__MAIN_TEXT__

Page 20

studeren in belgië

AQUARIUM-KOELKAST Ondanks deze praktische beweegredenen was de belangrijkste reden dat Thijs voor België koos, toch wel de leuke school. Hij zit in zijn tweede jaar van de studie Grafisch Ontwerp in Antwerpen, in de richting reclame en vormgeving. “Bij mijn studie gaat het om het concept achter je ontwerpen. Je moet creatieve campagnes bedenken en ontwikkelen. We worden getraind om toffe dingen te maken die je doelgroep aanspreken en om de media op een andere manier te benaderen.” Iets dat goed aansluit bij zijn studie is Thijs’ nieuwe baantje bij een groot bedrijf vlakbij Antwerpen. “Ik krijg daar alle vrijheid om mijn creativiteit te uiten. Zo mocht ik laatst een koelkast voor ze bedenken en ik mocht helemaal zelf weten hoe ik dat zou aanpakken. Geld speelde geen rol. Dat was heel gaaf. Ik bedacht een aquarium waar de vissen om de flesjes water heen kunnen zwemmen. Het bedrijf bekijkt nu of ze het uit kunnen voeren. Voordeel is dat ik vanuit huis kan werken, dus het is ideaal te combineren met mijn studie.”

“De keuze voor mijn studie in België kwam voort uit praktische overwegingen”

20

ARTEVENT Ook in Helmond zit Thijs niet stil. Zo werkt hij als vrijwilliger voor ArtEvent en zit hij in het bestuur. ArtEvent is een Helmondse onderneming die workshops en exposities voor jongeren organiseert. “Vorig jaar op Artimond hadden we bijvoorbeeld een heel leuk project, waarvan ik het design mocht doen. Door de hele stad hadden we flyers verspreid waar stickers op geplakt waren. Op de achterkant van zo’n sticker stond een code, die de bezoekers van onze stand op een bijpassend vakje op een bord konden plakken. Aan het eind van de dag ontstond er uit al die ‘pixels’ een afbeelding. De slogan was ‘blijf plakken bij ArtEvent’, wat natuurlijk betrekking had op de stickers.” Maar Thijs heeft meer creatief talent. “Op het moment treed ik in Nederland veel op met mijn band capcap… cap. We krijgen steeds meer bekendheid, onder andere door Popronde. Dit is een event dat in verschillende steden wordt georganiseerd, ook in Helmond.” Thijs zou graag verder willen in de muziek, maar realiseert zich dat dat moeilijk is, vooral omdat capcap... cap nogal ontoegankelijke muziek maakt. “België is daarin makkelijker dan Nederland. Daar staan ze wat meer open voor nieuwe, kleine bands zoals wij die geen standaard muziek maken.”

THIJS

Thijs (25) leeft naar eigen zeggen in twee werelden: die van Antwerpen en die van regio Eindhoven. “Ik bind me sowieso niet snel aan een plaats. Dat ik voor een studie in België heb gekozen kwam vooral voort uit praktische overwegingen. Het is nu eenmaal onbetaalbaar om in Nederland een tweede studie te doen. Antwerpen is toegankelijk en ligt dichtbij Nederland. Bovendien spreek ik de taal, altijd handig!”

DIRECTE NEDERLANDER In de muziek of in het grafisch ontwerpen; Thijs weet nog niet waar hij terecht zal komen. “Het lijkt me tof om in Antwerpen te blijven wonen, maar het maakt me nu niet zo veel uit. Ik wil best verder weg wonen, maar dat is lastig aangezien reclame altijd erg cultuurafhankelijk is. Je merkt tussen Nederland en België al verschillen. Zo zijn Belgen veel ingetogener, wat soms een voordeel is. Thijs woont in een studentenhuis, maar omdat iedereen nogal op zichzelf is, heeft hij soms toch het idee dat hij in een appartement woont. “Ik merk dat ik in België soms bot overkom, terwijl ik vind dat zij gewoon meer hun stem moeten laten horen. Ik denk vaak, ja, had dat dan gewoon gezegd!”

December 2014

Profile for Helmond.Next

HLMND Magazine December 2014  

HLMND Magazine December 2014

HLMND Magazine December 2014  

HLMND Magazine December 2014

Advertisement