{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade.

Page 1

Helsingin Rudolf Steiner -koulu

Vuosikertomus 2012-2013


Sisällys 3 Rehtorin puheenvuoro ”Koulun elämää seuratessa ei voi muuta kuin todeta: koulu tosiaan elää ja soi! Siitä kiitos kaikille oppilaille, opettajille ja vanhemmille.”

4 Koulun haastavin luokka? Esiluokassa opeteltiin kuuntelemaan opettajaa ja luokkatovereita sekä kohtelemaan toisia kauniisti. Puutarhanhoitoon tutustuttiin kädet villassa ja mullassa.

6 Täältä tullaan, talonpoikaiselämä! Millaista Suomen maaseudulla oli sata vuotta sitten? Tähän kysymykseen kolmasluokkalaiset hakivat vastauksia niin tarinoiden kuin tekemisenkin avulla.

8 Kalevalaisissa tunnelmissa Nelosluokkalaiset esittivät oman tulkintansa Väinämöisen synnystä, verenseisautussanoista ja Sammon ryöstöstä.

9 Mikkelinpäivän Markkinahumua Syksyn perinteiset Mikkelinmarkkinat houkuttelivat tälläkin kertaa talon täydeltä kävijöitä.

10 Parrasvalojen loisteessa Viides- ja kahdeksasluokkalaisten mainioissa näytelmissä seurattiin Monnin, Adalmiinan, Kanin ja Lumikuningattaren edesottamuksia.

14 Perimmäisten kysymysten äärellä Yhdeksäsluokkalaisten taiteilemista biologianvihoista kelpaa opiskella niin solujen rakennetta kuin ihmisen evoluutiota.

2

16 Matka maailman keskipisteeseen Vihdoinkin! Kahdestoistaluokkalaiset nauttivat täysin siemauksin kauan odottamastaan aikaja kulttuurimatkasta Kreikkaan.

18 Päätös- ja diplomityöt Kahdestoista- ja kolmastoistaluokkalaisten töiden aiheet vaihtelivat ratapyöräilystä sarjakuvaan ja teatterista lapsuudenmuistoihin.

20 Opettajana viidellä vuosikymmenellä Räiskyvä kuvaamataidonopettaja Marita Herlevi jäi eläkkeelle vuoden vaihteessa. Vanhempainillat viimeisimmän luokan, ”18C:n”, kanssa jatkuvat kuitenkin edelleen.

22 Gaudeamus igitur Onnittelut vuoden 2013 ylioppilaille!

23 Kuka, mitä, missä? Täältä löydät koulun yhteystiedot sekä johtokunnan jäsenten, toimihenkilöiden, opettajien ja oppilaiden nimet.

31 Tervetuloa Ravintola Rudolfiin Koulun ravintolatoiminnasta vastaa elokuusta 2013 alkaen ekologiseen ja eettiseen ruokaan erikoistunut KK Kruska Oy.


Koulu elää ja soi! Lukuvuosi 2012–2013 alkoi Kansallisteatterin käynnistämällä ”Kylä elää” -projektilla, johon osallistui parikymmentä oppilastamme yhdessä koulualueen asukkaiden kanssa. Itse tehty käsikirjoitus ja kabareetyyppisen näytelmän toteutus nuoria itseään koskettavista ajatuksista ja teemoista, lähinnä ympäristökysymyksistä, innosti koko kouluyhteisöä. Kenellä on koulun suurin hiilijalanjälki -rap raikui suoraan omaantuntoon. Uusi teatterikonsepti ja yhteisöllinen taidekäsitys rantautui kouluumme. Syksy toi tullessaan myös haasteita. Helsingin kaupungin opetustoimi käynnisti epätarkkuuksiin perustuvan informaatiotulvan yksityiskoulujen paremmasta asemasta julkisen sektorin kouluihin verrattuna. Yksityis­ koulujen liitto teetti tilitoimisto KPMG:llä tutkimuksen, jonka luvut ovat sittemmin kaupunginkin taholta tunnustettu realistisemmiksi. Tilanne on rauhoittunut, eikä epäilyksiä etuoikeutetusta asemasta enää ole.

"Suomalaisessa koulutusjärjestelmässä ollaan siirtymässä ainutlaatuiseen Opintopolku-rekisteriin." Suomalaisen steinerkoululiikkeen piirissä on keskusteltu steinerkoulujen siirtymisestä yhteishakuun. Suomalaisessa koulutusjärjestelmässä ollaan siirtymässä ainutlaatuiseen Opintopolku-rekisteriin. Se on seurantajärjestelmä, johon jokaisen kansalaisen opinnot ja opiskeluun liittyvät valinnat kirjataan. Ajatuksena on mm. löytää mahdolliset koulupudokkaat ja potentiaaliset syrjäytyjät ajoissa ja tukea heitä. Kaikki eivät suinkaan ole pian käyttöön otettavasta järjestelmästä ihastuneita vaan katsovan sen lisäävän yhteiskunnan valvontaa. Opintopolku-rekisterissä steinerlukiot esitellään samalla sivulla erityispedagogisten koulujen kanssa. Tästä syntyvien mielikuvien voi ajatella vievän lukiopaikkaa hakevan yhdeksäsluokkalaisen harhaan. Toisaalta yhteisvalintaan osallistumisen on ajateltu lisäävän positiivista

huomiota ja kiinnostusta steinerpedagogisesti annettavaan lukiokoulutukseen. Mene ja tiedä, keskustelu jatkuu… Näytelmien, juhlien, projektien ja kulttuurimatkojen lisäksi mainittakoon koulun runsaiden tapahtumien joukosta AC- ja B-luokkalaisten yhteinen eurytmiaesitys ”Helsinki–Paris”. Toukokuun lopun kouluesityksen jälkeen se saateltiin innokkain aplodein matkalle Pariisiin. Yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen suuntautunutta toimintaa edusti Lukioriihi-tapahtuma. Lukiomme opiskelijat osallistuivat Säätytalolla pidettävään työrupeamaan ja tuottivat yhdessä mm. SYK:n, Munkkiniemen ja Kulosaaren yhteiskoulun opiskelijoiden kanssa eduskunnan sivistysvaliokunnalle ja opetusministerille luovutettavan, yleissivistystä puoltavan julkilausuman. Koulumme opiskelijat saattoivat vaikuttaa arvomaailmallaan julkilausuman sisältöön. Sananvapauden kansainvälisenä päivänä koulullamme pidettiin Lukioriihen päätösjuhla sirkuskoulun, taikurin ja orkestereiden viihdyttämänä. Lehtikuusentien aulaan on tuotu piano. Oppilaat improvisoivat ja valmistautuvat Koulu soi -päivään. Tuolloin kuoroa, ryhmiä tai yksittäisiä instrumentaalisia esityksiä kuullaan välitunnilla tai pidemmillä tauoilla. Koulun elämää seuratessa voi vain todeta: koulu tosiaan elää ja soi! Siitä kiitos kaikille oppilaille, opettajille ja vanhemmille. Hyvää kesää toivottaen,

Meri Arni-Kauttu Rehtori

3


Esikoulu: Portti kouluun Metsän reunassa koulun takana, melkein vähän piilossa, on salainen portti kouluun. Sen kautta ovat useimmat koulumme oppilaat kulkeneet. Joka syksy tällä portilla seisoo parikymmentä viisi- ja kuusivuotiasta astuakseen sisään uuteen maailmaan. Se maailma vie parhaimmillaan neljäntoista vuoden yhdessäoloon vielä tuntemattomien luokkatovereiden kanssa. Esikoulun opettaja on joka vuosi ensimmäisen luokan opettaja. Joka vuosi hän saa ottaa vastaan uudet lapset ja uudet vanhemmat. Joukossa on usein tuttuja perheitä ja pikkusisaruksia, jotka ovat tulleet tutuiksi saatellessaan isoa siskoa tai veljeä esikouluun. Osa vanhemmista on koulun entisiä oppilaita ja astunut aikanaan ensimmäistä kertaa samaisesta portista.

Koulun vaikein luokka Toisinaan tapahtuu, että joku taitavasti lukeva ja kirjoittava lapsi, joka osaa laskea ainakin tuhanteen, suhtautuu esikouluun vähättelevästi: ”onpa täällä lelliä, kun aina vaan leikitään”. Silloin kerron, että esiluokka on koulun vaikein luokka. Täällä opetellaan kuuntelemaan opettajaa ja luokkatovereita sekä kohtelemaan toisia kauniisti. Melko pian nämä epäilijätkin toteavat, että väite pitää paikkansa. Esiluokkalainen on varsinainen monitaituri. Hän osaa soittaa ja laulaa, piirtää ja maalata, leipoa ja tehdä käsitöitä. Hän osaa kattaa pöydän ruokailua varten, lakaista 4

lattian ja siivota omat leikkinsä. Kaiken tämän hän tekee antaumuksella ja suurella ammattitaidolla. Hän osaa ruotsinkielisen leipomisrunon ja tietää, että leppäkerttu on latinaksi Coccinella septempunctata. Esiluokkalainen tuntee osaavansa aivan kaiken! Ja jos tulevalle opettajalle sattuukin jäämään jotakin opetettavaa, sen tämä lapsi haluaa totisesti oppia!

