Partioviikkoliite 2017

Page 1

AINA VALMIINA PARTIOVIIKKOON Tervetuloa viettämään yhteistä kevätjuhlaamme partioviikkoa 17.–23.4.2017! Partioviikolla tapahtuu monenmoista: viikonlopun hulinat käynnistyvät vaeltajien ja aikuisten maailman 5. nopeimmilla partiotaitokisoilla torstaina 20.4. Silloin otetaan kaverit mukaan ja sopiva pilke silmäkulmaan ja lähdetään kisaamaan keskelle kaupunkia. Perjantaina 21.4. valokeilaan nousevat partiojohtajat, kun viime vuonna valtakirjansa saaneet ja muut illalliskortin lunastaneet juhlistavat partiojohtajuutta. Lauantaina 22.4. kisataan taas, kun Aikamatka-Törmä johdattelee osallistujat halki Suomen itsenäisyyden. Järjestelyistä vastaavat tällä kertaa Koillis-Helsingin alueen lippukunnat ja Klapaset Uudeltamaalta. Viikko huipentuu Pääkaupunkiseudun Partiolaisten ja Uudenmaan Partiopiirin yhteiseen Kohtaamiseen sunnuntaina 23.4. Tänä vuonna Kohtaaminen järjestetään partioparaatina Senaatintorilta Kansalaistorille. Lisäksi aamupäivällä järjestetään yrjönpäivän kirkko ja paraatin jälkeen lippukuntien omaa ohjelmaa. Tule mukaan Kohtaamiseen, jossa jokainen lippukunta ja partiolainen voi olla ylpeä omasta identiteetistään ja antaa sen myös näkyä ja kuulua. Laitetaan huivit kaulaan koko viikoksi ja ollaan ylpeitä maailman parhaasta harrastuksesta! Lisätietoja lippukuntasi Kohtaamis-yhteyshenkilöltä sekä Kohtaamisen johtajilta Tiia Wahlroosilta ja Panu Kantolalta, KUVA Harri Halmejärvi

tiia.wahlroos@partio.fi ja panu.kantola@partio.fi.


HASSUJA HATTUJA JA KUKKASEPPELEITÄ – vaiko sittenkin perinteinen partioasu?

P

KUVAT Johanna Junkkari

artioparaatiin voi kukin lippukunta voi osallistua omalla tyylillään pukeutumalla viralliseen partioasuun tai halutessaan modernimmalla tavalla. Näytetään kuitenkin itsellemme ja muille, että lippukuntamme on yhtenäinen joukko. Ja että meillä on siisti meininki! Inspiraatiota paraatipukeutumiseen voi etsiä vaikka näiltä tyylikkäiltä lippukunnilta.

PILKAHDUS KELTAISTA Iloisia ilmeitä, raikuvia huutoja ja keltaisia polvisukkia – niitä kaikkia on luvassa, kun tasan kuukauden päästä Töölön Tähystäjät kohtaavat Senaatintorilla muut päpalaiset ja uusmaalaiset partiolaiset. Jo useamman paraatin ajan TöTä-tytöt on erottanut muista partiolaisista kirkkaankeltaisista kintuista.

ENSI KERTAA PARAATISSA Kohtaamisen aamun valjetessa monella kalahaukalla voi pyöriä jännityksen perhosia vatsassa. Tänä vuonna viisi vuotta täyttävä lippukunta osallistuu partioparaatiin ihka ensimmäistä kertaa.

P

spoolainen Kalahaukat-lippukunta on ehtinyt kokea jo muutaman Kohtaamisen, mutta partioparaatissa he ovat mukana ensi kertaa. ”Kalahaukat perustettiin 2012, joten perinteisestä paraatista emme tiedä vielä mitään!” lippukunnanjohtaja Jari Kaponen naurahtaa. ”On kiva saada partiovuoteen muutakin kuin lippukunnan omaa ohjelmaa. Uudelle lippukunnalle on aina hienoa, että voimme helposti osallistua valmiiksi suunniteltuun ja riittävän laajaan ohjelmakokonaisuuteen muiden lippukuntien joukossa.” Kalahaukatkin on viihtynyt Linnanmäellä. ”Huvipuistossa on oma vetovoimansa ja vähän paraatitunnelmaakin ainakin meidän partiokokemuksellamme arvioituna”, Jari toteaa. Nuoren lippukunnan paraatipukeutuminen on vielä auki. ”Partioasuja voi olla vaikea tavoitella kaikille, kun arvokkaat paidat jäävät nopeasti pieniksi ja ”must have” -tilaisuuksia niiden käyttöön on melko vähän”, Jari pohtii ja kiittelee järjestäjiä siitä, että yhtenäisyyttä voi hakea muullakin tavalla. ”Saapa nähdä, saammeko jonkun loistoidean, kuinka pukeutua kalahaukaksi!”

