Herinnerboek voor kinderen met gescheiden ouders 2019

Page 1

DE MINI EDITIE VOOR JONGENS & MEISJES VAN 5 - 11 JAAR

VOOR KINDEREN VAN GESCHEIDEN OUDERS HÉT CREATIEVE DOEBOEK OM SCHEIDING TE VERWOORDEN, VERBEELDEN EN VERWERKEN


Je vader en moeder gaan scheiden of zijn al gescheiden. Je hebt het net gehoord, of weet het al iets langer. Misschien ben je boos, verdrietig of wel erg opgelucht. Maar wat je ook voelt, je leven is veranderd en dat is best lastig!

In dit boek kun je dingen schrijven, tekenen of foto’s plakken zodat je eens terug kunt kijken of juist vooruit. Ook papa of mama kunnen er dingen in schrijven en vraag gerust hulp aan een iemand (bijvoorbeeld juf of meester) als je dat wilt.


PLAK HIER JOUW FOTO

NAAM ADRES

LEEFTIJD


Het is ons doel om zoveel mogelijk kinderen te helpen een scheiding, op creatieve wijze, een plekje te geven. Heeft u een mooi voorbeeld van een ingevulde pagina of kunstwerk van uw kind of van uzelf? We delen het heel graag op Social Media. Wellicht inspireert u andere ouders die het invullen van de pagina’s nog heel lastig vinden. U kunt mailen naar info@herinnerboek.nl of via Instagram #herinnerboek een berichtje sturen.


Je kunt de dans wel lang ontspringen, tot het moment en dat is nu dat je toch eens dansen moet. Acda en de Munnik, Naar huis.

Het begin

Als je de keuze hebt gemaakt om uit elkaar te gaan, komt er dat moeilijke moment dat je het aan je kinderen moet gaan vertellen. De weg naar ‘ons’ gesprek was pittig. Je zoekt naar een oplossing, een houvast. Accepteren dat je je kinderen verdriet gaat doen was voor ons de enige weg. Ik heb voorafgaand gezocht naar iets tastbaars, iets waarmee ik onze kinderen kon helpen dit nieuws een plaats te geven, te herinneren en om te begrijpen. Omdat ik dit ‘tastbare’ niet kon vinden, hebben we het zelf gemaakt en daarmee zijn de eerste stappen voor dit boek gezet. Jones en Ika en ook wij als ouders hebben veel herinneringen op kunnen halen door dit boek bewust ‘samen’ in te vullen. Hoe moeilijk en confronterend dit soms ook was voor ons als volwassenen (als scheidende ouders), vonden onze kinderen het fijn om gehoord te worden en om de mooie herinneringen te koesteren.

Tessa Massop - Dix

September 2019

En toen werd het tijd voor een nieuw jasje… Zes jaar en heel veel interessante verhalen, waardevolle tips en mooie ervaringen verder. Het team is ondertussen uitgebreid met Manon en samen zijn we aan de slag gegaan om van dit boek weer iets heel moois te maken. Met dit boek hopen wij jullie een klein beetje houvast te geven. Maar bovenal hopen we dat jullie kinderen ook op creatieve, positieve wijze kunnen verwerken, begrijpen en over HUN gevoel kunnen praten. Zodat ze als ze later terugkijken in dit boek en op deze lastige periode trots kunnen zijn op zichzelf, maar ook op hun ouders. Wij wensen jullie veel wijsheid en kracht toe!

& Manon Naterop


TIJDSCHRIFTEN, FOLDERS, KRANTEN (WAAR JE IN MAG KNIPPEN), OF PLAATJES DIE JE PRINT VAN INTERNET

SCHAAR

WIST JE DAT... Het best moeilijk is om gevoel te omschrijven, zelfs volwassen mensen vinden dat lastig! Dus geef niet op als je het even niet weet. Soms komt het antwoord vanzelf.

LIJM


TIP! Lees eerst de bladzijde die je wilt gaan invullen goed door! Probeer eerst even na te denken voordat je begint met schrijven of plakken.

