Page 1

26 en 27 april 2014 BruggeINspraak extra editie


Beste Bruggeling, Bruggeliefhebber,

Praktische info Erfgoeddag

Op zondag 27 april is het weer Erfgoeddag in Vlaanderen. In Brugge maken we er meteen een tweedaagse van, ook op zaterdag 26 april staan er reeds heel wat activiteiten op het programma. Zo kan je als bezoeker meer genieten van het mooie aanbod aan exclusieve activiteiten rond Brugs cultureel erfgoed.

Wat? Erfgoeddag is een groot feest in Brugge. Het roerend en immaterieel erfgoed wordt extra in de kijker gezet.

Met het thema GRENZELOOS gaan we letterlijk en figuurlijk op zoek naar de grenzen van ons erfgoed. Dit resulteerde in niet minder dan 60 activiteiten. Er is voor elk wat wils: lezingen, tentoonstellingen, workshops en wandelingen. Zo laten enkele activiteiten je kennis maken met de evolutie van de grenzen van Brugge. Ga maar eens kijken naar de tentoonstellingen in Sint-Pieters en Dudzele of breng een virtueel bezoek aan Brugge tijdens de demonstraties van de vernieuwde website KaartenHuisbrugge.be of het nieuwe platform Magisbrugge.be. Bruggelingen zijn ook altijd erg leergierig geweest en trokken omwille van geloof, beroep of familiale redenen de wijde wereld in. Dit leer je onder meer in de tentoonstelling over Brugse missionarissen in de Sint-Walburgakerk of hoor je op de causerie van Bruggelingen die op bedevaart trokken naar Compostela.

Wanneer? Zaterdag 26 en zondag 27 april 2014

Voor wie? • voor iedereen met interesse in erfgoed • voor kinderen en gezinnen zijn er enkele speciale activiteiten, aangeduid met het VLIEG-icoontje Activiteiten: 15, 32, 34, 39, 48, 49

Grenzeloos kan ook figuurlijk worden opgevat. Denk maar aan de verschillende culturen die aanwezig zijn in Brugge en hoe wij daarmee in contact komen. Voor Erfgoeddag 2014 gingen we op bezoek bij de verschillende migrantengemeenschappen in Brugge. De fototentoonstelling Brugse migratie in beeld is daar het resultaat van, net zoals de demonstraties en workshops rond tradities of het culinaire erfgoed uit Nepal, Turkije of Afrika.

• de toegankelijkheid van elke activiteit wordt aangeduid met verschillende rolstoelsymbolen

Het Provinciaal Hof op de Markt wordt het kloppend hart van de Erfgoeddag in Brugge. Naast het centraal infopunt, vind je er ook een tiental expo’s en zijn er bijna doorlopend verdiepende lezingen. Dé plek om jouw Erfgoeddag te starten!

Deze brochure biedt je een handig overzicht van alle activiteiten van de Erfgoeddag 2014 in Brugge. Zie je activiteiten die je aanspreken, vergeet dan zeker niet te kijken of je moet reserveren tussen 21 en 24 april. Alle activiteiten zijn trouwens gratis. Tenslotte wil ik even de tijd nemen om alle medewerkers aan Erfgoeddag 2014 te bedanken voor hun inzet voor dit fantastisch weekend. Verken en geniet! Renaat Landuyt, Burgemeester

2

Volledig toegankelijk

Gedeeltelijk toegankelijk

Niet toegankelijk

Thema Al hou ik van mijn smartphone, tablet en pc, mijn duurzame notaboekjes blijf ik koesteren en gebruiken. Met goesting.

Alle activiteiten focussen op het thema Grenzeloos. Letterlijk of figuurlijk, tastbaar of minder tastbaar, terug in de tijd of hedendaags, met een focus op grenselementen in ons erfgoed.

60 gratis activiteiten • • • •

wandelingen, rondleidingen of een fietstocht lezingen, voorstellingen, een gesprek workshops, demonstraties tentoonstellingen en multimediapresentaties


Reserveren of niet?

Infopunt Voor sommige activiteiten waar slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar is, moet je verplicht reserveren.

Hoe? Bij voorkeur online op www.erfgoedcelbrugge.be/erfgoeddag2014 vanaf 21 april om 9.00 uur tot en met 24 april. Je inschrijving is pas definitief na ontvangst van een bevestiging. Breng deze bevestiging mee naar de start van je activiteit. Online reserveren is het efficiëntst en geeft je het meeste kans op een plaatsje voor jouw favoriete erfgoeddagactiviteit. Lukt het niet om online in te schrijven? Dan helpen we je graag telefonisch van 21 tot en met 24 april tussen 9.00 en 12.00 uur op 050 44 50 48. Is de lijn bezet? Probeer opnieuw, we doen er alles aan om je zo snel mogelijk te helpen. Er worden geen inschrijvingen per e-mail aanvaard. Op 24 april om 24.00 uur worden de inschrijvingen afgesloten. Eventuele vrije plaatsen kunnen dan enkel nog verdeeld worden aan het begin van de activiteit. Om iedereen de kans te geven deel te nemen, kun je per inschrijving voor maximum 2 activiteiten voor 5 personen reserveren. Reserveren = aanwezig zijn! Ben je toch onverwacht verhinderd? Laat het ons zeker weten op 050 44 50 48 zodat we iemand anders gelukkig kunnen maken. We rekenen op ieders medewerking! Een activiteit volzet? Geen probleem, er zijn ook 35 activiteiten die je doorlopend en zonder reservatie kunt bezoeken.

2014

e w w w. e r f g o e d c

ugge . b e/erfgoed

dag

lbr

n Reservere

De activiteiten met dit symbool moet je verplicht reserveren! Dit geldt voor activiteiten 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 23, 24, 25, 26, 28, 35, 37, 38, 39, 41.

Aan welke activiteiten kan ik nog deelnemen? Zijn er nog vrije plaatsen voor een wandeling? Welke activiteiten kan ik combineren? Ga voor het antwoord op al jouw vragen naar het centraal infopunt in het Provinciaal Hof, Markt 3 in Brugge. We zijn er voor jou op • zaterdag 26 april tussen 14.00 en 17.00 uur • zondag 27 april tussen 10.00 en 18.00 uur Dertien erfgoedpartners presenteren hun grenzeloze activiteiten in het Provinciaal Hof. Bezoek hun expo’s, ontdek hoe zij grenzeloos interpreteren en neem deel aan de wedstrijd. Tien winnaars mogen naar huis met het gloednieuwe fotoboek Brugge Snapshot, waarin aanstormende en gerenommeerde fotografen uit Vlaanderen hun kijk geven op Brugs immaterieel erfgoed.

Nog vragen? Surf naar www.erfgoedcelbrugge.be/erfgoeddag2014 voor alle info over Erfgoeddag in Brugge. Volg ons ook op www.facebook.com/erfgoedcelbrugge, zo ben je meteen op de hoogte van de laatste up-to-date info over Erfgoeddag in Brugge. Of contacteer Erfgoedcel Brugge telefonisch op 050 44 50 48.

Bereikbaarheid Maak gebruik van het openbaar vervoer op Erfgoeddag! De Lijn In het overzicht op pagina 6 vind je met welke Lijnbus je op een activiteit geraakt. In de nationale programmabrochure van Erfgoeddag vind je trouwens een gratis duo-dagpas van De Lijn, geldig voor twee personen op zondag 27 april 2014. Deze programmabrochure van Erfgoeddag vind je op het centraal infopunt, alle Erfgoeddaglocaties in Brugge, de Lijnwinkel en In & Uit Brugge. Kom je met de wagen? Parkeer op een randparking of P&R terrein en neem van daar de bus. Meer info op www.brugge.be/randparkings.

3


Het thema ‘GRENZELOOS’ leent zich ertoe om de etnisch-culturele minderheden in Brugge een gezicht te geven. BruggeINspraak sprak hierover met Karl Duc, stafmedewerker bij Vormingplus en gids van onder meer een interculturele wandeling in Brugge. Ook de Kameroense Bessem Tanyi-Johnson van de ‘Rainbow Sisters’ focust met haar organisatie op interculturaliteit en doet mee aan Erfgoeddag.

Grenzeloos

BruggINspraak: In 2014 is het exact vijftig jaar geleden dat de Marokkaanse en Turkse migratie op gang kwam. 1964 is daarmee een belangrijk jaartal voor de interculturalisatie in België. Geldt dat ook voor Brugge? Karl Duc: Vergis je niet: migratie is geen louter hedendaags fenomeen. Denk maar aan de massale emigratie vanuit Vlaanderen naar Wallonië of Amerika omstreeks 1900. Minder bekend is dat migratie ook Brugge niet vreemd was én is. In de hoogdagen van het middeleeuwse Brugge was de stad een kosmopolitische haven. Geleerden, kooplieden en kunstenaars verhuisden naar Brugge, omdat ze er rijke opdrachtgevers vonden en goede zakendeals konden afsluiten. Heel wat van onze ‘Vlaamse Primitieven’ bijvoorbeeld waren geen ‘Vlamingen’. Rogier Vanderweyden werd in Doornik geboren, Hans Memling was een Duitser uit Seligenstadt, de gebroeders Van Eyck stammen waarschijnlijk uit het Maasland. Zijn het dan Vlamingen? Is het OK om hun herkomst en levenswandel af te lijnen met hedendaagse grenzen? Feit is dat ze hier in Brugge een flinke bijdrage geleverd hebben aan de Europese cultuurgeschiedenis.

BruggeINspraak: Hoe vertaalt die interculturalisering zich vandaag in Brugge?

Als zoon van een ‘Belgische Militair in Duitsland’ groeide ik op in Duitsland (Düren). De Belgische gezinnen leefden er in een aparte wereld: eigen winkels, eigen scholen, eigen woonwijken.

4

Karl: Mondialisering en interculturalisering dwingt ons om na te denken over grenzen en identiteit. Brugge ziet zichzelf niet als een grenzeloze, interculturele stad zoals Antwerpen of Brussel. Maar wie met open blik rondkijkt, kan zelfs hier niet om de interculturalisering heen. Knappe koppen van over de hele wereld studeren aan het Europacollege en in elk Brugs klasje zitten wel kinderen van gemengde afkomst. Brugge huisvest een bonte groep kleine gemeenschappen uit alle windstreken: Polen, Portugezen, Brazilianen, Irakezen, Nederlanders, Nepa-


lezen, Iraniërs, Congolezen ... Dat leidt niet tot grote samenlevingsproblemen. Misschien kijken we over honderd jaar met verbazing terug op de manier waarop we ons nu fixeren op politieke grenzen en migratie. Deze Erfgoeddag vormt alvast een aanleiding om na te denken over wat het erfgoed van onze interculturele toekomst zou kunnen zijn.

