Page 1

BÜKK

T

TISZ A-TÓ

2013

urisztikai A

M

agazin

INGYENES MELLÉKLETE

BORKULTÚRA

EGER

A R T Á M

A R TÚ L U K Ő D R Ü F

HEVES MEGYE A TÖKÉLETES KIKAPCSOLÓDÁS HAZÁJA


2.

OLDAL

T

2013

urisztikai

Magazin

Kén y E z t E t é s t E s t én EK , lElKén EK

IMOLA HOTEL PLATÁN - a felnőttbarát szálloda Gyógy- Idegenforgalmi és Rekreációs Központ 3300 Eger, Csákány u. 7. | telefon: 36-513-888 | fax: 36-513-889 | www.imolaplatan.hu


T

2013

urisztikai

Magazin

3.

OLDAL

Kedves Olvasó! Természeti és kulturális értékeink megőrzése a társadalmi-gazdasági élet meghatározó feladata. Heves megye kivételesen gazdag természeti kincsekben, ami Magyarországon érték, az nálunk adottság. Amire mi, magyarok büszkék vagyunk, amiért egy külföldi turista minket választ, az nálunk a megyében koncentráltan jelen van. Szép tájaink, városaink, gyógyvizeink, természeti értékeink egyaránt vonzóak: ha elindulunk délről, ott a Tisza-tó, az ökoturizmus egyik jövőbeli bástyája. Kicsit északabbra található a gyönyörű barokk város, Eger. Országos tekintetben kiemelkedő a gyógyvízkincsünk, hegyeinken gyönyörű várakkal is büszkélkedhetünk. Nálunk található Magyarország két legmagasabb hegysége, a Mátra és a Bükk, varázslatos helyszínekkel ékesítve: ilyen Kékestető, Galyatető, Szilvásvárad, vagy Felsőtárkány. Különösen fontosnak tartom, hogy szeressük, tiszteljük és óvjuk a körülöttünk lévő felbecsülhetetlen mennyiségű értéket. Kötelességünk mindezeket megőrizni a magunk, s az utánunk következő generációk számára, hiszen értékteremtésről nem ábrándozhatunk addig, amíg nem tudjuk a már meglévő értékeinket becsülni. Legyen a vendégünk Heves megyében, Magyarország zöld szívében!

Várjuk szeretettel:

Szabó Róbert,

a Heves Megyei Közgyűlés elnöke

Tisztelt Olvasó! Heves megye gazdaságának fontos eleme az idegenforgalom. A Mátra, a Bükk és a Tisza-tó minőségi üdülőhelyei komoly vonzerőt jelentenek. A borturizmus, a helyi gasztronómia mellett a gyógyturizmus fejlesztésének területén bőven vannak lehetőségeink. Ebben Eger, Egerszalók és térsége központi helyet foglal el, de nagy előrelépésnek tekinthető az is, hogy Mátraderecskén megoldódott a Mofetta társadalombiztosításba fogadása, s a kezeléseket immár az Országos Egészségbiztosítási Pénztár finanszírozza. Ez tíz évet váratott magára az alapkőletétel óta. A mátraderecskei gyógygáz a magyar balneológia új, egyedülálló gyöngyszeme, amely a radon tartalmú széndioxid fürdő révén jelentősen hozzájárul az ország érbetegeinek rehabilitációjához, az egyes reumatológiai kóresetek színvonalas ellátásához. A Salvus-víz hazájában, Bükkszéken nemrégiben fejeződött be a gyógy- és strandfürdő felújítása. Bükkszék, Mátraderecske és a timsós gyógyvízéről híres Parád háromszöge speciális szolgáltatásokat nyújt, jól kiegészítik egymást, miközben mindegyik egyedi jellegű is. A közelükben pedig olyan látványosságok várják még a vendégeket, mint például a tavaly ősszel átadott, újjávarázsolt siroki vár, vagy Parádsasváron az üvegfújás, amelynek az idén éppen 305 esztendős hagyományát egy kis manufaktúrában hívták ebben az évben ismét életre. Az északi rész idegenforgalmi centruma Szilvásvárad. Itt várhatóan egy kormányberuházás keretében újul meg a nemzeti kulturális és lovas rendezvényközpont, amely nemzetközi szintű lovas eseményeknek és egyéb nagy kulturális programoknak adhat otthont. A központ, ahol anno 1984ben zajlott a négyes fogathajtó világbajnokság, most harminc év elteltével születik újjá. A projekt fontos célja Szilvásvárad látogatószámának, a külföldi vendégek számának növelése, valamint nemzeti kulturális örökségünk megismertetése, népszerűsítése, a turisztikai kínálat négy évszakossá tétele. Mindent egybevetve tehát az ökoturizmus és a minőségi turizmus irányába mozdul el a megye.

Horváth László,

a Heves Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott


4.

OLDAL

T

2013

urisztikai

Magazin

ÉszakMagyarország, az egészségtudatos hegyvidéki régió A páratlan és sok helyen érintetlen természet hegyekkel, erdőkkel, folyókkal, tavakkal, tágas mezőkkel nyújt számos lehetőséget a teljes kikapcsolódásra, az aktív időtöltésre, sőt az extrém sportokra is. Szerte e vidéken a föld mélyéről feltörő termálforrások nyújtanak enyhülést testnek és léleknek. Szőlőművelésre kiváló földje és klímája, valamint hozzáértő borászok keze munkája adja az ország leghíresebb borait, az Egri Bikavért és a Tokaji Aszút. Számtalan egyedülálló értéket rejt ez a régió: a legősibb barlangokat, a leghíresebb várat, a leghosszabb libegőt, a legszínesebb népviseletet, a legkisebb és legrégebbi települést, az egyetlen természetes barlangfürdőt, a legtisztább levegőjű klimatikus gyógyhelyet. Nem véletlen, ha itt található a legtöbb, az UNESCO által világörökséggé nyilvánított érték Magyarországon.

Nógrád és  térsége Nógrád – a palóc varázslat, ahol a völgyekben megbúvó kis falvak, a geológiai ritkaságok, az élő hagyományok, a cifra viseletek, a terített asztalon rejlő finomságok lehetőséget nyújtanak az élet megélésére, ami a mai rohanó világunkban a hétköznapokból kimarad.

Gyöngyös-Mátra térsége A Mátra élmény minden évszakban, ahol a természeti adottságokat a mátrai történelmi borvidék gasztronómiai hagyományai egészítik ki, melyhez kapcsolódnak az aktivitást ösztönző programok. A festői völgyek és bércek, nyáron hűs bükkösök világa, ősszel sejtelmes ködös csúcsok, télen pedig a szikrázó napsütésben való sízés lehetősége ezreket csábít az ezerarcú Mátrába.


T

2013

urisztikai

Magazin

5.

OLDAL

Tokaj-Hegyalja-Zempélén  térsége Eger és térsége Kaland és pihenés Bükkaljától Matyóföldig, ahol az idelátogatók előtt a lehetőségek és élmények széles tárháza nyílik meg, legyen szó túrázásról, lovaglásról, gasztronómiai élményekről vagy akár pihentető termálvizes fürdőzésről. Nem véletlen, hogy Eger évek óta az ország egyik leglátogatottabb városa, hiszen kiváló vendéglátóegységek, kávézók, cukrászdák, érdekes múzeumok és kiállítóhelyek várják a turistákat.

Miskolc és térsége Minden jót Miskolc körül! – tartja a mondás, méghozzá nagyon helyesen: Ha érdekli a történelem, a zene, a képzőművészet és az építészet emlékei, ha szereti az erdei túrákat, vagy az extrém sportoknak hódol, esetleg két keréken járná az erdőt, vagy csak lazítana, akkor Miskolc az Ön városa. Ha pedig már Miskolcon járunk kiváló fotótéma lehet a Szinva teraszon a Miskolci lányok szobra, a Szerelmesek hídján a lakatok és Mancs, a híres mentőkutya bronzszobra.