Avainsana: luottamus Esikoulun opettajan suuri etuoikeus on saada tutustua perheisiin läheisesti tämän vuoden aikana. Vanhempien luottamus opettajia kohtaan antaa lapsellekin valmiuden tuntea samoin. Tämä turvallinen kasvupohja on lapsen hyvinvoinnin kasvuedellytys. Koulumme toiminta-ajatukset tulevat tutuiksi yhteisissä keskusteluissamme, ja lapset siirtyvät lähes saumattomasti jo tutuksi tulleeseen rakennukseen omaan ensimmäiseen luokkaansa. Tuleva opettajakin on tullut jo tutuksi vierailtuaan useamman kerran kevään aikana esiluokassa. Nopeasti entiset esiluokkalaiset kasvavat isoiksi ekaluokkalaisiksi. Erään kerran koulun pihalla, kulkiessamme uusien eskareiden kanssa ensiluokkalaisten ohi, eräs ekaluokkalainen pysähtyi katselemaan tulokkaita hartaana ja totesi liikuttuneena: Voi kun ne on söpöjä! Ritva Haapaniemi Esiluokan opettaja


Kukkia, kasveja ja huovutusta Esikoululaiset tutustuivat puutarhanhoidon saloihin retkillä, neulahuovuttamalla ja istuttamalla kasveja oman koulun pihalle. Kuluneen vuoden teemana esikoulussa oli puutarhanhoito. Idean taustalla olivat Kivisaaren Kati ja Basdekiksen Eeva ja toteuttamassa koko esikoulun väki, lapset ja vanhemmat. Kati oli jo aikaisemmin tutustunut puutarhanhoidon terapeuttiseen merkitykseen ja mahdollisuuteen toteuttaa sitä osana esikoulun toimintaa. Syksyllä vierailimme lasten kanssa Gardeniassa ja keväällä Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Syksyllä istutimme myös monivuotisia kasveja, pensaita ja sipulikasveja esikoulun pihalle yhdessä vanhempien ja esikoulun henkilökunnan kanssa. Kasveihin ja niiden hoitamiseen liittyy paljon terapeuttisia, lasten kasvua ja kokonaisvaltaista kehittymistä tukevia, elementtejä. Kun kasvit jäivät talven tullen lumen alle, vanhemmat huovuttivat lapsille alustat, joihin lapset neulahuovuttivat omanlaisiaan kukkia ja kasveja sekä pieniä puutarhoja. Puutarhan hoito ja käsillä tekeminen tukevat lapsen hyvinvointia ja mielikuvitusta, kosketusta luontoon sekä sosiaalista kasvua ja kokemusta omasta osaamisestaan. Käsillä tekeminen, kuten huovuttaminen ja puutarhanhoito, ovat myös toimintaterapian sekä taideterapian muotoja, joita käytetään laajasti terapiatyössä erilaisissa kuntoutusyksiköissä, sairaaloissa sekä yksityisellä sektorilla.

Oppimisympäristönä esikoulun piha kehittää myös oppilaiden ympäristöherkkyyttä, kasvien ja muun luonnon tuntemusta, hahmottamiskykyä sekä osallistumis- ja vaikuttamistaitoja.

”Puutarhanhoito ja käsillä tekeminen tukevat lapsen hyvinvointia ja mielikuvitusta.”

“Erittäin terveellistä ruumiin ja sielun sopusuhtaiselle ja samanaikaiselle kehitykselle on puutarhatyö. Puutarhatyö on sekä yhteistä että erikoista. Kullakin lapsella on oma pieni penkkinsä vapaasti käytettävänä ja hän saa itse valmistaa sen oman makunsa mukaan, mutta hänen on samalla työskenneltävä yhteisessä mallipuutarhassa. Siten kehittyy aisti erikoisasioihin samalla kuin yhteisiinkin.” (Uno Cygnaeus kirjassa Luukko, 1934; Kansakoulu Kansan kouluksi) Tällä kerralla puutarhapenkkeinä toimivat vanhempien huovuttamat alustat, joihin lapset loihtivat omat värikkäät puutarhansa. Huovutettuja kukkia, kasveja ja pieniä puutarhoja sekä lasten taitavaa neulankäyttöä ja innokasta työn touhua oli hieno katsella. Äidit saivat lasten tekemät “Pienet penkit” äitienpäivälahjaksi. Kati Kivisaari Koulun erikoispsykologi

5


Täältä tullaan, talonpoikaiselämä! Kolmasluokkalaiset tutustuivat isoisovanhempien elämään tarinoiden, retkien ja vihkotöiden avulla. Kevään lopuksi ehdittiin vielä pienoismallien rakennuspuuhiin. Millaista Suomen maaseudulla oli sata vuotta sitten, omavaraistalouden aikaan? Keitä maatiloilla asui? Mitä tiloilla viljeltiin, millaisia eläimiä pidettiin? Mitä tekivät seppä ja suutari, miten elivät metsästäjät ja kalastajat? Elämä oli kovin erilaista, kun leipä tehtiin omasta viljasta, maito lypsettiin omasta lehmästä, vesi nostettiin omasta pihakaivosta ja puut haettiin omasta metsästä. Tähän elämään kolmasluokkalaiset pääsivät tutustumaan lukuvuoden aikana monin inspiroivin tavoin. Syyskuussa tehtiin retki Majvikin biodynaamiselle tilalle Sipoon Itäsalmeen. Tilalla lapset nostivat perunoita, leikkasivat ja puivat viljaa sekä tutustuivat maatilan koneisiin ja työvälineisiin. Kotiinviemisiksi – tai oikeammin kouluunviemisiksi – saatiin jauhoja, joista leivottiin muffineja lasten valitsemien reseptien mukaan. Keväällä vierailtiin Viikin pajassa, oikean sepän luona, sekä Haltialan tilalla, jossa päästiin tutustumaan maatilan eläimiin ja niiden hoitamiseen. Tarinoiden ja retkien myötä lasten vihkoihin ilmestyi mainioita kuvia ja kuvauksia sadan vuoden takaisten maatilojen elämästä. He saivat käsityksen luonnonvoimien voimakkuudesta ja merkityksestä sekä asioiden suhteellisuudesta: jos sato oli huono, talvella nähtiin nälkää, ja jos lapselle ei ollut varaa hankkia kenkiä, tämä ei voinut käydä koulua. Talonpoikaisjakso oli mieluisa ja ajatuksia herättävä, ja tunneilla käytiin monia hyviä keskusteluja. Jälleen kerran tuli todistettua, että oppi jää parhaiten mieleen tekemisen ja kokemisen kautta. Pilvi Kivi 3C:n luokanopettaja

6


7


Kalevalaisissa tunnelmissa Kalevala-näytelmässä nähtiin ja kuultiin Väinämöisen synty, verenseisautussanat sekä Sammon ryöstö. Rytmikkään, hitaan taistelukohtauksen jälkeen Sampo rikkoutui ja putosi mereen. Osa Sammon muruista ajautui rantaan Suomen rikkaudeksi. Pisteenä iin päällä 4A kajautti karjalankielisen laulun ”Jo Karjalan kumbuzil puut kukitah”. Näytelmän tekemiseen osallistuivat 4A-luokka, eurytmiaopettaja Minna Eklund, musiikin opettaja Alina Mäkitalo, Kansallisteatterin Kylä elää -projektissakin mukana ollut ohjaaja Maaretta Riionheimo sekä luokanopettaja Mare Luoma.

8


Markkinahumua Paraistentien koulu pullisteli Mikkelinmarkkina-päivänä iloisia ihmisiä, runsaita myyntipöytiä sekä toinen toistaan herkullisempia suolaisia ja makeita suuhunpantavia aidoista falafeleista perinteisiin muurinpohjalettuihin. Ostostelun lomassa heitettiin tikkaa ja pyöritettiin onnenpyörää, nautittiin kynsihoidoista ja taulutusratsastuksista, kokeiltiin energiahoitoja ja seurattiin Linnanmäen sirkuskoululaisten mainioita esityksiä... Tästä on vaikea pistää paremmaksi!

9


Unohtumattomia hetkiä Mikael-salin näyttämöllä Viidennet ja kahdeksannet luokat tekivät jälleen upeaa työtä opetussuunnitelmaan kuuluvissa näytelmäprojekteissaan. Tervetuloa Adalmiinan, Monnin, Kanin ja Lumikuningattaren matkaan!

