Page 1

DEC | 2019

de feestdagen Vier je in Helmond! daar KIJk je naar uit!


HELMOND AGENDA

TAHNé KLEijN STADSKUNSTENAAR

HELMONDUITAGENDA.NL


HELMOND | COLOFON mensen willen genieten van het culturele aanbod. Ook in Helmond; en de keuzes zijn weer royaal. U kunt zich in de Lambertuskerk laten onderdompelen in de kerstsfeer zoals die door Accordeana wordt opgeroepen. Gewoon ondergaan, genieten. Niet alleen in het centrum zijn er activiteiten. Zo wordt al weer voor de 17de keer in Brandevoort de Dickens Night georganiseerd. Natuurlijk feest en nostalgie, maar net als bij Kerstmis is er ook bij Dickens een dubbele bodem, maar dan met een positieve betekenis. In zijn A Christmas Carol, jawel die met spoken en de vrek Scrooge, komt ook prominent de zorg om de medemens en degenen die het minder hebben in onze samenleving aan de orde.

INLEIDING December is altijd weer een bijzondere maand vol tegenstrijdigheden als het om “uitgaan“ gaat. Donkere, vaak regenachtige, sombere dagen voor Kerstmis worden vaak in vertrouwde omgeving van het eigen huis doorgebracht. Met een verlichte kerstboom die er de dag na Sinterklaas al staat, wordt de weemoedigheid verdreven.

Precies zoals Kerstmis zelf: feest, maar ook solidariteit. Dit is het eerste jaar dat er weer een Uitagenda is. Ik hoop dat deze voldoet; suggesties voor verbetering zijn natuurlijk altijd welkom. Om een mooie en betekenisvolle agenda te maken is nu eenmaal de hulp van velen nodig. Maar natuurlijk nadat u zich hebt UIT-geleefd in deze mooie decembermaand. Pieter van Geel Voorzittter Helmond Marketing

Niet alleen thuis, maar ook in de stad doet iedereen zijn best om de kerstsfeer in de openbare ruimte terug te brengen. Met verlichting, maar ook met ons Winterkasteel. Maar het is aan de andere kant ook de tijd van volle restaurants, theaters en andere gelegenheden waar

Coverfoto: Olga Vocal Ensemble (zo 15 dec in De Cacaofabriek)

COLOFON Uitgever: Helmond Marketing Gegevens: VVV Helmond Redactie: Jesse Rooijakkers Vormgeving & Drukwerk: Deamer Media Design Distributie: Demarrage Fietskoeriers Helmond/BiosfeerNL. De gegevens in dit magazine zijn onder voorbehoud. Voor de meest actuele informatie kunt u terecht op helmonduitagenda.nl Aanbieders van activiteiten zijn zelf verantwoordelijk voor het verstrekken van de juiste informatie. Helmond Marketing stelt zich niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden of wijzigingen in de gegevens. Contact met de redactie: redactie@helmonduitagenda.nl

helmonduitagenda.nl twitter.com/hlmnduitagenda facebook.com/helmonduitagenda instagram.com/helmonduitagenda DAAR kIJK JE NAAR UIT!

DEC 2019 | PAG 3


HELMOND | THEATER

DE VERLEIDERS FEMALE VR 20 DEC | 20:15 u Het Speelhuis

Jelka van Houten, Susan Visser, Stephanie Louwrier, Gusta Geleijnse en Eva Marie de Waal. De Verleiders maken stukken over macht. EĂŠn onderwerp hebben ze laten liggen: de machtsongelijkheid tussen mannen en vrouwen.

PAG 4 | DEC 2019

Tot nu toe. Want hier zijn De Verleiders Female: Jelka van Houten, Susan Visser, Stephanie Louwrier, Gusta Geleijnse en Eva Marie de Waal. Brandende kwesties als maatschappelijke rolverdeling, het glazen plafond, de hardnekkige loonkloof, male privilege en #MeToo, ze komen allemaal aan bod. Afgewisseld door keiharde feiten die definitief afrekenen met de vraag of machtsongelijkheid nog een onderwerp is dat besproken moet worden.

helmonduitagenda.nl


HELMOND | THEATER

DI 10 DEC | 20:15 U DI 03 DEC | 20:15 U Het Speelhuis

STORMKAMER DE RECHTBANK

Stormkamer nodigt je uit om de confrontatie met de moraliteit aan te gaan in een multidisciplinaire rechtszaak. Hanna van Mourik Broekman, artistiek leider en regisseur van Stormkamer, vraagt de bezoekers tijdens de zitting hun eigen oordeel te lijf te gaan. Bestaat het objectieve ‘goed’ en ‘slecht’ nog, of is ons oordeel toch emotioneler dan wij denken?

Het Speelhuis

ISABELLE BEERNAERT LAAT ME Een hartstochtelijk pleidooi voor het volgen van je hart. Hoe komt het dat het een je raakt en het ander je koud laat. “Laat me m’n eigen gang maar gaan”, zong Ramses Shaffy al. Hij is te horen is in deze choreografie, die gedanst wordt op de bezielende muziek van de grootmeesters van het Nederlandse chanson.

