Page 1

KUVA Eeva Helle

TOIMINTALIITE SYKSY

2018 www.päpa.fi/tapahtumat


”ILMAN VAELTAJAPORUKKAA EN EHKÄ OLISI PARTIOSSA” Kun Rastipartion uusi vaeltajaryhmä syksyllä aloitti, kellään ei ollut käsitystä, mitä vaeltajaohjelma käytännössä tarkoittaa. Nyt Suomi-projekti on alkamassa, kaikki ovat lähdössä PJ-kurssille ja suunnitelmat ovat selvät. Ilman osaavaa luotsia tilanne ei todennäköisesti olisi yhtä hyvä.

L

aura Turkki sai ensikosketuksen luotsina toimimiseen Roihulta, jossa hän toimi vaeltajaluotsina leirilippukunnassaan ja kävi samalla luotsikurssin. Myöhemmin hän hyppäsi luotsaamaan Rastipartiossa toiminutta vaeltajaporukkaa. Hän harmittelee, että tuli silloin ryhmään kesken kaiken, eikä päässyt kunnolla pestiin kiinni. Kun uusi kuusihenkinen vaeltajavartio aloitti Rastipartiossa syksyllä 2017, Laura oli iloinen, että hän pääsi luotsina mukaan heti alusta asti. Nyt hän tiesi jo itsekin enemmän vaeltajaohjelmasta ja sai vaeltajat innostumaan. Vaeltaja Linda Simola kertoo, että kaikki vaeltajavartion jäsenet ovat keskenään tuttuja. Osa on ollut samassa ryhmässä sudenpennusta saakka. Ryhmäyttämisen eteen ei siis tarvinnut juurikaan tehdä töitä, sen sijaan vaeltajaohjelma oli kaikille vieras. ”En tiennyt aluksi yhtään, mitä vaeltajaohjelmassa pitäisi tehdä”, Linda toteaa. ”Oli tosi hyvä saada kunnon alustus aiheeseen, että hahmotti, mitä kaikkea vaeltajaikäkauteen kuuluu.” Laura kävi jokaisen uuden vaeltajan kanssa aloituskeskustelun, jossa alettiin tehdä vaelluskarttaa eli vaeltajan omaa suunnitelmaa ohjelman toteuttamisesta. Lisäksi vartio kävi PäPan vaeltajaohjelmaillassa, joka on vaeltajille ja luotseille suunnattu tietopaketti vaeltajaohjelmasta. Mukava yllätys vaeltajille oli se, miten paljon valinnanvaraa vaeltajaohjelmassa on. ”Ohjelmassa on tosi paljon kiinnostavia ja kasvattavia juttuja, jotka ovat saaneet minut innostumaan partiosta uudestaan enemmän”, Linda kehuu. ”Oli kiva päästä valitsemaan itselle sopivimmat palat.”

olla taustatukena. Luotsi ja vaeltajat sopivat esimerkiksi, että luotsi ei kuulu vaeltajien WhatsApp-ryhmään. Yleensä vartionjohtaja laittaa viestiä luotsille, jos ryhmällä on jotain kysyttävää. Säännöllisiä kokouksia vartiolla ei ole vielä ollut, mutta vaeltajat pitävät yhteyttä WhatsAppissa. Tarkoituksena on myöhemmin aloittaa säännölliset tapaamiset ja Linda toivoo, että kesällä ryhmä ehtisi nähdä useammin. Kesäkuussa vartio matkustaa Alahärmään tekemään Suomiprojektia. Suunnitelmissa on käydä ainakin Powerparkissa ja tavata paikallisia partiolaisia. Lähes kaikki vaeltajat ovat menossa PJ-kurssille. Osa aloitti koulutuksen jo tänä keväänä. Myös johtamisharjoituksia on jo pohdittu luotsin kanssa. Linda kertoo, että häntä voisi kiinnostaa jokin muonituksen liittyvä tehtävä tai johtajaretken vetäminen. Luotsi ja vaeltajat tapaavat sovittujen tapaamisten lisäksi muun muassa lippukunnan johtajiston kokouksissa. Muiden asioiden lomassa luotsi saa kuulla, miten suunnitelmat etenevät. Jos eivät etene, luotsi voi tarjota apuaan. ”Luotsina haaste on, että ei saa sotkeutua liikaa toimintaan, vaan vaeltajat tekevät ohjelmaa itsenäisesti. Haluan kuitenkin, että vaeltajilla on tunne, että joku auttaa, jos tarvitsee”, Laura toteaa. Luotsin ja vaeltajien yhteistyö on toiminut hyvin. ”Laura on vähän kuin meidän porukan selkäranka. Me tehdään itsenäisesti, mutta kysytään heti Lauralta, jos tarvitaan apua”, Linda sanoo. ”Kun on aiemmin ollut vastaavassa ryhmässä ilman luotsia, niin nyt eron huomaa kyllä selvästi.”

