__MAIN_TEXT__

Page 1

Brobygning mellem virksomheder og studerende - sĂĽdan samarbejder vi

Den EuropĂŚiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne

Danmark og EU investerer i landdistrikterne.


Indholdsfortegnelse Viden til Landet Sådan samarbejder vi ............................... 4 Studieopgave – få løst en opgave på teoretisk niveau Fakta om studieopgave ........................... 6 Studiepraktik – få løst en specifik opgave Fakta om studiepraktik ............................ 6 NH Hotel og Konference - Gæsterne kommer nu også på cykel til Nørre Hostrup ................................... 6

GroNet - Få lettet arbejdspresset med en studiejobber .......................................... 20 Jobpraktik – få løst praktiske opgaver Fakta om jobpraktik ................................. 22 Bov Kro - Klogt hoved fyrer op under Bov Kro ... 24 Workshop og innocamp med uddannelsesinstitution – ny viden og løsninger til udfordringer Fakta om workshops ................................ 26

Tinglev Bogtrykkeri - Studerende fik bogtrykkeren op i helikopteren - og på Facebook ............ 8

Butler Engros – aktivt samarbejde med studerende ..... 27

Lesjöfors - Produktionsvirksomhed fik nye salgsværktøjer til det globale marked ......... 10

Akademikerkorps – få løst en strategisk opgave Fakta akademikerkorps ........................... 28

Expect Consult - Iværksætter og it-uddannelse skaber synergi ................................................... 12

Stay Strong - en smykkedesigner på sociale medier .................................................... 29

Studiejob – ansættelse med løn Fakta om studiejob .................................. 14

Løntilskud - nye kompetencer til din virksomhed Fakta om løntilskud til højtuddannede .. 30 Fakta om løntilskud til faglært medarbejder ............................................. 30

Frank Sørensen ApS - Studerende sparer virksomhed for investering på 150.000 kr. ..................... 16 BE Communication - Studiejob udvikler virksomheden ........ 18

Dekoprint - Fagpilotordningen åbner døren til nye og flere ordre i Padborg ................ 31

2 / Viden til Landet – støttet af LAG Aabenraa, Ministeriet for By, Bolig og Landistrikter og EU


Indledning Viden til landet - muligheder for vækst Til virksomheder, studerende og højtuddannede. Mange mindre virksomheder har ikke kendskab til hvad studerendes og højtuddannedes kompetencer kan bruges til i forhold til udvikling af virksomheden og markedsmuligheder. Studerende og højtuddannede har ikke umiddelbart mulighed for at få indblik i job- og karrieremuligheder i de mindre virksomheder i Aabenraa kommunes landdistrikter. Projekt Viden til Landet har fungeret som brobygning mellem virksomheder og studerende og højtuddannede. Kataloget her er tænkt som inspiration samt overblik og indblik i hvilke muligheder for samarbejde virksomheder og studerende og højtuddannede har.

Du har mulighed for at gå ned i detaljerne i de virksomhedshistorier, du finder interessante, eller blot orientere dig i overskrifter, faktabokse og udvalgte citater om det udbytte og den udvikling virksomheder, studerende og højtuddannede har fået ud af samarbejdet. Initiativtagere til projekt Viden til Landet i 2010 var Erhvervenes Hus Aabenraa, SDU Erhverv, Padborg Torvecenter, Kometbutikkerne Rødekro og Tinglev HHI. Sådan gør du Er du interesseret i at samarbejde med en studerende eller højtuddannet i din virksomhed eller vil du som studerende eller højtuddannet ud og bringe din kompetencer i spil i en virksomhed i Aabenraa kommune, er du velkommen til at kontakte Erhvervenes Hus Aabenraa på tlf.: 7362 2020. www.videntillandet.dk God fornøjelse :o) Venlig hilsen Viden til Landet teamet

Lisbeth Strange Jensen lsj@ehaa.dk

Anita Andersen aa@ehaa.dk

Lisbeth Garder lg@ehaa.dk

Trine Søgaard Knudsen tsk@ehaa.dk

Udgivet af: Erhvervenes Hus Aabenraa Bjerggade 4 K, 6200 abenraa Ansv: Lisbeth Strange Jensen Tekst: Lisbeth Garder - Erhvervenes Hus Aabenraa, Anita Andersen – Viden til Landet, Kalb - pr & kommunikation ApS Layout: HeiDisign Fotografier: Erhvervenes Hus Aabenraa, Kalb - pr & kommunikation ApS Oplag: 200 Tryk: Tinglev Bogtrykkeri Støttet af: Landdistriktspuljen og EU

Viden til Landet – støttet af LAG Aabenraa, Ministeriet for By, Bolig og Landistrikter og EU / 3


Sådan samarbejder vi Virksomheder, der ansætter højtuddannede medarbejdere, har en højere vækstrate end øvrige virksomheder. Alligevel er blot 9,1% af den private arbejdsstyrke i Aabenraa kommune højtuddannede, mod landsgennemsnittet på 17,1% af den private arbejdsstyrke. Det viser, at der er mulighed for at skabe vækst, som mange virksomheder, endnu ikke har benyttet – men det er også et stort skridt at tage.

jektet har skabt 89 forløb med højtuddannede i lokale virksomheder. Sideløbende med det individuelle udviklingsforløb har virksomhederne været inviteret til at deltage i relevante inspirationsarrangementer og netværk.

8 fastansættelser

FAKTA TIL VIDEN TIL LANDET

Virksomhederne har opnået følgende:

Brobygger mellem virksomheder og højtuddannede Projekt Viden til Landet bygger bro mellem lokale virksomheder, der har mod på at tænke i nye baner og de højtuddannede, der kan tilføre virksomhederne nye ressourcer og viden på områder, hvor de selv mangler kompetencer. Virksomhedsforløb bragte 89 højtuddannede i spil Virksomheder, der har været med i Viden til Landet, har fået i individuelle sparringsforløb tilpasset den enkelte virksomheds behov. Pro-

2 projektansættelser

Tinglev Bogtrykkeri fik nye markedsføringsinitiativer med højtuddannet i praktik ”Vi har fået ny viden om hvad virksomhederne lægger vægt på, når de vælger leverandør - udover en skarp pris. Nogle af tingene skal først udvikles og andre ting har vi allerede sat i værk. Den nye viden gør os klogere og mere målrettede i kampen om kunderne”. Tim Skovmand, ejer af Tinglev Bogtryk.

4 / Viden til Landet – støttet af LAG Aabenraa, Ministeriet for By, Bolig og Landistrikter og EU


28 studiepraktikker

8 studieprojekter

3 konsulentansættelser

2 Videnpilot ansøgninger

3 workshops

10 jobpraktikker

2 innovationsagent besøg

13 IGA jobpraktikker (eksport)

1 job med løntilskud

10 studiejobs

2 studiemesser

1 HA-enin aftale

3 Fagpilot ansøgninger

Viden til Landet – støttet af LAG Aabenraa, Ministeriet for By, Bolig og Landistrikter og EU / 5


Studieopgave eller studiepraktik

Gæsterne kommer nu også på cykel til Nørre Hostrup

FAKTA

”Vi havde et ønske om at få flere gæster i sommerperioden, hvor alle andre har højsæson, og så ville vi gerne have skabt et attraktivt lejrskole koncept ”, fortæller Nis Hejsel fra NH Hotel og Konference, ”i min sparring med Erhvervenes Hus Aabenraa får jeg også ofte anbefalet at bruge den viden og evner studerende og højtuddannede har i udviklingen af min virksomhed”.

Studieopgave - få løst en opgave på teoretisk niveau En studieopgave er en mulighed for at få et oplæg til, hvordan virksomheden kan løse en udfordring eller opgave. Den studerende løser typisk opgaven hjemme og uddannelsesinstitutionen giver karakterer for de teorier den studerende har valgt at anvende for at løse opgaven. Løsningen er derfor mere teoretisk fokuseret end f.eks. studiepraktikken. Studieopgaven er som udgangspunkt ulønnet, men virksomheden godtgør ofte evt. kørselsomkostninger. Nogle gange vælger virksomheden efterfølgende at ansætte den studerende til udførelsen af opgaven.

FAKTA Studiepraktik - få løst en specifik opgave Studiepraktik er en mulighed hvor virksomheder kan få analyseret og udført en opgave, der fastlægges sammen med den studerende inden praktikstart. Praktikperioden er typisk på 3 måneder og tidspunktet er fastlagt af studieforløbet. Den studerende arbejder for virksomheden 37 timer pr. uge. Opgaven skal bedømmes og godkendes af uddannelsesinstitutionen, Niveauet for den teoretiske viden spænder vidt fra korte og praktisk orienterede studier til universitetsstuderende på 5. år. Studiepraktik er som udgangspunkt ulønnet, men virksomheden godtgør ofte evt. kørselsomkostninger.

Derfor sagde Nis Hejsel ja, da Troels Søgaard, studerende på markedsføringsøkonom uddannelse hos Copenhagen Business Academy, kontaktede Nis Hejsel med et forslag om praktikophold. Troels Søgaard er fra Rødekro og havde tidligere arbejdet i NH Hotel og Konference, så han kendte huset.

”Jeg havde faktisk ikke tid, men jeg er rigtig glad for, at jeg tog mig tid – for udbyttet af Troels’ praktik giver mig tid i sidste ende, da de koncepter og materialer som Troels har udarbejdet styrker markedsføringsindsatsen og allerede har skabt nye kunder”, fortæller Nis Hejsel fra NH Hotel og Konference.

