Page 1

RICA RICA Solar Solar Aurinkoenergian hyödyntämiseen

Aurinkolämpö on ekologinen ja saasteeton energialähde kiinteistön käyttöveden lämmittämiseen.


Riihimäen Metallikaluste Oy - Rica, on vuonna 1988 perustettu liikkuvan kaluston istuimia, auditoriokalusteita ja lämmitysjärjestelmiä valmistava, maahantuova ja myyvä yritys. Menestyksemme on luotu osaavista ihmisistä, tehokkaasta tuotannosta, innovatiivisista ja korkealaatuisista tuotteista sekä luotettavasta asiakasyhteistyöstä. Rica toimii Riihimäellä n. 70 kilometriä Helsingistä pohjoiseen erinomaisten kulkuyhteyksien risteyskohdassa. Vuodesta 2002, yhtenä ensimmäisistä, olemme tuoneet maahan ja markkinoineet aurinkolämmitysjärjestelmiä. Nykyisin keskitymme lähinnä Ø 70 mm tyhjiöputkijärjestelmiin, koska niiden suuren absorptiopinta-alan ansiosta nämä aurinkolämpökeräimet ovat ylivoimaisia tämän hetken markkinoilla. Toimitamme lämmitysjärjestelmiä omakoti-, rivi- ja kerrostaloihin, teollisuushalleihin sekä maatiloille. Aurinkolämmitys sopii asennettavaksi kaikkien päälämmitysmuotojen rinnalle. Aurinkolämmitys on käyttäjäystävällinen, se vaatii erittäin vähän ylläpitoa, sillä on pitkä käyttöikä ja se on turvallinen. Aurinkolämmitys ei tuota kasvihuonepäästöjä ja se on myös hiljainen eli kaikin puolin ympäristöystävällinen.


Aurinko on valtava energialähde Aurinko on valtavin energialähde jonka tunnemme. Tunnin aikana maapallon pinnalle tulee auringon säteilyenergiaa enemmän kuin koko ihmiskunta kuluttaa energiaa vuodessa. Auringon säteily on ilmaista ja kaikkien käytettävissä olevaa energiaa. Suomessa auringosta tulee energiaa noin 1 kWh jokaista neliömetriä kohti. Kun Helsingissä auringonpaistetta saadaan keskimäärin noin 1000 tuntia vuodessa, vuoden aikana jokaiselle neliömetrille saadaan noin 1000 kWh aurinkoenergiaa – Sodankylässäkin 800 kWh. Ei-sähkölämmitteisen omakotitalon sähkönkulutus on keskimäärin 7000 kWh vuodessa. Pilvet eivät sido säteilyä itseensä kovin voimakkaasti, joten pilviselläkin säällä saadaan melko hyvin aurinkoenergiaa. Aurinkokeräimet Aurinkokeräinjärjestelmän avulla auringon säteilyenergia voidaan muuttaa lämpöenergiaksi. Aurinkokeräimestä lämpöenergiaa voidaan siirtää lämmönsiirtoaineen välityksellä varaajaan. Auringon avulla voidaan tuottaa vuositasolla puolet lämpimästä käyttövedestä, kesäkautena jopa kaikki. Aikaansaatu energiansäästö voi olla merkittävä. Insolaatio eli auringon kokonaissäteily koostuu suorasta pinnalle saapuvasta säteilystä ja hajasäteilystä. Suoraa Auringon säteilyä sanotaan suoraksi insolaatioksi. Ilmakehän, pilvien, maan jne. kautta siroavaa ja heijastuvaa Auringon hajasäteilyä sanotaan myös diffuusiksi säteilyksi.


RICA tyhjiöputkikeräimet Tyhjiöputkissa on 3-kerroksinen pinnoite, joka imee auringon energiaa samalla, kun se estää lämmön karkaamisen siirtäen sen putken sisällä olevaan kupariseen kapillaariputkeen. Imeytynyt auringon säteily siirretään sen jälkeen lämmönsiirtonesteen välityksellä siirtoputken kautta lämminvesivaraajassa olevaan kierukkaan tai erilliseen lämmönsiirtimeen. Erityinen selektiivinen pinnoite muuttaa auringon lyhytaaltosäteilyä pitkäaaltoiseksi lämpösäteilyksi ja lähes 94% saadaan hyödynnettyä eli vain 6% auringon energiasta häviää. Tämän pinnoitteen ansiosta nämä aurinkolämpökeräimet ovat ylivoimaisia tämän hetken markkinoilla.

