__MAIN_TEXT__

Page 1


TUKEVASTI ARJESSA Nro 1/2018 HEIKINTALO KAUPPAKATU 61 7 D, 2. KERROS 53100 LAPPEENRANTA Puh.0400 451 344 hallinto 045 317 9095 toimisto 045 317 9096 työ ja opiskelu sähköposti: heikintalot@gmail.com kotisivut: www.heikintalo.fi

Kansikuva: Moona, pixabay Muut kuvat: Heikintalon arkisto, Pixabay– yhteisö tekijäoikeuksista vapaiden kuvien jakamiseen AUKIOLOAJAT 31.5.2018 ASTI ma 8:30-18:00 ti 8:30-16:30 ke 8:30-20:00 to 8:30-16:30 pe 8:30-18:00

SIVU

2

Julkaistu vuodesta 2002

TÄ SSÄ LEHDESSÄ Tutkittua tietoa

3

Uusivuosi ja uudet kujeet

4

Asiakasosallisuusraati

5

Lenkkeily ulkona sisäliikunnan tilalle

6

Kaikukortti esittely

7

Pelirajat´on vertaisryhmä

8

Yhteistyökumppani Me-talo

9

Heikintalon keittiö

10

Pinaattiletut ohje

11

Heikintalon toiminnallinen päivä kuvin ja sanoin

12

Heikintalon työtehtäväkuvaus

13

Tietovisa

14-15

Opiskelijaesittelyt

16-17

Mistä tulee hyvä mieli?

18

Tapahtumat kevät 2018

19

Takakansi

20


TUTKITTUA TIETOA ”Tulevaisuuden ennustaminen on helpompaa, kun on tekemässä sitä.”

KOHDERYHMÄKYSELYN KOONTI KOHDERYHMÄPALAUTE VUODELTA 2017 Kohderyhmäpalautteeseen saatiin 25 vastausta. Suurin osa osallistujista on sitä mieltä, että Heikintalon toimintaan osallistuminen on edistänyt merkittävästi osallistujien terveyttä, edistänyt merkittävästi sosiaalista hyvinvointia, edistänyt merkittävästi omaehtoisen suoriutumisen vahvistamista arkielämässä, erittäin merkittävästi yhteisöllisyyttä ja osallistumismahdollisuuksia, merkittävästi mahdollisuuksia toimia yhteiskunnassa paremmin ja tyydyttävästi työelämä- ja opiskeluosallisuutta. Kohderyhmäpalautteesta ilmenee, että osallistujat ovat kokeneet pystyneensä edistämään fyysistä ja psyykkistä kuntoaan ja ylläpitämään sitä, ovat pystyneet selviytymään itsenäisemmin arjessa, kokeneet vähemmän yksinäisyyttä, kokeneet saaneensa osallisuutta ja tunteneet tulleensa kohdelluksi tasa-arvoisesti Heikintalon toimintaan osallistumisen myötä. Toimintaan osallistujat ovat kuvailleet kokeneensa yhteisöllisyyttä ja osallisuutta, saaneet osallistumismahdollisuuksia, vertaistukea ja saaneet kokeilla työntekoa, voineet osallistua mielekkääseen toimintaan sekä oppineet uusia taitoja. Osallistujat kokevat, että heihin on pidetty aktiivisesti yhteyttä. Osallistujat ovat kokeneet, että he ovat saaneet ajantasaista tietoa Heikintalon toiminnasta ja ovat saaneet kertoa, millainen vointi on ollut, saaneet tarvittaessa edunvalvonta- tai asiointiapua sekä apua hoitoon tai palveluihin pääsemisessä. Kohde-, sidosryhmä– ja työntekijäpalautteiden perusteella Heikintalo saa arvokasta tietoa, jonka pohjalta Heikintalon toimintaa kehitetään jatkuvasti. Menestyksellä on tekijänsä. Täällä Heikintalolla me kaikki teemme sitä yhdessä. Lasse Koivumäki

UUDET

Heikintalolla kehitetään Heikintalon laadunarviointimallia. Heikintalon laadunarviointimalli on sovellus laatupalkintomalleista, joita ovat esimerkiksi Euroopan laatupalkintomalli (EFQM) sekä julkisille organisaatiolle suunnattu CAF-malli.