Adalmiinan helmi

10

5C-luokka valmisteli Adalmiinan helmeä koko tammikuun ajan: Zacharias Topeliuksen klassikkosatua työstettiin loppiaisen jälkeen päivittäin aina tammikuun lopun esityksiin saakka.

Adalmiinan helmi oli 5C-luokan oppilaille ja opettajalle kokonaisvaltainen ja hieno matka. Mitä pidemmälle projekti eteni, sitä suuremmalla innolla sen eteen tehtiin töitä.

Tarina kertoo vanhempiensa jumaloimasta prinsessasta, jolle kummeiksi kutsutut haltiattaret antavat ristiäislahjaksi helmen. Niin kauan kuin helmi pysyisi tallella, hän muuttuisi päivä päivältä kauniimmaksi, viisaammaksi ja rikkaammaksi. Jos helmi katoaisi, prinsessa menettäisi kaiken tämän, mutta saisi tilalle hyvän ja nöyrän sydämen.

Pala palalta “hahmottumaton kaaos” muuttui jäsentyneeksi kokonaisuudeksi ja alun epävarmuus mukavaksi jännitykseksi. Oppilaat pääsivät harjoittelemaan ryhmätyötä ja toisten huomioon ottamista. He saivat varmuutta ilmaisuunsa ja artikulaatioonsa ja uutta potkua yhteishenkeensä. Lämmin kiitos yhteisestä matkasta!

Adalmiinasta sukeutuu valtakunnan kaunein, rikkain ja älykkäin neito – mutta myös sietämättömän ylpeä, ilkeä ja itserakas komentelija. Eräänä päivänä prinsessa karkaa linnan puutarhasta omille teilleen. Hän saapuu lähteen luo ja kumartuu sen ylle ihailemaan omaa kuvaansa. Kruunu putoaa lähteeseen ja helmi sen mukana...

Tuija Kauhaniemi, ohjaaja Luokanopettaja, puhe- ja draamataiteen opettaja


"Teimme näytelmän Adalmiinan helmi. Olin vuohen roolissa ja sanoin kaverin kanssa esipuheen." Daniel Bergroth "Näytelmää oli helppo tehdä. Roolini oli vauva ja vuorosanat olivat helppoja." Aapo Pennanen "Ensi-iltana jännitti vähän, mutta se meni ihan hyvin. Lopulta näytelmästä jäi tosi hyvä muisto kaikkine sähläyksineen ja puheharjoituksineen, tosin niitä olisi voinut olla vähän vähemmän...krhm..." Elli Norrlin "Olin vartijan roolissa. Lauloin yksin laulun linnan tornissa. Se oli hauska projekti." Reino Järnefelt "Mikael-salissa oli hauskaa. Kivaa oli myös kun haettiin pukuvarastosta esiintymisasuja! Esityksissä oli paljon yleisöä ja ne menivät ihan hyvin!" Aino Koivusaari "Kun esitimme näytelmiä yleisölle, tapahtui pieniä epäonnistumisia, jotka tuntuivat meistä suurilta, mutta yleisö ei huomannut mitään." Petteri Raita "Näytelmästä jäi ihana kokemus! Haluan kiittää kaikkia jotka osallistuivat tähän projektiin, sillä jokaista tarvittiin, oli rooli iso tai ei! Onneksi kaikki pääsivät aina paikalle esityksiin!" Ninni Norra "Kaikki kolme näytöstä meni hyvin, ja vikan näytöksen jälkeen seistiin voittajina lavalla!!" Vilma Oura

11


Maailma Monnin silmin 5A:n oppilaat tutustuivat kissojen maailmaan marraskuun harmaudessa. Opettaja Carita Salosen tekemä käsikirjoitus perustui Gösta Knutssonin rakastettuihin Pekka Töpöhäntä -tarinoihin. Pikkukaupungin tapahtumia seurattiin tällä kertaa Monni-kissan näkövinkkelistä. Monni, kujien kruunaamaton kuningas, ei ihan helpolla hyväksynyt kaupunkiin saapunutta hännätöntä Pekka-kissaa ja teki kaikkensa kääntääkseen myös kaverinsa uutta tulokasta vastaan. Sinnikkäät yritykset eivät kuitenkaan tuottaneet tulosta, ja lopulta Monninkin oli annettava periksi Pekan hyväntahtoisuudelle.

Lumikuningatar ”Lumikuningatar tunnistaa ne, joiden sydän on sirpaleina…” Ikuinen talvi, kevään odotus, rakkaus, ystävyys ja rohkeus – näitä teemoja olemme miettineet ja työstäneet koko talven 8C-luokan kanssa. Ja kuinkas ollakaan, talvi piti tiukasti otteessaan lähes koko harjoitusprosessin ajan. Näytelmän tekeminen oli suuri ilo ja työskenteleminen juuri tämän luokan kanssa helppoa ja hauskaa. Kaikki osallistuivat ja antoivat käyttöön omat lahjansa, ideansa – itsensä. Toki roolin ja näytelmän rakentaminen tuo mukanaan omat haasteensa: häpeän korkea, kamala kynnys on ylitettävä ja asetettava itsensä vailla suojaa muiden arvioitavaksi. Esityksissä oppilaiden energia, voima ja ilo hyökyivät salin perälle asti. Viimeisellä rivillä istui ohjaaja, joka nauroi ja kyynelehti kaikki esitykset läpi miettien, mitä ihmettä noin ihanista nuorista tulee isoina? Rohkeita ja upeita aikuisia, jotka taatusti haluavat muuttaa maailmaa. Näytelmän Kerttu pelastaa Kain, ja rohkeus voittaa pelon. Rakkaus vihan. Hyvyys pahuuden. Ja kyllä – kesä kukistaa viimein ikuisen talven. Ilona Lehtinen, ohjaaja

12


Kanin viemää Näytelmän idea tuli 8A-luokkaamme opiskelemaan tulleelta Noora Västiseltä. Näytelmä sisälsi monta tarinaa, ja ehdotus saavutti heti suuren suosion. Tarina saa alkunsa, kun kani kohtaa Hannun ja Kertun, jotka ovat juuri menossa pahaa aavistamatta Piparinoidan luokse. Kani pelastaa lapset ja ottaa heidät mukaansa seikkailuun, joka kulkee usean eri sadun kautta ja päätyy lopulta kanin omaan ihmemaahan. ”Näytteleminen oli aluksi aika haastavaa, mutta jonkin ajan kuluttua se sujui jo monelta. Näytelmän treenit sujuivat hyvin Sakari Hariman johdolla liikuntasalissa, jossa roolisuorituksia hiottiin ajan myötä paremmiksi ja paremmiksi. Loppupuolella, kun olimme vielä liikuntasalissa, hommat olivat niin hyvässä kuosissa, että Mikael saliin siirryttäessä pystyimme keskittymään läpimenoihin musiikin ja lavasteiden kanssa.” Juuso, Onni ”Näytelmän teko oli hienoa ja hyvä kokemus. Siinä oppi eläytymään rooliin, vaikka ensin se oli vaikeaa.” Raoul ”Esitykset menivät erittäin hienosti ja olen tyytyväinen kaikkien työpanokseen. Tuosta ei paljon paremmaksi pistetä.” Ilari ”Näytelmää oli tosi kivaa ja myös hauskaa tehdä. Näytteleminen alkoi tuntua mukavalta, kun pääsi omaan roolinsa sisään, ja kun oppi vuorosanat ulkoa niin pystyi keskittymään pelkästään näyttelemiseen. Kaikki tekivät hienosti yhteistyötä ja esitykset sujuivat myös kaikkien osalta hyvin.” Aino, Oona, Davia, Camilla, Saara ”Näytelmä auttoi luokkahenkeä positiivisemmaksi ja opimme kommunikoimaan paremmin. Osan esiintymispelko kaikkosi täysin. Opettajamme antoi selvästi kaikkensa näytelmäämme.” Kati, Juuso

13


14


Elämän kokoisten kysymysten äärellä Yhdeksännen luokan biologiassa syvennytään aineeseen aiempia vuosia tieteellisemmästä näkökulmasta. Vastauksia haetaan muun muassa kysymyksiin: Mikä solu on, ja mitä sen sisältää? Miten auringosta peräisin oleva valon energia päätyy solujeni käytettäväksi? Mitä elämä on, ja miten se sai alkunsa? Miten maapallo ja sen eliöt ovat muuttuneet vuosimiljardien aikana, ja miten DNA tähän liittyy? Mitkä evoluution mutkat ovat johtaneet eläimeen nimeltä ihminen? Mikä oikeastaan tekee minusta ihmisen? Vihkotyöskentelyn rooli oppimisprosessissa on erittäin tärkeä.

