Skulpturkatalog 2005

Page 1

SKULPTUR i 100 ÅR Dansk Billedhuggersamfund 1905-2005

100 skulpturer i Ølgod


SKULPTUR i 100 ÅR Dansk Billedhuggersamfund 1905-2005

100 skulpturer i Ølgod


INFORMATION

Ølgod Bibliotek, Kulturhuset Vestergade 5, 6870 Ølgod tlf. 75 24 47 44 Kontakt: Susanne Kløvgaard Rasmussen bib-skr@oelgod.dk Arrangører: Ølgod Håndværker- og Handelsstandsforening Kontakt: Kurt Andersen, LPM Production tlf.76 98 22 55 ka@lpm.dk Kulturdageforeningen i Ølgod Kontakt: Rigmor Bek-Pedersen tlf. 75 24 48 61 rigmor@bek-pedersen.dk Dansk Billedhuggersamfunds sekretariat Sundhuset, Clarasvej 2, 8700 Horsens tlf. 76 28 20 10, fax. 75 65 76 60 Layout: Mette Voldmester www.mettevoldmester.dk Foto: Wedigo Ferchland m.fl. Tryksted: Mediehuset Ølgod tlf. 75 24 45 55 Udstillingsperiode: 27. maj – 18. september 2005. 2


3


INDHOLDSFORTEGNELSE

Forord

side

5

Dansk Billedhuggersamfunds historie

side

6-7

Kunstnerne

side

8-38

Kort over Ă˜lgod bymidte

side

40

Skulpturplaceringer

side

41

Udstiller- og vĂŚrkfortegnelse

side

42-47

Sponsorer

side

49

Rundvisninger

side

51

4


FORORD

Skulpturudstilling i Ølgod kommune Hjertelig velkommen til Dansk Billedhuggersamfundets 100 års jubilæumsudstilling i Ølgod. Det er med stor glæde vi kan præsentere årets skulpturudstilling, den anden af slagsen her i Ølgod. 100 skulpturer, 30 udendørs og 70 indendørs, vil hen over sommeren skabe glæde, forundring, samtale, kommentarer, ja ganske enkelt være med til at skabe debat og sætte kunsten på dagsordenen. Bag udstillingen, ligger mange timers

frivillig indsats fra ihærdige

mennesker, der i tæt samarbejde med Dansk Billedhuggersamfund, har løst den store opgave, for anden gang at få rejst en skulpturudstilling her i en Vestjydsk provinsby. Med stor velvilje fra private og virksomheder, med et tæt samarbejde mellem Ølgod´s kultur og erhvervsliv, er det lykkedes at skabe det økonomiske fundament for udstillingen. En alsidig og spændende udstilling, hvor 31 billedhuggere fra hele Danmark samler deres værker i Ølgod. Kunstværker, hvor den højeste rækker 7 meter i vejret og den mindste kun er få centimeter høj. En udstilling hvor vægten på den enkelte skulptur går fra den tungeste på 8 tons til den letteste, der bare vejer et kg. Tak til initiativtagerne. Tak til Dansk Billedhuggersamfund. Tak til kunstnerne for et fremragende felt af mange forskelligartede skulpturer. Tak til sponsorer. Vi glæder os til at se og nyde resultatet, og

håber at mange fra det ganske land vil finde til

Ølgod, og lade sig inspirere af de mange kunstværker, og samtidig fejre Dansk Billedhuggersamfunds 100 års jubilæum. Hjertelig velkommen! Borgmester Erik Buhl 5


DANSK BILLEDHUGGERSAMFUND 100 ÅR

Dansk Billedhuggersamfund blev stiftet den 6. maj 1905, hvor stifterne var en række af tidens fremtrædende billedhuggere. Formålet var at arbejde for at forbedre billedhuggernes muligheder for at udstille deres værker og dermed have større mulighed for at sælge dem, da billedhuggerkunsten var forfordelt i forhold til maleriet, der havde mange udstillingsmuligheder. Til gengæld var der ikke mange udstillingssale, der havde mulighed for at bære de ofte store, tunge og uhåndterlige værker. På Statens Museum for Kunst blev den danske skulptursamlings originalværker henvist til trappegange og lokaler med dårlige lysforhold og da de statsstøttede vandreudstillinger i provinsen begyndte i 1903, gik der 15 år, før man begyndte at medtage mindre skulpturer. Desuden var der et stort behov for at skabe opbevaringsmuligheder for afdøde billedhuggeres efterladte modeller og originalværker, hvoraf mange var i gips, til gavn for eftertiden. Der blev gennem årene gjort mange ihærdige forsøg på at skabe udstillingsmuligheder. Der var bl.a. flere forslag og udarbejdede projekter i tilknytning til Kongens Have, samt forslag om plads på museerne, men de stødte alle på store vanskeligheder, så de ikke blev ført ud i livet. Men billedhuggersamfundet gav ikke op og i 1944 blev der oprettet et skulpturmuseum i Søkvæsthuset ved Christianshavns Kanal, hvor der dels skulle dannes en retrospektiv studiesamling over dansk skulpturs udvikling, dels vises aktuelle værker med salg for øje. Desuden skulle museet formidle skulpturer og udsmykninger til blandt andet offentlige bygninger og pladser ude omkring i landet.

6


DANSK BILLEDHUGGERSAMFUND 100 ÅR

Men så godt gik det aldrig. Udstillingsaktiviteten blev straks henlagt til

lokaler

Kastelvej

og

efter

en

kort

årrække

blev

skulptursamlingen fra Søkvæsthuset flyttet og stuvet sammen på Christiansborg slots loft og lokalerne på Kastelvej overgik til Kunstindustrimuseet. I 1969 indgik Dansk Billedhuggersamfund sammen med malerne og grafikerne i det nystiftede Billedkunstnernes Forbund, BKF, som billedhuggersektionen.. Da man i 1983 nedlagde de forskellige sektioner under BKF, fremstod Dansk Billedhuggersamfund igen som selvstændig forening. I

1961

afholdt

Odense

by

i

samarbejde

med

Dansk

Billedhuggersamfund den første danske skulpturpark-udstilling i Eventyrhaven i Odense. Den og de følgende udstillinger fremstod som et værdifuldt bevis på alsidigheden og kvaliteten i dansk skulptur og indbudte udenlandske billedhuggere gjorde det ikke mindre spændende. Siden har Dansk Billedhuggersamfunds vigtigste opgave været udstillinger med især større værker, med skulpturbiennalerne i Kongens Have som flagskibet, der ofte også rummede inviterede udenlandske gæster. Men også andre store by-udstillinger og en lang række indendørs og udendørs udstillinger på museer og udstillingssteder er gennemført. En uddybning af denne artikel kan læses på www.Skulptur.dk under ”historie”

Venlig hilsen Kirsten Ernst, Næstformand i Dansk Billedhuggersamfund

7


METTE AGERBÆK Tangodanserne

Jeg arbejder gerne med nogle stærke følelser, f.eks. Narcissos’ selvforelskelse, flamencodansens kraft eller tangodansens længsel. Tangomusikken og -dansen handler om at længes og mindes. Tango er en langsom dans, hvor mand og kvinde følger hinanden som puslespilsbrikker. Hver bevægelse manden gør, følges af en bevægelse, som kvinden gør. Tangodans drejer sig om at skabe en enhed mellem mand, kvinde og musik. Jeg arbejder med at fastfryse denne enhed i en skulptur.

8


OLAF MANSKE ANDERSEN Balance I

De 3 solo-skulpturer hedder Balance. Det er en kunst at slå armene ud – og holde/ finde balancen. I ”Roklubben” er det en række roere der udfordres til at samarbejde, for at balancere rigtigt på vandet.

9


JOACHIM BANG Menneskegruppe

"For mig er menneskeskildringen det vigtigste i mine arbejder. Mennesker alene eller sammen, og de situationer, der opstår eller ikke opstår mennesker imellem, fascinerer mig meget. Rummet imellem figurerne optager mig ligeledes. Hvordan skabes en situation i en skulptur med enkle midler? Hvor lidt skal der til før skulpturen bliver levende og fortæller en historie? Det er de spørgsmål, jeg bestræber mig på at besvare i mine figurer."

10


NIELS BJERRE Orfeus

Kunne være titlen på en lille digt om død og pine ved at skulle sætte ord på sine billeder, og meget ofte indre billeder, som kommer til udtryk, i mit tilfælde i sten. At jeg ved omtanke godt kan se det formålstjenstlige, ikke blot for beskueren men også for mig selv er indlysende i en visuel tidsalder hvis jeg vil gøre mig håb om at blive mødt af omverdenen, men måske også møde mig selv på overfladen. Mine 2 medbragte skulpturer til Ølgod er blandt mine fortællingssten og indeholder for den sags skyld også død og pine som den ene side af mønten. Hvornår den falder til denne side, eller den falder til liv og lykke, det er også inspiration. Jeg beskæftiger mig altid med begge sider af mønten i mine stenbilleder.

11


VIVIAN BONDY Romeo & Julie

Til denne udstilling har jeg valgt at vise tre balletskulpturer. Jeg har fra min tidligere karriere som balletdanser med optræden på de store danske teatre, bl.a. Det kongelige Teater, opnået en kropslig fornemmelse og viden om dansens udtryk, som gør at jeg kan skabe mine skulpturer stort set uden brug af model. Det er i samspil med bronzen, at jeg får mulighed for at udtrykke de momenter ved dansen, som betager mig liniespil, balance og det rytmiske forløb I bevægelsen de øjeblikke, hvor danseren svæver og tyngdekraften synes ophævet. Skulpturerne er udført som cire perdue støbning.

12


MARKAN CHRISTENSEN Blød stående form

Hos en billedhugger sidder erindringen og inspirationen også i hænderne. Former har givet erindringer så stærke, at nogle hug i en træblok, så den bliver en plade med bøjninger og indskæringer, eller nogle bøjninger og snit i en varm voksplade, nemt kan associere til en kvindes former. Støbeformen omfavner vokspladen, varme smelter voksen ud, og kvindeformerne genopstår i den ihældte bronze. Varme skal der til, i inspirationen, i udformningen og i støbningen, og forhåbentlig giver det færdige værk en varm oplevelse hos beskueren.

