Page 1

Heimd H e dalsbbladdet eimd Nyheter fra tidligere Leinstrand, Tiller og Byneset y herredskommuner

Nr. 12 28. juni - 2017

Hedret for 22 års innsatsen i Kattem IL Håndball På årets årsmøte ble han utnevnt til æresmedlem i klubben. Side 12

Elna Teigen fra Saupstad:

Enda mer ansvar Stasjonssjef Elisabeth Eldegard Eriksen ved Heimdal politistasjon blir fra høsten av også leder for den ene av tre geografiske driftsenheter i Trøndelag politidistrikt – Gauldal og Orkdal. Side 2

Debuterer med barnebok

En etasje ned

FORFATTER Elna Teigen er svært fornøyd med den ferdige boka om Sjokolade-Sivert. Et første opplag på 3000 eksemplarer er allerede solgt fra forlaget. Foto: Christian Teigen –Det er en historie jeg alltid har hatt med meg. Et slags skuespill med meg selv i alle rollene. Det sier Elna Teigen (58) fra Saupstad til Heimdalsbladet. Elna er mor til to og har arbeidet ved Huseby

Barnehage i 25 år. Sammen med illustratør Renate Thor Andersen har historien hennes om “Sjokolade-Sivert” blitt til en vakker bok som allerede er solgt i et stort antall. Side 10-11

SVINSÅS

Melhus

Spar inntil 40 %*

Signalene fra rådmannen var ikke til å ta feil av: Planlagte leilighetsbygg mellom Heimdalsveien og Kirkeringen, med i alt 160 boenheter, blir en etasje for høye. Side 8

Automatisk garasjeport fra

9.990 *

Ytterdør uten sidefelt fra

12.990 *

* All informasjon om kampanjeproduktene finner du på www.hoermann.no.

Ytterligere informasjon om kampanjetilbudene får du hos din Hörmann-forhandler:

• Salg • Service • Montasje • Befaring • Utstilling • Nettbutikk Telefon 91 67 50 50 • post@portleverandoren.no Besøk oss: Øvre Flatåsvei 14, 7079 Flatåsen LEVERANDØREN www.portleverandoren.no Din leverandør av Hörmann dører og porter

BILSENTERET HEIMDAL AS

Lundemobakken 58, 7072 Trondheim

Tlf. 72 89 50 10


2

VINMONOPOLUTSALG PÅ HEIMDAL 28. JUNI 2017 HEIMDALSBLADET

TIPS OSS: tlf 952 08 513 / tips@bydelsavisa.no

Polet åpner 9. november:

Lord Eiendom leier ut til Vinmonopolet på Heimdal HEIMDAL Dato for åpning av Vinmonopolets nye butikk i Heimdal sentrum er fastsatt. Torsdag 9. november skjer det. Stedet er etasjen under Rema 1000 i Ringvålveien, nærmere bestemt i lokalene som ennå disponeres av Boots Apotek. Av Asbjørn Gravås 951 98 721 asbjorn@gravas.net Distriktssjef Jan Ivar Brevik sier til Heimdalsbladet at Vinmonopolet regner med å få overlevert de nye Heimdal-lokalene fra huseier Ren Heimdal AS i oktober. Ukene frem til åpningsdagen vil Vinmonopolet så bruke til å innrede butikk og lager etter sine spesifikke normer. Av de eksisterende tre butikkene i sokkelen under Rema 1000 Heimdal, har Nille og Notabene allerede flyttet lenger «innover» på samme plan, mens Boots Apotek fortsatt holder stand i lokalet lengst øst i bygningen, der altså Vinmonopolet skal inn. Mellomstor butikk Heimdal-polet blir ifølge Brevik en «kategori 4»-butikk, altså en mellomstor enhet med ca. 950 produkter. De store polbutikkene (kategori 6 og 7) har nesten dobbelt så mange produkter å tilby kundene, de minste bare et par hundre. Både når det gjelder produktutvalg og størrelse på lokalet, kan den kommende butikken på Heimdal sammenlignes med det ett år gamle polutsalget på Byåsen i Trondheim. Begge har et gulvareal på ca. 350 kvadratmeter å boltre seg på. Tirsdag i forrige uke ble etableringen av nytt utsalgssted for Vinmonopolet AS i Ringvålveien 3-7 godkjent av formannskapet i

TO INNGANGER Både fra denne enden av «Rema-senteret» og fra den andre lenger oppe i Ringvålveien blir det inngang til Vinmonopolets nye butikk på Heimdal. Trondheim. Polbutikken på Heimdal blir den åttende i rekken innenfor byens grenser. De eksisterende sju er å finne på Byhaven, City Syd, City Lade, Nedre Elvehavn, Valentinlyst, Bankkvartalet og Byåsen (Gamle Oslovei 1-5). I mål etter to år Det er temmelig nøyaktig to år siden Vinmonopolets styre fattet

vedtak om å åpne butikk i Heimdal sentrum. Det har med andre ord tatt sin tid å finne egnet lokale – og forhandle frem en leieavtale. Selskapet som eier Ringvålveien 37, Ren Heimdal AS, er en av mange døtre i Lord Eiendom-imperiet, som i sin tur eies og ledes av en av Trondheims aller største eiendomsutviklere, Øyvind Antonsen.

Ringvålveien best I søknaden om kommunal godkjennelse heter det at Ringvålveien 3-7 fremstår som det beste alternativet, enten det gjelder publikumsadkomst, parkeringsforhold eller annen handel. Dette lokalet tilfredsstiller også Vinmonopolets strenge tekniske spesifikasjon, som skal bidra til optimale driftsforhold for de ansatte.

Mer ledelse for stasjonssjefen HEIMDAL Stasjonssjef Elisa-

beth Eldegard Eriksen ved Heimdal politistasjon blir fra høsten av også leder for den ene av tre geografiske driftsenheter i Trøndelag politidistrikt – Gauldal og Orkdal. Av: Asbjørn Gravås Det var i forrige uke Elisabeth Eldegard Eriksen ble tilbudt stillingen som leder for geografisk driftsenhet Gauldal og Orkdal. I en samtale med Heimdalsbladet bekrefter en ferierende Eriksen at hun nok til takke ja til tilbudet.

Utgiver: Aragon Media AS Daglig leder/ansvarlig redaktør: Stig O.H. Larssen Org.nr: 812 796 712 Tlf.: 952 08 513

som stasjonssjef ved Heimdal politistasjon – som etter hvert vil endre navn og status til Politistasjon Sør. Denne stasjonen er allerede utpekt som administrasjonssted for tjenesteenhet Gauldal.

50 år gamle Elisabeth Eldegard Eriksen har vært politistasjonssjef på Heimdal siden mars 2015. Dit kom hun fra stillingen som lensmann i Orkdal og Agdenes, og før det igjen var hun lensmann på Frøya.

Det geografiske lederansvaret for tjenesteenhetene Gauldal og Orkdal skal Eriksen altså skjøtte i tillegg til å være stasjonssjef.

Stillingen som leder for geografisk driftsenhet Trondheim og Værnes er tilbudt en annen kjent politistørrelse, stasjonssjef Arve Nordtvedt ved Sentrum politistasjon i Trondheim. Ukjent er heller ikke Snorre Haugdahl, nå politistasjonssjef i Steinkjer, som er tilbudt lederstillingen i den geografiske driftsenheten Innherred og Namdal.

STØRRE ANSVAR Elisabeth Eldegard Eriksen fortsetter som politistasjonssjef på Heimdal, samtidig som hun skal skjøtte stillingen som leder for en geografisk driftsenhet som omfatter både Gauldal og Orkdal.

Men hun skal fortsette i stillingen

STIG O.H. LARSSEN REDAKTØR Tlf.: 952 08 513 E-post: heimdalsbladet@gmail.com

EILIF BERGE, SALG Tlf.: 924 33 180 E-post: eilif@bydelsavisa.no LILLIAN EKREN, SALG Tlf.: 918 20 482 E-post: tips@bydelsavisa.no

De blir ifølge distriktssjef Jan Ivar Brevik fem i tallet. Butikksjef er ikke ansatt ennå. – Heimdal-etableringen er spennende for oss. Dette er jo et av de aller største bydelssentrene i Trondheim, og stedet er i sterk vekst. Og vi har forstått at en polbutikk er ønsket av heimdalinger og beboere i nabostrøk, sier Brevik.

Neste utgave av Heimdalsbladet kommer: 16. august Bidragsytere i denne utgaven: Asbjørn Gravås, journalist, Renate Brødreskift, journalist, Eilif Berge, journalist.

Opplag: 26.000 Trykk: Polaris Trykk Distribusjon: Norpost


Våre kunder har salgsgaranti Intet salg - ingen kostnad!

Vi sørger for

ET TRYGT

boligsalg!

Med Heimdals salgsgaranti blir det enklere og tryggere å selge bolig. Hvis du ikke får solgt din bolig til en pris du aksepterer skal du heller ikke betale noe. Vi tar alle utlegg og du mottar ikke noen regninger før boligen er solgt.

Over 9 av 10 velger oss igjen Mer enn 9 av 10 som har solgt boligen sin gjennom Heimdal Eiendomsmegling sier at de vil bruke oss igjen og anbefaler oss til venner og kjente. Det er vi selvsagt svært fornøyd med, men vi jobber kontinuerlig for at tallet skal være 10 av 10. Ikke solgt? Da betaler du heller ikke Hos Heimdal Eiendomsmegling får du salgsgaranti. Det betyr at hvis du ikke får solgt din bolig til en pris du aksepterer, så betaler du heller ingenting.

www.hem.no // 73 87 15 00 // post@hem.no

Vi er til stede – alltid Når du velger Heimdal Eiendomsmegling velger du også tilstedeværelse. Vi er tilgjengelig for deg gjennom hele salgsprosessen, og vi veileder deg fra første møte til boligen er solgt. For oss er det en selvfølge. For deg betyr det tid og trygghet til å konsentrere deg om den morsomme delen – å skape et nytt hjem.


4

SMÅTT & STORT / ANNONSER 28. JUNI 2017 HEIMDALSBLADET

TIPS OSS: tlf 952 08 513 / tips@bydelsavisa.no

Kort fortalt

Dagen i dag Onsdag 28. juni er årets 179. dag i uke 26. Det er 186 dager igjen av 2017. 28. juni Dagen er til minne om Leo, erkebiskop av Rouen, som dro til hedenske folk i Spania. På hjemveien ble han drept av sjørøvere år 900. I Trondheim går sola opp kl. 03.07 og går ned kl 23.35. Dagen i dag er 2 minutter kortere enn dagen i går. Dagen er 20 timer og 28 minutter lang. Juni Juni er årets 6. måned, kalt opp etter den romerske gudinnen Juno. Hun ble tilbedt som beskytter av kvinnen og det kvinnelige. I Norge ble den tidligere kalt skjærsommer, evt. skerpla (første del) og solmåned.

Å skryte av vuggegaver er som å åpne utstilling over malersakene. Kåre Lassen (1916-1996) Norsk jurist og aforistiker

Starten på første verdenskrig 28. juni 1914 ble erkehertug Franz Ferdinand og hans hustru Sophie myrdet ved et besøk i Sarajevo, også den gang et urolig hjørne av Europa. Den ene stor-makten etter den andre erklærte hverandre krig, og innen en måned var første verdenskrig et faktum.

Stendhal (Henri Beyle, 1783-1842). Fransk forfatter

En er ikke voksen fordi om man mister sin barnetro. Kåre Lassen (1916-1996) Norsk jurist og aforistiker My grammar is bad, but my meaning is good. Nils Arne Eggen

Se - sommeren har gode ting å gi oss. Den ser på oss med sine blomsterblikk. Inger Hagerup Druer Lillian sa at druer dugget. Men jeg visste ikke hva hun sa. Hun kom bærende med druer fra kjøleskapet en varm morgen i juni. Druene dugget. Og de første søvniige morgenversene krøllet seg på pennen. Skriver du om meg, sa Lilllian. Jeg sa at jeg ikke skrev om henne, for jeg hadde skrevet om druene og ingenting annet unntagen om Lillian som kom fra kjøleskapet en varm morgen i juni.