15


Matka Maailman keskipisteeseen Kahdentoista vuoden odotus palkittiin unohtumattomalla aikamatkalla Ateenaan ja Nafplioon. Nopeastihan ne vuodet sitten vierähtivät, vaikka ala-asteella aika tuntui matelevan, eikä luvattu Suuri Matka tuntunut koskaan koittavan. Kulttuurimatkasta maalailtiin jo meille pienille suurta päämäärää. Etappia, jota kohti puksuttaa, ja joka lopulta kruunaisi kaikki ne muotopiirustustunnit, väärään suuntaan kudotut lapaset ja pistokokeet. Tuntui absurdilta istua bussissa matkalla kohti Helsinki-Vantaan lentokenttää. Tässä sitä nyt oltiin, menossa sille kaukana tulevaisuudessa häämöttävälle matkalle, jonka olemassaoloa alettiin jo melkein epäillä. Millaiseksikohan se Pikku-Linda oli tämän päivän ja koko matkan kuvitellut? Odotus palkittiin.

16

Historiaa, nykyaikaa ja kulttuuria Matkustimme tänä keväänä 12A- ja C-luokkien voimin Kreikkaan. Puolet matkasta vietimme Ateenassa, loput hieman etelämmässä, meren rannalla Nafpliossa. Viikko vierähti mukavasti plus miinus 30 asteen lämmössä temppeleiden raunioita ja muita Antiikin hienouksia ihmetellen ja ihastellen. On vaikea todella käsittää näkemäänsä – elämää ja kulttuuria, jonka tietää kukoistaneen näillä samoilla kukkuloilla satoja vuosia ennen ajanlaskun alkua. Ateena oli suuri ja kaoottinen, Nafplio pieni ja idyllinen. Tai ainakin melkein idyllinen: rantakaupungissa vilisi bussilasteittain paikallisia ylä-asteikäisiä luokkaretkeläisiä. Sen lisäksi, että olimme matkustaneet Suomesta Kreikkaan, aikamatkailimme historiassa tuhansia vuosia sinne tänne joka päivä. Historiaa, nykyaikaa ja kulttuuria nautiskeltiin runsain annoksin.


Akropolis, Zeuksen, Hefaistoksen ja muiden upeiden antiikin Kreikan jumalien temppeleitä, valtava vanha ja säilynyt teatteri esityksineen, Delfoi ja tarinat laakerinlehdistä ja oraakkeleista, Korintin kanava, linnoitus tuhannen portaan päässä ja kilometritolkulla upeaa maisemaa. Appelsiinpuita, kukkuloita ja raikasta merituulta. Kerrassaan upea matka maailman keskipisteeseen ja vähän sen ympärillekin ylitti kaikki odotukset. Olemme kaikki hieman lähempänä toisiamme ja suurta kokemusta rikkaampia. Kiitos kaikille matkaa omalla tavallaan sävyttäneille: Minnalle, Juhalle, Esoille, Vesalle sekä tietenkin kaikille meille 12A- ja C-luokkien oppilaille! Linda Santanen, 12C

”Upea matka ylitti kaikki odotukset. Olemme kaikki hieman lähempänä toisiamme ja suurta kokemusta rikkaampia.”

17


Päättötyöt

18

Kahdennellatoista luokalla opiskelija tekee laajan itsenäisen päättötyön itse valitsemastaan aiheesta. Hän esittelee työnsä oppilaille, opettajille, vanhemmille ja muille kiinnostuneille ja vastaa yleisön kysymyksiin aiheensa asiantuntijana.

Päättötyön hyväksytysti suorittaneet

Päättötyö on luonteeltaan itsenäinen tutkielma tai teos humanistiselta, luonnon­ tieteelliseltä, käytännölliseltä tai taiteelliselta alalta. Se voi olla perinteisen tutkielman lisäksi melkein mitä tahansa kanootin valmistuksesta kuvitettuun runokirjaan tai auton kunnostuksesta laulun sanoittamiseen, säveltämiseen ja esittämiseen.

Hiski Kanerva Ratapyöräily

Lopputulos on tietysti tärkeä, mutta vielä sitäkin tärkeämpi on matka: prosessi aiheen valinnasta ja työn suunnittelusta sen toteuttamiseen ja esittelemiseen saakka.

Lotta Tuominen Sarjakuva

(Lähde: Jarno Paalasmaa, Omassa rytmissä)

Sami Virtanen Eurodance-sävellykset

Vera Zakowski Kierrätysvaatteet Elma Reinikka Locking Ella Stranden Novellikokoelma Victor Viitanen Jazzmusiikki


Lukiodiplomit Lukion kuvataidediplomi kehitettiin 1990-luvun lopulla, jotta taideaineissa lahjakkaat opiskelijat voivat saada erityisosaamisestaan erillisen todistuksen. Opetushallitus antaa vuosittain valtakunnalliset tehtävät, joista opiskelija valitsee mieleisensä. Opiskelija tekee työn itsenäisesti; opettajan roolina on tehtävien esitteleminen ja töiden arvosteleminen. Steinerkoulu oli jo alkuvaiheessa kehittämässä diplomitehtäviä yhteistyössä opetushallituksen kanssa. Valtakunnalliseksi laajennut diplomityöskentely perustui pitkälti steinerkoulujen opetussuunnitelmaan sisältyvään päätöstyöhön. Nykyään diplomin voi suorittaa kuvataiteen lisäksi myös kotitaloudessa, käsityössä, liikunnassa, mediassa, musiikissa, teatterissa ja tanssissa. Diplomin suorittaneille ojennetaan ylioppilasjuhlissa erillinen diplomitodistus.

Euroopan taivaan alla – teatteridiplomin tekijöiden huima onnistuminen! Kuusi teatterista innostunutta abia, haastava nopeatempoinen näytelmä ja viimeisen vuoden opiskeluhässäkkä – eihän tällaisesta yhdistelmästä voi tulla kuin loistava lopputulos! Helsingin Rudolf Steiner -koulun lukiossa on mahdollista suorittaa teatterin lukiodiplomi, joka on draaman valtakunnallinen näyttötyö. Innostuneille teatterintekijöille diplomi tarjoaa tilaisuuden osoittaa osaamistaan, jota on kartutettu luokkanäytelmien ja muiden draamaprojektien myötä. Olennaista on se, että diplomin tekijä hoitaa projektinsa itsenäisesti alusta esitykseksi asti. Haastavaa, eikö?

Diplomitehtävä ”Missä kuljimme kerran” on inspiroinut 13A:n Aino Sahlbergia tekemään viehättävän installaation omista lapsuudenmuistoistaan.

Diplomintekijöitä on meillä ollut ennenkin, mutta tänä vuonna teatteriosaamistaan halusi osoittaa kokonainen abiryhmä, jonka jäsenet olivat niin 13A-, B-, kuin C-luokaltakin. Ryhmän muodostivat syksyllä Okko Ahre, Valo Aspegren, Katri Björklöf, Ida Minkkinen, Elina Otsamo ja Tuomas Sirviö. Projektin edetessä mukaan tulivat avustamaan Henrietta Helanne ja Jan-Robert Mäenmaa, joiden työpanos oli myös merkittävä. Diplomityön ulkopuolisena arvioijana toimi näyttelijä Jemina Sillanpää, joka arvioi ryhmän onnistumista muun muassa näin: ”Kuuden näyttelijän ryhmä valitsi teoksen, jossa on paljon erilaisia henkilöitä, useita tapahtumapaikkoja eri Euroopan valtioissa, nopeita leikkauksia ja siirtymiä. Näytelmässä käsitellään raskaita sekä ajankohtaisia teemoja, jotka vaativat näyttelijältä paljon ennakkotyötä ja aiheen sisäistämistä. Suoritus oli erinomainen.” Anna-Mari Karjalainen, projektin ohjaava opettaja 19


Opettajana viidellä vuosikymmenellä Räiskyvä kuvaamataidonopettaja Marita Herlevi jäi eläkkeelle vuoden vaihteessa. Vanhempainillat viimeisimmän luokan, ”18C:n”, kanssa jatkuvat kuitenkin edelleen. Istahdamme Maritan kanssa muistelemaan menneitä ja pohtimaan tulevaa. Räiskyvä kuvismaikka jäi eläkkeelle vuoden vaihteessa mutta energiaa pursuavana jatkoi opettamista vielä kevätlukukaudella. Tänään vuorossa on kuvaamataidon sijaisuus, ja konkari nauttii silminnähden päästessään taas ohjaamaan nuoria. Marita valmistui Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 1972. Tuota hetkeä edelsi monta työntäyteistä vuotta: kunnianhimoinen opiskelija suoritti kuvataideopettajan tutkinnon ohella myös steinerkoulun luokanopettajan tutkinnon. Maritan opettajanura alkoi kuvataiteen lehtorina Jämsässä vuonna 1973. Kaksi vuotta myöhemmin hänelle tarjottiin Helsingin Rudolf Steiner -koulusta paikkaa, jonka hän – koulun ja oppilaiden onneksi – otti vastaan.

