Page 1

Ajassa

Taitava talous

Kesä kuluu puistoissa s. 5

Eroon inhottavista tuholaisista s. 9

Hekan huudit

Hekasta asiaa

ÖÖ, mikä rappu s. 14

Energiapihiä asumista s. 16

H E K A N l eh t i a s u kka i l l e  2 / 2 0 1 3

Asiaa lähiöistä liitteessä

Sarjakuvataiteilija Timo MÄkelä kuvittaa helsinkiä s. 10

Salainen puutarha


2 

Hima  2 | 2013

4 Ajassa

Juhannuksena kaupungissakin voi tanssia. Kesä kuluu rattoisasti puistoissa.

Päätoimittajalta

6 Himassa

Taulujen ripustamiseen on paljon muitakin vaihtoehtoja kuin poraaminen.

7 Energiansäästö

Kesäkuumalla ikkunoita ei kannata pitää koko ajan auki.

8 Homma hanskassa Mirka Saarholma

Papukaijamerkki energiansäästötalkoista

lipa kerran aika, jolloin asuminen oli melkoisen hankalaa. Kaikki käytettävä vesi kannettiin itse kaivosta. Veden ja kodin sai lämpimäksi, kun latoi tarkoitukseen kaadettua ja pilkottua puuta tulipesään. Valonlähteeksikin siitä oli, mahdollisesti muutaman lampun rinnalla. Saatiin vesijohdot, öljy energialähteeksi, kaukolämpö sekä pistorasiat joka nurkkaan. Asuminen muuttui vaivattomammaksi, kohtuullisin kustannuksin. 70-luvulla öljykriisi nosti hintoja ja herätti energian rajallisuuteen. Suomessa valtio pisti energiansäästön nimessä kaupunkeja pimeäksi ja laski huonelämpötiloja. Pakkokeinojen rajoittamiseksi vedottiin kansalaisiin, jotta energiankulutus saataisiin aisoihin vapaaehtoisesti. Nykypäivään mennessä tuli aika, jolloin energiaa­ kyllä vielä riittää, mutta sen kuluttaminen on petollisen helppoa – entisaikojen hankaluuden sijaan. Ympäristömme vaan ei kestä nykyisen kaltaisen energiankulutuksen tuomaa rasitusta kovin pitkään. Rakentamisesta ja asumisesta energiatehokkaasti on tullut taitolaji – tuntuu siltä, että asumisellaan jättää kuin huomaamattaan painavan ekojalanjäljen. Miten pystyä keveisiin ekoaskeliin ja tehdä oma osuutensa maailmanlaajuisissa energiatehokkuustalkoissa? Rakennus- ja kiinteistöala on velvoitettu energiansäästöön. Hekassa tässä on monin paikoin onnistuttu, kuten sivuilta 16–17 voi lukea. Tekemistä toki vielä on. Tavoitteeksemme on asetettu kahden prosentin vuotuinen l­ ämmitysenergian ominaiskulutuksen lasku vuosittain. Se on saavutettu viime vuosina melko hyvin, joskin vuonna 2012 tavoitteesta jäätiin piirun verran kulutuksen laskun ollessa 1,7 prosenttia. Taloista energiapiheimpiä ovat uudiskohteet, jotka rakennutetaan energialuokkaan A. Peruskorjauksissa taloille tavoitellaan energia­luokkaa C. Pelkästään tekniikalla ja entistä energiatehokkaammilla rakenteilla talkoissa ei kuitenkaan onnistuta. Energiansäästötavoitteet ovat yhteiset – tarvitaan myös asukkaiden apua. Kesällä kotien energiankulutus on matalimmillaan, sillä lämmitystä ei tarvita, mutta lomaillessa voi pohtia, miten meidän kodissa saataisiin kymmenen pistettä ja papukaijamerkki energiaviisaasta asumisesta. Keinoja on paljon, eikä niiden omaksuminen loppujen lopuksi vaadi kuin pientä totuttelua.

Heka-Malmin isännöitsijän päivistä löytyy vaihtelua.

9 Taitava talous

Kodin pienten tuholaisten torjunnassa siisteys on valttia.

10 Mun lempipaikat

Sarjakuvataiteilija Timo Mäkelän Helsingissä kuuluu kiurujen laulu.

13 Uutta & vanhaa

Linnanmäen kummitusjuna uudistui 60 vuoden jälkeen.

14 Hekan huudit

Helsingin kadunnimistöstä löytyy hauskoja harvinaisuuksia. Yksi sellainen sijaitsee Siilitiellä.

16 Hekasta asiaa

Pitkäjänteisellä työllä on mahdollisuus päästä energiansäästön priimukseksi.

20 Home | Hem

Briefly in English. Kort på svenska.

22 Aktiivinen asukas

Tuula Hänninen ja Harry Wikström ovat todellisia Hekan hallitusammattilaisia.

Omilla valinnoillaan voi helposti vaikuttaa energiankulutukseen.

HIMA

Toimitus ja taitto

kansiKUVA

Helsingin kaupungin

MCI Press Oy

Vesa Tyni

asunnot Oy:n

Mikonkatu 8 A

Paino

lehti asukkaille

00100 Helsinki

Sanomapaino Painos

Julkaisija

puhelin (09) 25250250

Helsingin kaupungin

faksi (09) 2525 0251

50 000 kpl

asunnot Oy

info@mcipress.fi

Seuraava lehti

Päätoimittaja

www.mcipress.fi

ilmestyy syyskuussa

Mirka Saarholma

ulkoasu

2013

p. 040 737 8878

Suunnittelutoimisto

mirka.saarholma

BOTH Oy

@hekaoy.fi


Hima  2 | 2013

Vastaa lukijakyselyyn s. 18

ja voit voittaa iPadin!

  3 

”Puutarhanhoito on kevyttä huoltoliikuntaa, joka aktivoi elimistöä ja aineenvaihduntaa.” Liikunta-asiantuntija Pentti Hiltunen, VALO ry

kuvat vesa tyni

Tehdään yhdessä

Kukkia kotikonnuilla niin kaunis Heka-talon piha, että se saa kehuja vierailta ja tutuilta. Tänä vuonna Kontula-Seura palkitsi Keinutie 2:n Vuoden pihana. Vehreän pihan takaa paljastuu tiimi aktiivisia asukkaita, isännöitsijä ja erikoisammattimies. – Olemme istuttaneet yhdessä kukkia, ja yrittäneet saada pihan ilmettä pirteäksi ja eläväiseksi, talon asukas Eija Nieminen kertoo. – Tässä saa toteuttaa multasormihommaa, mikä on muuten hankalaa kerrostalossa, toinen asukas Irja Mustajärvi sanoo. Työnjako asukkaiden ja Heka-Kontulan välillä on toiminut mutkattomasti. Isännöitsijän kautta on saatu tilattua kukat ja huoltomies taas on tehnyt raskaammat hommat ja huoltanut pihaa. Haastattelun aikana Heka-Kontulan Risto Vainio ehtii tyhjentää yhden suuren kukkaruukun vanhoista kasveista, jotta Nieminen ja Mustajärvi pääsevät taas hommiin. – Puutarhanlaitto on rentouttavaa, tässä näkee oman käden jäljen, Eija Nieminen huokaa ja kannustaa muitakin asukkaita mukaan istutustalkoisiin.

Kontulan Keinutieltä löytyy

Yhteisissä puuhissa Keinutiellä erikoisammattimies Risto Vainio sekä asukkaat Irja Mustajärvi ja Eija Nieminen. Tänä vuonna ruukkuihin istutettiin maljaköynnöksiä, tähtisilmiä ja lumihiutaleita.


4 

Hima  2 | 2013

Ajassa

3

000

PUM-PUM Lastenmusiikkiyhtye Pellekaija Pum

alppiruusuristeymää istutettiin vuonna 1975 Haagan alppiruusu-

puistoon. Kevätkesällä puistossa kukkivat myös atsaleat ja suopursut. Metsäinen puisto on upeimmillaan kesäkuussa. Puisto löytyy Laajasuontien loppupäästä.

kuva Thinkstock

Yksi tapa juhlistaa modernia juhannus-

Myös Helsingissä palavat juhannuksena kokot.

Keskikesän juhla

Juhannuksena jalalla koreasti Aina ei tarvitse lähteä juhannuksena Helsinkiä pakoon. Pääkaupunkiseudulla voi mittumaaria viettää monin eri tavoin. tunnetusti rientänyt kohti mökkejään ja kaupunkien kadut ovat jääneet kaikumaan tyhjyyttään. Hiljentyvä Helsinki tarjoaa kuitenkin monia vaihtoehtoja keskikesän viettoon myös city-ihmisille.

Juhannusviikonloppuna kansa on

Nostalgista maaseuturomantiikkaa ja juhlaperinnettä tarjoaa Seurasaaren juhannusvalkeat: nykymuotoisena tapahtumana sen traditio johtaa vuoteen 1954. – Ilta alkaa tukkilaisten näytöksellä Seurasaaren sillan kupeessa, pää­

kiertää duo-kokoonpanolla Helsinkipäivänä 12.6. eri leikkipuistoissa riemukkaalla musiikkiesityksellään. Luvassa on leikitystä, tanssia, jekkuja, huumoria ja laulatusta. Katso koko Helsinki-viikon ohjelma osoitteesta www.helsinkiviikko.fi.

sihteeri Aila Nieminen Seurasaari­ säätiöstä kertoo. – Kokon polton ja juhannussalon pystytyksen lisäksi ohjelmassa on käsi­ työnäytöksiä, pelimannimusiikkia ja kansantanssiesityksiä, sadunkerrontaa ja taikapolku sekä juhannustanssit. Tänä vuonna uutuutena on Suviyön runonurkka, minne yleisö voi kokoontua kuulemaan ja jopa esittämään runoja. Ilta huipentuu juhannushääparin valssiin yleisön edessä sekä heidän sytyttämään juhannuskokkoon. – Ennen julkista ohjelmaa hääpari on vihitty yksityisesti yli neljäsataa vuotta vanhassa Karunan kirkossa. Tiedoksi tuleville hääpareille, että kunniatehtävästä kannattaa olla ajoissa yhteydessä – ensi vuoden pari on vielä valitsematta, Nieminen vihjaa ja muistuttaa, että juhannusyö on enteiden ja taikojen yö. – Tuleva sulho voi ilmestyä myös uniin.

ta on palata tunnelmassa perinteisten iskelmätanssien pariin. – Kalliossa soi Eino Grön, Laila Kinnunen, Olavi Virta.., We love Helsingin toiminnanjohtaja ja perustaja Timo Santala listaa ja jatkaa. – Meidän iskelmätansseissa tanssitaan valssia, tangoa, swingiä, foxtrotia ja twistiä. We love Helsingin järjestämien juhannuksen iskelmätanssien tapahtuma­paikka on ravintola Kuudes linja. Ja jos poppi, rokki ja disko ovat enemmän omaa musiikinalaa, viereiseltä Kaikuklubilta löytyy omat jaminsa niiden ystäville. – Samalla lipulla pääsee kumpaankin, Santala varmistaa ja lisää, että ravintoloissa on anniskeluoikeudet, joten tanssijoilta vaaditaan täysi-ikäisyyttä. Kolmipäiväinen tapahtuma odottaa kävijöitä noin tuhannen verran per ilta. Tyypillisin paritanssija on 20–35-vuotias, muuten ikähaarukalle ei ylärajaa löydy. – Me olemme romantiikan asialla. Mikä onkaan hienompi ja helpompi tapa tutustua toiseen ihmiseen kuin paritanssin tahtiin, Santala kysyy ja vihjaa, että heidän järjestämissään iskelmätansseissa on syntynyt satoja pareja. Santala kertoo nauttivansa keskikesän Helsingistä myös puistoissa, meren äärellä tai lähisaarissa ”grillaten ja kavereiden kanssa aikaa viettäen”. – Ainakin Pihlajasaaressa on tunnetusti mukavaa ohjelmaa ja paljon ihmisiä, hän tietää. – Kaiken kaikkiaan Helsinki on juhannuksena mahtava paikka: kaikki toimii kuten normaalisti, mutta tunnelma on jotain vielä enemmän. Esimerkiksi Linnanmäen portit ovat auki koko juhannuksen, ja kuka estää perustamasta omia tansseja vaikka mattolaiturille.

