Page 1

Profesionalna

Aromaterapija

Dizajn: Jelena Živadinović

o Da li je aromaterapija pravi odabir? o o Soul retrieval tehnika i intuitivna masaža o o Mart i kedar o o Konačno proleće! o o Žalfija o o Farmakologija eteričnih ulja kedra i žalfije o o Prolećna detoksikacija o o Sezonski alergijski rinitis o o Prirodna kozmetika s domaćim potpisom? o o Lični profil kedra i žalfije o o Simbol čarobnjaštva i mudrosti o

Broj I | april 2014. godina

Urednica: Zvezdana Ljubenković


Da li je aromaterapija pravi odabir?

Lejla Ljubenković

Kako se iz dana u dan povećava primena aromaterapije u Spa industriji i oblasti alternativne i komplementarne medicine, sve više praktičara bira da doda školu aromaterapije u svoj plan i program nastave. Današnji aromaterapijski praktičari koriste koncentrate eteričnih ulja iz biljaka kako bi podstaknuli lečenje poboljšavanjem raspoloženja, opuštanjem tela i podmlađivanjem duha.

Aromaterapijski praktičari dolaze iz različitih poslovnih branši. Obuka iz aromaterapije može biti korisna onima koji rade u spa centima kao što su masažni terapeuti ili estetičari. Mnogi komplementarni zdravstveni profesionalci koriste aromaterapiju u kombinaciji sa drugim granama kao što su akupunktura ili Ajurveda. Neki, kada završe školu aromaterapije, odabiraju da direktno rade sa proizvodnjom ili prodajom eteričnih ulja, kozmetikom i srodnim proizvodima.

Imajte na umu da je aromaterapija nauka, kao i umetnost lečenja. Ako planirate da ugradite eterična ulja i moć mirisa u vaš rad, kao holistički zdravstveni profesionalac, važno je da steknete formalnu obuku o aromaterapiji da biste znali kakve efekte ova ulja imaju na telo, uključujući eventualne iritacije kože. Kada završite školu aromaterapije, bićete kvalifikovani da koristite aromatična svojstva eteričnih ulja kako biste pomogli u lečenju tela, uma i duha. Naši polaznici često smatraju da je aromaterapija pozitivno uticala na njihove lične živote i na način života zajedno sa profesionalnim usmerenjem. Ako razmišljate o obrazovanju u oblasti aromaterapije, razmotrite i ove potencijalne prednosti: • Naučićete da napravite prirodne terapeutske preparate • Unapredićete ili početi da primenjujete zdrave stilove života • Pokrenućete karijeru i stvoriti nove poslovne mogućnosti • Počinjete učenje ODMAH bez obavezne prethodne obuke

2

|


Aroma Tea - strukovno udruženje za promociju i razvoj profesionalne aromaterapije je osnovano 2005. godine, a 2007. godine aromaterapija nalazi svoje mesto u Pravilniku o bližim uslovima, načinu i postupku obavljanja metoda i postupaka tradicionalne medicine. Od tada se trudimo da promovišemo profesionalnu aromaterapiju tj. da pojasnimo ulogu aromaterapije u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, a ne samo u preventivnom lečenju kako je ona do sada prikazivana. Negujemo kvalitet eteričnog ulja i smatramo da je samo čisto ulje dobro u terapiji bilo da želimo sagledati hemijsko ili energetsko njegovo delovanje. Želimo da sprovedemo kontrolu u primeni metode van zdravstvenih institucija, jer se osobe nakon jednodnevnog kursa aromaterapije nazivaju terapeutima, što našim korisnicima stvara problem u prepoznavanju lincenciranog terapeuta. U okviru Udruženja smo doneli Pravilnik o registru aromaterapeuta i praktičara aromaterapije, Etički kodeks i Kodeks kompetencije, programsku kontinuiranu edukaciu i nivoe usavršavanja. Završenom edukacijom kod nas polaznici stiču uslov za dobijanje dozvole za rad od strane Komisije za tradicionalnu medicinu pri Ministarstvu zdravlja RS.

U TO KU JE UPI S N OVE GEN ERACI J E ZA P O RO D I ČN O G A ROMATER A PEUTA U B E OGRADU!

Objavljujemo upis nove generacije iz oblasti profesionalne aromaterapije u Beogradu, koju možete pohađati lično ili online. Ova edukacija je namenjena svim ljubiteljima aromaterapije, eteričnih ulja, botanike, aromamasaže i aromakozmetike, psihologije i aromanutricionizma. Broj polaznika je ograničen, prijave su u toku! Centar za razvoj i promociju profesionalne aromaterapije Aroma Tea, Bulevar Zorana Đinđića 98/45 Novi Beograd www.aromaterapija.co.rs

webshop.aromaterapija.co.rs Aromaterapija.AromaTea www.aromatea.blogspot.com

Kontakt: infoaromatea@gmail.com Tel. 011/ 312 1617, 069/ 222 1964 | 3


Soul retrieval tehnika i intuitivna masaža

Svi smo mi rođeni kao bića slobodna od straha, spontano prepuštena vođstvu univerzuma. Potpuno sigurni da ćemo dobiti zaštitu kada nam je potrebna, potpuno sigurni da smo dete ljubavi i da budemo ono što jesmo, da pokažemo najbolje od svog bića. Takvi smo bili kao dete. A onda smo počeli da upoznajemo strah, da budemo usamljeni, tužni, povređeni. Kažu da smo tada prestali biti dete, počeli smo da ulazimo u svet odraslih.

Trebalo bi da nas je “svet odraslih” naučio da ponovo povratimo naš balans i ponovo budemo ono što jesmo, ali svet odraslih nas je naučio potiskivanju, sve dok ne “potrošimo” rezerve svoje energije i onda ostajemo trajno zaglavljeni u svojoj tuzi, strahu, besu ili se ove emocije jednostavno manifestuju kao neka bolest. Šamanska tehnika “Soul retrieval” je tehnika kojom se ponovo vraća onaj izgubljeni deo vitalne energije naše duše. Sve započinje zajedničkim šamanskim putovanjem kada se i klijent i šamanski praktikant povezuju sa unutrašnjim svetovima otkrivajući unutrašnje podrške u vidu životinja moći ili unutrašnjih duhovnih vodiča. Tokom ovoga procesa se dobijaju uvidi šta se desilo, gde je izgubljena energija duše, gde se nalazi. Šamanski praktikant je obučen da ovu energiju “pokupi ili sakupi” i vrati je nazad u telo osobe.

Soul retrieval tehnika deluje vrlo blagotvorno, često se kroz nju reše tegobe sa kojima osoba živi dugo godina. Sam proces “slaganja” energije nakon rituala traje još 3-4 sedmice kada se na neki način osoba ponovo vraća sebi, u tom periodu može biti malo osetljivija, ali je to dobro jer je konačno započet povratak osobe ka njenom istinskom putu.

Kao podrška povratku izgubljene duše, klijentu se pruža intuitivna masaža i odabir eteričnih ulja, gde se oslobađaju emotivne blokade zarobljene u tkivima. Razmišljajte o tome da su eterična ulja kapljice pozitivnosti čija je svrha da nas u potpunosti dovedu u stanje harmonije. Eterična ulja su pozitivni dodaci životu, mogu da nam pomognu u prevazilaženju ograničenja koja nam nameću okolnosti i ego, ali i da uspostavimo vezu sa kompletnom našom celinom, duhovnom dimenzijom i univerzalnim JA.

Aromaterapeut i šamanski praktikant Lejla Ljubenković

4

|


Prevela Dragana Matić

Mart i kedar

Promena je predivno iskustvo kada prelazimo iz jedne faze u drugu. Svi se sećamo detinjstva i neprijatnih adolescentnih trenutaka. Sećamo se i uzbuđenja kada smo dobili saobraćajnu dozvolu i kada smo postali nezavisni. Zaustavite se i razmislite o važnim promenama u svom životu, nekim divnim uspomenama ili bolnim trenucima, kako ste uspeli da nastavite dalje i da porastete. Tako je i sa mesecom martom, jednim od najznačajnijih meseci. Proteklih par meseci smo spavali, gledali kroz zaleđene prozore i sedeli u toplom domu. Mart počinje hladnim vetrovima i suncem koje blista i polako otopljava sneg. Kao u Šekspirovom komadu, mart se vezuje i dramatično nas vuče u svoj emotivni svet. Kako glumac dolazi do srceparajućeg završetka svojih muka, mi zastanemo, duboko udahnemo i zagledamo se. Mart isto to radi, zagrli nas svojim vetrovitim rukama i uvodi nas u svoju igru, a mi se graciozno dočekujemo na noge sa rađanjem aprila koje nas čeka odmah tu, iza ugla. Kedar je dobar izbor eteričnih ulja za ovaj mesec zato što pomaže u isceljivanju uspavane kože i kose; veoma dobro utiče emotivno na nas, uzemljuje nas, podržava i čini nas spremnima za novi početak.

K E DAR - Kao i mnoga ulja koja su dobijena iz drveta, ili piljevine, kedar je veličanstveno ulje. Ono predstavlja simbol snage, dostojanstva i plemstva. Probajte da stojite ispod drveta kedra i osetićete veliko poštovanje prema njegovoj veličini i snazi. Ovog drveća ima u izobilju u Severnoj i Južnoj Americi. Kedar ima topao, mošusan, balzamičan miris koji dugo traje i veoma je dobar u držanju i čuvanju mirisne mešavine. Ovaj zemljani miris vas čini uzemljenima i veoma je podržavajuć. Eterično ulje kedra je na dobrom glasu jer čini čuda vašoj kosi i koži i zato što ima smirujuće, balansirajuće uticaje na vaše mentalno i emotivno stanje. Zbog svojih smirujućih efekata, kedar je odličan i u borbi protiv ekološkog stresa. Kap eteričnog ulja kedra na sijalici stone lampe može da napravi malu zaštitničku barijeru između vas i vašeg poslovnog stresnog okruženja. Kedar takođe dobro deluje u borbi protiv insekata i pomaže u lečenju bronhijalnih problema, iako su eterična ulja eukaliptusa i peperminta veoma jaka u ovim oblastima, kedar se pokazao kao veoma dobro ulje. | 5


KEDAR KAO TERAPEUTSKA ESENCIJA

Kedar je često korišćen kao masažna mešavina. Bilo da masirate teme glave, kožu

ili kosu, ili uznemiren stomak, eterično ulje kedra je dobar izbor. Još jedan povoljan

način da koristite eterično ulje kedra jeste u difuzeru ili kao rasprišivač za sobu i on će

vam pomoći da se izbalansirate i regenerišete. Kedrovu notu i miris često vezujemo

sa jesen i zimu, za Noć veštica, Dan zahvalnosti i Božić. Nekoliko puta isprskajte sobu osveživačem od kedra i dozovite sebi ove praznike.

K E DA R JAČ A KO S U

Gubitak kose je jedna od promena kroz koju mnogi od nas

prolaze. Kedar će nam pomoći u ovoj promeni. Podelićemo sa vama jedan recept koji će uticati na vaše teme, tako što će ojačati koren

glave, a drugi recept će vam pomoći u borbi protiv gubitka kose.

Kada pravite pakovanje za kosu, maslinovo ulje je najbolja baza koju možete da koristite.

Izmešajte sva ulja sa 2 kašike ma-

slinovog ulja. Koristite celu mešavinu da RECEPTURA ZA TEME GLAVE

2 kapi eteričnog ulja kedra

4 kapi eteričnog ulja lavande 1 kap eteričnog ulja limuna

2 kapi eteričnog ulja ruzmarina 2 kapi eteričnog ulja čajevca

izmasirate teme glave. Umotajte glavu u

peškir i opustite se sat vremena. Šamponirajte kosu i isperite.

Još jedna dobit iz ovog recepta jesu

eterična ulja koja su odlična u stabilizovanju vaših emocija i ona vam dozvolja-

vaju da otpustite bes, ljutnju i strahove. Ako imate zdravo teme glave i kosu, počastite bar svoje emocije ovom divnom

6

|

mešavinom.


DINAMIČAN RASPRŠIVAČ

Ako se osećate emotivno, fizički ili mentalno izmoreni, nemojte dozvoliti sebi

da potonete. Napravite jedan dinamičan sprej.

D I N A M I Č A N R A S P R Š IVAČ 2 kapi eteričnog ulja slatke narandže 2 kapi eteričnog ulja kedra 2 kapi eteričnog ulja ruzmarina 2 kapi peperminta

Dodajte ovu mešavinu u 200ml vode. Prskajte po kući i započnite dan energizovani! Kedar, žalfija i lavanda mogu dobro da deluju kada bolujete ili kada ste tužni, kada ne možete da spavate ili kada se osećate rasejano. Možete napraviti jednu sprej kombinaciju sa vodom i ovim eteričnim uljima i prskati po kući.

OKRUŽITE SE MIRISOM KEDRA

Kedar je veoma umirujuće ulje, ne zaboravite da ga uključite u svoje kupke.

Zar ne bismo svi želeli da imamo plakar ili kovčeg od kedra za našu odeću? Ako

niste u mogućnosti da napravite jedan mali orman od kedra, možete da iskoristite komadiće drveta i da ih stavite između veša. Dobićete svež miris i ujedno će kedar rasterati dosadne moljce.

Ako volite kedar, svideće vam se i eterično ulje sandalovine ili bilo koje eterično

ulje drvenastog mirisa. Sandalovina, često korišćena u Azijskim parfemima, ima toplu i začinsku aromu.

| 7


Konačno proleće! Ko bi pomislio da je april već stigao? Pupoljci koji su se trudili da proguraju svoje glavice iznad snega, sada uskoro cvetaju. Mlade, manje izdržljive biljke sada skupljaju hrabrost i snagu da krenu na putovanje prema suncu. A prizor crvendaća nas ispunjava ushićenjem i nadom. Iako proleće zvanično počinje u martu, ne možemo da ga prepoznamo od hladnoće, promena i vetrova. U stvari mi ne osećamo proleće dok april ne donese sa sobom toplinu, kišu i povetarce. Ovo je odličan period da otvorite širom prozore i terasu da uđe svež vazduh. Uzbuđenje buđenja, obnavljanja i rasta nas prožima. Želimo da se pročistimo i podmladimo, skinemo sa sebe zimski sloj i započnemo stvari koje smo planirali za lepo vreme. Sa prolećem može doći i do iscrpljenosti i prolećne depresije. Žalfiju, ulje aprila, je dobro da imate pored sebe. Ona će vam pomoći u novim počecima proleća. Ona opušta i podiže, dobra je za nove početke i novonastalu energiju, daće vam živost i pokrenuće vas posle dugih zimskih meseci.

8

|


Žalfija Eterično ulje žalfije je dobijeno od rozih, plavih ili ljubičastih cvetova žalfije. Ona dobro uspeva u Španiji, Italiji i Francuskoj. Nekome miriše na sveže pokošeno seno, a neko je opisuje kao zemljanu i mošusnu. Cvet žalfije je veoma senzualan i ženstven. Ulje ove biljke je veoma dobro u rešavanju pms simptoma i menstrualnih bolova, a ujedno rešava i emotivne probleme. Žalfija se pokazala kao dobra u rešavanju snažnih emocija, strahova, stresa i anksionznosti. Takođe, ima veoma opuštajuće efekte, koji je čine veoma senzualnim uljem. Na fizičkom nivou eterično ulje žalfije je odlično u nezi zrele i upaljene kože. Veoma pomaže kod menstrualnih bolova i duboke mišićne napetosti. Eterično ulje žalfije deluje protivupalno i dobar je antiseptik.

ŽALFIJA KAO TERAPEUTSKA ESENCIJA

Eterično ulje žalfije se dobro meša sa baznim uljima, bademovim ili maslinovim, i može se utrljavati ili masirati u kožu. Rastvoreno u vodi ili mleku daje divnu kupku. Takođe, možete kombinovati eterično ulje žalfije sa drugim eteričnim uljima, geranijumom, narandžom ili lavandom za poseban opuštajući efekat u kupki. Žalfija je nežna prema koži i zato je preporučujemo za negu lica. Što se više budete družili sa ovim uljem više ćete ceniti ženstvenu stranu ovog ulja. | 9


ŽENSKI NAPREDAK Sledeći recept je dobar u borbi protiv bora i zbog protivupalnih svojstava žalfije. Korisite ovu mešavinu uveče, pre spavanja, jer je ovo ulje odlično za sezonsku promenu i mesec april. Ova receptura je posebno dobra za žene u tridesetim i četrdesetim.

OTIV B O R A R P A R U T R EC E P lja žalfije u g o n ič r 6 ka pi ete o morača k a lj u g o ričn 6 ka pi ete an iju ma r e g a lj u ričnog 4 ka pi ete a lavand e lj u g o n ič r 4 ka pi ete RECEPTURA ZA PROLEĆNI TONIK 3 kapi eteričnog ulja kamilice

Pomešajte eterična ulja i koristite jednu od ove dve varijante: Dodajte 2 kašike baznog ulja badema ili koštica kajsije. Umasirajte ovu mešavinu na čisto lice pre spavanja. Dodajte ovu mešavinu na 100ml čiste izvorske ili destilovane vode, i dodajte 30ml hidrolata hamamelisa. Nanosite redovno ovaj tonik za lice i ujutru i uveče. Da biste održali kožu čistom tokom ovih aprilskih dana kada koža pokušava da se adaptira na promenu sezone i temperature, probajte sledeći tonik. 10 |

3 kapi eteričnog ulja žalfije 3 kapi eteričnog ulja geranijuma 6 kapi eteričnog ulja lavande 1 kašika jabukovog sirćeta 60ml hidrolata hamamelisa 140ml destilovane vode

Izmešajte sastojke i koristite ovaj tonik posle čišćenja lica, pre nego što nanesete kremu. Takođe, ovaj tonik je idealan posle depilacije, iritacije ili posekotina od brijanja.


ODMORNO IZMASIRANO TELO Nekad vam je potrebno malo bega od svega. Sledeća mešavina za masiranje ili utrljavanje u telo će biti najbolja ako neko može da vas izmasira. Kada nanesete ovu mešavinu za opuštanje, najbolje je da legnete i da se odmorite. E N E R G I ZU JT E S E 5 ka pi eter ičn og ulja ža lfij e 15 ka pi eter ičn og ulja lava nd e

10 ka pi eter ičn og ulja lim un a 45 0m l vo de ŠAVINA E M A N Ž A ĆA M A S OPUŠTAJU ulja ked ra g o n ič r e t 6 ka p i e a žalfije lj u g o n ič r 3 ka pi ete randže a n a lj u g rično 6 ka pi ete

Izmešajte sva eterična ulja sa

vodom u bočici. Prskajte po kući i

dobićete slatki, lagani i energizujući sprej za kuću.

ENERGIZUJTE SE

SMIRITE SE UZ POMOĆ ŽALFIJE

Ponekad vam eterično ulje žalfije može pomoći da podignete energiju. Sledeća receptura vam može pomoći da se oraspoložite i da sve ono što se nakupilo tokom zime, izađe napolje.

Žalfija nam pomaže da se opustimo, da opustimo zrelu kožu, da otpustimo anksioznost ili strahove ili jednostavno da odmorimo umorne kosti.

| 11


Dipl. bh Ana Stojanović

Farmakologija eteričnih ulja kedra i žalfije

Aromaterapija je divna holistička metoda koja se može koristiti za održanje i unapređenje zdravlja. Glavni instrumenti aromaterapeuta su etarska ulja. Kako eterična ulja funkcionišu? Sa biološke tačke gledišta, uticaj esencijalnih ulja je povezan sa čulom mirisa, evolutivno najstarijim čulom, koje preko limbičkog sistema utiče na organizam u celosti. Limbički sistem podrazumeva nekoliko delova, odgovornih za razne funkcije među kojima se ubrajaju emocije, ponašanje, motivacija, dugoročna memorija, kao i čulo mirisa. Dakle, limbički sistem, na koji eterična ulja direktno deluju, odgovoran je za emotivni život i ima značajnu ulogu u formiranju memorije. Iz tog razloga neki miris koji smo davno osetili može da nam vrati sećanje na taj period.

Osim emotivne, psihološke i energetske slike eteričnih ulja, postoji još jedan veoma važan aspekt, a to je njihov hemijski sastav. Zapravo, svi ostali aspekti ulja potiču od hemijskog sastava. Aromaterapeut je taj koji određuje koje su to slabosti našeg organizma koje treba energetski, psihološki ili emotivno aktivirati, opustiti ili uravnotežiti, a hemijski sastav je taj koji određuje da li će ulje biti stimulativno, balansirajuće, relaksaciono i u kom svojstvu ćemo ga koristiti. Od čega zavisi hemijski sastav eteričnih ulja? Hemijski sastav ulja određene biljke zavisi od hemotipa. Na primer, ruzmarin (Rosmarinus officinalis) ima nekoliko hemotipova: 1.8-cineol, verbenon, borneol i kamfor. Hemotipovi (engl. chemotype – CT) su biljke iste vrste koje imaju različito zastupljene sekundarne metabolite, odnosno sastojke eteričnih ulja. Dalje, neke biljke su karakteristične za određeno podneblje, te se tako gajene biljke razvijaju u potpunosti onako kako im to prirodno stanište nalaže (odgovarajuća vlažnost zemljišta, klimatski uslovi, broj solarnih dana, itd). Najkvalitetnija ulja se dobijaju od biljaka ubranih na njihovom prirodnom staništu ili od biljaka koja su gajena metodom divljeg rasta, biodinamičkim ili organskim uzgojem. Za terapeutske svrhe najpoželjnije je koristiti eterična ulja dobijena od biljaka gajenih nekim od ovih načina.

12 |


ETARSKO ULJE KEDRA (CEDRUS ATLANTICA) Latinski naziv: Cedrus Atlantica Familija: Pinaceae Prirodno stanište: Atlaske planine Alžira (gajenog kedra odličnog kvaliteta ima i u Maroku) Dobijanje eteričnog ulja: destilacija vodenom parom drvenastog dela biljke (može se koristiti i piljevina) Miris: eterično ulje kedra ima divnu drvenastu aromu i pripada uljima donje note H emijski sastav : • seskviterpeni – cedren (antiseptička, antibakterijska, antiinflamatorna svojstva, ekspektorant, umirujuć); kariofilen (antibakterijska, antiseptička i antifungicidna svojstva); tujopsen, kadinen • alkoholi – atlantol, kedrol • ketoni – α-atlanton (za rane, ekspektorant i stimuliše deobu ćelija); γ-atlanton.

Drvo kedra je izuzetno aromatično, zbog visokog sadržaja eteričnog ulja. Korišćen je kao drvena građa jer miris kedra odbija mrave, termite, moljce i druge insekte. Eterično ulje kedra je žućkasto, dosta gusto, sa toplom, drvenastom aromom. Aktivni principi ovog ulja su kedrol, kadinen i drugi seskviterpeni. Eterična ulja familije Pinaceae su odlična za probleme respiratornog sistema, a ulje kedra je odličan antiseptik i posebno pogoduje bronhijama zbog ekspektorantnih svojstava. Dobar je mukolitik, pa se koristi i za hronični bronhitis. Efikasan je za cistitise, vaginalne infekcije i sekret. Ulje je donje note, te je blagotvoran za organe vezane sa prvom i drugom čakrom. Odličan je za negu kože zbog blagog astringentnog svojstva. Balansira proizvodnju sebuma, tako da je sa antiseptičkim i astringentnim svojstvima odličan za tretiranje akni.

| 13


Često se koristi u muškim parfemima, losionima za negu posle brijanja, zbog astringentnih i antiseptičkih svojstava, mada popularnost u muškim mirisima može biti povezana i sa njegovom reputacijom afrodizijaka. Etarsko ulje kedra treba izbegavati u trudnoći.

ETERIČNO ULJE ŽALFIJE (SALVIA OFFICINALIS)

Latinski naziv: Salvia officinalis Familija: Lamiaceae Prirodno stanište: Mediteran, severna Afrika Dobijanje eteričnog ulja: destilacija vodenom parom suvih listića biljke u cvetanju Miris: intenzivan, začinski, biljni, gornja nota Hemijski sastav*: • ketoni – α-tujon, β-tujon, kamfor (mukolitici, zarastanje rana, sprečavaju pojavu ožiljnog tkiva) • monoterpeni – α-pinen, β-pinen, felandren, kamfen, mircen, limonen, p-cimen (mukolitici, mišićni analgetici, često rubefacijenti) • seskviterpeni – kariofilen, humulen, kadinen (antiinflamatorni) • aromatični aldehidi – metil-kavikol (antispazmatik, može izazvati psihotropni efekat) , timol • oksidi – 1,8-cineol, kariofilen-oksid (ekspektoranti) • alkoholi – borneol, viridiflorol, linalool, terpinen-4-ol (mešavina monoterpenskih i seskviterpenskih alkohola, *zavisi od podneblja na kojem je biljka gajena; ovde su navedena jedinjenja koja eterična ulje žalfije najčešće može sadržati

Latinski naziv žalfije potiče od reči „salvare“, što znači lečiti. Smatralo se da žalfija može sačuvati od bolesti i smrti. Eterično ulje žalfije sadrži veliku količinu potencijalno toksičnog ketona (tujon), te zbog toga nije prikladna za svakodnevnu upo-

14 |


trebu. Može izazvati epileptični napad, konvulzije, a u većim količinama je toksično za nervni sistem i može izazvati paralizu. Međutim, eterično ulje žalfije je potpuno sigurno u normalnim dozama i jedna je od vrlo važnih aromata koji se koriste u aromaterapiji. Zato je veoma važno voditi računa o dozi. Žalfija je indikovana za mišićne tenzije i spazme, umorne, bolne noge, glavobolje i migrene. Može da oslobodi abdominalnu nadutost, gasove i simptome iritabilnih creva. Ginekološki lek, jednake važnosti kao i čempres, može se koristiti da smanji predmenstrualne tenzije i da olakša menstrualni bol. Korisna je za smanjivanje bolova prilikom porođaja. Doprinosi hormonskom balansu estrogena i odnosu progesteron-testosteron. Žalfija će opustiti i zagrejati mišiće koji su prenapregnuti teškim treninzima, koji podrazumevaju eksplozivne pokrete. Odlična je za masažu muškaraca sa vrlo razvijenom muskulaturom. Psihološko dejstvo žalfije je blisko vezano za energetski aspekt i balans koji pravi između stimulacije i relaksacije. Neurotonik, indikovan za mentalni umor i nervnu iznurenost, efektivan je i za smirenje uma i smanjenje tenzije. Eterično ulje žalfije treba izbegavati u trudnoći, takođe deca, kao i osobe koje pate od epilepsije.

Dobrodošli! Aromatična Radionica Sapuna Aromatična radionica sapuna nudi znanje i iskustvo o umetnosti pravljenja sapuna. U magičnom okruženju mirisnih etarskih ulja, naučite osnove pravljenja sapuna hladnim procesom.

U OKVIRU RADIONICE BIĆETE U PRILICI DA SAVLADATE SLEDEĆA ZNANJA: • Osnove hemije - osnove bezbednog rada i rukovanje hemikalijama • Kvalitet i karakteristike ulja koja se koriste za izradu sapuna • Šta je to saponifikacija • Primena etarskih ulja u izradi sapuna • Šta je sve neophodno za pravljenje sapuna Predviđena je demonstracija postupka izrade, iza koje sledi i praktični rad polaznika na izradi sapuna. Sapune koje napravite u radionici, sa radošću možete poneti sa sobom, da vas podsećaju na to da je kreativnost uvek i svuda oko nas. Kada budete potrošili sapune, imaćete znanje za izradu novih, mirišljavih i ručno pravljenih fantastičnih sapuna.

| 15


Dr Bojana Maksimović

Prolećna detoksikacija

Savremeni način života nas primorava da razmišljamo o povremenoj detoksikaciji organizma. Na neke stvari oko nas ne možemo da utičemo, ne možemo tek tako da se preselimo iz sredine u kojoj je vazduh zagađen, ali možemo više da razmišljamo o hrani koju unosimo u organizam. Multinacionalne kompanije uz pomoć medija i reklama nameću ljudima širom sveta svakodnevno stotine novih nezdravih proizvoda. Sva industrijski proizvedena hrana sadrži u sebi razne konzervanse i emulgatore koji se dodaju da ne bi došlo do kvarenja. Detoksikacija organizma ili čišćenje organizma od otrova treba da se sprovodi više puta godišnje. Naš organizam je opterećen ne samo probavljanjem teške i nezdrave hrane. On mora takođe eliminisati pesticide, nečiste i toksične materije, koje ulaze u telo iz našeg okruženje i hrane. Dodajte još i stres, prebrzi ritam života i manjak vežbe. Sve ovo može preopteretiti i oslabiti organizam i sprečiti njegov pravilan rad.

KORISTI DETOKSIKACIJE

1. Dobra detoksikacija pročišćava naš unutrašnji motor. Svaki automobil radi bolje nakon servisa. Na sličan način posmatramo i detoksikaciju i naš organizam. Detoksikacija popravlja funkciju našeg organizma. Detoksikacija je više od posta i uzimanja tečnosti, zapravo ona mora da obezbedi telu nutritivne komponente i podstakne organizam na izbacivanje toksina. Detoksikaciju posmatramo kao prevenciju bolesti, kao i dugoročno održavanje našeg zdravlja u dobroj formi. Stoga s vremena na vreme treba uraditi detoksikaciju - očistiti organizam, učiniti ga otpornijim i izdržljivijim. 2. Osnovni cilj svake detoksikacije je pročistiti organizam, izbaciti iz njega sve toksine. Nju prate i brojne pozitivne propratne pojave, kao što su: gubitak kilograma, energizacija, manje oticanje i nadutost, blistava koža, bolji san, oslobađanje od bola i napetosti. 3. Digestivni sistem će se malo odmoriti od svih loših stvari koje mu svakodnevno uporno servirate. Detoksikacija ga obnavlja i tako poboljšava njegovu funkciju. 4. Detoksikacija pojačava našu vitalnost i energičnost. Slabost, umor i ra-

16 |


zdražljivost su dobrim delom posledice delovanja toksina koji se nagomilavaju u našem telu. Nakon detoksikacije ćete se osećati lakše, opuštenije i koncentrisanije. 5. Detoksikacija znači veliku promenu u vašem životu. S njom ulazite u jedan zdraviji odnos prema vašem telu. Kada osetite i doživite pozitivne promene detoksikacije, teško je da ćete se vratiti na staro.

Eter ič na u lja koja su dobra z a detox su: K LEK A , SMILJE , LIMUN, GR EJPFRU T, LOVOR

DETOX SO ZA KUPANJE 10 kapi eteričnog ulja grejpa MASAŽNO ULJE ZA DETOKSIKACIJU 4 kapi eteričnog ulja grejpa 4 kapi eteričnog ulja kleke

10 kapi eteričnog ulja kleke 4 kapi eteričnog ulja smilja 1 šolja (250 g) soli iz Mrtvog mora

4 kapi eteričnog ulja čempresa 6 kapi eteričnog ulja lovora 2 supene kašike (30ml) suncokretovog ulja

Sipati biljno ulje u bočicu od tamnog stakla od 30 ml, a potom dodati etarska ulja. Dobro izmešati. Masažu vršiti od periferije ka srcu.

Izmešajte eterična ulja, dodajte u so i sipajte u kadu punu tople vode. Uronite u kadu i ostanite 20-ak minuta.

| 17


Sezonski alergijski rinitis Sezonski alergijski rinitis predstavlja alergijsku reakciju koja u pozadini ima preteranu reakciju imunog sistema na pojavu nekog alergena u okolini, najčešće na razne trave. Postoje dve vrste alergijskog rinitisa - sezonski alergijski rinitis i nesezonski alergijski rinitis. Alergijski sezonski rinitis uzrokuje polen drveća, trava ili korova, dok nesezonski alergijski rinitis može biti uzrokovan alergenima kao što su prašina, grinje, dlaka kućnih ljubimaca i buđi. Simptomi alergijskog rinitisa nalikuju prehladi, međutim, za razliku od prehlade, oni nisu uzrokovani virusom. Kada udišete alergen, vaš imuni sistem odmah kreće u akciju. Antigen se vezuje za već stvorena antitela iz klase imunoglobulina E, koja oblažu površinu mast-ćelija i bazofilnih leukocita iz kojih se oslobađaju medijatori alergijske inflamacije: histamin, prostaglandini, leukotrijeni i drugi. Ovi medijatori izazvaju vazodilataciju ( širenje krvnih sudova ) i povećanje propustljivosti krvnih sudova, što ima za posledicu otok sluznice, povećanje mukozne produkcije, simptome i znake rinitisa. Otežano je disanje na nos zbog otoka sluznice, javlja se bistra, vodena sekrecija, kijanje u napadima (više od 10 puta za redom), svrab nosne sluznice u vreme sezone polena. Iste tegobe i isti znaci ispoljeni tokom cele godine, bilo intermitentno, bilo neprekidno, javljaju se kod nesezonskog alergijskog rinitisa. Uz znake alergijskog rinitisa, skoro po pravilu, pridružen je i alergijski konjuktivitis (svrab, crvenilo konjuktiva, suzenje očiju, otok očnih kapaka, dok ostali delovi oka nisu zahvaćeni), tako da je zapravo reč o alergijskom rinokonjuktivitisu. Poneke osobe žale se na svrab mekog nepca i grla. Slivanje sekreta u ždrelo izaziva suvi kašalj ili promuklost. Mogu se javiti glavobolje i krvarenja iz nosa.

TERAPIJSKI PRISTUP

Strategija prirodnog pristupa individualna je za svaku osobu. Na prvom mestu rade se drenažne kure čišćenja jetre i žuči pomoću čajeva i tinktura (koren maslačka, list artičoke, koren čička, list koprive...), uzimanje hladno ceđenog ulja crnog kima kao i modulaciju imunog odgovora pomoću npr. ehinacee. U terapiji simptoma alergijskog rinitisa i konjuktivitisa mogu se uključiti hidrolati, a u modifikaciju imunog odgovora i lečenje posledica i komplikacija koju je izazvala alergija i neka eterična ulja. 18 |


LAVANDA Umiruje, deluje kao prirodni antihistamin METVICA Otvara sinuse, ublažava glavobolje EUKALIPTUS Smanjuje začepljenje, izbacuje sluz RIMSKA KAMILICA Opušta, pomaže kod napada astme ČEMPRES Suzbija nagon za kašljanjem, olakšava disajne tegobe ĐUMBIR Ublažava tegobe disanja LIMUN Smanjuje upalu disajnih puteva

Kod ALERGIJSKE KIJAVICE nekoliko eteričnih ulja pokazuje direktno antialergijsko delovanje te se kao “prva pomoć” koriste: eterično ulje "puzajući izop" (Hyssopus officinalis var. decumbens), limunski eukaliptus (Eucalyptus citriodora) i rimska kamilica (Anthemis nobilis). Pomešajte sva tri eterična ulja (npr. 10 kapi jednoga, 10 drugog i 10 kapi trećeg eteričnog ulja). Onda 1-2 kapi kombinacije eteričnih ulja nakapajte na maramicu i inhalirajte par minuta. Postupak možete ponavljati više puta na dan, naročito pre jutarnjeg izlaska iz vašeg stana. Treba razmisliti i o DERMALNOJ aplikaciji (masaži grudnog koša) eteričnim uljem vetivera (Vetiveria zizanoides), jer je to ulje koje deluje kao imunomodulator + eterično ulje kajeputa (Melaleuca cajuputi) koje je vrlo dobrog antibakterijskog i antivirusnog delovanja (obavezno rastvoreno u odgovarajućem biljnom ulju).

| 19


Prirodna kozmetika s domaćim potpisom? Iz godine u godinu rastemo polako, ali stabilno te nas sve više prepoznaju na tržištu kao kvalitet sa dušom. Naša prednost je što su nam proizvodi prirodni, uvek smo dostupni za savet, dok se u slučaju stranih brendova gubi mogućnost ličnog kontakta s osobama koje stoje iza samih proizvoda. Svi smo mi različiti i jedinstveni. Nikada se, kao danas, nije toliko cenila individualnost, ali i toliko zanemarivao čovek kao kompleksno biće. Svako od nas treba podršku kako duhovnu, tako i kada se radi o zdravlju. Ukoliko ste odlučili pristupiti svom zdravlju holistički i uz stručno vođstvo, onda ste na pravom mestu. Individualni proizvodi predstavljaju ono najbolje od aromaterapije. Mnoštvo zadovoljnih korisnika potvrđuje da pristup čoveku kao celovitom biću i uz podršku najboljih proizvoda, može učiniti velike promene. Ukoliko želite zakazati termin za individualne konsultacije i proizvode, zamoliću Vas da nam se obratite e-mailom ili putem Skype-a ukoliko ne možete doći do nas. Web – usluge Savetovanje o izradi individualne kozmetike i aromapreparata a/ Skype ( usmeno savetovanje, prema unapred određenoj satnici ( nakon uplate za uslugu, dogovaramo termin za savetovanje b/ e-mail pismeno savetovanje, prema opisu stanja i potrebama klijenta, putem e-maila ( nakon uplate za uslugu i primljenog vašeg maila, šaljemo vam pismenu preporuku. Posebnost Aroma Tea-e je izrada individualnih aromaterapijskih proizvoda koji su potpuno prilagođeni jedinstvenim potrebama svake osobe. www.aromaterapija.co.rs infoaromatea@gmail.com 069 222 1964 20 |


