Page 1

jan | 2020

EEN FLINKE DOSIS CULTUUR OM 2020 GOED TE BEGINNEN FILM, MUZIEK, KUNST THEATER & MEER! daar KIJk je naar uit!


HELMOND AGENDA

Jermain de Rozario STERRENCHEF

HELMONDUITAGENDA.NL


HELMOND | COLOFON in Helmond geboren middeleeuwse kunstenaar. En natuurlijk zal Helmond en Lucas Gassel nooit zo innig verbonden worden als Den Bosch met Jeroen Bosch. Maar er is ook geen enkele reden om denigrerend te doen over de kwaliteit en betekenis van deze schilder in de kunstgeschiedenis. En zoals ik als import Helmonder ( na 40 jaar hier wonen ) al vaker meegemaakt hebt, onderschatten wijzelf onze eigen mensen en onze eigen geschiedenis. Dat lijkt ook hier het geval: want welke schilder hangt er normaal in het Prado in Madrid en in het Metropolitain in New York en vanaf maart tot juni in de eerste grote overzichtstentoonstelling van zijn werk in Museum Helmond?

INLEIDING Het is altijd weer moeilijk om een keuze te maken uit het grote aanbod aan activiteiten op cultureel gebied in Helmond. Smaken verschillen en sommige activiteiten hebben een minder “Helmondse “ afdronk dan andere. Dat geldt ook voor de activiteiten in 2020 in onze stad. Maar één activiteit heeft toch wel een bijzondere Helmondse inkleuring en dat is de overzichtstentoonstelling van het werk van landschapsschilder Lucas Gassel. Van 10 maart t/m 7 juni is zijn werk te bekijken in Museum Helmond. Vanuit de hele wereld komen zijn werken naar Helmond. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat dit gebeurt!

En dan is er nog een evenement met een grootstedelijke uitstraling en dat is World Press Photo. Een tentoonstelling, mogelijk gemaakt door vele sponsoren en daardoor gratis toegankelijk, van 6 tot 29 maart in De Cacaofabriek. Foto’s zeggen vaak meer dan duizenden woorden, beelden vertellen het hele verhaal zelf al. Soms schokkend, soms ontroerend maar altijd pakkend. Je neemt die beelden mee, in je hoofd en hart. Mooi is ook dat er educatieve projecten van vele scholen in Helmond aan de tentoonstelling verbonden zijn . Kortom: twee evenementen waar we trots op kunnen zijn! Pieter van Geel Voorzitter Helmond Marketing

Het naar hem genoemde winkelcentrum is voor veel Helmonders bekender dan het schilderwerk van deze

Coverfoto: Elke Vierveijzer (wo 15 jan a.s. in Het Speelhuis)

COLOFON Uitgever: Helmond Marketing Gegevens: VVV Helmond Redactie: Jesse Rooijakkers Vormgeving & Drukwerk: Deamer Media Design Distributie: Demarrage Fietskoeriers Helmond/BiosfeerNL. De gegevens in dit magazine zijn onder voorbehoud. Voor de meest actuele informatie kunt u terecht op helmonduitagenda.nl Aanbieders van activiteiten zijn zelf verantwoordelijk voor het verstrekken van de juiste informatie. Helmond Marketing stelt zich niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden of wijzigingen in de gegevens. Contact met de redactie: redactie@helmonduitagenda.nl

helmonduitagenda.nl twitter.com/hlmnduitagenda facebook.com/helmonduitagenda instagram.com/helmonduitagenda DAAR kIJK JE NAAR UIT!

JAN 2020 | PAG 3


HELMOND | FILM

“Waititi’s kenmerkende MIX van humor & en aandoenlijkheid” V.A. 02 JAN De Cacaofabriek

JOJO RABBIT

Regie: Taika Waititi | 2019 | 108 min. Cast: Roman Griffin Davis, Thomasin McKenzie, Scarlett Johansson, Taika Waititi, Sam Rockwell

PAG 4 | jan 2020

Een satire die zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog die een eenzaam Duits jongetje volgt (Roman Griffin Davis als JoJo) wiens wereldbeeld op zijn kop staat als hij ontdekt dat zijn alleenstaande moeder (Scarlett Johansson) een Joods meisje (Thomasin McKenzie) op hun zolder verstopt. Met alleen zijn idiote en denkbeeldige vriend, Adolf Hitler (Taika Waititi) aan zijn zij, moet Jojo zijn blinde vlek van nationalisme onder ogen zien.

helmonduitagenda.nl


HELMOND | FILM V.A. 02 JAN

oude kennis blijkt te zijn, komen bij Trond allerlei jeugdherinneringen naar boven. Hij zag Lars voor het laatst in de zomer van 1948. Het seizoen dat Trond 15 jaar werd en hij zorgeloze lange zomerdagen doorbracht met zijn vader die hij adoreerde. Maar ook de zomer waar hij een andere kant van zijn vader leerde kennen en er een tragisch ongeluk plaatsvond dat hun levens voorgoed zou veranderen. Naar de gelijknamige bestseller van Per Petterson tegen de achtergrond van de adembenemende landschappen tussen Noorwegen en Zweden

De Cacaofabriek

LA BELLE EPOQUE

V.A. 09 jan

Regie: Nicolas Bedos | 2020 | 115 min. Cast: Daniel Auteuil, Guillaume Canet, Doria Tillier e.a. Het leven van zestiger Victor raakt ontregeld wanneer zakenman Antoine hem kennis laat maken met zijn bedrijf dat cliënten de kans biedt om door een combinatie van slimme trucages en het naspelen van gebeurtenissen terug in de tijd te gaan, naar een moment naar keuze. Victor besluit de meest memorabele week uit zijn leven te herbeleven, de week waarin hij zijn grote liefde voor het eerste ontmoette, veertig jaar eerder…

V.A. 09 JAN

De Cacaofabriek

OUT STEALING HORSES Regie: Hans Petter Moland | 2019 | 122 min. Cast: Stellan Skarsgård, Bjørn Floberg, Tobias Santelmann Na de dood van zijn vrouw trekt de 67-jarige Trond zich terug in een klein dorpje in het oosten van Noorwegen. Als zijn nieuwe buurman een

DAAR kIJK JE NAAR UIT!

De Cacaofabriek

MARIANNE & LEONARD: WORDS OF LOVE Regie: Nick Broomfield | 2019 | 102 min. Cast: Leonard Cohen, Marianne Ihlen In 1960 was het idyllische Griekse eiland Hydra een ontmoetingsplek voor vrije geesten. Het was het ideale decor voor de ontluikende liefde tussen Marianne en Leonard. Ze maakten deel uit van een groep buitenlandse artiesten, schrijvers en muzikanten die zich daar verzameld hadden in de tijd van de vrije liefde en het open huwelijk. De film volgt hun relatie vanaf de eerste dagen op Hydra tot de tijd waarin Leonard een succesvolle muzikant werd en toont de impact van zijn carrière op hun relatie. Marianne & Leonard: Words of Love laat met niet eerder vertoonde beelden de hoogte- en dieptepunten van Leonard’s muzikale loopbaan zien én de muze die Marianne was. De relatie hield geen stand, maar het liefdesverhaal zou de rest van hun leven doorgaan. Marianne en Leonard stierven drie maanden na elkaar.

jan 2020 | PAG 5


EENMALIGE VERTONINGEN DIE JE NIET WIL MISSEN:

HELMOND | FILM

08 JAN

De Cacaofabriek

LAST CHRISTMAS De Cacaofabriek

Voor wie het kerstgevoel nog even vast wil houden. De bitterzoete kerstklassieker van 2019!

ELVIS: THAT’S THE WAY IT IS Regie: Denis Sanders | 1970 | 92 min. Cast: Elvis Presley Op zijn verjaardag een muziekdocumentaire over het legendarische optreden van Presley in 1970.

16 JAN & 19 JAN

De Cacaofabriek

IT MUST BE HEAVEN Op droogkomische wijze laat Regisseur Elia Suleiman de absurditeit van onze huidige maatschappij zien.

De Cacaofabriek

THE SLEEPING BEAUTY Regie: Marius Petipa | 2019 | 180 min. Cast: Lauren Cuthbertson, Federico Bonelli e.a. Dit ballet weet gegarandeerd elke toeschouwer te betoveren. Doornroosje werd favoriet bij het publiek.

22 JAN

De Cacaofabriek

THE PEANUT BUTTER FALCON Komische avonturenfilm waarin een jongen met het syndroom van Down samen met 2 volwassenen vlucht om zijn droom uit te laten komen.

De Cacaofabriek / Literair Café Helmond

DISOBEDIENCE Regie: Sebastian Lelio | 2020 | 180 min. Cast: Rachel Weisz Rachel McAdams Anton Lesser e.a. Gebaseerd op de gelijknamige roman van de Engelse schrijfster Naomie Alderman. PAG 6 | JAN 2020

DE LEUKSTE UITJES VIND JE OP HELMONDUITAGENDA.nl helmonduitagenda.nl


HELMOND | EXPOSITIES

Na wereldsteden als Tokyo, Montreal, Rome, Teheran, Sydney en Mexico City NU OOK IN HELMOND. 06 MRT T/M ZO 29 MRT

Marco Gualazzini / Contrasto John Moore / Getty Images

DE CACAOFABRIEK EXPO

WORLD PRESS PHOTO EXHIBITION 2019 HELMOND

Diana Markosian / Magnum Photos

Exhibition 2019 in Helmond De indrukwekkende beelden van fotografen van over de hele wereld zullen van 6 t/m 29 maart 2020 te zien zijn in De Cacaofabriek. De vastberaden partners OBSH, Rabobank Helmond Peel Noord, Gemeente Helmond, Eindhovens Dagblad en De Cacaofabriek maken de expositie met hun bijdrage gratis toegankelijk voor iedereen. Blik op de wereld De groepen 7 en 8 van OBS Brandevoort, OBS De Straap, OKC De Bundertjes, OKC De Lindt, OKC De Rakt, OKC De Stroom en OBS ‘t Hout zullen met de komst van deze expositie extra aandacht besteden aan visuele journalistiek en verhalen die ertoe doen middels educatieproject ‘Blik op de wereld’, wat door de partners van WPP Helmond wordt geïnitieerd. De expositie wordt officieel geopend op vrijdag 6 maart 2020 om 17.00u. Daarna is de expositie gedurende 3 weken dagelijks te zien. DAAR kIJK JE NAAR UIT!