Hurmaavia pallinaamoja Pitkään uraan mahtuu paljon kohokohtia, mutta ensimmäisenä Maritan mieleen nousee hänen viimeisin luokkansa, ”nykyinen 18C”, jota hän luotsasi ensin luokanopettajana, sitten aineopettajana ja lopulta luokanvalvojana. ”Olivat niin hurmaavia pallinaamoja”, Marita hymyilee. Kyseisen luokan vanhempien kanssa synkkasi niin hyvin, että vanhempainiltoja pidetään edelleen säännöllisesti! Uransa kohokohdiksi Marita nostaa myös 80- ja 90-luvun vaativat apulaisrehtori­ kaudet, joiden aikana koulun hallinto tuli perin juurin tutuksi. Ahaa-elämyksenä tuli varsinkin se, kuinka vaativaa ja vaikeaa päätösten tekeminen voi myös koulu­ maailmassa olla. Viimeiset vuodet Marita puursi koulumme päätoimisena kuvataiteen lehtorina. Tänä erityisen antoisana aikana hän pystyi antautumaan täysillä kuvataiteen kokonaisvaltaiseen opettamiseen ja kehittämiseen. Maritan käsialaa ovatkin muun muassa päätöstöiden ja kuvataiteen lukiodiplomien ohjausprosessit, ekologisen arkkitehtuurin tuominen osaksi koulumme opetussuunnitelmaa sekä lukuisat kuvisprojektit, retket ja tempaukset.

Oppilasta, ei ainetta Maritalla on opetuskokemusta peräti viideltä vuosikymmeneltä. Koulumaailma on tainnut muuttua tuona aikana jonkin verran? ”Aivan simpurasti”, hän toteaa. Steinerkoulu on nyt Maritan mukaan aiempaa enemmän orientoitunut ympäröivään maailmaan: aiemmin oltiin sisäänpäin kääntyneempiä ja turhankin ideologisia. Nyt ollaan mukana maailman menossa. Toisaalta oppilaat olivat ennen motivoituneempia, tai ainakin opettajan auktoriteetti oli selvästi vahvempi – myös vanhempien suuntaan. ”Kun opettaja sanoi, että ei sitten katsota telkkaria illalla, niin varmasti toteltiin”, Marita muistelee ja kertoo kaipailevansa takavuosia myös siksi, että silloin steinerkoulua käytiin ilman muuta esikoulusta ylioppilaskirjoituksiin asti. Oppilaille ei tullut mieleenkään siirtyä yhdeksänneltä luokalta toiseen kouluun. 20


Steinerkoulun Marita toteaa pysyneen muutoksista huolimatta miellyttävänä työpaikkana. 1970-luvun lopussa ja 1980-luvun puolivälissä hän opetti puolen vuoden mittaiset jaksot kahdessa muussa koulussa. Virkaakin tarjottiin, mutta kouluille ominainen autoritäärisyys ja jäykkyys ei Maritaa miellyttänyt. Tuli olo, että näissä kouluissa opetettiin ainetta, ei oppilasta. Jälleen Marita kutsuttiin takaisin ”kotiin” oppilaita opettamaan.

Steinerkoulu steinerkouluna! Marita kertoo jäävänsä kaipaamaan eritoten innokkaita ja mukavia oppilaita ja työtovereita. Maritan tiedetään olevan koulussamme erityisen pidetty opettaja, jota oppilaat ovat jääneet kaipailemaan. Mitä hän sitten ei jää koulustamme kaipaamaan? ”Ruuhkassa ajamista lumituiskussa aamuvarhaisella ei todellakaan tule ikävä”, kuuluu vastaus. Ohjeet nuoremmalle opettajapolvelle tulevat konkarin suusta jämäkästi: Pitäkää steinerkoulu steinerkouluna! Pyrkikää erottumaan omalla erityisellä tavallanne! Korostakaa oppilaille, kuinka tärkeitä ja erinomaisia koulumme steinerpedagogiset oppiaineet ovat! Oppilaille Marita lähettää lämpimiä terveisiä ja kehottaa: Olkaa ylpeitä koulustamme, ja valitkaa lukiossa paljon steinerpedagogisia kursseja. Ottakaa kaikki irti pitkistä opettaja- ja luokkatoverisuhteista, ne ovat vaalimisen arvoisia asioita ja kantavat pitkälle! Mitä energinen eläkeläinen aikoo tehdä seuraavaksi? ”Nii-i. Mitäs hitsiä nyt kertois – en ainakaan totuutta!” hän nauraa rätkättää. ”Joka tapauksessa tulevaisuus on ihanasti auki, ja tie on vapaa! No enhän mä oo mitään vielä päättäny, mähän teen mitä mua huvittaa!” Pasi Salmela Maritan työtoveri ja ystävä

21


Kevään 2013 ylioppilaat

22

Ahlfors Antti

Jormola Viola

Mäenmaa Jan-Robert

Airos Salli

Järvensivu Mira

Ntiamoah Elettra

Björklöf Katri

Jääskeläinen Erika

Otsamo Elina

Bucht Lucas

Kosunen Tiia

Potinkara Petra

Furu Seera

Kuusto Oliver

Pulkkinen Milja

Helanne Henrietta

Kuutsa Sonja

Rahikainen Severi

Hertzen von Martin

Loginova Anne-Maria

Ruuska Arttu

Hippi Ina

Luotonen Johanna

Sahlberg Aino

Huhtinen Kriti

Mikkola Risto

Sirviö Tuomas

Huttunen Maija

Minkkinen Ida

Vanajas Kaius


Helsingin Rudolf Steiner -koulu Luokat 1–13A, 9–13C, A-esiluokka

Luokat 1–8C, 3D, 6D, C-esiluokka

Lehtikuusentie 6 00270 Helsinki

Paraistentie 3 00280 Helsinki

Toimisto

477 70 70

Opettajat

477 70 717

Opettajat

477 81 100

Rehtori

477 70 715

Rehtoria avustava opettaja

050 463 4315

Apulaisrehtori

050 330 0846

Vahtimestari

050 589 7126

Vahtimestari

477 70 716

Isännöitsijä

050 511 2344

Talouspäällikkö

477 70 711

Pedagoginen lääkäri / psykologi

477 81 142

Pedagoginen lääkäri / psykologi

477 70 720

Keittiö

477 81 144

Keittiö

477 70 722

Esikoulu

045 636 5221

Esikoulu

477 70 723

Kouluterveydenhoitaja

050 402 2976

Kouluterveydenhoitaja

050 310 5631

Telefax, opettajat

477 70 727

Telefax, toimisto

477 70 747

Työ- ja loma-ajat lukuvuonna 2013-2014 Sähköposti: kanslia.helsinki@rudolfsteinerkoulu.fi www.rudolfsteinerkoulu.fi Ilmoittautuminen *

477 70 70

* Esiluokalle ja 1. luokalle. Muille luokille pyrittäessä yhteyttä voi ottaa myös suoraan ko. luokanopettajaan tai luokanvalvojaan

Syyslukukausi

12.8.2013 - 21.12.2013

Syysloma

14.10.2013 - 18.10.2013

Joululoma

23.12.2013 - 3.1.2014

Kevätlukukausi

7.1.2014 - 31.5.2014

Talviloma

17.2.2014 - 21.2.2014

Lauantaityöpäivät

28.9.2013 ja 21.12.2013

Koulu alkaa 12.8.2013 klo 10.00

23


Toimihenkilöt Rehtori

Pienryhmäopetus

Arni-Kauttu Meri

Jaakkola Pirjo, pienryhmä

Apulaisrehtori

Terveydenhoitajat

Tuominen Esa

Anttila Anna-Kaisa Saxén Karita

Rehtoria avustava opettaja Paraistentiellä Kiiski Heikki

Opettajakunnan puheenjohtajat Harima Sakari (A-luokat) Salmela Pasi (9-13 -luokat) Wallin Sini (C-luokat)

Opettajakunnan sihteeri Aaltonen Vesa

Terapiatoiminta ja erityisopetus Furu Tarja, pedagoginen lääkäri Göös-Nurmesniemi Sinikka, erityisopetus Huhtinen Riitta, hoitoeurytmia Joutsijärvi Raija, erityisopetus A-luokat Järnefelt Tiina, erityisopetus Järvenpää Heljä, erityisopetus C-luokat Kivisaari Kati, koulupsykologi Leikas-Mieho Päivi, taideterapia Niskanen Katri, hoitoeurytmia Soila Anneli, erityisopetus