TOMITILAT

SIVU

3


Uusivuosi ja uudet kujeet Tammikuinen maanantai, ja joukko Heikintalolaisia juttelemassa uuden vuoden lupauksista pöydän ääressä. Mikä itse asiassa saa ihmiset tekemään lupauksia juuri uutena vuotena? Lupaukset tuppaavat kestämään keskimäärin 2 kuukautta, joten olisiko järkevämpää aina viikon alussa luvata itselleen jotakin sellaista, joka tuottaa iloa ja hyvää oloa. Tällaisia lupauksia itselle voisi olla vaikkapa: ulkoilu (ainakin kerran päivässä), yrittää lisätä hedelmien ja vihanneksien syömistä, kokeilee jotakin uutta, lupaa itselleen olla yhteydessä kavereihin tai lähipiiriin ja nukkua riittävästi. Nämä saattavat tuntua pieniltä asioilta ja teoilta, mutta ovat suuria henkiselle hyvinvoinnille. Less is more. Lupauksien lisäksi pöydän ääressä mietimme, mitä uusi vuosi tuo tullessaan Heikintalon toimintaan. Eräs totesi että ”ei pidä jäädä tuleen makaamaan”. Heikintalo on hyvä esimerkki tästä sananlaskusta. Toiminta on monimuotoista, innostavaa ja jokaiselle löytyy aina jotakin mieluisaa tekemistä. Toivottavasti vuosi 2018 tuo jotain hyvää kaikille!

SIVU

4


Asiakasosallisuusraati Asiakasosallisuusraati perustettiin Heikintalolla kesäkuussa 2017. Asiakasosallisuusraati on päässyt mukaan maakuntauudistuksen suunnittelu- ja valmisteluvaiheeseen. Aktiivisesti mukana Heikintalon ohella ovat EKTA ry, Etelä-Karjalan Yhdistykset ry, Lappeenrannan mielenterveysseura, Lappeenrannan Sydänyhdistys ry, Metalo Lappeenranta, Nicehearts ry, Saimaan Kameraseura ry, Saimaan Kriisikeskus, Lauritsalan Eläkeläiset ry, Suomen Kipu ry, Lappeenrannan Seudun Diabetesyhdistys ry, Eläkeliiton Lappeenrannan Yhdistys ry, Etelä-Saimaan 4H-yhdistys ry, Saimaan Syöpäyhdistys ry, Kaakkois-Suomen Sydänpiiri ry, Etelä-Karjalan Kylät ry, Etelä-Karjalan Muisti ry, Irti huumeista ry, Lappeenrannan alueosasto, Etelä-Karjalan Omaishoitajat ja Läheiset ry ja Imatran Klubitalo. Asiakasosallisuusraati on ollut yhteydessä Etelä-Karjalan alueen kansanedustajiin sekä kunta- ja sosiaalipalveluiden päättäviin elimiin. Raati on jo päässyt maakuntauudistuksen valmisteluvaiheeseen, jossa yhteyshenkilöinä asukkaiden, yhdistysten ja Etelä-Karjalan Liiton välillä ovat muutosjohtaja Aija Tuimala ja 2.0-hankkeen järjestöagentti Marjukka Ervelius.

Kansalaisjärjestöjen perustyö, järjestölähtöinen auttaminen pitää huomioida valmisteilla olevassa sote- ja maakuntauudistuksessa. Sote-järjestämislakiin tulee lisätä velvoite, jonka mukaan maakunnalla olisi velvoite toimia yhteistyössä järjestöjen kanssa. Yhdistysten rahoituksen turvaamiseksi on tulee laatia valtakunnallinen ohjeistus.

STEA:n ja kunnan yhteisrahoitusta saavien yhdistysten rahoitus maakuntauudistuksessa tulisi muuttaa 100% STEA-rahoitukseksi. Tämä olisi tasapuolista kaikkia yhdistyksiä kohtaan. Jo nyt suurella osalla yhdistyksistä on 100% STEA-rahoitus. Poikkeuksen tekevät muun muassa Kriisikeskukset, Poikien ja Tyttöjen talot sekä ns. Klubitalot. Lasse Koivumäki

SIVU

5


Lenkkeily ulkona sisäliikunnan tilalle Kävelyllä on monia terveyshyötyjä Salilla käymisen ja ryhmäliikunnan ei tarvitse olla ainoita liikuntamuotoja. Nämä vaativat usein aikaa ja muita ihmisiä. Oletko miettinyt kävelemistä? Tämä yksinkertainen laji tuo tullessaan monia etuja ja hyötyjä.

Edistää verenkiertoa Reilu puoli tuntia kävelyä (40min) on riittävä aika vähentämään verenpainetta vuorokaudeksi. Se parantaa hapen virtaamista kehossa ja tämän ansiosta se vähentää turvotusta nilkoissa ja jaloissa.

Hyväksi keuhkoille Kävely auttaa poistamaan epäpuhtauksia ja limaa keuhkoista, ja se voi myös estää tulehduksellisia sairauksia esimerkiksi keuhkoputkentulehdusta.

Tehokas vastus osteoporoosille Käveleminen parantaa ryhtiä ja vahvistaa luustoa.

Terve mieli Säännöllinen kävely on hyväksi mielen terveydelle, ja se parantaa myös itsetuntoa.

Ehkäisee masennusta Kävellessäsi kehosi vapauttaa endorfiineja, jotka ovat vastuussa onnellisuuden ja keveyden tunteista. Säännöllinen kävely motivoi jatkamaan urheilua.

Hidastaa vanhenemista Kävely hidastaa kehon solujen ikääntymistä.

Parantaa muistia Kun alat kävelemään säännöllisesti, se stimuloi aivotoimintaa ja huomaat parannuksen kyvyssäsi muistaa asioita. Pystyt myös keskittymään paremmin ja olemaan valppaampi. Kävely ehkäisee aivoperäisiä sairauksia, kuten Alzheimerin puhkeamista.

Hyvinvointi Kävely auttaa vähentämään väsymystä ja uneliaisuutta, ja samalla tunnet lihaksiesi vahvistuvan. Pystyt myös nukkumaan yösi paremmin. Adrenaliinin tuotanto lisääntyy kehossa säännöllisen kävelyn myötä.

Hyväksi painonhallinnalle Säännöllinen kävely auttaa polttamaan rasvaa ja nopeuttaa aineenvaihduntaa. Myös makeanhimo vähentyy.

Vähentää sairauksia Käveleminen ehkäisee sydän– ja verisuonitauteja ja vähentää sydänkohtauksia, halvauksia ja verenpaineen kohoamisen riskiä. Kävely auttaa myös ehkäisemään diabetestä ja auttaa säätelemään kolesteroliarvoja. SIVU

6


Kaikukortti Vaikka oma taloudellinen tilanne olisikin tiukka, niin kaikilla on oikeus käydä erilaisissa kulttuuritapahtumissa.

Mikä on Kaikukortti? Kaikukortilla voit hankkia maksuttomia pääsylippuja esimerkiksi festivaaleille, konsertteihin, museoihin, tanssiesityksiin, teatteriin ja urheilutapahtumiin. Henkilökohtainen kortti ei maksa mitään.

Kuka voi saada Kaikukortin?

Mistä voi saada Kaikukortin?

Sellainen joka käyttää asiakkaana lappeenrantalaiselta sosiaalipalvelun toimijalta, joka on mukana Lappeenrannan Kaikukortti-kokeilussa.

Kaikukortin voi saada niiltä sosiaalialan toimijoilta, jotka ovat mukana Lappeenrannan Kaikukorttitoiminnassa.

Taloudellinen tilanteesi on tiukka, ja eikä sinulla ole rahaa hankkia pääsylippuja.

Pyydä Kaikukorttia henkilökunnalta.

Korttia hankkiessasi sinun ei tarvitse todistaa tulojasi erillisillä todis-

Olet vähintään 16-vuotias

Mihin Kaikukortti käy? Kortilla voit hankkia lippuja kaikkiin kulttuurikohteisiin jotka ovat mukana Lappeenrannan Kaikukorttikokeilussa. Kaikukortilla voi myös hankkia paikkoja pienen lapsesi kanssa Lappeenrannan musiikinopiston muskareihin. Kulttuurikohteet kertovat omilla verkkosivuillaan mihin tapahtumiin, esityksiin ja kursseille Kaikukortti käy. Kulttuurikohteisiin voit myös soittaa ja tiedustella Kaikukortin piireissä olevaa tarjontaa.

Miten hankit pääsylipun tai kurssipaikan Kaikukortilla? Lipun voi hankkia kulttuurikohteen omasta lipunmyyntikanavasta. Pääsylippua hankkiessasi, varaudu näyttämään Kaikukorttisi ja kertomaan sen numero. Verkkokaupasta et voi hankkia lippuja. Kaikukorttilippuja saattaa olla rajoitettu määrä. Lippuja hankkiessasi Lippupisteen tai muun kaupallisen lipputoimiston kautta, joudut maksamaan palvelu maksun vaikka itse pääsylippu on ilmainen. Useimpien kulttuurikohteiden lippuja on mahdollista hankkia suoraan kohteista ilman palvelumaksua.

Pidä Kaikukorttia mukanasi Muista ottaa Kaikukortti mukaan, kun menet kulttuuritapahtumaan tai kursseille. Kaikukorttia näyttäessäsi varaudu myös näyttämään henkilöllisyystodistus.

SIVU

7


SIVU

8

Ryhmä on tarkoitettu kaikille joilla on ongelmia rahapelaamisen kanssa. Vertaisryhmiä on myös läheisille. Osallistujia on maksimissaan 10, ja kokoontumisia on kerran viikossa 2 tuntia kerrallaan yht. 12 kertaa. Ryhmä on suljettu ja luottamuksellinen. Ryhmiä ohjaavat vapaaehtoiset vertaisohjaajat, joilla on omakohtainen kokemus ongelmallisesta rahapelaamisesta, peliriippuvuudesta tai läheisen elämisestä. Tapaamisissa asetat itse omat tavoitteesi ja pääset vaikuttamaan myös käsiteltäviin asioihin ja sisältöihin. Ryhmät sisältävät keskustelua teemoista, harjoitusten tekemistä ja työvälineiden hyödyntämistä. Ryhmä käynnistyy torstaina 22.2 klo 17-19 Heikintalolla. Ryhmään voi ilmoittautua soittamalla vertaisohjaajalle 044 720 2507 ma klo 17-19 tai su klo 14-16. Muina aikoina voit jättää viestin. Netin kautta voit täyttää myös ilmoittautumislomakkeen. Mikäli ryhmä on jo täynnä, voit ilmoittautua seuraavaan ryhmään. Alla olevasta nettiosoitteesta löytyy lisää tietoja ja ilmoittautumislomake. www.pelirajaton.fi

SIVU

8


Yhteistyökumppani Me-talo Läpi jäätävän rännän ja tuiskun, saapuivat Me-talolta Niina Kupiainen ja sosionomiopiskelija Marianne torstaina 25. tammikuuta Heikintalolle vierailulle. Käynti uusissa Heikintalon tiloissa oli molemmille ensimmäinen. Esittelykierroksen jälkeen Niina esitteli Me-talon toimintaa, ja kertoi siellä järjestettävistä ryhmistä. Ryhmätoiminta on erittäin monipuolista ottaen huomioon Me-talon kävijöiden ikäjakauman, joka on vauvasta vaariin. Paikallaolijat kuuntelivat Niinaa tarkasti, ja hyviä kysymyksiäkin toiminnasta esitettiin. Niina kertoi että vuonna 2017 käyntikertoja Me-talolla oli yli 9000. Vierailun päätteeksi paikallaolijat saivat nauttia Heikintalon muusikkotaiturin esityksestä. Viulumusiikin saattelemana Niina ja Marianne lähtivät takaisin jäätävään räntäsateeseen ja tuiskuun, kohti Valtakatua ja Me-taloa.