BruggeINspraak: Hoe past de interculturaliteit in het Brugse Erfgoeddagprogramma van 2014? Karl: Het thema ‘GRENZELOOS’ was een uitgelezen kans om Brugse etnisch-culturele zelforganisaties samen te brengen en ideeën en praktijken rond erfgoed uit hun culturen uit te wisselen. Dat resulteerde in een mooi aanbod van verenigingen die hun erfgoed in de kijker zetten. De Nepalese verenigingen ‘United Kirat Society’ en ‘Everest Nepali Society’ organiseren een dansdemonstratie en een workshop Nepalees koken, de ‘Rainbow Sisters’ zetten eveneens een workshop koken met een kleurrijk verhaal op. De vzw ‘Mensen van de Weg’ brengt een expo over voyageurs en woonwagenbewoners, het ‘Centrum voor de Verspreiding van de Congolese Kennis en Cultuur’ stelt een expo samen met Afrikaanse maskers en hun symboliek. Daarnaast werken Vormingplus, de federatie FMDO, Diversiteitsdienst, Fotohuis en Erfgoedcel Brugge samen aan een breed gedragen fototentoonstelling over Brugse immigranten.

BruggINspraak: Ook de ‘Rainbow Sisters’ zijn partners op Erfgoeddag. Wie zijn jullie? Bessem Tanyi-Johnson: Wij zijn een internationale vrouwengroep en ontstonden in 2007 met als doel de uitwisseling tussen verschillende culturen te bevorderen. Wij organiseren kookworkshops, dansgelegenheden en multiculturele feesten voor het publiek, iedereen is welkom om deel te nemen. Sinds enkele jaren werken wij ook samen met het vijfde en zesde middelbaar van de Frères (Sint-Franciscus Xaveriusinstituut) om hen te laten proeven van ons culinair erfgoed.

BruggINspraak: Wat betekent erfgoed voor jou?

uit onze streek die gebruikt wordt als drinkbeker. Dit erfgoedstuk werd al lang doorgegeven in mijn familie dus het betekent heel veel voor mij. Ik hoop het ook te kunnen doorgeven aan mijn zoon en hopelijk zal hij dit dan geven aan zijn kinderen. Ook liederen, verhalen, kledij en eten zie ik als erfgoed dat ik wil doorgeven aan mijn zoon. Mijn grootvader was hoofd van onze stad, van hem kreeg ik vele voorwerpen afkomstig uit mijn streek.

BruggINspraak: Waarom doe je mee aan Erfgoeddag? Bessem: Ik ben heel blij om op Erfgoeddag een deel van mijn cultuur te kunnen delen. We hebben zoveel tradities en erfgoed en ik wil dit graag laten zien. Het thema ‘GRENZELOOS’ van de Erfgoeddag past ook mooi in de werking van ‘Rainbow Sisters’. Uitgaande van de rijkdom aan diversiteit binnen onze organisatie willen we mensen dichter bij elkaar brengen. Voor mij persoonlijk betekent ‘grenzeloos’ liefde. Ik ben trouwens helemaal uit Kameroen gekomen om hier met mijn man (een geboren Bruggeling) te wonen.

BruggeINspraak: Welke activiteit organiseren de ‘Rainbow Sisters’ op Erfgoeddag? Bessem: We geven een kookworkshop. Agege Vivianne uit Nigeria zal een traditioneel gerecht bereiden dat grootmoeders maakten als hun kleinkinderen op bezoek kwamen. Daarnaast zal ik een typisch gerecht uit Kameroen bereiden. Dit gerecht, genaamd ‘Bornhouse Planti’ wordt gemaakt wanneer een moeder juist bevallen is. Dit gerecht wordt gemaakt met speciale ingrediënten die goed zijn voor de moeder. Ook elke bezoeker die het pasgeboren kind komt bezoeken, krijgt dit gerecht voorgeschoteld. Je kan het vergelijken met de suikerbonen die de ouders hier geven aan de bezoekers.

BruggeINspraak: Mooi dat jullie deze tradities koesteren. Het belooft een boeiend, grensverleggend Erfgoedweekend te worden.

Deze hoorn of drinkbeker kreeg ik van mijn moeder toen ik uit Kameroen vertrok. Het is een belangrijk erfstuk dat al generaties lang wordt doorgegeven. Ik koester het dan ook heel erg.

Bessem: Erfgoed is voor mij en mijn cultuur erg belangrijk. De mensen uit Kameroen zijn heel traditioneel waardoor ik dat ook ben. Toen ik vertrok naar België, gaf mijn moeder mij een hoorn van een typisch dier

5


NUMMER

TYPE

ACTIVITEIT

ZATERDAG 26/4

TOEGANKELIJKHEID VLIEG

DE LIJN

2 x 20 9 x 20 3 x 25 3 x 15 2 x 2 x 25 6 x 25 4 x 25 4 x 3 x 20 4 x 25 4 x 25 6 x 20 3 x 25 2 x 25

gedeeltelijk gedeeltelijk gedeeltelijk niet niet niet niet volledig gedeeltelijk gedeeltelijk gedeeltelijk volledig gedeeltelijk volledig

Centrum, halte Markt 12, halte 't Zand 1 en 11, halte Eekhoutpoort Centrum, halte Markt 74, belbus 79 (reservatie verplicht, min 2 uur op voorhand op tel 059 56 52 56) Centrum, halte Markt Centrum, halte Markt Centrum, halte Markt achter station Centrum, halte Markt Centrum, halte Markt Centrum, halte Sint-Salvatorskerk 3, halte Sint-Pieterskerk Centrum, halte Markt

3 x 30 2 x 40

volledig volledig gedeeltelijk gedeeltelijk gedeeltelijk gedeeltelijk gedeeltelijk volledig

74, belbus 79 (reservatie verplicht, min 2 uur op voorhand op tel 059 56 52 56) Centrum, halte Markt Centrum, halte Markt Centrum, halte Markt Centrum, halte Markt Centrum, halte Markt Centrum, halte Markt 52, 53 en 55, halte Zeeweg

volledig volledig niet volledig volledig gedeeltelijk gedeeltelijk gedeeltelijk

Centrum, halte Markt 3, halte Sint-Pieterskerk 3 en 13, halte Kipstraat 3, halte Sint-Pieterskerk 3, halte Sint-Pieterskerk Centrum, halte Markt 6, halte Sint-Kruiskerk Centrum, halte Markt

volledig gedeeltelijk gedeeltelijk gedeeltelijk gedeeltelijk niet volledig volledig volledig gedeeltelijk volledig volledig volledig volledig niet niet

Centrum, halte Markt Centrum, halte Markt Centrum, halte Markt Centrum, halte Markt Centrum, halte Markt 3, halte Sint-Pieterskerk 1 en 11, halte Eekhoutpoort Centrum, halte Sint-Salvatorskerk Centrum, halte Markt Centrum, halte Markt 3, halte Sint-Pieterskerk Centrum, halte Markt 1 en 11, halte Eekhoutpoort 3, halte Sint-Pieterskerk 3, halte Sint-Pieterskerk 3 en 13, halte Slachthuisstraat

10.00 tot 18.00 uur 10.00 tot 18.00 uur 10.00 tot 18.00 uur 10.00 tot 18.00 uur 10.00 tot 18.00 uur 10.00 tot 18.00 uur 10.00 tot 18.00 uur 10.00 tot 18.00 uur 10.00 tot 18.00 uur 10.00 tot 18.00 uur 10.00 tot 18.00 uur 10.00 tot 18.00 uur

volledig volledig volledig gedeeltelijk gedeeltelijk gedeeltelijk gedeeltelijk gedeeltelijk gedeeltelijk gedeeltelijk gedeeltelijk volledig

Centrum, halte Markt 74, belbus 79 (reservatie verplicht, min 2 uur op voorhand op tel 059 56 52 56) 5 en 53, halte Sint-Andries hertogen/Sint-Baafskerk Centrum, halte Markt Centrum, halte Markt Centrum, halte Markt Centrum, halte Markt Centrum, halte Markt Centrum, halte Markt Centrum, halte Markt Centrum, halte Markt 4 en 14, halte Koningsbrug

10.00 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 18 uur 10.00 tot 17.30 uur 10.00 tot 18.00 uur 10.00 tot 18.00 uur 10.00 tot 18.00 uur 10.00 tot 18.00 uur 14.00 tot 17.00 uur

gedeeltelijk

6, halte Sint-Kruiskerk

gedeeltelijk niet gedeeltelijk volledig volledig gedeeltelijk

3, halte Sint-Pieterskerk 41 en 42, Dudzele dorp 52, 53 en 55, halte Zeeweg Centrum, halte Markt 4 en 14, halte Jan Van Eyckplein 3, halte Sint-Pieterskerk

ZONDAG 27/4

RESERVATIES

WANDELING / RONDLEIDING / FIETSTOCHT 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 58

Wandeling Wandeling Rondleiding Fietstocht Rondleiding Wandeling Wandeling Rondleiding Wandeling Wandeling Wandeling Rondleiding Wandeling Rondleiding

Brugge met een kleurtje Maria waakt Bruggelingen veroveren Parijs en Rome Bestemming onbekend Zevenkerken, de wijde wereld in één abdij Suivez le guide. Volg de 19e eeuwse gids. Op weg naar verre heilige plaatsen Grenzeloze verering van het Heilig Bloed Van open poort tot Brugse zot Adornes achterna tot in Jeruzalem Bier, een grenzeloos verhaal in Brugge Ze kwamen van verre Weetjeswandeling op de Blankenbergse Dijk Japanse interesse voor Brugge: meer dan toerisme

14.00 uur 14.00 uur 14.00 uur 14.00 uur 14.00 uur 14.00 en 14.30 uur 14.00 en 14.30 uur 14.00 en 16.00 uur

10.00 en 14.00 uur 14.00 uur 14.00 uur 14.30 uur 15.00 uur 16.00 uur 16.00 uur

10.00 en 14.00 uur 10.00 en 14.00 uur 10.00 en 14.00 uur 14.00 uur 10.30, 11.00, 14.00, 14.30 uur 10.30 en 14.00 uur 14.00 en 16.00 uur 10.00, 10.30, 14.00, 14.30 uur 10.00, 10.30, 13.30, 14.00 uur 10.00, 13.00, 15.00 uur 11.00, 14.00, 16.30 uur 14.00 en 16.00 uur 11.00, 14.00, 16.00 uur

