Heikintalon lehti 4/2020

Page 1

Heikintalon lehti 4/2020


TUKEVASTI ARJESSA Nro 4/2020

Julkaistu vuodesta 2002

HEIKINTALO

TÄ SSÄ LEHDESSÄ

KAHILANNIEMENTIE 5 53130 LAPPEENRANTA

Pääkirjoitus: Sosiaalinen vahvistaminen Heikintalolla

3

puh. 050 4016 308 sähköposti: heikintalot@gmail.com kotisivut: www.heikintalo.fi

Kahilanniemessä

4

Opiskelija Pasi

5

Äänikirja– ja levyarvostelut

6-7

Mistä tämä joulu muistetaan

8

Kansikuva ja kuvat: Heikintalon arkisto ja Pixabay—ilmaisia kuvia yleiseen käyttöön. Heikintalon lehti ilmestyy neljä kertaa vuodessa. Lehti toimitetaan Heikintalon kohde– ja sidosryhmille sekä sitä jaetaan eri tilaisuuksissa. Lehti ilmestyy myös verkkolehtenä.

Jouluajan muistoja

9-11

Joulun paras taatelikakku

12

Levypulla äijätyyliin

13

Jouluisia kirjoja

14-15

Jouluvisa

16-17 18

SIVU

2

Tapahtumat, muu toiminta

19

Takakansi

20


PÄÄKIRJOITUS

Sosiaalinen vahvistaminen Heikintalolla Lasse Koivumäki Heikintalon toiminnalla vahvistetaan muun muassa heikossa työmarkkina-asemassa olevien ihmisten koulutus- ja työelämävalmiuksia sekä taitoja itsenäiseen elämään. Heikintalon toimintaan osallistujilla on mahdollisuus selvittää elämäntilannettaan ja rakentaa jatkopolkuja kohti koulutusta ja työelämää. Heikintalon yhtenä tehtävänä on tavoittaa tuen tarpeessa olevia ihmisiä ja auttaa heitä sellaisen tuen piiriin, joilla edistetään heidän toimintakykyään ja itsenäistä selviämistä arjessa. Heikintalon työntekijät pyrkivät löytämään Heikintalon toimintaan osallistujille sopivia vaihtoehtoisia polkuja palveluihin, koulutukseen ja työelämään. Heikintalo on Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry:n jäsen. Sosiaalisen vahvistamisen periaatteet Heikintalolla pohjautuvat työpajatoiminnassa ja etsivässä nuorisotyössä käytettäviin periaatteisiin. Heikintalo hyödyntää sosiaalisen vahvistumisen Sovari-mittaria Heikintalon toiminnan vaikuttavuuden todentamisessa.

Heikintalon toiminnassa keskeistä on työn kautta tekemällä oppiminen yhteisöllisessä Heikintalon ympäristössä. Heikintalolla sosiaalinen vahvistaminen perustuu sopivan haastaviin ja mielekkäisiin tehtäviin ja toimintaan kunkin toimintaan osallistujan kykyjen ja taitojen mukaan. Ohjaajien ja työvalmentajan antaman myönteisen palautteen myötä toimintaan osallistuja saa arvostusta ja merkitystä toiminnalleen. Hyväksyvä yhteisö ja kannustava valmennus lisäävät motivaatiota työskennellä ja pyrkiä tavoitteisiin. Onnistumisen ja uuden oppimisen kokemukset vahvistavat itsetuntemusta, mikä auttaa asettamaan realistisia tavoitteita. Tavoitteissa eteneminen tuo hallittavuuden tunnetta toimintaan osallistujan arkeen ja elämään. Heikintalo ohjaa ja tukee toimintaan osallistujia palveluiden, koulutuksen ja työelämän välimaastossa. Toimintaan osallistujien onnistunut ohjaus edellyttää toimintaan osallistujan elämäntilanteen kokonaisvaltaista ymmärrystä, voimavarojen tunnistamista sekä palvelu- ja tuen tarpeiden jäsentämistä. Heikintalon toiminta perustuu toimintaan osallistujien kohtaamiseen ja kuuntelemiseen. Työntekijän välittävä ja arvostava asenne toimintaan osallistujaa kohtaan tuottaa kokemuksen siitä, että toimintaan osallistuja tulee nähdyksi ja hänen asiansa koetaan tärkeäksi. Tämä lisää toimintaan osallistujan rohkeutta tuoda esille tuen tarpeitaan ja kiinnostusta asioiden hoitamiseen.

SIVU

3


KAHILANNIEMESSÄ Vapaa-ajan ryhmässä maanantai iltapäivällä teimme kävelylenkin Kahilanniemen kärkeen. Opiskelija Pasi ja Ville-Veikko menivät jo edeltä tekemään tulia, joten perille päästyämme pääsimme heti makkaran paistoon. Se olikin hyvä, sillä Saimaalta puhalteleva raikas tuuli jäähdytti nopeasti juuri paistetut makkarat sekä paistajat.

