Page 1


DooR Marieke Hendriksen


Mijn naam is... Marieke Hendriksen, momenteel studeer ik aan het Fontys Academy for Creative Industries voor de opleiding Communicatie International Event, Music and Entertainmentstudies. Ik ben 22 jaar, kom oorspronkelijk uit de Achterhoek maar woon nu in het prachtige Brabant. Als tweedejaars student zal ik mijn concept Twinkle presenteren op donderdag 7 april tijdens de I AM2 EXPO voor het vak Visuals and Concepts. In dit conceptboek kunnen jullie een kijkje nemen in de wereld van Twinkle...


Achter ieder sprookje schuilt een prachtig verhaaL

Inhoudsopgave 8 De visie.........................................10 The Uses of Enchantment ........14 Little Red riding hood ..............18 Jack and the Beanstalk...........20 Hansel and Gretel ....................22 Snow White................................24 Sleeping Beauty........................26 Cinderella...................................28 Wat is twinkle?............................

32 huisstijl...........................................34 I connect............................................44 i create impact..................................48 i interact..........................................52 i commerce.......................................56 i expose.............................................58 i stick...............................................66 Conceptnaam.....................................


Wat is Twinkle? TWINKLE is een concept gebaseerd op aantal kernwaarden van mijzelf:  betoverend, plezier en ondernemend.

TWINKLE gaat over het verhaal achter het verhaal. Voor dit concept heb ik het boek “The Uses of Enchantment, The meaning and importance of fairytales” gelezen. Psycholoog Bruno Bettelheim legt de betekenissen van verschillende sprookjes uit. Sprookjes zijn niet alleen mooie verhalen, diverse onderzoeken tonen aan dat sprookjes ook goed zijn voor de opvoeding van kinderen. Het verhaal laat verschillende boodschappen en lessen zien waar kinderen van kunnen leren. Sprookjes zijn informatief en educatief!

8

9


IK ZIE: een samenleving waarin prestatie en perfectie belangrijk zijn. Mensen vragen dit van anderen, maar ook van zichzelf. Ze staan vaak niet stil met wat ze allemaal al hebben, maar willen altijd meer. Als ik naar sprookjes kijk zie ik daarin ook kleine verhaaltjes die betrekking hebben op het dagelijks leven. niet alleen over goed en kwaad, maar ook over emoties die herkenbaar zijn. In the Lion King zie ik jaloezie en wraak, maar ook onzekerheid, saamhorigheid en vriendschap. Het zijn de kleine elementen die mij raken. IK VIND: dat de mens meer moet genieten van de kleine dingen. Dit kan zijn een lach, knuffel, een compliment maar ook een lekker wijntje bij kaarslicht of een avond lachen met vrienden. In die momenten maak je de mooiste verhalen. Het gaat vaak niet alleen om de hoofdlijnen, maar juist die zijwegen en geheime straatjes zijn interessant. Het zijn de kleine dingen die ons leven zo mooi maken, maar probeer die kleine dingen wel te ontdekken. VISIE: Achter ieder sprookje schuilt een prachtig verhaal. Voor dit concept heb ik het boek “The Uses of Enchantment, the meaning and importance of fairytales” gelezen. Psycholoog Bruno Bettelheim legt de betekenissen van verschillende sprookjes uit. Sprookjes zijn niet alleen mooie verhalen, diverse onderzoeken beweren dat sprookjes ook goed zijn voor de ONTWIKKELINGEN van kinderen.

10

IK ZIE: een samenleving waarin prestatie en perfectie belangrijk zijn. Mensen vragen dit van anderen, maar ook van zichzelf. Ze staan vaak niet stil met wat ze allemaal al hebben, maar willen altijd meer. Als ik naar sprookjes kijk zie ik daarin ook kleine verhaaltjes die betrekking hebben op het dagelijks leven. niet alleen over goed en kwaad, maar ook over emoties die herkenbaar zijn. Het zijn de kleine elementen die mij raken. IK VIND: dat de mens meer moet genieten van de kleine dingen. Dit kan zijn een lach, knuffel, een compliment maar ook een lekker wijntje bij kaarslicht of een avond lachen met vrienden. In die momenten maak je de mooiste verhalen. Het gaat vaak niet alleen om de hoofdlijnen, maar juist die zijwegen en geheime straatjes zijn interessant. Het zijn de kleine dingen die ons leven zo mooi maken, maar probeer die kleine dingen wel te ontdekken. VISIE: Achter ieder sprookje schuilt een prachtig verhaal.

