlige ved at gå på Herlufsholm, og du vil garanteret få svaret: fællesskabet.

"

Men hvad er det, der skaber fællesskabet? Det er der meget, der gør. Tøjet, historierne, bygningerne, stedet – i sig selv fuld af historier – traditionerne, festerne, ansvaret for hinanden og den fælles ambition ikke mindst, dét, at vi alle vil vide mere, kunne mere – hele tiden. Alt sammen er det med til at skabe en helt særlig stemning, et helt særligt fællesskab.

Jeg kom fra udlandet af. Mine forældre havde undervist mig hjemme. Pludselig stod jeg mellem 600 andre. Det var skræmmende! Men jeg fik venner fra dag ét.

Er du kostelev, får du ovenikøbet dine venner lige omkring dig. I værelset inde ved siden af. Eller på sovesalen i sengen ved siden af. Det giver sammenhold og kammeratskab, en ungdomskultur, som de fleste kun kan drømme om. Og så er der venskaberne! På Herlufsholm kan du slet ikke undgå at blive tømret rigtig godt sammen med dine kammerater. I er tæt sammen, og I løser og deler ting sammen – krævende opgaver, udfordringer og oplevelser. Det giver venner for livet. Og det giver netværk for livet. Du vil opleve, at der altid er nogle ’derude i verden’, du kan tage fat i. Nogle, der er villige til at hjælpe dig – selv mange år efter, at I har gået på Herlufsholm sammen.

Du finder venner og fællesskab i både undervisningen, aktiviteterne efter skole, på sovesalene og til alt det andet, vi laver sammen.

8

VIDE MERE KUNNE MERE GØRE MERE

9


MAGISKE DYRS PLEJE

V

ar der nogen, der sagde Hogwarts? Det er der næsten altid. Og ja, du lærer utrolig meget på Herlufsholm. Men vi har hverken Flyvning eller Magiske Dyrs Pleje på skoleskemaet. Til gengæld er det fuldstændig korrekt, at Herlufsholm er en skole fuld af spændende historier og steder. ’Samlingen’ fx, vores eget museum med udstoppede hajer, sværdfisk og et helt elefantkranium – gaver fra gamle elever, der er blevet bragt hjem til skolen gennem vores lange historie. Det giver en særlig stemning at bo og gå i skole sådan et sted. Men endnu vigtigere end historien er måske traditionerne. Herlufsholm har rigtig mange af dem – traditioner, der er med til at gøre året og skoledagen endnu mere spændende, afvekslende og sjov. Det kan fx give perspektiv at tænke på, at nogle på ens egen alder har stået på akkurat det samme sted og været med til akkurat de samme ting, bare i en helt anden tid.

HERLOVIANERSPROGET Herlufsholm har sit helt eget sprog. Men bare rolig, der er ingen svær grammatik! I tidens løb har der udviklet sig en række mere eller mindre specielle ord. Heis betyder fx rektor, Frime er fritime, og Mausen er middagspausen. Og der er mange flere – du lærer dem hurtigt!

TROLLEDAG Trolledag har ikke noget med hverken orker eller små gummifigurer med strithår at gøre, selv om det kunne lyde sådan. Men det er helt sikkert en magisk dag. Vi fejrer nemlig fødselsdagen for den ene af skolens to stiftere, Herluf Trolle – deraf navnet Trolledag. Det er en af vores mange og særdeles festlige traditioner. En helt speciel dag i januar, der allerede starter tidligt om morgenen – med både bål, processioner, levende lys og masser af aktiviteter i løbet af dagen. Og selvfølgelig fest om aftenen!

Tag også navnene på nogle af vores mange traditioner, som du vil komme til at opleve og blive en del af: Fugleskydningen, Trollemorgenen, Børkampen. Navne fyldt med mystik og historie. Det samme gælder festerne: Efterårsbal, Gøyebal, Maskeballet til fastelavn. Og så er der alt det andet; Skolekomedien og 3.g’ernes Hueprøve og dagen, hvor vi alle prøver at smide 3.g’erne i søen i én af vores haver – og meget, meget mere. Historien og de mange traditioner er en helt afgørende del af den sociale lim på Herlufsholm. De er med til at gøre din tid på skolen til noget helt særligt. Du kan være sikker på, at der vil være en hel del historier at fortælle derhjemme, både til vennerne og familien.

