HelmondUitagenda editie oktober 2022

Page 1

OKT | 2022 | GRATIS

MOOIE

NIEUWE EXPO'S SUPERLEUKE

KIDS ACTIVITEITEN EN HEEL VEEL CONCERTEN!

daar KIJk je naar uit!


HELMOND | CULTUUR

EIGENZINNIGE CULTUUR? VISITHELMOND.NL


HELMOND | COLOFON de tentoonstelling Now van Andrei Roiter en de tentoonstelling Walker Evans Revisited. In het Kasteel kun je op de valreep nog even terug in de tijd stappen tijdens een bezoek aan de Emelie Wesselman van Helmond tentoonstelling.

Helmond, stad van de makers. Niet alleen op commercieel en innovatief gebied maar meer en meer ook op cultureel gebied. Zelfs als je denkt dat je niet veel met kunst hebt dan word je er in Helmond toch door omringd, door (onder andere) de kunst in de openbare ruimte en alle bijzondere en kleurrijke murals die ieder een eigen verhaal vertellen. Maar ook door een Kunstkwartier dat bruist en borrelt van de creatieve activiteiten, zowel binnen als buiten de muren. En POST#5700, een nieuwe culturele broedplaats in het voormalige postkantoor aan de Watermolenwal.

En als kers op de culturele taart kun je in oktober kennismaken met Julia Ilkiv, een kunstenaar uit Oekraïne die alles klaar had staan voor haar eerste solo-expositie op het moment dat de oorlog uitbrak. Toen ik haar werk zag en haar verhaal hoorde was het lijntje naar Linda Haverkamp van VOLOP Helmond snel gelegd. En zo kan het gebeuren dat je in oktober in de Elzaspassage 35 Julia geconcentreerd ziet werken aan een nieuw werk in de Pop Up Julia Ilkiv & Co. Art Gallery. Wees welkom! Julia vertelt graag over haar werk en reis. Niet alleen de reis als vluchteling maar vooral de reis die ze nog steeds maakt als kunstenaar. Mariëlle van de Kerkhof Curator / Development

Of wat te denken van het gloednieuwe tentoonstellingsprogramma in de Kunsthal van Museum Helmond met

Coverfoto: Malford Milligan & The Southern Aces, op 07 okt te zien in theater Het Speelhuis.

COLOFON Uitgever : He lmond M arke t ing Redac tie: Rol f Thijsse n / G ijs van de Burgt Vormgeving & Druk werk : Deame r Me dia Design Distributie: Demarrage Fietskoeriers Helmond/BiosfeerNL Gegevens: VVV Helmond De gegevens in dit magazine zijn onder voorbehoud. Voor de meest actuele informatie kunt u terecht op visithelmond.nl. Aanbieders van activiteiten zijn zelf verantwoordelijk voor het verstrekken van de juiste informatie. Helmond Marketing stelt zich niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden of wijzigingen in de gegevens. facebook.com/visithelmond / instagram.com/visithelmond.nl / website: visithelmond.nl.

DAAR kIJK JE NAAR UIT!

OKT | PAG 3


HELMOND HELMOND | THEATER | expo

BLIND DATE (TRY-OUT) BRIGITTE HEITZER FREEK BARTELS E.A

WO 05 OKT | 20.15 U Het Speelhuis Is het nog mogelijk? Daten zonder vooroordelen? Omdat daten een zaak is geworden van computers

PAG 4 | OKT

en apps op je telefoon, wijs je wellicht de liefde van je leven al om het minste of geringste af. We volgen Bob en Jenny op hun allereerste date. Twee dolende en eenzame zielen die zo veel liever tegen

iemand aan zouden kruipen op de bank bij een goede Netflix-serie dan weer een avond alleen te zitten. We volgen het ongemak en de gênante momenten die horen bij zo’n eerste ontmoeting.

HeLMOND UITAGENDA


HELMOND| expositie | theater HELMOND zijn muziek en vertelt achterliggende anekdotes over de pijn en het verdriet, maar ook zeker over de hoop, inspiratie en liefde die uiteindelijk alles overwinnen.

ZA 01 OKT | 20:15 U Het Speelhuis

LUC DE GRAAF EN THE FELICIANO’S ONDERTUSSEN

Luc probeert als Stadskunstenaar van Helmond én als cabaretier, schrijver, muzikant en tekenaar ook nog twee jonge kinderen op te voeden, zijn vriendin tevreden te houden en de hond uit te laten. Klinkt druk en chaotisch? Is het ook. Een leven vol dynamiek en misverstanden en dat levert niet alleen grappige én ontroerende verhalen maar ook hilarische sketches op. Luc wordt bijgestaan door zijn muzikale vrienden The Feliciano’s.

Zo 02 okt | 14.30 U Het Speelhuis

HELMONDS SLAVISCH KOOR

30-JARIG JUBILEUMCONCERT Een concert naar aanleiding van het 30-jarig bestaan, met speciale medewerking van salonorkest Prelude, dat zowel het koor bij de Slavische werken als de gastsolisten ondersteunt. De solisten Sopraan Nienke Nillesen, cum laude afgestudeerd in het genre klassieke werken, en bas-bariton Sam Eggenhuizen dragen bij aan het harmonieus muziekprogramma van dit bijzondere middagconcert. DAAR kIJK JE NAAR UIT!

do 06 okt | 20.15 U Het Speelhuis

PIETER DERKS UIT HET NIETS

In zijn nieuwe voorstelling Uit het niets stelt Pieter Derks opnieuw verrassend simpele vragen. Omdat je in ingewikkelde tijden de dingen niet moeilijker moet maken dan ze zijn. Pieter heeft zin om weer los te gaan, met verhalen, grappen, muziek en wie weet wat er allemaal nog meer tevoorschijn komt.

ZA 08 okt | 20.15 U Het Speelhuis

PERCOSSA

LET ME IN, LET ME OUT

Een wervelwind aan muzikale stijlen, van slagwerkmuziek tot hilarisch objecttheater is wat de bezoeker voor zijn kiezen krijgt tijdens de nieuwste voorstelling van Percossa. Deze vier mannen nemen u mee in de achtbaan van het leven verpakt in muzikale scenes, verstillende momenten en grappige acts. Wat krijg je als je vier drummers opsluit in een veel te kleine kamer?

vr 07 okt | 20.15 U Het Speelhuis

MALFORD MILLIGAN & THE SOUTHERN ACES I WAS A WITNESS

Opgroeiend als zwarte albino in een gesegregeerd Texas vond Malford Milligan zijn stem in de soul & blues. De raciale kwesties en de pijn die hij ervoer gedurende zijn jeugd en verdere leven, daar sprak de zanger nooit openlijk over. Tijdens de voorstelling I Was A Witness durft Milligan deze verhalen op 62-jarige leeftijd eindelijk met het publiek te delen. De frontman speelt onder begeleiding van zijn vaste band The Southern Aces

wo 12 okt | 20.15 U Het Speelhuis

SAMAN AMINI’S INTEGRATIEPLAN BLACK SHEEP CAN FLY

In Saman Amini’s Integratieplan zet de theatermaker, performer en muzikant op hilarische, intieme en met vlagen pijnlijke wijze uiteen hoe we omgaan met elkaar in deze multiculhelmonduitagenda.nl OKT | PAG 5


HELMOND | THEATER turele samenleving. Gewapend met persoonlijke verhalen en een veelheid aan sketches en songs neemt Amini ons mee op zijn reis naar het ‘Nederlanderschap’. Van zijn kinderjaren in Teheran, zijn tijd na het AZC in Brabant tot aan zijn studietijd aan de Toneelacademie Maastricht. Zoekend naar een antwoord op de terugkerende vraag: waar is thuis en wanneer ben ik eindelijk volledig geïntegreerd?

vr 14 okt | 20.15 U Het Speelhuis

GROF GESCHUD BROEDEN

Na het in de pers bejubelde en voor de Neerlands Hoop genomineerde debuut Lijmen, is er met Broeden nu de tweede avondvullende cabaretvoorstelling van Grof Geschud. Wees getuige van een hilarische en ontroerende poging van deze ex-geliefden om zichzelf te verlossen van de verpletterende angst om verlaten te zijn. Een poging die duizend beelden krijgt in verhalen, nummers en scenes. Verbeelding als laatste reddingsboei.

She is the Man

ANNA PRODUCTIES EN TONEELGROEP VREEMD BEEST

8, 9, 14, 15 EN 16 OKT

do 13 okt | 20.15 U

Annatheater

Het Speelhuis

KROON

EEN REIS LANGS RANGEN EN STANDEN

Geïnspireerd door het bijzondere parcours van Marco Kroon die ‘als een Icarus ten hemel steeg en zijn vleugels brandde aan de dagdagelijks werkelijkheid’, denkt maker en acteur Gillis Biesheuvel na over de positie van het Nederlandse leger. Biesheuvel en schrijver Dana Linssen hebben Marco Kroon en vele anderen bij defensie geïnterviewd om zo ons burgers inzicht te geven in de complexe en gesloten wereld van defensie, waar overtuiging, eer en landsbelang strijden met het leven van alledag. PAG 6 | OKT

DI 18 okt | 20.15 U Het Speelhuis

SEKSKLIMAAT

MARIA GOOS, SIEGER SLOOT EN MICHIEL DE JONG

Seksklimaat is een theaterkomedie van en met Maria Goos en haar vrienden Michiel de Jong en Sieger Sloot over drie sukkels die proberen een goed mens te zijn. Het biedt geen oplossing voor het klimaatprobleem of een beter seksleven, maar wel inzicht in wat het leven de moeite waard maakt.

She is the Man, gebaseerd op het toneelstuk Driekoningenavond van Shakespeare, is een stuk over de liefde. Maar ook over de verwarring over wie je zelf bent en wie degene is waar je op valt. Over meisjes die jongens worden, jongens die meisjes zijn, meisjes die op jongens vallen en mannen die op vrouwen vallen die zich verkleden als jongens. Personages worden overvallen door verzengende liefde of het gebrek eraan. Iedereen kan zichzelf vinden in een van de mooiste romantische komedies van Shakespeare.

HeLMOND UITAGENDA


HELMOND | THEATER

vr 21 okt | 20.15 U

wo 19 okt | 20.15 U Het Speelhuis

STEFANO KEIZERS HANS TEEUWEN

Zijn trilogie aan voorstellingen werd lovend ontvangen door de pers. Hij is veel op tv en werd de publiekslieveling van de kijkcijferhit Het Perfecte Plaatje. Niemand lijkt meer om Stefano Keizers heen te kunnen. En dat komt goed uit. Want hij komt terug in de theaters met zijn derde voorstelling: Hans Teeuwen.

za 22 okt | 20.15 U

Het Speelhuis

Het Speelhuis

PETER HEERSCHOP & VIGGO WAAS

155 MAAS TD

ER GAAT NOG IETS HEEL MOOIS GEBEUREN

Wie ze zij en alles wat ze samen hebben gedaan komt samen in deze voorstelling. NUHR-dialogen, Wachten Op Godot en hun gezamenlijke fascinatie voor topsport komen aan bod. Wat betekent het herseninfarct van Viggo voor hen? Ze zoeken het geheim van ‘De Heilige Graal van Vriendschap’. Alles in een show vol schitterende anekdotes, pijnlijke stiltes, nieuwe ontdekkingen, wanhoop en oplossingen.

CONCERT LANDSCHAP VAN MUZIEK

CONTROLE

Verrotte knieën, lege zakken, vage vrienden, ouder worden, dwingende algoritmes. Proberen we de controle terug te pakken of laten we het van ons afglijden? De mannen van breakdance collectief 155, zijn inmiddels allemaal rond de 30 en staan voor de keuze: grip op het leven krijgen of vrije jongens blijven? Een dikke medley van breakdance, fysieke komedie, live muziek, film en bizarre humor.

Meerdere Speeldata

BELEEF LUCAS GASSEL IN BEELD EN MUZIEK

Het Speelhuis

STRIEPKE VEUR

DI WAAR UT - SLOTAKKOORD

ZO 16 okt | 15.00 U Het Speelhuis Symfonieorkest Helmond-Venray geeft dit concert in samenwerking met Genootschap Lucas Gassel uit Helmond. De muziekkeuze is geïnspireerd op landschappen en taferelen van schilderijen van

DAAR kIJK JE NAAR UIT!

Lucas Gassel en tijdgenoten, die groot geprojecteerd worden. Op het programma staan onder meer Finlandia van Jean Sibelius, Dans van de zalige geesten van Christoph Gluck en Kol Nidrei van Max Bruch, voor cello en orkest. In Kol Nidrei vertolkt de getalenteerde Jitske Wildemans de cello solo.

Voor de allerlaatste keer bestijgt Striepke Veur het podium. Na 38 jaar is dit het slotakkoord van Bram, Mario en René. Net als al die voorgaande keren zingen ze over alledaagse, herkenbare dingen en vertellen ze hilarische verhalen. Alles wordt natuurlijk aan elkaar gepraat met een heleboel Helmondstalige humor. Nog één keer samen zingen en lachen, om uiteindelijk samen te eindigen. OKT | PAG 7


HELMOND || EVENTS EVENTS HELMOND Helmond is rijk aan vele evenementen. Zowel in als rondom de stad is het een bruisende, culturele plek voor jong en oud. ZO 02 & ZO 30 OKT 15.30 U

LAMBERTUSCONCERT EN RONDLEIDING Kasteel Helmond Lambertus Concerten zet zich in voor de promotie van klassieke muziek voor jong en oud. Een van de hoofdactiviteiten is de organisatie van een jaarlijkse concertcyclus met topensembles. Diverse van deze concerten vinden plaats in de sfeervolle ridderzaal van Kasteel Helmond. Geniet van de prachtige muziek en ga op tour door de grootste waterburcht van Nederland, Kasteel Helmond.

WO 05 OKT

11.00 U

BOEKSTARTCOACH INLOOPUUR Bibliotheek Helmond-Peel De BoekStartcoaches organiseren maandelijks activiteiten voor ouders/verzorgers met kinderen van 0 tot en met 4 jaar in Bibliotheek Helmond. Het inloopspreekuur is gratis en je hoeft jezelf niet aan te melden. Om deel te nemen aan de activiteiten hoef je ook geen lid te zijn van de bibliotheek. Iedereen is welkom! Loop gerust binnen op de jeugdafdeling.

di 04 okt

ZO 09 OKT

15.00 U

COMEDY SHOW De Cacaofabriek Deze middag gaan drie Brabantse tonproaters ervoor zorgen dat je pijn in je kaken krijgt van het lachen. Andy Marcelissen, Arian Compen en Ad Vermeulen zijn de tonpraters van dienst deze middag. De drie hebben ieder een verzameling prijzen en onderscheidingen verzameld waar je steil van achterover slaat, maar beter bewaar je dat laatste tot wanneer je op je stoel zit tijdens de hilarische voorstellingen van deze mannen.