LEZING / GESPREK 14 15 16 17 18 19 20 21

Gesprek Lezing Lezing Lezing Lezing Lezing Interview Lezing

Grenzeloos – Begrensd Geloof en bijgeloof in de middeleeuwen In vogelvlucht over laatmiddeleeuws Brugge De grens tussen Brugge en Sint-Michiels vervaagd? KaartenHuis, de virtuele grenzen van Brugge? De berging van een Spitfire in Tillegembos Een voyageur vertelt De kosmische afstandsladder

22 23 24 25 26 27 28 29

Lezing Lezing Gesprek Lezing Lezing Interview Causerie Lezing

Vlaamse migratie naar Noord-Frankrijk in de 19e eeuw Brugges poort op de wereld: de geschiedenis van de Zeehaven In gesprek met Nic Balthazar WO I – multiculturaliteit op de West-Vlaamse slagvelden De stenen grens tussen leven en dood De man die vijf miljoen duiven liet vliegen Op weg naar Compostela Het handschrift De Doppere, een middeleeuwse reisgids

14.00 uur 15.15 uur 10.00 en 14.00 uur 11.00 en 15.00 uur 10.30 en 14.30 uur 11.30 uur 10.30, 11.30, 14.30, 15.30, 16.30 uur 11.00 uur 14.00 uur 14.30 uur 15.30 uur 15.30 uur 16.00 uur 16.00 uur 17.00 uur

1 x 35 1 x 50 1 x 75 1 x 35 1 x 40

WORKSHOP / DEMONSTRATIE / CONCERT / VOORSTELLING 30 16 31 18 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43

Concert Demonstratie Demonstratie Demonstratie Workshop Workshop Dansvoorstelling Workshop Concert Workshop Workshop Workshop Speakers' corner Workshop Filmvoorstelling Demonstratie

De beiaardkunst: grenzeloos? Natuurlijk wel! In vogelvlucht over laatmiddeleeuws Brugge Grenze(n)loos, op zoek naar verloren voorouders KaartenHuis, de virtuele grenzen van Brugge? Naai een humoristische noot op de kaart van Marcus Gheeraerts Grenzeloos volksdansen Dansen met de Kirat uit Nepal Koken met een verhaal Met de beiaard op wereldtournee Ontwerp een object met kantpatronen Turkse hapjes koken Momotaro Schrijvers over Brugge Nepalese hapjes koken Wij zijn Sint-Pieters Erfgoedzorg in de praktijk

11.00 uur 14.00 tot 17.00 uur 14.00 tot 17.00 uur 14.00 tot 17.00 uur 14.00 tot 17.00 uur

10.00 tot 18.00 uur 10.00 tot 18.00 uur 10.00 tot 18.00 uur 14.00 tot 17.00 uur 10.30 uur 11.00, 15.00, 17.00 uur 12.00 uur 13.00 en 17.00 uur 14.00 uur 14.00 uur 14.00 uur 14.00 en 16.00 uur 15.30 uur 10.00 tot 17.30 uur 10.00 tot 18.00 uur

1 x 20 1 x 15 1 x 15 1 x 50 1 x 15

TENTOONSTELLING / (MULTI)MEDIAPRESENTATIE 44 45 46 47 48 49 50 29 51 19 52 53

Tentoonstelling Tentoonstelling Tentoonstelling Tentoonstelling Tentoonstelling Tentoonstelling Tentoonstelling Tentoonstelling Tentoonstelling Tentoonstelling Tentoonstelling Tentoonstelling

54

Tentoonstelling

Bestemming Brugge: tweehonderd jaar stadsgidsen in druk 9.30 tot 17.00 uur Het boek Ruth: vrouwen verleggen grenzen 14.00 tot 17.00 uur Waar ligt “Zuidland”? 14.00 tot 17.00 uur Congo ontmaskerd 14.00 tot 17.00 uur Waar blijft de wereldmunt? 14.00 tot 17.00 uur Dorp gezonken 14.00 tot 17.00 uur Brugse migratie in beeld 14.00 tot 17.00 uur Het handschrift De Doppere, een middeleeuwse reisgids 14.00 tot 17.00 uur Woonwagenbewoners vroeger en nu 14.00 tot 17.00 uur De berging van een Spitfire in Tillegembos 14.00 tot 17.00 uur Een persmagnaat van toen: de duif 14.00 tot 17.00 uur Verkondig de Blijde Boodschap. Brugse zendelingen naar de vier 14.00 tot 17.00 uur windstreken Al die willen ter bedevaart gaan 14.00 tot 18.00 uur

55 56 57 58 59 60

Tentoonstelling Tentoonstelling Tentoonstelling Tentoonstelling Tentoonstelling Multimediapresentatie

De grenzen van Sint-Pieters in beeld Dudzele, een grensgeval? De kosmische afstandsladder Japanse interesse voor Brugge: meer dan toerisme Verhuizen met Stijn Streuvels De grenzen van Sint-Pieters in beeld


1

Wandeling

2

Wandeling

3

Rondleiding

4

Fietstocht

5

Rondleiding

Zevenkerken, de wijde wereld in één abdij

Brugge is Brussel of Antwerpen niet, maar ook hier wonen mensen van overal. Ook vroeger woonden er al vreemdelingen in Brugge. Italianen of Spanjaarden bijvoorbeeld. Vandaag gaat het vooral om studenten, vluchtelingen of mensen die met een Belg huwden. Ga mee op verkenning naar deze andere culturen in Brugge en bezoek onder meer ‘De Patio’, het opvangcentrum voor asielzoekers. Je ontdekt er het allochtone verenigingsleven en verneemt hoe integratie in zijn werk gaat.

Maria wordt over de grenzen heen vereerd. Ook in Brugge vind je plekken terug die verwijzen naar deze Mariaverering. Zo tel je in het Brugse straatbeeld niet minder dan 310 Mariabeelden! Elk beeld heeft zijn verhaal en betekenis. Gidsen nemen je mee in het spoor van Maria. Op deze wandeling ontdek je niet alleen de verschillende soorten Maria’s, maar maak je kennis met het verhaal achter deze prachtige sculpturen.

Vanaf het einde van de 18e eeuw maken de Brugse neoclassicisten het mooie weer in de grote kunstcentra Parijs en Rome. Aangespoord door Joseph Benoît Suvée die de Prix de Rome wint maken talentrijke, nu vergeten, oud-leerlingen van de Brugse academie als Joseph Ducq, Joseph Denis Odevaere en François Joseph Kinsoen carrière in het buitenland. De rondleiding eindigt in de Sint-Walburgakerk bij het werk ‘De Verrijzenis van Christus’ van Suvée.

Kun je niet kiezen uit het ruime aanbod of heb je geen zin om zelf een programma uit te stippelen voor deze Erfgoeddag? Laat je dan eens verrassen en kies voor een ‘erfgoedmenu - bestemming onbekend’. Per fiets en onder begeleiding van een gids bezoek je een drietal activiteiten uit deze brochure. Onderweg kom je te weten hoe grenzeloos Brugge wel is.

Het ontstaan en de groei van deze abdij is letterlijk en figuurlijk grensverleggend geweest. Zowel architecturaal als in de visie en het werk van de paters, vinden we een grote diversiteit terug. Tot op heden heeft de abdij banden en invloed in het Verre Oosten en Afrika. Getuige daarvan zijn de vele ‘exotische’ elementen in de kerk, het archief en de bibliotheek van de abdij. De unieke collectie Afrikaanse maskers is enkel op Erfgoeddag te bezichtigen.

w w w. e r f g o

w w w. e r f g o

w w w. e r f g o

ed w w w. e r f g o

w w w. e r f g o

brugg e . b e/erfgo

ag2014

Reserveren

cel

edd

brugg e . b e/erfgo

ag2014

Reserveren

cel

edd

brugg e . b e/erfgo

ag2014

Waar: Provinciaal Hof, Markt 3 Duur: 2 uur Organisatie: Diversiteitsdienst Stad Brugge en Vormingplus regio Brugge Reservatie: 2 x 20 personen

Reserveren

cel

edd

26 april om 14.00 uur

brugg e . b e/erfgo

ag2014

ag2014

Reserveren

cel

edd

brugg e . b e/erfgo

edd

cel

ed

Dagmenu - bestemming onbekend

ed

Bruggelingen veroveren Parijs en Rome

ed

Maria waakt

ed

Brugge met een kleurtje

Reserveren

26 april om 14.00 uur 27 april om 10.00 en 14.00 uur

26 april om 14.00 uur 27 april om 10.00 en 14.00 uur

26 april om 14.00 uur 27 april om 10.00 en 14.00 uur

26 april om 14.00 uur 27 april om 14.00 uur

Waar: Blindekenskapel, Kreupelenstraat 8 Duur: 2 uur Organisatie: Brugge-Mariastad vzw Reservatie: 3 x 20 personen zaterdag, 4 x 20 personen zondagvoormiddag, 2 x 20 personen zondagnamiddag

Waar: Groeningemuseum, Dijver 12 Duur: 2 uur Organisatie: Groeningemuseum Reservatie: 3 x 25 personen

Waar: Provinciaal Hof, Markt 3 Duur: 3 uur Organisatie: Erfgoedcel Brugge Reservatie: 3 x 15 personen

Waar: Abdij van Zevenkerken, Zevenkerken 4, 8200 Sint-Andries Duur: 1 uur Organisatie: Monumentenzorg en Erfgoedzaken Stad Brugge i.s.m. Abdij van Zevenkerken Reservatie: 2 x 2 x 25 personen Tip: Activiteit 14, 45

Wandeling / Rondleiding / Fietstocht

7


6

Wandeling

7

Wandeling

8

Rondleiding

9

Wandeling

10

Wandeling

Adornes achterna tot in Jeruzalem

De Openbare Bibliotheek Brugge bezit een aardige verzameling 19e-eeuwse reisgidsen over Brugge. Deze gidsen laten zien hoe toeristen van toen kennis maakten met onze stad. Bovendien laten ze ons toe om het 19e-eeuwse Brugge opnieuw te beleven met de toenmalige trekpleisters, hotels, vervoermiddelen, enz. Treed in de voetsporen van de 19e-eeuwse toerist en volg de gids naar plaatsen die James Weale en Adolf Duclos zo bijzonder vonden.

In de middeleeuwen vertrokken ook vanuit Brugge bedevaarders naar heilige plaatsen. Wandel mee in de voetsporen van deze pelgrims en leer meer over de motieven voor hun tocht, de noden en plichten van een pelgrim zowel voor als tijdens de reis. Ontdek ook bij wie je op zo’n verre, gevaarlijke tocht bescherming kon vinden. Kijk met de ogen van een middeleeuwse humanist naar vreemde culturen.

