Page 1

SEPT | 2019

URBAN MATTERZ URBAN & HIPHOP FESTIVAL

75 jAAr Vrijheid HELMOND VIERT VRIJHEID

daar KIJk je naar uit!


HELMOND AGENDA

Antoinette Maas WETHOUDER

HELMONDUITAGENDA.NL


HELMOND | COLOFON

INLEIDING Beste lezers, Voor u ligt alweer de derde editie van onze Helmondse Uitagenda. De vakanties zijn weliswaar voorbij maar Helmond blijft ook in het najaar volop in beweging. De maand september staat in het teken van wederom spraakmakende evenementen. Zo is het de maand van de bevrijding. Een maand waarbij we herdenken, gedenken en terugdenken, maar vooral ook kijken naar de toekomst. Op 25 september 1944 is heel Helmond bevrijd. Het westen van Helmond was echter al drie dagen eerder bevrijd. Om deze reden herdenken Stiphout en Mierlo-Hout op 22 september de bevrijding. Er wordt veel georganiseerd zoals zowel optochten, exposities, bevrijdingsvuur en onthullingen.

Via onze helmonduitagenda.nl, helmondvrij.nl en op de bevrijdingspagina in dit magazine zijn alle activiteiten terug te vinden. September zal daarnaast in het teken staan van Urban Matterz dat in het weekend van 21 september haar vijfde editie viert met een  vol en gevarieerd programma. Jaarlijks weten steeds meer bezoekers uit binnen en buitenland het gratis toegankelijke UrbanMatterz festival te vinden. Bezoekers, fans, artiesten, professionals en liefhebbers op het gebied van HipHop, urban dance, urban sports en urban culture vinden elkaar in een laagdrempelige en gemoedelijke sfeer tijdens UrbanMatterz! Een van de hoogtepunten van het evenement is het inmiddels befaamde ‘Oldschool HipHop Concert’ dat in De Cacaofabriek plaatsvindt. Wederom met een dikke line-up vol exclusieve, verrassende en eenmalige optredens van oldschool helden uit de rijke geschiedenis van de HipHop.   Helmond leeft, Helmond bruist. Geniet van al het moois dat onze stad te bieden heeft.   Leo Grunberg Directeur Helmond Marketing

Coverfoto (uitsnede): Hans van den Berkmortel “Looking back at the future”

COLOFON Uitgever: Helmond Marketing Gegevens: VVV Helmond Redactie: Jesse Rooijakkers Vormgeving & Drukwerk: Deamer Media Design Distributie: Demarrage Fietskoeriers Helmond/BiosfeerNL. De gegevens in dit magazine zijn onder voorbehoud. Voor de meest actuele informatie kunt u terecht op helmonduitagenda.nl Aanbieders van activiteiten zijn zelf verantwoordelijk voor het verstrekken van de juiste informatie. Helmond Marketing stelt zich niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden of wijzigingen in de gegevens. Contact met de redactie: redactie@helmonduitagenda.nl

helmonduitagenda.nl twitter.com/hlmnduitagenda facebook.com/helmonduitagenda instagram.com/helmonduitagenda DAAR kIJK JE NAAR UIT!

SEPT 2019 | PAG 3


HELMOND | THEATER

Het bijzondere verhaal van de Poolse schrijver Witold Gombrowicz. ZA 28 SEPT 19:30u | ZO 19 SEPT 15:00u Annatheater Helmond

YVONNE, PRINSES VAN BOURGONDIË ZA 28 SEPT PREMIÈRE De kroonprins wandelt in het park en vindt het leven saai. Dan ziet hij Yvonne. Ze is lelijk, haar

PAG 4 | SEPT 2019

bloed stroomt te traag volgens haar tantes. De prins besluit direct met haar te trouwen. Niet uit liefde, maar omdat hij iedereen, en vooral zijn ouders, op de zenuwen wil werken. Yvonne zwijgt en kijkt. Het hele hof weet er geen raad mee. Ieders ware aard komt naar boven en oude geheimen worden ontsluierd. Hoe kunnen ze zich in godsnaam ontdoen van prinses Yvonne?

helmonduitagenda.nl


UI T

VE RK OC H

T

HELMOND | THEATER

ZO 08 SEPT | 14:00 U Speelhuisplein

MA 23 SEPT | 20:150 U

HUMAN CONDITIONS

Het Speelhuis

STRAATPERFORMANCE

Theo Maassen

Stel dat we reizigers waren met een hart dat danst van het leven. Dat zou leuk zijn! Samen met Theatergroep Nest gaan we op zoek naar onze grootse subtiele binnenwerelden. Een voorstelling over bij elkaar komen, onderweg zijn. Over kwetsbaarheid en perfectie. Over een leeg plein dat tot leven komt, stormen die plots ontstaan. Over auto’s die te hard voorbijrazen. Over ons verlangen naar een plek waar het goed is zoals het is. En vooral over dat plekje diep in ons waar het leven binnen danst, ook al weten we dat soms zo virtuoos te ontwijken, en toch, op onbewaakte ogenblikken... Hoe zou dat eruitzien?