DI 11 OKT

20.00 U

LEZING ARNE HENDRIKS THE INCREDIBLESHRINKING MAN 20.00 U De Cacaofabriek Arne Hendriks is een Nederlandse kunstenaar en tentoonstellingsmaker die een aantal jaren geleden het project The Incredible Shrinking Man opzette. Via speculatief design onderzoekt Hendriks de gevolgen van het krimpen van de mens tot 50 centimeter. Mensen worden al vele jaren juist alleen maar groter. Daardoor hebben we meer energie, eten en ruimte nodig. Wat als we nu eens besluiten om dit proces om te draaien en onze kennis in te zetten om te mens te laten krimpen?

PAG 8 | OKT

LEZING VOLKSUNIVERSITEIT HELMOND DE KLIMAATVERANDERING IN HELMOND EN OMGEVING Bibliotheek Helmond-Peel De regio Helmond/De Peel herbergt vele landschappen, met elk hun eigen historie, grondgebruik, landschappelijke inrichting en waterhuishouding. Het landschap van Helmond is sterk bepaald door de Aa en de Zuid-Willemsvaart. Tijdens de lezing spreekt Ernest de Groot - al ruim 30 jaar in de weer in het Brabantse landschap, zowel ambtelijk, bestuurlijk als maatschappelijk - over de klimaatverandering en wat dit betekent voor de natuur en het water in en rondom Helmond. HeLMOND UITAGENDA


HELMOND | EVENTS VR 14, 21 en 28 OKT 20.00 U

DE GOEIE TO(O)N

RADMAN

IN EEN 18 METER HOOG REUZENRAD LUISTEREN NAAR DE STAD

Zaal Phileutonia Het kletstoernooi heeft zich ten doel gesteld om nieuwe talenten de kans te geven om ervaring op te doen én om ervaren kletsers de gelegenheid te bieden om hun klets, die zich nog in de try-out fase bevindt, uit te proberen. Dit toernooi geeft u de gelegenheid om deze kletsers beter te leren kennen. Ga naar degoeietoon.nl voor het programma.

zo 16 okt

ZO 23 OKT MEERDERE SPEELTIJDEN

13.00 U

MUSEUMPROEVERIJ Kasteel/Kunsthal Helmond Deze middag kunnen bezoekers van 55 jaar en ouder proeven van al het leuks dat het museum te bieden heeft. Zo zijn er in het kasteel Kasteelgidsen aanwezig, kan je deelnemen aan de mini-theatrale tours en mini-workshop Creatief Schrijven. Je kunt de expositie over het leven van de laatste freule Emelie Wesselman bezoeken en je kunt speeddaten met vrijwilligers om meer te weten te komen over vrijwilligerswerk bij het museum.

ZA 22 OKT 10.30 U

WORKSHOP CREATIEF SCHRIJVEN Museum Helmond Geïnspireerd door de essays van Jonkvrouwe Emelie Wesselman wordt de workshop Creatief Schrijven georganiseerd, gegeven door Maartje Vos-Swinkels van De Museumdocent. Je krijgt tips om precies de juiste woorden op papier te zetten. De workshops zijn los te volgen, ervaring met schrijven is niet nodig. DAAR kIJK JE NAAR UIT!

Het Speelhuis Schippers&VanGucht en Het Zuidelijk Toneel slaan de handen ineen en brengen Radman: een unieke muzikale theaterbeleving voor iedereen, van jong tot oud, van cultuurliefhebber tot kermisfanaat, met als decor jouw eigen stad. In een 18 meter hoog reuzenrad luister je met een koptelefoon op je hoofd naar het verhaal

vr 28 OKT

van Radman. Hij torent door zijn lengte boven alles en iedereen uit, waardoor hij een geweldig overzicht heeft. Radman hoort en ziet alles, ook de dingen en mensen die voor ons vaak onopgemerkt blijven. Hij fluistert je tijdens het ritje de geheimen van boven en beneden in het oor. Want wat doet die mevrouw van nummer 60 in de straat met die gekke naam elke ochtend? Wat is er aan de hand met de bomen in het parkje om de hoek? En hoe smaken wolken eigenlijk?

WEEKMARKTEN

08.30-12.30 U | ELKE DINSDAGOCHTEND

WEEKMARKT MIERLO-HOUT

18.00 U

08.30-12.30 U | ELKE VRIJDAGOCHTEND

HALLOWEEN SPEURTOCHT

Winkelcentrum Brouwhuis

Piet Blomplein Boeh! Griezelen geblazen in het centrum van Helmond. Tijdens de Halloweentocht door het centrum kunnen kinderen al speurend een vloek opheffen. Een vloek? Dat klinkt spannend! Dit jaar is ons muzikale Helmond betoverd door een tovenaar, waardoor bekende liedjes heel anders klinken dan normaal. Om de juiste toverspreuk te vinden, kunnen kinderen van 6 tot en met 12 jaar naar aanwijzingen zoeken in het centrum. En misschien ontdekken ze ook nog lekkernijen onderweg...

KLEINE WEEKMARK BROUWHUIS

14.00-18.00 U | ELKE VRIJDAGMIDDAG

BIOLOGISCHE MARKT BRANDEVOORT

Markthal Brandevoort Markt met uitsluitend biologische producten.

09.00 - 16.00 U | ELKE ZATERDAG

WEEKMARKT

Centrum Helmond

KOOPZONDAGEN 12.00 U - 17.00 U | ELKE ZONDAG

KOOPZONDAG HELMOND CENTRUM

OKT | PAG 9


HELMOND | expo

WALKER EVANS REVISITED

DI 11 OKT T/M ZO 05 MRT 2023

MUSEUM HELMOND Een tentoonstelling van Walker Evans en negentien hedendaagse fotografen die voortborduren op zijn stijl.

PAG 10 | OKT

Walker Evans (1903-1975) is misschien wel één van de bekendste fotografen van de twintigste eeuw. Zijn foto’s behoren tot de meest iconische beelden van de moderne fotografie en zijn manier van werken is tot op de dag van vandaag een inspiratie voor velen. In Walker Evans Revisited zien we werk van hedendaagse fotografen die werken in de geest van Walker Evans. Ze zijn geïnspireerd door zijn

fotografie van het dagelijkse leven: mensen die hij op straat tegenkwam, bijzondere gebouwen en objecten. Sommige kunstenaars bezoeken bepaalde locaties die bekend zijn uit foto’s van Evans en weer anderen reageren heel direct op zijn fotografie. Als eerbetoon, inspiratie of door zijn iconische beelden met nieuwe betekenis te laden.

HeLMOND UITAGENDA


HELMOND | expo

A. ROITER NOW DI 04 OKT T/M ZO 26 MRT

MUSEUM HELMOND Het maken van kunst is voor beeldend kunstenaar Andrei Roiter (Moskou, 1960) een manier om ongrijpbare gevoelens als melancholie, nostalgie, angst en hoop in soms heldere en soms poëtische vormen te gieten. Hij gaat op intuïtieve wijze te werk. De ‘props’, driedimensionale objecten, die Roiter zelf maakt worden soms letterlijk verwerkt in zijn schilderijen. Naast deze objecten maakt Roiter op zijn dagelijkse wandelingen foto’s die later, in het atelier, de inspiratie vormen voor de werken die hij maakt. Tijdens de tentoonstelling krijg je als toeschouwer de kans om een kijkje te nemen in het hoofd van de kunstenaar en word je meegenomen op zijn reis.

DAAR kIJK JE NAAR UIT!

WAT ER GEBEURT ALS ER NIETS GEBEURT ZO 16 OKT T/M ZO 27 NOV

DE CACAOFABRIEK Door intensief te kijken naar het alledaagse zie je soms iets bijzonders of leer je anders denken over het bekende. Voor de nieuwe tentoonstelling ‘Wat er gebeurt wanneer er niets gebeurt’ brengt collectief Zuiver acht kunstenaars bij elkaar die in staat zijn precies dat te doen: het bijzondere in het alledaagse onder de aandacht brengen. De expositie is van 16 oktober t/m 27 november 2022 te zien in De Cacaofabriek Expo. Collectief Zuiver, bestaande uit kunstenaars Tyrell Kuipers en Jolijn van den Heuvel, ontwikkelde samen met kunsthistoricus en schrijver Manus Groenen het concept voor deze expositie. In De Cacaofabriek is werk te zien van Elye Boerenkamps, Stijn ter Braak, Mischa Doorenweerd, Ruud Goedhart, Eva Hoonhout en Reinier Vrancken en ook van Tyrell Kuipers en Jolijn van den Heuvel zelf. De titel van deze tentoonstelling is ontleend aan een citaat van

de experimentele Franse filosoof en schrijver George Perec (1936). Wat hij onderzoekt is vaak zo alledaags dat het een ander niet eens op zou vallen, een eigenschap die hij deelt met de kunstenaars in deze tentoonstelling. De schrijfstijl die George Perec hanteert heeft soms de luchtigheid van een boodschappenlijstje, maar andere keren de grondigheid van een wetenschappelijke verhandeling. In een ode aan Perec bieden we de bezoeker drie varianten van de publiekstekst aan als handreiking om de werken zo goed mogelijk te zien: een traditionele tekst door curator Manus Groenen, een zeer subjectieve poëtische tekst door dichter Huib Fens en een puur objectieve zakelijke beschrijving door een veilingmeester. Het is aan de bezoekers welke versie zij willen hanteren om de werken in deze tentoonstelling echt te kunnen zien. Je hoeft niet per se op reis voor een nieuwe ervaring: met een nieuwe frisse blik is er nog genoeg te ontdekken in je eigen huis... en in deze tentoonstelling! Deze kunstenaars delen hun artistieke manieren van kijken die het publiek inspireren om te leren zien wat er gebeurt, wanneer er ogenschijnlijk niets gebeurt. De expositie wordt officieel geopend op zondag 16 oktober om 15.00 uur. Daarna is de expositie t/m zondag 27 november dagelijks te zien tussen 13.00 en 17.00 uur.

OKT | PAG 11


HELMOND | MUZIEK

AND THEN CAME FALL

THE ART OF LOVE TOUR 2022 VR 28 okt | 20.15U De Cacaofabriek Eén van de meest interessante acts uit België is zonder meer het

PAG 12 | OKT

duo And Then Came Fall, bestaande uit singer-songwriter Annelies Tanghe en multi-instrumentalist/ producer Sam Pieter Janssens. De single ‘Please Don’t Disappear’

werd gretig opgepikt door Radio1 en staat in de #IkLuisterBelgisch playlist van Studio Brussel. Voor liefhebbers van melodieuze droompop...

HeLMOND UITAGENDA


HELMOND | MUZIEK Jurrasic Park is één van de allereerste Nederlandse hardrockbands. Burning uit Stadskanaal maakt heavy metaal en is voor liefhebbers van bands als Iron Maiden en Black Sabbath.

ZA 01 OKT | 21.00 U Muziekcafé Helmond

PENE CORRIDA + PUYN + TENACIOUS B Pene Corrida is bij uitstek dé feestband voor liefhebbers van gitaargeweld. Dit zestal, gehuld in Mexicaanse klederdracht, geeft je álles; meezingen, dansen, headbangen, moshpits en stagedives. Popliedjes van onder andere Toto, Katy Perry en Lady Gaga worden vakkundig omgebouwd tot knallende metalsongs. Supports zijn er van rap-/punk-/metalformatie Puyn en de Tenacious D tribute band Tenacious B.

za 08 okt | 20.00 U De Cacaofabriek

NAVARONE + SUPPORT Van het hoofdpodium van Pinkpop tot een broeierige concertzaal, de Nijmeegse rockband Navarone draait de hand er niet voor om. Hun mix van classic rock, grunge en stoner is soms extreem luid en soms heel intiem, maar altijd authentiek en vol overgave. Voeg daaraan toe een zanger waar zelfs Robert Plant voor zou buigen, combineer het met een enorm energieke en sterke live-reputatie en je begrijpt waarom Navarone is uitgegroeid tot één van Nederlands beste, meest veelzijdige en meest gewaardeerde rockbands.

vr 07 OKT | 20.45 U De Cacaofabriek

3JS Nick & Simon zijn dan misschien wel uit elkaar, die andere Volendamse popgrootheden gaan gewoon door met een nieuwe clubtour. Na een uiterst succesvolle U2-tribute in zestig Nederlandse theaters zijn de 3JS dit najaar weer terug in de clubs met hun eigen repertoire. Een knallende, dynamische, swingende show met de voltallige liveband die ondertussen al 15 jaar bekend is in het hele land. DAAR kIJK JE NAAR UIT!

ZA 08 okt | 21.00 U Muziekcafé Helmond

BURNING + JURASSIC PARK + SAD IRON Als één van de eerste speedmetalbands in Nederland hielp Sad Iron de New Wave van de Nederlandse Heavy Metal in beweging te brengen.

DO 13 okt | 20.15 U De Cacaofabriek

VERZOT OP STEF KAMIL CARLENS Tijdens de Verzot Op-avonden kun je genieten van een Belgisch biertje, een Belgische film én Belgische live muziek. Vanavond komt de muziek van niemand minder dan Stef Kamil Carlens. Hij werd bekend als bandlid van dEUS en Zita Swoon, maar treedt sinds 2017 op met een opmerkelijke soloshow. De Antwerpse liedjeskunstenaar omringt zich met een keur aan opmerkelijke instrumenten die hij soms tegelijkertijd bespeeld, waarbij hij soms bluesy melancholisch, dan weer funky vrolijk klinkt. Omdat hij soms tot met zeven instrumenten tegelijkertijd in de weer is, lijkt zijn spel wel een soort choreografie. Stef Kamil staat alleen op het podium, maar bijwijlen lijkt het of er een volledige band staat te spelen! OKT | PAG 13


HELMOND | MUZIEK

MUZIKALE TIJDREIS CHILLEN OP DE BESTE MUZIEK VAN VROEGER TOT NU IN HET MUZIEKCAFÉ!

VR 07 okt | 22.00 U

ENTER THE 70’S vr 14 okt | 20.00 U

Za 15 okt | 20.00 U

De Cacaofabriek

De Cacaofabriek

ABBA FEVER

AIRBAG

HAPPY NEW YEAR TOUR Stof je dansschoenen af en kom genieten van songs als 'Mamma Mia', 'Waterloo', 'Take a Chance On Me', 'Voulez-Vous' en uiteraard 'Dancing Queen'. Met twee fantastische zangeressen als Agnetha en Frida en twee rasmuzikanten als Björn en Benny, aangevuld met een 5-koppige swingende liveband, zorgt Abba Fever voor een levensechte seventies-sfeer op ieder podium.