Aggteleki-karszt és térsége Az Aggteleki-karszt számtalan felszíni és felszín alatti kincset rejt magában. A vidék páratlan élményt nyújt a pihenni vágyó turisták vagy a kalandra vágyó felfedezők számára. Itt található Magyarország leghosszabb barlangja, a határon is átnyúló, több mint 25 km összhosszúságú Baradla barlang, mely egyben hazánk legismertebb és cseppkőképződményekben leggazdagabb barlangja. Az aggteleki rövidtúrán a látogatók fényjátékkal egybekötött zenei előadásnak lehetnek tanúi a kitűnő akusztikájú Hangversenyteremben, ahol rendszeresen sor kerül különböző műfajú koncertek megrendezésére.

Bor, Kultúra, Kaland – e hármas jellemzi a térséget, így nem csak manapság jut eszébe az utazóknak, hogy ellátogassanak Tokajba, hiszen már a 18. században is sokan keresték fel, hogy lássák, hol és hogyan is készül a világhírű bor. A Magyar Nyelv Múzeuma, a Kazinczy múzeum, a zenei- és táncfesztiválok, családi napok, komoly- és könnyűzenei koncertek, valamint a nemzeti zarándokhelynek számító Magyar Kálvária messze földről vonzza a turistákat. A Zempléni Kalandparkban található Magyarország leghosszabb ülőszékes felvonója, Európa legélvezetesebb görgős bobja, téli-nyári sípályák, 4 nehézségi fokú kalandpálya, téli-nyári korcsolyapálya, mászófal, „fánkó” és a Magas-hegyi kilátó egyedülálló élményeket nyújt minden korosztály számára.

Minden élménnyel több leszel! Az észak-magyarországi turisztikai régió szeretettel vár mindenkit!


M T EGER A TE TÖRTÉNETED

6.

OLDAL

2013

urisztikai

agazin

Az élmények írják a nagy történeteket…

a Legenda újraéled 2013-ban is! Június 27-30.: XXXIV. Kaláka Fesztivál

Helyszín: Eger, Egri Vár, Templom Galéria, Érsekkert,  Széchenyi utca, Líceum. www.ekmk.eu – Nívós koncertek, hangulatos táncházak, kiállítások, népi iparművészeti vásár és mesterség bemutató.

Július 11-14.: XVII. Egri Bikavér Ünnep

Szeptember 8., vasárnap: A Magyar Dal Napja

Augusztus 8-11.: Gárdonyi Irodalmi Fesztivál

Szeptember 14-15.: Drift Szakági Verseny – látványos autóverseny minden benzingőzösnek, mindez Eger

Helyszín: Eger, Érsekkert. www.egrihegykozseg.hu - Az Érsekkertben az Egri Bikavérnek és hozzá társított étkek élvezetének hódolhatnak a látogatók, a programot koncertek színesítik, immár 17. alkalommal. Helyszín: Eger, Dobó István Vármúzeum. www.egrivar.hu - A város és az Egri Vár különböző helyszínein felolvasó programok, színházak, látványos bemutatók, a megelevenedő Egri csillagok, irodalmi kerekasztal-beszélgetések, író - olvasó találkozók, filmvetítések, könyvbemutatók, gyermekprogramok, irodalmi kiállítások, színes én nívós koncertek népszerűsítik a magyar irodalmat és a 150 éve született Gárdonyi Géza műveit. Beszélgetés az Egri csillagok c. film szereplőivel, Ostrom és finálé a Várban, Egri Csillagok c. musical.

Augusztus 15-20.: Történelmi Vigasságok

Helyszín: Eger, Dobó István Vármúzeum. www.egrivar.hu - Megelevenedik Gárdonyi Géza világa, találkozás Dobó Istvánnal és vitézeivel, ostromjáték, hagyományőrzők fesztiválja, szakmai és kulturális programok Eger Várában.

Helyszín: Eger, Széchenyi utca, Érsekkert, Bródy Sándor Könyvtár. www.ekmk.eu - Színvonalas koncertek, zenés műsorok, műfaji sokszínűség a magyar dal jegyében.

belvárosában! Helyszín: Eger, Eszterházy tér

Szeptember 20-22.: XVIII. Eger Ünnepe

Helyszín: Eger, több helyszínen. A program célja idén is a kultúra, a sport és a civil értékek bemutatása: sportbemutatók, családi rendezvények és versenyek.

Október 17., csütörtök: Országos Gárdonyi Géza Emléknap, az Egri Vár Napja

Helyszín: Eger, Dobó István Vármúzeum. www.egrivar.hu - Tisztelgés az egri hősök előtt, haditorna bemutatók, múzeumpedagógiai és kézműves foglalkozások. Látogathatók az Egri Vár más napokon lezárt részei is. A felújított Gárdonyi Emlékház ünnepélyes átadása.

Augusztus 23-25.: Szüreti Felvonulás, Bormustra December 29., vasárnap: Egri Borszalon Helyszín: Eger, Hotel Eger&Park. és Egri Népzenei Gála Helyszín: Eger, Eszterházy tér, Széchenyi utca, Bartakovics Béla Közösségi Ház, Érsekkert, Szépasszony-völgy. www.ekmk.eu www.egribormivesceh.hu

XII. alkalommal rendezik meg az Egri Borszalont, Eger legexkluzívabb boros ünnepét a Hotel Eger & Park konferenciatermeiben. Csodás miliő, változatos zene, kiváló egri borok!


T

2013

urisztikai

Magazin

7.

OLDAL

2013. JÚNIUS 14-16.

AGRIA PARK DÍSZKERT

16:30 Herczeg 18:00

Flóra és a Például Igen akusztik

TÓTH VERA

20:00 Part

Café Dj-k

Szombat

10:00-15:00 Élő

csocsó verseny - Badár Sándor 16:30 Mrs. Columbo 15:00 Dumaszínház

18:00

MYSTERY GANG

20:00 Popméter

Dj-k

EGERBEN TEREM A ZENE

élő nagykoncert

Vasárnap

Péntek

VILÁGBAJNOK SÖRÖK GASZTRONÓMIAI KÜLÖNLEGESSÉGEK

Helyi zenekarok napja 14:00 Rejtező 15:30 Black Rose Night 16:30 Deja Vivo 17:30 Superego 3 19:00 Psychogang

A rendezvény ideje alatt a Hencsergőben ingyen csocsó

Cafe

Frei A világ kedvenc kávéival, trendi koktéljaival és shake-jeivel, egyedi szendvicsekkel, francia süteményekkel és Carlsberggel várjuk Egerben.

Cafe Frei Eger, Törvényház u. 4. Agria Park

Asztalfoglalás: +36 20 2 650 655 • Geo: 47.899073, 20.368550


8.

OLDAL

T

2013

urisztikai

Magazin

Elérhetőségek: Egri Strand és Termálfürdő Magyarország – Eger, Petőfi tér 2. E-mail: info@egertermal.hu Telefon: + 36 36 510-558, +36 36 510-559 Török Fürdő Magyarország – Eger, Fürdő u. 3-4. E-mail: torokfurdo@egertermal.hu; Telefon wellness: + 36 36 510-552 Telefon gyógyászat: + 36 36 510-553

Mozgással és gyógyvízzel a jó közérzetért!

www.egertermal.hu

Egerről szinte mindenkinek azonnal a borok és a vár jut az eszébe, érthető módon. De már egyre többen tudják, hogy itt található hazánk egyik legszebb parkfürdője, az Egri Termálfürdő, mely egész évben várja a gyógyulni, sportolni és szórakozni vágyókat! A fürdő 2013. augusztusától a meglévő 7 medencén és a sportpályákon kívül új szolgáltatásokkal csúszda, bébi medence, és egy új, pihenő galériás fürdőház - is gondoskodik majd a látogatók kikapcsolódásáról. A sport kedvelői számára télen fedett, nyáron nyitott versenymedence biztosítja a testmozgáshoz szükséges teret, az idősebbek és gyógyulni vágyók körében pedig a 28 C fokos, enyhén radonos gyógyvízzel töltött nagy medence és a 37 C fokos kénes termál medence a legnépszerűbb. A Termálfürdő közvetlen átjárási lehetőséggel rendelkezik a híres Török Fürdőbe, amely a szépség, egészség és tradíció otthona. A gyönyörű, 200.000 darab aranymozaikkal borított kupolás építményben a korszerű wellness szolgáltatás egyesül a tradícionális török kezelési technikákkal sajátos élményt nyújtva egy régi kor varázsát megismerni vágyó, de magas kényelmi szinthez szokott látogatónak. A fürdőt és az itt található radonos gyógyvizet nem csupán azoknak ajánljuk, akik szépülni és kikapcsolódni szeretnének, hanem azok számára is, akik gerinc-és izületi bántalmakban szenvednek, vagy a depressziójukon szeretnének enyhíteni.