Skræddersyet oplevelser til cykelturister og lejrskoler NH Hotel og Konference har med Troels Søgaard ved roret og Nis Hejsel som sparringspartner fået skabt en nyt Bed & Bike koncept målrettet cykelturister fra lande som Tyskland, Holland og Schweiz. Troels Søgaard undersøgte mulighederne med marked, økonomi, samarbejdspartnere og markedsføring, der resulterede i et nyt koncept til cykelturismen, der allerede nu er sat i verden.


”Det var spændende at få en konkret og realistisk udfordring med at højne belægningsprocenten i og omkring sommerperioden og så koble min teoretiske viden på, når jeg skulle tænke i nye services og produkter”, fortæller Troels Søgaard, ”det har været i både min og Nis’ interesse, at vi fik lavet et ordenligt stykke arbejde og udviklet et håndgribeligt produkt, der er direkte anvendelig i virksomheden – og det er rigtig fedt at se resultatet allerede er sat i værk med effekt”.

FAKTA NH Hotel og Konference tilbyder kursusfaciliteter og mødelokale med overnatningsfaciliteter. Har i samarbejde med studerende udviklet nye produkter målrettet cykelturismen og lejrskoler.

”Troels har holdt mig til ilden, højnet niveauet i arbejdet og været rigtig god til at strukturere sin tid, så vi er nået i mål med vores to nye koncepter i praktikperioden”, fortæller Nis Hejsel, ”Troels udarbejdede også et nyt lejrskolekoncept med skræddersyede oplevelser som et stærkt alternativ til den traditionelle lejrtur til Bornholm – og vi har allerede fået de første bookinger ind”. En realistisk udfordring – der gerne skal gentages Troels Søgaard bor i København, men med forældre og kæreste i Rødekro var praktik i en lokal virksomhed oplagt. Efter sommerferien skal han læse videre på professionsbacheloren i international markedsføring og salg, og vil også gerne her udfordre sig selv og en virksomhed med en ny praktik

Kontaktinformationer: NH Hotel & Konference, Øbeningvej 3-7, Nr. Hostrup, 6230 Rødekro Tlf. +457466 9697 kontakt@nhhk.dk www.nhhk.dk

Få de studerende viden i spil i din virksomhed ”Jeg kan kun anbefale at få studerende i spil - min erfaring og udbytte har været så godt, at jeg har etableret et samarbejde med en ny studerende, der skal kigge på min grafiske linje også med de nye produkter og som også skal kigge på de mediekanaler, vi har mulighed for at markedsføre os igennem”, fortæller Nis Hejsel fra NH Hotel og Konference.

Viden til Landet – støttet af LAG Aabenraa, Ministeriet for By, Bolig og Landistrikter og EU / 7


Studerende fik bogtrykkeren op i helikopteren og på Facebook Nye markedsføringsinitiativer og et øget salg via Facebook er nogle af de positive resultater Tinglev Bogtrykkeri har fået ud af at have en højtuddannet studerende i praktik.

Få opgaver, ideer og projekter udviklet og sat i værk Tinglev Bogtrykkeri er leverandør til erhvervslivet på traditionelle tryksager, digitaltryk og hjemmesider, og henvender sig også til private kunder via www.iprinting.dk, hvor de bl.a. sælger fotokalendere m.m. Indgangen til en studerende i praktik var Viden til Landet – et projekt Erhvervenes Hus Aabenraa kører, hvor virksomheder i Aabenraa kommune får mulighed for at samarbejde med højtuddannede, der med ressourcer og kompetencer får opgaver og projekter udviklet og sat i værk.

Skarpere i konkurrencen om kunderne Erhvervenes Hus Aabenraa hjalp Tinglev Bogtrykkeri med studiepraktikopslaget og Jane FAKTA Leonhard, der læser professionsbachelor i international salg og marketing, søgte og fik Tinglev Bogtrykkeri praktikpladsen. Jane Leonhard har gennem• Har været i reklamebranchen i mere end ført en markeds-, konkurrent- og kundeana90 år lyse og samlet resultaterne i en handlingsplan, • Er leverandør på bl.a. tryksager, digitaltryk, som Tinglev Bogtrykkeri vil integrere i deres bøger, bannere og hjemmesider markedsføring målrettet mellemstore virksomheder. Kontaktinformation: Ud over den Tinglev Bogtrykkeri studerende i artik”Vi har fået ny viden om Tværvejen 5 len, var der sideløhvad virksomhederne læg6360 Tinglev bende fire studeger vægt på, når de vælTlf.: 7464 4038 rende fra Aarhus, ger leverandør - udover en www.tinglev-bogtrykkeri.dk der arbejdede med skarp pris. Nogle af tingewww.iprinting.dk Tyskland som marne skal først udvikles og ked, hjemmeside, andre ting har vi allerede webshop strategi sat i værk. Den nye viden og løsning. gør os klogere og mere ”Mine forventninger til en studemålrettede i kampen om rende i praktik var ikke ret høje kunderne,” fortæller Tim – ville en ung studerende finde et bogtrykkeri Skovmand. i Tinglev interessant og kunne en virksomhed som min få gavn af en studerende. Men jeg har Et inspirerende forløb fra teori til ændret holdning, for vi har fået rigtig meget realiseret handling ud af at have Jane i praktik. Hun har stillet mig Praktikopholdet har givet Jane Leonhard brugmange interessante spørgsmål, der har tvunget bar praktisk erfaring, som hun ikke får på mig væk fra driften og ”op i helikopteren” og studiet. ”Jeg har lært at omsætte viden og fået mig til at se på min virksomhed med anteori til handling i en virksomhed, hvor det dre øjne. Jeg opdagede nogle åbenlyse styrker går stærkt og hvor der er kort vej fra ide og udfordringer, jeg ikke havde lagt mærke til til beslutning”, fortæller Jane Leonhard, før,” fortæller Tim Skovmand, ejer af Tinglev ”det har været inspirerende at se mine Bogtrykkeri. ideer blive realiseret med positiv effekt,

8 / Viden til Landet – støttet af LAG Aabenraa, Ministeriet for By, Bolig og Landistrikter og EU


og det har gjort mig endnu mere selvstændig – det styrker mig, nu hvor jeg som færdiguddannet skal ud og søge job her i det sønderjyske”. Research og planlægning er nødvendigt for at få succes på Facebook Den del af Tinglev Bogtrykkeri der henvender sig til private kunder – www.iprinting.dk - kom også på Facebook under Janes praktikophold. ”Det er blevet en succes fordi vi brugte tid på at researche målgrupper for iprinting.dk, inden vi gik online. Vi udarbejdede en årsplan, der indeholder vigtige datoer, tilbud og ikke mindst spændende historier, der løbende bliver lagt op på siden”, fortæller Tim Skovmand, ”resultatet blev at vi via iprinting.dk lavede et rekordstort antal fotokalendere opmed til jul, FASTELAVN Beboerne ved Skovhuset i Byskoven har sammen dagplejere i Nørregruppen dagpleje i Rødeså allerede ved herden harkommunale Janes praktikophold skabt kro holdt fastelavn. værdi”Der blev sunget fastelavnssange, slået kat-

PRAKTIK

Søg støtte hos sønderjysk fon Studerende hjalp bogtryk

Fastelavn i Skovhuset

ten af tønden og hygget med boller og godteposer. Og så var der selvfølgelig kattekrone og præmie til den bedst udklædte voksen, ”HvisBente. du vil have en virksomheds-profil på Facesom blev klovnen

book er det vigtigt at tænke sig om og stille spørgsmål som hvad du kan opnå ved at være på Facebook, er Facebook det rette medie til din virksomhed, hvem din målgruppe er og skaber siden værdi for din virksomhed eller den kun tager din tid”, fortæller Jane Leonhard.

derefter nøjedes hun ikke med at gøre gymnastik. Hun har ledet et utal af hold – ikke mindst da hun sammen med sin afdøde mand kom til Nr. Hostrup, hvor de blev landmandspar. – Man bliver sprængfyldt med energi ved at gøre gymnastik. Føler sig opladet. Det er lysten, der driver værket. På det her hold har vi været oppe på 103 deltagere. Jeg tror, mange får at vide at deres læge, de skal holde sig i gang. Og så ved de også efter alle de år, hvad jeg byder dem. De skal gøre det, de kan klare. Og så er musikken vigtig. Den giver livsglæde. Man Tirsdag 11. m

FONDSMIDLER Til sommer uddeles fondsmidler Fonden gang. værehj ti –Hun harProjekterne stillet mig skal manTINGLEV: Indehaver af for syvende ge interessante at Tinglev Bogtrykkeri, Timi Sønderjylland og unge og kan spørgsmål, tage udgangspunk der har fået mig væk fra udF Skovmand lægger ikke natur og kultur, teknik samt sundhed og trivsel. driften ogtilop i helikopteskjul på, at han var noget af ansøgninger sendelse fonden er den 15. maj, ren,4.så jeg har påpå min vid skeptisk, da han fik tilbudt vil fi nde sted den august. Se set mere ipnielsenfo virksomhed med andre øjen en ung studerende i prakne, siger Tim Skovmand. gå tik. Den skepsis har Jane Praktikopholdet er et led ko Leonhardt, der læser proi projekt Viden til Landet, ni fessionsbachelor i internasom Erhvervenes Hus Aare tional salg og marketing, Ve b e benraa står for. Ideen er at ha gjort til skamme. f s .

014

R

hurtigt at det er svært ikke at smile trods anstrengelserne. – Tak for i dag. Næste gang er Gudrun hos jer. Da holder jeg fri. De 76 gymnaster i alderen 50 til 85 henter deres habengut og forlader Rødekro-Hallen. Tilbage bliver Edel Holm. Gennem 20 år har hun »herset« med de mange gymnaster i Rødekro IFs gymnastikafdeling. Men nu er det slut – påstår hun. – Jeg vil ikke mere. Sådan er det. De trænger måske også til at få en anden. Jo, det er definitivt – men jeg har sagt, at hvis de slet ikke kan finde en afløser, kan

ru a

ke ds

r2

Jy

fik bogtrykkeren op i helikoptere tk

24 yst en - m dag den an

Både Jane Leonh Skovmand har få af projekt ’Viden hvor virksomhed kommune får mu lade en højtudda opgave i virksom

lev Bogtrykkeri fortryder En snak om dine muligheder? erende i praktik Er du interesseret i en snak om

n ” -

ma

2 rts

0 14

, s -

. 15

a .