JAN 2020 | PAG 7


HELMOND | EXPOSITIES

DI 28 JAN T/M ZO 04 OKT KASTEEL HELMOND

MARIA VAN BRABANT, KEIZERIN Een eerbetoon aan het leven van Maria van Brabant (1189-1260), vrouwe van Helmond en één van de eerste bewoners van de stad. Zij geldt als een voorbeeld van een sterke vrouw die veel invloed heeft gehad op de cultuur en geschiedenis van haar tijd.

Een bezoek aan de tentoonstelling is een beleving op zich. Als bezoeker loop je haast letterlijk door en over de kunstwerken. Het is een totaalervaring die een geheel nieuwe en soms overrompelende betekenis geeft aan het verhaal van Maria van Brabant. Christie van der Haak werd bekend met haar schilderijen maar ontwikkelde zich al snel in andere disciplines, waarbij ze kennismaakte met materialen als vinyl, epoxy en glas. Recentelijk heeft zij zich toegelegd op het veranderen van ruimtes, die door haar patronen een nieuwe betekenis krijgen. “Alles heeft structuur, en alles heeft een ziel”, is hierbij haar uitgangspunt. In 2015 won Christie de Ouborgprijs, de belangrijkste kunstprijs van de gemeente Den Haag.

Christie van der Haak (Den Haag, 1950) geeft met nieuwe kunstwerken en patronen haar eigen visie op dit middeleeuwse verhaal. Maria van Brabant woonde in ‘t Oude Huys, een houten voorganger van Kasteel Helmond. Via haar huwelijk met de keizer van het Heilige Roomse Rijk werd Maria keizerin. Van haar burcht maakte ze een centrum van cultureel en hoofs leven waar dichters en notabelen verbleven. PAG 8 | JAN 2020

helmonduitagenda.nl


HELMOND | EXPOSITIEs

MEER expositieS

T/M 01 FEB

CHRISTINE MRINGN

Galerie Jan de Haas Keramiek designer die vormgeving en natuur aaneen heeft geregen in koraalobjecten, ammonieten en slakhuis creaties.

T/M 19 JAN DE CACAOFABRIEK EXPO

DNA IKEA Ikea begon ooit vanuit het ideaal designmeubels voor iedereen betaalbaar en bereikbaar te maken. Dat “democratische” design is eenvoudig, maar geraffineerd van ontwerp en tegenwoordig herkenbaar als deel van talloze interieurs. Je zou kunnen zeggen dat zulke meubels het decor vormen van het leven van nu. Gelijkheid is een prachtig ideaal, maar gelijkvormigheid is onverdraaglijk. De werken in deze tentoonstelling zijn mutaties in het genetisch materiaal van betaalbaar meubilair; ze zijn vaak nutteloos als meubels, maar verrassend als kunstwerken. De tentoonstelling gaat in op de tegenstelling tussen mainstream en avantgardistische kunst, design en autonome kunst en het idee dat geen van beiden zonder zijn tegendeel kan bestaan. Deelnemende kunstenaars: Milena Anna Bouma, Yani Chuang, Vince Donders, Gracia Khouw, Guda Koster, F.D.Schlemme, Helmut Smits, Roland Spitzer en Frans van Tartwijk. DAAR kIJK JE NAAR UIT!

T/M 16 FEB

IMAGINAIRE LANDSCHAPPEN

Kunsthal Helmond Speciale aandacht in deze hedendaagse kunsttentoonstelling is er voor landschappen van vandaag de dag, die stijlkenmerken bevatten uit het werk van landschapsschilder Lucas Gassel.

T/M 09 FEB

MITCH EPSTEIN – IN TIME

Kunsthal Helmond Mitch Epstein’s iconische foto’s geven een verrassend en gelaagd beeld van Amerika. Een enorme dieptewerking en de vele interpretatiemogelijkheden zijn kenmerkend voor zijn werk. In Kunsthal Helmond zijn zo’n 50 foto’s te zien van de fotograaf. JAN 2020 | PAG 9


HELMOND | MUZIEK

“Een verrassende mix tussen kerkelijke soul, jazz en hiphop!” ZO 12 jan | 17:00 U Lokaal 42

Luigino & THE BIG ASS CHILDEREN Producer/ Rapper/ Zanger Luigino komt voor het eerst in contact met muziek in zijn lokale kerk.

PAG 10 | JAN 2020

Zijn soulvolle kerkachtergrond combineert hij met hiphop sounds die ontstonden tijdens experimenten met muzieksoftware. Op het podium wordt Luigino ondersteund door zijn vijfkoppige band The Big Ass Children. Met zijn zessen speelt het collectief eigentijdse hiphop gemengd met jazz, soul en funk. Denk aan hiphop à la Mick Jenkins gemengd met jazzy indie als Puma Blue en Jo Goes Hunting.

helmonduitagenda.nl


HELMOND | MUZIEK Zanger Arjan Stender is geen Bowie-imitator maar heeft wel de perfecte stem en de performing om de spiritualiteit van Bowie weer te geven. Het resultaat is een enerverende trip die de carrière van Bowie perfect weergeeft vanaf Ziggy Stardust tot zijn laatste meesterwerk van Lazarus.

