Page 1

magazine Invigning av Påvedomen: Spela på grus året runt

PTBK

P

Fyller

30 År


-Nu kör vi! På tränar sidan har det skett en del förändringar det senaste året. Robert Almberg berättar: - Förra hösten började Jesper Wolfhagen i klubben. Han har alltså varit här över ett år nu och är därmed troligtvis ett välkänt ansikte för de flesta. Jesper är extremt duktig och kunnig inom Play & Stay-konceptet.Samtidigt som Jesper kom till klubben anställde vi även Jonathan Greczula – en kille jag själv har tränat och rest med i Svenska Tennisförbundets regi. Robert fortsätter: - På badmintonsidan har man rekryterad Asger Madsen, en rutinerad tränare med bakgrund som sportchef i fyra olika länder. Och i receptionen har Katarina Gustavsson börjat arbeta. Katarina ska ihop med Lasse höja vår försäljning och service i just receptionen, ihop med att se till att hallen förblir toppen fräsch.

Robert Almberg I år firar PTBK 30-årsjubileum, och vad kan vara ett bättre sätt att fira klubben på än genom den upprustning som gjorts? Våra anläggningar håller nu yttersta toppklass! Allt detta skall firas med en trevlig 30-årsfest i december månad. Påvelunds Tennis och Badmintonklubb har nu en av de absolut fräschaste anläggningarna i Sverige. Som en av de första klubbarna i landet kan vi från och med mitten av september erbjuda våra medlemmar grusspel hela vintern genom det nya tältet som är uppblåst över våra nya grusbanor. Juniortennisen har under hösten fått lite ändrad struktur. Klubbens idé är att nu arrangera en stor mängd extra läger och att försöka göra en kvalitativ höjning på juniortennisdelen med mål att bli än mer konkurrenskraftiga sett med ett tävlingsperspektiv – en rimlig målsättning då vi har nästan 600 juniorer i träning varje vecka. PTBK har en del elever som hävdar sig bra i regionen, men vårt mål är att kunna mäta oss med de bästa i Sverige. Likadant gäller för badminton som har närmare 200 elever och ett par riktigt lovande spelare i sin träningsverksamhet. Vi tror ni alla kommer trivas och utvecklas i vår nya, fina miljö. Vi har redan kommit långt på vägen, men nu höjer vi siktet ytterligare i alla led! Hoppas ni alla hakar på – nu kör vi!


Asger Madsen

2013 firar PTBK ”Thirty Love”! PTBK bildades 1983 av ett handfull entusiaster och i dag - 30 år senare - står vi här med en av Sveriges absolut finaste tennis- och badmintonanläggningar. Med idag åtta st fastanställda och flertalet timanställda, har vi lyckats bygga upp en idrottsverksamhet som håller högsta klass och – inte minst – har vi tillsammans lyckats skapa en härlig ”Påvelunds-anda” i klubben. Övrigt Med vårt nya tillskott ”Tältet” kan vi nu äntligen erbjuda er alla ytterligare spelmöjligheter - även vintertid. Projektet har varit mycket tidskrävande, men vi ser redan nu hur gynnsamt det är för klubben – dels på intäktssidan och dels från våra egna spelare som nu får två extra banor att spela på. Många av er har redan tagit chansen och spelat där – men välkomna även alla ni andra för att prova på! En annan fråga vi i dagsläget prioriterar är en genomlysning av befintlig organisation med tydliga definitioner av Ansvar/Befogenhet samt Funktioner. Detta arbete pågår för fullt och kommer att resultera i en ännu mer effektiv organisation. Ett annat viktigt arbete som gjordes tidigare i år var att genomföra en omfattande verksamhetsförändring gällande Juniortennisen. Även har vi arbetat fram en ny verksamhetsplan gällande Badmintonverksamheten i klubben – och detta arbete påbörjades tidigare i år och har slagit väldigt väl ut. I PTBK skall alla aktivt verka för att kvinnor och män får samma villkor och möjligheter samt rättigheter och skyldigheter på sin arbetsplats. För att säkerställa detta arbetade styrelsen i våras fram en Jämställdhetspolicy för klubben.

Badmintonverksamheten har haft en fantastisk utveckling de senaste åren. Antalet medlemmar har ökat stadigt och idag är vi ca 170 aktiva spelare. På tränarsidan har vi sedan många år en kunnig och mycket duktig tränare, Elaine Rydell. En eldsjäl, en inspirationskälla för alla badmintonspelare, små som stora och är en stor anledning till att verksamheten blivit vad den är idag. Nytt för i år är också att vi fått möjligheten att knyta till oss Asger Madsen, en mycket rutinerad tränare med bakgrund bl.a som förbundskapten i fyra olika länder! Vi är mycket glada för våra stora grupp (ca 120st) av ungdomar från 6 till 13 år som består av allt ifrån nybörjare, mer övade spelare som inte tävlar till rena tävlingsspelare. Vår målsättning är att öka denna grupp till ca 160-170 spelare och att andelen tävlingsspelare skall bli ännu större. I den lite äldre träningsgruppen (13-18 år) finns det idag ca 40-50 aktiva spelare. Även här är målsättningen hög och vi strävar efter att öka den till minst 60-70 inom ett par år. Träningar är det varje dag, förutom lördag, där ungdomarna i snitt tränar mellan 1 till 4 ggr per vecka. Vi har idag 6 mycket fina banor och vi har tillgång till 2 st erfarna tränare på heltid. En fullt rimlig målsättning är att vi inom en par år skall kunna vara en bred träningsgrupp på drygt 200 aktiva spelare, där vi succesivt kan utveckla spelarna till att nå sina personliga mål. Vi vill ha båda bredd och topp i vår badmintonverksamhet. Alla skall vara välkomna!

För att säkerställa att klubbens verksamhet sker på ett miljövänligt sätt, har styrelsen under året också arbetat fram en Miljöpolicy med riktlinjer för detta arbete. Detta var lite om vad vi i styrelsen arbetat med hittills i år. Vi vill nu ta tillfället i akt och bjuda in er alla till vår 30-års fest Lördagen den 7 december Ser mycket fram emot att träffa er då - håll gärna ett extra öga på vår hemsida där vi snart kommer lägga ut mer information. Varmt välkomna! Tina Hanserot Styrelseordförande


Next generation:

Det mesta handlar om tennis! Gustav Bohwalli fyller 14år nu i December. Gustav började spela tennis 2005 i PTBK då var han 5år. Hans främsta merit är 3:a RM-2013 men även vinst i Gothia Cup -2013, där han vann över Ettan och Tvåan i Göteborg. Han spelar tennis för att han tycker det är jättekul. Hans ambition är att få åtminstone ett ATP poäng. Gustavs favorittennisspelare är Benoit Paire. På frågan vilken ATP turnering han helst skulle vilja vara med i så är svaret Wimbledon. Hans styrka tycker han själv är att han spelar defensivt. Gustav tycker själv att han har förbättrat sin teknik det sista året men att det fortfarande finns mycket teknik kvar att träna på. Det roligaste med fysträningen är att han blir starkare. Det roligaste på tennisträningarna är matchträning tycker Gustav. Det tråkigaste är 100-träffarsövningen. Gustav tycker att sambandet tennis/ skola fungerar bra för honom. Många kompisar har han både inom klubben och utanför runt om i Sverige, kompisar man träffar på turneringar och läger.

Lukas och Olivia

Herman

Lukas

Herman Rönnberg är 14år. Han började spela tennis i PTBK då han var 5år. Hans största meriter är semifinal i Varberg och final i Partille. Från början spelade han även fotboll men har nu börjat satsa enbart på tennisen. Hans ambition är att bli topp 10 i världen. Herman har två tennisfavoriter. Gael Monfils för att han alltid gör något extra med bollen eller slänger sig, men även Richard Gasquet. Herman skulle helst vara med i Wimbledon om han fick välja för att den spelas på gräs. Han tycker själv att hans styrka är hans forehand och att han aldrig ger upp. Det sista året så har han utvecklat sin backhand mycket. Det roligaste med fysträningen är att han ser att han blir bättre och springer 3 varv snabbast på slingan. Herman tycker att poängspel är det roligaste på tennisträningen men att spela

backhandcross är tråkigast. Han tycker att sambandet tennis/ skola fungerar bra men skulle gärna kunna välja tennis som elevens val. Herman tycker att det är kul med läger och turneringar för då får man nya kompisar. Lukas Linden Malmberg är 16år. Lukas började spela tennis då han var 4. Han spelar för att det är skoj. Tidigare spelade han även fotboll men inte nu längre. Lukas tycker själv att hans främsta styrka är hans forehand och att han är uthållig. Han har inga speciella mål med sin tennis mer än att bli bättre. Hans favorittennisspelare är Federer. Om han fick välja en turnering han helst skulle vara med i så är det Wimbledon. Det sista året har han försökt att tänka på att det ska vara en tanke med varje slag han gör. På Fysträningen är det roligast medbänkpress men han tycker att det får göra detta alldeles för sällan. Det roligaste på tennisträningarna är en övning de kallar ”french game and double”, tråkigast är halvplansmatcher och 100:a träffar. Kamratskapen är bra inom PTBK men han tycker även det vore roligt att ha läger tillsammans med andra klubbar. Tennis/Skola fungerar bra då han går på Kitas med korta dagar.

