Page 1

LEESAUTOBIOGRAPHIE Toen ik heel klein was moesten mijn oom Kees en mijn ouders mij voorlezen. Ik plofte dan op de bank met Co de Vries en zei: ‘Gougeliegougeliegougeliegou’ dat voorlezen betekende. Co de Vries was mijn knuffelbeer toen nog groter dan ik was.

Ik heb Goudhaartje en de drie beren veel gelezen van Nicola Baxter het verhaal over een meisje dat een huisje vind waar drie beren in slapen, ze vindt een groot bed een kleiner bed en een nog kleiner bed, beneden staan 3 bordjes pap een groot bord, een kleiner bordje en een nog kleiner bordje, nadat ze alles had opgegeten viel ze in slaap. Toen de beren thuiskwamen schrok ze, maar het bleken lieve beren te zijn..

‘De koe die in het water viel’ van Peter Spier, het verhaal van de koe die zich in het weiland verveelt en ’op stap’ gaat. Hij gaat zwemmen en komt uiteindelijk in Alkmaar, de kazenstad terecht. De boer ging hem zoeken en brengt de koe weer mee terug naar het platteland.

‘Ot Jan Dikkie’ van Burny Bos, het verhaal van een jongetje die allemaal stoute dingen doet zoals koekjes in bed stoppen omdat ze moe zijn, zijn eigen haartjes knippen, de buurvrouw uitschelden voor ‘stommert’. Maar altijd wel op een ietwat schattige manier. Wanneer zijn ouders hem bezig zien roepen zij altijd: ‘Ot Jan Dikkie!’.

‘Platvoetje’ van Ingrid Schubert, het verhaal van Nikki die 's ochtends op de wastafel een heksje zo groot als haar tandenborstel vindt. Haar naam is Platvoetje en ze heeft hele grote voeten. Daarmee wordt ze door de andere heksen geplaagd, zo erg dat ze nu niet meer naar hen terug wilt gaan en dus bij Nikki wilt blijven.

‘De mooiste vis van de zee’ van Marcus Pfister, het verhaal over Regenboog die de mooiste vis in de zee is. Hij is trots en ijdel, maar daardoor heeft hij geen enkele vriend. Als hij een van zijn mooie schubben weggeeft krijgt hij vrienden. Hij geeft er steeds meer weg, en houdt er uiteindelijk maar eentje over. Nu merkt hij dat het belangrijker is om vrienden te hebben dan de mooiste te zijn!

Later kwam het boek ‘Le ciel’ dat is een Frans boekje wat ik van mijn oma in 2003 heb gekregen. Er staat informatie in over hoe de zon werkt en de maan. Hoe het zit met de tijden in Frankrijk tot aan China en waarom daar verschil in zit. Dit boekje was vroeger mijn bijbel ik liep er altijd mee rond en mocht eruit voorlezen in groep 6. Alleen toen snapte ik nog niet wat er stond maar ik vond het gewoon super om een Frans boekje te hebben.

‘Raad eens hoeveel ik van je hou’ van Sam McBratney, Hazeltje de Grote Haas houden vreselijk veel van elkaar. Maar hoeveel precies dat is niet makkelijk te meten!

‘Timboektoe’ van Carry Slee, dit gaat over de twee hoofdpersonen Isa en Kars wier ouders een camping hebben gekocht in een afgelegen plaatsje in Frankrijk. Ze willen hier een nieuw bestaan opbouwen. Aanvankelijk vonden ze het maar rot, maar daarna ontmoeten zij franse mensen die hun vrienden worden en hebben ze de tijd van hun leven Zeker nadat al hun Nederlandse vrienden hun kwamen opzoeken. Er zijn meerdere boeken van en ik heb ze allemaal gelezen, Isa en Kars beleven dingen zoals, er komt een concurrent die veel meer bezoekers trek met hun mooie zwembad en paardenstal. Brian, de beste vriend van Kars, krijgt ruzie met Jules en vertrekt uiteindelijk met de kano zover dat hij niet meer terugkomt. Gelukkig lopen alle verhalen leuk af.

‘Lena Lijstje’ van Francine Oomen, dit gaat over een meisje dat Marleen heet maar door haar ouders Lena Lijstje genoemd wordt omdat ze zoveel lijstjes maakt en overal over na denkt.

‘Hoe overleef ik-serie’ van Francine Oomen, dit verhaal gaat over een meisje dat Rosa heet en verliefd wordt op Vincent met de bijnaam Neuz omdat hij een grote neus heeft. Ik heb alle boeken van deze serie gelezen.

‘Het gouden ei’ van Tim Krabbé, gaat over een man, Rex Hofman en een vrouw Saskia Ehlvest. Saskia is claustrofobisch en verdwijnt opeens bij een benzinestation tijdens een pauze op weg


naar Frankrijk. Rex gaat haar zoeken maar, wanneer een vreemde man hem opzoekt en hem vertelt waar Saskia is mag hij het weten alleen door hetzelfde te moeten ondergaan als Saskia. Uiteindelijk eindigen zij beiden in een houten kist onder de grond. Levend.

‘Harry Potter’ van J.K. Rowling, gaat over een jonge tovenaar die bijzondere krachten heeft, hij wordt door een reus, Hagrid meegenomen naar de toverschool voor leerlingen, Zweinstein. Hier wordt hij verwelkomd door mensen die hij helemaal niet kent. Hij blijkt een wonder te zijn omdat hij de ‘Avra Kadavra’ spreuk heeft overleefd die Voldemort op hem en zijn moeder heeft uitgesproken. Op Zweinstein maakt hij vrienden en beleefd hij allerlei spannende avonturen met zijn tovervrienden Ron Weasly en Harmione Griffin.

‘Lisa’s Adem’ van Karel Glastra van Loon, het vriendje van Lisa, Talm gaat op zoek naar zijn verdwenen vriendinnetje Lisa na een lange zoektocht ontdekt hij wie haar heeft vermoord.


CHRONOLOGIE (VOLGORDE)  Het boek is geheel in chronologische volgorde geschreven.  1e episode (60 bladzijden), 1945: oorlog/hongerwinter. 2e 3e 4e 5e

episode episode episode episode

(31 (23 (72 (49

bladzijden), bladzijden), bladzijden), bladzijden),

1952: 1956: 1966: 1981:

Koreaoorlog/ontmoeting met Beumer. Hongaarse opstand/ontmoeting met Fake Ploeg. Prove,Vietnam; Lages komt vrij/ontmoeting met Gijs Takes. demonstratie in Amsterdam/ontmoeting met Karin Korteweg.

 De volgorde is hetzelfde in het boek als in de film. 

WEERGAVE GEDACHTEN  Het verhaal is in het hij perspectief geschreven, het verhaal wordt door de ogen van Anton Steenwijk verteld. In de film wordt het verhaal in het hij perspectief verteld, maar ook door de alwetende persoon. De gedachten en daden worden benadrukt door de voice-over.

De dialogen die in het boek voorkwamen hadden alleen maar betrekking op gebeurtenis die voor het huis van de familie Steenwijk gebeurde. Elke keer als er een dialoog werd beschreven, ging het gesprek tussen Anton en iemand anders die iets met die aanslag te maken had. Voorbeeld van bladzijde 122; Anton converseert met Gijs Takes. Met samengeknepen ogen keek de ander hem aan. 'Wat weet jij daarvan?' 'Gaat het over Ploeg? Fake Ploeg, in Haarlem?' Er gingen een paar seconden voorbij, eer de ander langzaam vroeg: 'Wie ben jij? Hoe oud ben jij?' 'Ik woonde daar. Het gebeurde voor ons huis, - dat wil zeggen…' 'Voor jullie - ' Hij stokte.

 In de film praten zij met elkaar en de voice-over vertelt de belangrijke dingen erbij. De dialogen zijn in de film bijna gelijk aan het boek. De dialoog hierboven is exact hetzelfde.

SAMENVATTING VERHAAL  heeft de regisseur dingen aan het verhaal toegevoegd?  De veranderde dingen in de film zijn dat Fake niet wordt begroet door Anton, maar Fake in zijn NSB-pakje in de klas zit. De andere kinderen mochten niet naar binnen van de meester, maar Anton ging toch. In het boek staat dat de moeder van Anton een gat in haar kies heeft en er tegen de pijn een kruidnagel in doet. In de film bijt zij op een knoop die door de soep zit. In de film is niet te zien dat Anton op een of andere verbazingwekkende manier blij is dat hij voor het eerst in een auto zit. In de film zie je dat Anton in het midden zit, tussen de twee agenten. Maar in het boek zit Anton achterin. De agent schrikt niet in de film als hij ziet dat Anton nog in de auto zit. In het boek gaat de brief die de Ortskommandant schrijft over wat er met Anton is gebeurd verloren, nadat hij is doodgeschoten. In de film blijft deze brief bewaard. Als Anton na de oorlog bij zijn oom in Amsterdam gaat wonen heeft hij een paar gesprekken met zijn oom, maar deze worden in de film weggelaten. In het boek staat dat Anton tegen Gijs Takes zei: ‘Ik zat een boek te lezen toen het gebeurde.’ In de film wordt gezegd: ‘Ik zat waarschijnlijk een boek te lezen of zo toen het gebeurde.’ In de film wordt gezegd dat meneer Beumer tegen Anton zei: ‘Augurken zijn net krokodillen’. In het boek staat dat Anton dacht tijdens het gesprek met Gijs Takes: ‘Augurken zijn net krokodillen, had hij eens tegen Sandra gezegd.’ Bladzijde: 158. De film is afgelopen als Anton zijn zoon Peter weer vindt en in het boek loopt het verhaal nog verder door.


MOOI/NIET MOOI  Ik vond het gesprek met Gijs mooi in het boek. Dat vond ik mooi omdat het betrekking had op wat Truus had gezegd toen Anton samen met haar in de cel zat, wat Anton nog niet wist toen. Zij zei namelijk: ‘Ze zullen je misschien van alles wijs proberen te maken, maar je moet nooit vergeten dat het de moffen zijn, die jouw huis in de brand hebben gestoken. Wie het gedaan heeft, heeft het gedaan, en niet iemand anders.’ Gijs Takes heeft Anton net zoiets verteld: ‘De enige waarheid waar we wat aan hebben, is dat iedereen is afgemaakt door wie hij is afgemaakt, en niet door iemand anders. Ploeg door ons, en jouw familie door de moffen.’

 Ik vind het leuk aan de film dar Anton als 18 tot 20 jarige corpsbal student met zijn vrienden staat de hangen op een bierfeest en dat zij grapjes maken over dat Anton zich moet aanmelden voor de militairendienst. In de film is de rol van mevrouw Beumer mijn favoriet omdat zij het perfecte hoofd heeft voor deze rol, zij speelt heel goed. Ik vond het triest om te zien dat de Duitsers zo een lol hadden over het in de fik steken van een huis van een onschuldige familie, sowieso hoe de Duitsers zich gedroegen tegenover het volk.

MENING Ik prefereer geen oorlogsverhalen. Daar heb ik bij geschiedenis al zoveel van gehoord, geleerd en gelezen en ook bij de excursie naar kamp Natzweiler. Op den duur wordt het saaier als je al veel weet over een onderwerp en dan hetzelfde nog eens moet lezen. Ik vind ook dat het te lang geleden is en prefereer daarom ook verhalen die dichter bij deze tijd zitten. Dit wil niet zeggen dat ik het geen mooi verhaal vond, in tegendeel ik vond het zeker de moeite waard.

 Harry Mulisch kan mooi schrijven, maar sommige woorden waren wat te hoog gegrepen voor mij maar daar heb ik werk van gemaakt en deze opgezocht. Het woord ‘eer’ kwam heel vaak voor, dit vond ik een beetje irritant. Het boek is spannend omdat Anton telkens een stukje van de puzzel vindt waarom Ploeg voor hun huis is gesleept, en er uiteindelijk achterkomt om wat voor een schokkende reden dit is gebeurd, namelijk doordat meneer Korteweg zijn hagedissen wilde sparen.