På Herlufsholm har vi masser af traditioner. Nogle er mere højtidelige, andre er mere uformelle. Men de er altid sjove og festlige – og for alle.

10

11


TRYGHED & TRIVSEL I

ngen læring uden trivsel, ingen personlig udvikling uden tryghed! På Herlufsholm går vi meget op i, at alle har det godt. Det sørger vi for på mange forskellige måder. Både i den almindelige måde, vi omgås hinanden på, og ved hjælp af en række forskellige initiativer. Fx har alle elever på Herlufsholm en mentor. Det gælder, uanset hvilken årgang du er på. Din mentor har fokus på lige netop din trivsel og udvikling. Bor du på skolen, har du desuden en sovesalslærer. Det er hans eller hendes vigtigste opgave at være den, du altid kan gå til. Det samme gælder dine præfekter. En præfekt er en kammerat fra 3.g, der er tilknyttet din sovesal, og som er specielt udvalgt, fordi han eller hun er god til at være hjælpsom og passe godt på alle. Herlufsholm er i det hele taget en tryg skole at gå på. Vi lægger vægt på en god, hjemlig stemning, og at der altid er en voksen i nærheden, du kan gå til. I grundskolen er det fx din klasselærer, der har det overordnede ansvar for, at du og dine kammerater trives. Det sker bl.a. i samarbejde med vores trivselsteam. Her spiller vores ungerådgiver en særlig rolle. Hans eller hendes dør står altid åben for en god og forstående snak i trygge rammer med en kompetent voksen.

præget af en lang række forskellige aktiviteter og arrangementer, der ryster jer rigtig godt sammen, fx udflugter, biografture og meget andet. Følg os på Facebook og Instagram – så får du et indblik i nogle af alle de mange aktiviteter. I gymnasiet, hvor den personlige udvikling især tager fart, har vi et særligt program for de elever, der gerne vil være med til at gøre klassen og skolen til et endnu mere levende fællesskab. Det sker bl.a. gennem vores Trivselsambassadør-ordning. Her uddannes fire elever pr. klasse til i særlig grad at kunne booste klassens sammenhold. Uddannelsen omfatter bl.a. kurser i sprogbrug, kommunikation, networking, igangsætning af aktiviteter, selvkontrol og håndtering af modstand. Og så er der maden. På Herlufsholm får du rigtig god mad – lækker, sund og nærende kost. Og dit tøj bliver vasket, og der bliver gjort rent på dit værelse. Det giver overskud til den personlige og faglige udvikling. Vi har endda vores eget lille ’sygehus’, SUS, med en sygeplejerske, der passer godt på dig, hvis du bliver syg. Endelig er både skoleområdet og Næstved by steder, hvor du trygt og sikkert kan bevæge dig rundt. Kommer du fra udlandet, vil du i det hele taget opleve, at Danmark er et utroligt nemt og sikkert sted at være ung.

Når du starter i grundskolen i 6. klasse eller i 1.g i gymnasiet, lægger vi desuden altid ud med en introuge. Her lærer du og dine kammerater skolen og hinanden rigtig godt at kende. I det hele taget er den første tid

TIL MOR OG FAR Mange forældre spørger, om der nu er ”styr på tingene”, når man – især som kostforældre – pludselig overgiver forældreansvaret til en skole. Bliver der fx børstet tænder hver dag, skiftet tøj, ryddet op? Og hvad, hvis min søn eller datter ikke trives? Eller har svært ved at styre den frihed, der også følger med, når mor og far ikke lige er i nærheden? Det er her, sovesalslærerne kommer ind i billedet. De bor sammen med dig, i en lejlighed i samme bygning. Bl.a. er det sovesalslæreren, der står for at sige godnat om aftenen og vække dig igen om morgenen. Sammen med de andre voksne, du har tilknyttet, er det sovesalslæreren, der støtter op om en god og sund skolegang, lektieindsats, struktur i hverdagen, morgenrytme, computertid m.m. Sovesalene og gårdene, hvor du har dit værelse, er i det hele taget et hyggeligt miljø – med omsorg såvel som struktur. Måske endda lidt mere end derhjemme – simpelthen fordi det er sovesalslærernes eneste job.