Olivia

Olivia Sjögren är 14år. Olivia började spela i PTBK vid 3års ålder. Hennes mål med tennisen är att bli så bra som möjligt så att hon får tävla och träna utomlands och resa mycket. En av hennes favoriter inom tennis är Victoria Azarenka. Hennes främsta merit är semifinal i Båstad. Om hon får önska en turnering så är det främst Wimbledon som hon vill vara med i. Själv tycker hon att hennes främsta styrka är hennes snabbhet och uthållighet. Det hon utvecklat mest under senaste året är hennes attackslag men även serven. Det roligaste med fysträningen är Intervaller och Johansövningar. Det roligaste med tennisträningen är Frenchgame och matchspel. Olivia tycker inte att det finns några tråkiga övningar. Eftersom hon går på Proolympia så tycker hon att förhållandet skola/tennis fungerar bra. Olivia tycker att det är bra kamratskap inom klubben men även med andra klubbar på tävlingar. Tennis är mest en individuellsport därför tycker hon att det är kul att spela dubbel för då blir det mer en lagsport. Gustav


Styrka är allt!

Tennis är glädje!

Johan Widenmark heter jag och är ansvarig fystränare på Påvelund. Jag är utbildad genom S.A.F.E ( scandinavian fitness of education ) som styrkeinstruktör och personlig tränare. Jag har tidigare jobbat som pt på heltid. Här ingår kost, teknikträning styrka, pulszoner/ kondition, passningsteknik, grenspecifik träning, testmetodik mm.. Jag har på senare tid utbildat mig inom friidrott och olympisk styrka med min mentor tränare och vän Robert Kronberg . Tävlar nu också själv aktivt inom styrkesport. Träningen på Påvelund mål/

Ni undrar kanske på varför tränaren eller tennis upplägget ni deltar i använder små banor och långsammare bollar. Det är kanske inte så du själv lärde dig att spela tennis, och du tänker kanske att du vill att ditt barn ska spela på stor bana och hård boll. Här är några av anledningarna till att modifierade bollar snabbt håller på att bli det bästa och mest accepterade sättet att få barn till att spela på, och därefter utveckla dem till duktiga små tennisspelare.

syfte. Vi lär oss att skapa kroppsmedvetenhet med hjälp av olika övningar. Jag vill få upp intresset för kondition och styrketräning, detta kommer i sig skapa förebyggande effekter, prestationshöjande effekter samt självförtroende. Jag kommer dessutom lägga vikt på att utbilda i kost och träningslära, vilket ungdomarna kommer kunna ha med sig hela livet. Utbildning i löpteknik ( positionsteknik ), bålstabilitet ( funktionella övningar ), smidighet, allsidigträning i allmänhet vilket skapar symmetri i kroppens muskelatur. Dagar / tider Allmän fysträning har vi på Måndagar/ tisdagar. På torsdagar kör jag specifikt för nationella gruppen. Måndag: Löpning, längre distanser, samt bålstyrka med tidtagning vissa dagar. Tisdagar: Löpning, intervaller och löpteknik samt spänst. Torsdagar: Styrketräning, oftast cirkelträning samt teknikträning i styrka.

Träning skapar gemenskap! Som ansvarig för Tennis & Motorik-Skolan 4-6 år och Tennis 10 ś 7-10 år tillsammans med Jesper Wolfhagen ligger vårt fokus vid att utveckla den yngre generationen i klubben. Att få jobba med, samt utveckla denna verksamhet är fantastiskt roligt samtidigt som det en stor utmaning för oss. Det som varit en av de största utmaningarna och som fortfarande är en stor utmaning är att klargöra för framförallt föräldrar men även för barn hur vi tränare vill bedriva vår verksamhet när det kommer till olika bolltyper, olika banstorlekar, gruppindelningar, träningskoncept osv. Därför håller vi för närvarande på med en tydlig beskrivning av verksamheten som kommer presenteras inom snar framtid. Tanken med denna verk-

- Fördelen med röd, orange & grön tennis.