FOTO’S VAN JEZELF EN JE GEZIN

EEN PEN | STIFTEN OF KLEURPOTLODEN


NAAM

IK WOON BIJ MIJN:

LEEFTIJD

LENGTE

BROERTJES

ZUSJES

KLEUR OGEN

KLEUR HAAR

HUISDIEREN

VADER

MOEDER

ALLEBEI

IK KAN HEEL GOED: TEKENEN VOETBALLEN ZWEMMEN

FAVORIETE MUZIEK

FAVORIETE BOEK

MIJN HELDEN

MET ANDERE KINDEREN SPELEN

GAMEN KNUTSELEN KOKEN KLETSEN EN OOK NOG


TEKEN HIER JEZELF


ILIJK N ZE GINGEN SCHEIDEN. VIND JE HET MOE TOE EN TELD VER JE ERS OUD JE WAT HIER SCHRIJF DER OF VADER! GELEDEN IS? VRAAG HET GERUST AAN JE MOE OMDAT HET BIJVOORBEELD AL EEN TIJDJE

G EEN KEER DIT WIL IK NO

VRAGEN OVER

DIE DAG


'Madeleine van 8 jaar oud vroeg zich af of haar ouders haar nog wel lief vonden toen ze gingen scheiden. Natuurlijk vonden haar ouders dat! Had jij ook van deze vragen?'

WIL JE NOG IETS KWIJT OVER DIE DAG? IN DIT VAK KUN JE EEN KLEINE TEKENING MAKEN, EEN GEDICHTJE SCHRIJVEN OF IETS ANDERS!


VRAAG AAN JE VADER EN MOEDER HIER WAT TE SCHRIJVEN OVER HET MOMENT DAT ZE JE HEBBEN VERTELD DAT ZE UITELKAAR GINGEN.


WIST JE DAT... Papa’s en mama’s kunnen soms stoppen met van elkaar te houden. Maar ze kunnen NOOIT stoppen met van hun kinderen te houden.

PLAK HIER EEN FOTO VAN JULLIE GEZIN VOOR DE SCHEIDING


'Papa woont alleen, mama is thuis en ik vind het maar lastig. Soms is het andersom, soms mis ik papa. En soms mis ik mama. Maar gelukkig kan ik papa en mama wel bellen.. Jones (8 jaar)'

WIST JE DAT... Je op heel veel manieren met iemand kunt praten. Vind de manier die voor jou beste werkt. Maakt niet uit hoe, als je het maar doet!


Je voelt je misschien wel eens verdrietig of boos, het is dan belangrijk dat je hierover blijft praten. In de cirkels kun je schrijven met wie je dat het liefst zou doen. Je kan denken aan je vader of moeder, leerkracht, vriend of vriendin maar dat weet JIJ vast beter! In het midden sta jij natuurlijk.


Veel mensen hebben een bepaald gevoel bij een kleur. Zo denken mensen bij geel aan de zon en bij rood aan de liefde. Welke kleur past bij jouw gevoel?

DEZE STERREN KUN JE KLEUREN OM UIT TE PROBEREN:

BLIJ

RUSTIG

VERDRIETIG

WAT IS EEN COLLAGE? Een collage is een verzameling uitgeknipte of uitgescheurde stukjes papier. Je knipt of scheurt deze uit een tijdschrift, krant, of je gebruikt plaatjes die je van internet print. Het maakt eigenlijk niets uit waar het plaatje uitkomt. Dan plak je alle stukjes naast- op of door elkaar op dit papier. In een collage kun je je gevoel laten zien door de plaatjes en kleuren die JIJ kiest. HOE MAAK JE EEN COLLAGE? Denk eerst rustig na over hoe je je voelde voor en na de scheiding. Misschien kun je het opschrijven of praat er over met iemand die je in de cirkels op de vorige pagina hebt ingevuld. Weet je wat je wilt laten zien met de collage? Dan kun je aan de slag! Knip of scheur zoveel mogelijk: PLAATJES Alle plaatjes die jij vindt passen bij het gevoel wat je had als je denkt aan de periode voor de scheiding.

VIND JE HET LASTIG OM TE BEGINNEN, VRAAG DAN HULP AAN PAPA OF MAMA.

TEKST Een mooie zin, een woord kan precies laten zien hoe jij je voelde.Ga je misschien binnenkort verhuizen of krijg je een nieuwe kamer bij je vader of moeder? Hoe zou jij die kamer dan inrichten? Heb jezelf ideeĂŤn over hoe je wilt wonen? Ben je blij hoe je ouders het hebben geregeld? Of zie je het eigenlijk liever anders? Als jij zou mogen kiezen, wat zou JIJ dan willen?

Plak hier een behang of verf staaltje, of een teken hoe jouw kamer eruit moet komen te zien.

Schrijf hier hoe het er bij jouw thuis uitziet.