arikymppinen lippukunnanjohtaja Anni Schalin ei tiedä tarkkaan, mistä idea on alun perin lähtenyt, mutta polvisukat sointuvat hyvin yhteen lippukunnan kanariankeltaisen huivin kanssa. ”Ehkä se on ollut jokin päähänpisto. Hauskaltahan ne näyttävät!” Viime vuosina oikean väristen polvisukkien löytäminen on aiheuttanut sen verran päänvaivaa, että osa lippukunnan jäsenistä on siirtynyt käyttämään keltaisia sukkahousuja. ”2000-luvun alussa keltaiset sukat olivat ilmeisesti olleet erään tavaratalon kanta-asiakasalessa, ja niitä oli haalittu sieltä useampia pareja. Johtajat ovat sitten lainailleet niitä toinen toisiltaan”, Anni paljastaa. Perinteikäs lippukunta odottaa jo kevään Kohtaamista. ”Vaikka lapset kyselevät joka vuosi, mennäänkö tänä keväänä Lintsille, monista johtajista on tosi hauskaa, että pitkästä aikaa järjestetään paraati. Se on nostalginen juttu ja kiva yhteisöllinen tapahtuma, jonka monet lippukuntalaiset muistavat omasta lapsuudestaan ja nuoruudestaan”, Anni fiilistelee. Paraatin ensikertalaisille hänellä on vinkki: ”Paraatiharjoitukset ovat jääneet mieleen omasta lapsuudesta, ne voivat olla lapsille mukava tapa valmistautua Kohtaamiseen.”

TEKSTI SUSANNA KANTOLA

TEKSTI SUSANNA KANTOLA

E

WWW.PÄPA.FI/PARTIOVIIKKO

PARTIOVIIKKO

@PARTIOVIIKKO #PARTIOSCOUT #PARTIOVIIKKO


KUVAT Suvi Jauhonen, Atte Grönroos

TORILLA TAVATAAN! Kohtaamisessa riittää vipinää Yrjönpäivän kirkosta iltapäivän lippukuntaohjelmaan.

P

artiolaisten ja muiden seurakuntalaisten yhteinen jumalanpalvelus järjestetään Helsingin Tuomiokirkossa. Yrjönpäivän kirkko sopii kaiken ikäisille, ja sen jälkeen seurakunta tarjoaa kryptassa kirkkokahvit ja pullat. Aikaa on varattu myös omien eväiden syömiseen tai muuhun lounasteluun. Yrjönpäivän kirkon aikana Senaatintorilla jo valmistaudutaan partioparaatia varten. Ilmapalloja täytetään, ilmoittautumispistettä ja tavaraparkkia rakennetaan. Partioparaatin jälkeen on aika suunnata oman lippukunnan kanssa kohti iltapäivän ohjelmaa. Tutustutteko museoiden aarteisiin, lähdettekö piknikille Suomenlinnaan vai kenties seikkailupuistoon? Osa kohteista on maksullisia, ja niihin mahtuu rajoitettu määrä ihmisiä – varaa siis lippukuntasi paikat mahdollisimman pian!

