HelmondUitagenda editie oktober 2021

Page 1

OKT | 2021 | GRATIS

HERFST

VAKANTIEPRET URBAN NU OF NOOIT! NIEUWE EXPOSITIES + THEATER CONCERTEN EN EVENTS!

daar KIJk je naar uit!


HELMOND | CULTUUR

EIGENZINNIGE CULTUUR? HELMOND HEEFT HET .NL


HELMOND | COLOFON dan bijgeloof, het is eerder mijn natuurlijke aard om te streven naar vooruitgang en alles met een positieve blik te bekijken. Vooruitkijken, niet achterom. Stappen voorwaarts zetten, niet achteruit. Tijdens een reis door Australië heeft die grondhouding voor mij nog meer betekenis gekregen dan voorheen. Kijk maar naar de kangoeroe, het nationale symbool van Australië. De kangoeroe – en dat geldt voor alle 69 soorten die er leven - kan als een van de weinige diersoorten in het dierenrijk niet echt achteruitlopen. Dankzij zijn sterke achterpoten kan het dier wel met grote snelheden zijn doel bereiken, zonder dat het hem veel energie kost.

Driemaal is scheepsrecht Als iets twee keer niet lukt, lukt het de derde keer vast wel. Driemaal is scheepsrecht. Het is een uitdrukking die waarschijnlijk ergens in de 13e eeuw is ontstaan, toen de heilige drie-eenheid nog een grote rol speelde in het leven van alledag en het getal drie verweven was in allerlei gewoontes en straffen. Wat dat betreft is het pand van d’n Deftige Aap op de Markt, één van de oudste panden van Helmond, nog jong te noemen. De derde keer lukt het wel; ik houd me graag vast aan dat idee. Want sinds ik in september 2019 - ruim 24 maanden geleden - de deuren van onze mooie stadsbrouwerij opende, hebben we diezelfde deuren maar liefst tien maanden moeten sluiten. Drie keer, dat is het aantal openingen dat ik in de korte periode van twee jaar al heb meegemaakt. Laat dus deze derde opening een blijvende zijn. Deze wensgedachte is voor mij meer

Laten we allemaal weer (voor)uitgaan! Ik kan je vertellen dat dat geen energie kost; het levert juist energie op. Wij staan met ons allen voor je klaar om je hartelijk te verwelkomen. Niet alleen bij ons op de markt, maar bij alle uitgaansgelegen. Kom eens langs, ook doordeweeks, en schuif eens aan voor een lekkere lunch, een borrel of een diner. Pak eens een filmpje in de ochtend. Laat je verrassen door de actuele exposities in onze Helmondse musea en galeries. Of meld je aan voor een culturele cursus en laat je creativiteit weer door je aderen stromen. Je zult zien: Helmond gaat weer bruisen als vanouds. Driemaal is immers scheepsrecht. Mark van den Bogaard D’n Deftige Aap

Coverfoto: Jakop Ahlbom Company op 09 okt in Het Speelhuis.

COLOFON Uitgever: Helmond Marketing Redactie: Roeline Machiels / Rolf Thijssen / Loïs Santegoeds Vormgeving & Drukwerk: Deamer Media Design Distributie: Demarrage Fietskoeriers Helmond/BiosfeerNL Gegevens: VVV Helmond De gegevens in dit magazine zijn onder voorbehoud. Voor de meest actuele informatie kunt u terecht op helmonduitagenda.nl Aanbieders van activiteiten zijn zelf verantwoordelijk voor het verstrekken van de juiste informatie. Helmond Marketing stelt zich niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden of wijzigingen in de gegevens. twitter.com/helmondvisit / facebook.com/visithelmond / instagram.com/visithelmond / website:visithelmond.nl

DAAR kIJK JE NAAR UIT!

okt | PAG 3


-

HELMOND | MUZIEK

JETT REBEL DO 14 okt | 21:00 U De Cacaofabriek Jett Rebel behoort al jaren tot één van de beste muzikanten van Nederland. De extravagante virtuoos speelt alle instrumenten op zijn albums zelf in, zo ook

PAG 4 | okt

op zijn nieuwste plaat Pre-Apocalypse Party Playlist. De muzikale duizendpoot trekt de zalen ramvol en speelt ze plat, maar nu wil hij het even anders doen. Voor hij de theaters induikt, wil hij het eerst even uitproberen tijdens een seated show in De Cacaofabriek. Lekker klein, lekker intiem!

HeLMOND UITAGENDA


HELMOND | MUZIEK

ZA 02 okt | 20.30 U

Za 09 OKT | 21.00 U

De Cacaofabriek

Muziekcafé Helmond

ADMIRAL FREEBEE

THE COVENANT

Admiral Freebee is back! Maar zoals je al kon horen op de EP ‘Don’t Follow Me I’m Lost’, iets anders dan je gewend bent. Inmiddels is het nieuwe album The Gardener aangekondigd, die op 29 oktober uitkomt. Tijdens deze show kan je alvast genieten van een voorproefje van het nieuwe werk van de Belgische zanger.

Volgens OOR ook wel “de laatste originele underground band van Nederland”. Hoewel ze begonnen als hardrockband, zijn ze door de jaren heen richting de sound van The Cult, Alice In Chains en The Doors gegaan. Deze avond delen ze de bühne met Severant, die je trakteert op hypnotiserende rock met een psychedelische sound.

ADMIRAL FREEBEE IS BACK

+ SEVERANT

TRIBUTES

ZA 02 OKT | 21.00 U

VR 15 OKT | 21.00 U

Muziekcafé Helmond

Muziekcafé Helmond

U2 TRIBUTE

METALLICA TRIBUTE

THE U2 TRIBUTE The U2 Tribute is zonder twijfel de beste U2-tributeband van Europa. Al meer dan 20 jaar geven ze vette liveshows, waarbij ze de sound overtuigend neerzetten. Smeer die stembanden maar alvast, want hits als Beautiful Day en With or Without You gaan vast en zeker voorbijkomen! DAAR kIJK JE NAAR UIT!

PRESENT DANGER Deze heren gaan vol gas en zorgen voor een fantastische beleving waarbij alle klassiekers van de legendarische band voorbijkomen. De gitarist van Present Danger is zelfs benoemd tot beste gitarist van Noord-Brabant en behaalde de zesde plek van alle gitaristen in heel Nederland. okt | PAG 5


HELMOND | MUZIEK

DO 07 OKT | 19:30 U De Cacaofabriek

ANKOR + ELYNE + STAIN THE CANVAS

ZO 10 OKT | 16.00 U

Toe aan wat harder werk? Deze metalbazen komen De Cacaofabriek volledig op zijn kop zetten! Ankor fungeert als het massieve anker van de avond, met maar liefst vijf albums en vijftien jaar ervaring op zak. Het wordt een avond vol vette riffs en een bak energie, want na zo lang stilzitten moet er heel wat uit.

VR 15 OKT | 21.00 U

De Cacaofabriek

De Cacaofabriek

BERTOLF

FOCUS

Waar singer-songwriter Bertolf normaal gesproken met de band Her Majesty op het podium staat, toert hij dit keer als soloartiest door het land. Hij speelt nummers van zijn nieuwe album Happy In Hindsight en zijn mooiste liedjes van zijn vorige platen. Alsof dat nog niet genoeg is, maakt hij ook uitstapjes naar tracks van zijn muzikale helden.

Focus bestaat maar liefst 50 jaar en viert dit met een bijzondere Anniversary Tour. In de eerste helft van de zeventiger jaren manifesteerde Focus zich als het succesvolste en meest gewaardeerde exportproduct van de Nederlandse popmuziek. En nog altijd toeren ze de wereld rond. Tijdens deze show speelt de band maar liefst twee lange sets.

HAPPY IN HINDSIGHT TOUR 2021

PAG 6 | okt

50TH ANNIVERSARY TOUR

HeLMOND UITAGENDA


HELMOND | MUZIEK

music ressurection tour 2021

ZO 17 OKT | 15.30 U De Cacaofabriek

CAPTAIN FELIX De Amsterdamse band Captain Felix komt haar debuutalbum Leftover Lover live ten gehore brengen. Wat je kan verwachten is uptempo, soms zelfs hoekige indierock met invloeden uit de Britse rockmuziek.

ZA 16 OKT | 21.00 U

ZA 23 OKT | 21.00 U

De Cacaofabriek

De Cacaofabriek

KOMATSU

SEAR BLISS

De Eindhovense Komatsu komt de zaal op z’n kop zetten met een mix van sludge, stoner rock en metal. Dit doen ze samen met de Belgische stonerband King Hiss. Deze avond trakteren de bands je op loeiharde, vette tracks en een stevig optreden waar je helemaal los kan gaan.

Metalliefhebbers hebben deze maand genoeg keus, want ook Sear Bliss komt naar Helmond. Deze avond vieren ze het 25-jarige bestaan van hun iconische plaat Phantoms, en dat doen ze niet alleen. De support act Bohemyst warmt je alvast op met een goede bak death metal.

+ KING HISS

DAAR kIJK JE NAAR UIT!

+ BOHEMYST

okt | PAG 7


HELMOND | MUZIEK

Let’s Party! THEMA AVONDEN OM JE UIT TE LEVEN: VR 01 OKT | 21.00 U

Muziekcafé Helmond

GOOD VIBES 70’S PARTY

In de jaren 70 vierden Punk, Disco en Glam rock hun hoogtijdagen, en dat is dan ook wat je gaat horen. DJ Frogson zorgt ervoor dat de lekkerste muziek uit de 70’s deze avond door de speakers barst!

ZA 23 OKT | 21.00 U

VR 08 OKT | 21.00 U

Muziekcafé Helmond

Muziekcafé Helmond

BJORN VAN DER DOELEN EN DE HUURSOLDATEN

80’S PARTY

Voormalig profvoetballer Björn van der Doelen stopte met voetballen om onder andere muziek te gaan maken. Samen met zijn band stapt hij op de bühne om niet alleen zijn muziek, maar ook goudeerlijke verhalen te delen met je. De naar eigen zeggen ‘parel van Brabant’ is een waar karakter op het podium en weet je zeker te vermaken en boeien.

LET’S GO CRAZY De tijd van onvergetelijke clips op MTV, de walkman en aan de buis gekluisterd zitten tijdens Live Aid. De jaren 80 kende veel ontwikkelingen en op muzikaal vlak was het revolutionair. Trek die Madonna-outfit uit de kast en reis met DJ Frogson langs de beste 80’s hits! VR 22 OKT | 21.00 U

Muziekcafé Helmond

STRAIGHT OUTTA MC RHYTHM & HOP NIGHT

Een avond genieten van de bekende R&B-hits! De classics passeren deze avond de revue, denk hierbij aan Cosmic Girl van Jamiroquai, It’s Like That van Run DMC en Pony van Genuwine. Daarnaast komt uiteraard ook de moderne R&B aan bod. Rihanna, 50 Cent, Diddy; je hoort ze allemaal!

