Page 1

Vuosikirja ja tilinpäätös 2011 Pääkaupunkiseudun Partiolaiset ry.


Sisällysluettelo sivut 1–60 Pääkirjoitus . ...................................................................... 5 Piirin tähtihetket............................................................... 6 Aina valmiina seikkailuun.............................................. 8 Nyyttärit on parasta, siivoukset tylsintä ................ 10 Yhdessä päätetään, mitä porukalla tehdään .......... 14 Yhdessä läpi samoajaikäkauden.................................. 18 Konkari neuvonantajana nuoremmille lippukunnanjohtajille............................ 20 Torstai on varattu partiolle ........................................ 26 Tiedot ja taidot testissä suomenmestaruuksissa ............................................... 30 Projekteissa parannetaan maastotoiminnan laatua ja järjestetään piirileiriä ................................. 32 Piiritoimisto palvelee.................................................... 34 Talous ja kiinteistöt........................................................ 36 Liitteet ............................................................................... 50 Kiitos................................................................................... 59 Kannen kuvassa Aliisa Koivisto ja Marianne Oksanen Ruotsissa Jamboreella Viikinkiveneen kyydissä. Kuva Susanna Oksanen


Partio kuuluu kaikille laisille pääkaupunkiseutu

M

itä oli pääkaupunkiseutulainen partio vuonna 2011? Ensipuraisussa maistuvat sadat retket ja koloillat, samoajaleiri Routa, partiotaitojen SM-kilpailut ja partioviikon leiribileet Narinkkatorilla. Seuraavaksi löytyy iloa ja ystävyyttä, itsensä ylittämistä ja uusien taitojen oppimista, arkista puurtamista ja jaettuja tähtihetkiä. Mutta toiminnan ytimessä asuu se kaikkein tärkein: partion arvot ja päämäärä. Tavoitteenamme on kasvattaa lapsista ja nuorista aktiivisia ja toimeen tarttuvia maailmankansalaisia, jotka osaavat pitää huolta itsensä lisäksi myös muista ihmisistä ja ympäristöstään – tarkoittipa se sitten luonnon kunnioittamista tai yhteisiin asioihin vaikuttamista. Yksinkertaisesti: Partio ja me partiolaiset olemme täällä siksi, että voisimme muuttaa maailmaa pala kerrallaan paremmaksi. Vuonna 2011 olemme kiinnittäneet entistä enemmän huomiota toimintamme tavoittavuuteen. Haluamme, että partio kuuluu kaikille ja että jokaisella pääkaupunkiseutulaisella on mahdollisuus päästä partioon ja olla siellä oma itsensä. Siksi olemme panostaneet esimerkiksi yhteistyöhön monikulttuuristen järjestöjen kanssa. Osallistuminen kesän Pride-kulkuee-

seen kertoi sekin osaltaan siitä, että partio on kaikille avoin. Yksin emme kuitenkaan voi taata, että laadukasta partiota on tarjolla niin Helsingissä, Espoossa, Vantaalla kuin Kauniaisissakin. Tahtoa, taitoa ja tarmoa meillä riittää, mutta toiminnan puitteet – lippukuntien kokoontumistilat, retki- ja leiripaikat sekä luottamushenkilöitä tukevat työntekijät – varmistaaksemme tarvitsemme ulkopuolista apua. Siksi haluamme kiittää teitä, partion tukijat, taustayhteisömme ja yhteistyökumppanimme, arvokkaasta tuestanne. Ilman teitä ei olisi meitä. Suurin kiitos kuuluu tänäkin vuonna niille sadoille vapaaehtoistoimijoille, jotka mahdollistavat melkein kymmenelle tuhannelle pääkaupunkiseutulaiselle lapselle ja nuorelle maailman parhaan harrastuksen. Kiitos! Te ja teidän omistautumisenne ja innostuksenne on yhtä kuin Pääkaupunkiseudun Partiolaiset. Siksi voimme luottavaisin mielin tähdätä vieläkin korkeammalle: vuonna 2012 olemme asettaneet tavoitteeksemme kasvattaa jäsenmääräämme merkittävästi. Se tarkoittaa lisää retkeilijöitä, leireilijöitä, kisaajia ja kasvattajia, lisää sellaisia maailmanmuuttajia, joita yhteiskunta nyt tarvitsee.

Akseli Meskanen piirinjohtaja

4

Anna Munsterhjelm piirin varajohtaja

Piirihallitus vuonna 2011 alkaen vasemmalta ylhäältä: Akseli Meskanen, Anna Munsterhjelm, Ninni Johansson, Arttu Piipponen, Tommi Luostarinen, Teemu Virtanen ja Laura Neira. Kuvista puuttuu Jonne Sandström.


Pääkirjoitus

Arjen kaurapuurosta aaseen tähtihetkien sukl

P

ääkaupunkiseudun partiokoloilla kokoontuu joka viikko noin 900 ryhmää. Pääkaupunkiseudun Partiolaisten 130 lippukunnassa tehdään vuosittain yli miljoona tuntia vapaaehtoistyötä, joka vastaa noin 600 nuorisotyöntekijän työvuotta. Nämä luvut ovat huikeita ja sen vuoksi tämän vuosikirjan teema on partion viikkotoiminta. Seuraavilla sivuilla kurkistetaan partioarkeen ja selvitetään mitä kokouksissa oikein tapahtuu. Mikä saa eri-ikäiset lapset ja nuoret viikosta toiseen suuntaamaan askeleensa lippukunnan kokoontumistiloihin, jotka partiokoloina tunnetaan. Jotain niin hienoa siellä tapahtuu, että se synnyttää monelle vahvan, läpi elämän kantavan tunnesiteen omaan lippukuntaan. Samalla selviää miten erilaisia ryhmiä 9 000 partiolaisesta muodostuu eri puolilla pääkaupunkiseutua.

Tekijät:

Päätoimittaja: Eveliina Kutila Graafinen suunnittelu: Eeva Kangas Toimittajat: Päivi Anttonen, Esa Eteläaho, Anna Haavikko, Joonas Hirn, Mikko Jalo, Tea Jormanainen, Elina Koskela, Akseli Meskanen, Anna Munsterhjelm, Krista Nyström, Susanna Oksanen, Panu Räsänen ja Tapani Tulkki.

Koska elämä ei ole pelkkää arjen kaurapuuroa, niin sekaan on heitetty myös suklaapuuroa: vuoden erilaisia tähtihetkiä. Monelle partiolaiselle, olipa kyse sitten pienestä sudenpennusta tai täysi-ikäisestä vaeltajasta, vuoden kohokohtia ovat leirit, retket, vaellukset ja kisat. Osa tapahtumista on massiivia kansainvälisiä seikkailuja, mutta tähtihetkiä syntyy myös pienemmässä mittakaavassa – monelle partiolaiselle ensimmäinen todella tärkeä partiotapahtuma on oman lippukunnan järjestämä lupauksenanto. Arjen ja juhlan yhdistelmästä syntyi muistojen ja kokemusten täyttämä partiovuosi 2011!

Eveliina Kutila Päätoimittaja

Valokuvat: Päivi Anttonen, Mikko Jalo, Anna Haavikko, Joonas Hirn, Tero Honkaniemi, Eeva Kangas, Aino Kuhmonen, Eveliina Kutila, Jenni Malila, Akseli Meskanen, Krista Nyström, Susanna Oksanen, Arttu Piipponen, Jouko Raudasoja, Tuomas Sauliala, Stepi Sundberg, Kaisa Tauru, Salla Väyrynen sekä piirin arkisto Kuvitukset: Jouko Raudasoja

Paino: Erweko Oy Painos: 750 kpl Julkaisija: Pääkaupunkiseudun Partiolaiset ry

5


Vuosikymmenten ura

vapaaehtoistyössä Yksi Euroopan vapaaehtoistoiminnan teemavuoden keulakuvista Suomessa oli Aira Samulin, ja PäPan jäsenlehti Heppu sai kunnian haastatella häntä IhmeHeppu-palstalle. Teksti Marianne Oksanen ja Aino Pulkkinen Kuva Mikko Jalo

Aira Samulin tapasi partiolaisia Narinkkatorilla syyskuussa järjestetyillä vapaaehtoistoiminnan messuilla.

Vapaaehtoistoiminnan teemavuosi

Olette mukana Euroopan vapaaehtoistoiminnanvuoden kunniaksi järjestetyssä tuntitili-kampanjassa. Mikä sai teidät lähtemään mukaan? ”Minua pyydettiin mukaan. Olen tehnyt paljon hyväntekeväisyystöitä 1960-luvulta asti, joten aikatauluja tai suunnitelmia ei juuri tarvinnut muuttaa. Olen käynyt kampanjan järjestämissä tilaisuuksissa eri puolilla Suomea.” Mitä muuta vapaaehtoistoimintaa olette elämänne aikana tehneet? ”Lasten ja nuorten mielenterveystyötä, ja lisäksi olen käynyt ainakin sadassa vanhainkodissa viime vuosien aikana.”

6

Mitä teille tulee partiosta mieleen? ”Partiolaiset ovat aina valmiina. He ovat aina olleet edellä aikaansa ja tutustuneet luontoon sekä sen suojelemiseen.” Ketä urheilijaa ihailette ja miksi? ”Ihailen häntä, jonka parhaiten tunsin, eli nyrkkeilyn olympiavoittaja Sten Suviota. Hän oli rakas setäni, joka saavutti urallaan kultaa.” Mitä elämänohjeita antaisitte nuorille partiolaisille? ”Tietysti kehottaisin nukkumaan tarpeeksi ja liikkumaan monipuolisesti. Ei kannata polttaa tupakkaa, eikä käyttää mitään haitallisia aineita. Jokaisen on löydettävä itse tie terveisiin elämäntapoihin.”

Vuonna 2011 vietettiin kaikissa Euroopan unionin jäsenmaissa vapaaehtoistoiminnan vuotta. Teemavuoden tavoitteena oli tuoda esiin vapaaehtoistoiminnan merkitystä, lisätä vapaaehtoistoiminnan arvostusta sekä saada uusia vapaaehtoisia mukaan toimintaan. Tärkeä osa teemavuotta oli kiittää vapaaehtoistyötä tekeviä merkittävästä työstä. Partiossa vapaaehtoiset partiojohtajat vastaavat toiminnan järjestämisestä. Pääkaupunkiseudun lippukunnissa tehdään vuosittain yli miljoona tuntia vapaaehtoistyötä, joka vastaa noin 600 nuorisotyöntekijän työvuotta.


Anna Haavikko Helsingin Hakatytöistä (vas.) ja Siiri Kihlström Tuikku-Tytöistä luovuttivat adventtikalenterit kylänjohtaja Sointu Möllerille.

ja nuoret SOS-Lapsikylän lapset saivat adventtikalenterit Monessa kodissa partiolaisten kalenteri on lähestyvän joulun ensimmäinen merkki, josta alkaa kutkuttavan jännä joulun odotuksen aika. Lapsi- ja nuorisojärjestönä Pääkaupunkiseudun Partiolaiset halusivat jakaa tämän tunteen Espoon Tapiolassa toimivan SOS-Lapsikylän sijaisperheissä asuvien lasten ja nuorten kanssa. SOS-Lapsikylässä marraskuussa vierailleet partiotontut olivat odotettuja vieraita. ”Jou-

lu on lapsille erityistä aikaa ja siihen valmistautumisessa adventtikalenterilla on merkittävä rooli erityisesti pienempien lasten elämässä. Se auttaa jaksamaan joulun odotusaikaa”, kylänjohtaja Sointu Möller sanoo. PäPan SOS-Lapsikylään viemät kalenterit olivat osa valtakunnallista adventtikalentereiden lahjoituskampanjaa.

äsee nyt Sipoonkorvessa pä kansallispuistoon retkeilemään Sipoonkorven kansallispuiston perustaminen oli yksi vuoden 2011 tähtihetkistä Pääkaupunkiseudun Partiolaisille, sillä piiri on jo vuosia aktiivisesti ottanut asian puolesta kantaa. PäPassa uskotaan, että kansallispuisto on paras keino säilyttää alueen virkistys- ja luontoarvot. Samalla kansallispuisto mahdollistaa Sipoonkorven ohjatun retkeilykäytön. Partiolaiset ovatkin iloisia siitä, että Nuuksion lisäksi pääkaupunkiseudulle on saatu toinen kansallispuisto vastaamaan koko ajan suosiota kasvattavan retkeilyharrastuksen tarpeita. Metsähallitus juhlisti yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa uutta kansallispuistoa yleisöjuhlalla elokuun lopussa. Suuntana Sipoonkorpi -juhlaa oli mukana tekemässä myös PäPan erätaito-toimikunta sekä lippukunnista Sipoonkorven Haltiat, Vartiovuoren Tytöt ja Vartiovuoren Pojat. Aiemmin Pääkaupunkiseudun Partiolaiset on ollut aktiivisesti mukana perustamassa Nuuksion kansallispuistoa, joka nykyään on käyntimääriltään yksi Suomen suosituimpia kansallispuistoja.

Sipoonkorpi Suomen 36. kansallispuisto • Puiston laajuus on 2300 hehtaaria. • Kansallispuisto sijaitsee Helsingin, Vantaan ja Sipoon kuntien alueilla, noin 20 kilometriä Helsingin keskustasta itään • Alue on viimeisiä rakentamattomia ympäristöjä pääkaupunkiseudulla. • Viralliset avajaiset pidettiin 27.8.2011. • Kansallispuiston tunnuseläin on huuhkaja.

Teksti Eveliina Kutila Kuva Päivi Anttonen

Teksti ja kuva Eveliina Kutila

PäPan ääni kauas kantaa PäPalle valittiin uusi huuto helmikuussa 2011. Ensimmäisen kerran huuto kajahti koko Pääkaupunkiseudun Partiolaisten voimin partioparaatissa 17. huhtikuuta. Piirin uusi huuto sai alkunsa yhteistyöstä. Piirille sai lähettää ehdotuksia sopivasta huudosta, ja niiden pohjalta

kokeilemalla löydettiin sopiva huuto, joka kuuluu: ”Stadi Espoo Grani Vantaa – PäPan ääni kauas kantaa.” Huudoilla partiolaiset kiittävät ja piirien lisäksi muun muassa lippukunnilla on omat huutonsa. Teksti Krista Nyström

Sipoonkorpi tarjoaa monipuoliset retkeilymahdollisuudet, talvella alueella hiihdetään ja kesällä voi esimerkiksi geokätköillä.

7


8


vat t kokoontu Kuplapupla nnan kololla lippuku . kello 18.30 torstaisin

ma

ti

ke

to

pe

la

su

Aina valmiina seikkailuun SUDENPENNUT Nuorimmat partiolaiset ovat 7–9-vuotiaita sudenpentuja. Yleensä partio aloitetaan samana syksynä kuin koulunkäynti, mutta mukaan pääsevät kaikenikäiset lapset, nuoret ja jopa aikuiset. Teksti ja kuva Susanna Oksanen

O

ulunkylän Virkkujen Kuplapuplat-lauma on kokoontunut viikoittain syksystä 2009 lähtien. Vuosien varrella mukaan toimintaan on tullut lisää lapsia, ja tällä hetkellä laumassa on 15 innokasta sudenpentua. Johtajina eli akeloina toimivat Mona Kärnä (22) ja Susanna Oksanen (26), joille on ehtinyt kertyä kokemusta jo useamman lauman ja vartion vetämisestä. Akeloiden johdolla lauma suorittaa joka viikko erilaisia partio-ohjelmaan kuuluvia aktiviteetteja. 3. -luokkalainen Viivi ”Varpunen” Kangas aloitti partion veljensä jalanjäljissä. Sisaruslippukunta Karhu-Veikoissa toimiva 8. -luokkalainen Leevi suorittaa parhaillaan ryhmänjohtajakoulutusta ja lähtee pikkusiskonsa kanssa ensi kesänä piirileiri Sarasteelle. Partioharrastuksen pariin Viiviä vetivät myös kaverit. Partion monipuolisuus ja vaihtuvat aktiviteetit saivatkin hänet heti innostumaan: ”Kokouksissa tehdään joka viikko eri juttuja. Välillä näytellään ja esiinnytään, joskus maalataan ja nikkaroidaan. Partiossa oppii myös uusia taitoja

kuten ensiapua ja trangialla kokkaamista. Myös partiolaulujen laulaminen kitaran säestyksellä iltapiirissä on kivaa.” Viivi ja muut kuplapuplat ovat myös kokeilleet pulkkamäessä kuinka neljä sudenpentua mahtuu samaan pulkkaan ja opetelleet rinkan pakkaamista. Hyödyllisiä taitoja opetellaan leikkien ja pelien avulla, esimerkiksi karttamerkkibingoa pelaamalla tai muuten hauskasti kuten valmistamalla suklaamuromakeisia trangialla. Sudenpentujen kolmivuotinen partio-ohjelma koostuu jäljistä, joita suoritetaan viikoittain lauman kokouksissa, retkillä ja leireillä. Partion kasvatustavoitteiden mukaisesti sudenpennut oppivat tekemällä. Kokoukset on suunniteltu siten, että lapset pääsevät itse kokeilemaan ja tekemään. Kokousten teemat vaihtelevat viikoittain, ja kolmen vuoden aikana ehditään harjoitella ensiaputaitojen ja suunnistuksen lisäksi ryhmässä toimimista ja muiden huomioon ottamista. Välillä lähdetään ulos kololta ja tutustutaan lähimetsiin. Kokouksen päättää aina kynttilän valossa pidettävä sisaruspiiri. •

9


10


oontuvat Naalit kok yttöjen ren T Vartiovuo taisin kololla tiis .30. 18 kello

ma

ti

ke

to

pe

la

su

Nyyttärit on parasta, siivoukset tylsintä

SEIKKAILIJAT Seikkailijajoukkueet koostuvat pääsääntöisesti enintään viidestätoista 10–12-vuotiaasta partiolaisesta. Vartiovuoren Tyttöjen Naalit-seikkailijajoukkue koostuu kuudesta tytöstä ja kahdesta johtajasta. Teksti ja kuva Krista Nyström

