Page 1

KANNEN KUVA: Ville-Pekka Reponen

SUDENPENNUT, SEIKKAILIJAT 22.–23.2.2013 HINTA 40€ TARPOJAT, SAMOAJAT, VAELTAJAT, AIKUISET 20.–24.2.2013 HINTA 80€


”Harvoin kok että on on leirin osallis niiden eteen tuloksena sa Vinkulia teh aivan loista oikein olan auringonnou viime talven paineid

YLEISTÄ LEIRISTÄ:

Juu

• HELMI ON PÄÄKAUPUNKISEUDUN PARTIOLAISTEN ENSIMMÄINEN KOKO PIIRIN TALVILEIRI. • LEIRI JÄRJESTETÄÄN KOULULAISTEN HIIHTOLOMALLA 20.–24.2.2013 EVON RETKEILYALUEELLA HÄMEENLINNASSA (RAHTIJÄRVENTIE 112). • HELMELLE ODOTETAAN JOPA 1 000 LEIRILÄISTÄ. • YLI 12-VUOTIAAT TARPOJAT, SAMOAJAT, VAELTAJAT JA AIKUISET OVAT LEIRILLÄ KOKO AJAN. SUDENPENNUT JA SEIKKAILIJAT OSALLISTUVAT LEIRILLE YHDEN YÖN YLI 22.–23.2. • PÄIVISIN LUVASSA TALVISTA LEIRIOHJELMAA JA PUHDETÖITÄ HALONHAKKUUSTA MYRSKYLYHTYJEN HUOLTOON.

MIKÄ ON PARASTA TALVIRETKISSÄ?

ut retki lippunnan Ainoa talviretkeni on oll . Talviretket on kämpälle sudenpentuna kun kesäretket, mun mielestä kivempia . Lumipallojen koska saa leikkiä lumella aa vaikka se usk ha heittely nuotioon oli een oli aik jälk Sen . sen jälkeen kiellettiin o. oti nu ää ytt syt vaikeeta . 11v Inka Viita, Seikkailija

• LEIRILLÄ MAJOITUTAAN KAMINALÄMMITTEISISSÄ PUOLIJOUKKUETELTOISSA OMAN LIPPUKUNNAN JA ALUEEN PARTIOLAISTEN KESKEN. • HINTA KOKO LEIRIN AJAKSI OSALLISTUVILLE ON 80 EUROA. SUDENPENTUJEN JA SEIKKAILIJOIDEN LEIRIN HINTA ON 40 EUROA. • HINTA SISÄLTÄÄ TÄYDEN YLLÄPIDON SEKÄ KULJETUKSET LEIRILLE JA TAKAISIN.

• SAMOAJAIKÄISILLÄ TAI SITÄ VANHEMMILLA ON MAHDOLLISUUS OSALLISTUA LEIRILLE PÄIVÄMAKSULLA. PÄIVÄMAKSU ON 20 EUROA. HINTA EI SISÄLLÄ KULJETUSTA.

MIKSI HELMELLE YLIPÄ ÄTÄÄN KANNAT TA A LÄHTEÄ MUKA AN?

• TÄSSÄ PARI MAISTIAISTA: LUMIUKKOPUISTO, LEFFAILTA MAKUUPUSSEISSA, GRILLIBILEET, SARASTEEN VESILIUKUMÄKI JÄÄDYTETTYNÄ, RETKILUISTELURATA, HIIHTOSUUNNISTUSKILPAILU, MOOTTORIKELKKAILUA, RIEHUMISLEIKKEJÄ HANGESSA, TULISHOW, KILPAPOTKUKELKKARATA, LUMIMAJOITTEIDEN RAKENTELUA JA TESTAILUA, TALVILEIRIELÄMÄÄ KYLISSÄ ALUEITTAIN, LYHDYIN VALAISTUJA KULKUREITTEJÄ JA PALJON MUUTA! • HELMI ON TÄYNNÄ OHJELMAA, JOLLAISTA LIPPUKUNTALEIRILLÄ HARVOIN PÄÄSEE KOKEILEMAAN - UNOHTAMATTA TALVILEIRIN PERINTEISTÄ TUNNELMAA KAMINATELTOISSA.