SIVU

4


OPISKELIJA PASI

Tervehdys,

Olen sosionomiopiskelija Pasi. Opiskelen Diakonia-ammattikorkeakoulussa (Diak) Pieksämäen kampuksella. Opintoni ovat jotakuinkin puolessa välissä. Valmistumisen aika olisi keväällä 2022. Syventäviksi opinnoiksi olen valinnut mielenterveys- ja päihdetyön sekä vammaistyön. Suoritan ”kaksoistutkintoa”, joka antaa mahdollisuuden toimia myös diakoniatyössä. Koska asun Lappeenrannassa, voin suorittaa harjoitteluni täällä. Heikintaloa suositeltiin hyväksi harjoittelupaikaksi. Tämä vinkki on osoittautunut oikeaksi. Olen tyytyväinen, että sain mahdollisuuden tulla tänne. Henkilökunta on mukavaa ja heillä on vankka ammattitaito. Nämä välittyvät luontevasti meille kaikille joka päivä. Toimijat tuntevat Heikintalon omakseen ja on ollut kiva tutustua jo moniin heistä. Tänne on kaikkien helppo tulla ja päästä mukaan erilaiseen toimintaan. Olen toiminut aiemmin IT-alan tehtävissä, sekä opetus-, asiantuntija- ja johtotehtävissä. Vuosien aikana liike-elämä ja teollisuus on myös tulleet tutuksi. Työtehtävät vuosien aikana ovat antaneet mahdollisuuden nähdä maailmaa monelta kantilta ja kohdata erilaisia ihmisiä eri kulttuureista. Arvostus kotimaata ja erityisesti sen palveluita ja turvallisuutta kohtaan on kasvanut. Olemme toimineet perheenä mukana lastensuojelutyössä. Olen myös tehnyt vapaaehtoistyötä vuosien ajan mm. vanhusten parissa. Opetustyössä sain kohdata myös heitä, jotka eivät erinäisten syiden takia olleet mukana työelämässä. Joukossa oli mukana myös maahanmuuttajia useista maista. Toimiminen vapaaehtoistyössä antoi kimmokkeen lähteä opiskelemaan sosiaalialaa ja saamaan uusi ammatti lopuille työvuosille. Myös halu toimia ihmisten parissa ja olla avuksi, on ollut vahva kannustin opiskeluun. Työvuosia on toivottavasti edessä vielä roppakaupalla. Harrastan aktiivisesti kuntoliikuntaa eri muodoissa. Erityisesti tennis, pöytätennis, kuntosali ja kävelylenkit muodostavat viikkoon mukavia liikuntahetkiä. Suunnistus on ollut myös mukava harrastus kesäisin. Olen osallistunut muutamaan Jukolan viestiin. Ne ovat mukavan yhteisöllisiä tapahtumia. Kannustan jokaista liikkumaan omien voimavarojen mukaan. Pienikin kävelylenkki kaupungilla tai luonnossa virkistää sekä kehoa että mieltä. Rajattujen osallistujamäärien johdosta kaikkea toimintaa ei ole voitu järjestää, kuten aiemmin on totuttu. Heikintalo on mielestäni pystynyt vastaamaan tähänkin haasteeseen. Annettuja turvallisuussuosituksia noudatetaan täällä hyvin. Tämä mahdollistaa turvallisen toimintaympäristön meille kaikille. Kannattaa tulle rohkeasti mukaan kokeilemaan, miten voi kartuttaa vaikka omia digitaitoja tai osallistumaan ulkoiluun yhdessä. Yhdessä on kiva toimia.

Toivotan mukavaa loppusyksyä ja joulun odotusta teille kaikille, Pasi

SIVU

5


ÄÄNIKIRJA-ARVOSTELU Dan Brown "Alku" " Alku " on Dan Brownin kahdeksas kirja. Kuka ikinä oletkin, mihin ikinä uskotkin - kaikki tulee muuttumaan. Robert Langdon, Harvardin yliopiston symbologian professori, saapuu julkistustilaisuuteen Bilbaon Guggenheim - museoon. Luvassa on paljastus, joka »muuttaa tieteen kasvot ikuisiksi ajoiksi». Edmond Kirsch, 40 - vuotias miljardööri ja tulevaisuudentutkija, aikoo paljastaa löydön, joka tuo vastauksen ihmiselämän kahteen peruskysymykseen: Mistä me tulemme? Mihin olemme menossa? Sadat kutsuvieraat lumoutuvat Kirschin puheista, mutta Langdon tajuaa, että löytö tulee jakamaan mielipiteitä ennen näkemättömän rajusti. Samassa tarkkaan käsikirjoitettu ilta räjähtää kaaokseksi. Järkyttynyt Langdon joutuu pakenemaan välitöntä vaaraa museonjohtaja Ambra Vidalin kanssa. He päätyvät Barcelonaan etsimään salaperäistä tunnussanaa, joka avaisi Kirschin salaisuuden. Pian selviää, että joku tekee kaikkensa estääkseen henkeäsalpaavan totuuden julkituloa. Tässä kirjassa on tuttua Brownin jännitystä, taidehistoriaa, kirjallisuutta ja salaperäisiä symboleita. Lähde: takakansi Kirjassa on 463 sivua Kirjasta on myös äänikirja saatavana. Itse ainakin tykkäsin paljon tästä kirjasta, myös aikaisemmistakin Danin kirjoista olen pitänyt. Lisäksi olen katsonut kirjoista tehdyt elokuva-versiot.

Kirjoista olen kuunnellut myös äänikirjat (paitsi "Alku" - kirjaa en ole kuunnellut vielä). Jos tykkää jännityskirjoista, niin kannattaa lukea, vaikka tämä tai aikaisempia kirjoja.

Jonas Jonasson "Murhaaja-Anders ja hänen ystävänsä" - äänikirja Virkaheitto pappi Johanna Kjellander ja alipalkattu vastaanottovirkailija Per Persson kohtaavat sattumalta puiston penkillä. Kukapa olisi aavistaa, että kohtaamisesta tulisi hedelmällisen liikesuhteen ja vähän muunkinlaisen suhteen alku, etenkin kun pappi ensi töikseen yrittää huijata vastaanottovirkailijaa. Mutta huijari tunnistaa toisen samanlaisen. Hyvät liikeideat alkavat kuin itsestään hehkeytyä kumppanusten kesken, ja ihan ensimmäiseksi he hyödyntävät MurhaajaAndersina tunnetun, juuri vankilasta vapautuneen ammattilaisen ydinosaamisaluetta. Äänikirja käsittää 7 cd-levyä ja kestää n. 8 tuntia 47 minuuttia. Lähdä: takakansi Äänikirja naurattaa jo ensimmäisellä cd-levyllä . Omasta mielestä äänikirja on todella hauska ja juonenkäänteitä tapahtuu kokoajan levyllä.

Jos tykkäät huumorista, niin kannattaa kuunnella tämä äänikirja !

SIVU

6


LEVYARVOSTELU The Who "Who" Vuonna 2019 ilmestyi The Who:n "Who" kahdestoista studio pitkäsoittolevy. Edellinen pitkäsoittolevy ilmestyi vuonna 2006. "Who" - levynkesto on 45 minuuttia ja 11 sekuntia. Levyllä on 11 biisiä. Pete Townshed on tehnyt 9 biisiä tälle levylle. Levyn on tuottanut Pete Towshend ja D. Sardy. Laulaja on Roger Daltrey.

Tämä on ensimmäinen The Who - bändin cd-levy, jonka olen kuunnellut kokonaan. Levyllä on todella hyviä kappaleita, lukuun ottamatta "break the news" - biisiä, jonka olisi voinut jättää pois levyltä. Muuten levy on kokonaisuutena todella hyvä. Suosikkibiisini on "beads on one string", joka on vaan hyvä. Roger Daltreyn lauluääni on karhea, joka sopii hyvin näihin biiseihin. Jos tykkää rock-musiikista tai ei ole aikaisemmin kuunnellut The Who:n levyjä, niin kannattaa kuunnella edes kerran tätä levyä.