Facebook gav

n

-

hjalp Tinglev Bogtrykkeri med studiepraktikopslaget og Jane Leonhard, der læser profesin avis Ran sionsbachelor i D international der ssalg og marketing, søgte og lør fik praktikpladsen. Jane Leonda g hard har gennemført en marde keds-, konkurrent- og kundeanalyse og samlet resultaterne i en handlingsplan, som Tinglev Bogtrykkeri vil integrere i deres markedsføring målrettet mellemstore virksomheder. le af tingene skal først udvik”Vi har fået ny viden om, les, og andre ting har vi allehvad virksomhederne lægger rede sat i værk. Den nye viden vægt på, når de vælger leveran- gør os klogere og mere målretdør udover en skarp pris. Nog- tede i kampen om kunderne,”

4

g -

ler hun. ”Det har vær de at se mine id liseret med pos det har gjort mi selvstændig. De nu hvor jeg som net skal ud og det sønderjyske

det hos Erhvervenes Hus Analyse og handling Aabenraa, på tlf.: 7362 Erhvervenes 2020 Hus / Aabenraa aa@ehaa.dk

s2 01

-

rt

l e

dine muligheder med en stude-

somheder i Aabenraa kommurende ne får mulighed for iatpraktiksamar- eller projekter du velkommen til bejde med forløb højtuddannede, der med ressourcer og kompeat kontakte Anita Andertencer får opgaver og projeksen, Projekt Viden til Lanter udviklet og sat i værk.

a m

fortæller Tim Skovmand. ”Jeg har 1lært 1. at omsætte LPraktikopholdet n ok har givet viden og teori til handling i e d ala ag Jane Leonhard virksomhed, hvor det går d vise brugbar prak- ten s r i n hun a - stærkt, abe nrafår tisk erfaring, somA ikke og hvor der er kort vej på studiet. fra ide til beslutning”, fortæl-

Den del af Ting ri der henvende kunder kom ogs under Janes pra ”Det er blev og betød bl.a., rekordstort an dere op til jul, s har Janes prakti værdi,” siger Tim

KOMMEN TIL MØBELBYEN TØNDE

r har vi diverse udstillingsmodeller til reducerede priser – kom ind og oplev det store u


Produktionsvirksomhed fik nye salgsværktøjer til det globale marked Lesjöfors i Tinglev fik med en international studerende ny salgsstrategi til det globale marked, og introduceret LinkedIn som nyt effektivt værktøj til nye internationale kundekontakter. Lesjöfors, der producerer trykfjedre til bl.a. termostater, ventiler og hydraulik, har med automatisering og LEAN løbende optimeret produktionen og med ISO certificeringer forbedret kvaliteten i arbejdsprocesser og –produkter.

var nye tiltag nødvendige i virksomhedens salg og markedsføring. Inden Anita Andersen fra Erhvervenes Hus Aabenraas trådte ind af døren med projekt Viden til Landet havde Steen Hedegaard besluttet sig for at føre de gode erfaringer med højtuddannede studerende på det tekniske område med over i udviklingen af deres globale salg og markedsføring.

”Vi havde behov for at få ny viden og nye øjne med et internationalt syn på virksomheden og få alt op og vende for at finde nye muligheder i salgs- og markedsføringsstrategien”, fortæller Steen Hedegaard, ”besøget fra Erhvervenes Hus Aabenraa satte skub i processen, og vi fik med hjælp af SDU Erhverv lavet et stillingsopslag på Syddansk Universitet jobbørs, som Martina Bezchlebová reflekterede på”.

”Vi har et højt fagligt niveau med specialisteret teknisk viden og det har altid været en styrke for virksomhedens udvikling at få den nyeste viden ind i form af studerende som f.eks. ingeniører eller maskinteknikere”, fortæller Steen Hedegaard, direktør i Lesjöfors. Behov for ny viden og internationale øjne Lesjöfors bevæger sig indenfor for en nicheproduktion af trykfjedre og har et godt fodfæste på det internationale marked – men med ambition om udvidelse af kundekredsen

Praktikforløb gav viden og erfaring til fremtiden Som studerende på Master i International Business Relationship Management på SDU i Sønderborg kunne Martina Bezclebová fra Tjekkiet stille de rigtige spørgsmål og udfordre den nuværende indsats. ”I dialog primært med Steen Hedegaard og Kim Holm Jørgensen analyserede jeg mig frem til en ny salgsstrategi og anbefalede dem bl.a. at bruge de sociale medier i deres markedsføring til videndeling og dialog”, fortæller Martina Bezclebová, ”mit praktikforløb har givet mig en kæmpe erfaring og viden fra erhvervslivet, som jeg kan bruge i mit studie og når jeg skal ud og søge job”.

10 / Viden til Landet – støttet af LAG Aabenraa, Ministeriet for By, Bolig og Landistrikter og EU


.. . . . . . . . . . . . .

(Krusauer mlung mit nfos über le „Lyres-

“, Bülders Bürger-Bau und

e Tingleff

k in Ting-

tsche Bü-

au ek in Bau Tingleff u (alle) ngleff

EN:

National(mit AmUhr), UNm der BeUhr) und Uhr)

okalhisto2, in Patt-

hes Musep

9 Uhr)

m Urlaub; on ist um2 24 88 06

4 64 32 29 2 24 88 04

2 24 88 01

Zentrale 3 33 14 48 3 67 14 47

und g

........................................................................................................................ .................................................................................................................

Pattburg: Bürgeraus ihrem

FAKTA

Lejsöfors • ordreproducerer trykfjedrer til bl.a. termostater, ventiler, hydraulik, hermetiske kompressorer, offshore mv. FRIEDRICH HARTU • leverer til kunder i hele verden • er en selvstændig virksomhed i et globalt SAXBURG/SAKSBORG – Sie sonderer gefeiert, war es sen, Maria Jessen Thaysen privaten Kreis wurde d haben af so20 manchen Gottes- med doch ihr Gottesdienst zur und Rieke Leonie Gerckens Tag der Konfirmation konglomerat virksomheder i alt dienst hvor besucht mitver- Konfirmation. wurden von Pastor Carsten Anschluss weitergefei 1700 ansatte, derund samarbejdes på tværs folgt. Vergangenen Sonntag Die Konfirmanden des Pfeiffer eingesegnet. und dabei das eine und a • beskæftiger ca. 30 mand wurde in der Kirche zu Pfarrbezirks Buhrkall Rune Noch an der Kirche gab es dere Geschenk ausgepac Buhrkall nun ein ganz be- Bucka, Mia Abeline Peter- viele Glückwünsche und im Kontaktinformation: Lejsöfors A/S Virksomheden så Mads Clausensvej 75 muligheden for - for før6360 Tinglev ste gang - at tage en anden Tlf.: 7334 6100 faggruppe end ingeniører www.lesjoforsab.com/standard-springs/ ind studiepraktik ogder man Mann in silbergrauem Fahrzeug nach Vorfällen in Pattburg undi Gramm im Visier Polizei high-volume-compression-springs.asp tog efterfølgende også danskzustuderende i a. in Gramm. Eine n PATTBURG/PADBORG – Sowohl die locken. Jüngst soll es in en Pattburg fällen hin, u. Apenrader als auch die Haderslebener solch einem Vorfall gekommen sein. Befragung betroffener Kinder sol praktik. Polizei sind auf eine verdächtige PerEin älterer Mann in einem silber- schluss geben, ob es sich um den son aufmerksam gemacht worden, die grauen Ford soll durch die Straßen ge- chen Mann handelt. Die Polizei in nordschleswigschen Ny salgsstrategi og nye Orten vom Au- fahren sein und Kinder gezielt ange- vor allem auch, den mysteriösen to aus Kinder angesprochen und ver- sprochen haben. Es deutet einiges auf fahrer ausfindig zu machen (siehe internationale medier i spil sucht haben soll, sie in den Wagen zu einen Zusammenhang zu anderen Vor- Lokalteil Hadersleben). Martina Bezclebová var i virksomheden hver dag og startede sit praktikforløb med en grundig introduktion til virksomheden og opTINGLEFF/TINGLEV – Der Bauzentrum „Erhvervenes Hus“ Bei Lesjöfors ging Ma gaven – en introduktier Krug konnte davon Nut- Apenrade wird Unterneh- Bezchlebová aus Tsche on somTINGLEFF/TINGLEV tager tid, men – Im Laufe zen ziehen, das Tingleffer men bei der Kampagne „Vi- mit ihrem Wissen zur H som betaler sig. des Wochenendes hatte die Anzeigenblatt und so manch den til Landet“ seit gerau- Sie studiert „Master i I technische Schule des Bereit- anderes Unternehmen in mer Zeit Studenten mit „ho- national Buisness Rela schaftswesens in Tingleff un- der Kommune Apenrade. her Ausbildung“, wie es ship Management“ an ”Martinas analyse begebetene Gäste. kræftede vores kun- Ein oder Jüngst konnte sich nun auch heißt, vermittelt, um der Fir- „SDU Sønderborg“ mehrere Täter brachen in ei- die in Tingleff ansässige Fe- ma mit speziellen Projekten konnte während des P destrategi – vi har ikke ne Lagerhalle ein. Nach bis- derfabrik des Unterneh- weiterzuhelfen. Den qualifi- kums laut Lesjöfors-D fravalgtherigen kunder, men Erkenntnissen wur- mens Lesjöfors über den zierten Praktikanten wird tor Steen Hedegaard w har prioriteret at holde de jedoch nichts gestohlen. Einsatz eines hochqualifi- zugleich die Möglichkeit er- ge Impulse in der Verm fokus der, hvor kundens Ob die Täter womöglich ge- zierten Praktikanten freuen. öffnet, Berufserfahrung zu tungs- und Kundenstra stört wurden, unklar. kjt Über das Wirtschaftsförder- sammeln. setzen. behov matcher voresistkernekompetancer: kvalitet, leveringssikkerhed og kvalifiNo ceret support”, fortæller Steen 14 rd 20 sch l i Hedegaard, ”her kender vi de por les . ap wige den 8 tentielle virksomheder, hvor vi skalim fünfr - tirsdag BÜLDERUP/BYLDERUP – Bereits An die 250 Fußballer tummelten sich besten Verkleidungen prämiert. Jahrkontaktpersoner veranstaltete der trukket Bülderup- im Laufe des Tages auf dem Parkett. Die Bei den Kindern wurde das dieb have detenrette Bauer Reitklub ein Fußball-Spaßund Teams verpassten sich lustige Namen Outfit von „Bjørnebanden“ a tættere ind i vores netværk og skabt en proShowturnier im Bülderuper Sportcenund viele Kicker schlüpften in ausgefalzeichnet. Sportlich hatten im Tei fessionel social relation - det er lykkes os bl.a. ter. Es gab eine beachtliche Resonanz. lene Outfits. merfeld der Kinder „The Losers via LinkedIn, som et nyt og effektiv værktøj”. Acht Kinder- sowie nicht weniger als 26 So ging es nicht nur darum, am erfolg- Nase vorn. Erwachsenenmannschaften nahmen reichsten zu spielen, sondern auch „Top swagg Underdogs“ hieß teil und das Spektakel wollten sich auch kreativ zu sein, denn neben den fußbal- Fußballsieger bei den Erwachs viele Zuschauer nicht entgehen lassen. lerisch besten Teams wurden auch die Das Team setzte sich im Finale g

