Page 1

Heikintalon lehti

1/2020


TUKEVASTI ARJESSA Nro 1/2020

Julkaistu vuodesta 2002

HEIKINTALO KAHILANNIEMENTIE 5 53130 LAPPEENRANTA Puh. 050 4016 308

TÄ SSÄ LEHDESSÄ Pääkirjoitus

3

Oppilaitosyhteistyö

4-5

sähköposti: heikintalot@gmail.com kotisivut: www.heikintalo.fi

Kansikuva ja kuvat: Heikintalon arkisto ja Pixabay—ilmaisia kuvia yleiseen käyttöön AUKIOLOAJAT ma 10:00-18:00 Ti 9:00-16:00 ke 10:00–18:00 to 9:00-16:00 Pe 9:30-15:30 TOIMINTA ON KORONAVIRUSEPIDEMIAN VUOKSI TAUOLLA. Heikintalon lehti ilmestyy neljä kertaa vuodessa. Lehti toimitetaan Heikintalon kohde– ja sidosryhmille sekä sitä jaetaan eri tilaisuuksissa. Lehti ilmestyy myös verkkolehtenä.

SIVU

2

A. Ankka Heikintalolla

6

Mietelauseita

7

Kotoutumiskouluttautuja Brayan

8

Tietovisa

10

Luettu kirja

11

Heikintalon keittiö Harrastuksia Heikintalolla

9

12 13 14

15

Opiskelija esittäytyy

16

Opiskelija esittäytyy

17

Avoin työpaikka

18

Heikintalon ohjelma

19

Takakansi

20


PÄÄKIRJOITUS

LASSE KOIVUMÄKI

VAIKUTTAVAA TOIMINTAA Heikintalo kerää säännöllisesti tietoa kohde– ja sidosryhmiltään sekä työntekijöiltä. Palautteen avulla Heikintalo saa tärkeää tietoa, mitkä asiat toimivat hyvin, mitä asioita pitää muuttaa, millaiselle toiminnalle on tarve ja mikä on toiminnan vaikuttavuus. Heikintalo sai vuonna 2019 toiminta-avustuksia yhteensä 212 358 euroa. STEA:n osuus oli 133 358 euroa (62,8%) ja Lappeenrannan kaupungin osuus oli 79 000 euroa (37,2%). Heikintalon päivän kustanne vuonna 2019 käyntiä kohti oli 49,88 euroa. STEA:n osuus oli 31,32 euroa ja Lappeenrannan kaupungin osuus oli 18,55 euroa. Heikintalo järjesti 251 toiminnallista työpainotteista päivää vuonna 2019. Toiminnallisen työpainotteisen päivän käyntimäärä on yhteensä 3 506 ja keskiarvo on 14,0. Vapaa-ajan iltatoimintaa on järjestetty maanantaisin ja keskiviikkoisin yhteensä 89 kertaa. Vapaa-ajantoiminnan käyntimäärä on yhteensä 751 käyntiä ja keskiarvo on 8,4 kävijää per ilta. Toiminnallisen työpainotteisen päivän ja vapaa-ajan käyntimäärät ovat yhteensä 4 257 käyntiä. Heikintalon toiminnan avustaminen on yhteiskunnalle sijoitus, ei kustannuserä. Heikintalon toiminta hillitsee menokehitystä. Tutkimukset osoittavat, että säännöllinen osallistuminen Heikintalon toimintaan edistää toimintaan osallistujien toipumista, parantaa heidän yleistä hyvinvointiaan ja motivaatiotaan oman tulevaisuuden pohtimiseen. Lisäksi psykiatristen sairaala- ja avopalvelujen käyttö vähenee osallistumisen ansiosta merkittävästi. Toimintaan osallistujien arvioita toimintaan osallistumisen vaikutuksista Psykiatrisen sairaala– ja muun terveydenhoidon tarve on vähentynyt, terveydentila on parantunut, itsestä huolehtiminen on parantunut, päivärytmi on normalisoitunut, on motivoituneempi tekemään uusia asioita, on oppinut uusia taitoja, elämänhallinta on parantunut, psyykkinen hyvinvointi on lisääntynyt, yksinäisyyden kokemukset ovat vähentyneet, elämään on tullut sisältöä, osallisuuden ja yhteenkuuluvuuden tunne sekä tuntee olevansa tärkeä yhteisön jäsen. Heikintalon toiminta vähentää kalliimpien julkisten psykososiaalisten palvelujen ja psykiatrisen sairaalahoidon käyttötarvetta. Kahden psykiatrisen vuodeosastopaikan vuosikustannus on 283 970 euroa. Heikintalon toiminnan kokonaiskustannukset olivat 231 684,93 euroa vuonna 2019. Kun Heikintalon toimintaan sijoitetaan 1 euro, se tuottaa noin 4,60 euron säästön.