ZA 30 OKT | 21.00 U De Cacaofabriek

LAZULI De weergaloze Franse Lazuli komt langs ter promotie van hun nieuwe album Le Fantastique Envol de Dieter Böhm. De prog band klinkt als een mix van rock, progressieve muziek, wereldmuziek en poëzie. Vooral live is de band een lust voor het oor!

DE LEUKSTE UITJES VIND JE OP VISITHELMOND.nl PAG 8 | okt

HeLMOND UITAGENDA


HELMOND | URBAN

Dat is de naam van de nieuwe, nog te bouwen, urban locatie in Helmond. Rauw! is urban, typisch Helmonds met een knipoog naar het vele vallen en opstaan tijdens het beoefenen van de 'urban sports'. De nieuwe urban locatie (oftewel RAUW!) bestaat vooralsnog alleen als plan op papier, maar kwartiermaker Hans van den Berkmortel kent geen twijfel. Helmond moet een inhaalslag maken ten opzichte van andere steden, die de magneetwerking van ‘Urban Culture’ jaren geleden al inzagen. Eindhoven, Tilburg, Den Bosch en Breda (samen met Helmond: de B5) plukken daar nu de vruchten van op het gebied van stadspromotie, stedelijke ontwikkeling, toerisme, cultuur en sport.

NU OF NOOIT Het is volgens Van den Berkmortel daarom nu of nooit. Dit is tevens de titel van het plan dat hij eind september, samen met René Taal van Jibb+, presenteerde aan een brede afvaardiging van de sport, cultuur en educatieve sector in Helmond en de gemeente. DAAR kIJK JE NAAR UIT!

HELMOND ALS EARLY ADOPTER In het opvallende, zorgvuldig vormgeven plan valt, naast een hoop achtergrondinformatie, te lezen dat Helmond altijd een early adopter is geweest als het gaat om de ontwikkelingen binnen de urban scene (die toen nog geen naam had). Na even weggezakt te zijn, wist Hans met zijn UrbanMatterzteam het vlammetje weer te ontsteken. Ook de murals van Carat droegen een steentje bij aan de acceptatie van urban als toegevoegde waarde voor de stad. Omdat het nog wel even duurt voordat het gebouw er staat, besloot het team achter dit project om de locatie wel al een gezicht te geven. Samen met het ontwerpburo dat verantwoordelijk is voor hun marketing en communicatie, werd daarom alvast het nieuwe RAUW!-logo ontworpen. Een merk waarop je als urban-liefhebber trots kan zijn en je support voor de nieuwe locatie kan uitdragen. Letterlijk, want alle aanwezigen ontvingen een (nu al collector’s item) RAUW!-shirt.

VISIE EN OVERTUIGING Het een en ander benadrukt hoe alle betrokkenen achter het project staan. Met visie en de volle overtuiging dat Helmond eindelijk een permanente urban locatie krijgt met ruimte voor sport, cultuur en educatie. Met een relevante aanvulling op het aanbod van cultuurinstellingen als Het Speelhuis, De Cacaofabriek, Cultuurcontact en Kunstkwartier. Een stuk onontgonnen gebied van Helmond waar volop kansen en mogelijkheden liggen met betrekking tot leisure. Volgens Van den Berkmortel is de gemeente nu aan zet. Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom RAUW!? Volg dan hun Facebookpagina of instagram account: Facebook.com/rauwhelmond Instagram.com/rauwhelmond okt | PAG 9


HELMOND | EXPOSITIES

ALEC SOTH

‘There is Always Someting to Find’ v.a. 17 okt

Coeur de Parisienne De Cacaofabriek

Tijdens Coeur de Parisienne kan je het schilderwerk van Helma Michels bewonderen. Haar werk bestaat uit expressieve, geabstraheerde schilderijen en tekeningen waarin ze de kracht van de vrouw laat doorklinken. Naast haar schilderijen zie je ook keramische sculpturen van kunstenaars Janina Frye, Boris van Hoof en Sabina Timmermans. De tentoonstelling betreft een dialoog tussen de sculpturen en het werk van Michels.

v.a. 12 okt

Kunsthal Helmond There is Always Something to Find bestaat uit de series waarmee Amerikaanse fotograaf Alex Soth beroemd werd. Soth documenteert het Amerikaanse leven, bij voorkeur op het platteland. Hier legt hij de levens van gewone, maar ook niet-alledaagse Amerikanen vast op poëtische en melancholische wijze, waarbij hij focust op emoties, persoonlijke verwachtingen en verlangens.

Meer info via: museumhelmond.nl

PAG 10 | okt

HeLMOND UITAGENDA


HELMOND | EXPOSITIES

MEER exposities

T/M 17 OKT 2021

DE WERKPLAATS VAN LUCAS GASSEL

Kunsthal Helmond In de tijd van Lucas Gassel was het vanzelfsprekend dat een kunstenaar zijn werken produceerde met behulp van een werkplaats. In de tentoonstelling kan je zien hoe men in Gassels tijd te werk ging en met welke materialen.

Op 17 oktober wordt om 15.00 uur de expositie geopend. Meer info via: cacaofabriek.nl/expo

Helden ketting

T/M 31 DEC 2024

KASTEEL IN DE BRAND

Kasteel Helmond Tijdens deze spannende tour dwaal je over de zolder van het kasteel. Schaduwen en stemmen leiden je langs de authentieke kasteelelementen en vertellen je over de grote brand in 1549.

Kunsthal Helmond

Het Zuidelijk Toneel ging in Helmond op zoek naar lokale helden. Dit heeft geresulteerd in een heldenketting gemaakt door jonge kunstenares Misha Hegeman. De expositie werd op 11 september geopend en is nog steeds te bewonderen aan de zijkant van het theater.