Lämmön luovutus siirtonesteeseen yy

t ey

a gi

im

er en en n go utke n ri p Au hjiö ty

s

lö ey

s

e

y yr

s ou

u

n

t nu u it

alu v e

ala

t

s ne

o

s en

d

n Ko

Putken absorboima lämpö Kaksoisseinämäinen lasiputki, jossa on tyhjiörakenne välissä Lämmönsiirtolevy

Kapillaariputki

Kapillaariputken rajoitin


RICA Solar TP-69C tyhjiöputkikeräin

Rica TP69C tyhjiöputkikeräin ‡.....Putken halkaisija: .................70 mm ‡.....Putken pituus: . ....................2000 mm ‡.....Tyhjiöputkia .........................20 kpl/keräin ‡.....Kokonais absorptiopinta-ala:. 6,9 m² ‡.....Aktiivinen absorptiopinta-ala:.3,64 m² ‡.....Absorptiokyky: .....................96 % ‡.....Max lämpötila: . ....................270 °C ‡.....Käyttöpaine: ........................3 bar, max 10 bar ‡.....Apertuuripinta-ala: ...............3,8 m² ‡.....Keräimen kokonaispinta-ala:. 4,33 m² ‡.....Mitat: ..................................2230 x 1940 x 160 mm ‡.....Paino: .................................48 kg


RICA Solar TP-20 tasokeräin

Aurinkolämpö on ekologinen ja saasteeton energialähde kiinteistön ja käyttöveden lämmittämiseen. Aurinko lähettää maahan suunnattoman määrän energiaa. Rica Solar TK-20 tasokeräinjärjestelmä hyödyntää tätä energiaa. Aurinkoenergian hyödyntäminen käyttää energiaa ainoastaan siirron aikana hehkulampun verran. Rica TK-20 tasokeräimet toimivat korkealla hyötysuhteella, näin ilmainen aurinkoenergia saadaan muutettua tehokkaasti sekä kiinteistön, että käyttöveden lämmitykseen.

TK-20 Tasokeräin ‡.....Absorptiopinta-ala:......1,84 m² ‡.....Absorptio kyky:...........95 % ‡.....Max lämpötila:............234 °C ‡.....Käyttöpaine:...............3 bar, max 10 bar ‡.....Mitat: ........................1730 x 1170 x 84 mm ‡.....Paino:........................n. 35 kg


RICA Solar UC-58C U-putkikeräin

U-putkikeräimet voidaan asentaa 0 – 90° kulmaan, pystyyn tai vaaka-asentoon ja jopa rakennuksen seinää vasten eli U-putkikeräimet soveltuvat myös sellaisiin kohteisiin joissa perinteiset tyhjiöputkikeräimet eivät sovellu asennusvaatimuksiensa takia. U-putkikeräimet voidaan asentaa kuten tasokeräimet mutta niiden hyötysuhde on huomattavasti parempi.

1

2

3

4

1. Tyhjiöputki 2. U-putki 3. absorberi 4. lämmönsiirtoneste - lähtö 5. lämmönsiirtoneste - tulo 6. Polyuretaanivaahto tiivistys

Tekniset tiedot.............................................Rica UC-58C Putken halkaisija:..........................................58 Tyhjiöputkien pituus:.....................................1800 mm Tyhjiöputkien lukumäärä: .............................15 kpl Kokonais pinta-ala:.......................................2,44 m2 Apertuuri pinta-ala: ......................................2,04 m2 Absorbtio pinta-ala:.......................................94 % Mitat: ............................................................1980*1350*230 mm ......................................................................(pituus*leveys*korkeus) Paino:............................................................60 (kg)