OPPILAITOSYHTEISTYÖ Heikintalo valittiin vuonna 2018 Valtakunnallisen työpajayhdistyksen (TPY ry) toteuttamaan Työpajatoiminnan opinnollistaminen -hankkeeseen, joka päättyy alkuvuodesta 2020. Hankkeen aikana Heikintalon toimintaan saatiin uusi ulottuvuus: osaamisen tunnistaminen. Heikintalolla hankittu osaaminen voidaan nyt tunnistaa ja dokumentoida. Hankittu osaaminen voidaan tunnistaa ja tunnustaa oppilaitoksessa. Näin Heikintalolla syntynyt osaaminen saadaan viralliseksi tutkinnon osaksi. Heikintalolla voi suorittaa Ravintola- ja catering-alan perustutkinnon Ravitsemispalveluissa toimiminen –tutkinnon osan. Ammattitaidon näytössä voi osoittaa käytännön työtehtävissä toimimalla Heikintalon lounasruokalassa ja kanttiinissa yksittäisissä työtehtävissä työryhmän jäsenenä. Tämä tapahtuu kunnostamalla työtiloja, valmistamalla tuotteita, palvelemalla Heikintalon kanttiinin asiakkaita sekä huolehtimalla työtilojen siisteydestä ja viihtyisyydestä. Saimaan ammattiopisto Sampo on käynyt tunnistamassa Heikintalon oppimisympäristön marraskuun 2019 alussa. Ammatillisen erityisoppilaitos Luovin kanssa yhteistyöstä sovitaan tarkemmin vuonna 2020. Tavoitteena on, että luovilaiset voivat suorittaa Heikintalolla Ravitsemispalveluissa toimiminen - ja Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkintoon kuuluvia tutkinnon osia.

SIVU

4


TYÖHÖN VALMENNUS Toimijoilla on mahdollisuus suorittaa kahden kuukauden mittainen työhönvalmennusjakso Heikintalolla. Työhönvalmennusjakso räätälöidään yksilöllisesti. Työhönvalmennusjakso voi olla kanttiini-, keittiö, toimisto- tai siivoustyöpainotteinen. Heikintalon toimintaan osallistuja Miika Arola on suorittamassa kahden kuukauden pituista kanttiini– ja keittiötyöpainotteista työhönvalmennusjaksoa. Mitä työhönvalmennusjaksoosi kuuluu? Teen keittiössä kotiruokaa lounaaksi, hoidan kanttiinia ja käytän kassakonetta, siivoan miesten WC:n, hoidan tiskit, vien roskat ja huolehdin kierrätyksestä, laadin ruokalistat sekä käyn kaupassa.

Mitkä ovat mukavimmat työtehtävät ja miksi? Tiskaaminen sujuu hyvin ja ruuanlaitto on mukavaa. Niitä on vain niin kiva tehdä, koska ne oppii nopeasti ja saa hyvää ohjausta.

Mitkä tehtävät olet oppinut niin hyvin, että suoriudut niistä itsenäisesti? Tiskaaminen sujuu parhaiten.

Mitkä tehtävät ovat sellaisia, että pystyt ohjaamaan ja neuvomaan toisia? Tiskaamisessa pystyn neuvomaan toisia.

Mitä työhönvalmennusjakson jälkeen on tiedossa? Toivoisin pääseväni töihin esimerkiksi tiskariksi johonkin ravintolaan. Voisin tehdä kyllä myös jotain vapaaehtoistyötäkin.

Yhdessä tekeminen on parasta. Keittiötyössä on tunnelmaa. Hyvää pyritään tekemään, mutta priimaa pukkaa. Miika opettelee myös tietotekniikkaa.

SIVU

5


Aku Ankka Heikintalolla - Päivää! - Hyvää päivää herra Aku Ankka! - Kiitos, mihin voin jättää lakin? - Tässä on naulakko. Kengät voi jättää telineeseen. - Voi sentään, minulla on vain paljaat ja märät räpylät.