DAAR kIJK JE NAAR UIT!

T/M 13 MRT 2022

ONGEWOON ALLEDAAGS

Kunsthal Helmond ‘Ongewoon Alledaags’ betreft een selectie van 35 kunstwerken uit het museumdepot, geselecteerd door ‘Fotograaf des Vaderlands’ Jan Dirk van der Brug. okt | PAG 11


HELMOND | THEATER

ZA 02 OKT | 20:15 U Het Speelhuis

HET ANNATHEATER VIERT HAAR 15-jarig bestaan EN TRAKTEERT OP DE VOORSTELLING ‘ASSEPOESTER’ De Jeugdtheaterschool Annatheater werd vijftien jaar geleden opgericht uit een passie om kinderen en jongeren te ondersteunen bij het ontwikkelen van hun talenten en creativiteit. De jonge talenten leren de ambacht van het acteren, maar ook samenwerken en het gebruiken van hun verbeelding. Om deze mooie mijlpaal te vieren speelt ‘Anna Producties’ de voorstelling ‘Assepoester’. Een mooie familievoorstelling gebaseerd op het bekende sprookje, maar dan nét wat anders. In deze voorstelling is Assepoester geen meelijwekkend sprookjesfiguur of hulpeloos prinsesje, maar een slimme meid die zichzelf beschermt. Ze weet dat alles op een dag goed zal komen en legt zich niet bij haar lot neer. ZA 09 OKT | 19:30 U ZO 10 OKT | 15.00 U VR 15 OKT | 19.30 U ZA 16 OKT | 19.30 U ZO 17 OKT | 15.00 U

PAG 12 | OKT

CHARLY LUSKE

THE STORY OF… ROBBIE WILLIAMS

Charly Luske duikt met zijn band in de carrière van rasentertainer Robbie Williams. Hij vertelt de verhalen, hilarische momenten en geheimen van de zanger, maar neemt je vooral ook mee langs al zijn grote hits als ‘Angels’, ‘Feel’ en ‘Rock DJ’. Het is geen tribute of imitatieshow, maar zoals Robbie Williams zelf al zei: “The naked truth and bloody great music!”.

WO 06 OKT | 20:15 U Het Speelhuis

WIM DANIELS KOKEN MET TAAL

Letters, woorden, leestekens, ze zijn als ingrediënten voor een mooie maaltijd. In ‘Koken met taal’ schotelt taalexpert Wim Daniëls je op lichte wijze de beste taalgerechten voor. Niet alleen leuk voor de fijnproever, maar voor iedereen! HELMOND UITAGENDA


HELMOND | THEATER

DO 07 OKT | 20:15 U

ZA 09 OKT | 20:15 U

Het Speelhuis

Het Speelhuis

VELDHUIS & KEMPER

JAKOP AHLBOM COMPANY

HOU DAT VAST TRY-OUT

SYZYGY

De mannen van Veldhuis & Kemper staan al twintig jaar samen op het podium. Maar hoe goed kennen ze elkaar eigenlijk? In hun nieuwe cabaretprogramma Hou Dat Vast denken ze elkaar alles te kunnen vertellen, maar of dat nou zo slim is… Confronterend grappig in ieder geval wel!

In deze voorstelling creëren vier vrouwelijke performers een spannend spel van surrealisme en transformatie. Hiermee werpen zij een blik op ons lichaam en zetten ze je aan het denken over kritische vragen. Hoe hebben cultuur en media invloed op ons zelfbeeld? Hoe ver gaat maakbaarheid en wat is schoonheid? Wie weet zie je na afloop je eigen lichaam met een nieuwe blik.

VR 08 OKT | 20:15 U

WO 13 OKT | 20.15 U

Het Speelhuis

Het Speelhuis

VIKTORIA KOBLENKO, TANJA JESS E.A.

155 & MAAS THEATER EN DANS

MIJN MAN BEGRIJPT ME NIET Een hilarische identiteits-APK vol met gevaarlijke ontboezemingen, donkere humor en vrouwen-onder-elkaar-grappen, vriendschap en ontroering. Geen onderwerp wordt geschuwd. DAAR kIJK PAGJE 13NAAR | DEC UIT! 2019

STUK De voorstelling Stuk bestaat uit een mix van breakdance, fysieke komedie, live muziek, video en bizarre humor. De jongens van 155 brengen op unieke wijze de echtheid van ervaring en de intensiteit van een beleving ter sprake. helmonduitagenda.nl okt | PAG 13


HELMOND | THEATER

DO 14 OKT | 20:15 U Het Speelhuis

KASPER VAN DER LAAN

ZO 17 OKT | 15:30 U

1 KILO

Het Speelhuis

In Kasper van der Laan zijn debuutvoorstelling 1 Kilo maak je kennis met de cabaretier en zijn unieke kijk op het leven en onze omgeving. Want waarom zijn dingen zoals ze zijn en doen we dingen zoals we ze doen? Hij legt het je graag uit!

NEDERLANDS BLAZERS ENSEMBLE TROUBADOURS In deze voorstelling zet het NBE samen met Driss el Moloumi de Arabische ud, moeder van alle tokkelinstrumenten, in het zonnetje. Moloumi wordt hierbij versterkt door klassiek luitspeler David Mackor, flamencogitarist Jeff Heijne en bluesgitarist Dusty Ciggaar.

