Page 1


Hereford Ungdom Hereford Ungdom er et udvalg under Herefordforeningen for unge op til 30 år. Vi samler unge, som er interesserede i Hereford, og som ønsker at lære mere. Vi fungerer på den måde som et socialt og fagligt netværk. I 2011 afholdt vi det første Hereford Ungdoms Show. Det foregår i forbindelse med Landsskuet i ulige år og med Roskilde Dyrskue i lige år. Showet er for Hereford Ungdoms medlemmer. Her tilmelder man sit dyr i sit eget navn, og dyret bedømmes typisk af en udenlandsk dommer med fokus på produktion og økonomi indenfor landbruget. Ydermere afholder vi sociale arrangementer, gårdbesøg, m.m., som styrker fællesskabet og giver alle medlemmer mulighed for at lære af hinanden. Herefordens rolige temperament gør dyrene ideelle for unge mennesker, da de er lette at omgås og håndtere. Netop denne sikkerhed omkring håndteringen er noget, vi går op i i Hereford Ungdom, hvor vi også giver tips og tricks til mønstring og klargøring på dyrenes og trækkerens præmisser. I Hereford Ungdom har vi mange gode kontakter til hele verden, som alle er velkommen til at gøre brug af – fx kan et ophold hos en udenlandsk avler arrangeres, og dette vil både styrke den unges sociale kompetencer samt være yderst lærerigt!

www.hereford.dk


Herefordracen stammer fra grevskabet Herefordshire i den vestlige del af England, grænsende op til Wales og kan føres tilbage til 1600-tallet, hvor den omtales som rigtig god til opfedning. Herefordracen er brugt i Danmark fra midt i 1950’erne og de første dyr kom til landet, importeret af C.C. Scavenius, Klintholm, i slutningen af 1950’erne. Herefordforeningen blev stiftet en halv snes år senere nemlig d. 8. august 1969. Herefordracen er let genkendelig på sin mørkrøde farve, det hvide hoved og sokker samt den hvide nakkestribe. Desuden kendt som nøjsomme dyr med fantastiske moderegenskaber og lette kælvninger, dette gør dem særledes velegnede til afgræsning af marginaljorde og dermed den perfekte race til naturpleje også i forhold til miljøet og som et oplagt valg til den nystartede kødkvægsavler, som måske har sine dyr på hobby/fritidsplan. Herefordkøerne, som typisk går med deres kalve til disse er 7-8 mdr., klarer sig således fint på græs hele sommeren og kan sagtens klare vinteren på hø eller wrap, også fremstillet af græs, og dermed har de ikke behov for en masse industrielt fremstillet foder. Kalvene klarer sig ligeledes også fint på mælk fra deres mor og græs de første mange måneder af deres liv. Det er en kendt sag at kød som kommer fra dyr, som har levet stort set af græs, har et større indhold af omega 3 og således er et sundere valg. Når man så samtidig ved at herefordkød, med sin fedtmarmorering, er noget af det mest velsmagende kød, er dette jo en ren win-win situation.

www.hereford.dk


Fem gode grunde til at vælge Hereford Et stort, repræsentativt udsnit af Herefordforeningens medlemmer har på et avlsseminar i entydigt fortalt, hvorfor de i sin tid valgte Hereford. Det er af de selvsamme årsager, du skal vælge netop HEREFORD: HEREFORD har et roligt temperament Racen for hele familien – også børnefamilien HEREFORD har lette kælvninger Hereford er den ideelle race, når du har udearbejde HEREFORD er kønne og flotte dyr En flok Hereford fremhæver den smukke natur og de kønne marker HEREFORD producerer godt og velsmagende kød Hereford har ry som Værtens bedste bøf HEREFORD er robuste og hårdføre Hereford er en af de racer der må gå ude hele året, hvis der er et læskur.

www.hereford.dk


Avlsseminar Herefordforeningens ledelse har med et avlsseminar været på en landsomfattende turné i foreningens fem lokale klubber. Cirka en fjerdedel af medlemmerne deltog og kunne fortælle om de konkrete årsager til, de i sin tid valgte Hereford og hvorfor, de stadig synes, Hereford er den bedste race for dem. De fortalte også, hvad de synes er vigtigt at værne om og gøre noget ved i avlsarbejdet: • Lette kælvninger har altid været et særkende og en af grundene til, at du skal vælge Hereford. Hereford er den ideelle race for den udearbejdende familie

• Du kan roligt tage på arbejde, selv om en ko skal til at kælve. Når du kommer hjem, kan du fryde dig over den nyfødte kalv, der ivrigt patter sin mor eller springer glad omkring • Hereford er velegnet til børnefamilier. Det gode temperament er legendarisk og årsag til manges valg af Hereford. Det gode temperament gør også Hereford ideel til naturpleje på arealer, hvor der færdes mange mennesker

skab over styr. Hereford skal blive ved med at være kødkvægsracen med det bedste temperament – racen, der er oplagt til en børnefamilie • Hereford har en god mælkeproduktion, men vi vil ikke slække på denne vigtige egenskab. Det er vigtigt, at kalven får en god start!

• Selv om temperamentet er i top, peger mange herefordavlere på, at man i avlsarbejdet ikke må sætte denne egen-

www.hereford.dk


Herefordklubber Som medlem af Herefordforeningen kan du deltage i de lokale klubbers arrangementer og på den måde både lære nye mennesker med samme interesse at kende. Men du får også gode faglige input til din opstart som herefordavler.

Herefordforeningen har opdelt landet i fem klubområder med hver sin klubledelse. Hver klub har egne arrangementer for de lokale medlemmer, og klubben står for praktiske ting – blandt andet i forbindelse med lokale dyrskuer og Åben Stald arrangementer.