Airbag in Helmond is een traditie. De Noorse band trad al vaker op in De Cacaofabriek. Airbag staat garant voor een avond progrock van het allerhoogste niveau met prachtige melodieën, fraaie, melancholische zanglijnen, subtiele drums en meesterlijke gitaarpartijen. Verwacht werk van het laatste album 'A Day At The Beach', maar natuurlijk ook klassiekers en publieksfavorieten uit hun gehele oeuvre.

De eerste vrijdag van de maand is in het Muziekcafé gereserveerd voor de 70’s, één van de mooiste periodes uit de muziek, waarin nog veel werd geëxperimenteerd. De disco maakte haar opkomst en daar wordt vanavond ook zeker bij stil gestaan. Nou ja, stil gestaan: kam je haar, trek je dansjurk aan en swing mee op de lekkerste disco hits.

VR 14 OKT | 22.00 U

WHO’S BAD? 80’S NIGHT De eighties, een tijd vol eigenzinnige hits, de opkomst van de megasterren en MTV. Clips werden korte films en de synthesizer was niet meer weg te denken. De opkomst van new wave vond plaats en een bandje uit Ierland veroverde de wereld. Het was een wisselvallige periode in de muziekgeschiedenis, maar met genoeg moois om deze avond aandacht aan te besteden.

VR 21 okt | 22.00 U

WE ARE THE 90’S ZA 15 OKT | 21.00 U Muziekcafé Helmond

vr 21 okt | 20.15U De Cacaofabriek

CENOBITES

THE WATCH PLAYS GENESIS

WHITE RAINBOW TOUR

A PROG JOURNEY 1970 - 1976

De Rotterdammers van Cenobites rocken sinds 1994 over heel de wereld; op festivals, in kraakpanden en overal waar maar wat te feesten valt. Van Brazilië tot Breda, van Jakarta tot Joure en van Leiden tot Los Angeles heeft hun publiek kennis kunnen maken met hun rauwe mix van punk en psychobilly. Met deze viermansformatie gaat het ieder optreden weer helemaal los alsof het hun laatste show is.

Een gerenommeerde Italiaanse band die na acht albums met eigen repertoire haar muziek is gaan combineren met het werk van Genesis. De band speelt de songs van Genesis niet klakkeloos na, maar geeft eigen interpretaties van de songs van de Engelse grootmeesters. Genesis-gitarist Steve Hackett zei over de: "The Watch is a band of very talented people and I recommend them."

PAG 14 | OKT

Ga jij graag los op ‘Rhythm Is A Dancer’, ‘Alive’ of misschien wel de ‘Macarena’? Dan is dit je avond. De bekende hits vliegen je om de oren en stil blijven staan is geen optie. Dus hup, met je houthakkersblouse en Dr. Martens of in je Aussi met Nike Air Max die dansvloer op.

DE LEUKSTE UITJES VIND JE OP VISITHELMOND.nl HeLMOND UITAGENDA


HELMOND | MUZIEK

ZA 22 OKT | 21.00 U Muziekcafé Helmond

REBELSTAR + STEEK D’N DRAAK Rebelstar staat voor old school hardrock met invloeden uit de hedendaagse rock en metal. Heavy riffs met catchy, sterke en melodieuze zang, gebracht met een eigen, moderne sound. Steek d’n Draak gaat van snoeiharde metal tot 80’s knuffelrock, in een schunnig Nederlandstalig jasje. De band maakt eigen werk en haalt inspiratie uit bands als Van Halen, Taylor Swift, Metallica, Lil’ Kleine, Pantera, Shaggy en Whitesnake

28, 29 & 30 okt

za 29 okt | 20.15 U

MA 31 okt | 20.15 U

Binnenstad Helmond

De Cacaofabriek

De Cacaofabriek

BLUESROUTE HELMOND

STEFFEN MORRISON

CELESTE

SOUL REVOLUTION TOUR

ASSASSIN(E) TOUR 2022

Bluesroute Helmond is een jaarlijks en gratis toegankelijk bluesfestival, verspreid over vele binnen- en buitenlocaties in het centrum van Helmond. Dit jaar kent het festival de elfde editie. De organisatie heeft weer een indrukwekkende lijst bands samengesteld die dit jaar acte de présence zullen geven. Bezoek voor meer informatie de website van Bluesroute Helmond: bluesroutehelmond.nl.

Zanger Steffen Morrison (bekend van The Voice of Holland) stond al eerder voor een uitverkochte zaal in de Cacaofabriek. Maar toen moest iedereen nog zitten. En dat is lastig, want als je de soulmuziek van Steffen hoort wil je alleen maar dansen. En daarom komt Steffen vanavond met een complete band voor een revanche. Support wordt verzorgd door mede soulman én TVoH-deelnemer Marlon Pichel.

Eén van de meest tot de verbeelding sprekende shoegaze/blackmetal bands van Europa komt voor een exclusieve clubshow naar Helmond. Celeste is een Franse band die al enige jaren zeer succesvol aan de weg timmert. In volledige duisternis gehuld, alleen voorzien van rode mijnwerkerslampjes brengen de heren een bedwelmende symbiose van blackmetal en sludge, waarbij de nadruk continu ligt op spanning en dramatiek.

DAAR kIJK JE NAAR UIT!

OKT | PAG 15


HELMOND HELMOND| FILM | expo V.a. 08 SEP

De Cacaofabriek

AVEC AMOUR ET ACHARNEMENT Regie: Claire Denis 2022 | 116 min. | Cast: Juliette Binoche, Vincent Lindon

V.a. 08 SEP

COMPETENCIA OFICIAL V.a. 12 OKT De Cacaofabriek Regie: Mariano Cohn, Gastón Duprat 2022 | Cast: Penélope Cruz, Antonio Banderas e.a. In de hoop op eeuwige roem heeft een miljardair zijn zinnen gezet op het maken van een filmhit en stelt hiervoor een allstar team samen. Hij huurt de beroemde filmmaker Lola Cuevas in om het ambitieuze project in goede banen te leiden. Daarbij worden er twee grote acteurs PAG 16 | OKT

De Cacaofabriek

PINK MOON Regie: Floor van der Meulen 2022 | 90 min. | Cast: Julia Akkermans, Johan Leysen e.a.

V.a. 15 SEP met nog grotere ego’s geregeld: Hollywood hartenbreker Félix Rivero en de grensverleggende theateracteur Iván Torres. Beiden zijn legendarisch, maar bepaald niet de beste vrienden. Lola stelt ze ter voorbereiding op de draaidagen in een reeks steeds excentriekere uitdagingen op de proef. Hierbij worden Felix en Iván met zowel elkaar als hun eigen prestaties geconfronteerd en is het maar de vraag of er nog iemand overblijft als de camera’s straks echt beginnen te draaien.

De Cacaofabriek

MOONAGE DAYDREAM Regie: Brett Morgen 2022 | Cast: David Bowie, Ziggy Stardust e.a. HeLMOND UITAGENDA


HELMOND | FILM V.a. 15 Sep

V.a. 22 SEP

De Cacaofabriek

De Cacaofabriek

CORSAGE

ENTRE DEUX MONDES

Regie: Marie Kreutzer 2022 | 115 min. | Cast: Vicky Krieps, Colin Morgan e.a.

Regie: Emmanuel Carrère 2020 | 106 min. | Cast: Juliette Binoche, Hélène Lambert e.a.