SITUATIE GEWIJZIGD Als hetero man van middelbare leeftijd moet je je bek houden maar Theo vindt er nou eenmaal het zijne van. Dus beklimt hij opnieuw het podium en laat zijn gedachten de vrije loop. Maar is dat in deze tijd niet vragen om moeilijkheden? Maassen doet nog eenmaal zijn kant van het verhaal uit de doeken, een ongemakkelijke maar hilarische monoloog over de opkomst en ondergang van de witte man.

DI 24 SEPT | 20:15 U Het Speelhuis

VR 20 & ZA 21 SEPT | 20:15 U Het Speelhuis

Dr.-Knippenbergcollege ZUIDWAL ‘Zuidwal’ is niet alleen het verhaal van Helmond in de oorlogsjaren: deze op feiten gebaseerde musical - ter ere van 75 jaar bevrijd Brabant - laat zien hoe keuzes nog steeds ons leven bepalen. Wat is goed, wat is fout? Gevaren, geheimen, moed en twijfel. DAAR kIJK JE NAAR UIT!

DEMONEN TONEELGROEP OOSTPOOL In dit stuk van de succesvolle Zweedse schrijver Lars Noréns is de huiskamer in kwestie een emotioneel slagveld. Frank komt thuis met de urn van zijn moeder. Zijn vrouw Katarina heeft zin in een leuke avond en nodigt de buren uit voor een borrel, die blij zijn hun drukke gezinsleven even te kunnen ontvluchten. Hoe later het wordt, hoe vileiner de conversatie. Totdat alles over de rand loopt, van de whisky tot de as van Franks moeder. SEPT 2019 | PAG 5


HELMOND | expositieS

URBAN EXPO CURATED BY KOOL KOOR T/M 06 OKT DE CACAOFABRIEK

MELTINGPOT Het resultaat van een samenwerking tussen UrbanMatterz, De Cacaofabriek en Kool Koor. UrbanMatterz bestaat vijf jaar en dat is reden genoeg voor een speciale expo. In de tentoonstelling is onder andere werk te zien van twee belangrijke graffiti kunstenaars van het eerste uur: Kool Koor, die zijn carrière begon in de jaren 80 in New York, en Hugo Kaagman, een van de pioniers van de Nederlandse graffitiscene. Streetart is van subcultuur mainstream geworden. Elke stad heeft tegenwoordig metershoge murals die worden gemaakt door de nieuwe generatie street artists. Een aantal van deze mural kunstenaars hebben we uitgenodigd voor de tentoonstelling in De Cacaofabriek. Studio Giftig en Robin Nas hebben inmiddels een monumentale muurschildering in Helmond gerealiseerd. Samen met Collin van der Sluijs en Dave de Leeuw laten zij hun werk zien. PAG 6 | SEPT 2019

helmonduitagenda.nl


HELMOND | expositieS

MEER exposities

T/M 22 SEPT

BELEEF 75 JAAR VRIJHEID

Om de Melting Pot compleet te maken hebben we old-school graffiti uit twee particuliere collecties in de tentoonstelling opgenomen, met werken van Rammelzee, Quick en Seen. De ontstaansgeschiedenis van de Streetart, zo verbonden met Hiphop is vastgelegd door Joe Conzo, fotograaf van het eerste uur in New York. Zijn documentaire foto’s geven, samen met foto’s van HipHop artiesten van Hans van den Berkmortel, een mooi tijdsbeeld van 30 jaar HipHop geschiedenis. Jeroen Staarink selecteerde voor de tentoonstelling HipHop videoclips van de afgelopen jaren. Deze zijn in een doorgaande loop te zien en te horen in de tentoonstelling. TE ZIEN T/M ZO 06 OKTOBER / MA-ZO / 13:00 - 17:00U

Wijkhuis de Geseldonk Vondsten uit opgravingen en documentatie uit particuliere verzamelingen ten tijde van de oorlog en bevrijding.

T/M 29 SEPT

IT’S ALL FOR THE MONEY

Museum Helmond Terugblik op hoe de afgelopen 150 jaar beeldend kunstenaars de gevolgen van het kapitalisme voor de mens en zijn leefomgeving hebben ervaren en weergegeven.

T/M 03 nov

HEKSENJACHT

Kasteel Helmond Gebaseerd op het boek Duivelskwartier (uit 2015). Voor het eerst in de geschiedenis wordt nu ook een tentoonstelling gewijd aan het tragische lot dat tientallen vrouwen uit Zuidoost-Brabant ruim 400 jaar geleden ondergingen. DAAR kIJK JE NAAR UIT!

