Page 1

Den ergonomiska arbetsplatsen 1


Den ergonomiska arbetsplatsen Stå och sitt, överarmarna intill kroppen, skärmen i rätt höjd, pausa och sträck på benen. Det finns mycket man ska tänka på för att kroppen ska orka hela dagen. Ett stort steg på vägen till att må bättre är att se till att datorarbetsplatsen är ergonomiskt anpassad. Ett

2

centrerat musalternativ, rätt belysning, ett underarmsstöd som avlastar. Små insatser gjorda i tid, som att byta tangentbord och/eller mus håller produktiviteten uppe och sparar därigenom pengar, samt det viktigaste av allt; personliga lidanden minskar.

3


Produkterna som underlättar Rätt ergonomisk utformning av arbetsplatsen innebär också att den ska vara lättarbetad, praktisk och funktionell. Ett trångt och belamrat skrivbord ser inte bara rörigt och tråkigt ut, utan orsakar ofta onödig ansträngning och felaktig arbetställning. För att arbeta

Belysningen - Rätt belysning har mycket större betydelse för arbetsförhållandena än vad många tror. En LED-belysning är skonsam för miljön med sin låga energiförbrukning och långa livslängd.

avslappnat och effektivt så visar studier att vi behöver minst 100 cm arbetsutrymme. Vi kryper omedvetet ihop när vår yta begränsas av t ex högar med arbete eller helt enkelt av en för snålt tilltagen arbetsplats.

Monitorarmen - Med en monitorarm ställer man lätt in rätt avstånd, höjd och vinkel på bildskärmen. Avståndet till bildskärmen bör vara ca 50-70 cm, en riktlinje är att blicken bör vara riktad lite snett nedåt när du tittar mitt i skärmen.

Dokumenthållaren - Med en dokumenthållare undviker du onödiga huvudvridningar. Mindre avstånd mellan bildskärmen, dokumentet och tangentbordet gör att ögonen slipper fokusera om hela tiden och ansträngningen blir mindre. Tangentbordet - Vit bakgrundsfärg och svarta tecken ger en tydlig kontrast och bra synergonomi.

Centrerat musalternativ - Val av rätt ergonomisk mus är en av de viktigaste förebyggande åtgärderna för att förhindra musarmsrelaterade besvär.

Underarmsstödet - Ett underarmsstöd avlastar och ger stöd för underarmarna och handlederna vid datorarbete vilket förebygger och lindrar musarmsbesvär. Det innebär att även nacke, skuldror och axlar avlastas.

CPU-hållaren - CPU-hållaren placerar datorn lätt åtkomlig under skrivbordet. Skrivbords- eller golvyta frigörs och arbetsplatsen blir mer lättstädad.

Stå på rätt underlag - Ett ergonomiskt golvskydd eller en arbetsplatsmatta avlastar kroppen vid stående arbete.

Kabelhantering - En kabelkorg bringar ordning på kabelhärvor under skrivbordet samtidigt som kontoret blir mer lättstädat och snyggt.

Stolen - Det bästa för kroppen är variation, att växla mellan att stå och sitta. En ergonomiskt utformad stol är A och O, gärna en balansstol som tränar kroppen när du sitter.

4

5


Viktigast av allt är variation Hur man än utrustar en datorarbetsplats så måste man bygga in möjligheten till variation. Att under dagen kunna växla mellan att stå och sitta, att använda ett centrerat musalternativ så att man kan arbeta växelvis med höger och vänster hand. Ta en micropaus minst

6

en gång i timmen, sträcka på sig och göra några pausövningar. När man står upp och arbetar bör mattan vara avlastande och ergonomisk. Back App-stolen är en genialisk uppfinning för stå- och sittarbetsplatsen som t o m stärker stödmusklerna i ryggen när du sitter.

Ergonomiska möss Val av rätt ergonomisk mus är en av de viktigaste förbyggande åtgärderna för att förhindra musarmsrelaterade besvär. Sträva efter att få en arbetsställning där

armarna kan hållas ihop nära kroppen och att avståndet mellan musen och tangentbordet blir så litet som möjligt för att undvika onödig muskelanspänning.

