Page 20

Hongaarse en Duitse Tom Puss kaarten In Toondertijd nr. 71 van maart vorig jaar, schreef ik over mijn ‘vangst’ van 14 Hongaarse Tom Puss kaarten in één keer. De 14 kaarten waren in een perfecte, zogenaamde ‘mint’ staat. In de afgelopen 4 jaar heb ik daar nu nog 8 kaarten aan toe kunnen voegen. En wel 4 kaarten in de afgelopen jaren en nog 4 twee weken geleden. Mijn warme contacten in Hongarije, brachten mij laatst 4 kaarten in één keer die ik nog niet had. Heel bijzonder. 1. 2. 3. 4. 5. 6.

Vaak heb ik naar de absoluut onherkenbare Hongaarse teksten gekeken. Gelukkig schoot Pim Oosterheert mij te hulp. Hij kende iemand die ze heeft vertaald. Hierbij de vertaalde teksten van de 24 Hongaarse Tom Poeskaarten. In acht moet worden aangenomen dat de tekst in het Hongaars op rijm is gezet; daarom is de Nederlandse vertaling enigszins houterig te noemen.

Ondanks het feit dat Tom Poes maar een knulletje is, is hij erg avontuurlijk Hij komt in een wondergrot, kan dat de verblijfplaats van de tovenaar zijn? Hij loopt trillend van de zenuwen heen en weer; wat voor vreemde dingen zijn hier? Zijn tocht brengt hem naar vele schatten. Echter een boze dwerg bewaakt ze. Deze dwerg is de tovenaar zelf, hij kan uit de laarzen geesten tevoorschijn halen. Onmiddellijk schieten reuzen uit de laarzen omhoog. ‘Jullie moeten de schatten van de graaf hierheen brengen. 7. De dwerg merkt Tom Poes op en Tom Poes vlucht snel weg. 8. ‘Aha, hier staat het kasteel van de graaf, waar de maan prachtig overheen straalt.’ 9. In het licht van de maan ziet hij de reuzen naderen. 10. In het kasteel gaat de graaf zijn schatten bekijken en hij ontdekt plotseling de dieven. 11. Tom Poes klimt op de muur en gluurt en ziet de dieven. 12. De dieven hebben op bevel van de dwerg alle schatten meegenomen 13. ‘Wees niet bedroefd, graaf. Ik, Tom Poes, zal alles terugbrengen.’ 14. Tom Poes klimt terug naar de grot. Daar slapen de reuzen. 15. Als ik hun laarzen uittrek, dan verdwijnen de reuzen weer in de mist, denkt Tom Poes. 16. De dwerg zit argeloos tegen een rots. Tom Poes sluipt naderbij om hem vast te binden. 17. Tom Poes slaat – onder luid hoera-geroep – drie lussen om de dwerg heen. 18. Tom Poes vindt in de grot een paar klompen. Hij vraagt zich af of daar ook toverkracht in zit. 19. Dankzij de toverkracht van de klompen kan hij goede reuzen toveren. 20. Hier staan ze te lachen. Er zit niet één slechterik bij. 21. Allereerst binden zij de boze dwerg op een stok. 22. De graaf is ontroerd en blij omdat Tom Poes zijn schatten heeft teruggebracht. 23. Ha, lieve reuzen op klompen! Stamp, stamp, stamp, maak een vreugde dans. 24. Maar de kleine onrustige Tom Poes wordt van de graaf weggelokt omdat het nieuwe avontuur hem trekt.

20

Profile for heerbommelenMTVC

Clubblad nr. 76  

Clubblad nr. 76

Clubblad nr. 76  

Clubblad nr. 76

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded