Page 1

MEI | 2019

SOLO EXPOSITIE KARIN HANSSEN HELMOND LIVE CARAT CONCERTEN COMEDY IN HET ANNATHEATER MICHAEL PRINS DE HELMONDSE MAESTRO daar KIJk je naar uit!


HELMOND AGENDA

HANS VAN DEN BERKMORTEL URBAN MATTERZ

HELMONDUITAGENDA.NL


HELMOND | COLOFON tieven in de kernen en parken en natuurlijk ons rijke evenementenaanbod. Tegelijkertijd werken we aan een succesvol jaar rond (de in Helmond geboren) landschapsschilder Lucas Gassel dat in het najaar van 2019 van start zal gaan. We zijn de ‘stad van het doen’ en handen uit de mouwen steken. We zijn ook de stad van samenwerken. Deze nieuwe uitagenda is immers van en voor iedereen. Diverse partijen uit Helmond hebben de handen ineen geslagen om collectief naar buiten te treden en ons vrije tijdsaanbod nog breder in de etalage te zetten.

INLEIDING Beste lezer, De eerste nieuwe uitagenda van Helmond is een feit en onze stad verdient dat. We zijn de tweede stad in s ’werelds slimste regio en timmeren op veel fronten aan de weg. Naast onze aansprekende woonwijken, het veelzijdige bedrijfsleven op onze bedrijventerreinen, Automotive Campus en Foodtech Brainport, kent Helmond ook een ruim vrije tijdsaanbod.

Tien keer per jaar zal ons magazine in gedrukte vorm verschijnen en op bijna vijfhonderd plaatsen in stad en regio te verkrijgen zijn. Natuurlijk is er ook een digitale uitagenda helmonduitagenda.nl waar je alle cultuuruitingen in de stad op kunt terugvinden. Volg ons ook via Facebook, Twitter en Instagram. Ik ben trots op dit nieuwe magazine waar velen aan hebben meegewerkt en waar hopelijk nog veel meer mensen hun voordeel mee zullen doen. Veel leesplezier, Leo Grunberg Directeur Helmond Marketing

Het verhaal van onze stad is het verhaal van ons Kasteel, het Industriële verleden, de aansprekende architectuur, de vele kunstwerken en het gemoedelijke veelzijdige centrum. Maar ook de afgelopen jaren hebben wij niet stil gezeten. De vernieuwingsdrift van Helmond is ook zichtbaar in de Cacaofabriek, het Speelhuis, de Kunsthal, de vele wijk- en buurtinitia-

Coverfoto: Rosalind, 2007 olieverf op doek 85 x 60 cm ©Karin Hanssen / Museum Helmond

COLOFON Uitgever: Helmond Marketing Redactie: Jesse Rooijakkers Vormgeving & Drukwerk: Deamer Media Design Distributie: BiosfeerNL. De gegevens in dit magazine zijn onder voorbehoud. Voor de meest actuele informatie kunt u terecht op helmonduitagenda.nl Aanbieders van activiteiten zijn zelf verantwoordelijk voor het verstrekken van de juiste informatie. Helmond Marketing stelt zich niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden of wijzigingen in de gegevens. Contact met de redactie: redactie@helmonduitagenda.nl helmonduitagenda.nl twitter.com/hlmnduitagenda facebook.com/helmonduitagenda instagram.com/helmonduitagenda DAAR kIJK JE NAAR UIT!

MEI 2019 | PAG 3


HELMOND | THEATER

COMEDY IN HET ANNATHEATER VR 24 MEI | 20:30 U Annatheater Helmond

ARJAN KLETON

MET DE FLES GROOT GEBRACHT

Als je tijdens een goede avond doorzakken je grootste geheimen aan de bar verteld hebt, dan ben je blij als niemand dat onthouden heeft. Niemand behalve de barman dan. Arjan

PAG 4 | MEI 2019

Kleton is die barman. De barman die aan alle vooroordelen voldoet, hoe hard hij zich er ook tegen verzet. De barman die elk weekend aan zijn vrienden staat uit te leggen dat ze niet tot “na sluit� mogen blijven omdat ze hem kennen. De barman die gedoopt werd achter de toog en met de fles werd groot gebracht. De barman die leeft in de kroeg, legio verhalen op sterk water heeft staan en zich niet graag in een hokje laat stoppen, want aan de bar is iedereen gelijk. En die barman heeft jouw grootste geheim gehoord... Maar weet jij het zelf nog?

helmonduitagenda.nl


HELMOND | THEATER In kostuums van Bas Koster zetten ze het brein aan het werk tijdens dit hilarische ‘BRAINWASH’!

WO 01 MEI | 20:15 U Het Speelhuis

MAARTEN V.D. BERG & LONNEKE DORT

DO 16 MEI | 20:15 U

DUBBEL CABARET

Het Speelhuis

Voor de pauze speelt de bevlogen denker Maarten van den Berg een show over zwart-wit denken en sociale onhandigheid. Daarna is de Pleinzaal het domein van Lonneke Dort, theatermaakster en winnares van de AKF Sonneveldprijs, die volkomen relaxed en ijzig onverstoorbaar sterke verhalen vertelt en indringende liedjes zingt. Een mooi span op één avond!