Apocalyptica "Cell-O" Apocalyptica-yhtye julkaisi vuonna 2020 uuden yhdeksännen studioalbumin nimeltään "CELL-O". Edellinen levy on julkaistu vuonna 2015. Cell-O, cd-levyllä on 9 kappaletta. Levyn kesto on 53 minuuttia ja 35 sekuntia. Yhtyeeseen kuuluu kolme sellon soittajaa ja rumpali. Lähestulkoon jokainen jäsen on tehnyt biisin tälle levylle. Levyllä on ainoastaan yksi kappale, jossa on sanoja, muut kahdeksan ovat instrumentillisia kappaleita. Levyn on tuottanut Apocalyptica -bändi itse. Cd-levyn kannen ulkonäköön on panostettu, myös sisälehtiin ja takakanteen on panostettu.

"Cell-O" on minun ensimmäinen Apocalyptican levy, jonka olen kuunnellut kokonaan. Muita yksittäisiä kappaleita olen kuullut, mutta en ole kuunnellut kokonaan levyä alusta loppuun asti. Pidän tämän levyn tyylistä soittaa klassisenmusiikin tyylistä musiikkia rummun kanssa. Levyllä on kolme biisiä, jotka nousivat suosikki kappaleiksi kuuntelussa, eli: " Rise ", " Catharsis " ja " Beyond The Stars ". Levy on muutenkin kokonaisuudessaan hyvä. Jos tykkäät klassisesta musiikista, niin kannattaa kuunnella miltä sellojen ja rumpujen yhdessä soittamisesta tulee. Ja jos tykkäät raskaasta musiikista, kannattaa kuunnella miltä hevi kuulostaa sellojen ja rumpujen yhdessä soittamisesta. Sellojen soitto kuulostaa tällä levyllä niin raskaan kuin klassisen soiton soitolta.

Suosittelen muillekin musiikin kuuntelijoille tätä levyä. Kirjat ja levyt kuunteli ja arvosteli Tuomas

SIVU

7


Mistä tämä joulu muistetaan? Näin joulun alla tulee mieleen lapsuusajan joulut. Kuinka sitä odotettiin jo marraskuusta alkaen ja jännitys vain kasvoi aattoillan lähestyessä. Mieleeni palaa muistoja, kun otan lanttulaatikon uunista, tai kun kuusi tuodaan sisälle. Muistot siitä, kun äiti paistoi laatikoita isossa leivinuunissa ja isä nosti kuusen sisälle aattoaamuna ja tupaan levisi ihana joulun tuoksu!

Joulu herättää paljon tunteita ja odotuksia. Joulun perinteet ovat varmasti muuttuneet ajan myötä, vaikka monessa perheessä yritetään vaalia niitä oman perheen jouluperinteitä. Itsellänikin on omasta lapsuuskodistani perittyjä jouluperinteitä. Teen itse jouluruoat, niin kuin äitinikin teki. Toki jotain on muuttunutkin. Äitini teki aina lipeäkalaa, mutta minä en! Jokaiselle perheelle muodostuu omat traditiot ja osa niistä menee sukupolvelta toiselle, mutta aina voi tulla jotain uuttakin. Luulen, että omien lapsieni jouluista tulee varmasti heidän näköisensä juhla, mistä voi löytyä ripaus kotoa tuttuja jouluperinteitä. Järjestän mielelläni joulun omalle perheelleni, mutta odotan jo innolla, milloin lapseni perustavat perheen ja saamme kutsun viettämään joulua heidän luokseen! Oikeat jouluperinteet ovat juuri ne asiat, mitkä kukakin tuntee tärkeäksi omassa joulun vietossa. Jos joku haluaa viettää joulun yksin ja nauttii siitä, niin miksi ei? Tai jos jouluna maistuu paremmin sushi kuin kinkku, niin sallitaan se hänelle, joka siitä haluaa nauttia. Tämä vuosi on ollut kaikin tavoin poikkeuksellinen. Olen käynyt lapsesta asti aina laulamassa kauneimpia joululauluja. Tänä vuonna ei lauleta. Ainakaan kirkossa. Meidän perheessämme kyllä lauletaan! Kiitos musikaalisten lapsieni. Varmasti myös monessa kodissa pohditaan, miten viettää joulua. Isot sukujuhlat jäävät luultavasti tänä vuonna viettämättä. Olisiko tässä myös oiva tilaisuus oikeasti pysähtyä ja muistaa joulun todellinen tarkoitus. Tarvitsemmeko kaikkea materiaa ja kiirettä? Otetaan rennosti, syödään hyvin ja ollaan rakkaimpien kanssa hetki ilman maailman murheita. Kuta pienempi olet itse, sitä joulumpi tulee. (Tove Jansson) Rauhallista Joulua!

Päivi

SIVU

8


Joulumuisto Parhaimmat joulumuistot sijoittuvat siihen aikaan, jolloin Sammonlahden asukastila järjesti "yksinäisten joulujuhlia" asukastilassa. En muista tarkkaa vuosilukua, jolloin aloin käymään Sammonlahden asukastilan järjestämissä "yksinäisten joulujuhlassa" jouluaatto päivänä. Todella mukava ilmapiiri oli. Sammonlahden kirkon pappi kävi lukemassa jouluevankeliumin ja kanttori säesti pianolla, kun laulettiin joululauluja. Vapaaehtoiset tarjoilivat perinteisiä jouluruokia tapahtumassa, joka alkoi, muistaakseni kahdelta ja kesti ilta kuuteen asti. Todella mukavaa yhdessä oloa oli aina joka joulu, todellakin. Nykyään kyseistä tapahtumaa ei ole järjestetty varmaan kuuteen vuoteen. Vieläkin kaipailen samanlaista joulua. - terveisin Tuomas

Joulu on lahjojen ja rauhan aikaa. Silloin pitäisi vallita ihmisten kesken hyvä tahto. Jouluun kuuluvat kirkossa ja haudoilla käynnit, jolloin muistetaan poisnukkuneita lähimmäisiämme. Olennaisena jouluun kuuluvat joululaulut. Mielestäni kauneimmat ovat Sylvian joululaulu, Varpunen jouluaamuna ja Sydämeeni joulun teen. ON MAHTAVAA KUN URUT SOIVAT JA IHMISET KOKOONTUVAT LAULAMAAN JOULULAULUJA!