13


LENE ELSNER Uden titel I

Jeg søger ro og enkelthed i mine skulpturer ved at skrælle alt overflødigt væk og koncentrere mig om grundformen. Inspirationen henter jeg i katedralernes storhed og stilhed, de svungne buer og portaler – ligeledes er jeg inspireret af trappepyramiderne i Mexico, hvis indre fortættethed er kilde til stor forundring. Jeg vedkender mig afhængigheden af en tradition, som går mange århundrede tilbage i tiden, en afhængighed og inspiration, som jeg bruger i nye sammenhænge. Stilheden i mine skulpturer, den indre fortættethed og til sidst den langsomme åben sig op mod beskueren er alle vigtige i min arbejdsproces fra indre til ydre form.

14


HENNING ELVING Torso VII, 2004

Den daglige inspiration, lyst og arbejdsglæde finder jeg i smukke kvinder, musik, bøger, tegneserier og hver dags solopgang. Mine arbejder udspringer af en livslang inspiration i en afsøgning efter det almenmenneskelige. Jeg tager afsæt i den menneskelige torso. Heri at finde ind til en grundform for mennesket i statur, bevægelse, overflade, volumen og plastik. Ved samtidig at fjerne det konkret personlige og individuelle understreges netop det, som er det fælles og alment menneskelige. Det der kan give anelse om mening og eksistens. En anden inspiration er det fælles menneskelige ursprog, som findes i alt fra østsibiriske petrogrammer, nordiske helleristninger, Rongo-Rongo, runer og ægyptiske hieroglyffer til nutidens symbolsprog og ideogrammer.

15


LOTTE FORSFÄLT Kvinde og Filurmand

Lige siden jeg var en lille pige har jeg arbejdet med former i tre dimensioner. Heste var oftest favoritmotivet. Under opvæksten i København lærte jeg den moderne kunst at kende. Cobra-gruppen: Heerup, Scherfig, Asger Jorn. Med disse indtryk som kulturarv i min bagage var det ikke underligt at jeg efterhånden forandrede min oprindelige hest til en fantasifigur som levede sammen med mange andre fantasiskabninger Filuren er fra starten en lille rød elg-lignende figur. Gennem årene forandredes han og har i den senere tid anlagt mandskrop og optræder nu sammen med kvinden og hunden som små bronzeskulpturer.

16


NIELS CHR. FRANDSEN Beskyttet vĂŚkst

Min største inspiration er naturen i al dens forskellighed, eller at skabe over sekvenser af mit eget liv, krydret med humor.

17


ANDERS GEERTSEN NATURENS GANG

Inspirationens flammende bål buldrer i alle kunstnere, eller gør den? Ja når tændsatsen slås an. Men det er nu ikke altid så voldsomt, ofte kommer inspirationen snigende ind i underbevidstheden og rejser spørgsmål der. Det er kendt blandt kunstnere, at når truget er løbet tør for vand er det eneste at gøre, at begynde med at arbejde med noget helt andet, så sker det at inspirationen kommer snigende ind. Denne bemægtigelse af inspirationen sker vel med fundamentering af ens livserfaringer, og accelereres af nysgerrigheden. Eller som en kunstner engang sagde: ”Løb 3 gange rundt om boligblokken, så er den der”.

18


IDA GULDHAMMER UDEN TITEL

Mobiler? organiske former bygget af føjelige rør og beklædt med håndlavede bløde papirer, papir af natur, lyse farver og gyldne, papir med ålegræs og papir hullet af regn, langsomt lys og doven bevægelse, tomme felter, gennemskin af sol, erindring om sommer.

19


STEFFEN HARDER Hoved 1

Jeg arbejder ud fra de ideer, der falder mig ind eller, hvis der er en god historie. Det kan også være at jeg har en bestillingsopgave. Så undersøger jeg baggrunden for opgaven og ser på historien. Det gør, at mine skulpturer kan få meget forskellige udtryk, hvilket passer mig godt. Jeg elsker hele tiden at prøve på at gøre tingene anderledes. Nogle gange er det bare små ændringer og andre gange er der en verden til forskel mellem mine forskellige skulpturere.

20


METTE HECTOR Latterfugl

Jeg elsker naturens rigdom, og jeg ser på den som en billedhugger gør: Det er formen, "klumpen”, der interesserer mig. Jeg fremhæver det netop ved at forenkle, så ”uvedkommende” detaljer udelukkes. I mine unge år boede jeg nær Zoologisk Have. Der var gratis modeller: alle mulige dyr. Det var hurtigt klart, at fugle var jeg bedst til. Det viste sig, at mine fugleskulpturer kunne folk bedst lide, så derfor solgte jeg flest af dem. Jeg har lavet mange andre ting: portrætter, modelstudier etc. som ikke er blevet solgt i samme omfang som fugleskulpturerne. De er til gengæld blevet købt af mange kommuner, af Ny Carlsberg-fonden, Statens Kunstfond, Albani-fonden samt af mange, mange private. De står på rådhuse, skoler, plejehjem og på mange store virksomheder.