DO 12 DEC | 20:15 U ZA 07 DEC | 20:15 U Het Speelhuis

ARIE & SILVESTER WIE? In 2008 besloten ze tot grote opluchting van velen te stoppen. Tot zover het goede nieuws, want het duo dat werd gevreesd door het gegoede cabaret is terug. Wie? Arie en Silvester dus! In deze ‘best of show’ wordt ‘Inhoud’ als vanouds vakkundig platgestampt, ‘theaterwetten’ worden met voeten getreden en ‘nuance’ wordt met de grond gelijkgemaakt. DAAR kIJK JE NAAR UIT!

Het Speelhuis

RONALD SNIJDERS GROOT SUCCES 2 De één noemt hem “De koning van het absurdisme” (Elsevier), een ander “Een illusionist met woorden” (Het Parool) of “Grote Ronald is Briljant” (Theaterkrant). Dat kan er maar één zijn: Ronald Snijders. Hij toert momenteel met ‘Groot Succes 2’, de opvolger van ‘Groot Succes’, een show die nog niet in de theaters te zien is geweest. Wederom een voorstelling vol onverwachte taalgrappen, nieuwe woorden en niet te plaatsen gedachtekronkels. DEC 2019 | PAG 5


HELMOND | EXPOSITIE

T/M 19 JAN DE CACAOFABRIEK EXPO

DNA IKEA Ikea begon ooit vanuit het ideaal designmeubels voor iedereen betaalbaar en bereikbaar te maken. Dat “democratische� design is eenvoudig, maar geraffineerd van ontwerp en tegenwoordig herkenbaar als deel van talloze interieurs. Je zou kunnen zeggen dat zulke meubels het decor vormen van het leven van nu. Gelijkheid is een prachtig ideaal, maar gelijkvormigheid is onverdraaglijk. De werken in deze tentoonstelling zijn mutaties in het genetisch materiaal van betaalbaar meubilair; ze zijn vaak nutteloos als meubels, maar verrassend als kunstwerken. De tentoonstelling gaat in op de tegenstelling tussen mainstream en avant-gardistische kunst, design en autonome kunst en het idee dat geen van beiden zonder zijn tegendeel kan bestaan. Deelnemende kunstenaars: Milena Anna Bouma, Yani Chuang, Vince Donders, Gracia Khouw, Guda Koster, F.D.Schlemme, Helmut Smits, Roland Spitzer en Frans van Tartwijk. PAG 6 | DEC 2019

helmonduitagenda.nl


HELMOND | EXPOSITIEs

MEER exposities

T/M 16 FEB

IMAGINAIRE LANDSCHAPPEN

Galerie

Kunsthal Helmond Speciale aandacht in deze hedendaagse kunsttentoonstelling is er voor landschappen van vandaag de dag, die stijlkenmerken bevatten uit het werk van landschapsschilder Lucas Gassel.

JAN DE HAAS Bij Galerie Jan de Haas exposeren de komende tijd twee veelbelovende keramisten..

T/M 28 DEC

SARAH MICHAEL

Sarah’s beelden geven aan dat ze zeer geïnspireerd is in de werken van Picasso en Corneille. Haar creaties zijn echter driedimensionaal en schitteren van overheersende elementaire kleuren. Hierdoor zijn het zeer aansprekende kunstwerken geworden. Omdat beelden in totaal drie keer gebakken worden, zijn ze tevens geschikt gemaakt om ze ook buiten te kunnen bewonderen. Een bezoek aan de galerie om de inspirerende kunstwerken van Sarah Michael te bekijken is zeker de moeite waard.

T/M 09 FEB

MITCH EPSTEIN – IN TIME

Kunsthal Helmond Mitch Epstein’s iconische foto’s geven een verrassend en gelaagd beeld van Amerika. Een enorme dieptewerking en de vele interpretatiemogelijkheden zijn kenmerkend voor zijn werk. In Kunsthal Helmond zijn zo’n 50 foto’s te zien van de fotograaf.

T/M 01 FEB

CHRISTINE MöRING

Christine Möring afgestudeerd aan de Academie in Krefeld als keramiek designer heeft zich afgelopen decennia ontwikkeld tot een keramiste die vormgeving en natuur als een bindende factor aaneen heeft geregen.In de komende maanden toont ze in onze galerie koraalobjecten, ammonieten en slakhuis creaties die bij de bewonderaars zeer zal aanslaan. DAAR kIJK JE NAAR UIT!

DEC 2019 | PAG 7


HELMOND | MUZIEK

MUZIKAlE MEESTERWERKEN ZO 08 DEC | 16:00 U De Cacaofabriek

WE STOOD LIKE KINGS KOYAANISQATSI USA 1982 Liefhebbers van instrumentele rock en stille film kunnen hun hart nu ophalen met USA 1982: Koyaanisqatsi in de uitvoering van het Brusselse kwartet .