 Ik vond de film leuker dan het boek, omdat er acteurs en actrices in meespeelden die ik kende, en dat maakte het verhaal voor mij overzichtelijker. In het boek had ik wat moeite met sommige zinnen omdat ik niet wist op wat voor een toon zij werden uitgesproken en zo begreep ik soms een hele dialoog niet. In de film werd dit verduidelijkt voor mij.


Nu kun je de recensie gaan schrijven!!

SCHRIJFPLAN 1. Anton heeft een trauma overgehouden aan het verliezen van zijn ouders en het zien van het in brand staan van zijn huis, zonder dat hij iets kon mee nemen van zijn fijne herinneringen. Hij denkt nog steeds terug aan het gesprek met Truus Coster, de vriendin van Gijs Takes, toen hij opgesloten zat in de cel. Hij heeft een vrouw gevonden, Saskia, zij lijkt op die vrouw uit de cel en Anton denkt dat dáár zijn geluk ligt. Hij krijgt een kind met haar, Sandra. Als Anton tijdens zijn conversatie met Gijs Takes hoort dat Truus is overleden, is de liefde voor Saskia ook meteen over. Hij scheidt van haar en hertrouwt met Liesbeth, samen met haar krijgt hij Peter, vernoemd naar zijn broer. Bij Liesbeth heeft hij de ruimte om in te storten en dat gebeurt. Hij krijgt in Italie een paniekaanval wanneer Liesbeth en Peter weg zijn om boodschappen in het centrum te doen. Wanneer zij thuiskomen en zij Anton aan de keukentafel ziet zitten belt zij de dokter, er valt een homp vlees uit de boodschappentas en dit leidt tot een huilbui van Anton. Hij dacht dat hij zijn trauma aan het verwerken was gedurende afgelopen jaren, maar dat was niet zo. Het is nooit verwerkt, maar bij Liesbeth heeft hij er ruimte voor. Zij bouwen hun leven opnieuw op.

2. Nadat Anton tijdens de demonstratie tegen kernwapens in Amsterdam met zijn oude buurmeisje Korteweg uit Haarlem in gesprek raakt, valt alles op zijn plaats. Hij begrijpt nu waarom het lijk van Fake Ploeg voor hun huis gesleept is en niet naar die van Aarts. Meneer Korteweg wilde zijn hagedissen redden. Steenwijk, op Anton na gelijk heeft.Ook wilde meneer Korteweg het lijk niet voor de deur van Aarts leggen omdat zij 3 joodse onderduikers hadden, een gezin met een kind. Als hij hoort dat Peter,vader en moeder Steenwijk door de Duitsers zijn gefusilleerd trapt hij zijn hagedissen dood.

3. Als er in de tweede wereldoorlog een man een man wordt doodgeschoten voor het huis van de buren en vervolgens voor het huis van de familie Steenwijk wordt gesleept, worden Anton en zijn ouders apart weggevoerd door de Duitsers. Hun huis werd eerst helemaal vernield, er werden stenen door de ramen gegooid en daarna werd het huis in brand gestoken. Anton zat in een Duitse auto en heeft alles zien gebeuren. Hij heeft hierdoor een trauma opgelopen waarmee hij zijn leven lang rondloopt. Naarmate hij ouder wordt, krijgt hij steeds een stukje van de puzzel toegeworpen door met mensen uit de oorlog te converseren.

4. “De aanslag” is een al goede titel van zichzelf, omdat er een aanslag door het verzet gepleegd wordt op een NSB-er. Daarnaast verwijst deze titel ook naar de aanslag op het leven van Anton Steenwijk. Hij wordt dan wel niet vermoord, maar de gebeurtenis is een aanslag op zijn emotionele leven. Een andere mogelijke titel zou kunnen zijn: ‘Het mysterie van de gefuseerde NSB’er’ of “ Gestolen leven”.


FILMSCRIPT De eerste vijf bladzijden zijn voornamelijk gedachten en heb ik daarom gekozen voor bladzijde127 tot en met bladzijde 131 het hoofdstuk heet « Dansen op de tijd ». Personages.

Tekst.

Bokma

« Kijk eens, rat. Hier heb je de rotzooi » « Hoeveel heb je die Salamander betaald dikke? » « Vijfentwintig. Kost eigenlijk vijfendertig, voor maakte hij een uitzondering. De rest is voor benzine. » « Rijdt je auto soms net als jij op whisky, bolle? Heb je weer een jointje gekocht? En zeg tegen die Salamander wanneer je hem tegenkomt dat hij dit soort commerciële vriendendiensten niet meer bij mij moet flikken, van die rare praatjes weetje. » « Wil je een druppeltje? »

Amimoen Bokma

Amimoen

Amimoen Nordip Amimoen Nordip Amimoen

Manier waarop de tekst wordt uitgesproken. Hijgend

Voor: Kijkt zakelijk op, met opgetrokken wenkbrauwen. Na: Scheurt het tasje kapot en haalt het flesje tevoorschijn.

« Hoe laat is het? » « We moeten zo gaan bakken. » « Kwart voor tien. » « Ivan ben je al klaar? Haal die snappervissen maar uit de oven, zet de pitten wijd open en maak de borden maar alvast op. We gaan zo negenennegentig schnitzels bakken, weet! Negenennegentig schnitzels, monsters zijn het!

Zenuwachtig

Gapend

Amimoen

Nordip

Amimoen Nordip

Na: Geeft het tasje van de groenteboer aan Amimoen. Voor: Neemt het tasje gretig aan. Na: En kijkt erin.

Deinst terug knalt met het stuitje op de rand van het fornhuis.

Ivan

Nordip Amimoen

Actie.