V

artiovuoren Tyttöjen Naali-joukkueen partiovuoteen kuuluu runsaasti aktiviteetteja, retkeilyä ja tietysti hauskanpitoa partiokavereiden kanssa. Syksyllä 2011 viikkokokouksissa muun muassa tunnistettiin puulajeja ja metsätyyppejä, hankittiin uusia ensiaputaitoja ja opeteltiin partiolaisten ihanteita. Lisäksi syksyyn kuului jokavuotinen adventtikalenterimyynti. Naalien kokouksissa on koko ajan käynnissä melkoinen vilske. Kati Jaatisen (12) mielestä kokouksien sisältö onkin aina vauhdikas. ”Me riehutaan ja johtajat yrittää komentaa meitä”, hän kertoo, mutta tarkentaa pian: ”Me leikitään paljon.” Leikki valitaan yhteisesti huutoäänestyksellä, mutta kaikkien mielipidettä yritetään kuunnella. Lisäksi kokouksissa tärkeässä roolissa on seikkailija-aktiviteettien suorittaminen. ”Viimeksi tehtiin solmuja ja köytöksiä. Se oli kivaa!” Jonna Jääskeläisen (11) mukaan parasta partiovuodessa, leirejä lukuun ottamatta, on vuosittainen

kalenterimyynti. Lisäksi yleensä puolivuotiskauden viimeisessä kokouksessa pidettävät nyyttikestit ovat kaikkien mieleen. ”Nyyttärit on parasta. Silloin vain leikitään ja syödään”, Jonna kertoo. Jokaiselle ryhmälle on kerran puolessa vuodessa jaettu siivousvuoro, mutta se ei tyttöjä miellytä. ”Siivouskokoukset on tylsiä”, he sanovat. Kaikki Naalit ovat yksimielisiä siitä, mikä partiossa on kaikkein parasta: ”Kaverit!” Seikkailijajoukkueet jaetaan muutamaan vartioon ja seikkailijoita johtaa sampo, joka on koulutettu tehtävään. Seikkailijat suorittavat toimintakautensa aikana pääilmansuuntia sekä väli-ilmansuuntia. Ilmansuuntiin kuuluu lukuisia erilaisia aktiviteetteja, retkiä, kisoja ja taitomerkkejä. Aktiviteetteja suoritetaan viikkokokouksissa sekä joukkueen omilla retkillä. Seikkailijat kertaavat ja kehittävät sudenpentuna opittuja taitoja sekä opettelevat uusia. Lisäksi eräs tärkeä osa-alue seikkailijoille on itsenäisyyden ja omatoimisuuden oppiminen sudenpentuvuosien jäädessä taa. •

11


t&seikkail

PäPa 2011

PäPa 2011

vuoden tähtihetket ijat

sudenpennu

Kesäleirin ihmeitä Reilut parisataa elliläistä toi elokuun alussa leirinsä ja ohjelmansa Porvoon Köttbodan maastoon. Kuikauksella oltiin maalisotaa hiekkarannalla, autettiin 3D-televisiosta leiriin tupsahtaneet Sani ja Maki takaisin tulevaisuuteen, roikuttiin ihmisritsassa ja saunottiin haikilla Partiopoukamassa. ELLIn yhteisellä kesäleirillä oli täysi viikko ohjelmaa kaikille ikäkausille. Vaeltajat kisasivat yön pimeydessä neonväreissä hohtavilla neppisautoilla ja metsästivät pisterasteilta karkkiaarteita. Alun perin sudareille suunnitellussa laaksossa sekalainen elektroniikkaromuröykkiö jalostui mahtavaksi aikakoneeksi, kun ruuvimeisseleiden ja pihtien kanssa viihtyivät myös seikkailijat ja tarpojat. Maailman suurin ukonilma poksautti muuntajan ja vei sähköt, mutta senkin sateen jälkeen paistoi aurinko. Ja vikana iltana huollon auto oli kääriytynyt kokonaan folioon. Kesäleirillä tapahtuu ihmeitä! ELLI on eteläespoolainen ryhmittymä, johon kuuluvat Espoonlahden seitsemän lippukuntaa: Haukkavuoren Haltiat, Karhunvartijat, Kaskenpolttajat, Kivenlahden Piilevät, Lounapartio, Mastonvartijat ja Mesikämmenet. Teksti Joonas Hirn Kuva Tero Honkaniemi

Sudenpennun suuri päivä

12

Ellin leirillä Porvoon Köttbodassa maalisota värjäsi leiriläiset kirjaviksi.

Helsingin Hakatytöissä lupauksenantojuhla järjestetään Helsingin tuomiokirkossa vuosittain aina Runebergin päivän tienoilla. Jo ensimmäiset Hakatytöt antoivat partiolupauksensa 5. helmikuuta 1933 tuomiokirkossa. Juhlan

ohjelmaan kuuluu sudenpentujen lupauksenanto, jonka yhteydessä sudenpennut saavat omat ensimmäiset partiohuivinsa ja lippukunnan huivimerkit. Myös seikkailijat antavat lupauksen ja saavat tyttöjen lupausmerkit,

minkä lisäksi juhlassa muistetaan ansioituneita lippukuntalaisia. Partiolupaus konkretisoi partion arvopohjan lapsille ja nuorille, se annetaan jokaisen ikäkauden alkuvaiheessa. Teksti Anna Haavikko


SuperSupessa tunnistettiin arkisia hajuja, vierailtiin liikennekaupungissa ja hoidettiin murtunutta kättä.

Partiotaitojen talvikisa Hanki Elämä testasi partiolaisten talviolosuhdetaitoja.

SuperSupen kadonnut viitta ja nakkikeittoa trangialla SuperSupe on piirin järjestämä päivätapahtuma sudenpennuille. Tapahtuma järjestettiin vuonna 2011 Laakson ratsastuskentän ympäristössä 22. lokakuuta ja paikalle saapui sankoin joukoin sudenpentuja johtajineen. Ilma oli pilvinen ja kostea, mutta se ei lannistanut intoa ratkaista SuperSupen kadonneen viitan mysteeriä. Rasteja oli useita Laakson ja Pasilan ympäristössä. Herra Majavan rastilla vuoltiin puupalikoita, mikä tosin oli vielä hieman vaikeaa sudenpentuikäisille. Herra Nenän rastilla täytyi tunnistaa sokkona erilaisia arkipäivän hajuja, ja kyseinen rasti osoittautui hankalaksi myös johtajille. Ros-

kapeikon rastilla opeteltiin kierrätystä ja Tohtori Töpön rastilla murtuneen käden laittamista pakettiin. Sudenpennut saivat myös itse valmistaa nakkikeittoa trangialla. Mieleenpainuvinta lapsille taisi kuitenkin olla vierailu liikennekaupungissa Paula Poliisin opastuksella. Sillä välin johtajat opastettiin tien varteen askartelemaan ja syömään omenapiirakkaa. Lopuksi sudenpennut saivat tapahtumasta itselleen muistoksi kangasmerkin, jonka sai ommella paitaan. Teksti Krista Nyström Kuva Aino Kuhmonen

Talvikisat testasivat kylmän sietoa Pääkaupunkiseudun Partiolaisten ja Uudenmaan Partiopiirin yhteiset partiotaitojen talvikisat järjestettiin alkuvuodesta Itä-Vantaalla. Järjestelyvastuussa olivat alueen lippukunnat ja kisaamaan pääsivät yli 10-vuotiaat partiolaiset, joista yli 14-vuotiaiden kisa kesti yön yli. Kylmä helmikuu koetteli kilpailijoita erityisesti yöllä, kun lämpötila laski alle -20 asteen. Nuotiot onneksi lämmittivät yörastilla laavuissa nukkuneita kilpailijoita. Päivällä osanottajat liikkuivat rastilta toiselle hiihtäen. Rasteilla kisaajat pääsivät esimerkiksi valmistamaan itse pastaa, tekemään jätkänkynttilän, hiihtosuunnistamaan yöllä ja pohtimaan, kuinka toimia moottorikelkkaonnettomuudessa. Teksti ja kuva Anna Haavikko

13


14


ryhmä et-tarpoja Kavioeläim maanantaisin. kokoontuu

ma

ti

ke

to

pe

la

su

Yhdessä päätetään mitä porukalla tehdään TARPOJAT Hakatyttöjen Kavioeläimet-tarpojavartioon kuuluu kuusi tarpojaa ja kaksi vartionjohtajaa. Tarpojat ovat 12–15-vuotiaita partiolaisia. Teksti ja kuva Anna Haavikko

K

irsti Kalliokoski (14) ja Aura Putkonen (14) ovat Helsingin Hakatyttöjen tarpojia. Heidän vartionsa nimi on Kavioeläimet, ja he kokoontuvat kerran viikossa ja retkeilevät oman vartionsa kesken muutaman kerran vuodessa. Lisäksi tarpojat osallistuvat lippukunnan yhteisretkille ja -leireille. ”Viikoittaisissa kokouksissa teemme erilaisia asioita laidasta laitaan. Yleensä kokoustamme lippukunnan kololla, mutta välillä teemme myös retkiä muualle. Harjoittelemme kokouksissa esimerkiksi erätaitoja ja ensiapua, joskus laitamme ruokaa”, tytöt kertovat. Suunnistuksen harjoittelu ja ruoanlaitto ovat tyttöjen mieleen. ”Nyt olemme päässeet myös suunnittelemaan seikkailijoiden kokouksia, koska käymme seikkailijakokouksissa välillä apujohtajina. Olemme myös esimerkiksi vierailleet Fazerilla ja teatterimuseossa ja käyneet piilottamassa Saraste-purkin, joka on piirileiriin liittyvä ennakkotehtävä.” Aina alkukeväästä ja -syksystä tarpojavartiolla

on suuntautumiskokous, jossa he yhdessä suunnittelevat tulevan toimintakauden ohjelmaa. Suuntautumiskokouksessa vartionjohtajat antavat vaihtoehtoja, joista tarpojat saavat valita, mitä vartio haluaa tulevan toimintakauden aikana tehdä. Tytöt kertovat, että ryhmä tutkii yhdessä mahdollisia ohjelmavaihtoehtoja ja asioista keskustellaan ryhmän kesken. Päätöksiä tehdään sen perusteella, mitä enemmistö haluaa. ”Päätämme aika pitkälle yhdessä, mitä kokouksissa tapahtuu ja millaista ohjelmaa meillä on”, Aura ja Kirsti sanovat. Aura ja Kirsti pitävät vartionjohtajiensa roolia tärkeänä: ”Meidän vartionjohtajat organisoivat ja johtavat toimintaa, ja he pitävät meistä huolen. Lisäksi vartionjohtajat suunnittelevat retket.” Tyttöjen mielestä parasta partiossa ovat retket, leirit ja kaverit. ”Retkillä ja leireillä tapaa myös muiden ryhmien jäseniä ja johtajia, mikä on kivaa. Ja retkillä on myös mahdollista paistaa vaahtokarkkeja nuotiossa! Myös vaellukset ovat kivoja, koska silloin pääsee liikkumaan luonnossa, saa suunnistaa ja kuntokin kasvaa”, he kuvailevat. •

15


PäPa 2011

PäPa 2011

vuoden tähtihetket tarpojat

Törmässä kisattiin hyvällä fiiliksellä Törmä Sibbo – eller hur 2011 oli piirin partiotaitojen kevätmestaruuskilpailu. Piirin mestaruus ratkottiin 12–15-vuotiaille tytöille tarkoitetussa oranssissa sarjassa 14 reippaan tarpojavartion kesken Landbossa, Helsingissä toukokuussa. Partiotaitokilpailussa testattiin osallistujien osaamista kätevyydessä, ensiavussa ja retkiruuan valmistustaidossa. Käytännössä nämä tarkoittivat linnunpöntön rakentamista, hampurilaisen valmistusta, kalojen tunnistusta, suunnistusta ja köytöksiä. Moni osallistuja nautti enemmän kivasta retkipäivästä kuin kisasi tosissaan, sillä yhdessäolo muiden kanssa ja muihin samanikäisiin partiolaisiin tutustuminen oli myös tärkeää. Teksti Eveliina Kutila Kuva PäPan arkisto

Törmä kokoaa tarpojat keväisin kisaamaan.

Tarp-Sport kierrätti vanhat kisatehtävät Tarpojien taitopäivä eli Tarp-Sport kokosi kyseisen ikäkauden vartiot johtajineen Vantaan Kuusijärvelle maaliskuussa. Päivän teemana oli tällä kertaa kierrätys ja erityisesti vanhojen hauskojen kisatehtävien kierrätys. Partiotaitokisojen kirkkaimmat helmet oli koottu yhteen, mutta tällä kertaa tehtäviä ei suoritettu hampaat irvessä palkintosija mielessä, vaan rastit sai kiertää omaan tahtiin. Reittikään ei ollut rasittavan pitkä ja tenkkapoon iskiessä saattoi kysyä neuvoa

16

rastihenkilökunnalta. Päivän aikana ratkottiin uudelleen muun muassa Lukot jäässä -tehtävää, jossa avattiin jään sisältä löytyneet lukot mahdollisimman nopeasti. Mammut Petzl Black Diamond -rastilla tehtiin hätämallin köysivaljaat eli niin sanottu sveitsiläinen tuoli ja ruokarastilla loihdittiin kerroskiisseliä trangialla, mikä osoittautui monen suosikiksi päivän tehtävistä. Teksti Eveliina Kutila


Makkara- ja lättykestit vesisateessa Partiolaista ei hidasta vesisade eikä märät sormet, vaan sudenpentu toteaa lättyjen maistuvan silti hyvältä. Ainakaan Partiokannuksen juhlailtanuotiolla sade ei haitannut tunnelmaa, ja tilaisuuteen osallistuneet yli sata eri-ikäistä vantaalaista partiolaista sai lättyjen lisäksi paistettua myös makkarat. Juhlaan oli aihetta, sillä Partiokannus ry täytti pyöreät 40 vuotta. Sen kunniaksi iltanuotio sytytettiin syyskuussa Vantaan Metsänkävijöiden ja Koskenhaltijoiden partiomajan ympäristöön Kivimäessä. Kannus on perustettu kehittämään Vantaan partiotoimintaa ja tilaisuudessa käytettiinkin hyväksi mahdolli-

suus kiittää tähän työhön osallistuneita vapaaehtoisia. Iltanuotiolla laulettiin kitaran säestyksellä, kisailtiin sekä nautittiin Partiokannuksen hallituksen viihdyttävästä Pyhä Yrjö ja lohikäärme -esityksestä. Sudenpentujen välitön ilo tarttui muihinkin ja vesisateesta huolimatta tilaisuudessa nähtiin hymyileviä kasvoja. Partiokannuksen virallinen perustamispäivä oli 29. huhtikuuta, jolloin aktiivinen partiotoimijajoukko yhdessä kutsuvieraiden kanssa kokoontui juhlaillalliselle. Teksti Päivi Anttonen ja Eveliina Kutila Kuva Päivi Anttonen

17


18


moajat konkarisa Maahisten ontuvat kerran k ok o sa. kuukaudes

ma

ti

ke

to

pe

la

su

Yhdessä läpi samoajaikäkauden SAMOAJAT Partiolippukunta Maahisissa 15–17-vuotiaat samoajat pääsevät itse suunnittelemaan ohjelmansa. Toiminta on vienyt nuoret viileistä viemäreistä aina tuulisille tuntureille. Teksti Mikko Jalo KUVA Jenni Malila

Meillä toimii kolme samoajavartiota. Kaksi niistä aloittelee toimintaa, mutta kolmannella on takanaan jo pari vuotta samoajuutta”, esittelee Maahisten samoajaikäkausivastaava Jenni Malila. Jenni toimii myös kokeneimman vartion luotsina eli aikuisena tukena. Konkariryhmään kuuluvat Reetta Grönlund ja Otto Snellman nauttivat samoajaohjelmasta. ”Parasta on se, että meillä on tosi hyvä porukka”, iloitsee Reetta. ”Toiminta ei ole liian tiukkapipoista ja siihen saa osallistua silloin, kun on aikaa”, täydentää Otto. Maahisten samoajatoiminta toteutetaan osallistujien ehdoilla. Kokoontumisia järjestetään kerran kuukaudessa, mikä sopii useimpien aikatauluihin. Reetalla ja Otolla on kummallakin tarpojavartio johdettavanaan, mutta aikaa omalle ohjelmalle löytyy. Samoajien kokoontumiset olivat vuonna 2011 monipuolisia. ”Käytiin pelaamassa Megazonea ja seinäkiipeilemässä”, Reetta kertoo. ”Eikä sovi unohtaa viikonloppuretkiä. Viimeksi sellaisella maisteltiin kansainvälisiä ruokia: sushia,

tortilloja ja pastaa”, Otto kuvailee. Luotsin oma suosikki oli vaellus Lappiin Enontekiölle Pöyrisjärven erämaahan. ”Kanssani reissuun lähti kolme samoajaa. Yhdessä suunniteltu reitti oli 80 kilometriä pitkä”, Jenni kertoo. Geokätköily on samoajien suosiossa. Kyseessä on partiomainen harrastus, jossa maastoon on piilotettu pieniä purkkeja eli geokätköjä. Niitä etsitään GPS-paikantimen avulla, ja koordinaatit kätköille saa netistä. ”Syksyllä yksi löytyi sadevesiviemäristä, mikä oli hurjaa”, Otto kertoo. ”Suunnittelemme ohjelman yhdessä puoleksi vuodeksi kerrallaan”, Reetta kertoo. ”Jokainen saa jonkun kokoontumisen vastuulleen. Luotsimme Jenni tarjoaa auliisti apua, hänelle on helppo soittaa, jos jokin painaa mieltä. Jenni myös osallistuu aina tapahtumiimme”, Otto lisää. Reetalla ja Otolla on viimeinen vuosi samoajana käynnissä, sillä he täyttävät pian 18 ja siirtyvät vaeltajiin. ”Täytyy siis nauttia samoajaporukasta niin kauan kuin voi!” •