Joulu on minusta liian kaupallinen juhla. Ihmiset rynnivät suuna päänä marketeissa. Minusta joulun tärkein sanoma monesti unohdetaan hälyn ja kaupallisuuden alle. Pääasia on lähimmäisen muistaminen edes pienellä asialla. Kortti tai lämmin halauskin. Kaikilla ei ole varaa ostaa kalliita joululahjoja. Monesti itsetehty on paras, jos vain jaksaa! Itselläni on nyt tilanne etten jaksa. Kortit lähetän, mutta lahjoja en osta kuin äidille, mikäli Luoja suo hänen elävän! Tule joulu kultainen ilon rauhan tuoja Sydämiimme ainiaaksi sytytä valon liekki luojan Anna meille lahjoja Oi sä joulu autuas!

Sari K

SIVU

9


Joulupukin olemassaolo selvisi Ensimmäinen hatara muisto Joulupukista on jostain parin-kolmen vuoden iältä, kun jouluaterian jälkeen joku pelottava vanha ukko marssi sisään Ukin ja Mummin olohuoneeseen ja ojensi minulle monta pakettia. Niiden sisältöä en muista, mutta eräässä vanhassa valokuvassa, mahdollisesti samalta vuodelta, olen mummolan olkkarissa tonttuhattu päässä ja iso punainen leikkiauto edessäni. Muutaman seuraavan vuoden aikana sain kuulla, että se vanha ukko on nimeltään Joulupukki, ikivanha äijä, joka asuu Lapissa ja tuo joka joulu ihmisille lahjat. Ihmisillä oli myös mahdollisuus vaikuttaa lahjoihin lähestymällä Joulupukkia kirjeitse ennen joulua ja esittää toivomuksia lahjojen suhteen. Selvitystyöni tämän mystisen hahmon ympärillä poiki lisäksi moninaista tietoa, hänen itsensä kertomana kuulin mm. että ukko oli ikäisekseen hirmukunnossa, sillä sanoi harrastavansa kesäisin surffausta Hawaijilla, talvilajeista puhumattakaan. Ikäskaalassa oli hieman hajontaa, sillä toisena vuotena ukko sanoi iäkseen 400 vuotta, kun taas toisena 450. En pitänyt tätä kuitenkaan ongelmana, sillä ymmärsin, että ukon muisti saattaa hieman pätkiä, kuten muillekin vanhuksille voi käydä. Joulupukki kulki Lapista meille ja muihinkin maailman koteihin porokyydillä, tästä todisteena jouluna 1977 tai 78 hän kertoi jättäneensä porot läheiseen Pätilän navettaan sen ajaksi, kun jakaa lahjat Rinneja Kerrostien taloihin. Kerran näinä vuosina sattui perin hämmentävä tapaus, kun Pukki näyttikin ja erityisesti kuulosti naishenkilöltä. Vieläkään en alkanut epäillä mitään, sillä vanhempieni selitys oikaisi epäselvän tilanteen, Pukin muori vaan auttoi lahjojen toimituksessa täystyöllistettyä Pukkia. Sitten vuosikymmenen vaihteen tienoilla väliin tuli vaikeita häiriötekijöitä, ensimmäisenä naapurin Kimmo, joka esitti hurjan ja ennenkuulumattoman väitteen; Joulupukkia ei ole olemassa. Kyseinen väite oli noin samaa järkyttävyysluokkaa kuin satoja vuosia sitten Galileo Galilein aurinkokeskeinen maailmankuvaväittämä. Uskoni Pukkiin oli kuitenkin juurtunut niin syvälle, etten aluksi antanut mokoman asian vaivata päätäni. Myöhemmin naapurin Kimmo keksi ottaa Joulupukkikysymyksen kiusaamisteemakseen ja samaa väitettä sain kuulla viikkokaupalla. Tässä vaiheessa isäni hieman raotti verhoa ja selvitti, että kaikki ihmiset eivät usko Pukkiin. Kun tilanne kärjistyi entisestään, aloin vaatia isääni välittäjäksi ja takomaan naapurin Kimmolle, että Pukki ON OLEMASSA! Näin tultiin pisteeseen, jossa isäni lopulta kertoi totuuden Pukista; Joulupukki on fiktiohenkilö. Se pelottava vanha ukko mummolassa oli Tepo-pappa ja Joulumuori naapurikerrostalossa asuva naisopettaja. Otin tiedon vastaan rauhallisin mielin, en muista olinko kovin pettynyt. Näin 32 vuotta myöhemmin uskon kuitenkin Joulupukkiin parin karvan verran. Olen nähnyt hänet siellä täällä, nähnyt joskus peilistäkin. Pukin apulaiset eli tontut kävivät meillä jakamassa lahjat vielä, kun olin 12 tai 13-vuotiaskin ja kirjeen Pukille jätin isäni postiin vietäväksi vielä parikymppisenä. Joulupukki on siis olemassa, ainakin jouluna. Hyvää joulua myös naapurin Kimmolle. Julkaistu aiemmin Heikintalon lehdessä v. 2011

SIVU

10

Mikko K


Jouluajan muistoja Lapsuuden ajan joulumuistoista tulee ensimmäisenä mieleen, kun äiti lähetti minut jouluaattoaamuna kauppaan maidon ostoon ja sain ostaa samalla Coca Colaa, se oli silloin harvinaista herkkua. Illalla joulusaunan jälkeen joimme sitä veljeni kanssa. Ai, että maistui hyvälle. Yhtenä parhaimmista joululahjoista on jäänyt mieleen nukkekodin kalusteet, jonka osat olivat muovilevyssä kiinni. Siinä meni joulupyhät rattoisasti osia irrotellessa ja huonekaluja kasatessa. Olin aiemmin saanut lahjaksi isän vanerista askarteleman nukkekodin, johon olin itse väsännyt tulitikkuaskeista ym. rasioista kalusteita, nyt minulla oli hienot muovikalusteet. Lapsena harmitti, kun joulupukki kävi aina sillä aikaa, kun iskä oli käymässä meitä lähellä asuvan siskonsa luona, eikä koskaan nähnyt pukkia. Mutta hän lohdutti minua kertomalla nähneensä pukin kotiin tullessaan. En muista, miten minulle paljastui totuus joulupukista, mutta arvelisin että veljeni ja serkkuni ovat minua siitä kiusanneet ja paljastaneet suuren salaisuuden. Aattoiltana meillä oli mummi sekä Annikki-täti ja Aaro-setä jouluaterialla. Joulupäivä vietettiin aina kotona perheen kesken, mutta Tapaninpäivänä meillä oli tapana käydä Annikki-tädin luona kylässä. Täti oli apuhoitaja ja asui hoitajien asuntolassa, kerrostalossa keskussairaalaa vastapäätä. Siellä oli meille lapsille monta hienoa asiaa. Kuten hissi ja kylpyamme, jossa uimme. Ylimmässä kerroksessa oli yhteinen tila, jota sai varata omaan käyttöön. Siellä oli pitkät käytävät, joissa sai hyvät liuut, kun otti vauhtia ja kävi polvilleen tai istumaan. Äidin neulomat villadamaskit luistivat parhaiten. Siellä oli myös takka, jossa sai paistaa makkaraa. v. 1979 vietimme viimeistä joulua lapsuuden kodissani, uusi talomme oli juuri valmistumassa ja isän mielestä ei kannattanut hankkia enää joulukuusta, koska muutto oli heti pyhien jälkeen. Aattona vähän ennen puoltapäivää päätimme kuitenkin veljeni kanssa lähteä Kaukaan torille kuusta ostamaan. Eipä ollut vaikea päättää minkä valitsee. Ei se kuusi hääppöinen ollut, mutta kun laitoimme siihen koristeet tuli siitä ihan hyvän näköinen. Uuden Vuoden aattoillan vietosta tulee mieleen tinan valaminen ja tähtisadetikkujen polttaminen. Ehkä meillä joskus oli joku pieni rakettikin. Hyvää Joulua! t. Tuija