Me-talo Säätiön tavoitteena on vähentää lasten, nuorten ja perheiden syrjäytymistä ja eriarvoistumista Suomessa. Esimerkiksi helmikuussa 2018 käynnistyy Me-talolla Streetdance tanssiryhmä. Taloon ovat tervetulleita kaikki kaupunkilaiset. Me-talo sijaitsee kauppakeskus Oprin 2. kerroksessa.

SIVU

9


SIVU

10

Heikintalolla valmistetaan päivittäin herkullinen lounas, ja perjantaisin juhlitaan viikon synttärisankareita maukkailla kakkukahveilla.

SIVU

10


Pinaattiletut ohje

Valmistusaineet (6-7 kpl) 1 pkt (150 g)

pakastepinaattia

3

munaa

5 dl

maitoa

3 dl

vehnäjauhoja

1/2 tl

suolaa

Paistamiseen voita/öljyä Valmistusohje 

Sulata pinaatti. (Pinaattia voi tarvittaessa lisätä enemmän) Lisää joukkoon muut ainekset ja sekoita tasaiseksi.

Paista taikinasta lettupannulla lettuja. Käyttämällä taikinaan 11/2 dl per lettu, saat 6-7 lettua.

Tarjoa letut sellaisenaan, sokerin tai suolaisen täytteen kanssa.

SIVU

11


Heikintalon toiminnallinen päivä kuvin ja sanoin

Luovassa ryhmässä tehtyjä ystävänpäiväkortteja.

Luovan ryhmän korusuunnittelua.

Tilastoinnin työstämistä.

Päivittäisiin keittiötyötehtäviin kuuluu ruoanlaiton lisäksi leipomista ja tiskaamista. Viikoittainen tietovisa ja mukavaa jutustelua. SIVU

12


Heikintalon työtehtäväkuvaus VASTAANOTTO Vastaanotto huolehtii Heikintalon asiakaspalvelusta. Tehtäviin kuuluu ottaa vastaan ilmoittautumiset lounaalle, tulo- ja lähtökirjautuminen ja tilastointi. Työhön kuuluu myös postin ja erilaisten tiedotteiden toimittaminen asiakkaille sekä puhelujen välittäminen ja sähköposteihin ja internetin kautta tulleisiin viesteihin vastaaminen. Hän vastaa verkkosivujen tietojen päivittämisestä. Vastaanotossa huolehditaan myös yksityiskohtaisten tilastojen pitämisestä sekä muusta sovitusta raportoinnista. Yhteydenpito kuuluu vastaanoton tehtäviin. Tehtävässä tarvitaan Heikintalon toiminnan tuntemusta, asiakaspalvelutaitoja, järjestelmällisyyttä ja joskus kielitaitoa. Työskentely tapahtuu aulassa sijaitsevassa vastaanotossa. Tietokone on pääasiallinen työväline puhelimen ohella. Vastaanoton työtehtävät vaihtelevat usein ennakoimattomasti. Keskeytykset ja uudet kiireelliset työtehtävät ovat luonteenomaisia työssä. Siten vastaanotto ei voi suunnitella työtään kovin helposti. Kiireajat vaihtelevat vuodenaikojen ja viikonpäivien mukaan. Vastaanotto palvelee Heikintalon aukioloaikoina. Tehtävässä edellytetään palveluhenkisyyttä sekä kykyä tulla toimeen ja työskennellä erilaisten ihmisten kanssa. Tilannetaju ja hyvä stressinsietokyky ovat välttämättömiä, koska välillä on kyettävä hallitsemaan kiireisiä ja hankaliakin palvelutilanteita. Vastaanoton on sopeuduttava uusiin, muuttuviin tilanteisiin, joten työtehtävät edellyttävät joustavuutta. Työn sujumista auttavat järjestelmällisyys ja hyvä muisti, jotta pystyy hoitamaan monia keskeneräisiä asioita yhtä aikaa kiireessä ja kovankin paineen alla. Työssä tarvitaan vastuullisuutta, sillä vastaanotto Heikintalon keskipiste, joten kävijöille jää usein mieleen juuri sen toimivuus tai toimimattomuus.