IK BETREUR DE OPHEF PATRICK NEDERKOORN Hij is regelmatig op de radio te horen (‘Spijkers met Koppen’) en mengt zich ook als columnist in het publieke debat. Met ongebreidelde energie verdiept Nederkoorn zich in alles en iedereen; hoe gewoner, hoe interessanter. In deze derde solo keert Nederkoorn terug naar de wereld van valse beloftes en oprechte leugens. De ophef bemerkt u vanzelf.

WO 08 MEI | 20:15 U Het Speelhuis

MATROESJKA Schneider e.a. BRAINWASH Knotsgekke personages in krankzinnige tijden: Lisa Loeb en Janneke Rinzema (winnaars publieksprijs Amsterdam Kleinkunst Festival 2014) vormen onder de naam Matroesjka het enige technocabaretduo van Nederland. Snoer u vast, deze dames maken gehakt van de actualiteit. Nepnieuws: sterke leiders en extremisme verpulveren onder harde grappen, hypnotiserende liedjes en strakke beats. DAAR kIJK JE NAAR UIT!

VR 17 MEI | 20:15 U De Cacaofabriek

COMEDY FABRIEK STAND UP COMEDY IN CACAOFABRIEK Ja, het is weer tijd voor een avondje lachen. En dat kan vanavond. Want maar liefst 5 comedians gaan ervoor zorgen dat u een heerlijke avond lol zult hebben in de Cacaofabriek tijdens onze Comedy Night. Met deze keer: Pieter Jouke, Jeroen Pater, Edouard Deprez, Loek Marneffe en Bruno Bittoun. MEI 2019 | PAG 5


HELMOND | THEATER

ZA 18 & ZO 19 MEI | 17:30 & 19:30 u Annatheater Helmond

ANNA PRESENTEERT 2019 Jeugdtheaterschool Annatheater organiseert als afsluiting van het cursusjaar Anna Presenteert. Spannende grappige ontroerende voorstellingen waarin de leerlingen laten zien wat ze geleerd hebben.

NOEM HET MAAR LIEFDE TONEELGROEP MAASTRICHT

DI 21 MEI | 20:15 U Het Speelhuis

TIN PAN ALLEY INTERNATIONAAL DANSTHEATER

“ODE AAN DE DURFALS, ZOEKERS, GEKKEN EN VERNIEUWERS” Ga mee terug naar het New York van de roerige jaren twintig in de vorige eeuw, de bakermat van de Amerikaanse moderne muziek. Dankzij invloeden uit de Afro-Amerikaanse cultuur ontstonden daar, tussen Fifth en Sixth Avenue, de vrijgevochten dansstijlen als de shimmy, charleston, black bottom en lindy hop. Dat ziet en hoort u in dit swingende dansconcert, met tapdanseres Marije Nie. PAG 6 | MEI 2019

DO 30 MEI | 20:15 U Het Speelhuis

THE BRIDGES OF MADISON COUNTY LONE VAN ROOSENDAAL & RENE VAN KOOTEN Deze met vier en vijf sterren ontvangen musical vertelt over de plotselinge, hevige romance tussen huismoeder Francesca (Lone van Roosendaal) helmonduitagenda.nl


HELMOND | THEATER

VR 24 MEI | 20:15 U Het Speelhuis Anniek Pheifer en Jeroen Spitzenberger spelen de hoofdrollen in Noem het maar liefde, een gloednieuwe komedie van Ilja Leonard Pfeijffer. Het stuk is een estafette van ontmoetingen die zich afspelen in het fameuze Majestic Imperial Hotel, waar in honderden kamers ruimte is voor eenzaamheid. De oude rockster en zijn willige groupie, de corpulente directeur en zijn ambitieuze secretaresse, de homoseksuele barman en de alleenstaande vrouw, het bejaarde stel, de succesvollen en de mislukten, er is één ding wat hen bindt: allemaal snakken ze naar ware liefde.

MEER THEATER DO 09 MEI | 20:15 U

Het Speelhuis

DING DONG EEN RELATIETRAGEDIE VR 10 MEI | 20:15 U

Het Speelhuis

ROB SCHEEPERS

KOM MAAR OP – SUCCESREPRISE ZO 12 MEI | 16:00 U

Het Speelhuis

SELAMAT MAKAN ROY & HEDY GRÜNEWALD DI 14 MEI | 20:15 U

“een eclectische kijk op liefde”

Het Speelhuis

NRC HANDELSBLAD

VICTOR REINIER & JULES CROISET

EEN GOED MENS WO 15 MEI | 20:15 U

Het Speelhuis en de rondreizende fotograaf Robert (René van Kooten). De affaire zet hun beider wereld volledig op z’n kop. De Italiaanse Francesca leidt door haar stugge huwelijk een weinig opwindend bestaan op het Amerikaanse platteland in Madison County, Iowa. Door de vrijzinnige Robert komt ze voor een moeilijke keuze te staan: meegaan met de man van haar dromen of kiezen voor haar gezin. De musical is gebaseerd op de gelijknamige film met Clint Eastwood en Meryl Streep en voorzien van de Tony Award-winnende muziek van Jason Robert Brown, een mix van zwierige Italiaanse volksmuziek en Amerikaanse country.

