Page 1

HENRY arCHItecture PORTFOLIO student

presidential scholarship


As an architecture student who started my education at New School of Architecture and Design since first year, I have seen a great progression and growth in design development as well as personal maturity. What separates one from starting from first year versus one who transfers in second or third year is the development in design and process one learns when going through the first year curriculum. The basics of line drawings and line weight to board layouts and graphic hierarchy is lost or limited by not going through first year’s program. I am glad that I have gone through New School’s curriculum when I did versus what it is becoming. Not to bash on the new curriculum, but I feel the education I have suites my desired outcome. First year, I learned the basics of design, process, and hand drawing. Second year, I was educated in the basics of structure, process development, and diagramming. Third year, it was all about structure, structure, and more structure. Of course, codes and programming was incorporated, but what I took away was the in-depth structural design process. Now in fourth year, I have developed a strong process that works for me as well as my prime interest in urban design and master planning. I took advantage of entering competitions as much as I could. 3 of the last 4 quarters, I have entered design competitions that helped elevate my process development, rendering capabilities, and learning how to simplify while expressing a lot in diagrams. But more importantly, by doing competitions, I developed a type or writing style I never knew I had in me. After doing diagrams for so long where the diagram is suppose to say a thousand words, I found it hard to express what I had to say in a paragraph. The abstract essays competitions require really helped me develop this weakness. The continual support I get from a few instructors who I also see as my mentors in life and my studies, I see my further education as a continuation of experiments and explorations that will expand my knowledge in the field of architecture both practical and theoretical. With the support of this Presidential Scholarship, I will be lifted from financial stress to better turn my focus on my work at New School of Architecture and Design.


written piece urban escape a moment with light san diego city hall park at 1500 docks above brooklyn photography + models design village

TABLE OF CONTENTS


written piece project: abstract essay for timber in the city competition


[context] Docks above Brooklyn looks to the richness of layering of site, history, and innovation in use of materials. Red Hook, Brooklyn has an infamous history forged from industrial growth. The Red Hook district’s economic stability was contingent upon its shipping ports. Relocating this port industry and industrial manufacturing to New Jersey destroyed the economy, causing ruptured community, disjointed cultural aspects and holes of abandonment within the architectural fabric. Manifestations were rise of unemployment, abandoned homes and warehouses leading to crime ridden and desolate neighborhoods during this economical strife. [concept] Providing a program and structure within this rich historic redeveloping context, Docks above Brooklyn, offers an opportunity to the community of living, gathering, sharing, and interaction. Parameters involve heavy timber construction use combined with bicycle sharing programs available to the public including residents. Hybridized tectonic workshops are mutually designed with residential units to accommodate the community of Red Hook. Specific and flexible programs are designed through a vertical mid-rise framing introducing innovative timber systems through long span structure. [dwell] All units maximize natural lighting, ventilation, and spatial planned efficiencies. Direct residents and surrounding communities are able to utilize the bike, wood, and digital shops located on ground level. [activate] The inclusion of a bicycle sharing and repairing center component pivotal to the project cohesion. Expressing a sense of salutation to the public this bicycle sharing center encourages the community to utilize their bicycles with frequency versus automobile transit. Designed as a hub for public transportation, the bicycle sharing program integrates secured spaces for bicycle storage that occupy the ground floor of the existing building. [create] The wood production space provides manufacturing equipment and offers staging spaces for easy shipping along Beard St. Vital design proposed and implemented criteria include: the scale of production spaces, provision of a long span structure for flexibility and open space, and to be safely accessible for the local community. The showroom was arranged towards the entrance of the public courtyard across from the Community garden to engage and continue the urban dialogue of an inviting atmosphere into the main courtyard. [innovate] Digital production space was designed associated with the wood production area giving the community an opportunity to explore the manufacturing processes of wood. This facility provides an intriguing space for the community to explore emerging technology. [permeate urban consciousness] Docks above Brooklyn brings back the history of Red Hook while integrating innovation and resourceful future use planning. Ground level facade respects the context by reusing the bricks that are from nearby demolished and abandoned structures. This gives people a feeling of familiarity within the contextual historic obscurity. Provisions for safety again storms such as Hurricane Sandy is of critical importance. Dwelling zones occur at an elevated space above the industrial element to provide security as a shelter supported on what resembles the columns similar to a dock. Docks above Brooklyn is the assimilation of the history, the current, and the future of Red Hook.