Mousetrapper Advance är ett ergonomiskt musalternativ som ger ett mer varierat arbetssätt genom att man enkelt kan växla mellan höger och vänster hand. Det behagliga handledsstödet i lycratyg med mjuk skumfyllning avlastar underarmarna och handlederna så att nacke, axlar och skuldror kan slappna av. Med den patenterade helt unika styrmattan, som rör sig tvådimensionellt, styr du lätt och precist muspekaren. På kanten av styrmattan finns en smart ”touch-scroll” funktion. Det tunna formatet och den

utvikbara tangentbordsplattan gör att den passar både till tunna tangentbord och högre standardtangentbord. Med det användarvänliga MT-key programmet kan du själv enkelt ändra samtliga knappars funktion.

Trackbar Emotion är en ergonomisk mus i litet format och snygg design som passar lika bra till stationära som bärbara datorer. Du får en centrerad arbetsställning med händerna nära tangentbordet, musknapparna och den klickbara styrstaven. Inbyggt handledsstöd

avlastar nacke, axlar och skuldror samt rätar ut handledens vinkel.

EZ Mouse Ett vertikalt styrdon förebygger och lindrar musarmsbesvär genom att den placerar handen i en avslappnad vertikal handställning, i ”hälsningsläge”. Likt kroppens egen viloställning då armen hänger fritt intill kroppen. Man får då en bättre komfort och precision när man styr pekaren. Vid arbete med vanlig mus vrids underarmen från sitt naturliga viloläge och muskelansträng-

ningen blir större. EZ Mouse är en greppvänlig 2-knappars mus med klickbart scrollhjul. Finns både som trådlös med sändare, batteridriven och trådbunden.

Art.nr: 500 407

Art.nr: 500 000

Art.nr: 560 352

7


Tangentbord

Underarmsstöd

Belysning

Monitorarmar

Tangentbordets utformning är viktigt för en bra utformad arbetsplats. Tunna, stora tangenter som bara kräver ett lätt tryck, tydliga tecken, kontrastrikt färgval och material som inte ger reflexer eller speglingar.

Ett underarmsstöd avlastar och ger stöd för underarmarna och handlederna vid datorarbete vilket förebygger och lindrar musarmsbesvär. Det innebär att även nacke, skuldror och axlar avlastas.

Rätt belysning har mycket större betydelse för arbetsförhållandena än vad många tror. Hälsan påverkas i hög grad av ljuset på arbetsplatsen.

Med en monitorarm ställer man lätt in rätt avstånd, höjd och vinkel på bildskärmen. Avståndet till bildskärmen bör vara ca 50-70 cm, en riktlinje är att blicken bör vara riktad lite snett nedåt när du tittar mitt i skärmen.

Monitorarm Free 3-ledad, flexibel monitorarm i stilren design. Gasfjäder gör det enkelt att justera höjd och vinkel.

Tangentbord Office är ett tunt tangentbord i fullstorlek som passar utmärkt med t ex Mousetrapper Office.

IBIS En asymmetrisk belysning ger en riktad ljusfördelning. För bästa ljusinfall placeras lampan på vänster sida för en högerhänt person och vice versa.

Art.nr: 508 702

Underarmsstöd Mousetrapper med asymmetrisk form för bättre stöd vid vinklad armställning. Monteras enkelt med bågformade fästen, kan även placeras direkt på skrivbordet.

Art.nr: 104 203

Art.nr: 775 713

Art.nr: 505 409

Minitangentbord Svart Ett minitangentbord ger en arbetsställning med armarna placerade närmare kroppen vilket ger en minskad muskelanspänning. Dessutom är det lätt att bära med sig i datorväskan. Art.nr: 508 633

Monitorarm Lift Klarar vikter upp till 13 kg, kan tiltas 270° och rotera 360°.