Mysteriöser Autofahrer spricht Kinder a

Unerwünschte Gäste bei der Bereitschaft

Federfabrik profitierte von Praktiku

Fußballturnier des Reitklubs wurde zum ur


Iværksætter og it-uddannelse skaber synergi Et IT-talent fra AspIT-uddannelsen skaber værdi hos iværksættervirksomheden ExpectConsult, der styrker et ungt menneske med nye kompetencer og referencer til arbejdsmarkedet Synergien er gået op i en højere enhed for iværksættervirksomheden ExpectConsult, der i et samarbejde med AspIT uddannelsen har fået løst en konkret opgave og samtidig styrket et ungt menneskes CV og kompetencer til jobsøgningen efter endt uddannelse.

FAKTA ExpectConsult ejes af Henrik Holm og tilbyder procesrådgivning indenfor • salg & marketing • forretningsudvikling • it • ledelse AspIT er en it-uddannelse for mennesker med en diagnose indenfor autismespektrummet. AspIT har ti afdelinger i Danmark hvor den sønderjyske afdeling har til huse i Aabenraa. Se mere på www.expectconsult.dk og www.aspit.dk

”Han er dygtig – han har været hurtig til at sætte sig ind i nye programmeringssprog, har nem ved at tilegne sig ny viden og han arbejder struktureret og målrettet”, fortæller Henrik Holm fra ExpectConsult om Henrik Andersen, der går på AspIT uddannelsen i Aabenraa og som har været i praktik i virksomheden i 6 uger.

Et fokuseret talent til at løfte opgaven I dialog med Erhvervenes Hus Aabenraa fik Henrik Holm anbefalet at kontakte AspIT uddannelsen for at få løftet en opgave virksomheden havde afsat få ressourcer til. ”Jeg kendte uddannelse og har tidligere haft gode erfaringer med AspIT elever”, fortæller Henrik Holm fra ExpectConsult, ”på et møde med Søren Fischer Sørensen fik vi defineret praktikopgaven, og Søren pegede på Henrik Andersen som et fokuseret talent, der kunne løse opgaven – de har uden tvivl ramt den rigtige profil og mere end indfriet mine forventninger”. Værdiskabende arbejdskraft til det ordinære arbejdsmarked AspIT uddannelsen i Aabenraa er en IT-uddannelse for mennesker indenfor autismespektrummet, som ofte har svært ved at begå sig i det ordinære uddannelsessystem, men som efter AspIT uddannelse kan begå sig på det ordinære arbejdsmarked. Eleverne har en udfordring i at indgå i sociale sammenhænge, hvor danskernes brug af ironi og sarkasme gør det svært at afkode situationen, da udgangspunktet for en AspIT’er er det bogstavelige. ”Vores elever har en fabelagtig evne indenfor IT, hvor de er enorm gode til at fokusere på en opgave, hvis den har deres interesse, og de finder udfordringer i de opgaver, der indeholder struktur, forudsigelighed og genkendelighed – som f.eks. IT-systemer og IT-udvikling”, fortæller Søren Fischer Sørensen, afdelingskoordinator på AspIT i Aabenraa, ”vi uddanner værdiskabende arbejdskraft og træner eleverne til at begå sig på det ordinære jobmarked f.eks. via virksomhedspraktik, hvor mange af praktikvirksomheder efterfølgende ansætter vores elever, da de oplever deres høje faglighed og ser at de sociale udfordringer er til at imødekomme” Et færdigt produkt med brugbare løsninger ExpectConsult havde behov for en ny hjemmeside, og praktik opgaven lød på at finde det bedste system til behovet og herefter programmere siden.

12 / Viden til Landet – støttet af LAG Aabenraa, Ministeriet for By, Bolig og Landistrikter og EU


AABENRAA

AAT

ONSDAG 25. JUNI 2014

Sammenstød på parkeringsplads

”Han har været i en læringsproces som udvikler, da han har programmeret skabeloner helt fra bunden med fokus på funktionalitet og brugervenlighed i systemet”, fortæller Henrik Holm,

AABENRAA: Da en 48-årig mand fra Flensborg skulle bakke ud af en bås på parkeringspladsen ved posthuset på Jernbanegade i Aabenraa, gik det ikke så godt. Manden kom nemlig til at bakken ind i en bil, der tilhører en 39-årig finsk kvinde. Uheldet skete klokken 16.55, og der kom lidt skrammer på bilerne.

”jeg har brugt tid på at sætte Henrik ind i opgaven og etableret en arbejdsplads til ham på kontoret – men jeg har også fået et færdigt produkt, som jeg havde behov for og fået løsninger jeg ikke selv havde fundet frem til”. Se www.expectconsult.dk for det positive resultat.

28-årig bilist narkopåvirket AABENRAA: En 28-årig mandlig bilist blev tirsdag standset af en patruljebil på Løgumklostervej i Aabenraa. Ved nærmere eftersyn viste det sig, at manden var påvirket af narkotika samt frakendt retten til at køre bil. Han blev derfor anholdt og sigtet.

he

n He

r

TID & STED

r

sc

lm, ExpectConsult, havdeikAspIT-studerende Henrik Andersen i ipraktik. Afdelingskoordinator på AspIT, Søren F Ho Foto: ErhvervnesHus ørensen hjalp med "matchmaking". en

lm ,

r Sø rik Andersen og

raktikophold blev n win-win situation Hen

gi: Erhvervenes Hus har formidlet kontakt mellem en it-studerende og mheden ExpectConsult.

A: AspIT uddan- den ExpectConsult, hvor på AspIT uddannelsen i Aabenraa er en IT- han har løst en konkret op- Aabenraa, har været i prakse for mennesker gave. tik i virksomheden i seks autismespektrum– Han er dygtig – han har uger. ofte har svært ved været hurtig til at sætte sig ig i det ordinære ind i nye programmerings- Udfordring sessystem, men sprog, har nem ved at tileg- – Vores elever har en fabelAspIT uddannelse ne sig ny viden og han arbej- agtig evne indenfor IT, hvor sig på det ordinæ- der struktureret og målret- de er enorm gode til at fokusmarked.Jy tet, fortæller Henrik Holm sere på 4 en opgave, hvis den ds An- fra ExpectConsult i en pres- har01deres interesse, og de herfra – Henrik ke i2 nfinder udfordringer i de ophar været i praktik Ve semeddelelse. u j s 5. sættervirksomhe- tkyHenrik ste Andersen,dder en 2går gaver, der indeholder struk-

tur, forudsigelighed og genkendelighed – som f.eks. ITsystemer og IT-udvikling”, fortæller afdelingskoordinator på AspIT Søren Fischer Sørensen. ExpectConsult havde behov for en ny hjemmeside, og praktik opgaven lød på at finde det bedste system til behovet og herefter propto grammere siden.

n - onsdag

T I L LYK K E

Jeg vil gerne have denne tekst (maks. 20 ord) indrykket den:_______________________i  Sønderborg  Aabenraa Alle former for lykønskninger kan bringes i denne rubrik.  Tønder Prisen er 50 kr. for 20 ord uden foto,  Haderslev