21


OLE HEMPEL Målfast dialog uden endegyldigt mål I

Det er ikke særligt let og skrive det enkelt, fordi der er så mange vidt forskellige og til tider modstridende indtryk der kan være af betydning eller inspiration at det bliver ret meningsløst at trække enkeltelementer ud. Noget grundlæggende for mig, er at jeg er mig og møder verden med de muligheder der er mig givet. En af disse muligheder er i et eller andet begrænset omfang, at vælge hvad jeg vil bruge tiden på. Da det giver mig større glæde at arbejde med skulpturens problemstillinger end at opstille kolonner med tal, og udregne betydningsfulde sammenhænge i nationaløkonomien eller universet, er det sikkert grunden til at jeg stadig udfordrer og udforsker skulpturens forunderlige univers.

22


PETER HESK MØLLER Generationernes port

Jeg kunne skrive "KVINDER" 100 gange. Alligevel fortjener DANSEN -med sine bevægelser, sin rytme,energi, akrobatiske spring, følsomhed, lidenskab, kraft, æstetik, lethed, balance sin del. -og PORTEN -der rummer den feminine og den maskuline side, porten der rummer generationer, porten der gennembrydes og forandrer dit liv, porten er vejen gennem livet mod døden for at blive et helt menneske, skal jeg igennem mange porte, varme porte, ulykkelige porte, succes porte, jublende porte, svendende porte, smilende porte. Porte er højdedrag i mit liv på godt og ondt. KVINDEN - i sin feminine naturalisme overfor min maskuline abstraktion vil jeg altid arbejde med.

23


KENT HOLM Mod lyset

Jeg arbejder med både vækstforløb og stræben mod lyset, begreber handlende om menneskets eksistentielle vilkår. Jern, stål og bronze e r oplagte og naturlige materialer for min passion for konstruktioner. Skulpturen i rummet! I mit arbejde med stenen gælder det for mig først og fremmest at finde frem til det lovmæssige i materialet. Stenens struktur, årene. Hvad kan jeg tillade mig at arbejde sammen med stenen om! Når stenen er analyseret må jeg straks forlade intellektet og begive mig ind i den åndelige proces, se lyset og formen. Jeg forsøger at finde sandheden i mig selv, min indre nødvendighed. Skulpturen til rummet! Uanset materialevalget er min kunst, ren åndelig beskæftigelse. Derfor skal kunst ikke forklares, men opleves!"

24


BOLETTE HOLM Målfast dialog uden endegyldigt mål II

Mine værker tager ofte udgangspunkt i basal komposition: Rum, flade, form, linie (krumning), punkt. Jeg undersøger hvordan 2-dimentionale linier og flader bliver 3-dimentionale rumlige former. Krummer man f. eks. et trekantet stykke pap, bliver det pludselig til et udsnit af en kegle eller en cylinder, og kanten af papiret bliver en linie i rummet. I værkstedet skærer jeg en stålplade op og sætter den sammen igen. Jeg forskyder, tilføjer luft og mellemrum, søger bevægelsen, intensiteten og at indfange lyset. Efterlader noget som indtager rummet og det imellem.

25


OLE BJØRN KRÜGER Skulptur II

Sorte huller, tyngde, eksplosioner, ursuppe. Planeter og sole på flugt. Et solstrejf på et rimsmykket græsstrå. Jord, vand, luft og ild. Tågen letter en tidlig morgen. Klodens krampetrækninger, vulkaner, stormfloder, isbjerge, orkaner. Vindens krusning af havoverfladen. Ord og tanker. Vandet tømte floden. At vække lig er ikke let. Græd ikke så aflangt du grønne ansjos. Krible-krable på jordskorpen, en myretue af had og kærlighed. Stilhed og fjerne horisonter. I dette virvar findes kimen til en blå skulptur.

26


HANS LEMBRECHT MADSEN Hus i landskab I

I forbindelse med studie og arbejdsophold i Italien har kunstneren fået en gennemgribende træning i den italienske opfattelse af billedhuggerkunsten, altså arbejdet med stenen og med dens fastsættelse i formen. Den konfronteres med vores tradition for tanke og skaben. Den spænding, der opstår mellem disse to tankeverdener redegøres der for både i form og indhold. Skulpturerne sættes op mod yderpunkter: Lethed mod tyngde - spinkelhed mod fylde - abstraktion mod væren til. Men altid stræber de mod harmonisering af modsætninger. Kunstneren vil med sine skulpturer klargøre oplevelser og indtryk, oversætte dem i samspil mellem linie og form og udnytte forskellen mellem den ru og glatte flade. Endelig spiller farven en rolle for den æstetiske oplevelse af skulpturen. Skulpturerne antager både helt abstrakte former og forestiller tilsyneladende ikke noget genkendeligt. Til andre tider er det let genkendelige elementer. Fra tid til anden kan titlerne på skulpturerne give en indfaldsvinkel til forståelsen.