Klubledelserne er bestyrelsens forlængede arm og har den helt tætte kontakt til medlemmerne, ligesom de er garanter for, at nye medlemmer føler sig velkomne i Herefordforeningen.

Kontakt Herefordforeningen På Hereford foreningens hjemmeside www.hereford.dk kan du finde kontaktoplysninger på de medlemmer som sidder i hovedbestyrelsen. Du kan også finde de medlemmer som sidder i klubbestyrelserne for Nordjylland, Midtjylland, Sydjylland, Fyn, Øst samt Hereford Ungdom. De kan kontaktes, hvis du ønsker råd og vejledning til din Hereford besætning. De kan også være behjælpelig med at finde en avler, som bor i dit nærområde. På hjemmesiden er der også mulighed for at se, hvad der sker i fore­ ningen, hvilken sæd kan købes, links til andre besætninger, se avlsdyr til salg og meget mere. Hvis du selv vil sælge dyr, se referater, eller vidensdeling i øvrigt, skal du have et login, som du kan få som medlem. Du kan også kontakte Hereford foreningen via mail: hereford@hereford.dk Eller du kan følge Dansk Hereford eller Hereford Ungdom på facebook.

www.hereford.dk


Hereford gårdbutikker Som medlem af Herefordforeningen kan du få et link til egen hjemmeside fra Herefordforeningens hjemmeside, når du har en gårdbutik med salg af herefordkød, når gårdbutikken vel at mærke er lovligt registreret hos Fødevarestyrelsen. Via Herefordforeningens Afsætningsudvalg kan du desuden få rådgivning om opstart af gårdbutik. Vi kender lovgivningen, og vi kan rådgive omkring en masse praktiske ting. Rundt om i landet har flere avlere oprettet gårdbutikker med salg af vacuumpakket, dybfrosset herefordkød. Der er selvfølgelig flere variationer af disse butikker, men oftest er det små butikker på 15 – 20 m2, indrettet enkelt og ofte blot med 2-3 frysere og en disk. De fleste har foruden de sædvanlige udskæringer i passende portioner også et udvalg i pålægs- og pølsevarer.

www.hereford.dk


Typebeskrivelse af Hereford Herefords kendetegn Hos Hereford har pelsen en rødbrun farve og med hvide aftegn, herunder det velkendte hvide hoved. Hereford er kendt for et roligt og afbalanceret temperament. Der findes en horned og polled type af Hereford, men de to typer udgør i alle forhold én og samme race. Hundyr skal have en feminin og handyr en maskulin fremtoning. Farve og aftegninger Dyrenes farve skal være fra lys rødbrun til mørk rødbrun med hvide aftegn. Hoved, hals, doglap, bugen og lysken skal være hvide, lige som der skal være fire hvide sokker samt hvid haledusk. Hvid nakkestribe fra bag ørene til kammen. Ørene skal være rødbrune, men kan have hvide aftegn. Størrelse Hundyr: Frame score 6 til 7; krydshøjde 140 til 145 cm for udvoksede køer (36 måneder og derover) Handyr: Frame score 7 til 8; krydshøjde 150 til 155 cm for udvoksede tyre (36 måneder og derover). Hoved Det hvide hoved må ikke virke langt eller bredt. Der må gerne være begrænset rødbrun pigmentering omkring øjnene. Mulen er normalt lys, men pigmentering kan forekomme.

Forpart Doglappen skal være minimal, dog accepteres markeret doglap hos køer. Halsen skal have en god længde (må ikke være kort), og der skal være en naturlig overgang fra hals til skulderparti. Boven skal være fast og have en god bredde, og set forfra skal der være stor afstand mellem forbenene. Midtstykke Tydelig ribbensrunding, men ikke for dyb af bryst og ingen opkneben lyske, idet kroppens over- og underlinje skal være parallelle. Overlinje Bred kam og stærk (lige) og bred ryg. Bred og muskelfyldt lænd, skjulte hofteben. Kryds og lår Langt, bredt kryds, der er svagt hældende. Brede lår, fyldige inderlår samt dybe, fyldige yderlår, herunder bredt ansatte omdrejere. Halen skal være placeret midt mellem sædebenene og må ikke have høj eller nedsænket halerod – set fra siden skal haleroden være en lige fortsættelse af overlinjen. Lemmer og knoglebygning Parallel benstilling af såvel forben som bagben, ikke for krogede bagben. Let og ubesværet gang, hvor dyret ikke knækker over i koden. Når dyret står stille, skal koden

have en vinkel på 45-50 grader, og klovene skal være korte. Når dyret står stille med begge bagben ud for hinanden, skal hasen have en vinkel på cirka 150 grader. Knoglebygningen må ikke være grov. Malkeorganer Køer skal have et forholdsvist lille yver, hvor bagerste del af yverbunden (de to bagpatter) er lidt dybere end den forreste del, og hvor yverbunden ikke når under hasen. Yveret skal være veltilhæftet såvel fortil som bagtil. De fire patter skal være 5-8 cm lange og indtil 3 cm tykke. Patterne skal være placeret i en firkant under yveret. Pung og penis Tyre må ikke vise forhudsfremfald (penis); en tyr skal have en stor og fyldig pung, gerne rødfarvet, med to testikler med stor diameter. Uønskede eksteriørtræk • Rødbrune aftegn i selve hovedet • Sorte hår på halen og i haledusken • Hvide pletter på lårene og kroppen • Hvide aftegn på ryggen • Rødbrun hals uden hvidt • Det hvide fra bugen må ikke fortsætte op ad kroppen. Sorte pletter på kroppen er uacceptabelt.

Hereford piece 20160717  

Hereford brochure 2016

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you