19


20


n n Vaeltajie Pitkäjärve okoontuu k johtajisto laamaan pe in is ta rs to sählyä.

ma

ti

ke

to

pe

la

su

Konkari neuvonantajana nuoremmille johtajille VAELTAJAT Vaeltajien ohjelmaan kuuluu Suomiprojekti, jossa vartio tutustuu valitsemaansa paikkaan kotimaassa. Viimeisen vaeltajavuoden aikana vartio suunnittelee ja toteuttaa ulkomaatprojektin. Teksti ja kuva Eveliina Kutila

J

uuso Nisula (21) Pitkäjärven Vaeltajista on ollut oman lippukuntansa hallituksen jäsen jo useamman vuoden, minkä seurauksena hänen harteilleen on asetettu eräänlainen konkarilippukuntalaisen rooli, jossa hän toimii nuoremmille johtajille neuvonantajana, vaikkei virallista pestiä omaakaan. ”Lisäksi vedän Pynnösen Simon kanssa sudenpentulaumaa, joka kokoontuu keskiviikkoisin. Yritän myös ehtiä joka torstai johtajiston pelivuorolle”, Juuso kertoo omasta partioviikostaan. Vaeltajavartion tapaamiset sen sijaan ovat epäsäännöllisempiä ja epämuodollisempia, vaikka ryhmä tapaakin toisiaan suurin piirtein joka toinen kuukausi. ”Joka kuukausi menee useampi viikonloppu partiossa, kun on erilaisia retkiä kämpille, käydään hiihtämässä Nuuksiossa ja muita kertaluontoisia rykäyksiä tehdään.” Syksyllä Juuso tarttui lippukuntahommien lisäksi EPT:n Vinkuli 2012 -talvileirin tiedotusvastuuseen. ”Loppuvuotta kohti sen kanssa tahti kiihtyi ja tekemistä riitti, sillä tavoitteena oli moninkertaistaa edellisen leirin kävijämäärä”, Juuso kertoo hiihtolomaviikolla järjestetystä leiristä. Juuso aloitti partion 10-vuotiaana ja on kasvanut vartionjohtajasta lippukunnan hallitustehtäviin,

johtajaohjelman vetäjäksi ja nyt neuvonantajaksi nuoremmilleen. ”Omaan lippukuntaan liittyy niin vahva tunneside ja velvollisuudentunne, ettei voi jättää omaa yhteisöä heitteille”, hän sanoo. Monilla vaeltajaikäisillä opiskelujen aloittaminen syö aikaa partion harrastamiselta ja vartiota on hankala saada kovin usein kasaan, kun porukka on hajaantunut eri kaupunkeihinkin. Näin myös PitVassa, nuorempia vaeltaja-ikäisiä löytyy, mutta Juuson kaltaisia kaksikymmentä täyttäneitä on harvemmassa. Musiikkia ja liikuntaa partion lisäksi harrastava Juuso kokee, että partion mahtavuus on siinä, että pääsee tekemään kaikkea sellaista, mitä ei osaa edes ajatella tekevänsä. ”Partiossa pääsee kokeilemaan omia rajoja erätoiminnassa ja toteuttamaan järjettömiltäkin tuntuvia projekteja”, hän kuvailee. Vaikka partioarki on kokoustamista ja sudenpentulauman vetämistä, niin parhaimpana partiomuistonaan Juuso pitää vuoden 2007 Norjan-vaellusta: ”Olimme isolla porukalla vaeltamassa Norjassa, jossa oli sinä kesänä pahimmat sateet vuosiin. Yhtenä yönä heräsimme siihen, kun järvi tulvi telttaan ja leiriä oli pakko siirtää, mutta loppumatkasta paistoikin aurinko.” •

21


eltajat

PäPa 2011

PäPa 2011

vuoden tähtihetket

samoajat & va

Woomal-yhteistyö vei Senegaliin

Samoajat

Woomal-projekti on saanut nimensä wolofin kielestä, ja sana tarkoittaa kehitystä, mikä on osuva nimi Suomen ja Senegalin partiolaisten kumppanuushanke. Woomalin tarkoitus on edistää kestävää kehitystä Senegalissa, missä ympäristönsuojelu ja saasteet ovat vakava ongelma. Hanke on saanut alkunsa vuonna 2009, ja osana sitä on järjestetty kaksi leirimatkaa Senegaliin, toinen vuonna 2009 ja toinen 2011. Huhtikuussa 2011 matkustimme 16 suomalaisen voimin Senegaliin Woomalprojektin leirimatkalle. Senegalissa tutustuimme paikallisten partiolaisten avulla sikäläiseen kulttuuriin ja teimme kehitysyhteistyötä heidän kanssaan. Toimenkuvaamme kuului muun muassa paikallisissa kouluissa vieraileminen ja ympäristönsuojelun tärkeydestä kertominen. Saimme lisäksi tehdä fyysistä työtä istuttamalla puita ja siivoamalla kasvitarhaa paahtavassa Afrikan helteessä. Jälleen kerran suomalaiset partiolaiset pääsivät rakentamaan ystävyyttä yli rajojen.

talven armoilla Joka toinen vuosi järjestettävä Routa-talvileiri kokosi lähes sata samoajaa Orimattilaan 19.–23. helmikuuta 2011. Osallistujille olikin tarjolla todella unohtumaton talvileirielämys. Leirin tavoitteena oli parantaa samoajien talviretkeilytaitoja sekä tarjota huikeaa ohjelmaa. Heti aluksi Roudalla suoritettiinkin Erätaito 2 -kurssi, joka antaa valmiuksia talviolosuhteissa selviämiseen. Kurssiajan täytti suksien suhina, nuotion liekkien loimu ja kypsyvän loimulohifileen tuoksu. Uusia taitoja pääsi kokeilemaan Roudasta rospuuttoon -partiotaitokilpailussa. Koko kisa edettiin hiihtäen. Yön sai nukkua itse havuista ja lumesta rakennetussa lumikuopassa. Kisojen lisäksi leirin ohjelmaan kuului yösuunnistus, munanryöstö-peli ja jauhesammutin-rata. ”Roudalla parasta oli uudet kaverit. Pakkanen liimasi porukan tiivisti yhteen”, naurahtaa Roudalle osallistunut Jussi Tiihonen Vuoren Valppaista. Teksti Mikko Jalo Kuva Susanna Oksanen

Angry Birds -peli livenä vaati tiimityötä.

Hurjaa, siistii ja älytöntä Espoolaisten johtajien Vimmaleiri laittoi normaalit leirikuviot uusiksi. Outoa menoa riitti heti leiribussiin nousemisesta alkaen, sillä leiriläisiä oli vastaanottamassa krokotiili tai lehmä lähtöpaikasta riippuen. Perillä Luukin kesäsiirtolassa piha täyttyi yli 14-vuotiaista leiriläisistä heti kesäkuun ensimmäisellä viikolla. Päivittäiset ohjelmat pitivät

22

Teksti Krista Nyström

Routa-leirille lähtijät varautuivat niin lumeen kuin kylmäänkin.

huolen, että tekemistä riitti. Suurta sähellystä saatiin aikaan kanoottipoolossa, joka muuttui nopeasti kanoottikaateluksi liian innokkaiden pelaajien toimesta. Iltarasteilla ratkaistiin leirin suunnistusmestaruus ja harjoiteltiin Jukolan Viestiä varten. Jos Angry Birdsin pelaaminen kännykän ruudulla on sujunut mallikkaasti, pääsi leiripelissä

näyttämään todelliset taitonsa. Leiridiskon teemat vaihtelivat aina ”Rumaa, mut se toimii” -teemasta kauas Gran Canarian lämpöön ja karaokelauluihin. Tavallisten leirien haikki oli Vimmalla korvattu yöllisellä partiokisalla, jonne lähdettiin vasta iltakymmenen jälkeen. Teksti Esa Eteläaho Kuva Jouko Raudasoja


Kaikkien maailman

Lisää Jamboreen tunnelmia seuraavalla aukeamalla.

partiolaisten leiri Kaksitoista päivää, yksitoista yötä, 150 kansallisuutta, kymmeniätuhansia kohtaamisia, satoja ohjelmapisteitä, laulua, partiohuutoja, seikkailuja, elämyksiä, rajojen koettelemista, ystäviä, aurinkoa, muistoja – tätä kaikkea tarjosi Ruotsissa heinä-elokuun vaihteessa järjestetty Maailmanjamboree. Aliisa Koivisto (21) osallistui kesällä Maailmanjamboreelle Ruotsissa. ”Oli mahtavaa tutustua uusiin ihmisiin eri puolilta maailmaa. Uudet partiokaverit jäivätkin Jamboreelta parhaiten mieleen”, Aliisa kertoo.

Leirin puolessa välissä järjestettiin kaikille yhteinen Cultural Festival Day. Päivän tarkoituksena oli tutustua muiden maiden kulttuureihin, ja samalla tuoda Suomea tutuksi muille. Leirilippukunnat valmistivat erilaisia Suominäytöksiä ja tarjosivat salmiakkia, ruisleipää sekä Fazerin sinistä. Avoinna oli koko leirin ajan myös suomalaisten leirille tuoma erikoisuus – sauna. Leirin yhteiset ohjelmat kokosivat parhaimmillaan lähes 50 000 partiolaista yhteen. Viimeisen illan päättäjäisissä Ruotsin kuningas veti rakettileikin ja livenä kuultiin Kate Ryanin lisäksi Europen kaikkien aikojen suurin hitti, Final countdow. Maailman Partioliike WOSM järjestää joka neljäs vuosi Jamboreen, joka on kaikkialta maailmasta tulevien partiolaisten leiri. Partioliikkeen perustaja lordi Baden-Powell uskoi Jamboreen kaltaisten suurten, kansainvälisten tapahtumien osaltaan edistävän maailmanrauhaa. Seuraava Maailmanjamboree järjestetään Japanissa. Teksti ja kuva Susanna Oksanen

Harri Holkeri – partiolainen läpi elämän Partiolaiset kunnioittivat valtioneuvos Harri Holkerin (1937–2011) elämäntyötä kunniakujalla hänen hautajaisissaan Helsingin tuomiokirkossa lokakuussa. Holkeri muistetaan henkilönä, joka eli esikuvallisella tavalla todeksi sanonnan “kerran partiolainen – aina partiolainen”. Holkeri oli poikavuosina aktiivinen omassa lippukunnassaan Toijalan Eräveikoissa, ja pääministerikaudellaankin hän osallistui partioliikkeen keskeisiin tapahtumiin. Hänelle myönnettiin Suomen Partiolaisten arvostetuin ansiomerkki, Hopeasusi, vuonna 1991. Valtioneuvos Harri Holkeri haudattiin elokuun lopussa.

Teksti Eveliina Kutila Kuva Arttu Piipponen

23


Simply Scouting! Etelä-Ruotsin Kristianstadiin suuntasi kesällä lähes 40 000 partiolaista eri puolilta maailmaa. Neljän vuoden välein järjestettävälle maailmanjamboreelle osallistui noin 1500 suomalaista, joista 357 oli päpalaisia. Kuvat Susanna Oksanen Lähde Jamposti 1

24


Cultural Festival Day kokosi yhteen leirin kaikki 150 eri kansallisuutta.

Suomalaiset toivat Jamboreelle joulupukin, saunan, ruisleiv채n ja salmiakin lis채ksi leiriversion hittipelist채 Angry Birds.

25


26


ä Suski vetä a s s n a k a s akelaparin kouksen o k tu n . sudenpe kello 18.30 torstaisin

ma

ti

ke

to

pe

la

su

Torstai on varattu partiolle AIKUISET Partio ei ole vain lasten ja nuorten harrastus, vaan yli 22-vuotiaille aikuisillekin löytyy tekemistä niin lippukunnissa kuin piirissäkin. Susanna Oksanen on toiminut lippukuntapestiensä lisäksi piirin viestintäryhmän varapuheenjohtajana ja Heppu-jäsenlehden päätoimittajana. Teksti Eveliina Kutila KUVA Susanna Oksanen

O

ulunkylän Virkkujen Susanna ”Suski” Oksanen (26) on jo kokenut sudenpentulaumojen vetäjä, sillä Kuplapuplat on hänen kolmas sudariryhmänsä. Muutenkin kyseessä on varmasti yksi aktiivisimmista partiolaisista, joita pääkaupunkiseudulla löytyy, sillä Suskilla on ollut vuosien varrella myös useita piiritason pestejä lippukuntapestien lisäksi. ”Alkujaan sudenpentujen johtaminen oli luonnollinen jatkumo vartiolle, sitten halusin olla piiripestien ohella mukana lippukunnan toiminnassa ja kolmatta ryhmää aloin vetää, kun ohjelmauudistuksen takia tarvittiin johtajia. Olen johtanut jokaista ryhmää eri ihmisen kanssa, mikä on ollut opettavaista. Nykyinen akelaparini Mona Kärnä oli aikoinaan vartiossa, jota johdin”, Suski kertoo. Kokemus on tuonut mukaan sen, että kokouksia pystyy vetämään entistä enemmän lasten ehdoilla. Lisäksi taito soveltaa on kehittynyt, kun osaa kuunnella ja ottaa lasten erilaiset toiveet huomioon. Suski kertoo, että hänen on ollut helppo löytää

aikaa sudenpentulauman vetämiselle – kokous on aina torstaisin, ja ilta on kalenterista varattu partiolle. Kokousten suunnittelu ei vie enää kokeneelta laumanvetäjältä hirveästi aikaa, lisäksi puolivuosittain tehtävä toiminnansuunnittelu luo pohjan sille, mitä lasten kanssa milloinkin tehdään. Viikkokokousten lisäksi Suski osallistuu Virkkujen sudenpentujohtajaneuvoston kokouksiin 4–6 kertaa vuodessa ja kerran kuukaudessa lippukunnan johtajiston kokouksiin. Yhdessä lippukunnan muiden laumojen kanssa järjestetään joulu- ja kevätjuhlat sekä retkiä, kilpailuja ja leirejä sekä suoritetaan jälkiä yhdessä. ”Sudenpennuilla on niin välitön into tehdä asioita, sen innostuksen näkee heistä. Lasten pirteys ja innostus tarttuvat ja saavat jaksamaan”, Suski sanoo. ”Akelana on mahdollisuus luoda lapsille partiokokous- ja retkeilyrutiinit ja kasvattaa heitä lippukunnan toimintaan”, Suski pohtii. Hän itse on siirtänyt esimerkiksi lauluperinnettä lapsille, joiden kanssa on jo ensimmäisenä vuonna opeteltu partiolauluja. •

27


PäPa 2011

PäPa 2011

vuoden tähtihetket aikuiset

Tuulta purjeisiin! Silja Kanerva Kivenlahden Piilevistä harrastaa partion lisäksi purjehdusta. Elokuussa 2011 saavutettu esiolympialaisten voitto oli urheilu-uran suurin saavutus – tähän mennessä. ”Ensinnäkin se oli ensimmäinen ison kisan voitto, ja toisaalta finaalipurjehdukset olivat äärimmäisen tiukkoja ja täynnä dramatiikkaa”, Silja muistelee. Myös partiosta on jäänyt useita upeita muistoja mieleen: ”Kun rupee miettimään, huikeita muistoja on niin paljon. Ei niistä voi valita yhtä. Kipin jouluredut, riihitykset, kesäleirien ja Väiskien pitkät valoisat yöt. Ja se fiilis, kun väännetään porukalla yhdessä!” Teksti Susanna Oksanen KuvaT Joonas Hirn

28


Haamun jäljillä Hiipivä Haamu on Helsingissä vuosittain järjestettävä salapoliisi- ja kaupunkituntemuskilpailu, jonka järjestää partiolippukunta Ilvesveikot. Vuonna 2011 tapahtuma järjestettiin perinteiden mukaisesti pyhäinpäivän jälkeisenä sunnuntaina. Kisassa on vuosittain vaihtuva koulutuksellinen teema, vaikka juoni onkin fiktiivinen. Tällä kertaa kilpailijat pääsivät ennakkotehtävien parissa tutustumaan muun muassa nuoren työntekijän oikeuksiin. Pukeutumisteemana oli tanssiryhmä, ja kisapäivänä osallistujat kulkivat pitkin kaupunkia tylleineen, tytyineen ja soittimineen ja pohtivat, miksi mansikat ovat niin kovaa kauppatavaraa ja miksi tanssityöntekijöiden oikeuksia poljetaan. Teksti Anna Haavikko Kuva Susanna Oksanen

Hiipivä Haamu vei osallistujat myös vastavalmistuneeseen Musiikkitaloon.

Elvis Pauli Aalto-Setälä ja – luottissemmojen tähdet

Lähes 130 luottamushenkilöä kuunteli Pauli Aalto-Setälää Kiljavalla järjestetyssä syyssemmassa.

