Page 1

12-13-14 juli 2018 VÄSTERVIK


estivalbilder Tagga dina Visf

#Visfestivalen

k, fyllt av möten, vi er st Vä i l ge in sm ar ag Tred sommar och musik.

VisFestivalen i Västervik

omslag: FOTO LIZ PETTERSSON FORM: LIZ PETTERSSON COPYWRITER: CALLE ÅSTRAND TIDNINGSDESIGN/FOTO: LIZ PETTERSSON FOTO: BJÖRN WANHATALO FOTO: SUNE EKSTRAND ARRANGÖR: HOOTIS AB TEXT: MIRJAM SCHACKENBORG ____________________________________________ ANSVARIG UTGIVARE: CALLE ÅSTRAND, HOOTIS TRYCK: PRESSGRANNAR, SÖDERKÖPING

VisFestivalen i Västervik I Visfestivalens retrotröjor: Liz Pettersson & Mirjam Schackenborg

www.visfestivalen.se


FOTO: BJÖRN WANHATALO

Välkomna till den 6:e Festivalen för den 53:e gången!

Calle Åstrand, Anna Hydbom Ulvaeus, Morgan Jonsson från styrelsen Hootis AB. Det är fem år sedan Hansi gick bort och vi fick ta över den fantastiska tradition som Visfestivalen innebär. Att bära Västerviks starkaste varumärke är ett oerhört ansvar. Att bevara, men samtidigt utveckla, är våra ledord, precis på samma sätt som Hansi gjorde under alla år.

REGLER & SÄKERHET

Årets utveckling kallar vi ”Every song has a story”. Ett musikmöte mellan Sabina Ddumba och Björn Ulvaeus. De kommer att träffas på Slottsholmen och samtala om hur man skriver låtar, utbyta erfarenheter av musikbranschen,

framgångar och snedsteg. I publiken på Slottsholmen sitter nya eller oetablerade musiker som har möjllighet att ställa frågor. Vi hoppas att detta kan inspirera och entusiasmera dem i deras fortsatta låtskrivande. Ni kan följa ”Every Song has a story” på storbildskärm på Fiskartorget, Fredagen den 13:e juli kl 15.00. Senare på kvällen får ni njuta av Sabina på scenen i slottsruinen. Att dessa musikmöten kommer att bli en ny tradition kan vi tacka Länsförsäkringar Kalmar län, Visfestivalens trognaste supporter för.

TIDER

Insläpp senast 18.00. Programmet börjar 18.30, så kom i god tid.

SITTPLATSER

Tillsammans med dem har vi redan börjat titta på artister till nästa år som kan komma till oss och samtala med Björn. Att det just är Björn, Hansis gamla spelkamrat, som står för den utvecklingen känns självklart. Precis som förr, fast nu. Väl mött! FESTIVALSLEDNINGEN Anna, Morgan och Calle

TOALETTER

Dessa hittar du utanför huvudingången samt vid de båda baktrapporna.

VID REGN

Finns det hjärterum så finns det stjärterum. Inga numrerade sittplatser. Här får vi hjälpas åt, så alla får plats.

Visfestivalen kör programmet även om det regnar. Paraplyer får naturligtvis inte användas men det finns enkel regncape att köpa vid huvudentrèn. Återbetalning vid regn sker inte!

HÄNSYN

MAT OCH DRYCK

Behöver du gå ut under pågående konsert? Passa på under artistbytena för att visa hänsyn mot både artister och publik. Självklart stänger du av ljudet på telefonen under pågående konsert.

RÖKNING

Rökförbud innanför murarna.

Restaurangtält finns utanför huvudentrèn. Du får ta med dig alkohol från restaurangen in i ruinen! Som vanligt får man inte ha med sig egen alkohol, enligt svensk lag. Picnickorg får givetvis tas med in.

HUSDJUR/BARNVAGNAR

Får ej medtagas innanför murarna.

Rörelsehindrade som behöver hjälp, kontakta Visfestivalkontoret i god tid innan, så vi kan hjälpa till.


