Page 1

trondheim 2011 norges kreative fagskole

magasinspiren den nye skolen gull verdt! kart kjĂŚrestegaranti


UTDANNING

Linjene

5-7

Studietur

8

Fantastiske down under

9

Magasinspiren

10

Den nye skolen

11-12

Fem på NKF

13

Designerbart

14-16

Lærerikt og spennende

15

Gull verdt!

16

”Learning by doing”

17

Free drinks in the city

20

Trafikklys

21

Kart

22-23

Hvorfor Trondheim

24

Kjærestegaranti

25

Fire frivillige

26-27

JOBB

FRITID


LEDER Bryt reglene! tekst: erik waatland 1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

Kreativitet er kanskje medfødt, men den vokser jo mer du utfolder deg, sa en kunstner. Det som hvertfall stemmer, er at kreativitet kan læres. Det er filosofien til Norges Kreative Fagskole. Gjennom arbeidet med KreAktiv, det magasinet du nå leser, var det flere som fant nye sider av seg selv. Noen ble mer kreativ av tidspress, andre ikke. Undertegnede har alltid vært en som venter til siste deadline med å gjøre oppgavene. Om jeg prøver å legitimere latskap eller ikke, det får så være. Det jeg i allefall vet er at min kreativitet kommer i store doser og gjerne i siste liten. Kreativitet er å finne opp, å eksperimentere, å vokse, ta sjanser, bryte regler, gjøre feil og ha det gøy. Det er akkurat det vi har gjort med KreAktiv. Nesten ingen av oss har noen gang jobbet med et redaksjonelt produkt fra A til Å - før nå. Det er akkurat dette med å få sjansen, som var grunnen til at jeg valgte NKF. Studentene herfra fungerer som vitaminer for næringslivet, uttalte rektor Stig Erlid.NKF er ikke som andre skoler. Her kommer bedriftskunder i alle bransjer, med forespørsler om studentene kan gjøre arbeide for dem. Det vi som studenter tjener på det, er dette med praktisk læring. Hvem vil vel ikke eksponere bildene, lydene, tekstilene, tekstene eller annet man har jobbet med? Som nyklekket student, sitter man igjen med mange spørsmål. I KreAktiv har vi gjort vårt beste i å svare på noen av spørsmålene. Gjennom disse sidene presenterer vi alt fra linjen du har valgt, skolen vår og Norges beste studentby: Trondheim.

RED AKS JON EN

God lesning og lykke til i vår kreative verden! 13

14

1) Henrik Waatland

5) Marius Dahl

9) Katarina Mila Hesby

13) Hilde-Christine Brevik

2) Mia Innset

6) Mari Sandberg

10) Andreas Trygstad Nilsen

14) Joakim Myhre

3) Vegard Unger

7) Madeleine D. Bergsjø

11) Cecilie Louise Sæland

4) Silje Emilsen

8) Lena Høyberg

12) Jan Christer Pedersen


UT DAN NING


LINJENE Hvilken linje passer til deg? tekst: jan christer pedersen foto: madeleine d. bergsjø

FILM hovedlærer: sven østgaard

- Jeg søkte film fordi jeg har lyst til å skape noe visuelt som folk liker å se på, forteller filmstudent Torbjørn Sæther. Han forteller videre at studiet er krevende, men til gjengjeld veldig morsomt. Han skryter også av lærerne og miljøet i klassen. Hovedlærer Sven Østgaard sammenligner film med en penn. - Den er et redskap du kan bruke til å fortelle historier, skape univers, illusjoner, til å skremme, advare, forføre, avsløre, lære bort, trøste, drømme, lyve og underholde. Film er å bruke bilder, lyd og tid til å føre publikumet ditt inn i en opplevelse. Teknikk er viktig, men underordnet. Det er ikke hvordan du holder pennen, men hva du skriver med den som betyr noe, sier Østgaard.

FOTOGRAFI hovedlærer: lena knutli - Foto er et teknisk utfordrende fag, samtidig som man kan utøve kreativiteten sin relativt fritt, forteller fotostudent Raymond Engmark. Han beskriver studiet som en reise gjennom frustrasjon, selvinnsikt og lære. - Skolen gir deg hele tiden nyttig lærdom. Likevel er det hvor flink du er til å øve på fritiden som kommer til å avgjøre hvor godt du håndterer faget, sier han. Engmark har en klar oppfordring til de som har søkt foto til høsten. - Jobb utrolig hardt! Læreren vår sa en gang: ”Det finnes ingen gode, late fotografer" og det tror jeg han har helt rett i, sier Engmark. Hovedlærer Lena Knutli deler den oppfatningen.

5

- For meg er foto en livsstil og en måte å uttrykke seg på. Foto vekker følelser på så mange plan, og jeg elsker de gangene bilder gir meg gåsehud. Det er et krevende studie, og det å bli fotograf er ingen enkel vei å gå. Det krever stå-på vilje og engasjement. Jeg håper de nye elevene imponerer meg, sier Knutli. GRAFISK DESIGN hovedlærer: gunn merete roll - Grafiske designere er de som sørger for at informasjonen ser kul ut, og at den appellerer til valgt målgruppe. For å kunne gjøre det, har man virkemidler som form, komposisjon, farge og typografi, sier Roll. Ved å studere grafisk design på NKF vil du lære teknikker både for hånd og på Mac. I tillegg fokuseres det mye på idéutvikling og prosess.

UTDANNING - 2011 - KreAktiv


” GRAFISKE DESIGNERE ER DE SOM SØRGER FOR AT INFORMASJONEN SER KUL UT, OG AT DEN APPELERER TIL VALGT MÅLGRUPPE

Student Marina Sellstad forteller hvorfor hun søkte grafisk design for halvannet år siden. - Jeg søkte fordi det er en blanding av alt jeg liker å gjøre. Male, tegne, ta bilder, lage collager og lignende. Jeg synes også det er gøy med digital kunst og grafiske arbeider, sier Sellstad. ILLUSTRASJON hovedlærer: tuva thorsø - Å illustrere dreier seg ikke bare om å kunne tegne, det er også kreativitet og teknikk. En illustrasjon kan være en tegning, et fotografi, et maleri eller en collage, og dens kvalitet ligger både i hva den forteller og hvordan den forteller det, sier Lund. Hun håper søkerne er engasjerte mennesker som brenner for sære ting, og som er villige til å jobbe til fingrene blør, og litt til. Illustrasjonsstudent Fredrik Grimstad søkte illustrasjon fordi han ville gjøre noe kreativt. - Jeg ville ha muligheten til å skape noe med ulike verktøy. Maling, tegning, kull og digitalt. Jeg synes studiet har vært kjempebra og jeg blir utfordret på mange forskjellige måter, skryter Grimstad.