VR 10 jan | 20:30 U De Cacaofabriek

Lavinia Meijer & Michiel Borstlap GHOSTS

Zij is wereldvermaard als klassiek harpiste, hij toppianist in de internationale muziekwereld. Lavinia Meijer behoort inmiddels tot de internationale top van harpisten. Ze is productiever dan ooit en haar albums verkopen. Toch gaat ze onverminderd door met haar persoonlijke doel om vooroordelen bij de mensen weg te nemen. Michiel Borstlap is een begenadigd pianist en componist. Zijn albums Velvet en Georg vormen het uitgangspunt voor innemende improvisaties van Lavinia Meijer en hemzelf, die als rode draden door het concert lopen.

ZA 11 JAN | 21:00 U Grandcafé de Vijfhoeck

Tante Ans en de Bosduvels Met hun samenspel van elektrisch en akoestisch gitaar en meerstemmige samenzang vertolken ze covers uit allerlei genres. Wegdromen bij kleine liedjes tot swingen op Elvis, ze zijn overal voor in. Tante ANS en de Bosduvels is ontstaan toen Asha, Nick, Sjoerd en Rutger na een optreden als gala-gelegenheidsbandje besloten dat ze toch echt niet meer zonder elkaar konden. Sindsdien speelt tante ANS in de kroeg, op festivalletjes, bruiloften en promotiefeesten.

VR 10 JAN | 21:00 U Muziekcafé Helmond

David Bowie Night

MET TRIBUTE SPIDERS FROM MARS

Spiders from Mars is een unieke tribute to David Bowie. The Spiders from Mars onderscheiden zich van andere tribute bands door Bowie niet te imiteren maar door de essentie van iedere song op hun eigen manier zoveel mogelijk kracht bij te zetten. DAAR kIJK JE NAAR UIT!

ZA 18 jan | 21:00 U Grandcafé de Vijfhoeck

Hillstone De beste rock covers van Helmondse eigen bodem Dat mag beleefd worden. Hillstone speelt Rock JAN 2020 | PAG 11


HELMOND | MUZIEK covers met een muzikaal uitstapje hier en daar. Zij spelen net die ándere bekende hit en bij hen geen standaards maar een show op het podium! Hillstone is een spetterende en enthousiaste band met zanger én twee (achtergrond) zangeressen!

Hadewych doet de dames

HADEWYCH MINIS, MATANGI QUARTET E.A. DO 23 JAN | 20:15 U

Het Speelhuis

ZA 18 JAN | 22:00 U Muziekcafé Helmond

Chaos Club + SUPPORT

Een elektronisch / akoestisch trio uit Amsterdam en Helmond met een voorliefde om Drum n Bass, Dance, ElectroPop, Rock samen te laten smelten.

ZO 19 JAN | 17:00 U

In de afgelopen 75 jaar bereisden zo’n slordige 250 Nederlandse zangeressen de vaderlandse podia. Bij elkaar opgeteld waren zij goed voor circa 12.500 liedjes die ertoe deden en doen. Hadewych speurt in deze berg muziek naar nummers die haar raken, tijdsbeelden markeerden, bijna vergeten zijn maar die we desondanks allemaal kunnen meezingen en naar liedteksten die niets aan zeggingskracht hebben ingeboet. Begeleid door het Matangi Quartet.

ZA 25 JAN | 21:00 U

Lokaal42

De Cacaofabriek

Fog Holler

Bruce Soord en Jon Sykes

Ontstaan in de heuvels van Echo Mountain. vanuit een gezamenlijke passie voor bluegrass / americana en roots muziek. Een (h)eerlijke vorm van Bluegrass. Een mix van oude en nieuwe bluegrass op het randje. We zijn vereerd dat deze band in Aarschot passeert om de gospel van hun geweldige bluegrass te kunnen verkondigen.

De voorman van The Pineapple Thief komt voor een exclusieve Europese solo show naar De Cacaofabriek. Tijdens deze show wordt Soord bijgestaan door zijn kompaan uit The Pineapple Thief, eveneens Multi-instrumentalist Jon Sykes! Gevoelige vocalen, breed uitwaaierende toetsen maar ook fijne, breekbare gitaar melodieën!

PAG 12 | JAN 2020

EXCLUSIVE SOLO SHOW

helmonduitagenda.nl


HELMOND | MUZIEK

MEER MUZIEK ZO 05 JAN | 17:00 U

Lokaal 42

Frits Philips Band ZA 11 JAN | 22:00 U

Muziekcafé Helmond

Feest=Feest VR 17 JAN | 20:30 U

De Cacaofabriek

Absolutely Floyd VR 17 JAN | 22:00 U

Muziekcafé Helmond

Pick Up Music Club Vr 24 JAN | 22:00 U

Muziekcafé Helmond

Back to the 90’s Party! ZA 25 JAN | 21:00 U

Grandcafé De Vijfhoeck

Lui Paard

ZA 25 JAN | 22:00 U

Muziekcafé Helmond

Kings and Jokers Zo 26 JAN | 15:30 U

Het Speelhuis

Nederlands Blazers Ensemble 9E BEETHOVEN ZO 26 JAN | 15:00 U Kapel Elkerliek Ziekenhuis

Lambertus Concerten

YOUNG MUSICIANS ACADEMY FONTYS

Een nieuwe samenwerking met de Young Musicians Academy Fontys. Studenten van deze opleiding zullen tijdens deze middag optreden in een gevarieerd programma. De studenten starten met een koorklas, gevolgd door het gezamenlijk beoefenen van kamermuziek in ensembles met begeleiding door ervaren docenten.