Erkehertug Franz Ferdinand og hans kone Sophie, hertuginnen av Hohenberg, på trappen til rådhuset i Sarajevo fem minutter før de ble myrdet.

Jeg skjelver alltid av frykt for bare å ha skrevet et sukk, når jeg trodde jeg hadde nedtegnet en sannhet.

På verdenskartet, opphengt i min stue, spaserer en hofferdig liten flue.

Fallrø Elektro AS Vi hjelper deg med alle typer elektriske installasjonsarbeider. Nyanlegg, rehabilitering og mindre utvidelser.

André Bjerke (1918-85). Norsk forfatter. Regnbuen (1946). Fluen

20 års erfaring og dyktige montører

Om en rik idiot sier man: Han er rik. Om en fattig idiot sier man: Han er idiot. Wilhelm Moberg (1898-1973). Svensk forfatter.

Autorisert elektroentreprenør Industrivegen 37, 7080 Heimdal Tlf.: 72 84 66 70 - 982 96 330 www.fallroelektro.no

Det er lett å spå det alle kan sjå. Norsk ordtak

Där hänger i boklådsfønstret en tunnklädd liten bok. Det är ett urtaget hjärta som dinglar der på sin krok.

KURSROM Vi har et stort kursom til utleie

August Strindberg (1849-1912). Svensk forfatter. Sömngångarnätter (1884)

“Varm seng / sengevarme / slitne ben, våte sokker, kalde sko / –intet sted å bo”

Et kurs- og behandlingssenter med fokus på alternativ og holistisk helse

Ernst Orvil, Druer, fra Bølgeslag 1940

Soul Body Fusion Massasje Husrens Yoga Tarot Healing Hypnoterapi Biopati/Rainbow reiki bioresonansterapi Helhetsterapi Bowenterapi Kostholdsveiledning Fotpleie Atlasjustering Regresjon Theta parterapi Kommunikasjon Mediumkunnskap med dyr Spirituell veiledning Ryggsøyleterapi Kranio- og Sakralterapi

Høsten har kommet, kronikk om bostedsløshet i magasinet Sorgenfri En optimist er et menneske som tror at en stueflue leter etter veien ut. George Jean Nathan

Ingen er stuttare enn at han må bøya seg, og ingen er lengere einn at han må tøya seg.

Er det ikke underlig hvor meget man ser når man lukker øynene? Bjørg Vik (1935-) Norsk forfatter. Jeg besverger.

Ordtak Det finnes mennesker hvis livsmaksime kan utrykkes i disse ord; Skjær pent av osten.

Adresse: Søbstadveien 3, 7088 Heimdal Tlf. 992 79 883 / 932 52 017 www.dengodefe.no, Facebook: Den Gode Fe Heimdal

Olaf Bull

Tannlege Svein Øksenholt MNTF Tannlege Rune Denstad MNTF Tannlege Knut Gätzschmann MNTF

«13-99» SAMTALETILBUD PÅ CITY SYD KIRKEN TIL STEDE HVER TORSDAG KLOKKA 10:30-13:30 PÅ EGON 2. ETASJE BORD 57. SNAKK MED DIAKON ELLER PREST

Vi er 3 tannleger som tilbyr allmenn tannbehandling i en moderne utstyrt og hyggelig tannklinikk. Vi har ledig behandlingskapasitet og ser fram til å ta imot nye og tidligere pasienter.

Heimdal Tannlegesenter A/S, Ringvålveien 2, 7080 Heimdal • Tlf. 72 84 64 Åpent hverdager: 9 - 17 • Lørdag: 10 - 14 www.heimdaltannlegesenter.no

BANDAGISTEN på Heimdal

eimdal

Helseartikler

00

VI HAR E-RESEPT!

sSTOMI sERNÆRING sBRYSTPROTESER sINKONTINENS sKATETER sSÅRUTSTYR

Tlf: 72

84 98 77

Ringvålveien 10B – 7080 Heimdal

GRATIS BRINGING AV VARER OG HJEMMEBESØK!

n,EVERBLÅRESEPTEN DINHOSOSS


  1SJTFSMFWFSUGPSIBOEMFS ¤STBWHJGUUJMLPNNFS'PSCFIPMEPNUSZLLGFJMPHBWWJLGSBBWCJMEFUNPEFMM (KFMEFS#BTJDTFSWJDFBW WUUBMF¤SLNNFECSFNTFWBTL

KIA TRONDHEIM

Østre Ø Rosten 8, 7075 Tiller Tlf 73 82 41 20, www.kiatrondheim.n no

M bil 9542 Mobil: 21007 94805037 93255636 4022 21007-94805037-93255636-40227667 27667


SOLSKJERMING - Markiser - Persienner - Zipscreen - Levegg - Lamellgardiner - Plisségardiner - Rullegardiner Gratis befaring! Marius Berg tlff..: 976 86 880 g@scandic.no marius.berg

0 04990

- et solekklart valg!

www w..sccandic.no

BÅRDSHAUG Noen av deltagerne avbildet under en midlertidig stopp ved Bårdshaug stasjon for påstigning Thamshavnbanen.

Heimdal Historielag på Løkken-tur Få et nytt og moderne kjøkken på en enkel, hurtig, miljøvennlig og rimelig måte UTEN å rive det gamle. Vi bytter dører, skuffer, benkeplater etc hvor alt tilpasses eksisterende skapstammer. Uansett alder eller mål. Bygger også overskap opp mot tak. Stort utvalget av farger og profiler.

Konta for GRA kt Kjell TIS Tlf. 958 befaring 00 058 tlf. 958 00 058 - www.aktivkjokken.no

GODT UTVALG AV BRUKTE BILER - KUN 10 MIN FRA HEIMDAL

ORKDAL 27 deltagere dro med buss på formiddagen med kurs for Orkdal og Meldal. Av Magne Gjønnes, reiseleder Heimdal Historielag

I løpet av dagen skulle temperaturen nå 23 grader, noe som naturligvis satte en fin ramme rundt arrangementet. Etter å ha feid lett gjennom en gedigen kontroll (uten stopp) etter Buvika, var vi på skjema ved ankomst Bårdshaug stasjon. Thamshavnbanen var i rute og etter en interessant omkobling av lok og vogn, gikk det i pent tempo oppover dalen. Ankomst Løkken stasjon var fortsatt i hht skjema og etter en liten strekk, gikk turen med buss videre opp til «Gammelgruva» for omvisning av en helt framifrå guide. Her var temperaturen en helt annen, dvs godt under 10. Den særdeles interessante omvisningen tok en time og litt over 13.00 var vi tilbake på Løkken og «Bergmannskroa» for bespisning. Som man ser av billedteksten, var dette en lokal variant av en gammel traver. I egen spiseavdel-

str. 42-56 • Tlf:40-56 72 85 07 00 Størrelse

størrelser

Skysstasjonen, Per Bortens v. 21, 7224 Melhus - Tlf 994 40 330 Følg oss på

BANDAGISTEN på Heimdal

ÅPENT: Man 10-17 Tirs 10-17 Ons 10-17 Tors 10-19 Fre 10-17 Lør 10-15

Bærre lækkert -siden vår

Etter en kafferunde og et besøk på Industrimuseet, var vi klar for hjemreise litt før 15.00. En prat med deltagerne kunne

Tips oss 95 20 85 13

Tlf. 72 84 70 66 - Industriveien 54 - 7080 Heimdal

Vi får stadig inn nyheter Husk

bekrefte at arrangementet gikk så greit som man kunne forvente, både mht opplevelser og teknisk gjennomføring.

Heimdal Fargehandel

nestorbil.no

- -også også i større størrelser i store

ing gikk praten lett blant deltagerne og påfyllet satt løst.

Tepperenser kan leies rimelig

GARANTI • INNBYTTE • FINANS

Tlf. 72 85 14 00

SODDSUPPE MED PERRA/AUKA Klar for «Soddsuppe med perra/auka» samt poteter og flatbrød på Bergmannskroa Løkken. I Orkdal kalte de kjøttbollene for perra, og melbollene de drøyde soddet med ble kalt auka.

Insta

eimdal

Helseartikler

VI HAR E-RESEPT!

sSTOMI sERNÆRING sBRYSTPROTESER sINKONTINENS sKATETER sSÅRUTSTYR

Tlf: 72

84 98 77

Ringvålveien 10B – 7080 Heimdal

GRATIS BRINGING AV VARER OG HJEMMEBESØK!

n,EVERBLÅRESEPTEN DINHOSOSS


POLITILOGG/ANNONSE

7

28. JUNI 2017 HEIMDALSBLADET

TIPS OSS: tlf 952 08 513 / tips@bydelsavisa.no

Politiloggen Heimdal 16. - 22. juni 2017 De viktigste meldingene inn til Heimdal politistasjon 16. juni 17.05 Rønningen Gürd har hatt innbrudd i løpet av dagen. Uklart om noe er stjület, men skadene pü huset er tydelige nok. 18.43 En heimdaling varsler politiet at han har mottatt en postpakke, adressert til datteren hans fra en polsk avsender. Melder har mistanke om at pakken inneholder narkotika, og für levert den til politistasjonen for undersøkelse. 19.04 En kvinne pü Saupstad melder at en mann som har forbud mot ü besøke henne, nü befinner seg i boligen hennes. Mannen er til overmül utvist fra Norge. Sak blir opprettet og beslutning om pügripelse fattet.

drikke vann og stü opp og gü, anses faren ü vÌre over. 22.17 En beboer ved en barnevernsinstitusjon pü Heimdal har slütt seg vrang og driver og knuser inventar. Vakthavende, en gravid kvinne, er blitt dyttet til flere ganger, og tør ikke annet enn ü lüse seg inne pü et kontor. Den rebelske ungdommen roes ned, og tilkalt fagpersonell sørger for at han für videre oppfølging.

17. juni 01.50 En drosjepassasjer nekter ü gjøre opp for seg etter ü ha blitt kjørt hjem til Tiller. Da sjüføren gür ut av bilen og üpner døra til passasjersetet, blir han dyttet vekk av den berusede passasjeren. Ikke nok med det: Den lite betalingsvillige tillerbyggen hiver seg inn i førersetet og kjører av gürde. Fem og en halv time senere blir han pügrepet i egen bolig. Mannen er anmeldt og mü stü til rette büde for kjøring i beruset tilstand, bilbrukstyveri og vold. 07.21 En mann blir funnet sovende, hengende over rattet i en bil utenfor Heimdalshallen. Han erkjenner ü ha drukket før han la ut pü turen som endte med at han parkerte og sovnet i bilen. 11.29 Muntlig advarsel blir gitt til en bilfører som har for mange passasjerer om bord da han blir stanset pü Flatüsen.