Når du starter på Herlufsholm, vil du opleve, at skolen er én stor familie. Lærere, elever og de mange forskellige ansatte gør alle en stor indsats for, at du føler dig velkommen og godt tilpas.

94% 91% 90% føler sig trygge eller meget trygge i skolen.

12

VIDE MERE KUNNE MERE GØRE MERE

er glade eller meget glade for at være elev på Herlufsholm.

mener, at lærerne skaber ro i klassen.

13


GRUNDSKOLEN

HELE PALETTEN H

erlufsholms særlige evne til at løfte dig både fagligt og personligt kan du udnytte allerede fra 6. klasse. Vi tilbyder grundskole inkl. 10. klasse, gymnasium og internationalt gymnasium – både som kost- og dagelev. HERLUFSHOLMS SKOLEPROGRAM: •

Grundskole fra 6. til 9. klasse Kostskole for grundskolens øverste klasser

10. klasse – der gør dig endnu bedre forberedt til gymnasiet

• Gymnasium med en række forskellige og spændende studieretninger • Den 1-årige engelsksprogede Pre-IB som forberedelse til den eftertragtede internationale studentereksamen IB Diploma • IB Diploma, den 2-årige engelsksprogede studentereksamen, anerkendt af universiteter verden over

Grundskolen på Herlufsholm er en faglig stærk skole. Og allerede her arbejder vi med personlig udvikling – i gode, trygge rammer med fokus på den enkelte elevs evner og muligheder. Grundskolen ligger karaktermæssigt markant over landsgennemsnittet.

GYMNASIET Herlufsholm hører til blandt de bedste gymnasier i Danmark, vores studenter får nogle af landets højeste gennemsnit. Du kan vælge mellem en lang række ambitiøse og spændende studieretninger inden for både samfundsvidenskab, naturvidenskab, kunst og sprog. Alle retninger inkluderer op til flere studierejser, Masterclasses, gæsteforelæsninger og samarbejder med virksomheder, organisationer og videregående uddannelsesinstitutioner, herunder universiteter, højskoler og konservatorier – både herhjemme og i udlandet.

INTERNATIONALT GYMNASIUM – INTERNATIONAL BACCALAUREATE (IB) Herlufsholm tilbyder både den 1-årige Pre-IB og den 2-årige IB Diploma Programme. Pre-IB er det perfekte springbræt til den krævende IB Diploma. Du udvikler dine studiekompetencer og vænner dig til undervisning på engelsk. IB Diploma er en international studentereksamen på et højt akademisk niveau. Al undervisning foregår på engelsk, og både pensum og prøver fastsættes internationalt. Uddannelsen er globalt anerkendt og åbner døre til universiteter verden over.

Herlufsholm er en skole med masser af plads, også fysisk. Uanset årstid finder du og dine kammerater helt sikkert jeres eget yndlingssted, fx til gruppearbejde.

14

VIDE MERE KUNNE MERE GØRE MERE

15


FORSTÅELSE EKSTRASPROG DERun UNDERVISNING FÆGTNING GOLF KEY FRITID MED UDVIKLINGSPROGRAMMER CROSSFIT INDHOLD E-SPORT FODBOLD FÆGTNING GOLF HOCKEY LØBEHOLD GYMNASTIK D TENNIS JAGTTEGN VOLLEYBALL BASKETBALL BADMINTON BILLEDKUNST FRIFORMNING MUSIKUNDERVISNING KORSANG SOLOSANG JAGTTEGN KØREKORT POLITIS K ROLLESPIL DEBATING SOCIETY FRIFORMNING FINANSIEL FORSTÅELSE EKSTRASPROGUNDERVISNING HOCKEY PERSONLIG UDVIKLING SPROGPPROGRAMMER FODBOLD SOLOSANG JAGTTEGN KØREKORT BASKETBALL BADMINTON KUNST u kan vælge mellem rigtig mange forskellige aktiviteter efter skole på Herlufsholm. Og det er der en mening med!

