Page 1

MRT | 2020

WORLD PRESS PHOTO EINDELIJK IN HELMOND!

LUCAS GASSEL KOMT THUIS

daar KIJk je naar uit!


HELMOND AGENDA

Antoinette Maas WETHOUDER

HELMONDUITAGENDA.NL


HELMOND | COLOFON stijgende bezoekersaantallen, steeds grotere namen en eretitel ‘kernpodium’, landelijk meetelt en zelfs in niches unieke Europese tours weet aan te trekken. Alsook het filmhuis wat naast artistieke pareltjes en grote filmtitels regelmatig live voorstellingen mag streamen (zoals The Royal Opera, Roger Waters en Bruce Springsteen). En de expositieruimte die notabene deze maand de World Press Photo Exhibition gaat tentoonstellen. Een maand van wereldse allure voor Helmond, aangezien Museum Helmond werken van Lucas Gassel vanuit het verre buitenland bijeenbrengt in de overzichtstentoonstelling ‘Meester van het Landschap’.

INLEIDING Wat een wereldmaand! ‘Helmond groeit! Niet alleen in aantallen inwoners, maar ook in flair en zelfbewustzijn,’ Zo schreef het Eindhovens Dagblad begin dit seizoen op de voorpagina van hun regiokatern. Dat zie je ook in de culturele sector. Wat dacht je van ons alom geprezen nieuwe Speelhuis in Helmond. Mensen komen van heinde en verre om het te zien en het theater was recentelijk zelfs wereldwijd genomineerd als cultureel bouwwerk van het jaar door ArchDaily. Neem De Cacaofabriek, die vijf jaar geleden als culturele hotspot nog op de kaart moest worden gezet, maar inmiddels vele mensen uit Helmond en de regio weet te boeien. Kijk naar de popzaal die met

Museum, theater, festivalterrein, concertzaal, filmhuis of poppodium – dit zijn bij uitstek plekken om even in een andere wereld te stappen en een ervaring op te doen die het alledaagse overstijgt. Ik geloof dat inspiratievolle momenten bijdragen tot vooruitgang voor mensen en de stad als geheel. Creativiteit schept namelijk nieuwe ruimte. Ruimte in het hoofd, maar ook maatschappelijke ‘tussenruimte’ voor een goed gesprek of mooie ontmoeting. Verbinding en verbeeldingskracht zorgen ervoor dat we samen verder komen en kunnen blijven groeien als stad. Jochem Otten Directeur De Cacaofabriek & Het Speelhuis

Coverfoto: World Press Photo Exhibition 2019 Helmond in De Cacaofabriek.

COLOFON Uitgever: Helmond Marketing Gegevens: VVV Helmond Redactie: Jesse Rooijakkers Vormgeving & Drukwerk: Deamer Media Design Distributie: Demarrage Fietskoeriers Helmond/BiosfeerNL. De gegevens in dit magazine zijn onder voorbehoud. Voor de meest actuele informatie kunt u terecht op helmonduitagenda.nl Aanbieders van activiteiten zijn zelf verantwoordelijk voor het verstrekken van de juiste informatie. Helmond Marketing stelt zich niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden of wijzigingen in de gegevens. Contact met de redactie: redactie@helmonduitagenda.nl

helmonduitagenda.nl twitter.com/hlmnduitagenda facebook.com/helmonduitagenda instagram.com/helmonduitagenda DAAR kIJK JE NAAR UIT!

MRT 2020 | PAG 3


HELMOND | THEATER

“een ode aan de verwondering, Een magisch schouwspel” DO 12 MRT | 20:15 u Het Speelhuis

Pepijn Gunneweg THE GREAT WONDER

PAG 4 | MRT 2020

Zijn eerste solovoorstelling The Great Wonder is een vierdimensionale show die zich voor, boven en tussen het publiek afspeelt. In deze magische wereld gaat Pepijn samen met zijn Troupe muzikale Freaks verder waar hij ooit is gestopt. Acts en trucs die al jaren zijn hoofd op hol brachten, maar nooit eerder het toneel hebben bereikt. Kortweg omdat ze te ruw, te bizar of gewoon te gevaarlijk waren om voor het voetlicht te brengen. Komt dat zien!

helmonduitagenda.nl


HELMOND | THEATER ingrijpende wending die de onderlinge verhoudingen ernstig op de proef stelt. In een cocktail van emoties, meningen en pijnlijke onthullingen komen hun op het oog geslaagde levens ineens in een geheel ander licht te staan.

DI 10 MRT | 20:15 U Het Speelhuis

Di 17 MRT | 20:15U

Eva Line de Boer & Het Zuidelijk Toneel

Het Speelhuis

RUST ZACHT BILLY

KOM

In Rust zacht Billy gaat een uiteenlopende groep acteurs aan de slag met eerder uitgesproken afscheidsspeeches, de grootste uitvaart-hits en live gestreamde herdenkingsdiensten. Regisseur Eva Line de Boer pleit hiermee voor een meer open relatie met de dood, zowel on- als offline.

Kom een avond met Sanne beleven zoals je die niet eerder hebt beleefd. Op een trip door de vlammende verbeelding, langs de rauwe realiteit, gaat ze je voor door de diepste, donkerste en meest dampende plekken van de menselijke ziel en viert vol vuur dat wat ons bindt: de menselijkheid.

VR 13 MRT | 20:15 U

Sanne Wallis de Vries

WO 18 MRT | 20:15 U

Het Speelhuis

Het Speelhuis

Vincent Croiset, Tijn Docter e.a.

Porgy Franssen Jacqueline Blom

COCKTAILS

TONIO

In een verhaal dat zowel spannend als humoristisch is, laten vijf vrienden hun licht schijnen op de waarde van vriendschap. Tijdens een heerlijke avond aan het strand, neemt hun leven plots een onverwachte en

De rauwe bestseller van A.F.Th. van der Heijden over het verlies van zijn 21-jarige zoon Tonio bewerkt voor theater. Over de zoektocht van ouders om samen overeind te blijven na het grootst denkbare verlies.

DAAR kIJK JE NAAR UIT!

MRT 2020 | PAG 5


HELMOND | THEATER

za 14 MRT | 20:30 u Annatheater

Maarten Westra Hoekzema TIRED OF BEING YOUNG Vroeger zag hij mensen om zich heen de job krijgen die ze altijd wilden, het lief veroveren waar ze altijd naar verlangd hadden en het huis kopen waar ze altijd van gedroomd hadden. Hij keek toe en dacht: ‘Hoe doen ze het toch, hoe krijgen ze het voor elkaar?”. Nu, jaren later ziet hij iedereen klagen over alles wat ze altijd wilden. Weer denkt hij: ‘Hoe doen ze het toch? Hoe krijgen ze het voor elkaar?”. In Tired of being young vraagt Maarten zich af wat volwassen zijn nu eigenlijk is en vooral of het überhaupt wel nodig is volwassen te worden...

do 19 MRT | 20:15 U

“een HEEL EIGEN mengvorm te brengen tussen theater en comedy”

VR 20 MRT | 20:15 U

Het Speelhuis

Het Speelhuis

Daan Boom

Lost Project

DE EERSTE

MAN DOWN

Hij had eigenlijk rapper, dolfijnentrainer, acteur, illusionist, profvoetballer, balletdanser, president, of volkszanger moeten worden. Daan werd dan ook afgewezen op de toneelacademie in Maastricht omdat hij ‘te veel’ wilde. ‘Waarom zo veel dingen doen die je niet kunt? Welke leegte probeer je te vullen?’ ‘Hoe beter daar antwoord op te geven dan in de vorm van mijn allereerste one-man-show in het theater.’

In een afgesloten ruimte gaan mannen het gevecht aan met hun emoties, tonen zij hun kwetsbaarheid overwinnen zij hun angsten en stappen ze letterlijk en figuurlijk uit hun comfortzone. De ware man zonder de illusies, stereotypen en vooroordelen van de samenleving. Een confronterende voorstelling over de man (door de vrouw) en gebaseerd op eigen verhalen en ervaringen van de acteurs en regisseuse Priscilla Vaudelle.

PAG 6 | MRT 2020

helmonduitagenda.nl


HELMOND | THEATER

ZA 21 MRT | 19:30 U Het Speelhuis

The Royal Moscow Ballet ROMEO & JULIET

Sergei Prokofiev’s bewerking van Shakespeare’s Romeo & Juliet. Het traditioneel verhaal van een hartstochtelijke verliefdheid in een bewerking van Anatoly Emelianov. Deze prijswinnende choreograaf – en eerste solist – sluit hierbij een haast perfect huwelijk tussen dramatische muziek, tragische verhaallijn en magistrale dans.

DI 24 MRT | 20:15 U Het Speelhuis

Het Paradijs PARADIJSVERTRAGING Paradijs is een nieuw theatercollectief van acht mannen en een vrouw, allen in 2018 afgestudeerd aan de Mime Opleiding in Amsterdam. Ze nemen de tijdsgeest op de hak, rijgen humor en tragiek aan elkaar en zetten hun hele hebben en houwen in om een verhaal te vertellen. Dit resulteert in beeldende voorstellingen met een fysieke, explosieve speelstijl, waarbij tekst niet wordt geschuwd.

VR 27 MRT | 20:15 U Het Speelhuis

Peter Bolhuis, Victor Löw e.a. DE AANSLAG (NAAR HARRY MULISCH)

“De droomvoorstelling voor elke balletliefhebber”

DAAR kIJK JE NAAR UIT!

Dit indringende en spannende stuk is een must-see. In de hongerwinter van ’45 wordt een collaborerende politieagent doodgeschoten voor het huis van Anton zijn buren. De buren verplaatsen het lichaam naar het huis van de familie Steenwijk. Nadat zijn familie is opgepakt en gefusilleerd door de Duitsers, blijft het waarom van de gebeurtenissen de rest van zijn leven aan hem knagen. MRT 2020 | PAG 7


HELMOND | THEATER DO 05 MRT | 21:00 U Lokaal 42

5xCOMEDY

COMEDY NIGHT Acht stand-up comedians die met hun volle passie jou een scheur in de broek bezorgen. Entree gratis consumptie verplicht!

WO 25 MRT | 20:15 U Het Speelhuis

Janneke de Bijl DO 11 MRT | 20:15 U Het Speelhuis

Fuad Hassen

REMMENDE VOORSPRONG

ZONDER ZIN KAN HET OOK

Janneke is niet alleen streng voor zichzelf, maar ook voor de wereld. Ze fileert haar relatie, haar gezapige omgeving en de hele zelfhulpcultuur, die ze natuurlijk wel eerst even zelf heeft uitgeprobeerd.

“Een aimabele persoonlijkheid naar wie het prettig luisteren is”, aldus de Volkskrant. Fuad is nou eenmaal “van de kleine zaken”, die hij vervolgens op onnavolgbare wijze opblaast en uitspeelt.

ZO 29 MRT | 16:00 U De Cacaofabriek

Comedy For Charity WO 18 MRT | 20:00 U Grand Café De Vijfhoeck

Knock out comedy crew talent night Drie comedians van de Knock Out Comedy Crew komen nieuwe verhalen en grappen uittesten en nemen 4 nog onbekende, talentvolle comedians mee naar De Vijfhoeck. PAG 8 | MRT 2020

LACHEN VOOR GOED DOEL

Lauri (22 jaar) heeft al 10 jaar de ziekte van Lyme. Zonder een behandeling zal de gezondheid van Lauri snel achteruit gaan. Deze middag is georganiseerd om Lauri een kans te geven om nog meer stappen vooruit te maken. Arie Koomen, Bas Birker, Patrick Meijer en Jasper Nieuwenhuis zorgen er deze avond voor dat je van je stoel valt van het lachen, terwijl de opbrengsten van deze avond naar het goede doel van Lauri gaan. helmonduitagenda.nl


HELMOND | EVENEMENTEN Helmond is rijk aan vele evenementen. Zowel in als rondom de stad is het een bruisende, culturele plek voor jong en oud.

WO 11 MRT

PUBQUIZEN

DO 05 MRT | 20:30 U

PUBQUIZ DE VIJFHOECK

Grand Café De Vijfhoeck Elke eerste donderdag van de maand een absolute topquiz: Algemeen, recent en voor iedereen leuk!

ZO 08 MRT | 13:30 U

LITERAIRE PUBQUIZ

Leescafe De Bieb in Bibliotheek Helmond Tijdens de Boekenweek in de Bibliotheek: een literaire pubquiz Teams van maximaal 4 personen. Aanmelden kan via literairepubquiz@gmail.com.

DI 10 MRT

20:30 U

LEZING: HELMOND VAN NUL TOT NU

Bibliotheek Helmond Heemkundelid Martin Geerts zal aan de hand van fotos en afbeeldingen de kleurrijke geschiedenis van Helmond bespreken. Hoe was het leven hier in de middeleeuwen en tijdens de tachtigjarige oorlog en hoe kon Helmond uitgroeien tot de mooie stad die het nu is?

DI 10 MRT

20:00 U

LITERAIR CAFÉ HELMOND ESTHER GERRITSEN

De Traverse Bekend van romans als Roxy, Superduif, De kleine miezerige god en de De Trooster, die stuk voorstuk werden bekroond met de nodige literaire prijzen.

DI 17 MRT

20:00 U

EEN SELFIE OF EEN ZELFPORTRET? KUNSTLEZING

Bibliotheek Helmond Over de expositie “In the Picture” in het Van Gogh Museum: een tentoonstelling die volledig draait om de rol betekenis van het kunstenaarsportret. In deze lezing zal dr. Ger Jacobs vertellen over zijn gedachten en ervaringen tijdens zijn bezoek aan het Amsterdamse museum.

ZA 28 MRT

19:30 U

HELMONDSE LICHTJES PARADE

Centrum Mierlo-Hout

WEEK MARKTEN 14.00-18.00U | ELKE VRIJDAG

BIOLOGISCHE MARKT BRANDEVOORT

Markthal Brandevoort Markt met uitsluitend biologische producten.

20:00 U

ZINCAFÉ EEN LEZING OVER KERK EN TRANSGENDERS.

Bethlehemkerk Elke 2e dinsdag in de maanden november t/m april is er Zincafé met een KAULEN-lezing. Deze keer Heleen Zorgdrager en Carl Buijs over ‘Wondermooi, zoals U mij gemaakt hebt’. DAAR kIJK JE NAAR UIT!

09:00 - 16:00U | ELKE ZATERDAG

WEEKMARKT

Centrum Helmond De Helmondse Markt: De beste start van je weekend!

KOOPZONDAGEN 12:00 U - 17:00U | ELKE ZONDAG

KOOPZONDAG HELMOND CENTRUM MRT 2020 | PAG 9


HELMOND | EXPOSITIES expositieS

LUCAS KOMT THUIS 10 MRT T/M 07 jun 2020 KUNSTHAL / KASTEEL HELMOND

LUCAS GASSEL MEESTER VAN HET LANDSCHAP

Dé meester van het landschap van de zestiende eeuw (ook wel Brabantse Gouden Eeuw genoemd): dat was Lucas Gassel (ca 1490 –1568/69). Museum Helmond presenteert van 10 maart tot en met 7 juni 2020 de eerste, grote overzichtstentoonstelling van zijn werk. De bruiklenen zijn afkomstig uit Europese collecties van belangrijke musea uit onder andere Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Tsjechië, Spanje maar ook uit de Verenigde Staten en Mexico. In de zestiende eeuw is Lucas Gassel een bekend en succesvol schilder en tekenaar. Zoals dan gebruikelijk werkt hij op paneel. Op de voorgrond schildert Lucas vaak een Bijbels verhaal terwijl in de verte zich een wijds en bergachtig landschap uitstrekt. Door de tijd heen nemen zijn landschappen steeds meer ruimte in en zijn afwisselend bevolkt met boerderijen, dorpjes, kastelen, paleistuinen, rivieren met scheepsvaart, boeren, reizigers en dieren. Over zijn leven is weinig bekend. Zijn vader is schilder in Helmond. Waarschijnlijk vertrekt Lucas

PAG 10 | MRT 2020

helmonduitagenda.nl


HELMOND | EXPOSITIES kort na het begin van de zestiende eeuw naar Antwerpen. Toen een belangrijke kunststad die in het zuiden lag van het Hertogdom Brabant waar Helmond deel van uitmaakte. Museum Helmond brengt het kernoeuvre van Lucas Gassel bij elkaar, dat bestaat uit schilderijen, tekeningen en prenten naar zijn ontwerp. Deze kunstwerken komen van over de hele wereld naar Helmond. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat dit gebeurt. De tentoonstelling is een kennismaking met een zestiende-eeuwse kunstenaar die vandaag de dag zo goed als onbekend is. Onder de bruikleengevers bevinden zich gerenommeerde Europese en Noord- en Midden-Amerikaanse kunstmusea, zoals de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België in Brussel, de Narodn Galerie, Praag; het Kupferstichkabinett van de Staatliche Museen zu Berlin, The Wadsworth Atheneum, Hartford (VS), het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, The Metropolitan Museum of Art in New York, het Rijksmuseum in Amsterdam, de Brusselse Koninklijke Bibliotheek van België; Musée du Louvre, Parijs; Bonnefantenmuseum in Maastricht en Museo Soumaya in Mexico City.

VAN 10 MRT T/M 7 JUNI IS DE TENTOONSTELLING LUCAS GASSEL MEESTER VAN HET LANDSCHAP TE ZIEN IN KUNSTHAL HELMOND.

STADSACTIVITEITEN

Met een breed palet aan stadsactiviteiten brengt de stad Helmond in 2020 een ode aan de meester van het landschap rond de herdenking van zijn 450ste sterfjaar. Hieronder alvast een voorproefje:

OP PAD MET LUCAS GASSEL

Lucas Gassel stadsroute / audiotour Maak aan de hand van een audiotour een wandeling door de stad waar Lucas Gassel is geboren.

BIJ LUCAS AAN TAFEL

Archeologische vondsten Bekijk vondsten uit de tijd van Lucas Gassel gerelateerd aan de vindplaats of thema’s in mini exposities langs de Lucas Gassel stadsroute.

KIJKKISTEN

De nieuwe Lucas Gassel Een serie kijkkisten geïnspireerd op de schilderijen en het leven van Lucas Gassel, die deel uitmaken van de Lucas Gassel stadswandeling.

GOEIKES

Het jaar van Lucas Gassel Het 2-jaarlijks fotoproject haakte aan op het jaar van Lucas Gassel met als resultaat 12 inspirerende foto series te zien in het centrum van de stad.

WALKING DINNER

Culinair Sterren Arrangement Het landschap van Lucas Gassel op je bord. Geniet van drie gangen op drie verschillende locaties, waaronder sterrenrestaurant De Rozario.

LUCAS GOES URBAN

International Urban Art Soaq One (Helmond), Shamisa Debroey (Antwerpen) en Kool Koor (Brussel) maken samen een drieluik geïnspireerd door werken geschilderd in de steden waar zij wonen en waar Lucas werkte.

LUCAS GASSEL REVISTED

De Cacaofabriek Expo 23 door Lucas Gassel geinspireerde werken van kunstenaars uit heel nederland.

LANDSCHAP VAN MUZIEK

Concerten Meerdere concerten geïnspireerd door de fraaie landschappen van Lucas Gassel. Voor actuele informatie over bovenstaande activiteiten kijkt u op helmonduitagenda.nl DAAR kIJK JE NAAR UIT!

MRT 2020 | PAG 11


HELMOND | MUZIEK

Onuitspreekbaar goed! ZA 21 MRT | 21:00 U De Cacaofabriek

Mamihlapinatapai TOUR 2020

Negen muzikanten. een mond vol lettergrepen en een verzameling stijlen waaronder latin

PAG 12 | feb 2020

balkan ska reggae jazz flamenco en cumbia. De jeugdvrienden besloten te verhuizen naar Den Haag om jazz te gaan studeren aan het Koninklijk Conservatorium en om wat extra bij te verdienen begonnen ze met optreden op straat. Andere muzikanten haakten aan en al snel ontstond een vrolijk en hecht collectief, klaar om de wereld te gaan veroveren.

helmonduitagenda.nl


HELMOND | MUZIEK

ZA 07 MRT | 20:15 U De Cacaofabriek

Ntjam Rosie

FAMILY AND FRIENDS TOUR 2020

Ntjam Rosie was reeds betrokken bij verschillende projecten en speelde op allerlei festivals, waaronder het North Sea Jazz Festival. Het nieuwe album ‘Family And Friends’ is uitgebracht in februari 2020 (het voorproefje, de single ‘Start Over Again’ belooft wat!), waarna Ntjam Rosie een clubtour door ons land start. Wat geweldig dat zij daarbij ook De Cacaofabriek aandoet! Avondje lekker dansen dus!

