Page 1

Anthony Thirlby

Als print is afgestemd op wat online staat, werkt het naar mijn mening heel goed. Anthony Thirlby is algemeen directeur van ESP Colour, een van de meest gerespecteerde onafhankelijke commerciële drukkers in het Verenigd Koninkrijk.

wezig is. Sociale media kunnen merken op heel subtiele wijze in het denken van mensen manipuleren. Ze adverteren op de achtergrond. Facebook lijkt heel goed te weten wat zijn gebruikers willen en wat ze verwachten of tolereren van online reclame.

Wat is de grootste verandering in media sinds het begin van uw carrière?

Wie adviseert uw klanten over het maken van beter drukwerk?

Het internet. Dat heeft een enorme impact gehad op print. Een andere grote verandering is het tempo waarin je nu je bedrijfsstrategie moet wijzigen. We maakten altijd een prognose voor de komende drie jaar, maar nu mogen we blij zijn als we drie weken vooruit kunnen kijken. We reageren nu dagelijks of wekelijks op technologische veranderingen.

Dat doen we zelf en met onze business development-teams. Helaas doen we dat maar voor een heel klein percentage van de opdrachten, omdat we er zelden de kans toe krijgen. De meeste mensen die print inkopen, hebben nooit een opleiding in printproductie gehad. Er is weinig dialoog, communicatie, ontwikkeling of verbetering bij printopdrachten. Ik raad klanten altijd aan ons er zo snel mogelijk bij te betrekken. Laat ons meedoen met de briefing, dan eindig je nooit met een slecht product.

Wat is nu het belangrijkste medium? Voor mij is dat print dat door een online campagne wordt ondersteund. Mijn vrouw koopt nog altijd elk glossy tijdschrift dat er maar is. Advertenties in tijdschriften hebben nog steeds invloed op haar inkoopbeslissingen, van mode tot auto’s. Als print is afgestemd op wat online staat, werkt het naar mijn mening heel goed.

Google en Amazon hebben zich alleen online gepromoot. Zijn zij de uitzondering of kunnen andere merken dat ook? Ik ben van mening dat er altijd een mix moet zijn. Juist een combinatie van mediakanalen helpt je de boodschap aan de klant over te brengen. Ik zie het er niet van komen dat merken enkel nog online zullen adverteren. Google en Amazon zijn voorbeelden van een uitzonderlijk tijdperk in de ontwikkeling van het internet.

Wie doet het uitmuntend op het gebied van geïntegreerde communicatie? Apple steekt de laatste vijf jaar met kop en schouders boven alle anderen uit, vanwege het vernieuwende karakter van wat ze doen via tv, online en print.

Vragen over papier of drukwerk? Vraag het de experts op Hellopaper.com

‘Tweet’ u zelf ook? Nee, maar ik maak wel gebruik van Facebook. Het geweldige aan sociaal netwerken is dat het je een venster naar je verleden biedt. Daar gebruik ik het voor. Twitter is mooi voor beroemdheden, een prima middel om hun merk bij te houden. Als bedrijf zijn we aanwezig op Twitter en Facebook om aansluiting te vinden bij de opkomende generatie nieuwe klanten.

Welke rol kunnen sociale media spelen voor merken? Het verbaasde me eigenlijk nogal dat de reclame op Facebook niet zo nadrukkelijk aan-

Print wordt steeds meer een inkooptaak in plaats van een marketingverantwoordelijkheid. Wat voor gevolgen heeft dat voor u? Dat is een groot probleem voor ons, want als het onder inkoop valt, gaat het over de kosten per eenheid. We weten allemaal dat het zo simpel niet ligt. Een paperclip kopen is niet hetzelfde als print inkopen. Het verbaast me dat mensen nog steeds denken dat we alleen maar op een knop hoeven te drukken om een kant-en-klaar product tevoorschijn te laten komen. Klanten zijn verbijsterd over onze kapitaalinvesteringen en afschrijvingen, maar dat verandert niets aan hun manier van inkopen.

Heeft u strategische leveranciers? We werken nauw samen met vier of vijf grote leveranciers, waaronder papiergroothandels. Mijn grootste zorg voor de sector is dat we maar blijven proberen elkaar op de prijs te verslaan. Ik begrijp niet waarom we niet om de paar maanden met elkaar rond de tafel kunnen gaan zitten om een aantal regels voor de sector op te stellen. We hebben een paar brancheorganisaties, maar die zie ik de urgente kwesties niet aanpakken. Ze staan te ver af van de huidige markt, ze gaan er bijvoorbeeld nog steeds vanuit dat print een ambacht is. Natuurlijk, een drukker moet de basisprocessen kennen, maar het draait tegenwoordig meer om organisatie en verlangen. Je moet je agenda voor de dag willen verslaan en je klant een geweldig product willen leveren.

Wat zou voor u de volgende stap vooruit in print moeten zijn? Vanuit zakelijk oogpunt zou ik graag zien dat onze klanten meer de dialoog met ons aangaan. Verder zou ik graag een paar normen voor de bedrijfstak willen zien; willen vastleggen wat een goede manier van werken is. De vraag is hoe?

Hello 10 Answers NL Anthony Thirlby  

Wat is nu het belangrijkste medium? Wie doet het uitmuntend op het gebied van geïntegreerde communicatie? Wat zou voor u de volgende stap vo...