STIL IN MIJ FERRY DOEDENS E.A. VR 17 MEI | 20:15 U

Het Speelhuis

THEATERGROEP SUBURBIA BEDROG DI 21 MEI | 20:15 U

Het Speelhuis

ALLES IS ER LOUISE KORTHALS DI 28 MEI | 20:15 U

Het Speelhuis

“Aangrijpende liefdesdilemma’s subtiel onderstreept door de muziek.” TROUW

SOUVENIRS KARIN BLOEMEN WO 29 MEI | 20:15 U

Het Speelhuis

AAN TAFEL VOORSTELLING & DINER

DAAR kIJK JE NAAR UIT!

MEI 2019 | PAG 7


HELMOND | expositieS

Eerste museale solotentoonstelling Karin Hanssen 12 MRT T/M 10 JUN Museum Helmond

KARIN HANSSEN RETURNING THE GAZE Museum Helmond presenteert de eerste museale solotentoonstelling in Nederland van beeldend kunstenaar Karin Hanssen (1960, Antwerpen). Zij behoort tot de meest talentvolle Belgische schilders van de laatste decennia. De tentoonstelling Returning The Gaze toont een honderdtal schilderijen en tekeningen van 1990 tot heden. De tentoonstelling is een terugblik, een reis in de tijd. Karin Hanssen herinterpreteert historische foto’s uit de jaren ’50’70 van de vorige eeuw. Soms baseert ze zich ook op Nederlandse schilderkunst uit de 17de eeuw. Hanssen herinterpreteert in feite de blik van een ander. Hoofdthema’s in haar werk zijn het begrip ‘tijd’, mensen in sociale relaties én de manier waarop vrouwen in de samenleving worden weergegeven. PAG 8 | MEI 2019

helmonduitagenda.nl


HELMOND | expositieS

MEER exposities

T/M 29 SEPT

IT’S ALL FOR THE MONEY

Museum Helmond Een terugblik op hoe de afgelopen 150 jaar beeldend kunstenaars de gevolgen van het kapitalisme voor de mens en zijn leefomgeving hebben ervaren en weergegeven.

T/M 03 NOV

Heksenjacht in Peelland

Kasteel Helmond Voor het eerst in de geschiedenis wordt een tentoonstelling gewijd aan het tragische lot dat tientallen vrouwen uit Zuidoost-Brabant ruim 400 jaar geleden ondergingen. Gebaseerd op het boek Duivelskwartier (uit 2015).

T/M 02 jun 2019 De Cacaofabriek

FIRMA TURNER DE NEDERLANDSCHE CACAOFABRIEK 1993 – 2013 Om het jubileum van De Cacaofabriek te vieren en nog eens terug te blikken op de periode van het kunstinitiatief hebben Martin van de Laar en Cees Gunsing een tentoonstelling samengesteld. Startpunt voor de tentoonstelling is het werk van drie Brabantse kunstenaars die inmiddels zijn overleden en een bijzondere relatie met DE nederlandsche CACAOFABRIEK hadden. DAAR kIJK JE NAAR UIT!

v.a. 03 mei

Death Valley De Peel

Museum Klok & Peel Beleef en herinner 75 jaar vrijheid in de Peel. Ontdek, door middel van verhalen, foto’s, objecten en een nagemaakte schuilkelder, wat er zich allemaal heeft afgespeeld tijdens WOII in de zes Peelgemeenten. MEI 2019 | PAG 9


HELMOND | MUZIEK

“Het centrum van Helmond ROCKT!” MEERDERE DATA Centrum Helmond

HELMOND LIVE Helmond Live is een gratis toegankelijk evenement verdeeld over het centrum van Helmond waarbij live muziek centraal staat. Op de zaterdagavonden in mei staat iedere week een ander genre op het menu. Op vier podia verspreid door het centrum spelen live bands met specialiteiten als Nederpop, Blues, Funk,

PAG 10 | MEI 2019

80’s 90’s etc. De speciale editie vindt plaats op Hemelvaartsdag: de tribute-editie. Bands brengen een ode aan hun favoriete artiesten en heel Helmond mag daarvan meegenieten.

PLANNING WO 22 MEI 18:00 - 21:00U DO 23 MEI 18:00 - 21:00U VR 24 MEI 18:00 - 21:00U ZA 25 MEI 12:00 - 15:00U

helmonduitagenda.nl


HELMOND | MUZIEK

DI 07 MEI | 20:15 U Het Speelhuis

SLAGERIJ VAN KAMPEN TOCCATA DA FUGA

Een Muzikale ode aan alle volken die onze planeet zo rijk maken. De Nederlandse slagwerkgroep Slagerij van Kampen is uitgegroeid tot een act van wereldformaat. De overweldigende oerdrift van de drums, de hartverwarmende energie van de bandleden en de indrukwekkende set-ups staan garant voor een fantastische live-ervaring.

WO 08 MEI | 19:00 U De Cacaofabriek

MARDUK

ZO 12 MEI | 18:00 U Muziekcafé Helmond

STEEL PANTHER TRIBUTE

BY SURREAL PANTHER (UK) + SUPPORTS

Toptribute-band uit de UK van de glamrocksensatie Steel Panther. Met optredens door heel Europa mogen ze beschouwd worden als één van de gekste en bekendste bands uit de tributewereld. Dit wordt een optreden om naar uit te kijken, Vergeet vooral je gevoel voor humor niet mee te nemen!

ZO 19 MEI | 20:15 U Lokaal42

VIKTORIA PART 3 TOUR 2019

MAKIA

Marduk staat al jaren synoniem voor agressieve black metal. Waar Marduk ook komt, controverse is er altijd. De mannen zingen bijvoorbeeld niet over liefde relaties en de geneugten van het leven maar vooral over oorlogen, dood en verderf. Eveneens van de partij: de Zweedse band Valkyrja, Attic, een band die meer traditionele metal speelt, in de stijl van Mercyful Fate en Judas Priest. en Survival Is Suicide, een duo uit Barcelona dat garant staat voor experimentele muziek van het extreme soort.

De 7-koppige Latin-Fusion-band uit Frankfurt met muzikanten uit Mexico en Cuba, krijgt zelfs de meest terughoudende toeschouwer aan het dansen. Ze hebben hun eigen geluid gecreëerd door Reggae, Rock, HipHop, Funk, Soul en Cumbia te mixen tot een fruitige en explosieve muzikale cocktail. De beste manier om de muziek & muzikanten van MAKIA te beschrijven is “vuur, energie en hart”. Een kleurrijke mix van zomer, zon en stranden- Een vakantie!

DAAR kIJK JE NAAR UIT!

PESETAS

MEI 2019 | PAG 11


HELMOND | MUZIEK

DI 24 MEI | 20:45 U De Cacaofabriek

MICHAEL PRINS SOLO SHOW 2019

Ja! Hier zijn we dus ontzettend blij mee. Al jaren waren we bezig om hem naar De Cacaofabriek te halen en nu is het dan gelukt: Michael Prins komt naar de Cacaofabriek. Michael Prins is sinds 2013 een gevestigde naam in de Nederlandse muziekscene.

“De Noorse band rondom de fabelachtige zangeres Heidi Solheim”

CARAT CONCERTEN Carat Concerten in stadspark de Warande in Helmond, gratis openluchtconcerten.

ZO 05 MEI | 12:00 Gerwens Muziekkorps, Bigband JazzCape, Koperpoets en Irish Koffie.

DO 30 MEI | 15:00 U Muziekcafé Helmond

NEIL YOUNG & PEARL JAM TRIBUTE BY STARDUSTERS & ONCE

Om 15:00u knalt het rockgeweld los in het centrum van Helmond. In Muziekcafé worden Neil Young en Pearl Jam op waanzinnige wijze geëerd. Fans van beide bands weten dat er een sterke connectie is tussen deze bands. Bij prima weer staan beide bands op het buitenpodium bij Muziekcafé voor de deur.

ZO 12 MEI | 12:00 Muzikale, Zanggroep Midorè en Shantykoor De Klotvaarders.

ZO 19 MEI | 12:00 zanggroep Cascade, Met Smartelijke Groet en De Parkbloazers Nuenen.

ZO 26 MEI | 12:00 Seniorenharmonie Helmond (OHM), Brand new voices en Salty Dogs.

ZO 26 MEI | 12:00 Binderin, Love4music en Concertagenda.

PAG 12 | MEI 2019

helmonduitagenda.nl


HELMOND | MUZIEK ZO 26 MEI | 15:30 U De Cacaofabriek

PRISTINE ROAD BACK TO RUIN TOUR 2019

Pristine komt naar de Cacaofabriek voor een exclusief NL optreden in het kader van hun Road Back To Ruin Tour 2019. De Noorse band rondom de fabelachtige zangeres Heidi Solheim is met 'Road Back To Ruin' alweer toe aan haar 5e studioalbum. De band is de afgelopen jaren ontzettend gegroeid; de band hoeft het niet meer alleen te hebben van de uitzonderlijke kwaliteiten van haar frontvrouw; het songmateriaal is ook steeds beter geworden.

MEER MUZIEK VR 03 MEI | 20:15 U

Het Speelhuis

3JS HEROES OF MUSIC ZA 04 MEI | 20:58 U

Auditorium Elkerliek Ziekenhuis

HERDENKINGSCONCERT DOOR NUOVE MUSICHE ZA 04 MEI | 20:30 U

De Cacaofabriek

50 JAAR WOODSTOCK SANTANA & JIMI HENDRIX TRIBUTES ZO 05 MEI | 15:00 U

Het Speelhuis

MANNENKOOR LAMBARDI VAN HET DUISTER NAAR HET LICHT ZO 05 MEI | 16:00 U

Lokaal42

THE ATOMIC 4 ROCKABILLY ZA 11 MEI | 16:00 U

De Cacaofabriek

FREIA MUSIC ZA 18 MEI | 20:30 U De Cacaofabriek

THE CLARKS LIVE IN 2019

Ooit als huisband van Nederland Muziekland en tegenwoordig vaste huisband van Veronica Inside op vrijdagavond; iedereen kent The Clarks. Daarnaast staat de band al bijna 4 jaar in het theater met muziekkenner en verteller Johan Derksen. En nu komen The Clarks dus naar de popzaal van de Cacaofabriek om hun rock/pop/ classics ten gehore te brengen.

DAAR kIJK JE NAAR UIT!

35 JAAR FREIA MUSIC Z0 19IN MEI | 19:00 U LIVE 2019

Muziekcafé Helmond

LUKE APPLETON +DANI ROGOSIC LIVE Z0 19IN MEI 2019 | 16:00 U De Cacaofabriek

BLOWBEAT

MEI 2019 | PAG 13


HELMOND | EVENEMENTEN

LANGLOPENDE EVENNEMENTEN t/m 5 mei

wo 01 MEI

10:15 U

SUCCESVOL NETWERKEN

MEET-UP VOOR WERKZOEKENDEN

Bibliotheek Helmond Vergroot je netwerk en je netwerkvaardigheden.