ZO 08 MRT | 17:00 U

VR 13 MRT | 21:00 U De Cacaofabriek

Atrophy

30 YEARS VIOLENT BY NATURE Elke zichzelf respecterende thrash liefhebber gaat watertanden bij de naam Atrophy. Wie kent niet hun twee klassieke album ‘Socialized Hate’ en (vooral) ‘Violent By Nature’? De thrashers uit Tuscon, Arizona, USA hebben bijna 30 jaar geen clubshows meer gespeeld op het vaste land van Europa en daarom is het zo geweldig dat ze nu in Helmond verschijnen om hun technische, genadeloze, high energy thrash over ons uit te storten.

VR 13 MRT | 22:00 U

Lokaal 42

Muziekcafé Helmond

Moonshine Brigade

Deep Purple tribute

Americana, bluegrass, country. Het begint met een goed idee, op de plek waar de meeste goede ideeën ontstaan; in de kroeg. ‘s Avonds laat trekken ze erop uit om te zingen over treinen, hopeloze liefde en de vergankelijkheid van drugs. Ze spelen tot ze omvallen en slapen onder de sterrenhemel. Om het de volgende allemaal weer opnieuw te doen. Dat is Moonshine Brigade.

Uit 5 gedreven Limburgse muzikanten die vanuit jeugdsentiment hun favoriete muziek uit het repertoire van de legendarische Britse hardrock band Deep Purple vertolken. De setlist bestaat voornamelijk uit songs van de periode 1970-1975 waarin Deep Purple wereldwijd bekendheid kreeg en hit na hit scoorde.

DAAR kIJK JE NAAR UIT!

BY WHO DO WE THINK WE ARE

MRT 2020 | PAG 13


HELMOND | MUZIEK

ZA 14 MRT | 20:15 U Het Speelhuis

Mariska van Kolck & Tony Neef HAAL HET DOEK MAAR OP

We volgen een groepje schnabbelartiesten die gezamenlijk door het land trekken, van feestzaal naar buurthuis en uiteindelijk naar de televisiestudio’s. We zijn getuige van de dingen die voorbij gaan, dromen die bedrog zijn, eindeloze busritten, onderlinge confrontaties, top en flop. Soms lijkt het heel even of we de personages kennen, al was het maar door de liedjes die ze brengen, want er komen meer dan veertig Nederlandstalige evergreens voorbij.

ZA 21 MRT | 21:00 U

ZA 14 MRT | 21:00 U De Cacaofabriek

Def Americans 12,5 JARIGE JUBILEUM

Def Americans Johnny Cash Tribute viert hun 12,5 jarige jubileum. Verwacht een show met

ZA 21 MRT | 22:00 U

Grand Café De Vijfhoeck

Muziekcafé Helmond

Copperhead County

Sabaton, tribute

Later in de Melkweg maar nu bij De Vijfhoeck County is een van de weinige bands in Nederland die zich volledig toelegt op Southern rock. Alle ingrediënten voor een geweldig muzikaal avontuur zijn aanwezig. Het plaatje klopt, de band is er klaar voor. “Enjoy the ride”!

Zes Zeeuwen die Zweedse metal door hun aderen hebben vloeien brengen een mooi eerbetoon aan Sabaton deze avond. Metal uit Zweden staat hoog aangeschreven en Sabaton is er een toonaangevend voorbeeld van.

PAG 14 | MRT 2020

BY GHOST DIVISION + OVER THE EDGE

helmonduitagenda.nl


HELMOND | MUZIEK

MEER MUZIEK VR 06 MRT | 20:00 U

Borgers

Muziek In De Familie VR 06 MRT | 22:00 U

Muziekcafé Helmond

No Excuse

TRIBUTE TO ROCK MUSIC ZA 07 MRT | 22:00 U

Muziekcafé Helmond daarin een selectie van alleen het allerbeste en allermooiste uit honderden optredens waarin de songs van de legendarische Man In Black centraal stonden. Als geen ander weten deze Brabanders meer dan 50 jaar na de eerste hits van Johnny Cash de swing, sfeer en rebellie van een optreden van deze legendarische Amerikaanse outlaw verbluffend goed te raken.

Saxon & Judas Priest, trib BY DALLAS 1PM & CONCRETE PRIEST ZO 08 MRT | 20:00 U

De Cacaofabriek

Diamond Head

THE COFFIN TRAIN TOUR 2020 ZO 15 MRT | 17:00 U

Lokaal 42

Basson Laubscher

& THE VIOLENT FREE PEACE (SA) VR 20 MRT | 20:15 U

De Cacaofabriek

Gert Bettens, Eva De Roovere & The Flandriens ZO 22 MRT | 15:00 U

Het Speelhuis

Emmanuel Rossfelder en Victor Villena PASSIONS DE SUD ZO 22 MRT | 17:00 U

Lokaal 42

ZO 29 MRT | 17:00 U Lokaal 42

Ray Stepien Trio Het gitaarspel van frontman Ray Stepien wordt nu al vergeleken met dat van grootheden als Hendrix en Stevie Ray Vaughan. Naast covers van onder andere deze heren, speelt deze vurige blues band uit Eindhovenuit ook eigen nummers.

Tinkers, Drinkers, Dreamers VR 27 MRT | 22:00 U

Muziekcafé Helmond

Nick Cave Tribute ZA 28 MRT | 22:00 U

Muziekcafé Helmond

SOULNIGHT

MET TRIBUTE TO ARETHA FRANKLIN

DAAR kIJK JE NAAR UIT!

