Page 1

2014 Ridsemester pテ・ Island

テ行hestar - en ledande, fullt auktoriserad turarrangテカr sedan 1982

www.ishestar.is


Íshestar hälsar dig välkommen WHAT IS INCLUDED? till Island Ett väldigt spännande år väntar, då ett antal nya turer läggs till de gamla, som utgjort kärnan i vår verksamhet i över 30 år. Därmed blir Íshestars programutbud landets mest omfattande. Íshestar erbjuder 10 olika resmål över hela Island med sammanlagt över 120 avgångar, från entimmesturer till ridsemestrar på upp till två veckor. Vi har alltid haft turen att få samarbeta med fantastiska partners, som är beredda att göra din upplevelse till ett minne för livet. Vi är också stolta över att få bjuda in dig till vårt nyrenoverade ridcenter och hoppas att utbyggnaden kommer att ge dig en ännu bättre ridupplevelse.

BOKNING & INFORMATION Telefon: 040-233066 info@heklatravel.se www.heklatravel.se

Jag vill tacka alla er som deltog i våra turer under det gångna året och under tidigare år. Vi hoppas få träffa er igen kommande sommar och flera år framåt.

Íshestars varumärke Ända sedan Íshestar grundades har vi samarbetat mer hästfarmare över hela Island. Därför kan vi säkerställa att varje tur har sin egen charm och sköts av en lokal expert, farmaren med familj, i en del av Island de känner bäst. Säkerhet, kvalitet och personlig service har alltid varit Íshestars varumärke. Ett stort urval av fina hästar gör det möjligt att erbjuda en mängd olika ridturer för såväl nybörjare som erfarna ryttare. Att rida med en flock fria hästar är det traditionella sättet att rida på Island, eftersom man byter häst minst en gång om dagen. Vi är stolta över att följa denna tradition på de flesta av våra flerdagsturer genom höglandet, över lavafälten, älvarna och den buskiga vegetationen.

RESPLAN MED DAGSPROGRAM OCH MERA INFORMATION Finns att få på www.heklatravel.se eller The logo försäljningin CMYK genom kontakt med Íshestars For newsprint, magazines, flyers, and all 4-color (CMYK) printing. skontor eller våra agenter. 15 + 100 + 85 + 5

Jag ser fram emot att få träffa er på Island! För Íshestars personal,

Videos och bilder

___________________________ Fannar Ólafsson, Verkställande direktör

Från vänster: Fannar, Harpa, Kristín, Hulda, Hansína, Rannveig, Jessica, Lilja, Einar Thór, Silja, Samúel, Dagbjört

2


Varför rida på Island? • Islandshästen

Rasen är mest känd för sin jämna fyrtaktsgång, tölten. Tölt är mycket bekvämt för ryttaren, i synnerhet på längre turer. Att rida islandshäst i dess naturliga omgivningar är en autentisk ridupplevelse.

• Flocken

Att driva med sig frispringande hästar i flock är det traditionella sättet att resa på Island. Man byter nämligen häst minst en gång om dagen på längre turer. Du får rida flera olika hästar.

• Den isländska naturen

Island är det mest glesbefolkade landet i Europa. Landskapet är rent, oförorenat och i sanning magiskt.

• De naturliga baden

På Island (och på våra ridturer) finner du överallt små oaser, där varma kar och pooler med geotermiskt uppvärmt vatten skapar perfekta förutsättningar för att slappna av efter en lång dag i sadeln.

Varför Íshestar? • Våra partners

De verkliga kännarna av det lokala landskapet och dess bakgrund. Genom att samarbeta med lokala hästfarmare ser vi till att varje tur har sin egen charm och arrangeras av en lokal expert – farmaren med familj. De använder egna hästar och rider genom en del av landet de känner väl.

• Mångsidigheten

Íshestar erbjuder ridturer på de flesta håll i landet – på södra, västra, norra och östra Island samt över höglandet. Allt från tvådagarsturer på landsbygden till tiodagars höglandsturer – plus dagsturer i huvudstadsområdet.

• Erfarenheten

Íshestar grundades år 1982 och har mer än 30 års erfarenhet av att leda grupper med ryttare genom Island.

• De internationella grupperna

Våra gäster kommer från flera olika länder. Bered dig alltså på att träffa nya hästvänner från hela världen!

• Nyskapandet

Vi arbetar konstant med nya idéer och dagsprogram för våra ryttare och hittar på nya turer varje år.

3


VAD INGÅR? Det är viktigt att våra kunder är medvetna om vad som ingår i priset för turen, och vad som inte gör det. Inkvartering i Reykjavikområdet (ingår i flera av våra turer) sker i delade dubbel- eller trippelrum. Frukost ingår. Enkelrum kan fås i Reykjavik-området mot ett tillägg. Under ridturen ingår helpension. Menyn består av en rejäl frukost och traditionella isländska rätter (fisk eller lamm). Vegetariska måltider går att ordna mot förhandsbeställning. Alla ryttare gör sin egen lunchmatsäck av det som serveras till frukost. Individuell reseförsäkring ingår ej i priset för turerna. Vi uppmanar alla våra kunder att skaffa en lämplig reseförsäkring innan resan till Island. Kunder från Europa ombeds vänligen ta med europeiskt sjukförsäkringskort (EHIC-kort).

• •

Om turen inställs av Íshestar på grund av otillräckligt antal deltagare, måste detta meddelas kunden minst 4 veckor i förväg. Íshestar ska så långt det överhuvudtaget är möjligt erbjuda kunden ett likvärdigt alternativ utan extra kostnad för denne. Om alternativet inte är fullt tillfredsställande för kunden, återbetalas erlagd betalning i sin helhet. Men vi är stolta över att slå fast att detta hänt mycket sällan sedan vi började vår verksamhet år 1982.

I flerdagsturerna ingår:

• Samtliga transfers och inrikesflyg enligt turprogrammet samt inkvartering och helpension under ridturen. • Våra guider på turerna talar engelska och skandinaviska och några talar även tyska och franska. • I turerna 3-10, 12, 19, 20, 25 och 26 ingår även en natt på

hotell inklusive frukost i Reykjavikområdet innan och efter ridturen, samt en välkomstmåltid* (*ingår ej på IH-20). Tur 21 inkluderar en hotellövernattning i Reykjavikområdet. Turerna 11, 13, 14, 15, 16, 18, 23 och 24 börjar och slutar i Reykjavík och innehåller ingen övernattning i Reykjavík. Regnkläder, vattenflaska, sadelväska, ridhjälm och sovsäck med lakan (vid behov).

• •

I alla dagsturer ingår:

• Transfers, ridhjälm, gummistövlar, regnkläder eller varma kläder under ridturen. • Måltider ingår i vissa av turerna men finns som tillval på andra, se respektive turbeskrivning för detaljer. • Våra guider talar engelska och skandinaviska. • Se turprogrammet för detaljer om vad som inkluderas i kombinationsturerna.

Regler och villkor Vi tar ut 30% av resans pris i förskott i samband med bokn­ ingen för att kunna reservera plats. När vi emottagit förskottsbetalningen, är platsen säkrad. Återstående belopp betalas senast sex veckor innan turen startar. Om du beställer via bokningssystemet på Íshestars webbplats, måste du erlägga full betalning i samband med beställningen. Våra avbokningsvillkor gäller enligt följande: Vid avbokning (via brev, fax eller e-post) mer än sex veckor i förväg uttas en avbokningsavgift om 10 % av priset på turen. Vid avbokning (via brev, fax eller e-post) mindre än sex veckor men mer än tre veckor i förväg uttas en avbokningsavgift om 30 % av priset på turen. Vid avbokning mindre än tre veckor men mer än en vecka i förväg uttas en avbokningsavgift om 50 % av priset på turen. Vid avbokning mindre än en vecka i förväg uttas fullt pris för turen. Íshestar förbehåller sig rätten att ändra dagsprogrammet vid ogynnsamma väg- eller väderförhållanden.

• • • •

4

Hållbarhetspolicy På Íshestar är vi stolta över att vara certifierade med­ lemmar av EarthCheck, det största miljöledningssystemet inom rese- och turismindustrin. Vårt mål är att stötta en hållbar utveckling inom områdena natur, samhälle, kultur och ekonomi med EarthChecks riktlinjer som bas.

Vi lägger särskild tonvikt vid att:

• Valet av ridvägar sker i full överenskommelse med ­lokala­ markägare. • Se till att hästar och människor stör naturen så lite som möjligt. • Så långt som möjligt använda förnybara resurser i våra aktiviteter. • Minimera mängden avfall och fokusera på återvinning och återanvändning.

På vår hemsida www.ishestar.is kan du läsa om ytter­ ligare miljöåtgärder vi arbetar med.


Innehåll BRA ATT VETA

Sida

Varför Íshestar?...........................................................................................................3 Regler & villkor.............................................................................................................4 Hållbarhetspolicy........................................................................................................4 Vad ingår?.....................................................................................................................4 Desinficering av ridutrustning................................................................................5 Hitta rätt tur..................................................................................................................6 Planera semestern......................................................................................................7 Islandshästen............................................................................................................8-9 Lär känna våra samarbetspartners.................................................................... 28 Lär känna våra guider............................................................................................. 29 Íshestars ruttkarta.................................................................................................... 34 Om Island....................................................................................................................35

LÄNGRE RIDSEMESTRAR, PAKET

Inklusive flygplatstransfers, välkomstmöte, inkvartering i i huvudstadsregionen en natt före/efter ridturen. Sovsäckslogi under ridturen: IH-3 Nordlandets sevärdheter: Undren kring sjön Mývatn......................... 10 IH-7 Kjölur: Mitt emellan glaciärerna.................................................................. 14 IH-8 Egilsstaðir: Östlandets hemligheter...........................................................15 IH-9 Grand Tour..........................................................................................................17 IH-10B Íshestar special............................................................................................ 16 IH-10C Íshestar special............................................................................................ 16 IH-12 Skapelsens krafter: Fjallabakleden och kratrarna Lakagíga............ 18 IH-19 Vulkanen Hekla - Landmannalaugar: Bergtagen................................23 Övernattning på gård, gästhem eller hotell under alla/de flesta nätter på ridturen: IH-4 Vikingaleden till Thingvellir............................................................................11 IH-5 Snæfellsnes: Magi och mystik......................................................................12 IH-6 Gyllene cirkeln: Southern Comfort.............................................................13 IH-20 Lantliv och hästar....................................................................................... 24 IH-21 Hästar under norrskenen.............................................................................25 IH-25 Hästinsamlingen - Skrapatungurétt........................................................27 IH-26 Hästinsamlingen - Víðidalstungurétt.....................................................27

LÄNGRE RIDSEMESTRAR från/till Reykjavík

Inklusive transfer från RVK t/r gården, inkvartering i RVK ingår ej. Övernattning på gård eller gästhem under alla nätter på ridturen: IH-11 Ridäventyr på landsbygden.........................................................................17 IH-13 Geysir-Gullfoss Special................................................................................. 19 IH-14 Naturreservatet Thórsmörk....................................................................... 20 IH-15 Ridlektioner och Utflykter............................................................................21 IH-16 Stränder och fjäll............................................................................................ 19 IH-18 Hoppets väg: Upptäcktsfärder i nordväst.............................................22 IH-23 Fårinsamlingen - Rangárvallaafrétt...................................................... 26 IH-24 Fårinsamlingen - Landmannafrétt......................................................... 26

DAGSTURER

D01 Naturens under: En perfekt nybörjartur.................................................. 30 D02 Lavaturen: Vår mest populära tur............................................................. 30 D03 Vikingaturen express: För goda ryttare ...................................................31 D04 Möte med Islandshästen.............................................................................. 30 D05 Vikingaturen: För goda ryttare....................................................................31 D41 Hästar och Blå lagunen: Wellness...............................................................32 D42 Hästar och Gullfoss – Geysir: Sadlar och sevärdheter.........................32 D43 Hästar och valar: Det lokala djurlivet........................................................32 D45 Familjeäventyr: Vi bryr oss om barnen................................................... 30 D46 Blå lava: Ridning och snorkling..................................................................33 D47 Svart lava: Ridning och grottutforskning.................................................33 D48 Natur och vikingar: Ridning och mat........................................................32 D50 Midnattssolsritten: Ljusa nätter...................................................................31 D51 Norrskensritten: Höst och vinter...................................................................31 D54 Ridning och cykling: Upp i sadeln.............................................................33

! Desinficering av ridutrustningen Det är viktigt att följa reglerna när det gäller desinficering av begagnade ridkläder. Ridutrustning såsom ridbyxor, jackor mm. måste tvättas (40°C) eller kemtvättas. Persedlar som inte kan tvättas eller kemtvättas (ridstövlar, ridmössor) måste desinficeras minst fem dagar före ankomsten till Island. De isländska djurskyddsmyndigheterna rekommenderar bredspektrummedlet Virkon S för desinficeringen. Begagnade ridhandskar, ridpiskor, sadlar, betslar eller annan läderutrustning får inte föras in i landet. Vi hoppas på din förståelse för dessa säkerhetsåtgärder. De är nödvändiga för att inte få in smittsamma djursjukdomar till Island. Hästarna är inte vaccinerade och är därför mottagliga för infektioner från andra länder. Hjälp oss värna om den känsliga isländska naturen! För ytterligare information, besök www.mast.is

5


Att hitta en tur som passar Du behöver inte vara proffsryttare för att rida med på våra turer, men en del turer är av naturen svårare än andra. För att hjälpa dig välja rätt svårighetsgrad har vi klassat varje tur med hästar. En del turer är till för ryttare med liten ridvana, andra är svårare. Därför bör klassningen kunna hjälpa till att hitta en tur för alla. Om du känner dig tveksam, ring oss eller skicka ett mejl.

Nybörjare Liten eller ingen ridvana krävs.

Medelgoda ryttare

SAGT OM TURERNA Fantastiskt bra och jämna hästar. Fick hästar som passade mig. Bra att man hela tiden bytte hästar, mycket proffsigt. Härlig ridväg! Trevlig personal genomgående som bjöd på sig själva. B.M.H. från Sverige Skapelsens krafter-turen

Du behärskar skritt, medellånga sträckor i trav (tölt) och korta sträckor i galopp.

Min bästa tur hittills. Siggi och Ólöf var super!

Goda ryttare

K.H. från Island Snæfellsnesturen

Du behärskar alla gångarter, sitter säkert och bekvämt i sadeln i upp till 7 timmar varje dag.

Mycket erfarna ryttare Starka och vana ryttare som rider regelbundet och kan hantera en häst i öppen terräng.

Om du vet hur man rider engelsk stil bör du inte få några svårigheter med att rida islandshäst. Western-ryttare bör inte heller ha några problem med att anpassa sig till det isländska sättet att rida. Íshestars guider tar sig tid i början av varje tur att förklara och visa hur hästen ska sadlas och bestigas och hur man rider med i de olika gångarterna. De förklarar noggrant när och var man rider tölt, islandshästens speciella gångart.

Island är vackert, landskapet och himlen fantastiska och människorna så vänliga. Att upptäcka Island från hästryggen är idealiskt och den typiska ridupplevelsen är ett måste om man vill förstå sig på detta land. Gyllene cirkeln är det bästa valet för den som besöker Island för första gången. S.V. från Belgien Gyllene cirkelnturen Verkligen en suverän tur, den absoluta islandsupplevelsen med alla slags extremer man kan föreställa sig. Underbara hästar! M.S. från Österrike Landmannalaugarturen Bra gjort Íshestar, ni gjorde det igen! En helt magisk ridtur tvärs över lagunen! Jag kommer tillbaka. Tack! S.P. från Storbritannien Hoppets väg-turen En mycket trevlig ridtur som kan visa upp en del av Island medan man njuter av de mest otroliga islandshästarna. De bara gick och gick. Det var en härlig upplevelse! M.H. från Schweiz Turen Gullfoss-Geysir special Vad kan jag säga mer än “I will be back, baby” S.T. från Sverige Strand- och fjällritten

6


Planera Semestern Turer som startar i Maj:

Turer som startar i September:

MAJ 23. 30.

SEP

IH-14 Naturreservatet Thórsmörk IH-14 Naturreservatet Thórsmörk

Turer som startar i Juni: JUN 5. 7. 8. 13. 14. 15. 21. 22. 28. 29.

IH-16 Stränder och fjäll IH-6 Gyllene cirkele IH-13 Geysir Gullfoss special IH-14 Naturreservatet Thórsmörk IH-5 Snæfellsnes, IH-6 Gyllene cirkeln IH-11 Ridäventyr på landsbygden, IH-13 Geysir Gullfoss special, IH-16 Stränder och fjäll IH-5 Snæfellsnes, IH-6 Gyllene cirkeln, IH-7 Kjölur, IH-19 Landmannalaugar IH-13 Geysir Gullfoss special, IH-16 Stränder och fjäll IH-6 Gyllne cirkeln, IH-7 Kjölur IH-3 Nordlandets sevärdheter, IH-11 Ridäventyr på landsbygden, IH-13 Geysir Gullfoss special, IH-18 Hoppets väg

5. 10. 12. 14. 18. 19. 25. 31.

IH-14 Naturreservatet Thórsmörk IH-25 Hästingsamlingen: Skrapatungurétt IH-14 Naturreservatet Thórsmörk IH-23 Fårinsamlingen: Rangárvallaafréttur IH-21 Hästar under norrskenen IH-24 Fårinsamlingen: Landmannaafréttur IH-21 Häster under norrskenen IH-26 Hästinsamlingen: Víðidalstungurétt

Turer som startar i Oktober: OKT 2. 9. 16. 3.

IH-21 Hästar under norrskenen IH-21 Hästar under norrskenen IH-21 Hästar under norrskenen IH-21 Hästar under norrskenen

Avgång varje vecka året om:

20 IH-20 Lantliv och hästar

Turer som startar i Juli: JUL 5. 6. 7. 12. 13. 14. 16. 19. 20. 21. 26. 27. 28.

IH-5 Snæfellsnes, IH-6 Gyllene cirkeln, IH-7 Kjölur IH-3 Nordlandets sevärdheter, IH-4 Vikingaleden till Thingvellir, IH-8 Egilsstaðir, IH-13 Geysir Gullfoss special IH-19 Landmannalaugar IH-6 Gyllne cirkeln, IH-7 Kjölur IH-11 Ridäventyr på landsbygden, IH-13 Geysir Gullfoss special, IH-18 Hoppets väg IH-12 Skapelsens krafter IH-10C Íshestar special IH-6 Gyllene cirkeln, IH-7 Kjölur IH-3 Nordlandets sevärdheter, I IH-4 Vikingaleden till Thingvellir, IH-8 Egilsstaðir, IH-13 Geysir Gullfoss special, IH-18 Hoppets väg IH-12 Skapelsens krafter IH-6 Gyllene cirkeln, IH-7 Kjölur IH-3 Nordlandets sevärdheter, IH-8 Egilsstaðir, IH-11 Ridävantyr på landsbygden IH-13 Geysir Gullfoss special, IH-18 Hoppets väg IH-19 Landmannalaugar

Turer som startar i Augusti: AUG 2. 3. 4. 9. 10. 11. 16. 17. 18. 23. 24. 25. 31.

IH-5 Snæfellsnes, IH-6 Gyllene cirkeln, IH-7 Kjölur IH-4 Vikingaleden till Thingvellir, IH-13 Geysir Gullfoss special, IH-18 Hoppets väg IH-19 Landmannalaugar IH-5 Snæfellsnes, IH-6 Gyllene cirkeln, IH-7 Kjölur IH-3 Nordlandets sevärdheter, IH-8 Egilsstaðir, IH-11 Ridävantyr på landsbygden IH-13 Geysir Gullfoss special, IH-18 Hoppets väg IH-12 Skapelsens krafter IH-6 Gyllene cirkeln, IH-7 Kjölur, IH-10B Íshestar special IH-13 Geysir Gullfoss special, IH-18 Hoppets väg IH-12 Skapelsens krafter IH-5 Snæfellsnes, IH-6 Gyllene cirkeln, IH-7 Kjölur IH-11 Ridäventyr på landsbygden, IH-13 Geysir Gullfoss special, IH-16 Stränder och fjäll IH-19 Landmannalaugar IH-11 Ridäventyr på landsbygden

7


Islandshästen

HISTORIA Islandshästens historia kan spåras tillbaka till kolonisationen av ön under den senare delen av 800-talet. Vikingatida bosättare tog med sig sina bästa hästar, av olika härkomst, de flesta av germanskt ursprung. Rasen har förblivit ren i tusen år och därför finns idag bara en enda hästras på Island – islandshästen. Idag finns närmare 80 000 hästar på Island – en smått otrolig siffra för ett land med 300 000 invånare.

8

Islandshästen är intelligent, godlynt och mångsidig. Det är den mest färggranna rasen i världen med mer än 40 olika färger och drygt 100 variationer. Att färdas till häst blir allt mer populärt. Isländska ryttare visar respekt och ansvar för naturen, precis som för sina hästar. Det arrangeras alla möjliga tävlingar utifrån hästarnas olika gångarter, från nybörjarnivå till toppklassiga mästerskap.


Islandshästen är unik bland alla hästraser eftersom den behärskar fem gångarter – skritt, trav, tölt, galopp och flygande pass. Rasen är mest känd för den jämna, fyrtaktiga gångarten tölt, som är mycket bekväm för ryttaren och elegant att se på.

Skritt

DE FEM GÅNGARTERNA

Skritt Trav

Skritt är en fyrtaktig gångart. Hästen bör vara avslappnad då man skrittar, röra sig raskt och sätta ner hovarna en i taget.

Trav Trav är en tvåtaktig gångart där fram- och bakbenen på motsatt sida rör sig samtidigt. Det är viktigt att träna på denna gångart, liksom på de övriga.

GALOPp

Galopp Galopp är en tretaktig gångart som kan ridas i olika tempo. Långsam galopp kan vara bekväm medan snabb galopp kan liva upp hästen och öka dess vilja till samarbete.