Partiomotivaation paluu Alahärmän kautta PJ-kurssille Yksi vaeltajista toimii vartionjohtajana ja vaeltajat itse pyörittävät omaa toimintaansa. Lauran rooli luotsina on

Laura ei itse koskaan ollut vaeltaja. Hän oli omassa kotilippukunnassaan Oulussa aktiivinen noin 17-vuotiaaksi. Hän löysi partion uudestaan pari vuotta sen jälkeen, kun

oli muuttanut Helsinkiin opiskelemaan. Laura kuuluu myös PäPan vaeltajatoimikuntaan, johon hän toivoo lisää aktiivisia jäseniä. ”Koska olin itse vaeltajaiän poissa partiosta, olen ollut kiinnostunut, mitä siihen kuuluu. Haluan kertoa nuorille aikuisille, että heille on omaa ohjelmaa partiossa.” Laura ja Linda harmittelevat molemmat sitä, että partio muuttuu usein johtajapestien myötä hieman totiseksi, kun velvollisuuksia on niin paljon. Kun Linda aloitti ryhmänohjaajana, partio alkoi muuttua yksitoikkoiseksi. Linda kävi koulun ohella myös töissä, joten aika kävi vähiin. Nyt hän ei enää johda ryhmää ja vaeltajaohjelma on saanut innostumaan partiosta uudestaan. Linda arvelee, että ilman vaeltajaryhmää ja -ohjelmaa hän ei välttämättä enää olisi partiossa aktiivisesti mukana.

Toiveissa Ulkomaan-projekti ja uudet tuttavuudet Parhaan tuen luotsin pestiinsä Laura kokee saavansa lippukunnan muilta aikuisilta ja partiokavereiltaan. Itse hän olisi kiinnostunut kouluttautumaan lisää ja tutustumaan alueen muihin luotseihin. Luotsivuoden aikana olisi mukava osallistua luotseille suunniteltuihin koulutuksiin ja tapahtumiin. Laura kehuu luotsaamaansa ryhmää ja on jatkamassa pestiään luottavaisena. ”Toivon, että vaeltajilla pysyy into ja motivaatio tehdä ohjelmaa”, sanoo Laura. Lindan oma vaelluskartta ei ole vielä valmis, mutta vaeltajaikäkaudeltaan hän toivoo ainakin pääsevänsä tekemään Ulkomaan-projektia ja näkevänsä alueen muita vaeltajaryhmiä. ”Olisi kiva päästä tutustumaan muihin vaeltajaryhmiin ja nähdä, mitä he ovat tehneet. He voisivat oppia meiltä ja me heiltä”, Linda pohtii.

TUKEA VAELTAJILLE JA LUOTSEILLE: Väre vaeltajatapahtuma Evolla 29.8.–2.9. Vaeltajaohjelmailta keskiviikkona 5.9. klo 17.30–20 Partioasemalla - vaeltaja, tule oppimaan, miten vaeltajaohjelmaa voi toteuttaa - luotsi, tule kuulemaan, miten vaeltajaohjelmaa tuetaan

Ulkomaan-projekti-koulutus, tilauksesta lippukunnille (salla.gronlund@partio.fi) - vaeltajat ja luotsit, miten vaeltajien Ulkomaan-projektin voi järjestää

Valtakunnallinen Luotsisatelliitti pääkaupunkiseudulla 6.10. Luotsikurssi lauantaina 27.10. Partioasemalla - luotsi, tule kouluttautumaan ja tapaamaan muita luotseja! Laura on ollut Lindan (vas.) luotsina viime syksystä alkaen.