PAG 8 | DEC 2019

We Stood Like Kings staat na drie albums en meer dan 230 shows bekend als dé act die meesterlijke filmwerken op muzikale wijze nieuw leven inblaast. Zo kwam het ensemble in 2017 met het idee om een volledig nieuwe soundtrack te componeren bij de beroemde cultfilm Koyaanisqatsi, waarvoor Philip Glass in 1982 de muziek maakte.

helmonduitagenda.nl


HELMOND | MUZIEK

ZA 14 DEC | 20:00 U Wijkhuis ‘t Brandpunt

DO 19 DEC | 20:15 U

BRANDTASTIC

Het Speelhuis

Coverband Brandtastic is een 10-koppige formatie met muzikanten die hun sporen in de muziekwereld hebben verdiend. Om de Kerstperiode af te trappen speelt de Brandevoortse band, na het succes van vorig jaar, op 14 december het kerstconcert ‘For Friends’.

BIJ TWIJFEL HARD ZINGEN

SPEELT FOR FRIENDS

FRANCIS VAN BROEKHUIZEN & GREGOR BAK Een concert, theatercollege en cabaretvoorstelling ineen. Francis van Broekhuizen neemt haar publiek mee op reis, zingt haar favoriete aria’s en liederen, vertelt waarom die muziek haar zo raakt, en welke die in haar persoonlijke leven speelt. Zelf merkte Francis dat er in moeilijke bepalende fases in haar leven maar één ding op zat, gehoor geven aan haar levensmotto: bij twijfel, hard zingen.

ZA 14 DEC | 20:30 U Grandcafé De Vijfhoeck

SITTING ON A DUCK Een pop-rock coverband die van elk optreden een swingend superfeest weet te maken. Sitting on a Duck heeft in de afgelopen jaren al meer dan 200 keer met veel succes live opgetreden in Nederland!

ZA 21 DEC | 20:15 U Het Speelhuis

PROJECT WILDEMAN EN CAPPELLA A’DAM DE LANGSTE NACHT

Eigentijdse kerkdienst met traditionele koorklanken en diepe technobeats. De Langste Nacht is een theatraal concert dat speelt in kerken door heel Nederland. Met De Langste Nacht onderzoeken Project Wildeman en Cappella Amsterdam de Nederlandse tradities rondom de winterwende op DAAR kIJK JE NAAR UIT!

DEC 2019 | PAG 9


HELMOND | MUZIEK 21 december. Zij doen dit met een voorstelling die een sterke vernieuwende kracht heeft, die jong en oud bindt, en die tegelijkertijd geworteld is in onze oude tradities.

ZO 22 DEC | 17:00 U Lokaal42

HONKY TONK MEN Vijf muzikanten met jarenlange ervaring in de rockabilly, country, singer-songwriter en Bluegrass scene in Nederland hebben de handen in een geslagen om de hun liefde voor hun muziek te delen.

VR 27 DEC | 22:00 U

STARDUSTERS NEIL YOUNG TRIBUTE BAND ZA 21 DEC | 21:15 U De Cacaofabriek

ZA 28 DEC | 21:00 U

Muziekcafé Helmond

Grandcafé De Vijfhoeck

I FOUND THE CURE

PRETZEL & THE COOKIES (BE)

Deze vijf ambitieuze muzikanten leggen de nadruk op de unieke The Cure-sfeer en een energieke live performance. Met een juiste combinatie van New Wave sounds, ontplofte kapsels en make-up geven ze hun publiek een echte The Cure-ervaring. Eind mei stond deze band nog in de Melkweg tijdens een 80’s-festival met alleen de beste tributes

Deze band heeft zich 5 jaar lang bewezen op de betere podia. Oude muziek gebracht door jonge honden. Talloze rock and roll goden passeren hier de revue en brengen de tijd van glitter en glamour terug. Met een snel tempo en een aanstekelijk gevoel voor dansen en zingen, brengt P & TC overal sfeer en plezier in!

SUPPORT: THE MEDICINES

PAG 10 | DEC 2019

STARTING THE ENGINE

helmonduitagenda.nl


HELMOND | MUZIEK

MEER MUZIEK ZO 07 DEC | 21:00 U

Grandcafé De Vijfhoeck

DE WALLEN (ZUID AFRIKA) Zo 08 dec | 15:00 U

Het Speelhuis De optredens van deze tribute band zijn inmiddels legendarisch. Er wordt lekker de tijd genomen, gemusiceerd, genoten, en gezongen. Maar dit optreden wordt extra legendarisch vanwege special guest Sam Times. Deze songwriter uit Eindhoven, speelt piano en gitaar en zingt eigen teksten. geinspireerd door artiesten als Ben Howard en Arctic Monkeys, en oude legendes als Pixies en The Velvet Underground, maakt Times muziek die moeilijk in een genre te plaatsen valt.