DAAR kIJK JE NAAR UIT!

ZO 26 JAN | 16:00 U

De Cacaofabriek

Crash Blossom

MERIJN BISSCHOPS & RIANNE WILBERS Zo 26 JAN | 17:00 U

Lokaal42

Deltaphonic VR 31 JAN | 21:00 U

Muziekcafé Helmond

Music Mania 1

(WHEN DJS GO CRAZY) JAN 2020 | PAG 13


HELMOND | EVENEMENTEN Helmond is rijk aan vele evenementen. Zowel in als rondom de stad is het een bruisende, culturele plek voor jong en oud.

WO 08 JAN

JA, IK WIL...

BEELDMATERIAAL DAT NOG MAAR WEINIG MENSEN GEZIEN HEBBEN

14:00 U

...VOOR ALTIJD JOUW OUDER ZIJN

Kasteel van Helmond Deze dag kunnen ouders hun kind een belofte doen om voor altijd hun ouder te blijven. Een initiatief bedoeld voor Helmondse ouders.

ZA 25 JAN

ZO 12 JAN

10:30 U

HUMAN LIBRARY HELMOND

13:00 U

LEGENDS LIVE HELMOND

De Traverse Deze ambitieuze concertreeks doet in 2019 en 2020 รกlle Nederlandse provincies aan. Een totaalbeleving met leading tribute acts uit Europa. Special effects, adembenemende shows en vooral veeeeeel spektakel!

PAG 14 | JAN 2020

Bibliotheek Helmond Tijdens deze eerste editie van Human Library Helmond. lees je geen boeken maar mensen. Interessante mensen die je in het dagelijks leven niet snel spreekt. Klopt wat we denken over mensen op basis van de buitenkant wel met de werkelijkheid? Net als in een gewone bibliotheek, waar boeken toegang geven tot onbekende werelden, biedt de Human Library ook de mogelijkheid om in de belevingswereld van een ander te stappen.

helmonduitagenda.nl


HELMOND | EVENEMENTEN DI 21 JAN

DI 28 JAN

20:00 U

NOORD-KOREA DE VERBEELDE WERKELIJKHEID LEZING

Bibliotheek Helmond Deze lezing wordt georganiseerd in samenwerking met Volksuniversiteit Helmond. Een lezing verrijkt met afbeeldingen, (korte) clips en ander beeldmateriaal dat nog maar weinig mensen gezien hebben en natuurlijk de eigen ervaringen van Marc als bezoeker. De plekken, plaatsen en dingen die je te zien krijgt maken het land trots, maar dat wil niet zeggen dat je in een oneindig durend toneelstuk terecht komt. Je mag weliswaar niet alleen de straat op en wordt altijd begeleidt door twee gidsen en een chauffeur, maar zeker als je alleen of met een kleine groep bent zijn er soms echt wel mogelijkheden om ‘buiten de gebaande paden’ te gaan.

NINA POLAK & MARIEKE LUCAS RIJNEVELD 20:00 U

LITERAIR CAFÉ HELMOND

De Traverse Nina schrijf voor De Correspondent over cultuur en modern leven. Als romanschrijver debuteerde ze in 2014 met We zullen niet te pletter slaan. Marieke bekend van haar dichtbundel Kalfsvlies en debuutroman De avond is ongemak.

WEEK MARKTEN ZO 26 JAN

15:00 U

POPQUIZ DE VIJFHOECK

Grand Café De Vijfhoeck Deze quiz zal helemaal in teken staan van muziek. Dus schraap je team met (max 6 pers) bij elkaar en schrijf je in!

MA 27 JAN

14:00 U

DE NIEUWE DONORWET INFORMATIEBIJEENKOMST

Bibliotheek Helmond Vanaf juli 2020 is iedereen automatisch donor als vooraf geen keuze kenbaar is gemaakt. Velen hebben hier nog niet bewust over nagedacht. Daarom organiseert Remedica i.s.m. de Nederlandse transplantatiestichting en het ministerie van VWS deze informatiebijeenkomst. Je wordt uitgedaagd om na te denken en in gesprek te gaan. Er zijn geen goede of slechte meningen maar wel stellingen waarover gediscussieerd wordt, een quiz en filmpjes. Zo ontstaat er bewustwording en kan je een onderbouwde mening vormen om zelf de keuze voor of tegen orgaandonatie (kenbaar) te maken.

DAAR kIJK JE NAAR UIT!

14.00-18.00U | ELKE VRIJDAG

BIOLOGISCHE MARKT BRANDEVOORT

Markthal Brandevoort Markt met uitsluitend biologische producten.

09:00 - 16:00U | ELKE ZATERDAG

WEEKMARKT

Centrum Helmond De Helmondse Markt: De beste start van je weekend!

KOOPZONDAGEN 12:00 U - 17:00U | ELKE ZONDAG

KOOPZONDAG HELMOND CENTRUM JAN 2020 | PAG 15


HELMOND | THEATER

“Twee mooie theatermakers met een krachtig samenspel” JURY CAMERETTEN 2018

WO 08 JAN | 20:15 u Het Speelhuis

Grof Geschud TVB NEW ARTIST

Grof Geschud studeerde met de hoogste onderscheiding af en maakte indruk op het sterk bezette Cameretten 2018.