9.30-11: Indkøbsordning, Aabenraa: Arr. Ældre Sagen: Ring til Karin Andersen tlf. 7461 8038. 9.30-16.30: Krolfbaner, Lunderup Markvej: Arr. Ældresagen Rødekro: Krolf. 10: Afgang fra Skyttegården: Arr. Aabenraa Firmaidræt: Stavgang. 10-14: NygadeHuset: Åbent male-fællesskab i kreativt lokale. 10-14: NygadeHuset, keramikværkstedet: Keramikværkstedet er åbent for erfarne brugere. 10-19: Jump-A-Lot, Øbeningvej 3-7, Nr. Hostrup: Legeland for hele familien. 12-13.30: Aabenraa Bibliotek: Arr. Lejernes Lo Sønderborg/ Aabenraa: Træffetid. 13: Hellevad: Hellevad Midsommeruge: Frokost i teltet. 13.30-17: Borgerhuset, Rødekro: Alle slags kortspil for efterlønner og pensionister. 14-16: NygadeHuset, caféen: Strikkedamer og hækletanter samles til hygge om håndarbejde. 14-17: Kirsebærhavens Aktivitetscenter, Aabenraa: Mandeklub. 15-17: Bov Bibliotek: Håndarbejdscafé. 15-17: Legeteket, Fjordskolen, Skolevænget 33, Aabenraa: Åbent for udlån af legetøj og


Studiejob – ansættelse med løn

FAKTA Med et studiejob ansætter virksomheden en studerende til timeløn eller fast pris på aftalt opgaveløsning afhængig af studieniveau. Virksomheden definerer hvad studiejobberen skal beskæftige sig med og hvornår. Den studerende kan projektansættes i et aftalt antal timer i en afgrænset periode, eller man kan lave en aftale om f.eks. 6 timers arbejde i ugen med praktiske og forefaldende opgaver. Eksempler på studiejob • ansættelse i butik • udvikling af markedsanalyser • implementering af it løsninger • administrator af sociale medier • udvikling af hjemmesider • løsning af forefaldende opgaver hvor virksomheden ikke har opgaver nok til en fuldtidsansættelse • projektopgave - hvis virksomheden f.eks. kommet bagud med rapportering. Studiejobberen er ofte god til at finde sin afløser i sit studienetværk, når han/hun skal videre.

14 / Viden til Landet – støttet af LAG Aabenraa, Ministeriet for By, Bolig og Landistrikter og EU


Markedsanalyse og en introduktionsplan til nyt produkt Hella A/S skulle have lavet en markedsundersøgelse af det danske marked for LED belysning. Opgaven blev først opslået som en praktikopgave uden succes og efterfølgende som studieopgave med fire henvendelser. Virksomheden ansatte en kandidat studerende 30 timer i ugen i 5 måneder til at løse opgaven. ”Vi var på vej ind på et nyt markedssegment med et nyt produkt. Vi fik en studerende til at lave markedsanalyse og en introduktionsplan for produktet, hvilket gav os et bedre grundlag for indsatsen med dybere viden og mulighed for at målrette vores ressourcer langt bedre end vi selv ville have kunnet – så vi har haft stor glæde af samarbejdet med den studerende”. Henrik Jensen, administrerende direktør i Hella A/S

Viden til Landet – støttet af LAG Aabenraa, Ministeriet for By, Bolig og Landistrikter og EU / 15


Studerende sparer virksomhed for investering på kr. 150.000 kr. En højtuddannet i studiejob sparede Anlægsgartner Frank Sørensen fra Aabenraa en investering på 150.000 kr. og har frigjort ressourcer svarende til 4 arbejdsdage pr. måned Hvad kan du bruge en højtuddannet studerende til - når nu de ikke kan bruge hænderne? Hos Anlægsgartner Frank Sørensen i Felsted er svaret enkelt – til at udarbejde et tidsstyringssystem i excel, så du får frigjort 4 arbejdsdage om måneden og undgår at investere 150.000 kr. i et nyt økonomisystem. Højtuddannet kan sætte opgaver, ideer og projekter i værk Jordbrugsteknolog Kristian Pedersen Nordstrøm hos Anlægsgartner Frank Sørensen er begejstret. I november måned fik han via projekt Viden til Landet besøg af Anita Andersen fra Erhvervenes Hus Aabenraa. Projektet har til formål, at virksomhederne i Aabenraa kommune skal opleve fordelene ved at samarbejde med højtuddannede, der med ressourcer og kompetencer kan få opgaver, ideer og projekter udviklet og sat i værk. ”I snakken om vores muligheder og udfordringer med højtuddannet arbejdskraft foreslog Anita Andersen, at jeg tog på studentermessen i Sønderborg for at finde en højtuddannet studerende til at løse konkrete opgaver – bl.a. vores komplicerede og måske lidt gammeldags udarbejdelse af timeregistreringen i excel, som vi ikke selv har kompetencer til at løse”, fortæller Kristian Pedersen Nordstrøm. Kompetent og professionel indsats På messen var der stor interesse fra de studerende og Kristian Pedersen Nordstrøm fandt et match i Stefan Veis Pennerup, der læser mekatronik på Syddansk Universitet.

ret rigtig lærerigt at arbejde for en professionel virksomhed og givet mig relevant erhvervserfaring og netværk, som jeg kan bruge i mit studie og som erhvervsreference, når jeg som færdiguddannet skal ud og søge job”.

”Jeg kan kun opfordre andre virksomheder til at bruge højtuddannedes specialist kompetencer til at løse opgaver, som man ikke selv har tid eller kompetencer til ”, fortæller Kristian Pedersen Nordstrøm, ”det har været et nemt forløb, hvor Stefan efter en kort introduktion har løst opgaven kompetent og professionel.

Mindre administration og mere tid til ledelse For Frank Sørensen som virksomhed har samarbejdet med Stefan resulteret i økonomiske besparelser, en lettere hverdag, hvor det nye tidsstyringssystem har frigjort arbejdstid, så ledelsen kan koncentrere sig om det, de er gode til. Samarbejdet med højtuddannede fortsætter, da Frank Sørensen har ansat en brasiliansk ITproduktdesign studerende, i studiejob til at løse opgaven med at løfte virksomhedens grafiske præsentationsmateriale til et mere professionelt niveau.

”Jeg har fået lov at bruge mine kompetencer i forløbet og også tilegnet mig nye, da opgaven var en spændende faglig udfordring for mig”, fortæller Stefan Veis Pennerup , ”det har væ-

16 / Viden til Landet – støttet af LAG Aabenraa, Ministeriet for By, Bolig og Landistrikter og EU


FAKTA Anlægsgartner Frank Sørensen • udfører anlægsarbejde og pleje af grønne områder og haver hos virksomheder og private • har eksisteret siden 1986 • beskæftiger 35 mand • er tilsluttet Garantiordningen under Danske Anlægsgartnere

aa

be n

13

Kontaktinformation: Anlægsgartner Frank Sørensen Juelsbjerg 13, Felsted 6200 Aabenraa Tlf.: 7468 6153 www.fs-aps.dk

Ud over den studerende, der sparede Frank Sørensen for en investering på kr. 150.000,00, frigav forenklede arbejdsgange tid til ledelsen. Virksomheden fik også et samarbejde med en brasiliansk studerende der har arbejde med det grafiske materiale, herunder licitationsmateriale, så det fremtræder mere professionelt.

.lo

ka

F ac

22

.m

ar

e id ks oo eb

:I ng

lav is e ts 201 3

ra a

en iør ud d an

nelserne på SDU -

td re e c i l pu b

en

en n.dk - publiceret d

20 ts r a .m 22


Studiejob udvikler virksomheden BE communication har i flere omgange haft studerende i både studiejob og praktik. De studerende bidrager med kvalificeret arbejdskraft og stor viden, og det har i den grad været med til at udvikle arbejdspladsen. En af de studerende, der i flere omgange har bidraget til udviklingen, er Galina Jørgensen, som har været tilknyttet BE communication i både praktikforløb og studiejob. Hun er glad for, at hun fik chancen, og at hun i dag er blevet en vigtig del af virksomheden.

- Det er fantastisk at få afprøvet den teori, jeg har fået på universitetet, på de praktiske opgaver i hverdagen. Jeg har arbejdet med mange forskellige opgaver og er i det hele taget blevet udfordret fagligt. Og det er en øjenåbner, fordi jeg lærer så mange nye ting og finder ud af, at tingene også kan gøres på flere forskellige måder, fortæller Galina Jørgensen. Ude i den virkelige verden Galina understreger også vigtigheden af at komme ud i en virksomhed i praktik eller i et studiejob – det er nemlig ikke alt, man kan få med fra uddannelsen på universitetet. - Det er fedt at prøve noget så basalt som at møde kunderne og at skulle overholde deadlines på kundernes opgaver. Det er vigtige faktorer i et arbejdsliv, og noget, du ikke kan teste på studiet, men kun ude i den virkelige verden, på en arbejdsplads. Meget at glæde sig over Direktør for BE communication, Tina Nurby, glæder sig over det kompetenceboost, de studerende giver hendes virksomhed, og hun ved også godt, at det er en læringsproces for hende som leder af virksomheden. ”Det giver min virksomhed nogle flere strenge at spille på, at vi har studerende tilknyttet. Vi får tilført nye kompetencer og kan derfor klare flere forskelligartede opgaver i hverdagen. Det betyder også, at jeg som direktør for virksomheden får udviklet mine lederevner, og det er meget værdifuldt for mig som person, men også for virksomhedens fremtid”.