Hanna Ojanpää


Hima  2 | 2013

Oma maa mansikka senaatintori, suomenlinna, kaivopuisto, hiljainen lähiökatu, oma koti... Kaupunkilaisten lempipaikkoihin ja pääkaupungin historiaan perehtyy Helsingin kaupunginmuseon Hulluna Helsinkiin -näyttely. 6. kesäkuuta avatun näyttelyn keskeisenä aiheena ovat Helsingin tärkeät, muistoilla ja tunteilla ladatut paikat, jotka on valittu kaupunkilaisille

suunnatun kyselyn tuhannen vastauksen perusteella. Lempipaikkojen lomaan näyttelyssä kerrotaan Helsingin tarinaa 1500-luvulta alkaen. Näyttely on toteutettu neljällä kielellä, jotka ovat suomi, ruotsi, englanti ja venäjä. Lue lisää näyttelystä sivulta 10 eteenpäin.

  5 

”Retiisi on yksi kaikkein vanhimmista viljelykasveista. Se on kotoisin Kiinasta, jossa sitä on viljelty jo monien tuhansien vuosien ajan. ” www.kasvikset.fi

kuva iStockphoto

kuva thinkstock

vanhoista puista tai vaikkapa puiston patsaista ja Helsingin historiasta kiinnostuneiden kannattaa hyödyntää ohjatut puistokävelyt: tulevana kesänä kaupunki järjestää niitä 19 eri puolilla Helsinkiä. Kävelyiden lisäksi puistoissa on teema­tapahtumia, kuten toukokuinen kirsikankukkajuhla eli hanami Roihuvuoressa: kirsikkapuut ovat Helsingissä asuvien japanilaisten lahjoittamia. Osallistujia piknikille oli tuhansia. – Mukava koko perheen tapahtuma on myös Malminkartanon puiston omenankukkapiknik kesäkuussa. Ja kun puut sitten syksymmällä kantavat hedelmää, kaupunkilaiset voivat vapaasti tulla korjaamaan satoa, Partanen tietää. Puistot täyttyvät ohjelmasta myös Helsinki-viikon aikana kesäkuun alussa. Viikko huipentuu Kaisaniemen puiston ilmaiskonserttiin. Lavalle nousee tänä vuonna muun muassa J.Karjalainen, Anna Puu ja Haloo Helsinki. Niin arkena kuin juhlanakin puistoja pitää hoitaa. Partanen vastaa työkseen vapaaehtoisten puistokummien toiminnasta. – Työnkuvaan kuuluu oman alueen puistojen puhtaanapitoa. Järjestämme myös tempauksia ja infotilaisuuksia, joissa asukkaita rohkaistaan viheralueiden hoitoon sekä vieraslajien poistoon. Puistot ovat kaupunkilaisten omia puutarhoja ja harrastepaikkoja viihtymistä ja silmäniloa varten. Ja kun niistä pidetään yhdessä huoltoa, iloa riittää kaksin verroin! Puistojen kasveista, upeista

Helsingin puistot ovat yhteisiä olohuoneitamme. Vanhimmat puistot ovat peräisin 1800-luvulta ja uusimpia rakennetaan koko ajan.

Viheralueet

Kesä elää puistoissa puistojen monipuoliseen hyödyntämiseen ympäri pääkaupunkia. – Viheralueet ovat välttämättömiä kaupunki-ilman puhdistajia, mutta myös psyykkisesti tärkeitä virkistys- ja viihtymisalueita, Helsingin kaupungilla vapaaehtoistyön koordinoinnista vastaava Riitta Partanen toteaa. – Puistot ovat mitä mainioimpia ­kokoontumispaikkoja suurellekin joukolle tai vain rauhallista oleskelua varten. Partasen omia lempipuistoja ovat Vanha Kirkkopuisto sekä Tähtitorninvuori. – Kivoja piknikpuistoja ovat myös Alppipuisto, Leninin puisto, Tokoinranta, Tullisaari, Aarrepuisto, Strömbergin puisto, Kaivopuisto.., projektipäällikkö Elina Nummi listaa.

Helsingin kaupunki panostaa

Helsingin puistoista suurin osa

on viheralueita, mutta yhä enemmän joukossa on myös teemapuistoja.

– Kivikosta löytyy juuri avattu frisbeegolf-rata, Savelassa on puolestaan nuorison toimintapuisto, missä on skeittirata, maastopyöräreitti, keinuja ja leikkivälineitä, Partanen toteaa. – Ja tietysti pääkaupunkialueella on huomioitu myös koirapuistojen tarve. Partanen muistuttaa, että lemmikit ovat tervetulleita puistoihin yleensäkin, mutta silloin koirat on pidettävä kytkettyinä ja jätökset korjattava. – Yleensäkin jokaisen puistossa kävijän tulee muistaa, että puistoissa käyttäydytään fiksusti eikä kasveja tai rakenteita saa tuhota. Hyvä muisti­ sääntö on, että mitä tuot tullessasi, viet mennessäsi. Keskustan puistoissa olemme panostaneet lisäroskiksiin, jotta roskien siivoaminen olisi helpompaa. – Vastuullinen retkeilijä käyttää tietysti kestoastioita, niin jätettä ei siten juurikaan synny, Nummi lisää.

Tee itse

Perunasalaatti piknikille Ainekset:

10–15 kpl uusia perunoita 1 punasipuli nippu retiisejä ruukku rapeaa jäävuorisalaattia 6 kpl aurinkokuivattuja tomaatteja 2 kpl maustekurkkuja kastike:

oliiviöljyä valkoviinietikkaa sitruunamehua rouhittua mustapippuria ja maun mukaan suolaa Pese ja keitä uudet perunat kypsäk-

Hanna Ojanpää

Helsingin puistoissa järjestetään paljon tapahtumia ja toimintaa. Tässä hyviä linkkejä puistojen fanittajille: • www.facebook.com/puistot • www.hyvakasvaa.fi • www.vihreatsylit.fi • www.roihuvuori.fi/hanami

si. Kaada keitinvesi pois ja pirskottele tilalle valkoviinietikkaa. Pilko salaattikulhoon punasipulit, retiisit, aurinkokuivatut tomaatit ja maustekurkut. Kaada jäähtyneet perunat joukkoon ja revi kevyesti salaatinlehdet mukaan. Sekoita kastikkeen aineet keskenään, kaada salaatin päälle ja sekoita kunnolla.


6 

Hima  2 | 2013

Himassa

Laita osa tuoreesta leivästä heti paloina pakkaseen ja ota sieltä käyttöösi kerralla tarvittava määrä, niin leipä ei kuivu eikä homehdu. Fiksu vähentää jätettä / HSY

iStockphoto

Poraaminen

tarvitsee maalata tai tapetoida kerran vuodessa. Tarrakiinnikkeet pitävät sitä paremmin, mitä sileämpi seinä on. Siksi röpelöiselle pinnalle paremmin toimivat perinteiset taulukoukut nastoineen. Herkille pinnoille kuten arvokkaille tapeteille tarroja ei suositella. Tarrapalat eivät myöskään kestä kosteutta eivätkä korkeita lämpötiloja.

Pohdi ennen kuin poraat Välillä seinään on pakko tehdä reikä, jos esimerkiksi haaveissa on kiinnittää seinälle hylly tai painava perintöryijy. Poraamiseen kannattaa kuitenkin ryhtyä maltilla. Jokaiselle seinämateriaalille on omat ruuvinsa ja proppunsa. Toiset seinämateriaalit vaativat iskuporakoneen, kun toisiin riittää tavallinenkin. Tarkempia neuvoja omiin seiniin sopivista ruuveista ja propuista voi kysyä omasta rautakaupasta. Kaikkein varovaisin poran kanssa tulisi olla vesi- ja sähköjohtojen läheisyydessä. Sähköjohdot kulkevat yleensä katkaisimesta ja pisto­r asiasta suoraan ylös tai alas. Keittiössä ja kylpyhuoneessa tähän nyrkkisääntöön ei ole luottamista. Tarkat johtojen paikat voi saada rakennuspiirustuksista, mutta vanhoissa asunnoissa nekään eivät aina pidä paikkansa. Kylpyhuoneeseen poraa ei kannata viedä. Vesieristyksen läpi mentäessä näet vaarana voi olla kosteusvahinko. Poratessa ei riitä, että ajattelee vain seinää. Huomaavaisuutta tulisi noudattaa myös omia tärykalvoja ja tietysti naapureita kohtaan. Pidemmästä poraamisesta on hyvä kertoa etukäteen ja lyhyemmätkin ajoittaa niin, että niistä on mahdollisimman vähän haittaa naapureille. Ja tulpat omissa korvissa toimivat erinomaisena kuulovakuutuksena.

Kätevä tapa koota näyttely

Oman taidenäyttelyn voi koota esimerkiksi käyttämällä kaksipuolisia tarroja.

Sisustaminen

Taulut seinälle ilman reikiä Asuin koko lapsuuteni naisvaltaisessa taloudessa, jossa porakoneita ei tunnettu. Taulut hakattiin seiniin pienillä muovikoukuilla ja seinään porattavat hyllyt jätettiin suosiolla huonekalukauppaan. Vaikka porakone meiltä nykyään löytyy, kiinnittyvät taulut edelleen helpommin seinään ilman poran tekemää reikää ja riemun­ k irjavaa muovi­proppua. Rautakaupasta löytyy taulujen ­kiinnitysvaihtoehtoja iso seinällinen. Enää ainoa vaihtoehto ei ole valkoinen muovinen koukku, jonka takana on pieniä piikkejä. Muoviset koukut säästävät seinän isommilta koloilta ja kannattavat hyvin varsinkin pienemmät taulut. Koukut kiinnittyvät myös paksuun kiviseinään.

Muovisista koukuista jää helposti pieni painauma seinään, ja jos tauluja joutuu siirtelemään usein, jäljet alkavat häiritä. Näkymättömin tapa kiinnittää taulut seinälle on erityiset tarrapalat ja liimattavat koukut. Rautakaupoissa myytävät tarramekanismit kannattavat 1,3–3,6 kilogramman painoisia taakkoja. Mitä useamman tarroja liimaa, siitä parempi on kiinnitys. Tarrapaloissa on kaksi osaa, toinen liimataan seinään ja toinen taulun kulmaan. Tarroja voi liimata sekä ylä- että alakulmiin. Kun palat koskevat toisiinsa, niiden lukkomekanismit kietoutuvat yhteen. Tarrat irtoavat seinästä ja taulusta jälkiä jättämättä. Näin sisustus­vimmainen voi vaihdella taulujen paikkoja useasti ilman, että seiniä

esimerkiksi lasten piirustuksista, onnittelukorteista tai matkamuistoista on liimata seinälle magneettilista. Lista kiinnittyy seinälle kaksipuoleisen teipin avulla, jonka jälkeen siihen voi koota magneeteilla oman näyttelyn vaikka vanhoista postikorteista. Näin innokkain voi uudistaa näyttelyä jopa päivittäin. Jos seinälle haluaa koota kokonaisen taulukollaasin painavistakin tauluista, ei joka taulua kannata porata seinään erikseen. Parempi vaihtoehto on asentaa katonrajaan kisko läpinäkyville siimoille. Kiskoon on helppo napsauttaa muovilankoja, joihin taas asennetaan koukut tauluille. Näin seinälle saa monta taulua kerralla ja niitä voi siirrellä mielensä mukaan sekä pysty- että sivusuunnassa. Suoraan seinälle liimattavat sisustus­tarrat ovat kätevä vaihtoehto tauluille. Niillä saa helposti isojakin kuva­pintoja ja niitä voi myös vaihtaa helposti – toisin kuin esimerkiksi tapetteja. Aina tauluja ei tarvitse kiinnittää mihinkään. Nyt muodissa ovat kapeat tauluhyllyt, jossa taulut seisovat ryhdikkäästi. Huipputrendikäs, rento sisustaja asettelee tauluja nojaamaan hyllyn tai lipaston päälle – tai mikäli kotona ei ole pieniä lapsia tai lemmikkejä – pelkälle lattialle. Hannele Tavi

Taulujen kiinnitysvinkit antoi Risto Räty Clas Ohlsonilta.