De Oostenrijkse keizerin Sisi (Vicky Krieps) wordt op de dag van haar veertigste verjaardag tegen wil en dank aan de kant gezet als een ‘oudere' vrouw. Vol overgave probeert ze een uitweg te vinden uit zowel haar beklemmende korset, als de muren van het paleis die steeds dichter op haar afkomen.

Met Entre Deux Mondes schetst regisseur Emmanuel Carrère een liefdevol portret van arbeiders die onzichtbaar zijn voor de samenleving, maar solidariteit bij elkaar vinden. De film is gebaseerd op het boek en waargebeurde verhaal van journalist en schrijfster Florence Aubenas. Entre Deux Mondes was de openingsfilm van La Quinzaine des Réalisateurs op het Filmfestival van Cannes en won de publieksprijs voor Beste Europese Film op het filmfestival van San Sebastián.

V.a. 22 SEP

V.a. 29 SEP

De Cacaofabriek

DON’T WORRY DARLING Regie: Olivia Wilde 2022 | 123 min. | Cast: Florence Pugh, Harry Styles e.a. ‘Don't Worry Darling’ is een gedurfde, mysterieuze en visueel sensationele psychologische thriller van regisseur Olivia Wilde met fenomenale rollen van Florence Pugh en Harry Styles, bijgestaan door een indrukwekkende en uitmuntende cast. DAAR kIJK JE NAAR UIT!

De Cacaofabriek

BO Regie: Joost van Ginkel 2021 | 93 min. | Cast: Gaite Jansen, Rati Tsiteladze e.a. Wanneer de onverschrokken Bo naar Georgië afreist om het graf van haar vader - een bekende trompettist - te bezoeken, loopt ze zijn vroegere jeugdvriend Levan tegen het lijf. Op

zoek naar haar roots en een beter begrip van haar vader, besluit ze om mee te liften in Levan’s vrachtwagen. Ondanks het leeftijdsverschil geven ze voorzichtig toe aan de liefde die ze voor elkaar voelen. Het melancholische trompetspel van Bo’s vader begeleidt hun reis door het adembenemende Georgische landschap. De opbloeiende liefde tussen Bo en Levan zorgt ervoor dat ze uiteindelijk hun donkerste geheimen met elkaar durven te delen.

V.a. 05 OKT

De Cacaofabriek

BOILING POINT Regie: Philip Barantini 2022 | 93 min. | Cast: Stephen Graham, Vinette Robinson e.a. Op misschien wel de drukste avond van het jaar probeert de charismatische en veeleisende chef-kok Andy Jones (Stephen Graham) in zijn populaire Londense restaurant de balans te vinden tussen zijn professionele en persoonlijke problemen. Een verrassingsbezoek van de Voedsel- en Warenautoriteit zet het personeel op scherp terwijl het overboekte restaurant zich al begint te vullen met gasten. Andy probeert streng doch rechtvaardig zijn personeel door de chaotische avond met soms lastige klanten te loodsen, terwijl alles waar hij zo hard voor heeft gewerkt op het spel staat. Dit alles gefilmd in één lange ononderbroken, soms adembenemende, take. OKT | PAG 17


HELMOND | FILM V.a. 05 OKT

V.a. 16 OKT

De Cacaofabriek

De Cacaofabriek

LES PASSAGERS DE LA NUIT

COW

Regie: Mikhaël Hers 2022 | 111 min. | Cast: Charlotte Gainsbourg, Noée Abita e.a. Les Passagers de la Nuit is een liefdevol portret van een vrouw die moet accepteren dat ze een toekomst heeft. Gainsbourg is op haar best en krijgt gezelschap van, onder andere, Emmanuelle Béart. Regisseur Mikhäel Hers weet perfect de tijdsgeest te vangen door middel van archiefbeelden, herkenbare muziek en een vrouw die ontdekt dat ze onafhankelijk kan zijn.

V.a. 20 OKT

Regie: Andrea Arnold 2021 | 93 min. | De Cacaofabriek Een kalf wordt geboren. Voor Luma, een ervaren moeder, is dit routine. Ze likt haar pasgeboren kalf voordat het van haar wordt weggenomen. Het leven van Luma is een aaneenschakeling van inseminatie, baren en gemolken worden. In Cow volgt regisseur Andrea Arnold (Fish Tank, American Honey) het dagelijkse leven van een melkkoe. Een intiem en puur cinematografisch portret van een individu dat gevangen zit in een kil systeem.

MRS. HARRIS GOES TO PARIS Regie: Anthony Fabian | 2022 Cast: Lesley Manville, Isabelle Huppert e.a. Mrs. Harris Goes to Paris is het betoverende verhaal van een ogenschijnlijk gewone Britse huishoudster wiens droom om een couture-jurk van Christian Dior te bezitten haar meeneemt op een bijzonder avontuur naar Parijs.

UN BEAU MATIN V.a. 27 OKT De Cacaofabriek Regie: Mia Hansen-Løve 2022 | 112 min. | Cast: Léa Seydoux, Melvil Poupaud Un Beau Matin is een persoonlijk en liefdevol Frans drama van Mia Hansen-Løve (Bergman Island). Haar nieuwe film is gesitueerd in haar geboortestad Parijs met in de hoofdrol Léa Seydoux (Crimes

PAG 18 | OKT

of the Future, No Time to Die) en gaat over de ironie van het leven. Inspiratie voor het script haalde Hansen-Løve deels uit de ziekte van haar vader, waardoor het verhaal autobiografische elementen bevat. De film ging dit jaar in première tijdens het Cannes Director's Fortnight en won daar het Europa Cinemas Label voor Beste Europese film op Cannes 2022.

HeLMOND UITAGENDA


HELMOND | BOEKEN

BOEKEN

TIPS Iedere maand geven Hans van Gennep, eigenaar van boekhandel de Ganzenveer, en Martin Thijssen, voormalig voorzitter van het Literair Café Helmond en schrijver van misdaadromans, je de beste boekentips.

LAND VAN ECHO’S MARK H. STOKMANS Uitgever: Ambo Anthost Druk: 2022 | 536 pagina's Een groots menselijk verhaal tegen de achtergrond van het Spanje van de jaren dertig, waar uiteindelijk na een bloedige burgeroorlog Franco de macht grijpt. De hoofdpersoon is de Nederlander Herman Kruijssen, getraumatiseerd door zijn jeugd met een ijskoude vader en een voortdurend door haar man vernederde moeder. Door zijn vader is hij destijds weggestuurd van huis naar een Duitse militaire acadeDAAR kIJK JE NAAR UIT!