VR 15 OKT | 20:15 U Het Speelhuis

HET ZUIDELIJK TONEEL BERLIN

DI 19 OKT | 20:15 U

TRUE COPY

Het Speelhuis

Meer dan twintig jaar hield meestervervalser Geert Jan Jansen de kunstwereld voor de gek met zijn werken van grootmeesters als Picasso, Appel en Matisse. Tot op de dag van vandaag hangen er in musea wereldwijd nog steeds vier werken waarvan niemand vermoedt dat ze eigenlijk uit de koker van Geert Jan komen. Tijdens dit interessante docutheater ontmoet je de artistieke bedrieger, die je meeneemt in verbeelding, goedgelovigheid en de hypocrisie binnen de kunstwereld.

GEORGE EN ERAN WORDEN VEGANISTEN

PAG 14 | okt

In deze duurzame klimaat komedie geven George en Eran hun gewoontes en gemakken op voor een betere wereld. Ze moeten wel, want net vader geworden gaat het niet langer over hun toekomst maar over die van hun kinderen. Ook al worden ze bespuugd en vernederd. Alles zullen zij geven voor een betere wereld. HeLMOND UITAGENDA


HELMOND | THEATER

VR 22 OKT | 20.15 U Het Speelhuis

BASTIAAN RAGAS RAGAS ZINGT

Zijn fijne stem wordt gebruikt voor commercials, radiostations en voice-overs, maar nu is het Bastiaan Ragas echt duidelijk wat hij wil; zingen! Tijdens deze voorstelling krijg je geen ellenlange persoonlijke verhalen, maar gewoon rechttoe rechtaan heerlijke muziek en een prachtige stem. Hij zingt zijn eigen hits, maar ook nummers van Neil Diamond en John Legend komen langs.

WO 20 OKT | 20:15 U

ZA 23 OKT | 20:15 U

Hey Speelhuis

Het Speelhuis

THE FORTUNATE SONS

MARC-MARIE HUIJBREGTS

TRIBUTE CREEDENCE CLEARWATER RIVIVAL

UITGESPROKEN

Herleef de jaren zestig met The Fortunate Sons! Met uiterste precisie voeren ze de grote hits van de wereldwijd bekende Creedence Clearwater Rivival uit. Geniet live van ‘Proud Mary’, ‘Bad Moon Rising’ en ‘Have You Ever Seen The Rain’. Een ware trip down memory lane!

Dit wordt een typische avond zoals je van hem gewend bent. Laat je meeslepen door de hilarische observaties, anekdotes, grappen en levenstips van de charismatische cabaretier.

DAAR kIJK JE NAAR UIT!

okt | PAG 15


HELMOND | EVENEMENTEN Helmond is rijk aan vele evenementen. Zowel in als rondom de stad is het een bruisende, culturele plek voor jong en oud.

DI 05 OKT

DI 12 OKT 20.00 U

LEZING : DE OERKNAL EEN MYSTERIE?

Bibliotheek Helmond-Peel Hoe kon 14 miljard jaar geleden het heelal ontstaan uit niets? En welke bewijzen zijn daar eigenlijk voor? Dhr. Theo van Es neemt je mee door indrukwekkend beeldmateriaal en legt het je uit. Om de lezing bij te wonen moet je je vooraf aanmelden via de website van Bibliotheek Helmond-Peel.

DI 12 OKT

19:15 U

BERLIJN LEZING: WIM FRANSSEN

De Cacaofabriek Wim is socioloog, filmdocent en als gastdocent actief in Berlijn. Hij kent de stad dan ook als geen ander. Franssen neemt je mee op reis door deze interessante metropool; de architectuur, theaters, muziek, film, grote parken en de gedenktekens.

VR 08 OKT

19.30 U

MINOR

Wijkhuis De Geseldonk Eindelijk kan er weer een Minor-feestje plaatsvinden. Minor is een alcoholvrij feest speciaal voor middelbare scholieren van 12 tot en met 17 jaar. Dus, zin om lekker te dansen? Omcirkel deze avond dan snel in je agenda! PAG 16 | okt

19:00 U

FILMLEZING LEZING: CONSTANT HOOGENBOSCH

De Cacaofabriek In een reeks van maandelijkse filmlezingen vertelt Drs. Constant Hoogenbosch je alles over de filmwereld. Tijdens iedere lezing duikt hij samen met jou in een nieuw onderwerp. Deze maand schijnt hij een licht op de optiteling van een film. Wat is het doel en hoe zien deze kunstwerkjes er tegenwoordig uit?

VR 22 T/M WO 27 OKT

NAJAARSKERMIS

Helmond Centrum Omdat de Helmondse voorjaarskermis helaas niet doorging, maken we dat in het najaar even goed! Tijdens de herfstvakantie kan je genieten van alle attracties en festiviteiten van de kermis. HeLMOND UITAGENDA


HELMOND | EVENEMENTEN ZA 23 OKT

VR 29 OKT

\ ] 18.00 U 14.00 U

TECHLAB CLUBDAG

Bibliotheek Helmond-Peel Twijfel je of TechLab Club iets is voor jou? Tijdens de TechLab Clubdag kan jij ontdekken of jij het leuk vindt om te programmeren, een vlog te maken of te werken met één van de andere technische snufjes. Deze activiteit is geschikt voor kinderen van 8 t/m 12 jaar.

VR 29 OKT T/M ZO 31 OKT

HALLOWEEN SPOOKHUIS HET KRIJSENDE KERKHOF (KIDS EDITION 6+)

Bibliotheek Helmond-Peel Maak je klaar voor een spannend avontuur! The Hellmond Haunters brengen je een unieke Halloween-ervaring met een schrikwekkend en gratis toegankelijk spookhuis. Lekker griezelig, maar niet té!