”Jag ser verkligen fram emot att träffa Sabina!, säger Björn Ulvaeus


Vi vill samla storheter inom musik för personliga samtal, utbyta kunskap, samt sporra och skapa en mötesplats för unga musiker och musikbranschen. Björn Ulvaeus bjuder in en gäst till Slottsholmen där de kan mötas kring samtal om låtskrivande och artisteri. Visfestivalen och Slottsholmen kan på så sätt skapa en ny samlingsplats för musiksverige med fokus på Singer-songwriters.

Ni kan följa ”Every Song has a story” på storbildskärm på Fiskartorget, Fredagen den 13:e juli kl 15.00. Mötesplatsen Slottsholmen ska öppna fönster mot den stora världen. Förutom festerna, dansen, musiken, maten och brygglivet vill jag ge Slottsholmen ett innehåll som är spännande och vidgar vyerna, kanske utmanande ibland, men aldrig tråkigt. Detta är det första av många spännande musikmöten. Jag ser verkligen fram emot att träffa Sabina!, säger Björn Ulvaeus. Vi är glada och stolta över att kunna ta ett nytt steg i vårt mångåriga samarbete med Visfestivalen. Vi tror att det här är ett projekt som kommer ge eko långt utanför ruinen på Slottsholmen och skapa positiva effekter för Västervik och länet i stort, säger Anna Blom, vd för Länsförsäkringar Kalmar län.


torsdag12 juli

UNO SVENNINGSSON Han är sångare, låtskrivare och gitarrist inom pop och vispop men med inga som helst spärrar att samarbeta över diverse genre. Många minns honom som sångaren i bandet Fredá på 80-talet med låtar som ”Vindarna” och ”Det som gör mig lycklig”. Låtar som fick nytt liv under 2017 års programserie av ”Så mycket bättre”. Uno Svenningson har bagage. Ett bagage fyllt med erfarenhet och stora segrar!

Se hela programmet nästa uppslag.


Vi älskar visor. Också. För oss är det självklart att ta ansvar och engagera oss i det lokala samhällslivet. Sedan 1869 har vi gjort allt vi kan för att bidra till en positiv utveckling av vår bygd. Och vi tänker fortsätta i många år till.

Timbuktu på Visfestivalen 2012

Stolt samarbetspartner till Visfestivalen!

www.enbättrebank.nu


torsdag12 juli

kvällens värd

Johan Johansson Johan är både musiker och en glad kamrat. Den före detta punkaren är nu även en nestor när det gäller visa. Johan får oss alla att trivas, både innanför och utanför murarna. Han är en sorts tradition, som Julafton, Midsommar och jantelagen. Som alltid är du välkommen till oss.

Jenny Almsenius & Ellinor Brolin Var och en för sig är dessa tjejer fantastiska. Nu tillsammans på scen kan vi bara vänta oss magi! Jenny stod på Visfestivalens scen 2010. Sång och munspel är hennes vapen och hon skriver både egna texter och tolkar andras. De senaste åren har bestått av mycket turnerande både i Sverige och Norge.

Ellinor Brolin har fått en skränande förfest att tystna i andakt, Kjell Höglund att bli rörd av hennes tolkningar av hans texter och hon hörs på många av våra stora visartisters skivor. Som två i en mycket väl utvald skara är de åter tillbaka på vår scen.

Stefan Missios

Har du haft möjligheten tidigare så vet du att Stefan Missios live är något helt speciellt. Han spelar i mängder med olika projekt, startade rockkollektivet ”Den stora vilan”, spelar i kvartetten Hagatrion, är ny sångare i Nationalteatern och har nyligen släppt ”Mellan människor” i eget namn. Skivan bjuder på Missios igenkännande soultoner men med mer visa än tidigare. Kanske som en förberedelse för Visfestivalsscenen?


torsdag12 juli Frida Örhn

Det krävs mod och en stor portion självdistans att våga göra en solokarriär. Just självkritik avhöll Frida Öhrn från att ta det stora steget ensam ut i rampljuset. Hon är fortfarande medlem i Cookies N Beans som har varit en del av hennes karriär i över 10 år men 2016 slutade hon att bara drömma och gjorde slag i saken. I egna skivbolaget Eaglebrain kom så första soloskivan. Hon kommer få svalorna att dansa över slottsmurarna med en röst likt ett snyggt solblekt sommarfoto från 70-talet. Vackert! Välkommen upp på Visfestivalens scen Frida Öhrn.