Piirin pesteissä toimiville luottamushenkilöille eli luottiksille järjestetään vuosittain kaksi seminaaria, joiden ohjelma rakentuu vaihtuvien teemojen ympärille. Tavoitteena on parantaa yhteistyötä yli toimikunta- ja toiminnanalojen rajojen sekä parantaa tiedonkulkua luottisten välillä. Samalla uudet luottikset saavat perehdytyksen piirin pyörteisiin ja konkarit saavat pestejänsä tukevaa ajankohtaista koulutusta. Semmat eivät ole vain tiukkaa työskentelyä, vaan viihteelle ja liikunnalle on varattu oma aikansa. Alkuvuoden Tammiseminaari järjestettiin Partioasemalla, jossa tarjolla oli koulutusta muun mu-

assa partion brändistä ja piirin suunnasta. Työpajoissa tarjottiin kohdennettua koulutusta muun muassa viestintäsuunnitelman teosta. Seminaaripäivä huipentui yhteiseen ravintolaillalliseen. Syyskuun alussa luottikset kokoontuivat Kiljavalle Hawaii-tunnelmissa suunnittelemaan toimintaa vuodelle 2012. Seminaariin alkuun kuultiin Pauli Aalto-Setälän viisaita sanoja innostamisesta ja siitä, kuinka oman toiminnan voi ajatella uusiksi. Illan pimennyttyä kokoonnuttiin nauttimaan villisikabarbequeta ja kuuntelemaan Elviksen musisointia. Teksti Eveliina Kutila Kuva Susanna Oksanen

29


Partiolaisten lisäksi SM-kisat kiinnostivat kaupunginvaltuutettu Nina Suomalaista ja presidenttiehdokas Pekka Haavistoa.

Tiedot ja taidot testissä a suomenmestaruuksiss

E

spoon ja Kauniaisten metsissä kuhisi lokakuun ensimmäisenä viikonloppuna, kun nelisensataa partiolaista ratkoi tehtäviä partiotaitojen suomenmestaruuskilpailuissa. Metsän lisäksi Partio.nyt 2.011 -syysmestaruuskilpailuun osallistuneita partiolaisia saattoi bongata urbaanista ympäristöstä eri puolilla Espoota, sillä reitti risteili muun muassa Kauniaisissa, Kauklahdessa, Keskuspuistossa ja Kasavuoressa. ”Partiotaitokisoihin lähdetään testaamaan omia taitoja. Parasta kisoissa on, kun pääsee oikeasti kokeilemaan omia rajojaan ja sitä, kuinka rahkeet riittävät.”, kisojen sarjapäällikkö Henrik Vuornos totesi. Pääkaupunkiseudun Partiolaiset isännöi vuoden 2011 syysmestaruuskilpailua, ja osallistujat edustivat lippukuntia eri puolilta Suomea. SM-

30

kisojen suojelijana toimi Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb. ”Kisoissa tehtävät jaetaan viiteen tehtäväryhmään, kätevyys-, suunnistus-, partiotaito-, luonnontuntemus- ja yllätystehtävät. Esimerkiksi kätevyystehtävissä pääsee kokeilemaan omia taitoja aina pipojen virkkauksesta puuhevosen tekemiseen.”, Henrik kertoi. Kilpailun käytännön järjestelyistä vastasivat sadat vapaaehtoiset partiolaiset, jotka muun muassa suunnittelivat tehtävät, organisoivat majoittumisen, lämmittivät kisasaunan ja laskivat tulokset. Ensimmäiset aloittivat kilpailun työstämisen jo vuosi ennen kilpailua. Kaikki huipentui kisaviikonloppuun, jolloin yli 150 partiolaista oli mukana erilaisissa järjestelytehtävissä. • Teksti Eveliina Kutila Kuvat Stepi Sundberg ja Eveliina Kutila

Partiotaitojen SM-kilpailut Suomen Partiolaisten partiotaidon SM-kilpailut järjestetään kolme kertaa vuodessa: talvella, keväällä ja syksyllä. Kyseessä on yksi perinteisimmistä ja suurimmista valtakunnallisista partiotapahtumista, joiden järjestämisestä partiopiirit vastaavat vuorollaan. Kisat ovat avoimet kaikkien 11 partiopiirin jäsenille.


31


Maastotoiminnan laadulla

Projektien tukijat

parempaa ohjelmaa lippukuntiin Partiopiirin strategiassa on valittu yhdeksi painopisteeksi laatu, joka käytännössä tarkoittaa sitä, että kaikki lippukunnat tarjoavat hyvää partio-ohjelmaa. Ohjelman laadun parantamiseksi piiri kehittää koulutusta ja tukea lippukuntien järjestämiin tapahtumiin kuten maastoretkiin, partiotaitokilpailuihin ja kesä- ja talvileireihin. Maastotoiminnan laatu -projekti lähti suunniteltua hitaammin käyntiin, ja sen koordinointi on ollut pitkälti koulutussihteerin varassa. Loppuvuodesta ohjelmatoiminnan laajempi kehit-

täminen kuitenkin käynnistyi toden teolla, ja kehitystyötä jatketaan vuosina 2012–2014. Talvileiriosaamisen tehokkaammaksi jalkauttamiseksi ja tuntuvasti suuremman partiolaismäärän saavuttamiseksi käynnistettiin tuhannen hengen Helmi 2013 -talvileirin suunnittelu. Nimensä mukaisesti leiri järjestetään helmikuussa 2013. Tavoitteena on selkeästi mitattavissa oleva talvileiriaktiivisuuden nousu lippukunnissa. Teksti Tapani Tulkki ja Eveliina Kutila

Partio on avoin kaikille kamuille Vuodesta 2009 alkaen Pääkaupunkiseudun Partiolaisten KAMU (Kaikki mukaan) -hanke on pyrkinyt lisäämään monikulttuurisista taustoista tulevien partiolaisten määrää ja tekemään partiosta harrastuksen, joka on aidosti avoin kaikille. Vuonna 2011 käynnistyi KAMUn toinen vaihe, jonka tärkeintä uutta toimintaa ovat kerhokerrat. Hankkeen yhteistyölippukunnat järjestävät yhteistyössä maahanmuuttajayhteisöjen ja esimerkiksi leikkipuistojen kanssa kerhokertoja, joissa lapset pääsevät näkemään ja kokemaan,

mitä partiossa tehdään. Kuten tavallisessakin partiokokouksessa, kerhossa leikitään ja opitaan uutta. Yhteistyölippukuntia on yhdeksän eri puolilla pääkaupunkiseutua, ja KAMU-kylän tapaamiset kokoavat mukana olevat lippukunnat jakamaan ajatuksia ja kokemuksia monikulttuurisuudesta partiossa. Vuonna 2011 KAMU-hanke näkyi myös muun muassa Maailma kylässä -festareilla ja PäPan eri tapahtumissa. Teksti Elina Koskela Kuva Salla Väyrynen

KAMUn uutta toimintaa vuonna 2011 on ollut kerhokerrat, joissa on tehty partiomaista toimintaa yhdessä maahanmuuttajalasten kanssa.

Pääkaupunkiseudun Partiolaisten vakiintunut toiminta rahoitetaan omatoimisen varainhankinnan lisäksi Helsingin kaupungin avustuksen ja valtion yleisavustuksen turvin. Erilaisten projektien rahoitukseen piiri saa tukea useilta eri tahoilta, joista keskeisimpiä tukijoita vuonna 2011 oli UrlusSäätiö. Piirin toiminnallisesti suurin käynnissä oleva projekti on kesällä 2012 Evolla järjestettävä piirileiri, jonne odotetaan 4000 osallistujaa. Hankkeelle on palkattu osallistumismaksuilla kustannettava projektipäällikkö. Leirin kokonaisbudjetista suurin osa katetaan leirimaksuilla, jonka lisäksi tukea on saatu ja odotetaan saatavan Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupungeilta sekä Urlus-Säätiöltä. Partion jäsenmäärän laskuun pääkaupunkiseudulla on jo aiemmin kiinnitetty huomiota, mutta tästä huolimatta jäsenmäärän lasku on kiihtynyt. Nyt partiolaisten määrän tippumiselle on havaittu selkeä syy, sillä nuorimpien ryhmien eli sudenpentulaumojen määrä on vähentynyt. Kasvu onkin vuoden 2012 pääteema, joka näkyy kaikessa toiminnassa ja tähtää yli sadan uuden sudenpentulauman perustamiseen tulevana syksynä. Hanketta tuki käynnistysvaiheessa Urlus-Säätiö. Yksi piirin strategian kolmesta tavoitteesta on avoimuus, jonka mukaan partiotoimintaan on helppo päästä mukaan, taustasta riippumatta. Kesäkuussa alkanut monikulttuurisuushanke KAMU 2 on jatkoa vuosina 2009–2010 toteutetulle samannimiselle projektille, ja sitä ovat tukeneet Urlus-Säätiö, Helsingin kaupunki, Uudenmaan ELY-keskus ja Vantaan Partiokannus ry. Partio-ohjelman laadun takaamiseksi kaikissa lippukunnissa käynnistetty Maastotoiminnan laatu -projektiin liittyviä hankkeita ovat tukeneet Urlus-Säätiö ja Helsingin kaupunki. Teksti Tapani Tulkki ja Eveliina Kutila

32


Sarasteelle odotetaan yli 4 000 osallistujaa.

Loppu laskulle Elokuussa 2011 piirihallitukselle iskettiin kovia lukuja, kun partion jäsenmäärä oli jälleen tipahtanut. Yli kymmenen vuotta jatkunut alamäki päätettiin nyt kääntää kerralla nousuun. Muutamassa viikossa rakennettiin ja hyväksyttiin käytännönläheinen kasvusuunnitelma, jota alettiin heti toteuttaa.

Partio kuuluu kaikille Jotta jäsenmäärä kasvaisi, tarvitaan uusia lapsia, uusia aikuisia ja parempaa toimintaa. Partion pitää näkyä ja kuulua, siksi lähetämme pääkaupunkiseudun lapsille kutsun partioon ja luomme erilaisiin kohderyhmiin vetoavat markkinointimateriaalit. Partion pitää mennä hakemaan uudet harrastajat kotoa, ja sen vuoksi järjestämme esikoululaisille seikkailupäiviä ja pyydämme ei-vielä-partiolaiset kaverit mukaan kesäleirille. Ja partiopestiin pitää olla helppo tarttua myös kokemattomana ja siksi tarjoamme valmiit kokousohjelmat kaikille ikäkausille. Näillä keinoilla on tarkoitus nostaa Pääkaupunkiseudun Partiolaisten jäsenmäärä vuodessa kymmeneentuhanteen. Helppoa se ei ole, mutta ei myöskään mahdotonta. Kasvun kaava on yksinkertainen: avataan suumme ja pyydetään muut mukaan. Teksti Anna Munsterhjelm

Suunta kohti Sarastetta Saraste on Pääkaupunkiseudun Partiolaisten kuudes piirileiri. Evon leirialueella Hämeenlinnassa heinä-elokuussa 2012 järjestettävän partioleirin valmistelut käynnistyivät jo syksyllä 2010. Jatkuvasti kasvavaan tekijäjoukkoon kuului vuoden 2011 lopussa yli 200 tekijää ja leiriä valmisteltiin kymmeniätuhansia vapaaehtoistyötunteja. Lisäksi Sarasteen projektipäällikkö Heidi Kokko aloitti työt toukokuussa. Vuoden aikana Saraste sai paitsi nimen ja ulkoisen ilmeen, myös viikko-ohjelman, budjetin ja näkyvyyttä lippukunnissa. Piiritasolla Saraste määriteltiin vuoden 2012 päätapahtumaksi ja Saraste tukeekin piirin pääteemojen laadun, avoimuuden ja näkyvyyden toteutumista. Sarasteella jokaiselle osallistujalle tarjotaan oman ikäkautensa mukaista monipuolista ja laadukasta ohjelmaa. Leiriläiseksi ovat tervetulleita myös partioon kuulumattomat lapset, nuoret ja aikuiset ja osallistuminen on tehty kaikille helpoksi esimerkiksi edullisen leirimaksun vuoksi. Teksti Tea Jormanainen ja Sarasteen viestintä Kuva Tuomas Sauliala

33


Piiritoimisto palvelee

Piiritoimisto palvelee lippukuntia ja luottamushenkilöitä monenlaisissa tilanteissa.

Järjestösihteeri, alue ja Helsinki

Järjestösihteerin tehtäviin kuuluu aluetyön kokonaisuus ja luottistoiminta, lisäksi hänen vastuullaan on helsinkiläisten lippukuntien tukeminen ja yhteydenpito helsinkiläisiin sidosryhmiin. Vuonna 2011 tehtävää hoiti Anna Kolehmainen. Järjestösihteeri, EPT ja Espoo

Järjestösihteeri tukee lippukuntia ja aluetyötä Espoossa. Hänen tehtäviinsä kuuluu Espoon Partiotuki ry:n eli EPT:n asiat asiakaspalvelusta hallintoon sekä yhteydenpito espoolaisiin sidosryhmiin. Katja Arvilommi toimi vuonna 2011 EPT:n järjestösihteerinä. Järjestösihteeri, Ville Jokinen, Anna Kolehmainen, Riikka Nenonen ja Marika Toivonen auttavat ja palvelevat piiritoimistolla.

Partiokannus ja Vantaa

Järjestösihteerin tehtäviin kuuluu aluetyö ja lippukuntien tuki Vantaalla sekä aluejärjestö Partiokannus ry:n asiat. Lisäksi hänen vastuullaan on yhteydenpito vantaalaisiin sidosryhmiin. Päivi Anttonen työskenteli Kannuksen järjestösihteerinä vuonna 2011. Koulutussihteeri, koulutus

Koulutussihteeri on toimialansa asiantuntija. Hän organisoi ja valmistelee piirin tapahtumia, kehittää toimintaa, tukee koulutusryhmää sekä hoitaa kurssien käytännön järjestelyt. Päivi Anttonen hoiti tehtävää vuonna 2011 järjestösihteerin tehtävien lisäksi.

34


Koulutussihteeri, ohjelma

Koulutussihteeri on ohjelmatoimialan asiantuntija, joka organisoi ja tukee piirin ohjelmatapahtumien järjestämistä. Hänen tehtäviään ovat myös toiminnan kehittäminen sekä ohjelmaryhmän tukeminen. Vuonna 2011 ohjelman koulutussihteerinä työskenteli Ville Jokinen.

Tiedottaja

Tiedottajan tehtäviä ovat PäPan sisäisen ja ulkoisen viestinnän suunnittelu, toteutus ja kehittäminen sekä tapahtumajärjestäjien ja projektien viestinnällinen tuki. Tiedottajana toimi kesäkuuhun 2011 asti Johanna Junkkari ja elokuusta alkaen Eveliina Kutila.

Toimistosihteeri

Toimistosihteeri huolehtii asiakaspalvelusta, tapahtumien ja kurssien ilmoittautumisista, joulukalenterikampanjasta sekä toimiston arjen sujumisesta. Lisäksi hän hoitaa Nuuksion, Kavalahden ja Kuusituvan varaukset. Tehtävää hoiti vuonna 2011 Marika Toivonen.

Talouspäällikkö

Talouspäällikön toimenkuvaan kuuluu piirin talouden hoito, talousjohtaminen, varainhankinta ja avustukset sekä lippukuntien talousneuvonta. Lisäksi talouspäällikkö on sekä Pääkaupunkiseudun Partiosäätiön että Kai, Eeva ja Aarne Vähäkallion Muistosäätiön asiamies. Tehtävää hoiti Panu Räsänen vuonna 2011. Taloussihteeri

Taloussihteeri hoitaa piirin ja muiden toimistolla toimivien yhdistysten kirjanpidon. Hän vastaa piirin, Pääkaupunkiseudun Partiosäätiön ja Leirikesän palkanmaksusta, laskutuksesta sekä maksuliikenteestä. Taloussihteerin tehtäviä hoiti vuonna 2011 Tuire Halonen. Isännöitsijä

Isännöitsijä huolehtii piirin kiinteistöistä, ja hänen tehtäviinsä kuuluu kiinteistöjen ylläpito ja niiden käytön neuvonta. Lisäksi isännöitsijä vastaa Kiljavan leiri- ja kurssikeskuksen varauksista. Isännöitsijänä vuonna 2011 työskenteli Antti Kohonen. Projektisihteeri,

Järjestösihteeri, järjestötoiminta

Järjestösihteeri valmistelee hallinnon kokoukset sekä vastaa kirkko- ja kaupunkiyhteistyötä. Hän osallistuu myös toiminnan suunnitteluun ja avustusanomusten valmisteluun. Vuonna 2011 järjestösihteerinä työskenteli Riikka Nenonen.

KAMU-hanke

Projektisihteeri vastaa KAMU-monikulttuurisuushankkeen koordinoinnista, johon kuuluu projektiryhmän tukeminen sekä yhteydenpito yhteistyökumppaneihin. Lisäksi hän on sisutoimikunnan tukena. KAMU-projektisihteerinä toimi vuonna 2011 Salla Väyrynen. Projektipäällikkö,

Toiminnanjohtaja

Toiminnanjohtaja toimii toimiston esimiehenä. Hän vastaa Pääkaupunkiseudun partioyhteisön järjestöhallinnon kokonaisuudesta sekä vastaa partioyhteisön taloudesta yhdessä talouspäällikön kanssa. Hän myös hoitaa suhteet ulkopuolisiin tahoihin. Toiminnanjohtajana vuonna 2011 toimi Tapani Tulkki.

Saraste 2012 -piirileiri

Projektipäällikkö toteuttaa vuoden 2012 piirileiri Sarastetta yhdessä leiritoimikunnan kanssa. Hänen tehtäviinsä kuuluu leiriorganisaation koordinointi, luottamushenkilöiden tukeminen, yhteydenpito sidosryhmiin sekä asiakaspalvelutehtävät. Sarasteen projektipäällikkönä aloitti toukokuun 2011 alussa Heidi Kokko.