LENTEKASTEEL HELMOND

Kasteel Helmond Hoefijzers versieren die geluk brengen, of je eigen wijsheiddrankje maken zodat je heel slim wordt. Dat kan tijdens Lentekasteel Helmond. Kom spelen en speuren, doe de kasteelzoldertour, luister naar de verhalenverteller, brouw je eigen wijsheidsdrankje en levenselixer, versier hoefijzers en heksenbezems en ontdek alles over het Kasteel.

22 t/m 25 mei

LEZING kunsthistoricus dr. Ger Jacobs 20:00 U

KUNSTLEZING

REMBRANDT DE REBEL

Bibliotheek Helmond Ter gelegenheid van het Rembrandtjaar geeft kunsthistoricus dr. Ger Jacobs een lezing over deze kunstenaar die in de Gouden Eeuw een ware vernieuwer was. Maar zoals dat dikwijls gaat met vernieuwers, ze staan zo goed als alleen tegenover een overmacht en pas jaren na hun dood wordt hun vernieuwende kracht ingezien. Dr. Ger Jacobs ging naar de wonderbaarlijke tentoonstelling over Rembrandt en laat nu zijn licht schijnen over Rembrandts vernieuwende geest in deze lezing.

ZO 05 MEI

DE 60STE WANDELVIERDAAGSE

Startburo Helmond Ook dit jaar gaan weer vele honderden deelnemer meelopen met de 60ste wandelvierdaagse in Helmond. Wo 22 mei 18:00 - 21:00U do 23 mei 18:00 - 21:00U vr 24 mei 18:00 - 21:00U za 25 mei 12:00 - 15:00U

PAG 14 | MEI 2019

10:00 U

BRANDWEERDAG

Jan Visser Museum een themadag in het kader van de “BRANDWEER”. Er wordt een overzicht geboden van rijdend historisch brandweer materieel.

helmonduitagenda.nl


HELMOND | EVENEMENTEN ZO 05 MEI

v.a. 13 MEI

TOUREN DOOR HELMOND! 10:00 U

RONDJE HELMOND

HELMOND MARKETING

Helmond Het fietsseizoen wordt afgetrapt met het fietsevenement Rondje Helmond. Als je een volle stempelkaart inlevert dan maak je kans op mooie prijzen! Deelname gratis.

DI 07 MEI

NIEUWE PROGRAMMA THEATER HET SPEELHUIS! Achter de schermen is de laatste weken in Het Speelhuis hard gewerkt aan een fonkelnieuw theaterseizoen. En met resultaat! Vanaf 13 mei is het complete programma voor 2019/2020 te bekijken op de website theaterspeelhuis.nl. Kaarten voor het nieuwe seizoen zijn verkrijgbaar vanaf zaterdag 1 juni om 11.00u, zowel online als aan de kassa. Zorg ervoor dat u erbij bent, want het zijn niet de minsten die volgend jaar het podium betreden.

ZA 18 MEI

20:30 U

TOK OF THE TOWN

JUBILEUMEDITIE 5 & 20

De Cacaofabriek In de 5&20 jubileumperiode organiseert De Cacaofabriek verschillende activiteiten welke direct of indirect met het jubileum te maken hebben. En dan mag De succesvolle talkshow Tok Of The Town natuurlijk niet ontbreken.

ZA 11 & ZO 12 MEI

NATIONALE KI-AIKIDOSTAGE

20:15 U

DE HELMONDSE MAESTRO

Zo 12 mei 09:00 - 16:00U

Het Speelhuis Het lijkt simpel maar het vereist zo veel meesterschap: een compleet orkest dirigeren. Net zoals op televisie BNers strijden om de titel ‘Maestro’, pakt nu ook een aantal bekende en/of markante Helmonders het dirigeerstokje op, in de hoop de Helmondse Maestro van 2019 te kunnen worden.

DAAR kIJK JE NAAR UIT!

MEI 2019 | PAG 15

Ki-Aikidoschool Torri De 26ste nationale ki-aikidostage ism de Judo Bond Nederland en de NCA. Za 11 mei 09:00 - 17:00U


HELMOND | EVENEMENTEN DO 23 MEI

ZO 26 MEI 12:00 U

KOOPZONDAG HELMOND CENTRUM

Helmond Centrum Op zondag 26 mei is het gezellig winkelen op zondag in Helmond Centrum.

DO 30 MEI

21:30 U

PUBQUIZ VRAAG42

Lokaal42 De pubquiz bestaat uit twee keer tweeënveertig vragen in allerhande categorieën. Film en muziek, geschiedenis en actualiteit, sport, kunst en cultuur, Helmond, de politiek en nog veel meer zaken komen allemaal aan bod.

VR 24 MEI

21:30 U

FRANSE MARKT

De Cacaofabriek De Franse Markt Helmond is een evenement in Franse sfeer waar je van kunst, sport, spel, muziek, dans, wijn en de Franse keuken kunt genieten. Jaarlijks festival met meer dan 10.000 bezoekers.