SIVU

13


SIVU

14

Tietovisa 1. Mikä tulee sitä isommaksi, mitä enemmän otat siitä pois?

2. Kenen presidentin kuva on 500 mk:n setelissä?

3. Mikä on suurin suomalainen maanisäkäs?

4. Mikä on html?

5. Anna toinen nimi hehkuviinille.

6. Keitä ovat aboriginaalit?

7. Koira ja mies olivat joen eri puolilla. Kummallakaan puolella ei ollut mitään millä pääsisi joen yli. Kummallakin puolella oli kyltti jossa luki: ”EI SAA UIDA”. Miten koira ja mies pääsivät toistensa luo?

8. Mikä eläin on kuvattu NBC -televisiokanavan logossa?

9. Missä on ihmisruumiin pienin lihas?

10. Luettele kolme vähintään yhdeksän olympiakultamitalia voittanutta urheilijaa.

11. Kuka kirjoitti Draculasta?

12. Kuka teki Kalevalan?

13. Kuinka monta sukupuolta kutakin eläintä Mooses otti arkkiinsa?

SIVU

14


SIVU

15

Vastaukset: 1. kuoppa/monttu 2. Kekkonen 3. Hirvi 4. Se on yleinen nettisivujen koodi. 5. Glögi 6. Australian alkuperäisasukkaat 7. Koira ui joen yli, koska se ei osaa lukea. 8. Riikinkukko 9. Korvassa (jalustinlihas) 10. Paavo Nurmi, Michael Phelps, Mark Spitz, Carl Lewis ja Larissa Latynina. Bram Stoker Elias Lönnrot Nooalla oli arkki, ei Mooseksella. Vesa-Matti Loiri Zimbabwen metsätähti 11. 12. 13. 14. 15. 16.

16. Mikä kasvi kuvassa on? 15. Minkä maan lippu kuvassa on? 14. Suomalaisessa elokuvassa Pahat Pojat (2003) kuka esittää veljesten isää?


Opiskelijaesittely nr I 1 Nimesi, ikäsi ja missä asut? Minna Tapanila,50vee,asun omakotitalossa Murheistenrannassa. 2 Mitä opiskelet ja milloin valmistut? Opiskelen lähihoitajaksi, ja valmistun joulukuussa 2018. 3 Mikä Lappeenrannassa on parasta ja huonointa? Saimaa ja luonto on parasta.

11 Taidenäyttely, puoluejohtajien paneeli vai rockkonsertti? Puoluejohtajien paneeli sen vuoksi, että mahdollisesti voisin sitä kautta vaikuttaa yhteisiin asioihin.

12 Entä gourmet-ravintola, mäkkäri vai nakkari? Gourmet-ravintola, koska siellä en ole ikinä käynyt. 13 Tuoko raha onnen? Ei se onnea tuo, mutta helpottaa monia asioita.

Teiden kunnossapito on huonointa. 4 Mihin haluaisit matkustaa ja miksi juuri sinne? Italiaan haluaisin matkustaa välittömän tunnelman, maisemien, hyvän ruuan, sekä ilmaston vuoksi.

14 Jos saisit puhua eduskunnassa 5 minuuttia, mitä puhuisit? Opiskelun ohella töiden teko tulisi olla kannattavaa.

5 Kenet julkisuuden henkilön haluaisit tavata? Presidentti Sauli Niinistön. 6 Jos pääsisit aikakoneeseen, mihin sillä menisit? Menisin aikakoneella 1800-luvun alkuun. 7 Uskotko puhtaaseen urheiluun? En usko. 8 Miten saadaan Suomi nousuun? En tiedä. Jos joku sen tietäisi, niin se varmaan olisi jo tehty. 9 Tykkäätkö olla mielummin nopeasti paikalla vai varmasti ja hitaasti? Varmasti ja hitaasti. 10 Mihin seuraavista et menisi ja miksi? A) Ralliauton kartanlukija B) Avaruusasema C) Tupperware-kutsut B) En menisi avaruusasemalle, koska pelkään kovaa vauhtia, ja korkeita paikkoja.

