Page 1

PTF FOTO Heidi HonorĂŠ Langeid 2MKB


PTF FOTO OM PERIODEN

I denne perioden går vi mer inn på foto. Lærer mer om for eksempel lyssetting, redigering og annet som kan være nyttig å vite innen foto. Vi fikk fire forskjellige oppgaver som vi skulle ta bilde til. Før vi gjennomførte noen av oppgavene har vi også hatt øvingsoppgaver som skulle forberede oss på de ordentlige oppgavene. En av oppgavene var for eksempel å ta et selvportrett av oss selv som fotograf. Vi skulle også følge en plan gjennom perioden.


SELVVALGT


En av oppgavene var en selvvalgt oppgave. Jeg valgte å ta barnebilder i fotostudio. Planen var helt enkle bilder med lys bakgrunn slik som de ønsket. Bildene er tatt i fotostudio med kameraet Canon 5D. Det er brukt to softboxer, en på hver side for å få godt med lys og et mykt jevnt lys over alt. Det er brukt en reflektor til å lyse opp litt på bakgrunnen. Alle bildene har omtrent samme utsnitt igrunnen for å få med alle personene. I etterbehandlingen er det ikke mye som er gjort. Lyset og fargene er fikset litt på. Det er fjernet sorte streker fra den hvite bakgrunnen og øynene er gjort litt skarpere. Er igrunnen fornøyd med resultatene. Unger er veldig vanskelig å ta bilde av. Bildene ble lyse og fine med et nokså jevnt lys. Men på det ene bildet ville jeg nok plassert den minste ungen i fanget på hun største i stede for hun mellomste. Men det var slik de ønsket at bildet skulle være og da ble det slik. Kunne også kanskje fått bakgrunnen litt jevnere hvit eller lysegrå og fått de to stående bildene litt likere i fargene.


KUNSTFOTOGRAFERING Kunstfotograferingen gikk ut på å ta bilder til det nye bygget på skolen hvor det nå er klasserom til helse og sosial, transport og bilpleie. De ønsket bilder som kunne henges opp i klasserommene. Vi ble delt inn i forskjellige “kategorier”. Disse bildene er til helseavdelingen og skulle være 80x80 cm. Vi fikk stikkord vi kunne bruke som hjelp til bildene. Noen av stikkordene var samhold, kommunikasjon og sammarbeid. Og ved tanke på at bildene skulle brukes til helseavdelingen er mennesker et bra motiv. Nærbilder og mennesker passer godt til kategorien helse. Og valgte derfor å ta bilder av mennesker. Startet med å skrive tankekart og skisse noen skisser. Det første bildet av to ansikter skal vise “kontrasten” mellom gutt og jente. De forskjellige ønyene gjør at bildet blir litt mer spennende. To av bildene er tatt i fotostudio med en softbox for å få et mykt og jevt lys og kameraet som er brukt er Canon 5D. Bildene er tatt med hvit bakgrunn for å ikke få dystre bilder. Har valgt å ta bildene av ansiktene i et nært utsnitt, slik at man får godt fokus på personene og slik at de er hovedfokuset, på den måten kommer også øynene godt frem! Bildet av det ene halve ansiktet er ganske forskjellig fra de to andre, bildet er tatt ute i naturlig lys med Canon 600D og med liten dybdeskarphet for å få fokuset på øyet. I etterbehandlingen på bildene av ansiktene dr det ikke veldig mye som har blitt gjort, litt hudretusj og endring av farger og lys. På bildet av hendene er det omtrent bare lys og farger som er fikset på. Er fornøyd med bildene bortsett fra at det ene bildet ikke passer helt sammen med de to andre, bilde som er tatt ute har et annet lys og en helt annen dybde. Om jeg skulle gjort noe om igjen ville jeg tatt dette bildet inne i studio sammen med de andre for å få en bedre sammenheng i bildene.


MOTEFOTOGRAFERING FOR “ABSOLUTT” Oppgaven var å ta bilder for magasinet “Absolutt”. Vi skulle ta bilde av forskjellige klær og tilbehør, og en modell. Bildene skulle være inspirert av Elisabeth Hoff sine bilder, som for eksempel slagskygge. Før fotograferingen ble vi i klassen enige om hvilken lyssetting vi skulle bruke på bildene. Alle hadde lik lyssetting slik at bildene skulle bli så like som mulig. Vi kom frem til at vi skulle bruke en reflektor med paraply som “hovedlys” og en softbox for å lyse opp beina til modellen slik at det skulle bli gjevnere. Noen brukte også en grid på nærbildene. På disse bildene er det bare brukt reflektor med paraply og en softbox. Elisabeth Hoff bruker mye hardt lys og derfor valgte vi reflektor med paraply, det gir et hardere lys enn for eksempel en softbox. Paraplyen gjør lyset på huden litt mykere enn det ville vært med bare en reflektor. Modellen er plassert ganske nærme bakgrunnen for å få skyggen slik som på heltotal og halvtotal bildene. Etterbehandlingen måtte også planlegges slik at alle bildene skulle se så like som mulig ut. Før vi startet redigeringen gikk vi i klassen gjennom hva vi skulle fikse på og skrev en liten liste med ting som måtte gjøres. Etterbehandlingen gikk i å fikse litt på huden, bakgrunnen og stortsett gjøre øyne, kanskje tøy og hår litt skarpere. Og justere litt på lys og farger. Bildene ble omtrent slik jeg hadde håpet. Det er ikke noe særlig som kunne vært gjort annerledes. Lyssettingen var bra, skyggen i bildet gjorde bildet litt mer spennende og levende enn et bilde uten skygge og etterbehandlingen er enkel og det er ikke gjort kjempestore endringer.


ØVINGSOPPGAVER Et par uker før vi skulle ta bildene for magasinet “Absolutt” var vi nede og snakket med dem og fikk vite litt om hvordan de ønsket å ha bildene og litt om hvordan ting skulle foregå. Tiden før fotograferingen brukte vi på noen øvingsoppgaver. Hvor vi blant annet prøvde ut slagskygge. Vi hadde også en fotografering med en erfaren modell med navn Susanne og Silje fra klassen. På den måten fikk vi et lite innblikk i hva vi skulle gjøre når den endelige fotograferingen skulle foregå og hva slags lyssetting vi skulle bruke.


PTF FOTO 2012  

Bildene jeg har tatt i prosjekt til fordypning i foto

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you