De kleur van mijn nieuwe kamer moet worden (omcirkel een of meer kleuren die je mooi vindt) fel blauw

appel groen

zuurstok rose

sinaasappel oranje

kanarie geel

pimpel paars

anders


WIST JE DAT... De betekenis van huis en thuis verschilt? THUIS is een plek waar je woont en je je veilig voelt. HUIS is een gebouw om in te wonen.

Ik wil het liefst slapen in een: stapelbed slaapbank ‘gewoon bed’ hoogslaper

Als IK mocht kiezen zou ik het liefst mijn eigen kamer hebben mijn kamer delen met mijn broer of zus

Beschrijf of plak plaatjes van jouw droom thuis


Ga je in het weekend naar papa of mama? Heb je daar een eigen kast? Of zou je dat graag willen? In de witte vlakken teken je wat je graag in die kast wilt laten liggen! TIP! Je kan ook plaatjes knippen uit folders of kranten van spulletjes die je in de kast wilt zetten.


'Elke keer vergeet ik, mama of papa wel iets. Nu heb ik spulletjes bij papa en mama en dat is wel zo fijn!'


Soms heeft een scheiding ook leuke dingen, misschien ga je wel twee keer op vakantie. Ga jij op vakantie? Schrijf hieronder hoe dat was.


Plak hier foto’s van de leuke dingen die je hebt gedaan in de vakantie.


Feest is altijd leuk, heb je er al over nagedacht hoe JIJ de feestdagen ziet? Waar zou je die het liefst willen vieren?

Mijn eerste verjaardag toen mijn ouders gescheiden waren, verliep zo:


Kleur het sterretje in waar jij feestdagen wilt vieren. Op de stippellijntjes is nog plaats voor twee feestdagen die je zelf kan kiezen.

mama

mama

mama

papa

papa

papa

allebei

allebei

allebei

mama

mama

mama

papa

papa

papa

allebei

allebei

allebei

Mijn eerste kerstmis toen mijn ouders gescheiden waren, verliep zo:


Op deze foto staan:

Op deze foto staan:


Op deze foto staan:
Jouw nieuwe gezin kan er best ingewikkeld uit zien. Je krijgt misschien wel een bonusmoeder of vader, een bonus opa en oma, bonusbroertjes en zusjes. Weet jij al hoe ze allemaal heten? Vul ze hiernaast maar eens in.

'Ook al woon je niet meer bij elkaar: jouw vader blijft altijd jouw vader en dat geldt ook voor jouw moeder. Daar kan niemand tussen komen! '


ik

'Madeleine en Adeline over de nieuwe vriendin van papa: Zou die met die krulletjes nog eens kunnen komen ? Die vinden we leuk..'


'Mama als jij een vriend krijgt en die woont bij ons, hoe noem ik die dan? Geen papa, want die heb ik al,. Half papa?'

Dit is leuk aan de vriend van mama

Dit vind ik wel eens moeilijk aan een samengesteld gezin

Dit is leuk aan de vriendin van papa

Wat ik nog zou willen veranderen

Dit is leuk aan een samengesteld gezin


Teken hier jouw nieuwe gezin


Als je al een tijdje aan je nieuwe leventje gewend bent, kun je deze pagina invullen.

Wat vind je dat er goed gaat?

Wat vind je moeilijk aan je nieuwe situatie?

WIST JE DAT... Het soms best handig is, om na een paar maanden met je vader en moeder te bespreken wat je van dingen vindt. Volwassenen noemen dat evalueren. Door tussentijds te bespreken wat JIJ van de situatie vindt, kun je samen met je ouders oplossingen bedenken. Als je wilt kun je deze pagina daarvoor gebruiken.


Wat zou je zo snel mogelijk willen veranderen?

Waarom wil je dat veranderen?

Hoe zou jij het willen veranderen?


Er zijn vast vast mensen die trots op je zijn hoe jij met alles omgaat. Misschien willen opa, oma, je vrienden en vriendinnen hier wel iets liefs schrijven. Als het dan even niet zo goed met je gaat kan je dit terug lezen en voel je snel weer iets beter!
blablabla


Op deze foto staan:

Op deze foto staan:


Op deze foto staan:


Deze pagina’s zijn speciaal voor jou! Wil je nog iets schrijven, tekenen en knutselen? Dat kan hier. Zo maken we samen dit herinnerboek. Voordat je begint: bedenk even wat je hier nog wilt vertellen.Als je hier bent aangekomen heb je al hard gewerkt! Je kan trots zijn op je resultaat! Natuurlijk was het niet altijd makkelijk maar je hebt het wel gedaan. Super knap! We hopen dat je dit boek nog vaak even terugpakt om te lezen, te kijken en om over te praten.

