Heimdalsbladet #19–2016

Page 46

46

Onsdag 23. november 2016

Kunstutstiling på Saupstad senter:

7. klasse viser “Tingenes tilstand”

Førjulsutstilling LEINSTRAND Kenneth Laugen åpner ny utstilling i Friskgården på Leinstrand 11. desember.

HEIMDAL Med hjelp fra en billedkunstner og en forfatter har 7. trinn ved Kolstad og Saupstad skole laget kunstutstilling. Av Stig O.H. Larssen

–Jeg har brukt det siste året på å male 12 erkeengler på oppdrag for Comthesy, forteller kunstner Kenneth Laugen. –Comthesy produserer englekort og terapikort og var ute etter noe spesielt som man ikke kan finne overalt.

Utstillingen har fått navnet Tingenes tilstand, og den handler om elevenes erfaringer med en ting de har tatt med seg hjemmefra. Resultatet er en utstilling av 80 tilsynelatende uviktige ting, 80 abstrakte bilder og 80 små, men betydelige historier. Fototeknikk: Fotogram er en enkel, analog fototeknikk som utføres i mørkerom. Universelt språk 7.-klassingene har laget fotogram av hver sin eiendel, og skapt teksten som forteller eiendelens historie. Forfatter Marte Huke og billedkunstner Kjersti Berg står bak workshopen som resulterte i fotogrammene og tekstene som inngår i Tingenes tilstand. De er begge svært imponerte over hva elevene har fått til. – De har vært utrolig entusiastiske, konstaterer Kjersti Berg. – Det har vært helt fantastisk å se dem jobbe analogt og i direkte kontakt med uttrykket! Kunst er et universelt språk, noe utstillingen også viser. – Det har kommet fram historier fra flere verdensdeler, som like gjerne kunne vært fra Norge, forteller Berg.

PROSJEKTLEDERE Forfatter Marte Huke, billedkunstner Kjersti Berg, og prosjektleder for Kunst i skoler Inger-Marie Larsen. Foto: Carl-Erik Eriksson Hansker: En tilsynelatende hverdagslig sak kan fortelle en spennende historie Forteller hvordan det er å være 7.-klassing Forfatter Marte Huke synes det er modig av elevene å dele historier som betyr mye for dem. - Utstillingen vil gi tilskueren større forståelse av hvordan det er å være 7.-klassing, sier hun. Huke opplever elevene som svært lette å engasjere, og gir skolen ros for å ha forberedt barna godt i forkant av prosjektet. Og de unge kunstnerne behøver verken skjerm eller tastatur for å ut-

trykke seg i skrift. - Elevene tar faktisk veldig lett til blyanten! Men de er opptatte av at det skal se pent ut, forteller hun. - Fører man inn en tekst med kulepenn så kan man jo ikke slette eller rette opp små feiltrinn. Vi har derfor jobbet litt med å løsrive blikket, og heller fokusere på uttrykket, avslutter Marte Huke. Utstillingen er et resultat av prosjektet Kunst i skoler. Prosjektet er et samarbeid mellom Trondheim kommune og Den kulturelle skolesekken. Utstillingen Tingenes tilstand kan sees på Saupstadsenteret fra 15. november.

Respekt for engler –Prosessen har som sagt vært utrolig lærerik og utfordrende på mange plan, jeg har mottatt kunnskap jeg aldri har berørt før og selv om engler er litt i vinden for tiden i forhold til engleskolen og lignende, sier Kenneth. –Så kan man fort se at når det nevnes engler så virker det som om vi er inne på et tema som de fleste har en formening om eller et forhold til. Det er sjeldent man hører noen spøke om englene, som om det er noe i folkesjela som gjør at vi har litt respekt for dette teamet. Italiensk kunstbok –I februar fikk jeg en mail fra Salvatore Russo i Italia, han hadde sett maleriene mine når jeg stilte ut i Barcelona i desember i fjor, forteller Kenneth Laugen. –Og en av erkeenglene har allerede funnet veien inn i en italiensk kunstbok, Art International Contemporary for mars/april 2016.

KUNSTNEREN Kenneth Laugen har hatt et travelt år og har spennende prosjekter som venter. med som antageligvis kommer til se dagens lys i løpet av 2017, Utstillingen på Leinstrand åpner den 11. desember klokken 12.00. Den holder også åpent mandag 12. og tirsdag 13. fra 18.00- 21.00. –Det er også fullt mulig å avtale tid for private visninger, avslutter Kenneth Laugen. –Ta kontakt via hjemmesiden min www.kennethlaugen.com eller via e-post: klaug@hotmail.com.

Comthesy har også vært i dialog med en vokalist, Christina Undhjem, som har komponert 4 sanger til maleriene som kommer til å bli spilt på begge utstillingene. –I etterkant av dette arbeidet har jeg blitt kontaktet av en forfatter fra USA som vil ha meg til å produsere kort til et prosjekt hun er i gang

SANDALPHON: "VOKTEREN" Hans viktigste oppgave er å frakte bønner fra mennesket til skaperen.

HANSKER Utstilling 80 abstrakte bilder og 80 små, men betydelige historier. n tilsynelatende hverdagslig sak kan fortelle en spennende historie

Puter, duker og interiørdetaljer

Nå i nye og større lokaler

Kvalitetsstoffer

Innvendig solskjerming, lamellgardiner og rullegardiner I en mengde design

Innvendig screen også med privat print og logo m.m. Leveres også med motorstyring. Alt etter mål

Fossegrenda senter (tidligere Skippy-senteret) 7038 Trondheim Telefon 48 000 124 - www.bestper.no

BEST i pris og utvalg?

RATZIEL: "MYSTERIEVOKTEREN" Denne engelens hovedoppgave er å løfte mennesket til høyere innsikt når vi er klare for det.