KreAktiv - 2011 - UTDANNING

INTERAKSJONSDESIGN studieleder: olivier klaver Til høsten vil dette være en ny linje ved NKF Trondheim. Denne linjen hadde oppstart i Oslo høsten 2010 og har vært en stor suksess, ifølge studieleder Olivier Klaver. - Jeg er fornøyd med resultatet, og nivået på studentene har vært utrolig bra. Jeg håper trenden fortsetter i Trondheim, forteller han. Klaver sier at interaksjonsdesign handler om å legge til rette løsninger til brukere slik at programvaren blir en glede å bruke. - Det handler om design til digitale medier. Du vil lære om hva som skal til for at tekniske og designmessige prosesser og konsepter fungerer best på web og andre digitale medier, forteller Klaver. INTERIØR hovedlærer: trine asphaug

- Interiør er et studium med fokus på våre fysiske omgivelser. Vi øver opp blikket for detaljer og skaper ønsket stemning i rom med utgangspunkt i bestemte konsept eller tema, sier Asphaug. Planløsning er et viktig virkemiddel for interiørstudentene som

6

fargesetting, lyssetting, produkt og material. Interiørstudent Lise Audne Hamnes har alltid hatt interiør som en stor interesse, og er fornøyd med at hun søkte interiør i fjor høst. - Det er bra miljø i klassen, og vi lærer ikke bare av lærerne, men også av hverandre. Å kunne skape rom som er behagelige å være i og som tilfredsstiller de kravene et rom har, er veldig gøy, sier Hamnes. JOURNALISTIKK hovedlærer: idun haugan - Journalistikk er utrolig spennende. Her finnes det så mange muligheter til å være tett på det som skjer i Norge og i verden. I journalistikken kan du uttrykke deg gjennom det skrevne ord, bilder, radio og video, sier Haugan. I journalistikken tar man del i utviklingen av samfunnet, det passer for dem som liker å kommunisere med mennesker. Journaliststudent Thomas Tangen hadde hørt mye positivt om skolen - Det er utrolig godt miljø i klassen. Jeg anbefaler journalistik til alle som vil få bedre innsikt i faget, er glad i det praktiske og liker å jobbe utenfor klasserommet.


MACDESIGN studieleder: roar samsing På det ettårige studiet Macdesign, lærer du tekniske ferdigheter for å produsere digitale medier og trykksaker hurtig og effektivt. Du vil bruke programmer som Adobe Photoshop, InDesign, Illustrator og Acrobat. Isabelle Skomsøy studerer Mac-design, og forteller at det var viktig for henne at studiet var ettårig. - Jeg var usikker på hva jeg skulle gjøre videre. Jeg tenkte jeg kunne prøve det ut, siden jeg liker det studiet handler om, sier hun. Isabelle synes studiet er kjempegøy. - Vi lærer en del om det tekniske og mye annet artig. Det er rett og slett gøy å dra på skolen. Lærerne er koselige og kan mye om faget. Jeg har fått en fin opplevelse, og studiet er noe man kan bygge videre på, forteller hun. MOTION DESIGN OG 3D-ANIMASJON hovedlærer: arnt tilset - Jeg liker science fiction-filmer. I slike filmer finner man stadig opp teknologi til å genspleise dinosaurer, reise i hyperspace til fjerne galakser, eller skape dødbringende

våpen. Da er det alltid en lur fyr som sier: "This is too dangerous. There should be rules against this." Det er sånn jeg har det med Motion Design og 3D-animasjon. Dette er bare for fantastisk og vi kan skape hva som helst. Det kan umulig være lov, sier Tilset. Sondre Nymoen går førsteåret og sier det er stor ”payoff ” i faget. - Man jobber hardt med småting, som blir noe stort og veldig bra til slutt. Det er et krevende og utfordrende studie, som jeg kan anbefale til de som er interesserte, sier Nymoen. MUSIKKDESIGN hovedlærer: sander s. olsen - Musikkdesign er studiet som skal lære deg å komponere og produsere musikk- og lyddesign med fokus på andre kommunikasjonsmedier enn musikk i seg selv. Film og tv er mest åpenbart, men også radio, web og spill, sier studieleder Jørgen Orheim. Musikkdesignstudent Kristoffer Tøsse forteller at han er veldig interessert i musikk, og på musikkdesign så går man mer i dybden. Han anbefaler studiet på det aller sterkeste.

7

- Gled dere! Det er en fantastisk utdanning, og det er mye praktisk jobbing. Lærerne er veldig dyktige og gir en variert undervisning, sier Tøsse. REKLAME OG MERKEKOMMUNIKASJON hovedlærer: hans kristian tiller - Før besto reklame i å "rope ut" et budskap til verden. Nå består reklamearbeid mer av å stimulere hva folk prater om, både ved hjelp av internett, film, trykksaker og i alle slags medier. Å skape gode ideer og gjøre dem til engasjerende budskap er en svært viktig del av reklamejobben, forteller Tiller. Reklame sies å være kunsten til å påvirke, og det er viktig å følge trender i samfunnet. Reklamestudenten Thomas Eltvik går sitt andre år på NKF. - Jeg liker hvordan man må finne nye metoder av kommunikasjon for å påvirke folk, sier han. Eltvik er veldig fornøyd med studiet så langt, og kan anbefale studiet til de tvilende. - Lærerne er gode og det er mye jobb som skal gjøres, men da er det også større sjanse for å lykkes, sier Eltvik.

UTDANNING - 2011 - KreAktiv


MAGASINSPIREN Til høsten reiser NKF-student Silje N. Strømmen (20) til Southampton for å studere Magazine Journalism and Feature Writing. I kofferten tar hun med seg drømmen om å starte sitt eget magasin. tekst: katharina mila hesby foto: madeleine d. bergsjø

Silje og 28 andre journaliststudenter fikk i fjor høst en smakebit av hva Solent University i Southampton har å by på. Hele oppholdet ble spandert av universitetet og de besøkende studentene var storfornøyde med oppholdet. Hvordan var Southampton og opplegget på universitetet? - Åh, hele oppholdet var egentlig som en fullstappet timeplan, og jeg har aldri vært så sliten før. Vi ble delt inn i linjene vi ønsket å lære mer om, og det var lagt opp til både forelesninger og workshops. På ettermiddagen var det afternoon-tea med scones og biscuits. Vi lagde også vårt eget magasin med inntrykket vi hadde fått av England, forteller Silje.