- No, pitää sitten luututa lattioita. - Siitä minulla on kokemusta kyllä. Joko syödään? - Valitettavasti pitää olla ruokalippu ja kello on jo yli kymmenen, joten ei voi ilmoittautua enää. - Kääk! Täytyy sitten syödä papuja kotona. - No niin, tässä meillä on tämä terassi, josta näkee golf-kentälle. - Kiva. Minulla on kokemusta golf-kärryn työnnöstä useammaltakin kerralta. - Alakerrassa meillä on sauna. - Valitettavasti se on liian hikistä hommaa minulle— viihdyn mieluummin keittiössä. - No tykkäätkös sitten työskennellä keittiössä? - Täällä oli kuulemma se sohva, missä päin se on? - Se on tuolla ryhmähuoneessa ja karaokerokkikoppi on tuolla vieressä. - No niinpä. Taidanpa ottaa pienet nokoset. Ooo soole miio… o-hiiohei… kuka mun skeban vei? Kääk! Kuka häiritsee uniani? Jumprahuiti! Taidanpa lähteä pihalle oitis. - No niin herra Aku Ankka. Kiitos vierailusta. Heikintalolla 22.1.2020, Osmo

SIVU

6


Käytännön mietelauseita Käytännön elämässä ihmiset voivat olla erilaisia ja kummatkin voivat olla väärässä. Voi myös olla että ihmiset ovat erilaisia ja kummatkin voivat olla oikeassa. Ankkuroi itsesi jälkimmäiseen, koska edellisessä ei ole sydäntä. Augustus William Hare

Käytännön elämän harjoitukset ovat muodollisia aktiviteetteja, ympäristöön sopeutumista. Sellainen ympäristöön sopeutuminen ja tehokas toimiminen siten on olennaisesti hyvää koulutusta. Älä kerro heille kuinka se tehdään. Näytä heille kuinka se tehdään äläkä sano sanaakaan. Jos kerrot heille miten se tehdään, he lukevat sen huuliltasi. Jos näytät sen, he haluavat tehdä sen itse.

Kukaan ei voi olla vapaa ellei ole riippumaton.

Maria Montessori

Käytännön elämässä viisaimmat ja järkevimmät ihmiset välttävät arvailua ja keinottelua. George Earl Buckle

Totuus on juuri, mutta ihmisten myötätunto on käytännön elämän kukka. Edwin Hubbel Chapin

Köyhyys kuulostaa hyvältä runoissa, mutta se on huono isäntä talossa. Se kuulostaa hyvältä mietelauseissa ja saarnoissa, mutta se on erittäin huono asia käytännön elämässä. Henry Ward Beecher

Olen melkomoinen unelmoija. Ajattelen että me kaikki olemme unelmoijia. Me emme halua elää tavallista elämää koko ajan. Toiveittemme ja unelmiemme välinen ero on hiuksenhieno. Rani Mukerji

SIVU

7


Kotoutumiskouluttautuja Kotoutumiskoulutuksessa opiskellaan Suomen kulttuuria ja kieltä sekä yhteiskuntaja työelämätaitoja. Koulutukseen sisältyy myöskin uraohjausta sekä työssäoppimisjaksoja. Opiskelijoilla on myöskin mahdollisuus suorittaa työelämän osaamispasseja ja – kortteja. Ennen koulutuksen alkua opiskelijat osallistuvat alkukartoitukseen ja kielitason testaukseen, tulosten perusteella opiskelijat ohjataan itselle parhaiten sopivaan tasoryhmään. Kotoutumiskoulutuksen tavoitteena on että opiskelijat pääsevät työelämään tai siihen tähtäävään koulutukseen ja saavuttavat kielitaitotason, joka vaaditaan Suomen kansalaisuuteen. Koulutuksen toteutumisesta vastaavat Suomen kielen kouluttajat, yhteiskunta– ja työelämäntaitojen kouluttajat sekä opinto-ohjaajat ja kuraattorit heidän tukenaan toimivat myöskin erityisopettajat ja psykologit. Kouluttajilta vaaditaan ylempi korkeakoulututkinto, pedagoginen pätevyys sekä työkokemusta aikuisten maahanmuuttajien opettamisesta. Kotoutumiskoulutus voidaan toteuttaa lähi– tai verkkokoulutuksena. TE-toimisto ohjaa kotoutumiskoulutukseen, jos henkilö: •

On asunut Suomessa alle kolme vuotta.