PAG 16 | JAN 2020

Genoeg reden om dit jonge VlaamsNederlandse duo uit te roepen tot TVB New Artist, een samenwerkingsverband tussen het impresariaat TVB Theater en veertig theaters om uitzonderlijk talent een podium te geven. In het ontroerende en hilarische ‘Lijmen’ bevragen Lander Severins en Myrthe van Velden via ridders en bejaarden, Plato en perenvlaai ons onvermogen om vast te houden en onze angst om lost te laten. “Een programma van een hoog niveau” (jury Cameretten) in regie van Raf Walschaerts (Kommil Foo) en Minou Bosua.

helmonduitagenda.nl


HELMOND | THEATER in zijn theaterprogramma. Een ‘concert’ van Willem is steeds een sfeervol programma met een mengeling van oud en nieuw werk.

DO 09 JAN | 20:15 U

WO 15 JAN | 20:30 U

Het Speelhuis

Het Speelhuis

De Tolk van Java

Elke Vierveijzer

MARIE-LOUISE STHEINS, BENJA BRUINING E.A

Dit autobiografische verhaal van Alfred Birney belicht een tot nu toe onderbelicht perspectief: de trauma’s die vele gekoloniseerden aan dit verleden overhielden. Het gezin van Alan wordt beheerst door een tirannieke vader. Wanneer Alan echter diens vroegere dagboeken over zijn leven in Indië leest, wankelt zijn haat jegens zijn vader. Is begrip mogelijk?

Z0 12 JAN | 15:00 U

LUCHT Elke heeft behoefte aan lucht. Ze krijgt het Spaans benauwd van de zeurende, zichzelf voortslepende mens! Hoogste tijd dus voor een open blik en voor een weerwoord. Om daarna weer de vooruitgang in volle vaart in te zetten. Elke zoals we haar kennen: met loepzuivere, snijdende grappige liedjes en geklets. Geeft u Elke de zuurstof waar ze zo naar verlangt?

DO 16 JAN | 20:15 U

Het Speelhuis

Het Speelhuis

Willem Vermandere

Karin Bruers

HEDEN, VERLEDEN EN TOEKOMST

LOVE IS WONDERFUL

Een bijzonder mens, een filosoof en begenadigd zanger/verteller. Hij kan als geen ander liedjes over het leven, personen, gebeurtenissen en de maatschappij op een conférence-achtige manier en met een unieke mimiek aan elkaar breien. Dit alles vindt zijn weerslag

Eten is er genoeg in Karins leven, maar liefde… daar zal ze geen obesitas van krijgen. Afgelopen met de wild om zich heen schoppende en spugende cabaretière. Karin verwelkomt haar publiek in een warm bad van liefde, bijgestaan door twee stagiaires.

DAAR kIJK JE NAAR UIT!

JAN 2020 | PAG 17


HELMOND | THEATER

WO 22 JAN | 20:30 U Annatheater

Tim Hartog SCHADEVRIJE JAREN Vroeg of laat loopt iedereen schade op. De vraag is hoe je hiermee omgaat. Tim onderzoekt hoe we kunnen voorkomen dat we eindigen als onzekere oververzekerden die zelfs zichzelf niet meer vertrouwen. In deze voorstelling onderzoekt Tim hoe we kunnen voorkomen dat we eindigen als onzekere over-verzekerden die zelfs zichzelf niet meer vertrouwen.

VR 24 JAN | 20:30 U

“Pearl IS visueel een lust voor het oog en u waant zich al snel aan een eigentijds Venetiaans hof.”

ZO 26 JAN | 20:15 U

De Cacaofabriek

Het Speelhuis

Comedy Fabriek

Lonne Gosling

COMEDY NIGHT

MISSCHIEN MOET IK ZELF HUILEN

Stand-up in zijn puurste vorm. De optredens zijn messcherp, gortdroog, inventief, bijdetijds, vreemd of met een muzikale twist, maar altijd waanzinnig grappig. Want dat is waar het bij stand-up om draait: de grap! Op het podium staan de beste stand-uppers van Nederlandse en Vlaamse bodem en een MC die de boel een beetje op de rails houdt.

Een solo van een losgeslagen maar innemende actrice op haar retour (nog voordat iemand überhaupt van haar gehoord heeft). Is het cabaret? Is het standup? Is het theater? Geen idee. Hoe dan ook, verwacht een absurde en eigenzinnige show over de sneuheid van het bestaan. Van regenwormen naar partyhoeve ’t Veuleke, van gemiste treinen naar Beyoncé.

PAG 18 | JAN 2020

helmonduitagenda.nl


HELMOND | THEATER DI 21 JAN | 20:15 U Het Speelhuis

Scapino Ballet Rotterdam PEARL

Topdans, schitterende kostuums en meeslepende muziek van o.a. Vivaldi. Het barokspektakel Pearl is een van de succesvolste voorstellingen van Scapino Ballet Rotterdam en trok al meer dan 50.000 bezoekers. Pearl ademt de rijke, theatrale sfeer van de barok en is gemaakt met de vaart en dynamiek van nu. Sensualiteit, pracht en praal, maar ook decadentie en intriges komen tot leven in de wervelende choreografie van Ed Wubbe. Pearl gaat over schoonheid en het onafwendbare verval en heeft alle ingrediënten van een klassiek drama waarmee het opnieuw vele harten zal stelen.