Európa Év Fája 2013 - Keleti platán


T

2013

urisztikai

Magazin

9.

OLDAL


10. OLDAL

T

2013

urisztikai

Magazin


T

2013

urisztikai

Magazin

11. OLDAL

XVII.

további info: www.bikaverunnep.hu facebook.com/egribikaverunnep

2013 ŐSZÉN MEGNYÍLIK EGERBEN a SZÉPASSZONYVÖLGYI LÁTOGATÓKÖZPONT

Megújul ez egri fürdő Az Egri Termál- és Strandfürdő most az Európai Unió támogatásának köszönhetően megújul, és kibővült szolgáltatással várja a fürdőzni vágyókat 2013. július 31-től. A fürdőfejlesztési projekt keretében megvalósuló elemek többek között: – akadálymentesített déli bejárat megnyitása – csúszdarendszer – napozó terasz – babamedence, élményelemekkel – fürdőház pihenő galériával – radonos gyógyvizű medence felújítása. A beruházás „Az Egri Termálfürdő Turisztikai fejlesztése” című, ÉMOP 2.1.1/B-2f-2009-0008 számú pályázat keretében valósul meg. A fürdő a fejlesztés időtartama alatt is zavartalanul fogadja vendégeit.

www.egertermal.hu

A KULTÚRÁRA SZOMJAZÓKNAK Új épületben megújult szabadtéri színpaddal aktív, egyedülálló programkínálattal vár minden érdeklődőt 0-110 éves korig • • • • • • • • • • •

Szabadtéri koncertek, színházi előadások Akadályvölgy Játszó és Pihenőpark Mozgó játszóház és gyermekmegőrző Állandó kiállítás az egri borvidékről, dugómúzeum Interaktív időszaki kiállítások Márai szoba - filmek, tablók, rendhagyó irodalomórák Márai Sándorról Konferenciák Szépasszonyvölgyi tanösvény, ökotúrák, bortúrák Egészségcentrum: szépségápolás, keleti gyógymódok Szőlő- és borgasztronómia, borkóstolás Ajándékbolt a vidéket reprezentáló ajándékokkal

A kihagyhatatlan, igény szerint válogatható kínálat és csomagajánlatok júliustól a látogatóközpont honlapján www.völgy.ekmk.eu Információ: Egri Kulturális és Művészeti Központ 3300 Eger, Bartók Béla tér 6. Tel: 36/ 517-555, 20/ 7792879 e-mail: info@ekmk.eu


12. OLDAL

T

2013

urisztikai

Magazin

06-36/463-007 • e-mail: info@oxigenhotel.hu Noszvaj • www.oxigenhotel.hu Akit vonz a Távol Kelet varázsa, aki egy igazán különleges wellness élményre vágyik, aki nemcsak testi, de lelki felfrissülést is keres, aki wellneszezés közben egészségére is gondol, azoknak nálunk a helye. Az Oxigén Hotel ****& Zen Spa különleges távolkeleti wellness világa igazi spirituális, lélekápoló, egészségjavító élményt nyújt olyan szolgáltatásaival, mint a tai chi, a zazen meditáció,a szauna program, vagy a különleges gyógyhatású távolkeleti masszázsok, és még hosszan sorolhatnánk.

Nyári kikapcsolódás Időpont: 2013. június 15- szeptember 1. Töltse nyári szabadságát családjával szállodánkban, ahol a szünet minden napján érdekes programokkal várjuk mind a felnőtteket, mind a gyermekeket. Kézműves gyermekfoglalkozások, játékos oktatások szórakoztatják a gyermekeket, miközben szüleik masszázsoktatáson vehetnek részt vagy wellness részlegünkben pihenhetik ki fáradalmaikat.

Expressz-Aranysíp és Önkiszolgáló étterem 3300 Eger, Barkóczy út 4. • Tel.: 36/517-920 • www.aranysipetterem.hu

ARANYSÍP étterem Exkluzív, teraszos, légkondícionált. Házia ízekkel, ételspecialitásokkal várja vendégeit!

ÖNKISZOLGÁLÓ étterem 3 féle kedvezményes napi menüajánlat, „ala carte” étkezési lehetőség, kedvező árfekvés – FINOMAT-OLCSÓN-GYORSAN! –

Nyitva tartás: hétfőtől szombatig: 10-18, vasárnap: 10-15 óráig Havas Apartman …mert a pihenés nem luxus 3300 Eger, Kilián u. 8. telefon: +36(36) 428 001 mobil: +36(30) 527 90 22 www.havasapartman.hu

Szálláshelyünk legfőbb adottsága, hogy adott foglalt időpontban csak egy család vagy baráti társaság tartózkodik, így nyugodt pihenésük, kikapcsolódásuk garantált. Széchényi pihenőkártyát elfogadunk. Vendégházunk egész területén ingyenes WIFI.

Szolid árakon sok szeretettel várjuk kedves vendégeinket az egri strand és termálfürdő közvetlen közelében, frekventált helyen található egyszerű, de célszerűen berendezett

Híreink 5 vendégágyas 2 szobás társasház lakásunkban.

a weben: 30/284-6748 marosijanos@mailbox.hu


T

2013

urisztikai

Magazin

S z i lvá S vá r a d A T E R M É SZ ET K I NC SE STÁ R A

A csodás környezet, A friss, tisztA levegő, A nyugAlom, Az erdők csendje, A pAtAkok zúgásA... Kalanderdő, téli-nyári bobpálya, gyalogos sétautak, kerékpárral vagy kisvasúttal járható végig a Szalajka-völgy! Bármely szilvásváradi szálláshelyen külön térítés nélkül biztosítjuk a kedvezménykártyát, hogy mind több szabadidős és gasztronómiai élményt szerezhessenek kedvezményesen! programok és rendezvények sokasága a sporttól a gasztronómiáig. • www.szilvasvarad.hu • www.szilvasvaradkartya.hu • email: turizmus@szilvasvarad.hu

felhőtlen pihenés, wellness kényeztetés, exkluzív környezetben! • zöldövezet 7 hektáron, varázslatos franciapark • gasztronómia ínyenceknek, egzotikus koktélok • bowling, squash pályák, biliárd • 650 m2 wellness terület, kül- és beltéri medencék • pihentető és frissítő masszázsok ... la contessa, a kastélyok kastélya!

h-3348 szilvásvárad, park u. 6. Tel.: +36 36 564 064 • Fax: +36 36 564 065 Mobil: +36 30 335 6194 frontoffice@lacontessa.hu • www.lacontessa.hu

13. OLDAL


14. OLDAL

T

2013

urisztikai

Magazin GYÓGYVIZEK VÖLGYE, avagy egy ismert térség találó névvel A Mátra, a Bükk és Eger városának közelsége miatt is sokan választják a Gyógyvizek Völgyét nyaralásuk helyszínéül. Bár a térképen ez a név nem szerepel, de az Egerszalók, Demjén és Egerszólát települések által lehatárolt turisztikai kistérségben különleges adottságokkal és nagy vendégszeretettel várjuk a gyógyulni, kikapcsolódni vágyókat.