5

6


Helsingissรค auringon kokonaissรคteily on korkeimmillaan keskipรคivรคllรค toukokuun lopusta KHLQlNXXQSXROLYlOLLQMROORLQVlWHLO\\OLWWll:Pรฐ.HVlNXXQSXROLYlOLQWLHQRLOODVDDGDDQ \OL  :Pรฐ DDPX NROPHOWD MD  :Pรฐ MR DDPXNXXGHOWD MD DDPX \KGHNVlOWl PDDKDQ VlWHLOHH+HOVLQJLVVlMR:Pรฐ Auringon kokonaissรคteily on HelVLQJLVVl NHVlNXXVVD NHVNLPllULQ  N:KPรฐ MD KDMDVlWHLO\N:KPรฐ9XRWWDNRKWLNRNRQDLVVlWHLO\lWXOHHN:KPรฐMDKDMDVlWHLO\l N:KPรฐ6RGDQN\OlVVlNRNRQDLVVlWHLO\RQN:KPรฐMDKDMDVlWHLO\N:KPรฐ MDYXRGHQNRNRQDLVVlWHLO\N:KPรฐMDKDMDVlWHLO\N:KPรฐ Esimerkki tyhjiรถputkikerรคimen laskennallisesta tuotosta Helsingin korkeudella, kun MlUMHVWHOPlRQPLWRLWHWWXMDDVHQQHWWXRLNHLQยฑDXULQNRSDLVWDDQN:KPรฐ 1 kpl TP-69C tyhjiรถputkikHUlLQDVHQQHWWXQDNDWWRDYDVWHQยƒNXOPDDQQN:KYXRVL

Auringonpaistetunnit keskimรครคrin 1971 - 2000

Tuntia (h)

Auringonpaistetunnit (h) 1971-2000 300

300

250

250

ย‡.....Helsinki-Vantaa 1742 h ย‡.....Sodankylรค 1542 h

200

200

/lKGHZZZIPLยฟVDDWLODVWRWBKWP

150

150

100

100

"Etelรค-Suomessa aurinkosรคteily vaakatasolla MDYXRVLWDVROODRQQRLQN:KP2 ja Keski-Suomessa noLQN:KP2."

50

50

0

Tam Hel Maa Huh Tou Kes Hei Elo Syy Lok Mar Jou

0

Lรคhde: KWWSZZZHGXยฟRSSLPDWHULDDOLWDXULQNR


Rica automatiikka ja pumppuryhmä TEM-säädin Rica TEM-säädin on monipuolinen elektroninen laite, jossa löytyy monia toimintoja aurinkoenergian maksimituoton saavuttamiseksi: ‡.....valvoo aurinkokeräimien ja varaajien lämpötiloja ‡.....käynnistää energian siirron (pumppupaketin) keräimistä varaajaan kun keräimien lämpötila on noussut yli säädetyn lämpötila arvon ‡ muuttaa siirtonopeutta auringonpaisteen mukaan ‡ valvoo ja ohjaa ylikuumenemista Rica pumppuryhmä Valmis pumppupaketti energian siirtoon aurinkokeräimistä varaajaan: ‡.....kaksiosainen eristyskotelo ‡.....sulkuventtiili, 2 kpl ‡.....lämpömittari, 2 kpl ‡.....yksisuuntaventtiili ‡.....ylivirtausventtiili ‡.....kiertovesipumppu

Rica siirtoputki Aurinkojärjestelmän valmiiksi eristetty ruostumaton siirtoputki, jossa on valmiiksi rakennettuna anturijohto. Koot: ‡.....DN16 ‡.....DN20

Rica Solar -aurinkoenergian keräysjärjestelmä on suunniteltu lisäenergialähteeksi muiden energiamuotojen rinnalle. Rica Solar aurinkolämpöjärjestelmän kokoonpano: - Aurinkokeräimet - Moduloiva aurinkosäädin - Pumppupaketti - Paisuntasäiliö - Liitostarvikkeet ja keräimien kiinnityslistat - Kattokiinnikkeet (kiinnitetään katemateriaalin läpi kattotuoliin)

Rica Solar -järjestelmällä rakennetaan perheen tai kiinteistön tarpeiden mukainen kokonaisuus.


RICA Solar Aurinkolämmitysjärjestelmät Rica Aurinko- / öljylämmitysjärjestelmä Rica Combi 2000 solar varustuksella sisältää aurinkolämmitykseen tarvittavan jakoautomatiikan.

Muut öljykattilat Muiden kuin Rica combi öljykattiloiden kanssa käytettäessä järjestelmään lisätään RICA AS20 lämmityksen jakoautomatiikka.

Rica Solar Aurinkosäädin

Rica Solar Aurinkosäädin Rica AS20 jakoautomat.

Kiinteistön lämmitys

Rica Solar Aurinkovaraaja

000 bi 2 elle om stuks C u a r Ric lar va So

Kiinteistön lämmitys

Rica Solar Aurinkovaraaja Öljykattila

Kylmä käyttövesi Kylmä käyttövesi

Pelletti- Puu- varaava sähkö tai Maalämpö-*/ aurinkolämmitysjärjestelmä Aurinkolämmön siirrossa isoon energiavaraajaan, kerääjien lukumäärä mitoitetaan varaajan koon mukaan.