Vond je het invullen van het boek leuk? Wat vond je er dan zo leuk aan?

Heb je iets gemist in het boek wat voor jou heel belangrijk is?


Wil je jouw mooiste pagina, tips of tekening laten zien aan andere kinderen? Maak een foto en stuur deze naar info@herinnerboek.nl of post de foto op instagram met #herinnerboek. Samen kunnen we zoveel mogelijk kinderen onze tips laten zien en misschien ook een beetje helpen!

Deze tips heb ik voor kinderen die ook gescheiden ouders hebben:


MANON NATEROP Manon Naterop (1978) is eigenaar van Manon Naterop, een bureau dat zich bezighoudt met projecten die gericht zijn op het verbeteren van de leefbaarheid. Ze is afgestudeerd aan de opleiding Cultureel Maatschappelijke Vorming als jongerenwerker, heeft 2 prachtige dochters Pien (6) en Catoo (4). Je mag haar ook een ervaringsdeskundige noemen want ze heeft zelf gescheiden ouders.

WIST JE DAT? Het herinnerboek wordt al op tal van plekken ingezet om kinderen te

MANON OVER TESSA: Wat ik zo leuk aan Tessa vind is dat ze

helpen, om op creatieve, positieve wijze te

‘grote mensen dingen’ doet op haar

verwerken, begrijpen en over HUN gevoel

eigen eerlijke oprechte en innemende

kunnen praten. Dit is alweer de derde druk!

manier. Door naar haar te kijken, besef ik me hoe belangrijk het is om dicht bij jezelf te blijven en hierdoor de mooiste dingen te creëren.

'Toen mijn ouders gingen scheiden was dat echt nog een uitzondering en was er nauwelijks aandacht voor de mening van een kind. Dat was toen eenmaal zo. Gelukkig zijn tijden veranderd en dat ik nu aan dit prachtige boek mag meewerken, maakt me supertrots!'


COLOFON TESSA MASSOP-DIX

VAN WIJ NAAR JIJ

Tessa Massop-Dix (1977) is

Dit boek is uitgegeven door

eigenaar van DixDesign, een

Van Wij naar JIJ Uitgeverij.

bureau voor grafische vormgeving,

Het is het eerste boek in een serie

webdesign en communicatie,

van 3. Check onze website

afgestudeerd als leerkracht primair

www.herinnerboek.nl voor

onderwijs, trotse mama van Jones

meer informatie.

(15) en Ika (12), bonusmoeder van 3 en ervaringsdeskundige. Samen

Ook jouw eigen boek uitgeven?

met haar kinderen maakte ze 6 jaar

Neem contact op met Manon

geleden de allereerste opzet van dit

Naterop op nummer 06 18 13 54 35.

creatieve doe-boek. Samen met Manon gaf ze dit boekje opnieuw vorm. TESSA OVER MANON: Wat ik leuk vind ik aan Manon? Ze is een gevoelsmens, ze bracht fijne nieuwe ideetjes waar ik zelf nog niet aangedacht heb. Ik vind het heerlijk samen werken. Het Herrinerboek is met haar hulp echt gegroeid!

AUTEURS: Tessa Massop-Dix Manon Naterop VORMGEVING: Dix Design UITGEVER: VAN WIJ NAAR JIJ ISBN: 9789082888706 Š 2019 Tessa Massop-Dix Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze zonder voorafgaande toestemming van de auteurs. Derde druk 2019


herinner

DE MINI EDITIE VOOR JONGENS & MEISJES VAN 5 - 11 JAAR

boek VOOR KINDEREN VAN GESCHEIDEN OUDERS

HÉT CREATIEVE DOEBOEK OM SCHEIDING TE VERWOORDEN, VERBEELDEN EN VERWERKEN

Je vader en moeder gaan scheiden of zijn al gescheiden. Je hebt het net gehoord of weet het al iets langer. Misschien ben je boos, verdrietig of wel erg opgelucht. Maar wat je ook voelt je leven is veranderd en dat is best lastig! In dit boek kun je dingen schrijven, tekenen of foto’s plakken zodat je eens terug kunt kijken of juist vooruit.

www.herinnerboek.nl


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.