On vähintään 17-vuotias.

On työtön tai jäämässä työttömäksi.

Kotoutumiskoulutus vastaa henkilön opiskeluvalmiuksia ja työllistymiseen liittyviä tavoitteita.

Kotoutumiskoulutus tukee henkilöä kotoutumiseen ja työllistymiseen ja henkilön työllistymiseen liittyviä tavoitteita.

Brayan neuvoi meitä, kuinka tehdään muun muassa Tortilla Espanjol ja muita herkkuja.

SIVU

8


Brayanin haastattelu Kuka olet ja mistä olet kotoisin? Nimeni on Brayan ja olen kotoisin Kolumbiasta mutta olen Espanjalainen. Olen 27vuotias mutta kaikki sanovat minun näyttävän 22-vuotiaalta.

Kerrohan Toledosta Toledo oli Espanjan pääkaupunki monia vuosia sitten, se on kaunis kaupunki, se on korkealla paikalla ja se on myöskin erittäin vanha kaupunki. Siellä on paljon kulttuuria ja historiaa.

Miten eksyit Lappeenrantaan? Kolme vuotta sitten tulin viikoksi Lappeenrantaan. Toimin yhden nuorten ryhmän ohjaajana Asinsaaressa. Pidin Suomesta paljon ja sitten vuonna 2018 tulin takaisin Suomeen töihin nuoriso-ohjaajaksi.

Miten olet viihtynyt Lappeenrannassa? Olen viihtynyt hyvin, tykkään asua Lappeenrannassa. Kaikki ovat erittäin mukavia ja ystävällisiä minulle, ja rakastan Saimaata.

Mistä asioista pidät Lappeenrannassa? Tykkään käydä Myllysaaressa ja uida, tykkään myös grillata ja tykkään myös siitä että kaikki on lähellä ja siitä että täällä on kaikki mitä tarvitsen ja ympäristökin on hyvä.

Mitä teet Lappeenrannassa? Opiskelen Suomenkieltä, pelaan jalkapalloa, käyn salilla, laulan karaokea, kesällä tykkään urheilla ulkona ja heitellä myös frisbeetä, ja katson myös jalkapalloa.

Miten kuvailisit hernekeittoa ja mämmiä? Hernekeitto on hyvää. Maistoin mämmiä, kun olin päiväkodissa työharjoittelussa. Ei ole minun juttuni.

SIVU

9


SIVU

10

TIETOVISA

SIVU

10

1

Mikä on Australian rahayksikkö? A) Australian punta B) Australian dollari C) Australian frangi

2

Minkä miljoonakaupungin kaupunginosa on Queens? A) Lontoon B) Los Angelesin C) New Yorkin

3

Minä vuonna Ilta-Sanomat on perustettu? A) 1932 B) 1980 C) 1898

4

Kuka keksi puhelimen (vuonna 1875)? A) Alexander Graham Bell B) Guglielmo Marconi C) William G.S.M. Phone

5

Kuka tähtitieteilijä esitti ENSIMMÄISENÄ (virallisesti) teorian, että maa pyörii akselinsa ympäri, kuu kiertää maata ja että, maa ja muut planeetat kiertävät auringon ympäri ? A) Johannes Kepler B) Nikolaus Kopernikus C) Galileo Galilei

6

Minkä järven jäällä Lalli tarun mukaan surmasi Piispa Henrikin vuonna 1156? A) Lappajärven B) Inarijärven C) Köyliöjärven

7

Minkä nuorisoliikkeen synnytti vuonna 1908 englantilainen Robert Baden-Powell? A) Nuorisokulttuurin B) Partioliikkeen C) Nuorkauppakamarin

8

Minkä pikaruokaravintolan nimensä mukaiset veljekset perustivat Pasadenaan Kaliforniaan vuonna 1937? A) Burger King B) McDonald's C) Carroll's

9

Mikä Suomessakin esiintyvä eläin on latinaksi " Ursus Arctos"? A) Karhu B) Susi C) Ilves

10

Mikä seuraavista lajeista EI OLE OLLUT nyky-aikaisten Olympiakisojen virallinen laji? (Tosin on ollut näytöslaji.) A) Köydenveto B) Kroketti C) Kalastus D) Pituussukellus