18 / Viden til Landet – støttet af LAG Aabenraa, Ministeriet for By, Bolig og Landistrikter og EU


Vrinsk for en gazelle fr HH Care Aps fra Bøllund er blevet kåret som vækstgazelle Af Jørgen Flindt

VIRKSOMHED Det hele handler om heste hos HH Care Aps, men lige for tiden også om gazeller. For dagbladet Børsen uddeler hvert priser til årets væksgazeller, og deriblandt finder man for andet år i streg firmaet, der har til huse

Det kommer ikke af sig selv, for det er hårdt at få vækst i denne branche, for der kommer færre og færre heste i Danmark Gert Kristensen

på Hestlundvej lidt nord for Give. FAKTA Firmaet sælger produkter til heste, og gør det så godt, at der er vækst til følge. Et firma med BE communication i Aabenraa tilbyder bl.a. syv ansatte. korrektur, ”Det kommer ikke af sig tekstforfatning, tolkning og overselv, da det er hårdt at få vækst af mere end 30 forskellige sprog. sættelse i denne branche, for der kommer færre og færre heste i DanKontaktinformationer: mark. Men selvom der er et lille Callesensgade 18, 1. sal marked, kan det lade sig gøre ved at satse på kvalitet. Vi selv Aabenraa DK-6200 hestefolk og har fingeren på Søndergade 30 pulsen,” forklarer indehaver, DK-6520 Toftlund Gert Kristensen. Derudover har det Tlf.hjulpet +45 7027 0530 på væksten, at der Mobil er blevet +45 2674 5300 åbnet en dør ind til Sverige, be@becommunication.dk som er et stort hesteland. På fire år har HH Care www.becommunication.dk mere end fordoblet omsætningen og resultatet.

Børneværelserne Det er Gert Kristensen, der for 11 år siden HH Care. Hans verden har altid været heste, både som indehaver af heste og har haft en rideskole ved Lindeballe. Men et tip fra en god ven i Tyskland åbnede andre døre. Vennen foreslog, at Gert skulle blive distributør af det tyske fodermærke til heste, Marstall,

Gert Kristensen sælger ganske vist foder og plejeprodukter til heste. Men gø

og det viste sig som en god idé. ”Tyskerne er om noget et hesteland, så de ved meget om foder. Og Marstall er et kvalitetsbrand, som det viste sig at BE communicavære et marked for,” siger han. Ogtion sidenhar er det gået slag i i øjeblikket

slag. Sådan helt bogstavel for sortimentet er udvidet m strøelse, plejeprodukter, eg mærker med videre, og d uden er vægge i huset på He lundvej også brudt ned. ”Jeg startede i et lille kont men så hver gang en af bør

to studerende tilknyttet virksomheden og vil også fremover gerne rekruttere kompetente studerende.

Studiejob åbnede Galinas øjne En øjenåbner kalder Galina Jørgensen sit studiejob hos BE communication

byder korrektur, tekstforfat- flere forskellige måder,” fortælning, tolkning og oversættel- ler Galina Jørgensen. STUDIEJOB STARS står for ’Stu- se af mere end 30 forskellige Den virkelige verden diejob til alle i region Syd- sprog. BE communication har ad Hun understreger også vigtigdanmark’, og det overordnede mål for projekt STARS er at flere omgange haft studeren- heden af at komme ud i den lette studerendes adgang til et de i både studiejob og prak- virkelige verden. Det er nemlig studiejob, mens de læser på tik. En af de studerende, der ikke alt, man kan få med fra en vvideregående uddannelse i i flere omgange har bidraget uddannelsen på universitetet. e is en Syddanmark. “Det er fedt at prøve noget til udviklingen, er Galina ovJørn .tilknyt- så basalt som at møde kunSy mål for øje er en gensen, som har været Med det 5 dn 2 i både derne og at skulle overholde tet BE communication række uddannelsesinstitutioog de g S a ø n de d ner, kommuner og erhvervslideadlines på kundernes opgarjyllapraktikforløb nd - tirs og studiejob. vet gået sammen om at skaffe “Det er fantastisk at få afprø- ver. Det er vigtige faktorer i et Jørgensen har fået mulighe 500 nye studiejobsViden i regionen. den teori, jegAabenraa, har fået Ministeriet på arbejdsliv, noget du ikke Galina til Landetvet – støttet af LAG for By,og Bolig og Landistrikter ogcommunication EU / 19 BE i Aabenraa. Jobbene skal knytte de unge universitetet, på de praktiske kan teste på studiet men kun studerende til området og opgaver i hverdagen. Jeg har ude i den virkelige verden på godt, at det er en læringsp ikke mindst skabe værdi for arbejdet med mange forskelli- en arbejdsplads.” ces for hende som leder

r2

01

sa

be

rv ve

m

Er h

4

Af Svend Mikael Larsen


Få lettet arbejdspresset med en studiejobber Det sønderjyske erhvervsnetværk groNet får løst arbejdsopgaver hurtigere og med den nyeste viden og teknologi med en studiejobber - det skaber værdi for både virksomhed og studerende. Tim Heuschkel, der læser Erhvervssprog og ITbaseret Markedskommunikation på UC Syd, startede i august måned 2013 i studiepraktik hos groNet via projekt Viden til Landet. Da fem måneders studiepraktik var gennemført med et godt udbytte for begge parter, var direktør i groNet Karen Hansen og Tim Heuschkel enige om, at fortsætte samarbejdet i form af et studiejob. ”Det var en god start, at Tim startede i praktik, hvor han fik en grunding indføring i hvad groNet er og hvordan vi arbejder”, fortæller Karen Hansen, ”du skal bruge tid på at sætte en studerende ind i virksomheden og opgaverne og lære den studerendes kompetenceniveau at kende, og derfor giver det mening at fortsætte med den samme studerende fra praktik til studiejob”. Hurtig opgaveløsning og ny viden i spil I studiejobbet fortsatte Tim Heuschkel med nogle af opgaverne fra praktikforløbet som f.eks. udarbejdelse af invitationer, registrering af deltagere og kontakt til oplægsholdere til arrangementer, registreringer til EU projekter og tekst og layout til nyhedsbreve. Nye opgaver er opdatering af hjemmeside med ny menustruktur og brugervenlighed. Desuden gennemførte Tim en brugerundersøgelse med online værktøjer, hvor arbejdsprocesserne og håndtering af data blev optimeret med ny online teknik. ”Tim er sin løn værd – han er hurtig til at løse de mange små opgaver jeg sætter ham til, så det letter arbejdspresset på mig i hverdagen”, fortæller Karen Hansen, direktør i groNet, ”Tim ser desuden på opgaverne med friske øjne, har ny viden og teknisk indsigt og har et gå-påmod, der tilfører energi og værdi”.

Erfaringer kobler teori og praksis For Tim Hesuchkel betyder studiejobbet, at han har tilegnet sig praktisk viden og erfaringer og opnået en større forståelse for koblingen mellem teori og praksis, som han kan bruge i fremtiden. ”Jeg har kunnet afprøve de analytiske værktøjer, jeg har tilegnet mig gennem min studietid, og lært at en opgave ikke er løst, før lederen har godkendt den, og ikke som i skolen, hvor man ”bare” afleverer noget”, fortæller Tim Heuschkel, ”mit udbytte fra praktikken har været helt fantastisk, og det har klart været et af de bedste semestre i mit studie”. Stil krav til den studerende Erfaringerne med studiepraktik og studiejob, som Karen Hansen kan give videre til andre virksomheder, er at du skal stille krav til den studerende på lige fod med dine øvrige medarbejdere og fortælle, hvordan du gerne vil have det. ”De studerende er hurtige til at tilegne sig viden, omsætte det i opgaveløsningen og nå i mål, så det er vigtigt at være tydelige omkring, hvad de skal, og hvordan de tilpasser opgaverne til din virksomhed, så du kan bruge resultatet”, fortæller Karen Hansen, ”når Tim engang skal videre, er jeg bestemt positiv overfor en ny studerende – og meget gerne med en praktik, der fører til studiejob igen”.

20 / Viden til Landet – støttet af LAG Aabenraa, Ministeriet for By, Bolig og Landistrikter og EU


FAKTA groNet • er et erhvervsnetværk for alle virksomheder i Sønderjylland • har særlig fokus på ledelse, miljø og arbejdsmiljø • har p.t. 120 medlemmer med fordelt i 11 mindre netværksgrupper • netværket ledes af Karen Hansen, direktør • har en aktiv bestyrelse bag sig Se mere på www.gronet.dk

Viden til Landet – støttet af LAG Aabenraa, Ministeriet for By, Bolig og Landistrikter og EU / 21


Jobpraktik – få løst praktiske opgaver

22 / Viden til Landet – støttet af LAG Aabenraa, Ministeriet for By, Bolig og Landistrikter og EU


FAKTA Ulønnet jobpraktik er en mulighed for at få løst praktiske opgaver i virksomheden af veluddannet arbejdskraft. Jobpraktikken aftales i samarbejde med jobcentret eller anden aktør, der har en ledig akademiker til ulønnet praktik. Virksomheden og den ledige akademiker matches i forhold til kompetencer, og opgaverne afstemmes i samarbejde mellem den ledige akademiker og virksomheden. Eksempler på jobpraktik Der løses praktiske opgaver i virksomheden f.eks.: • markedsanalyser • kommunikation • hjemmesider • analysere, beskrivelse og udvikling af virksomheders globale potentiale

Viden til Landet – støttet af LAG Aabenraa, Ministeriet for By, Bolig og Landistrikter og EU / 23


Klogt hoved fyrer op under Bov Kro En højtuddannet i en måneds praktik har givet Bov Kro klare mål for udvikling af kroen og inspiration til fortsat at samarbejde med de kloge hoveder. Siden 2009 har Bjartur Peturson og Ragga Jonsdottier knoklet med renoveringen af Bov Kro både udvendig og indvendig. Der er blevet ryddet grundigt i haven ligesom kroen sættes i stand i etaper og kroen har p.t. fået helt nyt køkken og tjenergang og samtlige lokaler og 17 værelser er renoveret fra top til tå. ”Efter vi har fået kroens omdømme op at stå igen er det tydeligt, at der er brug for kroen i området”, fortæller Bjartur Peturson, ”da vi overtog kroen var der 300 forudbestillinger i foråret 2010 - her i foråret 2013 har vi 3.000 forudbestillinger”.