2

LE EIKÄ MIKSI TALVILEIRIL ELEMAAN? LAPPIIN LASKETT

alla nyt joka hiihtolom ”Olen yleensä lähte lin nä talvena ajatte laskettelemaan. Tä väliin, sillä Helmen n jättää Lapinreissu ein. ei järjestä kovin us kokoisia talvileirejä nha tu ta ut äsee aina, m Laskettelemaan pä ä ell lm He ei. lvileireille nen partiolaisen ta lis fii ja a eit er av partiok pääsee näkemään i ol sän Sarastetta, joka telemään viime ke t!” illä oon ikinä ollu paras partioleiri m eltaja 18 v. Eero Launiainen, Va


OHJELMA

MIKSI TEKIJÄKSI TALVILEIRILLE?

kee yhtä hyvää tunnetta kuin huomatessaan, nnistunut yli kaksinkertais tamaan edellisen stujamäärän. Tavoitteet asetettiin korkealle, n väännettiin pitkiäkin päi viä, ne ylitettiin ja ai tutustua kymmeniin nauraviin leiriläisiin. hdessä pääsin muun mu assa rekrytoimaan avan tekijän tiimiini, tot euttamaan itseäni n takaa, fiilistelemään kun talven kaunein usu valaisi järven vastar annan ja saunomaan n parhaan leiritoimikunn an kanssa päivän den liuotessa jonnekin lauteiden alle.” uso Nisula, EPT:n Vinkuli-ta lvileirin tiedotuspäällikkö 2012

Ohjelma Helmellä ei jätä ketään kylmäksi! Leirillä päästään riehumaan lumessa, nauttimaan talvesta ja oppimaan uusia juttuja, joita kesällä ei voi tehdä. Talvileirillä ei nyplätä pitsiä tai rakennella himmeleitä vaan ohjelma rakentuu liikkumiseen ja isompien juttujen tekemiseen, jottei leiriläiset palellu paikalleen. Helmi on luistelua, lumisotaa ja talviretkeilyä!

MAJOITTUMINEN Leirillä asutaan kylittäin. Kylän muodostavat oman tai muutaman naapurialueen lippukunnat yhdessä. Kylän koko on 50-70 henkilöä, mukaan lukien sudenpennut ja seikkailijat. Leirillä nukutaan lämmitetyissä kaminallisissa talviteltoissa. Teltat ovat kylittäin eli omaan telttaan tulee tuttuja kavereita joko omasta tai naapurilippukunnasta. Vaikka teltoissa on kaminalämmitys, leirille tulee kuitenkin varautua talvimakuupussilla tai kahdella päällekkäin olevalla kesäpussilla. Talvella myös makuualustan tulee olla paksumpi tai niitä tulee olla pari päällekkäin.

JOHTAJAT LEIRILLÄ Jokaisessa teltassa majoittuu ainakin yksi vähintään 17-vuotias partiolainen. Sen lisäksi kylissä on aina jokaista alkavaa 50 henkilöä kohden vähintään yksi yli 18-vuotias johtaja. Omien tuttujen johtajien lisäksi jokaisella kylällä on omat kyläpäälliköt, jotka takaavat kylän arjen sujumisen leirillä ja ovat johtajien ja leiriläisten käytettävissä jokaisesta pienestä pulmasta isompaan haasteeseen. Kaikki kyläpäälliköt ovat täysi-ikäisiä.

RUOKAILU

n

Ruokailu Helmellä järjestetään Sarasteen tapaan isosta keskuskeittiöstä. Leirillä syödään neljä kertaa päivässä: aamiainen, lounas, päivällinen ja illallinen. Ruokalistat on suunniteltu sellaisiksi, että leirillä jaksaa temmeltää säässä kuin säässä. Omia eväitä leirille ei tarvitse ottaa, mutta toki pientä naposteltavaa ja herkkuja voi rinkkoihin pakata.

ka

PÄRJÄÄMINEN LEIRILLÄ

MITEN ENSIKERTALAINE N PÄRJÄÄ TALVILEIRILLÄ?

”Olin viime talvena ensim mäistä kertaa talviretkellä. Olin viimeks i hiihtänyt alaasteella ja muutenkin yö puolijoukkueteltassa kipinävuoroine en vähän hirvitti. Retki kumosi kaikki enna kkoluuloni; talviretkeily on just siistiä ja mikään ei voita sitä fiilistä, kun käy kesken kipinävuoron kurkkaamassa tähtitaiva sta!” Sanna Koste, Samoaja 15v .

Ensimmäinen talvileiri saattaa huolestuttaa. Helmi on tehty niin, että jokainen talviretkeilyn keltanokka pärjää leirillä. Tärkeintä talvella on muistaa syödä ja juoda, käydä säännöllisesti vessassa ja pukeutua oikein. Ennen leirille lähtöä jokainen leiriläinen saa koulutuksen pukeutumisesta, syömisestä ja leirin arjesta. Koulutukseen saavat osallistua myös leiriläisten vanhemmat. Leiritoimikunta tuottaa koulutuksen sisällön, mutta sen toteuttavat joko lippukunnat, alueet tai kylät haluamallaan tavalla.