MICHELINE VAN HAUTEM & ERWIN VAN LIGTEN ZING, VECHT, HUIL, BID VR 13 DEC | 21:00 U

Muziekcafé Helmond

JAMSESSIE

WO 11 dec | 20:15 U

Het Speelhuis

GOOD HOPE

SOUTH AFRICAN ROAD TRIP ZA 14 DEC | 22:00 U

Muziekcafé Helmond

WEIRD OMEN (FR) ZA 21 DEC | 21:00 U

Grandcafé De Vijfhoeck

GROOVETAKERS

ZA 28 DEC | 21:00 U De Cacaofabriek

OORVERDOVEND SILENT DISCO PART II

Wegens succes: Silent Disco Part II. Deze avond bepaal jij zelf op welke muziek je losgaat. De hele avond dansen op The Chemical Brothers, Bon Jovi of Chris brown, voor iedereen zijn favoriet. Je kiest voor groen, rood of blauw. En dat betekent dat je kiest voor urban, hiphop, soul, funk, rock, jazz, metal of disco.

DAAR kIJK JE NAAR UIT!

DE LEUKSTE UITJES VIND JE OP HELMONDUITAGENDA.nl

DEC 2019 | PAG 11


HELMOND | SPECIAL

DECEMBER

IN HELMOND De feestdagen staan weer voor de deur. De tijd van koude dagen, mooie verlichting en een warme kachel. Maar ook de tijd voor fijne activiteiten en mooie evenementen door de hele stad. Zie hier wat voor moois Helmond in December te bieden heeft.

WO 11 DEC t/m ZO 5 JAN

ZO 15 DEC

WINTERKASTEEL HELMOND

Kasteel Helmond De grootste waterburcht van het land, wordt omgetoverd tot Winterkasteel Helmond. Het kasteel is sfeervol ‘aangekleed’ met lichtjes, muziek, kerstboom en chique gedekte tafels. Er zijn tal van activiteiten te doen voor het hele gezin, families en liefhebbers van cultureel erfgoed.

ZA 14 & ZO 15 dec

ZA 20:15 U & ZO 15:00U

LAMBERTUS CONCERTEN ACCORDEANA MET EEN WONDERLIJKE KERST

Kapel Elkerliek Ziekenhuis Na haar medewerking aan de Mattheus Passie in 2014 en de eigen succesvolle theaterproductie “Umdè’k er zo van haaw” in 2016, komt accordeon-orkest Accordeana uit Helmond weer met een bijzondere productie: een muzikale kerstvertelling. Samen met verteller Marlies van den Bijgaart, zangeres Myrthe Boot en diverse gastmuzikanten, neemt Accordeana u mee naar een betoverende kerstwereld.

PAG 12 | DEC 2019

14:00 U

DICKENSNIGHT BRANDEVOORT

Brandevoort Centrum De 17e editie op zondag 15 december.VermaakDe sfeer van Dickensnight Brandevoort wordt bepaald door drie hoofdingredienten: de aankleding, de koopwaar èn het vermaak. Denk aan de koortjes die mooie Christmas Carols zingen, de norse Ebenezer Scrooge die over de markt wandelt en de muziekensembles die hun warme klanken verspreiden onder de markthal.

helmonduitagenda.nl


HELMOND | SPECIAL ZO 15 DEC

DO 19 DEC

20:15 U

KERST MET OLGA VOCAL ENSEMBLE De Cacaofabriek De kersttour van Olga Vocal Ensemble is inmiddels een traditie. Het ensemble staat bekend om haar unieke geluid en bijzondere muzikale combinaties. Kerstrepertoire uit alle windstreken, hymns en klassiekers in een unieke ‘Olga’ sound. Laat je betoveren door deze geweldige zangkunstenaars!

ZO 15 DEC

19:30 U

TONEELGROEP VREEMD BEEST HET ECHTE KERSTVERHAAL

Annatheater Het is kerst. De koning is alleen en ontevreden. Hij wil het échte kerstverhaal horen.Zijn lakeien, de hofdames, de kok en zijn generaal doen hun best. Hilarische taferelen: hoezo ‘het echte kerstverhaal’? Dan komt een onverwachte gast uit de hemel vallen, of misschien uit de hel?

VR 20 DEC

15:00 U

19:00 U

Annatheater Just Us navigeert zich een weg door allerlei muziekstijlen en vertolkt kerstnummers uit vele verschillende landen. Ingetogen Kerstballades worden afgewisseld met vrolijke up-tempo Christmas Carols en popsongs. De uitgekiende choreografie, de fraaie kleding en een vleugje humor maken de voorstelling compleet.

Oude toren Stiphout Voor de tweede keer organiseert de stichting Xmas sing along een sfeervol meezingevenement bij de Oude Toren in Stiphout. Samen kerstliedjes zingen in een sprookjesachtige omgeving. Op een beeldscherm wordt de tekst geprojecteerd zodat iedereen uit volle borst mee kan zingen. Er staan ook kraampjes waar winterse hapjes en drankjes te verkrijgen zijn.

VOCAL GROUP JUST US AN A CAPALLEA CHRISTMAS

DAAR kIJK JE NAAR UIT!