19. juni 02.34 En bil som nettopp er parkert utenfor eiers bolig pü Byneset etter en lang kjøretur, tar fyr. I løpet av veldig kort tid er kjøretøyet fullstendig utbrent. Men ingen personskade. 02.36 En Tiller-gutt som ennü ikke har fylt 18 ür, har tyvlünt mammas bil og er ute og kjører da han blir stanset av politiet. Büde mor og sønn forklarer seg for politiet, og ungdommen erkjenner ü ha kjørt uten førerkort. Sak opprettes pü forholdet. 03.04 En 17-üring som bÌrer pü verktøy egnet for innbrudd, blir kontrollert av en patrulje pü Tiller. Gutten forklarer at han tenkte ü bryte opp en container og ta seg noen flasker brus. Det vil bli sørget for forebyggende oppfølging av 17-üringen. 04.19 Personer som sitter i en bil ved City Syd, skal ha viftet med en pistol og dermed skremt folk som passerte stedet. Politiet forsøker ü fü kontakt med bilens eier, men lykkes ikke. Bileiers datter innrømmer etter hvert ü ha viftet büde med en lekepistol og en machete. Politiet oppfatter dette alvorlig nok til at sak blir opprettet. 06.12 En Tiller-bedrift har hatt innbruddstyver pü besøk, og en sølvfarget Golf er borte. Det er funnet spor etter en tilhenger pü üstedet. 06.40 En vÌpnet patrulje rykker ut til Flatüsen etter melding om at en mann pü besøk hos huseier har gütt crazy og truet med kniv. Den besøkende, en kar i 20-

18. juni 14.14 En politipatrulje bistĂĽr barnevernet ved et familieoppdrag pĂĽ Saupstad. 18.39 En mann i 50-ĂĽrsalderen pĂĽ Saupstad har fĂĽtt i seg en overdose narkotika. Det lykkes hjelpepersonell ĂĽ fĂĽ kontakt med ham etter hvert, og nĂĽr han senere er i stand til ĂĽ

ürene, blir pügrepet for besittelse av narkotika. Luftvüpen og softgun blir ogsü funnet i leiligheten. En drøy time senere husverten pütruffet utenfor Coop Flatüsen, tydelig ustabil og vinglete. Politiet kjører ham til arresten. 19.56 En person som har pütatt seg ü passe et ferietomt hus pü Kattem, ser to menn forlate huset, og aner innbrudd. Politipatruljen som kommer til, konkluderer med at de observerte trolig har tatt opphold i huset. Umulig ü vite om noe er stjület. Sak blir uansett opprettet. 20.49 En bil som tydelig er overlastet, stanses pü Heimdal. Bilens ramme er rett og slett knekt. Bilen blir avskiltet, og føreren – som er en kjenning av politiet – für kjøreforbud. 22.51 En kjenning av politiet ønskes fjernet fra en bolig pü Kolstad, hvor han opptrer voldelig og kaster møbler. Mannen er kjørt til en annen adresse før politiet ankommer, men han blir oppsøkt og für beskjed om ikke ü vise seg pü Kolstad de nÌrmeste 24 timene. Men fyren gir seg ikke, og setter snart kurs for Kolstad igjen. Da blir han pügrepet, og det opprettes sak. 20. juni 03.02 En kvinne pü Kolstad har fütt besøk av sin mor, som har fütt bank av kjÌresten og er kraftig beruset. Datteren vil først ha hjelp av politiet til ü fü mor fjernet. Men sü sovner mor, og datteren kommer til at hun mü fü bli. 06.00 Ransaking av en leilighet pü Kattem resulterer i beslag av flere gjenstander – tyvegods, etter all sannsynlighet. 16.06 Ved nok en ransaking pü Kattem blir en pose med hasj funnet gjemt i et ventilasjonsanlegg. 16.13 Ung kvinne som har truet sin mor og en bror med brekkjern og en spiss gjenstand, blir hentet inn til politistasjonen for

avhør. Hun blir ogsü fratatt nøkkelen til morens bolig, og lover ü følge pülegg om ü oppføre seg ordentlig. 19.10 En eldre bilfører trenger helsesjekk etter et sammenstøt mellom to biler pü Heimdal. Airbagen i den ene av bilene er utløst. Politiet finner grunn til ü beslaglegge førerkortet til den ene føreren, og vedkommende samtykker i dette. 21. juni 02.00 Helsevesenet ber om og für bistand av politiet til ü komme inn til en mann som ligger inne i en lüst omsorgsbolig og roper pü hjelp. 10.09 En overstadig beruset person er til sjenanse for kunder og betjening hos Rema 1000 Flatüsen. Politiet ordner opp. 18.29 Brann i en garasje pü Leinstrand. Eksplosjoner er hørt fra bygningen, det brenner kraftig og ryker fÌlt. Men ingen personer er i fare. Sak opprettes. 22. juni 03.08 Under en promillekontroll i Bjørndalen blir 37 bilister stanset. Ikke Ên blüser rødt. To forenklede forelegg blir imidlertid utskrevet for manglende sikring av barn i bilen. 07.16 Fire boder er brutt opp og en god del verktøy er savnet etter innbrudd i en fellesgarasje i Heimdal sentrum. De fire bod-eierne har levert hver sin anmeldelse. 08.23 En etterlyst person som for to dager siden skulle ha møtt til soning i Trondheim fengsel, blir observert pü Heimdal. En lokal patrulje finner mannen og kjører ham til Tunga.

SKYVEDĂ˜RSGARDEROBE og innredning

Vi anbefaler selvsagt Roller Norscan Kurvstativer • Fast lav pris hver dag - hele üret - verdens beste kurvstativer • Topp kvalitet

• Skreddersydd etter dine mül • Behjelpelig med mültaking og montering • Kjøp ikke garderobe før du har kontaktet oss

d

sti Maks. levering

1 uke!!

OPAS

OPASGARDEROBE.NO

Produsent av skyvedørsgarderober Heggstadmoen 2, Heimdal (Samme bygg som Skevig) Tlf. 72 88 09 95 - Faks 72 88 19 05 Åpent: man²WRUV 9²1IUH²O¥UVWHQJW


8

BOLIGBLOKKER - NEI TIL 7 ETASJER 28. JUNI 2017 HEIMDALSBLADET

TIPS OSS: tlf 952 08 513 / tips@bydelsavisa.no

RUVENDE NYTT Den gamle bygningen som i dag huser Heimdal politistasjon blir rent puslete i naboskap med det planlagte leilighetsbygget i sør.

(Illustrasjon: Voll Arkitekter)

Byplanleggerne sa nei til sju etasjer sør i Heimdal sentrum:

Boligblokker minst én etasje for høye HEIMDAL Signalene fra rådmannen var ikke til å ta feil av: Planlagte leilighetsbygg mellom Heimdalsveien og Kirkeringen, med i alt 160 boenheter, blir en etasje for høye. Nå jobber Voll Arkitekter og utbygger Etat Bolig frem et nytt planforslag, med lavere bygninger og større avstand til ravinekanten i sør.

Av: Asbjørn Gravås, asbjorn@gravas.net 951 98 721

– Vi håper å kunne fremme det nye forslaget i august eller september, sier Sigbjørn Berstad, daglig leder og partner i Voll Arkitekter, til Heimdalsbladet. Via Gyldenskog AS er Berstad 50 prosents eier i Etat Bolig AS, hvor

den lokale eiendomsutvikleren Tor Arne Brå er sjefen. Sammen med broren Egil Brå kontrollerer Tor Arne den andre halvparten av Etat Bolig-aksjene. Det var Sigbjørn Berstad som i forkant av bygningsrådets møte 7. juni ga rådmannen beskjed om at forslagsstiller ønsket å trekke forslaget til detaljregulering av området som nå benevnes som «Heimdal Bolighage» (Heimdalsveien 7 og 9 og Kirkeringen 2, 2B, 4 og 4B). Ville blitt avvist – Ingen vits – hverken for politikerne eller oss – å kaste bort mer tid på et forslag som kommunens planfaglige ekspertise – byplansjef, kommunaldirektør, rådmann – hadde så sterke innvendinger mot, forklarer Vollark-sjef Berstad. I saksfremlegget til bygningsrådet hadde rådmannen innstilt på avvisning av detaljreguleringsforslaget

for Heimdalen Bolighage. Dette var for det første begrunnet med at hensynet til ravinedalen i sør ikke var tilstrekkelig ivaretatt. Byggegrensen var lagt fem meter for langt sør – inntil og delvis i ravinedalen. Raviner er en truet naturtype, og bør bevares. Bør vise moderasjon For det andre mener kommunens planleggere at den foreslåtte bebyggelsen i Heimdal Bolighage gjennomgående er for høy. Vel er Heimdal kollektivknutepunkt og lokalsenter, noe som tilsier bymessig utvikling med høy utnyttelsesgrad, men det bør likevel vises moderasjon. Dagens småskala stasjonsbypreg er en kvalitet ved Heimdal. Det vises til at bygget nærmest ravinedalen er planlagt med fire etasjer pluss sokkel – i realiteten fem etasjer. Planleggerne mener at nærheten til dalen, som er en of-

fentlig grønnstruktur, tilsier maksimalt tre etasjer – og ingen sokkel. Når bygningen lengst sør langs Heimdalsveien er tegnet inn med seks etasjer pluss kjeller/sokkel, er det ifølge byplanleggerne minst to etasjer for mye. Fire etasjer med tilbaketrukket femte etasje og ingen sokkel, kan være akseptabelt. Også fire-etasjeren oppe ved Kirkeringen blir sagt å være minst én etasje for høy. Sigbjørn Berstad bekrefter at byggegrensen mot ravinedalen vil bli trukket fem meter tilbake i det omarbeidede planforslaget. Ny politistasjon Sør? Eksisterende småhus-/boligbebyggelse innenfor planområdet mellom Heimdalsveien og Kirkeringen skal rives for å gi plass til nye leilighetsbygg – noen med næringsareal i sokkel.

Om den eldste av de to bygningene med adresse Heimdalsveien 7 – som huser Heimdal politistasjon – heter det i planen: «Bygning mot Heimdalsveien med antikvarisk verdi søkes bevart.» Nabobygget med samme adresse, hvor Sparebank1 SMN er største leietager, skal derimot rives og erstattes med et kontor-/forretningsbygg som har vært nevnt som mulig sete for nye Politistasjon Sør. Det er Trym Næring AS (Karl Johan Kopreitan) som eier de to næringsbyggene. Bare et steinkast unna, nord for Hans Michelsens vei, vest for Heimdalsveien og på begge sider av Kirkeringen, jobber et annet Kopreitan-selskap, Heimdal Sentrum AS (datter av Trym Bolig AS), med en reguleringsplan som skal åpne for ca. 150 nye boliger.

SKAL VEKK De eldre bolighusene på platået langs Heimdalsveien skal rives og erstattes med fire-fem etasjer høye leilighetsbygg.


ANNONSER

9

28. JUNI 2017 HEIMDALSBLADET

TIPS OSS: tlf 952 08 513 / tips@bydelsavisa.no

God recliner-stol

Vi har ledige malere, snekkere og flisleggere for oppdrag.

I tre størrelser: Small Medium Large Mange alternative stoffer og farger

Fra

3.200,Fotskammel 950,-

Begge kan også leveres i skinn

Ring oss i dag for gratis befaring

920 83 700 I stoff fra kr

6.200,-

MELHUS MØBLER Åpent:: 12 - 18, 10 - 14 Tlf: 926 06 389 • www.melhusmobel.no

R E M SOM

P P KU –Det er en multifunksjonell selskapskjole som kan knytes og styles på uendelige mange måter, sier hun. –Den er i onesize og er designet for å passe ulike kroppsfasonger. Bare fantasien begrenser pr.m2 antall måter denne kjolen kan nk en knytes på. Det finnes til blamed tt, og . Sle is endelitt fl n g n g e en youtubefilm hvis du trenger Ve e m/sp t a fl r e v hun.kt–Stoffet r inspirasjon,oler er 0 u ur. 5x5har linjestr å ha co 2Vi n veldig komfortabel på. l la B ia

62%

49 9

50%

69 9

mange nydelige farger å velge mellom akkurat nå. Knytekjolen har rukket å bli svært populær hos oss, sier Bente, –men ennå har vi et bra utvalg, så velkommen innom!