11

Kenen nais-poptähden oikea nimi on Annie Mae Bullock? A) Diana Rossin B) Annie Lennoxin C) Tina Turnerin

12

Kuka näytteli miespääosan 1974 valmistuneessa elokuvassa Chinatown? A) Jack Nicholson B) Marlon Brando C) Martin Sheen


Luettu kirja: Seitsemän veljestä Kirja kertoo seitsemän veljeksen: Juhanin, Tuomaan, Aapon, Simeonin, Timon, Laurin ja Eeron elämänvaiheista. Lapsuudessaan he löytävät kananpesän Männistön muorin riihen alta, keräävät munat ja pakenevat metsään. He saavat siitä kurituksen. Myöhempinä aikoina heidän äitinsä kuolee ja veljekset joutuvat hoitamaan taloa. Seuraa tappeluita Toukolaisten kanssa, uuden talon rakentamista ja kun se palaa, joutuvat veljekset lähtemään metsään. He kohtaavat susia ja vihaisia härkiä ja pakenevat niitä ison kiven päälle, jossa viettävät usean päivän. Lopulta he saavat ammuttua härät ja saavat niistä lihat ruokaa varten ja joutuvat oikeuden eteen. He selviävät siitä ja tekevät metsätöitä ja rakentavat itselleen uusia asumuksia, Impivaaran ja uuden Jukolan. He opettelevat lukemaan ja heistä tulee kunnon kansalaisia. Lopulta he löytävät myös vaimot itsellensä, paitsi Simeoni jää asumaan Juhanin luokse. Eerosta tulee kansakoulunopettaja. Kirja on hauskaa vanhan ajan tarinointia runoineen ja lauluineen. Siinä onpi veljessarja, jalo niin kuin sonnikarja, voimalla seitsemän miehen. Osmo

1 B) 2 C) 3 A) 4 A) 5 B) 6 C) 7 B) 8 B) 9 A) 10 C) 11 C) 12 A)

TIETOVISAN VASTAUKSET SIVU

11


Heikintalon helmi Lihapiirakat

Määrä 18-20 kpl Taikina • 5dl taysmaitoa • Vajaa 0,5dl sokeria • 1tl suolaa • 2 pss kuivahiivaa • 13dl vehnajauhoja • 100g voisulaa Täyte • 500g jauhelihaa • 2 sipulia • 2-3dl kypsaa puuroriisia • (keitettya kananmunaa hakkeena taytteen joukkoon mikali haluaa) • Suolaa • Mustapippuria • Jauhelihamaustetta • Paprikajauhetta Lisäksi • 1 kananmuna reunojen sulkemiseen • Paistamisen jalkeen noin 150g voisulaa lihisten voiteluun

SIVU

12


Ohjeet: Keita riisi kypsaksi. Tee sitten taikina: lammita maito 42 asteiseksi ja lisaa joukkoon hiiva, suola ja sokeri. Anna tekeytya viitisen minuuttia. Lisaa vahitellen vehnajauhoja. Alustamisen loppuvaiheessa lisaa voisula joukkoon. Laita taikina kohoamaan vesihauteeseen. Ruskista jauheliha ja lisaa joukkoon pilkottu sipuli, pyorittele hetki pannulla. Mausta jauheliha. Lisaa kypsa riisi joukkoon ja lisaa mausteita tarpeen mukaan. Jaa kohonnut taikina neljaan osaan. Jaa osat viela viiteen osaan (yhteensa 18-20 taikinapalloa). Kauli taikinapallot soikeiksi noin 0,5 cm paksuiksi lakkaroiksi. Lisaa toiselle puolelle reipas ruokalusikallinen taytetta, sen jalkeen voitele kananmunalla reuna ja nosta toinen taikinapuoli taytteen paalle. Painele kiinni. Tee nain joka palalla.

Kypsenna uunin keskitasolla 220 asteessa noin 20 minuuttia. Voitele kypsat lihapiirakat voisulalla ja anna niiden levata hetki, etta pehmenevat. Tarjoile esim. lenkkipalan, sinapin, ketsupin tai kurkkusalaatin kanssa.