Gyógyvizek Völgye TDM Egyesület Turisztikai Információs Iroda 3394 Egerszalók, Széchenyi u. 9. Tel: 30/522-1485, 30/566-7964 E-mail: tdm@egerszalok.hu www.gyogyvizekvolgye.hu

A térség kiemelkedő látványossága az egerszalóki sódomb, és az itt feltörő gyógyvíz hatása messze híres az országban. Az éjszakai fürdőzés lehetősége is csáberő és hamarosan Demjénben egy Barlangfürdő is nyílik a fürdőzők örömére. Ne feledkezzünk el a látnivalókról sem! Egerszalókon éppúgy megtalálja a kedvére valót a kalandvágyó turista, mint a nyugalmat, a pihenést és a természet közelségét kereső vándor. Igazi különlegességnek számítanak az itt található Barlanglakások, vagy a Betyárbújó – kaptárkő, a Mária Út állomásaként is ismert kegyhely, az Egerszalóki Boldogságos Szűz Mária temploma, és az Egerszalóki horgásztó. A természet kényeztető ölelését megtalálja, ott ahol az ég és föld összeér a Saliris Resort Spa & Konferencia Hotelben (www.salirisresort.hu), a falusi vendégházak és apartmanházak kínálatát a www.gyogyvizekvolgye.hu oldalon. Remek csomagokkal várja a Thermál Park Egerszalók a www.egerszalok.eu és mesés ajánlatokkal az Észak-Afrika hangulatát idéző Mesés Shiraz www.shiraz.hu. Demjénben a Borgasztronómia & wellness kapcsolódik össze a az Egri Korona Borházban www.koronaborhaz.hu és a Hotel Cascade www.cascaderesort.hu design világa kápráztatja a vendégeket. Ha nehezére esik a választás, és többet szeretne tudni a Gyógyvizek Völgye által kínált lehetőségekről, falusi gasztronómiai rendezvényekről, a helyi borokról, pincékről, akár az Egerszóláti Olaszrizling Fesztiválról keressenek bennünket. Szeretettel várjuk a Gyógyvizek Völgye szívében, Egerszalókon!


T

2013

urisztikai

Magazin

Demjéni Termál Völgy!

Hotel Cascade **** Resort & Spa - Conference Gps: É 470 49’ 42.66”, K 200 19’ 55.32” H - 3395 Demjén HRSZ 083/30 Recepció: +36 36 688 700 Értékesítés: +36 36 688 703, +36 36 688 704 +36 30 630 5336 E-mail: info@cascaderesort.hu Web: www.cascaderesort.hu

Budapesttől alig másfél órányi autóútra, a Bükk és a Mátra által határolt Demjéni Termál Völgy mediterrán hangulatú gyógyfürdővel és egy négy csillag superior kategóriájú szállodával várja vendégeit. A völgy 2013 év végén mintegy 1500 nm-es vízfelületű barlangfürdővel bővül. A Fürdő jelenleg hat különböző hőfokú kültéri medencével és két beltéri ülőmedencével szolgálja a fürdőzni vágyókat az év minden napján hajnal 2:00-óráig. Tavasztól őszig 25 m-es úszó és ugró medencék, gumikarikás rafting, kamikaze valamint osztott – pályás csúszdák teszik lehetővé, hogy minden generáció élvezze a fürdőzés örömeit. Az év végén 760 m hosszú barlangfürdővel egészül ki a Gyógyvizek Völgyében elhelyezkedő komplexum. (10 kezelő szoba, szolárium kupola, gyermek medence, és egy olyan medence, ami a mozgássérültek igényeit elégíti ki, vízi bár, magyaros étterem, török kávéház.) A 690 méter mélyről feltörő, több tízezer éves 68°C-os víz, az ország legújabban feltárt gyógyvize. A vizsgált összetevők alapján nátrium-kálcium-hidrogén-karbonátos, kemény fluoridos, kénes gyógyvíz, melynek jelentős a vas és a kovasav tartalma. A Hotel Cascade ****superior a Bükk és a Mátra által határolt völgy erdeinek több millió éves örökségét csempészte tereibe. A természet elemei – a víz, a fa, a levegő, a tűz– által inspirált kifinomult, egyedi belsőépítészeti megoldások garantáltan kiragadják Önt a mindennapok szürkeségéből! Az 50 szobával – és négy konferenciateremmel – rendelkező szálláshely a pihenés mellett ideális helyszínt kínál különféle rendezvények lebonyolítására is.

Hotel Cascade **** Resort & Spa • FÜRDŐ • CASCADE ÉTTEREM • AQUA SPA • AQUA MEDICAL SPA

15. OLDAL


16. OLDAL

T

2013

urisztikai

Magazin

A Verpelét a Bor és a Nóta Faluja program 2013. augusztus 31-én kerül megrendezésre. A jegyelővétellel és a rendezvénnyel kapcsolatban érdeklődni lehet: Polgármesteri Hivatal (36) 559-300 Petőfi Sándor Közösségi Ház és Könyvtár (36) 559-087

www.verpelet.hu

Felsôtárkányi nyár 2013 Július 13. Úszó alkalmatlanságok világbajnoksága és Vígtárkányi malacságok főzőverseny Július 20. Búcsúi bál Június 21. Magdolna napi búcsú Augusztus 3-4. Rétesnapok Augusztus 4. Bükk Marathon; Egeres-völgy Sport Fesztivál Augusztus 17. Flavin7 Tereptriatlon Országos Bajnokság és terepfutó verseny Augusztus 19. Szent István nap, tűzijáték Minden hónap második vasárnapján Bolhapiac

A programokról részletes információ a www.felsotarkany.hu honlapon olvasható. A rendezők a műsorváltozás jogát fenntartják.


T

2013

Magazin

urisztikai

17.

OLDAL

www.bukkszekfurdo.hu

KLÓRME

N

TISZTASTES ÁG

ÚJ MEDENCÉK - ÉlMÉNyElEMEK - BARÁTI ÁRAK - TISZTA KÖRNyEZET - gyógyíTó SAlvuS víZ AZ Év MINDEN NApJÁN!

bukkszek_183x130.indd 1

2013/May/22 4:22 PM

Mezőkövesd, Matyóföld szíve és Matyóföldi Idegenforgalmi Egyesület

www.mezokovesd.hu Látogasson el Mezőkövesdre és csodálja meg az UNESCO szellemi világörökségének részét képező matyó népművészetet a -

Matyó Múzeumban Kisjankó Bori Emlékházban Hadas városrész alkotóházaiban Mezőgazdasági Gépmúzeumban Városi GalériaTakács István kiállításán - Szent László templom freskóin.

Számos rendezvény színesítheti mezőkövesdi tartózkodását: - VI.9. Jézus Szíve Ünnep (körmenet, búcsú) - VI.22-23. Város Napja – Matyó Expo és Fesztivál - VII.6. Zsóry Fesztivál - VII.27. Zsóry Lovas Nap - VIII.2-4. Matyóföldi Folklórfesztivál - IX.7. Országos Mezőgazdasági Gépésztalálkozó

További információ: Tourinform iroda • 3400 Mezőkövesd, Szent László tér 24. • 49/500-285 • mezokovesd@touirnform.hu


18. OLDAL

T

2013

urisztikai

Magazin

ZSÓRY GYÓGY- ÉS STRANDFÜRDŐ: Az élmény, ami gyógyít! LÁTOGASSON EL A ZSÓRY FÜRDŐBE! A mezőkövesdi Zsóry Gyógy- és Strandfürdő egész évben várja a kikapcsolódásra és gyógyulásra vágyó vendégeket! A fürdő egész nyáron vidám programokkal, rendezvényekkel várja a strandolni vágyókat. 2013. július 05-07.-ig kerül megrendezésre a Zsóry Fesztivál egész napos programokkal, esti koncertekkel. • • •

• • •

Gyógyuljon a kiváló gyógyhatásfokú vízben, mely Magyarország első számú gyógyfürdői közé emelte a Zsóryt! Próbálja ki a nyakdögönyözővel, pezsgőággyal ellátott élménymedencét! Felejtse el a mindennapi gondokat a Zsóry fürdő újonnan kialakított Szauna Világában. A hagyományos finn szauna és gőzkabin mellett bioszauna, infraszauna, aromakabin és sókabin található. A jégkút és a me-rülőmedence garantált felfrissülést nyújt a szaunázás után. A jacuzzi és a terápiás medence által válik teljessé a megújulás. Kényeztesse magát, és válasszon a hatféle aromaolajos masszázs közül. Fedett gyermekparadicsom várja a legkisebbeket. Megújult az ikermedence, élményelemekkel, családi csúszdával várja a kicsiket és nagyokat. Ne hagyja ki a hullámmedencét és a körmedencét, ahol csúszda, sodrófolyosó, zuhatag garantálja a feledhetetlen élményt! Cím: 3400 Mezőkövesd, Napfürdő út 2. • Tel.: +36-49/412-844, e-mail: info@zsory-furdo.hu; marketing@zsory-furdo.hu

Fotó: ORFK légi felvétele: H. Szabó Sándor

www.zsory-furdo.hu


T

2013

urisztikai

Magazin

19. OLDAL

Június 15.