SEPT 2019 | PAG 7


HELMOND | MUZIEK

24K STETSASONIC

2sep1t

WHODINI KURTIS MANTRONIK & JUST ICE DJ ROCKIN’ ROB DADDY FREDDY

EENMALIG & EXCLUSIEF

BACK TO THE OLDSCHOOL! ZA 21 SEPT | 18:00 U De Cacaofabriek

URBAN MATTERZ © Deamer Media design

OLDSCHOOL HIPHOP CONCERT

De vijfde editie alweer van het jaarlijkse UrbanMatterz Oldschool HipHop Concert, vast

PAG 8 | SEPT 2019

onderdeel van het UrbanMatterz Festival, zal op 21 september los gaan met een dikke line-up vol exclusieve, verrassende en eenmalige optredens van Oldschool grootheden uit de HipHop. Met dit jaar: Stetsasonic, Whodini, 24K, Kurtis Mantronik & Just-Ice, DJ Rockin’ Rob en Daddy Freddy! Na de dik uitverkochte editie van vorig jaar doen HipHop fans er goed aan om alvast een van de 400 beschikbare tickets te scoren. Dit concert wordt grootser, vetter en verrassender dan alle vorige edities!

helmonduitagenda.nl


HELMOND | MUZIEK

zA 07 SEPT | 21:00 U Muziekcafé Helmond

DOS AMIGOS TOUR FT. MIKE TRAMP & MARCUS NAND

VR 06 SEPT | 22:00 U

Mike Tramp (White Lion & Freak of Nature) & Marcus Nand zullen dit najaar een korte tour door Nederland maken in drie intieme en exclusieve locaties. Muziekcafé is trots om 1 van die locaties te mogen zijn. Na 20 jaar solocarrière is er de kans om hem dichterbij dan ooit te zien, met zijn meest intieme akoestische project ooit. Last minute is de tour-naam gewijzigd naar “Dos Amigos Tour” en wordt hij vergezeld door Marcus Nand, die zijn muzikale partner was in Freak of Nature.

ZO 08 SEPT | 17:00 U

Muziekcafé Helmond

Lokaal 42

80’S ANDERS EN ALTERNATIEF

HODJA (USA)

Er was meer in de 80’s dan Madonna, Culture Club en Lionel Richie. Vanavond duiken DJ’s Harold en Frogson in hun 80’s verzameling en toveren de vetste en coolste muziek tevoorschijn. Dus doe je eyeliner op, duik in je kast voor donkere kleren of misschien toch wat neon? En dans de nacht weg met The Cure, The Cult, Bauhaus ,Prince, Yazoo, Depeche Mode, U2, INXS, Human League, etc. etc.

Energieke band uit USA/Denemarken. Deze driemans-band wordt gevormd door F.W. Smolls, Gamiel Stone en Tenboi Levinson. De drie mannen hebben elk hun eigen verhaal, zowel muzikaal als persoonlijk, waarmee ze elk nummer voorzien van een eigen ‘touch’. Deze rauwe jongens maken een explosieve mix van rock, garage, blues, soul, punk, hip-hop. Alles is mogelijk!

DAAR kIJK JE NAAR UIT!

SEPT 2019 | PAG 9


HELMOND | MUZIEK

ZA 14 SEPT | 21:00 U De Cacaofabriek

OORVERDOVEND SILENT DISCO

Drie verschillende DJ’s ieder op een eigen kanaal. Kleurt de zaal rood? Dan swingen die heupen op (vunzige) hitjes, urban, hiphop of R&B. Bij blauw staan de oren meer naar funk, soul, disco of house. Kleurt de zaal groen? Dan is het gedaan met de rust en worden (rock)songs gedraaid van U2 tot Rage Against The Machine.

CHARLY LUSKE THE STORY OF GEORGE MICHAEL

CARAT CONCERTEN Gratis openluchtconcerten in Stadspark de Warande te Helmond

VR 20 SEPT | 20:00 U De Cacaofabriek

GORE & TANKZILLA & TEMPLE FANG Gore, in de originele line up en in het schemer gebied van Noise, Sudge, Hardcore en Industrial. TankZilla, het duo rondom Peter van Elderen (Peter Pan Speedrock) en drummer Marcin Hurkmans staat garant voor snoeiharde, riffgeoriënteerde rockmuziek. Tot slot het Amsterdamse Temple Fang, herrezen uit de resten van Death Alley. Knallen!

PAG 10 | SEPT 2019

ZO 01 SEPT | 12:00 U Jubileumconcert

ZO 08 SEPT | 12:00 U De Gerwense Dorpsmuzikanten

ZO 15 SEPT | 12:00 U Drumfanfare Jong Leven

ZO 22 SEPT | 12:00 U Bevrijdingsconcert

ZO 29 SEPT | 12:00 u Carnavaleske afsluiting i.s.m. Blaasfestijn Helmond

helmonduitagenda.nl


HELMOND | MUZIEK

DO 26 SEPT | 20:15 U Het Speelhuis Op veler verzoek komen Charly Luske en zijn steengoede live-band nog een seizoen terug met het programma waarin zij de grootste hits en het verhaal van George Michael brengen. Met songs als Freedom, Faith en Careless Whisper en eerder materiaal van Wham! zullen de zalen opnieuw op zijn kop worden gezet. George was de meest succesvolle zanger uit de jaren ’80 en ’90. Hij won twee Grammy’s en verkocht meer dan 100 miljoen platen wereldwijd. In dit concert wordt het onstuimige leven van de Britse popzanger, liedjesschrijver en muziekproducent uiteengezet.