Louise Hoffsten

En fighter då som nu. Louise Hoffsten kämpar inte bara för sig själv varje dag utan även för dem som behöver en röst. Med sina stämband påminner hon oss om den osedda, ensamma och ofta missförståddas kamp och ger denne form. Hon låter inte dig glömma. Hon låter inte mig glömma. Att tonsätta skillingtryck har varit en tuff resa för Louise – de korta, ofta enkla trycken berättar så mycket om vad som var svårt då men påminner oss också om vad som är svårt även idag för många människor. Med blues, rock och pop möter hon oss på scenen. Ibland med dolda budskap och ibland knivskarpt rakt på!

Torsdagens program presenteras i samarbete med åbro


Fredag 13 juli

SABINA DDUMBA Dansare var hennes passion och sången sekundär. Detta till trots har Sveriges svar på Mary J Blige, Sabina Ddumba, dansat rakt in i svenska folkets och – världens - hjärtan med sin fantastiska sångröst. Endast 24 år gammal har hon redan medverkat i fler musikbaserade TV-program, signat med skivbolaget Warner Brothers i USA och jobbat ihop med stora svenska musiker och utländska – så som Adam Kanyama och Kate Perry. Hennes tolkning av Uno Svenningssons ”vågorna” blev en av låttolkningarna ur TVprogrammet ”Så mycket bättre” som spelats mest på Spotify. Och nu är hon här för att visa oss.

Se hela programmet nästa uppslag.


STOLT SPONSOR TILL VISFESTIVALEN Att ha en egen källa, det är frihet. Att ha ett eget öl, det är kärlek. Åbro Bryggeri är Sveriges äldsta familjebryggeri och ölet är bryggt enbart på malt, humle, jäst och det rena klara vattnet från Åbro källa. Så har vi g jort sedan 1856 och så kommer vi alltid att göra. www.abro.se

Åbro Original 33 cl burk. Systembolagets art. nr. 1411-15 pris: 7:90 + pant. Åbro Original 33 cl flaska. Systembolagets beställningssortiment art. nr. 1483-03 pris: 9:90.

Alkohol kan orsaka nerv- och hjärnskador.


fredag 13 juli

kvällens värd

Carolina Miskovsky Ytterligare en musiker som fastnat och blivit ”ruinerad” av Visfestivalen. Första gången ”Carro” var här så spelade hon med sin syster. Direkt när hon klivit av scenen så frågade hon: ”När får jag komma tillbaka?”. ”När du vill” blev svaret. Håll till godo med det musikaliska krutpaketet från norr.

slowgold

Hon har gett ut fem album inklusive debuten ”Slowgold” som kom 2012. Amanda Daniela Scholtbach Werne alias Slowgold sjunger, spelar gitarr, munspel, fiol och keyboard. Hon hörs på flera av låtarna på Freddie Wadlings sista skiva som kom ut 2016 och har varit förband för både Ebbot Lundberg och Lars Winnerbäck. Mörkare, det senaste albumet som släpptes i våras, är fullt av hopp och förtvivlan och en ljuv ängels röst.

frökuennnaelgvöisra

sig Att k lp jä h med ett namn is lv E s, av Kungen att som k ts Presleys, lå ju inte så r te lå lp jä h att kunna svårt. Men översättolka den, öra den g ta den och till sin ch o fantastisk t svårare. är betydlig Fröken i Fröknarna ! Vi såg es ad ck ly is Elv isfestivalen dem på V r två år fö i Västervik u är de n en m sedan ch med o tillbaka – material! egenskrivet i i somv Kungen och t! el k en t el h mar


fredag 13 juli dan h o raj montana band

Född 1954 har han slagit igenom om och om i decennier. I princip allt Dan Hylander rör vid blir till guld! Återföreningen med Raj Montana Band är inget undantag. Bandet, som har haft varierande stora medlemmar genom åren, slog igen med Dan i spetsen på 70-talet, upplöstes i mitten av 80-talet, återförenades för en turné och samlingsplatta i slutet på 90-talet och kommer nu inta Stegeholms slott och Visfestivalens scen vecka 28 2018! Vi ser fram emot dessa skuggor i skymningen och stor leverans i sommar-Västervik.