For det første, fordi de mange muligheder gør det nemt og sjovt at finde noget, der passer lige netop dig. For det andet, fordi det giver en utrolig stærk fællesskabsfølelse at gøre ting sammen. Og sidst, men ikke mindst: Aktiviteterne udvikler dig både fysisk, kreativt og intellektuelt. Og du lærer en masse om at samarbejde og at lede. De fleste af aktiviteterne findes endda direkte på skolen. Vi har fx vores egen skaterbane, e-sportslokale, fitnessrum, lydstudie, teatersal, golfbane, tennisbaner og parkouranlæg samt Susåen med mulighed for kano- og kajaksejlads lige uden for døren – plus en svømmehal ca. 500 meter nede ad vejen …

Herlufsholms store aktivitetsprogram giver dig spændende muligheder inden for både sport, kreativ udfoldelse og intellektuelle færdigheder. Vælg mellem alt fra mindfulness til rugby, fra kørekort til kor og debatkonkurrencer, billedkunst, musik eller finansiel forståelse. Eller var det måske noget at blive ekstra god til sprog? Med det store udbud kan du måske ligefrem få helt nye interesser. Eller måske opdager du, at du er god til noget, du slet ikke anede!

Ud over aktiviteterne efter skoletid er der naturligvis også plads til fritid på Herlufsholm. Du kan være helt sikker på, at du kommer til at lære både tanken oppe på hjørnet og caféerne og biograferne i centrum af Næstved at kende. Og du vil stadig have tid til både musik, spil og det på Netflix, alle taler om lige nu – eller hvad du i øvrigt interesserer dig for. På Herlufsholm får du ganske enkelt mere af det hele. Vi hjælper dig til at få meget mere ud af din tid.

ELITESPORT

Dyrker du sport på topniveau? Herlufsholm er en del af Næstved Sportscollege. Det betyder, at du kan fortsætte din personlige udvikling som elitesportsudøver, parallelt med at du går på skolen. Du får alle fordelene ved at gå på Herlufsholm, samtidig med at du udvikler din sport – i et miljø af andre, der brænder for det samme som dig. Fx kan du gøre sport til dit særlige fokusområde i Herlufsholm Udmærkelsen.

THE AWARD The Duke of Edinburgh’s International Award, også kaldet The Award, er et program af aktiviteter, der inspirerer dig til at prøve kræfter med dig selv. Du vælger selv aktiviteterne – inden for en lang række forskellige områder, fra sport til hjælpearbejde. Undervejs i forløbet reflekterer du over din udvikling, bl.a. ved at skrive digital logbog. The Award stammer oprindeligt fra England og findes i dag i mere end 140 lande verden over. Programmet styrker dine personlige færdigheder og giver dig mulighed for at udvikle nye. Til slut i forløbet indgår der bl.a. en flerdages ekspedition, kaldet The Adventurous Journey. Herlufsholm er Danmarks eneste The Award-certificerede kostskole.

HERLUFSHOLM UDMÆRKELSEN Herlufsholm Udmærkelsen er et 2-årigt program med udfordringer til dig, der går i gymnasiet. Programmet er individuelt, tilpasset dine evner og interesser – og den personlige udvikling, du har brug for. Du lærer at sætte dig mål og arbejde vedholdende og engageret. Gennemførelsen er i sig selv en bedrift – som du vil kunne se tilbage på med stolthed.

17


OPLEVELSER OG NYE KOMPETENCER

UDFORDRINGER OG SAMMENHOLD PERSONLIG UDVIKLING OG FÆLLESSKAB 18

19


EN GRØNNERE SKOLE I

nteresserer du dig for klima og miljø? Så er Herlufsholm helt sikkert en skole for dig. Vi har bæredygtighed på dagsordenen hver dag. Både i undervisningen og livet i øvrigt på skolen. Var det fx noget at deltage i vores ekstraskolære aktivitet Model United Nations, hvor du sammen med andre unge fra hele verden lærer at engagere dig politisk og idealistisk, fx omkring FN’s verdensmål? Du kan også deltage i Kostudvalget, hvor du og dine kammerater samarbejder med køkkenet og køkkenledelsen om at mindske madspild og udvikle nye, bæredygtige retter. Det særlige ved Herlufsholm er, at vi ikke kun er en skole, men også en virksomhed. Vi har landbrug, skovbrug, køkkendrift og egen el- og varmeproduktion.