MARKTEN

Een dialoog tussen food en interieur 10:30 U

TRENDDAG LI EDELKOORT

Het Speelhuis Lidewij Edelkoort presenteert voor het 20e jaar haar trendprognose aan de leden van NII. Dat betekent dat haar forecast al zoveel jaren zijn weg vindt naar de aangesloten bedrijven en dus 20 jaar collecties waarbij haar visie wellicht aan de basis heeft gestaan.

ZA 25 MEI 14:00 U

BEER, BURGERS AND TWO SMOKING BARRELS 2019

Gilde terrain Mierlo-Hout Speciaalbierfestival met 9 microbrouwerijen barbecue en muziek. PAG 16 | MEI 2019

14.00-18.00U | ELKE VRIJDAG

BIOLOGISCHE MARKT BRANDEVOORT

Markthal Brandevoort Elke vrijdag is er van 14.00-18.00 uur een biologische markt onder de Markthal van Winkelcentrum Brandevoort in Helmond. Met biologische producten, groenten, kaas, vlees, brood en andere delicatessen.

09:00 - 16:00U | ELKE ZATERDAG

WEEKMARKT

Centrum Helmond De Helmondse Markt: elke week een feest. helmonduitagenda.nl


HELMOND | SPECIAL

LANG LEVE CULTUUR Een museumbezoek, samen schilderen, verhalen delen. Cultuur maakt je blij, geeft je een goed gevoel en zorgt dat je mee doet. En cultuur brengt mensen samen. Je bent nooit te oud om te leren, te ervaren of samen te genieten! Cultuurparticipatie heeft een positief effect op de vitaliteit, de gezondheid en het welzijn van ouderen. Daarom bieden de grote culturele partners in Helmond een uitdagend programma aan. Het initiatief is ontstaan vanuit Age Friendly Cultural City Helmond.

“Het tilt je naar een andere wereld... Ik voelde mij gewoon bevrijd van de alledaagse dingen thuis.�

DAAR kIJK JE NAAR UIT!

MEI 2019 | PAG 17


HELMOND | FILM

“Catherine Deneuve schittert weer op het doek� V.A. 02 MEI De Cacaofabriek

CLAIRE DARLING Regie: Julie Bertuccelli | 2019 | 94 min. Cast: Catherine Deneuve, Chiara Mastroianni Op een mooie zomerdag besluit Claire haar complete inboedel te verkopen en heeft daarom al haar spullen in de voortuin uitgestald.

PAG 18 | MEI 2019

Als een horde nieuwsgierige buren begint te vechten om de laaggeprijsde antiekstukken, komen Claire's herinneringen uit haar tragische en flamboyante leven plotseling terug. Ondertussen wordt Marie door een vriendin van vroeger gewaarschuwd dat haar moeder bezig is al hun bezittingen te verkopen. Hoewel moeder en dochter eigenlijk geen contact meer met elkaar hebben, komt ze terug om de verkoop te stoppen en de reden voor haar moeders impulsieve beslissing te achterhalen.

helmonduitagenda.nl


HELMOND | FILM V.A. 05 MEi dichterbij, maar alle inspiratie lijkt hem te hebben verlaten. Net als zijn vriendin, die zijn geworstel niet meer kon aanzien. De tijd tikt weg, de producenten zitten hem op de hielen en de grens tussen fictie en realiteit vervaagt met de minuut. Zit Alex vast in zijn eigen film? Of is het zijn alter ego? Nocturne is een film noir over liefde, over volwassen worden, deadlines en inspiratie. Theatraal, sentimenteel, jeugdig, komisch, muzikaal, ambitieus. Een speelse tragedie over een hopeloze romanticus en zijn poging tot film.

De Cacaofabriek

COUREUR Regie: Kenneth Mercken | 2019 | 96 min. Cast: Niels Willaert, Koen de Graeve, Karlijn Sileghem De jonge wielerbelofte Felix staat op het punt om in Italië een semiprofessioneel team te vervoegen. Hij wil koste wat het kost in de voetsporen van zijn fanatieke vader treden, die absoluut wil dat zijn zoon het verder schopt dan hij. Felix' frêle gezondheid blijkt echter niet opgewassen tegen de nietsontziende wielerwereld met zijn moordende concurrentie.

V.A. 09 MEI

FILMTIP

CINEPUUR EEN INITIATIEF VAN CACAOFABRIEK FILM-VRIJWILLIGERS RICHT ZICH OP DE ‘KLEINERE’ KWALITEITSFILM MET EEN MAANDELIJKS WISSELEND THEMA. HET THEMA DEZE MAAND IS "GRENSVERLEGGEND"! 7 EN 10 Mei

CLIMAX (FR 2018) Psychedelische chaos, LSD, diep verborgen verlangens en angsten. Een hallucinerende koortsdroom, briljant geschoten met fantastische dansscenes. 14 EN 17 Mei

Another Day Of Life (BE 2018) De Cacaofabriek

NOCTURNE Regie: Viktor van der Valk | 2019 | 80 min. Cast: Vincent van der Valk, Reinout Scholten van Aschat, Gijs Scholten Van Aschat De opnames gaan bijna van start, maar Alex (Vincent van der Valk) is nog altijd zoekende naar de essentie van zijn film. Zwervend door de nacht komt het moment dat hij ergens mee moet komen steeds

DAAR kIJK JE NAAR UIT!