Handledsstöd Softgel Ett handledsstöd avlastar armen, och rätar ut handledens vinkel. Det är dessutom lätt att bära med sig i datorväskan. Art.nr: 506 003

Art.nr: 759 200

New York En LED-belysning är skonsam för miljön med sin låga energiförbrukning och långa livslängd. Art.nr: 775 744

Sifferdel Vit Med en separat sifferdel kan man placera sifferdelen på valfri sida av tangentbordet. Att kunna växla sida ofta i kombination med större och tydligare tangenter ger en bättre arbetsställning och ergonomi. Sifferdelen kompletterar dessutom bärbara datorer och minitangentbord. Art.nr: 508 718

8

Musmatta Softgel Ett bättre alternativ än ”bara” en musmatta. Inbyggt handledsstöd avlastar och rätar ut handledens vinkel. Art.nr: 653 002

Sirius Lampa med symmetriskt ljus. Ledad arm och justerbart lamphus gör det enkelt att justera höjden, vinkeln och rikta ljuset. Art.nr: 775 240

Spider laptopstöd Med ett laptopstöd placeras även laptopens bildskärm i rätt höjd och vinkel för bättre synergonomi och arbetsställning. Komplettera med ett minitangentbord. Art.nr: 506 101

9


Dokumenthållare

CPU-hållare

Fot- och svankstöd

Ordning och reda

Med en dokumenthållare placerad mellan tangentbordet och bildskärmen undviker du onödiga huvudvridningar. Ögonen slipper fokusera om hela tiden och ansträngningen blir mindre. Vinkla dokumenthållaren så du slipper reflexer.

CPU-hållaren placerar datorn lätt åtkomlig under skrivbordet. Datorn får en mer skyddad placering, skrivbords- eller golvyta frigörs och arbetsplatsen blir mer lättstädad.

Ett fotstöd avlastar stolsdynas tryck mot lårens undersida och svankstödet underlättar för en rakare sittställning.

En kabelkorg bringar ordning och reda på kabelhärvor, dessutom minskar brandrisken. Med kabelkanaler döjer du sladdarna på golvet.

Fotstöd Massage Vinklingsbart fotstöd med massagekulor i björkträ. Fungerar också som högre ståstöd om man vänder det upp och ner.

Dokumenthållare Tab 1 fungerar både som förhöjningssockel till bildskärmen och har en höj- och sänkbar manusplatta. Art.nr: 601 001

Låsbox Gridlock standard är en dokumenthållare och låsbox i ett. Med ställbar låsbom och en mjuk matta som dämpar ljud och vibrationer.

Art.nr: 785 001

Kabelkorg Tuben finns nu i fräscht vitt. Har generöst med utrymme för skarvsladdar och transformatorer. Art.nr: 795 604

Art.nr: 781 851

Dokumenthållare A3 En extra bred dokumenthållare för liggande A3-format. Finns nu även i vitt (februari 2011).

Fotstöd Plus Ett steglöst vinklingsbart fotstöd. Plattan kan låsas i önskat läge.

Kabelkorg Maxi Trådkabelkorg med gott om plats för kablar och större grendosor.

Art.nr: 606 130 Art.nr: 656 146

Art.nr: 185 100

Bundy 3 har glid/vridskenor för fast montering under skrivbordet. Datorn kan både skjutas och vridas 360° för bästa åtkomst. Art.nr: 522 177

Dokumenthållare A4 Med svängarm och bordsklämfäste. Lätt att skjuta undan när det inte är lika gott om plats. Art.nr: 600 003

10

CPU-vagn Universal Stabil vagn på hjul, varav två är låsbara. Art.nr: 754 000

Svankstöd Nät Ett mycket avlastande och bekvämt svankstöd, kan också användas i bilen. Art.nr: 670 995

Serpa kabelkanal Mjuk kabelkanal gjord av gummi. Enkel att klippa av till önskad längd. Levereras med två ändstycken. Art.nr: 795 304

11


Arbetsplatsmattor

Matt- och golvskydd

Back App balansstol

Man bör växla stillasittande arbete med att stå upp och jobba. Våra smarta mattor för arbetsplatsen hjälper till med att skapa variation, kombinationen av mjukhet och spänst varierar kroppens arbetsställning utan att man är medveten om det.

Ett stolsunderlägg skyddar effektivt golvet eller mattan mot slitage och nedsmutsning. Dessutom rullar kontorsstolens hjul lätt och behagligt. De finns med slät, antiglidbehandlad baksida, med piggar för mjuka mattor eller med mjuk avlastande undersida.

Vi sitter mer och mer under våra arbetsdagar. Stillasittande arbete är i dag den mest utbredda arbetsformen bland yrkesaktiva kvinnor och män. Många sjunker ihop med ryggen när de sitter. Denna belastning kan ge skador både i nacke och rygg, speciellt utsatt är korsryggen.