VR 20 SEPT | 22:00 U

ZO 22 SEPT | 20:00 U Auditorium Elkerliek Ziekenhuis

LAMBERTUS CONCERTEN

RAYMOND HONING EN URSULA DÜTSCHLER

Een prachtig programma met sonates voor dwarsfluit en pianoforte van Ludwig van Beethoven. Raymond Honing behoort tot een nieuwe generatie musici die hun energie voor een groot deel wijden aan zowel oude als nieuwe muziek. In moeiteloos lijkend perfect samenspel met de virtuoze Ursula Dütschler brengt hij een programma dat u niet mag missen!

ZO 22 SEPT | 17:00 U

Muziekcafé Helmond

Lokaal42

Pick Up Music Club

FOLK HOGAN (USA)

Bij de Pick Up music Club komt alle muziek van vinyl dus het beste geluid is gegarandeerd. Deze avond zullen 4 gast DJ’s hun favoriete plaatjes draaien bij het Muziekcafé Helmond. Laat je verrassen en geniet van een enorme diversiteit aan muziek. Kom ook langs en dans, luister, borrel de nacht in! DJ Frogson sluit de avond af.

Met een bezetting van accordion, mandolin, bass, banjo, guitar, and drums weten ze elke avond een feestje te bouwen met heerlijke folk en rock waar humor een belangrijk ingrediënt is! Je hoeft je nooit te vervelen met een show van Folk Hogan, er gebeurt namelijk altijd wel iets. Folk Hogan is feest. Zo simpel is het gewoon.

ON TOUR

DAAR kIJK JE NAAR UIT!

SEPT 2019 | PAG 11


HELMOND | MUZIEK

VR 27 SEPT | 22:00 U Muziekcafé Helmond

FLORIAN LOHOFF BAND (DE) De Berlijnse Band stond een paar jaar geleden al eens in Muziekcafé en dat was een daverend succes. Reflecterende teksten en opwindende gitaarsolo’s in een verbazingwekkende groove, funk-spirit. Florian Lohoff neemt de ruimte voor muzikale ontwikkeling en adembenemende gitaarsolo’s. De band wil niet in een doosje worden gestopt, en beweegt galant tussen soul, funk, blues en rock.

ZA 28 SEPT | 19:30 U

H20 UNPLUGGED “terug naar EEN intieme setting”

ZA 28 SEPT | 22:00 U

De Cacaofabriek

Muziekcafé Helmond

NILE & HATE ETERNAL

ROOF DOWN (SE)

Met acht albums en een legendarische live-reputatie is Nile niet weg te denken binnen de metal scene. De band combineert technische death metal met Oosterse invloeden, puttend uit hun interesse voor de Egyptische cultuur. Met ‘Black Seeds Of Vengeance’ en ‘In Their Darkened Shrines’ zette de band zich aan het begin van deze eeuw op de kaart.

Roof Down is een Zweedse post-grunge band. In 2010 zag deze band het levenslicht. Deze Zweden hebben momenteel met ‘Not For Sale’ hun tweede #1 hit in de Hit-Tracks Top 100 te pakken. Liefhebbers van Foo Fighters, Pearl Jam, Soundgarden en Alice in Chains zullen blij verrast zijn met Roof Down.

A VILE DESOLATE SANDS TOUR 2019

PAG 12 | SEPT 2019

helmonduitagenda.nl


HELMOND | MUZIEK

MEER MUZIEK VR 06 SEPT | 20:00 U

De Cacaofabriek

JOE COVER BAND

+ SECOND HAND FLEETWOOD ZA 14 SEPT | 22:00 U

Muziekcafé Helmond

Za 27 SEPT | 20:15 U Het Speelhuis Het inmiddels zeer gewaardeerde muziek spektakel waar Helmondse zangtalenten een professioneel podium krijgen, keert dit jaar weer terug naar de intieme setting. De artiesten zullen, onder begeleiding van de eigen Unplugged-band, volledig tot hun recht komen op het podium van de grote zaal. Kom je ook?

POWERIZED & OUTSIDE REVELATION & WATER MELANCHOLIC WITH DJ LIZZC

ZA 21 SEPT | 22:00 U

Muziekcafé Helmond

Guilty Pleasure Night Zo 22 SEPT | 12:00 U

Muziekcafé Helmond

MC OKTOBERFEST

ZO 29 SEPT | 15:30 U Theo Driessen Instituut

Robert Holl

KAMERMUZIEKCYCLUS THEO DRIESSEN

Robert Holl zingt Winterreise van Schubert. Met Roger Braun op piano. “Als je begint te zingen, weet je nooit waar het naar toe gaat. Iedere keer komen er weer andere details naar voren, dit houdt het interessant. Het is voor mij een van de grootste bergen die je kunt bestijgen.” Roger Braun vormt sinds 2011 een duo met Holl.

DAAR kIJK JE NAAR UIT!

DE LEUKSTE UITJES VIND JE OP HELMONDUITAGENDA.nl SEPT 2019 | PAG 13


HELMOND | EVENEMENTEN Helmond is rijk aan vele evenementen. Zowel in als rondom de stad is het een bruisende, culturele plek voor jong en oud.