Julkaistu aiemmin Heikintalon lehdessä v. 2011

Veljen ja serkkujen kanssa meillä jouluna

SIVU

11


Joulun paras taatelikakku

(kuva: arla.fi)

1 pkt (170 g) taateleita 3 dl

vettä

200 g

voita

2 dl

sokeria

3

kananmunaa

2 tl

vaniljasokeria

2 tl

leivinjauhetta

1 tl

soodaa

4 dl

vehnäjauhoja

Keitä taatelit vedessä pehmeiksi. Soseuta jäähtyneet taatelit sauvasekoittimella. Lisää pehmeä voi ja sokerit taateleiden sekaan ja vatkaa munat yksitellen seokseen. Sekoita toisessa kulhossa vehnäjauhot, leivinjauhe ja sooda. Lisää jauhoseos kevyesti kääntelemällä taikinaan. Kaada valmis taikina voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan. Paista 175 asteessa noin 45 minuuttia. Kokeile kakun kypsyyttä tikulla. Kumoa kakku jäähtyneenä. Kakku säilyy hyvin jääkaapissa parikin viikkoa, joten voit paistaa sen jo hyvissä ajoin ennen joulua!

Makoisaa joulua! Päivi

SIVU

12


Levypulla äijätyyliin

Tässä helppo levypullaohje ilman turhaa vaivaamista ja hienostelua. Tarvitaan hiivaa (kuivahiivakin käy ihan hyvin), 3 desilitraa maitoa (veden ja maitojauheen yhdistelmä käy hyvin. 3 desilitraa on helppo mitata esimerkiksi muovisella retkikahvikuksalla.), vehnäjauhoja sellaiset 7 desilitraa (eli kaksi retkikahvikuksamitallista), sokeria sellaiset pari ruokalusikallista, että saa vähän makua, suolaa teelusikallinen tai puoli ja vaikkapa rypsiöljyä pari ruokalusikallista. Maito lämmitetään kattilassa kädenlämpöiseksi ja sekoitetaan hiiva sekaan. Sitten vadissa sekoitetaan jauhot, sokerit, suolat ja rypsiöljy. Sitten maitohiivaseos kaadetaan jauhojen sekaan ja sekoitetaan hyvin vaikkapa puulastalla ja käsillä loppuvaiheessa. Tässä vaiheessa kannattaa laittaa uuni lämpiämään 225 asteeseen Celsiusta (on muuten sama kuin 498,15 astetta Kelviniä), mutta pitäydytään näissä nykyisissä lämmöissä. Laitetaan mieluummin leipomisohjeet astetta helpommiksi. Kaadetaan taikinaseos uunipellille leivinpaperin päälle ja tehdään vaikka lastalla tai taikinapyörällä pitkittäisiä ja poikittaisia uurteita taikinaan, jotta siihen tulee helposti irrotettavia paloja. Jätetään turha koristelu ja voitelu pois, jos siihen ei ole aikaa ja laitetaan taikinalevy pelteineen uuniin 225 asteeseen ja paistetaan siinä noin 15 minuuttia. Kun taikinassa on hiivaa niin voi sen aikaisemminkin laittaa uuniin niin taikina ehtii kohota ja paistaa sen sitten sellaiseksi, että pulla saa hyvän sävyn ja on koostumukseltaan pehmeän kiinteä. Sitten vain nautitaan pulla esimerkiksi kahvipöydässä. Valmistus on helppoa kuin heinänteko ja tästä on hyvä suunnistaa kohti uusia kokkailuja. Osmo 26.10.2020

SIVU

13


JOULUISET KIRJAT Tuli mieleen näin joulun lähestyessä, että minkähän verran on julkaistu aikuisille tarkoitettuja joulukirjoja. Aikani netissä eri kirjakauppojen sivustoja ja asiaan liittyviä blogeja luettuani, keräsin listan eri tyyppisistä jouluisista tai joulusta kertovista kirjoista. Osa kirjoista on saatavana nidotun kirjan lisäksi myös äänikirjana. Raidin joulu taitaa olla ainoa, jota on saatavana vain e-kirjana ja äänikirjana. Toivottavasti näitä kirjoja löytyy myös lähikirjastoista. Siispä Mika Waltarin sanoin ”Tässä on aikomus kertailla, vähän joulun kirjoja vertailla.”

Teoksia, joissa on kerrottu joulun perinteistä ja historiasta, ovat esimerkiksi Joulupukki – Tuhatvuotinen arvoitus kirjan on kirjoittanut Eero Perunka, joka on kulttuurihistorioitsija ja Lapissa asuva poronomistaja. Joulupukin arvoitus vie lukijan myöhäisantiikin Roomaan, keskiajan juhlanviettoon ja Euroopan laidalle Lapin tuntureille. Mistä löytyy todellinen joulupukki, ja mitä hän haluaa? Miten piispa Nikolauksesta kasvoi punanuttuinen hyväntekijä ja lasten sankari? Mikä on vastaus tuhatvuotiseen arvoitukseen? Tarja Tuulikki Laaksosen Hyvää joulua - Tietoa ja tarinoita joulun tunnusmerkeistä on kirja jouluun liittyvistä perinteistä ja niiden taustoista. Tiedätkö, miksi ikkunoille pannaan palamaan kaksi kynttilää? Entä mitä yhteistä on pipareilla ja villasukilla? Miten Merry Christmas liittyy 1800-luvun yleismaailmalliseen alkoholiongelmaan? Milloin riisipuurosta tuli joulun ruoka? Muun muassa näihin kysymyksiin löytyy vastaus tästä kirjasta. Kirjassa käydään läpi myös sellaisia entisaikojen tapoja, jotka ovat hävinneet nykypäivän joulunvietosta.