TÖLT

Tölt Tölt är islandshästens specialitet. Det är en jämn, fyrtaktig gångart där hästens bakben rör sig en god bit in under kroppen. Islandshästen bemästrar denna gångart naturligt och i olika hastigheter, från graciös, samlad, långsam tölt till mycket snabb ökad tölt. Jämnheten i denna gångart är vad som gör den så attraktiv.

Flygande pass är en tvåtaktig lateral gångart. Inte alla islandshästar klarar den, men de som bemästrar alla fem gångarterna anses vara de främsta exemplaren. Text och bilder är tagna från The Horse Breeders Association of Iceland www.fhb.is

Flygande pass

Flygande pass

9


Höglandstur

3

Nordlandets sevärdheter

Undren kring sjön Mývatn och Europas största vattenfall, Dettifoss

Längd: 8 dagar - 7 nätter - 5 riddagar - 170 km Reseperioder 2014: Söndag - söndag 29 juni – 6 juli • 6 – 13 juli • 20 – 27 juli • 27 juli – 3 augusti • 10 – 17 augusti Boende: Inkvartering i delade rum på hotell i huvudstadsområdet. Sovsäcksövernattning i gemensamma utrymmen under ritten. Gruppstorlek: Max. 16 deltagare Samlingsplats: Keflaviks flygplats Tillvalsmöjlighet: Valskådningstur från båt, betalas på plats. Bokningskod: IH – 3 Norra Island är känt för sin storslagna natur och sitt varierade landskap. Turen leder oss från gården Bjarnastaðir nära Húsavík till till områdena kring sjön Mývatn, som är känd för sina vulkaniska landformationer och otaliga häckande andfåglar. En valskådningstur (tillval) fulländar denna cirkel av naturliga höjdpunkter till lands och till sjöss. Vi rider längs mjuka ridvägar idealiska för tölt, islandshästens speciella gångart. Från bördig jordbruksbygd tar vi oss upp mot fjällen Gæsafjöll och tillbringar natten i fjällstugan vid Theistareykir. Genom ett område täckt av sprickor och förkastningar efter jordbävningar och vulkanisk aktivitet går

10

Duktiga medelgoda ryttare

Denna tur nominerades av Sunday Times som en av de tio bästa utflykterna i världen.

vägen mot sjön Mývatn, där kokande lerkratrar och underliga lavaformationer påminner oss om den vulkaniska kraft som döljer sig under oss. Här finns möjlighet för ett avslappnande dopp på ett utomhusbad med geotermiskt uppvärmt vatten. Under de följande tre dagarna passerar vi genom vackra dalgångar och korsar glittrande laxälvar på väg ner mot havet. Dettifoss, Europas största vattenfall, är tillsammans med kanjonen Ásbyrgi några av de absoluta höjdpunkterna på denna tur. Efter en skön tur i ett ständigt växlande landskap kan vi koppla av i en varm utomhuspool nära Nordatlantens strand i Lundur, mitt i ett mystiskt och fascinerande landskap.


Landsbygdstur

NYTT!

4

Vikingaleden till Thingvellir Nationalklenoder, sagor och naturens under Duktiga medelgoda ryttare

Längd: 7 dagar - 6 nätter - 5 riddagar – 140 km Reseperioder 2014: Söndag – söndag 6 - 12 juli • 20 - 26 juli • 3 - 9 augusti Boende: Inkvartering i delade rum på hotell i huvudstads­ området. Pensionats- och gårdsinkvartering med delade faciliteter under ridturen. Gruppstorlek: Max 14 deltagare Samlingsplats: Keflaviks flygplats Bokningskod: IH-4 Under seklernas lopp har Þingvellir med omnejd varit en rastplats för folk till häst på resa genom landet. Ridvägar till olika landsändar korsar varandra i Þingvellir. Vägen genom Uxahryggir och Kaldidalur, som leder till inlandet ovanför Borgarfjörður och västra Island, och vägen förbi Gjábakki österut, som leder till landsbygdsdistrikten på södra Island. Vid Þingvellir grund­lades Alltinget runt år 930. Man fortsatte att samlas regelbundet ända fram till år 1798. Stora händelser i den isländska historien har ägt rum här och därför betraktas platsen än idag med stor vördnad av alla islänningar. Området är en del av en sprickzon, som korsar Island i det gränsområde mellan två kontinentalplattor, som kallas för den Mittatlantiska ryggen.

På turen får vi njuta av fina ridvägar genom nationalparken och suga i oss av den nya wellnessanläggningen på Fontana Spa. Vi följer i fotspåren efter den galne vikingen Egill Skallagrímsson, och får höra hans berättelse längs vägen. Vi får också veta mer om den berömda sagoförfattaren Snorri Sturluson, som bodde på Reykholt i Borgarfjörður. Denna ridtur är en blandning av fina ridvägar, isländska sagor, galna vikingar och spaupplev­elser.

11


Höglandstur

5

SNÆFELLSNES Magi och mystik Goda ryttare

Längd: 9 dagar – 8 nätter – 6 riddagar – 215 km Reseperioder 2014: Lördag - söndag 14 – 22 juni • 21 – 29 juni • 5 – 13 juli • 2 – 10 augusti • 9 - 17 augusti • 23 - 31 augusti Boende: Inkvartering på hotell i Reykjavikområdet. Delade rum under ridturen, bäddad säng under fyra nätter, sovsäck under två nätter. Gruppstorlek: Max 18 deltagare Samlingsplats: Keflaviks flygplats OBS: Knähöga gummistövlar rekommenderas för strandritten. Tillval: Busstur till sevärdheterna på Snæfellsneshalvön. Betalas på plats. Bokningskod: IH – 5 I Snæfellsneshalvöns nationalpark återfinner du en av de mest berömda sevärdheterna på Island, den glaciärtäckta kägelvulkanen Snæfellsjökull. Dess mystiska atmosfär blev känd genom Jules Vernes roman “Resan till jordens medelpunkt”. Flera av de välkända sagorna utspelar sig i området. Det rika fågellivet lockar besökare från hela världen. Själva halvön kallas ofta för “Island i ett nötskal” på grund av det extremt växlingsrika landskapet. Att uppleva tölten, islandshästens speciella gångart, är enkelt på denna tur på grund av de fina ridvägarna på land. Den plana, jämna sandstranden gör turen till ett rent nöje för både hästar och ryttare.

12

Vi rider genom mäktiga lavafält, kratrar och aska efter forntida utbrott i dalgången Hítardalur. Vi får också njuta av vidöppna sträckor med ljus sand längs stranden Löngufjörur, där bara tidvattnet begränsar hästarnas och ryttarnas frihet. Kratern Eldborg är ett landmärke – vi ser den ljusa sanden bli svart när vi når dess lavafält. På vår sista riddag följer vi utkanten av lavaflödet längs stranden innan vi återbördar hästarna till gården Stóri-Kálfalækur. En del av denna tur kan bokas som en 5-dagarstur med 4 riddagar – se tur IH-16.


Landsbygdstur

6

Gyllene cirkeln Southern Comfort

+

Medelgoda ryttare som är bekväma med långa dagar i sadeln

Längd: 8 dagar – 7 nätter – 6 riddagar – 165 km Reseperioder 2014: Lördag – lördag 7 – 14 juni • 14 – 21 juni • 21 – 28 juni • 28 juni – 5 juli • 5 – 12 juli • 12 – 19 juli • 19 – 26 juli • 26 juli – 2 augusti • 2 – 9 augusti • 9 – 16 augusti • 16 – 23 augusti • 23 – 30 augusti Boende: Inkvartering på hotell i Reykjavikområdet. 2-4-bäddsrum med delade faciliteter på turen. Gruppstorlek: Max 18 deltagare Samlingsplats: Keflaviks flygplats Tillval: Snöskoterkörning på glaciären Langjökull. Betalas på plats. Bokningskod: IH – 6 Det finns inget bättre sätt att besöka de varma källorna vid Geysir och det gyllene vattenfallet Gullfoss på än att rida genom den underbara landsbygden på södra Island. På väg till gården tar vi del av de fantastiska vyerna i Thingvellirs nationalpark. Denna populära tur är idealisk för barnfamiljer och för de som inte har tillräcklig riderfarenhet för våra höglandsturer. Men tänk på att riddagarna kan bli långa, så du bör vara vid god kondition och ha en grundläggande ridvana.

Denna tur nominerades av CNNgo som en av de femton bästa ridturerna i världen.

På vår första riddag bekantar vi oss med islandshästen och dess speciella gångarter under en avslappnande ridtur längs den majestätiska älven Thjórsá. Vi rider vidare mot det magnifika vattenfallet Gullfoss och de varma källorna i Geysir. Efter en avslappnad riddag i området provar vi på hur det känns att rida i utkanten av civilisationen. Vi korsar höglandsheden Hrunaheiði och tar oss längs fina ridvägar förbi basaltpelarna i Hrepphólar på vägen tillbaka till gården Kálfhóll. En del av denna tur kan bokas som en 5-dagarstur med 4 riddagar – se tur IH – 13.

13


Höglandstur

7

KJÖLUR Mitt emellan glaciärerna Erfahrene Reiter

Kategori: Goda ryttare Längd: 9 dagar – 8 nätter – 6 riddagar – 210 km Reseperioder 2014: Lördag – söndag 21 – 29 juni • 28 juni – 6 juli • 5 – 13 juli • 12 – 20 juli • 19 – 27 juli • 26 juli – 3 augusti • 2 – 10 augusti • 9 – 17 augusti • 16 – 24 augusti • 23 – 31 augusti Boende: Inkvartering på hotell i Reykjavikområdet. Delade rum i enkla fjällstugor med sovsäckslogi under ridturen. Gruppstorlek: Max 20 deltagare Samlingsplats: Keflaviks flygplats OBS: Turerna avgår turvis från norr till söder och vice versa. Tillval: Båttur på glaciärlagunen Hvítárvatn. Betalas på plats. Bokningskod: IH – 7

Res tillbaka i tiden och rid längs den historiska Kjölurrutten. Så har islänningar gjort i århundraden, på väg till det stora sommaralltinget i Thingvellir, som grundades år 930. Vi besök­er denna historiska plats, som sedermera blivit nationalpark. Innan vi lämnar civilisationen för den karga vildmarken i inlandet stannar vi till vid de varma källorna i Geysir och beundrar det majestätiska vattenfallet Gullfoss.

14

På resan från söder mot norr eller vice versa – rakt igenom hjärtat av Island – kommer vi och våra hästar att befinna oss mitt emellan de mäktiga glaciärerna Langjökull och Hofsjökull. Skyddade, gröna dalgångar kommer som en överraskning i detta karga landskap. I Hveravellir, ett geotermiskt område på höglandet, kan vi slappna av med ett långt, varmt bad i midnattssolen! Om du vill se så mycket som möjligt av det isländska höglandet, är denna tur, som körts ända sedan 1983, antagligen det perfekta valet för dig.