Det giver nogle unikke muligheder for at integrere bæredygtighed i undervisningen og hverdagen. Vi er på den måde et minibillede på samfundet udenfor, et mikrokosmos, og arbejder derfor helt konkret med akkurat de samme udfordringer som politikere, klimaforskere og klimaaktivister. Vil du fx være med, når vi analyserer Greta Thunbergs taler og politiske indflydelse? Eller når vi regner os frem til klimaeffekten af vores kommende solcelleanlæg? I gymnasiet får du desuden mulighed for at arbejde med folkedrabsteorier og faresignaler på dysfunktionelle samfund – for på den måde at opnå større forståelse for, hvordan også sociale samfundsstrukturer er en forudsætning for bæredygtigt klima og ressourceudnyttelse.

KLIMAEKSPEDITION TIL GRØNLAND I sensommeren 2021 var vores første hold elever afsted på klimaekspedition til Grønland. Målet var at opleve klimaforandringerne på allernærmeste hold. Og siden give erfaringerne videre som Klimaambassadører, fx via foredrag. I de kommende år vil vi også invitere andre skoler til at deltage i initiativet.

NEUTRALISÉR CO2 MED SKOVL I forbindelse med vores internationale Round Square-samarbejde har de elever, der hvert år rejser ud og deltager i Round Square-ekspeditioner samt verdenskonferencer, beregnet CO2aftrykket af deres rejse. Og efterfølgende plantet træer svarende til den mængde CO2, de har udledt under rejserne. Vi har således allerede vores helt egen lille klimaskov – der fortsat vokser.

Herlufsholm er i dag godt på vej til at blive selvforsynende med energi. Ambitionen er dog ikke en bestemt CO2-reduktion, men derimod hele tiden at blive bedre til generelt at mindske vores ressourceforbrug og påvirkning af naturen.

ELEVSTYRET KLIMAKLUB Social & Environmental Global Issues Club er et af de seneste bæredytighedsinitiativer på Herlufsholm – stablet på benene af vores egne elever. Her arbejder vores elever tæt sammen med skolens ledelse om konkrete tiltag, der kan fremme grøn omstilling på Herlufsholm. I øjeblikket arbejder klimaklubben bl.a. med minimering af plastikforbrug.

20

I løbet af de seneste 10 år har vi reduceret vores CO2-udledning med 90 %. Bl.a. i kraft af egen elog varmeproduktion med flis fra egne skove.

40% 90% Reduktion i el- og varmeforbrug siden 2010

Reduktion i CO2udledning siden 2010

21


ÅBENHED & UDSYN V

ær nysgerrig, se dig omkring i verden! Herlufsholm er en skole for nysgerrige, for dig, der vil udvide din horisont. Det kommer du til på flere måder! Fx vil du opleve, at dine kammerater ikke kun kommer fra ét sted i Danmark, men fra hele Danmark. Og hele verden! Flere har forældre, der bor og arbejder i udlandet. De mange forskellige baggrunde, og stederne vi kommer fra, er med til at give skolen en helt særlig åbenhed og dynamik. Du vil møde andre måder at leve på og gøre tingene på, end du måske er vant til. Dét lærer dig nysgerrighed og respekt for det, der er anderledes. Det er en utrolig vigtig egenskab i en globaliseret verden. Åbenheden og respekten udvikler vi både på skolen og uden for skolen. Uanset om vi er sammen om at male vores egne udflugtshytter i Kalbyrisskoven, eller når du fx laver frivilligt arbejde i forbindelse med The Award. Det kan også være, at

du er med til at rense en park i Næstved for plastik. Eller gøre rent på en strand i Sydamerika. På Herlufsholm tager vi nemlig ud i verden. Det sker bl.a. via vores Round Square-netværk, hvor vi samarbejder med mere end 180 skoler verden over – i øvrigt som den eneste skole i Skandinavien. Round Square-samarbejdet giver dig mulighed for at blive udvalgt til fx udveksling, konferencer eller internationalt hjælpearbejde. Eller måske er du med, når nogle af vores elever hvert år deltager i det politiske rollespil Model United Nations, fx i Dubai, Barcelona eller et helt tredje sted! Udsynet på Herlufsholm er med til at give dig kulturelle kompetencer og et interkulturelt netværk. Vi forbereder dig på at blive borger i en global verden – global citizen. Så sørg for at have rygsækken og kufferten parat!