Felrealistische hallucinante film die documentaire mengt met animatie. De film schets een onverminderd sterk beeld van de oorlog in Angola (1975). 21 EN 24 Mei

Ray & Liz (VK, 2018) Een grimmig maar nooit klagend portret van twee falende ouders. Trefzekere en uiterst precieze regie in dit autobiografisch werk van regisseur Richard Billingham.

MEI 2019 | PAG 19


HELMOND | FILM V.A. 09 MEI

- OOK NOG te zien -

De Cacaofabriek De Cacaofabriek

THEY SHALL NOT GROW OLD

RED JOAN

Een diepgaande en authentieke filmische belevenis over de Eerste Wereldoorlog.

Regie: Trevor Nunn | 2019 | 110 min Cast: Judi Dench, Tom Hughes, Sophie Cooksom Red Joan, met Oscarwinnaar Judi Dench (Philomena) en actrice Sophie Cookson (The Kingsman) in de gedeelde titelrol, vertelt een bijzonder waargebeurd verhaal. De Britse Joan Stanley (Dench) is gepensioneerd en leeft een rustig bestaan wanneer ze plotseling wordt opgepakt door MI5. Ze blijkt jarenlang een van de meest invloedrijke spionnen voor de KGB te zijn geweest. In flashbacks zien we hoe Joan (Cookson) voor onmogelijke keuzes komt te staan. Hoe ver zou je gaan om een oorlog te voorkomen?

De Cacaofabriek

GRÂCE À DIEU Alexandre ontdekt dat een priester die hem misbruikte, nog steeds met kinderen werkt.

De Cacaofabriek

GLORIA BELL Gloria is 58 maar voelt zich nog elke dag een prille dertiger op zoek naar de liefde van haar leven.

De Cacaofabriek

TRIPLE BILL (ROYAL OPERA HOUSE) DO 16 mei 20:15 uur & ZO 19 mei 15:00 uur Drie balletten, een wereldpremière. Within the Golden Hour, Sidi Larbi Cherkaoui- en Flight Pattern live in de bioscoop op donderdag 16 mei 2019.

PAG 20 | MEI 2019

De Cacaofabriek

LE GRAND BAIN Voormalig zwemkampioene traint een groepje mannen in het synchroonzwemmen.

helmonduitagenda.nl


HELMOND | JEUGD

luisteren | kids 3-7 jr

Een must see voor jong en oud in deze eerste week van mei.

Bibliotheek Helmond

Voorlezen op woensdagmiddag

Voorlezen op woensdagmiddag in de Bibliotheek Helmond door vrijwilligers van Blikkie. Voor kinderen van 3 tot 7 jaar, gratis toegang.

WO 1 MEI | 15:00 -15:30 U

KIJKEN | kids 9+ Het Speelhuis

OORLOGS GEHEIMEN

MAARTEN EBBERS & MARIA NOË

Het bekroonde boek ‘Oorlogsgeheimen’ van Jacques Vriens levert het spannende, waargebeurde verhaal voor deze indrukwekkende muziektheatervoorstelling. Het is 1943. Tuur en Maartje, twee kinderen in een bezet dorpje in Zuid-Limburg, worden verliefd. Maar is Maartje wie ze is? En wie helpt de Duitsers, wie zit er in het verzet, en wat verbergt die ondergedoken Engelse piloot? Spannende geheimen, overal gevaar. En dan vertelt Maartje de 11-jarige Tuur haar eigen, grote en levensgevaarlijke geheim...

WO 1 MEI | 15:00 -15:30 U

DAAR kIJK JE NAAR UIT!

DOEN! | kids 4+ Bibliotheek Helmond

MAAK JE EIGEN HATSEFLATS KUNSTWERK! Kom je eigen kunstwerkje maken in de Bibliotheek. Samen met Atelier Hatseflats mag je lekker aanklooien met allerlei materialen.

DO 2 MEI | 15:00 - 15:30U

DOEN! | kids 7 t/m 15 jr Bibliotheek Helmond

CODERDOJO Bij CoderDojo kunnen kinderen van 7 tm 15 jaar leren programmeren. Gratis verzorgd door vrijwilligers van CoderDojo Helmond.

ZA 11 MEI | 13:00 -16:00U

MEI 2019 | PAG 21


HELMOND | jeugd

KIJKEN | kids 4+

KIJKEN | kids 7+

Het Speelhuis

Het Speelhuis

DE KLEINE ZEEMEERMIN VAN HOORNE ENTERTAINMENT

KRUISTOCHT IN SPIJKERBROEK

Duik mee in het eeuwenoude verhaal van de Kleine Zeemeermin, een spetterend sprookje voor de hele familie! In dit prachtige nieuwe theatersprookje speelt Sita Vermeulen de lieve kleine zeemeermin. Ze woont heel diep in de oceaan, in het prachtige koraalbos, tussen de vriendelijke vissen en is het oogappeltje van haar vader, de koning. Op een dag, bij een hevige storm, redt ze een knappe mensenprins van een zinkend schip. Ze wordt op slag verliefd en wil niets liever dan bij hem zijn. Maar de gemene tovenares Fien denkt daar anders over en smeedt een plannetje met haar man Titus. Hoe loopt dat af?