SIVU

13


SIVU

14

Videopelit ovat tänä päivänä erittäin suosittuja sen takia että monissa videopeleissä on paljon monipuolista tekemistä joko yksin tai, kavereiden kanssa. Videopelit ovat myös keränneet suosiota sosiaalisen median, etenkin YouTuben kautta. Videopelejä on monenlaisia kuten, FPS pelit (ensimmäisen persoonan ammuntapelit), roolipelit, strategiapelit, simulaatiopelit ja tarinapohjaisetpelit on myös, monia muita mutta, en jaksa luetella kaikkia. Monet pelaajat aloittavat pelaamisen harrastuksena mutta, osa muuttavat sen myös ammatikseen. Useat ammattipelaajat tienaavat yhtä paljon tai jopa enemmän kuin ammattilaisgolffarit eli erittäin suurissa luvuissa mennään. Monet ammattilaispelaajat myös tekevät videoita YouTubeen siitä kun he pelaavat ja sen kautta hankkivat myös, itselleen sponsoreita ja mainetta. Monesti pelaamista käytetään myös tapana kerätä rahaa hyväntekeväisyyksiin kuten esimerkiksi syöpäsäätiöihin ja lastensairaaloihin. Itse pidän pelaamisesta sen takia että se on hyvää ajanvietettä ja siinä oppii uusia taitoja kuten englanninkieltä, ja joskus myös oppii tuntemaan uusia ihmisiä, ja hankkimaan uusia kavereita. Nykyään televisiossakin näytetään joskus e-Sports lähetyksiä joissa eri joukkueet pelaavat toisiaan vastaan turnauksessa jossa voi voittaa miljoonia euroja. Pelit joita joukkueet pelaavat ovat useimmiten FPS-pelejä tai joukkuestrategiapelejä

SIVU

14


MUSIIKKIHARRASTUS HEIKINTALOLLA

Osmo: Soitan pianoa ja kitaraa silloin tällöin. Olen esiintynyt Heikintalolla eri tilaisuuksissa. Musiikki tuo hyvää mieltä. Tuomas: Laulan ilta-aukioloissa karaokea. Tuhdimpi rokki on minun mieleeni.

Kristian: Kyllä se on ollut tuo kitaransoittohomma. Yleensä se on ollut maanantaisin. Olen myös soittanut bassokitara. Heikintalolla on hyvät soittovehkeet. Sari: Laulan maanantai– ja keskiviikkoiltaisin karaokea Heikintalolla. Lempikappaleitani ovat Lapin kesä ja Mä lähden Pohjois-Karjalaan. Topias: Karaoke. Suomirokkia tulee laulettua. Pete: Karaoke. Pelimies on hyvä biisi. Osaan sen jo melkein ulkoa. Toisia naurattaa, kun kúulevat sen. Miika: Soitan kitaraa ja laulan. Esiinnyn Heikintalon juhlissa. Olisi mukavaa, jos saataisiin bändi kasaan, joka soittaisi poppia ja iskelmiä. Maiju: Kuuntelen musiikkia CD-levyiltä ja Youtubesta.

SIVU

15


HARJOITTELIJA HEIKINTALOLLA Hei, olen Aatu, merkonomiopiskelija Saimaan ammattiopistosta. Olen työssäoppimisessa Heikintalolla noin 2 kuukautta. Jonka jälkeen menen talvilomalle ja sitten jatkan opiskelujani Saimaan ammattiopistossa. Olen opiskellut kohta merkonomiksi kaksi vuotta ja sen jälkeen on vielä yksi vuosi jäljellä. Toivoisin valmistumisen jälkeen siirtyväni työelämään, en tiedä vielä missä, mutta vielä on aikaa miettiä. Suurin harrastukseni vapaa-ajalla on videopelien pelaaminen. Pelaan kaikenlaisia eri pelejä, joskus kavereiden kanssa, mutta useimmiten yksin. Olen harrastanut breakdancea Lauritsalan Visassa ja haluaisin vielä joskus palata siihen, koska se on hauskaa, mutta ei vain ole tarpeeksi aikaa. Olen myös koko ikäni ollut showpaini fani. Vieläkin tähän päivään asti. En ole kovin usein kavereiden kanssa, sillä monet heistä asuvat aika kaukana ja ainoat kulkutavat olisivat bussilla tai pyörällä. Heikintalolla on ollut tähän mennessä oikein mukavaa. Kaikki ovat olleet ystävällisiä ja mukavia ja minut on otettu hyvin vastaan.