« Wat ben je allemaal van plan? » « Ik ga die rijkelui daar beneden even opwarmen. » « Wou je zeggen dat je dat flesje in de saus gaat flikkeren? »

« Precies, en ik heb ook een rat gevangen, die maal ik er ook doorheen. » « Je kijkt teveel film. Dat kun je toch niet maken? »

Krabt onder zijn shirt boven zijn navel. Leest geconcentreerd de gebruiksaanwijzing van het kleine flesje af, fronst zijn wenkbrauwen, zet grote pupillen op en loopt met een vinger op zijn kin naar de voorraadkast, pakt een rol tape en loopt naar de cameralenzen en plakt ze een voor een dicht. Gemeen grijzend teruglopen.

Geamuseerd

Voor: knikken


Amimoen Nordip Amimoen

Nordip Amimoen

Nordip Amimoen Nordip Amimoen Nordip Amimoen

Nordip

« Nee voor noppes in een pannenhoek soppen, dat kun je zeker wél maken… » « Ze komen hier elk jaar. Je zult het zien, Sopper, echt raar, weet je. Ze gaan met z’n allen staan grommen. Nu zal ík ze eens laten grommen. Een beetje hitte, weet je. Wat peper hebben die lui nodig, zodat ze kunnen zien in wat voor een kloteleven ik zit. » « Of vind jij dit geen kloteleven Nordip? Moet je kijken, man, we druipen allebei van het varkensvet! » « Tfoe! Man, man, man dit is toch gewoon een hondenleven…! » « Hm » « Jij moet nog heel veel leren, Sopjongen, weet je en hou op met dat gehummm-humm, je maakt me zenuwachtig, weetje… dusss… » « Ach, laat ook maar, voordat God mij nog een zwaardere straf oplegt. Ik gebruik dit flesje wel een keer voor die arrogante Meerman. Kom, Sopjongen, het is jouw dag vandaag. Ik ga je leren koken. » « Meen je dat » « Sukkel » « Meen je dat » « Ja, kom nou maar »

Wordt voorzichtig rood. Tussen1: roert in de saus, neem de lepel uit de pan en tikt op de rand. Tussen2: strijkt met zijn wijsvinger een zweetdruppel van zijn voorhoofd. Na: de roomsaus kookt, hij zet dit pit wat lager.

Tussen: houdt het flesje boven de pan, overweegt, zucht slaat er dan een vuist omheen, werpt het in de lucht, vangt het weer op en stopt het in zijn zak.

Rukt de afwasborstel uit de klamme hand van Nordip, en reikt hem een vleesvork aan. Kijkt hulpeloos naar de twee scherpe punten. Neemt een pan met gesmolten bakboter van het vuur, verdeelt de boter over vier pannen en geeft het fornhuis vol gas, het vuur bijt zich blauw vast in het bakmetaal. De boter schuimt langzaam op, verovert de pan en begint te spetteren. Doet een stap opzij, en laat Amimoen voor.


Amimoen

Nordip Amimoen

Gaat met een bak geplette Bokma-schnitzels langs de pannen. « Wat moet ik dan doen » « Niet zo haastig, stresskikker. Wil je soms nu al een burn-out als pannenjongen? » « Bedoel je dat ik mijn handen kan verbranden? » « Zoiets alleen dan anders. » « Hoe anders? » « Laat maar. » « Oké. » « Draai ze maar om, Nordip. Laat maar eens wat zien, Sopperd! »

Opgewonden

Amimoen

« Ik kon het in één keer, jongen » « Prikken, omhoog, naar je toe halen, en dan laten zakken. » « Naar je tóe halen, naar je toe halen, man! »

Kordaat

Nordip

« Het béste moet je naar je toe halen, Amimoen. »

Amimoen

« Denk maar niet dat je het nu al kan »

Nordip Amimoen Nordip Amimoen Nordip Amimoen

Nordip Bokma Nordip

Nordip Amimoen

« Het is beginnersgeluk, weetje. Je moet echt goed zijn om net zo goed te worden als ik. Dus. Ik heb het spelletje bijna gewonnen van Wilhelm, weet je. Ik ga Wilhelm binnenkort uitdagen voor nog een potje. Ik ben de beste, weet je. Ik wil wil eerste kok worden, weet je. Dat is zelfs beter dan souschef, weet je. »

Voor: Zet de pitten lager als de boter lichtbruin kleurt, en geeft Nordip de taak om de schnitzels om te draaien. Na: kromt zijn handen tegen zijn heupen en kijkt als een meester toe. Trillend van zenuwen prikt hij in een gepaneerde vleeslap. Drinkt pal voor Nordip’s neus een aardbeienshake. Probeert het vlees op te tillen maar het glijdt van zijn vork. Tussen1: Rukt de vork uit Nordip zijn hand, schreeuwt naar Ivan dat hij alvast een kar moet halen om de pestrotzooi weg te brengen en prikt in het vlees. Tussen2: Hij doet er twee voor, geeft de vork terug aan Nordip, veegt zijn handen af aan zijn shirt. Terwijl: Schnitzel met succes omdraaien. Prikt begeesterd in de andere zesennegentig schnitzels gaar, is trots. Duwt een volle schaal schnitzels in zijn handen Legt ze op de opgemaakte schalen.


Nordip Amimoen

« Zou ik… zou ik dat spelletje… van Wilhelm kunnen winnen? » « Jíj? Haha! Als jíj wint, Nordip, steek ik De Gier in brand. Jíj? Ha! »

Bokma

Amimoen & Nordip

Bokma Nordip

« Wat is er? »

Bokma

« Ik heb gisteren gedroomd van een grote slang die een grote kikker opvrat » « Nou en? » « Ongeluk, Nordip, zo’n droom betekent ongeluk. Ik voel me niet lekker, Nordip. » « Je vreet teveel, dat is de betekenis van je droom en niets anders, je ontrafelt de mystiek verkeerd. » « Heb jij soms ook niet het gevoel dat je in de nor zit, Nordip? »

Nordip Bokma Nordip Bokma

Amimoen

Nordip

« Hoe bedoel je? »

Zet de pan met roomsaus neer en loopt weg met een gezicht dat opschepperij van Amimoen streng veroordeelt. Laten Ivan achter in de keuken om op te ruimen en rijden de kar, afgeladen met schnitzels en snappervissen op schalen, de keuken uit. Loopt Amimoen en Nordip tegemoet, hij kijkt somber. Voor: Legt een arm om Bokma’s nek.