24

Koulun henkilökunta Basdekis Eeva, vahtimestari Elojärvi Marja-Leena, esikoulun iltapäivähoitaja Feria Garcia Gustavo, siistijä Hacklin Katariina, taloussihteeri Hämäläinen Pasi, iltapäiväkerhon ohjaaja Härmä Ida, esikoulun iltapäivähoitaja Juvonen Liisa, siistijä Kalliala Kari, isännöitsijä Kaukinen Aila, kirjanpitäjä Kolehmainen Anne, iltapäiväkerhon koordinaattori Lepaste Helen, siistijä Lukander Suvi, esikoulun iltapäivähoitaja ja -avustaja Mattsson Jan, iltapäiväkerhon ohjaaja ja koulunkäyntiavustaja Oviedo Alberto, siistijä Palomäki Ulla-Riitta, siistijä Peltonen Katariina, iltapäiväkerhon ohjaaja Sandberg Sami, siistijä Sandberg Taina, vahtimestari Selenius Ann-Catrine, koulusihteeri Suolanen Krista, iltapäiväkerhon ohjaaja Subekan Mokhamad, siistijä Törnblom Marika, talouspäällikkö Veisterä Anni, esikoulun iltapäivähoitaja Vreimann Merle, siistijä


Hallitus 2012

Suomenkielisen osaston johtokunta 2012-2013

Hallitus 2013

Puheenjohtaja

Puheenjohtaja

Puheenjohtaja

Linda Hellsten

Juri Panjutin

Linda Hellsten

Varapuheenjohtaja

Varapuheenjohtaja

Varapuheenjohtaja

Heikki Lonka

Tapio Nyman

Heikki Lonka

Jäsenet

Jäsenet

Jäsenet

Kari von Hertzen

Kauko Huhtinen

Anna-Maria Henell

Anna-Maria Henell

Pirjo Jaakkola (opettaja)

Nikolai Riikonen

Terho Kylli 12.11.2012 asti

Vesa Kouvonkorpi (henkilökunta)

Tarja Parviainen

Nikolai Riikonen

Suvi Lukander

Tiia Tuovinen

Tarja Parviainen

Tiina Ramula (opettaja)

Timo Veijola

Timo Veijola

Ella Strandén (oppilaskunta)

Heikki Vesalainen

Jan Willamo

Esa Tuominen, johtokunnan sihteeri

Jan Willamo

Marika Törnblom, hallituksen sihteeri

Marika Törnblom, hallituksen sihteeri

25


Opettajat Aalto Topias saksa Aaltonen Vesa luokanvalvoja (12 A), matematiikka, fysiikka, opettajakunnan sihteeri Arni-Kauttu Meri filosofia, rehtori Cedeström Inkeri luokanopettaja (7 C) Dodds Eija kristiyhteisön usk.opettaja Eklund Minna luokanvalvoja (12 C), eurytmia, draama Eräkangas Takko luokanopettaja (2 C) Eskelinen Juha luokanvalvoja (12 C), matematiikka, fysiikka Fogde Päivi ruotsi Granberg Suvi luokanopettaja (1 A) Göös-Nurmesniemi Sinikka luokanopettaja (3 D), erityisopetus Haakanen Leahannele eurytmia Haapaniemi Ritva esiluokan opettaja Halonen Katja matematiikka, fysiikka, äitiyslomalla Harima Sakari luokanopettaja (8 A), ruotsi, opettajakunnan puheenjohtaja Helko Ville matematiikka, fysiikka, kemia Herlevi Marita kuvataide, arkkit., taidehistoria, media Huhtinen Riitta eurytmia, hoitoeurytmia Häyrynen Filip musiikki, virkavapaalla 26

Jaakkola Pirjo pienryhmäopettaja Joutsijärvi Raija erityisopettaja, oppilashuolto Järnefelt Tiina luokanopettaja (6 C), erityisopetus Järvenpää Heljä oppilashuolto, erityisopettaja Kalliala Kari tekninen työ Kalliala Liisa luokanopettaja (8 C) Kanniainen Irmeli esiluokan opettaja Karjalainen Anna-Mari luokanvalvoja (10 A), äidinkieli ja kirjallisuus, draama Karjalainen Jenni saksa, ruotsi Kauhaniemi Tuija luokanopettaja (5 C) Kerman Riitta luokanvalvoja (10 C), englanti Keski-Orvola Jutta esiluokan opettaja Kiiski Heikki musiikki, rehtoria avustava opettaja Kivi Pilvi luokanopettaja (3 C) Kovalainen Heikki filosofia Kuusela Eira matematiikka, kemia, tähtitiede Kuusela Leila säestäjä Käkelä Krista luokanopettaja (2 A) Lagerbohm Pia saksa, englanti, virkavapaalla Lahtinen Ija luokanopettaja, perhevapaalla

Laulainen Mikko luokanopettaja, vuorotteluvapaalla Lehtinen Ilona luokanopettaja (1 C) Lehtonen Eetu uskonto, psykologia Leikas-Mieho Päivi maalausterapia Lukkarinen Esa luokanvalvoja (10 A), historia ja yhteiskuntaoppi Luoma Mare luokanopettaja (4 A) Luotola Terhi luokanvalvoja (11 A), ruotsi, saksa Mieho Eero säestäjä Mikkilä-Huttunen Leena ortod. uskonnonopettaja Mäkinen Meri liikunta, terveystieto Mäkitalo Aliina musiikki Nurmi-Poikolainen Terttu luokanopettaja (4 C), käsityö, musiikki Nyholm Tanja luokanvalvoja (9 C), kotitalous, tekstiilityö, kirjansidonta Ojamaa Riitta luokanopettaja (7 A) Pelkonen Ari liikunta, terveystieto Piispanen Salla liikunta, terveystieto, perhevapaalla Pipinen Petra luokanopettaja, perhevapaalla Putkonen Mer-Inkeri englanti Ramula Tiina saksa

Salmela Pasi luokanvalvoja (13 AC), biologia, maantiede, opinto-ohjaaja, opettajakunnan puheenjohtaja Salonen Carita luokanopettaja (5 A) Soila Anneli luokanopettaja (6 A), erityisopetus Tarkkio August luokanvalvoja (11 C), ruotsi, ranska Tavela Emmi kuvataide Tuomainen Minna eurytmia Tuominen Esa luokanvalvoja (9 A), historia ja yhteiskuntaoppi, apulaisrehtori Vahviala Pirjo eurytmia, virkavapaalla Veijalainen Kirsi luokanopettaja (3 A) Wallin Sini luokanopettaja (6 D), liikunta, opettajakunnan puheenjohtaja


Oppilaat Luokka 0 A Esikoulunopettaja Ritva Haapaniemi Esikoulunavustaja Suvi Lukander Ellonen Aurora Erkko Miia Heinonen Niilo Jäkärä Meeri Järviluoma Aksel Koivumaanaho Aino Käkelä Helmi Lauronen Seralia Lemettinen Aapo Melvas Verne Moilanen Jenni Moilanen Sonja Mäkelä Anni Onodera Nour Rahijärvi Melissa Salmi Leo Suitiala Tenho Vajda Áron Viitamäki Amalie Yamazaki Taro

Luokka 0 C Esikoulunopettajat Irmeli Kanniainen Jutta Keski-Orvola Ahlgren Fanni Berglund Mario Conde Sani Diallo Aissa Erho Aleksi Gindonis Osmo Henell Stella Hölttä Valora Kestilä Maisa Martin Julia Mäki Amalia Nikola Peppi Oura Taika Partti Ella

Peltonen Eino Pennanen Onni Rautiainen Aarno Suolanen Ranja Sutisna Matilda Welling Heloisa

Luokka 1 A Luokanopettaja Suvi Granberg Ala-Kihniä Tyyne Autio Markus George Aaro Haapasalo Sisu Hickman Olli Igbinidu Viola Ikävalko Kaapo Kallio Taika Kallio Vesa Karakoski Aino Kopio Ronja Laakso Sanni Lehtinen Pinja Linsén Ada Luukkanen Noora Mäki-Petäys Nora Rinne Inez Saarlo Elisa Salomaa Eero Shimmin Lina Vainonen Pietari Vemberg Viljami

Luokka 1 C Luokanopettaja Ilona Lehtinen Artemjeff Aarni Cziczer Frida Euro Irene Jóhannsdóttir Iris Juuti Juska Kauppila Silmu Koivunen Eemeli Kolehmainen Lilja