Tuomas Heikkilän ja Liisa Suvikummun Suomen Turku julistaa joulurauhan on mielenkiintoinen tietokirja. Suomen Turusta julistettavan joulurauhan perinteet ulottuvat aina 1300-luvulle. Tuomas Heikkilä, joka on tunnettu keskiajan tutkija ja historioitsija, valaisee monipuolisesti turkulaisperinteen taustoja. Kirjassa kerrotaan hauskalla tavalla, mitä rauhanjulistuksessa oikeastaan sanotaan, mikä sen merkitys on ollut eri aikoina ja mikä Brinkkalan talo oikein on. Historioitsija Liisa Suvikumpu vastaa kirjan kuvista ja kuvateksteistä. Ihanaa joulua on lämminhenkinen kirja, joka tuo joulun tullessaan. Senja Mannilan toimittamassa ja Minna Immosen kuvittamassa teoksessa on suomalaisten kirjailijoiden joulun tunnelmaisia tekstejä sekä Minna L. Immosen akvarellien lisäksi nostalgisia jouluisia valokuvia. Will Huygen ja Rien Poortvlietin Suuri tonttukirja. on upeasti kuvitettu ja perinpohjainen tietoteos tontuista ja heidän historiastaan. Kirja on tarkoitettu koko perheelle, kuvakirjaksi pienimmille, vakavasti luettavaksi aikuisille. Ennen muuta se opettaa kunnioittamaan ja ymmärtämään luontoa. Tiedättekö, että tonttu on kokoonsa nähden seitsemän kertaa vahvempi kuin ihminen, tai että hänen hajuaistinsa on yhdeksäntoista kertaa herkempi, tai että tontut hierovat neniään vastakkain tervehtiessään ja hyvästellessään, tai että tonttupariskunta saa aina kaksoset? Kirjaan on koottu tärkeitä tapahtumia tonttujen historiasta, tietoja heidän tuttavuudestaan Rembrandtin ja Mozartin kanssa (hehän elävät 400-vuotiaiksi), heidän kuuluisia urotekojaan jne. Siinä kerrotaan myös heidän lääkintätaidoistaan, kotiteollisuudestaan, ylen tärkeästä lakistaan ja paljosta muusta. Kaikki siinä totena esitetyt tiedot ovat toki mielikuvituksen tuotetta. Poortvliet on ovela pilke silmänurkassaan kuvannut tonttuperheitä näiden päivittäisissä – tai oikeastaan öisissä – puuhissa. Tontut eivät näet milloinkaan poistu maanalaisista asunnoistaan päiväsaikaan. Matt Haigin Poika nimeltä Joulu, joulun uusklassikoksi sanottu tarina on kaikenikäisten seikkailukirja. Se kertoo isästä ja pojasta, lumesta, sieppauksesta, tontuista, hullusta porosta ja pojasta nimeltä Nikolas. Pohjoisen Suomen lumiseen korpeen sijoittuva tarina on mielikuvitusta ruokkiva tosikertomus joulupukista. Vauhdikas, hauskasti kuvitettu, koskettava ja viisas jouluseikkailu sopii niin lapsille, nuorille kuin aikuisillekin. Kustantamon mukaan teos on samanaikaisesti itkettävä ja naurattava.

SIVU

14


Mika Waltarin Joulutarinoita-kertomuskokoelmassa olevat tarinat on kirjoitettu eri joululehtiin vuosikymmenten varrella. Tarinoiden aiheet vaihtelevat taiteilijaelämästä kotipiirin tapahtumiin, rintamamiesten mietteistä lasten maailmaan ja niistä kuvastuvat Waltarin herkkyys, hiljainen huumori ja elämänviisaus. Monet tarinoista sopivat monenikäisille lukijoille. Kirjan tunnelmaa täydentävät Pekka Halosen, Albert Edelfeldtin sekä Magnus ja Ferdinand von Wrightin upeat talviset maalaukset.