XVI. Kékes Csúcsfutás • Helyszín: Mátrafüred – Kékestető 11,6 km

Június 28-30.

Szevasz Nyár Szuperkoncertek és XXVIII. Mátrai veteránautó találkozó • Helyszín: Gyöngyös, Fő tér, Mátrafüred

Augusztus 3-4.

Családi hétvége • Helyszín: Oxygen Adrenalin Park, Sástó-Kőbány

Augusztus 5-11.

XIII. Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztivál • Az eseményre 8-10 külföldi és 3-4 magyar együttes is érkezik. A korábbi hagyományos programok újakkal egészülnek ki, melyek célja a „fesztiválváros” megteremtése. Helyszín: Gyöngyös, Vak Bottyán János Szakközépiskola udvara • Helyszín: Gyöngyös, Vak Bottyán János Szakközépiskola udvara

Augusztus 31. szeptember 1.

Mátra Mountainbike Maraton • Helyszín: Sástó, Oxygen Adrenalin Park

Szeptember 27-29.

Gyöngyösi Szüreti Napok és Fehérbor Fesztivál • Mátraaljai borok bemutatója és kóstolója, kulturális és folklór programok, kézműves kirakodóvásár, gulyásfőző verseny, szüreti felvonulás. • Helyszín: Gyöngyös, Fő tér

December 13-22.

Gyöngyösi advent • Helyszín: Gyöngyös, Fő tér


20. OLDAL

T

2013

urisztikai

Magazin


T

2013

urisztikai

Magazin

21. OLDAL


22. OLDAL

T

2013

urisztikai

Magazin

Kincses Strandfürdő (Mátraderecske, Baross u. 45.)

Nyitva tartás: 2013. június 14. - 2013. augusztus 31. Hétfő: szünnap • Kedd - csütörtökig: 10 - 19 óráig Péntek - szombatig: 10 - 23 óráig • Vasárnap: 10 - 19 óráig Jegyárak: - 3 éves korig ingyenes - diák, nyugdíjas, mofettás belépő: 700.- Ft - zárás előtt 2 órával: 500.- Ft - felnőtt belépő: 1.000.- Ft - zárás előtt 2 órával:700.- Ft - mátraderecskei állandó lakosok részére: 500.- Ft - zárás előtt 2 órával: 300.- Ft - testvértelepülésekről érkezettek (lakcímkártyával igazolva): felnőtt belépő: 700.- Ft, diák, nyugdíjas belépő: 500.- Ft - Mofettás bérlet 8 napos (igazolás a Mofetta részéről): 5000.- Ft

Javasolt: - reumatikus mozgásszervi megbetegedésre - csontritkulásra - degeneratív megbetegedésekre - Bechterew- kórra - mozgásszervi műtétek utókezelésére - porckorong műtétet követően - gerinc-/ ízületi betegségekre

A kezelések nem csak pillanatnyi javulást eredményeznek, hanem hónapokra megakadályozza a fájdalmak kiújulását és tartós életminőség javulást biztosít.

Szeretettel várjuk a fürdeni vágyókat!

Az ország egyik legrégebbi gyógyhelye, Palócföld gyöngyszeme: PARÁD A Mátra északi lábánál meghúzódó település Heves megye legszebb részén, a Fehérkő, a Jámborhegy és a Kékes csúcsának tövében, a Tarna-patak széles völgyében fekszik. Észak-Magyarország kiemelt idegenforgalmi helye, az ország legrégibb gyógyhelyeinek egyike. Természeti látnivalói mellett történelmi múltjához kötődő értékei, épített és szellemi öröksége emeli ki a Mátra falvainak sokaságából. Hangulatát meghatározza a fölötte őrködő Kékes-tető, a dús természeti vegetáció és az itt élő palóc népcsoport sajátos kultúrája és építészeti emlékei. Kisebb kirándulások és nagyobb túrák, a gyógyvizek, a Mofetta (Erzsébet szálló) adta gyógyulás lehetősége vagy a test és lélek ellazítása, ritkán kóstolt vagy teljesen ismeretlen ízek gasztronómiai élménye mellett népművészeti szépségek sokasága várja az ide látogató idegent. A sportolni vágyók lovagolhatnak, vadászhatnak, télen szánkózhatnak, síelhetnek. Természetvédelmi ritkaságok sora jelzi a táj gazdag flóráját és faunáját. Sok ember számára nyújt gyógyulást Parádfürdő. Az Erzsébet Park Hotel napjainkban a térség piacvezető 3 csillagos gyógyszállójaként működik. A parádfürdői kórház, mely a XVII. században is ismert gyógyhely volt, ma Magyarország egyik kedvelt rehabilitációs szakkórháza. Parádfürdőn és közvetlen környékén három egymástól eltérő típusú, kiváló gyógyhatású víz található, melynek gyógyászati értéke felbecsülhetetlen (timsós-vasas vízfürdő, kénes-hidrogénkarbonátos savanyúvíz – csevice vagy parádi víz, vasas-lítiumtartalmú savanyúvíz – Clarissa forrás).

Mofetta, a gyógyító erejű gáz 2010-ben a parádfürdői Erzsébet Park Hotel saját gázfürdő kiépítését végezte el, a kórház épületétől nem több, mint 100 méterre. A Mofetta a természet adta gyógyítási lehetőségek egyik olyan ajándéka, amit Parádfürdőn a természet önzetlenül ad az idelátogató gyógyulni vágyók részére. A Palóc út kis részét járva, hagyományőrző rendezvényeinken Ön is részese lehet a palócok ünnepeinek. A községbe látogatókat számos szálláshely várja a kultúrált kempingtől a luxus igényeket kielégítő Erzsébet Park Hotelig. Palócnapok Parádon: 2013. július 12-14. (Koncert, Nosztalgia est, Vadételfőző verseny, Palóc étkek bemutatója, Kóstolók, Lovasprogramok, Kézművesek utcája, Palóclakodalmas menet, Palócgála, Szabadtéri retro zene, Kiállítások, Palócföldi játszóudvar, Szabadtéri színház gyermekeknek, Szabadtéri színházi est felnőtteknek, Tűzijáték)


T

2013

urisztikai

Magazin

23. OLDAL


24. OLDAL

T

2013

urisztikai

Magazin SIROKI VÁR

EU-projekt keretében, 2012. szeptember 30-án átadásra került az alsó vár rekonstrukciója. Immár egy felújított vár és tájház várja az érdeklődő vendégeket, melynek üzemeltetője a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ.