Jesper Wolfhagen

Riktig utrustning – Banor och utrustning ska vara i rätt storlek för barnen. När barn börjar med tennis vill vi göra det lättare för dem att spela, inte svårare! Mer färdigheter – Bollarna studsar lägre och någon (röda) också senare, något som gör att spelaren utvecklar tekniska färdigheter snabbare. Ingen extrem-teknik – När bollarna spelas i ett mer passande område for barnets storlek är chansen för att de utvecklar extrema grepp och tekniker mindre. Mer bollar – Om barnet kan springa vill de träffa 100% mer bollar än om barnet står i en kö, och får bollarna av sin tränare. Taktiska egenskaper – Barnen utvecklar snabbare en bättre taktisk rumsorientering av banan och medspelaren. Färdigheter på alla nivåer – Röd, orange och grön tennis ger en systematisk uppbyggning av färdigheter som kommer att behövas när banan blir större och det krävs nya och mer avancerade färdigheter. Riktiga rörelser – Barnens rörelsemönster är mer realistiskt. Till exempel är 85% av slagen slagits innan fyra steg ifrån startposition. Samma mönster är det för äldre juniorer som spelar på stor bana. Personlig spelarstil – Barnen kan utveckla olika spelstilar och färdigheter som bättre passar deras personlighet.

10 000 timmar är målet!

Jonas Bang

samhetsbeskrivning är att oavsett om man är förälder eller spelare ska kunna se verksamheten i sin helhet och vilka utvecklingsmöjligheter det finns inom verksamheten, där vissa vägar (sektioner) inte kräver några som helst motprestationer och andra vägar som kommer att kräva mer utav spelaren och till viss del även föräldern. En annan stor utmaning för oss är att öka intresset för att tävla bland spelarna i Tennis 10 ś och de äldsta spelarna i TeMo-Skolan. Därför har vi denna termin lagt stort fokus vid att anordna ett flertal interna (Rookies Cup & Prince & Nike Cup) samt externa (Lilla Klubbtouren) nybörjartävlingar. Totalt har hela 70 st spelare från Tennis 10 ́s deltagit i dessa tävlingar och vi märker att intresset är stort för att tävla så detta är något vi tänker fortsätta att lägga ner mycket tid och kraft på. Vi har nu ca 20 st spelare i Tennis 10 ś som aktivt tävlar för klubben både internt och externt vilket är väldigt roligt och ambitionen från oss är att i framtiden höja denna siffra betydligt. Att få jobba med denna ålderskategori är som sagt fantastiskt roligt då man verkligen får vara med och påverka från början av alla barns tenniskarriär och inte minst följa deras fortsatta utveckling i klubben.

Mitt namn är Jonathan Greczula och jag är 23 år. Född i Karlskrona och vid 3 års ålder flyttade familjen till Falkenberg. Där är jag uppväxt och spelade för Falkenbergs Tennisklubb sen 6 års ålder fram tills jag var 16 år. Därefter flyttade jag hemifrån till Lidköping där jag gick Tennisgymnasiet i 3 år. Jag bytte då klubb så jag fick spela för Lidköping i Elitserien. Efter gymnasiet så valde jag att flytta hem till Falkenberg igen och började spela för GLTK. Det var ett ganska tufft år för jag var inte van vid att pendla med tåg 2 timmar om dagen plus väldigt mycket träning. Vid en sådan satsning så måste man lägga all tid på sin träning samt mat och sömn. Jag hade en fystränare som hjälpte mig väldigt mycket med tankar kring träning och kost. Där fick jag verkligen lära mig vikten av detta i min tennissatsning. Att ha den förmånen som jag hade att få resa och tävla i tennis på heltid är det roligaste och bästa jag gjort! Även om man kommer ner i svackor ibland så är det det bästa som finns när resultaten kommer och man vet själv när man tränat extremt hårt och bra under en längre period. Meriter som spelare: Vinst i KALLE ANKA CUP (Next Generation Cup), Sverigefinalen i Båstad PS15 Vinst i Lag-SM för 15 åringar med Falkenberg TK, Vinst I Elit serien med Lidköpings TK, Vinst Junior SM ute PS16, Båstad, 2:a i Båstadtennis i PS18, Representerade Sverige i Europa Mästerskapen för 18 åringar i Frankrike, 2:a i USM PS21 & PD21 som 19åring, Vinst USM PS21 &PD21 som 20åring, Topp 5 på Sverigeranking från 14-18 år 3 ATP poäng som Senior. Mitt ansvarsområde i Påvelunds Tennis är för Allgott & Villgott samt Nationella Gruppen. Jag tycker det är väldigt roligt att jobba som tränare och att på bästa sätt vägleda juniorerna i sin tennis. Jag har jobbat lite mer än ett år nu i Påvelund och ser dagligen många duktiga tennisspelare. Men eleverna måste även förstå tidigt att vi söker träningstalanger. De juniorerna som jobbar hårt även i ”motgång” är de spelarna som oftast blir bäst. Förstå tidigt att jobba systematiskt och tänka långsiktigt och inte bara tänka på resultat i ung ålder. Resultat av hårt samt kontinuerligt arbete ska komma vid 16-18 års ålder.