De Visie


ACHTER IEDER SPROOKJE SCHUILT EEN PRACHTIG VERHAAL


The Uses of Enchantment The meaning and importance of Fairytales, author Bruno Bettelheim Voor dit concept heb ik het boek “The Uses Of Enchantment, the meaning and importance of fairytales” bestudeerd, (Bettelheim 1976) ook wel bekend als het boek “Het Nut Van Sprookjes”. Psycholoog Bruno Bettelheim legt de betekenissen van verschillende sprookjes uit, dit legt hij uit met ondersteuning van psychologische theoriën van Sigmund Freud. Sprookjes zijn niet alleen mooie verhalen, bettelheim toont aan dat sprookjes ook goed zijn voor de ontwikkelingen van kinderen. Het verhaal laat verschillende boodschappen en lessen zien waar kinderen van kunnen leren. Sprookjes zijn informatief en educatief!

14

15


Bruno Bettelheim Bruno Bettelheim is een Amerikaanse Psycholoog, hij heeft vele boeken geschreven voornamelijk gericht op de kinderpsychologie. In 1976 heeft Bettelheim het boek “The Uses of Enchantment” uitgebracht. Voor dit boek heeft hij zelfs twee awards gewonnen waaronder National Book Critics Circle Award for Criticism en the National Book Award in category Contemporary Thought. (National Book Critics Circle, 1976) (National Book Foundation, 1977) "In The uses of enchantment, Bettelheim puts forward the thesis that fairy tales give children the opportunity to understand inner conflicts which they experience in the phases of their spiritual and intellectual development, and to act these out and resolve them in their imagination.” (Heike vom Orde, 2013, Children needs fairy tales)

17


Little Red

Velen van ons denken dat little red riding hood een sprookje is dat gaat over een schattig jong meisje die haar oma een mandje vol met fruit en mooie bloemen brengt. Dit klopt inderdaad, maar achter dit verhaal schuilt nog een verhaal.. little red riding hood gaat eigenlijk over sex. het gaat over een meisje, die een vrouw wordt. het gehele proces van jonge vrouw naar volwassen vrouw staat centraal. ze wordt ondeugend, doet dingen die eigenlijk niet mogen, maar die ze heel erg spannend vindt. haar "little red cap" staat symbool om haarzelf te beschermen voor alle gevaarlijkheden en conflicten die kunnen ontstaan in de puberteit. de twee mannen in het stuk zijn zeer belangrijk, zo hebben we de gevaarlijke en spannende man, "the wolf". maar daarnaast hebben we de sterke en verantwoordelijke man, "the hunter". het lijkt erop dat little red riding hood, alle aspecten van de mannen probeert te begrijpen. en Zo zijn er in het verhaal nog veel meer boodschappen verstopt, die ik zal tonen tijdens mijn expo.

18

Riding Hood

19


Jack and

the Beanstalk

Jack and the Beanstalk gaat over een puberale jongen op weg naar zijn volwassenheid. In die reis naar volwassenheid maakt hij verschillende spannende avonturen mee. Dit sprookje laat zien dat het niet erg is om in magie te geloven, het kan je zelfs helpen in het dagelijks leven. je zet door en geeft nooit op. in dit sprookje gebeuren er verkeerde gebeurtenissen, Denk hierbij aan de koe van Jack, die geen melk kon geven. uiteindelijk Kunnen er toch mooie situaties ontstaan. soms moet er eerst iets slecht gebeuren, waardoor het vervolgens weer goed kan worden. want van de verkeerde gebeurtenissen leren we het meest van. en Zo zijn er in het verhaal nog veel meer boodschappen verstopt, die ik zal tonen tijdens mijn expo.