FAKTA Bov Kro • er Danmarks 5. ældste kgl. privilegerede kro fra 1566 • blev i 2009 købt af Bjartur Peturson og Ragga Jonsdottier, der oprindelig er fra Island • har bl.a. 17 værelser, restaurant, pejsestue, havestue og stor og lille sal • byder på nyt nordisk mad Se mere på www.bovkro.dk

Nye ideer og sparring på koncept Da Bjartur og Ragga købte kroen tog de kontakt til Erhvervenes Hus Aabenraa og har herigennem fået skabt muligheder via projektet Viden til Landet, der handler om at få de lokale virksomheder i Aabenraa kommune til at gøre brug af højtuddannedes kompetencer. Her fik Bov Kro en højtuddannet i 1 måneds praktik, hvor målet var at blive skarpere på markedsføringsmuligheder og få udarbejdet materiale til søgning af fondsmidler.

”Med Tinna fik vi nye tanker på vores koncept for udvikling og markedsføring af kroen”, fortæller Bjartur Peturson, ”hun kunne sparre os på vores ideer og komme med nye input og et nyt syn udefra, hvilket har gjort os mere målrettet på hvad vi vil med kroen”. Klare mål for udvikling Tinna Hvalkof udarbejdede en SWOT analyse på kroen, der synliggjorde stærke og svage sider. Desuden lavede hun en projektbeskrivelse for den planlagte udvikling af kroen, som Bjartur og Ragga kan bruge, når de skal søge midler hos fonde til den fortsatte udvikling af Bov Kro. ”Det har givet os en rigtig god bund og retning at arbejde videre ud fra, og vi har fået sat mål for udviklingsplanen, som vi faktisk er foran med, så det er gået over al forventning” fortæller Bjartur Peturson.” Nye projekter sættes i gang Bjartur Peturson pointerer, at det er vigtigt at planlægge hvad formålet og målet med praktikken eller projektforløbet er inden opstart, så tiden og energien bruges rigtig for alle parter. ”Det har været vigtigt at afsætte tid til at klæde Tinna ordenligt på og sætte hende ind i tingene, da hun jo kun kan arbejde ud fra de oplysninger, vi har givet hende – men et grundigt forarbejde har givet et rigtig godt resultat og den ene måneds praktik med en højtuddannet har givet os et godt grundlag at videreudvikle kroen ud fra”. Bjartur Peturson fortsætter med at bruge de kloge hoveder i udviklingen af sin virksomhed – efter sommerferien søger han en studerende markedsføringsøkonom til at udarbejde en markedsføringsplan og byggetekniske studerende til at opmåle kroen til fremtidig renovering.

24 / Viden til Landet – støttet af LAG Aabenraa, Ministeriet for By, Bolig og Landistrikter og EU

SØN

N

Af Sch ho »kr

MØ vile Sch mut ogs mul sam dig M års sam Koh gru end afg rigt træ Lo che

K f u

Ud ud ne giv må af rat sam klo

BOV tur Jon reno båd dig.


NDERJYLLAND

FLE

Ny hotelchef i Møgeltønder Efter jobpraktikken ville Bjartur gerne have blotlagt den historiske kros fortælling, da Bov kro er Danmarks 5. ældste kgl. privilegerede kro fra 1566.

fløsning. Rokade på til Landet får Bjartur kontakt Via Viden to ledige Ny akademikere, der i en jobhackenborgtilSlotskro. praktik blotlægger og formidler kroens otelchef tager over efter historie på hjemmeside og i marketingromutter«. materiale

ØGELTØNDER. På den smukke, priegerede slotskro i Møgeltønder, hackenborg Slotskro, føler »krotter« Lise Overgaard Lauritsen sig så privilegeret. Hun har nemlig nu lighed for at tilbringe mere tid mmen med børnene, mens de staer små. Muligheden er til stede, fordi syv engageret og vedholdende indsats mmen med husbonden Henning hl Overgaard Lauritsen har lagt undstenene til en i enhver hensegt flæsk m. persillesovs. de sund virksomhed. En anden og - Ansættelsen af Lone Risom Jagørende årsag er også, at den helt kobsen er en opgradering i forhold til ionbøf m. spagetti. tige ny hotelchef stod klar til at vores kursus- og konference-segæde i stedet. ment. Vi har allerede en del kurser og sseret hamburgerryg m. gemüse. one Risom Jakobsen er ny hotel- konferencer, men vurderer, at der er ef på Schackenborg Slotskro. plads til vækst på området. Schacnitzel m. gemüse.

SHOP I PADBORG

ter Henning Kohl Overgaard sen. Lone Risom Jakobsen har en hotelbaggrund fra blandt and tel Koldingfjord, og hun har i række været teamleder for kon ce og teknik på Trinity Hotel & ference Center i Fredericia, li brancherelevante ophold i båd land og Østrig pryder hendes CV. Lones primære funktione Schackenborg Slotskro bliver king, salg og gæstekontakt sam svar for reception og hoteldele Overdragelsen af de mange o tige gøremål fra »kromutter« ny hotelchef er allerede i fuld og Lise Overgaard Lauritsen for af have sidste arbejdsdag på senest med månedens udgang efter hun glæder sig til at føl gets gang fra kulissen. Henr

HOLD JERES PAUSE HER...

Klogt hoved fyrer op under Bov Kro

UNI

kenborg Slotskro har et unikt mix af kursus- og konference-faciliteter og store naturoplevelser, og det er blandt andet disse aktiviteter, der skal få både private og professionelle gæster til Møgeltønder, siger forpag-

UDVIKLING. En højtuddannet i en måneds praktik hd har givet Bov Kro klare mål for udvikling af kroen og inspiration til fortsat at samarbejde med de kloge hoveder.

gt laksefilet m. grønsager Hollandaise. nsk pølseret. Ugens tilbud: mmergryde. Tunsalat m. flütes

BOV: Siden 2009 har Bjartur Peturson og Ragga Jonsdottier knoklet med renoveringen af Bov Kro både udvendig og indvendig. Der er blevet ryddet grundigt i haven, ligesom kroen sættes i stand i etaper. Der er kommet et helt nyt køkken og succes igen i år. - Vi har haft en d Motion. Knap 900 tjenergang, og samtlige lokaler Formanden for Grænseeg- cer i de lokale avise og 17 værelser er renoveret fra vandrelystne fra beg- nens Marchforening, Arthur det har båret frugt, top til tå. Beuschau, er yderst tilfreds hur Beuschau. »Efter har fåetaf kroens gevisider denommed afviklingen af årets Start og mål har be dømme op at stå igen, er det tygrænse deligt, dansk-tyske at der er brug for kroen Grænse-March, der er den 43. været Bov Skole, og smørrebrød ud af huset området,« fortæller Bjartur af slagsen. flere forskellige dis brugte pinsen i dvikling. En højt- me med nye input og et iPeturson. Bjartur Peturson Ragga Jonsdottier har haft en højtuddannet Knap og 900 vandrere havde vælge imellem. nyt syn udefra, hvilket har grænseegnens købte kroen, i en måneds praktik på Bov Kro. (Pressebillede) ddannet i en må- gjort os mere målrettet på, Da partnerne valgt at bruge lørdagen og Første dag fulgte d tog de kontakt til Erhvervenes søndagen i grænseegnens den gamle hærvej, skønne natur. hvad vi vil med kroen, siger Hus Aabenraa. eds praktik har Herigennem har re med os på vores idéer og kom- de til den fortsatte udvikling af skønne natur, og tilsyn fællesspismindestenen for Bo Bjartur Peturson. de fået skabt muligheder via me med nye input og et nyt Bov Kro. Bo 3 Skole lørdag vet Bov Kro klare 1 ningen på Bov Fabrikken, den ga v 0 udefra, hvilket har gjort os mere »Viden tilbLandet«, Bjarturder Peturson fortsætter l d i 2 44 Udarbejdet analyse projektet nder u aften var deltagere. vejsbro ved Gejlå, et - en j BOV. om - Det hardeaværet stor . der handler at få lokale målrettede på, hvad vi vil med med at bruge de kloge hoveder ål for udvikling 4 tirsdag den Tinna Hvalkof udarbejdede virksomheder i Aabenraa Kom- kroen,« siger Bjartur Peturson. i udviklingen af sin virksomkroen og inspihed. Efter sommerferien søger en såkaldt SWOT-analyse mune til at gøre brug af højtudhan en studerende, der læser til tion til fortsat at på kroen, der synliggjorde dannedes kompetencer. Her fik Klare mål stærke og svage sider. Des- Bov Kro en højtuddannet i en Tinna Hvalkof lavede analyse markedsføringsøkonom, som marbejde med uden lavede hun en pro- måneds praktik, hvor målet var af kroen, der synliggjorde stær- kan hjælpe med at udarbejde F 3 at blive skarpere på markeds- ke og svage sider. Desuden la- en markedsføringsplan og stuogelehoveder. ns jektbeskrivelse for 01 den bo føringsmuligheder og få udar- vede hun en projektbeskrivelse derende, der læser til byggetekj2 a rg A planlagte udvikling af kro- bejdet materiale til søgning af for den planlagte udvikling af niker, som kan opmåle kroen til 1. m 2 v i n s e - tirsden, d Bjartur og Ragga fondsmidler. ag som V. Siden 2009 har Bjarkroen, som parret kan bruge, fremtidig renovering. Peturson og Ragga kan bruge, når de skal søge »Tinna Hvalkof kunne spar- når de skal søge midler hos fonpcb

Klogt hoved fyrer op50,under Bov Kro

Succesrig Grænse

6330 Padborg · Tlf. 74 67 12 03 køkken: 53 46 40 hos fondeViden Landet – støttet af LAG Aabenraa, Ministeriet for By, Bolig og Landistrikter og EU / 25 til til den nsdottier knoklet med04midler

overingen af Bov Kro de udvendig og indven. Der er blevet ryddet

fortsatte udvikling af Bov Kro. - Det har givet os en rig-


Workshop og innocamp med uddannelsesinstitution – ny viden og løsninger til udfordringer

FAKTA På workshops præsenterer virksomheder sine udfordringer overfor studerende – f.eks. som et strategioplæg, udvikling af et koncept eller en ny emballage. De studerende arbejder fokuseret med opgaven i op til en uge eller som et forløb over en antal uger og udfordrer virksomheden med spørgsmål der stiller skarp på udfordringer og muligheder i drift og udvikling. Uddannelsesinstitutionerne afholder typisk workshops en gang årligt.