babben larsson/göran fristorp

Redan i ungdomen stod Babben, Barbro Karin Viola Westerlund Larsson, på scen och självklart ledde detta till Teaterhögskolan i Stockholm. Sen 1988 har hon varit en av Sveriges främsta ståuppkomiker. 1998 vände hon blad och började föreläsa om friskvård, sjunga jazz och jobba som konferencier. Hennes kvicka hjärna och fantastiska kunskapsbank har vi bland annat fått se prov på i På Spåret i SVT. Nu ska vi få ta del av hennes sköna sångröst också. 1973 vann Göran Fristorp, som andra medlem i duon Malta, Melodifestivalen med låten ”Sommarn som aldrig säger nej”. Och 70-talet var Görans årtionde på Melodifestivalsscenen. Som soloartist kan han inte placeras i något musikaliskt fack. Inspirationen och intrycken speglas från blandade genrer och psalmer, jazz, rockiga elgitarrer och visa går inte obemärkt förbi. Vi ser fram emot detta samarbete och låter sommaren 2018 definitivt säga ja till ett spännande framträdande på Visfestivalens scen fredag 13 juli.

Fredagens program presenteras i samarbete med länsförsäkringar i kalmar län


lördag 14 juli

MARKUS KRUNEGÅRD

Tidigare medlem i popbandet Laakso och sedan 2008 soloartisten Markus Krunegård har varit en röst i radio, ett ansikte på SVTplay och en samarbetspartner på flertalet av Sveriges stora artisters album. Markus Krunegård levererar livet i sina låtar. Inte bara sitt utan även ditt och mitt! Och även om alla har skilda upplevelser och minnen till dessa toner finns det en igenkänning och en klar identitet för var och en av oss. Din favorit kommer att spelas här. Så även min och förmodligen Markus egen.

Se hela programmet nästa uppslag.


Vårt hjärta klappar för Visfestivalen...

...och för många andra kulturevenemang i länet. Som kundägt bolag ligger samhällsengagemang, både inom kultur, miljö och idrott, oss särskilt varmt om hjärtat. Visste du till exempel att 90 procent av Sveriges ungdomar kommer i kontakt med idrottsföreningar under sin uppväxt? Idrottsföreningarna som sponsras av oss följer våra riktlinjer för Schysst idrott, vilket bland annat innebär att de arbetar aktivt mot mobbning och utanförskap. Tillsammans bidrar vi till att skapa en tryggare uppväxt för våra ungdomar och ett bättre Kalmar län att leva och bo i. Storgatan 10, Västervik, 020-66 11 00 LFkalmar.se


lördag 14 juli

kvällens värd

Niclas Lind Västervikssonen Niklas är marknadschef för Västervik Framåt. Han kan ge er goda råd vad ni skall se och uppleva i staden och dess närhet. När det gäller musik så beskriver Niklas sig själv som: Tondöv och helt omusikalisk, däremot väldigt intresserad av musik. Vilken tur att han inte skall uppträda, utan vara er värd ikväll.

maia hirasawa

jack vreeswijk

Med ett efternamn som förmodligen sett lika många stavningar som det har bokstäver var igenkänningen ett faktum redan vid födseln. Att han skulle bli en alldeles egen lysande stjärna på vishimlen var så klart inte lika självklart. Jacks jordnära person, musikaliska begåvning och stora portion humor har blivit lika självklara för oss på VisFestivalen som svalornas närvaro över slottsmurarna.