MALJA PARTIOJOHTAJUUDELLE

T

yylilyylit ja herrasmiehet kohtaavat partiojohtajien juhlaillallisella perjantaina 21.4. Juhliin ovat lämpimästi tervetulleita kaikki Pääkaupunkiseudun Partiolaisten ja Uudenmaan partiopiirin partiojohtajat, niin patinoituneempien kuin uunituoreidenkin osmonsolmujen haltijat! Fiinien päivällisten kunniavieraita ovat viime vuoden aikana partiojohtajavaltakirjan saaneet, jotka pääsevät maksutta juhlimaan. Tule viettämään kaikkien partiojohtajien yhteistä suurta juhlaa ja nostamaan malja partiojohtajuudelle! Vaeltajille illallinen on oiva tilaisuus suorittaa oman vartion kanssa vaeltajaohjelman hyvät tavat -aktiviteettia. Päivälliset järjestetään partioviikon perjantaina Kampissa, kauniissa Kilta-salissa. Illalliskortin voi lunastaa itselleen Kuksan kautta ilmoittautumalla 1.4. mennessä. Illalliskortin hinta on 40 €, minkä lisäksi jokaisella on mahdollisuus ostaa yksi kaato puna- tai valkoviiniä. Mikäli olet hakenut valtakirjaa 1.5.2016–30.3.2017 välisellä ajalla, on illalliskortti sinulle maksuton. Juhlien pukukoodina on tumma puku, huivi ja ansiomerkit. Mikäli haluat lippukuntasi huivin näkyviin juhlissa, tuo se Partioaseman noutokaappiin nimellä Lina Munsterhjelm 1.4. mennessä. Nimeä huivi mahdollisimman huomaamattomasti nimellä ja yhteystiedoilla. Voit hakea sen takaisin samasta paikasta toukokuussa. Juhlien ruokalista ja lisätietoa tapahtumasta osoitteesta päpa.fi/juhlaillallinen ja Facebook/Partiojohtajien juhlaillallinen TEKSTI KIRA JÄRVES

PARTIOVIIKON KREISEIMMÄT K-18-KISAT

M

artioviikolla järjestetään perinteisesti myös PäPan ja Uudenmaan partiopiirin kevätmestaruuskilpailu Törmä. Tänä vuonna Aikamatka-Törmä johdattaa osallistujat halki Suomen itsenäisyyden. Kilpailu käydään la 22.4., ja järjestelyvuorossa ovat Koillis-Helsingin alueen lippukunnat ja Klapaset Uudeltamaalta. Kilpailussa on neljä sarjaa. Seikkailijat kilpailevat turkoosissa sarjassa, tarpojien tyttövartiot oranssissa ja tarpojien poika- sekä sekavartiot vihreässä sarjassa. Lisäksi kilpailussa on myös lila sarja, jos minkään muun sarjan ehdot eivät täyty. Ilmoittaudu mukaan 26.3. mennessä (jälki-ilmo auki 5.4. saakka).

aailman 5. nopeimmat partiotaitokisat ovat vaeltajien ja aikuisten Partioviikon kohokohta! Torstai 20.4. on se ilta, kun otetaan omat kaverit mukaan ja sopiva pilke silmäkulmaan ja lähdetään kisaamaan keskelle kaupunkia. Kilpailu on nopea, parin tunnin ohjelma, joka antaa mahdollisuuden karata pois arjen pyörteistä ja testata omia partio- ja muita taitoja. Joukkueet palkitaan suoritusten perusteella – lisäpisteitä saa myös siitä, että joukkueessa on vähintään yksi eivielä-partiolainen. Tänä vuonna kilpailun sijainti on jotain ihan muuta kuin totuttu Narinkkatorin ympäristö. Keskellä omaa partioarkea moni johtaja haaveilee ohjelmasta, johon voisi osallistua yhdessä kaverien kanssa. Silti välillä tuntuu, että omaa kalenteriaan tyhjentää ensin juuri näistä tapahtumista. Muista kuitenkin huolehtia myös omasta hyvinvoinnistasi – tätä hupailua et haluat missata. Luvassa on kivaa tekemistä ja maukasta ruokaa – seuran hoidat paikalle sinä, eli Whatsappi laulamaan ja joukkue kasaan! Lisätietoja päpa.fi/tapahtumat ja PäPan facebook-sivuilla. Ilmoittaudu mukaan 31.3. mennessä. Viidettä kertaa järjestettävän kisan järjestelyistä vastaa piirin aikuisryhmä.