27


HARVEY MARTIN Den med fisken

Inspirationskilde: livet, livet, livet, livet, livet, livet, livet, livet livet, livet, livet, livet, livet, livet, livet, livet livet, livet, livet, livet, livet, livet, livet, livet livet, livet, livet, livet, livet, livet, livet, livet livet, livet, livet, livet, livet, livet, livet, livet

28


JØRGEN MINOR Dialog

Er der noget, der kalder misundelsens grønne djævel frem i mig, så er det lige netop det spørgsmål. For alle vegne kan man høre om kunstnere, der yndigt henslængt og uden at røre en finger modtager inspiration fra deres barndom, livet i en vanddråbe, den elskedes øjne, lyden af stilhed eller lyset over Skagen. Her i værkstedet begynder det med syv blyantsskitser, sytten skalamodeller og syvoghalvfjerds mislykkede forsøg, og når skrotbunken når mig til hagen, kan der komme sælsomme øjeblikke, hvor tanken om øl og hornmusik og andre livsfornødenheder viger for et ufrivilligt og naturstridigt knokleri, der resulterer i en færdig skulptur. Måske er det en slags inspiration? Jeg ved det ikke! Det hører med til diagnosen, at den færdige skulptur ikke har meget at gøre med skitserne, modellerne eller de mislykkede forsøg – men at den ikke kunne være skabt uden.

29


ERIK BRUUN MORTENSEN Oven vande

Hjulet “Vi spænder tredive eger sammen og kalder det et hjul; men det er den del af hjulet, hvor der ingenting er, der gør det nyttigt. Vi former ler til en lille båd, men det er den del af båden, som er ingenting, der gør den til en båd! Vi hugger vinduer og døre i et hus, og det er i det tomme rum, at nytten findes. Derfor skal vi i lige så høj grad, som vi drager nytte af det eksisterende, respektere nytten af det, som ikke er.” Lao Tse ”Tau the king” (2500 år gl. Kinesisk digter)

30


JAN ANKER PETERSEN Buer og bolde

Disse skærme eller relieffer blev til da jeg ønskede at bringe skulpturen nærmere til grafikken. De var egentligt lavet i finer og på den måde kunne de bare sværtes ind og trykkes som et andet træsnit. Problemet lå i at de havde et skulpturelt tilsnit, som ikke kunne ignoreres. Som skulptur havde de ikke materialet (fineren) "med sig" og blev for løse og lette og kunne ikke tåle vind og vejr. Løsningen var at føre dem over i et "tungere" materiale hvor man bedre kunne fornemme tyngde og balance som en del af de forholdsvis lette motiver. Jernplader og skærebrænder blev løsningen.

31


FRITSE RINDS Umulig vogn

Alle mine skulpturelle arbejder bygger på to tilgange: dels materialets stoflighed, hvad enten det er plasticgenstande fra hverdagen eller metal og dels på basale formelementer, som jeg prøver at videreudvikle, som for eksempel i skulpturen ”Umulig vogn”, som består af armeringsjern, de smalle jern virker som streger i en tegning. Formen tegner grundelementerne i en vogn: et lad på hjul, men kassen har hverken sider eller bund, og hjulene kan ikke drejes. Derfor er det en umulig vogn = ubrugelig, men den viser vognens grundelementer

32


LISE RING Bjørn med fisk

4 billedhuggere inspirerer mig. De 3 er forlængst døde, italieneren Auturo Marini, tyskeren Ernst Barlach og danskeren Sonja Ferlov. Den sidste er nulevende danske Claus Ørntoft. Alle 4 har det tilfælles, at de arbejder med store harmoniske former, intet nusseri, ingen detaljer. Angående hvad der inspirerer, så er det noget så banalt som naturen, stille bølgeskvulp, lidt susen i skoven, den livgivende sol. Alle dyr inspirerer mig, små som store. Det der betyder mest for mig i min hverdag 1 arbejdsdag er stilhed, ro og samvær med min hund, 3 katte og min 44 år gamle skildpadde. Hverdagen er min inspiration.

33


JOSEF SALAMON Krokodille

Min inspirationskilde er som hos de fleste: naturen omkring os. Lyset, planterne, dyrene - bjerg og dal. Derudover er jeg meget optaget af den romanske arkitektur og skulptur. Det enkle, ligefremme udtryk som virker levende og stærkt. Jeg arbejder helst i forbindelse med landskab og arkitektur med monumentale løsninger. Jeg vælger materiale og formsprog alt efter opgaven. I mange tilfælde bruger jeg sten og vand.

34


ERLING TINGKÆR Flodhest, der går om hjørner

Der kan skrives meget om skulpturer, og skulpturer kan beskrives men ikke skrives. Ord kan forme sætninger og vers, men en skulptur er en skulptur, den formes af form. Det hele er et spørgsmål om, at forme tingene indefra, mens man betragter dem udefra. Udefra at arbejde sig ind, mens man indefra arbejder sig ud. At syne og at se. Have centrum som periferi, og periferi som centrum. At forme sig ud i det ydre, uden at forlade det indre. En skulptur er som et digt der har fået fødder at stå på. Erling Tingkær, skrevet med inspiration fra digteren Johannes L. Madsen

35


ULRIK VINTERSBORG Uden titel

Når jeg arbejder med mine skulpturer slipper jeg nuet. Jeg prøver ikke at gengive virkeligheden, men arbejder med tanker og ideer. Det er primært inspiration fra naturen. Det kan f.eks. være fossiler, ikke virkelige, men der hvor de bringer mig hen i mine tanker og bliver til abstrakte kompositioner.