De lange weg die de relikwie van het Heilig Bloed heeft afgelegd voordat ze in Brugge terechtkwam en de enorme verering van deze relikwie tot op vandaag, tonen aan dat het Heilig Bloed werkelijk grenzeloos erfgoed is. De rondleiding zal gebeuren door Confraters van de Edele Confrérie. Je bezoekt de Basiliek, de vernieuwde schatkamer en krijgt uitleg over de aankomst van de relikwie van het Heilig Bloed in Brugge.

Op deze wandeling hoor je veel meer dan schuimende anekdotes. Wel schetst ze een beeld van de geestelijke gezondheidszorg in Brugge, vroeger en nu. Ze gaat op zoek naar de grens tussen geestelijk gezond en ongezond, naar de evolutie in de behandeling en tussen rijk en arm, naar de rol van de overheid. Ze licht toe welke benamingen men geesteszieken gaf en welke heiligen ideaal waren om te vereren.

Bruggelingen Anselm en Jan Adornes waren dé inspiratiebron voor wat nu de ‘Lonely Planet’ voor Jeruzalembedevaarders zou zijn. De gids uit 1491-1492 werd samengesteld door Rombout de Doppere. Maar wie was die Rombout? En wie waren Anselm en Jan Adornes? Waarom trokken ze op bedevaart en welke grenzen kruisten ze op weg naar het verre Jeruzalem? Deze wandeling is een must voor elke wereldreiziger!

ed w w w. e r f g o

w w w. e r f g o

w w w. e r f g o

w w w. e r f g o

w w w. e r f g o

brugg e . b e/erfgo

ag2014

Reserveren

cel

edd

brugg e . b e/erfgo

ag2014

Reserveren

cel

edd

8

brugg e . b e/erfgo

ag2014

Waar: Provinciaal Hof, Markt 3 Organisatie: Openbare Bibliotheek Brugge i.s.m. S-Wan vzw Reservatie: 6 x 25 personen Tip: Activiteit 44

Reserveren

cel

edd

26 april om 14.00 en 14.30 uur 27 april om 10.30, 11.00, 14.00 en 14.30 uur

brugg e . b e/erfgo

ag2014

ag2014

Reserveren

cel

edd

brugg e . b e/erfgo

edd

cel

ed

Van open poort tot Brugse zot

ed

Grenzeloze verering van het Heilig Bloed

ed

Op weg naar verre heilige plaatsen

ed

Suivez le guide. Volg de 19e-eeuwse gids

Reserveren

26 april om 14.00 en 14.30 uur 27 april om 10.30 en 14.00 uur

26 april om 14.00 en 16.00 uur 27 april om 14.00 en 16.00 uur

27 april om 10.00, 10.30, 14.00 en 14.30 uur

27 april om 10.00, 10.30, 13.30 en 14.00 uur

Waar: Provinciaal Hof, Markt 3 Duur: 2 uur Organisatie: S-Wan vzw Reservatie: 4 x 25 personen Tip: Activiteit 10, 28, 29, 54

Waar: Museum Heilig Bloedbasiliek, Burg 13 Duur: 1 uur Organisatie: Confrerie van het Heilig Bloed Reservatie: 4 x 3 x 20 personen

Waar: Psychiatrisch Ziekenhuis Onze-Lieve-Vrouw, Koning Albert I-laan 8 Duur: 2 uur Organisatie: Koninklijke Gidsenkring Brugge vzw Reservatie: 4 x 25 personen

Waar: Provinciaal Hof, Markt 3 Duur: 2 uur Organisatie: Koninklijke Gidsenkring Brugge vzw Reservatie: 4 x 25 personen Tip: Activiteit 7, 28, 29, 54

Wandeling / Rondleiding / Fietstocht


11

Wandeling

12

Rondleiding

13

Wandeling

14

Gesprek

15

Lezing

Ken jij het verhaal van Aigle Belgica, de brouwerij die startte als familiebedrijf en ook een zetel in Congo had? Tijdens deze wandeling kom je alles te weten over dit ‘grenzeloze’ bedrijf en zijn zaakvoerders tot halfweg de 20e eeuw. Zij verlegden immers hun grenzen naar sport, kunst en sociale organisaties en stonden op die manier mee aan de wieg van de Seminars for Early Music en Club Brugge. Ze waren de kunst genegen en soms zelf kunstenaar.

Het Memlingmuseum opent voor het eerst zijn deuren in 1839. De faam van Hans Memlings werken verspreidt zich razendsnel en wereldwijd. Niet alleen kunstkenners, maar zelfs buitenlandse gekroonde hoofden en andere beroemde kunstenaars vinden de weg naar Brugge. Allen signeren ze de gastenboeken van het Sint-Janshospitaal. Kijk mee in die oude boeken en ontdek de grenzeloze bewondering voor Memling.

De Blankenbergse Dijk was de eerste dijk in de Vlaamse polders en van groot belang voor de geschiedenis van Brugge. Hij vormt ook effectief de grens met Brugge en is vooral bedoeld om de ‘grenzeloze’ zee weg te houden van dit drooggevallen land. Daniël Vandepitte van de stedelijke Groendienst vertelt je over het ontstaan van de dijk, zijn belang voor de geschiedenis, de heraanleg en de toekomstplannen. En dat allemaal op de grens van Sint-Pieters!

Monniken van de Sint-Andriesabdij vertellen elk aan een kleine groep bezoekers een persoonlijke belevenis rond het thema ‘grenzeloos’. Je krijgt inzicht in de abdij, het abdijleven, de bewoners en de rol van de monnik in de abdij en in de wereld. Een wereld die tegelijk begrensd en grenzeloos is. De interactie tussen monnik en bezoeker maakt deze belevenis nog boeiender.

In het kader van zijn paasevenement besteedt belevingsattractie Historium volop aandacht aan geloof en bijgeloof in de middeleeuwen. Gastspreker Jo Berten geeft een antwoord op volgende vragen: Welke betekenis had geloof voor de middeleeuwse mens? Waar lag de grens tussen geloof en bijgeloof? Voor de allerkleinsten is er doorlopend tussen 10.00 en 17.00 uur een quiz waarbij leuke prijzen te winnen zijn.

Waar: Provinciaal Hof, Markt 3 Duur: 2 uur Organisatie: Kunstroute vzw Reservatie: 6 x 20 personen

Waar: Sint-Janshospitaal, Mariastraat 38 Duur: 1 uur Organisatie: Musea Brugge Hospitaalmuseum Reservatie: 3 x 25 personen

Waar: Buurtcentrum De Dijk, Blankenbergsesteenweg 221 (Sint-Pieters) Duur: 1 uur Organisatie: Buurtcentrum De Dijk i.s.m. Vormingplus regio Brugge Reservatie: 2 x 25 personen Tip: Activiteit 42, 55, 60

w w w. e r f g o

w w w. e r f g o

w w w. e r f g o

w w w. e r f g o

w w w. e r f g o

27 april om 14.00 en 16.00 uur

brugg e . b e/erfgo

ag2014

27 april om 11.00, 14.00 en 16.30 uur

Reserveren

cel

edd

27 april om 10.00, 13.00 en 15.00 uur

brugg e . b e/erfgo

ag2014

Reserveren

cel

edd

brugg e . b e/erfgo

ag2014

Reserveren

cel

edd

brugg e . b e/erfgo

ag2014

ag2014

Reserveren

cel

edd

brugg e . b e/erfgo

edd

cel

ed

Geloof en bijgeloof in de middeleeuwen

ed

Grenzeloos – Begrensd

ed

Weetjeswandeling op de Blankenbergse Dijk

ed

Ze kwamen van verre

ed

Bier, een grenzeloos verhaal in Brugge

Reserveren

26 april om 10.00 en 14.00 uur 27 april om 14.00 uur

26 april om 14.00 uur 27 april om 15.15 uur

Waar: Abdij Zevenkerken, Zevenkerken 4 (Sint-Andries) Duur: 45 min. Organisatie: Abdij Zevenkerken Reservatie: 3 x 30 personen Tip: Activiteit 5, 45

Waar: Historium, Markt 1 Duur: 30 min. Organisatie: Historium Reservatie: 2 x 40 personen

9


16

Lezing en demonstratie

17

Lezing

18

Lezing en demonstratie

19

Lezing en tentoonstelling

20

Interview

In vogelvlucht over laatmiddeleeuws Brugge

De grens tussen Brugge en Sint-Michiels vervaagd?

KaartenHuis, de virtuele grenzen van Brugge?

De berging van een Spitfire in Tillegembos

Een voyageur vertelt

Het gedetailleerde stadsplan van Brugge dat Marcus Gheeraerts in 1562 tekent in opdracht van het stadsbestuur, toont exact hoe Brugge er toen uit zag. Anno 2014 kun je deze ‘magische’ kaart verkennen via een digitaal platform: MAGIS Brugge. Wil je meer weten over deze digitalisering en het in kaart brengen van de Brugse geschiedenis? Woon dan zeker deze lezing bij of ga zelf op verkenning tijdens de doorlopende demonstraties.

Op 1 januari 1971 fuseren Sint-Michiels en zes andere rand- en poldergemeenten met de stad Brugge. De gemeentegrenzen mogen dan wel van de kaart verdwenen zijn, in de hoofden van de mensen gaat dat veel trager. Dirk Verstraete, bestuurslid van de Koninklijke Gidsenkring Brugge en inwoner van Sint-Michiels, neemt je mee op een virtuele wandeling door het dorp van vroeger en nu aan de hand van exclusieve beelden en doorspekt met pittige anekdotes.

Via de website ‘Kaart en Huis’ kun je Brugge door de eeuwen heen en op een virtuele manier verkennen. Oude kaarten, al dan niet gekoppeld aan hedendaagse Brugse exemplaren en archiefgegevens, laten toe de geschiedenis van de stad, zijn bewoners en huizen op een eenvoudige manier te ontdekken. Ook de deelgemeenten, die tot in de jaren 1970 zelfstandige gemeenten waren, laten hier hun grenzen zien.

Op 7 september 1942 halen Duitse jagers een Britse Spitfire neer boven SintMichiels. Het gevechtsvliegtuig crasht in Tillegembos en de piloot, sergeant Edgar Dickerson, komt daarbij om het leven. Zo’n zeventig jaar later, in augustus 2013, kunnen de Groep Huyghe-Decuypere en de archeologische dienst Raakvlak het wrak bergen. Herbeleef deze boeiende, grensoverschrijdende pagina uit de Brugse oorlogsgeschiedenis tijdens een lezing en een kleine tentoonstelling.

Mensen van de Weg vzw neemt het op voor voyageurs, Manoesjen, Roms en Roma’s. Deze bevolkingsgroepen hebben een nomadische cultuur en zijn daardoor altijd op zoek naar nieuwe grenzen. Ernestine Köster vertelt over haar leven als voyageur, vroeger en nu.

