Page 7

Eerste autotelefoon…

Geschiedenis van de mobiele telefonie.

Tom Poes Weekblad, 1ste jaargang, nr. 44, uitgegeven op 23 september 1948

Al weer vijftig jaar geleden, in 1956, werd het eerste mobiele netwerk in gebruik genomen, voor enkele honderden abonnees in Zweden, voornamelijk dokters en advocaten. Dit MTA-netwerk (Mobile Telephone A), met dekking in en rond Stockholm en later ook Götenborg en Malmö, werd ontwikkeld door Ericsson. De ongeveer 14 kilo zware systemen werden in auto’s gemonteerd en namen een hele kofferbak in beslag. Hoewel ook vóór 1956 met mobiele telefonie werd geëxperimenteerd, of beter gezegd radiotelefonie, was dit het eerste breed toegepaste systeem.

Het voorblad van deze uitgave van Tom Poes Weekblad toont twee onderdelen die afzonderlijk niet erg bijzonder zijn, maar als deze gecombineerd worden en ook het moment van publicatie erbij wordt betrokken, leidt dit tot twee opmerkelijke, zo niet (Bommel) wereldschokkende conclusies. Als eerste ziet het oplettende lezertje een garagebedrijf met het volgende opschrift: Moderniseren van auto’s W. Waggel Garage

De conclusies die nu getrokken kunnen worden zijn de volgende:

Vervolgens ziet dezelfde lezer Heer Bommel in een auto, overigens niet zijnde de vertrouwde Schicht. Het geoefende oog merkt daarbij meteen op dat deze auto is uitgerust met een autotelefoon. Wat hierbij verder opvalt, is dat de auto niet is uitgerust met een externe antenne. Hieruit volgt dat deze autotelefoon al minimaal de tweede generatie mobiele telefoons betreft. Als wij dan nu op het World Wide Web gaan zoeken naar de ontstaansgeschiedenis van de autotelefoon, dan kom ik op de volgende site http://www.telecomwereld.nl/ mobgesch.htm waarop men kan lezen:

7

Profile for heerbommelenMTVC

Clubblad nr. 74  

Clubblad nr. 74

Clubblad nr. 74  

Clubblad nr. 74

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded