Page 21

En ik had nr. 18 reeds : Nr.18: Was ? Holzschuh’ hier im Zauberloch? Potz Blitz! Ich spiel’den Zauberkoch!

Nog bijzonderder was, dat toen ik ze thuis had ontvangen, 3 ervan een Duitse tekst hadden. En daarom schrijf ik nu dit artikel. Want in Toondertijd 71 veronderstelde ik nog dat alleen de zeer fraaie afbeeldingen, welke in ieder geval door velen als de mooiste worden gezien, van een Duitse tekst waren voorzien. Ik had bij een verzamelaar namelijk nr. 1, 8 en 18 gezien. Ik schreef: ‘Ik veronderstel dat de artistieke, creatieve en anti-nazi gestemde Degeto-leiding in Berlijn het Tom Puss-gebeuren zo mooi vond dat men ook een aantal kaarten in het Duits heeft laten drukken.’ Verder was er nog niets bekend over hoe dit nu precies zit. Tot twee weken geleden. Ik heb nu binnengekregen:

De onderschriften hebben alle een iets rondere letter dan de Hongaarse onderschriften. Al met al zijn er nu 7 Duitse onderschriften bekend. Toen 2 jaar geleden de eerste Duitse Tom Puss kaarten bekend werden, riep een verbaasde topverzamelaar uit: ‘Het is echt eindeloos, hè! Het oeuvre is zo groot, zo breed. Je blijft steeds maar weer nieuwe dingen ontdekken.’ En zo is het, en daarom blijft het mij ook fascineren. Nu vormen de Hongaarse Tom Puss kaarten ook wel een héél merkwaardig hoofdstuk in de geschiedenis van werk van Marten Toonder…

Indien u ook nummers uit de Duitse Tom Puss serie heeft die nog niet genoemd zijn, mail graag de tekst naar : fanth@toondertijd.nl. Het zou mooi zijn als wij als leden een complete lijst van de nr. 15: Die Stiefel aus! In Rauch und Dunst vergeht des Zwerges Zauberkunst! 24 gevatte en herkenbare Duitse onderschriften in ons blad konden afdrukken. Nr. 16: Tom Puss schleicht leise sich heran. Ob er den Zwerg wohl fesseln kann? Bastiaan Koijck Nr. 24: Tom Puss zieht von des Grafen met dank aan Pim Oosterheert voor de vertaHaus auf neue Abenteuer aus. ling van de Hongaarse kaarten.

21


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.