Dipl. farm.Snežana Mitrović

Lični profil kedra i žalfije

Kada je mlada, Žalfija odgovara tipu Salvia Scaleta - Muškatna žalfija. Ona daje eterično ulje posebnog mirisa koje za sobom ostavlja osećaj nečeg nedovršenog, poput zelenog voća, i po karakteru odgovara tipu mlade devojke koja je tek zakoračila u adolescenciju. Ona se još uvek razdvaja od detinjstva i plašljivo ispituje svoju ženstvenost. Često uleti u modne trendove, prati druge da ne bi izgubila korak, nesigurna je i vapi za identitetom, puna je sumnji i strahova i sklona emotivnim hirovima; ne zna ko je i šta se krije iza lažnog samopouzdanja i zato ima sistemsku sklonost prema konfliktu i negativnosti. Maskira svoju ranjivost, lažno se predstavlja i podržava mišljenje drugih ljudi. Negira svoje želje za seksualnošću, ne snalazi se i često ulazi u odnose koji su lišeni sklada i radosti, koji umesto zadovoljsta donose gorke lekcije i mnogo problema u genitalnom području - amenoreje, dimenoreje. Žalfije su veoma senzualne i uživaju na svim nivoima kako sazrevaju. Kada se zaljube to rade umom, telom i dušom. Balansiraju između svoje muške i ženske strane i njihovi odnosi mogu biti veoma skladni. Međutim one su nekada privučene više nekonvencionalnim tipom odnosa makar samo zbog iskustva. Žalfije su duboko romantične i uopšte nisu neozbiljne, u vezama uvek čekaju princa u sjajnom oklopu da ih obori sa nogu. One sanjaju do smrti. Kada je ljubav u pitanju, dolaze do granica morala, imaju tajni život negde gde niko neće posumnjati. Žalfija može postati i izolovana u svojim osećanjima, pati od emocionalnih kriza i pogresnim emotivnim izborom postaje kompulsivna, letargična i sklona zavisnosti. Godinama ona prelazi u Salviu Officinalis, zrelu ženu - to je žena koja pomaže, a ne kojoj se pomaže, bogata mudrošću i autoritetom. Ona apeluje na žensku inteligenciju, a ne na emocije. To radi iz ličnog iskustva jer je sama uspela da se izdigne iz nevolja i patnji u svojim krizama i emocionalnim iluzijama, a svoj bol je iskoristila da izgradi izuzetan karakter. Zrači unutrašnjom lepotom, nežna je i dobro razmisli pre nego što progovori. Njene reči su jake a nisu ofanzivne i zato ima sposobnost da kao sonda duboko prodre u psihu drugih i veoma je svesna koji efekat ostavlja na ljude. Nekada su zamišljene ili razigrane ali osećanja ih ne drže dugo iako ostavljaju takav utisak. U negativnom stanju može podleći pritiscima spolja, a negativni grč koči njen stil i kreativnost. Tada počinje da traži greške u svojm uzbudljivim vezama tvrdeći da su dosadne i neintrigantne i da je imala pogrešne prijatelje i ljubavnike. Kao tipična

| 21


ženska esencija ona se koristi da harmonizuje ženski hormonalni sastav, pomaže kod svih vrsta hormonalnih disbalansa, problema sa cirkulacijom i jak je anti-spazodik kao i sedativ. Podržava žensku funkciju u svim oblicima. Atlaski kedar je mitska figura koja na leđima drži ceo teret nebesa, stoga je primarna karakteristika ulja SNAGA. Ime cedarwood - potiče od arapske reči kedar što znači MOĆ. Cedar se koristio za izgradnju hrama kralja Solomona, a njegov miris je privlačio vernike u hram. Koristio se u ritualima pročišćenja, jer je on simbol duhovne moći. To je mučkarac zrelih godina, otac ili deda. Visokog je stasa, plemenit, kao da je plave krvi. Kada ga pogledaš, uliva ti poverenje i sigurnost. On je ona osoba čiji bi prvo okrenuli telefonski broj kada ste u nevolji. I tada bi on svaku stvar stavio na pravo mesto, doneo pravo rešenje, bio uteha ako treba. On voli da je upoznat sa svim, da se za sve pita, ali nije nepogrešiv. Čak se može reći da je dogmatičan, kao da mu je vreme stalo zadnjih desetak godina, drži se tradicionalnih mišljenja. Njega nećete pitati za ljubavni savet ili mišljenje o svom izgledu. Ali zato je svaka teška finansijska ili životna situacija zadatak koji ćete mu lako prepustiti, sigurni da će on to najbolje uraditi. On je bastion bezbednosti, zaštitnik porodice i očuvanja ognjišta. Podstaknut je uverenjem da može svojom unutrašnjom snagom pronaći mesto hrabrosti. Gleda u lice izazovu, uporan je i izdržljiv. Prihvata svaku negativnu i zastrašujuću situaciju i transformiše je u iskustvo iz kojeg izvlači snagu i mudrost. Kod njega je sve predvidivo i ne menja se, sve dobro organizovano, zna se njegovo mesto za stolom. Naklonjen je nauci i religiji, iako ga često kopka paranormalno, naravno sa naučne tačke gledišta. Uzbuđenja su rezervisana za projekte, pogotovu ako su istorija i arheologija u pitanju, potraga za nekim dokumentom, kao žrtvovanje za potragu za Svetim gralom. Nikada se ne bi žrtvovao za ljubav ili da napusti svoju zvezdu vodilju zbog ličnog zadovoljstva. Izgleda kao osoba koja ne zna da voli, ne pokazuje lice ljubavi, nije strastven i podsvesno uvek traži partnera koji mu je odan. U negativnom stanju, on je pakao na zemlji, zahtevan, arogantan, sebičan, preterano kontrolisan, sklon psihosomatskim bolestima.