HENRY CHI


UE

urban escape project: ar301 wellness center

Designing a wellness center near the core of Downtown San Diego can be a challenge when taking in consideration of the urban lifestyle: fast-paced, deadlines, stress, rush hour. Urban Escape is a direct response to what the local community needs and desires. The concept is wrapped already a highly practiced exercise in San Diego: YOGA. Taking the elements of the child’s pose, the idea of stretching and circulating came about. Urban Escape stretches across the entire urban city block while adapting to the context through topography. The circulation in and out of the building is a continual movement. A green roof allows people to not only circulate within the building but also on top of it. This opened up the opportunity for more exterior spaces and green spaces in an urban environment. Just what Downtown San Diego was calling for.

mass

existing building

parking

children’s park

roof garden

walkable green roof

program


23 19 21 24 20 22 25 SOUTH

ROOF LEVEL

17 15 WEST

ELEVATION

BEECH ST = BOTH DIRECTION A

16

14 13 12

walkable green roof existing buildings

community garden

photovoltaic panels

B

1 2 3 4 5 6 7 8

4TH ST = COMMUTER

3RD ST = ONE WAY

18

private parking public parking lobby + demonstration area eatery + store mechanical restrooms greenhouse nutrition lab

9 classrooms 10 event space 11 transmedia room 12 offices 13 demonstration lab 14 computer lab 15 research lab #1 16 research lab #2 17 water treatment + storage

18 19 20 21 22 23 24 25

children’s park men’s locker room men’s restroom hot tub sauna yoga studio women’s locker room women’s restroom

9

1 2

3

A

SITE PLAN

PRIVATE VEHICULAR ACCESS

11

10

6

B

ASH ST = HIGH TRAFFIC

9

PUBLIC VEHICULAR ACCESS

5 4

7

GROUND LEVEL FLOOR PLAN photovoltaic panels

recycled water to maintain green roof

8

water runoff + rain

recycled water to maintain community garden

TREATMENT + REUSE 1. Water treatment for all purpose reuse 2. Collection of runoff + rain

SECTION

HENRY CHI


V

a moment with light project: ar302 velux international competition

LITTLE ITALY

DOWN TOWN

San Diego, CA

se ed-U Mix

India St.

l

ia merc

Com

SITE 10,000 s.f.

t. Fir S

Little Italy

Note: Not an activated sidewalk.

India St.

SITE

t. Fir S

Note: Existing fountain and eating area.

Street Activation

India St.

SITE

t. Fir S

Circulation

01 existing site

02 corridor + punched opennings

03 shifting of building to allow light to reach ground

04 removal of existing building to allot more square footage

05 directing the corridors to coincide with true south

06 flipping the residential building to increase daylight exposure

07 rotating work building to increase daylight gain and create a courtyard

08 breaking the edges to bring daylight in

09 stretching of building form to increase square footage and create larger volumes

10 create opennings for vehicular and pedestrian entry


L01

L05

L02

L06

FLOOR PLANS SITE PLAN

L03

L04

SECTION

HENRY CHI


SDCH

san diego city hall project: ar303 civic center 1 4

5 3

6

2

2

7

1 2 3 4 5 6 7

parking access to north cross axis views wider floor plate for auditorium ground level council chambers cafeteria outdoor theater

DIRECTION + CONNECTION A site where direction is self defined through paths. Paths which paved the connection to: the museum, the park, and the city. A connection to the bay, a connection to nature, and a connection to the people and the city. Spaces where light is not of abundance but of desire, where quality balances with quantity. Glare is minimal while exposure is maximized. The north overpowers the south. And the people articulate the spaces.


MAYOR’S OFFICE

5

COUNCIL’S OFFICE 1 2 3 4 5

2

3 1 2

MAYOR’S LEVEL

OFFICE

1 2 3

mass

4

STORAGE PRIVATE ROOM MAYOR’S OFFICE OPEN OFFICE RECEPTION AREA

program

separation

3

STORAGE WAITING AREA BREAK ROOM

COUNCIL LEVEL 2

1

3 1 2 3

BREAK ROOM STORAGE OPEN OFFICE

1

2

COUNCIL LEVEL 1

1 2 3

STORAGE OPEN OFFICE BREAK ROOM

3 1

SECOND FLOOR open level

horizontal shift

2

x

elevator/mechanical core

x

x

FORM ALTERATION 9 B 11

8

7

7

1’ - 0”

6

concrete slab

6 5

A

low-e double glazing

3

3

10

x x

4 x

x

4

dropped ceiling

9

11 3

10

x

5

operable window

8

8

2

10’ - 0”