Energiansäästö

thinkstock

/

14 ilmanvaihto

Hima  2 | 2013

  7 

Aurinkoenergian käyttö lisääntyy huomattavasti

ja vuonna 2050 aurinkosähkön osuus saattaa olla jo neljännes maapallon­ kaikesta sähköstä, ennakoi Aalto-yliopiston professori Peter Lund. (Motiva)

Raikasta happea, kesälläkin Ilmanvaihtojärjestelmä ja tehokas tuulettaminen takaavat kesäkuumalla raikkaan huoneilman. Oikea aika tuulettaa on silloin, kun tuntee tuulettamisen tarvetta, esimerkiksi ruoanlaiton yhteydessä tai pienissä huoneistoissa suihkun jälkeen. Kuumuuden kertymistä huoneistoon kannattaa pyrkiä ehkäisemään etenkin kesällä, sillä lämpö saa huoneilman helposti raskaan tuntuiseksi. – Kesällä hellettä voi vähentää keskittämällä tuulettamisen viileimpiin aikoihin vuorokaudesta ja estämällä auringon säteiden pääsyn sisälle mieluiten jo ulkoa käsin. Sälekaihtimet ja verhot ovat hyvä tapa auringon säteiden poiskääntämiseen, neuvoo sisäilma- ja korjausneuvonnan päällikkö Tuula Syrjänen Hengitysliitto ry:stä. Sähkölaskuun voi tulla etenkin talvella tuntuva lisä, jos sähkölämmitetty ilma päästetään harakoille, sillä kylmyys pääsee talon rakenteisiin. Siksi tuuletus­ajat kannattaa pitää lyhyenä. Kun mahdollisimman moni ikkuna on auki muutaman minuutin ajan, tuuletus on energiatehokasta. Jos asunnon kaikki ikkunat ovat samaan suuntaan, hetkellisen läpivedon voi saada aikaan kampeamalla postiluukun auki vaikka lyijykynän avulla. Alkukesästä ulkoilman laatu saattaa olla heikko esimerkiksi katu- tai siitepölyn takia. Siksi on tärkeää valita oikea tuuletusaika ja -suunta. – Pahin katupölykausi sijoittuu hieman eri aikoihin vuodesta ja paikkakunnasta riippuen, mutta tyypillisesti se on maaliskuusta toukokuun alkuun, eikä katupöly ole hyväksi kellekään. Tämän jälkeen alkaa siitepölykausi, jolloin herkkien olisi syytä estää pölyn

pääsy huoneistoon. Katu- ja siitepölykausina kannattaa tuulettaa esimerkiksi sateen jälkeen ja myöhään illalla tai varhain aamulla, kun liikenne ei pöllyä. Rautakaupasta saa myös erityistä suodatinkangasta, jonka voi kiinnittää tuuletusikkunaan hyttysverkkon tai vesiritilään. Erityisesti kaupunkiasunnoissa kannattaa tuulettaa sisäpihan puoleisten ikkunoiden kautta, mikäli se on mahdollista. Syrjäisemmillä seuduilla tuuletussuunnalla ei ole huone­ ilmanlaadun kannalta isoa merkitystä. – asunnossa pitäisi olla raikas ilma ilman tuulettamista, mutta jos huone­ilma tuntuu jatkuvasti epätavallisen tunkkaiselta tai korvausilma haisee pahalta, voi olla syytä ottaa yhteyttä huoltomieheen tai isännöitsijään. Esimerkiksi itselle vieras haju asunnossa voi olla merkki ilmanvaihto-ongelmista, Syrjänen kertoo. – Uusissa ja monissa uudistetuissa asunnoissa on ilmanvaihtojärjestelmä, jonka ohjeiden mukainen käyttö on asukkaan vastuulla. Jos laitteen kanssa on ongelmia, huoltomies voidaan tarvittaessa pyytää apuun. Ilmanvaihtojärjestelmä toimii siten, että tuloventtiilit on sijoitettu olo­ huoneeseen ja makuuhuoneeseen, ja poistoilmaventtiilit sijaitsevat märkätiloissa ja keittiössä. Venttiilejä ei kannata säätää itse. Venttiilien tukkiminen on ehdottoman haitallista niin itselle kuin naapurillekin. Niiden puhtaanapidosta kannattaa sen sijaan pitää huolta oma-aloitteisesti.

Selja Tiilikainen


8 

Hima  2 | 2013

Homma hanskassa

19

kpl Lähiliikuntapaikkoja on Helsingissä jo 19. Uusimmat liikuntapaikat avattiin toukokuussa Herttoniemeen, Kivikkoon, Kontulaan ja Pukinmäkeen. Esimerkiksi Kivikossa pääsee pelaamaan katukorista ja frisbeegolfia. www.hel.fi/hki/Liv/fi/Liikuntapaikat/­ L_hiliikuntapaikat

kuva Ilona savitie

kuva THINKSTOCK

Jaakko Vierelä tuntee kaikki alueensa talot ja lähes kaikki asukkaatkin.

Isoin osa Vierelän työpäivästä kuluu työ-

Todistus kertoo, että asiat ovat kunnossa Mikä on isännöitsijäntodistus?

Se on käytännössä todistus siitä, että asunnon rakenteet ovat kunnossa sekä asuntoa on hoidettu huolellisesti. Lisäksi isännöitsijäntodistuksesta käy ilmi, ettei asukkaalla ole vuokravelkaa todistuksenantohetkellä eikä asukasta ole huomautettu häiritsevästä elämästä vuoden sisällä. Ketkä isännöitsijäntodistuksia tekevät?

Työnjohtaja käy fyysisesti katsomassa asunnon ja antaa mahdolliset korjausvaatimukset. Vuokra­ valvonta taas antaa todistuksen vuokrasaatavista. Isännöitsijää ei meillä Heka-Malmilla todistuksen tekoon tarvita, mutta käytännöt vaihtelevat eri alueyhtiöiden välillä. Mihin todistusta tarvitaan?

Jos asukas hakee asunnonvaihtoa, isännöitsijän­todistus tarvitaan hakemuksen liitteeksi osoittamaan, että asiat ovat kunnossa. Kysymyksiin vastasi isännöitsijä Jaakko Vierelä Heka-Malmilta.

Viimeiseksi käydään vielä kurkistamassa sisäpihaa Halmetiellä. – Piha on jo nyt ihan kunnossa, vaikka pihatalkoot pidetään vasta ensi viikolla. Kukkaistutukset ja aidat ovat asukkaiden itse laittamia. Joskus vedetään haalarit ylle ja saappaat jalkaan, kun korjauskohteessa käydään tutkimassa talon pohjaa tai viemärin korjausta. Suurin osa taloista on rakennettu Vierelän uran aikana, ja korjauskohteiden valvonta sujuu siksi rutiinilla. – Näitä töitä ei opi koulussa, vaan tekemällä ja välillä kantapään kautta.

Asumispalvelut

Tuttu näky naapurustossa Malmin alueella isännöitsijän punainen pakettiauto on jo tuttu näky. Silloin voi mennä jo pihalle vastaan. Kun isännöitsijä Jaakko Vierelän paket-

tiauto, punainen Volkswagen Trans­ porter hurauttaa talon pihaan, asukkaat tietävät tulla jo ovelle vastaan. – Tunnistavat auton varmaan jo äänestä, Vierelä arvelee. Tänään käydään katsomassa tilannetta keittiöremonttikohteessa. Työ etenee aikataulussa. Enää tarvitaan sähkömies asentamaan uusi sulakekaappi. Maalari piipahtaa myös maalaamassa kylpyhuoneen oven, ja urakka on valmis.

Alakerran asukkaalle olisi asiaa, mutta hän ei ole kotosalla. Samalla kierroksella käydään viemässä nippu pelastussuunnitelmia Pukinkujan ­kerhohuoneelle ja vilkaistaan kerhotilan keittiöremontin tilanne. Seuraavassa kohteessa puuntaimet on istutettu metrin verran väärään paikkaan. Vierelä tekee tarkastuksen ja antaa sitten komennon siirtää taimia vähän sivummalle. Tilaa on jäätävä sekä kulkemiseen että toisen puolen lumenkasauspisteelle.

pöydän äärellä. Sähköpostit ja edellisen yön hälytysrekisteri on käytävä aina läpi. Siitä näkyy kaikki virka-ajan ulkopuolella tehdyt yhteydenotot asukkailta: unohtuneet avaimet, vikailmoitukset, mahdolliset järjestyshäiriöt. Osaan täytyy vastata heti. Kun Heka-Malmin toimisto aukeaa aamulla kello yhdeksän, Vierelä on jo käynyt läpi ison pinon posteja. Kysymyksiin ja palautteisiin vastaaminen vaatii diplomaattista otetta – kuten valitukseen turhan lemmekkäistä naapureista. Vierelän reviiriin kuuluu 21 asuin­ taloa Heka-Malmin alueella. 25 vuoden aikana talot ja asukkaat ovat tulleet tutuksi. – Moni tuttu asukas myös soittaa minulle suoraan. Suotavaa on, että otettaisiin yhteyttä suoraan oman kiinteistön kiinteistöhoitajaan. Mutta minusta on mukava kuulla asukkaiden kuulumisia, samalla pysyn myös hyvin kartalla, mitä taloihin kuuluu. Vierelän työhön kuuluu ”vuokralaisdemokratiayhteistyö” eli tapaamiset ja yhteydenpidot asukkaista muodostuvien talotoimikuntien kanssa. Vierelä lukee talotoimikuntien pöytäkirjan ja vastaa kaikkiin kysymyksiin. – Pöytäkirjoja tulee minulle toista­ sataa vuodessa. Kun jokaiseen pieneenkin kysymykseen vastaa, paperien äärellä kuluu enemmän aikaa kuin uskoisikaan. Ilona Savitie


Hima  2 | 2013

Taitava talous

  9 

Punkin puremia

Moppi käteen ja ötökät mäkeen.

Luonnossa liikkuessa katse kannat-

Puutiaiset viihtyvät erityisen hyvin korkeassa heinikossa.

taa välillä suunnata omaan nahkaan. Pienet puutiaiset eli punkit yleistyvät kovaa vauhtia, ja ne tarttuvat hanakasti sekä lemmikkeihin että ihmisiin. Punkit levittävät kahta eri tautia. Borrelioosia vastaan paras ehkäisykeino on jokailtainen­punkkitarkastus, jossa mahdolliset punkit poimitaan pinseteillä pois. ­Puutiaisaivokuumetta vastaan voi hankkia myös rokotuksen.

kuva ISTOCKPHOTO

seen etsimään syötävää. Ne saattavat tulla kylpyhuoneeseen putkistoista, mutta torjuntaan auttaa perussiivous. – Jotta sokeritoukat pysyisivät poissa, kylpyhuone kannattaa pitää puhtaana ja mahdollisimman kuivana, koska ­sokeritoukka on nimenomaan kostean paikan ystävä. Mitä puhtaampaa on, sitä vähemmän on ruokaakin löydettäväksi, Kuosmanen sanoo. Aika ajoin viemäriin kannattaa myös kaataa kuumaa vettä sokeritoukkien häätämiseksi. – Kattilallinen kuumaa vettä lattiakaivoon on hyvä keino, jolla sokeritoukat kuolevat, Kuosmanen sanoo. Tarvittaessa voi käyttää sisätiloihin tarkoitettua hyönteissumutetta. Jos ­sokeritoukkia on paljon, se voi kieliä kosteusvauriosta. Silloin kannattaa ottaa yhteyttä isännöitsijään ja tutkia, onko talossa kosteusvaurio.

Banaanikärpäset ovat inhottava riesa, josta pääsee eroon piilottamalla kypsät hedelmät ja tyhjentämällä biojäteastian usein.

Makealle persot sokerimuurahaiset

kodin tuholaiset

Kutsumattomat vieraat Yleisistä kodin maanvaivoista kuten ­banaanikärpäsistä, sokerimuurahaisista ja sokeritoukista voi päästä eroon helpoilla konsteilla ja ilman koti-ilman kyllästämistä Raidilla. – Ensimmäinen asia ei ole se, että ostetaan sumutepurkki. Kannattaa kokeilla ensin muita kotikonsteja, neuvoo varatoiminnanjohtaja Asta Kuosmanen Marttaliitosta. Esimerkiksi banaanikärpäsiä ei tarvitse ruveta listimään sen kummemmin lätkän kuin sumutteenkaan avulla. Riittää, että hävittää hedelmät, joiden ympärillä kärpäset pörräävät. – Jos hedelmät ovat vielä hyvässä kunnossa, ne voi syödä pois, pilaantuneet heitetään roskiin ja viedään biojäte, sanoo Kuosmanen.