PUKEUTUMINEN Talvella kerrospukeutuminen on kaiken A ja O. Kerrospukeutuminen tarkoittaa pukeutumista useaan ohueen kerrokseen yhden paksun sijaan. Yleisimpään määritelmään kerrospukeutumisesta kuuluu kolme kerrosta; alus-, väli- ja kuorikerros. Aluskerroksen tarkoitus on siirtää hiki iholta seuraavaan kerrokseen ja siten vähentää palelemista. Aluskerrastoon sopiva materiaali on keinokuitua tai villaa. Välikerroksen tarkoitus on pitää lämpimänä. Välikerroksia voi olla yksi tai useampia riippuen lämpötilasta. Sopivin materiaali välikerrokseen on villa, keinokuitu tai muu lämmittävä ja melko nopeasti kuivuva materiaali. Kuorikerroksen tarkoitus on suojata tuulelta ja kastumiselta – ei niinkään lämmittää. Lämmönsäätely tapahtuu siis välikerroksissa, ei alus- tai kuorikerroksessa. Vaatteita tulee varata mukaan tarpeeksi, jotta on aina kuivaa päälle laitettavaa. Parhaat talvikengät ovat kunnon talvisaappaat. Kengissä tulee olla sen verran tilaa, että tarvittaessa voi jalkaan sujauttaa villasukan tai kaksi. Kenkien valitsemisessa kannattaa myös huomioida varren pituus, jotta lumi ei pääse luiskahtamaan saappaaseen ja näin kastelemaan kenkää.

MUUT VARUSTEET

HELMELLE VOI HAKEA STIPENDIÄ! Pääkaupunkiseudun Par tiolaisten stipendirahastosta voi ha kea stipendiä myös Helmelle. Leirin osa llistumismaksua varten myönnetään stip endejä sosiaalisin perustein. Toimi nopeast i, sillä stipendit helmikuussa järjestettäv iin tapahtumiin tulee hakea 15.1.2013 mennessä. Hakemuslomakkeen ja haku ohjeet löydät joko toimistolta tai PäPan ne ttisivuilta osoitteesta http://www .papa.partio.fi/ ajankohtaista/stipendit.

Leirillä vietetään paljon aikaa ulkona touhuten. Suksien lisäksi mukaan voit ottaa vaikkapa liukurin, pulkan tai lumilapion. Kaikille välineille tulee varmasti käyttöä! Varusteet leirille pakataan rinkkaan tai reppuun. Jokaisen on pystyttävä kantamaan tavaransa bussilta oman kylänsä alueelle. Kannattaa siis pohtia sen mukaan, kuinka täyteen rinkkansa pakkaa. Talvileirillä teltat ovat nukkumista varten, joten tavarat tulee pakata siten, että ne kestävät olla ulkona koko leirin ajan esimerkiksi jätesäkissä rinkan sisällä. Mukaan kannattaa pakata myös pikkureppu, jossa päivän aikana tarvittavat varusteet kulkevat mukana. Juomapullo on talvella ehdoton – se kulkee aina mukana. Muista myös nimikoida kaikki varusteesi – näin ne löytävät leirin jälkeen takaisin oikealle omistajalle.

JÄIKÖ KYSYTTÄVÄÄ? Leirin johto päivystää Partioasemalla, Töölönkatu 55, tiistaina 11.12. ja torstaina 13.12. klo 17.30–20.00. Illan aikana voi johdon kanssa tulla keskustelemaan leiriin liittyvistä kysymyksistä. Muissa leiriin liittyvissä asioissa tulee ensisijaisesti olla yhteydessä oman lippukunnan Helmi-yhteyshenkilöön tai projektityöntekijä Henrik Vuornokseen, henrik.vuornos@ partio.fi puh. 044 253 4444. Leiriä pääsee seuraamaan sekä ennen leiriä että leirin aikana Facebookista Helmi2013, ja leirin nettisivuilta www.helmi2013.fi.

3


VARMISTA HETI PAIKKASI ENSI LLA VUODEN PARHAA Ä LEIRILLÄ JA TÄYT SMI TU ILMOITTAU LOMAKE.