XVII. Siroki Várnapok (2013. június 15-16.) Sirok Község Önkormányzata a várjátékok fő szervezője. A kétnapos rendezvény során megelevenednek a középkori hagyományok. A várban, mindkét nap a kézműves foglalkozások (papírmerítés, termésüveg-készítés, kosárfonás, korongozás, bőrtárgy készítés) rejtelmeibe pillanthatnak be a vendégek, illetve próbálhatják ki azokat. A várnyeregben íjászbemutatók, lovagi tornák, középkori erő-és ügyességi játékok (íjászat), erős emberek vetélkedője programmal várják a látogatókat. A várban a Nyírjes Nyugdíjas Klub tagjai palóc ételek (macok, krumpli pogácsa) készítését mutatják be és kínálják kóstolásra. Szombaton este színházi előadással, könnyűzenei koncerttel szórakoztatják a nézőket. Vasárnap rock koncert, tárogatófesztivál, valamint tűzijáték a program. Mindkét napon folyamatos vendéglátás, gyermekprogramok, lufi hajtogatás.

Bővebb információ: www.sirok.hu www.sirokivar.hu

Mátrában lévő, 14 fős vendégházunk csendes, erdei környezetben, páratlan panorámával várja a vendégeket. A balkonos szobákban rusztikus fenyő bútorok. Svédasztalos reggelik, félpanziós három fogásos vacsorák, házias ízek.

HANGA VENDÉGHÁZ 3240 Parád, Fényes Pagony 1. Telefon: +36 36 364 454 Mobil: +36 30 305 8596

Kavalkád Étterem és Panzió

Június 13. Galyatetőn országos Vadásznap Augusztus 03. MÁtraszentimrén Falunap és Gombafesztivál Augusztus 20. Mátraszentlászlón Istvánnapi búcsú Szeptember 12. Fallóskúton Mária napi búcsú

Zöld övezetben, nyugodt környezetben A panzióban 27 kitűnő férőhely Magyaros ételek, helyi borok, rendezvények 80 főig.

06/37-317-608, 06/30-9980-475

Heves megye egyetlen állatkertje Gyöngyös városában található. A két hektáron elterülő park számos hazai és egzotikus állat fajjal büszkélkedik. Mottónk: Gyöngyösi Állatkert: közel hozzuk a természetet. Cím: 3200 Gyöngyös Damjanich u. 31. Web: gyongyos-zoo.hu

Mátra Bike Kerékpárbolt és Szerviz -Kölcsönzés Kerékpárok, alkatrészek, kiegészítők. Nálunk a kerékpározás életforma!

33200 Gyöngyös, Széchenyi u. 7. Tel./Fax: 06-37/788-723; 06-70/9440-237 www.matrabikenet.hu


T

2013

urisztikai

Tisza-tó –

Magazin

25. OLDAL

a természet új dimenzióban A Tisza-tó segít a találkozásban A XXI. század emberének „A természettel” való találkozás lassan az ünnepnapok ritka pillanatai közé sorolódik. Egy ilyen eseményt ugyanúgy át kell tudni élni, mint a család legkedvesebb ünnepeit. A Tisza-tónál ezekhez az ünnepi találkozásokhoz teremtődnek meg az ideális feltételek: a változatos vízterek varázslatos világa és az oda elkalauzoló szolgáltatások sokasága. Megtaláljuk itt a Hortobágy több száz évvel ezelőtti árvízjárta képét, az őseink által a Tisza völgyben talált természeti bőséget, a Tisza menti táj magához ölelő nyugalmát. A Tisza-tó a természet és a víz különleges, hazánkban sehol máshol nem tapasztalható egyvelegét kínálja Önnek.

Itt élmény a természet  különleges séták és kalandok A tanösvény fogalom a Tisza-tónál új értelmet nyert: itt a tanösvény nem egy sor tábla a természetben, hanem egy természeti élmény megszerzésének a helyszíne. A Poroszlóról és a Tisza-tavi Ökocentrumból elérhető Tisza-tavi Vízi Sétány és Tanösvény hazánk leghosszabb pallóutas tanösvénye, melynek különlegességét a vízi világ megismerésének új perspektívája és a garantált túravezetés biztosítja. 1500 m hosszú pallóút-

rendszer, melyen a víz fölött végigsétálva madárvárták, pihenősziget, megfigyelőtorony, valamint a látottakhoz információt biztosító túravezetők és táblarendszer teszik teljessé a 1,5–2 órás programot és az élményt.. Ez ma Magyarország leglátogatottabb tanösvénye, babakocsival és kerekes székkel is látogatható. www.vizisetany.hu A Tiszafüred-Örvényről megközelíthető Tiszavirág Ártéri Sétaút az ártéri erdő élővilágának bemutatása mellett lehetőséget kínál a Tisza faunájának egyik legkülönlegesebb élőlénye, a tiszavirágnak az életével való megismerkedésre is. A sétaút belső taván, a „Göbén” halászladikok segítik a kirándulókat, hogy aki akar, a tündérrózsák közé beevezve valóban a természet részévé váljon. www.szabicskikoto.hu A tiszafüredi Holt-Tiszán a helyszín csodálatos természeti adottságaira helyezve a hangsúlyt egyedülálló élményparkot álmodtak meg a tervezők.. A több mint 18 hektár területű Robin KalandSzigeten 140 akadályból álló erdei kötélpálya, 15 méter magas, hobbi és versenymászásra is alkalmas mászófal kilátótoronnyal, 300 és 400 méter hosszú drótkötélcsúszda, erdei tornapálya és játszótér, minigolf, íjászpálya, zorb, vizikenguru és még sok egyéb érdekes játék várja a kalandorokat. A kalandokat kiegészíti két tanösvény, melyeken a hódok életének titkaival és a lombkoronában fészkelő madarakkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők. www.kalandsziget.hu Ezeket a bemutatóhelyeket teljes szívvel ajánljuk minden látogatónak, kicsinek és nagynak, családnak és csoportnak egyaránt.


26. OLDAL

T

2013

urisztikai

Magazin

Tisza-tavi Ökocentrum –  a természet élménytára A Tisza-tó, Magyarország ökoturisztikai szigete, s ezt az állítást teszi megkérdőjelezhetetlenné a Tisza-tó látogatóközpontja, a Tisza-tavi Ökocentrum. A létesítmény évszaktól és időjárástól függetlenül 4 szinten, 2600 négyzetméteren mutatja be a Tisza-tó és a Tisza-völgy eddig rejtett csodáit. A fő attrakció Európa legnagyobb édesvízi akváriuma, mely egyben hazánk első őshonos fajokat bemutató vízi állatkertje is. Ez a több mint 1 millió liter térfogatú akváriumrendszer nem csak méreteiben, de komplexitásában is egyedi. Itt nemcsak halakat és kétéltűeket láthatnak a vendégek, hanem a Tisza-völgyben megtalálható élőhelyeket mint mini-ökoszisztémákat is. A patakmedrek ritkaságai után megtaláljuk a mocsárvilág különlegességeit, továbbhaladva a vízmélység növekedésével párhuzamosan egyre nagyobb fajokat láthatunk. Rácsodálkozhatunk az 1 métert meghaladó csukákra, a 2 métert megközelítő harcsákra, s mikor azt gondoljuk, hogy ezt már nem lehet tovább fokozni, elérünk a vizák akváriumához…

A természet útjai nálunk  csónakkal fedezhetők fel Reméljük, sikerült felkelteni az érdeklődését a víz és a természet különleges ötvözete, a Tisza-tó iránt. Segíteni szeretnénk abban, hogy a számtalan lehetőség közül az Önnek ideális programot választhassa ki. A Tisza-tó partján valamennyi településen találhatók kikötők, de érdemes tudni, hogy a leggazdagabb természeti környezetet a tó középső és északi részén találjuk. A Tisza-tavi kikötők nem hasonlíthatók sem a balatoni, sem a dunai kikötőkhöz. sajátosságuk a természetjárókat és horgászokat egyaránt kiszolgáló szolgáltatások széles kínálata, az általában csendes, nyugodt, családias légkör és a természetközeliség. A kikötőkben választhatunk a kiajánlott túrák közül. Annyit mindenképpen érdemes tudni, hogy a jó túrának vannak célpontjai