kokoinen banaani­ kärpänen ilmaantuu kotiin pörräämään yleensä kaupasta hedelmien mukana. Ne käyttävät ravintonaan vanhentuneita hedelmiä ja muita pilaantuneita kasvi­ Pieni, parin millin

peräisiä elintarvikkeita. Naaras munii hedelmiin ja kehittyvät toukat pilaavat ne. Banaanikärpäset lisääntyvät nopeaan tahtiin, mutta kun niiden lisääntymisalusta eli hedelmät häviävät, myös kärpäset kaikkoavat. Hedelmät kannattaa säilyttää pusseissa ja tyhjentää bioastia usein. Huonekasveissa pörräävät pienet kärpäset eivät kuitenkaan ole ­banaanikärpäsiä vaan harsosääskiä. Ne saa pysymään poissa, kun pitää mullan pinnan kuivana. Altakastelu on tähän hyvä keino. Sokeritoukat

puolestaan

vilistävät

useimmiten kylpyhuoneessa viemärien suulla piiloon, kun valot syttyvät. Ne ovat reilun sentin mittaisia, sukkulamaisia ja hopeanhohtoisia vikkeliä kosteiden tilojen ystäviä. Sokeritoukista ei varsinaisesti ole ihmiselle haittaa, mutta ne ilmaantuvat kosteisiin tiloihin kuten kylpyhuonee-

pyrkivät sisätiloihin ruuan perässä erityisesti keväisin herättyään talvihorroksesta. Pieniä, puolen sentin mittaisia muurahaisia voi torjua muurahaisten torjuntaan tarkoitetuilla aineilla. Tärkeää on myös nopea toiminta muurahaisia havaitessa. Ensimmäiset tiedustelijat kannattaa listiä heti alkuunsa. – Katso, mistä muurahaiset tulevat, ja kun kulkureitti on selvillä, sen varrelle laitetaan muurahaissyöttejä joko rasioina, sumutteina tai sirotteina, Kuosmanen sanoo. Asta Kuosmanen on kokeillut muurahaisten torjuntaan myös suolaa ja kanelia, mutta vaikutus osoittautui heikoksi. – Muurahaiset tekivät vain mutkan reittiinsä. Myös perussiisteys on tärkeää, jotta houkuttelevia herkkuja kuten leivänmuruja on muurahaisille tarjolla mahdollisimman vähän. Laura Lähdevuori

tuholaiset

Luteista eroon Luteet ovat noin 8 millimetrin pitui-

sia, pahanhajuisia hyönteisiä, jotka imevät ihmisistä verta. Puremat saattavat aiheuttaa kutinaa, punoitusta ja paukamia. Niitä voi hoitaa kortisonija antihistamiinivoiteilla. Hygienian parantuessa lutikoista on tullut Suomessa harvinaisuuksia, mutta ulkomaantuliaisina näitä pieniä ruskeita ötököitä esiintyy ajoittain myös kotimaassa. Lutikat piileskelevät valoisana aikana esimerkiksi vuoteissa, tapetin halkeamissa ja taulujen takana. Parhaiten niiden olinpaikat huomaa tummista ulosteläikistä tai lähistöltä löytyvistä tyhjistä toukannahoista ja munankuorista. Jos epäilee tuoneensa ulkomaantuliaisena luteita matkalaukussa, kannattaa ryhtyä varotoimenpiteisiin ennen kuin laukun avaa kotona. Lämmitä sauna 50–70 asteeseen ja laita matkalaukku ylimmälle lauteelle moneksi tunniksi. Pidä laukku aluksi suljettuna ja avaa se muutaman tunnin jälkeen. Luteet inhoavat myös pakkasta, joten kovilla paukku­ pakkasilla matkalaukun voi jättää myös ulos tunniksi.

Kutiavat täit Kouluissa ja päiväkodeissa leviävät pienet päätäit ovat 2–3 millimetrin pituisia siivettömiä hyönteisiä, jotka asuvat tukassa. Naarastäit elävät noin kuukauden, minkä aikana ne ehtivät munia satakunta mannaryynimäistä munaa hiuksiin. Päätäin puremat kutiavat, mutta onneksi loisista pääsee apteekeissa myytävillä shampookuureilla eroon. Munat eli saivarit kammataan tiheällä täikammalla pois tukasta.


Mun lempipaikat

Suosikit p채채sev채t kuviin


Hima  2 | 2013

Vanhan kirkon puisto on yksi sarjakuvapiirtäjä Timo Mäkelän lempipakoista Helsingissä. Siellä syntyi monta ruutua, kun hän työsti syksyllä ilmestyvää sarjakuvateostaan.

  11 

teksti maiju ristkari kuvat vesa tyni

Sarjakuvataiteilija Timo Mäkelä ammentaa töihinsä sisältöä pääkaupungin katukuvasta kesät talvet. Parasta Helsingissä on leivon liverrys ja jäätelö matkalla Hietaniemeen. uttopuistonakin tunnetussa Vanhan kirkon puistossa kevätaurinko lupailee kesää. Sen säteet saavat puiden aran vaaleanvihreät lehti­ ummut loistamaan, pikkukivet rahisevat ohikulkijoiden kenkien alla ja muutama arka linnunluritus kuuluu ilmasta. Istumme sarjakuvataiteilija Timo Mäkelän kanssa puistonpenkille kirkon viereen. Pitkän uran tehnyt, Puupäähatulla palkittu ja paljon Helsinkiä piirtänyt mies hymyilee rennosti – tutussa paikassa on helppo antaa haastattelu. Puisto on yksi 62-vuotiaan Mäkelän lempipaikoista Helsingissä. Juuri samalla penkillä istuen hän hahmotteli tulevan sarjakuva-albuminsa, Romeo ja Julian, alkukohtausta. Teoksessa rakastavaisten tarina on sijoitettu 1910-luvun Helsinkiin, ja se alkaa palvelijoiden sanailulla Ruttopuiston hiekka­käytävillä.

Käyttämättä jäänyt originaali tulevasta Romeo ja Julia -sarjakuvasta. Teoksen alussa Montaguen ja Capulettien suvut ottavat yhteen Vanhan kirkon puistossa vuonna 1910.

– Tämän paikan historia ja tunnelma on hieno. Kirkkohan tehtiin alun perin väliaikaiseksi, ja puupinta haluttiin saada näyttämään kivimateriaalilta, Mäkelä valottaa. Hänen ehdoton ykköspaikkansa Helsingissä on kuitenkin Keskuspuisto. Talvisin Mäkelä hiihtää siellä ja kesäisin pyöräilee. Myös Keskuspuiston ja Paloheinän takana sijaitsevan Haltialan tilan pellot ovat taiteilijalle tärkeä paikka. – Siellä on upea avaruuden tuntu. Se on ihan kunkku paikka, hän kehuu.

Luonto on tärkeä Maaseudulta kotoisin oleva Mäkelä on Hauhon poikia. Ei siten liene ihme, että luontoon täytyy päästä, vaikka hän onkin asunut Helsingissä yli 40 vuotta. – Juuri missään ei enää kuule leivojen laulua, mutta Haltialassa kyllä. Siellä on vapauttavaa olla, kuin olisi keskellä merta. Taivasta on paljon. Kai se on sellaista lapsuudesta juontavaa.


Lapsena pakettipaperille paljon piirtänyt Timo Mäkelä tekee kesäisin sarjakuvataiteilijan työtään ulkona.

Vasta 17-vuotiaalle maalaispojalle oli rankka kokemus muuttaa pää­ kaupunkiin opiskelemaan. – Koti-ikävä oli kova. En osannut puhuakaan oikein, kun täällä ei saanut kuulostaa maalaiselta. Tänne Mäkelä kuitenkin juurtui. Hän on ajan mittaan ehtinyt asua niin idässä kuin lännessä. Kun lapset syntyivät, Roihuvuoressa vierähti miltei parikymmentä vuotta. Nykyisin taiteilija asuu Taka-Töölössä, josta pääsee kätevästi työhuoneelle Meilahteen.

Kotikulmat tulevat töihin Helsinki soluttautui graafikoksi opiskelleen Mäkelän sarjakuviin mukaan heti alusta lähtien, jo 1970-luvun alkupuolella. Hänen piirrostyylinsä on hyvin realistinen, joten taustaa ei voi toimivan kokonaisuuden vuoksi häivyttää pois. Kaupunkikuvaa paljon tarkkaileva piirtäjäammattilainen on pannut merkille ympäristön muutoksen vuosi­ kymmenien mittaan. – Silloin kun tulin tänne, talot olivat pienempiä. Esimerkiksi Forum oli yksikerroksinen, hän naurahtaa ja intoutuu muistelemaan lisää vuosien takaista Helsinkiä.

– Kaupallisuus ei ollut katukuvassa siinä määrin kuin nyt. Koko kaupungin väritys oli pehmeämpi.

Pelloilla on vapauttavaa olla, kuin olisi keskellä merta. Moni tuntee Mäkelän sarjakuvan Minun elämäni, joka ilmestyi pitkään Helsingin Sanomissa ja jota nykyisin julkaistaan Suomen Kuvalehdessä. Siinä taiteilijan kaitakasvoiselta alter egolta vaikuttava kuusikymppinen mies pohtii oivaltavasti elämää. Taustalla näkyy monesti Keskuspuistoa tai Helsingin katukuvaa.

Tänä kesänä Minun elämäni -sarjakuvan päähahmoa eri miljöissä pääsee ihailemaan Kaupunginmuseon näyttelyssä Hulluna Helsinkiin. Mäkelä on siellä yksi näytteilleasettajista. Usein jokin tietty ympäristö saattaa toimia lähtökohtana sarjakuvaan. – Liikun paljon pyörällä. Siinä katsoo kaupunkia eri tavoin kuin muuten ja ehtii nähdä paljon, Mäkelä toteaa. – Ideoita tulee silloin, kun niitä ei pakota. Varsinkin kun on pyörämatkan jälkeen ihan lopussa ja hikinen, saa kaikenlaisia oivalluksia. Pyörittelen päässäni monesti aika abstrakteja juttuja. Sijoitan ajatuksen sitten sellaiseen ympäristöön, johon pohdiskelu sopii. Hän kertoo asuin- ja työskentelypaikan vaikuttavan sarjakuviin paljon. Kalliossa tuli ajateltua eri lailla kuin valoisassa funkkis-Meilahdessa. Nykyisin Töölönlahti vilahtaa töissä paljon.

Kesät kuluvat ulkona Sarjakuvataiteilija viihtyy kesäisin Haltialan ja Ruttopuiston lisäksi myös Suomenlinnassa, Hietaniemessä ja Pihlajasaaressa. Myös Katajanokka

jugend-arkkitehtuureineen sisältyy ­suosikkipaikkojen listaan – sekä Helsingin Jäätelötehtaan kioski matkalla Hietaniemeen. Kesken kaiken Mäkelä havahtuu siihen, ettei hänen töissään näy paljoa lähiö­maisemaa. – Minun juttuni pyörivät ydin­ keskustassa, ja lähiöt ovat jääneet vähän heitteille. Toisaalta niiden rakennukset ovat tunnistamattomia ja siten niitä on hankalampi käyttää. Mutta ei lähiöissä mitään vähättelemistä ole, hän mietttii. Talvisin Mäkelä kuvaa kännykkäkameralla eri miljöitä ja piirtää taustat työhuoneellaan. Kesäisin hän tekee sarjakuvat nimenomaan ulkona. – Paikan fiilis tulee siinä niin toisella tavalla mukaan. Haastattelun merkeissä on vierähtänyt jo tunti keväisessä Vanhan kirkon puistossa. Mutta se ei ole aika eikä mikään verrattuna siihen, miten paljon Mäkelä urakoi siellä viime kesänä töitä. – Kun tein Romeota ja Juliaa, istuin täällä tuntikausia piirtämässä, hän ­kertoo. Kasvoille leviää virne. Taisivat olla mukavia hetkiä Helsingin ytimessä.


Hima  2 | 2013

  13 

Uutta& vanhaa

Kauhujen hotellikokemus Linnanmäen kalliot ovat houkutelleet kävijöitä jo yli 60 vuoden ajan. Vaikka uusia laitteita nousee puistoon lähes joka vuosi, löytyy puiston suosituin laite edelleen vanhusten joukosta.

kuva linnanmäki

ENNEN

Vanha kummitusjuna oli Linnanmäen ainoa alkuperäinen laite, joka pystytettiin jo huvipuiston avajaiskesänä, elokuussa 1950. Linnanmäen vanhin laite karuselli tuli Linnanmäelle 1954. Perinteikäs karuselli on valmistettu 117 vuotta sitten Hollannissa. Puiston suosituin laite on edelleen vuonna 1951 valmistunut vuoristorata, jonka tervalta tuoksuvat puuosat tuovat puistoon 50-luvun tunnelmaa. Mutta onpa elossa sellaisiakin, jotka muistavat lukeneensa tentteihin Alppilan aurinkoisilla kalliolla ennen kuin mitään Linnanmäkeä oli olemassa.

kuva linnanmäki

NYT

Kyöpelinvuoren hotelli pelottaa uusia lintsi-sukupolvia Vekkulan vieressä. Kun vanha kummitusjuna piti vaihtaa, rakennettiin sen ympärille kokonaan uusi rakennus. Vuoden 2013 uutuuslaitetta ei suositella alle 10-vuotiaille. Ajan vaatimusten mukaan hotelli on rakennettu talviasuttavaksi, joten siellä voidaan ajaa myös tammikuun paukkupakkasilla.


14 

Hima  2 | 2013

Vuonna 1955 valmistunut Siilitie 1 on rakennettu luonnonmuotoja mukaillen.

Rappu ÖÖ on suomalainen harvinaisuus.

Siilitiellä on rappuja A-kirjaimesta ÖÖ:hön.