26 april lezing om 14.00 uur, demonstraties tussen 14.00 en 17.00 uur 27 april lezing om 10.00 en 14.00 uur, demonstraties tussen 10.00 en 18.00 uur

26 april om 14.30 uur

26 april lezing om 15.00 uur, demonstraties tussen 14.00 en 17.00 uur 27 april lezing om 11.00 en 15.00 uur, demonstraties tussen 10.00 en 18.00 uur

26 april lezing om 16.00 uur, tentoonstelling tussen 14.00 en 17.00 uur 27 april lezing om 10.30 en 14.30 uur, tentoonstelling tussen 10.00 en 18.00 uur

26 april om 16.00 uur 27 april om 11.30 uur

Waar: Provinciaal Hof, Markt 3 Duur: 45 min. Organisatie: Erfgoedcel Brugge, Dienst Monumentenzorg en Erfgoedzaken Brugge, Stadsarchief Brugge en Raakvlak Tip: Activiteit 16

Waar: Provinciaal Hof, Markt 3 Duur: lezing ca 45 min. Organisatie: Raakvlak i.s.m. Provincie West-Vlaanderen en Groep Huyghe-Decuypere Tip: Activiteit 25

Waar: Provinciaal Hof, Markt 3 Duur: lezing 30 min. Organisatie: Musea Brugge / Bruggemuseum Tip: Activiteit 18, 32

10

Waar: Provinciaal Hof, Markt 3 Duur: 1 uur Organisatie: Koninklijke Gidsenkring Brugge vzw

Waar: Provinciaal Hof, Markt 3 Duur: 45 min. Organisatie: Mensen van de Weg vzw Tip: Activiteit 51

Lezing / Gesprek / Interview / Causerie


21

Lezing

22

Lezing

23

Lezing

24

Gesprek

25

Lezing

In gesprek met Nic Balthazar

WO I – multiculturaliteit op de West-Vlaamse slagvelden

Honderden jaren van onderzoek waren nodig om de grenzen van het waarneembare heelal te definiëren tot diegene die we vandaag kennen. Wist je trouwens dat elke afstandsmethode in het heelal de basis vormt om de volgende te ijken? Een beter begrip van de afstanden in het heelal leidt op zijn beurt tot een beter begrip van de structuur van het heelal. De complexe geschiedenis van ons heelal – dat wel grenzeloos lijkt – in een helder licht geplaatst.

De industriële revolutie zet in de 19e eeuw grote migratiestromen in beweging. Zo trekken duizenden Vlamingen naar Noord-Frankrijk om er in de fabrieken te gaan werken. Op de werkvloer zien de Fransen deze nieuwkomers als concurrenten. In het lokale verenigingsleven daarentegen verloopt de aanpassing bijzonder vlot. Historica Saartje Vanden Borre (KULeuven) brengt in haar lezing deze intrigerende ‘Franco-Belgische’-samenleving opnieuw tot leven.

De verbinding met de zee, een poort op de wijde wereld, loopt als een hardnekkige rode draad door de geschiedenis van Brugge. Dat was niet anders toen in de 19e eeuw de strijd losbrak voor de bouw van een nieuwe Brugse Zeehaven. Historicus Marc Ryckaert vertelt het verhaal van de Zeehaven: over haar ontstaan, de ups & downs, haar impact op economie en toerisme, de Eerste Wereldoorlog. Kortom over hoe de Zeehaven een open poort zonder grenzen is!

Geheel in het thema ‘grenzeloos’ stelt het Brugse Rode Kruisopvangcentrum ‘De Patio’ zijn deuren open. De tijdelijke bewoners komen uit alle continenten. Filmmaker en auteur Nic Balthazar spreekt er op Erfgoeddag over zijn recente jongerenroman ‘Neeland’, een aangrijpend verhaal over twee asielzoekers in België, gebaseerd op getuigenissen. Nadien trakteren de bewoners iedereen op taart en koffie.

De ‘Groote Oorlog’ was niet alleen een strijd onder Europeanen, zelfs niet in het diepst van West-Vlaanderen. Meer dan vijftig verschillende nationaliteiten waaronder heel wat Afrikanen, Indiërs en zelfs Chinese soldaten - waren aanwezig op de West-Vlaamse slagvelden. Auteur Steven Slos vertelt het multiculturele verhaal van de Eerste Wereldoorlog en verwijst naar vergeten sporen van deze ‘vreemde’ aanwezigheid in het landschap van de Westhoek. w w w. e r f g o

w w w. e r f g o

w w w. e r f g o

brugg e . b e/erfgo

ag2014

Waar: Beisbroek, Zeeweg 96 (Sint-Andries) Duur: 45 min. Organisatie: Cozmix (Volkssterrenwacht Beisbroek vzw) Tip: Activiteit 57

Reserveren

cel

edd

27 april om 10.30, 11.30, 14.30, 15.30 en 16.30 uur

brugg e . b e/erfgo

ag2014

ag2014

Reserveren

cel

edd

brugg e . b e/erfgo

edd

cel

ed

Brugges poort op de wereld: de geschiedenis van de Zeehaven

ed

Vlaamse migratie naar Noord-Frankrijk in de 19e eeuw

ed

De kosmische afstandsladder

Reserveren

27 april om 11.00 uur

27 april om 14.00 uur

27 april om 14.30 uur

27 april om 15.30 uur

Waar: Hoofdbibliotheek Biekorf, Kuipersstraat 3 Duur: 1 uur (aansluitend aperitief) Organisatie: Openbare Bibliotheek Brugge

Waar: Vormingplushuis, Sint-Pieterskerklaan 5 (Sint-Pieters) Duur: 1 uur Organisatie: Vormingplus regio Brugge Reservatie: 1 x 35 personen

Waar: Opvangcentrum De Patio, Vlamingstraat 55 Duur: 1 uur Organisatie: Openbare Bibliotheek Brugge i.s.m. De Patio, Rode Kruisopvangcentrum voor asielzoekers Reservatie: 1 x 50 personen

Waar: Vormingplushuis, Sint-Pieterskerklaan 5 (Sint-Pieters) Duur: 1 uur Organisatie: Vormingplus regio Brugge Reservatie: 1 x 75 personen Tip: Activiteit 19

11


26

Lezing

27

Interview

28

Causerie

29

Lezing en tentoonstelling

30

Concert

De man die vijf miljoen duiven liet vliegen

Op weg naar Compostela

Het handschrift De Doppere, een middeleeuwse reisgids

De beiaardkunst: grenzeloos? Natuurlijk wel!

Vraag jij je wel eens af hoe mensen vroeger omgingen met het verlies van een ouder, met de dood van hun geliefde of een kind? En verschilt dat van onze huidige tradities? Anne-Flor Vanmeenen belicht de vormgeving en symboliek van graven, grafschriften, portrettradities en rituelen. Ze staat ook stil bij kindergraven, een beladen stuk funerair erfgoed met eigen gevoeligheden, taboes en gebruiken.

Weinigen waren meer betrokken bij de Belgische duivensport dan Luc De Vlieghere. Als ‘convoyeur’ of begeleider reisde hij nagenoeg een halve eeuw lang per trein en met de vrachtwagen naar Frankrijk om er wedstrijdduiven te lossen. Zijn firma in Izegem voorzag de duivenmelkers ook van miljoenen ringen, rieten korven, nestschotels, prijsbekers enz. Samen met auteur Jan Desmet blikt hij terug op zijn rijkgevulde en boeiende carrière.

Ewald Vancoppenolle gaat in gesprek met Karel Dendooven, Dirk Heyns en Karl Vancoppenolle. Ze vertellen over het Compostelagenootschap en hun persoonlijke belevingen tijdens de tocht naar Compostela. Waarom begonnen ze dit avontuur? Hoe beleefden ze de lange tocht en in welke mate heeft het hen ook verder beïnvloed? Hun verhalen zijn doorspekt met leuke én minder leuke anekdotes. Alleszins boeiende getuigenissen over een grensverleggende tocht!

In het Brugse OCMW-archief bevindt zich een 15e-eeuws handschrift van Rombout de Doppere, Brugs clericus en notaris. Dit handschrift werd volledig gedigitaliseerd en is vrij toegankelijk op www.historischebronnenbrugge.be. Archivaris Hilde Debruyne vertelt je meer over het handschrift en over de reisroute van Adornes naar Jeruzalem in 1470-71. Het handschrift en de digitale versie kan je bewonderen in een expo.

500 jaar beiaardkunst is vanuit de Nederlanden uitgewaaid over gans de wereld tot in Amerika en Australië. Ook in Rusland is er, dankzij de dynamiek van Jo Haazen (ere-directeur van de Mechelse beiaardschool) een recente opleving. Hij leidt er een beiaardinstituut aan de universiteit van Sint-Petersburg. Met zijn leerlingen bezoekt en bespeelt hij de Brugse beiaard op zaterdag 26 april, waarmee hij meteen de Erfgoeddag in Brugge officieel opent.

26 april tentoonstelling tussen 14.00 en 17.00 uur 27 april lezing om 17.00 uur, tentoonstelling tussen 10.00 en 18.00 uur

26 april om 11.00 uur

ed

brugg e . b e/erfgo

w w w. e r f g o

cel

Reserveren

ag2014

ag2014

w w w. e r f g o

brugg e . b e/erfgo

edd

cel

edd

ed

De stenen grens tussen leven en dood

Reserveren

27 april om 15.30 uur

27 april om 16.00 uur

27 april om 16.00 uur

Waar: Vormingplushuis, Sint-Pieterskerklaan 5 (Sint-Pieters) Duur: 1 uur Organisatie: Vormingplus regio Brugge Reservatie: 1 x 35 personen

Waar: Provinciaal Hof, Markt 3 Duur: 1 uur Organisatie: Mens & Dier op papier Tip: Activiteit 52

Waar: De Zorge, Moerkerksesteenweg 194 (Sint-Kruis) Duur: 45 min. Organisatie: Brugs Ommeland, Koninklijke Heemkundige Kring Maurits Van Coppenolle vzw Reservatie: 1 x 40 personen Tip: Activiteit 7, 10, 29, 54

12

Waar: Provinciaal Hof, Markt 3 Duur: lezing 30 min. Organisatie: OCMW-Archief en Patrimonium Tip: Activiteit 7, 10, 28, 54

Waar: Binnenkoer Hallen, Markt Duur: 1 uur Organisatie: Stadsbeiaard i.s.m. Dienst Cultuur Brugge en Beiaardinstituut Sint-Petersburg Tip: Activiteit 36


31

Demonstratie

32

Workshop

33

Workshop

34

Voorstelling

35

Workshop

Naai een humoristische noot op de kaart van Marcus Gheeraerts

Grenzeloos volksdansen

Dansen met de Kirat uit Nepal

Koken met een verhaal

Duizenden Vlamingen vertrokken ooit naar het buitenland. In Amerika, Canada, Noord-Frankrijk of Nieuw-Zeeland gingen ze op zoek naar een nieuw leven. Niet altijd evident voor wie zijn stamboom wil opmaken! Gelukkig bestaan er vandaag heel wat naslagwerken en digitale middelen om sporen van geĂŤmigreerde voorouders terug te vinden. Kom kijken, zoek mee en wie weet vind je jouw verloren familie terug.

Marcus Gheeraerts’ kaart van Brugge uit 1562 staat vol met fysieke grenzen. Als je goed kijkt, ontdek je ook heel veel leuke details. Met naald en draad laat SOULMADEworks je die grenzen en details accentueren. Het grenzeloos doorgeven van kennis over borduurtechnieken pas je hier meteen in de praktijk toe! Je gaat naar huis met een uniek stukje borduurwerk van een van de mooiste kaarten van Brugge. Een leuke ervaring voor jong en oud, met of zonder naai-ervaring.

Ieder land heeft zijn eigen volksdansen, niet? Maar waar komen die dansen vandaan? Welke uitwisselingen waren er? Hoe reisden ze de wereld rond? Wat doet een Franse Quadrille in Rusland? En waarom wordt die daar niet in een vierkant gedanst? Al dansend gaan we op zoek naar verbanden tussen volksdansen in Europa. Voorkennis is niet nodig. Verleg je eigen grenzen en dans met ons over de grenzen heen!

De Nepalese gemeenschap vormt in Brugge vandaag de grootste groep immigranten. Ver van huis, maar helemaal in de geest van hun traditie, laten ze je kennismaken met de Sakela en de Chyabrung Nach. Dat zijn twee traditionele Nepalese dansen rond het binnenhalen van de oogst van de bevolkingsgroep Kirat. Ze vertellen je over de geschiedenis ervan, dansen op live muziek en nodigen je uit mee te doen!

De Rainbow Sisters, een intercultureel gezelschap, streeft er al jaren naar om via tal van activiteiten de verschillen tussen allochtonen en autochtonen te overbruggen. Vandaag laten de dames je kennismaken met kleurrijke Afrikaanse en Vlaamse culinaire tradities. Je leert niet alleen nieuwe recepten uit de wereldkeuken kennen, maar ontdekt vooral de verhalen en tradities achter elk gerecht. Grenzeloos culinair. PS: Breng je eigen schort mee! brugg e . b e/erfgo

ag2014

w w w. e r f g o

cel

edd

ed

Grenze(n)loos, op zoek naar verloren voorouders

Reserveren 26 april tussen 14.00 en 17.00 uur 27 april tussen 10.00 en 18.00 uur

26 april tussen 14.00 en 17.00 uur 27 april tussen 14.00 en 17.00 uur

Waar: Provinciaal Hof, Markt 3 Organisatie: Familiekunde Vlaanderen, regio Brugge

Waar: Provinciaal Hof, Markt 3 Organisatie: SOULMADEworks Tip: Activiteit 16

Workshop / Demonstratie / Concert

27 april om 10.30 uur

27 april om 11.00, 15.00 en 17.00 uur

27 april om 12.00 uur

Waar: Buurtcentrum De Dijk, Blankenbergsesteenweg 221 (Sint-Pieters) Duur: 1 uur Organisatie: Tanats vzw Hora Brugge Tip: Activiteit 34

Waar: Binnenplein Gruuthuse, Dijver 17 (bij regenweer: Vriendenzaal Groeninge, Dijver 12) Duur: 45 min. Organisatie: United Kirat Society Belgium Tip: Activiteit 33, 41

Waar: Hof van Watervliet, Oude Burg 27 Duur: 2 uur Organisatie: Rainbow Sisters Reservatie: 1 x 20 personen Tip: Activiteit 38, 41

13


36

Concert

37

Workshop

38

Workshop

39

Vertelling en workshop

40

Voorstelling

Momotaro

Speakers’ corner: Schrijvers over Brugge

De Vlaamse beiaardcultuur is sinds 2011 opgenomen in de Vlaamse inventaris van Immaterieel Cultureel Erfgoed. De Brugse beiaard bestaat ondertussen meer dan 500 jaar. Tijdens Erfgoeddag verlegt ook de stadsbeiaardier zijn grenzen. Samen met het vierstemmige West-Vlaamse solidariteitskoor Vamos Pra Lutar presenteert hij je een selectie wereldmuziek. Een unieke combinatie van koor en beiaardmuziek!

Onder begeleiding van Margot Billiet, een repeating pattern designer, leer je een eigen patroon te ontwerpen. Eenmaal tevreden met je ontwerp, ga je samen met architect Lennart Claeys aan de slag om dit patroon om te vormen tot een grenzeloze creatie. Via lasercutting vertalen we dit patroon tot een ruimtelijk object. Voorkennis is niet nodig, wel jouw grenzeloze creativiteit!

Günnur Karatas, een Brugse dame met Turkse roots, laat je maar wat graag kennismaken met de heerlijke smaken van de Turkse keuken. Samen met haar bereid en proef je een typisch gerechtje. Tijdens het koken maak je bovendien een culinaire reis langs de geschiedenis en gewoonten van Turkije. Günnur leert je kruiden en specerijen (her)kennen en vertelt een en ander over streekgebonden gerechten.

Momotaro is een eeuwenoud Japans verhaal over een kleine perzikjongen, over groot geluk, vrienden en vijanden. We vertellen het verhaal met behulp van een uniek vertelvaliesje. Maar, wat moet er in jouw koffer zitten om je achterachterkleinkinderen jouw verhaal te kunnen vertellen? Welk erfgoed wil jij bewaren voor de toekomst? Een foto, dagboek of een filmpje? Verzin je eigen grenzeloze verhaal.

Brugge is een bijzondere stad. Dit wordt weergegeven in vele talen en doorheen alle tijden en seizoenen. Heel wat binnenen buitenlandse auteurs schreven en schrijven nog altijd over hun liefde voor onze stad. Kom op Erfgoeddag luisteren naar grenzeloze teksten over Brugge uit de wereldliteratuur in het Nederlands, Frans, Engels, Spaans en Italiaans. Laat je verrassen door dat literaire erfgoed met een knipoog naar Brugge.

w w w. e r f g o

w w w. e r f g o

w w w. e r f g o

brugg e . b e/erfgo

ag2014

Reserveren

cel

edd

brugg e . b e/erfgo

ag2014

ag2014

Reserveren

cel

edd

brugg e . b e/erfgo

edd

cel

ed

Turkse hapjes koken

ed

Ontwerp een object met kantpatronen

ed

Met de beiaard op wereldtournee

Reserveren

27 april om 13.00 en 17.00 uur

27 april om 14.00 uur

27 april om 14.00 uur

27 april om 14.00 uur

27 april om 14.00 en 16.00 uur

Waar: Binnenkoer Hallen, Markt Duur: 1 uur Organisatie: Stadsbeiaard i.s.m. Solidariteitskoor Vamos en Dienst Cultuur Brugge Tip: Activiteit 30

Waar: Provinciaal Hof, Markt 3 Duur: 3 uur 30 min. Organisatie: Handmade in Brugge, tapis plein vzw Reservatie: 1 x 15 personen

Waar: Vormingplushuis, Sint-Pieterskerklaan 5 (Sint-Pieters) Duur: 1 uur Organisatie: Vormingplus regio Brugge Reservatie: 1 x 15 personen Tip: Activiteit 35, 41

Waar: Biekorf Theaterzaal, Sint-Jakobsstraat 8 Duur: 85 min. Organisatie: Cultuurcentrum Brugge i.s.m. Provincie West-Vlaanderen Reservatie: 1 x 50 personen

Waar: Binnenplein Gruuthuse, Dijver 17 (bij regenweer: Vriendenzaal Groeninge, Dijver 12) Duur:1 uur Organisatie: Koninklijke Gidsenbond van Brugge en West-Vlaanderen

Speciaal voor gezinnen en kinderen van 6 tot 12 jaar

14


41

Workshop

42

Filmvoorstelling

43

Demonstratie

44

Tentoonstelling

45

Tentoonstelling

Wij zijn Sint-Pieters

Erfgoedzorg in de praktijk

Bestemming Brugge: tweehonderd jaar stadsgidsen in druk

Het boek Ruth: vrouwen verleggen grenzen

De Nepalese keuken geniet in onze contreien geen grote bekendheid. Maar wist je dat de grootste groep Brugse migranten van Nepalese afkomst is? Zodoende verschijnen er dus heel wat Nepalese gerechten op Brugse tafels. Nirmala Pariyar, een Brugse dame met Nepalese roots, laat je van enkele typische hapjes proeven en vertelt je meer over de eetgewoonten in Nepal. Onbekend ... maar verre van onbemind!

Vroeger was Sint-Pieters een afgescheiden gemeente, nu hoort het bij Brugge. Toch leeft die oude grens nog voort in de hoofden van vele inwoners. De jonge filmmaker Stijn Vandamme trok met zijn camera doorheen Sint-Pieters. Hoe beleven de mensen zelf Sint-Pieters? Wat is er zo karakteristiek? Was het vroeger anders en beter? Of wat zijn de psychische, emotionele en symbolische grenzen van St-Pieters?

Restaurateurs die volgens originele technieken werken, worden zeldzamer. Terwijl kennis vroeger van generatie op generatie doorgegeven werd, zijn er nu gespecialiseerde en soms zelfs internationale opleidingen voor nodig. De kennis over bepaalde technieken komt nu dikwijls van ver over de grenzen. Laat je verrassen door hout- en marmerimitaties, bronzeertechnieken, staffwerk en gipsen ornamenten. Of volg een demonstratie polychromeren en vergulden.

Al in de 19e eeuw is Brugge een toeristische trekpleister. Britse toeristen maken er een tussenstop op weg naar Waterloo. In 1836 verschijnt de eerste échte toeristische gids geschreven door Alexandre Ferrier, gevolgd door Octave Delepierre, James Weale en Adolf Duclos. Benieuwd naar wat men toeristen aanraadde? Bezoek dan de expo met Brugse reisgidsen uit de erfgoedcollectie van de openbare bibliotheek.

De bijbelfiguur Ruth is afkomstig uit het land Moab, het huidige Jordanië. Zij huwt met een Israëliet die als economische vluchteling zijn eigen land moest verlaten. Wanneer haar man sterft, keert Ruth met haar schoonmoeder terug naar het haar onbekende land Israël. Daar zal ze creatief en vindingrijk moeten zijn om voor haar rechten op te komen. En dat doet ze dan ook. Een verrassend modern verhaal. Kom en zie!