FAKTA navn: Daniel Hulaas Dahn hjemsted: Trondheim alder: 24 år utdanning: BI 1 år, NKF 2 år Motion Graphics, Bachelor i Digital Design. interesser: Animere, jobbe og se på film.

For Silje stod det mellom ”Writing Fashion and Culture” og ”Magazine Journalism and Feature Writing”. Hun valgte det siste fordi hun ikke ønsket å ”låse” seg inn på ett emne. - Jeg brenner for mote og det hadde vært gøy å lære mer om det, men samtidig er Magazine-linjen mer åpen. Etter studiene er drømmen å starte mitt eget magasin som vil inneholde musikk, mote, kultur og livsstil, smiler Silje. Silje forteller videre at skolen har et kjempebra TV-studio som er på høyde med BBC sitt og at lærerne virket engasjerte. Den fremtidige hovedlæreren for faget til Silje har jobbet for Elle og andre store publikasjoner i England. - Solent University får også redaktører fra andre engelske aviser til å godkjenne studieplanen de lager for studentene sine. Slik opprettholder de god kvalitet. Universitetet tilbyr også praksisplasser hos blant andre Elle og Vogue, sier Silje spent. Universitetet har en studietur i løpet av året. Turen går til Tokyo, Dubai eller Los Angeles. På spørsmål om utfordringene til neste år, svarer Silje at det blir tøft å skrive på et nytt språk. Hun har en engelsk blogg, og er fullt forberedt på at engelsk er et ”must” om man skal jobbe i motebransjen.

KreAktiv - 2011 - UTDANNING

8

FAKTA navn: Silje Naalsund Strømmen hjemsted: Ålesund alder: 20 år utdanning: 2. år på NKF, media på Akademiet Videregående skole, jobbet som journalist siden ungdomsskolen med ukepraksis i avis (tiende klasse). interesser: Mote, musikk, gamle klassiske bøker og skateboard.


FANTASTISKE

DOWN UNDER Tidligere NKF-student Daniel H. Dahn (24) tilbragte nesten et år i landet ”down under”. Turen vil han beskrive som helt rå. tekst: katarina mila hesby foto: madeleine d. bergsjø

Daniel begynte på Motion Graphics på NKF i 2009, og visste allerede fra starten av studiet at han ønsket å ta en bachelorgrad. I starten av skoleåret hadde GOstudy en internasjonal dag på NKF, der kunne studentene høre på foredrag og besøke boder som representanter fra de ulike universitetene arrangerte. Slik fikk Daniel og andre nysgjerrige studenter et innblikk i hvilke skoler de kunne velge mellom det tredje året. Valget hans falt på Perth, Australia. Hvordan hadde du det i Australia? - Det var veldig bra. Varmt klima, fine strender og jeg kunne gå med t-skjorte hele tiden. I motsetning til i Norge, starter skoleåret i Australia i februar og varer til november, forteller Daniel. All tid gikk ikke bare til skole for Daniel og vennene han dro med. Det ble mange roadtrips på gjengen rundt om i landet Australia.

- Det var helt fantastisk. Vi kjørte lange strekninger hvor vi så horisonten strekke seg utover det vakre landskapet. Vi overnattet på ulike ”camps” og grillet om kveldene. En av dagene våknet vi til og med opp av at en emu spaserte rundt teltet vårt.Daniel studerte ved Curtin University i Perth. Han gikk Digital Design som er mye av det samme som Motion Design, men man står mer fritt til å velge fag selv. Enten Motion-intro, 3D Animasjon, Game-Design eller Animasjon-intro, for å nevne noen. Her kunne Daniel boltre seg i ulike alternativer og forme sin egen timeplan. - Det var supert å kunne velge fag selv. Jeg valgte Perth fordi det varden eneste skolen i Australia som var ettårig. Det var helt perfekt for meg, sier Daniel. Daniel og vennene hans møtte på utfordringer allerede i starten av oppholdet. De hadde booket hotellopphold i tre dager

og hadde planer om å finne seg en leilighet i løpet av de første dagene. Dessverre gikk ikke dette helt som planlagt. - Vennene mine og jeg ønsket ikke å bruke så mye penger på leilighet. Derfor satset vi på å finne et billig sted å bo de første tre dagene. Dette gikk ikke helt slik vi ønsket, og vi måtte utvide hotelloppholdet med seks dager, sier Daniel og smiler. Ved spørsmål om hvilke råd Daniel vil gi til andre studenter som vil ta siste året i utlandet, oppfordrer han alle å gjøre research på landet man skal til før man drar. Selv sier han at nettsiden ”hyperlink”: (http://www.gumtree. com.au/"www.gumtree.com.au) er en relevant side i forhold til bosted i det solfylte landet Australia. I dag underviser Daniel en del ved NKF Trondheim dette semesteret og trives godt med det.

FAKTA - Ca 25 prosent av alle NKF-studenter tar det tredje året i utlandet. - Norges Kreative Fagskole samarbeider hovedsakelig med 13 universitet/college i Irland, England, Australia og USA om bachelorgrad. - NKFs samarbeidsuniversiteter blir valgt på grunnlag av en rekke kriterier som anerkjennelse, faglig godkjenning, oppnåelige opptakskrav for norske studenter, rett til studentfinansiering, attraksjonsverdi for studentene, infrastruktur ved universitetet, og byen/landets ”tilgjengelighet”. - Undersøkelser viser at arbeidsgivere i større grad enn tidligere setter kombinasjonen utdanning i Norge og utdanning i utlandet veldig høyt.

9

UTDANNING - 2011 - KreAktiv


FEM PÅ NKF Hva er drømmejobben etter NKF? Vi har spurt fem oppglødde sjeler ved Norges Kreative Fagskole i Trondheim om drømmejobben. tekst: andreas nilsen trygstad foto: madeleine d. bergsjø

MONICA MYKLEBUST REKLAME OG MERKEKOMMUNIKASJON 2. ÅR. Den største drømmen er å starte et eget reklamebyrå i Norge, og da sammen med et team reklamestudenter. Kanskje blir det på internasjonal basis etter hvert?

med musikk og teaterfotografering. Kanskje ender jeg opp som fotograf på et konsertsted? YERKO GOMEZ ILLUSTRASJON 2. ÅR. Jeg drømmer om å bli konseptartist i et spillfirma. Den absolutte drømmejobben hadde vært å få jobbe for Blizzard!

TROND K. BRECHAN MUSIKKDESIGN 1. ÅR. Det må være suksess med metallbandet jeg spiller bass i. Hvis det ikke skulle bli suksess med bandet, ender jeg nok opp bak miksebordet.

CAROLINE AASGAARD MACDESIGN. Jeg vil bli grafisk designer innenfor et stort reklamebyrå i Norge, men det frister også å starte eget firma. Får jeg ikke fast jobb med en gang, har jeg ikke noe i mot å jobbe frilans en stund.

MAIKEN ERIKSEN FOTOGRAFI 1. ÅR. Jeg vil reise rundt i verden og ta bilder. I tillegg håper jeg å få jobbe

FAKTA Statens Lånekasse har ordninger som gjør den økonomiske studenttilværelsen lettere. Som student ved en privatskole i Norge får du 55 000 kroner ekstra i lån per år. Dersom du består eksamen, vil 40% av lånet ditt omgjøres til stipend. Det er også verdt å nevne at studielån er det mest gunstige lånet du kan ha med tanke på rentesatser.

KreAktiv - 2011 - UTDANNING

10


DEN NYE

SKOLEN tekst: ane solstad sønnesyn

Midt i Trondheim i en bryggerekke langs Nideleven, ligger Norges Kreative Fagskole. Skoleåret 2009/2010 ble NKF totalrenovert, og ved semesterstart høsten 2010 stod den klar for alle studentene. Skolen har blitt dobbelt så stor, og strekker seg nå over fire bygg på fem plan. Studiekonsulent Hege Wang er svært fornøyd med resultatet. - Skolen har blitt kjempefin! Leiekontrakten vi hadde med huseierne gikk ut i 2010, så derfor måtte vi enten finne nye skolelokaler eller fornye kontrakten. Siden vi ikke fant noe annet alternativ, valgte vi å reforhandle kontrakten og pusse opp og utvide hele skolen, sier Wang.

hva er de største endringene? - Skolen har fått mange flere klasserom og mye bedre plass for studentene å oppholde seg på. Lokalene har blitt lysere og mer moderne enn de var før. Det lille og intime oppholdsrommet har blitt byttet ut med en stor og fin kantine med stort utvalg og mange sitteplasser, sier hun.Kantinen tilbyr blant annet en stor salatbar, fristende baguetter og wraps, frukt, yoghurter og diverse kalde og varme drikkevarer. hvor viktig er det med en fin, ny skole for studentene og læringsmiljøet? - Jeg tror det er veldig viktig med et oppgradert miljø og nytt utstyr. Det blir mer

effektivt når studentene har nye maskiner og utstyr å jobbe med. I tillegg har vi fått nytt ventilasjonsanlegg som skaper bedre læringsforhold. Kantinen er også noe studentene setter stor pris på, sier Wang. Under oppussingen har skolen også fått sitt tredje Mac-rom, og for første gang sitt eget mørkerom. Alt av nettverk og elektriske anlegg er også nytt. Skolen har også et nytt musikkstudio som ble åpnet i år. Studentene må selv booke rommet og kan deretter boltre seg i et fullstendig lydtett studio. Det er blitt veldig populært, spesielt for musikkdesign-studentene.

SILVA AAR 2. ÅR FILM PÅ NKF I TRONDHEIM

CHARLOTTE DANIELSEN 2. ÅR FOTOGRAFI NKF I TRONDHEIM

trives du på nkf? hvorfor? - Ja, det gjør jeg. Jeg trives fordi det er morsomt å være kreativ, og fordi jeg liker å være sammen med andre kreative mennesker.

trives du på nkf? hvorfor? - Ja, veldig! Fordi det er en skole som har mange muligheter innen ulike sjangere. Jeg tror alle har en interesse innen det skolen tilbyr av fag. Jeg synes skolen er trygg, og man får mye hjelp av de flinke lærerne. I tillegg samarbeider NKF med andre skoler rundt om i verden.

hvilke endringer liker du best etter oppussingen? - Det må være kantina. Nå slipper vi å dra på butikken i friminuttene og kjøpe mat. I tillegg har vi fått større og bedre utstyrsrom. Klasserommene har også blitt bedre og flere.

hvilke endringer liker du best etter oppussingen? - Innredningen er blitt veldig moderne, og jeg synes det ble fint. Det er superbra at vi har fått kantine, det er noe alle setter stor pris på. Jeg liker også veldig godt de oppussede Mac-rommene, det er mer plass i disse rommene enn det var før.

hvor viktig er det med fin, ny skole for læringsmiljøet? - Folk synes det er greit å komme på skolen fordi det er fint her, man trives jo bedre på en oppusset skole.

11

UTDANNING - 2011 - KreAktiv


STUDIETUR En av severdighetenejournaliststudentene får muligheten til å oppleve er den kjente berlinmuren. tekst: joachim myhre foto: idun haugan

STUDIETUR For mange av NKFs studenter, er studieturen i 4. semester et stort høydepunkt. Journaliststudentene pakker kofferten og reiser til Berlin, mens reklamestudentene får muligheten til å oppleve London. Tidligere journaliststudent Joakim Aasen har utelukkende gode minner fra turen til Berlin. - Selve turen var lagt opp med en ukeplan, hvor vi skulle få oppleve Berlin og byens historie. Vi fikk blant annet se restene av Berlinmuren, Olympiastadion, Riksdagen og Stasi-fengselet. I tillegg var det lagt opp til at vi skulle få oppleve Berlin på egen hånd, sier Aasen. Føler du at du fikk noe utbytte av turen?

KreAktiv - 2011 - UTDANNING

- I aller høyeste grad. Jeg fikk oppleve en europeisk storby med en veldig interessant historie. Man har mange muligheter i Berlin. Det er bare fantasien som setter grenser, sier den tidligere studenten. hva er ditt beste minne fra turen? -Vi reiste med studenter fra NKF i Oslo og Bergen. Det beste var kontakten vi fikk med dem. Jeg prater fremdeles med mange av de, sier han. Joakim har en klar oppfordring til alle journalistikkstudenter: - Delta på studieturen! Du kan forvente deg en pulserende storby med masse kultur. Uansett hva du interesserer seg for, kommer du til å finne noe som opptar deg i Berlin.

12

Kontakten du får med de andre studentene er gull verdt. REKLAMEKLASSEN TIL LONDON Nytt for året, er at reklameklassen skal ut på tur. Hovedlærer i faget, Hans Kristian Tiller, tror studentene vil få en fin opplevelse i London. - De får muligheten til å studere reklame, design og kommunikasjon i verdensmetropolen. I tillegg får de tilbudet om å ta en tur innom Solent University i South Hampton, en skole hvor mange av NKFs studenter velger å ta et tredje år. Der har de muligheten til å få en fin forsmak på hva de kan vente seg, sier Tiller.


JOBB


DESIGNERBART Da finanskrisen sto på for fullt, bestemte to tidligere NKF-studenter seg for å starte sitt eget design laboratorium. Knappe to år senere står oppdragene i kø hos bartefirmaet. teskt: vegard unger ellefsen foto: madeleine d. bergsjø

De kjøpte inn 1234 blanke ark og 322 fargestifter i håp om å fargelegge Trondheim. Den 09.09.09 startet grafikerne Erlend Rullestad og Espen Solli Grande design-laboratoriet Mustasj. Duoen ble til en trio da Aleksander Bro Arntsen hang seg på suksessen, som et kreativ friskt pust. - Vi hadd itj nå å tap, sier Espen. På et kontor med elveutsikt bare et steinkast unna Norges Kreative Fagskole, sitter tre ivrige karer og jobber iherdig med skisser til et av mange kreative arbeid. Veggene på det romslige kontoret er dekket av plakater til en rekke kulturelle arrangementer. Guttene kan skryte på seg oppdrag for både ”Trondheim Calling” og ”Ekte Kinostemning”. Hedersplassen har den ikoniske barten fått. Den henger innrammet i gull og symboliserer signaturen dems. - Vi vurderte faktisk å kalle oss Bart, men det ville blitt alt for erketrøndersk, sier Espen. - Det ville blitt slitsomt å måtte gå med skinnvest på jobb hele tiden, ler Erlend. Guttene bestemte seg dermed for et mer internasjonalt navn. Etter omfattende pilsdrikking og drodling med bokstavkjeks falt valget på Mustasj - litt lokalforankret burde det jo tross alt være! ”Det er barten som skaper personlighet og skiller deg fra resten” Espen, Erlend og Aleksander angrer ikke et sekund på å ha valgt en kreativ studieretning. De har et felles syn på hvorfor

KreAktiv - 2011 - JOBB

den kreative bransjen er den beste å jobbe i. I et kreativt yrke blir man aldri utlært. Man får hele tiden nye utfordringer, og må tenke nytt. Det hindrer at man stagnerer fordi det hele tiden gis spillerom til å fornye seg. Dersom en føler seg utbrent er det alltid mulighet for å bytte innen for det kreative fagfelt. Det finnes mange områder innenfor kreative yrker som henger sammen. Illustrasjon og grafisk design for eksempel er to som stadig går mer hånd i hånd. - Vi blir aldri utlært og arbeidsdagen er innholdsrik med nye typer utfordringer. Jeg ville ikke trivdes i en A4-jobb, sier Espen.Selv om gutta nå er godt i gang med eget firma, mimrer de ofte om tiden som studenter på NKF. Erlend, som allerede hadde studert tre år på NTNU, mener de to årene på den kreative fagskolen var de beste årene han har hatt som student. Espen liker å beskrive studietiden som «drygent, drøyt bra». - Samholdet i klassen var helt fantastisk. Det ble mange sene kvelder på skolen, og vi gruet oss ofte til å gå hjem for dagen. Vi var flinke og bygde hverandre opp kompetansemessig. I tillegg hadde vi veldig gode lærere, smiler Espen. Til tross for at Mustasjgjengen er ferdige som studenter på NKF, hender det de tar turen innom skolen for å holde foredrag. I tillegg samarbeider de med skolens studenter om blant annet fotooppdrag. - Produktet blir mye bedre når man jobber tverrfaglig, da får de som er best på sitt felt lov til å utfolde seg, sier Espen.

14


LÆRERIKT & SPENNENDE Journaliststudenten Tonje Lien Wold hadde våren 2011 praksis i gatemagasinet Sorgenfri. Der opplevede hun hverdagen til rusavhengige og vanskeligstilte på nært hold. tekst: marius dahl foto: madeleine d. bergsjø

På Norges Kreative Fagskole har journaliststudentene to måneder med praksis i fjerde semester. I tillegg til Sorgenfri hadde årets kull praksisplasser i NRK, RBK-media, Nettavisen, og diverse lokalaviser. hvordan var det å skrive for sorgenfri? - Det var veldig lærerikt og spennende. Man får høre historier en ikke får høre i andre deler av samfunnet. En ny innsikt i hverdagen til mennesker som av forskjellige årsaker ikke har det så bra. Det var en spesiell og ganske surrealistisk opplevelse å se hvordan små detaljer gjør en så stor forskjell i folks liv. hva slags erfaringer gjorde du deg? - Å skrive for Sorgenfri ga meg mange presseetiske erfaringer. Det er en del skjøre temaer å skrive om, og jeg hadde ikke lyst å tråkke noen på tærne. Sakene er etisk utfordrende, man er nødt til å være nøye med hva man skriver.

KreAktiv - 2011 - JOBB

hva synes de andre i klassen om praksistiden? - De er fornøyde med erfaringen av å jobbe i en redaksjon. I stedet for å jobbe med teori og skoleoppgaver i to måneder, har vi fått reelle saker publisert for allmennheten. Flere har knyttet nettverk opp mot redaksjoner de vil fortsette å jobbe med. to måneder med praksis – er det lang nok tid? - Det er akkurat passe. Som regel tar det to uker å komme inn i varmen, så tiden går egentlig fort. Jeg føler det er en ålreit lengde. ser du på praksistiden som en fordel når du går ut av nkf? - Absolutt. Å jobbe i en redaksjon, produsere saker og knytte til seg kontakter er viktig i dette yrket. I tillegg får vi et større kontaktnettverk å bygge videre på, noe som er en stor fordel for oss journalister.