Hima  2 | 2013

Hekan huudit

  15 

teksti ja Kuvat Minna Huuhka

©Kaupunkimittausosasto, Helsinki 027/2013

Rappu ÖÖ ihmetyttää Helsingin kadunnimet ja osoitteet ovat yleensä asiallisia ja yksinkertaisia. Poikkeuksiakin löytyy. Kalasataman asuinalueen valmistuessa

kaupungin nimistönsuunnittelija Johanna Lehtonen alkoi saada uusilta asukkailta ihmetteleviä puhelinsoittoja. Mikä ihmeen Arielinkatu, Arcturuksenkatu tai Capellanaukio? – Kalasataman nimistössä on käytetty Sörnäisten satamassa liikennöineiden rahtilaivojen nimiä, Lehtonen kertoo. Uudet kadunnimet eivät synny sattumalta. Helsingin kaupungin nimistötoimikunta uhraa nimistön suunnitteluun vuosia. Viimeaikoina toimikunta on suunnitellut Kalasataman lisäksi muun muassa Jätkäsaareen, Kuninkaantammeen sekä Kruunuvuoren­ rantaan. – Helsinkiläiset ovat toivoneet kovasti katua Tove Janssonille. Kyllä hän varmasti katunsa saa lähitulevaisuudessa kaupunginosasta, jossa näkyy meri ja merellisyys, Lehtonen lupaa. Kun Herttoniemeen rakennettiin uutta kaupunginosaa 1950-luvulla, nimistön suunnittelijat valitsivat alueen teemaksi nisäkkäät. Siilitie 1:stä tuli aikansa mittapuulla jättiläinen. Sen porraskäytäviä nimettäessä aakkoset loppuivat kesken. Ilman kirjaimia jääneestä porraskäytävästä tuli rappu ÖÖ. Nimistönsuunnittelija Lehtonen, Väestörekisterin viranomaiset, lukuisat taksikuskit, pitsalähetit ja putkimiehet voivat todistaa, että rappu ÖÖ on harvinainen poikkeus suomalaisten porraskäytävien joukossa. – Ulkopuolisissa ÖÖ herättää edelleen kummastusta. Oman talon väki ei pidä sitä minään, onhan meillä myös raput W, X, Z, Å, Ä ja Ö, kertoo rapussa vuodesta 1989 asunut Sirpa Granath-Nylund. Taksin tilaaminen on Granath-Nylundin mukaan aina jännittävää. – Kerran jouduin odottamaan tilaamaani taksia hyvän aikaa. Kun auto viimein tuli, oli kuski ihmeissään. Hän oli varma, ettei osoitetta ollut olemassakaan ja kertoi ajaneensa paikalle ajankulukseen. Ei ole harvinaista, että paikalle tilattu sähkö- tai putki­ mies on mennyt naapurirapun kellariin toteamaan, ettei siellä ole mitään vikaa. Ja mitä Granath-Nylund vain ikinä tilaakin, aina varmistellaan, että osoite tuli oikein ja usein soitetaan

vielä perään. Silti hän ei muuttaisi tutusta ÖÖ-rapusta mihinkään. Siilitie on ihana paikka asua: sopivan väljä, luonnonläheinen ja niin hyvillä liikenneyhteyksillä varustettu, ettei parempaa voisi toivoa. Helsingin nimistössä suurmiehet ovat aina olleet varsin suosittuja, vaikka heistä monet ovatkin jo unohtuneet historian saatossa. Viimevuosina myös suuret suomalaiset naiset ovat saaneet nimikkokatuja. Helsingin esikaupungit olivat vielä jokunen vuosikymmen sitten maaseutua. Siksi moni nykyinen kaupunginosa on saanut nimistönsä tilojen ja muiden vanhojen maanviljelysaiheiden mukaan. Kaupungin kasvaessa nimistön suunnittelijoilta on vaadittu myös mielikuvitusta. Monessa kaupunginosassa nimet noudattavat yhteistä teemaa. Kannelmäessä teemana on kansanmusiikki, Länsi-Pasilassa seikkailevat Raamatun naiset ja Vallilasta löytyy suomalaisia kaupunkien ja pitäjien nimiä. Nimistönsuunnittelija Lehtosen mukaan kadun­ nimistön aihepiirin on oltava neutraali ja jollain tavoin paikkaan liittyvä. Helsingin tuhansista kadunnimistä hän paljastaa pitävänsä esimerkiksi Laajasalossa sijaitsevasta Kuukiventiestä. Lehtonen kertoo, ettei kuusta ole koskaan tippunut kiviä Laajasaloon. Sen sijaan siellä on sijainnut ­Månsten eli Kuukivi-niminen luoto, jonka kunniaksi tämä tie on sittemmin nimetty.

turha kaivaa. – Koomiset ja oudot nimet karsitaan­jo suunnitteluvaiheessa. Takavuosina­joitakin­kömmähdyksiä on saattanut tulla. Hyvä kadunnimi ei saa olla liian pitkä, monimutkainen tai vaikeasti äännettävä. Lehtonen epäilee, että esimerkiksi Viikissä sijaitseva Leskirouva Freytagin kuja voi tuottaa joillekin hankaluuksia. Toisaalta kovin lyhyt nimi voi ihmetyttää. Heikinlaaksosta löytyy kadunnimiä, jotka koostuvat vain yhdestä sienilajin nimestä. Jos kotikatu on nimeltään Rousku, Orakas tai Tatti, voi varautua selittämään asiaa useaan kertaan. ­Suomalaiset ovat tottuneet osoitteisiin, joista löytyy sana tie, katu, kuja tai polku.

Siilitie lyhyesti •

Herttoniemen itäinen osa

asuintaloineen ja nimistöineen suunniteltiin 1940- ja 50-lukujen taitteessa. • Siilitie 1 valmistui vuonna 1955. • Vihreistä, punaisilla parvekkeilla varustetuista taloista koostuva Siilitie 1 käsittää viisi rakennusta, 30 porraskäytävää ja 270 asuntoa yksiöistä neljän huoneen perheasuntoihin. • Asuntojen erikoisuutena on kaasuliedet. • Siilitie on ainoa tie, jolla on oma metroasema.

Hassutuksia on Helsingin kadunnimistöstä

Siilitie 1:n ÖÖ-rappu sijaitsee kauimpana Itäväylästä.


16 

Hima  2 | 2013

Snadit

Kylm kauniästvaeasi .

Sähköpostipäätteenä hekaoy.fi Koko Heka-konsernin henkilökunta siirtyi

huhtikuun lopussa käyttämään @hekaoy.fi-päätteisiä sähköpostiosoitteita. Vanhoihin osoitteisiin lähetetyt postit kääntyvät automaattisesti uusiin osoitteisiin 31.8. asti. Jokaisella alueyhtiöllä on käytössä

Hekasta asiaa Jätkäsaari

myös asiakaspalvelusähköposti muotoa asiakaspalvelu.alue­ yhtiönimi@hekaoy.fi, esimerkiksi siis asiakaspalvelu.kantakaupunki@hekaoy.fi.

Suomalaisten vedenkulutus keskimäärin: 155 l /hlö/vrk

Energiansäästön priimukseksi

1 min

Vaihtelee 90 – 270 l /hlö/vrk

1l 1l 1l 1l 1l 1l 1l 1l 1l 1l 1l 1l 1l 1l 1l

Lämmityskuluista on Heka-Roihuvuoren alueella onnistuttu nipistämään kymmenessä vuodessa kymmenys. Hekan alueyhtiöistä energiataloudellisimmat lämmitysluvut on jo vuosia ollut Heka-Roihuvuorella. Alueen talot lämmitetään yli 13 prosenttia pienemmällä määrällä energiaa kuin Hekan talot keskimäärin. Kuution lämmittämiseen menee vuodessa kaikissa Hekan taloissa keskimäärin 48,4 kilowattituntia energiaa, Heka-Roihuvuoren alueella luku on noin 42,0. Onnistuneen energiansäästöohjelman taustoista kertoo asiantuntevasti alusta asti mukana ollut Heka-Roihuvuoren isännöitsijä Roy Johansson. Tuloksiin pääseminen on vaatinut pitkä­ jänteisyyttä ja selkeitä suunnitelmia. – Kymmenisen vuotta sitten aloimme kiinnittää lämmitysenergian kulutuslukuihin erityishuomiota. Tärkeää oli keskittää asia yhdelle vastuuhenkilölle, jotta seuranta ja säätö saatiin mahdollisimman hyvin haltuun, kertoo tehtävään alusta lähtien valjastettu Johansson.­

säännösten mukainen suositus 21 astetta plus miinus yksi aste. Sopivaa tasoa haettiin kokeilemalla. Jos asukkailta tuli vinkkiä, että huonelämpötila oli tippunut liian alhaiseksi, korjattiin säätöjä takaisin ylöspäin. Johansson testasi myös ”yölämpötilapudotusta käänteisesti”. – Aamulla, kun moni lähtee töihin ja aurinko alkaa lämmittää asuntoa, on va-

Tavoitelämpötasoksi otettiin

raa laskea pattereita lämmittävän veden lämpötilaa, Johansson valottaa onnistunutta linjaansa. Viitisen vuotta sitten alueen taloihin asennettiin paikalliseen säähän ja sääennusteeseen ja säätilaan perustuvan lämmönsäätöjärjestelmä, joka omalta osaltaan vielä tarkensi lämmitystarpeen arviointia. Lopputuloksena päästiin tilanteeseen, josta on vaikea enää pihistää. Eniten Roihuvuoren energiansäästö­ talkoista on päästy hyötymään alueen 60-luvulla rakennetuissa taloissa. Uusimmissa, vuosituhannen vaihteen taloissa on sen sijaan hankala tehostaa lämmönsäästöä, sillä talot ovat jo lähtökohtaisesti taloudellisempia energiankuluttajia. Tulevina vuosina energiankulutusta

pyritään Heka-Roihuvuoressa hallitsemaan säätämällä huoneistokohtaiset patterisäädöt kohdilleen. Kaikille Hekan alueyhtiöille asetettua energiansäästötavoitetta, kahden prosentin vuotuista nipistystä energiankulutuksesta, Johansson pitää haastavana. – Investoimalla talotekniikkaan ja energiatehokkaisiin korjauksiin voisi saavuttaa vielä säästöä, mutta on tärkeää laskea myös satsauksen takaisinmaksuaika. Uskon, että jatkossa on erityisesti panostettava asukkaiden opastukseen energiankäyttötottumuksissa.

Hanasta tulee vettä noin 15 litraa minuutissa.

Tavoite­taso: 130 l/hlö/vrk

Normalisoitu kulutus

Hekassa vuonna 2012: 157 l/hlö/vrk

Kaukolämpö (kWh/m3)

Toteutunut kulutus

2012 48,4 46,5 2011 49,2 44,2

-

Muutos 2011-2012 -1,7 +5,1

+

2010 47,1 50,7

1 1l 1l 1l


Hima  2 | 2013

Uudistettu vuokralaisdemokratiasääntö hyväksyttiin

Vuosikertomus ilmestynyt

Ehdotus uudistuvaksi vuokralaisdemokratia­

säännöksi hyväksyttiin Helsingin kaupunginvaltuustossa juuri ennen tämän lehden painoon menoa. Kaupungin­hallitus antoi sille osaltaan siunauksensa toukokuun puolivälissä. Kaupunginjohtajan asettaman työryhmän ehdotuksessa ei esitetä suuria muutoksia aiempaan sääntöön.

kuva Aleksi salonen

Yksi kylpy vastaa viittä suihkua. Viiden minuutin mittainen suihku kuluttaa 60 litraa vettä. Kylpyamme vetää vettä noin 300 litraa.

Suihkussa käytettävästä vedestä lämmintä vettä on keskimäärin 60 %.

Kylmä vesi maksaa noin 3,3 euroa kuutiolta, lämmin vesi maksaa noin 7 euroa. Lämmin vesi on siis yli kaksi kertaa kylmää vettä kalliimpaa.

1 min

Omakotitaloissa keskimääräinen vedenkulutus on 123 litraa asukasta kohden vuorokaudessa ja rivitaloissa 149 litraa.