ZO 15 SEPT

PUBQUIZ

Weet jij alles sneller en beter dan de rest? Test je kennis dan tijdens een van de onderstaande pubquizen!

DI 03 SEPT

20:00 U

BASCULES PUBQUIZ

Beer & Sports Bar de Bascule

DO 05 SEPT

20:30 U

PUBQUIZ DE VIJFHOECK

Grandcafe De Vijfhoeck

ZA 07 SEPT

12:00 U

KUNST & OUDE AMBACHTEN OPEN MONUMENTENDAG

Jan Visser Museum Wat zijn strohulzen en strokoord? Hoe bakten ze vroeger brood? De metaalkunstenaar, spinster en smid laten hun werk zien.

DI 17 SEPT

12:00 U

THEMA AVOND DEMENTIE EN BEWEGEN

Bibliotheek Helmond Tijdens deze avond hoor je meer over het positieve effect van bewegen op het geheugen. Het programma bestaat uit een lezing over de effecten van bewegen, een praktische en actieve workshop en het verhaal van een ervaringsdeskundige.

13:00 U

FOUTDOOR FESTIVAL HELMOND

DI 17 SEPT

Recreatieplas Berkendonk Het foutste, grootste verkleedfeest van Nederland. Een plek van en voor mafkezen. Ga je voor hak strak in je trainingspak, wit leer of panterprintje?

WO 11 SEPT

14:00 U

LETTERBINGO

Bibliotheek Helmond Een ‘feestje van taal’ met een gezellige Letterbingo. Luisteren naar een leuk verhaal en letters wegstrepen die je hoort, daar gaat het om deze middag.

ZO 15 SEPT

11:00 U

PRESENTATIE JAN VAN DUREN

Het Speelhuis Van Duren deelt in zijn ervaring met succesvolle herbestemming van religieus erfgoed in Helmond. PAG 14 | SEPT 2019

20:00 U

LITERAIR CAFÉ HELMOND TOM LANOYE

Het Speelhuis Deze avond is een van de meeste gelezen auteurs van Nederland en Vlaanderen te gast. Met zijn romans Kartonnen dozen, Het goddelijke monster en Sprakeloos brak hij door bij het grote publiek. helmonduitagenda.nl


HELMOND | EVENEMENTEN VR 20 SEPT

ZO 29 SEPT

17:45 U

08:30 U

Markthal Brandevoort Exclusief en op een unieke locatie genieten van heerlijk eten. Uiteraard met bijpassende muziek!

Triathlon Brabant Helmond De eerste editie van de Triathlon Brabant gehouden op en rond recreatieplas Berkendonk in Helmond.

POP-UP RESTAURANT BRANDEFOOD

ZO 22 SEPT

10:00 U

URBANMATTERZ URBAN EN HIPHOP FESTIVAL

Traversebrug “under the bridge” De 5e editie van het succesvolle festival. Na het Oldschool HipHop concert op za 21 sept in De Cacaofabriek kunnen Urban en HipHop liefhebbers zich op zo 22 sept helemaal uitleven op de nieuwe urban locatie van het festival onder en rondom de Traversebrug in het centrum van Helmond. Battles demo’s workshops en free practice Kijken of meedoen? Vervelen is geen optie. wat te denken van: breakdance battles, een graffiti wall, het NK Beatbox, urban sports zoals BMX freerunning, steps, skating, skateboarding, streetsoccer, supping. En dit jaar het NK Miniramp Skateboard op de grootste miniramp van nederland!

TRIATHLON BRABANT HELMOND

ZO 29 SEPT

15:00 U

BLAASFESTIJN

Centrum Helmond Tijdens de koopzondag zullen kapellen vanaf diverse podia de Helmondse binnenstad vullen met muziek en strijden om de twee Gouwen Hellemonders.

WEEK MARKTEN 14.00-18.00U | ELKE VRIJDAG

BIOLOGISCHE MARKT BRANDEVOORT

Markthal Brandevoort Markt met uitsluitend biologische producten.

09:00 - 16:00U | ELKE ZATERDAG

WEEKMARKT

Centrum Helmond De Helmondse Markt: De beste start van je weekend!

KOOPZONDAGEN

ZO 22 SEPT

10:00 U

RONDJE BRANDEVOORT

Sportpark Brandevoort Alweer de 12e editie van het gezelligste wandelhardloop evenement voor het hele gezin.

11:00 U

FOODTRUCK FESTIVAL BRANDEFOOD

Markthal Brandevoort Eten, drinken en genieten van muziek. Voor iedereen (jong en oud) een leuk en gezellig dagje uit. DAAR kIJK JE NAAR UIT!

12:00 U - 17:00U | ELKE ZONDAG

KOOPZONDAG HELMOND CENTRUM SEPT 2019 | PAG 15


HELMOND | SPECIAL

HERDENKEN Op diverse plekken kunt u terecht om de bevrijding van Helmond te herdenken.