XMAS SING ALONG

DEC 2019 | PAG 13


HELMOND | THEATER ZO 22 DEC

HOLLAND BAROQUE

& MARIANNE B. KIELLAND 15:00 U

NOORDERLICHT

Het Speelhuis Marianne Beate Kielland, straalt samen met de musici van Holland Baroque. De Noorse mezzosopraan beweegt zich met haar rein zuivere stem in een groot repertoire, van Bach tot Scandinavische traditionals. Holland Baroque laat horen dat oude tradities nieuwe verhalen kunnen voortbrengen.

ZO 29 & MA 30 DEC

20:30 U

JOOP VOS & MAARTEN SARIS HELMOND: WA’N CIRCUS

De Cacaofabriek Bespiegelingen op het afgelopen jaar als het gaat om plaatselijke, regionale, landelijke en wereldse zaken. Ook dit jaar kijken Joop en Maarten samen met u terug te blikken op het afgelopen jaar en vooruit te kijken naar wat 2020 ons gaat brengen. Met als klap op de vuurpijl nog eens een extra trekking van de oudejaarsloterij.

DI 31 DEC

21:00 U

NEW YEARS EVE OUD EN NIEUW IN DE CACAOFABRIEK

15:00 U

LAMBERTUS CONCERTEN PHILBEE ORKEST PHILEUTONIA

Kapel Elkerliek Ziekenhuis Een jaarlijkse traditie. In kerstsfeer spelen de musici voor patiënten (en overige belangstellenden). Uitgegroeid tot een volwaardig, hoogstaand orkest met een volledig eigen repertoire weet dit orkest van ieder concert een ware sensatie te maken.

PAG 14 | DEC 2019

De Cacaofabriek Na vier succesvolle edities organiseert De Cacaofabriek ook dit jaar weer een spetterende, grootse en geweldige afsluiter van het jaar. Voor deze jubileumeditie pakken ze extra uit. Het feest vindt dit jaar in meerdere ruimten plaats, met o.a. een silent disco, twee verlichte dansvloeren, een live discoband, diversen DJ’s en natuurlijk geweldige dansmuziek. Kom genieten van een groots vuurwerk, en de diverse foodstands die voor u klaar staan en waar onbeperkt gebruik van kan worden gemaakt.

helmonduitagenda.nl


HELMOND CENTRUM,

RIDDERLIJK GENIETEN


HELMOND | FILM

EEN bitterzoete kerstklassieker V.A. 05 DEC De Cacaofabriek

LAST CHRISTMAS Regie: Paul Feig | 2019 | 103 min. Cast: Emilia Clarke, Henry Golding, Michelle Yeoh, Emma Thompson

De jonge, losbandige en soms wat humeurige Kate (Emilia Clarke) is niet tevreden over haar leven. Niet alleen vanwege de zware periode die ze heeft doorstaan, maar ook door het irritante gerinkel van de belletjes aan haar schoenen - zij werkt namelijk als elf in een kerstwinkel die het hele jaar door open is. Tom (Henry Golding) lijkt

PAG 16 | DEC 2019

te mooi om waar te zijn als hij haar leven binnen komt lopen en hij door de muur die Kate om zich heen gebouwd heeft heen lijkt te breken. Terwijl Londen zich klaarmaakt voor de mooiste tijd van het jaar, lijkt niks goed te gaan voor deze twee, maar soms moet je gewoon naar je hart luisteren... en een beetje ‘faith’ hebben. De muziek van George Michael en Wham! is prominent aanwezig in Last Christmas, waaronder natuurlijk ook de bitterzoete kerstklassieker waar de film haar naam aan ontleent. Daarnaast zal in deze film een nummer van deze legendarische artiest te horen zijn dat nog nooit eerder uitgebracht is. George Michael heeft gedurende zijn succesvolle carrière meer dan 115 miljoen albums verkocht en tal van hits gescoord.

helmonduitagenda.nl


HELMOND | FILM V.A. 12 dec

Busch Reisinger van Inneryne op een van zijn vele decadente vakantie cruises. De Baron is op het eerste gezicht een bombastische man. Hij schept op over zijn status en extravagante levensverhalen, terwijl hij met zijn schotse kilt en koninklijke cape over het dek paradeert. Gaandeweg onderzoekt de documentaire iets groters; een menselijk verlangen naar erkenning en validatie.

V.A. 12 DEC De Cacaofabriek

ECHO Regie: Rúnar Rúnarsson | 2019 | 82 min. Cast: Sigurmar Albertsson, Sif Arnarsdóttir, Bent Kingo Andersen, Ari Arnarson Terwijl de bewoners zich opmaken voor de feestdagen, valt een bijzondere stemming over het eiland. In 56 ogenschijnlijk onverbonden scenes schetst Echo een warm portret van een moderne samenleving en diens bewoners, met hun emoties, hun behoeftes, maar bovenal hun menselijkheid.