123 l

1l 1l 1l 1l 1l 1l 1l 1l 1l 1l 1l 1l

149 l

Lähteet: Motiva, HSY Vesi, Helsingin kaupungin asunnot Oy

Haagassa virtaa maltilla Heka-Haagan vedenkulutuskäyrät

ovat olleet laskusuunnassa jo parikymmentä vuotta. Lopputuloksena on päästy Heka-konsernin pienimpiin vedenkulutuslukuihin: asukasta kohden kuluu noin 140 litraa vuorokaudessa, kun kaikkien Hekan asukkaiden keskimääräinen kulutusluku on 158 litraa. – Vedenkulutuksen vähentäminen otettiin päämääräksi jo 90-luvulla, kertoo Heka-Haagan tekninen asiantuntija Hannu Lötjönen. Alueen taloja peruskorjattaessa vesikalusteiksi on valittu siis jo kahtena vuosikymmenenä mahdollisimman tehokkaasti vettä säästävät mallit, niin wc-istuimissa kuin hanoissa ja suihkuissakin. Poresuuttimella varustettuihin vesikalusteisiin on mahdollista syöttää aiempaa pienemmän virtaaman verran vettä ilman, että käyttäjäkokemus veden riittävyydestä muuttuu paljoakaan. Heka-Haagassa virtaamaa onkin pienennetty tavanomaisesta 18 litrasta minuutissa noin 13–14 litraan. Toki virtaamasäätömahdollisuus on otettava huomioon jo verkostoa rakennettaessa. – Iso vaikutus on myös asukkaiden uudistuneella kodinkonekannalla. ­A stianpesukoneet kuluttavat käsinpesua vähemmän tiskivettä ja koneet ylipäätään ovat edeltäjiään säästelevämpiä, Lötjönen muistuttaa.

  17 

Helsingin kaupungin asunnot Oy:n kautta aikain ensimmäinen vuosikertomus on ilmestynyt. Vuotta 2012 koskeva ja Hekan toimin taa yleisesti esittelevä vuosikertomus on luettavissa internetissä osoitteessa www.hekaoy.fi/yhtio/ perustietoa.

Hekan uudet sivut löydetty hyvin Helsingin kaupungin asunnot Oy:n ja alueyhtiöiden huhtikuussa käyttöön otetut yhtenäisen ilmeen ­internetsivut on otettu hyvin vastaan. Kävijöitä on ollut tasaisen runsaasti ja saatu palaute on ollut positiivista. Hekassa ollaan itsekin sivukokonaisuuteen tyytyväisiä. – Sivuilla on paljon tietoa asukkaille. Minusta ne ovat runsaasta sisällöstä huolimatta sopivan helppokäyttöiset. Sivujen rakenne ja alueyhtiöittäin vaihteleva värimaailma on myös onnistunut, Hekan toimitusjohtaja Jaana Närö sanoo. Suosikikseen toimitusjohtaja nimeää Kohteet kartalla -toiminnallisuuden, jonne pääsee joko suoraan kunkin yhtiön sivujen etusivulta tai valikon kohdasta Kiinteistöt/Kohteet kartalla. Karttanäkymästä näkee alueen Heka-talot kokonaisuutena ja kartalla olevia nastoja napsauttamalla pääsee tarkastelemaan jokaisen talon yksityiskohtaisia tietoja aina pohjapiirustuksia myöTen. – Kesällä otetaan vielä ajan tasalla olevat valokuvat kaikista Hekan taloista. Kun ne saadaan liitettyä sivuillamme oleviin talojen tietoihin, on koossa varsin informatiivinen paketti, Närö kertoo. Asukkaille varsin hyödyllisiä ovat myös esimerkiksi sivuilta löytyvät, alueyhtiöissä asioidessa käytettävät lomakkeet. Vikailmoituksen alueyhtiölle voi tehdä kätevästi netissä milloin vaan. Ilmoitukseen voi halutessaan liittää kuvan viasta. Sivut toimivat hyvin myös mobiililaitteilla eli älypuhelimilla ja tablettitietokoneilla. Mobiililaitteella surffaajia onkin 10–15 prosenttia sivujen kävijöistä.


18 

Hima  2 | 2013

Snadit

Myllypuron Merilästä hissiasiamies Heka-Myllypuron toimitusjohtaja Simo

Merilälle on viime päivinä tullut lukuisia yhteydenottoja ja viestejä asukkailta, henkilökunnalta ja yhteistyökumppaneilta, jotka ovat Simon Myllypurossa viettämien 21 vuoden aikana tulleet tutuksi. Viesteissä häntä kehutaan empaattiseksi, oikeudenmukaiseksi ja lujaksi johtajaksi. – Kyllä näitä viestejä luetaan vielä monta kertaa, toteaa toimitusjohtaja.

Merilä vaihtaa työnantajaa, vaikkakin Helsingin kaupunkikonsernin sisällä: edessä on uusia tuulia kaupungin ­hissiasiamiehenä. Hän aloittaa tuoreessa tehtävässään elokuun alussa. Tulevia haasteita Simo odottaa intoa täynnä, vaikka Myllypurosta lähteminen onkin hiukan haikeaa. Kuluneita kahta vuosikymmentä mies muistelee lämmöllä. Taloon hän

tuli rakennusinsinööriksi valmistuttuaan vuonna 1995. Merilä aloitti paikallis­ valvojana, mutta eteni pian työnjohtajaksi, isännöitsijäksi ja lopulta vuonna 1999 toimitusjohtajaksi. – Tänne on ollut kiva tulla töihin. Meillä on loistavaa väkeä niin henkilökunnassa,­ vuokralaisdemokratiaaktiiveina kuin hallituksessakin, Merilä summaa.

kuva mirka saariholma

Hekasta asiaa Laina-automahdollisuus Antareksenkadun autottomille Heka ja autojen yhteiskäyttöpalvelu City

Car Club tarjoavat Kalasatamassa sijaitsevan autottoman Heka-talon asukkaille mahdollisuutta saada auton käyttöönsä edullisesti tarvittaessa. Antareksenkadun kohteen asukkaat voivat yhteistyön myötä käyttää City Car Clubin autoja kuukausimaksutta maksaen vain varsin kohtuuhintaisen käyttömaksun. Yhteistyösopimus on voimassa kolme vuotta. Yhteistyön idea lähti arjen realiteeteista: on käynyt ilmi, että autottoman talon asukkailla on kuitenkin käytössä autoja, vaikka talon yhteydessä ei niille parkkipaikkoja löydykään. Ilmiö kertoo auton tarpeesta, ainakin silloin tällöin. Tilanne on mitä tavallisin City Car Clubin asiakkaille. asuu hyvien liikenneyhteyksien varrella, mutta tarvitsee asiointiinsa silloin tällöin autoa. Toinen asiakasryhmä on perhe, jolla olisi käyttöä nykyisen yhden auton sijaan puolelletoista autolle. Silloin tarjoamamme huoleton, taloudellinen ja ympäristöystävällinenkin autonkäyttömahdollisuus kiinnostaa, sanoo City Car Clubin Joonas Sarvamaa. City Car Clubin toimintaidea on simppeli: tarvitsemansa kokoisen auton voi varata käyttöönsä haluamanaan päivänä tuntimaksulla. Yhden tunnin käyttömaksu on kymmenen euroa. Hinta sisältää polttoaineen 20 kilomet-

– Tyypillinen asiakkaamme

rille, vakuutukset ja auton toimituksen käyttäjän valitsemaan paikkaan, joita on pääkaupunkiseudulla 130. Autot varataan puhelimitse tai internetissä ja ne ovat käytettävissä ja varattavissa vuorokauden ympäri. Autokantaa on tarjolla monipuolisesti kaupunki­ autoista luksus-, paketti- ja sähköautoihin. Hekan ja City Car Clubin tarjoamassa käyttömahdollisuudessa palvelun kuukausimaksua ei veloiteta ollenkaan kolmena vuotena. Säästö on 50 euroa kuukaudessa, tai enemmän, jos sopimukseen liittyy koko käyttäjän perhe. Jos käyttötarve päättyy sopimusaikana, irtisanomisaika on kuukausi. – Sitoutua ei tarvitse, ei minimi­ käyttöön eikä -sopimusaikaan. Kyllä tätä kannattaa kokeilla, ties vaikka uusi huoleton autonkäyttötapa veisi mennessään, Sarvamaa kannustaa.

heka ilmoittaa

Stadin asuntojen palvelupisteestä entistä ehompi Hekan asunnonvälityksen hoitavan

kuva City car club

Osallistu lukijakilpailuun 1. Kirjaudu osoitteeseen www.mcipress.fi/hima 2. Merkitse numerosarja 5643. Tämän jälkeen pääset lukija­kyselyyn klikkaamalla Lähetä-painiketta. Onnea arvontaan!

Toukokuussa Hämeenkadun palvelupisteessä oli remontti vielä käynnissä.

Lukijakyselyyn voi vastata kahden viikon sisällä lehden ilmestymisestä. Kyselyyn voivat osallistua kaikki MCI Press Oy:n tuottamien lehtien lukijat. Voit osallistua kyselyyn jokaisen ilmestyvän numeron yhteydessä, mutta vain yhdellä vastauksella lehden numeroa kohden. Kysely ja arvonta koskevat lehtiä, jotka ilmestyvät kevätkaudella 2013. Palkinnon arvontaan osallistuvat kaikki vastanneet. Palkinto arvotaan 31.7.2013. Voittajalle ilmoitetaan sähköpostitse tai kirjeitse.

Stadin asuntojen asiakaspalvelupiste Itämerenkadulla on remontoidaan uuteen, valoisaan asuun. Remontin yhteydessä kehitetään myös puhelinpalvelun käytäntöjä. – Koimme remontin olevan tarpeen, koska nykyisessä tilassa on niin akustisia kuin ergonomisiakin ongelmia, kertoo palveluesimies Anne Nissinen. Asiakaspalvelupaikkoja on remontin jälkeenkin kolme, mutta tila on järjestelty uudelleen niin, että se on saatu aiempaa väljemmäksi ja viihtyisämmäksi asiakkaille. Vuosien saatossa kuluneet pinnat maalataan ja tiski uusitaan. Remonttimiehiä hommaan saatiin Helsingin kaupungin kierrätyskeskuksen vetämästä Uusix-verstaasta. Puhelinpalveluun on tehty asiakaspalvelua jouhevoittavia uudistuksia. Aiempaa modernimman järjestelmän mallia on otettu Helsingin terveys­ keskuksissa käytössä olevasta systee-

mistä. Puhelimessa alustavan opastuksen saa nyt useilla eri kielillä. Puhelut nauhoitetaan, jotta asiakaspalvelutilanteisiin voidaan tarvittaessa palata. Asuntotarjouksen saaneille suunnitellaan takaisinsoittopalvelua: jos puhelinpalvelussa on ruuhkaa, voi tarjouksen saanut jättää asuntotarjouksia hoitavalle henkilölle pyynnön soittaa hänelle takaisin. Suurin osa asiakkaista asioi Stadin asuntojen kanssa nykyään täysin sähköisesti: hakemus jätetään verkko­ palvelussa, asuntotarjous tulee sähköpostiin ja tarvittavat liitteet toimitetaan sähköpostitse. Palvelua toki saa niin nyt kuin jatkossa myös perinteisillä tavoilla, puhelimitse ja asioimalla asiakaspalvelupisteessä. Kesäaikana 15.6.–15.8. palvelupiste on avoinna­­ arkisin kello 9–15.


kuva iStockphoto

Hima  2 | 2013

  19 

Taulukoukun jättämä jälki on normaalia kulumista, jykevämmät, tahallaan aiheutetut vauriot asuntoon eivät ole.

Mikä on normaalia kulumista? Asumisen jättämiä jälkiä on yleensä melko helppo tulkita. Tyypillisimmin korvausvastuuseen joutuu huoneiston tahallisesta vahingoittamisesta tai huolimattomuudesta. Huonekalujen painaumat lattiassa, tau-

lun, sohvan ja kirjahyllyn takaa paljastuvat tummemmat alueet, taulukoukut… – Tavallisia asumisen merkkejä ja normaalia kulumista. Näin linjaavat Vuokralaiset VKL ry:n toiminnan­johtaja Anne Viita ja Asukasliiton puheenjohtaja Hans Duncker, joka toimii myös jäsenenä Hekan alueyhtiön vuokralaistoimikunnassa. He kuvailevat, että normaalille kulumiselle on tyypillistä se, että se tapahtuu pitkän ajan kuluessa. Jäljille, jotka asukas voi joutua korjaamaan, on luonteen­omaista se, että ne aiheutuvat lyhyessä ajassa ja äkillisesti. – Tavallinen tapaus on, että asukas joutuu korvausvastuuseen, kun väliovet näyttävät siltä, että niitä on lyöty nyrkillä, Hans Duncker kuvailee. – Tai jos keittiöveitsi putoaa lattialla ja aiheuttaa sälön. Mutta tällöinkin, jos

kyseessä on vaikkapa vuosikymmeniä kestänyt vuokrasuhde, voidaan katsoa, että yksi sälö kuuluu normaaliin kulumiseen, Anne Viita mainitsee.

tulee repeämä, mistä aiheutuu ajan myötä pieni vesivahinko. Tällaisesta repeämästä on ilmoitettava heti, Hans Duncker lisää.