36


HENRIK VOLDMESTER Obelisk med trompeterende søhest

For nogle år siden fik jeg en lille tørret søhest forærende og med mellemrum har den siden inspireret til nye skulpturer. En direkte kopi af naturen har for mig ikke i sig selv skulpturel værdi, for først når den direkte iagttagelse er blevet bearbejdet af, hvad jeg kalder ”den skulpturelle eftertanke”, hvor det handler om balancer, linier og volumener, kan det ende med, at der kommer en skulptur ud af det. Ved flere gange at vende tilbage til et kendt udgangspunkt – min tørrede søhest – kommer jeg også til at forholde mig friere til formen. Jeg ”digter” mere og mere, og selv om man stadig skal kunne genkende søhesten i det endelige arbejde, bliver det i en ny fortolkning.

37


LARS WALDEMAR Fossil abstraktion III

Inspirationen til mine værker henter jeg overvejende i naturens overflod af former og strukturer. Det kan være fra havets dybder, fra fortidens levn i form af fossiler eller i den natur, der ligger lige uden for døren. Der er ikke tale om nogen gengivelse af dyr, planter eller fossiler. Jeg anvender dele af de former og strukturer, jeg finder interessante og skaber ud fra dem noget nyt. Der er nærmest tale om en leg med former og strukturer, hvor der hist og her dukker noget op, der kan virke bekendt. Formerne understreges ved mit materialevalg. Oftest anvendes limsten eller støbejern.

38KORT OVER ØLGOD BYMIDTE 1 12 Mejer igrund en P

e J ernba n e gad

Storegade

21

Mejerivej

Nygade

Linde Allé

Nørrega de

FAKTA

Ølgod bymidte

Vestergade

1

MØLLEPLADSEN

ade

1 7a

Sønd erg

TORVET P P

Engha vevej

91

81 Gartnerpa ssagen

P

SUPERB RUGSEN

10 1 11 Rose

INFO

41

31

38

nget nvæ

P

71

Torvegad e

KULTUR_ HUSET

51 61


SKULPTURPLACERINGER I FORHOLD TIL KORT

1

7

Kulturhuset

25, 54, 89

1, 2, 6, 7, 10, 11, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 23, 27, 28, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 42, 44, 47, 57, 58, 59, 60, 61, 68, 69, 79, 81, 83, 86, 90, 95, 96, 97, 98 2

7a

8

Ved Rådhuset

9

10

Den jyske Sparekasse 71, 72, 73, 74

BG bank

11

Rosenvænget 24, 45, 55, 67

Andelskassen

12

3, 4, 5 6

SuperBrugsens prismer 9, 22, 29, 43, 87

Møllepladsen

48, 49, 51, 52, 53, 82, 88 5

Gartnerpassagen 26, 50, 75, 76

12, 41, 80, 99, 100 4

Apoteket 92, 93, 94

8, 46, 56, 70 3

Torvet

Mejerigrunden 66, 77, 78, 84, 85, 91

Sydbank 21, 62, 63, 64

41


UDSTILLER - OG VÆRKFORTEGNELSE ØLGOD 2005

Mette Agerbæk, Stenogade 8, 5230 Odense C, tlf. 6614 9682 1. Tangodanserne

bronze på jernsokkel

57x35x35

38.000

Olaf Manske Andersen, Skovvej 23, 4330 Hvalsø, tlf. 4640 8047 2. Balance I

bronze/atlantis granit

30x15x15

7.000

3. Balance II

bronze/atlantis granit

30x15x15

7.000

4. Balance III

bronze/atlantis granit

30x15x15

7.000

5. Roklubben

bronze/atlantis granit

40x20x40

25.000

Joachim Bang, Rådvad 9, 1. tv, 2800 Søborg, tlf. 4075 6962 6. Menneskegruppe

bronze på granit

18x17x25

11.500

Niels Bjerre, Søndersøvej 270, 5462 Morud, tlf. 6480 1788 7. Crux in´terpretum

basalt

60x90x120

42.000

8. Orfeus

granit

140x80x120

60.000

Vivian Bondy, Weysesgade 39, 2100 København Ø, tlf. 3929 514 9. Toreador I

bronze

45 cm høj

17.000

10. Romeo & Julie

bronze

26 cm høj

20.000

11. Vandnymfe

bronze

30 cm høj

10.000

Markan Christensen, Skovhegnet 7, 3460 Birkerød, tlf. 4581 4766 12. Blød stående form

bronze

178x30x60

85.000

13. Rygvendt kvindetorso

træ

137x25x68

35.000

Lene Elsner,

Hågendrupvej

19

B,

Smidstrup,

3250

Gilleleje,

14. Uden titel I

bronze

24x34x30

18.000

15. Uden titel II

bronze

50x60x50

60.000

16. Uden titel III

bronze

28x42x25

24.000

42

tlf.