Höglandstur

8

EGILSSTAÐIR Östlandets hemligheter

+

Goda ryttare som kan hantera en häst i öppen terräng

Längd: 9 dagar – 8 nätter – 6 riddagar – 215 km Reseperioder 2014: Söndag – måndag 6 – 14 juli • 20 - 28 juli • 27 juli – 4 augusti • 10 – 18 augusti Boende: Inkvartering på hotell i Reykjavikområdet. Delade rum i enkla fjällstugor med sovsäckslogi under ritten. Gruppstorlek: Max 16 deltagare Samlingsplats: Keflaviks flygplats Tillval: Safari med fyrhjulsdriven jeep till glaciären Vatnajökull. Betalas på plats. OBS: En del vandring längs branta fjällsidor kan förekomma. Bokningskod: IH – 8

Upptäck den otroliga, vilda skönheten på östra Island. Även bland islänningar är denna del av inlandet en välbevarad hemlighet. Islandshästen är trygg på foten och det överlägset bästa färdmedlet för att utforska den otämjda naturen. Från havsnivå klättrar vi upp till höglandsplatån, där vegetationen och landskapet bär arktisk prägel. Dalgången Hrafnkels­ dalur är skådeplats för Hrafnkelssagan, som utspelade sig under medeltiden. Den gigantiska kanjonen Hafrahvamma­

gljúfur är en oförglömlig sevärdhet och ett monument över naturkrafterna. Turen tar oss förbi Snæfell - Islands näst högsta fjäll. I ett specialfordon tar vi oss till Vatnajökull, där vi tillbringar en del tid intill kanten av den jättelika iskupolen. Vi får se vildgäss och flockar av renar på sommarbete. Sedan tar vi oss ner i dalgången Norðurdalur längs älven Jökulsá. Här passerar vi ett antal vackra vattenfall på väg ner till de gröna ängarna.

15


Höglandstur

10B

Ishestar Special Polcirkeln, vattenfallet Dettifoss, kanjonen Ásbyrgi och nationalparken Jökulsárgljúfur Erfarna ryttare

Längd: 11 dagar - 10 nätter – 8 riddagar – 265 km Reseperioder 2014: Lördag – tisdag, 16 – 26 augusti Boende: Inkvartering på hotell i Reykjavik. Sovsäckslogi i delade rum under ridturen. Gruppstorlek: Max 16 deltagare Samlingsplats: Keflaviks flygplats OBS: Denna tur rekommenderas endast för erfarna ryttare med tillräcklig uthållighet för att klara av långa riddagar på 40-50 km under 7-9 timmar. Bokningskod: IH-10B Íshestar är stolta över att få presentera en specialtur i den allra nordöstligaste delen av Island. Denna del av landet bebos bara av ett fåtal människor, de flesta bosatta i någon av de små fiskebyarna längs kusten. Turen bjuder på en hel del omväxling. Vi startar nere vid den breda fjorden Öxarfjörður, omgiven av vackra fjäll. Halvön Melrakkaslétta, som breder ut sig nästan ända fram till polcirkeln, är ett paradis för fågelskådare och geologiintresserade. Här befinner vi oss rätt över den Mittatlantiska ryggen, där den nordamerikanska och eurasiska kontinentalplattan glider isär. Kanjonen Ásbyrgi, Dettifoss, Europas största vattenfall, och de märkliga klippformationerna vid Hljóðaklettar är bara några av de naturjuveler vi stöter på under turen. En båttur till polcirkeln (tillval) fulländar cirkeln av naturliga höjdpunkter till lands och till sjöss på denna fantastiska tur. Värdar för denna tur är Halldór och hans familj från gården Bjarnastaðir, känd för många islänningar för sina fina rashästar. Halldór är en respekterad samhällsmedlem som bland annat leder fåraherdarna i egenskap av ”fjällens konung” när det är dags att samla ihop fåren på hösten.

16

10C

Ishestar Special Strandritt, Arnarstapi, Snæfells­ jökull, Stykkishólmur och en båttur på Breiðafjörður. Erfarna ryttare

Längd: 12 dagar - 11 nätter – 9 riddagar – 325 km Reseperioder 2014: Onsdag – söndag, 16 – 27 juli Boende: Inkvartering på hotell i Reykjavik. Bäddade sängar på gården Stóri-Kálfalækur, sovsäckslogi i övrigt. Gruppstorlek: Max 18 deltagare Samlingsplats: Keflaviks flygplats OBS: Denna tur rekommenderas endast för erfarna ryttare med tillräcklig uthållighet för att klara av långa riddagar på 40-50 km under 7-9 timmar. Bokningskod: IH-10C Íshestar kan med glädje presentera en ny specialtur på halvön Snæfellsnes. Bokstavligt talat tusentals ryttare har njutit av stränderna, fjällen och dalgångarna tillsammans med Siggis duktiga hästar och Ólöfs utsökta mat, under de 27 år de varit ledare för våra ridturer. Den här speciella turen har allt det och mycket, mycket mer. I Snæfellsjökulls nationalpark finns en av Islands mest kända vyer – den glaciärtäckta vulkanen Snæfellsjökull. När vi njutit av strandritten längs den södra stranden en stund, fortsätter vi till Arnarstapi, där vi stannar över natten. Vi fortsätter ridturen längs den norra sidan av halvön, där vi passerar byarna Hellissandur och Ólafsvík och tillbringar två nätter strax utanför den vackra fiskebyn Stykkishólmur. På väg till Stykkishólmur stannar vi till vid Bjarnarhöfn, där hajfiskaren och experten Hildibrandur Bjarnason bor. Innan vi lämnar Stykkishólmur finns möjlighet att ta en båttur på Breiðafjörður (tillval) med dess rika fågelliv och talrika öar. Vi fortsätter ridturen till gården Bíldshóll tills det är dags att korsa halvön på nytt mot söder och återvända hem till den mysiga gården Stóri-Kálfalækur.


Landsbygdstur

11

Ridäventyr på landsbygden Medelgoda ryttare

Längd: 3 dagar – 2 nätter – 3 riddagar – 60 km Reseperioder 2014: Söndag - tisdag 15 – 17 juni • 29 juni – 1 juli • 13 – 15 juli • 27 – 29 juli • 10 – 12 augusti • 24 – 26 augusti • 31 augusti – 2 september Boende: Tvåbäddsrum med bäddad säng och delat badrum Gruppstorlek: Max 16 deltagare Samlingsplats: Reykjavik. Inkvartering före och efter ridturen arrangeras på egen hand. Bokningskod: IH – 11

Är du inte beredd att sitta så många dagar i sadeln men vill ändå vistas utomhus? Har du en viss ridvana och uthållighet? Då kan detta vara turen för dig. Vi följer de fina ridvägarna till Islands magnifika sevärdheter, de varma källorna i Geysir och vattenfallet Gullfoss. Under tre riddagar leder guiden oss till naturens olika under. Vi kommer att få uppleva tölt, islands-

9

hästens speciella gångart. Denna bekväma gångart använder vi oss av under en del av turen, men vi travar och skrittar emellanåt också. På vägen till gården Kjóastaðir besöker vi Thingvellir, en viktig historisk och geologisk plats som utnämndes till Islands första nationalpark.

IH-9 Grand Tour

Längd: Kombinera två valfria avgångar på våra turer 3, 5, 7, 8, 12 och 19, som avgår helgerna efter varandra. Boende: Enligt turprogrammet. Gruppstorlek: Enligt turprogrammet. Samlingsplats: Keflaviks flygplats Bokningskod: IH – 9

Mycket erfarna ryttare

Varför inte uppleva flera delar av Island på ditt besök? Tänk dig de avlägsna, gräsbevuxna höglandshedarna på Egilsstaðirturen i öster. Korsa inlandet på Kjölurleden och se de märkliga naturfenomenen vid sjön Mývatn i norr. Njut av utsikten mot glaciären Snæfellsjökull i väster och de färg-granna fjällen i Landmannalaugar i söder. Utforska det norra höglandet på vår Nordliga odyssé och det södra höglandet på turen Skapelsens krafter. De flesta av våra längre turer kan kombineras och det är upp till dig att välja ut vilka två delar av Island som du vill upptäcka. Titta igenom detaljbeskrivningen för varje tur och hitta de två du gått och drömt om.

17


Höglandstur

12

Skapelsens krafter Fjallabakleden och kratrarna Lakagígar

+

Goda ryttare som kan hantera hästar i öppen terräng

Kategori: Goda ryttare som kan hantera hästar i öppen terräng Längd: 9 dagar – 8 nätter – 6 riddagar – 195 km Reseperioder 2014: Måndag – tisdag, 14 – 22 juli • 21 – 29 juli • 11 – 19 augusti • 18 – 26 augusti Boende: Inkvartering på hotell i Reykjavikområdet. Delade rum i enkla fjällstugor med sovsäckslogi under ritten. Gruppstorlek: Max 16 deltagare Samlingsplats: Keflaviks flygplats OBS: Varannan tur går från väster mot öster, varannan i motsatt riktning från öster mot väster. Bokningskod: IH – 12 Denna ridtur kombinerar Islands variationsrika natur och geologiska höjdpunkter med härliga ridvägar som gläder både häst och ryttare. Vältränade hästar bär oss fram bland fjäll, sandöknar, lavafält och gröna dalar. Ridturen börjar på gården Eyvindarmúli och fortsätter längsmed älven Markarfljót upp bland fjällen. Vi följer förstklassiga ridvägar genom svart vulkanaska från vulkanen Heklas utbrott och övernattar nära glaciären Mýrdalsjökull. Ridturen korsar

18

sandöknen Mælifellssandur och tar oss in i lavafälten efter Skaftáreldar, ett förödande utbrott på 1700-talet. Kratrarna Lakagígar har skapat ett område med dramatisk skönhet, som bara utgör en av de många höjdpunkter vi besöker på denna tur. Vare sig du färdas från öster mot väster eller tvärtom är ridturen genom de otroliga landskapen längs Fjallabak en oförglömlig upplevelse.


Landsbygdstur

13

Geysir - Gullfoss + Special Medelgoda ryttare, bekväma med långa dagar i sadeln

16

Stränder och fjäll Goda ryttare

Längd: 5 dagar – 4 nätter – 4 riddagar – 95 km Reseperioder 2013: Söndag – torsdag 8 – 12 juni • 15 – 19 juni • 22 – 26 juni • 29 juni – 3 juli • 6 – 10 juli • 13 – 17 juli • 20 – 24 juli • 27 – 31 juli • 3 – 7 augusti • 10 – 14 augusti • 17 – 21 augusti • 24 – 28 augusti Boende: 2-4-bäddsrum med delade faciliteter. Gruppstorlek: Max 18 deltagare Samlingsplats: Reykjavik. Inkvartering före och efter ridturen arrangeras på egen hand. OBS: Turen avslutas i Reykjavik klockan 10:30 på torsdag förmiddag. Tillval: Snöskoterkörning på glaciären Langjökull. Betalas på plats. Bokningskod: IH – 13

Längd: 5 dagar – 4 nätter – 4 riddagar – 145 km Reseperioder 2014: Söndag – torsdag *5 – 9 Juni • 15 – 19 juni • 22 – 26 juni • 24 – 28 augusti * Denna avgång är från torsdag till måndag Boende: Delad logi, två nätter i bäddad säng och två nätter i sovsäck. Gruppstorlek: Max 18 deltagare Samlingsplats: Reykjavik. Inkvartering före och efter ridturen arrangeras på egen hand. OBS: Knähöga gummistövlar rekommenderas på denna tur. Tillval: Busstur till sevärdheterna på Snæfellsneshalvön. Betalas på plats. Bokningskod: IH – 16

Detta är en kortversion av vår populära Gyllene cirkelntur. Vi besöker de varma källorna i Geysir och det gyllene vattenfallet Gullfoss. Vi får också se nationalparken Thingvellir på transferdagen. Logi på en mysig semestergård med varmt utom­ huskar samt på hotell med eget badrum. Deltagarna på denna tur ansluter till den längre Gyllene cirkelnturen under fyra dagar och återvänder sedan till Reykjavik den femte dagen medan deltagarna på den längre turen fortsätter sin tur.