GULL VERDT! Mari Strand (21) fra Steinkjær og Linda Nystad (28) fra Bodø hadde praksisplass sammen på IKEA Leangen våren 2011. tekst: silje emilsen foto: madeleine d. bergsjø

-Vi har fått prøvd oss på alt, og har fulgt flere innrednings-prosesser fra start til slutt, smiler Linda og Mari. Blant IKEAs totalt 400 medarbeidere har de funnet seg godt til rette i praksisperioden. Hos interiørlinjen er denne lagt til siste halvdel av fjerde semester. -Det er et svært godt arbeidsmiljø her, og praksisperioden er gull verdt, sier Linda.

17

Begge var interiørinteresserte da de våren 2009 søkte seg inn på Norges Kreative Fagskole Trondheim. -NKF virket som, og er ,en seriøs og kreativ skole, hvor jeg har fått anledning til å blomstre, sier Linda. -En flott mulighet for faglig kompetanse, nikker Mari.

JOBB - 2011 - KreAktiv


LEARNING BY DOING Skolestart nærmer seg for mange kommende NKF-studenter. - Her får du to innholdsrike og særdeles utviklende år å se frem til, sier rektor Stig Erlid. tekst: andrea n. trygstad

& vegard unger ellefsen hva skiller nkf fra andre skoler? - Vi fokuserer mye på praktisk bruk av kunnskap og ferdigheter, og litt mindre på teori. Jeg erfarer at det er den beste måten å lære på, smiler Stig. Det skal ikke legges skjul på at NKF har høyt fokus på praktisk arbeid. Når man ser de forskjellige studentarbeidene, skjønner man at dette er et sted hvor studentene virkelig får utfoldet sin kreative side. - Vi jobber under mottoet ”kreativitet kan læres”, påpeker Stig. Selv om det er mye praktisk jobbing ved skolen, betyr ikke det at man kan ligge på latsiden. Undertegnede kan forsikre om at det kan være hektisk å levere stoff før deadline. - Det viktigste er at man er motivert for studiet og tar læringen sin på alvor, forteller Stig. Med skolens kvalifiserte lærere, kombinert med din beste studieinnsats og dedikasjon, lover han to innholdsrike og særdeles utviklende år.

Stig sitter og smiler på kontoret. Om et halvt år kommer 2011-kullet til Norges Kreative Fagskole. I 2010 tok han over stillingen som rektor på den kreative fagskolen. Han ser fram til å ta imot de nye elevene. Stig har bakgrunn som administrerende direktør i Norsk Avisdrift AS og liker å sammenligne studentene med vitaminer. - Studentene herfra fungerer som vitaminer for næringslivet! De lærer seg det siste innen sine fagområder, og stiller meget godt forberedte til å møte arbeidslivet. Det er viktig for bedrifter å ha unge, nytenkende mennesker i staben. En arbeidsplass fungerer på sammen måte som kroppen, den trenger vitaminer for å vokse og holde seg frisk, sier Stig.

KREATIVITØREN tekst: silje emilsen

Norges Kreative Fagskole benytter seg av slagordet ”kreativitet kan læres”, og i løpet av to år kan alle lære seg å bli en såkalt kreativitør. Underveis får en veiledning, lov til utfolde seg og man lærer seg å bruke kreativitet til å løse problemer på et helt annet plan. Du lærer deg å være nytenkende og løsningsorientert, og på den kreative ferden vil du erfare at du alltid har noe nytt å lære. Som kreativitør blir du aldri utlært. Et gammelt ordtak lyder: De som anser seg som ferdig utlært, er ikke utlært, men ferdig! Tiden står ikke stille, teknologien og måten vi

KreAktiv - 2011 - JOBB

formidler på er under konstant uvikling. Derfor trenger samfunnet nytenkende mennesker som tør å la kreativiteten løpe løpsk. Som kreativitør blir du alltid utfordret med nye oppgaver noe som forebygger at man stagnerer og går lei yrket sitt. Skulle man likevel føle at kruttet er brent bort, finnes det mange ulike felt innenfor de kreative yrkene. På NKF blir du introdusert til alle, og i yrkeslivet kan du velge dine felt. På skolen blir du i tillegg introdusert for arbeidslivet ved å få realistiske oppgaver og jobbe med deadlines. Flere av linjene har i

18

tillegg obligatoriske praksisperioder lagt inn i det to år lange utdanningsløpet. Slik får du som student en ypperlig mulighet til å skaffe erfaringer og kontakter for videre arbeid. -Du starter yrkeskarrieren allerede på skolen. I motsetning til mange andre fag, finnes det aldri en konkret fasit på det kreative arbeidet ditt – du kan løse oppgavene på mange måter, og du velger den måten du synes er best. Det er det som gjør det så befriende, motiverende og utrolig, herlig kjekt. Det du vil, får du til! Stå på!


F RI TID


FREE DRINKS IN THE CITY Fem jenter. Utallige utesteder og forhåpentligvis utallige påspanderte drinker? tekst: mari sandberg foto: madeleine d. bergsjø

Vi ville finne ut om det er mulig for høyehælte kjolejenter å leve gratis på byen en hel kveld, og hvilke knep man må ta i bruk for å få det til. En torsdag i begynnelsen av mars dro fem jenter ut på oppdrag. Med høye hæler, sotede øyne og flørtende kroppspråk, trippet Cecilie, Mari, Hilde-Christine, Mia og Lena inn på kveldens første utested med speidende blikk. Tett luft, flotte antrekk, lukten av alkohol og festglade mennesker preget utestedet. Vi flørtet oss gjennom folkemengden, smilte og oste av selvtillit. En haug med gutter stod på rekke og rad i baren. Noen i dress, noen med avslappet skate-stil og noen mer casualt kledd. Vi spredde oss og gikk bort til våre utvalgte. Slengende på håret med et mål om å teste myten om at gutter i dress er mer spandable.

