Issuu on Google+

LH

Lauren

Lauren Hendrick Design Portfolio


Installation: Tangible Sunlight For one of the final projects for a course entitled, “Body and Space”, each student would choose tto either use performance or installation art to portray something that is intangible, fleeting, and abvle to be felt but not physically touched. Our challenge was to give substance and stability to something that wasn’t either of these. I chose to create an

installation piece that would represent the warmth and image of sunbeams streaming through a window. To begin this project, I marked the shape of the image of the window on the floor as it appeared when the sun shown through it. An hour later, I returned and recorded the change in shape and location as the sun moved over time. Using yellow ribbon, I traced the refraction of the sunlight, as

it would have fallen on the floor from the window. The ribbon represents the sunbeams that shine through the window onto the floor creating the window images that stretch and warp as the sun moves through out the day. Through this project, I wanted to capture the warmth, beauty and natural geometry of this everyday occurrence. Completed: October 2008


MODEL of NEGATIVE SPACE This model is actually made up of several individual cross sections. At the drafting table, each student started with a box of 30’x40’x60’, of which we cut out up to 42 8’x8’x8’ cubes from the interior to create a sequence of negative space. Next we drew six crosssections through this

box and made cut out replicas of them from poster board. We then created a model out of these cross sections by combining them with the negative spaces that had been cut away from our cross sections.

Completed: November 2008


DIGITAL BLOCK MANIPULATION For one of my first digital design assignments, we drew up a box in 3D Max and then performed 3 discrete operations that change the shape of the box. After this, we imported our

individual renders into AutoCAD to create wire frame perspectives of our 3D box.

Completed: March 2009

 


H BUILDING DESIGN For this project, we were to start with 5 rectangular blocks and then cut away pieces from it. The concept was to use the first letter of our last names as a basis for this office building design. Thus, my building was modeled after the letter ‘H’. We were also required to apply the letter as part of a repetitive façade. Therefore, the overall shape of the building that rises over the main floor was designed to resemble the letter ‘H’. Using Rhino and 3D Max, I

built and applied the basic colouring to the building. After the building was complete, we used the ‘smash’ function in Rhino to flatten the 3D building into a 2D form, which laid out all the individual pieces of the building. It was then imported into AutoCAD so that it could be sent to the laser cutter. Wire structure views of the building were also created in AutoCAD.

Completed: May 2009


AutoCAD ‘smash’ view of each separate piece of the model before it was sent to the laser cutter.

Finished model assembled from laser cut pieces.


H BUILDING As a side project of my own, I decided to import my final project image into Photoshop to experiment with giving my building surroundings and a background. Here, I added ground, sky, people and various other objects to show the scale and appearance of my building in a faux realistic environment.


Goldsworthy Residence

1/4” = 1’

FLOOR PLAN: GROUND LEVEL

1/4” = 1’

FLOOR PLAN: SECOND LEVEL


Goldsworthy Residence

Cross Section 1

Cross Section 2

Long Cross Section 1 These plans are from a project where each student chose an artist to design a living, studio and exhibition space for. This artist is the ‘theoretical’ resident of

the project. The artist I chose was Andy Goldsworthy. I used his natureinspired art as a basis for my design. The main residential area, which is the

1/4” = 1’

squared horseshoe center shape, is built into the hillside of the site, which allows for the land to continue onto the rooftop.

Elevation 2

Elevation 1

1/4” = 1’


Goldsworthy Residence

The primary source of light comes from the copious amount of skylights on the rooftop. The studio space is the small square building that is raised off the ground. This aspect gives it a more private removed feeling. Since Andy

Goldsworthy primarily works out in nature, the majority of this studio is a dark room and an area for him to develop the photographs of his work. The gallery space is a very open space, which also allows access into the

enclosed courtyard where Goldsworthy can display his works. Along with the plans, each student also built a model of our buildings. Scale: 1/8th� = 1’ Completed: December 2008


INTERIOR DESIGN PROJECT – JAPANESE CONCEPT


A section view of the Goldsworthy residence used for this interior design project.

INTERIOR DESIGN PROJECT – JAPANESE CONCEPT For these concepts, I chose to revisit my Goldsworthy design and choose the main living and dining space for an interior design project. This first concept is done in a modern Japanese style using bamboo

and tatami mat flooring. I wanted to keep this concept design simple and elegant. Other than the natural wood and white tones, I used blues and greens to add to the naturalistic feel.

 

This long cross section of the Japanese concept displays the two different colours that help to define the living area (in green) from the dining area (in blue). I wanted both rooms to open into each other without

having a permanent wall between the two. However, the importance of defining the two as being separate areas is also important. Therefore by using 3Form plastic partitions I could create a see-through wall across

part of the opening that allowed one to see into the other room while still giving the sense that it is a separate space.


Here are some of the actual products that I used for this concept: In this cross section, one is looking toward the dining room from the living room area. One can see part of the seaweed designed 3Form partition on the right side. Also the circular cut out in the wall on the left side gives a glimpse of the blue walls in the room beyond.

  This cross section shows a view from the opposite direction – from the dining area into the living room. The modernistic bookshelf on the far wall also represents the natural yet geometric shapes of the Japanese step-shelves and cabinets often found in Tea Houses.

 

 

 


INTERIOR DESIGN PROJECT – RUSTIC CONCEPT


INTERIOR DESIGN PROJECT – RUSTIC CONCEPT This image, which looks from the living room toward the dining room, shows a stand-alone fireplace that acts as a divider between the two rooms. Since the fire in this fireplace

For this concept I decided to use a rustic cabin feel but with a modern twist. Also, I tried to use as many environmentally friendly products as I could find without jeopardizing my aesthetic vision. While for the first concept, I found this to be more of a challenge, for the Rustic concept, it was easier to do. To help connect the

two rooms for this concept I used the same terra cotta tile flooring as well as a continuous walnut wall panel throughout both areas. Area rugs help to give each room more of an individual feel. In this concept, warm natural tones were used: rich browns, golden tans, oranges, yellows, and reds.

is designed to burn using bio-ethanol fuel, there is no need for a chimney. This is a view from the living room toward the dining room.

Allowing for the fireplace to have openings around all 3 sides also creates a greater sense of flow and open space. Every object in these drawings is done to

the exact dimensions of the actual products (at a ½” = 1’ scale) that were included in my original submission on Interior Specification sheets . Completed: May 2010


Here are some of the actual products that I used for this concept:

 

 


Design Portfolio