DO 30 JAN | 20:15 U Het Speelhuis

Homemade Productions VIETNAM (NAAR MINH VU) Tien jaar na het vertrek van de Amerikanen in 1975 bepalen onderdrukking en vernedering de orde van de dag in communistisch Vietnam en is het leven ondraaglijk geworden. Daarom besluit de vader van Minh Vu een boot te bouwen en met zijn vrouw en negen kinderen het land te verlaten. Dagenlang trekken ze door het drassige land tot ze de zee bereiken, waar de lijken drijven van de slachtoffers van gestrande vluchtpogingen. Vader Vu laat zich echter niet ontmoedigen en zo trekt het gezin de zee op. Dagenlang, met te weinig water en voedsel, dobberen ze rond, tot een Nederlands koopvaardijschip ze in het vizier krijgt. Een schip dat als uitdrukkelijke opdracht had om geen bootvluchtelingen mee te nemen.

WO 29 JAN | 20:15 U Het Speelhuis

ALEX PLOEG ULTIMATUM Soms moet je jezelf een Ultimatum stellen. Bepalen wie je bent. Sterk zijn. Volwassen worden. Ergens voor staan. Alex weigert dit al jaren. In Ultimatum komen in sneltreinvaart rake grappen, absurde observaties en betoverende gitaarliedjes op je af. “Zijn verhalen zijn hilarisch. Sommige herken je direct en andere verhalen getuigen juist van een prettig gestoord brein.”

DAAR kIJK JE NAAR UIT!

DE LEUKSTE UITJES VIND JE OP HELMONDUITAGENDA.nl JAN 2020 | PAG 19


HELMOND | JEUGD

Van je stoel van het lachen! kijken | kids 6+ Het Speelhuis

CONCERTANTES Ans en Wilma houden wel van een uitdaging! Deze keer plannen ze een concert. Heel professioneel. Denken ze. Maar op het podium gaat er van alles mis. Door Ans. Zegt Wilma. Door

PAG 20 | JAN 2020

Wilma. Zegt Ans. Het leven in de showbusiness is niet zo gemakkelijk als het lijkt. Want wat doe je als je tijdens een lied plots heel dringend moet plassen? En hoe los je het op als de elektriciteit uitvalt? Lukt het om een ruzie uit te vechten terwijl er een volle zaal naar je kijkt? En wie kan er eigenlijk het beste zingen Ans of Wilma?

ZO 19 JAN | 15:00U

helmonduitagenda.nl


HELMOND | JEUGD Samen lezen | kids t/m 4jr Bibliotheek Helmond

Boekjes & Babbels Ouders, grootouders en kinderopvang zijn van harte welkom bij het leukste uurtje met je kindje van 0 tot 4 jaar in de Bibliotheek! Naast het thema is deze ochtend een leuke gelegenheid om andere ouders te ontmoeten en van gedachten te wisselen, onder het genot van een kopje koffie of thee. En samen met je kindje boekjes uitzoeken voor thuis.

WO 08 JAN | 11:00 U

KIJKEN | kids 3 t/m 7 jr Het Speelhuis

Poppenkast Pluim Annemieke Brouwers Het Poppentheater komt naar Het Speelhuis! Kleinschalig theater voor jonge kinderen, met als motto: zien spelen doet spelen. Kom gezellig op zondagmorgen vanaf 10.00 uur naar het theater om te spelen met de poppenkasten en om de voorstelling van de poppenspelers te bewonderen. Voor kinderen van 3 t/m 7 jaar oud.

ZO 12 JAN | 10:30 U

Skoolzone DOEN | kids 9+ Bibliotheek Helmond

DOEN | kids+ Annatheater

Gratis toneelles Jeugdtheaterschool De lessen op onze Jeugdtheaterschool gaan in januari weer van start. Kinderen en jongeren kunnen gratis en vrijblijvend een toneelles volgen. Jeugtheaterschool Annatheater heeft drie prijzen gewonnen op het Kinder Theater Festival Kicke in Eindhoven. Op dit festival deden zes groepen uit Zuid Oost Brabant mee. Jeugd theaterschool Annatheater won de prijs voor het beste toneelstuk met “De Wolf en de bange geitjes� in de regie van Lavnia Germano. Bart de Groot, die de rol van de lieve wolf vertolkte, kreeg de prijs voor beste acteur.

WO 08 JAN 16:30 U | DO 09 JAN 16:30 U

DAAR kIJK JE NAAR UIT!

Elke woensdagmiddag van 14:00 tot 15:30 uur. Hier kun je terecht voor vragen over je werkstuk, boekbespreking of spreekbeurt. Om de week organiseren we een leuke workshop om jou wijzer met de computer om te laten gaan en te laten ontdekken welke leuke en creatieve dingen je op de computer kunt doen.

De baas op internet Encryptie Hoe veilig is het internet? Je leert wat cryptografie vandaag de dag is: hoe bescherm je jezelf?

WO 15 JAN | 14:00 U

Kunst in Excel Hoe veilig is het internet? Je leert wat cryptografie vandaag de dag is: hoe bescherm je jezelf?

WO 15 JAN | 14:00 U

JAN 2020 | PAG 21


HELMOND | JEUGD DOEN | kids 9+ Bibliotheek Helmond

CoderDojo Techniek, robotica en programmeren staan centraal voor jeugd en jongeren. We verwachten dat kinderen tot en met 12 jaar begeleid worden door een ouder. Breng bij voorkeur je eigen laptop mee. Heb je die niet dan heeft de Bibliotheek er ook een aantal beschikbaar.