Voor: Staat stil.

Voor: Zijn voeten blijven stilstaan, wachten op zijn geest, die het antwoord moet verwerken. Er blijft een wieltje achter een tafelpoot steken. Hij tilt de kar iets op en kijkt Nordip en Bokma met een scheef gezicht aan.


1. Praktische gegevens 1.1 Titel: De oesters van Nam Kee Auteur: Kees van Beijnum 1.2 Jaar van uitgave: 2000 1.3 Aantal bladzijden: 320 1.4 Datum boekverslag: juni 2006 2. Inhoud en opbouw 2.1 Typering: Dit boek is een psychologische roman. Je beleeft de gebeurtenissen vanuit de hoofdpersoon. Zijn gedachten beleef je mee gedurende het verhaal. 2.2 Samenvatting: Berry, een jongen van 18, blikt vanuit de gevangenis terug op zijn leven. Berry heeft een redelijke goede jeugd gehad, haalde goede cijfers op het gymnasium, had een goed leven en woonde in een villa met zijn altijd zorgzame moeder en zijn broer Rein die zich thuis schuilhoudt uit schaamte dat anderen erachter komen dat zijn wereldreis mislukte. Berry leidt een leven vol leugens. Zijn familie maakt hij wijs dat hij keurig zijn gymnasium heeft afgerond en een brave jongen is. Maar in werkelijkheid was hij gestopt met school omdat hij er geen zin meer in had en hangt hij buitenshuis met vrienden die criminele streken uithalen en niet vies zijn van een pilletje tijdens het uitgaan. Tegen hen liegt hij ook. Vertelt zijn vrienden stoere verhalen over misdaden en verzwijgt dat hij werkelijk in een villawijk woont en gymnasiast was. Vanaf de dag dat hij Thera ontmoette kreeg zijn leven een heel andere wending. Hij was meteen al weg van haar verschijning. Even was hij bang dat hij haar nooit meer terug zou zien, hij wist ten slotte helemaal niks van haar. Maar door stom toeval troffen ze elkaar een tweede keer. Dit keer liet hij haar niet zomaar gaan. Vertelde haar dat hij altijd op haar gewacht had. Ze leerden elkaar steeds beter kennen. Thera was danseres in een nachtclub en deed af en toe sexy fotoshoots. Ze at regelmatig oesters bij Nam Kee. Berry walgde van oesters maar hield dit verborgen voor Thera. Hun relatie werd steeds hechter. Ze gingen samen op bezoek bij hun ouders. Toen Thera bij Berry thuis was kreeg Thera ineens een epilepsie aanval. Berry wist niet dat ze al vanaf haar jeugd last heeft van epilepsie, maar ze al lange tijd geen last meer had van aanvallen. Na deze aanval kreeg Thera er nog enkele. Maar ondanks dat bleef Berry intens veel van haar houden. Ze besloten hun oude leven achter te laten en samen opnieuw te beginnen. Ze wilden gaan reizen naar verschillende landen. Om aan geld te komen bedachten zij een plan. Ze verhuurden Thera’s appartement aan meerdere mensen en werden op die manier duizenden euro’s rijker. Voordat ze Nederland zouden verlaten verbleven ze enkele dagen in het Hilton. Maar nog voor ze hier konden vertrekken kreeg Thera een epilepsie aanval met ernstige gevolgen. Ze moest naar het ziekenhuis. Eenmaal uit het ziekenhuis ging ze weer thuis wonen. Berry verloor haar langzamerhand uit het oog. Haar moeder wilde niet dat hij Thera nog langer lastig viel. Het werd hem onmogelijk gemaakt om contact te krijgen met Thera. Later kwam Berry erachter dat Thera weer bij Ben, haar ex waar hij een hekel aan heeft, was ingetrokken. Ben is fotograaf en leeft een luxe leventje. Dagenlang heeft Berry het huis van Ben geobserveerd en had na lange tijd eindelijk de moed om aan te bellen. Eindelijk zag hij Thera weer. Zij deed echter erg afstandelijk en wou dat Berry haar met rust liet. Ben was degene die Berry wegstuurde. Berry werd gek van verlangen naar Thera, wist niet meer wat hij moest doen om haar terug te krijgen. Tot hij op een dag van zijn vriend Otman een revolver te leen kreeg. Berry voelde zich stoerder en ging nogmaals Thera opzoeken. Dit verliep echter niet zoal hij gehoopt had. Thera moest hem niet meer en dat drong nu eindelijk tot hem door. Berry kon zijn sterke gevoelens voor Thera niet zomaar opzij zetten. Na deze gebeurtenis draaide hij door. Hij ging naar de opening van het nieuwe winkelcentrum in de Bijlmer. Hier trof hij ook zijn vrienden aan, die nu allemaal een baantje als verkoper of security hadden, puur omdat ze dit aangeboden hadden gekregen. Er waren veel belangrijke gasten, ook de burgemeester was van de partij. Berry voelde zich door alles en iedereen in de steek gelaten. Hij was alles kwijt. De reden weet hij niet