27 april doorlopend tussen 10.00 en 17.30 uur

27 april tussen 10.00 en 18.00 uur

26 april tussen 9.30 en 17.00 uur 27 april tussen 10.00 en 18.00 uur

26 april tussen 14.00 en 17.00 uur 27 april tussen 10.00 en 18.00 uur

Waar: Hoofdbibliotheek Biekorf, Kuipersstraat 3 Organisatie: Openbare Bibliotheek Brugge Tip: Activiteit 6

Waar: Bijbelhuis Zevenkerken, Zevenkerken 4 (Sint-Andries) Organisatie: Bijbelhuis Zevenkerken Tip: Activiteit 5, 14

brugg e . b e/erfgo

ag2014

w w w. e r f g o

cel

edd

ed

Nepalese hapjes koken

Reserveren 27 april om 15.30 uur Waar: Vormingplushuis, Sint-Pieterskerklaan 5 (Sint-Pieters) Duur: 1 uur Organisatie: Vormingplus regio Brugge Reservatie: 1 x 15 personen Tip: Activiteit 34, 35, 38

Waar: Buurtcentrum de Dijk, Blankenbergse Steenweg 221 Duur: 20 min. Organisatie: Buurtcentrum de Dijk i.s.m. Vormingplus regio Brugge Tip: Activiteit 13, 55, 60

Workshop / Demonstratie / Concert

Waar: Eucora, Pathoekeweg 34 (Sint-Pieters) Organisatie: Eucora vzw

15


46

Tentoonstelling

47

Tentoonstelling

48

Tentoonstelling

49

Tentoonstelling

50

Tentoonstelling

Waar ligt “Zuidland”?

Congo ontmaskerd

Waar blijft de wereldmunt?

Dorp gezonken

Brugse migratie in beeld

Eeuwenlang zochten tal van mensen naar een land in het zuidelijk deel van de Stille Oceaan. Zuidland zou een waar paradijs zijn, maar het bleek uiteindelijk dan toch niet te bestaan. De reizen van James Cook vormden het hoogtepunt in die vergeefse zoektocht. Ben jij ook nieuwsgierig naar Zuidland, naar de kaarten en de intrigerende verslagen over deze ontdekkingsreizen? Kom het zelf ontdekken.

Overgangsrituelen, geboorten, huwelijken of de dood: het zijn universele thema’s die geen grenzen kennen. Maar in elke cultuur worden deze gebeurtenissen met specifieke rituelen gevierd. In Congo spelen maskers daarbij een heel belangrijke rol. Wil je weten welke? Griot Tshitenge vertelt er graag meer over. Grenzeloze tradities door de maskers van de Congolese gemeenschap, een boeiende ontdekking!

Munten zijn altijd gekoppeld aan een land of een continent, medailles zijn echter grenzeloos. Eens ze hun ‘functie’ verliezen, worden het grenzeloze verzamelobjecten. Ontdek een reeks medailles die de geschiedenis van de zeehaven van Brugge illustreert, zie hoe de ‘euro’ de Europese grenzen laat verdwijnen of ook hoe Brugse exportproducten (zoals kant) gesymboliseerd worden op medailles.

Wist je dat er in Zeeland nog veel restanten te vinden zijn van de meer dan honderd kerkdorpen die daar onder de zeespiegel verdwenen? Kunstenaars Marieke De Maré en Anneleen De Causmaecker gingen samen met kinderen uit Gent en Brugge op zoek naar sporen uit het verleden en filosofeerden over de gevolgen van het stijgende water. Expo ‘Dorp gezonken’ brengt fantasie en realiteit in woord en beeld.

Al in de 14e-15e eeuw was Brugge een metropool met veel immigranten. Vandaag bestaat de Brugse migrantengemeenschap uit verschillende, eerder kleine groepen. Voor sommigen is Brugge al jarenlang hun thuisstad, anderen zijn nog maar recent ingeweken. Deze expo geeft Brugse migranten een gezicht en vertelt een deel van hun verhaal. Dat doen ze aan de hand van een voorwerp met een bijzondere waarde dat hen verbindt met hun land van herkomst.

26 april tussen 14.00 en 17.00 uur 27 april tussen 10.00 en 18.00 uur

26 april tussen 14.00 en 17.00 uur 27 april tussen 10.00 en 18.00 uur

26 april tussen 14.00 en 17.00 uur 27 april tussen 10.00 en 18.00 uur

26 april tussen 14.00 en 17.00 uur 27 april tussen 10.00 en 18.00 uur

26 april tussen 14.00 en 17.00 uur 27 april tussen 10.00 en 18.00 uur

Waar: Sint-Lodewijkscollege, Magdalenastraat 30 (Sint-Andries) Organisatie: Cultuurbibliotheek

Waar: Provinciaal Hof, Markt 3 Organisatie: Het Centrum voor de Verspreiding van de Congolese Kennis en Cultuur, Union Royale des Congolais de Belgique en FMDO

Waar: Provinciaal Hof, Markt 3 Organisatie: Numismatica Brugge en het Vrije

Waar: Provinciaal Hof, Markt 3 Organisatie: MUS-E Belgium

Waar: Provinciaal Hof, Markt 3 Organisatie: FMDO, Vormingplus regio Brugge, Diversiteitsdienst Stad Brugge en Erfgoedcel Brugge

16

Extra! Voor kinderen tot 16 jaar: tekenwedstrijd: Ontwerp de wereldmunt. De 30 beste voorstellen worden beloond met een heuse Romeinse munt!

Tentoonstelling / (multimedia)Presentatie


51

Tentoonstelling

Woonwagenbewoners vroeger en nu

52

Tentoonstelling

Een persmagnaat van toen: de duif

53

Tentoonstelling

Verkondig de Blijde Boodschap. Brugse zendelingen naar de vier windstreken

Mensen van de Weg vzw neemt het op voor voyageurs, Manoesjen, Roms en Roma’s. Deze bevolkingsgroepen hebben een nomadische cultuur en zijn daardoor altijd op zoek naar nieuwe grenzen. Dat wijst niet alleen op een mogelijk rondtrekken, maar heeft ook gevolgen voor hun manier van leven, op hun gehechtheid aan een welbepaalde plaats en woning. De expo focust op deze woonwagenbewoners, hun verleden en heden.

Begin twintigste eeuw kent de duivensport een pijlsnelle bloei. Lokale drukkers spelen hierop in met de uitgave van duivensportkranten. Zo ook Abdon De Poorter, die in 1906 ‘De Vlaamsche Duif’ lanceert. In 2012 schenkt Luc De Vlieghere zijn collectie oude duivensportkranten aan Mendop vzw. Vandaag is de papieren duivensportpers nagenoeg uitgestorven. Proef op deze expo van een unieke brok persgeschiedenis, het oeuvre van een ‘koerende’ persmagnaat.

26 april tussen 14.00 en 17.00 uur 27 april tussen 10.00 en 18.00 uur

26 april tussen 14.00 en 17.00 uur 27 april tussen 10.00 en 18.00 uur

26 april tussen 14.00 en 17.00 uur 27 april tussen 10.00 en 18.00 uur

Waar: Provinciaal Hof, Markt 3 Organisatie: Mensen van de Weg vzw Tip: Activiteit 20

Waar: Provinciaal Hof, Markt 3 Organisatie: Mens & Dier op papier Tip: Activiteit 27

Waar: Sint-Walburgakerk, Sint-Maartensplein 1 Organisatie: Musea Brugge/Religieus Erfgoed

Vlaanderen speelt doorheen de geschiedenis een erg belangrijke rol in het verhaal van de missies. Verschillende Brugse kloosterorden zonden hun zonen en dochters uit, al dan niet naar verre oorden. Naast evangelisatie spelen ze er dikwijls een pioniersrol in onderwijs en ziekenzorg. Archief, foto’s, souvenirs en verhalen brengen ons een beeld van vallen en opstaan, maar altijd boordevol idealisme.

54

Tentoonstelling

55

Tentoonstelling

Al die willen ter bedevaart gaan

De grenzen van Sint-Pieters in beeld

Op bedevaart gaan, betekent je grenzen verleggen. Letterlijk soms: dichtbij naar een naburige gemeente of verder naar Lourdes of Compostela. Maar ook figuurlijk, met een grenzeloos geloof om een gunst, genezing of vergeving te ontvangen. Ontdek in deze tentoonstelling hoe devotieprentjes, affiches van bedevaarten, bedevaartvaantjes, maar ook scapulieren of devotiekaarsen je bedevaart compleet maken. Aansluitend hierbij is er ook in het bedevaartsoord van Ver-Assebroek een aanvullende tentoonstelling met rondleidingen voorzien.

Buurtcentrum De Dijk presenteert een selectie markante foto’s die het verleden van de belangrijkste fysieke grenzen van Sint-Pieters laten herleven. Oude beelden van de Blankenbergse Dijk, het kanaal Oostende – Brugge en de Oude Oostendse Steenweg. Ontdek de vertrouwde grenzen van Sint-Pieters in hun oude gedaante.

26 april tussen 14.00 en 18.00 uur 27 april tussen 10.00 en 12.00 uur en tussen 13.30 en 18.00 uur

27 april tussen 10.00 en 17.30 uur

Waar: De Zorge, Moerkerksesteenweg 194 (Sint-Kruis) en kerk Onze-LieveVrouw-Onbevlekte-Ontvangenis, Pastoor Verhaegheplein 13 (Ver-Assebroek) Organisatie: Brugs Ommeland, Koninklijke Heemkundige Kring Maurits Van Coppenolle vzw i.s.m. Arsbroek Tip: Activiteit 7, 10, 28, 29

Waar: Buurtcentrum De Dijk, Blankenbergsesteenweg 221 (Sint-Pieters) Organisatie: Buurtcentrum de Dijk i.s.m. Vormingplus regio Brugge, Davidsfonds en Imago Sint-Pieters (Robert Moreeuw) en diverse heemkundigen Tip: Activiteit 13, 42, 60

17


56

Tentoonstelling

57

Tentoonstelling

58

Tentoonstelling

59

Tentoonstelling

60

Multimediapresentatie

Dudzele, een grensgeval?

De kosmische afstandsladder

Japanse interesse voor Brugge: meer dan toerisme

Verhuizen met Stijn Streuvels

De grenzen van Sint-Pieters in beeld

Dudzele is in 1855 met 1000 inwoners op 2050 hectare de grootste gemeente in Noord-West-Vlaanderen. Amper vijftig jaar later wordt het kleiner door het pas gegraven kanaal Brugge-Zeebrugge. Ook in 1932, 1970 en 1971 moet Dudzele terrein prijsgeven en verdwijnen tientallen boerderijen door de havenuitbreiding. Kaarten tonen hoe een bloeiende landbouwgemeente veranderde in een rustige deelgemeente.

