Issuu on Google+

Hotel Design A place: home = hotel Background This is a project by East Lake the largest lake in Wuhan China Goal To design a hotel along a lake Process Home is a place where you stay for long periods of time However a hotel is a place where you have to stay for a short while I studied ways to combine homes and

hotels together in this project I used the idea of openings and enclosures to form private spaces like in the

Portfolio

home Result I created a hotel with private gardens My hotel has intricate spaces for gardens to share the

space with the public I learned how to arrange the enclosures and the openings to make a public space with

the feeling of a home Site Area 133494 sq. ft Gross Building Area 46747 sq. ft Overall Floorage: 117552

sq. ft Plot Ratio2.51 Because the site is close to a university and a lake the first floor of the hotel is designed as a business area These red shades present the arrangement of the business area Goal This is a project for

architecture students to design a structure to maintain the thermal balance of the design hall I have aProcess a serious study of the local environment I decided to use double skin louver windows to maintain the thermal balance of the building Result I learned how to do detailed construction design Goal My purpose was to bring new ideas about how to live in a safe pleasant well- gardened place in the middle of the cold concrete of a

city Process After a serious study of the situation of the site I decided to use the idea of clustering gardens which means using buildings to close off areas of garden, thereby separating this residential community

from the city Result As the result of clustering gardens, four gardens were formed by the surrounding high-

rise buildings I also learned how to create a safe and quiet place through the arrangement of the buildings

and the circulation of traffic around the buildings Background Zigui is an ancient town hiding in the Three

Gorges Due to the construction of the Three Gorges Dam the water level rose from the original river level

to the top of the surrounding mountain flooding the city Thus the government needed to re- construct Zigui

in a new location My task was to learn the differences between New Zigui and the old pre-1998 Zigui Old

Zigui is located in the north bank of Changjiang River The old town occupied a land area of 1 km2 (0.39 sq mi = 10,763,910 sq. ft.) with 15,000 residents Overall Old Zigui was relatively small and crowded There were only four streets in the old town New Zigui is the first town of the Three Gorges Dam, situated on the south bank of Changjiang River Design principle What we call new rural buildings should be those that emphasize infrastructure construction and village rectification for the purpose of improving people’s lives and updating the living environment of the rural people. This will allow them to not only experience the perceivable changes brought to their lives by the construction of socialist new rural areas, but also transform

Heng Zhao

their way of life and thereby improve the development environment. To achieve this, it is essential that our designs address all possible aspects, utilize all conditions available and provide the most赵 suitable 珩 proposal for the project. My design was performed under the following principles Make full use of local traditional villages and their building language to reflect traditional elements, while accommodating people’s production and

life in the modern world Provide sufficient public space for outdoor activities Incorporate a stylish business


Architectural Construction Design

Representative Community Planning

Hut Design

Hotel Design

A research on Zigui Planning

Drawings


Representative Community Planning Senior Project

This is a community designed in Xianning City, China, which incorporates with new buildings emphasizing infrastructure construction and community rectification in the city to improve life quality of residents by updating their living environments. My design incorporated Anhui-style buildings, which I figure out the characteristics of the local dwellings. Additionally, the construction materials for such style are easy to obtain locally. Furthermore, in my eyes, the white walls, indigo tiles, and horsehead frontons of the Anhui style buildings are signs of tradition synthesizing natural landscapes and cultural extracts. I tried to integrate water, humans, and architecture together and to allocate all functional subsections as a whole throughout the planed site in Xianning, China. The small river running across the site was the central development belt, which was used to establish a space featuring human-water interaction. Watercolor Sketching - Heart Lake

Ma Tou wall

Computer Model of an Ancient Architecture in Yangxin, China.

Pen Drawing - Alley

Watercolor Sketching - Building


Temple Temple

Restaurant

Kindergarten

Residents Center

Dwelling

Dwelling

Business Street

Market


Planning characteristics Primary buildings are arranged in a south-north orientation. The internal area of the community is divided into an east part and a west part by a river. The north most branch of the river divides the landform into a unique triangle land. The triangle land and the river are part of the most important factors influencing on my design. A memorial temple is placed in this triangle land, and its axis is used as the main south-north axis to echo the entrance plaza. Temple Rendering

Main Road External Secondary Road Internal Secondary Road Path

Circulation The whole street system in the south provides the primary connections to the city. A ring main road circles round the entire community. Paths run throughout the south-north axis. Bridges are placed at intervals on the river to connect to paths on both banks. External secondary roads connect commercial areas and public areas to the main road while internal secondary roads link residential areas and also lead to the main road and external secondary roads. Tea Houses Rendering

Plants Water Main Axis Landscape Node

Landscape To create an ecological environment, I preserve the existing ecological one and maintain a natural landscape by minimizing both artificial constructions and destructions. Moreover, I apply energy-saving equipment and solar-energy roofs to all the buildings in the community. To create a human-friendly environment, on the other hand, I follow human behavior theories and arrange diverse facilities in the landscape nodes fitting with the dimension of human.

Riverside Rendering


Hut design

Architecture Drawing Class

Hut design was based on a real site which was located in one of three choices (next page “Site�) in a national park of Minnesota. The park office was planning to build some small and attractive huts to offer an overnight stay for five to ten people during their trips.


Elevation

Dependable Structure

Convenient Accesses

Climate Issues

>2000 ft.

1500 ft.

100 ft

Lightning Protection

1000 ft.

36 ft

Valley Wind

500 ft.

50 ft

Valley Wind

0 ft.

200 ft

Watershed

>45o

Site

Final Structure

Site Analysis

20o~30o

10o~15o

0o~5o


Entrance view

Structure Analysis

Interior rest area

Ceiling

Interior view


Second floor rest area


Hotel Design A place: home = hotel

Location: The East Lake, the largest lake in Wuhan, China. Site Area: 133494 sq. ft. Gross Building Area: 46747 sq. ft. Overall Floorage: 117552 sq. ft. Plot Ratio: 2.51

Gap between buildings

Home is a place where you will stay for long periods of time. However, a hotel is a place where you have to stay for a short while. I studied some ways to combine both home and hotel spaces together in this project. I used the idea of openings and enclosures to form private spaces similar to home.

Design Process

Final Model


Plans

General Model

Section

Unit Model

Floor Model

Elevation


Architectural Construction Design An extension and a creation

Tower in the building

Pond close to classrooms

Classroom windows

Classrooms Interior

This is a project for architecture students to design a structure to maintain the thermal balance of the design hall. After a serious study on the local environment, I decided to use double-skin louver windows to maintain the thermal balance of the building.

Ink-drawing of the original design hall

Section-Elevation A

Section-Elevation B


Stainless Joints

Reinforcing Steel Bar

Low-Emissivity Glass Roof

U-bar and Oak Block

Oak Window Blinds White Concrete Beams

Concrete Layer Stainless Fixed Joints PTFE Roof Membrane Heat and Vapor Insulation Concrete Layer

Wood Floor Cement Mortar for Leveling Heat Insulation Concrete Layer

Model of Additional Components

Gypsum Board Floated coat

Unit of Additional Components

Components of Ceiling

Stainless U-bar

Components of Floor

Louver Window Components of Floor on the Ground Level Unit of Additional Components Analysis

Double-skin Glass

Double-skin Louver Window Construction detail of the double-skin louver window

Laminate Flooring Heat Insulation Concrete Layer Soil


The Impacts of Three Gorges Migrants on Zigui Planning Metropolitan Design Center Undergraduate Fellowship 2011

Zigui is an ancient small city hiding in the world's renowned Three Gorges of Changjiang River. Due to the construction of the Three Gorges Dam, the water level rose from the original river level to the top of the surrounding mountains, flooding the city of Zigui. Thus the government needed to re-construct Zigui in a new location. Supported by the Metropolitan Design Center Undergraduate Fellowship I carried out original and innovative research on the urban planning of re-settling city - Zigui. I did various on-the-site investigations and detailed studies. I designed research questionnaire and collected a set of first-hand data in real settings. Through comparisons between the old and new Zigui I studied the relationships and interactions between urban planning and people’s life styles. Based on my studies, the new Zigui is expanding and developing (as partly illustrated on page 14 and 15) rather than declining, which denies the previous well-known theoretical hypothesis. My proposal for Zigui’s future urban planning was presented and favored by Zigui’s government authority.