På Herlufsholm bliver du for alvor global. Du oplever det nye, spændende og anderledes i både undervisningen, mødet med dine kammerater og i de mange aktiviteter, der foregår på skolen – og når vi rejser ud.

22

VIDE MERE KUNNE MERE GØRE MERE

23


FRIVILLIGHEDSUGE

SOCIALT ANSVAR E

n væsentlig del af din uddannelse på Helufsholm har fokus på socialt ansvar, at gøre noget for andre. Det gælder både i forhold til de nære fællesskaber, fx din klasse og dine kammerater. Men også de større fællesskaber, fx skolen som helhed, dit lokalmiljø eller det globale miljø. Det er et spørgsmål om at møde verden og andre med åbenhed. Også selv om de andre – eller det andet – har en helt anden baggrund end dig, andre værdier eller forudsætninger.

Verden bliver mere spændende på den måde. Og vi bliver også selv klogere og udvikler os, når vi interesserer os for andre, for dét, der ikke umiddelbart ligner os. På de foregående sider har du set eksempler på, hvordan vi på Herlufsholm giver dig muligheder for at arbejde med ansvarlighed i forhold til fx bæredygtighed og globalt udsyn. Men vi er også en skole, der giver dig mulighed for at udvikle dig selv og dit engagement på mange andre måder. Her giver vi et par eksempler.

I samarbejde med Næstved Kommune vil alle elever i 1.g hvert år deltage i Herlufsholms Frivillighedsuge. Målet er at opleve den tilfredshed og glæde, der ligger i at gøre noget godt for andre. Det kan være at hjælpe flygtninge til rette i deres nye land eller lokalområde. Eller at møde ældre eller unge med udfordringer – eller måske at gøre en indsats for naturen og lokalmiljøet i Næstved.

HJÆLPEARBEJDE Også Herlufsholm Udmærkelsen og The Duke of Edinburgh's International Award er programmer, der giver dig rig mulighed for at prøve kræfter med helt andre udfordringer, end du er vant til. Også på det sociale område. Og her er det dig selv, der er initiativtager. Hvad kunne du tænke dig? Vi har elever, der har hjulpet til i Mødrehjælpen, organiseret bloddonation på skolen eller arbejdet med demente ældre.

HERLUFSHOLM SCHOLARSHIPLEGAT Mange kender Herlufsholm i kraft af deres familie og venner. Men for mange andre er Herlufsholm et helt nyt bekendtskab. Vi vil gerne have alle som elever. Derfor har vi oprettet Herlufsholm Scholarship-legatet. Så endnu flere kan få muligheden for en ekstraordinær uddannelse og en oplevelse for livet.

SOS BØRNEBYERNE Siden 1996 har vi arbejdet sammen med SOS Børnebyerne. Vi har indsamlet mere end 1 million kroner og været med til at opføre familiehuset ”House of Herlufsholm” i Botswana i det sydlige Afrika.

Kender du den amerikanske præsident Kennedys berømte ord: “Ask not what your country can do for you — ask what you can do for your country”? De ord fik i sin tid den første mand til månen. Hvad kan de få dig til?

24

VIDE MERE KUNNE MERE GØRE MERE

25


"

Jeg har altid været den kreative i min familie. Men også den mindst strukturerede. På Herlufsholm lærte jeg både at udvikle min kreativitet, men også at arbejde meget mere fokuseret med den. Dén evne bruger jeg den dag i dag.

" " 26

"

"

Alt det, vi kan gå til – man tænker jo ikke rigtig over det – når først du er her, tager du det for givet – men det er jo vildt, jeg har prøvet ting, jeg slet ikke troede, jeg ville interessere mig for.