Halvön Snæfellsnes sträcker sig ut från den västra delen av Island. Här hittar man många av de naturfenomen Island har att erbjuda. Vi börjar turen på gården Stóri-Kálfalækur och tar oss upp i bergen, där vi beundrar naturens färgrikedom i dalen Hítardalur. Genom lavafält och längs fjällsluttningar rider vi ner till Atlanten och fortsätter ridturen längs stranden. Denna traditionella led, som endast blottas av tidvattnet, ger hästar och ryttare fina möjligheter att rida i jämn tölt över stora avstånd. Deltagarna på denna tur förenas med den längre Snæfellsnesturen under fyra dagar, men återvänder till Reykjavik på den femte dagen medan deltagarna på den längre turen fortsätter sin tur.

19


Höglandstur

NYTT

14

Naturreservatet Thórsmörk Nedanför glaciären Eyjafjallajökull

Medelgoda ryttare

Längd: 3 dagar - 2 nätter – 3 riddagar – 80 km Reseperioder 2014: 23 – 25 maj • 30 maj – 1 juni • 13 – 15 juni • 5 – 7 september • 12 – 14 september Boende: Delad sovsäckslogi i fjällstugor. Gruppstorlek: Max 14 deltagare Samlingsplats: Reykjavik. Boende före och efter ridturen arrangeras på egen hand. Bokningskod: IH-14

Här presenterar vi en verkligt härlig tur in i det fascinerande naturreservatet Thórsmörk. Denna resa var en av våra mest populära turer förr om åren, och vi är stolta över att kunna erbjuda den igen. Området kring Thórsmörk är populärt bland vandrare. Att rida i detta naturens underland är något man inte glömmer så lätt. På väg till Thórsmörk blir vi påminda om de stora vulkanutbrotten, som ägde rum år 2010. Vi rider förbi en av de lavaströmmar som rann fram från den mäktiga, glaciärklädda vulkanen Eyjafjallajökull.

20

Vi rider i 4-7 timmar (25-40 km) varje dag och övernattar i mysiga fjällstugor med hästarna nära inpå. På plats finns både bastu, varma utomhusbad och varma duschar. Föreställ dig att du kopplar av i en naturligt uppvärmd badtunna på det isländska höglandet och njuter av a) midnattssolen (avresor i maj/juni) eller b) norrskenens dans över himlavalvet (avresan i september).


Landsbygdstur

NYTT

15

Ridlektioner och utflykter Tölt och ridleder

Medelgoda ryttare

Reseperioder 2014: 14 – 22 Juni Längd: 8 dagar - 7 nätter – 3 dagar med ridlektioner – 4 riddagar 25 Juni – 6 juli Längd: 11 dagar - 10 nätter – 3 dagar med ridlektioner – 5 riddagar – 3 dagar Landsmót Boende: Tvåbäddsrum med privata faciliteter på bondgård (alla nätter) Gruppstorlek: Max 12 deltagare Samlingsplats: Reykjavik Bokningskod: IH-15 Vi är glada över att få presentera nya turer som inkluderar 3 dagar med ridlektioner med den välkända tävlingsryttaren och ridläraren Guðmar Pétursson, följt av en 4 dagars exkursion i historiska Borgarfjörður eller på halvön Snæfellsnes. Alla övernattningar sker på Guðmars gård, Staðarhús i Borgarfjörður, i dubbelrum med privata faciliteter. Guðmar började rida när han var fem år. Inte långt senare började han vinna tävlingar. Guðmar har många isländska mästerskapstitlar och har haft stora tävlingsframgångar även i USA. Guðmar är certifierad FT-tävlingstränare och som B-instruktör har han erhållit den högsta graden från riduniversitetet i Holar.

Innan kursen får alla deltagare ett frågeformulär om sin riderfarenhet och om sina preferenser. Guðmar läser alla svaren och använder dem för att matcha hästar med ryttare. Vi har alltid ett antal extra hästar att tillgå, ifall den första kombinationen av häst och ryttare inte passar ihop. Ryttarna delas in i två grupper och kursupplägget består av lektionstid, 2 eller 3 sessioner i sadeln per dag, inomhus, utomhus och på ridväg. Målet är att få ryttarna att bli bekväma med sina hästar, först inne på arenan och därefter utomhus, längs en ridväg. Vi förbereder oss för att rida ut på en exkursion med en stor flock frispringande hästar genom landskapet. Huvudfokus för ridlektionerna är att förbereda alla deltagare på detta.

21


Landsbygdstur

18

Hoppets väg Upptäcktsfärder i nordväst Goda ryttare

Längd: 5 dagar – 4 nätter – 4 riddagar – 120 km Reseperioder 2014: Söndag – torsdag 29 juni – 3 juli • 13 – 17 juli • 20 – 24 juli • 27 – 31 juli • 3 – 7 augusti • 10 – 14 augusti • 17 – 21 augusti Boende: 2-4-bäddsrum, säng med sänglinne Gruppstorlek: Max 16 deltagare Samlingsplats: Reykjavik. Inkvartering före och efter ridturen arrangeras på egen hand. OBS: Knähöga gummistövlar rekommenderas för denna tur. Vänligen observera: *Den sista avgången börja på en måndag och slutar på en fredag. Bokningskod: IH – 18 Denna tur utgör en idealisk möjlighet för alla som vill njuta av en bekväm ridtur i olika typer av landskap. Vi rider genom oförstörd natur och får en god inblick i den isländska historian genom de sagor vi får ta del av. Att rida på den jämna, sand­ iga marken är en ren glädje för både häst och ryttare. Det blir gott om tid till att uppleva den unika gångarten tölt medan vi undersöker naturen och historien i detta särpräglade område.

22

Vi börjar ritten vid gården Hvammur, som ligger i dalen Vatnsdalur. Det blir en häftig upplevelse att rida i vatten, då vi korsar lagunen som kallas Hóp i sällskap med en flock fria hästar. Besöket hos sälkolonin på norra Atlantkusten är något man inte bör missa. En annan höjdpunkt på denna tur är bussresan tillbaka till Reykjavík längs höglandsleden Kjölur. Vi färdas mellan två glaciärer, njuter av ett dopp i en naturlig varm källa i Hveravellir samt besöker de varma källorna i Geysir och det majestätiska vattenfallet Gullfoss innan återkomsten till Reykjavik.


Höglandstur

19

Vulkanen Hekla - Landmannalaugar Längtan till fjällen Goda ryttare

Längd: 8 dagar – 7 nätter – 6 riddagar – 225 km Reseperioder 2014: Måndag – måndag *21 – 28 juni • 7 – 14 juli • 28 juli – 4 augusti • 4 - 11 augusti • 25 augusti – 1 september Boende: Inkvartering i delade rum på hotell i Reykjavikområdet. Delade rum i enkla fjällstugor med sovsäckslogi under ridturen. Gruppstorlek: Max 16 deltagare Samlingsplats: Keflaviks flygplats Bokningskod: IH – 19

Vulkanen Hekla, som ofta kallas Islands drottning, reser sig över detta fascinerande område. Varje dag blir vi påminda om dess många förödande utbrott genom tiderna. Landmannalaugar är en färgstark skönhet på det södra hög­ landet. En naturlig, varm badkälla är bara en av många höjdpunkter som gör detta område till ett av Islands mest populära resmål för alla som älskar natur och äventyr.

På väg till gården Eyvindarmúli besöker vi vattenfallet Gullfoss och de varma källorna i Geysir. Ridturen för oss sedan in bland fjällen. Här ser vi de majestätiska glaciärerna och glaciärälven Markarfljót. Vi når det vackra området Landmannahellir, en utpost på det centrala höglandet, innan vi får njuta av de färggranna ryolitfjällen i Landmannalaugar, som omges av svarta lavafält. Vägen tillbaka till civilisationen leder ner från berget till de gröna dalarna nedanför. De ivriga och vältränade hästarna gör turen till en njutning för alla som söker ett utmanande höglandsäventyr.

23


Landsbygdstur

20

Lantliv och hästar Individuella ridturer

Individuellt anpassade ridsemestrar efter erfarenhet

Längd: 8 dagar – 7 nätter – 5 riddagar Reseperioder 2014: Torsdag – tors­ dag, året om Boende: Inkvartering i dubbelrum på hotell i Reykjavikområdet. Inkvartering på bondgård under ridturen i dubbelrum med delat bad. Gruppstorlek: Min 2, max 8 deltagare Samlingsplats: Keflaviks flygplats OBS: Programmet inkluderar 15 timmars ridning. Bokningskod: IH – 20 För dig som vill uppleva islandshästen i sin naturliga omgivn­ ing erbjuder vi nu en unik möjlighet för att bo på häst­ uppfödningsgården Miðás på södra Island. Bekanta dig med de isländska hästuppfödarnas vardagsliv och rid på hästar som valts ut särskilt med tanke på deras egenskaper och färdigheter. Våra vänliga värdar kommer att se till att du får en fantastisk och minnesvärd semester.

24


Hösttur

21

Hästar under norrskenen Medelgoda ryttare

Längd: 4 dagar – 3 nätter – 2 riddagar – 45 km Reseperioder 2014: Torsdag – söndag 18 – 21 september • 25 – 28 september • 2 – 5 oktober • 9 – 12 oktober • 16 – 19 oktober • 23 – 26 oktober Boende: Tvåbäddsrum med bäddad säng och delat badrum, inkvartering på hotell i Reykjavikområdet en natt. Gruppstorlek: Max 16 deltagare Samlingsplats: Keflaviks flygplats. Vi rekommenderar att man inte anländer senare än kl 16:00. Bokningskod: IH – 21

Hösten på Island färgar landsbygden i bjärta färger och norrskenen flammar på den kolsvarta natthimlen. Vi besöker de mest kända sevärdheterna på Island och rider islandshäst längs förstklassiga ridvägar. Efter en fin dag i sadeln spanar vi efter glimrande norrsken.

Efter ankomsten börjar vi turen med att besöka Blå lagunen, där vi slappnar av i det mineralrika vattnet. Sedan fortsätter vi till gården Kjóastaðir, som ligger i närheten av Geysirs varma källor och vattenfallet Gullfoss. Under två riddagar får vi bekanta oss med tölt, islandshästens speciella gångart, på vägen till dessa magnifika mål. På kvällarna får vi uppleva lugnet på den isländska landsbygden och se upp mot himlen, där de gröna norrskenen dansar i skyn (om vädret tillåter).

