Page 1

Rob Thomas

Marketing is nu veel gerichter.

Wat is voor merken de voornaamste rol van sociale media? Een goede manier om je klanten te leren kennen als je niet weet wie dat zijn? Rob Thomas is directeur Business Development bij printmanagementbedrijf Adare International. Wat is de grootste verandering in media sinds het begin van uw carrière? De komst van digitale marketing, het internet en het afstand nemen van zaken als pushmassacommunicatie. Marketing is nu veel gerichter en er is meer één-op-één communicatie dan ooit tevoren.

Wat is voor uw klanten op dit moment het belangrijkste medium? Wat onze klanten betreft, geeft Nokia in bepaalde markten veel uit aan grote televisiecampagnes en digitale campagnes in sociale media en blogs. Ze richten zich op de jeugd, dus online is heel belangrijk voor ze.

Google en Amazon zijn twee voorbeelden van wereldwijd bekende bedrijven die zichzelf alleen online gepromoot hebben. Ziet u andere bedrijven, met name onder uw klanten, dit herhalen? Als je teruggaat naar de mix zie je dat het niveau van online volgroeidheid per markt verschilt. Een markt als Rusland bijvoorbeeld is meer een analoge markt. De voorbeelden die je noemde zijn uitzonderingen, omdat ze alleen online actief zijn en dus alleen via het internet klanten naar zich toe hoeven te halen.

Kun je print uit de mix halen en overstappen op digitaal?

Vragen over papier of drukwerk? Vraag het de experts op Hellopaper.com

Wat consumentenmerken betreft zou ik zeggen dat de grote retailers voorop lopen in integratie.

Dat is onverstandig voor alles waarbij de promotie van een artikel gepaard gaat met veel technische informatie of prestige. Kijken we naar de lancering van een nieuwe campagne voor Nokia, dan is de mix echt nodig. Ik kan me geen tijd voorstellen waarin dat niet zo zal zijn. Ik krijg nog maar zelden hard-copy brochures. En omdat ik er niet zo veel meer krijg, besteed ik er meer tijd aan. Drukwerk valt nu op. Vooral als het goed getarget is, naar de juiste persoon gaat en de juiste informatie bevat. Als ik een nieuwsbrief krijg in de vorm van een e-mail, neem ik die in een seconde of vijf snel door en dan gooi ik hem weg.

Wie doet het erg goed op het gebied van geïntegreerde marketing? In Engeland doet Tesco het zeer goed. Ze sturen je aanbiedingen die op jou gericht zijn, de websites zuigen je naar binnen, ze leiden je ernaartoe en je krijgt sms’jes van ze.

Ja, maar dat hangt af van het product of de dienst je aanbiedt. Heel technisch wil ik mezelf niet noemen, maar als ik iets wil kopen vind ik daar online wel informatie over. Of het nu gaat om verkrijgbaarheid, prijs, vergelijkingen of wat mensen ervan vinden. Persoonlijk kijk ik voor het nemen van een aankoopbeslissing op blogs of forums, vooral als het om technische apparaten gaat.

Wie moet ik bellen om het maximale uit print te halen? Wie bellen uw klanten? Ons! Van oudsher gaven de reclamebureaus productieadviezen, maar bij een aantal bureaus kalft de kennis daarover af. Dat is de reden dat wij zo enorm gegroeid zijn. Bureaus richten zich voornamelijk op het creatieve aspect en printmanagers op de uitvoering. Hun taak is het om met ideeën te komen en aanwijzingen te geven. Wij leveren onze bijdrage aan zo’n bestaand idee en zorgen voor de realisatie ervan. En soms dragen we, geheel kosteloos, vrij veel bij aan dat creatieve proces, wat dan weer net die vonk oplevert die nodig is voor een uitmuntend resultaat.

“Heel technisch wil ik mezelf niet noemen, maar als ik iets wil kopen vind ik daar online wel informatie over.” Wat moet de volgende grote stap vooruit zijn in printproductie en printmedia? Voor merkeigenaren komt consistentie op de eerste plaats, dus hou maar op over verbeteringen in personalisatie en productietijd. Wat nodig is, is consistentie op het gebied van prijs, kwaliteit, enzovoort.

Wat helpt bij consistentie: de drukkers of het papier? Zoekt u drukkers die dezelfde persen hebben? Wij zijn actief van Groot-Brittannië tot Rusland en de beschikbare technologieën en materialen zijn heel verschillend. Verkrijgbaarheid speelt een sleutelrol. Dat heeft ermee te maken dat je consistentie wil wat betreft je leveranciers en je materiaal, vooral als het om direct mail gaat. Voor mij zou de volgende stap vooruit voor de sector zijn dat die consistentie en kwaliteit er ook is.

Hello 10 Answers NL Rob Thomas  

Rob Thomas is directeur Business Development bij printmanagementbedrijf Adare International. Google en Amazon zijn twee voorbeelden van were...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you