Helmond herdenkt en gedenkt 75 jaar vrijheid en kijkt ook naar de toekomst met verschillende evenementen.

ZO 22 SEPT | 10:15 U Herdenkingsdienst Sint Luciakerk, Mierlo-Hout

ZO 22 SEPT | 15:00 U Herdenkingsbijeenkomst Herdenkingsmonument Mierlo-Hout

ZO 22 SEPT | 15:00 U Bevrijdingsherdenking Bevrijdingsmonument Stiphout

DI 24 SEPT | 18:30 U Bevrijdingsceremonie Louis Donkersplein Brouwhuis

DI 17 SEPT

12:30 U

OPTOCHT - GARDEN 75

Centrum Mierlo-Hout In het centrum van Mierlo-Hout worden om 12.30 uur zo’n 125 historische voertuigen, waarvan minimaal 3 tanks, uit de groep Garden 75 verwacht. Het is een unieke eenmalige opzet van alleen Britse voertuigen.

TONEEL Diverse toneelstukken worden opgevoerd waarmee de vrijheid wordt herdacht:

V.A. DO 19 SEPT | 09:00 U

OORLOG IN MIJN STAD

ZA 21 SEPT

14:00 U

BELEEF 75 JAAR VRIJHEID OUDERENMIDDAG

Wijkhuis de Geseldonk Presentatie rondom de gevechten die destijds op 22 september 1944 hebben plaatsgevonden in de directe omgeving van het huidige herdenkingsmonument. PAG 16 | SEPT 2019

Op 19, 20, 23 en 24 september spelen leerlingen van OBSH-scholen tussen 09:00u - 15:00u op diverse locaties in Helmond toneelstukjes van situaties uit de oorlog. Locaties: Kasteel Helmond, Frans Jozef van Thielplein, Het Speelhuis, Pand Roel Hanssen en Kunstkwartier.

VR 20 & Za 21 SEPT | 20:15 U

ZUIDWAL Musical verzorgd door leerlingen van het Dr.-Knippenbergcollege. Zie pag. 5 voor meer info.

helmonduitagenda.nl


HELMOND | SPECIAL

H20 FEEL FREE “Vrijheid vierEN en doorgegeven”

ZO 22 SEPT

12:00 U

BEVRIJDINGSCONCERT CARAT CONCERTEN

Caratpaviljoen De Warande Verzorgd door Muziekvereniging Eindhoven West en, de in Helmond geboren en internationaal bekende mezzosopraan Pauline van der Roest.

zA 28 SEPT | 15:00 U Het Speelhuisplein Het cultuurfestival van Helmond organiseert op 28 sept i.s.m. Het Speelhuis en de gemeente Helmond een speciale H2O ‘Feel Free’ editie op Het Speelhuisplein in het kader van 75 jaar vrijheid Helmond. Vrijheid moet gevierd en doorgegeven worden en dat doen we samen met alle Helmonders, jong en oud, tijdens ons gezellige festival! Het programma start om 15.00u met een feestelijk middagprogramma. Gevolgd door bijzondere optredens met muziek, theater, kunst, cultuur en speciale food & drinks.

DI 24 SEPT

19:30 U

LEZING: HELMOND IN WO II

Bibliotheek Helmond Op de vooravond van de onthulling van struikelstenen geeft Jolanda Bakker van Heemkundekring Helmont een lezing over Helmond in WO II, Helmondse Holocaust slachtoffers en Joodse onderduikers. Miel Andriesse vertelt over zijn onderduikperiode bij familie Verhees als Joods kind.

WO 25 SEPT

18:00 U

BEVRIJDINGSMAALTIJD

Hortensiapark De traditionele bevrijdingsherdenking wordt uitgebreid met een bevrijdingsmaaltijd. Inwoners van Helmond kunnen tegen een minimaal bedrag aanschuiven.

STRUIKELSTENEN 12:30 U

Op diverse plekken in Helmond worden speciale struikelstenen onthuld:

Wijkhuis De Geseldonk 35 ervaren muzikanten (veel oud militairen). Ooit bedoeld als eenmalig optreden tijdens de Internationale Rijntaptoe in 2000.

WO 25 & DO 26 SEPT

BEVRIJDINGSCONCERT BAND OF LIBERATION

DAAR kIJK JE NAAR UIT!

Steenweg, Maurickplantsoen, Heistraat, Molenstraat en Hoogendestraat. SEPT 2019 | PAG 17


HELMOND | FILM

“Celle que vous croyez gaat over de onsterfelijke hunkering naar erkenning en affectie” De Morgen – 2019

V.A. 05 SEPT De Cacaofabriek

CELLE QUE VOUS CROYEZ Regie: Safy Nebbou | 2019 | 101 min. Cast: Juliette Binoche, François Civil e.a.