2

1’ - 0”

photovoltaic panels

FLOOR TO CEILING SECTION scale: 1/2” = 1’ - 0”

12 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

CAFE COUNCIL CHAMBER LOBBY INFORMATION ROOM(S) DAYCARE FACILITY WAITING AREA TELECOM/SERVER ROOM MAILROOM MECHANICAL/BOILER ROOM TRASH/RECYCLING ROOM SECURITY OPERATIONS RESTAURANT

GROUND LEVEL

x

x

1

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

BRIDGE RESTAURANT OFFICE TOWER LOBBY PRESS CONFERENCE ROOM SERVER/CONTROL ROOM MEDIA ROOM AUDITORIUM CLASSROOM(S) CUSTODIAN STORAGE SECURITY OPERATIONS

FIRST FLOOR

x

1

N

FLOOR PLANS scale: 1” = 40’ - 0”

HENRY CHI


1500

1. site

=

park at 1500 project: ar401 urban park

2. bringing down the site 5’.

SOCIAL EQUALITY a place where social status is of unimportance. a place made by the people for the people.

3. addition of cafe.

$

4. adding the greenhouse.

4. education center above.

ECONOMY

nonprofit and supported by the community. a place where locals can sell their art, food, and goods.

5. terraced platforms.

BUILT ENVIRONMENT sustainable and contextual buildings and infrastructure. chosen materials correspond to its context.

The 1500 block of 15th and Island is currently an empty lot that has been undeveloped for years. It is fenced off to the public and has become more of an eye sore than anything else. East Village is a district that's thriving with potential but many parts of this district lacks the appeal for investors. By living in an urban environment, we live in dense apartments that hundreds of residences occupy, but only a handful do we really recognize or acknowledge. We have grown into a society where making our destinations is no more than from point A to point B. What is in between those points is no longer of relevance to many of us or how we even get from one point to another. A grid is designed to apparently make direction easier, but the downfall to a grid is that we must follow these sidewalks as if we are on a track that we cannot get off of. The Park at 1500 is a design that will transform not only the site but its surrounding context. The park will become a civic pavilion where the people of East Village can congregate. Where neighbors can meet for the first time. The space will provide a venue for a farmers' market, weekly movie nights, public art events, and many more community events. Visitors can approach the park from any corner with each corner providing a distinct entrance. The Northwest corner houses a cafe that will bring an amenity that this part of East Village lacks. The Northeast corner brings visitors down to the pavilion space through a series of terraced platforms. The Southwest corner greets visitors with its community garden and education center. The Southeast corner welcomes visitors with a sloped roof that brings them up to the education center or a sloped path down to the pavilion space. The pavilion space has a drop of five feet in elevation from street level to create an sense of escape from the urban environment as well as an escape from the surrounding noise. The community garden not only provides more vegetation to the community that lacks 'greenscape,' but it also allows the community that lacks backyards or outdoors spaces to grow their vegetation. An education center above can educate not only children but anyone who wish to expand their knowledge of the green thumb. The circulation around the site forces the visitors or by passers to interact with the site's context. The Park at 1500 is a park that strives to help the community grow through nature and lifestyle.

6. pavilion space.

7. ramp to upper level.

8. adding a roof/shading system.

LANDSCAPE

balance of hardscape and landscape. the contrast in materiality. buffering and filtering of noise and pollution.

growth in the community

growth in nature

growth from an edge (current)

9. incorporating circulation.

10. create curbside seating and addition greenspace.

PROCESS

SUSTAINABILITY

dealing with excavation and infill. use of natural elements and features as shelter. energy usage, generation, and sharing.

growth in lifestyle

growth from opposite ends that meet (proposed) CONCEPT DIAGRAMS


16TH

15TH

AUTO REPAIR SHOP

ELEMENT CONDOS

SENIOR COMMUNITY CENTER

PET SUPPLY

PUBLIC STORAGE

4

1

ISLAND

sloped trail brings visitors down to site while being ADA compliance cafe

3

platforms at various levels create terraced seatings recycled wood trellis open space for events fountain FUTURE PARK

FUTURE HIGH-RISE

open green space that will be occupied by public art displays ramp up to upper level photovoltaic panels community garden

2

J ST

LILLIAN’S PLACE APARTMENTS

AUTO REPAIR SHOP

SPACE FOR ART

N

street median breaks up the wide road while softening the hardscape. sidewalk planter cretes a separation between the vehicles and pedestrian curbside benches provides the users a place to sit