V.A. 12 DEC

De Cacaofabriek

KING OF THE CRUISE Regie: Sophie Dros | 2019 | 75 min. Een rijke en extravagante Schotse Baron brengt zijn tijd door op luxe cruise schepen, omgeven door romantische koppels, welgestelde families, hard werkend personeel en gepensioneerde ouderen. Een drijvende micro-gemeenschap die aantrekkelijk is voor sommigen, en afstotelijk voor anderen. King of the Cruise volgt Baron Ronald

DAAR kIJK JE NAAR UIT!

De Cacaofabriek

THE TWO POPES Regie: Fernando Meirelles | 2019 | 125 min. Cast: Jonathan Pryce, Anthony Hopkins Brekend met de traditie dat een paus in het harnas sterft, treedt in 2013 de conservatieve paus Benedictus XVI (Anthony Hopkins) af na het opduiken van een vertrouwelijk rapport. Zijn opvolger in het Vaticaan zal een Latijns Amerikaans kardinaal (Jonathan Price) zijn. Gefrustreerd door de schandalen in de katholieke Kerk moet hij samen met Benedictus een nieuw pad creëren voor de kerk en haar miljarden volgers wereldwijd. The Two Popes is gebaseerd op de verkiezing van paus Franciscus in 2013. Regisseur Fernando Meirelles (Cidade de Deus, The Constant Gardner) en scenarioschrijver Anthony McCarten (Darkest Hour, Bohemian Rapsody) geven een inkijk in het persoonlijke leven van deze twee leiders achter de gesloten deuren van het Vaticaan.

DEC 2019 | PAG 17


HELMOND | FILM

OOK NOG te zien:

De Cacaofabriek

SORRY WE MISSED YOU Een gezin uit Engeland dat steeds verder in de problemen komt als de vader besluit om pakketbezorger te worden.

De Cacaofabriek

THE GOOD LIAR Een meesteroplichter kan zijn geluk niet op kan als hij online een welvarende weduwe ontmoet. Dan wordt hij verliefd ... De Cacaofabriek

Zombieland Double TAp

Regie: Ruben Fleischer | 2019 | 99 min. Cast: Woody Harrelson, Jesse Eisenberg, Emma Stone, Abigail Breslin, Rosario Dawson, e.a. Tien jaar na de release van de moderne cultfilm Zombieland zijn de hoofdrolspelers Woody Harrelson, Jesse Eisenberg, Abigail Breslin en Emma Stone, regisseur Ruben Fleischer (Venom) en schrijvers Rhett Reese en Paul Wernick (Deadpool) terug voor Zombieland: Double Tap. In deze actie komedie moeten de vier zombie killers het opnemen tegen verschillende soorten nieuwe zombies, en zelfs een groep meedogenloze overlevenden, vanaf het platteland tot aan het Witte Huis.

De Cacaofabriek

THE FAREWELL Een familie besluit om hun geliefde grootmoeder niet te vertellen dat ze terminale longkanker heeft.

De Cacaofabriek

KNIVES OUT De dood van een bekende misdaadschrijver werkt de nieuwsgierigheid van rechercheur Benoit Blanc.

PAG 18 | DEC 2019

helmonduitagenda.nl


HELMOND | FILM

EENMALIGE VERTONINGEN DIE JE NIET WIL MISSEN!

DI 10 DEC | 20:15 U

WO 04 DEC | 20:00 U

De Cacaofabriek

COPPéLIA (THE ROYAL BALLET) De Cacaofabriek

THE NUTCRACKER (THE ROYAL BALLET) De fabuleuze muziek van Tsjaikovski, tezamen met de fantasierijke decors en de fascinerende dansers van The Royal Ballet maken De Notenkraker tot de ultieme kerstvoorstelling.

VR 06 DEC | 22:00 U

Een complexe choreografie volgt de schitterende partituur van Delibes en toont de technische precisie en komische timing van het dansgezelschap. De ontwerpen van Osbert Lancaster brengen een kleurrijk sprookjesboek tot leven in deze feestelijke kerstvoorstelling voor het hele gezin.

WO 11 DEC | 19:30 U

De Cacaofabriek

De Cacaofabriek

NEDERLANDSE FILMNACHT

WILDLIFE

KING OF THE CRUISE

FILMCLUB LITERAIR CAFÉ HELMOND

De Nederlandse filmnacht wordt georganiseerd in verschillende filmtheaters in het hele land. Deze avond draait de film King of the Cruise (zie pag.15 voor meer info) Tijdens deze Filmnacht wordt bij de speciale voorpremière van King of the Cruise een interview aangeboden met regisseuse Sophie Dros op film.

De Filmclub maakt deel uit van het Literair Café Helmond en vertoont films gebaseerd op literaire werken. Samen met inleider Jan Salden bepaalt u wat beter is. Het boek of de film? Wildlife is gebaseerd op het gelijknamige boek van de Amerikaanse auteur Richard Ford. Montana in de jaren zestig.

DAAR kIJK JE NAAR UIT!

DEC 2019 | PAG 19


HELMOND | EVENEMENTEN Helmond is rijk aan vele evenementen. Zowel in als rondom de stad is het een bruisende, culturele plek voor jong en oud.