20

21


Hansel and Gretel

23

Hansel and gretel is een verdrietig sprookje. het laat mensen de realiteit zien, mensen kunnen in de donkerste ziel van hun leven de meest slechtste dingen doen. het laat zien dat mensen kunnen veranderen in egoĂŻstische monsters. dit gebeurt niet alleen in sprookjes maar ook in het echte leven, denk aan gebeurtenissen in de oorlog waarbij mensen elkaar de verschrikkelijkste dingen aan doen. in hansel and gretel wordt de moeder egoĂŻstisch omdat ze in zo'n armoede leeft, waardoor ze geen andere oplossing ziet dan haar kinderen verbannen. dit verhaal gaat over primaire behoeften en hoe deze behoeften goed in balans dienen te blijven. zo staat het snoepjeshuis symbool voor bevrediging van de behoeften. het gaat over verleidingen, en hoe snel je hieraan kunt overgeven. daarnaast wordt het huis gepresenteerd als "the all-Giving mother", waar elk kind naar verlangd, wanneer hun eigen moeder zich tegen hun keert. het verhaal daagt de lezer uit om zichzelf te overtreffen door angsten tegen te gaan en te overwinnen. dit prachtig verhaal kan de lezer zekerheid geven om angsten aan te gaan. Deze boodschappen samen met nog aantal anderen boodschappen, toon ik graag tijdens mijn expo.


Het verhaal van "snow white" vertelt over conflicten tussen moeder en dochter. tijdens de puberteit. Het verhaal laat een typische familie setting zien, het is de taak van de vader om zijn dochter te beschermen tegen de gevaren in de wereld. De moeder is bedoeld om met liefde te zorgen voor haar dochter. De (stief)moeder wordt te dominant, waardoor de vader zijn sterkte verliest en in de schaduw van haar leeft. het gaat over een conflict die vaak tussen ouders en puberale tieners plaatsvinden.

Snow White

Daarnaast laat het zien dat het conflict zo ontzettend uit de hand lopen, dat je jezelf ook kunt verliezen. Maar wees ook niet bang voor de duisternis van anderen, maar begroet het. in het dagelijks leven hebben we namelijk altijd te maken met ruzies, oorlogen, misdaden. het hoort bij het leven, hoe moeilijk dit ook is. en Zo zijn er in het verhaal nog veel meer boodschappen verstopt, die ik zal tonen tijdens mijn expo.

24

25


26 Het verhaal “the Sleeping Beauty” gaat over het gehele proces van kind naar vrouw waarbij het aspect geslachtsrijpheid centraal staat. haar “Hundred years of sleep” staat voor ontwaking als een volwassen vrouw, verenigd met haar geliefde. De boodschap voor dit sprookje luidt: heb geen haast, wacht rustig totdat de tijd rijp is om volwassen te worden. de ene vrouw heeft er iets langer nodig dan de ander, het is geen schaamte5.

26

27 Vele prinsen hebben “the Sleeping Beauty” proberen te redden, maar weinigen slaagden hierin. Dit betekent dat de dame in kwestie nog niet aan mannelijke aandacht toe was. Uiteindelijk lukt het één prins om het kasteel te betreden, en veranderd de muur van doorns in prachtige bloemen. Dit betekent dat “the Sleeping Beauty” klaar was om de man binnen te laten. en Zo zijn er in het verhaal nog veel meer boodschappen verstopt, die ik zal tonen tijdens mijn expo.

the Sleeping Beauty


Cinderella Het kleine glazen muiltje is het symbool van cinderella! Het staat voor elegantie, schoonheid en bescheidenheid.

Het sprookje laat anderen meer in zichzelf geloven. Cinderella laat zien dat niet ieder kind het makkelijk kan hebben, helaas zal er altijd sprake zijn van mishandeling, armoede, pesterijen, enzovoorts. Het is belangrijk om kinderen die kant van het verhaal ook te laten zien. Cinderella daagt kinderen uit om vanuit hun onzekerheid of teleurstellingen toch iets moois te creĂŤren, heb fantasie, droom en werk daarnaar toe. onzekerheid van “Cinderellaâ€? eindigt, wanneer ze het glazen muiltje past en een gelukkig leven tegemoet gaat.

28

en Zo zijn er in het verhaal nog veel meer boodschappen verstopt, die ik zal tonen tijdens mijn expo.