Kolehmainen Ukko Käkelä Urho Lauronen Aarni Leppänen Onni Luotonen Elvi Miettinen Alisa Mustonen Mila Pasanen Viena Pelliccioni Paolo Pellinen Louna Sotala Wilma Spankie Anton Suokas Ananda Tavela Olavi Toija Aino Torkko Lasse

Luokka 2 A Luokanopettaja Krista Käkelä Ahlroth Ronja Hirvensalo Christina Inkeri Rauni Kajanoja Karlo Koivumaanaho Lauri Kosonen Mista Lehtinen Elsa Maristo Milla Merinen Miro Moilanen Max Myllyrinne Vilho Niskanen Nooa Pendolin Elmo Saari Iisakki Sahlberg Eero Saikkonen Maria Salomaa Joel Salvato Lenni Shava Nelson Tamminen Mimosa Waldén Jame Viitamäki Elias

Luokka 2 C

Luokka 3 A

Luokanopettaja Takko Eräkangas Alhonsaari Anna Asikainen Silja Belov Polina Erho Miika Heino Vilja Huczkowski Onni Hurme Tilda Jylhä Sakari Krebs Moona Kymäläinen Eemil Laari Taiga Lindqvist Veeti Nemesszeghy Orsi Norlamo Iines Paananen Teo Pöyry Ilona Ratinen Jenna Rinta-Opas Manda Sibul Gabriella Soskolne Eini Suojanen Alvar Tuomi Patrik Vaittinen Nooa Vesalainen Laura Yaldaie Arshia

Luokanopettaja Kirsi Veijalainen Aryal Uttam Friman Fiona Haapasalo Saima Ikävalko Arttu Karhumäki Oona Karhumäki Roosa Kettunen Vilja Kokkola Miro Kumela Venla Kuusiranta Vanilla Lauhiala Leo Lehtinen Onni Liljeberg Ossy Luukkanen Laura Maijala Eero Muhonen Myy Mustapää Lumi Poutanen Kiira Rahijärvi Anders Riikonen Lauri Rönkkö Lumi Salomaa Henri Suitiala Rauha Turppo Aino Wallgren Iris

27


Luokka 4 A

28

Luokka 3 C

Luokka 3 D

Luokanopettaja Pilvi Kivi Andriainen Miika Aristil Mariam Christensen Tyko Conde M´balia Harjanne Laura Hyvärinen Paju Karsten Emma Kauppila Sade Koivusaari Touko Lukkarinen Kukka-Maaria Miettinen Olavi Niemi Aman Norra Saana Peltonen Maia Pere Ronja Pukkila Lia Sainio Rafael Savolainen Saku Stengård Halla Taajamaa Joonatan Torkko Jonne von Steuben Ida

Luokanopettaja Sinikka Göös-Nurmesniemi Aho Matias Eronen Simone Heinonen Mikael Heinäsmäki Kaisla Henell Taru Hietala Ilona Hirvonen Taimi Keski-Orvola Kolja Kosonen Mimosa Kuloheimo Konsta Kytölä Konsta Könkkölä Joni Laitinen Ilari Mazzamauro Lauri Melenius Milja-Syksy Pekkalin Siiri Peuhkuri Ilmari Raatikainen Ella Rantapaju Tuuli Suolanen Roope Tepponen Lucas Timlin Nora

Luokanopettaja Mare Luoma Aryal Arati Gudushauri Zviad Huopana Anni Koivisto Ella Koskipuro Pessi Kral-Leszczynski Lolek Kuparinen Mari Leppälä Joska Liljeberg Oiva Liuksiala Herkko Maristo Taavi Munukka Max Myllyrinne Niilo Pentti Lauri Poutanen Ria Räsänen Vilma Saanio Sameli Tunkelo Samuel Waldén Nora Varjonen Saska Varuskivi Kia

Luokka 4 C Luokanopettaja Terttu Nurmi-Poikolainen Ansamaa Ida-Maria Asikainen Paavo Christensen Eira Euro Helena Fabritius Pessi Heliste Sanni Henell Meri Hämäläinen Mitja Jokipii Taru Kaarela Kaisla Kallio Aida Karhu Rasmus Kettunen Ella Kolehmainen Sampo Korol Mark Koskinen Moritz Kosunen Onni Kymäläinen Aksel Leskinen Katarina

Marjamäki Noora Melenius Anton Raatikainen Oona Suominen Saaga Vainikainen Milla Vartiainen Alva

Luokka 5 A Luokanopettaja Carita Salonen Ale Vishal Balic Pinja Björklund Katja Helanne Frans-Anton Ikävalko Salli Inkeri Myrsky Joutsenniemi Jetro Järvensivu Meri Järvinen Valtteri Kuusiranta Eppu Laakso Tiitus Lydman Viola Melvas Volter Munukka Jade Mäkelä Topi Pasma Aslak Rajamäki Lotta Riikonen Lotta Salomaa Olavi Shava Wilfred Sipilä Aino Sundström Ninja Tepponen Sarah Toikkanen Rosa Wiklund Katharina Örn Simeon

Lempiäinen Erik Miettinen Pinja Niemi Sauli Norra Ninni Norrlin Elli Oura Vilma Pajunen Lyydia Pennanen Aapo Pihlajamaa Teo Ponda Jasmin Pukkila Jan Raita Petteri Rinta-Opas Hilda Siikamäki Mitja Viinamäki Otso Ylä-Outinen Mustikka

Luokka 6 A Luokanopettaja Anneli Soila Ale Sandesh Haverinen Meri Helanne Anette Huopana Konsta Huovila Hertta Kuparinen Juhana Lopatina Liisa Melvas Viola Saarlo Timo Salvato Fanni Sukura Matilda Tulkki Tatu Vainio Ville Waldén Rosa Viikki Sofia Virta Santeri

Luokka 5 C

Luokka 6 C

Luokanopettaja Tuija Kauhaniemi Benjaminsson Onni Bergroth Daniel Järnefelt Reino Karsten Erik Koivusaari Aino Laine Vili-Valtteri Lauronen Hubert

Luokanopettaja Tiina Järnefelt Anttila Akseli Bergroth Camilla Björklöf Markus Bucusso Isabella Böök Daniel Euro Sofia Iivonen Eljas


Jokipii Jauri Jylhä Aaro Kapanen Matilda Karlenius Tobias Karlsson Anni Kyrönseppä Ainu Lahdes Aino Lappi Lenni Lauronen Helmer Marjamäki Karim Mutka Aada Pöyry Ilmari Ratinen Julia Rautiainen Otto Saaritsa Joel Välimäki Viljami Örn Joakim

Luokka 6 D Luokanopettaja Sini Wallin Aristil Oliver Barbaglia Sofia Bergroth Anton Hämäläinen Piita Janatuinen Kia Kenvin Samuel Kettunen Eeli Koskela Teemu Kytölä Kalle Könkkölä Nelli Laiho Kia Mertanen Julia Nemesszeghy Miklós Niittynen Iiris Raatikainen Sebastian Repo Anni Saxelin Ronja Silva Lincopán Yaritza Sällström Benjamin

Luokka 7 A

Luokka 8 A

Luokanopettaja Riitta Ojamaa Asikainen Cecilia Balic Adrijan Falck Paiju Hakanpää Milla Hiilamo Tuomas Holmström Julius Hänninen Rita Isomäki Mimosa Jaatinen Milla Lappalainen Rauha Martinez Carlos Mustapää Nana Nardone Leo Pasanen Jasper Pastinen Una Rahikainen Petteri Rantalainen Amos Riikonen Leevi Stigzelius Kasper Toikkanen Maria Valve Kaisla

Luokanopettaja Sakari Harima Aarniranta Anton Ale Mamta Gudushauri Fatima Hulkko Vida Hänninen Nea Ikävalko Saara Kajanoja Raoul Karppinen Davia Kavonius Elina Kolsi Elsa Kuusiranta Vertti Laulaja Aino Leppänen Hanna Liljeberg Onni Liusvaara Juuso Lydman Kristo Löfgren Kati Mainz Robin Oksanen Olli Oksanen Oona Plopan Anastasia Rautio Miro Räsänen Veera Saari Kalle Salomaa Ilari Österman Camilla

Luokka 7 C Luokanopettaja Inkeri Cederström Böök Benjamin Cavén Olavi Cheritti Oscar Harjapää Roni Hiltunen Ada Hotakainen Kaisa Häkkinen Vili Kainulainen Tuukka Kallio Johanna Louhos Oona Lyytinen Taika Mantere Tekla Norrlin Kalle Pihlajamaa Ada Pukkila Daniel Rajantie Mikael Ruuska Venla Vainikainen Jonna Wickstrand Saana

Luokka 8 C Luokanopettaja Liisa Kalliala Anttila Charlotta Benjaminsson Moona De Pascale Joonatan Grönmark Hanna-Julia Heliste Samuli Hiltunen Ossi Hukka Aino Jansson Isabel Kallio Emma Kallio Olga Kunttu Meri Laine Heidi-Enna Lonka Laura Makkonen Kaspian