Hon sågs tidigt i Annika Norlins band ”Hello Saferide” där hon var körsångerska och solokarriären fick fart 2007 med låten ”And I Found This Boy”. Det blev turné och succé. 2008 fick hon utmärkelsen ”Årets Nykomling” på P3 Guldgalan. 2016 släppte hon sin första skiva på svenska och i maj i år släppte hon singeln ”Jag väljer inte dig” även den på svenska. Med smärta, djup och stor igenkänning i texten går du inte oberörd. Gör er redo för denna stora röst, avskalad och full av allt.


lördag 14 juli mika olavi

Född i Hammarby men med många flyttar i ryggen, bland annat till Finland, bor han numera i Dalarna. Tecknandet blev hans livlina genom nya platser, skolor och nya vänner. Hemma och i flyttbilen hade det endast funnits finsk musik och Mika som genom allt flackande kände sig rot- och identitetslös började lyssna och leta efter musik som kunde underlätta identifieringsprocessen. Så nu med ryggsäcken full av erfarenheter står han stadigt på scenen. Lyssna på texterna! De kommer med en stor portion humor ta dig framåt, underhålla dig och bjuda på något alldeles extra.

acy peace conspir Bloom

Meja och Conny Mamas and the Led Zeppelins ”Whole lotta love”, som så r Tolkningar av klassike help from r Lennon/McCartneys ”With a little en tid då Papas ”Carlifornia dreaming” elle i k iroc hipp Peace Conspiracy levererar Bloom, my friends” har aldrig låtit bättre. ny Con a, Mej av år . Konspirationen best icin med rätt är ek kärl mer n lige verk . På sin turné Henrik Widen och Thomas Broman Ronnie Åström, Mats Rydström, till här. Kärlek! genom Sverige stannar de nu även

Lördagens program presenteras i samarbete med tjustbygdens sparbank


LÄNSFÖRSÄKRINGAR KALMAR LÄNS STIPENDIUM TILL MINNE AV HANSI SCHWARZ

FOTO: LIZ PETTERSSON

Hansi Schwarz intresse för den svenska visans utveckling är odiskutabel. På Visfestivalens scen lät han oetablerade artister framträda, vilket i många fall lett till att de blivit etablerade. Därför känns det naturligt att Hansis Stipendie skall gå till en nykomling som har potential att utvecklas och bli något stort. Prisutdelningen sker Fredagen den 13:e juli. Stipendiekommittèn: Anna Blom, Tomas Östin, Ingrid Hogman, Sid Jansson, Finn Zetterholm. 2018års stipendium tilldelas Dimpker Brothers

Under sextiotalet kallades Västervik för Sveriges Nashville. De unga killarna från Edsbruk, Adam och Martin Dimpker tar stafettpinnen vidare. Dofterna av Amerikansk folksång ger en förnimmelse av svunna tider, men på ett modernt sätt. Debutalbumet släpps under sommaren och redan har de spelningar inbokade på andra sidan Atlanten. Hansi hade garanterat velat vara med och dela ut det här stipendiet.

2018års stipendium tilldelas

Dimpker brothers


FOTO: LIZ PETTERSSON

VI JOBBAR PÅ ACKORD … Hur många ackord finns det egentligen? Alltså, hur många meningsfulla? Gitarrspelare och vissångare kanske inte har så många att röra sig med men publiken njuter ändå. Såhär säger proffsen: Om det gäller för Visfestivalen, och pratar vi ”visa” finns det nog vissa gitarrackord som är vanligast. Allra vanligaste och ”lättaste” ackord och ackordkombination att ta på gitarr är sannolikt D, och även då i kombination med A7. Pekfinger och långfinger flyttas parallellt på andra bandet från strängpar 1 och 3, till strängpar 2 och 4. På D-ackordet läggs ringfingret mellan de andra, på tredje bandet. Alternativt lätta (och vanliga) ackord, är om man spelar låtar i moll och växlar mellan a-moll och E-dur då fingrarna har precis samma positioner.