ZO 31 OKT 19.30 U

HALLOWEEN SPOOKHUIS HET KRIJSENDE KERKHOF (KIDS EDITION 16+)

Bibliotheek Helmond-Peel Laat je de stuipen op het lijf jagen door dit angstaanjagende spookhuis. Deze editie is extreem spannend en daarom alleen geschikt voor 16+! Durf jij het aan?

WEEK MARKTEN

BLUESROUTE HELMOND

Helmond Centrum Eindelijk kan het weer, een heel weekend vol muziek! En dit jaar viert Bluesroute Helmond ook nog eens haar 10-jarig jubileum. Daarom trakteren ze op de vetste en grootste line-up ooit. Bluesroute Helmond vindt voornamelijk plaats op verschillende binnenlocaties, maar er zullen ook diverse buitenpodia en walking acts zijn. Benieuwd naar al het moois dat komen gaat? Alle informatie over het festival vind je op www. bluesroutehelmond.nl. DAAR kIJK JE NAAR UIT!

14.00-18.00U | ELKE VRIJDAG

BIOLOGISCHE MARKT BRANDEVOORT

Markthal Brandevoort Markt met uitsluitend biologische producten.

09:00 - 16:00U | ELKE ZATERDAG

WEEKMARKT

Centrum Helmond De Helmondse Markt: De beste start van je weekend!

KOOPZONDAGEN 12:00 U - 17:00U | ELKE ZONDAG

KOOPZONDAG HELMOND CENTRUM okt | PAG 17


HELMOND | FILMS V.A. 28 OKT De Cacaofabriek

RIDERS OF JUSTICE

Regie: Anders Thomas Jensen | 2020 |116 min. Cast: Mads Mikkelsen, Gustav Lindh e.a. Wanneer zijn vrouw omkomt tijdens een tragisch treinongeval, keert beroepsmilitair Markus terug naar huis om voor zijn dochter te zorgen. Terwijl ze nog in rouw verkeren wordt er aangebeld door Otto, een data-analist die het ongeval heeft overleefd. Samen met zijn collega’s is hij tot de conclusie gekomen dat het treinongeval een geplande actie was. De mannen ontpoppen zich tot engelen der wrake en de missie leidt tot resultaten. Al zijn het misschien niet de gewenste…

Een Deens drama met inktzwarte humor

V.a. 30 SEP

V.A. 30 SEP

De Cacaofabriek

De Cacaofabriek

MIJN VADER IS EEN VLIEGTUIG

NO TIME TO DIE

Regie: Antoinette Beumer | 2020 | 90 min. Cast: Elise Schaap, Pierre Bokma, Maarten Heijmans e.a.

Regie: Cary Joji Fukunaga | 2019 | 163 min. Cast: Daniel Craig, Rami Malek, Léa Seydoux, e.a.

Wanneer haar moeder plotseling overlijdt, stort het leven van Eva in elkaar. Ze ontdekt dat haar leven bestaat uit leugens en geheimen. Als gevolg wordt ze steeds angstiger en begint zelfs haar grip op de werkelijkheid te verliezen. Ze besluit om contact op te nemen met haar vader, die al meer dan dertig jaar in een psychiatrische inrichting verblijft.

Bond heeft zijn turbulente leven als geheim agent achter zich gelaten. Maar zijn rustige bestaan wordt plotseling onderbroken wanneer een oude vriend hem om hulp vraagt. De missie blijkt gevaarlijker dan verwacht, wanneer Bond op het spoor komt van een mysterieuze schurk die gewapend is met levensgevaarlijke nieuwe technologie.

PAG 18 | okt

HeLMOND UITAGENDA


HELMOND | FILMS V.a. 07 okt

v.a. 21 OKT

De Cacaofabriek

De Cacaofabriek

HERE WE ARE

THE FRENCH DISPATCH

Regie: Nir Bergman | 2020 | 94 min. Cast: Noam Imber, Smadi Wolfman, Shai Avivi

Regie: Wes Anderson | 2020 | 108 min. Cast: Benicio del Toro, Adrien Brody, Tilda Swinton e.a.

De 50-jarige Aharon heeft zich volledig gewijd aan het zorgen voor zijn autistische zoon Uri. Echter is Uri bijna volwassen en vindt zijn moeder dat het tijd is dat hij onafhankelijker gaat leren leven. Op weg naar het instituut waar Uri begeleid gaat wonen krijgt hij een driftbui. Aharon besluit er samen vandoor te gaan. Een hartverwarmende tragikomedie over een vader-zoon relatie, ouder worden en leren loslaten.

Met zijn typerende stijl zet Wes Anderson, samen met zijn sterrencast, opnieuw een kunstwerk neer. The French Dispatch presenteert een collectie verhalen uit de laatste uitgave van een Amerikaans tijdschrift dat in de 20ste eeuw in een fictief Frans stadje gemaakt werd.

V.a. 14 okt De Cacaofabriek

BENEDETTA Regie: Paul Verhoeven | 2019 | 131 min. Cast: Virginie Efira, Charlotte Rampling, e.a. De religieuze Benedetta Carlini sluit zich aan bij het klooster in het Toscaanse Pescia. Van jongs af aan heeft de non religieuze visioenen en schijnt ze in staat te zijn wonderen te verrichten. Het leven in het klooster verandert bij haar komst. De Kerk vermoedt dat Benedetta meer geheimen heeft dan zij doet voorkomen en start een onderzoek naar de vrouw haar beweringen.

"Ik ben niet uit op een schandaal" Paul Verhoeven DAAR kIJK JE NAAR UIT!