– Ylipäätänsä, jos asuntoon tehdään muutostöitä, niin niihin on oltava lupa vuokranantajalta, Hans Duncker muistuttaa.

Asukas voi joutua korvaamaan myös vähitellen syntyneet jäljet, jos katsotaan, että ne aiheutuvat hänen huolimattomuudestaan tai siitä, että hän ei ole ilmoittanut korjaustarpeista ­ajoissa. – Huolimattomuutta on vaikkapa se, että koira tai pikkulapsi pissaa matolle, märkää mattoa ei korjata pois lattialta ja lattia vahingoittuu. Tai se, että konttorituolin alle, jossa lapset tykkäävät kieppua, ei laiteta lattian naarmuuntumista ehkäisevää mattoa, Anne Viita kertoo. – Mitä ilmoittamisvelvollisuuteen tulee, niin hyvin tyypillinen tapaus on se, että kylpyhuoneen lattiamattoon

Anne Viita huomauttaa

myös, että ­ orakone ja vuokra-asunto on usein p hieman riskaabeli yhdistelmä. Porakonetta ei ehkä kannata viedä kylpyhuoneeseen lainkaan. Asiakas voi joutua korvausvastuuseen, jos hän kiinnittää kaakeleihin koukkuja ja vesieristeet rikkoutuvat. – Kannattaa pyytää vuokranantajaa kiinnittämään tarvittavat lisäkoukut. Hyvä vaihtoehto on myös hankkia itse kaupasta imukuppikoukkuja, Anne Viita vinkkaa. – Ongelmia voi aiheutua myös kaikista järeämmistä kiinnitysratkaisusta, vaikkapa parven kiinnityksestä, hän lisää.

Pohdittavaa voi joskus aiheuttaa se, että miten tavallisen asumisen merkkejä tulkitaan lemmikkieläinten kohdalla. – Pääsääntöisesti se, että lattia kuluu koiran tassutellessa sillä, on normaalia kulumista. Mutta jos koiranpentu järsii lattialistoja tai kissa raapii tapetteja, niin vahingot joutuu korvaamaan. – Lemmikeille on tarjolla myös erilaisia vastuuvakuutuksia. Jos vakuutusta miettii, niin kannattaa kuitenkin tutkia tarkkaan, minkälaisia vahinkoja se lopulta korvaa, Anne Viita pohtii.

Matti Välimäki


20 

Hima  2 | 2013

Home

Sum in th mer is e ai r!

Refreshing air, even in the summer Air conditioning and efficient airing ensure that indoor air remains fresh even in the summer heat. The right time to air rooms out is when it feels like they’re in need of airing, for example while preparing food or after a shower in smaller apartments. Special attention should be paid so that rooms do not get too hot especially in the summer, since excessive heat can easily make indoor air feel heavy.

photo vesa tyni

Household pests

The uninvited guests ways of getting rid of common household pests like fruit flies, sugar ants and silverfish than fumigating your house with Raid. – Buying a can of bug spray should not be your go-to solution. Why not try some other ways first? asks Asta Kuosmanen, the Deputy Executive Director of the Martha organisation. For example, there’s no need to start killing fruit flies with swatters or bug sprays. Instead, just get rid of the fruit that the flies buzz around. – If the fruit are still in good condition, simply eat them, and if not, simply throw them in your organic waste basket and take it out, says Kuosmanen. The small flies you might find flying around your houseplants are not fruit flies, however, but rather dark-winged fungus gnats. You can keep them away by making sure the soil in your plant pots remains dry. Watering your plants from underneath is a good solution.

There are easier

find silverfish scurrying away near the drains in your bathroom when your turn on the lights. They are spindle-shaped, silvery critters approximately one centimetre long that are attracted by moisture. Silverfish do not pose any real threat to humans, but they often turn up in damp spaces, such as bathrooms, to look for something to eat. As such, they might get into your bathroom through the pipework, but a simple clean should be enough to keep them away. – To keep silverfish away, you should try to keep your bathroom as clean and dry as possible, seeing as how they prefer damp places. The cleaner it is, the harder it gets for them to find food, too, says Kuosmanen. Pouring some boiling water down the bathroom drain once in a while is also an effective way of keeping silverfish at bay. Meanwhile, you might

– A pot of boiling water down the floor drain is an effective way of disposing of silverfish, agrees Kuosmanen. If all else fails, a bug spray intended for indoor use is also a viable solution. A particularly large number of silverfish might indicate damp damage. In this case, you should contact your property manager and get the house inspected for damp damage. Sweet-toothed sugar ants are often found indoors searching for food after they awake from their winter hiber­ nation in spring. These small, approximately half a centimetre long ants can be fought off with chemicals intended to repel ants. When you spot ants in your house, it is important to act quickly. Killing the first scouts before they have a chance to report back goes a long way. – Try to find out where the ants are coming from and when you discover their trail, lay down some ant traps in the form of boxes, spray or powder, says Kuosmanen. photo istockphoto

Comic book artist Timo Mäkelä is inspired by Helsinki.

My favourite places

Favourites immortalised in drawings Timo Mäkelä draws inspiration from the capital’s street scene both in summer and winter. According to him, the best things in Helsinki are the mating call of a skylark and an ice-cream on the way to Hietaniemi. One the 62-year-old artist’s favourite­ places in Helsinki is the Old Church Park, also known as the Plague Park. On this very bench, he sketched the opening scene of his upcoming comic album, Romeo and Juliet. – This place has great history and atmos­phere. The church was originally supposed to be temporary, and they wanted to make the wooden walls look like stone, Mäkelä tells us.

Comic book artist

His absolute favourite place in Helsinki, however, is the Central Park, where Mäkelä spends his winters skiing and his summers riding his bicycle. During the summer, the fields of the Haltiala farm,

located between Paloheinä and Vantaanjoki, are his most cherished part of the park. – The fields have an amazing sense of space. It’s really a top spot! he enthuses. into Mäkelä’s comics as early as the 1970s. A graphic designer by education, his drawing style is very realistic, so he couldn’t just blot out the backgrounds in his work with­ out compromising the functionality of his drawings. Having observed the city’s streets for a long time, Mäkelä has noticed the city changing throughout the decades. – When I first came here, the buildings were smaller. Even Forum was only one storey high, he laughs while re­miniscing of the Helsinki of the past. – The streets were not as commercial as they are now. The entire city also had a much softer colour to it.

Helsinki insinuated itself


Hima  2 | 2013

Renovation can increase the housing allowance The amount of housing allowance

granted by Kela is determined by the location, age and size of your dwelling. The newer the building, the higher the housing costs per square metre that are accepted as the basis for determining the amount of housing allowance. The same holds true for extensive renovations – a renovated building is treated the same

as a new building in determining the allowance. In other words, if you receive housing allowance and are living in a building that has been renovated in recent years, check the amount of housing allowance on Kela’s website or by calling them or visiting your local Kela office.

Shortly

Leaving signs of life Impressions of furniture on the floor, darker spots revealed behind paintings, sofas and bookcases, wall hooks... – Normal signs of life and wear. This is the judgement of Anne Viita, Executive Director of Finnish Tenants and Hans Duncker, Chairman of The Association of Tenants and Home Owners in Finland, who is also a member of the Heka regional company’s Board of Tenants. They agree that a typical characteristic of normal wear and tear is the fact that it happens over a long period of time. In contrast, wear and tear that the tenant might end up paying for typically happens suddenly over a short period of time. – A typical example of the type of damage tenants are liable for are communicating doors that show evidence of being punched, describes Duncker. – Or if a kitchen knife falls to the floor and causes a scuff. But even in cases like these, if the tenancy has lasted for several years, a single scuff can be attributed to normal wear and tear, mentions Anne Viita. kuva istockphoto

Becoming an energy-saving ace Heka-Roihuvuori has boasted the most

energy-efficient heating numbers of all

Heka regional companies for years now. The district’s houses use 12 percent less energy for heating than Heka buildings do on average. Heka’s buildings require an average of 45 kilowatt hours per year to heat one cubic metre of space, while the corresponding figure in the HekaRoihuvuori district is approximately 40. To find out more about the successful energy-saving programme, we talked to Heka-Roihuvuori’s Property Manager Roy Johansson, who has been involved­ in the energy-saving programme since its inception. Getting results has required perseverance and well laid-out plans. – Around ten years ago, we started to pay special attention to the amount of energy used for heating. It was paramount to put one person in charge of the matter in order to carry out monitoring and adjustments as efficiently as possible, says Johansson, who was chosen for the task.

Summer is alive in the park The City of Helsinki is devoted to making

the most out of the city’s parks. – Green areas are essential in the purification of city air, but they also play an important role in the mental wellbeing of the city’s residents as places where you can come to relax and enjoy yourself, says Riitta Partanen, who is in charge of coordinating volunteer work in the City of Helsinki. – Parks are excellent gathering places for larger groups, too, and they also provide quiet spots for peaceful relaxation. Most of Helsinki’s parks are simple green areas, but an increasing number of theme parks have also started to pop up. – We recently opened a disc golf course in Kivikko, and we also have an activity park for children and young people in Savela, featuring a skateboard course, a mountain bike trail, swings and various toys, says Partanen.

Hem

  21 

3000 År 1975 planterades 3 000 alproshybrider i Haga

alprospark. Under försommaren blommar även azaleor och skvattram i parken. Parken ligger i slutändan av Degermyrvägen.

Kort på svenska

Energibesparingsprimus Av Hekas regionbolag har Heka-Roihu-

vuori redan under många års tid haft de mest energiekonomiska uppvärmningssiffrorna. Husen i regionen värms med cirka 12 procent mindre energi än Hekas hus i genomsnitt. I alla Hekas hus går det i genomsnitt åt 45 kilowattimmar energi per år för att värma en kubikmeter, men i området Heka-Roihuvuori är siffran ungefär 40. Disponenten Roy Johansson, som har varit med ända sedan början, berättar sakkunnigt om bakgrunden till det ­lyckade energibesparingsprogrammet. Det har krävt långsiktighet och klara planer för att uppnå resultat. – För ungefär tio år sedan började vi fästa särskild uppmärksamhet vid förbrukningssiffrorna för uppvärmning­ senergi. Det var viktigt att frågan sköttes av en ansvarsperson för att vi skulle ha så bra kontroll som möjligt över ­uppföljning och reglering, berättar Johansson som har haft hand om upp­ giften från första början.

Friskt syre, även ­ på sommaren Ventilationssystem och effektiv vädring garanterar frisk inneluft i sommarhettan. Det är dags att vädra när det känns att det behövs, till exempel i samband med matlagning eller, i små lägenheter, efter att man har duschat. I synnerhet på sommaren lönar det sig att undvika att det är för hett i lägenheten eftersom värmen gör att inneluften lätt känns tung. På sommaren kan man minska hettan genom att vädra endast vid svalare tidpunkter på dygnet och genom att hindra solens strålar från att tränga in, helst ­redan på utsidan, till exempel med hjälp av markiser. Även persienner och gardiner är bra hjälpmedel för att undvika solens strålar.

Renovering kan höja bostadsbidraget Storleken på bostadsbidraget som FPA beviljar påverkas av bostadens läge, ålder och storlek. Ju nyare bostad, desto högre boendekostnader per kvadratmeter godkänns som grund för fastställandet av stödet. Samma gäller för renovering – då stöd fastställs för ett renoverat hus följer man samma linje som för ett nytt hus. Om du alltså får bostadsbidrag och bor i ett hus som har renoverats under de senaste åren, kontrollera nivån på ditt bostadsbidrag på FPA:s webbsidor, via telefontjänsten eller vid en kundbe­ tjäningspunkt.

Sommaren lever i parkerna Helsingfors stad satsar på att parkerna

ska användas på ett mångsidigt sätt i hela huvudstaden. – Grönområdena är nödvändiga eftersom de renar stadsluften, men de är även psykiskt sett viktiga rekreationsoch trivselområden, konstaterar Riitta Partanen som ansvarar för koordineringen av frivilligarbetet i Helsingfors stad. – Parkerna är utmärkta mötesplatser även för stora grupper eller för den som bara vill ta det lugnt. Största delen av parkerna i Helsingfors är grönområden, men det finns även allt fler temaparker. – I Stensböle finns det en nyligen öppnad frisbeegolfbana och i Lerstrand finns det en aktivitetspark för ungdomar med skatebana, terrängcykelbana, gungor och leksaker, säger Partanen. bild istockphoto


22 

Hima  2 | 2013

Aktiivinen asukas hyyryläispäivä

Finlandia-talo täyttyy taas vuokralaisista järjestetty Hyyryläispäivä saa jatkoa. Tänä vuonna puhujiksi ovat tulossa ainakin Hekan toimitusjohtaja Jaana Närö, apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä ja Aran ylijohtaja Hannu Rossilahti. Iltapäivällä luvassa on myös puhuja­ paneeli, jossa käydään keskustelua aiheesta ”kaksi vuotta fuusiosta, mikä on muuttunut”. – Viime vuoden tilaisuudesta päällimmäisinä jäivät mieleen hyvä tunnelma ja osallistujilta saatu todella hyvä palaute, kertoo järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Anne Siivonen. – Ohjelma oli monipuolista ja ­mielenkiintoista.

