hello gorgeous nummer 15 – zomer 2016

Page 44

VOORLICHTING tekst Leo Schenk fotografie Eelk Colmjon

Ze bestaan dit jaar veertien jaar en met hun presentatie over hiv en vooroordelen wil de gelijknamige werkgroep bij kinderen van elf en twaalf jaar meer bewustwording bijbrengen over hiv en mensen met hiv. “Zodat ze hun eigen keuzes kunnen maken als ze met seks beginnen.”

HET LAATSTE LESUUR van de dag is aangebroken voor groep acht van basisschool De Vlinder in Heemskerk. Iedereen neemt plaats in een kring om de presentatie van Hennie Swain (63) en haar dochter Sammie (25) bij te wonen. Ze zijn te gast namens de werkgroep Hiv & Vooroordelen.

“De kinderen moeten raden wie er hiv heeft”

De eerste vraag aan de klas is of iemand weet wat hiv is. Niemand steekt de hand op. “En aids?”, vraagt Sammie. Meerdere vingers gaan de lucht in. Na een uitleg op het whiteboard over waar de afkortingen voor staan, neemt Hennie het over om het over vooroordelen te hebben. Vervolgens leren de kinderen hoe het virus het afweersysteem lamlegt en hoe medicijnen het virus kunnen remmen.

“Kinderen worden vaak onderschat”

Moeder en dochter sluiten af met hoe je hiv kunt krijgen en voorkomen. De laatste dia van de presentatie is een foto van een aantal vrijwilligers van de werkgroep. De kinderen moeten raden wie er hiv heeft. Iedereen wijst een verkeerde persoon aan. 42 hello gorgeous


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.