Kissojen ystäville ja kissakirjoista pitäville löysin kaksi kirjaa, joista toisessa mies pelastaa kulkukissan ja toisessa voisi sanoa kissan pelastavan miehen. Cleveland Amoryn Kissa, joka tuli jouluksi kotiin on todenperäinen kertomus kissasta, joka saadaan vihdoin pyydystettyä turvaan New York Cityn lumisesta jouluillasta. Se on heikko, voipunut, tuskainen ja lähes kummitusta muistuttava kulkukissa, josta kuoriutuu persoonallinen kissaseuralainen, kun se pääsee Cleveland Amoryn hyvään hoitoon. Tiedossa on monia sähiseviä riitoja ja rutkasti hauskoja seikkailuja New Yorkin ihmis- ja eläinmaailmassa. Cleveland Amory oli yhdysvaltalainen kirjailija, kriitikko ja lehtimies, joka omisti elämänsä eläinten oikeuksien puolustamiselle. Amory perusti 1967 The Fund for Animals-järjestön, mutta parhaiten hänet tunnetaan ehkä kissakirjoistaan. James Bowenin Bobin joulu kertoo hurmaavan katukatti Bobin isäntä James Bowenin jouluista Lontoon kylmillä kaduilla, ja miten ne muuttuivat, kun Bob-kissa astui hänen elämäänsä. James on entinen huumeveikko, jonka terveys reistaili. Joulut olivat vaikeaa aikaa, kuten myös vuonna 2007. Rahaa ei ollut sähköön, ei lämpöön ja hädin tuskin ruokaan. Siksi jäisille kaduille oli pakko lähteä kitara ja lehdet kainalossa. Hänen seuraansa lyöttäytyi nälkäinen ja huonokuntoinen oranssiraidallinen kollikissa. James päätti ruokkia kissan ja hoitaa sen kuntoon ja sen jälkeen hankkiutua siitä eroon. Vaikka hän yritti karkottaa kissan luotaan, se palasi aina takaisin. Pikkuhiljaa uskomattoman lämmin joulutunnelma tavoittaa ystävykset. Vasta, kun unohtaa itsensä ja saa huolehtia toisista, viriää todellinen joulumieli. Tämän ymmärsi vaikeudet voittanut James kissansa Bobin avulla. James Bowenin ja hänen kissansa tarinoita on käännetty jo yli kolmellekymmenelle kielelle. Myös sosiaalisessa mediassa Bob-kissa on saanut paljon huomiota ja kaverusten vaiheista on tehty elokuva. Ja vielä lopuksi tunnelmasta toiseen. Harri Nykäsen Raidin joulu -novelli on dekkarinlukijan valinta. Raid palaa joulun aatonaattona syntymäkyläänsä käydäkseen vanhempiensa haudalla. Samalla hän aikoo selvittää, pitääkö hänelle nimettömässä kirjeessä tullut tieto paikkansa. Sen mukaan lapsuuskaveri, sittemmin jengikaveri, joka kavalsi jengin rahat ja yritti tappaa Raidin yli kaksikymmentä vuotta sitten, on palannut synnyinseudulleen. Jengin langettama kuolemantuomio on yhä voimassa ja kosto on Raidin vastuulla. Siitä alkaa tapahtumasarja, jonka ansioista Raidin joulusta ei tule lainkaan ennakkosuunnitelmien mukainen. Miina Supisen Mantelimaa on kirjailijan mukaan joulunvastainen trilleri. Teoksen päähenkilö Molli Nieminen vihaa joulua, mutta joutuu onnettomien sattumusten vuoksi töihin Mantelimaahan, elämyskohteeseen, joka on sekoitus joulumaata, ostoskeskusta ja huvipuistoa. Kaikkien aikojen joulumaassa voi ihastella mekaanisten tonttujen aherrusta, jättää tenavat lapsiparkin pomppulinnaan ja suunnata Elfetit-ryhmän eroottiseen esitykseen – ja käydä välissä vaikka rautakaupassa. Kun lumialtaasta löytyy ruumis, Mantelimaan piparikulissit alkavat murtua. Mantelimaa kuvaa joulunviettoa ja siihen liittyviä armottomia paineita sekä montaa muutakin tämän päivän ilmiötä, ostoshuumaa, elämyshakuisuutta, perhesuhteita ja työelämän monimuotoisuutta. Romaanin lämmin opetus on, että ihmiset voivat välittää toisistaan ilman jouluakin. Jouluisia lukuhetkiä! t. Tuija Kuvat: Tuija Ikonen Teksti: Kirjojen takakansien tekstejä mukaillen Tuija Ikonen SIVU

15


JOULUVISA 1) Mitä tarkoittaa joulukki? a) Esine, joka on jossakin suhteessa jouluun. b) Lyhennys sanasta joululukki, joka oli pirtin seinähirsien välissä jouluna lymyilevä hämähäkki. c) Joulu-ukki eli joulupukki 2) Milloin alettiin laulaa yhdessä joululauluja? a) Jo varhain keskiajalla. b) 1700-luvulla, jolloin Englannissa alettiin laulaa talojen edustoilla joululauluja. c) 1800-luvun alkupuolella, jolloin Itävallassa sävellettiin Jouluyö, juhlayö. d) 1950-luvulla, aluksi kirkoissa, sittemmin televisiolähetyksissä. 3) Miksi joulukuusessa poltetaan kynttilöitä? a) Ne muistuttavat taivaan tähdistä. b) Ne ovat aikoinaan, ennen sähkövaloja, tuoneet pimeään pirttiin valoa. c) Ne tuovat palavilla liekeillään lämpöä talven kylmyyden keskelle. d) Niiden avulla voi halutessaan järjestellä kavalasti tulipalon ja saada vanhasta mökistään hyvät vakuutuskorvaukset. 4) Mitä Taavetti ja Tiina tekivät? a) Matkasivat nauttien reessä turkisvällyjen alla. b) Suukottelivat salaa mistelin alla niin että Joulupukki ei nähnyt. c) Nousivat vinhasti kiitävän ruunan joulureen kannoille. d) Tuurasivat joulupukkia ja -muoria, kun nämä olivat sairaina. 5) Miten hiippalakki eli piippalakki eli tonttulakki syntyi? a) Sen keksi ja kehitteli ruotsalainen joulukorttitaiteilija Jenny Nyström. b) Se on ollut ennen muinoin miesten ja naisten päähine Keski-Euroopassa - sekä ulkosalla että yömyssynä. c) Sen keksi ja kehitteli amerikkalainen taiteilija Thomas Nast. d) Sen esimuotona on piispan hiippalakki. 6) Jouluksi leivotaan montaa sorttia, kuinka montaa? a) Neljää sorttia. b) Seitsemää sorttia. c) Yhdeksää sorttia. d) Kymmentä sorttia. 7) Ruuhkaa Korvatunturilla?. Kuinka moni retkeilee Korvatunturilla vuosittain? a) 200 retkeilijää. b) 800 retkeilijää. c) 2 000 retkeilijää. d) Hieman yli 4 000 retkeilijää. 8) Missä joululaulussa mainitaan neljä joulupukin eri kulkuneuvoa? a) Petteri Punakuono. b) Tonttujen joulupolkka. c) Jollei jouluna ole lunta. d) Joulupukki matkaan jo käy.

SIVU

16


SIVU

17

Lähde: Tunturisuden Joulusivut tunturisusi.com

Vastaukset: 1 a) Esine, joka on jossakin suhteessa jouluun. 2 a) Aivan joulunvieton alkuajoista alkaen, kirkoissa esitettiin piispojen vaatimuksesta jouluisin jumalanpalvelusten yhteydessä erityisiä hymnejä, esittäjinä kirkkokuorot. Ensimmäiset joululaulut keskiajalla esitettiin latinaksi, eikä niistä siksi voinut tulla koko kansan joululauluja. Pyhimys Franciscus Assisilainen (1181 - 1226) teki joululauluista koko kansan suosimia. 3 a) Jos valitsit jonkin kolmesta, ensimmäisestä vaihtoehdosta, niin osuit kyllä ihan oikeaan. Täydellisin vaihtoehto on kuitenkin se, että kynttilät joulukuusessa muistuttavat taivaan tähdistä. Tarinan mukaan Martti Luther etsi pimeästä metsästä kuusta kotinsa koristeeksi, ja kun hän kohotti katseensa kuusen oksien lomista kohti taivasta, hän näki taivaalla tuikkivat kirkkaat tähdet. Hän halusi kotiinsa viemäänsä kuuseen samat tähdet, ja keksi siksi asetella joulukuuseensa palavia kynttilöitä.