WO 18 DEC | 11:00

DOEN | kids 3+ Het Speelhuis Nationale Voorleesdagen

Zing en dans mee met Moppereend! KIJKEN | kids 4+ Het Speelhuis

Kikker en het Avontuur Theater Terra

Samen met musicalactrice en docente Anne van den Beuken gaan we vanmiddag tijdens de Nationale Voorleesdagen heerlijk zingen, dansen en knutselen met Moppereend! Voor kinderen vanaf 3 jaar.

ZO 26 JAN | 14:00 U

Bij Theater Terra weten ze wel raad met de groene kinderheld uit de prentenboekjes van Max Velthuijs. In een fonkelnieuwe familiemusical neemt de groep de kinderen opnieuw mee in de vrolijke, muzikale en avontuurlijke wereld van Kikker en zijn vriendjes. Kikker gaat samen met Rat op reis. Dan begint het hard te regenen en moeten ze snel terug naar huis. Maar daar wacht nog een veel groter avontuur, want de huizen van Varkentje, Eend en Kikker zijn overstroomd. Omdat Kikker het beste kan zwemmen, gaat hij hulp halen. Kom je naar het theater om Kikker te helpen? En neem je paraplu maar mee.

WO 22 JAN | 14:30 U

DE LEUKSTE UITJES VIND JE OP HELMONDUITAGENDA.nl PAG 22 | OKT 2019

helmonduitagenda.nl


HELMOND | VERWACHT

ZA 01 FEB

Het Speelhuis

TAPEFACE Z0 02 FEB

Bibliotheek Helmond

VERTELTHEATER: VERHALEN VAN ANNIE

ZA 08 FEB

ZO 16 feb

De Cacaofabriek

GUNS 2 ROSES

De Cacaofabriek

PLATENBEURS

Z0 09 feb

Meerdere locaties in Helmond

GLUREN BIJ DE BUREN

Vr 07 FEB

Het Speelhuis

MARTIJN KONING

HELMONDUITAGENDA.nl

CULTURELE PARTNERS DIE HUN ACTIVITEITEN AL PROMOTEN VIA HELMONDUITAGENDA.nl De Cacaofabriek Cacaokade 1 5705 LA Helmond info@cacaofabriek.nl

Lokaal42 Markt 42 5701 RL Helmond lokaal42@gmail.com

Auditorium Elkerliek Ziekenhuis Wesselmanlaan 25 5707 HA Helmond

Het Speelhuis Speelhuisplein 2 5707 DZ Helmond info@theaterspeelhuis.nl

Museum Helmond F.J. van Thielpark 7 5707 BX Helmond info@museumhelmond.nl

GJDBV Houtse Parallelweg 32 5706 AB, Helmond info@gjdbv.nl

Bibliotheek Helmond-Peel Watermolenwal 11 5701 RV Helmond info@bibliotheekhelmondpeel.nl

Jan Visser museum Keizerin Marialaan 5 5702 NR Helmond info@janvisser-museum.nl

Stichting Helmond City Events www.helmondcityevents.nl

Annatheater Floreffestraat 21a 5705 AR Helmond info@annatheater.nl

Kunstkwartier Kromme Steenweg 16 5707 CC Helmond info@kunst-kwartier.nl

Muziekcafé Zuid Koninginnewal 39 5701 NS Helmond info@muziekcafehelmond.nl

Zalencentrum de Smed Dorpsstraat 40 5708 GJ Stiphout info@desmed.nl

DAAR kIJK JE NAAR UIT!

Stichting Cultuur in Helmond www.cultuurinhelmond.nl

JAN 2020 | PAG 23


meld JE EVENemenT! Organiseer jij een activiteit in Helmond? Meld het dan aan bij de HelmondUitagenda.

Je evenement is voor iedereen toegankelijk Het mag geen cursus zijn

De HelmondUitagenda is een nieuw platform waar je gratis je activiteit kunt promoten binnen Helmond en daarbuiten. Het enige wat je hoeft te doen is de activiteit aanmelden via:

• Voer alle informatie correct en volledig in • Upload een kwalitatief goede foto

helmonduitagenda.nl/meldeenevent

• • • •

Je activiteit komt dan terecht in de een centrale database die wij gebruiken om jouw activiteit te promoten. Let op dat er redactie gevoerd wordt op de aangeboden activiteiten. Om de kwaliteit van het aanbod hoog te houden dient je activiteit aan een aantal voorwaarden te voldoen.

Je activiteit kan gratis gepromoot worden via: Helmonduitagenda.nl HelmondUitagenda magazine Narrowcasting Sociale media

HelmondUitagenda Daar kijk je naar uit!

helmonduitagenda.nl/meldeenevent /hlmnduitagenda /helmonduitagenda /helmonduitagenda Voor vragen kunt u contact opnemen via redactie@helmonduitagenda.nl

daar KIJk je naar uit!

Profile for HelmondUitagenda

HelmondUitagenda editie januari 2020  

Alle activiteiten in Helmond gebundeld en online! HelmondUitagenda.nl Daar kijk je naar uit!

HelmondUitagenda editie januari 2020  

Alle activiteiten in Helmond gebundeld en online! HelmondUitagenda.nl Daar kijk je naar uit!