90

99

90 pr.m2

erk, omslitest n Megetikker og gjen frosts gulvflis. farget 0x30 Nero 3 Granitto

41%

99 9

229 90 pr.m2

eroms att bad hvit, m platene: , t t le S Mål på 10S

90 pr.m2

d flis me bway”- ggflis till u s “ it Hv kant. Ve ffasett eller bad. kjøøkken 0x20 lanco 1 B l e is B

Bohem

50%

MAN-FRE: 7.00 7 - 20.00 LØR: 10.00 - 16.00 TLF: 73 91 71 7 71

33%

199 99,-

90 pr.m2

ulvfflis. e i t rmat g Storfo matt overfla Slett, g-look. 60x60 “beton arengo M t k a Comp

Kampa Velkom njeslutt: 1. Ivar Ly men til oss juli 2017 kkes ve p g 10 p å Revi-sente å Tiller !

hvite med rtvoant. g o r k S er. Se . skuff i 80x70 cm il m c e 0 p 8 S sic hvit HÖG ba PRIS T T E L KOMP

50%

399 900 pr.m2

ong ed bet flate. r anel m Steinp att, røff ove 5cm. bak. M legge. 20x5 el Lett å einpan atur St N l a d Gaus


10

BOKUTGIVELSE 28. JUNI 2017 HEIMDALSBLADET

TIPS OSS: tlf 952 08 513 / tips@bydelsavisa.no

Barne- og ungdomsarbeider utgir “Sjokolade-Sivert”

Elna Teigen fra Saupstad er

EN VAKKER BOK Elna Teigen er svært fornøyd med den ferdige boka om Sjokolade-Sivert. Et første opplag på 3000 eksemplarer er allerede solgt fra forlaget.

SAUPSTAD –Det er en historie jeg alltid har hatt med meg. Et slags skuespill med meg selv i alle rollene. Av Stig O.H. Larssen

Det sier den 58-årige barne- og ungdomsarbeideren og fersk forfatter Elna Teigen fra Saupstad til Heimdalsbladet. Elna er selv mor

til to og har arbeidet ved Huseby Barnehage i 25 år. –Jeg har alltid likt norsk språk og er glad i litteratur, sier hun. –Det har vært en glede å dikte og fortelle historier, både til mine egne barn og og alle de jeg har hatt gleden av å møte i barnehagen i årenes løp. Nå har historien hennes om “SjokoladeSivert” blitt til en vakker og, etter salgstall og de første anmeldelsene å dømme, også en meget god barnebok.

SKRIVESTUA Elna Teigen har innredet sin egen skrivestue i sokkeletasjen hjemme på Saupstad. Tema for nye bøker er allerede unnfanget. –Sjokoladebildet var allerede på plass før “Sjokolade-Sivert” ble til, smiler hun.

Kulturrådet støttet Veien frem mot en ferdig bok var imidlertid lang og arbeidsom. Elna Teigen sendte manuskriptet til flere forlag, men uten å få napp. Først etter at kontakten med illustratøren Renate Thor Andersen ble etablert begynte ting å skje. De sendte en felles “vareprøve’ til Kulturrådet, som viste seg å være positive og ga tilsagn om noen titusen i økonomisk støtte. Dermed løsnet det på forrlagsfronten i tillegg. Cappelen Damm antok barnebokprosjektet i 2016 og både forfatter Elna og illustratør Renate kunne kaste seg over ferdiggjøringen.

på lørdag’. Det er vel ting en kan kjenne seg igjen i, ler Elna.

Hele 3000 eksemplarer –Det ble noen runder med forlagskonsulenten, smiler Elna, –men alt kom på plass til slutt. Nå er boka ferdig trykket i et førsteopplag på hele 3 000 eksemplarer. –Etter det jeg hører er forlaget allerede utsolgt. –Hva handler boka om? –Den handler om gutten Sivert som er så glad i sjokolade. Men så har han en mamma som sier “bare

Nye bøker i emning Elna Teigens bokdebut fikk terningkast 4 i Dagbladet, noe hun er svært godt fornøyd med. Det har også vært forlydener om en mulig engelsk oversettelse.

Selvfølgelig ønsker Sivert seg da en verden full av sjokolade, og det får han til overmål. Ilustrasjonenene til Renate blir ganske så sjokoladefargede i denne delen av boka.

–For mye av det gode er heller ikke bra, det er vel god moral. sier Elna, som ikke vil røpe hele handlingen, men forsikrer at det hele ender godt. –Sivert blir nemlig kalt “Eple-Sivert” til slutt, røper hun.

–Jeg har to nye bøker som kverner i hodet for tiden, forteller Elna, som aller først skal delta på Den Norske Forleggerforenings Barnebokfestival i Oslo i september.

SJOKOLADE-SIVERT Forfatter: Elna Teigen Illustratør: Renate Thor Andersen Innbinding: Innbundet Utgivelsesår: 2017 Forlag: Cappelen Damm Forlagets egne ord: Sivert drømmer om sjokolade. Men mamma nekter å kjøpe det i butikken. Hun sier han må vente til lørdag. Da tenker Sivert: hva om hele verden var laget av sjokolade? Og neste morgen får han oppfylt drømmen sin, men er det nødvendigvis bra? En morsom og lett gjenkjennelig vri på historien om Kong Midas.


ILLUSTRATLT/ANNONSER

28. JUNI 2017 HEIMDALSBLADET

TIPS OSS: tlf 952 08 513 / tips@bydelsavisa.no

bokdebutant Lokal illustratør høster lovord Det er Renate Thor Andersen fra Trondheim som har illustrert “Sjokolade-Sivert’ . Hun har nettopp tatt Master i design på Kunsthøgskolen i Oslo, og hadde nettopp illustrasjonsarbeidet som en oppgave på skolen. I fjor ble hun vinner av konkurransen rundt utformingen av omslaget til “Signaler 2016”, en samling av tekster fra en rekke av årets bokdebutanter fra Cappelen Damm. “For meg er det viktig at en bok skiller seg ut og vises godt i bokhyllen!”, uttaler hun til forlaget. Under er noen bilder hun enten har stått for selv eller har gitt henne inspirasjon.

HARALD Renate Thor Andersens gjengivelse av kongen ser slik ut. Tittelen er selvfølgelig “Harald”.

11

ILLUSTRATØR Renate Thor Andersen har illustrert “Sjokolade-Sivert”

INSPIRASJON BokFARGERIKT Den fargeglade illustratøren er mester omslag som dette fra Flammeforlaget infor dette mønsteret. spirerer Renate.

NTA T KON OLEN SK R J

VIL DU NIPPE LITT TIL DENNE

SÅ I GLEM DISSE Utenlands så er kontanterr fremdeles den mest brukte betalingsmetoden, så ikke glem å vek e sle før du reiser. Ha en fantastisk tur!

Ve V elkommen til FOREX Bank i Trondheim Sentralstasjon, Fosenkaia 1 • Munkegatan 34 – 36 • w w w.forex.no


12

ÆRESMEDLEM 28. JUNI 2017 HEIMDALSBLADET

TIPS OSS: tlf 952 08 513 / tips@bydelsavisa.no

Hedret for sin innsats – En stor og hyggelig overraskelse, sier Hans Idar Reiten. I 22 år har han sittet i styret i Kattem IL håndball, blant annet som leder. På årets årsmøte ble han utnevnt til æresmedlem i klubben. Av Svein J. Nilssen I begrunnelse for utnevningen sier styret: «Årsmøtet har utnevnt Hans Idar Reiten til æresmedlem i Kattem Håndball. Han har lagt ned en enorm innsats i mange år og er kjent for sitt store engasjement for barneidretten i lokalmiljøet på Kattem og Åsheim. Med sitt vinnende og hjertegode vesen er han et forbilde for alle i klubben og har alltid et godt råd å komme med. Vi takker for et flott samarbeid.» Som for de fleste andre så var det egne barns interesse som førte til at han tok på seg verv i styret i Kattem IL håndball. Det var eldste jenta som første begynte med håndball i 1994. Året etter ble Reiten valg inn i styret. - Det har vært mange interessante år sier Reiten, som fortsatte i styret etter at de to barna hadde sluttet å spille håndball. Bedre treningsforhold Mye har endret seg siden han ble med i styret. – Treningsforholdene har blitt bedre, sier Reiten, også er det mindre kjøring til trening. Før hadde vi faste treningstider i Nidarøhallen. Da var vi noen foreldre som kjørte og ventet der til treninga var ferdig. Han er skeptisk til planene for nye Trondheim Spectrum. – Plasseringen blir feil i forhold til hoveddelen av brukerne, mener han. Slik han har forstått, så blir antallet parkeringsplasser redusert, i tillegg er ikke Klostergata dimensjonert for trafikken. – Sist vi var på Kolstad-kamp i Trondheim Spektrum sneik vi oss ut fem minutt før kampen sluttet. Da slapp vi å stø i kø opp Klostergata. Reiten mener Trondheim Spektrum burde funnet en annen tomt å bygge på slik at en enkelt kan benytte buss for å komme til og fra de ulike aktivitetene. Hallplaner Reiten forteller Kattem IL hadde planer for å bygge en håndballhall der Kattem barnehage står i dag. – Vi hadde det meste klart, det ble til og med laget en modell av hallen, forteller Reiten. Men enkelte lokale krefter motarbeidet planene slik at det ikke ble noe av. Senere ble heldigvis Åsheimhallen bygget. Mye arbeid Det har gått med mange timer i forbindelse med styrearbeidet, men Reiten har trivdes med det. – I 1996 startet vi med loppemarked for å samle inn penger, forteller Reiten. Det var mye arbeid, ikke bare de to dagene loppemarkedet varte men

også i forkant. De første årene samlet vi inn lopper på forhånd. Vi begynte i januar og hadde en kjeller som vi lagret varer i. En gang var vi på en kvistleilighet på Møllenberg og hentet en gedigen hjørnesofa. Det var ett slit å få den flere etasjer ned en smal trapp fra leiligheten. På toppen av det hele så fikk vi ikke solgt sofaen og måtte kaste den. – Eieren var sikkert kjempefornøyd med å få hjelp til å bære ut sofaen, humrer Reiten. Nå er loppemarkedet bare på en dag, og vi har blitt strengere på hva vi tar imot, sier Reiten, det hever kvaliteten på loppemarkedet. Både godt og dårlig samarbeid Etter over 20 år i styret i Kattem IL håndball blir en kjent med mange. – Det har vært mange innom i styret, som trenere, oppmenn og ikke minst spillere, sier Reiten. – Av og til har samarbeidet vært utfordrende. Folk har ulike forventninger om hva som er mulig og hva de andre ønsker. Det gjelder både foreldre og trenere som kanskje har litt høye forventninger, sier Reiten. I klubbens historie har vi bare fostret to landslagsspillere, søstrene Marte og Gøril Snorroeggen. Alle kan ikke spille på landslaget, det er heller ikke alle som drømmer om det. Reiten har i sin tid i styret brent for samarbeid mellom klubber og på tvers av grener . – Ofte har vi samarbeid med naboklubber for å kunne gi spillere i enkelte aldersgrupper et tilbud. Men det varer bare ett år eller to. Reiten har vanskelig med å forstå hvorfor det blir slik. – Det samme gjelder mellom håndball og fotball. Vi har mange ganger prøvd å få til et samarbeid slik at ungene skal få et bedre tilbud for å holde på med idrett. Reiten ser mest fordeler med å være med i styret, han har også sittet i styret i borettslaget han bor i. – Du blir godt kjent med naboene dine og det er veldig interessant, sier Reiten, som ikke skjønner hvorfor det ikke er flere som engasjerer seg i styrer og tillitsverv. Reiten er også godt fornøyd med at han fikk naboen Alain Paul Dutard inn i styret i håndballen. – Alain har sittet mange år i styret, først som 80-åring gikk han av som kasserer. Det står det stor respekt av, sier Reiten, og minner seg selv på at han må gå og besøke naboen sin.