4 c) Nousivat vinhasti kiitävän ruunan joulureen kannoille iki-ihanassa joululaulussa Joulukirkkoon eli Kello löi jo viisi. 5 b) Tonttulakin kaltainen päähine on ollut viktoriaanisella ajalla 1800-luvulla ja vielä 1900-luvun alussakin miesten ja naisten päähine Keski-Euroopassa - sekä ulkosalla että yömyssynä. Tonttu ei olisi tonttu ilman punaista hiippalakkiaan. Aito ja alkuperäinen hiippalakki on tehty huovasta, joka puolestaan valmistetaan villasta tai karvoista vanuttamalla. 6 b) Jouluksi on leivottava perinteiden mukaisesti seitsemää sorttia. Miksi juuri seitsemän, siihen ei juuri leipomusten kohdalla ole ihan erityistä syytä vaan syynä on se, että seitsemän noin yleisemmin on maaginen luku. Monet tärkeät asiat pitävät sisällään seitsemän eri seikkaa. Viikossakin on päiviä seitsemän ja maailmassa on ihmeitä seitsemän. Kuolemansyntejä ja hyveitäkin on kumpaisiakin seitsemän. Seitsemää sorttia kuulostaakin soljuvammalta alkuässineen, kuin vaikkapa yhdeksää sorttia. 7 a) 200 retkeilijää. Hyvin syrjäisellä Korvatunturilla liikkuvat hyvin harvat ja hekään eivät koskaan omin päin. Korvatunturi sijaitsee Savukoskella Urho Kekkosen kansallispuistossa Suomen ja Venäjän rajavyöhykkeellä, jonne retkeilijä tarvitsee rajavartiostolta erikoisluvan. Mukana pitää olla myös opas joko rajavartiostolta tai paikallisilta matkailuyrittäjiltä. 8 c) Jollei jouluna ole lunta (alkuperäiseltä nimeltään If It Doesn’t Snow on Christmas) on yhdysvaltalaisten Gerald Marksin ja Milton Pascalin kirjoittama joululaulu vuodelta 1949. Sauvo ”Saukki” Puhtila on tehnyt lauluun suomenkieliset sanat. 9 c) Mistelin alla suutelusta tuli erityisen suosittu tapa 1800-luvun viktoriaanisessa Englannissa, ehkäpä siksi, että siten pystyttiin parhaiten "valvomaan" suutelua, kun se tapahtui julkisesti ja avoimesti (Lähde: Historianet.fi) 10 b) 17 milj. Vihreät marmeladimakeiset, eli vihreät kuulat, ovat kuuluneet Fazerin tuotevalikoimaan jo 1800-luvun lopusta lähtien. Karl Fazer toi tuotteiden reseptit Pietarista.

10) Kuinka monta Vihreää kuulaa valmistetaan joka joulu? a) 20 milj. b) 17 milj. c) 11 milj. 9) Milloin alettiin suutelemaan mistelioksan alla? a) 1600-luvulla. b) 1900-luvulla. c) 1800-luvulla.


JOULUTARINA ELOKUVA

Joulutarina on Juha Wuolijoen ohjaama koko perheen elokuva, joka kertoo koskettavan tarinan perheensä menettäneestä Nikolas-pojasta. Nikolas kasvaa syrjäisessä Lapissa huolehtivaisten kyläläisten ottopoikana, mutta vasta erakoituneen puusepän Iisakin ankarassa opissa hänestä varttuu kaikkien rakastamana maailman tunnetuin henkilö - joulupukki. Lähde: takakansi. Elokuvan kesto on 78 minuuttia ja luokkana on draama elokuva. Joulutarina on myös ilmestynyt kirjana ja äänikirjana, jonka kuuntelin ennen kuin katsoin kyseisen elokuvan. Suosittelen lukemaan kirjan tai kuuntelemaan äänikirjan ennen elokuvan katsomista. Tosin myös pelkän elokuvan katsominen riittää. Elokuva on mielestäni hyvin tehty. Äänikirja on yhtä kostettava kuin elokuva. Elokuva on saanut yleisö-Jussi ja parhaan kuvauksen Jussi 2007 palkinnon.

Tuomas

Rauhallista Joulua ja Menestystä vuodelle 2021! t. Heikintalolaiset

SIVU

18


HEIKINTALON TOIMINTA Heikintalo toimii Eksoten tekemien suositusten mukaisesti, jotka koskevat koronavirusepidemiaa. Heikintalo seuraa koronatilannetta päivittäin. Heikintalo pystyy nopeasti mukauttamaan toimintansa vallitsevien olosuhteiden mukaan. Ajantasainen tieto Heikintalon toiminnasta on muun muassa kotisivuillamme ja Facebookissa.

Tulethan terveenä ja oireettomana. Pese kädet saippualla ja desinfioi ne. Vältä turhia pintojen ja kasvojen koskettelua. Vältä turhaa liikkumista sisätiloissa. Pidä tarpeeksi väliä toisiin henkilöihin. Heikintalon viihtyisyyden ja turvallisuuden takaamiseksi teemme yhdessä päivittäin ylläpitosiivouksen ja puhdistustoimenpiteet. Ryhmillä on omat alueensa, jotka siivotaan ja puhdistetaan aina ryhmätoiminnan alussa ja lopuksi.

Tiedotteet ja viikko-ohjelma julkaistaan Heikintalon kotisivuille www.heikintalo.fi ja Facebookiin. Voit myös soittaa Heikintalolle aukioloajoista p. 050 4016 308. Heikintalon aukioloajat ja toiminta riippuvat koronatilanteesta. Heikintalolla on päivittäin chat kotisivuilla, Facebook, Messenger, WhatsApp ja puhelinpäivystys, joiden kautta saa ajantasaista tietoa.

SIVU

19


__________________________________________

__________________________________________

__________________________________________

HEIKINTALO KAHILANNIEMENTIE 5 53130 LAPPEENRANTA puhelin: 050 4016 308 sähköposti: heikintalot@gmail.com kotisivut:

www.heikintalo.fi

Päätoimittaja: Lasse Koivumäki Toimitus, taitto, kuvat ja grafiikka: Heikintalon lehtityöryhmä Julkaisija: Heikintalo ry


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.