35


Talous & kiinteistöt Sivut 36–49

Tulevaisuuteen varautuminen

N

yt saataviin julkisiin ja yksityisiin avustuksiin ei liity merkittävää riskiä lähitulevaisuudessa niiden heikkenemisen suhteen, toisaalta merkittävää kasvuakaan ei ole odotettavissa. Kasvua avustuksiin haetaan etsimällä uusia julkisia ja yksityisiä avustajia. Jäsenmäärän kääntäminen kasvuun on tärkeää toiminnan vaikuttavuuden, tehokkuuden ja yhdistyksen talouden kantokyvyn kannalta. Syksyllä käynnistettiin mittava kasvuhanke, jolla varmistetaan edellä kuvatut asiat tulevaisuudessa. Kasvun ja tulevaisuuden kannalta iso haaste on viikkotoimintaa vetävien nuorten ja aikuisten mukana pysyminen sekä uusien houkutteleminen mukaan. Tähän on varauduttu tukemalla lippukuntia rekrytoimaan uusia aikuisia. Pääkaupunkiseudulle rakennetaan uusia asuinalueita ja tänne muuttaa paljon väkeä eri puolilta Suomea ja maailmaa. Pyrimme vaikuttamaan uusien alueiden kaavoitukseen niin, että niihin rakennetaan riittävästi kohtuuhintaisia kerho- ja nuorisotiloja myös partion toiminnan näkökulmasta. Erityisesti pääkaupunkiseudulle on muuttanut ja muuttaa muun Suomen lisäksi ulkomailta ihmisiä koko ajan, joten tulevaisuudessa on partiotoiminnassa otettava entistä paremmin huomioon erilaisista kulttuuritaustoista tulevat lapset ja nuoret. Tätä varten on piirissä jo useamman vuoden ollut käynnissä Kaikki Mukaan (KAMU) monikulttuurisuus -hanke, jonka päätyttyä on huolehdittava, että sen tulokset saadaan jalkautettua jokapäiväiseen toimintaan. • Teksti Panu Räsänen ja Tapani Tulkki

36


Säätiöt ja Leirikesä ry Piirihallitus nimittää säätiöiden hallitukset... Pääkaupunkiseudun Partiosäätiö

Kai, Eeva ja Aarne Vähäkallion Muistosäätiö

Pääkaupunkiseudun Partiosäätiö on perustettu vuonna 2003. Säädekirjan mukaisesti ”Säätiön tarkoituksena on tukea ja edistää pääkaupunkiseudun partiotoimintaa”. Säätiö hallinnoi ja ylläpitää Pääkaupunkiseudun partioyhteisön eri yhdistyksille aiemmin kuulunutta omaisuutta. Keskeisimpinä tukitoimintoina avustuksen lisäksi ovat leiri- ja kurssikeskusten, kämppien ja retkialueiden ylläpito sekä niiden tarjoaminen partiotoiminnan käyttöön. Säätiön ylin päättävä elin on hallitus.

Kai, Eeva ja Aarne Vähäkallion Muistosäätiö on perustettu vuonna 1958. Säädekirjan mukaisesti ”Säätiön tarkoituksena on tukea ja ylläpitää Pääkaupunkiseudun Partiosäätiön omistaman Hyvinkään kaupungin Kytäjärven kylässä Kalkkivuori-nimisellä tilalla sijaitsevan partiolaisten koulutuskeskuksen ja retkeilymajan kunnossapitoa myöntämällä varoja alueella olevien rakennusten ja laitteiden kunnossapitoon ja korjaukseen sekä uusien rakennusten ja laitteiden rakentamiseen”. Vuosittain säätiö jakaa Pääkaupunkiseudun Partiosäätiölle avustuksen säädekirjan mukaisesti. Säätiön ylin päättävä elin on hallitus.

...ja on perustajajäsenenä Leirikesä ry:ssä. Leirikesä ry Leirikesä ry on perustettu vuonna 1981, vaikka leiritoiminta alkoi Kiljavalla partiolaisten toimesta jo vuonna 1957. Leirikesä järjestää kaikille avointa lasten leiritoimintaa RAY:n ja kuntien tuella. Elämyksellisillä telttaleireillä Kiljavalla ja Begtsårissa käy vuosittain yli 2 300 lasta, joista muodostuu yhteensä noin 12 500 leirivuorokautta. Yhdistyksen jäseninä ovat Pääkaupunkiseudun Partiolaiset ry ja Kai, Eeva ja Aarne Vähäkallion muistosäätiö. Lisätietoja: www.leiri.fi

Lisätietoja säätiöistä: www.papa.partio.fi

37


Talous & kiinteistöt Sivut 36–49

Talous

P

iirin tilinpäätös osoitti ylijäämää 8 330,36 € (37 760,06 € vuonna 2010). Vaikka varsinaisen toiminnan kulujäämä oli budjetoitua suurempi johtuen erityisesti osanottomaksujen pienuudesta, varainhankinta onnistui erittäin hyvin ja julkiset avustukset kasvoivat. Varainhankinnan onnistuminen johtui kalenterimyynnin ja yksityisten avustusten kasvusta. Julkisissa avustuksissa Suomen Partiolaisten kautta jaettavan valtionapu nousi merkittävästi. Julkisten avustusten osuus yhdistyksen rahoituksesta oli noin 19 prosenttia. Yhdistyksen maksuvalmius pysyi koko tilikauden hyvänä. Merkittävin osa kokonaisrahoituksesta tuli omatoimisesta varainhankinnasta. Tarkemmin talouden yksityiskohtia esitellään tilinpäätösosiossa. Adventtikalenterimyynti on sekä piirille että lippukunnille erittäin merkittävä varainhankintamuoto. Vuonna 2011 kampanjaan osallistui 109 (114) piirin lippukuntaa, jotka myivät yhteensä 58 594 (57 616) kalenteria. Tämä on ennätys koko kalenterikampanjan historiassa, joka alkoi jo vuonna 1947. Kampanja käynnistyi alkusyksystä, kun lippukunnat nimesivät kalenteriasiamiehensä. Lokakuussa asiamiehille pidettiin tilaisuus, jossa jaettiin hyviä vinkkejä kampanjan läpiviemiseksi. Kampanjan 20 parhaiten menestynyttä lippukuntaa palkittiin kolmessa eri kategoriassa: myyntimäärän mukaan, myynti per jäsenmaksun maksanut jäsen ja eniten suhteellista myyntiä kasvattanut lippukunta. •

38

Kiinteistöt

K

iljavalla ja Kavalahdessa kunnostettiin leirialueita ja Kiljavan uimarannan laiturirakenteet uusittiin. Kiljava ja Kavalahti palvelivat niin lippukuntien retkien ja leirien tarpeita kuin piirin koulutustarpeita. Nuuksion ja Kuusituvan kämppiä käyttivät pääsääntöisesti lippukunnat. Luottamushenkilöistä koostuva isännistö jatkoi toimintaansa edellisten vuosien tapaan. Heidän tehtäviinsä kuuluu käyttäjien opastus ja pienet kunnossapitotoimenpiteet. •


Näin rahat tulivat ja menivät TUOTOT, 1 182 759 € 1. Nuorisotoiminnan tuotot ..................... 5 % 2. Yksityiset avustukset ............ 24 % 3. Jäsenmaksu tuotot ................... 33 % 4. Myyntituotot . ...... 18 % 5. Muut varain hankinnan tuotot ... 1 % 6. Muut tuotot ........... 0 % 7. Yleisavustukset . ... 19 %

KULUT, 1 174 428 € 7.

1.

6. 5.

2.

1. Varainhankinnan ja muut kulut . .... 10 % 2. Henkilöstökulut ... 43 % 3. Poistot .................. 0 % 4. Muut kulut ......... 47 %

1. 2. 4.

4. 3.

3.

40 %

32 % 28 %

Adventtikalenterimyyntituottojen jakautuminen pääkaupunkiseudulla, 351 564 € Suomen Partiolaiset ry 32 % Pääkaupunkiseudun Partiolaiset ry 28 % Pääkaupunkiseudun lippukunnat 40 %

Kiinteistöjen kaaviot Pääkaupunkiseudun Partiosäätiön kämppien ja kurssikeskusten leirivuorokaudet

Pääkaupunkiseudun Partiosäätiön kämppien ja kurssikeskusten käyttöaste viikonloppuisin

Kavalahti 3 850 Nuuksio 2 800 Kuusitupa 950 Kiljava 23 500 31 100

Kavalahti Nuuksio Kuusitupa Kiljava

Kavalahti Nuuksio Kuusitupa

65 % 56 % 90 % 85 %

100 90 80

90 %

70 60

65 %

50 40

85 %

56 %

30

Kiljava

20 10 0 %

Kavalahti

Nuuksio

Kuusitupa

Kiljava

39


TULOSLASKELMA 1.1.–31.12.2011

Varsinainen toiminta Oma nuorisotoiminta Tuotot Osanottomaksut Muut tuotot Muut avustukset Kulut Henkilöstökulut Palkat Henkilösivukulut Henkilöstökulut yhteensä Poistot Muut kulut Vapaaehtoiset sosiaalikulut Vuokrakulut Ulkopuoliset palvelut Matkat, majoitus ja ruoka Materiaalikulut Muut toimintakulut Kulukorvaukset Muut kulut yhteensä Kulut yhteensä Varsinaisen toiminnan kulujäämä

TALOUSARVIO 2011

TOTEUTUNUT 2010

56 148,43 20,00 488,00 56 656,43

80 300 150 1 500 81 950

85 041,68 117,48 1 000,00 86 159,16

-412 715,21 -89 166,45 -501 881,66

-408 100 -85 700 -493 800

-423 172,03 -91 534,09 -514 706,12

-5 797,86

-5 800

-5 797,86

-25 017,53 -56 378,93 -103 052,57 -81 487,82 -89 914,98 -294 074,06 103 639,33 -546 286,56

-24 600 -59 710 -93 590 -98 050 -68 050 -313 200 102 500 -554 700

-29 872,44 -59 933,88 -81 050,91 -104 966,03 -57 665,37 -242 600,16 100 157,04 -475 931,75

-1 053 966,08

-1 054 300

-996 435,73

-997 309,65

-972 350

-910 276,57

Varainhankinta Tuotot Jäsenmaksutuotot Myyntituotot Lahjoitukset ja avustukset Ilmoitus- ja mainostuotot Kulut Ostokulut Muut kulut

389 218,00 213 788,49 283 600,00 8 850,00 895 456,49

402 700 187 700 262 000 5 350 857 750

339 178,10 209 305,35 277 666,60 5 350,00 831 500,05

-120 167,33 -217,57 -120 384,90

-105 300 0 -105 300

-120 401,43 -9 150,00 -129 551,43

Varainhankinnan tuottojäämä

775 071,59

752 450

701 948,62

1 179,87 -77,49 1 102,38

0 0 0

187,94 -194,17 -6,23

841,75 841,75

0 0

5 000,00 5 000,00

-220 293,93

-219 900

-203 334,18

90 600,00 117 643,00 14 381,29 6 000,00 228 624,29

93 900 103 600 14 400 8 000 219 900

91 175,00 115 276,76 16 892,48 17 750,00 241 094,24

Tilikauden tulos

8 330,36

0

37 760,06

Tilikauden ali-/ylijäämä

8 330,36

0

37 760,06

Sijoitus- ja rahoitustoiminta Korkotuotot Rahoituskulut Sijoitus- ja rahoitustoiminnan tuottojäämä Satunnaiset tuotot ja kulut Satunnaiset tuotot Omatoiminen kulujäämä Yleisavustukset Kaupungin avustukset Valtion toiminta-avustus Valtion erityisavustus Muut julkiset avustukset

40

TOTEUTUNUT 2011


TASE VASTAAVAA

31.12.2011

31.12.2010

PYSYVÄT VASTAAVAT Aineelliset hyödykkeet Koneet ja kalusto

12 555,79

18 353,65

PYSYVÄT VASTAAVAT YHTEENSÄ

12 555,79

18 353,65

17 719,27

18 973,22

38 799,99 42 680,25 81 480,24

61 621,30 11 190,70 72 812,00

Rahat- ja pankkisaamiset Rahat ja pankkisaamiset 267 535,67

280 317,99

VAIHTUVAT VASTAAVAT YHTEENSÄ

366 735,18

372 103,21

VASTAAVAA YHTEENSÄ

379 290,97

390 456,86

VASTATTAVAA

31.12.2011

31.12.2010

OMA PÄÄOMA Vapaa oma pääoma Käyttöpääoma

41 352,34

41 352,34

Edellisten kausien ylijäämät Kauden yli-/ alijäämä

80 984,86 8 330,36 89 315,22

43 224,80 37 760,06 80 984,86

Vapaa oma pääoma yhteensä

130 667,56

122 337,20

OMA PÄÄOMA YHTEENSÄ

130 667,56

122 337,20

VIERAS PÄÄOMA Lyhytaikainen Ostovelat Muut velat Siirtovelat

169 226,16 12 555,96 66 841,29 248 623,41

150 755,99 4 622,04 112 741,63 268 119,66

VIERAS PÄÄOMA YHTEENSÄ

248 623,41

268 119,66

VASTATTAVAA YHTEENSÄ

379 290,97

390 456,86

VAIHTUVAT VASTAAVAT Vaihto-omaisuus Tarvikevälitysvarasto Saamiset / lyhytaikaiset Myyntisaamiset Siirtosaamiset

41


TULOSLASKELMAN LIITETIEDOT 1. Kokonaistuotot ja -kulut Kokonaistuotot Kokonaiskulut 2. Henkilöstökulut Palkat ja palkkiot Lomapalkkavaraus Palkkojen oikaisuerät Eläkevakuutukset Muut henkilöstösivukulut Vapaaehtoiset sosiaalikulut Henkilökunnan määrä Yhteensä Henkilötyövuosina

2011 1 182 758,83 -1 174 428,47 8 330,36

2010 1 163 941,39 -1 126 181,33 37 760,06

410 858,47 1 856,74 0,00 73 507,94 15 658,51 25 017,53 526 899,19

434 572,94 -4 111,95 -7 288,96 74 814,07 16 720,02 29 872,44 544 578,56

15 10,8

15 11,6

3. Vuokra- ja vastikekulujen erittely Tilavuokrat Laite- ja tarvikevuokrat 4. Jäsenmaksut Pä äkaupunkiseudun Partiolaiset ry:n osuus jäsenmaksuista

39 530,26 16 848,67 56 378,93

41 262,66 18 671,22 59 933,88

159 296,00

166 607,00

Suomen Partiolaiset ry:n osuus jäsenmaksuista

229 922,00

172 571,10

Jäsenmaksut yhteensä

389 218,00

339 178,10

5. Yleisavustukset Kaupunkien avustukset H:gin kaupungin palkkausavustus H:gin kaupungin kuljetusavustus H:gin kaupungin leiriavustus H:gin kaupungin projektiavustus, KAMU-hanke Vantaan Kaupunki / Partiokannus ry, KAMU-hanke Ely-keskus, KAMU-hanke Allianssi ry, työtä nuorille avustus Valtion toiminta-avustus Valtion erityisavustus, Ok-Opintokeskus

78 100,00 0,00 488,00 12 500,00 0,00 6 000,00 0,00 117 643,00 14 381,29 229 112,29

76 875,00 1 800,00 0,00 12 500,00 1 000,00 8 000,00 9 750,00 115 276,76 16 892,48 242 094,24

6. Yksityiset avustukset Urlus-säätiö 160 000,00 Helsingin Partiopoikain Kannatusyhdistys ry 75 000,00 Pääkaupunkiseudun Partiosäätiö 45 000,00 Espoon Partiotuki ry 0,00 Partiokannus ry 3 000,00 Trekki Oy 600,00 283 600,00

150 000,00 60 000,00 51 666,60 13 000,00 3 000,00 0,00 277 666,60

7. Poistot Toimistokalustosta seitsemän vuoden tasapoisto. Tietokoneet ja elektroniikka kolmen vuoden tasapoisto. Kalustosta

42

5 797,86 5 797,86

5 797,86 5 797,86


TASEEN LIITETIEDOT

1. Aineelliset hyödykkeet Koneet ja kalusto Hankintameno 1.1. Hankintameno 31.12. Poisto

2011

2010

18 353,65 18 353,65 -5 797,86 12 555,79

24 151,51 24 151,51 -5 797,86 18 353,65

2. Oman pääoman muutokset Vapaa oma pääoma Käyttöpääoma 41 352,34

41 352,34

Edellisten kausien ylijäämät Kauden yli-/ alijäämä

80 984,86 8 330,36 89 315,22

43 224,80 37 760,06 80 984,86

130 667,56

122 337,20

Oma pääoma yhteensä

3. Annetut pantit, kiinnitykset ja takaukset Vuokratakuu Varasto, As Oy Humalistonkatu 3 900,00 0,00 L easingvuokravastuut Nordea Rahoitus Suomi Oy 1.1. - 31.12.2012 10 123,88 0,00 1.1.2013 - 31.12.2015 11 808,66 0,00 21 932,54 0,00 Yhdistyksellä ei ole muita annettuja pantteja, kiinnityksiä tai takauksia.