Variera balansutmaningen genom att skruva på kulan. Ju längre ner du skruvar kulan desto ostabilare blir stolen och ger dig då en större träningseffekt. Yoga Fashion är en arbetsplatsmatta speciellt framtagen för att passa in i offentliga miljöer. Den snygga textila ytan ger en matta som lätt smälter in på kontoret. Undersidan består av mjuk och spänstig vinyl. Art.nr: 381 980

Yoga Sitt och Stå är en kombination av ett mjukt och spänstigt underlag som avlastar knän, leder och muskler och ett ytskikt som låter kontorsstolens hjul rulla lätt och smidigt. Undersidan består av Zedlan™.

När du sitter på Back App får du en korrekt sittställning med naturlig svank i ländryggen samtidigt som du tränar och stärker stödmusklerna i ryggen.

Art.nr: 521 000

Välj mellan svart och röd kula.

Över 30 beställningsfärger att välja mellan.

Yoga Fashion Nitril är en mycket mjuk och avlastande matta med ett tåligt ytskikt av nitrilgummi och med en undersida av nitril/PVC. Art.nr: 381 970

Foxtrot är ett textilt golvskydd som effektivt skyddar golvet från slitage och nedsmutsning, dessutom dämpar det ljud. Det har hela 5 års garanti mot genomslitage. Art.nr: 517 355

Stora internationella studier visar att det bästa sättet att träna och stärka stödmusklerna i ryggen är genom balansövningar för rygg och mage. Back ����������������������������������������������������� App bryter på många sätt konventionella uppfattningar om hur en arbetsstol skall vara. Istället för komplicerade justerbara funktioner är stolen konstruerad så att den följer din kropp efter hur du rör dig. Detta ger dig en aktiv sittställning och i motsats till traditionella stolar ”tvingar” stolen dig att sitta rätt och inte tvärtom! När du sitter på Back App får du en korrekt sittställning med naturlig svank i ländryggen samtidigt som du tränar och stärker stödmusklerna i ryggen. Stolens tyngdpunkt balanserar på kulan som är ställbar för olika grader av balansträning. Fötterna vilar du på den balansdämpande fotplattan. Back App finns både med och utan hjul. Back App rekommenderas av de flesta naprapater och kiropraktorer Back App ger en rakare och högre sittställning och skall därför användas tillsammans med ett höj- och sänkbart bord. Att växla mellan stående och sittande arbete rekommenderas. Back App kombinerar ergonomi och design

Yoga Step Zedlan Mycket slitstark arbetsplatsmatta med extra kraftigt ytskikt. Mjuk och dämpande undersida av det spänstiga materialet Zedlan™. Art.nr: 119 932

12

PET golvskydd är tillverkat av PET-plast och kan återvinnas till 100%. Det har en mycket god slitstyrka och god genomskinlighet. Kvalitén och finishen är mycket hög. Antiglidbehandlad baksida. Art.nr: 679 012

Back App har fått Norska designrådets utmärkelse: ”Merket for god design”. Den finns som standard i färgerna rött och svart i två valbara klädslar; ull och microfiber. Dessutom finns den i över 30 beställningsfärger. På Back Apps webbsida www.backapp.eu kan man komponera sin egen stol för att se hur den kommer att se ut. Klädseln Skai finns endast i svart.

Back App med hjul. 13


Mousetrapper - ett smartare val Mousetrapper ger variation

Mousetrapper är ett ergonomiskt musalternativ som ger ett mer varierat arbetssätt vid datorn genom att du enkelt kan växla mellan höger och vänster hand. Du kan använda båda händerna, samtidigt eller växelvis.