MRT 2020 | PAG 15


HELMOND | EXPOsities

06 MRT T/M ZO 29 MRT DE CACAOFABRIEK EXPO

WORLD PRESS PHOTO EXHIBITION HELMOND Van 6 t/m 29 maart kunt u de winnaars van de 2019 World Press Photo Contest bewonderen in De Cacaofabriek.

World Press Photo 2019 Helmond wordt mede mogelijk gemaakt door De Cacaofabriek, Gemeente Helmond, Rabobank, Eindhovens Dagblad en Stichting OBSH. World Press Photo ontvangt steun van de Nationale Postcode Loterij.

PAG 16 | MRT 2020

World Press Photo is een organisatie die zich sinds 1955 inzet om aandacht te schenken aan het vak fotografie en de verhalen die daarbij horen. De tentoonstelling wordt opgesteld in meer dan 40 landen over de hele wereld en zal nu ook voor het eerst zijn opwachting maken in Helmond.

helmonduitagenda.nl


HELMOND | EXPOSITIES

Opening De expositie wordt officieel geopend op vrijdag 6 maart 2020 om 17.00u. Daarna is de expositie gedurende 3 weken dagelijks te zien. De World Press Photo Exhibition 2019 Helmond is gratis te bezichtigen. No title / Philip Montgomery Flamingo Socks / Jasper Doest Crying girl on the Border / John Moore The Migrant Caravan / Pieter ten Hoopen

World Press Photo of the Year De World Press Photo of the Year is Crying girl on the Border van John Moore. De foto toont de huilende Hondurese peuter Yanela Sanchez als zij en haar moeder in bewaring worden genomen door Amerikaanse grensfunctionarissen in Texas op 12 juni 2018. World Press Photo Story of the Year Dit jaar is ook voor het eerst een World Press Photo Story of the Year gekozen. De prijswinnaar is The Migrant Caravan van de Nederlands/ Zweedse fotograaf Pieter ten Hoopen. De serie documenteert de grootste migrantenkaravaan in de recente geschiedenis: 7.000 migranten, onder wie minstens 2300 kinderen. Flamingo Socks van de Nederlandse fotograaf Jasper Doest won de tweede prijs in de categorie Nature – Singles. Deze en ruim 150 andere bekroonde beelden van 43 fotografen uit 25 landen zijn vanaf vrijdag 6 maart 2020 te zien in de World Press Photo 2019 Helmond Exhibition in De Cacaofabriek.

DAAR kIJK JE NAAR UIT!

MRT 2020 | PAG 17


HELMOND | FILM

NIEUW: V.A. 19 MRT De Cacaofabriek

LA VÉRITÉ

Regie: Hirokazu Kore-eda | 2020 Cast: Juliette Binoche, Catherine Deneuve e.a. De Franse filmicoon Fabienne wordt door iedereen in haar omgeving op handen gedragen. Voor de uitbreng van haar memoires keert haar dochter Lumir met haar gezin vanuit New

York terug naar Parijs. Het is voor Lumir geen verrassing dat alles in haar ouderlijk huis nog altijd om haar moeder draait. Vol verbazing leest ze de fantasierijke biografie van haar moeder. Fabienne heeft echter geen tijd om stil te staan bij de vragen die Lumir hier over heeft. Ze is druk bezig met de voorbereidingen van een nieuw filmproject. De reünie tussen moeder en dochter verandert in een hevige confrontatie, waarbij weggestopte trauma’s worden opgerakeld en de waarheid eindelijk boven tafel komt.

“EEN HEFTIGE confrontatie tussen moeder en dochter”

PAG 18 | MRT 2020

helmonduitagenda.nl


HELMOND | FILM

De Cacaofabriek

De Cacaofabriek

LITTLE WOMEN

THE GENTLEMEn

Regie: Greta Gerwig | 2020 | 135 min. Cast: Meryl Streep, Eliza Scanlen, Emma Watson e.a.

Regie: Guy Ritchie | 2020 | 113 min. Cast: Matthew McConaughey, Colin Farrell e.a.

Little Women is geregisseerd door Greta Gerwig (Lady Bird) en gebaseerd op het beroemde gelijknamige boek van Louisa May Alcott. Het tijdloze en nog altijd actuele verhaal van Little Women gaat over het leven van de zussen March. Deze vier jonge vrouwen zijn allen vastberaden om hun leven op hun eigen manier te leven en hun dromen na te streven.

De Amerikaanse expat Mickey Pearson heeft een zeer winstgevend marihuana-imperium opgebouwd in Londen. Wanneer het verhaal de ronde gaat dat hij uit de business wil stappen krijgt hij te maken met complotten, intriges, omkoping en chantage in een poging alles van hem af te nemen.

De Cacaofabriek De Cacaofabriek

EMMA

LES MISERABLES

Regie: Autumn de Wilde | 2020 | 125 min. Cast: Anya Taylor-Joy, Johnny Flynn, Bill Nighy e.a.

Regie: Ladj Ly | 2020 | 105 min. Cast: Damien Bonnard, Alexis Manenti, Djebril Zonga e.a. Net verhuisd naar Parijs, komt Stéphane terecht in een anti-criminaliteitsbrigade in het 93ste arrondissement. Al snel ontdekt Stéphane de spanningen tussen de verschillende bendes van de wijk. Wanneer ze tijdens een interventie de controle dreigen te verliezen, filmt een drone hun kleinste daden en acties…

DAAR kIJK JE NAAR UIT!