mie en vecht hij vervolgens in de Eerste Wereldoorlog ook voor het Duitse leger. Na de oorlog zwerft hij jarenlang door Europa op zoek naar “ergens anders”. Op een dag in 1929 zakt hij ergens ten noorden van Barcelona onder een boom uitgeput in elkaar. Hij wordt gevonden door Vicente Urias, die hem meeneemt en opneemt in zijn familie. Tussen Herman en Vicente ontstaat een hechte vriendschap. Met geld van zijn rijke vader – een afkoopsom als hij maar thuis wegblijft – koopt Herman na enkele maanden een oud Moors huis dat op een onneembare vesting lijkt en op een heuvel aan zee ligt. Hij knapt dat samen met Vicente op, die daarna met zijn gezin bij hem intrekt. Ook neemt Herman de exploitatie van de verwaarloosde zoutvlakte ter hand en zorgt daarmee voor werk en eten. Maar volgens de lokale grootgrondbezitters en geestelijken is hij te goed voor zijn personeel, "een linkse", "een rode", “een marxist”, hetgeen hem hun vijandschap oplevert. Je moet de armen immers arm houden, dan blijven ze werken en gehoorzamen. Het is niet verbazingwekkend dat er onrust broeit onder de grotendeels verpauperde bevolking. Dan breekt de Burgeroorlog uit. Herman wordt bedreigd en gedwongen te kiezen, voor de have’s of voor de have-nots. Oud zeer komt bloedig en moorddadig naar boven. Het gaat om verraad en wraakzucht. Maar ook om vriendschap en loyaliteit. Beide partijen begaan gruweldaden waarbij ook Herman betrokken raakt. Hij komt voor afschuwelijke dilemma’s te staan. Hij moet doden. Trauma’s komen boven. Tijdens de chaos van de Burgeroorlog komt er ook een passionele liefde in Hermans leven en wordt

hij vader van een zoon. Lukt het Herman om in deze tijd vol gruwelijke gebeurtenissen op zijn eigen morele kompas te blijven varen en zijn vrouw, zijn kind en iedereen die hem dierbaar is te beschermen? Houdt vriendschap stand? Kan zijn grote liefde echt vervulling vinden of blijft die onbereikbaar? Stokmans schrijft bondig en toch beeldend en alle zintuigen beroerend. De auteur geeft ook op overtuigende wijze inzicht in de psychologische ontwikkeling van de hoofdpersoon die sinds het overlijden van zijn moeder een diep schuldgevoel koestert omdat hij haar niet kon redden van een tragische relatie met zijn vader en waarvoor hij wanhopig rust en vrede te tracht te vinden.

BOEKHANDEL DE GANZENVEER

BOEKENTIPS:

HET KONINKLIJK HUIS HERMAN KOCH Uitgever: Ambo Anthos Druk: 2022 | 256 pagina's Op 5 oktober wordt het boek 'Helmond vertelt' gepresenteerd met daarin verhalen van 50 verschillende Helmonders verzameld door Marlon Tielemans. Grappige, interessante en vooral bijzondere verhalen. Alle verhalen samen geven een goed beeld van wie ze zijn, wat hun passie is en waarom ze in Helmond wonen. Daarmee geven ze tegelijk ook een goed beeld van het Helmond anno 2022.

WAT STILTE WIL ARTHUR JAPIN Uitgever: de Arbeiderspers Druk: 2022 | 336 pagina's libris.nl/ganzenveer OKT | PAG 19


HELMOND | KIDS

KIDS ACTIVITEITEN VOOR DE JEUGD Zin in een leuk uitje met het hele gezin? Er staan een hoop leuke jeugdvoorstellingen op het programma, speciaal voor de allerkleinste bezoekers.

gaan samen met hun (groot)ouders aan de slag met onderwerpen als tellen, vormen en zelfs programmeren. Tijdens deze bijeenkomst wordt het boek ‘Rupsje Nooitgenoeg’ voorgelezen en gaan de kinderen in het TechLab aan de slag met Co de Rups. Het doel is dat de kinderen de rups op de juiste manier programmeren waardoor ze de begrippen links, rechts en rechtdoor leren.

Bibliotheek Helmond-Peel

WO 05 okt | 14.30 U Bibliotheek Helmond-Peel

VOORLEZEN TIJDENS DE KINDERBOEKENWEEK

In de Kinderboekenweek wordt er in Bibliotheek Helmond-Peel voorgelezen uit een prentenboek wat aansluit bij het thema van de Kinderboekenweek: Een zee van liefde van Pieter Gaudesaboos. Pinguïn gaat op weg naar Beer om iets belangrijks te vertellen: hij is verliefd op hem. Daar moet Beer heel hard om lachen: ze zijn toch veel te verschillend? Zal er iets veranderen aan Beers gevoelens?

05 & 12 okt | 10.15 U

Bibliotheek Helmond-Peel

BOEKJES & PROEFJES

RUPSJE NOOITGENOEG

Kinderen zijn van nature nieuwsgierige ontdekkers. Door middel van mooie prentenboeken worden ze gestimuleerd om de wereld om hen heen nog verder te onderzoeken. Jonge ontdekkers van 0 tot 4 jaar PAG 20 | OKT

Bibliotheek Helmond-Peel

WORKSHOPS

05 & 12 okt | 10.15 U Bibliotheek Helmond-Peel Programmeren met de Bee-Bot 4 t/m 7jr Leer programmeren met de Bee-Bot en kom van alles over de natuur te weten. Vooraf aanmelden is gewenst.

DI 11 okt | 15.30 U Bibliotheek Helmond-Peel Workshop Micro:Bit 8 t/m 13jr Kom je eigen Micropet maken met behulp van mini-computer Micro:Bit. Je gaat de Micropet zo programmeren dat hij verschillende emoties laat zien. Als je de Micropet na de workshop mee naar huis wilt nemen, kost dit € 20,-.

Za 15 okt | 15.30 U Bibliotheek Helmond-Peel Maak je eigen windmolen 8 t/m 12jr Knutsel je eigen windmolen met gebruikte materialen en leer meer over duurzaamheid.

TECHLAB DIGIWIJS

Elke week gaat de Bibliotheek in het Techlab Digiwijs aan de slag met een nieuw thema waarbij er gebruik wordt gemaakt van alles wat de computer en het internet te bieden heeft.

DO 06 okt | 15.30 U Plasticsoep opruimen Met algoritmes 8 t/m13 jr Met behulp van een spel leer je hoe algoritmes werken en hoe je de opruimrobot bestuurt.

DO 13 okt | 15.30 U Verander jouw boek in een bewegend verhaal 8 t/m13 jr Maak van je boek een bewegend verhaal in PowerPoint.

DO 20 okt | 15.30 U Computer jam maak je eigen muziek 8 t/m13 jr In een paar simpele stappen leer je hoe je zelf muziek kan maken als begeleiding voor bijvoorbeeld een filmpje of fotoalbum. Vergeet niet om een usb-stick mee te nemen!

HeLMOND UITAGENDA


HELMOND | KIDS ZA 15 t/M 30 okt

22 & 23 OKT | 14.00 & 16.00 U

Bibliotheek Helmond-Peel

Het Speelhuis

VIER DE HERFST BIJ ONS!

JEUGDTHEATER CARROUSEL

HERFSTKASTEEL

Herfstkasteel Helmond belooft weer een gezellig, leuk en leerzaam evenement te worden. Het eeuwenoude Kasteel Helmond wordt hiervoor omgetoverd tot een echte herfstburcht, compleet met herfsttierelantijnen en herfstlekkernijen. Ga voor het complete programma naar de website van Museum Helmond.

MA 17 okt | 19.00 U

BRAMMETJE BAAS 6+

Brammetje Baas (6+) is een grappige familievoorstelling die je meeneemt in de levendige fantasiewereld van een intelligente en creatieve zesjarige jongen. Het verhaal laat je op ontwapenende wijze zien hoe zijn rijke binnenwereld regelmatig botst met de strenge werkelijkheid op school. Het verhaal is gebaseerd op de gelijknamige film en het boek van Tamara Bos.

MA 24 okt

Het Speelhuis

PRENTENBOEKJES FESTIVAL 09.30 U | OP DE BOERDERIJ Een familiefestival met een unieke foyerspeeltuin in combinatie met zowel een 2+ als 4+ voorstelling met een overlappend thema. Groen is goed!