Arbeta med öppna och plant liggande händer, växla mellan höger och vänster hand eller använd båda samtidigt.

inbyggda handledsstödet ger en mjuk avlastning på en bred yta. Du kan även avlasta axlar och nacke genom att vila armarna mot bordet eller mot ett bekvämt underarmsstöd. Mousetrapper är mycket enkel att använda

Mousetrapper avlastar

Det centrerade arbetssättet med armarna avslappnat, tätt intill kroppen gör att belastningen på axlar och nacke minskar och man förebygger och motverkar musarm. Sitt eller stå nära bordet, arbeta med armarna nära kroppen, överarmarna ska helst vara tätt intill sidan. Tangentbordet och styrmattan ska vara placerade tätt ihop, så nära kroppen som möjligt. Arbeta med händerna så öppna och plana som möjligt, det minskar den statiska belastningen på hand och handled. Det

Mousetrapper är mycket enkel att använda och ger dig ett mer varierat arbetssätt vid datorn. Det är enkelt att själv välja knapparnas funktion.

Du klickar, styr och scrollar med hjälp av styrmattan. Mousetrapper ansluts snabbt med den bifogade USBkabeln, ingen installation krävs. Med det användarvänliga MT-key programmet kan du själv enkelt ändra samtliga knappars funktion till att utföra de tangentbordskommando du önskar. Ladda ner programmet från www.mousetrapper.se, peka på den knapp du vill ändra och välj funktion i rullgardins-menyn, enklare kan det inte bli!

Arbeta med händerna så plant som möjligt, det förebygger och motverkar musarm. Inbyggt handledsstöd ger mjuk avlastning.

Sitt eller stå nära bordet, arbeta med armarna nära kroppen, centrerat mot tangentbord och styrmatta. Överarmarna ska helst vara tätt intill sidan på kroppen.

Avlasta axlar och nacke genom att vila armarna på ett bekvämt underarmsstöd.

10 tips hur du kan förbättra ergonomin på arbetsplatsen: • Kontrollera så att bord och stol är rätt inställda i förhållande till din kropp och hur du arbetar. Du ska inte behöva krypa ihop eller böja dig. • Utnyttja det höj- och sänkbara bordet genom att emellanåt stå upp och arbeta. Tänk på att du bör stå på en ergonomiskt riktig matta och inte ett hårt golv. • Använd en ergonomisk mus. Det motverkar spänningar i arm, axlar, skuldror och nacke.

Klicka, styr och scrolla på den unika styrmattan. Enkel och snabb anslutning med bifogad USB-kabel. 14

• Se över belysningen. En bra allmänbelysning i rummet bör kompletteras med en arbetslampa. Tänk på placeringen; är du högerhänt ska ljuset falla in från vänster över arbetsytan. Håll överarmarna tätt intill kroppen, avslappnat i 90° vinkel mot Mousetrapper och underarmsstödet så minskas belastningen på axlar och nacke.

• Ljusinsläppet där man arbetar är viktigt eftersom ljuset piggar upp. Ett fönster bidrar till att man lyfter

blicken från bildskärmen och tittar ut, då får ögat en naturlig paus. • Oavsett vilken storlek du har på skärmen – se till att arbeta med stor text. • Skärmen ska vara placerad på en armlängds avstånd och ovandelen på skärmen i nivå med ögonen. • Tangentbord med vit bakgrund till svarta bokstäver är bra för synergonomin. • Arbeta med händerna nära kroppen och låt armarna vila mot ett underarmsstöd eller bordet för att avlasta kroppen från tyngden. • Pratar du mycket i telefon – använd headset för att avlasta armen, axel och nacke. 15


Den bärbara arbetsplatsen. Minst lika viktigt som att inreda sitt arbetsrum ergonomiskt är det att tänka på hur du jobbar mobilt. Ett laptopstöd gör att bildskärmen blir placerad i rätt höjd och vinkel så att ögonen, skuldrorna och framför allt nacken skonas från onödig ansträngning. Tillsammans med laptopstödet använder du ett separat tangentbord. Ett minitangentbord ger en arbetsställning som är bättre eftersom överarmarna kommer

närmare intill överkroppen och händerna jobbar tätare ihop. Då får man en minskad muskelanspänning. Skjut in tangentbordet på bordet så att underarmarna får stöd. Ett handledsstöd är också lätt att få med i datorväskan. I broschyren ser du bara ett urval av alla våra produkter för en ergonomisk arbetsplats. På www.matting.se kan du se hela vårt sortiment.

Återförsäljare:

www.matting.se

/MATTINGARBPLATS  

http://www.edsbyninredningar.se/katalog/matting/MATTINGARBPLATS.pdf

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you