Industrial Area has increased three times since 1998.

1998 Industrial Area

2011 Industrial Area

Residential Area has increased almost 50% since 1998.

1998 Residential Area

2011 Residential Area

Commercial Area has increased almost 10% since 1998.

1998 Commercial Area

2011 Commercial Area

Educational Area has decreased about 30% since 1998.

1998 Educational Area

2011 Educational Area

Old Zigui is located on the north bank of Changjiang River. The old

New Zigui is the first city of the

tiny city occupied a land area of

Three Gorges Dam, situated on the

1 km2 (0.39 sq. mi.) with 15,000

south bank of Changjing River. New

residents. Overall, Old Zigui was

Zigui has an estimated population of

relatively small and crowded. There

84,873. New Zigui covers about 206

were only four streets in the old city.

km2 (80 sq. mi.)


Drawings

Architecture Drawing Class

Stairs in Rapson Hall College of Design University of Minnesota

Heng Zhao Current Address: 1570 Oak Ave. Apartment 612 Evanston, IL 60201 McNamara Alumni Center University of Minnesota Minneapolis

Email: HengZhao2012@u.northwestern.edu Phone: 847-644-1885


Hotel Design A place: home = hotel Background This is a project by East Lake the largest lake in Wuhan China Goal To design a hotel along a lake Process Home is a place where you stay for long periods of time However a hotel is a place where you have to stay for a short while I studied ways to combine homes and

hotels together in this project I used the idea of openings and enclosures to form private spaces like in the home Result I created a hotel with private gardens My hotel has intricate spaces for gardens to share the

space with the public I learned how to arrange the enclosures and the openings to make a public space with

the feeling of a home Site Area 133494 sq. ft Gross Building Area 46747 sq. ft Overall Floorage: 117552

sq. ft Plot Ratio2.51 Because the site is close to a university and a lake the first floor of the hotel is designed as a business area These red shades present the arrangement of the business area Goal This is a project for

architecture students to design a structure to maintain the thermal balance of the design hall I have aProcess a serious study of the local environment I decided to use double skin louver windows to maintain the thermal balance of the building Result I learned how to do detailed construction design Goal My purpose was to bring new ideas about how to live in a safe pleasant well- gardened place in the middle of the cold concrete of a

city Process After a serious study of the situation of the site I decided to use the idea of clustering gardens which means using buildings to close off areas of garden, thereby separating this residential community

from the city Result As the result of clustering gardens, four gardens were formed by the surrounding high-

rise buildings I also learned how to create a safe and quiet place through the arrangement of the buildings

and the circulation of traffic around the buildings Background Zigui is an ancient town hiding in the Three

Gorges Due to the construction of the Three Gorges Dam the water level rose from the original river level

to the top of the surrounding mountain flooding the city Thus the government needed to re- construct Zigui

in a new location My task was to learn the differences between New Zigui and the old pre-1998 Zigui Old

Zigui is located in the north bank of Changjiang River The old town occupied a land area of 1 km2 (0.39 sq mi = 10,763,910 sq. ft.) with 15,000 residents Overall Old Zigui was relatively small and crowded There were only four streets in the old town New Zigui is the first town of the Three Gorges Dam, situated on the south bank of Changjiang River Design principle What we call new rural buildings should be those that emphasize infrastructure construction and village rectification for the purpose of improving people’s lives and updating the living environment of the rural people. This will allow them to not only experience the perceivable changes brought to their lives by the construction of socialist new rural areas, but also transform their way of life and thereby improve the development environment. To achieve this, it is essential that our designs address all possible aspects, utilize all conditions available and provide the most suitable proposal for the project. My design was performed under the following principles Make full use of local traditional villages and their building language to reflect traditional elements, while accommodating people’s production and

life in the modern world Provide sufficient public space for outdoor activities Incorporate a stylish business


Heng Zhao