AUG/SEP | PAG 19


HELMOND | FILMS v.a. 21 OKT

de cacaofabriek BIJ JE THUIS via picl! De Cacaofabriek

TOT 04 NOV

TU ME MANQUES

Regie: Rodrigo Bellott | 2019 | 105 min. Cast: Oscar Martínez, Rossy de Palma e.a. De Cacaofabriek

NEVER GONNA SNOW AGAIN Regie: Malgorzata Szumowska | 2021 | 113 min. Cast: Maja Ostaszewska, Alec Utgoff e.a. Een mysterieus persoon doemt op in een Oost-Europese stad, die in een besloten gemeenschap aan de slag gaat als masseur. De inwoners zijn welvarend, maar tegelijkertijd ongelukkig en leeg. De handen van Zhenia hebben een genezende werking en met zijn ogen doordringt hij de zielen van de eenzame bewoners. Zijn komst verandert hun leven.

TOT 04 OKT

THE KILLING OF TWO LOVERS

Regie: Robert Machoian | 2020 | 85 min. Cast: Clayne Crawford, Sepideh Moafi

TOT 25 OKT

THE CROSSING

Regie: Johanne Helgeland | 2020 | 96 min. Cast: Bo Lindquist-Ellingsen, Anna Sofie, Skarholt

TOT 01 nov

KOM HIER DAT IK U KUS

DE LEUKSTE UITJES VIND JE OP VISITHELMOND.nl PAG 20 | okt

Regie: Sabine Lubbe Bakker, Niels van Koevorden 2019 |100 min. Cast: Tanya Zabarylo, Valentijn Dhaenens e.a.

HeLMOND UITAGENDA


KIDS

HELMOND | KIDS

KINDER THEATER FESTIVAL

kan je genieten van de voorstellingen ‘Het Astronautje’ en ‘Raad eens hoeveel ik van je hou’.

ACTIVITEITEN VOOR DE JEUGD

Zin in een leuk uitje met het hele gezin? Er staan een hoop leuke jeugdvoorstellingen op het programma, speciaal voor de allerkleinste bezoekers. WO 06 OKT | 14:30 U Bibliotheek Helmond-Peel

VOORLEZEN IN DE KINDERBOEKENWEEK

In de Kinderboekenweek wordt er voorgelezen uit het prentenboek Worden wat je wilt. Dit verhaal is voor kinderen van 3 tot 7 jaar.

MA 25 OKT | 14:00 U Het Speelhuis

BRANDWEERMAN SAM DE VERLOREN PIRATENSCHAT

Een nieuw spannend verhaal vol dans, zang, humor en gewaagde reddingsacties. Een beruchte piraat heeft ooit zijn schatkist op Piekepolder Eiland verstopt. Wanneer de piratenteams op speurtocht gaan om de kist te vinden, verspreidt er zich een dichte mist om het eiland. Hierdoor komt Brandweerman Sam voor een moeilijke uitdaging te staan.

WO 27 OKT | 10:00 U Het Speelhuis

HET ASTRONAUTJE (4+)

Hoe word je een astronaut? En wat moet je weten over alle planeten? Tijdens de voorstelling ‘Het Astronautje’ maken kinderen op speelse wijze kennis met ruimtevaart.

WO 27 OKT | 10:00 U

Het Speelhuis

PRENTENBOEKJES FESTIVAL

ZA 09 OKT | 15:30 U Bibliotheek Helmond-Peel

WORDEN WAT JE WIL VOORSTELLING KINDERBOEKENWEEK

Tijdens deze voorstelling gaan de kinderen mee op reis met de acteur Jori Veldhuizen. Het is een avontuur vol beroepen, dromen, ambities en idealen over een kind dat zijn kinderdroom achterna gaat. De voorstelling zit vol interactie, theater en magie, en de acteur sluit af met een spetterende finale als Showman. DAAR kIJK JE NAAR UIT!

Tijdens het Prentenboekjesfestival is de foyer van Het Speelhuis veranderd in een grote vrolijke boel vol bekende figuren uit de vele prachtige prentenboeken. Voor en na de voorstellingen kunnen kinderen uitgebreid spelen in de foyer tijdens het creatieve festivalprogramma. Het thema van deze editie is ‘Onder de sterren en de maan’. In de foyer waan je je voor even tussen de sterren in onze Sterrenfabriek. Ook kan de Sterrenwachter jouw hulp erg goed gebruiken om alle sterren te verzamelen. Kom jij meehelpen? Naast alle leuke activiteiten

WO 27 OKT | 11:00 U Het Speelhuis

RAAD EENS HOEVEEL IK VAN JE HOU (2+)

Deze muzikale voorstelling is gebaseerd op het bekende kinderboek. Hazeltje en Grote Haas willen elkaar graag vertellen hoeveel zij van elkaar houden. Telkens als Hazeltje iets bedacht heeft, doet Grote Haas daar nog een schepje bovenop. okt | PAG 21


HELMOND | Kids WO 28 OKT | 13:30 U Het Speelhuis

BELLE EN HET BEEST DE MUSICAL (4+)

Geniet van de betoverende liedjes en schitterende kostuums tijdens deze sprookjesachtige voorstelling van het bekende verhaal Belle en het Beest. Extra leuk: trek je allermooiste kostuum uit de kast, kom verkleed naar het theater en maak kans op een betoverend sprookjespakket! Na afloop van de voorstelling kun je bovendien met alle acteurs op de foto tijdens een uitgebreide meet & greet.

ZA 30 OKT | 13:30 U

HERFST KASTEEL HELMOND Het leukste kasteeluitje van Helmond is er voor iedereen die van kasteelverhalen houdt. In de herfstvakantie (16 – 31 oktober) heeft de grootste waterburcht van Nederland een leuk, gezellig en leerzaam programma.