25


Hösttur

23

Fårinsamlingen Rangárvallaafréttur Duktiga medelgoda ryttare

Längd: 7 dagar – 6 nätter – 6 riddagar Reseperioder 2014: Söndag – lördag, 14 – 20 september Boende: Sovsäckslogi (ta med sovsäck!) i enkla fjällstugor som delas med de lokala bönderna, som också är med och samlar in fåren. Gruppstorlek: Max 8 deltagare Samlingsplats: Reykjavik. Boende före och efter ridturen arrangeras på egen hand. OBS: En del vandring ingår. Bokningskod: IH-23 Samla in får tillsammans med fårfarmarna i Rangárvallaafréttur, Hvanngil och Reykjadalur (nära Landmannalaugar i området kring vulkanen Hekla). Dessutom i delar av det stora Mælifellssandur, hela vägen till glaciären Mýrdalsjökull. På denna unika tur slår vi följe med fårfarmarna på södra Island, när de beger sig ut till fjälls för att samla in fåren. Vi samlar får i Rangárvallaafréttur, där betesmarkerna ligger i anslutning till det berömda Landmannalaugarområdet. Gula, rödaktiga och grönaktiga ryolitberg ger dessa trakter en magisk prägel. Vulkanen Hekla dominerar över landskapet och vi samlar får i den svarta sand och aska, som under seklernas lopp spytts upp mot himlen av den mäktiga vulkanen. De lokala bönderna och deras förfäder har samlat in får i området i århundraden. Av dem får du lära dig hur man hanterar hjorden, driver får nerför fjällsluttningar, över älvar och ut ur skyddade dalgångar till deras viloplats för natten. Nästa dag beger vi oss ut igen och samlar in nya får. Det går inte att komma närmare böndernas – de verkliga islänningarnas – själ och hjärta än detta! Alla deltagare tar del i en årlig tradition och inte i en tillrättalagd ridresa. Därför krävs ett öppet sinne, god fysisk kondition och förmåga att arbeta tillsammans med andra. Förvänta dig att bli behandlad som en i gruppen, med krav om att uppfylla dina förpliktelser varje dag och njuta av kamratandan mellan alla dem som delar detta stora höstäventyr.

26

24

Fårinsamlingen Landmannaafréttur Goda ryttare

Längd: 7 dagar – 6 nätter – 6 riddagar Reseperioder 2014: Fredag – torsdag, 19 – 25 september Boende: Sovsäckslogi (ta med egen!) i enkla fjällstugor tillsammans med de lokala fårfarmarna som också deltar i fårinsamlingen. Gruppstorlek: Max 8 deltagare Samlingsplats: Reykjavik. Inkvartering före och efter ridturen arrangeras på egen hand. OBS: En del vandring förekommer. Bokningskod: IH – 24 Fårinsamling tillsammans med fårfarmarna i Landmannalaugar, Jökulgil och nära vulkanen Hekla. På denna unika tur slår vi följe med fårfarmarna på södra Island när de samlar in sina tusentals får från fjällen. Vi samlar får i Landmannaafréttur, ett betesområde nära det berömda Landmannalaugar. Gula, rödaktiga och grönskimrande ryolitberg ger detta område en magisk prägel. Vulkanen Hekla tronar över landskapet och vi samlar in fåren i svart sand och vulkanaska som skickats mot skyn av denna beryktade vulkan under seklen. De lokala bönderna har samlat får i området sedan århundraden tillbaka. De lär ut hur man hanterar hjorden, driver fåren nerför fjällsluttningar, över älvar och ut ur skyddade dalgångar till nattens viloplats, bara för att nästa dag bege sig ut igen för att samla in ytterligare fler. På kvällen får vi njuta av sång i stugan då bönderna firar en lyckad dag bland bergen. Man kan inte komma närmare själ och hjärta på de mest äkta av alla islänningar – bönderna. Alla deltagare deltar i en årlig tradition och inte en tillrättalagd ridtur. Därför krävs öppet sinnelag, god fysisk hälsa och förmåga till nära samarbete med andra människor. Förvänta dig att bli behandlad som en i gruppen, med krav om att uppfylla din plikt varje dag. Som belöning får du njuta av kamratandan mellan alla dem som deltar i detta stora höstäventyr.


Hösttur

25

Hästinsamlingen

26

Skrapatungurétt Goda ryttare

Längd: 7 dagar – 6 nätter – 4,5 riddagar – 130 km Reseperioder 2014: Onsdag – tisdag, 10 – 16 september Boende: Inkvartering på hotell i Reykjavíkområdet. Säng med sänglinne i 2-4-bäddsrum på gården. Gruppstorlek: Max 16 gäster Samlingsplats: Keflavíks flygplats Tillval: Dans på bygdegården i Blönduós, entré betalas på plats. OBS: Vi rekommenderar att man inte anländer senare än kl 16:00. Bokningskod: IH – 25 Föreställ dig fria och lekfulla hästar som rusar ner från sina sommarbeten på höglandet för att återförenas med sina ägare. Märrar och deras föl, unghästar och valacker finner vägen genom det karga landskapet, ännu inte riktigt färdiga att ge upp sin frihet inför vintern. Den anrika traditionen att samla in hästar hålls vid liv bara på norra Island. En kort ridtur är redan inplanerad på ankomstdagen. Turen, som utgår från vårt ridcenter i Hafnarfjörður, utgör ett bra tillfälle att lära känna islandshästen och att förbereda sig för de kommande dagarna. De följande fyra riddagarna är förlagda till norra Island. Från gården Hvammur rider vi genom vackra dalgångar och böljande landskap till dalen Laxárdalur. Här förenas vi med islänningarna och hjälper till att samla in och driva hästarna ner från fjällen till insamlingsfållan Skrapatungurétt. När uppgiften är slutförd firar lokalbefolkningen den lyckade insamlingen med en fest, ”réttardansleikur”, och vi är inbjudna! Insamlingen fortsätter nästa dag när hästarna sorteras vid uppsamlingsplatsen. Vi hjälper till att återföra några av dem till sina hemmabeten.

Hästinsamlingen Víðidalstungurétt Goda ryttare

Längd: 7 dagar – 6 nätter – 4,5 riddagar – 130 km Reseperioder 2014: Tisdag – måndag, 30 september – 6 oktober Boende: Inkvartering på hotell i Reykjavíkområdet. Dubbelrum med bäddad säng under ritten. Gruppstorlek: Max 20 gäster Samlingsplats: Keflavíks flygplats Tillvalsmöjlighet: Dans på bygdegården i Víðihlíð, entré betalas på plats. OBS: Vi rekommenderar att man inte anländer senare än kl 16:00. Bokningskod: IH – 26 Följ med hästfarmarna på detta stora höstäventyr. Var med när de driver flocken, skiljer ut hästarna och firar den lyckade återföreningen mellan hästar och ägare. Den varierade terrängen inbegriper höglandshedar, gröna dalar som just håller på att iklä sig sprakande gula och röda höstfärger, djupa blå sjöar och älvar samt klyftan Kolugljúfur, där en trollpacka en gång bodde. En kort ridtur är redan inplanerad på ankomstdagen. Turen, som utgår från vårt ridcenter i Hafnarfjörður, utgör ett bra tillfälle att lära känna islandshästen och att förbereda sig för de kommande dagarna. Från gården Bjargshóll på nordlandet följer vi goda ridvägar tills vi stöter på islänningarna, som redan samlat in hästar under ett antal dagar. Vi slår följe med dem och hjälper till att driva hästarna till fållan Víðidalstungurétt. När uppgiften är slutförd firar lokalbefolkningen den lyckade insamlingen med en fest, ”réttardansleikur”, och vi är inbjudna! Nästa dag sorteras hästarna. Vi får uppleva uppspeltheten­hos både djur och människa när hästar och föl skiljs ut från hjorden och återförenas med sina rättmätiga ägare.

27


Lär känna våra samarbetspartners

Denni och Arna tog över Egilsstaðir­ turen 2011 och fick ett omedelbart genomslag med denna populära tur som vi haft på programmet sedan 1991. Ren natur och avlägset belägna platser har alltid kännetecknat turen, liksom otroliga ridvägar, fina hästar och parets kärlek till sitt land.

Siggi och Ólöf har lett Snæfellsnesturen sedan 1987. De utgör en av hörnsten­ arna i Íshestars familj. Vem kan någonsin glömma Siggis utomordentliga hästar eller Ólöfs fantastiska matlagning? I år kommer de också att ha hand om Íshestars specialtur 10C, där vi möter höjdpunkterna på halvön Snæfellsnes.

Hjalti G. och Åsa har hand om vår äldsta tur Kjölur, liksom Ridäventyr på landsbygden och Norrskensturen. Utgångspunkten är deras gård Kjóastaðir. Fina hästar och god mat är deras kännetecken. Hjalti kan höglandet som sin egen ficka – han har rest längs Kjölurleden minst 140 gånger redan.

Haraldur (Halli) och hans dotter Ólafía är nykomlingar från 2013, fast Halli redan gjort sig känd som guide hos Íshestar. Han är berömd för sina läckra måltider, sin skotska frukost och sin tvättäkta vikinga-anda. Halli (och Ólafía) har hand om vår nya tur till Thingvellirs nationalpark.

Haukur och Sonja med familj leder Hoppets väg och hästinsamlingen till Skrapatungurétt. De är framgångsrika hästuppfödare. Med sina fina hästar och sitt vänliga sätt att leda turerna får de våra kunder att återvända hem lyckliga.

Gestur och Margrét med sina söner har tidigare lett både Landmannalaugar­ turen och Gyllene cirkelnturen men har nu beslutat sig för att ägna sig helt åt Gyllene cirkelnturen. Kända som de är för sin förstklassiga hästuppfödning och sin gästfrihet blir de ofta svåra att ta farväl av.

Gísli och Ásta Begga är återigen tillbaka hos Íshestar, efter att ha flyttat till en ny gård. Vi välkomnar dem tillbaka och introducerar ett nytt program, Lantliv och hästar, som arrangeras året om med utgångspunkt på deras nya gård Miðás. De kommer säkerligen att fortsätta uppfylla alla personliga önskemål, såsom de gjort tidigare.

Kiddi och Birna leder tre turer denna säsong – vår populära Hekla/Landmanna­ laugartur, Skapelsens krafter, som går i det fascinerande höglandet runt Syðra-Fjallabak och kratrarna Lakagígar, samt den nya vår- och höstturen till naturreservatet Thorsmörk. Deras fina urval av hästar och önskan om att göra alla kunder nöjda berör hjärtat på var och en som rider med dem.

Halldór och Elín med familj är liksom deras gård Bjarnastaðir kända för många islänningar för sin förstklassiga hästuppfödning. Halldór är en respekterad samhällsmedborgare, som bland annat leder fåraherdarna i egenskap av “fjällens konung”, då tiden är inne för att samla in fåren på hösten. Halldór sköter turen Nordlandets sevärdheter liksom även Íshestars specialtur 10B.

28


Lär känna våra guider Benóný Jónsson började arbeta för Íshestar år 1986. Yrke: Biolog, forskar om sötvattenfiskar. Språk: Engelska, danska och tyska.

María Tinna Árnadóttir har arbet­at på Íshestars ridcenter sedan 2009, som guide på våra dagsturer. Hon guidar nu även ett antal längre turer. Språk: Engelska.