SIVU

16


KATARIINA Heipparallaa! Minä olen Katariina, kolmannen vuoden sairaanhoitajaopiskelija Saimaan ammattikorkeakoulusta. Tavoitteena on valmistua jouluna 2020. Heikintaloon tulin suorittamaan mielenterveys– ja päihdeharjoitteluni, ja olen ollut erittäin tyytyväinen. Minut on otettu erittäin lämpimästi vastaan henkilökunnan sekä toimijoiden puolelta. Joka päivä, kun tulen paikalle, tunnen oloni tervetulleeksi. Aikaisemmalta ammatiltani olen merkonomi ja teinkin niitä töitä useamman vuoden ennen kouluun pääsyä, kuitenkin koin ja koen, että hoitoala on enemmän omaa alaa. Harrastuksina minulta löytyy kaksi vinkeää ja energiarikasta koiraa, joiden kanssa touhuan päivät pitkät. Lisäksi harrastan laulua karaokekisojen ja hauskanpidon muodossa. Vapaa-aikana löhöän koirieni kanssa sohvalla ja kirjaimellisesti nautin elämästä kahvikuppi kourassa. Useimmiten kädestä löytyy kahvikupin kaverina pleikkariohjain, jota sitten jotain osaavinani ränkytän menemään. Heikintalolla huomasin hyvin äkkiä, että täällä uskaltaa vetää huumorilla ja päivät meneekin pitkälti nauraessa ja keskustellessa henkilökunnan sekä toimijoiden kanssa. Kyllähän se on taivaan tosi, että jos tänne jäädä saisin, sen myös tekisin!

SIVU

17


Heikintalon kautta on mahdollisuus työllistyä Lappeenrannan kaupungin ympäristötoimessa on vapaita paikkoja puhtaanapitotehtäviin . Tehtäviin saa hyvän perehdytyksen. Työaika on ma-pe klo 7:00 — 11:00.

Tiedustelut Heikintalolta puh. 050 4016 308

SIVU

18


HEIKINTALON KEVÄT 2020 Maanantai klo 10:30 mediapaja klo 14:00 luovaryhmä klo 16 –18 illanvietto Tiistai klo 9:30 mediapaja klo 14:00 yhteisökokous

Koronaviruksen leviämisen vaikutukset Heikintalon toimintaan Heikintalo on suljettu 16.3.2020 alkaen. Sulun pituus määräytyy viranomaispäätösten mukaisesti. Heikintalon toiminnan ollessa tauolla, toimintaa jatketaan etäohjauksen keinoin. Heikintalon kotisivuilla on arkisin avoinna oleva chatpalvelu. Käytössä on myös Facebook, Messenger ja WhatsApp. Heikintaloon voi olla yhteydessä myös puhelimitse ja sähköpostitse. Heikintalon ydintoimintaa on aktiivinen yhteydenpito toimintaan osallistujiin puhelimitse, tekstiviestein, sähköpostitse ja WhatsAppin kautta.

Keskiviikko klo 10:30 mediapaja klo 14:00 luovaryhmä klo 16—18 illanvietto Torstai klo 9:30 mediapaja klo 14:00 työelämänvalmennus Perjantai klo 9:30 viikkosiivous klo 10:30 mediapaja klo 13:00 tietovisa

Mahdolliset muutokset ilmoitetaan Heikintalon kotisivulla www.heikintalo.fi Heikintalon lounas ma-pe klo 12 aktiivikävijöille. Ilmoittautuminen ti, to ja pe klo 10 sekä ma ja ke klo 10:30 mennessä.

Heikintalon toimintaan osallistujilla on mahdollisuus saada Kaikukortti, jolla pääsee ilmaiseksi sellaisiin kulttuuri– ja liikuntatilaisuuksiin, jotka kuuluvat Kaikukortin piiriin.

SIVU

19


__________________________________________

__________________________________________

__________________________________________

HEIKINTALO KAHILANNIEMENTIE 5 53130 LAPPEENRANTA puhelin: 050 4016 308 sähköposti: heikintalot@gmail.com kotisivut:

www.heikintalo.fi

Päätoimittaja: Lasse Koivumäki Toimitus, taitto, kuvat ja grafiikka: Heikintalon lehtityöryhmä Julkaisija: Heikintalo ry 19. vuosikerta


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.