(madármegfigyelő tornyok, szigetek stb.), s egyaránt érint zegzugos kis ösvényeket és nagy nyílt vízfelületeket. Mindenképpen érdemes legalább egyszer felkeresni az Óhalászi-szigetet és a tó északi területeit. Az első kiránduláshoz mindenképpen kérjünk túravezetőt, hiszen ő nemcsak a tájékozódásban lesz segítségünkre, hanem számtalan érdekességre, a természet apró csodáira is ráirányítja figyelmünket. A Tisza-tavi Ökocentrum¬ban garantált túrákat is találunk, melyek az időjárási viszonyoktól függetlenül és kis létszám esetén is indulnak. A Poroszló és Tiszafüred között üzemelő menetrend szerinti kishajójárattal való közlekedés is egy hangulatos túra.  www.tiszatavihajozas.hu

Kényelmesen vagy kihívásokkal – kerékpártúrák a tó körül A Tisza-tó gátja mintegy 4 méter magasan fut körbe a tavon 4 megyén keresztül, állandó természetes kilátót biztosítva a páratlan természeti adottságokkal bíró Tisza-tóra. Kivételes kerékpáros pálya ez a közúti forgalomtól elzárt, szinte szintkülönbség nélküli körkerékpárút. Ideális terep kezdő kerékpártúrázóknak! Nemcsak a kivételesen kényelmes útviszonyok, de a kerékpárosbarát környezet – túraközpontok, szervizállomások, bérelhető kerékpárok, gyerekbarát és védőfelszerelések, túravezetők – és mellette a 1200 kilométernyi túraútvonal-ajánlat miatt is érdemes tavasztól őszig hosszabb-rövidebb túrákat szervezni. A túraszervezéshez a Tisza-tavi Túraközpont Hálózat franchise rendszerben működő, garantált szolgáltatásokat nyújtó, kivételes vállalkozói összefogás. A Túraközpontok olyan szálláshelyek, éttermek, kikötők és lovastanyák, melyek vállalkoztak arra, hogy professzionális módon szolgálják ki a Tisza-tóhoz érkező túrázókat, vendégeket Tiszaújvárostól Karcagig. www.turakozpont.hu


T

2013

urisztikai

A legkedveltebb útvonal a tó körbekerékpározása a 33-as főúton áthaladva. Itt megkezdődött a biztonság fokozása érdekében egy önálló kerékpárút építése, de annak elkészültéig biztonságos, kényelmes és hangulatos megoldás, ha túránkat kompátkelő helyeken keresztül vezetjük! Keresse a tiszadorogmai és a tiszacsegei, valamint a nagykörűi és tiszaroffi kompokat. Kerékpározás közben a víz látványa kellemesen ellazít, de ha meg is mártózunk benne, az különösen egy forró nyári napon hűsíthet, felfrissíthet bennünket.

Négy évszakos horgászvíz  - Horgásztúrák A Tisza-tó felejthetetlen természeti környezetében több mint 50 halfaj él. Ezek nagy része akár horgászzsákmányunk is lehet. Bár a horgászatról sokaknak a vízparti pecázás jut eszébe, a legjobb, ha szerencsénket csónakkal keressük, mert így a legeldugottabb vizeket is meghorgászhatjuk. Csónakot valamennyi tóparti kikötőben tárolhatunk vagy bérelhetünk. Sehol máshol nem találjuk a horgászatra alkalmas vízterek olyan széles kínálatát, mint itt. Egy hajnali horgásztúrán felébreszthetjük a Tisza mélyén, alattunk akár 20 méterre elfekvő harcsaóriásokat. Pergethetünk az öblítőcsatornákban a vizet folyamatosan forraló balinokra, kipróbál-

Magazin

27. OLDAL

hatjuk, hogy a nádszéli etetett helyen vendégeskednek-e nyurgapontyok, vagy a hínármező tisztásán próbálkozhatunk a Tisza-tavi nagy compók valamelyikének horogra kerítésével. A Tisza-tó milliárdnyi keszegéből a fiatal és a kezdő horgászok is sikerrel zsákmányolhatnak, s hosszú távra rabjává válhatnak e lelket pihentető sportnak. Ha „biztosra” szeretne menni, keresse a horgászvezetőket a kikötőkben. www.sporthorgasz.eu

Természet és kaland fiataloknak - Osztálykirándulások, táborok Garantált természeti élmények, biztonságos és változatos programok, animátorok, kész forgatókönyvek, tanulás és szórakozás: több száz elégedett pedagógus és diák élvezte már a Tisza-tó nyújtotta ifjúsági programokat. Karnyújtásnyira az otthontól, de a gyerekek örömére mégis távol az iskolától, elérhető áron és elérhető távolságban nyújt aktivitást az óvodáskortól a középiskolás csoportokig minden fiatalnak Magyarország második legnagyobb tava, a Tisza-tó! Akinek a biztonságérzete és az elszántsága megengedi, mindenképpen vegyen részt egy kenu-, kajak- vagy sárkányhajótúrán is a Tisza-tavon. A tó legrejtettebb ösvényei így fedezhetők fel igazán, s útközben lehetőség adódik a természet hangjainak a megismerésére is. Ezekkel a vízi járművekkel túránkat érdemes a Poroszlói- és a Tiszavalki-medencébe tervezni, ahol a legváltozatosabb természeti környezetet találjuk. Kenutúrára is túravezetővel induljunk, mert a felfedezés is teljesebb lehet, s a biztonság is nagyobb.


28. OLDAL

T

2013

urisztikai

Magazin

Kisköre

Kisköre a Tisza-tó jobb partján található település, a Dél-Hevesi Kistérség második városa. A Tisza II. Vízlépcső kialakításának és a Vízerőmű létrehozásának eredményeként létrejött a víztározó, megszületett a Tisza-tó, létrejött egy varázslatos vízi világ, amely ma már számtalan csodát, feledhetetlen élményt tartogat az idelátogatók számára. Egy tó, mely eltér a megszokott tavak világától, hiszen felszínét burjánzó ártéri erdők, sárgán aranyló homokpadok, holtágak, szigetek, gazdag flóra és fauna teszik változatossá. Változatos élettereinek köszönhetően egyszerre, egymást nem zavarva

fér meg itt a mozgalmas vízi élet kedvelője, a fürdőző, napozó nyaraló, s a csendet óhajtó horgász. A város ideális célpont a kikapcsolódást kereső családok számára. Az öblök, holtágak, szigetek között csónakázni, kenuzni maradandó élmény, a horgászat szerelmesei pedig egész évben kiskörei horgászkalandokról, gazdag zsákmányról, kapitális harcsákról, süllőkről és pontyokról mesélhetnek barátaiknak, ismerőseiknek. A sekély, gyorsan felmelegedő tó kiválóan alkalmas fürdőzésre is. Kérem, látogassanak el a Tisza -tóhoz, térjenek be Kiskörére, vegyenek részt rendezvényeinken!

Kisköre Napja

2013. június 14.-15.-16.

III. Kiskörei Hal-Vad Fesztivál és környezettudatos szemlélet népszerűsítése

2013. augusztus 23. -24.-25.

VI. Kiskörei Csülökfőző verseny 2013. szeptember 14. -15.


T

2013

urisztikai

3388 Poroszló, Kossuth L. u. 81. Tel: 36/553-008, fax: 36/353-738 www.fuzfapihenopark.hu postmaster@ertank.t-online.hu

Nyaraljon a Tisza – Tó partján!! Nyugodt, csendes, családias környezetben a Poroszlói Fűzfa Pihenőparkban Fűzfa Pihenőpark

Programlehetőségek a környéken: 8 nap 7 éjszaka • Tisza-tavi csónakos túra a Tisza tó vadregényes tájainak 2 ágyas szállodai szobában megismerése, (mentőmellénnyel, túravezetővel) • A pihenőparktól 800m -re található a Tisza - tavi 62.100.- Ft/ fő / 7 éj Ökocentrum, ahol többek között megtalálható Európa

legnagyobb édesvízi akváriuma mely tartalmazza: • A Tiszafüredi Robin Kalandpark, melyben egyedülálló • a svédasztalos reggelit, adottsága, • az uszoda használatot (09:00-től 20:00-ig) hogy egy szigeten helyezkedik el. • a kültéri medencék használatát • Hortobágy a puszta felfedezése a pusztakocsis látogatással • (egész éjszaka lehet használni) • Mezőkövesd a Matyóföld bámulatos szépségeinek fel• a díjmentes parkolást fedezése • az idegenforgalmi adót

Borok, vizek és élő történelem Hevesben Minden nap új élmény várja a Heves megyébe látogatókat. Borfesztiválok, hagyományok, erdei kirándulások, gyógyvizek és megelevenedő történelem a nyári kínálat. Észak-Magyarország, azon belül is Heves megye az a térség, amely az egyik legkedveltebb desztináció a hazai kirándulók, nyaralók körében. Nem véletlen, hogy évről évre több turista keresi föl ezt a vidéket. A kulturális és gasztronómiai élményre, a természetben való aktív kikapcsolódára vagy éppen a gyógyulásra vágyó utazók dolgát igyekszünk megkönnyíteni a Heves Megyei Hírlap Turisztikai Magazinjával.