6064

5037


UDSTILLER - OG VÆRKFORTEGNELSE ØLGOD 2005

Henning Elving, Kvolsvej 1, 8831 Løgstrup, tlf. 8664 3575 17. Torso VII, 2004

bronze

30x11x14

14.000

18. Torso II, 2003

bronze

24x9x12

8.000

Lotte Forsfält, Bokgatan 7 A, S- 21434 Malmø, tlf. 0046 4096 7416 19. Kvinde

bronze

12x6x17

8.000

20. Filurmand

bronze

28x7x12

12.000

Niels Chr. Frandsen, Askemosevej 11, 3210 Vejby, tlf. 4870 1992 21. Stormskade

granit

160x105x20

40.000

22. Udfoldelse

granit

110x20x10

25.000

23. Beskyttet vækst

bronze

45x10x10

18.000

24. Beskyttet vækst

granit

240x70x65

350.000

25. Bænk

granit/bronze

60x190x105

150.000

26. Udbrud

marmor

130x30x100

100.000

Anders Geertsen, Øervej 15, Øer, 8400 Ebeltoft, tlf. 8634 2112 27. Janushoved

bronze

20 cm høj

6.500

28. Naturens gang

bronze/iransk travertin

101x15x13

15.000

29. Finsk tango

bronze

108x17x14

9.500

30. Porta Humani

bronze

91x15x13

7.500

31. Porta Ballo

bronze

91x15x13

7.500

32. Porta Ligna

bronze

91x15x13

7.500

33. Porta Animalo

bronze

91x15x13

7.500

Ida Guldhammer, Rentemestervej 94, st.th, 2400 Kbh. NV, tlf. 2339 2567 34. Uden titel

papirmobile

70x63x35

6.500

35. Uden titel

papirmobile

108x65x35

6.500

36. Uden titel

papirmobile

45x45x63

5.000

43


UDSTILLER - OG VÆRKFORTEGNELSE ØLGOD 2005

37. Uden titel

papirmobile

48x45x60

5.000

38. Uden titel

papirmobile

83x52x72

6.500

Steffen Harder, Lillevangsvej 8, 3670 Veksø, tlf. 2128 1457 39. Hoved 1

marmor

77x23x55

20.000

40. Hoved 2

marmor

90x23x55

20.000

41. Hoved 3

granit

130x120x130

80.000

Mette Hector, Trongårdsparken 51, 2800 Kgs. Lyngby, tlf. 4593 1540 42. Gås

stentøj

37x60x31

9.000

43. Stående and

stentøj

34x35x9

5.600

44. Latterfugl

stentøj

20x20x12

3.200

Ole Hempel, Egerupvej 6, 5610 Assens, tlf. 6474 1920 45. Målfast dialog uden endegyldigt mål 46. Danserinde

rustfrit stål

50x100x250

150.000

rustfrit stål/cortenstål

250x120x120

185.000

Peter Hesk Møller, Kavsbjerglund 8, 2740 Skovlunde, tlf. 4491 0034 47. Kvinde I

bronze

37 cm høj

12.000

48. Kvinde II

bronze

43 cm høj

13.500

49. Kvinde III

bronze

46 cm høj

16.000

50. Generationernes port

bronze

160x60x90

143.000

Kent Holm, Krogslundvej 18, 5220 Odense SØ, tlf. 6595 1232 51. Torso

granit og pol. bronze

50x23x9

12.000

52. Kosmos

granit og pol. bronze

53x26x90

16.000

53. Mellem himmel og jord

granit og pol. bronze

52x15x9

12.000

54. Mod lyset

granit/rustfrit stål

300x90x75

44

310.000


UDSTILLER - OG VÆRKFORTEGNELSE ØLGOD 2005

Bolette Holm, Egerupvej 6, 5610 Assens, tlf. 6474 1920 55. Målfast dial uden endegyldigt mål II 56. Engel på jord

rustfrit stål

250x150x130

120.000

rustfrit stål/jern

280x125x14

120.000

Ole Bjørn Krüger, Østergade 13, 4880 Nysted, tlf. 5487 2204 57. Skulptur I

stentøj

30x40x30

15.000

58. Skulptur II

stentøj

30x40x30

15.000

59. Skulptur III

stentøj

30x40x30

15.000

60. Skulptur IV

stentøj

30x40x30

15.000

61. Skulptur V

stentøj

30x40x30

15.000

Hans Lembrecht Madsen, Slotsgade 3, 6700 Aabenraa, tlf. 7462 0809 62. Udvækst

granit/marmor

50x50x80

30.000

63. Afslutningen

granit/bronze

140x40x75

55.000

64. Hus i landskab I

granit

100x90x100

60.000

65. Udgået Harvey Martin, Faaborgvej 7, 5250 Odense SV, tlf. 6614 7696 66. Den med fisken

corten stål

150x550

67. Jeg, en jetpilot

corten stål

350 cm høj efter aftale

225.000

Jørgen Minor, Hovedgaden 58, 4792 Bogø By, tlf. 5589 4186 68. Small step for one person

trærelief

79x57

6.300

69. Expulsion from paradise

trærelief

79x57

6.300

70. Dialog

jern 2 stk

100x100x100

35.000

Erik Bruun Mortensen, Thunøgade 1A III, 8000 Århus, tlf.8618 8083 71. Fragment

granit

121x33x5,5

38.000

72. Øjet

kvartsit

65x52x15

36.000

45


UDSTILLER - OG VÆRKFORTEGNELSE ØLGOD 2005

73. Fuldmåne

diabas/travertin

47x34x14

25.000

74. La linga del Cuore

granit

32x73x18

24.000

75. Oven vande

granit

søjle

44.000

Jan Anker Petersen, Alstrupvej 32, Alstrup, 9640 Farsø, tlf. 9863 4313 76. Buer og bolde

jern

3 stk 250x125

80.000

Fritse Rinds, Guldbjergs Have 11, 2.tv, 2200 København N, tlf. 3536 6907 77. Umulig vogn