DI 25 okt | 14.00 U

10.00 U EN 11.30 U | GONNIE EN GIJSJE SAMEN OP STAP (2+) Gebaseerd op de prentenboeken van Olivier Dunrae. Met liedjes van Ageeth de Haan beleven Gonnie en Gijsje een muzikaal avontuur voor jong en oud.

Annatheater

AUDITIES ANNA PRODUCTIES

Anna Producties, de productiegroep van Jeugdtheaterschool Annatheater, houdt audities voor de theaterproductie die in oktober 2023 in première zal gaan. Ben jij gek op theater en niet van het podium weg te slaan? Wil jij graag meedoen in een theatervoorstelling? In deze groep krijg je de mogelijkheid om je talent te laten zien en te ontwikkelen. En je leert een heleboel over het vak acteren!

DAAR kIJK JE NAAR UIT!

Het Speelhuis

DE HOND DIE LICHT GAF (6+) KIM V. ZEBEN THEATERPRODUCTIES & MAX TAK De hond die licht gaf is een ode aan alles wat voorbijgaat en toch een beetje blijft, met een bijzondere rol voor de Mexicaanse feestdag El Dia de los Muertos. Een liefdevolle familievoorstelling, vol livemuziek en zang, poppenspel en knallende uitvindingen.

10.30 U | BOER BORIS IS DE BAAS (4+) Speciaal voor de tiende verjaardag van deze populaire kinderboekenserie komen twee technici met een levensgrote kijkdoos naar het theater.

OKT | PAG 21


HELMOND | KIDS wo 26 okt | 11.30 & 13.30 U

daarom alles aan doen om Eekhoorn tóch boos te krijgen. Ondertussen wordt Spitsmuis zelf steeds kwader... Een vrolijke, innemende voorstelling naar Toon Tellegens boek.

DO 27 okt | 13.30 & 16.00 U

Gi-Ga-Groen te maken. Op magische wijze wordt afval gerecycled en groene energie opgewekt. De kinderen worden in deze interactieve en magische voorstelling bewust gemaakt van wat zij kunnen doen voor een groene wereld.

ZA 22 OKT T/M ZO 30 OKT

Het Speelhuis

Het Speelhuis

BULLYBULLY (3+)

MAAS TD

In BullyBully ontmoeten twee wereldleiders elkaar in niemandsland. Wat volgt is een ongemakkelijke ontmoeting tussen twee kinderachtige, maar machtige volwassenen die stukje bij beetje aan elkaar wennen. Een peutermusical à la West Side Story over vriendschap en ‘het onbekende’ met twee spelers, veel liedjes, grappig geruzie, gedram en een happy end.

WO 26 okt | 14.30 U

ASSEPOESTER DE MUSICAL (4+)

VAN HOORNE

In Assepoester De Musical komt het wereldberoemde verhaal tot leven waarin een meisje door haar gemene stiefmoeder wordt uitgebuit, maar met behulp van een goede fee de kans krijgt haar eigen dromen na te jagen. Met de betoverende liedjes, prachtige meerstemmigheid en schitterende kostuums is deze familiemusical een ware beleving voor jong, maar ook voor oud.

DO 27 OKT | 15.30 U

Bibliotheek Helmond-Peel Het Speelhuis

BEHOORLIJK BOOS (5+)

MAGISCHE KINDERVOORSTELLING GI-GA-GROEN

THEATER OORTWOLK

MET SHOWMAN JORI VELDHUIZEN

Eekhoorn was jarig, maar Spitsmuis kon niet komen om allerlei verzonnen redenen. Nu denkt Spitsmuis dat Eekhoorn daar hartstikke boos over is, maar dat is helemaal niet zo. Dat vindt Spitsmuis niet leuk en gaat er

Het probleem wordt alsmaar groter: de plasticsoep in de zee, het smelten van de ijskappen én het verdwijnen van de mooie groene wereld! In deze magische voorstelling gaat de Showman de strijd aan om de wereld weer

PAG 22 | OKT

FRiS

De Cacaofabriek

KINDERFILM FESTIVAL IEDERE VAKANTIE VASTE PRIK!

De herfstvakantie staat weer bijna voor de deur! En wat is er nou lekkerder met het gure weer dan lekker wegkruipen bij een gezellige film. Tijdens de herfstvakantie geniet je bij De Cacaofabriek van de leukste en spannendste films voor het hele gezin. Voor maar €7,50 beleef je de mooiste avonturen onder het genot van een glaasje fris en chips. Kom je gezellig langs? Kijk voor meer informatie op cacaofabriek.nl/film/kidz. HeLMOND UITAGENDA


HELMOND | partners

CULTURELE PARTNERS DIE HUN ACTIVITEITEN AL PROMOTEN VIA visithelmond.nl

De Cacaofabriek Cacaokade 1 5705 LA Helmond info@cacaofabriek.nl

Lokaal42 Markt 42 5701 RL Helmond lokaal42@gmail.com

Auditorium Elkerliek Ziekenhuis Wesselmanlaan 25 5707 HA Helmond

Het Speelhuis Speelhuisplein 2 5707 DZ Helmond info@theaterspeelhuis.nl

Museum Helmond F.J. van Thielpark 7 5707 BX Helmond info@museumhelmond.nl

GJDBV Houtse Parallelweg 32 5706 AB, Helmond info@gjdbv.nl

Bibliotheek Helmond-Peel Watermolenwal 11 5701 RV Helmond info@bibliotheekhelmondpeel.nl

Jan Visser museum Keizerin Marialaan 5 5702 NR Helmond info@janvisser-museum.nl

Stichting Helmond City Events www.helmondcityevents.nl

Annatheater Floreffestraat 21a 5705 AR Helmond info@annatheater.nl

Kunstkwartier Kromme Steenweg 16 5707 CC Helmond info@kunst-kwartier.nl

Muziekcafé Zuid Koninginnewal 39 5701 NS Helmond info@muziekcafehelmond.nl

Zalencentrum de Smed Dorpsstraat 40 5708 GJ Stiphout info@desmed.nl

Stichting Cultuur in Helmond www.cultuurinhelmond.nl

VOLG HELMOND UITAGENDA OOK VIA SOCIALE MEDIA! / visithelmond.nl DAAR kIJK JE NAAR UIT!

/ visithelmond

/ visithelmond OKT | PAG 23


meld JE EVENemenT! Organiseer jij een activiteit in Helmond? Meld het dan aan bij de HelmondUitagenda.

Je evenement is voor iedereen toegankelijk Het mag geen cursus zijn

De HelmondUitagenda is een nieuw platform waar je gratis je activiteit kunt promoten binnen Helmond en daarbuiten. Het enige wat je hoeft te doen is de activiteit aanmelden via:

Voer alle informatie correct en volledig in Upload een kwalitatief goede foto

visithelmond.nl/meldeenevent

visithelmond.nl HelmondUitagenda magazine Narrowcasting Sociale media

Je activiteit komt dan terecht in een centrale database die wij gebruiken om jouw activiteit te promoten. Let op dat er redactie gevoerd wordt op de aangeboden activiteiten. Om de kwaliteit van het aanbod hoog te houden dient je activiteit aan een aantal voorwaarden te voldoen.

Je activiteit kan gratis gepromoot worden via:

HelmondUitagenda Daar kijk je naar uit!

VOLG HELMOND UITAGENDA OOK VIA SOCIALE MEDIA! visithelmond.nl

/ visithelmond.nl

De HelmondUitagenda is een uitgave van Helmond Marketing.

/ visithelmond

daar KIJk je naar uit!