26 / Viden til Landet – støttet af LAG Aabenraa, Ministeriet for By, Bolig og Landistrikter og EU


Butler Engros – aktivt samarbejde med studerende Butler Engros ApS er stiftet i 2010 af to ejerledere og producerer kvalitets is-the. Det hele startede i 2006 med at Bjarne Buthler udviklede en is-the til sin café Café Butler. Is-theen blev så god at caféens kunder ville have den med hjem. I 2010 var efterspørgslen så stor at det gav mening at stifte Butler Engros Aps. I 2013 tog udviklingen rigtig fart da en medejer indtrådte på fuld tid i virksomheden med fokus på salg og udvikling – bl.a. vækst via samarbejde med studerende. Viden til landet har ud over generel information via nyhedsbreve og PR kontaktet Butler Engros, når der har været relevante muligheder.

Virksomheden er selvhjulpen og efter en beskrivelse af samarbejdsmulighederne med akademikere, ledige og studerende samt hjælp til det første projektopslag har virksomheden aktivt arbejdet med udvikling gennem samarbejdet med studerende. Butler Engros ApS har deltaget på workshops på VUC med et emballage- og displaykoncept og design, haft studiejobbber til deres hjemmeside, haft to nyuddannede fra SDU virksomhedspraktik og kontakt med Akademikerkorpset.

Jydske Vestkysten

27


Akademikerkorps – få løst en strategisk opgave

FAKTA Med Akademikerkorpset løser tre universitets studerende fra op til tre forskellige studieretninger en strategisk opgave på tre uger. Forløbet er gratis men virksomheden dækker transportudgifter. Virksomheden skal ikke sørge for kontorplads, da de studerende løser opgaven hjemmefra. De studerende løser opgaven i deres fritid og virksomheden har derfor mulighed for at få løst en strategisk opgave uafhængigt af universiteternes studieplaner og fastlagt praktik perioder. Opgaven bedømmes ikke af universitetet og de studerende løser opgaven uden sparring fra deres undervisere. De studerende besøger virksomheden to gange, første gang for at interviewe virksomheden og få fastlagt den nøjagtige problemstilling, anden gang for at fremlægge løsningen. Samarbejdet er som udgangspunkt ulønnet, men virksomheden godtgør ofte evt. kørselsomkostninger. Læs mere om ordningen på www.timegruppen.dk

28 / Viden til Landet – støttet af LAG Aabenraa, Ministeriet for By, Bolig og Landistrikter og EU


Stay Strong - en smykkedesigner på sociale medier Stay Strong er en enkeltmandsvirksomhed ejet af smykkedesigner Karin Cortsen. Virksomheden har fået løst en strategiopgave af Akademikerkorpset ift. brugen af de sociale medier i hendes virksomhed. Opgaven har givet et overordnet billede af hvad der skal til for struktureret at anvende de sociale medier som en aktiv del af sin markedsføringsstrategi. Karin samarbejdede inden med en virksomhed ift facebook indsats og har efter forløbet med akademikerkorpset ansat en studerende til at arbejde med hendes Instagram profil.

FAKTA Smykkedesigner Karin Cortsen Værksted/besøgsadresse: Krusmølle Krusmøllevej 10 6200 Aabenraa Tlf.: 2076 1999 www.stay-strong.dk

Se

me

re p å

e www.timgrupp

k n.d

29


Løntilskud – nye kompetencer til din virksomhed

FAKTA Løntilskud til højtuddanede Med et løntilskud ansætter virksomheden en højtuddannet til et konkret og typisk målbart projekt i en afgrænset periode. Medarbejderen koncentrer sig om projektet og inddrages ikke i den daglige drift. Ordningen giver mulighed for løntilskud på op til kr. 12.500 pr. måned i 6-12 måneder. www.innovationsfonden. dk/lige-nu/innobooster

FAKTA Løntilskud til faglært medarbejder Fagpilotordningen giver virksomheder tilskud på op til kr. 12.500 pr. måned i op til et år til en faglært medarbejder, der skal arbejde med et konkret udviklingsprojekt for virksomheden. Projektet skal tilføre virksomheden ny viden og styrke virksomhedens innovations- og vækstpotentiale. En faglært medarbejder har en erhvervsfaglig uddannelse som f.eks.: grafiker, VVS’er, industrioperatør, handels- og kontormedarbejder, web integrator. Se mere på www.uvm.dk Eksempler på fagpilot projekter • Udvikling af nye produkter • Indførelse af ny teknologi • Opdyrkning af nye markeder • Ny viden om design, forretningsforståelse eller lignende. • Implementering af nyt forretningsområde

FAKTA Dekoprint Okslundvej 1, 6330 padborg Tlf.: +45 74 67 47 11 Fax: 74 67 45 97 deko@dekoprint-as.dk www.dekoprint-as.d

30 / Viden til Landet – støttet af LAG Aabenraa, Ministeriet for By, Bolig og Landistrikter og EU


Fagpilotordningen åbner døren til nye og flere ordre i Padborg Dekoprint A/S i Padborg har med ansættelsen af en grafiker som fagpilot udvidet produktsortimentet og åbnet op for nye og flere opgaver.

”Vi gik netop og legede med ideen om en fagpilot, da Mark kom ind ad døren efter noget folie til et projekt derhjemme – vi faldt i snak, der var god kemi og senere på dagen kom Mark forbi med sin ansøgning og sin mappe med grafiske opgaver – og så var jeg solgt”, fortæller Søren Pedersen, ejer af Dekoprint A/S i Padborg. Dekoprint har fem ansatte og fremstiller foliebeklædning til bl.a. lastbiler og trailere, facadeskilte, lysskilte, pyloner og streamers, har maskiner til laserskæring og gravering og har efter ansættelse af fagpiloten udvidet sortimentet til også at løse grafiske opgaver som f.eks. foldere, flyers, logoer og hele grafiske løsninger. Fagpilot giver muligheder for udvikling Søren blev via sin revisor Allan Søberg fra Intension gjort opmærksom på fagpilotordningen og sammen med Anita Andersen fra projekt Viden til Landet ved Erhvervenes Hus Aabenraa fik de skruet en ansøgning sammen. ”Vi oplevede, at der var opgaven vi ikke fik, fordi vi manglede den grafiske del, så vi havde besluttet, at vi ville udvikle virksomheden i den retning inden Mark kom ind af døren”, fortæller Søren Pedersen fra Dekoprint A/S, ”fagpilotordningen og det økonomiske tilskud til lønnen har fremskyndet processen, og gjort, at vi har haft mere overskud til oplæring i programmer, maskiner og få gjort Mark til en del af Dekoprint end hvis Mark var blevet ansat til fuld løn uden tilskud fra første dag”. Får nye opgaver ind Godkendelsesprocessen gik hurtig og smidig, og inden sommerferien var Mark Schultz Jensen ansat som fagpilot – med henblik på ansættelse på ordinær vilkår, når året med fagpilotordningen er gået.

”Jeg er total lykkelig over at komme i gang som grafiker igen og for at arbejde hos Dekoprint fagpilotordningen giver mulighed for at se om det fungerer for både mig og Søren og om det kan løbe rundt økonomisk for virksomheden at ansætte mig efterfølgende”, fortæller Mark Schultz Jensen på 26 år, der bor i Padborg, ”jeg tror, jeg allerede har løst de første 20 opgaver, som de ikke har kunne lave før, og der kommer hele tiden nye opgaver ind”. Brug ordningen – og tag i mod hjælp til afklaring og ansøgning ”Der er ingen tvivl om, at det har været pengene værd at få Mark ind med fagpilotordningen – det har været en døråbner til at kunne udvide virksomheden og få nye fagkompetencer i spil”, fortæller Søren Pedersen fra Dekoprint, ”og med det rolige overblik Mark har, får han stille og roligt mere og mere ansvar i virksomheden og bliver inddraget i udviklingen”. Søren Pedersen er så positiv overfor ordningen, at han overvejer at få endnu en fagpilot i spil i virksomheden indenfor et andet fagområde. ”Jeg vil gerne opfordre andre virksomheden til at bruge ordningen, hvis de går med planer om at udvide og udvikle virksomheden – og hvis du er for presset til at finde tid til det, så sørg for at få hjælp til afklaring og ansøgningen – for vi kan jo ikke alt selv”, slutter Søren Pedersen smilende.

Viden til Landet – støttet af LAG Aabenraa, Ministeriet for By, Bolig og Landistrikter og EU / 31


Kontaktinformation Viden til Landet Erhvervenes Hus Aabenraa Bjerggade 4 K 6200 Aabenraa Tlf.: 7362 2020 post@ehaa.dk www.ehaa.dk

Den EuropĂŚiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne

Danmark og EU investerer i landdistrikterne.

Tak til medinitiativtagere og samarbejdspartnere til projekt Viden til Landet i 2010: SDU Erhverv, Padborg Torvecenter, Kometbutikkerne Rødekro og Tinglev HHI

Profile for HeiDisign

Brobygningskatalog magasin  

Brobygningskatalog magasin  

Advertisement