Påve Domen – grusspel, en satsning på tennis – Vamos! “Now, this is not the end. It is not even the beginning of the end. But it is, perhaps, the end of the beginning.” Få förknippar kanske Winston Churchill med sport, men innebörden i de berömda citat han ideligen kläckte ur sig passar bra i sport. ”The End Speach” passar också bra till vad denna artikel handlar om. Vi kan nu tycka oss klara med vårt bygge av Påve Domen – den första och enda med grusbanor inomhus. Men sanningen är: det är enbart en bra start. Som vanligt är det NU det börjar. Vi ser med spänning framåt mot det vi kan fortsätta att skapa! Men som så ofta börjar förändring med kris. Det är ju när man är pressad – inte har några val – som man avfyrar sina bästa shots. Bekant? Påve Brinner 2012! – “A pessimist sees the difficulty in every opportunity; an optimist sees the opportunity in every difficulty.” (Churchill) Styrelsen, personalen m.fl. jobbar dygnet runt för att hantera situationen. Mitt i detta göds den tidigare iden om en Airdome! Varför? Möjligen var det redan klart i huvudet på ett litet gäng på det tidiga stadiet. Det beslutades nu bi alla fall som ett positivt sätt att gasa sig ur den ekonomiska svackan som branden föranledde. Branden hade tagit den del av anläggningen som hyrdes ut till en skola, och ett halvt års verksamhetsbortfall skulle också hämtas tillbaka. Prioriteringarna blev tydliga – krafterna samlades, åtgärd efter åtgärd ”bockades av”. ”Never, never, never give up” (Churchill) Men varför en Airdome? Grusbanorna var ju så fina att spela på utomhus i solen! Jo, så var det för oss som var kvar i Göteborg på sommaren. För oss som kunde pricka de soliga dagarna. När inte alla andra hade samma tanke. Men för de andra… Dessutom var utomhusbanorna en kostsam historia.

Grus blåser nämligen bort i Sverige, banor dränks och omöjligt att planera uthyrning och träning. ”Play on Clay” – en satsning på tennis De som födde iden med en Airdome över grusbanorna var också de som helt hade fallit för grusspel och såg att grus är grejjen. Spel på grus anses av många vara en viktig anledning till framgång i tennis. Stora delar av världseliten är uppväxta på grus. Grus är mer ”combat”. Kräver och tränar oss till bättre fokus på bollen. Glidandet tränas. Det är fostrande. Allt till nytta också när man går in på den (alltför?) välordnade hard courten. Jag själv tycker dessutom att grusets alla överraskningar gör det än mer kul. Nu ges alla chans att spela på grus – hela året! För att kanske bli mer beredda på rött grus i Sydeuropa, eller det gröna i USA. Eller bara för att bli bättre på hard court. Klimatet i Påve Domen känns närmast tropiskt. Det blåser varm och fuktig luft. Man svettas mer. Som att hantera utmaningen med att hålla händerna torra och greppet nylindat som när man spelar i varmare delar av världen. Vi hoppas att våra palmträd trivs därinne trivs de också! Ton de Rooij Tennis från Holland har anlitats för finishen och kvalitetssäkringen. Tillsammans med Marius med sitt team från Playit Global och ett tyskt grus som används på ATP tävlingar har Påve Domen helt nya banor. Är detta den bästa grusanläggningen som existerar? Flera säger det i alla fall. Det viktiga är att vi ser möjligheterna och lever dem. Det skall bli väldigt spännande att se vad Påve Domens grus kommer att leda till.


Påvelunds Tennis & Badminton klubb. Redegatan 18 A 426 77 Västra Frölunda 031-292622 receptionen@ptbk.se


Tennistidnig utskrift v3  
Tennistidnig utskrift v3  

magazine PTBK

Advertisement