KreAktiv - 2011 - FRITID

Det viste seg at den myten faktisk bare var en myte. I alle fall etter Lenas erfaringer. Med dyre dresser blir det ikke igjen så mye penger til alkohol. Dermed ingen spandering fra deres side. Skuffelsen var stor, men vi ga ikke opp. Cecilie fant seg også et offer, en litt nerdete gutt som man ofte ser i amerikanske filmer. Jackpot! To drinker. Hun sjarmerte ham i senk med sitt vinnende vesen og brede smil. Men grunnet hennes usedvanlige samvittighet klarte hun ikke å gå fra han etterpå, så det ble med de to drinkene resten av kvelden. Undertegnede derimot, eier ikke samvittighet og spilte hardt på det. At noen i det hele tatt spanderte drinker, er meg et mysterium, men drinker ble det. Syv drinker fra fem personer. Det viste seg at det lønner seg å være litt

20

frempå og frekk i kjeften. I mitt tilfelle var det gutta med den avslappede stilen som var mest spandable. Gutta i dress var håpløse! Hilde-Christine dro robot-dansen og moonwalken, og fikk to drinker grunnet hennes fantastiske danseskills. Mia derimot dro ”jeg er alene”-taktikken. Hun satt alene i en sofa og ventet på at guttene skulle synes synd på henne. Det funket for øvrig - fem drinker! Hun fikk også et par telefonnummer og invitasjoner til nachspiel. Jackpot der også! Det går altså an å leve gratis på byen, i alle fall for jenter. Ta på deg hælene, flørt vilt og hold deg for all del unna guttene i dress. Og til dere gutter, nå er dere advart!


TI TIPS TIL HVORDAN SPARE PENGER I HVERDAGEN 1

trafikklys grønt

Gratis buss til Sverige hver lørdag. Billig flesk og mat!

Mormors Stue Choco Boco Lille London Three Lions Den Gode Nabo

2 Rema1000 har middagstips til under hundrelappen. 3 Pose med poteter til 20 kroner kommer man lengre med enn man tror. Bruk fantasien!

4 First Price smaker ofte like godt som dyrere merker!

gult Ricks Brukbar Studentersamfundet Frakken Circus Familien RAUS

5 Spør etter gratisprøver på apoteket og parfymeriet! 6 Kjøp deg et par ullsåler til 50-lappen, og vips er et par høst-sko like varme som de gjeveste vintersko.

7 Det kryr av gratis planleggere i begynnelsen av hvert

skoleår. Her holdes du oppdatert på når det er salg i senterets butikker, konkurranser som arrangeres, i tillegg til å være en god planlegger for alt du selv planlegger.

8 Bruk studentkortet ditt for det det er verdt! Man finner

rødt Supabar Crash Downtown ”Bare å drikke nok det, så er alt rødt”

mange studentvennlige tilbud i forbindelse med det!

9 Trenger du ny frisyre? Sitt hårmodell og få sesongens

stiligste frisyre, gratis!

10 Smør matpakke!

jenter:

gutter:

Shopping - fire store kjøpesentersenter midt i sentrum Kaffebarer - Dromedar, Choco Boco, Bær og bar Restauranter - Egon i Tyholttårnet, Graffi Kino - Nova og Prinsen Sushi bar - Sushi Me, Sushi Bar

Fotballbar - Lille London og Three Lions Rosenborgkamper på Lerkendal Gokart (Heimdal), Laser-x (Heimdal), Paintball (Dora)

21

FRITID - 2011 - KreAktiv


HVORFOR

TRONDHEIM? tekst: mia innset foto: madeleine d. bergsjø

Er du en av de som liker å få med deg de historiske hendelsene må du innom Norges største katedral og tidligere kroningskirke Nidarosdomen hvor blant annet Martha Louise og Ari Behn giftet seg i 2002. Videre kan du gå ned Munkegata og se statuen av Trondheims grunnleggeren Olav Tryggvason. Like ved finner du Stiftsgården hvor kongefamilien holder til når de er på besøk i byen. Og helt i enden av gata finner du Ravnkloa hvor du kan kjøpe fersk fisk, krabbe og reker. Ikke minst kan du ta båten ut til Munkholmen hvor du kan se og høre hvordan munkene levde i middelalderen. Beveger du deg litt lenger ut fra sentrum finner du blant annet Bybroa med lykkensportal og Nidelva så stille og vakker den er. Bryggene hvor blant annet NKF holder til og Bakklandet med flotte og gamle trebygninger fra 1600tallet. Mens du er på den historiske ferden må du også ta turen til Kristiansten festning hvor de militære styrkene kontrollerte adkomsten til byen på slutten av 1600-tallet. Vil du se hele byen på en litt annen måte tar du turen innom det 124 meter høye

KreAktiv - 2011 - FRITID

Tyholttårnet og spisestedet Egon hvor du på en time roterer 360 grader og får sett hele byen fra et fugleperspektiv. SLAPPE AV Liker du å slappe litt av mellom slagene må Solsidens mange spisesteder nevnes. Her kan du velge mellom å sitte ute eller inne. Spise, ta en kopp kaffe eller et glass øl i solveggen om sommeren eller under varmelamper og tepper om vinteren. En plass å være med venner i alle de fire årstidene. Ellers er Trondheim, Norges kaffebarhovedstad så her er det bare å velge og vrake. AKTIV Er du en av de mer aktive personene trenger du ikke melde deg inn i noe treningssenter for å holde formen på topp. Enten du liker tøft terreng eller mykere flater kan du sykle, gå og løpe både i Bymarka, Estenstadmarka og langs Landestien. Liker du litt fart og spenning tilbyr byen rafting på fjorden, klatrevegg på Dragvoll, Vassfjellet med flere skibakker,Bowling, gocart, laser-x og paintball.


KJÆRESTEGARANTI Trondheim er den eneste byen i Norge som kan skryte på seg selverklært kjærestegaranti. Med yrende studentliv, aktiviteter og festivaler skal du ikke se bort ifra at du finner kjærligheten under studietiden. Møt kjæresteparet som fant kjærligheten på NKF. tekst: hilde-christine brevik foto: madeleine d. bergsjø

Kine Marie Kapaasen Madsen kom flyttende til Trondheim fra lille Eidsvoll, og hadde ingen planer om å finne seg en kjæreste. Det var før hun møtte Henrik Jakobsen, ”gutten med hjelm og sekk”, det ble forandring i planene. - Jeg hadde lagt merke til Henrik på skolen, og var nok avstandsforelsket i han. Jeg kalte han ”gutten med sekken” fordi han alltid gikk med sekk. Og hjelm da, ler hun og ser bort på kjæresten. STUDENTPILS Forelskelse ble det ikke før de møttes under en studentpils i regi av skolen. - Venninnene mine visste at jeg var litt betatt av Henrik. Da jeg gikk på toalettet, så de sin mulighet. Når jeg så kom ut fra toalettet, satt Henrik på plassen min. Før jeg visste det hadde jeg havnet på fanget hans.