Tänä vuonna Finlandia-talon Helsinki-salin odotetaan taas täyttyvän. Anne Siivonen odottaa vuokralaisten omalta päivältä mielenkiintoisia aiheita ja keskusteluja hyvässä hengessä. – Tilaisuus on erinomainen keino verkostoitua muiden vuokralaisdemokratian parissa toimivien kanssa, Anne Siivonen vinkkaa.

Viime vuonna ensimmäistä kertaa

Ennakkoilmoittautumiset tilaisuuteen oman alueyhtiön kautta 14.6.2013 mennessä ja lopulliset sitovat ilmoittautumiset viimeistään 20.8.2013. Tarkista päivitetty ohjelma osoitteesta www.hekalaiset.fi/hyyrylaispaiva.

Remontti voi nostaa asumistukea Kelan myöntämän asumistuen määrään vaikuttaa asunnon sijainti, ikä ja koko. Asunnon iällä tarkoitetaan valmistumis-, perusparannus- tai peruskorjausvuotta. Mitä uudempi asunto, sitä enemmän asumismenoja neliötä kohden hyväksytään tuen määräytymisen perustaksi. Sama pätee peruskorjauksiin – peruskorjattu talo asetetaan tukea määriteltäessä samalle viivalle kuin uusi talo.

Jos siis saat asumistukea ja asut talossa, joka on peruskorjattu viime vuosina, tarkista asumistukesi taso Kelan internetsivuilta, puhelinpalvelusta tai palvelupisteestä.

www.kela.fi

Hallitusten asukasjäsenet

Aina puhelimen päässä joka lyhty­ pylväässä on puhelinnumeroni, Hekan hallituksen uusi asukasjäsen Tuula Hänninen nauraa iloisesti Heka-Vuosaaren asukastilassa. Vieressä puhelin piippaa ahkerasti ja kuulemma Facebookissakaan ei ole hiljaista, kun alueen hekalaiset kyselevät askarruttavista asioistaan. – Jos yhteisten asioiden ajamisen kokee rasitteena, ei hommaan pidä ryhtyä. Kyseessä on soittajan sen hetkinen suuri ongelma, Tuula toteaa vakavana. Samaa toteaa Maunulasta Harry Wikström, joka on ollut syksystä saakka Heka-Maunulan hallituksen toinen asukasjäsen. Harry on ainakin kertaalleen jo päättänyt, että nyt saavat talo- ja asukastoimikunnat jäädä, mutta aina veri on vetänyt mukaan toimintaan.

– Vuosaaressa varmaan

Ristikon ratkaisu

olleet asukas­ demokratiassa mukana jo ”1900-luvulta saakka”. Takana on vuosia talotoimikunnissa ja vuokralaistoimikunnissa sekä monia iloisia onnistumisia. Esimerkiksi Vuosaaressa vuokralaistoimikunta toimitti yhdessä asumisoppaan seitsemällä eri kielellä. Keskiviikkoisin asukastilassa kokoontuu Tullaan tutuksi -ryhmä, jonka avulla esimerkiksi maahanmuuttajat ovat päässeet elämässään ensimmäis-

Molemmat aktiivit ovat

tä kertaa teatteriin. Asukastilan seinät ovat täynnä kuvia menneistä tapahtumista, joissa iloiset ihmiset erilaisista taustoista ovat kerääntyneet yhteen. Vitriineissä on esillä askartelutöitä. Toukokuussa Maunulan vuokralaistoimikunta teki kiertoajelun ympäri Maunulaa ja ihasteli sekä kerrostalojen että rivitalojen keväisiä pihoja. Samalla reissulla porukka suuntasi myös Kontulaan, jossa paikallinen vuokralaistoimikunta sekä isännöitsijä ottivat seurueen vastaan. Vastavuoroisuus ja yhteistyö vuokralaisten ja yhtiöiden välillä korostuu molempien puheissa. – Meillä on hyvä yhteinen tahtotila täällä, mihin suuntaan lähdemme yhtiötä rakentamaan. Vaikka olemme olleet eri mieltä, olemme aina löytäneet yhteisen sävelen, Tuula kertoo työstään Heka-Vuosaaren hallituksessa, jossa hän ollut jäsenenä yhteensä 12 vuotta. Nyt vastassa ovat isommat haasteet, kun vuorossa on jäsenyys alueyhtiön hallituksen lisäksi koko Hekan hallituksessa. Tuula on silti realistinen. – Olen yhteistyöihminen, tykkään että asioita pitäisi pohtia yhdessä. Varmasti Hekalla on vastassaan isoja korjausurakoita ja haasteita, joihin pitää vastata. Mutta uskon, että yhtiön etu

Heka-Kansanasunnot Oy

Heka-Kontula Oy

Heka-Malminkartano Oy

puh. 09 756 2180

puh. 09 342 4430

puh. 09 530 8050

Mäkelänkatu 91 A, 00610 HKI

Kontulankaari 12, 00940 HKI

Luutnantintie 1 A, 00410 HKI

Heka-Jakomäki Oy

Heka-Kumpula Oy

Heka-Maunula Oy

puh. 09 350 8060

puh. 020 718 9770

puh. 09 272 7190

Louhikkotie 2, 00770 HKI

Pariisinkatu 5, 00560 HKI

Metsäpurontie 25, 00630 HKI

Heka-Kannelmäki Oy

Heka-Laajasalo Oy

Heka-Myllypuro Oy

puh. 09 530 6280

puh. 020 787 1720

puh. 09 342 4100

Soittajankuja 3, 00420 HKI

Rudolfintie 10, 00870 HKI

Alakiventie 5, 00920 HKI

Heka-Kantakaupunki Oy

Heka-Malmi Oy

Heka-Pihlajisto Oy

puh. 09 476 6700

puh. 09 350 8200

puh. 09 350 5620

Junailijankuja 3, 00520 HKI

Anianpellontie 1, 00700 HKI

Salpausseläntie 12–16, 00710 HKI


Hima  2 | 2013

Iltasoitto kaikuu eri kaupunginosissa Elokuussa joka päivä Helsingin juhlaviikkojen ajan päättyy jostakin Helsingin tornista kaikuvaan Iltasoittoon. Suomenlinnasta alkunsa saanut kesäinen perinne laajenee elokuun lopussa ympäri kaupunkia. Timo Forsström on säveltänyt Iltasoittoa varten Juhlaviikkohymnin, jonka jälkeen ilmaisessa konsertissa kuullaan kunkin tornin historiaan liittyvää musiik-

  23 

Kolumni

kia. Konsertit on tuottanut Viapori Jazz, ja niissä esiintyy muun muassa Kaartin Soittokunta, Helsingin poliisisoittokunta ja Helsingin Palokunnan Soittokunta.

Vuokralaisneuvottelukunnan puheenjohtaja Erkki Heinonen

Kesän korvalla

on asukkaiden etu ja toisinpäin, Tuula sanoo. Harry puolestaan kertoo käytännön esimerkkejä, kuinka yhteistä hyötyä etsittäessä sekä alueyhtiö että vuokralaiset joutuvat joustamaan. Välillä Harry on joutunut toppuuttelemaan uudistus­innokkaita asukkaita varoitellen, että liian suuret kertaremontit nostavat aina vuokria, ja välillä taas hän on puolustanut kiivaasti putkiremontin alta pakoon muuttavien asukkaiden oikeuksia. – Olemme neuvotelleet alueyhtiön edustajien kanssa ongelmatilanteista ja yleensä olemme löytäneet ratkaisut ongelmiin. Tämä on juuri sitä yhteistyötä jota tarvitaan alueyhtiön ja vuokralaistoimikunnan välille, Harry kertoo. – Yhtiö voi antaa periksi asukkaille ja asukkaat taas yhtiölle. – Helsinki on edelläkävijä vuokralais­demokratia-asioissa, mutta miten demokratia ja tiedonsaanti toimivat käytännössä, riippuu tietysti aina ihmisistä, Tuula sanoo.

Tuula Hänninen

Hannele Tavi

Harry Wikström

Heka Pikku Huopalahti Oy

Heka-Siilitie Oy

Heka-Vuosaari Oy

puh. 09 477 8180

puh. 09 755 2230

puh. 09 341 7300

Tilkantori 4, 00300 HKI

Siilitie 13, 00800 HKI

Kaivonkatsojantie 3

Heka-Haaga Oy

Heka-Suutarila Oy

00980 HKI

puh. 09 477 7400

puh. 09 350 7000

Kaupintie 5, 00400 HKI

Kämnerinkuja 4, 00750 HKI

Heka-Puotila Oy

Heka-Vallila Oy

puh. 09 343 4030

puh. 09 774 5210

Heka

Asiakkaankatu 4, 00930 HKI

Viipurinkatu 2, 00550 HKI

Helsingin kaupungin

Heka-Roihuvuori Oy

Heka-Vesala Oy

asunnot Oy

puh. 09 310 8818

puh. 09 340 9020

Fabianinkatu 29 B

Petter Wetterin tie 6, 00810 HKI

Humikkalantie 90, 00940 HKI

00100 HKI

evät on vaihtumassa kovaa vauhtia kesään tätä kirjoittaessa. Takana on jo ajoittain kovinkin vilkas ja mielenkiintoinen kevät. Monen tavoin odotan kesän tuomaa paussia ja mahdollisuuksia lepoon ja rentoutumiseen. On jälleen kerran ollut mukavaa seurata, kuinka nopeasti tänäkin keväänä luonnossa tapahtui muutoksia talven lepokaudesta ensin kevään ja sitten kesän suuntaan. Talven lumista on jäljellä muistot kauniiden kinosten peittämistä maisemista. Ehdotus uudeksi vuokralaisdemokratiasäännöksi on tätä kirjoittaessani juuri hyväksytty Helsingin kaupungin valtuustossa. Kaupunginhallitus hyväksyi sen osaltaan toukokuun puolivälissä. Muillakin tahoilla tapahtuu muutoksia pienin askelin. Osa näistä näkyy suoraan asukkaille, kuten uudistuneet verkkosivut. Toiset muutokset eivät ole aivan yhtä näkyviä, mutta niilläkin on vaikutuksia. Tuttujen alueyhtiöiden toimitusjohtajien pestejä on yhdistetty samalla, kun aiempi toimitusjohtaja on jäänyt eläkkeelle. Samoin alueyhtiöiden hallitusten toiminta on siirtymässä toukokuussa aloittaneiden uusien hallitusten myötä kohti yhtenäisempiä linjoja. Asukasjäsenet ovat kussakin alueilta valittuja. Muuten on näissäkin paikkoja yhdistetty siten, että saman toimitusjohtajan alaisuudessa olevien alueyhtiöiden hallituksissa ovat samat jäsenet ja puheenjohtajat. Kevään aikana olen kuullut, että muitakin muutoksia alueellisiin isännöitsijätoimistoihin on vähintään suunniteltu. Joidenkin toimien yhdistämistä on jo ryhdytty suunnittelemaan. Eräs tällainen on alueyhtiöiden kirjanpito. Suunnitelmien ja tapahtumien edetessä varmasti näistä tulee lisää tietoja. Tulevaisuuden ”ennustaminen” on aina mielenkiintoista. Muistelen, että joku menneisyydessä vaikuttanut henkilö sanoi sen olevan jopa vaikeaa. Toisaalta, tapahtuvista muutoksista pystyy toki muodostamaan arvioita tulevasta. Meihin asukkaisiin vaikuttamaan tulevat muutokset ovat vielä ainakin osin avoimia, ja niistä saamme varmasti lisätietoa suunnitelmien kehittyessä. Itse ennustan, että syksyn alkupuoliskolla on jälleen Hyyryläispäivä asukastoimijoille. Viime vuonna ensimmäistä kertaa järjestetty tilaisuus oli hyvä ja antoisa. Toivon tämän vuoden tapahtumalle vähintään yhtä hyvää menestystä. Toivotan kaikille Hima-lehden lukijoille mukavaa ja antoisaa sekä rentouttavaa kesää.


Skidit Ratko kesäinen ristikko.

Ratkaisun löydät sivulta 22.

Asukaslehti Hima 2/13  

Hekan asukaslehti Himan kesäkuussa 2013 ilmestynyt numero

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you