jern

90x50x100

6.000

78. Sludrebænk

jern/aluminium

100x40x100

10.000

Lise Ring, Kasbækvej 82, 4913 Horslunde, tlf. 5493 5276 79. Bjørn med fisk

bronce

78x72x66 cm

130.000

Josef Salamon, Soldraget 42, 3460 Birkerød, tlf. 4581 7616 80. Krokodille

granit

250x40x45

45.000

Erling Tinkær, Bredgade 11, 5560 Aarup, tlf. 6443 3393 81. Veteranfugl

bronze/moseeg

40 cm høj

24.000

82. Fugl med 2 masker

bronze

40 cm høj

22.000

83. Svungen form med maske

bronze

36 cm høj

84. Hjørnekysset

fiberbeton

200x200x200

18.000 110.000

85. Flodhest, der går om hjørner fiberbeton

150x200x200 efter aftale

Ulrik Vintersborg, Dania 4, 4700 Næstved, tlf. 5572 1625 86. Uden titel

bronze/marmor

80x70x100

65.000

87. Uden titel

bronze

50x50x40

35.000

46


UDSTILLER - OG VÆRKFORTEGNELSE ØLGOD 2005

Henrik Vilhelm Voldmester, Sognegårdsvej 1, Husby, 6990 Ulfborg, 9749 5603 88. Fætter søhest

jern/granit

180x30x40

18.000

bronze/granit

700x60x80

275.000

90. Tøjløve fra Tallinn

bronze/granit

100x50x50

75.000

91. Genfødselsportal

granit/bronze

300x140x50

150.000

92. Dansende søhest I

bronze

30 cm høj

3.500

93. Dansende søhest II

bronze

30 cm høj

3.500

94. Dansende søhest III

bronze

30 cm høj

3.500

89. Obelisk med trompeterende søhest

Lars Waldemar, Kirkevangen 6, Bryndum, 6715 Esbjerg, tlf. 7516 7252 95. Fossil abstraktion I

støbejern/granit

13x23x49

12.000

96. Fossil abstraktion II

støbejern/granit

13x23x59

12.000

97. Fossil abstraktion III

limsten

57x24

9.500

98. Fossil abstraktion IV

limsten

55x27

9.500

99. Fossil abstraktion V

limsten

54x40

9.500

100. Fossil abstraktion VI

limsten

34x12

6.500

Yderligere informationer om kunstnerne: e-mail adresser, egne hjemmesider m.m. kan findes på Dansk Billedhuggersamfunds hjemmeside www.Skulptur.dk

47


48


SPONSORER

Anna Lise og Aage Dahls Fond Ribe Amts Kulturfond Ribe Amts Kunstudvalg Ølgod El-forsyningsfond Ølgod Kommune

Advokataktieselskabet Graven Nielsen & Kokkenborg Anpartsselskabet Brunsgaard Bent's El-service A/S Bg Bank A/S Ølgod Afd. BT Gulve Ølgod ApS Club 8 Company A/S Dagmar og Hans Jørgen Jensen Holding ApS Dangrønt Products A/S Den jyske Sparekasse EDC Mæglerne Entreprenør Peder Frøsig Gårde Smede- og Maskinforretning Hotel Hjedding ApS HTH Køkkener A/S Tømrermester Henning Hvergel I/S Ølgod Camping Ib Larsen Jørns Malkemaskine Service ApS

49

Kim Thulstrup Knud Otto Nielsen ApS LPM Production A/S LS Trapper Og Stål A/S Læge Jens Chr Strandbygaard Læge Per Aas Larsen MR Revision Nørgaard Andersen Optik ApS Ove Lindholm Partner Revision Vest Peder Gregersen Quick-Pak Erik Rasmussen Ølgod A/S Skovlund Andelskasse Skovbos Tegnestue Stark Ølgod SuperBrugsen Sydbank SØS Theilgaards boghandel Tømrer & Bygningssnedker Knud Frandsen A/S Ugebladet Ølgod Ølgod Apotek Ølgod Elektro A/S Ølgod Malerforretning ApS Ølgod Produktforretning A/S Kurt Andersen Lindbjerg Kebab Huset Konserveringstjennesten Svens Bek-Pedersen


50


RUNDVISNINGER

Torsdag d. 16. juni kl. 19: Billedhugger Henrik Voldmester Tirsdag d. 5. juli kl. 19: Kunsthistoriker Lone Erhardsen Søndag d. 24. juli kl. 14: Billedhugger Henrik Voldmester Mandag d. 8. august kl. 19: Kunsthistoriker Lone Erhardsen Lørdag d. 20. august kl. 14: Billedhugger Henrik Voldmester Onsdag d. 7. september kl. 19: Kunsthistoriker Lone Erhardsen Rundvisningerne er arrangeret i samarbejde med Folkeuniversitetet i Ølgod. Der startes ved Kulturhuset, Vestergade 5. Rundvisningerne varer ca. 1 time, og deltagelse er gratis.

51


Stiftet 1905

Dansk Billedhuggersamfunds 100års jubilæumsudstilling i samarbejde med Ølgod Håndværker- og Handelsstandsforening og Kulturdageforeningen i Ølgod