«Årsmøtet har utnevnt Hans Idar Reiten til æresmedlem i Kattem Håndball. Han har lagt ned en enorm innsats i mange år og er kjent for sitt store engasjement for barneidretten i lokalmiljøet på Kattem og Åsheim. Med sitt vinnende og hjertegode vesen er han et forbilde for alle i klubben og har alltid et godt råd å komme med. Vi takker for et flott samarbeid.» Kattem Håndball

HYGGELIG OVERRASKELSE - En stor og hyggelig overraskelse, sier Hans Idar Reiten om å bli æresmedlem i Kattem IL håndball. 67 åringen som har 45 år bak seg som tavlemontør på Siemens fikk i 2014 påvist kreft. Han hadde da tenkt å gi seg i styret i Kattem IL håndball, men fikk som råd av en

kjenning at det kan være greit å ha noe å holde på med under behandlingen. Det har ikke Reiten angret på. Men nå trekker han seg fra styret og har med seg mange gode

BANDAGISTEN på Heimdal

eimdal

Helseartikler

minner og hyggelige møter med folk.

VI HAR E-RESEPT!

sSTOMI sERNÆRING sBRYSTPROTESER sINKONTINENS sKATETER sSÅRUTSTYR

Tlf: 72

84 98 77

Ringvålveien 10B – 7080 Heimdal

GRATIS BRINGING AV VARER OG HJEMMEBESØK!

n,EVERBLÅRESEPTEN DINHOSOSS


Alt nytt, alt moderne - og alt ditt ;VXRacRcMe:RW\QMZY^\\Ra  ZRWZWUVRcRaS^abMZU͙Ec^acdceMZU fra 35 - 127 m2 BRA. Registrer din interesse på

heimdalatrium.no

Illustrasjon. Avvik vil forekomme.

KATRINE BREKKE BORREN Eiendomsmegler Mobil: 916 65 104 katrine.borren@em1.no

JAN ERIK FJELDSETH Eiendomsmegler Mobil: 932 54 144 XM]͙ŭRZQbRcV̓R\͙]^

TONJE BORTHEN Avdelingsleder / Megler Mobil: 416 05 422 c^]XR͙O^acVR]̓R\͙]^

JULIE NILSEN Eiendomsmeglerfullmektig Mobil: 466 26 712 julie.nilsen@em1.no


14

KATTEMSKOGEN UTBYGGING 28. JUNI 2017 HEIMDALSBLADET

TIPS OSS: tlf 952 08 513 / tips@bydelsavisa.no

Block Watne AS og Kattemskogen AS har nytt reguler

Blokker og rekkehus med

TETTBYGD Byggeområdet i Søralia er nesten 160 mål stort, og det blir en god del grøntareal rundt og mellom husene. Tettbygd blir feltet likevel. (Illustrasjon: Asplan Viak)

HEIMDAL Rundt 640 boliger, de fleste i blokker på to-sju etasjer og noen i to-tre etasjer høye rekkehus. Dette er hva et nytt reguleringsforslag for Kattemskogen legger opp til. Hele planområdet er snaut 160 mål stort. Av: Asbjørn Gravås, asbjorn@gravas.net 951 98 721

Block Watne AS og Kattemskogen AS – med Ketil Wiik Johnsen og Ronny With Størseth som de største aksjonærene – står bak, og Asplan Viak AS har utarbeidet forslaget til detaljregulering av Kattemskogen. Akkurat når Heimdalsbladet går i trykken, behandles forslaget i bygningsrådet. Rådmannens innstilling er positiv: forslaget er godt nok til å bli lagt ut til offentlig ettersyn og sendt på høring. Sånn var det ikke i fjor sommer, da første utkast til reguleringsplan for

Kattemskogen ble forelagt bygningsrådet. Forslaget ble rett og slett avvist, av tre hovedgrunner: 1) Planlagt hovedadkomst til området var ikke god nok 2) Utnyttelsen, med ca. 800 boliger, var for høy 3) Gjenværende ravinedaler ned mot Søra-vassdraget var ikke tilstrekkelig sikret. Kuttet 160 boliger Disse innvendingene er tatt til etterretning. Antall planlagte boliger er redusert fra 800 til 640. Høyden på blokkene varierer nå fra fire til seks etasjer i de fleste feltene. Øverst oppe ved svingen i Kattemskogen kan sju etasjer tillates. De fleste av feltene i utbyggingsområdet vil få adkomst fra Kattemskogen, lengst nord i området, andre vil få adkomst fra nordvest. Fra rundkjøringen nede i Heimdalsveien til nærmeste innkjøring til Kattemskogen-feltet, vil avstanden være vel 100 meter. Langs Kattemskogen skal det anlegges fortau mot planområdet. Kjøreveiene internt i det nye bolig-

området blir fem meter brede, med fortau på hver side. Bru til Kirkeringen Det er planlagt gangforbindelser på kryss og tvers i planområdet, med tilknytning til eksisterende gang- og sykkelveier og turstier. Innenfor grøntstrukturen nord for gata Kattemskogen er det foreslått innregulert en trasé for turvei med gang- og sykkelbru over den dype Søra-dalen til Kirkeringen. Denne brua vil korte ned gang- og sykkelavstanden og knytte Kattem og Heimdal sentrum nærmere sammen. Det blir Trondheim kommunes sak å bekoste den nye gangveien – med bru – i det som er et offentlig friområde. Høyspent i bakken Høyspentlinjen som i dag krysser planområdet I Kattemskogen (i reguleringsforslaget også kalt Søralia), skal etter planen legges i kabel under byggeområdet. For å unngå skadevirkninger på ravinedalene – som er en truet natur-

type – er byggegrensene nå trukket tilbake. Det er to større raviner som strekker seg nordvestover inn i det aktuelle byggeområdet. Høyden på de nye bygningene vil bli trappet ned mot eksisterende bebyggelse. Boligfeltet i Søralia

kommer i praksis til å binde sammen boligfeltene på Kattem og småhusbebyggelsen ved Heimdalsveien. En egen, 6-avdelings barnehage er også planlagt i det nye boligfeltet, som trolig kan få opp mot to tusen innvånere.

BRUFORBINDELSEN Den planlagte gangbruforbindelsen som knytter Kirkeringen og Heimdal sentrum sammen med Kattemskogen over den dype Søra-dalen er her tegnet inn med hvit strek.


KATTEMSKOGEN UTBYGGING

15

28. JUNI 2017 HEIMDALSBLADET

TIPS OSS: tlf 952 08 513 / tips@bydelsavisa.no

ringsforslag klart:

640 nye boliger

FUGLEPERSPEKTIV Fugleperspektiv sett fra øst (Bildet over).

GATEPERSPEKTIV Gateperspektiv mot nord (bildet til høyre).

Stengt Klæbu-vei frem til skolestart RØDDE/TANEM Siden mandag i denne uken er hovedadkomsten til Klæbu, fylkesvei 704 Brøttemsveien, helt stengt mellom Røddekrysset og Tanem. Stengt vil veien være i sju uker – til 13. august. Av: Asbjørn Gravås

Ny fylkesvei er under bygging på den 3,1 km lange strekningen fra Røddekrysset øst for Sandmoen i Trondheim til Tanem i Klæbu. I et trangt parti ved Skjøla skal en 25 meter høy skjæring sprenges ned for å gjøre plass til bredere vei og gang- og sykkelvei, og i den forbindelse er det nødvendig å stenge veien for all trafikk gjennom det meste av sommeren. – Utrykningskjøretøyer vil kunne passere gjennom området etter

avtale med anleggsledelsen, presiserer prosjektleder Janne Venes i Statens vegvesen. Det er naturligvis først og fremst av hensyn til sikkerheten for trafikanter og anleggsarbeidere at Vegvesenet ser seg nødt til å stenge veien helt i en så lang periode. Men prosjektleder Venes gjør et poeng av at stengningen også vil bety raskere fremdrift og dermed korte ned den totale anleggsperioden. Åpner til skolestart – Ved å legge den lange perioden med stengt fv. 704 til skoleferien, unngår vi å skape problemer for skoleskyssen. Dessuten er det generelt mindre trafikk på denne veien om sommeren enn ellers i året, sier Janne Venes. Mens fv. 704 over Skjøla er stengt, vil trafikken mellom Klæbu og Trondheim måtte gå via fv. 885 på østsiden av

Nidelva, gjennom Amunddalen. AtB legger også om sine bussruter i området i denne perioden. Fremkommeligheten har vært redusert siden anleggsarbeidet på nye fv. 704 tok til i slutten av april, med stengt vei i opptil 30 minutter i forbindelse med sprengning. Ferdig senhøstes 2018 Utfartsparkeringenved foten av Vassfjellet i Skjøla ble stengt allerede 2. mars, og vil ikke bli tilgjengelig igjen før veianlegget er ferdig senhøstes 2018. Strekningen Røddekrysset-Tanem er heller ikke brukbar som treningsløype for syklister så lenge anleggsarbeidet pågår. Det er Heimdal-entreprenøren Søbstad AS som bygger denne første etappen av den planlagte, ni km lange nye fylkesveien mel- HØYE SKJÆRINGER Opptil 25 meter høye fjellskjæringer må sprenges ned for lom Sandmoen i Trondheim og å gi plass til ny fylkesvei og gang- og sykkelvei gjennom Skjøla. Tulluan i Klæbu.


16

HEGGSTADMOEN GODSTERMINAL 28. JUNI 2017 HEIMDALSBLADET

TIPS OSS: tlf 952 08 513 / tips@bydelsavisa.no

Godstermnal klar i mai 2018:

Nytt anlegg pü Heggstadmoen skal avlaste Brattøra-terminalen

STORT SvĂŚre arealer pĂĽ Heggstadmoen er opparbeidet, lagt under tykk asfalt og belagt med tre par 300 meter lange spor. Bane Nors prosjektleder, John Petter Reklev, liker det han ser.

HEGGSTADMOEN Den nye terminalen pü Heggstadmoen begynner ü se ferdig ut, men vil bare ha begrenset kapasitet inntil nytt Spor 3 pü Heimdal stasjon er pü plass i mai 2018. Bane Nor investerer nÌr 300 millioner kroner i infrastruktur som i püvente av ny hovedterminal for regionen, skal avlaste Brattøra. Av: Asbjørn Gravüs, asbjorn@gravas.net 951 98 721

Tre par jernbanespor skjĂŚrer gjennom det langstrakte, nyasfalterte terminalomrĂĽdet pĂĽ Heggstadmoen. Hvert spor er 300 meter langt. Det

betyr at 600 meter lange tog kan kjøres hit og deles i to før lossing. Muligheten til ü kunne hündtere sü lange tog, innebÌrer et stort logistisk fremskritt. – Den nye terminalen vil ikke ha kapasitet til ü overta alt gods som i dag mü innom terminalen pü Brattøra, men mület er ü ta en vesentlig andel av godset hit, sier Bane Nors prosjektleder for Heggstadmoen Godsterminal og Heimdal spor 3, John Petter Reklev. Sparer mye bilfrakt Han püpeker at Heggstadmoen, Sandmoen og Kvenild/Torgürd er blitt et logistikknutepunkt i trondheimsomrüdet. For aktører som Schenker, Bring og PostNord vil det vÌre store besparelser ü hente pü mindre biltransport opp fra Brattøra.