43


TOIMINNANALAKOHTAINEN TULOS Koulutustoiminta TOT TA TOT 2011 2011 2010 Varsinainen toiminta Oma nuorisotoiminta Tuotot 11 871 18 210 12 753 Kulut Henkilöstökulut -34 603 -34 275 Muut kulut -25 726 -32 930 Kulut yhteensä -60 329 -67 205 Varsinaisen toim. kulujäämä -48 458 -48 995 Omatoiminen kulujäämä Yleisavustukset Tilikauden tulos

-42 746 -21 499 -64 246 -51 493

-48 458

-48 995

-51 493

0

0

1 800

-48 458

-48 995

-49 693

Ohjelmatoiminta TOT TA TOT 2011 2011 2010 Varsinainen toiminta Oma nuorisotoiminta Tuotot 25 912 33 970 29 701 Kulut Henkilöstökulut Muut kulut Kulut yhteensä

-24 710 -33 748 -58 457

-20 573 -45 200 -65 773

-23 992 -29 528 -53 520

Varsinaisen toim. kulujäämä

-32 546

-31 803

-23 819

Tilikauden tulos

-32 546

-31 803

-23 819

Luottistoiminta Varsinainen toiminta Oma nuorisotoiminta Kulut Henkilöstökulut Muut kulut Kulut yhteensä

TOT 2011

TA 2011

TOT 2010

-5 516 -9 030 -14 546

-21 663 -15 600 -37 263

-16 551 -15 449 -32 000

Varsinaisen toim. kulujäämä

-14 546

-37 263

-32 000

0

-1 000

0

Omatoiminen kulujäämä

-14 546

-38 263

-32 000

Tilikauden tulos

-14 546

-38 263

-32 000

Varainhankinnan tuottojäämä

44


TOIMINNANALAKOHTAINEN TULOS Aluetoiminta TOT TA TOT 2011 2011 2010 Varsinainen toiminta Oma nuorisotoiminta Tuotot 50 210 -150 Kulut Henkilöstökulut Muut kulut Kulut yhteensä

-74 879 -10 517 -85 396

-80 115 -14 830 -94 945

-73 542 -8 718 -82 260

Varsinaisen toim. kulujäämä

-85 346

-94 735

-82 410

5 000

0

0

-80 346

-94 735

-82 410

Projektit TOT TA 2011 2011 Varsinainen toiminta Oma nuorisotoiminta Tuotot 12 735 18 450

TOT 2010

Varainhankinnan tuottojäämä Tilikauden tulos

Kulut Henkilöstökulut Muut kulut Kulut yhteensä

35 579

-60 675 -47 635 -108 309

-55 623 -42 450 -98 073

-67 671 -59 889 -127 561

Varsinaisen toim. kulujäämä

-95 574

-79 623

-91 982

Varainhankinnan tuottojäämä

61 772

7 000

16 088

-33 803

-72 623

-75 894

18 500

25 500

20 500

-15 303

-47 123

-55 394

TOT 2011

TA 2011

TOT 2010

85

570

10

Kulut Henkilöstökulut Muut kulut Kulut yhteensä

-58 168 -60 803 -118 971

-58 675 -56 380 -115 055

-57 608 -43 208 -100 816

Varsinaisen toim. kulujäämä

-118 886

-114 485

-100 806

8 850

5 350

5 350

-110 036

-109 135

-95 456

0

0

5 000

-110 036

-109 135

-90 456

Omatoiminen kulujäämä Julkiset avustukset Tilikauden tulos Viestintä Varsinainen toiminta Oma nuorisotoiminta Tuotot

Varainhankinnan tuottojäämä Omatoiminen kulujäämä Satunnaiset tuotot Tilikauden tulos

45


TOIMINNANALAKOHTAINEN TULOS Järjestötoiminta TOT TA TOT 2011 2011 2010 Varsinainen toiminta Oma nuorisotoiminta Tuotot 0 0 56 Kulut Henkilöstökulut -268 350 -247 476 -268 066 Poistot -5 798 -5 800 -5 798 Muut kulut -322 642 -295 710 -258 443 Kulut yhteensä -596 790 -548 986 -532 307 Varsinaisen toim. kulujäämä Rahoitustoiminta Omatoiminen kulujäämä Satunnaiset tuotot Yleisavustukset Tilikauden tulos

-596 790

-548 986

-532 251

1 102

0

-36

-595 687

-548 986

-532 287

842

0

0

78 100

76 400

86 625

-516 746

-472 586

-445 662

Talous ja kiinteistöt TOT TA TOT 2011 2011 2010 Varsinainen toiminta Oma nuorisotoiminta Tuotot 810 830 0 Kulut Muut kulut -956 -13 320 -55 Kulut yhteensä -956 -13 320 -55

46

Varsinaisen toim. kulujäämä

-146

-12 490

-55

Tilikauden tulos

-146

-12 490

-55

Ikäkausitoiminta Varsinainen toiminta Oma nuorisotoiminta Tuotot

TOT 2011

TA 2011

TOT 2010

5 286

9 710

8 053

Kulut Muut kulut Kulut yhteensä

-6 920 -6 920

-13 680 -13 680

-7 730 -7 730

Varsinaisen toim. kulujäämä

-1 634

-3 970

323

Tilikauden tulos

-1 634

-3 970

323


Hallituksen ja toiminnanjohtajan allekirjoitukset

Helsingissä 5.3.2012

Tilinpäätösmerkintä

Suoritetusta tilintarkastuksesta on tänään annettu kertomus.

Helsingissä 13.3.2012 PricewaterhouseCoopers Oy KHT-yhteisö

Niina Vilske KHT

Anu Koivisto KHT

Luettelo kirjanpitokirjoista ja tositteiden lajeista -

päiväkirja pääkirja sinetöity tasekirja myyntireskontratositteet

-

ostoreskontratositteet palkkatositteet kassatositteet muistiotositteet

47


TASE-ERITTELY 31.12.2011 VASTAAVAA Aineelliset hyödykkeet Konttorikalusto 18 353,65 - poisto, seitsemän vuoden tasapoisto -5 797,86 12 555,79 Vaihto-omaisuus Tarvikevälitysvarasto kpl hinta varaston arvo Sudenpääsolki 80 9,27 741,76 Ansiosolki 49 11,59 567,91 Pronssinen ansiomitali 21 11,59 243,39 Hopeinen ansiomitali 44 12,08 531,43 Kultainen ansiomitali 59 12,08 712,60 Hopeinen ansioristi 25 40,26 1 006,50 Kultainen ansioristi 24 41,48 995,52 Pronssinen ansiomitali nauhalaatta 61 7,08 431,64 Hopeinen ansiomitali nauhalaatta 62 8,42 521,92 Kultainen ansiomitali nauhalaatta 64 8,42 538,75 Hopeinen ansioristi nauhalaatta 30 7,20 215,94 Kultainen ansioristi nauhalaatta 35 7,20 251,93 Kilpailumitallit 526 1,06 557,98 7 317,27 EA-todistusten varasto EA 1-todistukset EA 2-todistukset

892 594

7,00 7,00

6 244,00 4 158,00

10 402,00

Saamiset Lyhytaikaiset Myyntisaamiset Liite

38 799,99

Siirtosaamiset Siirtosaamiset Vuokratakuu Henkilökunta Partiolaiset, kuluennakot

42 680,25

Rahat ja pankkisaamiset Kassa Lounassetelit

493,50 6 820,00

Nordea FI62 1572 6000 0025 61 Nordea FI50 1021 3000 5031 41

40 090,27 900,00 15,10 1 674,88

7 313,50 841,75 259 380,42

267 535,67

VASTATTAVAA Vieras pääoma Lyhytaikainen Ostovelat Liite 169 226,16 Muut velat Ennakonpidätysvelka 11 618,92 Sotu-velka 937,04 12 555,96 Siirtovelat Siirtovelat 2 264,04 AY-maksuvelka 6,90 Tyel-velka 4 172,38 Työttömyysvakuutusvelka 229,94 Muut sosiaalikulujen velat 1 884,42 Lomapalkkavelat 48 236,77 Lomapalkkavelkojen sosiaalikulut 10 046,84 66 841,29 Vieraspääoma yhteensä 248 623,41 Helsingissä 21.2.2012 Panu Räsänen talouspäällikkö

48


49


Liitteet Sivut 50–59

EDUSTUKSET Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry, partioneuvosto: jäsen ja varapuheenjohtaja Akseli Meskanen Partiotyönantajat – Scoutarbetsgivarna ry: puheenjohtaja Tapani Tulkki JÄSENYYDET Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry Suomen Partiomuseoyhdistys – Finlands Scoutmuseiföreningen ry Leirikesä ry Aikakauslehtien liitto ry Kierrätysliike / Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy Partiotyönantajat – Scoutarbetsgivarna ry SÄÄTIÖT Pääkaupunkiseudun Partiosäätiö Timo Kankuri (pj) Sirpa Isotupa Nino Ilveskero Eero Nyberg Teppo Salmikivi Kai, Eeva ja Aarne Vähäkallion muistosäätiö Vesa Vepsä (pj) Mikko Ilomäki Teppo Malmi Mikko Sirkiä Penna Urrila TOIMINNANALAT, RYHMÄT JA TOIMIKUNNAT JA NIIDEN TEHTÄVÄT Piirihallituksen alaisuudessa toimii kuusi Suomen Partiolaiset ry:n kanssa yhtenevää

50

toiminnanalaa, jotka vastaavat piirille määriteltyjen tehtävien toimeenpanosta. Piirihallituksen alaisuudessa toimivat ryhmät vastaavat toiminnanalansa johtamisesta, suunnittelusta ja kehittämisestä. Vuonna 2011 piirin ryhmiä olivat alueryhmä, ohjelmaryhmä, talousryhmä, koulutusryhmä, luottisryhmä ja viestintäryhmä. Lisäksi suoraan piirihallituksen alaisuudessa toimi ansiomerkkitoimikunta ja IT-toimikunta. Piirihallitus voi asettaa myös muita ryhmiä, jotka vastaavat projektista tai jostain muusta tehtävästä, joka ei kuulu yhdenkään muun ryhmän toiminnanalaan tai joka kuuluu usean ryhmän toiminnanalaan ja luonteensa vuoksi edellyttää oman ryhmän perustamista. Näiden ryhmien kokoonpanoon ja toimintaan sovelletaan soveltuvin osin samoja sääntöjä kuin muihin ryhmiin. Toiminnanalan tehtäviä toteuttamaan voidaan perustaa ryhmien alaisia toimikuntia. Toimikunnan perustaa piirihallitus toteuttamaan jotain tiettyä piirin toiminnanalaan kuuluvaa tehtävää. Perustaessaan toimikunnan piirihallitus määrittää toimikunnan toimenkuvan ja tehtävän.

neuvoston, piirihallituksen ja puheenjohtajiston tehtäviin. Vastaa piirityön käsikirjan Hallinto-toiminnanalaa.

JÄRJESTÖTOIMINTA Toiminnanala vastaa piirin hallinnosta, johtamisjärjestelmästä ja asioista, jotka kuuluvat piirin kokouksen, piiri-

KAUPUNKITOIMIKUNNAT Kaupunkitoimikuntien tehtävänä on oman alueensa lippukuntien tukeminen, alueellisen yhteishengen

Ansiomerkkitoimikunta Toimikunta käsittelee ansiomerkkihakemukset. Toimikunta myöntää Pääkaupunkiseudun Partiolaisten ansiomerkit ja antaa lausunnon Suomen Partiolaisten ansiomerkeistä. Toimikunta kouluttaa ansiomerkkiasioita lippukuntien johtajistolle ja piirin luottamushenkilöille. IT-toimikunta IT-toimikunta koordinoi ja kehittää piirin sähköisen viestinnän keinoja ja järjestelmiä sekä kouluttaa näiden käyttöä. ALUE Toiminnanala vastaa piirin lippukuntien hyvinvoinnista ja yhteydenpidosta lippukuntiin sekä kerää tietoa lippukuntien toiminnasta ja niihin vaikuttavista muutoksista. Toiminnanala kehittää lippukuntien toiminnan laatua ja ohjaa lippukuntien johtajia. Toiminnanalan tehtävänä on myös perustaa uusia lippukuntia ja tarjota tukea lippukunnille, jotka tarvitsevat tavallista enemmän tukea piiriltä.

luominen sekä yhteydenpito piirin ja lippukuntien välillä. Tehtäviä hoidetaan muun muassa järjestämällä aluetapaamisia ja lippukunnanjohtajaklubeja ja -seminaareja sekä olemalla suoraan yhteydessä lippukuntiin. Heppa – helsinkiläiset lippukunnat Kekäle – espoolaiset ja kauniaislaiset lippukunnat Kannus aluetiimi – vantaalaiset lippukunnat Espoon ja Vantaan kaupunkitoimikunnat toimivat sekä alueryhmän että oman aluejärjestönsä toimikuntina, Kekäle Espoon Partiotuki ry:ssä ja Kannuksen aluetiimi Vantaan Partiokannus ry:ssä. Sytyketoimikunta Toimikunnan tehtävänä on selvittää uusien lippukuntien perustamiselle soveltuvia alueita pääkaupunkiseudulla ja käynnistää uusien lippukuntien toiminta näillä alueilla. Toimikunnan tehtäviin kuuluu myös hiipuneiden lippukuntien toiminnan uudelleen käynnistämisen tukeminen. Sisutoimikunta Sisutoimikunta tukee partiolaisten mahdollisuuksia sisutoiminnan toteuttamiseen sekä yksilöllisten tarpeiden ja erilaisten tilanteiden kohtaa-

miseen partiotoiminnassa. Sisupartiolaisia ovat liikunta-, aisti- ja kehitysvammaiset partiolaiset. OHJELMA Toiminnanala vastaa partioohjelman toteuttamisesta piirin alueella sekä piirin tehtäväksi määriteltyjen ohjelmatapahtumien ja taitokoulutuksen järjestämisestä. Sudenpentutoimikunta Sudenpentutoimikunta toimii sudenpentuikäkauden äänitorvena ja sudenpentuohjelman asiantuntijana piirissä. Se seuraa sudenpentuikäkauden sekä sen ohjelman muutoksia ja kehittymistä piirin lippukunnissa ja järjestää lippukuntien sudenpentuohjelmaa tukevia tapahtumia. Sudenpentutoimikunta tukee myös alueita omien sudarikisojen järjestämisessä. Seikkailijatoimikunta Seikkailijatoimikunta toimii seikkailijaikäkauden äänitorvena ja seikkailijaohjelman asiantuntijana piirissä. Toimikunta seuraa seikkailijaikäkauden sekä sen ohjelman muutoksia ja kehittymistä piirin lippukunnissa ja järjestää lippukuntien seikkailijaohjelmaa tukevia tapahtumia. Seikkailijatoimikunta pyrkii edistämään yhdessä sudenpentutoimikunnan kanssa seikkailijakilpailujen järjestämistä ja tukee niiden järjestäjiä.


Tarpojatoimikunta Tarpojatoimikunta toimii tarpojaikäkauden äänitorvena ja tarpojaohjelman asiantuntijana piirissä. Se seuraa tarpojaikäkauden sekä sen ohjelman muutoksia ja kehittymistä piirin lippukunnissa ja vastaa tarpojien vuotuisista taitopäivistä ja tarpojajakson päätöstapahtumasta (piirimajakasta). Samoajatoimikunta Samoajatoimikunta puuhaa samoajaikäkauden supersankarina ja vapaustaistelijana ja heidän ohjelmansa asiantuntijana piirissä. Toimikunta seuraa samoajaikäkauden sekä sen ohjelman muutoksia ja kehittymistä piirin lippukunnissa saamiensa tilastojen tai muiden viestireittien (mm. SP:n vuosiselosteen, piirineuvoston tai puskaradion) avulla. Toimikunta vastaa piirin vuotuisesta samoajatapahtumasta ja toteuttaa sekä markkinoi muita samoajaikäkautta tukevia tapahtumia. Vaeltajatoimikunta Vaeltajatoimikunta tukee ja edistää lippukuntien vaeltajatoimintaa. Ensiaputoimikunta Ensiaputoimikunnan tehtävänä on lisätä ensiaputaitoisten partiolaisten määrää pääkaupunkiseudulla järjestämällä ensiapukoulutusta. Toimikunta tukee partion ikäkausiohjelmaa tarjoamalla koulutusta lippukuntien kaikissa johtajatehtävissä toimiville.

Erätaitotoimikunta Erätaitotoimikunnan perustehtävä on vastata piirin erätaitokoulutuksesta järjestämällä laadukkaita ja kohdennettuja kursseja eri ikäryhmille. Kansainvälisten asioiden toimikunta Kansainvälisten asioiden toimikunnan tehtävänä on tarjota lippukunnille kansainvälisyys- ja monikulttuurisuuskasvatusta sekä työkaluja sen toteuttamiseen. Kiipeilytoimikunta Kiipeilytoimikunnan tehtävänä on järjestää Suomen Kiipeilyliiton normien mukaista kiipeily- ja laskeutumistoimintaa kaikenikäisille partiolaisille. Kilpailutoimikunta Kilpailutoimikunnan tehtävänä on koordinoida ja tukea piirin partiotaito- ja suunnistuskilpailujen järjestämistä. Toimikunta kouluttaa tulevien kilpailujen järjestäjiä sekä kannustaa lippukuntia osallistumaan kilpailuihin. Leikkitoimikunta Toimikunta järjestää johtajaikäisille kursseja, joilla opitaan partio-ohjelmaa ja koulutusta tukevia leikkejä sekä parannetaan johtajien leikkiosaamista. Meripartiotoimikunta Toimikunnan tarkoituksena on ylläpitää ja kehittää meripartiotoimintaa pääkaupunkiseudulla tukemalla lippukuntia järjestämällä koulutusta, tapahtumia ja

tukea meripartiolaisten luokkasuoritusten toteuttamiseen. KOULUTUS Toiminnanala vastaa partion koulutusjärjestelmässä piirin vastuulle määritellyn koulutuksen toteuttamisesta ja sen kehittämisestä. VIESTINTÄ Toiminnanala vastaa piirin sisäisestä ja ulkoisesta viestinnästä. Toiminnanalan keskeisenä tehtävänä on edistää partio-ohjelman toteuttamista lippukunnassa viestinnän keinoin ja vastata partiotoiminnan ulkoisesta kuvasta ja partiotoiminnan yleisen tunnettuuden lisäämisestä piirin toiminta-alueella. Heppu Pääkaupunkiseudun Partiolaiset ry:n jäsenlehti Heppu on piirin tärkein sisäisen tiedotuksen väline. Hepun tehtävänä on informaation jakaminen, partiotapahtumien markkinointi ja uutisointi, keskustelun herättäminen sekä pääkaupunkiseutulaisten lapsi- ja nuorisokysymysten huomioiminen. TALOUS JA KIINTEISTÖT Toiminnanalan tehtävänä on vastata piirin taloudellisesta turvallisuudesta, piirin talouden suunnittelusta ja seurannasta sekä piirin käytössä olevien kiinteistöjen kehittämiseen, käyttöön ja niiden tukipalveluihin (emännöinti ja isännöinti) liittyvistä asioista. Toiminnanala myös tukee lippukuntien talous- ja kiinteistötoimintaa.