Emma is een jonge vrouw die er dol op is om mannen en vrouwen te koppelen. Zij heeft hier echter weinig succes mee. Het beroemde boek van Jane Austen uit 1815 is opnieuw verfilmd, met Anya Taylor-Joy (Split, Glass, The Witch) in de titelrol. Regie is in handen van Autumn de Wilde, een ervaren popfotograaf en videoclip-regisseur die hiermee haar debuut als speelfilmregisseur maakt.

MRT 2020 | PAG 19


HELMOND | FILM

NIEUW: V.A. 12 MRT De Cacaofabriek

NIEUW: V.A. 06 MRT

HOPE GAP Regie:William Nicholson | 2020 | 101 min. Cast: Annette Benning, Bill Nighy e.a.

De Cacaofabriek

MRS LOWRY AND SON Regie: Adrian Noble | 2020 | 92 min. Cast: Timothy Spall, Vanessa Redgrave

Grace en Edward wonen in een klein dorp bij de klif van Hope Gap en zijn 29 jaar getrouwd. Als hun zoon Jamie een weekend komt logeren vertelt zijn vader hem dat hij van plan is om nog dezelfde dag zijn moeder te verlaten.

Het verhaal van de inmiddels gevierde Britse kunstenaar L.S. Lowry en de getroebleerde relatie met zijn aan bed gekluisterde, dominante moeder.

NIEUW: V.A. 06 MRT

NIEUW: V.A. 12 MRT

De Cacaofabriek

De Cacaofabriek

RICHARD JEWELL

THE WILD GOOSE LAKE

Regie: Clint Eastwood | 2020 | 131 min. Cast: Paul Walter Hauser, Sam Rockwell, Kathy Bates e.a.

Regie: Diao Yinan | 2020 | 113 min. Cast: Fan Liao, Lun-Mei Kwei, Hugh Hu

Jewell wordt wereldwijd bekend als de beveiliger die bij de bomaanslag in Atlanta in 1996 het explosief vindt. Dankzij zijn snelle handelen worden talloze levens gered. Maar binnen een paar dagen wordt hij de belangrijkste verdachte van de FBI. Advocaat Watson Bryant probeert de naam van zijn cliĂŤnt te zuiveren en wacht een zware strijd tegen de krachten van de FBI en de lokale autoriteiten.

Wanneer de leider van een beruchte motorbende per ongeluk een agent doodschiet en er een prijs op zijn hoofd komt te staan, slaat hij op de vlucht. Achtervolgd door zowel politie als gangsters die uit zijn op het tipgeld, verstopt hij zich aan de oevers van het Wildeganzenmeer waar een mysterieuze prostituee hem hulp biedt in ruil voor haar vrijheid.

PAG 20 | MRT 2020

helmonduitagenda.nl


HELMOND | FILM

EENMALIGE VERTONINGEN VAN FILMS DIE JE NIET WIL MISSEN De Cacaofabriek

FILOSOFILM CYCLUS: Filosofilm gaat over net wat meer dan het kijken naar een film. Wat voor achterliggende kwesties worden in de film vertoont? Komen deze overeen met ons moraal en hoe vallen deze films binnen de 21e eeuw? Films die een filosofische kwestie als onderwerp hebben worden besproken door Dr. Rob van Gerwen.

MA 09 MRT | 19:00 U NIEUW: V.A. 26 MRT

L’ARGENT - FILOSOFILM

Regie: Robert Bresson | 1983 | 85 min. Cast: Christian Patey, Vincent Risterucci e.a.

MA 23 MRT | 19:00 U

FESTEN- FILOSOFILM

Regie: Thomas Vinterberg| 1998 | 105 min. Cast: Ulrich Thomsen, Henning Moritzen e.a. De Cacaofabriek

THE SINGING CLUB Regie: Peter Cattaneo | 2020 | 110 min. Cast: Kristin Scott Thomas, Sharon Horgan Kate, de perfecte officiersvrouw, draagt haar last stoïcijns en met stijl. Terwijl hun mannen vechten in Afghanistan weet ze een groep vrouwen op de basis te overtuigen om een Militair Vrouwenkoor te starten. Nieuwkomer Lisa, rebel en rocker in hart en nieren, kijkt aanvankelijk sceptisch en gegeneerd naar het groepje amateurs, maar laat zich al snel overtuigen door hun vriendschap.

DAAR kIJK JE NAAR UIT!

DI 17 MRT | 20:15 U

FIDELIO

The Royal Opera House | 2020 | 180 min. Beethovens enige opera. Een meesterwerk. Een bemoedigend verhaal over risico en triomf. in een nieuwe productie

MRT 2020 | PAG 21


HELMOND | JEUGD

DOEN | ouders & kids 2+

DOEN | kids 8 T/M 14 JR

Bibliotheek Helmond

Bibliotheek Helmond

Boekjes&Babbels Poets je tandjes

Expeditie Robotica

Het boek dat centraal staat is: Anna poetst haar tanden. Ouders, grootouders en kinderopvang zijn van harte welkom bij het leukste uurtje met je kindje van 0 tot 4 jaar in de Bibliotheek! Naast het thema is deze ochtend een leuke gelegenheid om andere ouders te ontmoeten en van gedachten te wisselen, onder het genot van een kopje koffie of thee.

Altijd al een robot willen aansturen en programmeren Doe dan mee aan de vier workshops Robotica. Eerst leert je de basis, om daarna steeds een stapje verder te gaan. Je wordt begeleid door Technauten.