maar hij pakte een steen van de grond die hij met alle verzamelde kracht en agressie recht tegen het hoofd van de burgemeester gooide. De burgemeester raakte hierdoor in coma. Uit angst liep Berry snel weg richting huis en liet zich aan de overkant in het gras vallen. Er schoten velen gedachten door zijn hoofd. De politie was al naar hem op zoek. Toen een politieman hem had gezien, en vroeg zijn handen op zijn hoofd te leggen, schoot Berry hem in zijn been. Berry’s eerste reactie was vluchten. Hij haalde thuis zijn spullen op en vertrok zonder iemand iets te laten weten naar zijn oude vakantiehuisje in Bretteville-sur-Laize. In dat huisje heeft hij tijdens zijn jeugd veel meegemaakt, maar nu is het van andere eigenaars. Het duurde niet lang voor de politie hem vond en meenam. Sindsdien zit Berry in de gevangenis, niet wetend wat de toekomst hem zal brengen en nog steeds wachtend op Thera. 2.3 Tijd: a- Het verhaal speelt zich in deze tijd af. Dat is onder andere te merken aan het taakgebruik van de personen, nogal modern. De grove, seksistische opmerkingen van Berry en zijn vrienden zouden een tijd geleden te schokkend zijn. Ook de gebeurtenissen geven dit aan. De bouw van het nieuwe winkelcentrum met bekende winkels, de merkkleding die wordt gedragen, de jongens die uitgaan naar grote discotheken, etc. b- In het boek blikt Berry terug op de tijd dat Thera in z’n leven verscheen tot aan dat hij opgepakt werd. Hoe lang deze periode duurde wordt niet precies gezegd, maar ik schat op een paar maanden. Over het lezen van het boek heb ik ongeveer 15 uur gedaan. c- Vertraging: Een belangrijke vertraging kom je tegen op bladzijde 309 t/m 310. Het moment waarop Berry de steen naar het hoofd van de burgemeester gooide is vertraagd. In werkelijkheid duurde het moment enkele tellen. Hier wordt het moment uitgebreid beschreven. De manier waarop Berry gooide, hoe de steen al wentelend door de lucht vloog en uiteindelijk de burgemeester raakte. Je zou kunnen zeggen dat deze gebeurtenis de oorzaak is dat de politie achter Berry aanzat en hij uiteindelijk werd opgepakt. Na het gooien van de steen sloeg Berry op de vlucht, schoot hierna een agent in zijn been en vluchtte naar zijn vroegere vakantiehuisje in Frankrijk, waar ze hem later vonden en gevangen namen. Versnelling: Op bladzijde 235 vind je een versnelling. Het is de periode dat Berry geen contact meer met Thera heeft en haar probeert terug te vinden. Hij gaat langs een vriendin van Thera, die vroeger haar collega was in de stripclub, om te vragen of zij weet waar Thera is. Maar zij had haar ook lange tijd niet gezien. Hierna volgt een witregel. Na de witregel is het twee maanden later. In die twee maanden is Berry gaan beseffen dat Thera hem had laten vallen. e- Flashback: Het verhaal zelf is een flashback. Een blik terug op de gebeurtenissen die plaatsvonden voor Berry in de gevangenis zat. Maar in dat verhaal kwamen ook weer flashbacks voor. Op veel momenten dacht Berry namelijk terug aan zijn kindertijd. Vaak aan de dingen die hij toen meemaakte in het vakantiehuisje in Frankrijk. De functie van de flashbacks is te laten zien dat dezelfde gebeurtenissen die toen meemaakte eigenlijk heel anders in elkaar zaten dan hij toen dacht. Hij wist toen bijvoorbeeld niet dat zijn vader z’n moeder bedroog met een ander. Hij dacht dat zijn vader zich zo anders en verdrietig gedroeg doordat hun paard, New Shatterland, was overleden. Maar dit bleek niet zo te zijn, Berry’s vader moest diezelfde dag aan Berry vertellen dat hij een andere vrouw was tegengekomen en bij haar wou gaan intrekken. Maar doordat New Shatterland juist op dat moment was overleden kwam het er niet van. Berry’s moeder en broer waren al op de hoogte. De flashback die de dood van New Shatterland beschrijft vind je terug op bladzijde 33 t/m 35. 2.4 Ruimte: a- De gebeurtenissen spelen zich af in Amsterdam. In de villa waar Berry woont, in de achterbuurt, de snackbar, en het Vondelpark waar hij vaak met zijn vrienden rondhing, bij Thera thuis, en het Hilton waar hij een tijdje met Thera verbleef. Ook speelde een deel zich af in het vakantiehuisje in Bretteville-sur-Laize. b- Er kwam niet echt een opvallende belangenruimte voor in het verhaal.


