Page 12

Hana Abdulkarim ja Teuvo Sandelin haluavat, että kaikki viihtyvät Varustuksentie 10:ssä. Verkosta ja rappukäytävistä löytyvät uudet järjestyssäännöt edistävät osaltaan muun muassa siitä, että yhteisissä tiloissa toimitaan toisia kunnioittavasti ja turvallisesti.

Varustuksentie 10:n asukastoimikunnan puheenjohtaja Sandelin ja varapuheenjohtaja Abdulkarim pitävät huolta, että erilaisten asukkaiden ääni kuuluu talossa ja että kohteessa säilyy hyvä yhteishenki ja järjestys. He sisustivat talon pohjakerroksessa sijaitsevan huoneen kerhohuoneeksi: Abdulkarin hankki tilaan kalusteet, ompeli verhot ja maalasi seinät vaaleanpunaiseksi. Tilasta on tullut talon sydän. – Kun kerhotilan verhot vedetään sivuun, keitetään kahvit ja avataan ovet, niin ihmiset tulevat kysymään, onko täällä jokin tapahtuma, Abdulkarim naurahtaa. Aktiivinen kolmen lapsen äiti työskentelee Espoossa terveyskeskuksessa sairaanhoitajana ja toimii vapaaaikanaan personal trainerina. Kun hän muutti Varustuksentielle syksyllä 2009, hän oli kiinteistön ensimmäinen somalitaustainen asukas. Abdulkarimin ensikohtaaminen naapurin kanssa ei sujunut aivan mutkattomasti.

Käytöstapoja, ei ennakkoluuloja Erään työpäivän jälkeen Abdulkarim haki lapset normaaliin tapaan päiväkodista ja vei sitten pyykit pesuun yhteiseen pesutupaan.

– Olin varannut pyykkituvan illaksi varaussysteemin mukaan. Kun tulin hakemaan pyykkejäni, joku olikin ottanut ne pois koneesta ja laittanut omansa tilalle. Omat pyykkini olivat vettä ja pesuainetta valuvana lattialla.

Jotta kaikilla on hyvä olla, tarvitaan yhteisiä pelisääntöjä. Kun naapuri tuli hakemaan pyykkejään, hän sanoi: “Minä olen työssäkäyvä ihminen, sinä voit pestä pyykkisi huomennakin”. Olin niin vihainen! Abdulkarim muistelee. Vaikka alku ei ollut lupaava, Abdulkarim ja kyseinen naapuri ovat nykyään ystäviä. Eräs naapuri ehdotti, että Abdulkarimin tulisi talotoimikunnan

kokoukseen puhumaan ongelmista. Abdulkarim alkoi osallistua kokouksiin ja vähitellen naapurien keskinäinen ymmärrys alkoi lisääntyä. – Kokousten aikana ihmisten näkemys minusta muuttui. Nyt olen vain yksi naapureista, en somali tai muslimi. Kerhohuoneella Teuvo Sandelin hörppii mietteliäänä kahvia. Hänkin on kokenut, millaista on tulla ulkopuolisena uuteen yhteisöön. Sandelinin tie Varustuksentielle ja talotoimi­kunnan puheenjohtajaksi on ollut monivaiheinen. Ruokolahdella syntynyt Sandelin muutti nuorena miehenä Helsinkiin rakennusalan töiden perässä. Pienet tulot eivät riittäneet elinkustannuksiin ja Sandelin jäi vaille asuntoa. Sandelin oli kodittomana 20 vuoden ajan. – Köyhyys tekee ihmisestä asunnottoman. Uusi vaihe elämässä käynnistyi pari­kymmentä vuotta sitten kun Sandelin sai kuulla tulevansa isoisäksi.

Hekassa on tilaa erilaisuudelle Viisitoista vuotta sitten Sandelin pääsi tukiasuntoon ja parin vuoden päästä hän haki omaa asuntoa Helsingin kaupungilta. Sandelinille tarjottiin asuntoa Varustuksentie 10:stä, ja hän on asunut samassa asunnossa siitä lähtien.

Kahdeksan lapsen isoisä on hyvissä väleissä lastensa ja lastenlastensa kanssa, ja nyt myös Vasemmistoliitossa aktivoitunut Sandelin johtaa Aurinkoinen hymy -nimistä yhdistystä, joka pyörittää matalan kynnyksen päiväkeskusta Myllypurossa. – Saimme vanhalta kirpputorilta 250 neliötä tilaa ja laitoimme siihen kahvilan. Vähävaraiset, köyhät ja syrjäytetyt ovat meidän asiakkaitamme. Keskuksessa annetaan vertaistukea, Sandelin kertoo. Silloin kun naapurit puhaltava yhteen hiileen, voi tapahtua pieniä ihmeitä. Kuten silloin, kun Abdulkarim oli tulossa autolla töistä kotiin alkutalven pahimman lumimyräkän aikaan. – Parkkipaikalla näin, että oma parkki­ ruutu oli ihan täynnä lunta. Juuri silloin alakerran naapuri tuli lastensa kanssa haalariin pukeutuneena lumi­lapioiden kanssa pihalle. Hän tuli ja aurasi parkki­ ruudun tyhjäksi ja sanoi, että “sinäkin autoit minua kerran kantamaan pesu­ koneen vaikka ei sinun tarvinnut”. En tiennyt itkeäkö vai kiittääkö! Järjestyssäännöt ilmestyvät ilmoitustauluihin vuodenvaihteessa, ja ne voi lukea myös verkossa osoitteessa hekaoy.fi

Hima 4/2016  
Hima 4/2016  

Hekan asukaslehti Himan joulukuussa 2016 ilmestynyt numero.

Advertisement