22 |


Simbol čarobnjaštva i mudrosti L E ŠN I K BILJNO ULJE LEŠNIKA Biljna ulja, maslaci i voskovi pripadaju velikoj grupi jedinjenja koje nazivamo lipidi. U živom organizmu, ulja su “energetska skladišta”, jer nagomilavamo višak energije u energetski bogate hemijske veze trigliceride, a koristimo ih kada ponestane kalorija u ishrani. Semenke biljaka, iz kojih niče nova biljka, sadrže ulja upravo iz tih razloga. Ulja predstavljaju i zaštitu, pogotovo životinjama, štite ih od hladnoće. U kozmetici, ulja imaju funkciju da hrane kožu (metabolizam kože koristi ulja), ili da štite, odnosno sprečavaju isušivanje kože. Biljna ulja koja koristimo i u kozmetici moraju biti hladno ceđena i nerafinisana. Dugo vremena ulja su se dobijala procesom hladnog ceđenja. Biljni materijal se mleo; blagim zagrevanjem (60-65°C) i ceđenjem se dobijalo ulje. Većina današnjih ulja na policama se dobija postupkom vrućeg ceđenja, jer se podizanjem temperature povećava prinos dobijanja ulja. Zbog toga su takva ulja jeftinija, ali zbog zagrevanja dolazi i do oksidacije osetljivih masnih kiselina (polinezasićene masne kiseline). Osim masnih kiselina i druge supstance mogu biti osetljive na povišenu temperaturu u procesu proizvodnje. Zbog toga u ishrani i kozmetici koristimo hladno ceđena ulja. Biljno ulje lešnika (Coryllus avellana) bogato je proteinima i nezasićenim masnim kiselinama, sadrži tiamin (vitamin B1), vitamin B6, kao i manje količine ostalih vitamina B i vitamin E. Zbog svog sastava ulje lešnika ima smisla uzimati oralno, mada to nije uobičajeno osim u egzotičnijem kulinarstvu. Ulje lešnika se prvenstveno preporučuje u dermalnom korišćenju zbog svog izuzetnog delovanja na kožu: vrlo brzo se upija i ne ostavlja masan trag na koži, deluje adstringentno i podstiče cirkulaciju kože. Ulje lešnika je prvi izbor kod nege masne i mešovite kože.

| 23


SIMBOL ČAROBNJAŠTVA I MUDROSTI Kelti su povezivali lešnik sa mudrošću i pesničkom inspiracijom. Prema legendi, devet leski je raslo pored svetog jezera. Privučen magičnom jezeru, losos je pojeo plodove lešnika i tako postao Losos Mudrosti. Upecavši ga, jedan stari druid je naredio svom učeniku Fionnu mac Cumhaillu da skuva lososa, ali mu je rekao da ne sme da ga okusi. Slučajno opekavši prst sokom od kuvanja, Fionn je instinktivno stavio prst u usta i tako dobio svu lososvu mudrost – od tada je znao svu prošlost, sadašnjost i budućnost Irske, i tako je postao najpoznatiji heroj i vođa. Druidi su verovali da energija lešnika podiže naš duh i tako nam omogućava odbacivanje starog i prihvatanje novog. Leska i njeni plodovi su simbolizovali učenje i moć isceljivanja, smatralo se da se iznenadna inspiracija, uvid ili intuicija događa pod čarobnim delovanjem lešnika. Od drveta lešnika radili su se razni štapovi – ritualni druidski štapovi, srednjovekovni štapovi za borbu, pastirski štapovi ili uobičajeni štapovi za hodanje. Zanimljivo je da se leska koristila za izradu čarobnih štapića, jer je bila vodič okultnih energija. Takvi štapići su se često koristili u borbi protiv crne magije. Osim toga, leska je najčešći materijal za izradu rašlji koje najradije koriste rašljari u potrazi za vodom, ali i za skrivenim blagom i raznim energijama Zemlje.

BILJNO ULJE LEŠNIKA U NEZI KOŽE

U nezi kože i kod izrade prirodne kozmetike, biljno ulje lešnika se primarno koristi za masnu i mešovitu kožu, kao i za problematičnu kožu s aknama. Zbog svoje visoke upojnosti vrlo brzo prodire u kožu i ne ostavlja masan trag. Isto tako, zbog svog adstringentnog svojstva povoljno deluje na kožu sa proširenim porama. Kožu tonira i zateže i na taj način održava njenu elastičnost i čvrstinu. M EŠAVINA Z A M A S N U KO ŽU 30ml biljnog ulja lešnika 6 kapi eterič nog ulja elem i 6 kapi eterič nog ulja euk aliptus dives 6 kapi eterič nog ulja mir ta cineoll 24 |

Način korišćenja mešavine: na čisto lice nanesite hidrolat. Dok je lice još mokro od hidrolata nanesite 1-2 kapi uljne mešavine i dobro umasirajte u kožu.


PRIMENA BILJNOG ULJA LEŠNIKA KOD PROBLEMA SA VENAMA I KAPILARIMA Biljno ulje lešnika je preporučljivo koristiti iz dva razloga: vrlo brzo se upija u kožu i na taj način omogućava eteričnim uljima da što pre prodru u organizam i započnu delovanje. Drugi razlog je što lešnik učvršćuje kapilare, podstiče regeneraciju ćelija i pospešuje cirkulaciju. Mešavina odabranih eteričnih ulja i biljnog ulja lešnika čini sinergiju koja vrlo brzo rešava probleme proširenih i/ili upaljenih vena, kao i popucalih kapilara. Redovnim i pravilnim korišćenjem već posle nedelju dana može da se oseti značajno poboljšanje u smislu smanjenja bolova i osećaja težine u nogama. Noge se mažu odozdo na gore u tankom sloju, dva puta na dan. Posle mazanja obavezno je odmaranje podignutih nogu, 10-15 minuta.

O S N OV

NA M E Š AV I N A Z A P RO ŠIRENE VE N E 100ml bi ljnog u lja l eš 10ml e n i ka te r i č n og u lja čem pr esa

AN OŽILJAKA M ET R T A Z A IN V A M EŠ p lo d a d ivlje ruže lja u g o n ilj b l m 20 lešn ik a 10 m l b ilj n o g u lja g u lja 14 k a p i eter ičn o non ruz m a r in verb e g u lja s m ilja 10 k a p i eter ičn o g u lja ža lfije 10 k a p i eter ičn o

| 25

Profesionalna aromaterapija, 2014 #1  

Profesionalna aromaterapija, 2014., april - časopis za profesionalnu aromaterapiju, prvi broj

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you