PAG 18 | SEPT 2019

De gescheiden, op middelbare leeftijd gekomen, lerares Claire (Juliette Binoche) probeert via een vals Facebookprofiel van een 24-jarige jonge vrouw genaamd Clara haar jonge geliefde in het oog te houden. Hij trapt er niet in maar zijn beste vriend aanvaardt haar vriendschapsverzoek wel. Stilaan krijgt Claire echter gevoelens voor de man die, op zijn beurt, voor de fictieve Clara valt. Een vrouw die hij nu ook in het echt wil ontmoeten.

helmonduitagenda.nl


HELMOND | FILM V.A. 05 SEPT

volwassener Mary op eigen benen en heeft ze haar verantwoordelijkheid genomen. Downton kan echter nog steeds op haar trouw rekenen. Edith worstelt met haar nieuwe functie als markiezin die een grotere verantwoordelijkheid met zich meebrengt dan ze gewend was tijdens haar opvoeding.

V.A. 19 SEPT De Cacaofabriek

MONOS Regie: Alejandro Landes | 2019 | 102 min. Cast: Julianne Nicholson, Moises Arias e.a. Op een afgelegen bergtop is men bezig met het vervullen van een missie. Acht tieners met geweren lopen er rond om ervoor te zorgen dat de ontvoerde Amerikaanse dokter Sara Watson in leven blijft. Wanneer een gevecht nadert en een geleende melkkoe per ongeluk gedood wordt, is het plotseling menens.

De Cacaofabriek

DOLOR Y GLORIA Regie: Pedro AlmodĂłvar | 2019 | 113 min. Cast: PenĂŠlope Cruz, Antonio Banderas en Leonardo Sbaraglia

V.A. 19 SEPT

Tijdens het filmen van zijn nieuwste project mediteert Salvador Mallo, filmregisseur, over de keuzes die hij in zijn leven heeft gemaakt. Hij wordt met zijn eigen sterfelijkheid geconfronteerd evenals met de vrouwen in zijn leven en de leegheid die hij voelt. Uiteindelijk zal hij zowel met zijn heden als met zijn verleden in het reine moeten komen.

De Cacaofabriek

DOWNTON ABBEY Regie: Michael Engler | 2019 | 122 min. Cast: Hugh Bonneville, Jim Carter e.a. Het verhaal speelt zich af in Engeland tijdens de herfst van 1927, anderhalf jaar na de gebeurtenissen uit de serie. Op het landgoed wordt hard gewerkt aan de voorbereidingen van een groots feest waarop zelfs Carson aanwezig zal zijn. Intussen staat een

DAAR kIJK JE NAAR UIT!

DE LEUKSTE UITJES VIND JE OP HELMONDUITAGENDA.nl SEPT 2019 | PAG 19


HELMOND | FILM

OOK NOG te zien:

De Cacaofabriek

BLINDED BY THE LIGHT Geïnspireerd door Bruce Springsteen probeert een Britse tiener, van Pakistaanse komaf, met muziek zijn milieu vol tradities, racisme en economische malaise te ontvluchten.

De Cacaofabriek De Cacaofabriek

ONCE UPON A TIME IN HOLLYWOOD

THE VIOLIN PLAYER Dag in het leven van een gefaalde muzikant die een verzoek krijgt van een mysterieuze regisseur dat hij niet kan weigeren maar schokkende gevolgen heeft.

Regie: Quentin Tarantino | 2019 | 122 min. Cast: Leonardo DiCaprio, Brad Pitt e.a. De nieuwe klassieker van Quentin Tarantino “Once Upon a Time in Hollywood” speelt zich af in het Los Angeles van 1969, een tijd waarin alles aan het veranderen is. Tv-ster Rick Dalton (Leonardo DiCaprio) en zijn vaste stuntdubbel Cliff Booth (Brad Pitt) proberen aan de bak te komen in een filmindustrie die ze bijna niet meer herkennen. Rick ziet met lede ogen aan hoe Hollywood een nieuw tijdperk ingaat, waarin het toeval wil dat Daltons huis zich vlak naast dat van de beroemde Poolse regisseur Roman Polanski en diens mooie vrouw Sharon Tate bevindt.

PAG 20 | SEPT 2019

De Cacaofabriek

TIGERS ARE NOT AFRAID De door haar dode moeder achtervolgde Estrella doet er alles aan om van haar geest af te komen. Ze sluit zich aan bij een bende gewelddadige ouderloze kinderen om te ervaren dat het leven zelden zo verloopt als je zou wensen.

helmonduitagenda.nl


HELMOND | Special


HELMOND | JEUGD

SKOOLZONE DOEN | kids 9+ Bibliotheek Helmond

DOEN | kids 9+ Kunstkwartier

DE BAAS OP INTERNET In deze workshop leer je alles over de belangrijkste spelers op het web, wat data is, hoe Snapchat werkt en wat een cookie is.

WO 11SEPT| 14:00 U

DIERENPOSTER MAKEN Het is bijna dierendag dus we gaan een poster maken zodat je iedereen kan laten zien waarom jouw dier goed verzorgd moet worden.

DOE MEE! Alle kinderen uit Helmond en omstreken kunnen kennis komen maken met alle superleuke dingen die er bij Kunstkwartier te doen zijn. Wil je muziek maken, toneel spelen, leren dansen of lekker met je handen bezig zijn? Tijdens de verschillende workshops kun je het allemaal komen proberen.