FOKUS PÅ SKOLE Henrik hadde heller ikke planlagt å bli truffet av Amors piler. Han ville først og fremst konsentrere seg om skole. - Jeg hadde absolutt ingen planer om å finne meg en kjæreste. Jeg hadde fullt fokus på skole og skjønte ikke hvordan jeg i tillegg skulle få tid til kjæreste. Nå er jeg bare glad for at det ble sånn, sier han. - Siden vi går på samme skole og jobber mye likt er det ikke så tidkrevende for oss. Vi ser hverandre stort sett hver dag, både på skolen og hjemme, legger Kine til. KJÆRESTEGARANTI Tror dere at Trondheim har kjærestegaranti? - Vi ble lokket med det når vi skulle begynne å studere, og i vårt tilfelle stemmer det jo utrolig godt, sier Kine. - Jeg har ikke hørt om kjærestegarantien

23

før nå, men det må jo være sant. Det er så mange studenter her, og veldig mange er i samme situasjon. Samtidig er det veldig mye som skjer i Trondheim. Det finnes mange arenaer hvor man kan treffe en potensiell kjæreste, sier Henrik. DRØMMER De to NKF-studentene har begge drømmer for framtiden, men sier at de tar dag for dag. - Vi flytter kanskje sammen etter sommeren, og vi har begge planlagt å reise til Australia for å få en bachelorgrad. Ut over det tar vi dag for dag, sier Kine. - Jeg har fortsatt de samme drømmene som da jeg var liten. Det fine er at Kine passer perfekt inn i dem, sier Henrik og legger hånda rundt kjæresten.

FRITID - 2011 - KreAktiv


trondheims bykart

12

1 2 16

3 4

11

15 5 6

13

9 10 8 7

14


IKEA

STEDER 1) Rockheim 2) Sentralstasjonen 3) Solsiden 4) Olavshallen 5) HIST 6) Trondheim Spektrum 7) NTNU Gløshaugen 8) Studentersamfunnet 9) Nidarosdomen 10) Marinen 11) Bakklandet 12) Pirbadet 13) Festingen 14) Lerkendal 15) Trøndelag Teater 16) Buss til IKEA - Gratis IKEA buss avgang fra bl.a. sentrum (Britannia Hotell)


FIRE FRIVILLIGE Vi har intervjuet fire engasjerte studenter fra NKF, som varmt forteller om sine erfaringer som frivillig. De har funnet frem i mylderet av organisasjoner i Trondheim, og har valgt sin favoritt. tekst: cecilie louise sæland

& lena høyberg

foto: madeleine d. bergsjø

TRE KJAPPE 1) hvorfor valgte du denne organisasjonen? 2) hva er det beste med å være medlem i denne organisasjonen? 3) hva gleder du deg spesielt til i år? (22) grafisk design/nestleder pr-avdelingen i sofat. 1) Jeg liker å være med på ulike aktiviteter. I tillegg får vi en attest som viser at jeg har vært frivillig i SOFAT i to år.. Det skal også sies at de som var ledere i fjor, var flinke til å engasjere nye mennesker. Vi er en veldig bra gjeng som koser oss mye. 2) Vi blir en egen gjeng som har koselige møter med pizza, og selvfølgelig tar vi oss en fest i blant. I tillegg får vi mye input ved å jobbe sammen med andre. 3) Idrettsdagen som arrangeres i mars! Det er jeg som har arrangert hele greia, så det er noe jeg virkelig ser frem til. kine marie kapaasen madsen

KreAktiv - 2011 - FRITID

(21) grafisk design/grafisk designer for uka-11. 1) Det er litt vanskelig å svare på hvorfor valget falt på UKA. Eller nei forresten, det var vel egentlig fordi det er den største kulturfestivalen i Norge. Det fristet å være med på å bygge noe stort, og ikke minst gleden av å være en del av felleskapet. 2) Det er en god balanse mellom festing og arbeid. 3) Jeg gleder meg til at UKA11 setter i gang i oktober, også håper jeg at jeg får lage plakater for store fester og arrangementer. even suseg

(23) reklame- og merkekommunikasjon/ fadderansvarlig i quak! 1) Det er fordi det er så sinnssykt gøy! Det er veldig sosialt, og vi lager festligheter for over 3000 studenter. 2) At vi bestemmer det artige som skal skje for nye studenter. I tillegg til nettverksbygging for fremtiden, holder vi de festene. rikke sofie jacobsen

26

3) Det er så mye at det blir vanskelig å bare plukke ut en ting. Må jeg velge må, det bli når studentene kommer til Trondheim. Jeg gleder meg veldig til at studentene kommer til byen, og ikke minst den gode stemningen de lager. Da gjennomføres endelig alle planene våre! (22) journalistikk/medlem av samfundet. 1) Det var faktisk en venninne som anbefalte meg å bli en del av Samfundet. Det å være medlem, er en ny dimensjon av studentliv. Det er veldig sosialt, noe som det passer meg svært godt. Som student MÅ man oppleve Samfundet. 2) Det er det sosiale, og at det arrangeres så mye spennende. Det blir som en møteplass for studenter fra hele Trondheim. Ikke minst er det veldig gøy å være del av en gjeng. 3) Det blir jo veldig mange spennende konserter. UKA-11 blir garantert ett av høydepunktene! Så gleder jeg meg til å være med venner, konserter, drikke pils og kaffe. åshild kleppsvik


1

2

3

4

1) Rikke Sofie Jakobsen 2) Åshild Kleppsvik 3) Even Suseg 4) Kine Marie Kapaasen Madsen

quak!

uka

Quak! arrangerer Norges beste fadderuke, og inviterer ferske studentspirer til en uforglemmelig start på skoleåret. Gjennom to andpustne uker, skal stolte faddere vær med på å skape verdens beste førsteinntrykk!

UKA er Norges største kulturfestival og tilbyr hele 25 dager med variert kulturprogram. UKAs arrangører beskriver festivalen som drømmen om evig studentliv. Samfundet og UKA har gått hånd i hånd i over åtti år.

studentersamfundet

sofat

I over hundre år har Studentersamfundet vært Trondheims samlested for studenter. Stedet huser utallige konserter og kulturarrangement hvert år hvor et av høydepunktene er UKA i oktober.

SOFAT er studentorganisasjonen for Norges Kreative Fagskole i Trondheim. De arrangerer mye for skolens studenter, deriblant den populære Åre-turen. Da drar vi med oss ski, godt humør og drikkevarer til høyfjellet i Sverige.

27

FRITID - 2011 - KreAktiv


Kreaktiv Studentmagasin  

Studentmagasin Norges Kreative Fagskole 2011

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you