Is het heelal grenzeloos? Tal van wetenschappers hebben zich in de loop der tijd over deze vraag gebogen en ontwikkelden technieken om de afstanden in het heelal te kunnen berekenen. Maak kennis met de kosmische afstandsladder, waarbij elke afstandsmethode de basis is om de volgende te ijken. Daarmee kan dan weer dieper in het heelal doorgedrongen worden. De geschiedenis van de zoektocht om een heelal te meten, dat zelf ook wel grenzeloos lijkt.

De Japanse belangstelling voor onze stad is niet louter toeristisch. Al sinds de tweede helft van de vorige eeuw interesseren Japanse historici zich voor de geschiedenis van Brugge, als deel van België en Europa. Een kleine tentoonstelling focust op de documenten die ze in het Stadsarchief raadpleegden, toont toeristische en historische publicaties in het Japans (met Nederlandse toelichting) en een Japanse tv-documentaire over de Habsburgers, gedeeltelijk in Brugge opgenomen.

In 1977 koopt de Provincie West-Vlaanderen het ‘Lijsternest’, de privéwoning van Stijn Streuvels, samen met de inboedel. Meubels, voorwerpen, boeken, foto’s en documenten verhuizen in de loop der jaren regelmatig voor restauraties of tentoonstellingen. Aan de hand van collectiestukken en foto’s vertelt deze fototentoonstelling het verhaal van het huis en de lotgevallen van de collectie. Met de Beeldbank West-Vlaanderen kun je ook door Streuvels’ foto’s bladeren.

Ontdek het verhaal achter de belangrijkste grenzen die Sint-Pieters inkapselen: de Dijk, het kanaal en de oude steenweg. Een doorlopende presentatie met gesproken uitleg, ondersteund door oude beelden, toont hoe de nog steeds actuele ‘driehoek rond Sint-Pieters’ er vroeger uitzag. Deze multimediapresentatie sluit aan bij de fototentoonstelling in het Buurtcentrum De Dijk.

27 april tussen 10.00 en 18.00 uur

27 april tussen 10.00 en 18.00 uur

27 april tussen 10.00 en 18.00 uur

27 april tussen 14.00 en 17.00 uur

Waar: Heemkundig museum De Groene Tente, Amaat Vynckestraat (Dudzele) Organisatie: Heemkring Dudzele

Waar: Beisbroek, Zeeweg 96 (Sint-Andries) Organisatie: Cozmix (Volkssterrenwacht Beisbroek vzw) Tip: Activiteit 21

27 april tussen 10.00 en 18.00 uur, rondleidingen om 11.00, 14.00 en 16.00 uur

Waar: Provinciale Bibliotheek Tolhuis, Jan Van Eyckplein 1 Organisatie: Provinciale Bibliotheek Tolhuis

Waar: Vormingplushuis, Sint-Pieterskerklaan 5 (Sint-Pieters) Organisatie: Buurtcentrum De Dijk i.s.m. Vormingplus regio Brugge, Davidsfonds en Imago Sint-Pieters (Robert Moreeuw), diverse heemkundigen Tip: Activiteit 13, 42, 55

De tentoonstelling loopt nog tot 30 juni 2014.

18

Waar: Stadsarchief Brugge, Burg 11A Organisatie: Stadsarchief Brugge De tentoonstelling loopt nog tot 30 juni 2014.

Tentoonstelling / (multimedia)Presentatie


Overzicht activiteiten per locatie Centrum

Sint-K ruis:

Zin in meer erfgoed? 19 tot 27 april

Provinciaal Hof Lezingen: 16, 17, 18, 19, 29 Interview: 20, 27 Tentoonstellingen: 19, 29, 47, 48, 49, 50, 51, 52 Demonstraties en workshops: 16, 18, 31, 32, 37 Vertrekpunt wandeling/fietstocht: 1, 4, 6, 7, 10, 11 Diverse locaties Wandeling: 2, 9 Rondleiding museum: 3, 8, 12 Lezing: 15, 22 Gesprek: 24 Concert: 30, 36 Voorstelling/workshop: 34, 35, 39, 40 Tentoonstelling: 44, 53, 58, 59

Dudzele Tentoonstelling: 56

Causerie: 28 Tentoonstelling: 54

Sint-Michiels Lezing: 17 (Provinciaal Hof)

Sint-Pieters:

Digitale Week in Brugge Vraag de Brugse programmabrochure of kijk op www.digitaleweek.be. Meer info ook bij Bart Hollevoet van het OCMW (050 32 74 96 of bart.hollevoet@ocmw-brugge.be).

25 april tot 4 mei Week van de Amateurkunsten Het thema van de WAK 2014 is ‘De Groote Kunst’: Wat betekent kunst in oorlogstijd? Ook in Brugge zijn er heel wat activiteiten. Meer info op www.brugge.be/week-van-de-amateurkunsten

13 en 14 september Wandeling: 13 Lezing: 23, 25, 26 Workshop: 33, 38, 41 Filmvoorstelling: 42 Demonstratie: 43 Tentoonstelling: 55 Multimediapresentatie: 60

Ver-Assebroek Tentoonstelling: 54

26ste editie van Open Monumentendag met als thema ‘Erfgoed, vroeger, nu en in de toekomst’. Meer info op www.openmonumenten.be

App over de Brugse Vesten De groene vestinggordel rond Brugge kent een bijzonder rijke geschiedenis, maar ook de natuur heeft een verhaal. Via de app Muren en Tuinen, ontwikkeld met Europese steun, kom je er alles over te weten. Voor iOS en Android vanaf 23 april.

Blijf op de hoogte rond Brugs erfgoed en registreer je op de digitale nieuwsbrief van www.erfgoedcelbrugge.be. Onder de rubriek nieuws/ agenda vind je een handig overzicht van alle erfgoedactiviteiten in Brugge en de omliggende gemeenten.

Sint-Andries Rondleiding: 5 Gesprek: 14 Lezing: 21 Tentoonstelling: 45, 46, 57

19


Fotoboek Brugge Snapshot

Erfgoeddag is een initiatief van FARO, Vlaams Steunpunt voor cultureel erfgoed vzw, in samenwerking met de erfgoedgemeenschappen in Vlaanderen en Brussel. Erfgoeddag krijgt de volle steun van de Vlaamse overheid.

De fotoreeks ‘Snapshot’ in het Volkskundemuseum kaapte in december de hoofdprijs weg van de tweejaarlijkse Erfgoedprijs Provincie West-Vlaanderen. Vooraanstaande fotografen, aanstormend talent uit Vlaanderen en studenten van het Fotohuis Brugge fotografeerden zeven bijzondere Brugse tradities. Een selectie van deze foto’s, gecombineerd met intrigerende teksten van bekende Bruggelingen werd nu gebundeld in het fotoboek Brugge Snapshot. Een kijkboek dat Bruggelingen, toeristen en fotografieliefhebbers wil verrassen.

* Knip deze bon uit en koop het boek Brugge Snapshot aan de uitzonderlijke prijs van

22,5 euro ipv 25 euro.*

Abdij Zevenkerken, Arsbroek Heemkundige Kring, Beiaard Brugge, Beiaardinstituut Sint-Petersburg, Bijbelhuis Zevenkerken, Brugge-Mariastad vzw, Bruggemuseum, Brugs Ommeland, Buurtcentrum De Dijk, Confrerie van het Heilig Bloed, Cozmix, Cultuurbibliotheek, Cultuurcentrum Brugge, Davidsfonds Sint-Pieters, Dienst Cultuur Brugge, Diversiteitsdienst Stad Brugge, Eucora vzw, Familiekunde Vlaanderen – regio Brugge, FMDO, Groeningemuseum, Groep Huyghe-Decuypere, Handmade in Brugge, Heemkring Dudzele, het Centrum voor de Verspreiding van de Congolese Kennis en Cultuur, Historium, Hospitaalmuseum, Imago Sint-Pieters, Koninklijke Gidsenbond van West-Vlaanderen, Koninklijke Gidsenkring Brugge vzw, Koninklijke Heemkundige Kring Maurits Van Coppenolle vzw, Kunstroute vzw, Mens & Dier op papier, Mensen van de Weg vzw, Monumentenzorg en Erfgoedzaken Stad Brugge, MUS-E Belgium, Musea Brugge, Musea Brugge/ Religieus erfgoed, Numismatica Brugge en het Vrije, OCMW-Archief en Patrimonium, Openbare Bibliotheek Brugge, Patio - Rode Kruisopvangcentrum, Provinciale Bibliotheek Tolhuis, Provincie West-Vlaanderen, Raakvlak, Rainbow Sisters, Solidariteitskoor Vamos, SOULMADEworks, Stadsarchief Brugge, S-Wan vzw, Tanats vzw, tapis plein vzw, Union Royale des Congolais de Belgique, United Kirat Society Belgium, Vormingplus regio Brugge. Ontwerp brochure Die Keure Druk brochure Print en Media Partner Ontwerp campagnebeeld Ronny & Johny Auteurs deelnemende organisaties, Erfgoedcel Brugge Tekstredactie activiteiten C-Ing, Erfgoedcel Brugge Foto’s deelnemende organisaties, Fotografische Dienst Stad Brugge, Freddy Calebout, Joost Goethals, Hugo Maertens, Luc Neirynck, Frieda Panis, Ivan Van de Capelle, www.beeldbankbrugge.be, www.tenbunderen.be. Foto cover detail uit stadsplan Marcus Gheeraerts, 1562 (c) Musea Brugge / Bruggemuseum Verantwoordelijke uitgever Johan Coens, Stadssecretaris, Burg 12, 8000 Brugge Wettelijk Depot D/2014/0546/1

R

ec

er

* Deze actie is enkel geldig in de volgende verkooppunten: - vanaf 5 april tot 30 mei bij Communicatiedienst, Burg 11, Brugge en In & Uit Brugge, ’t Zand 34, Brugge. - Tijdens het Erfgoedweekend op 26 en 27 april in het Provinciaal Hof, Markt 3, Brugge.

Erfgoeddag Brugge wordt gecoördineerd door Erfgoedcel Brugge. Met bijzondere dank aan alle Brugse partners voor hun medewerking!

y cle d Pa p

Deze brochure werd gedrukt op gestreken, 100% gerecycleerd milieuvriendelijk papier.

Erfgoeddagbrugge2014def 3439  

Activiteiten in Brugge op 26 en 27 april 2014.

Advertisement