SIVU

16

15 Mikä on mukavin kokemus Heikintalolla? Ihmiset ja ilmapiiri. Mukavaa yhdessä tekemistä.


Opiskelijaesittely nr II 1 Nimesi, ikäsi ja missä asut? Ella, uunituore 27– vuotias keski-suomalainen. Nykyisin asustelen täällä Lappeenrannassa. 2 Mitä opiskelet ja milloin valmistut? Opiskelen kolmatta vuotta sosionomiksi Saimaan ammattikorkeakoulussa. Valmistun joulukuussa 2018. 3 Mikä Lappeenrannassa on parasta ja huonointa? Tässä kohtaa nykyisenä lappeenrantalaisena pitää varmaan mainita Saimaa? Niin ja kuulemma vedyt ja atomit? Itse liputan Panttereiden nimeen. Huonointa sijainti; melkeinpä poikkeuksetta saa 2h istua autossa, menipä minne tahansa. 4 Mihin haluaisit matkustaa ja miksi juuri sinne? Sanotaan vaikka Islanti. Maantietoni on melko heikko, mutta Islannin osaan sijoittaa kartalle. 5 Kenet julkisuuden henkilön haluaisit tavata? Onpas vaikea kysymys.. Ehkä joku historiaan suuresti vaikuttanut henkilö olisi mukava tavata. 6 Jos pääsisit aikakoneeseen, mihin sillä menisit? Aikakoneella matkustaisin kyllä –95 maailmanmestaruusjuhliin ja niihin tunnelmiin! Omalta osalta juhlat meni vissiin hiekkalaatikolla hiekkakakkuja leipoessa.. 7 Uskotko puhtaaseen urheiluun? Uskon että sitäkin vielä on, ja tulee myös olemaan. Kaurapuurolla pitäisi kyllä pärjätä!

Oman ja muiden turvallisuutta ajatellen jätän kartanlukemisen niille, jotka sen osaavat (ja ymmärtävät..). Ralliauton kyytiin haluaisin kuitenkin joskus päästä! 11 Taidenäyttely, puoluejohtajien paneeli vai rock-konsertti? Puoluejohtajien paneeli voisi lisätä yleissivistystä. Muistiinpanovälineet (ja Suomi-politiikka -Suomi sanakirja..) mukaan ehdottomasti! 12 Entä gourmet-ravintola, mäkkäri vai nakkari? Kyllä ääni tässä mittelössä menee Kultaisille kaarille. 13 Tuoko raha onnen? Raha kyllä tuo onnea, mutta yksinään se ei riitä onnellisuuteen. 14 Jos saisit puhua eduskunnassa 5 minuuttia, mitä puhuisit? Eläinten hyvinvoinnista. Siihen tulisi mielestäni kiinnittää vielä paljon nykyistä enemmän huomiota. 15 Mikä on mukavin kokemus Heikintalolla? Mukavin kokemus oli varmasti ensimmäisen harjoittelupäiväni ensimmäiset minuutit:; kaikki ottivat minut ystävällisesti vastaan ja tervehtivät iloisesti. Tuli heti tervetullut olo.

8 Miten saadaan Suomi nousuun? Toimivalla yhteistyöllä. Kateudella ei päästä pitkälle. 9 Tykkäätkö olla mieluummin nopeasti paikalla vai varmasti ja hitaasti? Kyllä sitä nyt varttia aikaisemmin pitää olla jo koputtelemassa oviin ja ikkunoihin! 10 Mihin seuraavista et menisi ja miksi? A) Ralliauton kartanlukija B) Avaruusasema C) Tupperwarekutsut SIVU