DI 17 / 24 / 31 MRT & 7 APRIL | 15:30 U

WO 04 MRT | 11:00 U

DOEN | kids 9+ Bibliotheek Helmond

SKOOLZONE

Voor al je vragen over je werkstuk, boekbespreking of spreekbeurt. En om de week organiseren we een leuke workshop om jou wijzer met de computer om te laten gaan! Hoe maak je een werkstuk - Deel 1. We kijken hoe je het beste een onderwerp kan kiezen voor je werkstuk en hoe je aan informatie kunt komen.

DOEN | kids 3+ Bibliotheek Helmond

Buurman en Buurman GAAN CAMPEREN

Hoe maak je een werkstuk - Deel 2. Nu we het onderwerp hebben gaan we kijken hoe we deze informatie kunnen verwerken tot een mooi werkstuk.

Wie kent dit dolkomische duo niet? Telkens weer bewijzen de kameraden dat een goede buur beter is dan een verre vriend. De buurmannen hebben het afgelopen jaar hard geklust. Een nieuw dak op het huis en de hele schuur is grondig verbouwd. Dus zijn ze wel toe aan een welverdiende vakantie op de camping. Lekker genieten van de rust. Alleen nog even de tent opzetten‌

WO 25 MRT | 14:00 U

ZO 29 MRT | 14:00 U

WO 11 MRT | 14:00 U

PAG 22 | MRT 2020

helmonduitagenda.nl


HELMOND | VERWACHT

WO 01 APR

Het Speelhuis

SPINVIS

VR 03 APR

Annatheater

FARBOD MOGHADDAM

ZA 04 APR

De Cacaofabriek

LEIF DE LEEUW BAND ZA 04 APR

Muziekcafé Helmond

PENE CORRIDA, POPMUSIC ON STEROIDS! + PUYN

ZO 05 APR

De Cacaofabriek

YURI HONING QUARTET DO 09 APR

Het Speelhuis

FRESKU

CULTURELE PARTNERS DIE HUN ACTIVITEITEN AL PROMOTEN VIA HELMONDUITAGENDA.nl De Cacaofabriek Cacaokade 1 5705 LA Helmond info@cacaofabriek.nl

Lokaal42 Markt 42 5701 RL Helmond lokaal42@gmail.com

Auditorium Elkerliek Ziekenhuis Wesselmanlaan 25 5707 HA Helmond

Het Speelhuis Speelhuisplein 2 5707 DZ Helmond info@theaterspeelhuis.nl

Museum Helmond F.J. van Thielpark 7 5707 BX Helmond info@museumhelmond.nl

Grandcafé De Vijfhoeck Kamstraat 26 5701 PW Helmond info@devijfhoeck.nl

Bibliotheek Helmond-Peel Watermolenwal 11 5701 RV Helmond info@bibliotheekhelmondpeel.nl

Jan Visser museum Keizerin Marialaan 5 5702 NR Helmond info@janvisser-museum.nl

GJDBV Houtse Parallelweg 32 5706 AB, Helmond info@gjdbv.nl

Annatheater Floreffestraat 21a 5705 AR Helmond info@annatheater.nl

Kunstkwartier Kromme Steenweg 16 5707 CC Helmond info@kunst-kwartier.nl

Stichting Helmond City Events www.helmondcityevents.nl

Muziekcafé Zuid Koninginnewal 39 5701 NS Helmond info@muziekcafehelmond.nl

Zalencentrum de Smed Dorpsstraat 40 5708 GJ Stiphout info@desmed.nl

DAAR kIJK JE NAAR UIT!

Stichting Cultuur in Helmond www.cultuurinhelmond.nl

MRT 2020 | PAG 23


meld JE EVENemenT! Organiseer jij een activiteit in Helmond? Meld het dan aan bij de HelmondUitagenda.

Je evenement is voor iedereen toegankelijk Het mag geen cursus zijn

De HelmondUitagenda is een nieuw platform waar je gratis je activiteit kunt promoten binnen Helmond en daarbuiten. Het enige wat je hoeft te doen is de activiteit aanmelden via:

• Voer alle informatie correct en volledig in • Upload een kwalitatief goede foto

helmonduitagenda.nl/meldeenevent

• • • •

Je activiteit komt dan terecht in de een centrale database die wij gebruiken om jouw activiteit te promoten. Let op dat er redactie gevoerd wordt op de aangeboden activiteiten. Om de kwaliteit van het aanbod hoog te houden dient je activiteit aan een aantal voorwaarden te voldoen.

Je activiteit kan gratis gepromoot worden via: Helmonduitagenda.nl HelmondUitagenda magazine Narrowcasting Sociale media

HelmondUitagenda Daar kijk je naar uit!

helmonduitagenda.nl/meldeenevent /hlmnduitagenda /helmonduitagenda /helmonduitagenda Voor vragen kunt u contact opnemen via redactie@helmonduitagenda.nl

daar KIJk je naar uit!

Profile for HelmondUitagenda

HelmondUitagenda editie maart 2020  

Alle activiteiten in Helmond gebundeld en online! HelmondUitagenda.nl Daar kijk je naar uit!

HelmondUitagenda editie maart 2020  

Alle activiteiten in Helmond gebundeld en online! HelmondUitagenda.nl Daar kijk je naar uit!