Page 36

36 # HELGELAND

Fra operaforestillingen La Traviata, 2018. Foto: Arnt-Ragnar Arntsen.

Festspill hele året 17 Enten du er interessert i å framføre musikk eller nyte at andre gjør det, har du mye å se fram til i løpet av året. Trond Wika er distriktsmusiker med base i Mosjøen og prosjektleder med flere store arrangementer å invitere til i løpet av året. Det første som skal skje er Lytt på nytt, en festival for samtidsmusikk som i 2019 skal foregå i uke 5. - Vi har engasjert nasjonalt kjente komponister, men også lokale. I år har vi fått Raymond Enoksen til å skrive musikk til diktsamlingen «Spor i sneen» av Helge Ingstad. Festivalen er også en arena for unge, uetablerte komponister som får framført sine ting med profesjonelle musikere, forteller Trond.

opp “Bilder på en utstilling” av Mussorgsky, sier Trond. I løpet av uken blir det satt opp over 15 konserter. Det vil bli alt fra kammerkonserter til fullt symfoniorkester, og ungdommer kommer tilreisende fra hele Norge og mange andre land. - De siste årene har vi hatt et samarbeid med Ungdommens Musikkmesterskap. Førsteprisvinneren kan få solistoppdrag med Toppensymfonikerne. Dette er rett og slett norgesmesterskapet i musikk, sier Trond.

Unge solister

Operafest

Siste helga i mars er det klart for Unge solister fra Helgeland. Her får tre unge solister muligheten til å spille sammen med et symfoniorkester. Solistene stiller i tre aldersklasser opp til 28 år og blir vurdert på bakgrunn av opptak. Denne minifestivalen støttes av sponsorsamarbeidet “Med hjerte for Helgeland” som består av Helgelendingen, Helgeland Sparebank og Helgelands Kraft. - For oss er det et mål at de som vokser opp på Helgeland skal få samme mulighet til å utvikle seg som dem fra større byer, sier Trond.

I slutten av september blir det Operafest i Tiendebytte. I år er planen å sette opp Bizets “Carmen”. - For å gjøre dette har vi tilknyttet oss professor Nicholas Carthy, kunstnerisk leder for Helgeland sinfonietta og en av de fremste dirigenter i Europa. Opera er veldig populært og jeg håper folk kommer for å høre den største musikken levende framført, sier Trond forventningsfullt.

Toppenkurset

Utover året arrangeres jevnlige konserter gjennom kulturhusserien ”klassisk scene”, over et stort spekter med de fremste nasjonale og internasjonale utøvere. Dette for å kunne tilby publikum på Helgeland konsertopplevelser normalt forbeholdt de store metropoler. Arrangørapparatet er forankret i det lokale utøvermiljø, kulturskolen, musikklinja og organisasjoner med fokus på talentutvikling.

Toppen internasjonale sommermusikkskole, også kalt Toppenkurset, foregår i uke 27. Den er er på grunn av det nye samarbeidet med Gallaria kunstfestival og Byfesten i Mosjøen nå blitt en av de største kulturfestivalene i landsdelen. - For å symbolisere dette samarbeidet setter vi

Klassisk scene

Profile for Helg.no

#Helgeland  

#Helgeland skal gi deg de gode historiene om havfolk, fjellfolk og alle midt i mellom. Vi håper de gode historiene skal gi deg inspirasjon t...

#Helgeland  

#Helgeland skal gi deg de gode historiene om havfolk, fjellfolk og alle midt i mellom. Vi håper de gode historiene skal gi deg inspirasjon t...

Profile for helg.no
Advertisement