Beleef dit tijdloze avontuur, naar het beroemde boek van Thea Beckman, als familiemusical in het theater! Zoals van de vijftienjarige Dolf, die als proefpersoon in een tijdmachine stapt en in de Middeleeuwen belandt. Daar komt hij in een Kinderkruistocht terecht: achtduizend kinderen te voet op weg naar Jeruzalem. De reis is lang, zwaar en gevaarlijk, maar Dolf gebruikt zijn moderne kennis om de kinderen te helpen over hoge bergen, bij ziektes en tegen rovende ridders. Dan ontdekt Dolf dat het echte gevaar niet wacht achter de volgende bergtop, maar zich in de kruistocht zelf bevindt...

DO 2 MEI |13:30U

ZO 19 MEI | 14:00 - 15:30U

NATIONAAL JEUGD MUSICAL THEATER

KIJKEN | kids 2+ Het Speelhuis

HET ZANDKASTEEL OP DE PIRATENBOOT

Piraatje spelen en liedjes zingen met Koning Koos, Prinses Sassa en Toto – dat wil toch iedere peuter? Met hun eigen boot gaan de geliefde TV-figuren uit ‘Het Zandkasteel’ als stoere zeerovers op zoek naar een schat. Een beetje hulp uit het publiek kunnen ze daarbij wel gebruiken.. Zowel bij het speurwerk als met het zingen en swingen tijdens ‘De Neuzenkriebeldans’. Dus kom aan boord en vaar mee!

WO 22 MEI | 14:00 - 15:00U WO 22 MEI | 16:00 - 17:00U

PAG 22 | MEI 2019

helmonduitagenda.nl


HELMOND | VERWACHT

ZA 01 JUN

ZA 15 JUN

ZA 22 JUN

21:00 U

16:00 U

14:00 U

WE ALL LOVE

DRAKENBOOTFESTIVAL

DE NIEUWE WERELD

De Cacaofabriek VR 07 JUN

20:30 U

WEG UIT DE PEEL Het Speelhuis ZO 09 JUN

Havenpark Helmond

Annatheater Helmond ZO 23 JUN

22:00 U

U2 TRIBUTE

BY MOUNT TEMPLE Muziekcafe ZO 16 JUN

13:00 U

FESTIVAL LOS ZAND Recreatiepark Berkendonk ZA 29 JUN

12:00 U

11:00 U

20:00 U

NATUURMARKT HELMOND

JEAN-BAPTISTE ROBIN CONCERT

CLUB CACAO

Stadswandelpark de Warande

De Cacaofabriek

Lambertuskerk

HELMONDUITAGENDA.nl CULTURELE PARTNERS DIE HUN ACTIVITEITEN AL PROMOTEN VIA HELMONDUITAGENDA.nl De Cacaofabriek Cacaokade 1 5705 LA Helmond info@cacaofabriek.nl

Muziekcafé Zuid Koninginnewal 39 5701 NS Helmond info@muziekcafehelmond.nl

Kunstkwartier Kromme Steenweg 16 5707 CC Helmond info@kunst-kwartier.nl

Het Speelhuis Speelhuisplein 2 5700 AL Helmond info@theaterspeelhuis.nl

Lokaal42 Markt 42 5701 RL Helmond lokaal42@gmail.com

Zalencentrum de Smed Dorpsstraat 40 5708 GJ Stiphout info@desmed.nl

Bibliotheek Helmond-Peel Watermolenwal 11 5701 RV Helmond info@bibliotheekhelmondpeel.nl

Museum Helmond F.J. van Thielpark 7 5707 BX Helmond info@museumhelmond.nl

Auditorium Elkerliek Ziekenhuis Wesselmanlaan 25 5707 HA Helmond

Annatheater Floreffestraat 21a 5705 AR Helmond info@annatheater.nl

Jan Visser museum Keizerin Marialaan 5 5702 NR Helmond info@janvisser-museum.nl

DAAR kIJK JE NAAR UIT!

MEI 2019 | PAG 23


meld JE EVENemenT! Organiseer jij een activiteit in Helmond? Meld het dan aan bij de HelmondUitagenda.

Je evenement is voor iedereen toegankelijk Het mag geen cursus zijn

De HelmondUitagenda is een nieuw platform waar je gratis je activiteit kunt promoten binnen Helmond en daarbuiten. Het enige wat je hoeft te doen is de activiteit aanmelden via:

• Voer alle informatie correct en volledig in • Upload een kwalitatief goede foto

helmonduitagenda.nl/meldeenevent

• • • •

Je activiteit komt dan terecht in de een centrale database die wij gebruiken om jouw activiteit te promoten. Let op dat er redactie gevoerd wordt op de aangeboden activiteiten. Om de kwaliteit van het aanbod hoog te houden dient je activiteit aan een aantal voorwaarden te voldoen.

Je activiteit kan gratis gepromoot worden via: Helmonduitagenda.nl HelmondUitagenda magazine Narrowcasting Sociale media

HelmondUitagenda Daar kijk je naar uit!

helmonduitagenda.nl/meldeenevent /hlmnduitagenda /helmonduitagenda /helmonduitagenda

daar KIJk je naar uit!

Profile for HelmondUitagenda

HelmondUitagenda editie Mei 2019  

Alle activiteiten in Helmond gebundeld en online! HelmondUitagenda.nl Daar kijk je naar uit!

HelmondUitagenda editie Mei 2019  

Alle activiteiten in Helmond gebundeld en online! HelmondUitagenda.nl Daar kijk je naar uit!