Pääisännistö Pääisännistö huolehtii piirin käytössä olevista kiinteistöistä yhdessä isännöitsijän kanssa sekä kehittää isännöitäviä kohteita ja isännöintitoimintaa. Lisäksi pääisännistö konsultoi lippukuntia heidän kiinteistöasioissaan ja järjestää tarvittaessa koulutusta. Isännistö Piirin kiinteistöissä toimii isännistö, jonka tehtävänä on opastaa ja ohjata käyttäjiä sekä pitää huolta kiinteistöistä tekemällä pieniä korjausja kunnostustoimia. Soppa-toimikunta Soppatoimikunnan tehtävänä on kehittää muonituskulttuuria piirissä, tukea piirin kurssien muonittamista ja varmistaa tukitoiminnan jatkuvuus pitkällä tähtäimellä. PIIRIHALLITUS Niina Johansson Tommi Luostarinen Akseli Meskanen Anna Munsterhjelm Laura Neira Arttu Piipponen Jonne Sandström (4.9.2011 saakka) Teemu Virtanen PIIRINEUVOSTO suluissa varajäsenet Vesa-Pekka Murtovaara (pj) Jarmo Heinonen (Johanna Peltola) Tom Henriksson (Laura Pulkkinen) Nora Jokinen (Taru Malmström) Tea Jormanainen (Sini Tarkiainen) Mirka Juntunen

(Hannele Mikkonen) Anne Jurvanen (Anna von Zansen) Jarkko Jyrhämä (Asta Seppinen) Leo Jäppinen (Ville Gunnari) Mikko Kinnunen (Juha-Pekka Järvenpää) Sami Kuivalainen (Niko Kaarnakangas) Leena Lakka (Johanna Salmiovirta) Arri Niemenmaa (Timo Piepponen) Tomi Nieminen (Lissu Halonen) Juha Paloviita (Hanna Kukkonen) Maija Pehkonen (Henni Varhimo) Janne Peltola (Antti Malin) Teemu Penttilä (Esa Eteläaho) Satu Raudasoja (Jonna Lahtinen) Sanna Räty (Juho Uotila) Laura Saarikoski (Pyry Savolainen) Laura Saarlo (Arttu Hult) Teemu Saksala (Saara Hyrkkö) Juha Salminen (Anna Ronkanen) Tia Segerman (Jonna Silvo) Leea Seppänen (Saija Rantala) Anna-Maija Sjöholm (Laura Viitanen) Pekka Suomalainen (Laura Suomalainen) Joni Taipale (Annukka Vuorinen) Juho Wilska (Satu Niemelä) Ansiomerkkitoimikunta Saara Heinänen (pj) Timo Järvenpää Hannele Kivikoski Hannu Kuisma

51


Eeva-Maria Kyheröinen Akseli Meskanen Maija Salmiovirta Johanna Toivanen Tarja Vuosio Mikael Wathén IT-toimikunta Hämäläinen, Pentti Hållfast, Mika (pj) Kantola, Pekka Kokko, Oskari Kokko, Satu Lindqvist, Markus Malin, Antti Nevalainen, Jukka Viitamäki, Aleksi Voutilainen, Arttu PAIKALLISJÄRJESTÖT Espoon Partiotuki ry, hallitus Anna Cajanus Noora Hellström Emilia Knaapi Heini Nygren Simo Pynnönen Ossi Salo Martti Suontausta (pj) Anna Snell Juho Uotila Vantaan Partiokannus ry, hallitus Eija Hirvonen Kasperi Jääskeläinen (pj) Antti Korhonen Jonna Kuokka Hanna Laine Sami Niemisalo Kari Ranta Laura Viitanen ALUERYHMÄ Neetta Eriksson Anna Hakala Tatja Ikonen Helka-Liisa Lääperi Tanja Malo (17.2. alkaen) Laura Neira (pj)

52

Netta Nevalainen (31.8. saakka) Hanna Sane Leea Seppänen Annukka Sorjonen Milla Summanen (1.7. saakka) Kekäle (EPT) Anna Cajanus Anna Hakala Petteri Hyvärinen Anna-Riikka Kutinlahti-Kerbs Kalle Kyyrö Helka-Liisa Lääperi (pj) Hannele Mikkonen Simo Pynnönen Petra Turtiainen Helena Wähling Valtti (Kannus) Anu Koskela Jonna Kuokka Piia Purho Saija Santavirta Leea Seppänen (pj) Helsinki-toimikunta (Heppa) Neetta Eriksson (pj 4.9. saakka) Elina Heliövaara Lauri Hietikko (1.8. saakka) Nora Jokinen Leo Jäppinen Maria Kautto Netta Nevalainen (pj 4.9. alkaen) Jonne Sandström (1.8. saakka) Hanna Sane Erica Sauvalaa Anna Suur-Kujala Henni-Kaisa Varhimo Anna von Zansen Sytyke-toimikunta Timo Järvenpää Jaana Kekkonen

Tiina Lahtivirta Annukka Sorjonen Sisutoimikunta Anu Autio (1.9. alkaen) Annukka Helander (1.9. alkaen) Tatja Ikonen (pj) Katri Koivumäki Liisa Malinen Anu Lönnrot Jani Peltola KOULUTUSRYHMÄ Meira Hakulinen Pekka Kantola (pj.) Annukka Kinnunen Elina Koskela Hanna Lempiäinen Maija Pehkonen Teemu Virtanen Anna Nukari Anne Salmenpää Mari Voutilainen OHJELMARYHMÄ Hanna Grönlund Niina Johansson (pj) Elli Jokinen Nora Ojala Kari Palsanen Marinka Rossi Anniina Salenius Anne Salmenpää Marksu Salminen Ohjelmaohjaajat Hanna Grönlund (sudenpentu) Sanna Lehmusvirta (seikkailija) Nora Ojala (samoaja) Kati Palsanen (tarpoja) Anniina Salenius (vaeltaja) Sudenpentutoimikunta Pyry Aaltonen Hanna Grönlund (pj) Ville Gunnari

Anni Lindqvist Heidi Holmroos Elina Katajamäki Aino Kuhmonen Sanna Lehmusvirta Salla Lönnberg Pauli Saarikoski Seikkailijatoimikunta Magda Horvart Ines Huhta Elina Katajamäki Markus Lindqvist Anni Lindqvist (pj) Tarpojatoimikunta Lauri Hietikko Siiri Kihlström (pj) Kasperi Jääskeläinen Eeva Riivari Samoajatoimikunta Siiri Kihlström (pj) Oona Parviainen Pekka Pehkonen Sofia Polichronidis Sudenpentuseikkailija-toimikunta Pyry Aaltonen Hanna Grönlund (pj) Ville Gunnari Heidi Holmroos Elina Katajamäki Aino Kuhmonen Sanna Lehmusvirta Anni Lindqvist Salla Lönnberg Pauli Saarikoski Ensiaputoimikunta Reijo Aittola Sari Arponen Oskari Kokko Anu Lämsä Meeri Mustonen Irmeli Pusa Matti Riekkinen Taija Saaristo Leea Seppänen

Erätaitotoimikunta Visa Jokelainen Petri Kovács Henri Lankinen Mikko Lehto Anna-Riina Mustonen Timo Piepponen Jussi Sipilä (pj) Markus Vuorinen Kiipeilytoimikunta Janne Antson Jonas Kallis Jenni Mellavuo Mika Pursiainen Timo Pääskynkivi Jarmo Saarela (pj) Taija Saaristo Kilpailutoimikunta Jukka Kantokoski Heini Leskinen Jan Lundström Marie Mod Teemu Penttilä (pj) Timo Vehviläinen Henrik Vuornos Leikkitoimikunta Pentti Hämäläinen Mikko Jakobsson Max Kallinen Tiia Kontro Kaisa Kyrö Aarne Lindén Joni Loikkanen Silja Markkula Jenni Mellavuo Helena Meriläinen (pj) Lotta Purkamo Kirsi Salo Meripartiotoimikunta Joran Hasenson Mikko Leppänen Satu Raudasoja (pj) Johannes Raunio Jukka Soininen Mikko Vesa


LUOTTISTOIMIKUNTA Mari Ahmajärvi Lissu Halonen Eemeli Kantola (pj 30.8. saakka) Mikko Kytö (pj 1.9. alkaen) Mikko Nousiainen Essi Tarvonen VIESTINTÄRYHMÄ Jutta Huovinen (1.9. alkaen) Heidi Känkänen Tommi Luostarinen (pj) Jenni Malila Antti Malin Mikko Mulari (1.9. alkaen) Susanna Oksanen Anna Voutilainen Heppu Esa Eteläaho Susanna Hyötyläinen Oona Kantele Saila Karesniemi Verna Kirsi Silja Lehti Thomas Liljestrand Jenni Malila (pj) Ella Mattila Elina Norros Marianne Oksanen Susanna Oksanen (pj) Aino Pulkkinen Seppo Ranta-aho Jouko Raudasoja TALOUS Martti Heinänen Anne Jurvanen Kimmo Kotro Arttu Piipponen (pj) Jari Toivanen Pääisännistö Juho Juntunen Arttu Juvonen (pj) Jari Kainuvaara Markus Kuosmanen

Sanna Lindblad Marko Läärä Isännistö Johanna Aaltonen Minna-Kristiina Aho Niina Alatalo Kira Ertman Hoikkala Jorma Honkaniemi Tero Lauri Jahkola Tony Johansson Juho Juntunen Arto Juvonen Arttu Juvonen Jari Kainuvaara Eero Klami Atte Kononen Julia Kursu Markus Kuosmanen Elisa Kykkänen Mirkka Laine Maria Lallukka Jasmine Lehtonen Sanna Lindblad Marko Läärä Salla Lönnberg Giovanni Misitano Jani Peltola Miia-Liisa Pulkkinen Timo Pääskynkivi Antti Ranki Olli Rantala Jaakko Riikonen Camilla Sandelin Marianne Saviaho Tom Semenius Joonas Soininen Tommi Suvanto Ville Söderlund Tiina Tuukkanen Lauri Uusivuori Ville Uusivuori Pekka Vedenpää Lauri Viljanen Ville Vuokko Juha Wasama Mika Åhlfors

PROJEKTIT KAMU, projektiryhmä Anna Diallo (30.6. saakka) Fanny Gers (1.3. alkaen) Eeva Haataja (1.3. alkaen) Ammi Isokallio (30.6. saakka) Kaisa Keskiväli (1.11. alkaen) Elina Koskela (1.3. alkaen) Tanja Malo (pj) (15.2. alkaen) Linda Manner (30.6. saakka) Mona Paalanen (30.6. saakka) Auli Perttilä (1.3. alkaen) Eini Perttilä (30.6. saakka) Milla Summanen (pj) (30.6. saakka) KAMU, ohjausryhmä Jarmo Heinonen (30.6. saakka) Saara Heinänen (pj) Laura Neira Milla Summanen (1.3. alkaen) Kohtaaminen Saara Heinänen (pj) Anne Kantola Ilkka Mikkonen Eero Pehkonen Janne Peltola Arttu Piipponen Piirileiri 2012 Saraste Jonni Ahonen Tea Jormanainen Elina Katajamäki Liisamaija Kontola (1.10. alkaen) Heikki Laine (leirinjohtaja) Lauri Lankinen (30.9. saakka) Veli-Pekka Peltola Timo Pääskynkivi

Matsku Salminen Essi Tarvonen Anna von Zansen Piirileiri 2012 Saraste, ohjausryhmä Päivi Anttonen (1.2. saakka) Jenna Honkanen Nino Ilveskero Teemu Kujala (pj) Heikki Laine Mikko Mulari Anne Salmenpää (1.2. alkaen) Eeva-Maija Turpeinen Jaakko Weuro Partio.nyt 2.011 Esa Eteläaho Jukka Kantokoski Heikki Karjalainen Aapo Kiilunen Anu Kononen Jan Lundström Marie Mod Janne Peltola Teemu Penttilä (pj) Timo Vehviläinen Henrik Vuornos TOIMIHENKILÖT toiminnanjohtaja Tapani Tulkki toimistosihteeri Marika Toivonen taloussihteeri Tuire Halonen järjestösihteeri Anna Kolehmainen järjestösihteeri Katja Arvilommi (Espoon Partiotuki ry) järjestösihteeri Säde Hormio 31.1.2011 asti / Päivi Anttonen 1.2.2011 alkaen (50 % Partiokannus ry)

järjestösihteeri Riikka Nenonen koulutussihteeri Ville Jokinen tiedottaja Johanna Junkkari 10.6.2011 asti / Eveliina Kutila 1.8.2011 alkaen projektipäällikkö, Saraste 2012 -piirileiri Heidi Kokko 1.5.2011 alkaen projektisihteeri, KAMU Salla Väyrynen graafikko Eeva Kangas (freelance) graafikko Pauliina Sjöholm (freelance) Toimi- ja perhevapailla: tiedottaja Susanna Kantola järjestösihteeri Aliisa Kujala järjestösihteeri Hanna-Leena Rajamäki projektisihteeri Marianna Öhman Pääkaupunkiseudun Partiosäätiön palveluksessa: talouspäällikkö Panu Räsänen isännöitsijä Antti Kohonen Toimihenkilöiden työpanoksesta 1,5 henkilötyövuotta kohdistui Espoon Partiotuki ry:n ja Vantaan Partiokannus ry:n tehtäviin. Pääkaupunkiseudun Partiosäätiön asiamies toimi piirin talouspäällikkönä sekä Kai, Eeva ja Aarne Vähäkallion muistosäätiön asiamiehenä. Partiosäätiön isännöitsijä neuvoi lippukuntia kiinteistöihin liittyvissä asioissa ja tuki isännistöjä.

53


Lippukunnat Jäsenmäärä 31.7.2011 jäsenrekisterin mukaan Aarnikarhut Aarnivalkeat Aviapartio Eiran Vihervillit Erämetsot Espoon Leppäversot Espoon Metsänkävijät Haagan Eräveikot Haagan Sirkut Haapakertut Hakasiskot Hanseaten Haukka-Veikot Haukkavuoren Haltiat Helsingin Erä-Leijonat Helsingin Erä-Majavat Helsingin Eräkaverit Helsingin Hakatytöt Helsingin Kalevan Pojat ja Tytöt Helsingin Kiehiset Helsingin Kotkat Helsingin Metsänkävijät Helsingin Metsänpojat Helsingin Sinihaukat Helsingin Siniset Helsingin Versoveikot ja -siskot Hespartto Huipunvaltaajat Ilvesveikot Jeanne d’Arc Jokihiset Jyrin Sissit Järvihaukat Kaarnapartio Kaivokselan Delfiinit Kallion Kaiut Kara-Karhut Karhu-Veikot Karhunvartijat Kartanopartio Kaskenpolttajat Kaskipartio Katajanokan Karhunkaatajat Kauka-Kuutit Kehäpartio

54

16 87 66 44 82 16 87 96 71 10 59 2 1 65 41 67 38 67 56 1 81 114 5 24 28 69 64 42 87 132 10 1 94 18 53 19 78 62 128 83 52 188 51 63 17

Kelotytöt Kelovartijat Keronkävijät Kilon Kipinät Kirisiskot Kivenlahden Piilevät Koivusissit Kolmiapila Kontupojat Kontutytöt Korson Honkaveljet Korven Koukkaajat Koskenhaltiat Koudat Kuksat Kulman Kiertäjät Kulosaaren Meripartio Kurkisuon Rusakot Käpytytöt Laajalahden Eräveikot Lauttapartio Lauttasaaren Lainepartio Lauttasaaren Luotsitytöt Leppäpirkot Leppävaaran Korvenkävijät Lounapartio Maahiset Mankkaan Eräsudet Mastonvartijat Merimetsot Meritähdet Mesikämmenet Metsolan Pojat Mustat Veljet Muuttolinnut Myllymarit Myyrpartio Navigatores Niipperin Nuolihaukat NMKY:n Katajaiset NMKY:n Rastipartio Nuuksion Eräkarhut Olarin Eräkotkat Olarinmäen Samoojat Oravanmarjat Otavaeltajat Oulunkylän Virkut Piisamit

65 51 40 108 96 119 2 65 22 64 22 112 75 176 75 40 137 40 56 65 58 4 79 73 51 68 140 92 111 120 98 35 13 51 57 6 107 26 112 13 97 97 53 107 98 90 138 31

Pitkäjärven Vaeltajat Puropartio Pursitytöt Pyhän Laurin Ritarit Rantasipit Rekolan Metsäsiskot Rekolan Metsäveikot Saharan Sissit Simometsot Siniritarit Sinivuoren Tytöt Sipoonkorven Haltiat Sisulippukunta Onnikit Suomenlinnan Merisudet Suosirrit Susiveikot Suvelan Samoojat Tammisalon Metsänkävijät Tammitytöt Tapiolan Eräpojat Tapiolan Metsänkävijät Tavastit Tellervoiset Tikkurilan Siniset Toimen Pojat Toimen Tytöt Tuikku-Tytöt Töölön Nuotioveikot Töölön Siniset Töölön Tähystäjät Vaaran Vaeltajat Vantaan Jokiversot Vantaan Metsänkävijät Vartiovuoren Pojat Vartiovuoren Tytöt Viestitytöt Viherlaakson Peurat Viikin Vesikot Viipurin Metsänkävijät Vuokot Vuoren Valppaat Vuorenhaltiat Vuosaaren Vesipääskyt Yrjänäiset yhteensä piirin suorat jäsenet Teepakki KAIKKI YHTEENSÄ