2


GALLUP en johtaji Partio n e lallin juhlail en

in a Salm I Hann ander TEKST ik M a Susann KUVAT

1: Mikä sai sinut tulemaan partiojohtajien juhlaillalliselle? 2: Mikä on tämän vuoden Partioviikon kohokohta?

Eve Koivula, Mastonvartijat

Anni Yli-Kivistö & Jenni Mäkitalo, Koskenhaltiat

1: Toimin kouluttajana PJ-kursseilla. Olen ollut illallisella aikaisemminkin ja nämä ovat aina mukavia tapahtumia, kun saa vain tulla valmiiseen pöytään eikä tarvitse itse järjestää mitään.

1: Olen juuri saanut PJ-valtakirjan. Kun kutsuttiin juhliin, niin tottakai lähdin!

1: Tänä vuonna myös johtokolmikko oli kutsuttu illalliselle ja siksi tulimme. Anni on pestijohtaja ja Jenni ohjelmajohtaja. Anni: Olen ollut täällä aikaisemminkin ja on ollut kivaa. Jenni: On myös mukava tutustua muihin partiojohtajiin.

2: Tämä partiojohtajien juhlaillallinen sekä viikonloppuna oleva brunssi, jossa suunnittelemme vaellus-PJkurssia. 3: Kyllä, laitoin Instagramiin kuvan hashtagilla #partioviikko.

2: Voitimme eilen maailman 6. nopeimmat partiotaitokilpailut! 3: Kyllä, sekä Instagramissa että Facebookissa hashtagilla #partiontakii.

Kun kutsuttiin juhliin, niin tottakai lähdin!

2: Alueemme järjestää Törmän, siitä tulee varmasti Partioviikon kohokohta. 3: Anni: En ole vielä. Jenni: Olen seurannut Partioviikkopäivityksiä ahkerasti Facebookissa ja Instagramissa.

KUVAT Susanna Mikander

3: Oletko osallistunut Partioviikkoon somessa?

Lassi Heinilä, Vartiovuoren Pojat

EVE

L AS S I

NI AN N I & J E N

KOHTAUS

KOULUTTAUTUMINEN–OMAA KIVAA HYÖDYLLISIMMILLÄÄN Huhtikuussa järjestetty Kohtaus on koulutustapahtuma, johon tänä vuonna kutsuttiin erityisesti alueellisia valmentajia. Parhaimmillaan koulutus on aikuisille antoisaa omaa ohjelmaa, jossa yhdistyy osaamisen kehittäminen ja hauskanpito. Mitä päpalaisille osallistujille jäi Kohtauksesta käteen?

Tosi hyvät setit, joista sai paljon irti. Vielä sunnuntaina iltapäivälläkin jaksoi keskittyä, kun oli niin hyvä luento. Saimme boogia oman ryhmän toimintaan. Kun on sisällä partiohattarassa, tulee työstettyä sellaisia juttuja, jotka ovat jääneet roikkumaan. Kerrankin on aikaa hoitaa asioita loppuun partiokavereiden kanssa. Parasta on aina se, että näkee kavereita. Se ei houkuttele lähtemään tapahtumaan ensimmäistä kertaa, mutta se saa osallistumaan yhä uudestaan.

Uudet asiat ja ajankohtaiset aiheet, joita käsiteltiin tuoreesta näkökulmasta. Ei ollut loppuun kulutettuja juttuja.

Omaa ohjelmaa ja saunomista. Saa jättää omat lapset kotiin tai tarvittaessa ottaa mukaan, mikä on mukavaa.

Keskustelu aamupalalla random-tyypin kanssa siitä, mikä on lippukunnan sopiva koko.

Soitin kitaraa viisi tuntia ja sain sormet aroiksi. Oli hauskaa laulaa nuotiolla ja kuulla vertaiskuulumisia.

Sitaatit on kuultu Partioaseman kokoushuoneen nurkasta.

3


MIT EN NAP PAAT OPI NTO PIST EET ROK-KU RSS ISTA?

2. Kurssinjohtaja ilmoittaa ennen kurssin alkua toimistolle lippukunnan ROKkurssista. Kurssinjohtaja saa ohjeet tarvittavien tietojen keräämisestä.