Björk Jakobsdóttir har guidat våra turer sedan 2007. Hon är skådespelare, regissör och ståuppkomiker. Språk: Engelska, tyska och lite skandinaviska.

Meike Witt är tillbaka som guide efter några års barnledighet. Hon är utbildad turguide och medlem av den isländska räddningstjänsten. Språk: Engelska och tyska.

Edda Pálsdóttir är medicinstudent. Hon har arbetat på Íshestars turer som hästskötare och började guida turer år 2010. Språk: Engelska, norska, tyska och lite spanska.

Oddný Erlendsdóttir arbetar på kontor i en järnaffär men tillbringar det mesta av sin lediga tid med hästar. Hon började guida våra turer under 2012. Språk: Engelska och danska.

Guðmundur Ragnarsson är lärare och fritidslantbrukare. Sedan 2012 guidar han turer för oss när han inte är upptagen som lärare eller jobbar på sin gård. Språk: Engelska och lite danska.

Samúel Örn Erlingsson, lärare och sportkorrespondent för TV, har guidat våra turer sedan 2008. Språk: Engelska, danska, lite norska, svenska och tyska.

Hildur Þ. Ágústsdóttir började guida turer för oss under 2012. Hon växte upp på en av de första officiella semestergårdarna på Island. Språk: Engelska och tyska.

Soffía Sveinsdóttir, är lärare, IB-koordinator och väderpresentatör på TV. Hon började guida våra turer under 2012. Språk: Engelska och tyska.

Katrin Sif Einarsdóttir har mastersexamen i ekoturism och är en professionell resenär. Hon började guida Íshestars ridturer under 2013. Språk: Engelska, franska och lite spanska.

Vilborg Halldórsdóttir är skådespelerska och manusförfattare. Hon har varit guide hos Íshestar sedan 2003. Språk: Engelska, italienska, lite tyska, danska och franska.

Magnús Kjartansson har varit Íshestarguide sedan 2008. Han är musiker och kompositör samt arrangerar och dirigerar musik. Språk: Engelska och skandinaviska.

Þórdís Björt Sigþórsdóttir studerar vid Islands konstakademi. Hon har arbetat för Íshestar sedan tonåren och började som guide 2013. Språk: Engelska och spanska samt lite danska och norska.

Med flera...

29


Dagsturer

D01

Naturens under En perfekt nybörjartur

D02

Nybörjare - Liten eller ingen ridvana krävs

Veckodagar: Alla dagar Säsong: Året om 13:00 och 16:30 15 april – 15 oktober Längd: 2-3 timmar (inkl transfers) Ridning: 1 timme Avgångar: 13:00 och 16:30 Transfer börjar: 11:30 och 15:30 Åldersgräns: 8 år. Barn 8-11 år får 50 % rabatt Priset inkluderar: Transfers, guidad ridtur, hjälm, gummistövlar, regnkläder eller varma kläder vintertid.

Under denna bekväma ridtur följer vi vackra ridvägar längs buskbeväxta fjällsidor och över mosstäckta lavafält. Ingen tidigare ridvana krävs för denna tur – vi håller ett lugnt tempo för att du ska känna dig trygg. Om du föredrar en ridtur i snabbare tempo rekommenderar vi Lavaturen eller någon av våra andra turer.

D45

FAMILJEÄVENTYR Vi bryr oss om barnen

Veckodagar: Alla dagar Säsong: Året om Längd: ½ timme Avgångar: 13:00 Transfers: Ingår ej Åldersgräns för ridturen är 6 år. Barn 6-11 år får 50 % rabatt Priset inkluderar: guidad ridtur, hjälm, gummistövlar, regnkläder eller varma kläder vintertid. Reser du tillsammans med unga hästentusiaster? Låt hela familjen gemensamt uppleva en halvtimmes ridtur längs bekväma ridvägar i närheten av Íshestars ridcenter. Våra hästar är lugna och passar utmärkt för barn och oerfarna ryttare. På ridcentret finns en barnhörna med bondgårdsanknutna leksaker. Barn under 6 år leds vid töm i paddock. Vänligen notera att minst en vuxen måste stanna kvar vid ridcentret tillsammans med barnet. En vuxen måste medfölja barnet på ridturen.

30

LAVATUREN Vår mest populära tur Nybörjare - Liten eller ingen ridvana krävs

Veckodagar: Alla dagar Säsong: Året om Längd: 3 timmar (inkl transfers) Ridning: 1 ½ - 2 timmar medräknat stopp Avgångar: 10:00 och 14:00 Transfer börjar: 08:30 och 12:45 Åldersgräns: 8 år. Barn 8-11 år får 50 % rabatt Priset inkluderar: Transfers, guidad ridtur, hjälm, gummistövlar, regnkläder eller varma kläder vintertid Tillval: Hemlagad lunch på restaurant Jósalir vid rid­ centret (ingår ej i priset). Att rida islandshäst är något man måste uppleva åtmin­stone en gång i livet. Från Íshestars ridcenter i Hafnarfjörður utgår förstklassiga ridvägar, som kan avnjutas i sadeln på någon av våra vänliga hästar. Vi rider genom lavafält och längs vackra, grönskande fjällsluttningar. På vägen spanar vi efter formationer i lavan och får uppleva islandshästens speciella gångart, tölt. Turen passar lika bra för nybörjare som för mer erfarna ryttare.

D04

Möte med islandshästen Ein unvergessliches Erlebnis

NYTT Veckodagar: Alla dagar Säsong: Året runt Längd: 2 timmar (inkl transfers) Ridning: 15 min Avgångar: 11:00 Transfer börjar: 10:00 Åldersgräns: Barn under 12 år får 50 % rabatt Turen inkluderar: Transfers, att bli ledd runt i paddock, hjälm, gummistövlar, regnkläder eller varma kläder under vintern och hemlagad lunch på restaurang Jósalir vid tidcentret. Denna tur är idealisk för dig som vill komma nära en islandshäst utan att behöva bege dig ut på en ridtur. Du får möjlighet att klappa hästen, blir ledd runt i paddock sittande på hästens rygg och fotograferad med din egen kamera. Som belöning får du en hemlagad lunch och transfer tillbaka till hotellet.


Dagsturer

D03

Vikingaturen express För goda ryttare

D05

Vikingaturen För goda ryttare

Goda ryttare

Veckodagar: Alla dagar Säsong: Året om Längd: 5 timmar (inkl transfers) Ridning: 2 ½ - 3 timmar medräknat stopp Avgångar: 13:00 Transfer börjar: 11:30 Åldersgräns: 12 år Priset inkluderar: Transfers, guidad ridtur, hjälm, gummistövlar, regnkläder eller varma kläder vintertid Tillval: Hemlagad lunch på restaurant Jósalir vid rid­ centret (ingår ej i priset). Vill du testa islandshästens styrka och uthållighet? Är du en erfaren ryttare? Då är dessa turer till för dig! Vi rider på bra ridvägar genom andlöst vackra lavafält, korsar älven Kaldá, rundar fjället Helgafell och fortsätter in i naturparken Heiðmörk. Vikingaturen startar med en introduktionsritt på

MIDNATTSSOLSRITTEN

D50 Ljusa nätter

Nybörjare - Liten eller ingen ridvana krävs

Veckodagar: Torsd, fred Säsong: 1 juni – 15 juli Längd: 2 timmar (inkl transfers) Ridning: 1 timme Avgångar: 22:00 Transfer börjar: 21:00 Åldersgräns: 12 år Minimikrav 2 personer (vänligen kontakta oss om du reser ensam) Priset inkluderar: Transfers, guidad ridtur, hjälm, gummi­ stövlar, regnkläder. Observera: För en grupp på minst 4 personer kan turen arrangeras vilken veckodag som helst.

I juni går solen egentligen inte ner alls i högan Nord och nätterna är ljusa på hela Island. Under årets ljusaste natt kan korna tala, sälar förvandlas till människor och man får god hälsa genom att rulla sig naken i det daggvåta gräset enligt isländsk folktro. En spektakulär kvällsritt från vårt ridcenter längs ridvägar som omges av lava.

Goda ryttare

Veckodagar: Alla dagar Säsong: Året om Längd: 7-8 timmar (inkl transfers och lunch) Ridning: 4 ½ - 5 timmar medräknat stopp Avgångar: 10:00 Transfer börjar: 08:30 Åldersgräns: 12 år Priset inkluderar: Transfers, guidad ridtur, hjälm, gummistövlar, regnkläder eller varma kläder vintertid, hemlagad lunch på restaurant Jósalir på ridcentret. morgonen. Efter lunch på ridcentret beger vi oss ut igen och prövar islandshästens olika gångarter. Vi rider i trav, tölt samt galopp och får verkligen uppleva islandshästens mångsidighet. Vikingaturen express ansluter till Vikingaturen på eftermiddagen.

NORRSKENSRITTEN

D51 Höst och vinter

Nybörjare - Liten eller ingen ridvana krävs

Veckodagar: Fredagar Säsong: 15 september – 1 mars (då vädret tillåter!) Längd: 2 timmar (inkl transfers) Ridning: 1 timme Avgångar: 21:00 Transfer börjar: 20:00 Åldersgräns: 12 år Priset inkluderar: Transfers, guidad ridtur, hjälm, gummi­ stövlar, regnkläder. Minimikrav 2 personer (vänligen kontakta oss om du reser ensam) Observera: För en grupp på minst 4 personer kan turen arrangeras vilken veckodag som helst. Norrskenet, eller Aurora borealis, är en av de mest spekt­ akulära skådespel naturen kan erbjuda. Ibland täcker de nästan hela himlen och ser ut att dansa fram och tillbaka med en elegans och hastighet man häpnar inför. En spektakulär kvällsritt från vårt ridcenter längs ridvägar som omges av lava.

31


RIDNING OCH MER DÄRTILL Gör det mesta möjliga av dagen

HÄSTAR OCH BLÅ LAGUNEN

D41 Wellness

Hästar och Gullfoss-Geysir

D42 Sadlar och sevärdheter

Nybörjare - Liten eller ingen ridvana krävs

Veckodagar: Alla dagar Säsong: Året om Längd: Välj själv! Ridning: 1 ½ - 2 timmar medräknat stopp Avgångar: 10:00 och 14:00 Transfer börjar: 08:30 och 12:45 Åldersgräns: 8 år. Barn 8-11 år får 50 % rabatt Priset inkluderar: Transfers, guidad ridtur, hjälm, gummistövlar, regnkläder eller varma kläder vintertid, picknicklunch, busstransfer till/från Blå lagunen Tillägg: Entré till Blå lagunen enligt gällande prislista. Se www.bluelagoon.is Glöm inte att ta med: Baddräkt och handduk (kan också hyras vid Blå lagunen) Observera: Du kan själv välja när du vill åka tillbaka från Blå lagunen. Bussen avgår kvart över varje timme, från 11:15 till 18:15, samt dessutom 19:00 och 21:00. Upplev den världsberömda islandshästen (på Lavaturen) och upptäck muskler du inte trodde att du hade. Efter ridturen åker vi till den mytomspunna Blå lagunen. Här kan du simma, låta dig masseras eller bara slappna av och njuta i det varma vattnet.