Sporene inn pü terminalomrüdet blir lagt ferdig nü i juni, men etterarbeider vil pügü etter ferien. Hele terminalanlegget skal vÌre ferdigstilt til 1. desember. Men selv da vil bare tog som frakter biler bruke Heggstadmoen-terminalen – slik de har gjort i nÌr sagt alle ür. Først nür det mye omtalte Spor3 er lagt, vil den nye godsterminalen for alvor kunne tas i bruk. Da kommer de lange godstogene sørfra til ü kjøre inn pü Heimdal stasjon, og sü bakke derfra sørover til Heggstadmoen. 100 000 m myr borte Anleggsarbeidet pü terminaltomta tok til i april 2016. Siden er enorme mengder dürlig masse – rundt 100 000 kubikkmeter myr som lü der som et 4-5 m tykt lag oppü den faste leira i bunnen – gravd ut og

kjørt vekk. Hele omrüdet har sü fütt en tykk süle av pukk, og et opptil 30 cm tykt lag av asfalt. – Asfaltdekket mü vÌre sü tykt for ü tüle trykket fra de sÌrdeles tunge truckene – sükalte reach stackers – som brukes til hündtering av containere. Med last veier en slik truck gjerne godt over 100 tonn, forteller John Petter Reklev til Heimdalsbladet. AF Decom og Teknobygg har hatt de store anleggsentreprisene pü Heggstadmoen, mens Søbstad har klargjort trasÊen for nye spor til Heimdal stasjon. Disse sporene er det Veidekke som skal legge.

spor legges for ü ta togtrafikken forbi dette punktet, forklarer prosjektleder Reklev. Fra diesel til strøm Ennü gjenstür altsü en god del arbeid før terminalen pü Heggstadmoen og Heimdal stasjon er klare for ü gi Brattøra-terminalen avlastning, men i mai neste ür skal alt av ny- og ombygging vÌre fullført. At ogsü godstog-trafikken i omrüdet blir elektrifisert fra høsten 2018, nevner John Petter Reklev som en ekstra gladnyhet. Overgangen fra diesel til strøm betyr ikke minst lavere støybelastning pü omgivelsene.

Stor og dyr kulvert Samme entreprenør er i gang med forlengelsen av Johan Tillers vei fra Industriveien til Heimdalsveien/Kattemskogen, hvor kryssing av Dovrebanen i en 28 m lang kulvert inngür. Om det siste samarbeider Trondheim kommune som veieier og Bane Nor som eier av jernbanen. – Kulverten skal bygges i løpet av kommende høst og vinter. Før   

dette arbeidet kan starte, mĂĽ  

et interims-   

  

  NYTT SPOR TrasÊen er langt pü vei klar for nytt jernbanespor sørover fra Heimdal stasjon. Til venstre for midten av dette bildet, tatt fra Smedbrua, kan ogsü trasÊen for nye Johan Tillers vei skimtes.


TEGNSPRÅK TILLER VGS

17

28. JUNI 2017 HEIMDALSBLADET

TIPS OSS: tlf 952 08 513 / tips@bydelsavisa.no

Stadig flere vil lære tegnspråk TILLER På Tiller videregående skole var det 62 elever som hadde tegnspråk siste skoleår. De fleste var hørende elever som hadde faget som 2. fremmedspråk. Til høsten er det 20 år siden SørTrøndelag Fylkeskommune opprettet knutepunktskole for hørselshemmede ved Heimdal videregående skole. I 2011 ble funksjonen flyttet til Tiller. Året etter startet skolen med undervisning i tegnspråk som 2. fremmedspråk og i dag er det undervisning på alle trinn. På Vg1 studiespesialisering er nesten halvparten av de 27 elevene gutter. Knutepunktskolen Knutepunktskolen er én av fem i Norge og har et spesielt tilrettelagt tilbud for hørselshemmede elever fra de seks nordligste fylkene, men også elever fra andre fylker kan søke til Tiller videregående skole. Elevene går i ordinære klasser, men har egen undervisning i norsk og engelsk for døve samt norsk tegnspråk. Skolen har 20 tegnspråktolker som er til stede i undervisningstimene, som oftest i team på to for å kvalitetssikre oversettelsene. Tolkene er også til stede ved møter, kulturarrangement eller andre arrangement i skolens regi og tolker også på andre videregående skoler i STFK. Tegnspråkmiljø - Vi har dyktige tegnspråktolker, sier Lise Helene Brevik. - I tillegg har vi dyktige lærere som kan en del tegnspråk og som er reflekterte tolkebrukere, fortsetter hun. Brevik har vært tegnspråklærer ved skolen siden 2014 og forteller at økt kompetanse på Tiller gjør at all tegnspråkundervisning nå foregår på skolen. Behov fra fødsel til grav Marianne Holden går på Vg3 stu-

TEGNSPRÅKELEVENE En del av elevene som har tegnspråk på Tiller videregående skole samlet i fjor høst.

diespesialisering og har tegnspråk som 2. fremmedspråk. Hun ble inspirert til å lære tegnspråk da hun hadde en klassekamerat som var døv. – Jeg trodde jeg kunne litt tegnspråk etter å ha fulgt en amerikansk TV-serie, forteller hun. – Det viste seg at American Sign Language (ASL) som ble brukt er helt annerledes enn norsk tegnspråk, ler hun. Behovet for

LÆRER OG LÆRER BORT TEGNSPRÅK Marianne Holden og Jakob Larsen i bildet til venstre over er begge elever ved Tiller vgs. Marianne går på Vg3 studiespesialisering og har tegnspråk som 2. fremmedspråk. Jakob er opprinnelig døv, men hører godt ette å ha fått operert inn cochlea-implantat i 3-årsalderen. Han behersker både norsk og norsk tegnspråk. I bildet til høyre over ser vi tegnspråklærer Lise Helene Brevik ved Tiller vgs og lærer ved A. C. Møller skole, Tore Solem.

direkte kommunikasjon er viktig i mange sammenhenger. Det kan være avgjørende at man bruker samme språk, både under et vanlig legebesøk eller i en nødsituasjon.

ELEVER OG SKUESPILLERE Tiller-elever sammen med skuespillere fra Teater Manu. Bak: Nikolas Kristiansen, Ronny Patrick Jacobsen, Ipek D. Mehlum, Ragna Huse, Remi Roos, Anne-Line L. Kirste, Thomas Johannessen (tidligere elev ved Tiller vgs) og lærer Lise Brevik. Foran: Natalie Albertsen, Maria Lucell Tinnen, Heran Daniel, Malin Stoum Kojen, Daniel Durant (amerikansk skuespiller), Marianne Holden, Emilie Østby Nilsen og Tuva Aamot.

Etterspurt kompetanse –Jeg har nok et fortrinn når jeg skal søke jobb senere, smiler Jakob Larsen fra Tromsø. Han behersker både norsk og norsk tegnspråk. Han er døv, men hører bra etter at han fikk operert inn cochlea-implantat i 3-årsalderen. Han begynte på Vg1 helse- og oppvekstfag ved Tiller i fjor høst. Nye venner, godt miljø og flinke lærere gjør at han kommer tilbake til høsten for å gå Vg2 barne- og ungdomsarbeiderfag. Han kan tenke seg å jobbe med barn eller ungdom senere. Som fotballentusiast kan han også tenke seg å være trener, han vil gjerne gi andre muligheter til aktiviteter i hverdagen. Han synes det er fint at Tiller videregående skole tilbyr tegnspråk som

2. fremmedspråk og at interessen er såpass stor. Økt interesse for tegnspråk Døve er en språklig og kulturell minoritet i Norge. Norsk tegnspråk ble i 2009 anerkjent som et fullverdig språk og har sin egen grammatikk, setningsoppbygging og historie. I følge Norges Døveforbund er det i dag cirka 5 000 døve og 16 500 tegnspråkbrukere i Norge. – Vi vet at flere av elevene våre har søkt seg til Tiller fordi vi tilbyr tegnspråk som fremmedspråk, forteller Lise Helene Brevik. Trondheim kommune har gitt signaler om at det er ønskelig å gi tilbud om norsk tegnspråk som valgfag i ungdomsskolene. Tore Solem håper at dette blir en realitet, og tror at det på sikt vil gjøre det lettere for tegnspråklige å få venner, at de vil møte tegnspråkkyndige i butikker, på offentlige steder og lignende. – Det er også hyggelig å registrere at etterspørselen av tegnspråk for voksne er økende, sier Tore Solem. 20-årsjubileumet for knutepunktskolen blir markert ved Tiller videregående skole til høsten.


18

SOMMERAKTIVITETER 28. JUNI 2017 HEIMDALSBLADET

Som mmer i Trondheim m Festiv Fe iv va alerr,, m mat, musikk, tea atter er,, byva byv andring, h historie o og g rekrre easssjjon. Det er ing ng ge en grrunn til å kjede seg sellv v om ferien fe i tillb bringes ge h hjjemme i b by ye y en.

Trøndersk Matffe estiv iv va a og Brygg al yg gg ge eriffe estiv iv va alen – 3.-5. au ug gusst

Foto: Wil Lee Lee-Wright/Oii! Trøndersk Mat & Drikke

Foto: Torl o eiif Kvinnesland/Oi! Trøndersk Mat & Drikke

TIPS OSS: tlf 952 08 513 / tips@bydelsavisa.no

Norges største lokalmatfestivval samler 150 utstillere på Torvet i Trondheim. Her kan a du smake på det beste av lokalmat og matspesialitetter fra regionen. I tillegg arrangeres over 20 gratis barn neaktiviteter, samt kurs og sceneaktiviteter. Samtidig arrrangeres Bryggerifestivalen, der over 20 bryggerier stiller med sine beste brygg. Begge ffe estivalene arrangeres av Oi! Trøndersk Mat og Drikke AS.

Foto: Lena Kn nutli

Fo oto: Birk Eirik Fjeld

Avv Renat A e e Brødreskift

NTNU Viittenskapsm mu useet, Din n kropp i beveg ve eg ge else En arena for deg som vil vite mer om hvordan din kropp f ungerer. NTNU Vitenskapsmuseet arrangere er ulike aktiviteter i forbindelse e med store arrangement i byen n denne sommeren. Her kan d du teste deg selv og finne ut hvor god din spenst og utholdenh het er, lære hvordan du og din krropp kan bli best mulig på lag og o møte forskere og studenter frra NTNUs fakultet for Medisin o og Helse og fra Senter for Toppidrettsforskninng i Granåsen. D Du kan prøve VR-briller der du k jjører utffo or med den norske alpiineliten, hopper i Granåsen elle er spiller fotball på Rosenborg. Sted: Ved inngangen til Gunnerushuset. Se NTNU Vitenskap psmuseets hjemmeside ffo or åpnin ngstider i sommerr.. Første mulighet er torsdag 29. juni kl 11-16.

Ringv n ve e Musikkm mu useu um: Barnas Ringve tilbyr aktiviteter for musikkglade barn og ung ge i hele sommerferien. Museet arr a angerer daglige aktiviteter so om instrumentverksted og quiz, tr t omme- og gitarkurs, omvisnin ng ffo or barn og eventyrstund. Alle aktivitetene er gratis for barn i følge med voksne. I uke 31 og o 32 arrangeres Gitarklubb for barn i alderen 9-14 år. Pris 150 00 kr.

Kaffé é Sk kurre et Kafeen på Fosenkaia serverer god mat og o drikke fo for hele familien og byyr på trivelige konserter g jennom hele sommeren. Noe en av artistene som g jester Kaffé Skuret i sommer er Unni Wilh helmsen, Anders Jektvik, Marit L Larsen og Paal Flaata. Befinner du deg i sentrum kan du la Fløtttmann ro deg fra Ravnkloa ove er kanalen og til Fosenkaia.

Olavsffe esttd dag ge ene 28. ju uli – 5. au ug gust: d Konserter, møter, skuespill, kirkemusikk og historisk marked på Olavsfestdagene i Trondhe eim.


SOMMERAKTIVITETER

19

28. JUNI 2017 HEIMDALSBLADET

TIPS OSS: tlf 952 08 513 / tips@bydelsavisa.no

e te er Sommercamp pü Trondheim Klatresent uke 32 og 33: For barn og unge i a alderen 10 til 16 ür. Klatrecampe en foregür büde pü klatresente eret og pü klipper rundt byen. Passer for büde erfarne kla atrere, nybegynnere og de som aldri har klatret før. Klatresenteret har satt opp en ekstra uk ke med sel. camp i ür pü grunn av stor etterspørsel Trondheim Klatresenter holder til i Falkenborgveie en 37.