3. Osallistu kurssille ja tee siihen kuuluva johtamisharjoitus loppuun saakka.

4. Kun koko kurssi on koossa, kurssinjohtaja ilmoittaa valmistuneiden tiedot toimistolle.

KUVA Susanna Mikander

1. Lippukunta tekee Kuksaan ryhmänohjaajakurssista tapahtuman, johon lippukunta varmistaa sinun ilmoittautumisesi.

KOULUTTAJAILLAT OVAT KAIKILLE AVOIMIA

5. Todistuksia käsitellään neljä kertaa vuodessa, mutta lippukunnan kannattaa toimittaa valmistuneiden kurssilaisten tiedot kootusti heti johtamisharjoitusten päätyttyä.

6. Käsittelyn jälkeen 10 opintopistettä siirtyy osallistujan viralliseen opintorekisteriin Opintokeskus Siviksen kautta.

7. PäPan toimistolta tehdään myös jäsenrekisteri-Kuksaan koulutusmerkinnät ja partio-CV pysyy kunnossa!

Partiokouluttajaillat on tarkoitettu kaikille, joita kouluttaminen partiossa vähänkään kiinnostaa. Illoissa on aina vaihtuva etukäteen kerrottu teema. Jos haluaisit lähteä kouluttajaksi piirin kurssille tai kaipaat lisäintoa vaikka ROK-kurssilla kouluttamiseen, tule käymään partiokouluttajaillassa. 25.9. aiheena ovat pelit koulutusmenetelmänä. Illan aikana vaihdetaan kokemuksia ja ideoita siitä, miten voi kouluttaa pelaten tai hyödyntää pelejä osana koulutusta. 15.11. keskitytään ryhmänohjaajakursseihin ja erityisesti ROK-kouluttajia toivotaan paikalle. Kannusta mukaan lippukuntasi ROK-kurssin johtaja ja mahdolliset kouluttajat.

ENSIMMÄINEN PARTIOKAMU-KOULUTUS 27.10. Mitä tehdä, jos ryhmässä on lapsi tai nuori, joka tarvitsee paljon johtajien aikaa ja huomiota? Entä kun lapsi ei uskalla lähteä ohjelmiin mukaan ja on usein kiinni johtajan kädessä? Tai kun nuoren on vaikea toimia yhdessä muiden kanssa? Partiokamu-koulutuksessa pohditaan yhdessä, miten haastavissa tilanteissa voidaan toimia ratkaisukeskeisesti. Partiokamu on Lounais-Suomen Partiopiirissä kehitetty toimintamalli yksittäisen partiolaisen partiopolun tukemiseen. PäPan ensimmäinen Partiokamu-koulutus järjestetään Partioasemalla la 27.10. klo 10-16. Koulutuksessa ohjeistetaan Partiokamu-pestin sisältöön ja suunnitteluun lippukunnassa sekä annetaan konkreettisia toimintavinkkejä liittyen haastaviin tilanteisiin ja käyttäytymiseen. Koulutus on tarkoitettu kaikille johtajaikäisille, samoajista aikuisiin. Lisätiedot: eeva.haataja@partio.fi ja tanja.malo@partio.fi

KO-GI-TAPAAMINEN KLIFFALLA

KUVA Susanna Mikander

Onko kaulassasi nappulat tai untuvikkohuivi? Haluatko tavata Ko-Gi-ystäviä ja uusia tuttuja? Laulaa lintulaulua, muistella veturin muurausta ja maastoleikkiä? Keskustella partion johtamiskoulutuksesta ohjatusti ja vapaamuotoisesti? Onnitella uusia Gilwell-lippukunnan jäseniä? Kliffalla järjestetään Ko-Gi-tapaaminen lauantaina 28.7. klo 14–16. Päivä on leirin kyläilypäivä joten Ko-Gi-tapaamiseen pääsee osallistumaan vaikkei leiriläinen olisikaan. Tarkempaa tietoa tuonnempana, seuraa viestintää! TEKSTI Meeri-Maria Jaarva

4


#PARTIOKOULUTUS Aihetunnisteella #partiokoulutus löytyy somesta fiilistelyjä ja asiaa partiokoulutuksista. Aihetunniste on kouluttajien ja kurssilaisten vapaassa käytössä olipa kyseessä sitten PJPK tai mikä tahansa muu partiokoulutus. Ota hashtag käyttöön osallistuessasi partiokoulutuksiin! Muista myös #partioscout #päpa ja #parastapartiossa.