Hästar och valar

D43 Det lokala djurlivet

Nybörjare - Liten eller ingen ridvana krävs

Veckodagar: Alla dagar Säsong: Året om Längd: 7-8 timmar Ridning: 1 ½- 2 timmar medräknat stopp Avgångar: 10:00 (året om) och 14:00 i juli och augusti Transfer börjar: 08:30 (året om) och 12:45 i juli och augusti Åldersgräns: 8 år. Barn 8-11 år får 50 % rabatt Priset inkluderar: Transfers, guidad ridtur, hjälm, gummi­ stövlar, regnkläder eller varma kläder vintertid, picknicklunch samt en guidad valskådningstur. Observera: Turen avslutas i hamnen i centrum av Reykjavík efter båtutflykten. Transfer tillbaka till hotellet ingår ej (kan ordnas mot tillägg). Möt Islands två största djur under samma dag. Vi följer prima ridvägar (Lavaturen) genom andlöst vacker natur i sadeln på en stark och trygg islandshäst. Avslutninsvis tar vi en båttur ut på bukten Faxaflói för att skåda val och delfiner.

32

Nybörjare - Liten eller ingen ridvana krävs

Veckodagar: Alla dagar Säsong: Året om Längd: 7-8 timmar Ridning: 1 ½- 2 timmar medräknat stopp Avgångar: 10:00 Transfer börjar: 08:30 Åldersgräns: 8 år. Barn 8-11 år får 50 % rabatt Priset inkluderar: Transfers, guidad ridtur, hjälm, gummistövlar, regnkläder eller varma kläder vintertid, picknicklunch samt en guidad busstur till Gullfoss och Geysir. Islandshästen är en symbol för sitt hemlands naturkrafter. Denna tur ger dig ett smakprov på alltihop. Efter en ridtur på 1½-2 timmar genom lavafälten (Lavaturen) besöker vi de fascinerande varma källorna i Geysir och det vackra vattenfallet Gullfoss på en guidad busstur.

NATUR OCH VIKINGAR

D48 Ridning och mat

Nybörjare - Liten eller ingen ridvana krävs

Veckodagar: Alla dagar Säsong: 15 april – 15 oktober Längd: 5-6 timmar (inkl transfers) Ridning: 1 timme (Naturens under) Avgångar: 16:30 Transfer börjar: 15:30 Åldersgräns: 8 år. Barn 8-11 år får 50 % rabatt Priset inkluderar: Transfers (från hotellet till ridcentret och från ridcentret till vinkingarestaurangen), guidad ridtur, hjälm, gummistövlar, regnkläder eller varma kläder vintertid samt en tvårätters vikingamiddag. Observera: Transfer hem från vikingarestaurangen sker på egen hand och ingår ej i priset. Varför inte avnjuta en unik vikingamiddag efter ridturen? Vikingarestaurangen i Hafnarfjörður (nära ridcentret) är byggd och inredd i vikingastil. Här serveras traditionella måltider på gammaldags brickor i vikingastil. Låt dig förflyttas till forna tiders glans.


TAGESTOUR

Blå lava

D46 Ridning och snorkling Nybörjare - Liten eller ingen ridvana krävs

Veckodagar: Alla dagar Säsong: 15 maj – 15 september Längd: 7-8 timmar Ridning/snorkling: 1 ½- 2 timmar vardera Avgångar: 10:00 Transfer börjar: 08:30 Åldersgräns: 14 år Minimikrav 2 personer (vänligen kontakta oss om du reser ensam) Priset inkluderar: Transfers, guidad ridtur, hjälm, gummi­ stövlar, regnkläder eller varma kläder vintertid, guidad snorklingstur med full utrustning, hemlagad lunch på restaurang Jósalir. Ta med: Varma underkläder (fleece-/ylletröja och byxor), varma sockor och ett klädombyte Att först rida islandshäst (Lavaturen) och sedan snorkla i klarblått vatten i nationalparken Thingvellir är den ultimata lavaturen på Island. Utforska lavan på land och under vattnet!

RIDNING OCH CYKLING

Svart lava

D47 Ridning och

grottutforskning Nybörjare - Liten eller ingen ridvana krävs

Veckodagar: Alla dagar Säsong: Året om Längd: 7 timmar Ridning/grottutforskning: 1 ½ - 2 timmar vardera Avgångar: Sommartid (15 maj – 15 september) ti, fr, sö kl 10:00. Vintertid alla dagar kl 10:00 Åldersgräns: 10 år Priset inkluderar: Transfers, guidad ridtur, hjälm, gummistövlar, regnkläder eller varma kläder vintertid under ridturen, guidad grottutflykt, grottutrustning samt hemlagad lunch på restaurant Jósalir Minimikrav 2 personer (vänligen kontakta oss om du reser ensam) Ta med: Varma utomhuskläder, vattentät jacka och byxor, mössa samt handskar. Följ med och utforska en 2 200 år gammal lavagrotta i Blåfjällen och upptäck Island underifrån. Fortsätt ovan jord i sadeln på en islandshäst genom lavafälten i Hafnarfjörður (Lavaturen).

D54 Upp i sadeln

Nybörjare - Liten eller ingen ridvana krävs

Veckodagar: Alla dagar Säsong: 15 maj – 15 oktober Längd: 8-9 timmar (inkl transfers) Ridning: 1 ½ - 2 timmar medräknat stopp Cykling: 2 ½ timme Avgångar: 10:00 från Ægisgarður i Reykjaviks hamn Åldersgräns: 8 år. Barn 8-11 år får 50 % rabatt Priset inkluderar: Guidad cykeltur i Reykjavik, guidad ridtur, hjälm, gummistövlar och regnkläder under ridturen, transfer till ridcentret samt transfer åter till hotellet. OBS: Lunch på egen hand. Upplev parker och bakgator i Reykjavik som bara lokal­ befolkningen känner till! Vi cyklar på bekväma kvalitetscyklar och upptäcker den vänliga islandshästen medan vi rider ut från Hafnarfjörður längs fina ridvägar omgivna av lava. En mycket miljövänlig tur.

33


34

Dagsturer

Hästeinsamlingen

Fårinsamlingen

Hästar under norrskenen

Lantliv och hästar

Hekla och Landmannalaugar

Hoppets väg

Ridlektioner och utflykter

Naturreservatet Thórsmörk

Skapelsens krafter

Ridäventyr på landsbygden

Íshestar Special

Egilsstaðir

Kjölur

Gyllene cirkeln

Snæfellsnes

Vikingaleden till Thingvellir

Nordlandets Sevävardheter

Snæfellsjökull

Staðarhús

Eyvindarmúli

Miðás

L

UL

ÖK

Hvammur

J NG

LA

Eiríksjökull

Kjóastaðir

Þórisjökull

Kálfhóll

Ok

Dæli

Eyjafjallajökull

H

LL

KU

S OF

MÝRDALSJÖKULL

Mælifell

Húsavík

VATNAJÖKULL

Bjarnastaðir

Tryckning: Svansprent

Fotografier: Christophe Leservoisier, Gígja Einars, Kiddi and Birna, Carla Blekkink Kay Uwe Eggert, Sigurður Jökull, Sabine Hanggi, Helgi Thoroddsen, Steinunn Guðbjörnsdóttir, Cory Ryan, A2I, Anton Antonsson, Ásta Begga, Guðmundur Jónsson. Frank Bradford, Arctic Adventures, Frank Bradford, Silja Birgisdóttir,Blue Lagoon med flera.

HAFNARFJÖRÐUR

Reykjavík

Stóri-Kálfalækur

DRANGAJÖKULL

Skriðuklaustur


OM Island

Landet

Vädret

Island är en ö, vars storlek på 103 000 kvadratkilometer motsvarar en knapp fjärdedel av Sveriges yta eller drygt dubbla Danmark. Det högsta fjället, Hvannadalshnjúkur, reser sig 2 109 meter över havet. Drygt 11 % av landytan är täckt av glaciärer, bland annat Vatnajökull, som är Europas största glaciär.

Island har ett mycket mildare klimat än vad namnet och läget intill polcirkeln antyder. En gren av Golfströmmen rinner längs syd- och västkusten och mildrar klimatet avsevärt. I Reykjavik är medeltemperaturen i januari 0,1 °C och i juli 11,2 °C.

Energiförsörjningen Läget rakt över den Mittatlantiska ryggen gör Island till en s k ”hot spot” av vulkanisk och geotermisk aktivitet. Över 30 vulkaner har haft utbrott under de senaste tvåhundra åren och naturligt upphettat vatten förser en stor del av befolkningen med miljövänlig, föroreningsfri värme. Älvarnas kraftverk bidrar med miljövänlig vattenkraft.

Folket Av de lite mer än 300 000 invånarna på Island bor hälften i huvudstaden Reykjavik med förstäder. Det centrala höglandet är obebott (och obeboeligt), och de flesta tätorter ligger vid kusten.

Språket Island koloniserades av nordbor på 800-talet. Islänningarna talar fortfarande samma språk som vikingarna gjorde, fastän modern isländska har genomgått vissa förändringar i uttal och, självklart, ordförråd.

Historian År 930 grundade isländska nybyggare ett av världens första nationella parlament, Alltinget. Den gamla självstyrelsetiden, som beskrivs i de klassiska isländska sagorna, varade fram till 1262, då Island förlorade sin självständighet till Norge och senare Danmark. År 1944 utropades Island som en självständig republik.

Öst Du som besöker östra Island blir förvånad över de stora kontrasterna i landskapet. Mäktiga fjordar och höga fjäll, vänliga och fridfulla fiskebyar, frodiga och skogsklädda dalgångar liksom karga höglandshedar och djupa kanjoner karakteriserar området.

Väst På västra Island och i Västfjordarna lockar den oförstörda naturen besökare. Orsaken är enkel. Höglandet i väster är orört och så gott som obebott. Snæfellsneshalvön brukar kallas för ett Island i miniatyr, eftersom många av landets naturliga sevärdheter går att återfinna här.

Norr Norra Island imponerar med sina blomstrande byar och lantbruk, hisnande fjälltoppar och med öarna utanför kusten. Ett landskap under utveckling, som gör Nordlandet till en egen, unik värld med kratrar, lavaformationer, kokande lerpölar och plymer av ånga.

Syd Det varierade landskapet på södra Island uppvisar en mångfald av naturfenomen såsom glaciärer, vulkaner, vattenfall, gejsrar och en fantastisk kustlinje. Historiska platser markerar milstolpar i landets och folkets förflutna. Platserna är tydligt skyltade och enkla att nå.

35


Din Islandsupplevelse börjar hos Icelandair Vi flyger dagligen till Reykjavik från Stockholm och Köpenhamn Sommartrafik från Göteborg till Reykjavik ■ Välj plats utan extrakostnad ■ Mycket bra benutrymme ■ Brett utbud av underhållning ■ ■

New York I Boston I Orlando I Minneapolis/St. Paul I Washington D.C. I Halifax I Toronto I Seattle I Denver I Anchorage I Reykjavik

Välkommen ombord!

Ridsemester på Island 2014 - Hekla Travel  
Advertisement