Page 1

PREHRANA ŠIŠMIŠA Četiri osnovne vrste na koje dijelimo šišmiše jesu mesojedi, biljojedi, krvopije i kukcojedi. Omiljena hrana većine šišmiša su leptiri, kornjaši, komarci, cvrčci, skakavci, pauci i račići. Najčešće love u letu tako da žrtvu uhvate ustima ili letnicu koriste kao mrežu. Repnu letnicu oblikuju u vreću koju koriste da bi ulovili kukce ili da održe ravnotežu.

Slika 1. Šišmiš biljojed

Biljojedi žive u tropskim područjima većinom u Južnoj Americi, gdje cijele godine sazrijeva voće kojim se hrane. Hrane se i peludom te nektarom i tako pomažu u oprašivanju. Također jedu i voćne mušice. Imaju duge ušiljene glave i duge jezike kojima lakše sišu nektar i uzimaju pelud.

Slika 2. Šišmiš pri ispijanju nektara

Mesojedi se hrane gušterima, žabama, ribama, malim glodavcima, sisavcima i pticama. Imaju razvijene velike očnjake kojima ugrizu i onesposobe žrtvu. Postoje samo dvije vrste koje se hrane ribom. Imaju velika i jaka stopala a na njima velike i oštre kandže kojima idu po površini vode sve dok ne ulove ribu.

Slika 3. Šišmiš s plijenom


Oko 70% šišmiša hrani se insektima. Kukcojedi u love ne izlaze prije zalaska sunca. Šišmiši nastanjeni u umjerenom pojasu su kukcojedi, pa tako i u Hrvatskoj. U Europi se nalazi i jedna od najrjeđih vrta šišmiša veliki večernjak, koja jede kukce i manje ptice. Šišmiš prosječne veličine pojede više od 1000 kukaca u jednoj noći. Neki jedu i škorpione te su otporni na njihov otrov. Slika 4. Šišmiš kukcojed Samo tri vrste šišmiša hrane se krvlju. Krvopije žive na području Južne i Srednje Amerike. Svojim oštrim sjekutićima progrizu kožu žrtve i poližu krv koja iscuri. Inače taj gubitak krvi nije poguban ali je moguća infekcija ili prelazak bjesnoće sa šišmiša. Uvijek love na istom području gdje su im poznate rute letenja.

Literatura: www http://www.pp-medvednica.hr/Medvednica_hr/sismisi.htm (2.10.2012.) http://www.dzzp.hr/medunarodna-godina-sismisa/o-sismisima/prehrana-sismisa-umjerenogpojasa-927.html (2.10.2012.) časopis Šišmiši//Drvo znanja, 142 (2011.),.str. 36-43 Knjiga Mala enciklpedija životinjskog carstva II/uredio Ivan Škunca. Opatija:Otokar Keršovani, 1987.

Jelovnik šišmiša  
Jelovnik šišmiša  

Učenički rad

Advertisement