DI 08 DEC

MA 16 dec

20:00 U

BINGO MANIA NEW STYLE

Grandcafé De Vijfhoeck Superblitse presentatrice Anouk start om 20.00u Zorg dat je erbij bent en maak kans op te gekke prijzen!

ZO 29 DEC

20:00 U

TEKENS VAN (BIJ)GELOOF OP GEBOUWEN

Bibliotheek Helmond Metselaarstekens zijn in West-Europa op wel meer dan 2200 locaties terug te vinden. Dhr. Marc Robben vertelt u er alles over in deze lezing, ism Volksuniversiteit Helmond.

VR 06 DEC

20:00 U

13:30 U

WORKSHOP: WAT IS STERRENKUNDE

Bibliotheek Helmond Leer alles over sterrenkunde en maak je eigen sterrenhemel. Voor jeugd vanaf 8 jaar. Verzorgd door Sandra van Dam van Curiosity World.

WEEK MARKTEN

TOP 2000 QUIZ + DANSJE WAGEN

Muziekcafé Helmond Het Muziekcafé begint met een muziekquiz die 4 keer per jaar gehouden zal worden. Iedere quiz krijgt een eigen thema. Het eerste thema is de Top-2000 lijst 2018!

ZO 08 DEC

14.00-18.00U | ELKE VRIJDAG

BIOLOGISCHE MARKT BRANDEVOORT

Markthal Brandevoort Markt met uitsluitend biologische producten.

09:00 - 16:00U | ELKE ZATERDAG

13:30 U

WORKSHOP: MAAK JE EIGEN BORDSPEL

Bibliotheek Helmond Knutsel alleen, of samen met je vader, moeder, broer, zus of opa en oma je eigen bedachte bordspel! Daarna kan je het spel meteen gaan spelen. PAG 20 | DEC 2019

WEEKMARKT

Centrum Helmond De Helmondse Markt: De beste start van je weekend!

KOOPZONDAGEN 12:00 U - 17:00U | ELKE ZONDAG

KOOPZONDAG HELMOND CENTRUM helmonduitagenda.nl


HELMOND | JEUGD zien spelen doet spelen. Kom gezellig op zondagmorgen vanaf 10.00 uur naar het theater om te spelen met de poppenkasten en om de voorstelling van de poppenspelers te bewonderen. Voor kinderen van 3 t/m 7 jaar oud.

ZO 08 DEC | 10:00 U

LUISTEREN | kids 4+ Bibliotheek Helmond

voorlezen Het prikkelt de fantasie, ontwikkelt het taalgevoel, vergroot de woordenschat en draagt bij aan interactieve vaardigheden. Samen een boek lezen en ontdekken!

IEDERE WO MIDDAG! | 15:00 U

DOEN | kids 9+ Bibliotheek Helmond

SKOOLZONE: DE BAAS OP INTERNET Hoe zit het met de privacy op het internet? Mag iedereen alles van je weten? Wat deel je met wie?

WO 04 DEC | 14:00 U

KIJKEN | kids 6+ Het Speelhuis

HIPPE GASTEN DOE MIJ EEN LIEDJE SPECIAAL

KIJKEN | kids 3 t/m 7 jr Het Speelhuis

POPPENKAST ZIPSOP ERIK GRUIJTERS & NETTIE V.D. KERKHOF Het Poppentheater komt naar Het Speelhuis! Kleinschalig theater voor jonge kinderen, met als motto: DAAR kIJK JE NAAR UIT!

Ken je dat? Je zit alleen op je kamer en kan niet stoppen met luisteren naar dat ene liedje. Het liedje pakt je beet en het vult je hoofd met een gevoel dat je niet kent. Je kunt niet meer stoppen met luisteren‌ Je kunt niet meer stoppen met meezingen of dansen! In deze spiksplinternieuwe theatershow gaat Hippe Gasten met het liedje aan de slag. Wat is een liedje en wat doet een liedje? Bij Doe mij een liedje speciaal worden liedjes besteld bij een snackbar. Je krijgt een kijkje in de keuken en ziet hoe alles vakkundig wordt bereid. Voor sommige kinderen wordt er speciaal een liedje op maat gemaakt. Vol interactie en publieksparticipatie. Natuurlijk overgoten met een rocksausje en muzikale stunts om nooit meer te vergeten.

ZA 14 DEC | 19:00 U DEC 2019 | PAG 21


HELMOND | JEUGD

Samen lezen | kids t/m 4jr

KIJKEN | kids 3+

Bibliotheek Helmond

Het Speelhuis

BOEKJES & BABBELS

ST. GENESIUS WINNIE DE POEH

Het boek dat centraal staat is Samen Spelen Woezel en Pip. Ouders, grootouders en kinderopvang zijn van harte welkom bij het leukste uurtje met je kindje van 0 tot 4 jaar in de Bibliotheek. Naast het thema is deze ochtend een leuke gelegenheid om andere ouders te ontmoeten en van gedachten te wisselen en samen met je kindje boekjes uitzoeken voor thuis.