ILMOITTAUTUMISLOMAKE PALAUTETAAN LIPPUKUNNAN HELMI-YHTEYSHENKILÖLLE TAI LIPPUKUNNANJOHTAJALLE 18.1.2013 MENNESSÄ.

TÄYSI-IKÄISET KÄYDÄ ILMOITT VOIVAT AUTUMASSA OSOITTEESSA HTTPS://SPFS .CLUBONWEB .COM/ BOOK/DEFAULT .ASPX?19391, MUTTA SILLOI NKIN ON TÄYTETTÄVÄ IL MOITTAUTUMIS LOMAKE JA PA LAUTETTAVA SE LIPPUKUN TAAN.

ILMOITTAUTUMISLOMAKE Etunimi ja sukunimi

Omistatko sukset ja monot?

Lippukunta Jäsennumero

Ilmoittautumistunnus

Kyllä, omistan omat sukset ja monot Ei, minulla ei ole suksia tai monoja, mutta olen ajatellut hankkia tai uskon saavani lainaan Ei, minun ei ole mahdollista saada suksia tai monoja mistään

Syntymäaika

ERITYISRUOKAVALIOT JA RUOKA-AINEALLERGIAT

Osoite

Erityisruokavalio Postinumero

Postitoimipaikka

Puhelin Sähköposti

Kasvissyöjä (lakto-ovo) Vegaani Maidoton Laktoositon Gluteiiniton Uskontoon perustuva ruokavalio

LÄHIOMAISEN TIEDOT Ruoka-aineallergiat 1. Lähiomaisen nimi 1. Lähiomaisen sähköpostiosoite 1. Lähiomaisen puh. leirin aikana 2. Lähiomaisen nimi 2. Lähiomaisen sähköpostiosoite 2. Lähiomaisen puh. leirin aikana ILMOITTAUTUMINEN JA LEIRIMAKSU Tarpojat, Samoajat, Vaeltajat ja Aikuiset Osallistun pitkälle leirille (tarpojat, samoajat, vaeltajat, aikuiset) 20.–24.2.2013 Yhteiskuljetus sisältyy hintaan. Sudenpennut ja seikkailijat Osallistun lyhyelle leirille (sudenpennut ja seikkailijat) 22.–23.2.2013

Sitrushedelmät Kananmuna Pähkinä ja manteli Kala Soija Tomaatti, raaka Tomaatti, kypsä Omena, raaka Omena, kypsä Porkkana, raaka Porkkana, kypsä Herne, raaka Herne, kypsä Paprika, raaka Paprika, kypsä Lanttu, raaka Lanttu, kypsä Selleri, raaka Selleri, kypsä Lisätietoja ruokavaliosta ja ruoka-aineallergioista

Päiväleiriläiset Osallistun leirille osa-aikaisesti 20€/pv (vain 1997 ja sitä ennen syntyneille) Päiväilmoittautuminen, 20.2. Päiväilmoittautuminen, 21.2. Päiväilmoittautuminen, 22.2. Päiväilmoittautuminen, 23.2. Päiväilmoittautuminen tarkoittaa vuorokautta leirillä merkitystä päivästä seuraavaan (klo. 12–12). Päiväilmoittautuminen ei sisällä kyytiä. LEIRIOHJELMA

TERVEYDENTILA Minulla on jatkuva lääkitys, lisätiedot lääkityksestä:

Allergiat:

Mihin ikäkauteen kuulut? Sudenpentu (7-9 vuotta) Seikkailija (10-12 vuotta) Tarpoja (12-15 vuotta) Samoaja (15-17 vuotta) Vaeltaja (18-22 vuotta) Aikuinen (yli 22 vuotta)

Tarvitsen apua lääkityksen ottamiseen Terveydentilan lisätiedot:

Talvileirikokemus En ole koskaan retkeillyt talvella metsässä Olen uskaltanut metsään talvella Olen yöpynyt talvella metsässä Seuraava retkikohteeni on Napajäätikkö

Täysi-ikäinen on kirjannut tiedot itse polkuun. Muuta

Hiihtotaitoni Mitkä sukset? Tiedän miten hiihdetään Olen sunnuntaihiihtäjä, mutta uneksin olevani seuraava Sami Jauhojärvi Kaukopartiohiihdon 300 kilometriä menee kahteen vuorokauteen

Allekirjoitus

Helmi-liite 1_2013  

Pääkaupunkiseudun partiolaiset ry:n Helmi-leirin liite.

Helmi-liite 1_2013  

Pääkaupunkiseudun partiolaiset ry:n Helmi-leirin liite.

Advertisement