#munkogi Ko-Gi-kursseja eli partiojohtajan jatkokursseja voi seurata Instagramissa ja muualla somessa aihetunnisteella #munkogi. Tänä vuonna järjestetään neljä Ko-Gi-kurssia: kevätkurssi 126, kesällä 127 ja 128 sekä loppuvuodesta kaamoskurssi 130. Aihetunnisteella #munkogi voit löytää fiiliskuvia kurssien lähijaksoilta sekä toimintaosalta. Lähijaksoilla kurssilaiset ja kouluttajat kokoontuvat yhteen esimerkiksi leireille, vaelluksille ja seminaareihin. Toimintaosaan kuuluu kehittämistehtävä, joka tehdään omassa toimintaympäristössä eli esimerkiksi lippukunnassa tai piirissä.

JOHTOKOLMIKOT KOOLLE JOHTOTÄHTEEN Lappeenrannassa järjestetään 16.-18.11.2018 valtakunnallinen lippukunnan johtamisen tapahtuma, johon kutsutaan kaikkien Suomen lippukuntien johtokolmikot eli lippukunnanjohtajat, ohjelmajohtajat ja pestijohtajat. Tapahtumassa pureudutaan muun muassa lippukuntien hyvinvointiin, hyvään johtamiseen ja kasvuun. Luvassa on suuri speed date -tapahtuma, arvokeskustelua jäsenkokouksen osallistujien kanssa, työpajoja, bileet ja rentoutumista. Johtokolmikoille suunnatuissa työpajoissa on muun muassa yksilön ja tiimin johtamista, taloutta, pestausta, ohjelman laatua, johtamisen kehittämistä ja niin edelleen. Työpajan vetäjinä ovat parhaat partiojohtajat, joita Suomesta löytyy. Johtotähden tarkoitus: - parantaa sinun johtamistasi - tehdä lippukunnastasi vieläkin parempi - mahdollistaa huikea määrä tapaamisia ja vertaistukea

TILAUKSESTA Tilauskoulutuksessa lippukunta tai alue saa räätälöityä koulutusta juuri siihen, mihin tarvitsee. Tiedätkö sen tunteen, kun koulutuksessa haluaisi heti pohtia uusia juttuja omien lippukuntakaverien kanssa? Olisiko kiva keskittyä koulutuksessa juuri siihen teitä eniten koskettavaan näkökulmaan? Puuttuuko piirin koulutustarjonnasta jotain, mitä te tarvitsisitte? Kaipaisitteko lippukuntaan tai alueelle uutta näkökulmaa keskusteluihin ja omaa ohjelmaa johtajaikäisille? Tilauskoulutus voi olla sopiva ratkaisu monenlaisiin pulmiin. Piiristä löytyy asiantuntijoita joka lähtöön ja useimmat koulutukset voidaan toteuttaa tilauskoulutuksena. Koulutuksen sisällöt ja käytännöt sovitaan erikseen. Piiristä voi myös saada apua koulutuksiin, jotka lippukunta itse järjestää. Jos tilauskoulutus kiinnostaa, kannattaa aloittaa ottamalla yhteyttä piirin toimistolle (papa.toimisto@partio.fi). Kannattaa myös ottaa asia puheeksi aluetapaamisessa. Esimerkkejä tilauskoulutuksista: Tervetuloa lippukunnan hallitukseen Lippukunnan tarpeisiin suunniteltu koulutus uudelle hallitukselle Lippukunnan viestintä Onko lippukunnan viestinnässä parantamisen varaa? Viestintä koskee kaikkia ja siksi on hyvä saada koko johtajisto pohtimaan sitä. ROKKO eli ryhmänohjaajakouluttajakoulutus Järjestääkö alueenne ROKin? Kouluttajakoulutus on hyvä tapa startata kurssin tekeminen.

Tervetuloa Partioo

n -kurssi lippuku

nn

an toiminnan tu Terkku ei ehkä ole kena! enää sinua varte n, mutta sinä voit kiinnostuneet tai oh jat a pa rti osta lippukunnan uude t aikuiset Terkull tunnin tiivis pake e. Ku rss i on ko tti, joka sopii parti lmen osta kiinnostune aikuisena aloittav ille, niin partion alle, partioon palaa jille tai lastensa ka innostuneille vanh utta partiosta emmille. Syksyn kurssit jär

jestetään 25.8. ja

23.10

. Lippukunta voi jär jestää Tervetuloa Pa rti oon -koulutukse itse. Tervetuloa pa n helposti myös rtioon -koulutuk seen on materiaa säleirin vierailup leja tarjolla niin äivään kuin kolol kele. Voit pyytää nii aikuisryhmältä (p tä toimistolta tai aivi.anttonen@pa pii rin rtio.fi).