Een muzikale bewerking van de bekende boeken van A.A. Milne: Winnie de Poeh en het huis in het Poeh hoekje. Christoffer Robin wordt groot en laat zijn vriendjes in de steek om zich bezig te gaan houden met essentiele dingen. Dit leidt natuurlijk tot de nodig verwarring in het Poeh hoekje. Een mooie familievoorstelling tussen kerst en nieuwjaar.

WO 18 DEC | 11:00

26 DEC T/M 2 JAN | DIVERSE TIJDEN

DOEN | kids 9+ Bibliotheek Helmond

SKOOLZONE: MAAK EEN KERSTSTRIP MET POWERPOINT Met plaatjes, leuke teksten en misschien lukt het wel om de kerstman over het scherm te laten lopen.

WO 18 DEC 14:00U

PAG 22 | OKT 2019

KIJKEN | kids 3+ Het Speelhuis

OP DE PLANKEN MET ANNA! Een dag vol theaterplezier voor jongeren in de Kerstvakantie. Vanuit één verhaal wordt in één dag door iedereen samen één voorstelling gemaakt. Kom in de spotlights staan!

ZA 28 DEC | 10:00 U

helmonduitagenda.nl


HELMOND | VERWACHT

VR 03 JAN

Het Speelhuis

MAARTEN VAN ROSSUM ZA 04 JAN

De Cacaofabriek

JAN AKKERMAN

ZO 05 JAN

ZO 12 JAN

Bibliotheek Helmond

WORKSHOP BLAUWDRUKKEN

Traverse Helmond

LEGENDS LIVE

Het Speelhuis

BUMBA OP REIS (1+)

Muziekcafé Helmond

ELVISDAG 2020

HELMONDUITAGENDA.nl CULTURELE PARTNERS DIE HUN ACTIVITEITEN AL PROMOTEN VIA HELMONDUITAGENDA.nl De Cacaofabriek Cacaokade 1 5705 LA Helmond info@cacaofabriek.nl

Lokaal42 Markt 42 5701 RL Helmond lokaal42@gmail.com

Auditorium Elkerliek Ziekenhuis Wesselmanlaan 25 5707 HA Helmond

Het Speelhuis Speelhuisplein 2 5707 DZ Helmond info@theaterspeelhuis.nl

Museum Helmond F.J. van Thielpark 7 5707 BX Helmond info@museumhelmond.nl

GJDBV Houtse Parallelweg 32 5706 AB, Helmond info@gjdbv.nl

Bibliotheek Helmond-Peel Watermolenwal 11 5701 RV Helmond info@bibliotheekhelmondpeel.nl

Jan Visser museum Keizerin Marialaan 5 5702 NR Helmond info@janvisser-museum.nl

Stichting Helmond City Events www.helmondcityevents.nl

Annatheater Floreffestraat 21a 5705 AR Helmond info@annatheater.nl

Kunstkwartier Kromme Steenweg 16 5707 CC Helmond info@kunst-kwartier.nl

Muziekcafé Zuid Koninginnewal 39 5701 NS Helmond info@muziekcafehelmond.nl

Zalencentrum de Smed Dorpsstraat 40 5708 GJ Stiphout info@desmed.nl

DAAR kIJK JE NAAR UIT!

Stichting Cultuur in Helmond www.cultuurinhelmond.nl

DEC 2019 | PAG 23


meld JE EVENemenT! Organiseer jij een activiteit in Helmond? Meld het dan aan bij de HelmondUitagenda.

Je evenement is voor iedereen toegankelijk Het mag geen cursus zijn

De HelmondUitagenda is een nieuw platform waar je gratis je activiteit kunt promoten binnen Helmond en daarbuiten. Het enige wat je hoeft te doen is de activiteit aanmelden via:

• Voer alle informatie correct en volledig in • Upload een kwalitatief goede foto

helmonduitagenda.nl/meldeenevent

• • • •

Je activiteit komt dan terecht in de een centrale database die wij gebruiken om jouw activiteit te promoten. Let op dat er redactie gevoerd wordt op de aangeboden activiteiten. Om de kwaliteit van het aanbod hoog te houden dient je activiteit aan een aantal voorwaarden te voldoen.

Je activiteit kan gratis gepromoot worden via: Helmonduitagenda.nl HelmondUitagenda magazine Narrowcasting Sociale media

HelmondUitagenda Daar kijk je naar uit!

helmonduitagenda.nl/meldeenevent /hlmnduitagenda /helmonduitagenda /helmonduitagenda Voor vragen kunt u contact opnemen via redactie@helmonduitagenda.nl

daar KIJk je naar uit!

Profile for HelmondUitagenda

HelmondUitagenda editie december 2019  

Alle activiteiten in Helmond gebundeld en online! HelmondUitagenda.nl Daar kijk je naar uit!

HelmondUitagenda editie december 2019  

Alle activiteiten in Helmond gebundeld en online! HelmondUitagenda.nl Daar kijk je naar uit!