>> Lisätietoja www.päpa.fi/torma2017

TEKSTI JOEL HEINO

TÖRMÄÄN SADAN VUODEN AIKAMATKALLE

P

WWW.PÄPA.FI/PARTIOVIIKKO

PARTIOVIIKKO

Viisi vinkkiä joukkueen kasaamiseen – ja mitä niistä seuraa 1. Ratkaiskaa lippukunnan ryhmien johtajien välinen mestaruus Kummalla laumalla on paremmat johtajat, Kärpillä vai Marsuilla? 2. Haastakaa naapurilippukunnan paras joukkue Tehdäänkö teidän lippukunnassa asiat paremmin kuin naapurissa? 3. Ota oma ryhmä tai johtajaporukka ja lähde mukaan Tarvitsetteko ryhmäytystä tai yhteistä kivaa tekemistä? 4. Kasaa vanhat partiokaverit mukaan muistelemaan menneitä Tekosyy nähdä vanhoja kavereita. 5. Ota mukaan työ- tai opiskelukaverit ja esittele samalla hullun hienoa harrastustasi! Tämän jälkeen sua ei ehkä pidetä niin hulluna siellä töissä. :)

@PARTIOVIIKKO #PARTIOSCOUT #PARTIOVIIKKO


KUVAT Ville Jokinen, Seppo Ranta-aho, Antti Punamäki

TUU MUKAAN TOTEUTTAMAAN KOHTAAMISTA

T

uhansien ihmisten Kohtaaminen ei synny itsestään. Tee päivän hyvä työ toteuttamalla yhdessä kevään suurinta partiotapahtumaa. Tai pyydä opiskelu- tai työkaveria avuksi – vapaaehtoistyötä tekevän ei tarvitse olla partiolainen. Mikä olisikaan parempi tilaisuus pyytää vaikkapa sudenpennun vanhempaa mukaan toimintaan! Ilahdumme suuresti, jos ennätät lahjoittaa aikaasi johonkin näistä pienistä, mutta tärkeistä pesteistä: Ilmoittautumiskatoksen rakentaja, tavaraparkin rakentaja (klo 9.30–12) Yrjönpäivän kirkon aikana Senaatintorille pystytetään tarvittavat katokset, kyltit yms.

Ilmapallojen täyttäjä (klo 9.45–12) Senaatintorilla täytetään ilmapalloja heliumilla.

Vastaanottolavan rakentaja (klo 10–12) Paraatin vastaanottolavan rakennus.

Avustaja Yrjönpäivän kirkossa (klo 9.30–11.30) Avustajia tarvitaan mm. jakamaan laulumonisteita, lukemaan rukouksia ja Raamatun tekstejä, kantamaan kolehtia. Avustajana voivat toimia kaikenikäiset partiolaiset.

Ilmoittautumispisteen hoitaja (klo 11.30–12.40) Otat vastaan lippukuntien ilmoittautumisia Senaatintorilla.

Järjestyksenvalvoja (klo 11.30–14.00) Toimit järjestyksenvalvojana. Järjestyksenvalvojakortti tarvitaan.

EA-tyyppi (klo 11.30–14.00) Vastaatte yhdessä tapahtuman ensiavusta.

Suomen lipun kantaja (klo 12.00–14.00) Kannat Suomen lippua Senaatintorilla ja partioparaatissa. Partioasu.

Liikenteenohjaaja (klo 11.45–14.00) Ohjaat liikennettä paraatireitin varrella. Vähintään B-ajokortti.

Tavaraparkin hoitaja (klo 11.45–14.30) Hoidat tavaraparkkia.

Senaatintorilla purkaja (klo 13.30–15.30) Huolehdit Senaatintorin katoksien yms. purkamisesta ja siistimisestä. Ehdit osallistua paraatiin ennen tätä hommaa.

Vastaanottolavan purkaja (klo 13.30–15.30) Huolehdit vastaanottolavan purkamisesta. Ehdit osallistua paraatiin ennen tätä hommaa.

TEE PÄIVÄN HYVÄ TYÖ

P

artioviikolla tehdään päivän hyviä töitä! Tekisitkö kaverin pyörälle keväthuollon, järjestäisitkö pihatalkoot, luovuttaisitko verta tai piipahtaisitteko piristämään vanhainkodin asukkaita? Tehkää partioviikolla hyviä töitä myös oman ryhmänne kokouksessa ja pistäkää hyvä kiertämään haastamalla somessa muutkin hyvien töiden tekemiseen! >> Käytä somessa aihetunnisteita #partioviikko #kohtaaminen #teepäivänhyvätyö #partioscout