29


A BRAND IS NOT JUST A LOGO, A WEBSITE, OR YOUR BUSINESS CARDS... It'S AN EXPERIENCE - SETH GODIN


Conceptnaam Waarom Twinkle? Ik wilde graag een naam kiezen die dichtbij mij zou staan, iets liefs, sprookjesachtig en sprankelend.

Daarnaast wilde ik dat het dichtbij het concept en bij de visie zou staan. Ik ging opzoek naar metaforen en kwam al snel bij een klein sparkeltje, ofwel Twinkle

Twinkle 32

33


Huisstijl Voor het logo heb ik gekozen voor een meisje die sterretjes wegblaast vanuit haar hand. Tijdens het proces heb ik vele logo’s ontworpen waaronder een ster, een vallende ster, veren, schrijfveer, sprookjesboeken, enzovoorts. Uiteindelijk heb ik voor dit logo gekozen omdat ik dit het meest bij mij als persoon en bij het concept vindt passen. Het gaat over sprookjes, maar ook over realiteit dus daarom heb ik gekozen voor een echt kindje en geen elfje, feetje, prinses, en dergelijke. Daarnaast wilde ik het speels en liefs houden, maar niet te kinderachtig, vandaar dat het kind geheel in een grijze kleur is ingekleurd. Ik kan het kind herkennen in mezelf.

Als lettertype heb ik het volgende gebruikt: She always walks alone

Liebe Doris

Achter ieder sprookje schuilt een prachtig verhaal!

34

35


Huisstijl Voor het kleurgebruik heb ik gekozen voor drie simpele standaard kleuren: grijs, wit en licht blauw. Deze kleuren heb ik gekozen om een professionele, en toch volwassene look te genereren. Daarnaast heb ik aantal vrolijke kleuren toegevoegd in het logo om het wat speelser te maken waaronder roze, paars, licht blauw, groen, geel, en licht roze.

36

37


Huisstijl

38

39


whatever you do, do it well - Walt disney


I Connect Create impact Interact Commerce Expose Stick


I connect Het begint allemaal met de uitnodiging. Met een lieve, speelse uitnodiging wil ik de mensen al kennis laten maken met de wereld van twinkle. De uitnodiging moet in de gehele huisstijl passen, zodat alles klopt. Van belang bij i conncect is dat je alles goed op orde moet hebben, alles moet kloppen! i connect komt namelijk voor in alle komende pijlers, waaronder i create impact, i interact, i commerce, i expose en als laatste i stick. Met alle onderdelen heeft i conncect te maken.

44


mochten de bezoekers meer over mij te weten willen komen, dan kunnen ze mijn website bezoeken.

hendriksenmarieke.wix.com/twinkle Op de expositie zelf zal ik een laptop plaatsen waar de bezoekers rustig mijn website kunnen bezoeken. Op deze website kunnen ze bij mijn curriculum vitae komen.

47


I create impact al snel kwam ik op het idee om een kastje te maken waarbij de bezoekers in sleutelgaaten kunnen kijken, waarbij iets achter verstopt zit. Door een mooie stand te maken, geheel in de kleuren van de huisstijl, probeer ik impact te creĂŤen. alles moet kloppen en in orde zijn, want zo werk ik graag. Door een goede indruk achter te laten hoop ik impact te kunnen creĂŤen.

48

49


Met dit kastje kunnen de bezoekers op een speelse wijze achter de informatie komen van sprookjes. dit kastje zal ik wit verven met in elk vakje lampjes, voor het raam komen sleutelgaten waar de bezoekers in kunnen kijken. In de vakjes zien ze kleine details van sprookjes, bijvoorbeeld de oven van hansel and gretel. deze oven staat symbool voor het sprookje, waar een prachtig verhaal achter schuilt...