Nordgren Lotta Nyström Iiris Pajunen Jalmari Parkkonen Luukas Silander Ada Tamminen Erik Toija Leevi Törrönen Otso Wickstrand Pinja Viinamäki Moona

Luokka 9 A Luokanvalvoja Esa Tuominen Aarnio Essi Cser River Friman Erik Heimsch Lucas Hienonen Henri Huovinen Pinja Jaatinen Henna Kujala Christina Lappalainen Taisto Mähönen Susanna Nardone Luna Niemi Touko Pellikka Jalmari Peuranheimo Matilda Rissanen Emma Saikkonen Anni Salomaa Sakari Salonen Luka Saukkonen Taava Sillanpää Carita Siltala Veli Sukura Fanny Sundström Dan Terävä Unna Tärk Mona

Luokka 9 C Luokanvalvoja Tanja Nyholm Airos Maija Hanhijoki Tuuli Hermansson Vilja Hämäläinen Akseli Janatuinen Oona Kinnunen Sohvi Kivilahti Joona Kolehmainen Jemina Kytölä Helmi Lahti Asser Lankinen Eino Lauronen Margareeta Lempiäinen Ida Löf Lotta Marttinen Katariina Naukkarinen Waltteri Nemesszeghy Timea Nevalainen Helmi Niemi Tuomas Nurmikari Mikke Oey Lilja Puuska Anni Sihvonen Inka Taylor Nina Voitila Kaneli

29


Luokka 10 A Luokanvalvojat Anna-Mari Karjalainen Esa Lukkarinen Ajomaa Alisa Aryal Elisa Bucht Alice Diarra Mauno Edelmann Casimir Joutsenniemi Konsta Kemppi Milla Korkkinen Matilda Koskinen Ninni Kulmala Tuomas Leppänen Ella Luostarinen Nelli Markkanen Oona Ohrankämmen Ella Oikkonen Saku Palo Tiina Seppänen Emmi Tervamaa Eemil Vainikainen Janika Virolainen Pauliina Vuorikkinen Melina

Luokka 10 C Luokanvalvoja Riitta Kerman Aarbakke Isabelle Ailus Tuuli Benjaminsson Elf Eklund Henri Hellman Sade Hällfors Clarissa Jermakova Anastasja Kawase Mikael Koivula Juha Maijala Inka Miettinen Minttu Melissa Nevalainen Veera Olsbo Eva Olsbo Saara Pesso Susanna Pohjonen Antti Pöyry Iiris Ranin Kirre 30

Rautiola Severi Repo Pyry Sakyi Milana Siltanen Lotta Tiusanen Kaisla Tunkelo Noora Wadunombi Malissa Vuori Rosa

Luokka 11 A Luokanvalvoja Terhi Luotola Ale Namrata Andersson Henry Andersson Timitri Areva Viivi Björklöf Leila Furu Toora Hakola Anu Heimsch Melina Järnefelt Akseli Koskipuro Unna Leikola Taavi Liias Robert Nurmi Tove Pereira Adelia Pölkki Noona Ratia Annabel Ruokokoski Roosa Salmi Gene Salvila Inna Seppänen Emma Tapaninen Kristo Virta Oskari Zakowski Iris

Luokka 11 C Luokanvalvoja August Tarkkio Bakun Elisa Crawford Emily Grönmark Jaakko Harjapää Anniina Hietala Sora Hossain Liana Jylhä Johannes Lagerblom Joni

Lahnajärvi Antti Lappalainen Oskari Luostarinen Sara Mertsola Eero Muikku Marius Noutere Nadja Nurminen Ida Olsbo Hanna Panjutin Alexander Passi Akseli Pihlajamaa Samuel Renko Aino Salminen Emma Vahlberg Emmi

Luokka 12 A Luokanvalvoja Vesa Aaltonen Adiya Mimo Bálková Rozina Gudushauri Zurab Kiuru Sanna Kulmala Lauri Laitinen Jessica Meriläinen Kasperi Negin Martin-Risto Netková Pavlina Nuutinen Johannes Pössi Tatu Rissanen Julia Robles Rebecca Salonen Minja Siikjärvi Samuel Soferová Vendi Särkkä Anton Tervamaa Tilda Turppo Kalle Vermilä Leo Zakowski Vera

Luokka 12 C Luokanvalvojat Juha Eskelinen Minna Eklund Harkki Elias Hermansson Vidar Hyry Aino

Härkönen Nella Kanerva Hiski Kolehmainen Joona Lahtinen Janette Luotonen Aurora Maunola Aleksi Otamaa Johnny Palmu Juupe Reinikka Elma Saaritsa Leo Santanen Linda Strandén Ella Söderström Anna Tuominen Lotta Törrönen Ada Viitanen Victor Virtanen Sami

Luokka 13 A Luokanvalvoja Pasi Salmela Ahlfors Antti Ahre Okko Bucht Lucas Forsström Jannica Furu Seera Helanne Henrietta Hippi Ina Huhtinen Kriti Jormola Viola Loginova Anne-Maria Mantere Emil Minkkinen Ida Mäenmaa Jan-Robert Otsamo Elina Rauhala Linda Sahlberg Aino Salonen Topi Sharma Arun Sirviö Tuomas Torkkeli Laura Vilkevuori Alvar

Luokka 13 C Luokanvalvoja Pasi Salmela Airos Salli Arnkil Aapo Björklöf Katri Hertzen von Martin Huttunen Maija Järvensivu Mira Jääskeläinen Erika Kosunen Tiia Kuusto Oliver Kuutsa Sonja Luotonen Johanna Mikkola Risto Ntiamoah Elettra Ouahi Samir Potinkara Petra Pulkkinen Milja Rahikainen Severi Ruuska Arttu Toiviainen Riku Vanajas Kaius

Pienryhmä Jaakkola Pienryhmäopettaja Pirjo Jaakkola Black Amron Gröhn Rebecca Nurmikari Mea-Netta Pirhonen Ville Tuulispää Akseli


Kouluruokalasta ravintola Rudolf Koulun ravintolatoiminta siirtyy elokuussa eettiseen ja ekologiseen ruoanvalmistukseen erikoistuneelle KK Kruska Oy:lle. Tervetuloa Kruska ja uusi ravintola Rudolf! Ruoan eettisyys, ekologisuus ja terveellisyys kuuluvat olennaisena osana steinerkoulujen toimintatapaan. Helsingin Rudolf Steiner -koulun ruokatoimikunta (ent. ruokaryhmä) on tehnyt jo vuosien ajan ansiokasta työtä kouluruoan ja -ruokailun kehittämiseksi. Tämän työn tuloksena kannatusyhdistyksen hallitus päätti – vuoden 2012 lopussa, kilpailutuksen jälkeen – solmia ateriapalvelusopimuksen KK Kruska Oy:n kanssa. Ekologiseen ja eettiseen ruokatuotantoon erikoistunut ravintola-alan yritys pyörittää myös Kuvataideakatemian tiloissa toimivaa Kasvisbaaria sekä pitopalvelua.

Kruskan pyörittämä Ravintola Rudolf aloittaa toimintansa molemmilla kouluilla elokuussa 2013. Rudolfissa tarjotaan päivittäin eettisesti toteutettua sekaruokaa sekä vaihtelevia ja maukkaita kasvisruokia. Kouluruoassa käytetään runsaasti luomuraaka-aineita, ja ruoka valmistetaan pääsääntöisesti koulun omissa keittiöissä. Kruskan yrittäjät Hanni Brotheus ja Tuija Ruuska ovat pitkän linjan ravintolaalan osaajia, joilla on vahva luomuraaka-aineiden tuntemus ja suorat yhteydet kotimaisiin tuottajiin. Lisäksi Helsingin Rudolf Steiner -koulu on Tuijan lasten opinahjo, joten yhteisö on hänelle tuttu jo monien vuosien ajalta.

Ei niin hyvää, ettei jotain haikeaa... Lämmin kiitos kuluneista vuosista A- ja C-koulun iloisille ja avuliaille emännille – Eila Jokilalle ja Pirjo Kestilälle – sekä koko Fazer Amican keittiöhenkilökunnalle. Onnea ja menestystä uusiin haasteisiin!

31


Helsingin Rudolf Steiner -koulu www.rudolfsteinerkoulu.fi

Profile for Helsingin Rudolf Steiner -koulu

Vuosikertomus 2012–2013  

Helsingin Rudolf Steiner -koulun vuosikertomus 2012–2013

Vuosikertomus 2012–2013  

Helsingin Rudolf Steiner -koulun vuosikertomus 2012–2013

Advertisement