Foto: Dino Makridis

Foto: Trond dheim Klatresenter

For barn og unge

For barn og unge

Historissk F Fe erieskole pü Sv ve erressborrg g Trøndelag de ag Fo Folkem museum uke 25-33: 3 Bli med pü ü en opplevelsesfylt uke der du für oppleve hvordan det var ü vÌre barn i Norge i 1906. Pü Historisk ferieskole für barna k jennskap til tradisjoner og historie fra slutten av 1800-talett og starten av 1900-tallet g jenn nom opplevelser, lek og lÌring. Ferieskolen varer en skoleuke fr f a mandag til fredag kl 10-15 15. Pris: 2 500 A dersgrense: 8-13 ür. P 2 500 kr per barn per uke. e Al Pümelding g: booking@sverresborg.no eller e telefon 73 89 01 15.

Ka ajjakktur langs g Ni Nidelv lv va a Trondheim Kajakk arr a angerer padleturer langs Nidelva i hele sommer. Dagsturer star s ter kl 12 og kveldsturer kl 18. Turen starter ved Tempe idrettsanlegg og avsluttes pü Skansen. a Pris 400/350 kr. Prisen in nkluderer 20 minutter intro om padling, sikkerhet og utstyr, altt nødvendig padleutstyr, stabile og trygge dobbelkajakker og ka ajakk-transport. Ring eller send d en epost til Trondheim Kajakk fo for o bestilling eller mer info.

Kaffe-W ffe-W Wa alk i Trro ondheim sen enttrum:

Somm mer pü Rockheim 20 0.. jun ni – 20 0.. au ug gust: Det nasjonale museet for populÌrmusiikk har daglige hele sommeren, slik som Barnas time kl. 12, tilbud g jennom j nger og drop-in kurs i ukulele kl. k 13.30. T ilbudene er omvisnin e 16 ür kommer gratis inkluderrt i inngangsbilletten. Barn under Åpningstider i juni, juli og o august: tirsdag inn pü museet. m søndag 111 18.

Munkholmen

Onsdager og lørdag ger i juli og august kan du bli med pü Kaffe-Walk i Trondheim sentrum. Turen starter utenffo or Turisstinformasjonen i Nordre gate 11, og gür deretter in nnom Sellanraa Bok & Bar, Dromedar Kaffebar i Olav Tryggvasons gate og ender opp pü Jacobsen & Svart kaffebrenneri. Smaksprøver underveis. Mer informasjon pü Visit Trondheim sine netttsider.

Sommerrlles pĂĽ Trondheim Fo F olkebi ebib bliotek:

Foto: Geir Mogen

Foto: Trondheim Kajakk

For barn og unge

Den lille øya ute i Tron ndheimsffjjorden har badestran nd, kafÊ, selskapslokaler, husiidsgalleri og omvisningsturer. Munkholmbüten frakter deg over fra Ravnkloa pü ti minutter. Fra 1. juni till 13. august gür büten fra kl 10 til 18. 1 Billetter k jøpes i billettkiosken n i Ravnkloa før avgang.

For barn og unge

En digital lesekamp panje for 1. til 7. kl Sommerles foregür fra 1. juni til 31. august, og er en nettbasert kamp panje der du kan registrere bøker, fü lesetips og g følge med pü hva vennene dine leser. Sommerles skal g jøre lesingen enda artigere, og du für poeng p for hver bok du leser.

VG-lista To VG Topp 20 0– 12. juli: Gratisarrangement pü Torvet. Omrüdet üpner kl. 12, konserten begynner kl. 18.

Gardasjjøen Revy püü Gøylandet Einunnddalen Sør-GjÌ Ìslingan Opplev Barcelona New Yo York Bilbao og o San Sebbastian Kenya Lisboa og o Porto Polarnaatt pü Svalbard Dubai

20. juni - 6 dager 8. juli - dagsstur 5. aug – daggstur 19. aug - daagstur 9. sept - 5 ddager 17. sept - 7 ddager

14.995,1.595,1.295,1.295,10.595,17.995,-

23. sept – 6 dager 26. sept - 122 dager 4. okt - 7 daager 17. nov - 4 dager d 12. jjan - 7 dager g

12.995,23.995,14.495,9.995,15.495,-

Inkluderer reise fra Trondheim inkl. skatter og avgifterr,, overnatting LGREEHOWURPPnOW LGHURJDNWLYLWHWHUXWĂ€XNWHUVRPEHVNUHYHW i program,, norsk reiseleder m.m

Sommertte eaterr pü Munkholmen 9. 9. – 30 0. juni: 0. Det er fortsatt et pa ar dager ig jen av Teaterlaget i BUL Nidaros sin oppsetning av Ronja Røverdatter pü Mun nkholmen. Årets sommerteater byr pü spenning, humor og visd dom i en herlig blanding, som m passer büde barn og voksne. Spilletid: mandag- fredag 18.30 0. Billetter: voksne 240 kr, barn/student/honnør 190 kr. Bütbilllett ikke inkludert.

BOOKING G: 73 9 95 10 15 (man – fre 9– 17 7, lø rdag 10– 14) no fo r fullstendige B esø k www.vegareiser.n reisebeskrivels ser


20

BIL 28. JUNI 2017 HEIMDALSBLADET

TIPS OSS: tlf 952 08 513 / tips@bydelsavisa.no

SUV DESIGN: Kia Soul Ellectric har k ko ommet med en utvide et rekg kev viidde på inntil 250km. R Ro o omsli elbil som har blitt g go odt mo ottatt.

Nye Kia Soul Ellectric: l i

Bedre B edre re ed rekkevidde ekkevi evidd dde med med e bat ba attt a tterikapasit ter erikapas apasiittet e på 30 kW på Wh Wh Motor på 111 hk og rekkevidde på 250 km. Av: Eilif Berge ge Kia Soul Electric som kom på markedet i 2014, har nå i 2018-modellen (som allerede er på markedet), økt batterikapasiteten fra 27 kWh til 30 kWh. Det betyr i praksis 2-4 mil økt rekkevidde, alt etter kjørestil og kjøreforhold.

Økt rekkev evidde Oppdateringen i seg selv virrk ker moderat, men er for mange det lille ekstra som skal til for at elbil kan bli et reelt alternativv.. Det er ingen hemmelighet at det fortsatt er rekkevidden mellom ladingene som er det mange er opptatt avv.. Det gjelder både de som har elbil, og de som vurderer å skaffe seg elbil. Motoren er på 111 hk og rekkevidden oppgis til å være på inntil 250 km.

Tre ut utstyrsva varianter Kia Soul Electric er en oversiktlig, lettkjørt og romslig bil. Bilen vi prøvekjører er også veldig godt utstyrt. Det er etterhvert ganske mange av denne bilen å se i trafikken, det er registrert over åtte tusen biler. Bilen har blitt godt mottatt og har fått mye positiv omtale, og i 2015 ble den blant annet kåret til årets bil. Bilen leveres i tre utgaver: classic, active og

exclusive. P Prisen på 2018-modelstarter på kr 229 900,-. len classic star Det er mye ye utstyr å velge i, i og selv standardutgaven gir deg det meste av det du trenger. På elbiler er varmepumpe viktig utstyrr,, spesielt på vinters tid. Det kan derfor være lurt å gå for en utgave der den er med.

Dreier det seg eg bare om rekk ke evidde e?? Å kjøre elbil betyr en endring i kjørevaner. «Rekkeviddeangst» er nok fortsatt et viktig stikkord. Min erfaring etter å ha prøvekjørt Soul Electric er at det i like stor grad handler om tettheten og tilgangen til ladestasjoner, og da tenker jeg spesielt på hutigladere. Da det nærmet seg tid for å lade, fikk jeg opp en automatisk varsling på skjermen. På en enkel og oversiktlig måte fikk jeg opp forslag over hvor nærmeste ladestasjonene befant seg. Jeg testet hurtiglading på Cirrkle K Klett. Det var enkelt å koble seg til. Når stasjonen i tillegg er døgnåpen, er det perfekt å slappe av med en kopp kaffe mens bilen lader. Men det var litt uvant, å bruke ca 30 minutter på «å fylle batteritanken», sammenlignet med å fylle bensintanken som tar noen minutter. En kombinasjon av å

lade hjemme på natta, supplere med lading på arbeidsplass, i parkeringsanlegg og lignende, samt god tilgang på hurtigladere er viktige momenter når valget skal taes. Når vi i tillegg vet at det jobbes aktivt med finne bedre løsninger for å få ned ladetiden, kan dette bli veldig interessant. I såfall kan det gjøre det mer attraktivt å ha en ren elbil.

OVERSIKTLIG INTERIØR: Beha ag gelig skjerm, som gir g go od informasjo on. I førerposisjon har du full oversikt på det du trenge ger.

Positiv erfarin Po ng g Min første opplevelse med elbil var positivv.. Kia Soul Electric er en bil jeg ikke har noe problem med å anbefale. Samtidig vil jeg påpeke at det ikke er gjort noe forsøk på å sammenligne denne bilen med andre. Hvilken bil som er det beste kjøpet må den enkelte bilkjøper selv avgjøre. Mitt råd er at man bør prøvekjøre flere i samme prisklasse. Da får man et godt grunnlag for å gjøre det beste valget tilpasset det man har behov forr..

handler Fo F orh dl e i Trondheim: Kia Trondheim Østre Ro Rosten 8 7075 Tiller www.kia w. attrondheim.no Bilmerk ke er: Kia Daglig leder: Per Arne Megård

n om VARSLING: Detaljert v va arsling om behov fo for lading. Med informasjon h hvo vor lan ng gt man kan kjøre.


LITT AV HVERT

21

28. JUNI 2017 HEIMDALSBLADET

TIPS OSS: tlf 952 08 513 / tips@bydelsavisa.no

Holdeplass på Lund vedtatt Prøven med egen

bruktbilavdeling

HEIMDAL Formannskapet har i møte 31. mai vedtatt reguleringsplan for Superbussholdeplass på Lund. Holdeplassen skal trafikkeres av to superbusser og to linjebusser. Det valgt alternativet gir minst mulig villkryssing av vegen for fotgjengere ved bytte av buss. Men det vil medføre mer tomgangskjøring for busser mellom rutene. I trekant-tomta mellom Tunellvegen og Ringvålvegen vil det for uten bussholdeplass også legges til rette for boliger og forretningsbygg.

Nye puter i Vestre Rosten HEIMDAL I løpet av sommeren vil det bli etablert nye fartsputer i Vestre Rosten. Noen av de eksisterende putene vil bli flyttet eller fjernet. Etablering av fartsdempere er med utgangspunkt i trafikksikkerheten for boligområdet og skoleveg, opplyser Trondheim kommune. Framdriften kan være noe væravhengig. Det er derfor ikke angitt eksakte utførelsestidspunkt for arbeidet.

FLYTTET ELLER FJERNET Noen av de eksisterende putene i Vestre Rosten vil bli flyttet eller fjernet. Foto: Svein J. Nilssen

BRUKT I SOKKELEN Prøven Bil etablerer nytt bruktbilsenter i underetagen på Tiller. Her vil du finne to erfarne karer som kan mye om bil, Jørn Rokseth (til venstre) og Svein Åge Hansen. Prøven Bil har åpnet nytt bruktbilsenter i underetagen på bygget, vis a vis Kia. Tidligere var nybil og bruktbil salg samlet i et lokale i 1.etg ved siden av Motortrade. I og med at Prøven Bil nå har startet med salg av Citrøen, som de overtok fra Din Bil, var det behov for å gjøre noen endringer forteller Svein Åge Hansen. Og da ble løsningen å etablere et eget bruktbilsenter. –Vi har stor tro på at dette skal bli veldig bra for kundene våre, forsikrer de begge. I første omgang er det Jørn Rokseth og Svein Åge Hansen som blir å treffe hvis du skal kjøpe bruktbil av Prøven Bil

her i Trondheim. I løpet av året har vi som mål å selge minst 500 bruktbiler, kan de røpe. Hansen forteller at det vil være en plass mellom 40-50 bruktbiler her til en hver tid. Og tror at kundene vil oppleve det positivt at de nå kan få se på hva som finnes av brukte biler på ett samlet sted. –Og her vil det garantert være mange godbiter, sier Hansen. Garanti og serviceapparatet som Prøven Bil er kjent for vil være det samme også for bruktbilkjøperne, påpeker han og legger til at det er ganske vanlig at de nyere bruktbilene har 12 mnd garanti.