Apró hirdetését telefonon is feladhatja a Heves Megyei Hírlapba. Hívja a 36/513-628-as vagy a 36/410-427-es telefonszámot.

Magazin

29. OLDAL

A Turisztikai Magazin 2013 a Heves Megyei Hírlap melléklete. Kiadja az Axel SpringerMagyarország Kft. Heves Megyei Irodája 3300 Eger, Trinitárius út 1. Főszerkesztő-Kiadóigazgató: Bán János. Hirdetés vezető: Fodor Beáta. Nyomdai Előkészítés: az AS-M Kft. Jász-Nagy­kun-Szol­nok Me­gyei Iro­dá­ja, 5001 Szolnok, Mészáros Lőrinc u. 2. Pf. 105. Készült: Érdi Rózsa Nyomda 2030 Érd, Törökbálinti út 34. Felelős vezető: Juhász László www.rozsanyomda.hu


30. OLDAL

T

2013

urisztikai

Magazin

Heves megye Magyarország – kicsiben. Az egyszerre horgászparadicsom, fürdőhely és ökoturisztikai látnivaló Tisza-tó, a Mátra és a Bükk erdeinek természeti kincsei, a kerékpáros és kisvasutas kirándulások, a dél-hevesi rónaság – mind-mind megannyi élmény és látnivaló, amelyek felfedezéséhez egy nyár is kevés. Heves megye kiváló adottságai révén vonzó célpont, amit minden évszakban, de különösen nyáron érdemes felkeresni, amikor számtalan rendezvénnyel is készülnek a programszervezők. Élménydús Tisza-tavi, vagy hegyvidéki nyaralás? Gasztronómiai, zenei, vagy hagyományőrző, esetleg lovasfesztivál? Néhány napos kalandozás? Horgásztúra, kézműves tábor a gyereknek, erdei pihenés? Reméljük, a Turisztikai Magazin ajánlataiból csipegetve ön is megtalálta a legmegfelelőbbet. Megyénk ebben az évben is számtalan kikapcsolódási lehetőséget kínál az egyre növekvő számú vendégseregnek. Heves leveszi a lábáról a turistákat – családok, baráti társaságok, kirándulók széles tömege a Turisztikai Magazin jóvoltából csemegézhet a látnivalók sokaságából. Heves megye gazdag a történelmi emlékekben, az őskori elődök nyomait őrző istállóskői barlangtól kezdve a középkori végvárakig. Sirok, Kisnána és Eger vára egész nyáron különböző programokkal várja látogatóit, de, ha éppen nincsenek vitézi játékok, akkor is érdemes fölkeresni a várakat. Eger, Gyöngyös, Hatvan, de a legkisebb falvak épített és kulturális öröksége, templomai, múzeumai, tájházai akár egy esős napon is kellemes kikapcsolódást jelenthetnek, s közben az ismeretek is bővülnek. Mezőkövesden érdemes fölkeresni az Unesco kulturális világörökségei közé került matyó hagyományokat, népművészetet bemutató kiállításokat, Poroszlón pedig a legújabb attrakciót, a hazai vízi élővilágot bemutató Ökocentrumot. Az egész éves munka után jól eshet egy kis wellness valamelyik Heves megyei szállodában. A megfáradt testnek és léleknek felüdülést jelentenek az egri, egerszalóki és mezőkövesdi gyógyvizek, a mátraderecskei mofetta, ahol a gyógyvíz, illetve a szén-dioxid jótékony hatásán túl különféle kezeléseket, frissítő szolgáltatásokat is igénybe vehetnek a látogatók. Hozzájárul

az egészség megőrzéséhez a hegyek kristálytiszta levegőjén, a háborítatlan természetben tett kirándulás is. A testnek szüksége van a gasztroélvezetekre is. A két történelmi borvidék, Gyöngyös és Eger környékének pincéiben mindig várják azokat, akik szeretnék megkóstolni a finom vörös- és fehérborokat. Mindkét városban színvonalas rendezvényekkel is ünneplik, népszerűsítik a nedüket, amelyeket érdemes kortyolgatni a hangulatos koncertek, színpadi előadások közben. De minden településen kínálják majd helyi specialitásokat, a palóc népi ételektől kezdve a szilvásváradi pisztrángokig. Bízunk abban, hogy ön is kedvet kapott ellátogatni ebbe a változatos világba, hiszen Heves megyében minden nap új élményeket tartogat.


T

2013

urisztikai

A Tisza-tó vízi világa, ahogy még soha senki nem láthatta!

A legnagyobb édesvizű akvárium Európában, amely a Tisza csodálatos élővilágát tárja elénk. Olyan élményben lehet részünk, mintha a víz mélyén sétálnánk. A forrástól a patak mentén haladva merülünk le a tó vize alá, miközben a körülöttünk és a fejünk felett úszkáló halak látványában gyönyörködünk.

Nappali sötétségben vadászik a foltos szalamandra

A hazai kétéltűeket bemutató kiállítás egy éjszakai erdőbe visz felfedező útra, ahol a fordított világítási programnak köszönhetően láthatjuk, amint vadászni indulnak az unkák, gőték és szalamandrák.

Tisza-tó felülnézetben

Egy látványos, „járható” térkép „madártávlatból” mutatja be a tavat, vagy felmehetünk a 30 méter magas kilátótoronyba, ahonnan pazar kilátás nyílik a környékre.

Kicsiknek, nagyoknak, családnak, csoportnak ajánljuk a 3D

mozit, a Makrovilág – Földinfó termet, ahol az apró vízi lények világa tárul fel, vagy az Elvarázsolt Vízivilág nevű tematikus játékszobát.

Magazin

31. OLDAL

Érdemes egész napra jönni!

Vegyen részt a látványetetések egyikén, vagy ismerkedjen a kisállatokkal a simogatóban! Főleg nyáron látványos az egyedülálló szitakötőház. A játszóterek, a halász skanzen, a tutajos tó aktív szórakozást kínál a kisebbeknek, a GPS csónaktúrákon a tó rejtett zugait is bebarangolhatjuk a családdal. Ha kerékpárral érkezik, túraútvonalakat ajánlunk és hozzá műholdas navigációt bérelhet. A Tisza-tavi Vízi Sétányon a víz fölött 1500 méter hosszan vezet az út a különböző madárvártákhoz és kilátóhelyekhez, hogy megfigyelhessük a madarakat anélkül, hogy megzavarnánk őket. Táborok, több napos kirándulások Főleg csoportoknak ajánljuk az Ökocentrum közelében újonnan megnyílt, mintegy 60 fős Gyermek és ifjúsági szálláshelyet. Programokról, rendezvényekről részletes információk, csoportos bejelentkezés honlapunkon, a poroszlói Tourinform irodában vagy hívjon minket!

Tisza-tavi Ökocentrum Poroszló Kossuth L. u. 41. Tel.: 36/553-033 www.ttoc.hu


32. OLDAL

T

2013

urisztikai

Magazin

Turisztikai Magazin 2013  

A Heves Megyei Hírlap ingyenes melléklete

Advertisement