Aurinko ja Suora sähkölämmitys Suorassa sähkölämmityskiinteistössä käyttövettä voidaan lämmittää aurinkoenergialla kaksoisvaraajajärjestelmällä.

Rica Solar Aurinkosäädin

Rica Solar Aurinkosäädin

Kylmä käyttövesi

Sähkövastus

Varaaja

esim. 1000-3000 litraa

Rica Solar

Aurinkovaraaja

Kylmä käyttövesi

* Maalämpö-ratkaisu erillisellä lisävaraajalla

Kiinteistön vakio käyttövesivaraaja


Rica Solar hallit, maneesit, kerrostalot ja muut suuret kohteet Rica Solar aurinkojärjestelmät suuriin kohteisiin ovat räätälöityjä ratkaisuja, joilla saavutetaan mahdollisimman suuri hyöty aurinkoenergiasta. Rica aurinkolämmitys on käyttöveden esilämmitysjärjestelmä, joka sopii kaikkiin kiinteistöihin joissa käytetään runsaasti kuumaa käyttövettä. Järjestelmä asennetaan käyttövettä esilämmittämään ennen käyttöveden päälämmitysjärjestelmää . Rica Solar aurinkolämmitysjärjestelmä voidaan asentaa kaikkien päälämmitysmuotojen rinnalle.

As Oy Allinnan Helmi Riihimäki, Kauppakuja

Aurinkolämpöjärjestelmä ‡ ‡

8 kpl RICA Solar TP-69C putkikeräintä Keräinpinta-ala 29 m² / 58 m²

Lämmitysmuodot ‡ ‡

Aurinkolämpö Kaukolämpö

Kiinteistö ‡ ‡ ‡

Asunto-osa 2108 m³ Bruttoala 2751 m³ Yhteensä 25 asuntoa


Rica AS-40 Kerrostalojärjestelmää ohjaa RICA AS-40 automaatiojärjestelmä, joka siirtää aurinkoenergiaa varaajaan, kun se on taloudellisesti kannattavaa. Lisävarusteena saatavalle RICA ModBus -sovittimella AS-40 automatiikka on yhdistettävissä kiinteistöautomaatioon. Kiinteistöautomaation kautta voidaan säätää RICA AS-40 automatiikan perustoimintoja.

Kuva: Rica AS-40 asennettuna kerrostalokiinteistöön.

Käyttöveden esilämmitysvaraaja Käyttöveden esilämmitykseen suunniteltu erikoisvaraaja varmistaa maksimaalisen aurinkoenergian käytön käyttöveden esilämmitykseen.


Nollaenergiatalo KUOPAS Asuntola Puuseppä Kuopio, Suokatu 14

Aurinkolämpöjärjestelmä ‡...36 kpl RICA Solar TP-69C putkikeräintä ‡...Keräinpinta-ala 130 m² / 260 m² ‡...RICA AS-40 säätöautomatiikka yhdistettynä kiinteistöautomaatioon ‡...Aurinkolämpöenergian mittaus Lämmitysmuodot ‡...Aurinkolämpö ‡...Maalämpö ‡...Kaukolämpö Kiinteistö ‡...Asunto-osa 6800 m³ ‡...Autohalli 2100 m³ ‡...Yhteensä 47 asuntoa


Järvenpää, Jampankaari 4EF Jampankaari

Aurinkolämpöjärjestelmä ‡.....35 kpl RICA Solar TP-69C putkikeräintä ‡.....Keräinpinta-ala 126 m² / 252 m² ‡.....RICA AS-40 säätöautomatiikka yhdistettynä ......kiinteistöautomaatioon ‡.....Aurinkolämpöenergian mittaus Kiinteistö ‡.....Nollaenergia-asuinkerrostalo (2-5 krs) ‡.....Palveluasuntoja (1 krs) ‡.....Ryhmäkoti (0 krs) ‡.....Yhteensä 32 asuntoa ‡.....Tilavuus 8000 m³


Muistiinpanoja

Pid채t채mme oikeudet muutoksiin


RICA2013-2

Rica | Riihimäen Metallikaluste Oy | PL 49 (Käpälämäenkatu 10) | 11710 RIIHIMÄKI 3XK_VlKN|SRVWLLQIR#ULFD¿_ZZZULFD¿ Jälleenmyyjä

Rica solar esite  
Rica solar esite  

Rica Solar aurinkoenergian hyödyntämiseen

Advertisement