2.5 Personages: a- Berry Kooijman: Berry is de hoofdpersoon van het verhaal. Hij is een slimme jongen. Hij haalde goede cijfers op het gymnasium maar heeft het nooit afgemaakt, omdat hij er geen zin meer in had. Berry denkt veel na over het leven en de dingen die hij meemaakt. Zijn manier van vertellen is ook erg gedetailleerd. Personen waar hij over verteld beschrijft hij tot in de ‘haarpuntjes’, maar ook dingen als vlekjes op de schoorsteen. Berry was erg goed in liegen. Hij loog tegen iedereen over zijn leven en wie hij werkelijk was. Het enige wat echt was, was zijn liefde voor Thera. Volgens mij wist Berry niet goed wat hij met zijn leven wou, en is dat een van de redenen dat hij op het verkeerde spoor belandde. - Thera Bouman: Thera had een baantje als danseres in een stripclub. Ook kreeg ze af en toe opdrachten voor fotoshoots. Echt gelukkig met haar leven is ze volgens mij nooit geweest. Als kind had ze vaak epilepsie aanvallen die in de periode dat ze Berry leerde kennen steeds vaker terugkeerden. Thera kwam altijd een beetje emotieloos over. Alsof het haar allemaal niet uitmaakte. Een beetje een sombere kijk op het leven. Ze was wel verliefd op Berry, maar zei vaak dat hij niet teveel hoop moest hebben op een toekomst, omdat goede dingen nooit eeuwig duren. Alsof wist dat ze niet eeuwig bij Berry ging blijven. Haar ex, Ben, waar ze later weer bij introk, was dan wel zogenaamd goed voor haar, maar gelukkig is ze nooit met hem geweest. Wel kon ze van kleine dingen genieten zoals het eten van oesters bij Nam Kee, of van het krekelgeluid uit een doosje dat ze had gekocht. - Ben: Hij is fotograaf en maakt erotische fotoshoots. Hij heeft wat met Thera gehad. Ben is een egoïstische vent die alleen het beste voor zichzelf wenst. Als hij iemand niet moet, zoals Berry, dan zorgt hij er wel voor dat dit duidelijk wordt. b- Rein Kooijman: De twee jaar oudere broer van Berry. Had veel toekomstplannen en wilde de wereld rondreizen. Maar op reis hij werd afgeschrikt en keerde terug naar huis, waar hij zich schuil hield voor anderen die dachten dat hij nog op reis was. - Ellen Kooijman: Moeder van Berry. Ze was altijd erg bezorgd om anderen. - Peter Kooijman: Vader van Berry. Was cameraman bij de NOB en sprak soms ook kinderfilmpjes in. Hij overleed aan een hartinfarct. - Moeder Thera: Haar naam kwam niet voor in het boek. Ze is een vrouw die vooral om status geeft. Een erg kattige dame. Ze draagt een overvloed aan make-up en sieraden en vindt Berry maar niks. - Otman: Vriend van Berry. - Jamal: Vriend van Berry. Wilde professioneel voetballer worden maar werd gehinderd door iets aan z’n knieën. - De Laatste Mode (Rachid): Vriend van Berry. Besteed veel aandacht aan zijn uiterlijk en koopt uitsluitend merkkleding (vandaar de bijnaam). Is een echte vrouwenversierder. - Gerrie Grolsch: Hing ook altijd in de snackbar. Het is een erg dikke jongen die leeft van ongezond eten. Hij krijgt alles wat z’n hartje maar begeert van zijn ouders. - Fast Eddie: Eigenaar van de snackbar war Berry en zijn vrienden vaak rondhingen. - Freek Feek: Jeugdwerker die zich bezighoudt met de projecten in het gedeelde van Amsterdam waar Berry en zijn vrienden zich bevinden. - Mirjam: De vriendin van De Laatste Mode. Tijdens de periode dat de relatie in een dipje had ze seks met Berry. - Meesters: De psycholoog die Berry behandelt. - Crouwel: Leraar Nederlands op Berry’s oude school. 2.6 Vertelwijze: In het verhaal is verteld vanuit het ik-perspectief. Wat je leest zijn de gedachten van Berry. Hij blikt terug op het verleden. Het wordt duidelijk hoe hij de dingen meemaakte. 2.7 Structuur: a- Het boek is verdeeld in 35 hoofdstukken, genummerd van 1 t/m 35. Het verhaal is niet chronologisch verteld. Het bestaat uit flashbacks van Berry, die dan ook weer door elkaar staan, niet op een logische volgorde van tijd. b- Het boek heeft een opening in de handeling. Je valt midden in de gebeurtenis dat Berry zich in het


vakantiehuisje in Bretteville-sur-Laize bevindt, waar hij zich schuil houdt voor de politie. Later kom je erachter is dat dit een flashback is waar ook nog eens meerdere gebeurtenissen aan vooraf gingen die je later ook te weten krijgt. c- Het verhaal heeft een open einde. Aan het einde zit Berry in de gevangenis, nog steeds te hopen dat Thera ooit bij hem terug komt. Of hij haar nog zal zien weet je niet. Hoe na alle gebeurtenissen de relatie met zijn vrienden nu is, en zal verlopen, weet je ook niet. Ook of Berry weer het normale leven kan oppakken blijft een vraag. 3. Thema en motieven 3.1 Thema: Een mogelijk thema zou kunnen zijn: - Een 18-jarige jongen gaf alles op voor de vrouw waarvoor hij gevallen was. Vanuit de gevangenis denkt hij terug aan vroeger en aan zijn leven vol leugens. 3.2 Belangrijkste motieven: - Bedrog: Berry’s leven is voor anderen één grote leugen. Hij liegt tegen zijn familie, maakt hen wijs dat hij z’n school heeft afgemaakt terwijl dit niet zo is, verzwijgt wat hij buitenshuis uitvoert met zijn vrienden… En tegen zijn vrienden liegt hij over zijn leven, hij verzwijgt dat hij het thuis goed heeft en in een villawijk woont, dat hij gymnasiast was en verzint stoere verhalen… ‘Wat ik aan liegen haat, los van het feit dat je zo verdomd goed moet onthouden wat je verteld hebt, is dat de eerste leugen altijd een hele keten van nieuwe leugens oproept. Voor je er erg in hebt ben je zo ver dat je je kapotschrikt als je jezelf betrapt op het vertellen van de waarheid.’(blz. 40) - Liefde: Natuurlijk staat de liefde tussen Berry en Thera centraal. Het gaat vooral om de obsessionele liefde die Berry voor Thera heeft. Vanaf de eerste ontmoeting wist hij al dat hij haar wou. Hij kon op een gegeven moment niet meer zonder haar. Deze liefde die niet meer beantwoord werd zorgde ervoor dat Berry helemaal op het verkeerde pad raakte. - Verlies: Het verlies van zijn vader speelt een grote rol in Berry’s leven. Ze waren altijd goede maatjes. En nu hij in de gevangenis er via zijn broer moest achterkomen dat zijn vader vreemd ging, en zijn moeder dus bedroog, komen alle herinneringen terug. Een belangrijk deel in het verhaal is dat Berry Thera verliest. Hij draafde helemaal door en ging gekke dingen doen. Dingen waardoor hij nu in de gevangenis zit. - Haat: Het leek erop dat Berry haatte alles van het leven haatte, behalve Thera. Van zijn eigen leven had hij een puinhoop gemaakt. De haat die Berry voor Ben voelde kwam vaker naar voren. Hij geeft hem er onder andere de schuld van dat Thera bij hem weg is. ‘Hij haatte zijn haar. Nog steeds. De kleur, de dikte, de structuur, alles.’(blz. 57) ‘Maakt niet uit in wat voor situatie ik verkeer. Op straat, thuis, lopend, in de tram. Er is geen ontkomen aan. Ik ben Ben. Rot op. Ik ben Ben. Sodemieter op. Ik ben… Ik raak volledig doorgeBENd, opgeBENd, uitgeBENd. Ik kan geen Ben meer horen.’(blz. 135) Ook toen Thera hem niet meer terugwilde, vroeg ze Berry om haar te haten. 3.3 Titelverklaring: ‘De Oesters van Nam Kee’ Thera at regelmatig oesters bij het restaurant Nam Kee. Tijdens de tweede ontmoeting met Berry nam ze hem mee hiernaartoe. Berry walgde van oesters maar hield dit verborgen en at ze met haar mee. Een soort teken van grote liefde zou je het kunnen noemen. Ook later, toen hij Thera ‘verloren’ was, ging hij wel eens in zijn eentje oesters eten. Waarschijnlijk omdat het hem, ondanks dat hij ze niet lustte, een goed gevoel gaf. Een herinnering aan Thera en de mooie tijd die hij met haar had.