Jeg fik nogle rigtig tætte venner og veninder – der stadig er nogle af mine bedste venner overhovedet.

Som helt almindelig middelklasseforælder her fra området på Sydsjælland så må jeg bare sige: Jeg ville ønske, alle prøvede Herlufsholm. Glem fordommene, oplev det selv, kig forbi – alle er velkomne.

"

Vi var måske lidt bange for, om Herlufsholm var et gammeldags sted – alt det med historien og traditionerne og uniformerne – når nu man selv har gået i skole i 70’erne og 80’erne … Men hold da op, man skal ikke lade sig narre af de tykke, gamle mure – engagerede, moderne lærere, altid villige til at gå foran og prøve noget nyt – pædagogisk og læringsmæssigt.

Jeg lærte – og fik troen på – at alt er muligt. Hvis bare du gør dig umage og arbejder hårdt nok. Det er sikkert en del af forklaringen på, at jeg i dag er iværksætter i min egen lille virksomhed – der efterhånden ikke er så lille endda😊.

27


VISION Vi vil være Nordens bedste skole til at uddanne unge mennesker til at gå foran og tage ansvar – for sig selv, for hinanden og for det fællesskab, vi alle er en del af.

MISSION Vi skaber ekstraordinære rammer for ekstraordinær faglig og personlig udvikling.

MODERNE NORDISK KOSTSKOLE 28

S

om international kostskole har Herlufsholm noget helt unikt at tilbyde: vores danske baggrund! Du kan finde gode skoler mange steder i verden. Du kan endda finde andre gode skoler, der også har stærkt fokus på høj faglighed og personlig udvikling. Men ønsker du at kende dine rødder, at gøre brug af din særlige danske baggrund, fx at udnytte evnen til at løfte i flok, at tro på, at det altid er den bedste idé og det bedste argument, der vinder – ikke hierarkiet eller det

formelle – så skal du overveje Helufsholm. Og tror du, ligesom vi gør, at evnen til sammen at udvikle nye, stærke løsninger er en helt afgørende succesfaktor i en flydende, global verden? Ja, så skal du også overvej Herlufsholm. Vi er overbeviste om, at forankringen i de stabile, nordiske demokratier, med en mere end 1000-årig tradition for inddragelse og fællesskab, er præcis dét, der er brug for i en verden fuld af forandringer og udfordringer.

VIDE MERE KUNNE MERE GØRE MERE

29


FREMSYNET ÆGTEPAR Hvordan kan en 450 år gammel dansk skole være én af verdens mest moderne og mest fremsynede skoler? Det kan vi, fordi vi har holdt fast. Da Herluf Trolle og Birgitte Gøye grundlagde skolen i 1565, var det, fordi de havde set, at verden var i hastig forandring. Og at den forandring krævede nye initiativer. De skabte en skole for ’rigets dygtigste unge mænd’, ikke bygget på herkomst eller titler, men på viden og personlig udvikling. En ambitiøs, dansk kostskole i en allerede dengang global verden.

Det bedste bevis på den modernitet og fremsynethed, Herlufsholm har med sig fra sin grundlæggelse, er måske historien om det, der sker lige efter Herluf Trolles død. Da Trolle under et søslag mod svenskerne får en kugle gennem rustningen og dør, muligvis fordi han nægter at få lægehjælp, før hans mandskab har fået det, tager hans hustru, Birgitte Gøye, over. Hun bliver skolens første leder. En kvinde? I 1565? Nærmest utænkeligt. Men ikke på Herlufsholm. Med den rette vilje er alt muligt.

Det er den arv, der den dag i dag driver Herlufsholm. Vi er konstant i udvikling, på vej mod det næste nye. Hvorfor? Fordi vi hele tiden holder fast – i kernen af det, vi altid har været.

30

VIDE MERE KUNNE MERE GØRE MERE

31


Vide mere · Kunne mere · Gøre mere

Januar 2022

Herlufsholm Allé 170 · 4700 Næstved · Tlf. +45 55 75 35 00 · rektorkontor@herlufsholm.dk · www. herlufsholm.dk