50

51


I interact

bij het kastje met de sleutelgaaten horen 6 sleutels met daaraan labels. Op die labels staat het verhaal achter het verhaal beschreven. Oftewel, het verhaal achter het sprookje. want achter ieder sprookje schuilt een prachtig verhaal die een betekenishebben, het zijn namelijk levenslessen. In het boek van bruno bettelheim, heb ik de belangrijkste levenslessen gehaald. Doordat de bezoekers op een speelse manier informatie verkrijgen, probeer ik interactie te genereren. ze moeten namelijk iets doen om de informatie te verkrijgen. ze moeten in het sleutelgaatje kijken om vervolgens de bijbehorende sleutel te vinden met de vele labels waar de informatie op staat beschreven. In totaal zullen er 6 vakjes komen, dus van 6 sprookjes wordt het verhaal achter het verhaal verteld. De volgende sprookjes komen aan de orde: Little Red riding hood jack And the beanstalk hanseL and gretel SnoW white the sleeping beauty & cindeRellA

52

41


op mijn website presenteer ik een gastenboek. ik nodig al mijn bezoekers uit om een berichtje te plaatsen in het gastenboek. dit kan via mijn laptop, die op de expositie zelf staat, maar kan ook met hun mobiele telefoon. Ik heb gekozen om dit via het internet plaats te laten vinden, in plaats van een fictief boek. Dit heb ik gekozen omdat een website door iedereen bekeken kan worden en dit eventueel een goed gevoel kan geven voor potentiĂŤle stagebedrijven. Het is namelijk niet alleen belangrijk om zelfvertrouwen te hebben, maar ook door anderen te laten vertellen waar je goed in bent of goed kan. hendriksenmarieke.wix.com/twinkle

54

55


I commerce Tijdens mijn expositie zal ik goodie bags uitdelen. in een papierentasje zitten aantal leuke spulletjes, die allemaal samenkomen tot mijn concept, twinkle. in het papierentasje zit onder andere een zakje met daarin 3 bonen, ook wel de magische bonen van Jack, uit het sprookje jack and the beanstalk. aan het zakje zal een label hangen met daarop een spreuk die op het sprookje slaat. daarnaast zal in de goodie bag ook een potje met sterrenstof zitten. sterrenstof in de vorm van sterretjes, oftewel twinkle. Tot slot zit in de goodiebag mijn visitekaartje, in de vorm van een boekenlegger.

56

57


ik heb al een groot gedeelte uitgelegd over hoe de expositie eruit zal zien. Hiernaast staan een aantal schetsen die de expositie goed laten zien.

I expose

Ik zou graag een mooie grijze wand willen maken, waar alle spulletjes komen te hangen. Aan de linkerkant zijn mijn conceptboek gepresenteerd worden. direct daarnaast komt mijn poster waar mijn visie groot op staat afgebeeld. daarnaast komt het kastje waar de bezoekers in kunnen kijken en daaronder zullen de sleuteltjes met labels hangen. aan de wand zal een prachtig kristallampje hangen. op de grond staat een wit tafeltje, waar de laptop op staat, daarvoor staat een grijze poef waar de gasten lekker op kunnen zitten. naast de laptop liggen de visitekaartjes en een prachtige plant.

58

59


60


63


Voor de expositite wil ik graag een totaalbeleving creĂŤen. dit probeer ik waar te maken , door gebruik te maken van heerlijke geurten en muziek. op mijn expositie zal ik aantal bloemen en planten plaatsen, dat niet alleen past bij mijn huisstijl, maar ook lekker ruikt. daarnaast zullen er geurstokjes geplaatst worden. Om in de gehele sfeer te komen, zal ik rustgevende muziek afspelen.

64

poster


I stick Voor mijn visitekaartje wilde ik graag iets speciaals maken. Ik vind visitekaartjes namelijk zoiets standaards, iedereen heeft hetzelfde. Dus ik wilde mezelf onderscheiden van anderen. Mijn visitekaartje zou een doel moeten hebben, iets wat de verkrijger ook daadwerkelijk zou kunnen gebruiken. Daarom heb ik gekozen om een visitekaartje te ontwerpen met een functionele waarde, zodat het niet alleen maar in de portemonnee zal blijven zitten. Maar het moest natuurlijk wel op iets slaan, en bij het concept passen. Al snel kwam ik op het idee van een boekenlegger. Wanneer ze een boek zullen lezen, kunnen ze terug denken aan mijn concept en aan de persoon wie ik ben. Op deze manier hoop ik dat ze toch nog eens aan mij terug denken. en wellicht zullen bellen of mailen voor een opdracht.

66

VOORKANT

ACHTERKANT

67


harteLijk bedanKt


Conceptboek Visuals & Concepts  
Conceptboek Visuals & Concepts  
Advertisement