TILHENGERSENTERET PÅ BØRSA E C I V R E S R E P Y T PÅ ALLE RE! E G N E H L TI

HESTEHENGERE fra Cheval Libertè

BESTSELGER:

TYSSE 6301 NF

20.500,-

KASSEMÅL: 250/150/35 TOTALVEKT: 2000KG

? n e d y ø h i e b b Jo Vi selger T YSSE stillashenger og JAMA X stillas

TILHENGERSENTER Børsa | tlf 72 86 31 24 / | post@tilhenger.no


22

KULTUR 28. JUNI 2017 HEIMDALSBLADET

TIPS OSS: tlf 952 08 513 / tips@bydelsavisa.no

Vakker sommerkonsert på Snillet gård SNILLET Alt fra viser og jazz til rock og opera tonet ut i det flotte konsertlokalet på idylliske Snillet Gård på Byneset, lørdag kveld, 10.juni. En fullsatt sal fikk valuta for pengene, da Roar Wik og døtrene Anne og Tora innbød til konsert Av: Vigdis A. Myrdal Den tre-delte konserten åpnet med en klassisk del, først Grieg, og fortsatte med kjente og kjære opera- og musikalnumre. Etter en kort pause med salg av kaffe, øl og vin, ble det liv og røre med fartsfylt irsk folkemusikk, samt noen norske og svenske viser, før det ble en liten pause igjen. I siste avdeling fikk vi eggende jazz og rock, og da dukket jo «Elvis»-Roar fram, men uten sin kjente Elvis-kostyme, da den visstnok hadde krympet. Roar, Anne og Tora var hver sin gang solist og hver sin gang korist, ellers var det flere duetter med alle mulige konstellasjoner av de tre. Og alle spilte på diverse instrumenter, som piano, fiolin, kontrabass, ukulele, harpe eller gitar. Det var nok Anne og Tora som var mest allsidige

FAR OG DATTER Far og datter, Roar og Anne Wik, i duett.

SANG OG KONTRABASS Tora Wik, også datter av Roar, her med Jacek Nowak på kontrabass.

der, sjøl om ingen av jentene var innom pianoet denne gang. Ved pianoet satt stort sett en trofast og svært kompetent akkompagnatør, Jacek Nowak, som ofte er å se ved tangentene når det er konserter av diverse slag på Byneset. Men Nowak trakterer nok også flere instrumenter, bl a kontrabass, noe han viste ved flere numre i denne sommerkon-

tilhørerne, som satt musestille og nøt den vakre sangen til fulle. Applausen etter avslutningsnummeret ville ingen ende ta, og ble etter hvert avbrutt av roseoverrekkelse og rosende ord fra driver av Snillet Gård, Lars Berg og et av hans barnebarn. Etter nok en fortjent applaus, sa heldigvis Roar Wik: «Takk for oss og på gjensyn!», det gir håp om flere flotte

serten. Som ekstranummer, etter stående og langvarig applaus, fikk vi høre den vakre «Time to say Goodbye», eller «Con te Partiro», mest kjent med Sarah Brightman og Andrea Bocelli. Far og døtrene Wik gjorde ingen skam på den med sin versjon, for det var aldeles nydelig, og ga frysninger og gåsehud hos de fleste av

konserter med ham og jentene på Byneset. Dette var tredje gang familien Wik inviterte til konsert på snillet Gård, og da billettene ble lagt ut tidlig i vår, forsvant de som dugg for solen. Faktisk kom det noen håpefulle, som ikke hadde forhåndsbestilt, og dermed måtte snu i døra; Så ved neste anledning, bestill i god tid!

Tillerordboka - den nye norsken LOL er et kjent begrep for mange. Men vet du om det er bra eller dårlig å drible? Hvis du lurer, kan en liten ordbok laget av Tiller-elever være til hjelp. Bortsett fra å manøvrere seg forbi fotballspillere, kan drible bety å stjele. Sier du at fotball er lættis, ja, da synes du fotball er artig. Disse og 104 andre ord får du forklart i Tillerordboka - den nye norsken. Den ble lansert på tampen av skoleåret, og bidragsyterne har akkurat avsluttet Vg2 klima-, energi- og miljøteknikk (2BAKE) ved Tiller videregående skole. Inspirert av slangordboka til Guleed Abdi fra Oslos østkant, "Den nye norsken", har de brukt norsktimer til å samle og forklare ord som de selv og venner bruker. Med hjelp fra medier og kommunikasjon ved skolen har det blitt et røft, lite hefte. Lett blanding Yvonne Ludvigsen og Tobias Tellugen kommer fra henholdsvis Orkdal og Klæbu, og solide

TILLERORDBOKA Tobias Tellugen og Yvonne Ludvigsen med hvert sitt eksemplar av Tillerordboka.

Heimdal Kunstforening Heimdal Kunstforening ble grunnlagt 8. juni 1953. I tiden 1953 - 1960 ble det holdt en rekke tegne- og malekurs med Roar Matheson Bye som fast lærer. I disse årene tok Heimdal Kunstforening imot Riksgalleriet og arrangerte kulturkvelder. Et fast galleri ble opprettet.

ORDBOKSKAPERNE Rektor Kirsti Horne sammen med to av bidragsyterne, Adrian Bjørnli Hansen og Ali Mosavi. trønderske uttrykk har også fått plass i Tillerordboka. Her er ord og forkortelser fra både by og land, og noen stammer fra det engelske språket. – Vi har klassekamerater fra både Tyrkia og Afghanistan, så noen av ordene kommer derfra, forteller Tobias. Både han og Yvonne synes det har vært artig å lære nye ord. – Jeg bruker ikke alle ordene selv, men synes det er greit å vite hva de betyr, sier Yvonne. Mange av ordene brukes også andre steder i landet og internasjonalt. Norsk på nye måter – Tillerordboka dekker selvsagt ikke alle mulige ord og uttrykk, men viser et utvalg av slang her i området, sier norsklærer Kristin Overland. Selve arbeidet med prosjektet har vært viktigst, og alle de 19 bidragsyterne har satt sitt preg på heftet. Hun tror lærere vil ha nytte av å ha et eksemplar i baklomma. Selv har hun

allerede opplevd at hun forstår mer av det som blir sagt rundt henne, for eksempel når ungdommer snakker sammen på bussen. Overland er stolt over det elevene har fått til, og håper at Tillerordboka kan være til glede og inspirasjon for andre. – Det er artig å ha norsktimer på nye måter, smiler Overland. - Prosjektet kan utvides til for eksempel å gjelde flere ord og at vi går mer i dybden for å finne ordenes opphav. Andre har allerede vist interesse prosjektet, og til høsten er Overland Invitert til fylkesbiblioteket for å fortelle om prosjektet til 2BAKE. Men først er det sommerferie, og både elever og lærere kan chille'n. Og til den som stadig lurer på hva LOL betyr kan vi fortelle at det er forkortelse for laughing out loud, altså at man ler høyt.

På årsmøtet i 1966 var oppmøtet så dårlig at styret besluttet å legge foreningen "død". 21. november 1983 ble det holdt et orienteringsmøtet for å forsøke å reorganisere Heimdal Kunstforening. Det ble valgt et interimstyre som varte frem til 16 januar 1984. Etter det har Heimdal Kunstforening vokst, både som forening og galleri, og fra å være husløse til å få sitt eget hus i Tiller Gamle Herredshus.

Heimdal Kunstforening var medarrangør av den årlige Heimdalsutstillingen i 1984 og 1985 og enearrangør fra 1986 - 1996. Både billedkunstnere og kunsthåndverkere sluttet entusiastisk opp om dette tiltaket som tiltrakk seg mange etablerte kunstnere, stort publikum og salg. I dag er Heimdal Kunstforening en meget aktiv kunstforening med gallerivirksomhet og kunstskole. I galleriet i 1 etasje holdes ca. 8 utstillinger i året. Kunstskolen ble startet i 1996 og kan tilby kurs i olje, akryl- og akvarellmaling, tegning, grafikk, tekstil, foto og keramikk. Åpningstider: torsdag kl. 10 - 14 lørdag kl. 12 - 16 søndag kl. 12 - 16

HEIMDAL Heimdal Kunstforenings program: 01.06.17 - 18.06. 2017 ELEVUTSTILLINGA 2017

Tepperenser kan leies rimelig Heimdal Fargehandel Tlf. 72 84 70 66 - Industriveien 54 - 7080 Heimdal


410.000,-

SVINSÅS

Melhus

432.700,452.700,475.000,-

Telefon: 72 49 71 60 – www.svinsas-melhus.no Åpningstider: Man-fre: 07.30-16.30 Torsdag: 07.30-19.00 Lørdag: Bilsalg 10.00-14.00

fp-interiør

solskjerm ming, tepper og interiør

Gravmonumenter Vi har det meste innen inn nvendig solskjerming.

Direkte fra våre produksjonslokaler på Melhus

Alt blir laget etter mål g skreddersydd og dittt vindu.

Navnetilføyelser, oppussing og tilbehør til gravstein

Stort showrom og bu utikk. Be est i pris og utvalg?

SENTRALT PÅ MELHUS Gratis parkering og stor utstilling. Rullestolvennlige lokaler med heis.

Nå også å med innlevering til Marthess rens og va ask

fp-inte eriør

Fossegrenda Senter - Fossegrenda 44 7038 Trondheim -Tlf: 480 00 124

Gyllevegen 4, 7224 Melhus | Tlf: 72 87 26 70 info@trondheim-steinindustri.no

Åpent: Mandag - fredag 09:00 - 18:00 | Lørdag 10:00 - 15:00

www.trondheim-steinindustri.no


Selge bolig?

Benytt en lokalkjent megler Vår jobb er å gjøre boligsalget enkelt og trygt for deg. Som Norges største eiendomsmegler selger vi boliger oftere enn alle andre i Norge, og du drar nytte av all vår samlede kunnskap og erfaring. Våre lokalkjente meglere på Heimdal sitter med kunnskap om boligmarkedet akkurat der du bor og skal selge. De er daglig i kontakt med potensielle kjøpere til din bolig og kjenner prisutviklingen i ditt område. De kan gi gode råd om hva som er riktig pris for boligen og hvordan den bør vises frem for å oppnå best mulig salg.

Kom gjerne innom for en uforpliktende boligprat. Du finner oss samlokalisert med SpareBank 1 SMN i Heimdalsveien 7 eller på Byåsen butikksenter.

Vi vet hva vi selger – og verdien av det.

Avdeling Sør Vest

Eivind André Løkken Vigdis Benjaminsen Avd.leder/ Megler BL Eiendomsmegler Tlf. 932 17 928 Tlf. 995 76 155

Avdeling Sør Øst

Andreas Lund Megler/Jurist Tlf. 993 43 800

Kjetil Sandmo Eiendomsmeglerfullmektig Tlf. 482 72 235

Yasin Unal Eiendomsmeglerfullmektig Tlf. 97 40 64 38

Marius Lyng Avd.leder/ Eiendomsmegler Tlf. 905 64 736

Avdeling Byåsen

Daniel Lanto Eiendomsmeglerfullmektig Tlf. 938 53 070

Thomas Melum Avd.leder/ Megler Tlf. 450 35 210

Christian F. Aa Eiendomsmegler Tlf. 975 70 128

Sigbjørn Vestå Eiendomsmeglerfullmektig Tlf. 404 50 884

Stian Berg Eiendomsmeglerfullmektig Tlf. 901 58 296

Bydelsavisa Heimdalsbladet #12 / 2017  

Bydelsavisa Heimdalsbladet, utgivelse onsdag 28. juni 2017

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you