Eventuellt alternativet a-moll/E7. Om frågan ska gälla endast ett ackord som vanligast /(lättast) är det kanske E-dur som är enklare för fingrarna än D-dur. Så ligger det till. Låt melodierna ljuda och njut där av!! hälsar Stisse Johnsson Replik från Visfestivalen Här är några visor med enkla ackordskombinationer: Gubben Noak, Vem kan segla förutan vind, Den blomstertid nu kommer, Sjösala vals, Björnen sover Svaret på hur många ackord som finns: Multiplicera sex strängar med antalet band och sedan möjligheten att variera positionerna med ena handens fingrar så får du ett ganska stort tal. De flesta är inte användbara och det finns heller ingen anledning – om det nu ens är möjligt – att lära sig alla ackord.


Tack till....

Tack till....

Länsförsäkringar Kalmar Län, Åbro, Tjustbygdens sparbank, Föreningen Visan, Centralhotellet, Stadshotellet, Jojjen, Claesens Bil, Tjustgalleriet, Santa Maria, Mariebergs trädgård, Gevalia, Guldkant, Gamleby TV-produktion, Västerviks kommun


Utan all er personal skulle det aldrig kunna bli någon Visfestival. Vi är så tacksamma för er insats och alla olika uppdrag som som ni utför. Stort tack till er. /Calle, Anna och Morgan

FOTO: ANDERS STEINER


Visat Vägen En person som visat vägen till Visfestivalen i Västervik Cornelis Vreeswijk är en grundpelare i den svenska visan. Trots att han aldrig var svensk medborgare. Låtar som ”Somliga går med trasiga skor”, ”Inatt jag drömde” och ”Brev från kolonien” är alla visor som skolbarn idag får lära sig. Vilken tur att Fred Åkerström och Ulf Peder Olrog lyckades övertyga producenten Anders Burman att Cornelis skulle få spela in en skiva. Tänk att få varit med den där sommarkvällen 1968, när Cornelis kliver upp på Visfestivalens scen för första gången. Självklart var han kvällens huvudnummer, trots att både Lasse Berghagen och Hootenanny Singers uppträdde samma kväll. Dagen efter spelade Cornelis igen för Festivalspubliken. Efter detta återkom Cornelis flertalet gånger till Västervik, 1969, 1971, 1974,1981,1985 och 1987, vilket blev hans sista framträdande eftersom han gick bort i november det året. Journalisten Oscar Hedlund skrev så här: ”Aldrig har jag hört Cornelis bättre, än i Västervik sommaren 1987, ruinen skalv av hans kraft och vemod. Han var sjuk, urgröpt, men blicken var märgens stadig. Det fanns ett slags stilla högtidlighet över honom”. ”Balladen om Fredrik Åkare och den söta fröken Cecilia Lind”: Historien säger att förebilden för Fredrik Åkare var Västervikaren Nisse Gustavsson. FOTO: SUNE EKSTRAND/ ANDERS STEINER/VT:S BILDARKIV


VISFESTIVALEN VS WESTERVIKS TENNISKLUBB i en tennismatch för välgörenhet Fiskartorget Fredag 13 juli kl 11 Vi samlar ihop pengar till Barncancerfonden Att vi vill att pengarna skall gå till barn är självklart eftersom VTK arrangerar en av sveriges största ungdomsturneringar Ostkustens pärla.


Vem kan segla förutan vind? Vem kan ro utan åror? Vem kan skiljas från vännen sin utan att fälla tårar? Jag kan segla förutan vind, Jag kan ro utan åror, Men ej skiljas från vännen min utan att fälla tårar.

Denna folkvisa känd från Finlands svenskbygder anses komma från Åland och framfördes för första gången i sin nuvarande form 1909. Många minns den nog bättre som en visa från 70-talet då Nina Lizell, svensk sångerska som gjort sitt namn i Tyskland, medverkade i filmen

”Cowboy in Sweden”. Hon fick med visan som en nytolkning i soundtracket till filmen och den framfördes tillsammans med skådespelaren Lee Hazlewood. 1971 låg den etta på Svensktoppen och den stannade totalt sju veckor på listan!

FOTO: LIZ PETTERSSON

VEM KAN SEGLA FÖRUTAN VIND?

Visfestivalen 2018  

Visfestivalen i Västervik 2018

Visfestivalen 2018  

Visfestivalen i Västervik 2018

Advertisement