Monique Samuels – Voorbij de Horizon Opdracht 4 Welke vijf vragen zou je willen stellen aan de auteur van het boek? Schrijf deze vragen op. De vragen kunnen over het gelezen werk gaan of over de auteur zelf. Het moeten open vragen zijn. Leg ook uit waarom je die vragen zou willen stellen. Verwerk de vragen vervolgens in een brief aan de auteur. Doe de brief in je leesdossier. Als de auteur nog leeft, zou je hem of haar de brief kunnen sturen of e-mailen. Als hij of zij antwoordt, doe dat antwoord dan ook in je leesdossier. Schrijf een brief van minimaal een A4. Monique Samuels. 1. Uw vader, Jozef is Egyptisch. Maar waarom bent u zo geïnteresseert in Egypte, er zijn genoeg Marokaanse Nederlanders die zich helemaal niet verbonden voelen met hun vader- of moederland. Hoe komt het dat u wél zoveel passie heeft voor uw vaderland? 2. Uw zicht is zoals bekend, beperkt. Wat ik me afvraag hoe heeft u Egypte kunnen beschrijven zo gedetailleerd? (youtube 3e testament) Heeft u het boek geschreven uit herinnering? 3. Er staan aardig wat Egyptische begrippen in ‘Voorbij de horizon’ hoe heeft u Egyptisch geleerd? Spreekt u Egyptisch thuis, of heeft u het van uw familie in Egypte geleerd? 4. Wat voor een gevoel had u toen u voor het eerst naar de stad, ’s avonds ging met uw zusje en nichtje, en toen alle Europese merken en Billboards zag staan? 5. U beschrijft in het boek de kleding die uw omgeving draagt, traditiekleding, en uzelf met een driekwartsbroek en een kort t-shirt. De bewoners kijken u dan vreemd aan. Wat weerhoudt u ervan om in traditiekleding –net als de rest- te lopen? 6. Bij Pauw en Witteman, ziet men dat u veel kennis heeft over de Arabische Lente. Hoe komt het dat u hier zo veel van weet?


Martin Bril – C’est la vie Hoe komt Frankrijk naar voren in dit verhaal? Martin Bril heeft een tweede huis in Frankrijk, hij gaat hier ook naartoe op vakantie. Hij bezoekt soms met een van zijn dochters Frankrijk, en eet dan ergens in een leuk resaurant. Soms is hij met het hele gezin er, en dan vertelt hij hoe alles er uit ziet, en er staan ook franse woorden in. Hij vertelt zijn verhaaltjes als in een dagboek. Heel natuurlijk en leuk. Het hele boek gaat over Frankrijk, niks speelt zich af in Nederland, afgezien van de flashbacks dan. Welke relatie heeft de hoofdpersoon met het land Frankrijk? Ik ga er dus vanuit dat Martin Bril hier de hoofdpersoon is. Zijn relatie met Frankrijk is dat hij er en tweede huis heeft, hij spreekt frans. Ik weet niet of hij het leuk vindt of niet want dat zegt hij nergens. Maar hij praat in het algemeen positief over Frankrijk en de plaatsjes, café's, restaurants, en de mensen. Welke verschillen zijn er tusse de karakters van de Nederlandse en Franse personages? Ik vind persoonlijk dat Martin Bril de Franse personages een beetje bekrompen uitdrukt. Niet negatief. Maar de personages; Martin Bril, dochter 1 en dochter 2 en zijn vrouw zijn dus Nederlands. Ik leer niet echt Franse mensen kennen in dit boek, ik weet dat de mevrouw van de bakker niet zo rijk is. Maar meer weet ik niet echt over de Franse personages want hij vertelt meer over hoe hij Frankrijk in het algemeen ervaart en hoe het eruit ziet en hoe hij met zijn dochters omgaat en zijn vrouw.


Herman Koch – Zomerhuis met zwembad Hoe komt Frankrijk naar voren in dit verhaal? Marc gaat met zijn vrouw, Caroline en twee dochters Julia en Lisa op vakantie naar Frankrijk waar zij « toevallig » ook de familie Meier tegenkomen. Marc heeft een soort van verhouding met Judith Meier, de vrouw van Ralph, wie een client is bij huisarts Marc. Welke relatie heeft de hoofdpersoon met het land Frankrijk? In het begin een goede relatie, voor zover het wordt gezegd in het boek kan Marc goed Frans spreken. Dit wordt aangegeven door een nederlandse zin met erachter « vertaalde ik ». Hieruit kun je opmaken dat Marc de Franse zin in het Nederlands vertaald. Ook tegen andere mensen spreekt hij Frans. Dit denk ik omdat alles in het boek in het Nederlands is geschreven maar ze zijn wel in Frankrijk en die mensen spreken geen Nederlands. Welke verschillen zijn er tusse de karakters van de Nederlandse en Franse personages? De karakters van de Nederlandse personages zijn vooral achterdocht en vreemdgaan. Van de Franse personages voor zover die er in voor komen, zijn dit Emanuelle de 20-jaar jongere vriendin van filmproducer Stanley en de monteur. De monteur heeft geen echt karakter omdat hij niet echt wordt beschreven in het boek en Emanuelle is wel een beetje vol van zichzelf en zegt ook niet heel erg veel maar uiteindelijk blijkt ze wel aardig te zijn want ze ging de kamer van haar en Stanley geven aan Marc voor Julia.

Literatuurdossier  

Nederlands Havo.