160 6 7 61 33 108 113 80 15 12 54 91 2 35 40 146 41 29 71 33 95 50 13 66 80 31 62 57 73 64 118 15 213 96 151 85 93 81 17 46 63 101 69 2 8868 42 5 8915


Myönnetyt ansiomerkit 2011 PäPan sudenpääsolki Sebastian Duran, Aviapartio Tomi Fontell, Merimetsot Ella Ingraeus, Merimetsot Roosa Kari, Viikin Vesikot Juulia Kekkonen, Sipoonkorven Haltiat Akseli Kolehmainen, Töölön Siniset ry Noora Köykkä, Vantaan Metsänkävijät Silja Latvala, Hespartto Myrsky Leppä, Töölön Siniset ry Kasper Marstio, Niipperin Nuolihaukat Nona Närhinen, Sipoonkorven Haltiat Marianna Pekonen, Otavaeltajat Miiko Pipatti, Otavaeltajat Pihla Sores, Niipperin Nuolihaukat Julius Virolainen, Viikin Vesikot Niklas Ärilä, Aviapartio PäPan ansiosolki Essi Haltia, Tuikku-Tytöt Niina Ijäs, Vartiovuoren Tytöt ry Lauri Niemi, Vartiovuoren Pojat Maija Ovaska, Helsingin Erä-Leijonat Kukka Polso, Leppäpirkot Anni Pätsi, Viestitytöt Ville Raitio, Töölön Siniset ry Tuuli Rajamäki, Leppäpirkot Oskari Rokka, Helsingin Metsänkävijät Lauri Saarikoski, Viikin Vesikot Jenna Salonen, Kontupojat Petri Salovaara, Vuosaaren Vesipääskyt Julia Taponen, Siniritarit Salli Tervo, Karhunvartijat PäPan pronssinen ansiomitali Johanna Airola, Hespartto Agneta Eriksson, Maahiset Hanna Grönlund, Maahiset Elli Jokinen, Tammitytöt Anni Karsma, Korvenkoukkaajat Otto Korhonen, Korvenkoukkaajat Jonna Lahtinen, Kivenlahden Piilevät Jenni Malila, Maahiset Mikaela Metelinen,

Viestitytöt Antto Mäkinen, Vuosaaren Vesipääskyt Nora Ojala, Helsingin Hakatytöt Juha Paloviita, Keronkävijät Laura Pulkkinen, Haagan Sirkut Anna Suntio, Vartiovuoren Tytöt ry Väinö Syrjälä, Kurkisuon Rusakot Essi Tarvonen, NMKY:n Rastipartio Ville Uusivuori, Karhunvartijat Markku Viitaniemi, Brysselin Tuulihaukat PäPan hopeinen ansiomitali Lissu Halonen Aapo Kiilunen, Haagan Eräveikot Elina Koskipahta, Helsingin Hakatytöt Riitta Kuisma, Viikin Vesikot Sini Kurho, Vantaan Metsänkävijät Panu Kärävä, Korvenkoukkajat Vesa-Pekka Murtovaara, Jeanne d’Arc Anne Salmenperä, Myllymarit PäPan kultainen ansiomitali Santra Hållfast, Vantaan Metsänkävijät Eeva-Maria Kyheröinen, Tikkurilan Siniset SP louhisuden solki Taru Ellilä, Kulosaaren Meripartio Milena Holstein, Vuokot Inka Kekäläinen, Merimetsot Matias Lahtinen, Helsingin Metsänkävijät Johanna László, Viikin Vesikot Mika Muhonen, Kilon Kipinät Jerry Pihkanen, Vartiovuoren Pojat Niko Rantanen, Karhunvartijat Ilari Rauhala, Haagan Eräveikot Paula Silfverberg, Kivenlahden Piilevät Tuuli Säteri, Merimetsot Mikko Tervala, Vantaan Jokiversot Matias Vile, Haagan Eräveikot SP Collanin solki Jari Kainuvaara, Karhunvartijat Jutta Koivulahti, Kivenlahden Piilevät Maija Koppinen, Kulosaaren Meripartio

Anna-Maija Laakso, Kontutytöt Saana MIrala, Brysselin Tuulihaukat

Sonja Uusi-Illikainen, Vantaan Metsänkävijät

SP Mannerheim-solki I Emilia Keijonen, Viestitytöt Mikko Mulari, Susiveikot Johanna Vesterinen, Susiveikot

SP Pyhän Yrjön solki Anni Harinen, Kilon Kipinät Pekka Pehkonen, Ilvesveikot

SP Mannerheim-solki II Hanna Arimo, Tapiolan Metsänkävijät Kristiina Dahl, Olarinmäen Samoojat Anna Haikarinen, Kaskipartio Laura Hakala, Koudat Ville Hautala, Ilvesveikot Leo Heinonen, Töölön Siniset ry Melina Hiltunen, Tikkurilan Siniset Erika Ijäs, Vartiovuoren Tytöt ry Jenny Iskanius, Sipoonkorven Haltiat Taru Kankainen, Meritähdet Sini Koivula, Maahiset Mika Kortelainen, Kilon Kipinät Susanna Koskinen, Susiveikot Kaisla Kuuskoski, Kulosaaren Meripartio Ilona Laine, Kartanopartio Onni Lampi, Helsingin Kotkat Ville Laurikainen, Olarinmäen Samoojat Jani Lehto, Koudat Senni Lindén, Kartanopartio Mika Länsimäki, Ilvesveikot Ville Majamaa, Viikin Vesikot Silja Markkula, Sipoonkorven Haltiat Kaisa Marttinen, Haagan Sirkut Marie Mod, Meritähdet Sami Mustonen, Kivenlahden Piilevät Neea Nukarinen, Kelotytöt Juho Nurmi, Haagan Eräveikot Susanne Rantanen, Susiveikot Noona Rautajärvi, Kelotytöt Miska Rissanen, Töölön Siniset ry Matias Saarinen, Kilon Kipinät Marja Saarinen, Kaskipartio Salla Salokanto, Kaskipartio Kaisla Sanaslahti, Koudat Daniel Sazonov, Huipunvaltaajat Mia Snell, Lauttasaaren Luotsitytöt Wilhelmiina Toivo, Kulosaaren Meripartio Asta Tukiainen, Kauka-Kuutit

SP Pyhän Yrjön plaketti Kulosaaren Meripartion vanhempainyhdistys ry, Kulosaaren Meripartio SP Pronssinen ansiomitali Maija Hanhilahti, Kivenlahden Piilevät Juho Kalliala, Navigatores SP Hopeinen ansioristi Eila Alanko, Kolmiapila - Tre Klöver SP Kultainen ansioristi Risto Sukapää, Toimen Pojat

Ko-Gi-suoritukset vuonna 2011 Partiojohtajien jatkokurssi, KolmiapilaGilwell -kurssi (Ko-Gi), on Suomen Partiolaisten partiojohtaja-jatkokoulutustasoon kuuluva koulutuskokonaisuus. Irene Iso-Kokkila, Myyrpartio ry Partiokannuksen toiminnan kehittäminen pitkän tähtäimen suunnitelman avulla Heidi Korhonen, Töölön Tähystäjät Samoajatoiminnan kehittäminen/ käynnistäminen Petri Kovács, Tapiolan Metsänkävijät Lippukuntavaellus-kurssi Elina Norros, Hespartto Ikäkausivastaavantoiminnan kehittäminen lippukunnassa Marinka Rossi, Tuikku-Tytöt Miten saada aikuisia mukaan partiotoimintaan ja kuinka nykyiset johtajat jaksavat ja pysyvät Henni Varhimo, Töölön Tähystäjät SP:n ohjelman mukainen suse-leiri, alueellinen yhteistyö

55


Tapahtumat 2011 TAMMIKUU 24.1. Ensiapu I 24.1.- SuSe -kisailta 28.1. Tervetuloa piiriin 31.1. Pine I Aluetapaamiset, Espoo Aluetapaamiset, Helsinki Aluetapaamiset, Vantaa

Osallistujamäärä 24 13 24 41 23 47 14

HELMIKUU Osallistujamäärä 3.2. Tilinpäätösilta 16 4.-6.2. Leirinjohtajakurssi 15 4.-6.2. Leikkikurssi 29 9.2. Ensiapu kertaus 22 9.2. KAMU-kylä I 11 9.2. Tervetuloa lippukunnan hallitukseen mod. 13 12.-13.2. Hanki Elämä - talvikilpailu 232 16.2. Kova-kurssi 7 19.-23.2. Routa 2011 88 MAALISKUU 2.3. Lippukunnan talous-moduuli 4.3.- Partiojohtajan peruskoulutus 6.3. Lumiveistoskilpailu ((EPT) 5.-6.3. Lippukunnanjohtajapäivät 7.-8.3. Ensiapu I - tilaus 8.3. Seikkailijamoduuli 10.3. Majakkakoulutus 10.3. Hygieniapassikoulutus 11.-13.3. PT-kisatoimitsijakurssi 12.-13.3. Ensiapu I (PK) 12.3. SuSen loikka 14.3. Ohjelmakoulutus OMS 16.3. Lippukunnan viestintä-moduuli 18.-20.3. Lippukunnanjohtamiskurssi 20.3. Tarpojien taitopäivä 20.3. Sählyturnaus (EPT) 22.3. Prevok 25.-27.3. Ensiapu I ja II mammutti 25.-27.3.2011 Pine II 30.3. Tarpojamoduuli 30.3. Samoajamoduuli 31.3. Cevni -kurssi Aluetapaamiset, Espoo Aluetapaamiset, Helsinki Aluetapaamiset, Vantaa

56

Osallistujamäärä 15 24 14 74 27 11 11 94 14 16 15 16 10 18 59 18 22 90 36 24 16 9 22 41 6

HUHTIKUU 1.-10.4. ROK 1.-3.4. Isännistökurssi 2.4. Akelakilta 4.4. KAMU-kylä II 5.4. Verkkoviestintä 8.-10.4. Toko-kurssi 12.4. Leirinhuoltokoulutus 12.4. Seinäkiipeilykurssi 17.4. Paraati - Kohtaaminen 2011 19.4. Sudenpentumoduuli 19.4. Suuntaa kisaan 19.4. Partioviikon leffailta 21.4.- Partiojohtajan peruskoulutus 27.4. Nettityöpaja

Osallistujamäärä 18 11 8 12 4 20 8 19 2530 21 25 202 37 5

TOUKOKUU 4.5. Kirjanpitäjien ilta 5.5. Haastava lapsi -ilta 6.-8.5. Vimma (EPT) 6.-8.5. Leikkikurssi 6.-11.5. Vimma (EPT) 7.5. Törmä 8.-9.5. Ensiapu I - tilaus 10.-12.5. Kallikiipeilykurssi 14.-15.5. PäPa.Nyt 14.-15.5. Espoon vihree (EPT) 15.5.2011 PJ-Valtakirja päivityskoulutus 20.-22.5. Vartionjohtajien vihjepäivät

Osallistujamäärä 4 5 35 49 101 105 9 17 45 45 41 13

KESÄKUU 2.6. Pesisturnaus (Kannus) 17.-19.6. Veneenohjaajakurssi

Osallistujamäärä 53 23

HEINÄKUU ELOKUU SYYSKUU Osallistujamäärä 2.-4.9. Syysseminaari 127 2.-4.9. Pine III 31 5.9. Päiväsarjat 12 14.9. Tervetuloa lippukunnan hallitukseen mod. 13 16.-17.9. Partiokouluttajakurssi 10 17.-18.9. Tähtipunkku (EPT) 315 21.9. Partiojohtajan peruskoulutus 12


24.-25.9. 28.8.-5.9. 30.9. 30.9.-2.10. 30.9.-9.10.

Ensiapu I (PK) Roots (Kannus) Partiojohtajan peruskoulutus Leikkikurssi ROK Aluetapaamiset, Espoo Aluetapaamiset, Helsinki Aluetapaamiset, Vantaa

15 5 26 37 20 21 43 9

LOKAKUU Osallistujamäärä 1.-2.10. SM-KISAT – Partio.nyt 2011 250 4.10. Kalenteriasiamiespalaveri 20 5.10. Ensiapu kertaus 16 6.10. Majakkakoulutus 14 7.-9.10. Erätaitokurssi 22 8.-10.10. Valokuvauskurssi 11 8.-9.10. Ensiapu I - tilaus 11 9.10. Tervetuloa partioon -kurssi 6 9.10. Juhalapinkki (EPT) 410 10.10. Yösarjat 11 10.10. KAMU-kylä III 13 11.-12.10. Ikäkausimoduulit 64 14.-16.10. Toko-kurssi 21 15.-16.10. Nuotiokitarakurssi 18 15.10. Laten laukka 24 22.10. Supersupe - sudenpentutapahtuma 360 22.-23.10, Ensiapu I - tilaus 12 31.10. Seinäkiiipeilykurssi 11 26.10. Luottisperehdytys 4

28.11. 28.-29.1.

KAMU-kylä IV Tammiseminaari Aluetapaamiset, Espoo Aluetapaamiset, Helsinki Aluetapaamiset, Vantaa

11 114 24 26 7

JOULUKUU 14.12. Pine Ivb 10.-12.12. Vimma (EPT) 24.8. Sisupartiojohtajakurssi 28.8. Rantalentis (EPT) 29.7.-9.8. Nordtreff - kisa 29.7.-9.8. Nordtreff 9.-11.12. Leikkikurssi 9.-11.12. Liskosafari - vaeltajatapahtuma

Osallistujamäärä 28 56 3 22 11 14 54 36

MARRASKUU Osallistujamäärä 1.11. Hygieniapassikoulutus 79 5.11. Kova-kurssi 6 5.11. Ryhmän johtaminen piirissä-koulutus 6 5.11. Lippukunnan talous-moduuli 15 5.11. Lippukunnan viestintä-moduuli 10 11.-13.11. Ikäkausivastaavan koulutus 12 11.-13.11. Ensiapu I - Metsäkurssi 45 11.-13.11. Lippukunnanjohtamiskurssi 12 12.-13.11. Ensiapu II (PK) 12 17.11. Meripartioilta 6 18.-20.11. Pine IV 30 25.11. Partiojohtajan peruskoulutus 37 25.11. Kannustajaiset 21 25.-27.11. PT-kisatoimitsijakurssi 12

57


Organisaatiokaavio

PIIRIN KOKOUS

PIIRINEUVOSTO pj. Jaakko Weuro

PIIRIHALLITUS

Ansiomerkki-toimikunta

pj. Akseli Meskanen, vpj. Anna Munsterhjelm Työntekijät: Tapani Tulkki, Riikka Nenonen

VIESTINTÄ

OHJELMA

ALUE

Hallituksen jäsen: Tommi Luostarinen Työntekijä: Johanna Junkkari / Eveliina Kutila Heppu pj. Susanna Oksanen pj. Jenni Malila

Hallituksen jäsenet: Niina Johansson, Jonne Sandström Työntekijä: Ville Jokinen SuSe pj. Hanna Grönlund Erätaito pj. Jussi Sipilä Leikki pj. Helena Meriläinen TaSa pj. Kilpailu pj. EA pj. Sasi Arponen Kiipeily pj. Jarmo Saarela Meripartio pj. Satu Raudasoja SM-kisat pj. Teemu Penttilä

Hallituksen jäsen: Laura Neira Työntekijät: Anna Kolehmainen, Katja Arvilommi, Päivi Anttonen ja Salla Väyrynen Heppa (Helsinki) pj. Neetta Eriksson / Netta Nevalainen Kekäle (Espoo) pj. Helka-Liisa Lääperi Valtti (Vantaa) pj. Leea Seppänen Sytyke pj. Annukka Sorjonen Sisu pj. Tatja Ikonen KAMU-hanke pj. Tanja Malo

TOIMISTO

Marika Toivonen

TALOUS JA KIINTEISTÖ Hallituksen jäsen: Arttu Piipponen Työntekijät: Panu Räsänen, Antti Kohonen, Tuire Halonen IT pj. Mika Hållfast Pääisännistö pj. Arttu Juvonen

PARTIOKANNUS, Vantaa

pj. Kasperi Jääskeläinen Työntekijä: Päivi Anttonen

pj. Saara Heinänen

KOULUTUS

PIIRILEIRI

Hallituksen jäsen: Teemu Virtanen Ryhmän pj: Pekka Kantola Työntekijät: Päivi Anttonen, Anna Kolehmainen Luottis pj. Eemeli Kantola / Mikko Kytö

Leirinjohtaja: Heikki Laine Työntekijä: Heidi Kokko

ESPOON PARTIOTUKI

pj. Martti Suontausta Työntekijä: Katja Arvilommi


Kiitos!

P

iirin käytössä oli Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskuksen osoittama nimikkotila Partioasemalla. Julkista tukea piiri sai Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskukselta, opetus- ja kulttuuriministeriöltä, OK-opintokeskukselta ja Uudenmaan ELY-keskukselta. Lisäksi piiri sai suoraa tukea Helsingin Partiopoikain Kannatusyhdistykseltä, Pääkaupunkiseudun Partiosäätiöltä ja Urlus-Säätiöltä. Partiotoimintaa ja lippukuntiamme ovat tukeneet monin tavoin myös Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupungit, seurakunnat sekä erilaiset vanhempain- ja kannatusyhdistykset sekä killat.

Kuva Eeva Kangas

Lämmin kiitos heille ja kaikille muille tukijoillemme.


Pääkaupunkiseudun Partiolaiset ry Töölönkatu 55, 00250 Helsinki P. (09) 8865 1200, FAX (09) 8865 1233 papa.toimisto@partio.fi www.paakaupunkiseudunpartiolaiset.fi

PäPa Vuosikirja 2011  

Pääkaupunkiseudun partiolaiset ry:n Vuosikirja 2011.

PäPa Vuosikirja 2011  

Pääkaupunkiseudun partiolaiset ry:n Vuosikirja 2011.

Advertisement