KUVA Kris Loimaala

TEKSTI Heitu Lehtikuja

TÄSMÄTUKEA

5


LÄMY -S I S K A J A T T U L U KO 1. Miksi lähdit kouluttajaksi? 2. Miten paljon aikaa pesti vei? 4. Millaista kouluttaminen oli? 3. Mitä sait itse kouluttamisesta?

ILE 1. Lähdin kouluttajaksi, koska kouluttaminen ja PJ-kurssin sisältö kiinnostivat. Minua pyydettiin mukaan juuri sopivaan aikaan, sillä lippukuntapesteistä oli juuri vapautunut jonkin verran aikaa. 2. Ajankäytöllisesti kouluttaminen ei vienyt juuri muuta kuin hieman valmistautumisaikaa sekä tietenkin itse kurssijakson. 3. Kouluttaminen oli kivaa. Syntyi hyviä keskusteluja, jotka avarsivat omaakin ajatteluani. 4. Partiokouluttaminen antaa varmasti valmiuksia kaikenlaiseen kouluttamiseen ja esiintymiseen, mutta ennen kaikkea PJ-kurssilla kouluttaminen antoi taas uudenlaisia partiokokemuksia sekä vaihtelua partioarkeen. Täysi-ikäisten kanssa toimiminen on aika erilaista lasten kanssa toimimiseen verrattuna.

SATU 1. Lähdin siksi, kun halusin olla mukana partiossa eikä minulla ole varsinaista roolia lippukunnassa. Kouluttaminen on muutenkin kivaa! 2. Vei yllättävän paljon aikaa. Aikaa kului koulutuksen suunnitteluun, aiheeseen perehtymiseen, materiaalin tekoon ja tietty koulutukseen Kiljavalla. Partiojohtajan käsikirjaa on tavattu ahkerasti! 3. Kouluttaminen oli tosi kivaa ja antoisaa. Kurssilaiset olivat fiksuja (ja tietty filmaattisia) ja osasivat kysyä ja kyseenalaistaa. Vaikka kurssipäivät olivat pitkiä, kaikki jaksoivat loistavasti. 4. Ennen kaikkea olen tutustunut tosi upeisiin ihmisiin (sekä kurssilaisiin että staabiin). Sain kouluttamisesta onnistumisen kokemuksia, vaikka jokainen koulutusosio ei ehkä toteutukseltaan ollutkaan niin hyvä kuin olin itse etukäteen kuvitellut. Olen tosi kiitollinen palautteesta mitä sain!

RIIKKA 1. Haluan kehittää kouluttajataitojani ja teen Ko-Gi-työtäni PJ-kursseista. 2. Kurssiviikonlopun ja ennakkotapaamisen lisäksi kaksi staabin suunnitteluiltaa ja omatoimista suunnittelua. 3. Mikäs siinä huippujengin kanssa tehdä. Aivan mahtava pääsiäinen! 4. Paljon koulutusvinkkejä ja uusia partioystäviä.

JALM ARI

- ensimmäinen koulutuskerta vasta tulossa

Millaista omalla kurssilla oli? Omalla kurssilla itselle kiteytyivät ja selkeytyivät partion ydinasiat, joista innostuinkin kovasti. Tutustuessani toisista lippukunnista tulleisiin kurssikavereihin sain uusia oivalluksia, ideoita ja innostusta uusien toimintatapojen kokeilemiseen. Kurssilla oli myös mahtava meininki ja hyvä henki. Mikä sai lähtemään kouluttamaan? Huomasin, että jaoin lippukuntamme samoaja- ja vaeltajaikäisille PJ-kurssilla oppimiani asioita. Tajusin, että kun tätä tuli tehtyä muutenkin, voisi sen myös toteuttaa kurssilla. Innostuin myös omasta PJ-kurssistani kovasti ja ajattelin, että kouluttaessa voisin mahdollistaa saman kokemuksen muille.