ZO 22 SEPT | 14:15 U

WO 25 SEPT 14:00U

LUISTEREN | kids 4+ Bibliotheek Helmond

voorlezen Het prikkelt de fantasie, ontwikkelt het taalgevoel, vergroot de woordenschat en draagt bij aan interactieve vaardigheden. Samen een boek lezen en ontdekken!

IEDERE WO MIDDAG | 15:00 U

KIJKEN | kids 4+ Het Speelhuis

MENEER MONSTER | NORPA

Neem je laptop mee en leer programmeren! Heb je geen laptop dan heeft de Bibliotheek er ook een aantal beschikbaar.

Na hits als ‘Over een kleine mol’, ‘De Gruffalo’ en ‘De Waanzinnige Boomhut’ kunnen we amper wachten op de nieuwe familievoorstelling van Meneer Monster. Drie grimmige rovers wonen in een donkere wereld waar kleur zeldzaam is. Als ze dan ook nog eens zelf worden bestolen zijn de rapen gaar. Meneer Monster alles uit de kast om je te laten genieten van een theaterbelevenis van formaat.

ZA 21 SEP | 13:00

WO 25 SEP | 15:00

DOEN! | kids 7 t/m 15 jr Bibliotheek Helmond

CODERDOJO #33

PAG 22 | SEPT 2019

helmonduitagenda.nl


HELMOND | VERWACHT

VR 04 T/M ZO 06 OKT

ONS BRABANT FESTIVAL VR 04 OKT

20:15 U | Het Speelhuis

THEATERKOOR NUTSZ THISZ IS ME

VR 04 OKT

ZO 06 OKT

22:00 U | Muziekcafé Helmond

16:00 U | De Cacaofabriek

+ SUPPORT

MUSIC OF WILLY DEVILLE

AIRFORCE (UK) ZA 05 OKT

BANDEVILLE DI 08 OKT

22:00 U | Muziekcafé Helmond

CENOBITS + GOD

12:00 U | Het Speelhuis

DAHL-LUNCH– OP VERHAAL

HELMONDUITAGENDA.nl

CULTURELE PARTNERS DIE HUN ACTIVITEITEN AL PROMOTEN VIA HELMONDUITAGENDA.nl De Cacaofabriek Cacaokade 1 5705 LA Helmond info@cacaofabriek.nl

Muziekcafé Zuid Koninginnewal 39 5701 NS Helmond info@muziekcafehelmond.nl

Kunstkwartier Kromme Steenweg 16 5707 CC Helmond info@kunst-kwartier.nl

Het Speelhuis Speelhuisplein 2 5707 DZ Helmond info@theaterspeelhuis.nl

Lokaal42 Markt 42 5701 RL Helmond lokaal42@gmail.com

Zalencentrum de Smed Dorpsstraat 40 5708 GJ Stiphout info@desmed.nl

Bibliotheek Helmond-Peel Watermolenwal 11 5701 RV Helmond info@bibliotheekhelmondpeel.nl

Museum Helmond F.J. van Thielpark 7 5707 BX Helmond info@museumhelmond.nl

Auditorium Elkerliek Ziekenhuis Wesselmanlaan 25 5707 HA Helmond

Annatheater Floreffestraat 21a 5705 AR Helmond info@annatheater.nl

Jan Visser museum Keizerin Marialaan 5 5702 NR Helmond info@janvisser-museum.nl

GJDBV Houtse Parallelweg 32 5706 AB, Helmond info@gjdbv.nl

DAAR kIJK JE NAAR UIT!

SEPT 2019 | PAG 23


meld JE EVENemenT! Organiseer jij een activiteit in Helmond? Meld het dan aan bij de HelmondUitagenda.

Je evenement is voor iedereen toegankelijk Het mag geen cursus zijn

De HelmondUitagenda is een nieuw platform waar je gratis je activiteit kunt promoten binnen Helmond en daarbuiten. Het enige wat je hoeft te doen is de activiteit aanmelden via:

• Voer alle informatie correct en volledig in • Upload een kwalitatief goede foto

helmonduitagenda.nl/meldeenevent

• • • •

Je activiteit komt dan terecht in de een centrale database die wij gebruiken om jouw activiteit te promoten. Let op dat er redactie gevoerd wordt op de aangeboden activiteiten. Om de kwaliteit van het aanbod hoog te houden dient je activiteit aan een aantal voorwaarden te voldoen.

Je activiteit kan gratis gepromoot worden via: Helmonduitagenda.nl HelmondUitagenda magazine Narrowcasting Sociale media

HelmondUitagenda Daar kijk je naar uit!

helmonduitagenda.nl/meldeenevent /hlmnduitagenda /helmonduitagenda /helmonduitagenda

daar KIJk je naar uit!

Profile for HelmondUitagenda

HelmondUitagenda editie september 2019  

Alle activiteiten in Helmond gebundeld en online! HelmondUitagenda.nl Daar kijk je naar uit!

HelmondUitagenda editie september 2019  

Alle activiteiten in Helmond gebundeld en online! HelmondUitagenda.nl Daar kijk je naar uit!