50 ft

100 ft

200 ft

SITE PLAN PROCESS

community garden classroom to educate the users on how to garden

sloped access to classroom + 30’

partial green roof

recycled wood trellis provides shading to the users below

cafe brings an amentity that the neighboring community lacks

+ 25’ + 20’ + 15’ + 10’

open pavilion space below that can accommodate a wide variety of civic activities

+ 5’ + 0’

HENRY CHI - 5’

5 ft

15 ft

30 ft

SECTION


DAB

docks above brooklyn project: ar402 timber in the city competition

S

S

S

1 2

2

S

2

2

S

S S

S

1

S S

1

3

3

1 1 3

S S

S

S

4

S

S

1 2

3

STUDIO S ONE BEDROOM 1 TWO BEDROOM 2 THREE BEDROOM 3 OUTDOOR AREA 4

S

2

2

S

2

S S S

1

S

S

S

10’

20’

40’

sixth floor

S

S

S

1 2

2

S

2

S

2 S

S

S

1

S

1

S

3

3

1

1

1 1 3

S S

S

S

S

1 2

3 S

1

4

S

2

S

2

S S

STUDIO S ONE BEDROOM 1 TWO BEDROOM 2 THREE BEDROOM 3 INDOOR RECREATION AREA 4

S

2

S

S

S

10’

20’

40’

fifth floor

S

1 2

2

S

4

S

S

S

2

S 1 S

1

S S S

1

3 3 1 S

1 1

S

S

S

3

S

2

3 S

1

S

S

1

2

S S

2

S

STUDIO ONE BEDROOM TWO BEDROOM THREE BEDROOM OUTDOOR AREA

S

1

S

S

S

S

S 1 2 3 4

S 10’

20’

40’

fourth floor

1 2

2

S

S

3

S

S

S

S

S

2

1 S 1

S S

1

3

S

2

3 4

1

S

1 1 S

S

S

3

1

S

S S

1 1

3

1

S S S

1

STUDIO S ONE BEDROOM 1 TWO BEDROOM 2 THREE BEDROOM 3 OUTDOOR AREA 4

S S

2 S

S

S

S

S 10’

20’

40’

third floor

3 2 9 1 2

X X X

X

8 6

5

X

5

7 4

ONE BEDROOM TWO BEDROOM LAUNDRY ROOM OFFICES CLASSROOMS SHOWROOM MATERIAL STORAGE DIGITAL PRODUCTION PRIVATE ROOF TOP

10’

20’

1 2 3 4 5 6 7 8 9

40’

second floor

12

10 1 11 8 2

3 7

5 6 4

9

BIKE SHOP 1 MAIN BICYCLE STORAGE 2 EXISTING RESIDENCE LOBBY 3 PROTECTED BIKE STORAGE 4 LOADING DOCK 5 WOOD MATERIAL STORAGE 6 MAIN PRODUCTION AREA 7 RESEARCH WORKSHOPS 8 SHOWROOM 9 RESIDENTIAL LOBBY 10 UNDERGROUND PARKING ENTRY 11 UNDERGROUND PARKING EXIT 12 10’

20’

40’

ground floor


1. site and existing building

2. intergration of bike shop with proposed bike path

3. extension of wood shop

4. stacking of digital workshop

5. applying residential component

6. splitting of residential mass to allow sunlight into plaza space below

7. angle mass to maximize natural light

8. adding core for elevators and fire stairs

9. structural memebers to support cantilever

10. bridging connection between two sides

11. creating an indoor recreation area that overviews the waterfront

12. applying south and east louvers for passive shading

west facing residential units

bike shop

bike shop courtyard

research workshop connection bridges

plaza space

east residential units

process mechanical area elevator/stair core leasing office

100’ - 0” 90’ - 0”

80’ - 0” 70’ - 0”

60’ - 0”

50’ - 0” 40’ - 0” 30’ - 0”

20’ - 0”

10’ - 0”

HENRY CHI


PM

photography + models

HDR Photogrpahy - 1 / 0 / +1 San Diego Central Library


most recent final model docks above brooklyn physical model scale: 1/16” = 1’ - 0” 100% hand crafted material: basswood on plywood base

HENRY CHI


Fr

the furrow project: cal poly design village


Cal Poly Design Village 2011 Theme: Social Parametrics Materials: 1/8� Plywood, Steel Tubes, OSB Awards: 1st Structural Craftsmanship 2nd Best Overall 3rd Livable Space

HENRY CHI

Henry Chi's Portfolio  

Architectural Portfolio of select work from undergraduate program

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you