6

Mikäs siinä huippujengin kanssa tehdä. Aivan mahtava pääsiäinen!


SU SS U Olen ollut mukana PJ-toimikunnassa eli Puluissa tammikuusta lähtien ja siten pulujen uusin jäsen. Lähdin mukaan, koska kouluttaminen on aina ollut mielestäni huippukivaa sekä partiossa että sen ulkopuolella. Olin kouluttamassa ensimmäisen kerran loppiaisena järjestetyllä PJ-kurssilla ja se oli niin hyvä reissu, että halusin tehdä sitä enemmänkin. Päätin siis lähteä mukaan puluihin työstämään PJ-juttuja ja kehittämään kursseja. On ollut mahtavaa tutustua muihin toimikuntalaisiin ja päästä tekemään vapaaehtoistöitä koulutuksen parissa ihan huikeiden tyyppien kanssa!

Puluissa on vielä tilaa, tuu mukaan!

PARTIOJOHTAJA PERUSKURSSIT SYKSYLLÄ 2018 SYYSKUU M 3 10 17 24

T 4 11 18 25

LOKAKUU K 5 12 19 26

T 6 13 20 27

P

L

S

M

T

K

T

P

L

S

7 14 21 28

1 8 15 22 29

2 9 16 23 20

1 8 15 22 29

2 9 16 23 30

3 10 17 24 31

4 11 18 25

5 12 19 26

6 13 20 27

7 14 21 28

MARRASKUU M

T

K

monimuoto

Pitkä

JOULUKUU

T

P

L

S

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

M

T

K

T

P

L

S

3 10 17 24 31

4 11 18 25 1

5 12 19 26 2

6 13 20 27 3

7 14 21 28 4

1 8 15 22 29 5

2 9 16 23 30 6

7


K A LE N TE R I 20 18 19.8.

Rantalentisturnaus- ja bileet (EPT)

28.10.

Koko lippukunnan koulutuspäivässä:

25.8.

Tervetuloa partioon -kurssi

- Syventävä talous- ja kirjanpitokoulutus

30.8.

Myllyn kiipeilytys 6/2018

3.9.

Aluetapaamiset III/2018 syyskuussa

5.9.

Vaeltajaohjelmailta (vaeltajille ja luotseille)

lippukunnan rahastonhoitajille

- Lippukunnan talous (perusteet lippukunnan rahastonhoitajille ja hallituksen jäsenille)

- Tervetuloa lippukunnan hallitukseen

7.9.-9.9. Syysregatta

- Kuksa tutuksi ja tutummaksi

8.9.

Piirineuvoston kokous II/2018

- Hankalat tilanteet haltuun

8.9.

Metsä-kino tarpojille

- Sukupuolen moninaisuus

11.9.-19.9.

EA1-kaupunkikurssi (iltakurssi)

- PJOK (PJ-lopputyön ohjaajien koulutus)

15.9.-16.9.

Metro-Punkku -Espoon Punanen pt-kisa (EPT)

- Sisällöntuotantokurssi -kuvapaja

15.9.-16.9.

EA1-kurssi 2/2018 (Partiokannus)

- Sisällöntuotantokurssi -tekstipaja

17.9.-23.9.

Erätaito 1 (Peruskurssi)

- ROK-kouluttajan koulutus

19.9.

Bonfire - Urbaani iltanuotio

- Sudenpentuohjelman timanttihiomo akeloille

21.9.-23.9.

Leikkikurssi 3: Mittarimato

- Seikkailijaohjelman timanttihiomo sammoille

21.9.-23.9.

Kansainväliset johtajapäivät (Partiokannus)

25.9. Partiokouluttajailta

1.11.

Aluetapaamiset IV/2018 marraskuussa

27.9.

Myllyn kiipeilytys 7/2018

1.11.

Johda pettymyksiä ja nihkeitä tilanteita -koulutus

28.9.

Valmentajatreffit

2.11.-4.11. Partiokouluttajakoulutus

29.9.-30.9.

LPK-semma johtokolmikoille ja valmentajille

2.11.-4.11.

Järjestyksenvalvojakurssi 2/2018, osa 1

29.9.-30.9.

Mökkitiä syys-SM-kisa (Häme)

5.11.

Aikuisten iltanuotio 3/2018

3.10.

PJ-peruskurssi PJ-PK5/2018 (monimuoto) osa 1.

6.11.

Lippukunnan johtokolmikoiden perehdytys 3/2018

5.10.-7.10. Partiohackathon

7.11.

PJ-peruskurssi PJ-PK5/2018 (monimuoto) osa 4.

5.10.-7.10.

Partion Unska (Partiokannus)

9.11.-11.11.

PJ-peruskurssi PJ-PK7/2018 osa 1.

6.10.

SuSen Loikka (Partiokannus)

9.11.-11.11.

Järjestyksenvalvojakurssi 2/2018, osa 2

6.10.-7.10.

Tarpojien KITT (Partiokannus)

10.11.

Piirineuvoston kokous III/2018

6.10.

Valtakunnallinen Luotsisatelliitti

14.11.

PJ-peruskurssi PJ-PK5/2018 (monimuoto) osa 5.

6.10.

Vaeltajien Ohitus

15.11. Partiokouluttajailta

7.10.

Pinkki (EPT)

16.11.-18.11. EA1-maastokurssi

10.10.

K-18-tapahtuma (EPT)

16.11.-18.11. Kisatoimitsijakurssi

10.10.

PJ-peruskurssi PJ-PK5/2018 (monimuoto) osa 2.

16.11.-18.11.

Leikkikurssi 4: Haaraparta

11.10.

Nettisivutyöpaja 2/2018

16.11.-18.11.

Johtotähti - Valtakunnallinen johtokolmikkojen

12.10.-14.10.

Akela- ja sampokurssi

tapaaminen

12.10.-14.10.

ROK 2/2018 (Partiokannus) osa 1.

17.11.

Jäsenkokous / Lappeenranta

12.10.-14.10.

Lippukuntakoulutus 2/2018 (LPKJ-,

18.11.

Seinäkiipeilykurssi (samoajille, vaeltajille ja

pestijohtaja ja ohjelmajohtajakurssi)

aikuisille)

13.10.-14.10. Episodi-videotapahtuma

23.11.-25.11.

PJ-peruskurssi PJ-PK7/2018 osa 2.

14.10. Seikkailija-EA-tapahtuma

24.11.

Gaala (EPT)

17.10.

Syyskokous (EPT)

24.11.-25.11.

EA1-kurssi 3/2018 (Partiokannus)

17.10.

PJ-peruskurssi PJ-PK5/2018 (monimuoto) osa 3.

29.11.

Myllyn kiipeilytys 9/2018

17.10.-21.10.

PJ-peruskurssi PJ-PK6/2018

6.12.

Lipunnosto ja seppeleen lasku / EPT ja Kannus

20.10.-21.10. EA2-kaupunkikurssi

7.12.-9.12.

Samoaja 2XH

20.10.

Urbaani Kaupunkisuunnistus seikkailijoille

8.12.-9.12.

Loiste - piirimajakka tarpojille

21.10.

Piirin kokous

9.12.

Partiolaisten joululaulut

22.10.

Syyskokous (Partiokannus)

10.12.

EA-kertauskurssi 2/2018

23.10.

Tervetuloa partioon -kurssi 5/2018

13.12.

Myllyn kiipeilytys 10/2018

25.10.

Myllyn kiipeilytys 8/2018

2.1.-6.1.2019

PJ-peruskurssi PJ-PK1/2019

25.10.

Pestijohtajien kiitos-ilta

26.10-28.10.

Vimma-viikonloppu (EPT)

26.10.-28.10.

ROK 2/2018 (Partiokannus) osa 2.

26.10.-27.10.

PJ-peruskurssi PJ-PK5/2018 (monimuoto)

retkiosa 27.10.

Laten Laukka (Partiokannus)

27.10.

Partiokamu-koulutus (samoajille,

vaeltajille ja aikuisille)

27.10.

Luotsikoulutus 2/2018

Pääkaupunkiseudun Partiolaiset Töölönkatu 55, 00250 Helsinki puh 09-8865 1200, papa.toimisto@partio.fi www.paakaupunkiseudunpartiolaiset.fi

KUVA Antti Jalo

31.8.–1.9. Syyssemma

Toimintaliite syksy 2018  

Pääkaupunkiseudun Partiolaiset ry.

Toimintaliite syksy 2018  

Pääkaupunkiseudun Partiolaiset ry.

Advertisement