17


Mistä tulee hyvä mieli? Mistä tulee hyvä mieli? Toisten ihmisten läsnäolosta, kosketuksesta, hymystä, uusien asioiden kokemisesta ja oppimisesta, toisten ihmisten auttamisesta, asioiden muistiin kirjaamisesta, ponnistelemisesta, lämmittelystä, verryttelystä ja venyttelystä, opiskelusta, ikkunasta katselemisesta, taidemuseoissa, konserteissa, teatterissa ja urheilutapahtumissa käymisestä, kukkien kastelusta, kirjojen lukemisesta, omaisten muistamisesta, kavereiden tapaamisesta, pesutuvassa käymisestä, radion kuuntelemisesta, syvällisestä keskustelusta, päiväkirjan pitämisestä, ruoanlaitosta, askartelemisesta, soittamisesta, laulamisesta, musiikin kuuntelusta, lasten hoidosta, omenoiden keruusta, mansikoiden ja jäätelön syömisestä, matkailusta uusiin paikkoihin, historiallisten asioiden muistelusta, tutkimuksen tekemisestä, urheilemisesta, säästämisestä, harrastuksista, hengellisten asioiden pohdiskelusta, henkisestä kasvusta, aikuiseksi kasvamisesta, kun ymmärtää toisen elämäntilanteen, retkeilystä, luonnon ihmeiden tarkastelusta, vuodenaikaisvaihtelusta, siitä tunteesta kun on sauvakävellyt tunnin kosteassa säässä ja on sen jälkeen käynyt suihkussa. Siis hyvä mieli voi tulla hyvin monesta asiasta. Suomi on nyt täyttänyt sata vuotta, aloitetaan hyvillä mielin seuraava satavuotiskausi.

SIVU

18


KEVÄT 2018 TAPAHTUMAT KEVÄT 2018 RYHMÄTOIMINTAA Maanantai

VAPAA-AJAN TOIMINTAA Maanantai

Klo 9:00

ATK-ryhmä

Klo 10:30

lehtiryhmä

Klo 13:00

leivonta

Keskiviikko

Klo 14:00

luovaryhmä

+30-vuotiaiden ilta klo 16-18

Nuorten ilta klo 16-18

Bändi-ilta klo 18-20 Perjantai

Tiistai Klo 9:00

some-ryhmä

Sauna Veljeskodilla klo 14-15

Klo 13:00

leivonta

Parilliset viikot miehille, parittomat naisille

Klo 14:00

kehittämisryhmä

Vapaa-ajan ryhmä klo 16-18

Keskiviikko

KOKOUKSET

Klo 9:00

some-ryhmä

Klo 10:30

lehtiryhmä

Henkilöstöpalaveri maanantaisin klo 13:00

Klo 13:00

leivonta

Yhteisökokous tiistaisin klo 10:30

Klo 14:00

luova ryhmä/keilaus

TAPAHTUMAT Ystävänpäiväkahvit 14.2.

Torstai

Laavuretki Karhusaaren laavulle 20.2.

Klo 9:00

some-ryhmä

Klo 10:30

lehtiryhmä

Heikintalon kehittämispäivä Marjolassa 6.3.

Klo 13:00

leivonta

Pääsiäisateria 29.3.

Klo 14:00

duunikahvila

Heikintalon synttärit 5.4.

Klo 15:00

musiikkiryhmä

Wappujuhla 30.4. Mahdolliset muutokset tapahtumiin

Perjantai Klo 10:30

ATK-ryhmä

ilmoitetaan Heikintalon kotisivuilla.

Klo 13:00

tietovisa

Heikintalon lounaalle ilmoittautuminen

Klo 14:00

some-ryhmä

klo 10 mennessä. Ruokalippu 3 €/kpl, 12,50 €/5kpl


__________________________________________

__________________________________________

__________________________________________

HEIKINTALO KAUPPAKATU 61 7 D, 2. KRS 53100 LAPPEENRANTA

puhelimet: Toiminnanjohtaja

+35840 045 1344

Toimisto

+35845 317 9095

Työ ja opiskelu

+35845 317 9096

Sähköposti: heikintalot@gmail.com Kotisivut:

www.heikintalo.fi

Päätoimittaja: Lasse Koivumäki Toimitus, taitto, kuvat ja grafiikka: Heikintalon lehtityöryhmä Julkaisija: Heikintalo 17. vuosikerta

Profile for heikintalo

Lehti 1/2018  

Lehti 1/2018  

Advertisement