SPEUREN EN SPELEN Speur door de kelders van het kasteel en doe mee aan de vragen. Dat is leuk en leerzaam! Als jij wint, mag je namelijk op bezoek bij Jan van Berlaer die jou tot ridder slaat. Spelen kan heerlijk modern op de diverse kasteelgames of op het binnenplein waar je je kunt uitleven aan eeuwenoude spellen (gooien met blikjes, steltlopen en nog veel meer).

Het Speelhuis

JOKIE EN JET, REIZEN IS EEN FEESTJE DE EFTELING MUSICAL (2+)

Jokie is jarig en krijgt een wel héél bijzonder cadeau van Jet. Samen gaan ze de wereld rond in hun luchtballon. In elk land ligt een cadeautje verstopt, maar oh jee, past dat wel in de luchtballon? Zing en dans mee tijdens dit verjaardagsfeest en geniet van een onvergetelijke wereldreis!

ZO 31 OKT | 10:30 U Het Speelhuis

POPPENTHEATER ALDA LOEFFEN

Een leuke poppenkast-show van Poppentheater in de Peel voor kinderen van 3 tot 7 jaar. Vanaf 10.00 uur kunnen de kinderen zelf al spelen met de poppen in de kleine poppenkast in de foyer. Daarna begint de voorstelling in de Pleinzaal.

PAG 22 | okt

De acteurs van Museum Helmond nemen je mee op pad naar het rijke verleden van het eeuwenoude stadskasteel. Zowel jonkheer Wesselman, de kok, de Huiskapellaan, de timmerman en de adellijke Philippine van Ruyschenberg zijn van de partij.

DE GIDSEN WIJZEN DE WEG Tijdens je bezoek aan het Herfstkasteel wijzen kasteelgidsen en acteurs je de mooiste plekken van het kasteel en vertellen over bijzondere en vreemde voorwerpen van vroeger.

BRAND OP ZOLDER Het kasteel stond in 1549 in brand, enorme vlammen verwoestten het kasteel bijna compleet. Maar door wie of wat ontstond de brand eigenlijk? Ontdek het zelf op de kasteelzolder.

OP PAD MET DE STADSARCHEOLOOG Stadsarcheoloog De Jong praat je graag bij over de opgravingen die zijn gedaan in en rondom het kasteel. Hij vertelt tijdens de wandeling over speciale vondsten zoals kanonnen, scherven en andere bijzondere vondsten.

HERFSTDRANKJE Dorst gekregen? Gelukkig maar dat er een Kasteelcafé is waar je een lekker fris Herfstdrankje kunt tappen met een smakelijk kaneelsnoepje erbij.

HeLMOND UITAGENDA


HELMOND | PARTNERS

CULTURELE PARTNERS DIE HUN ACTIVITEITEN AL PROMOTEN VIA HELMONDUITAGENDA.nl De Cacaofabriek Cacaokade 1 5705 LA Helmond info@cacaofabriek.nl

Lokaal42 Markt 42 5701 RL Helmond lokaal42@gmail.com

Auditorium Elkerliek Ziekenhuis Wesselmanlaan 25 5707 HA Helmond

Het Speelhuis Speelhuisplein 2 5707 DZ Helmond info@theaterspeelhuis.nl

Museum Helmond F.J. van Thielpark 7 5707 BX Helmond info@museumhelmond.nl

GJDBV Houtse Parallelweg 32 5706 AB, Helmond info@gjdbv.nl

Bibliotheek Helmond-Peel Watermolenwal 11 5701 RV Helmond info@bibliotheekhelmondpeel.nl

Jan Visser museum Keizerin Marialaan 5 5702 NR Helmond info@janvisser-museum.nl

Stichting Helmond City Events www.helmondcityevents.nl

Annatheater Floreffestraat 21a 5705 AR Helmond info@annatheater.nl

Kunstkwartier Kromme Steenweg 16 5707 CC Helmond info@kunst-kwartier.nl

Muziekcafé Zuid Koninginnewal 39 5701 NS Helmond info@muziekcafehelmond.nl

Zalencentrum de Smed Dorpsstraat 40 5708 GJ Stiphout info@desmed.nl

Stichting Cultuur in Helmond www.cultuurinhelmond.nl

VOLG HELMOND UITAGENDA OOK VIA SOCIALE MEDIA! /helmondvisit DAAR kIJK JE NAAR UIT!

/visithelmond

/visithelmond okt | PAG 23


meld JE EVENemenT! Organiseer jij een activiteit in Helmond? Meld het dan aan bij de HelmondUitagenda.

Je evenement is voor iedereen toegankelijk Het mag geen cursus zijn

De HelmondUitagenda is een nieuw platform waar je gratis je activiteit kunt promoten binnen Helmond en daarbuiten. Het enige wat je hoeft te doen is de activiteit aanmelden via:

Voer alle informatie correct en volledig in Upload een kwalitatief goede foto

visithelmond.nl/meldeenevent

visithelmond.nl HelmondUitagenda magazine Narrowcasting Sociale media

Je activiteit komt dan terecht in een centrale database die wij gebruiken om jouw activiteit te promoten. Let op dat er redactie gevoerd wordt op de aangeboden activiteiten. Om de kwaliteit van het aanbod hoog te houden dient je activiteit aan een aantal voorwaarden te voldoen.

Je activiteit kan gratis gepromoot worden via:

HelmondUitagenda Daar kijk je naar uit!

VOLG HELMOND UITAGENDA OOK VIA SOCIALE MEDIA! /helmondvisit De HelmondUitagenda is een uitgave van Helmond Marketing.

/visithelmond

/visithelmond

daar KIJk je naar uit!